Makna perkataan & laquo endokrinologi ”

ENDOKRINOLOGI, dan, g. Ilmu yang mengkaji struktur dan fungsi kelenjar endokrin. Endokrinologi eksperimental.

Sumber (versi cetak): Kamus bahasa Rusia: Dalam 4 jilid / RAS, Institut Linguistik. penyelidikan; Ed. A.P. Evgenieva. - Edisi ke-4, Dihapus. - M.: Rus. bahasa; Sumber polygraph, 1999; (versi elektronik): Perpustakaan elektronik asas

 • Endokrinologi (dari bahasa Yunani --νδον - dalam, νω highlightνω I I) Saya sorot dan λόγος - kata, sains) - sains mengenai struktur dan fungsi kelenjar endokrin (kelenjar endokrin), produk yang mereka hasilkan (hormon), pembentukan dan tindakannya pada haiwan dan orang; serta penyakit yang disebabkan oleh disfungsi kelenjar ini atau tindakan hormon ini. Endokrinologi adalah salah satu cabang perubatan termuda dan berkembang pesat yang berkaitan dengan rawatan penyakit yang berkaitan dengan gangguan pada sistem endokrin. Masalah endokrinologi pada satu tahap atau yang lain mempengaruhi hampir semua bidang perubatan dan berkait rapat dengan kardiologi, onkologi, oftalmologi, gastroenterologi, nefrologi, urologi, neurologi, ginekologi.

Salah satu bahagian endokrinologi adalah diabetesologi, yang mengkaji proses permulaan, perkembangan, kursus, diagnosis, rawatan dan pencegahan diabetes dan komplikasinya. Ini menonjol dari endokrinologi umum berkaitan dengan penerimaan data dekad terakhir mengenai etiologi dan patogenesis diabetes mellitus, pembentukan akhir idea penyakit ini sebagai sindrom kronik polimorfik yang disebabkan oleh kekurangan insulin mutlak atau relatif, kerumitan pembetulan gangguan metabolik dan kepentingan yang sangat penting dan sosial kepentingan diabetes di seluruh dunia.

ENDOCRINOLOGY, dan, pl. tidak, w. (fiziol.). Doktrin kelenjar endokrin.

Sumber: “Kamus Penjelasan Bahasa Rusia” yang diedit oleh D. N. Ushakov (1935-1940); (versi elektronik): Perpustakaan elektronik asas

endokrinologi

1. Ilmu mengenai struktur dan fungsi kelenjar endokrin (kelenjar endokrin), hormon yang dihasilkan olehnya, pembentukan dan kesannya pada haiwan dan manusia

Menjadikan Peta Kata Lebih Baik Bersama

Helo! Nama saya Lampobot, saya adalah program komputer yang membantu membuat Word Map. Saya tahu cara mengira, tetapi setakat ini saya tidak faham bagaimana dunia anda berfungsi. Bantu saya mengetahuinya!

Terima kasih! Saya menjadi sedikit lebih baik dalam memahami dunia emosi.

Soalan: bigamy adalah sesuatu yang neutral, positif atau negatif?

ENDOKRINOLOGI

Endokrinologi (endon Yunani di dalam + krino untuk memisahkan, membezakan + pengajaran logo) - sains yang mengkaji struktur, fungsi dan patologi sistem endokrin dan hormon yang dihasilkannya.

Maklumat pertama mengenai organ yang tidak mempunyai saluran ekskresi dan merembeskan rahsia terus ke dalam darah diberikan oleh pakar anatomi Perancis dan doktor Silvius [F. Sylvius (de le Boe), 1614-1672], yang menjadikan organ ini sebagai hati, limpa, kelenjar adrenal.

Kajian sistematik mengenai kelenjar endokrin mulai dilakukan dari akhir abad ke-18 hingga awal abad ke 19. Bordeu (Th. De Bordeu) pada tahun 1775 menyatakan bahawa “setiap organ berfungsi sebagai tempat pembuatan bahan tertentu yang memasuki aliran darah. ". Ahli fisiologi Jerman I. Muller pada tahun 1830 mencirikan fungsi kelenjar yang tidak mempunyai saluran perkumuhan. Mereka merangkumi limpa, kelenjar tiroid, timus, kelenjar adrenal pada masa itu. Pada tahun 1835, Graves (R. J. Graves) dan pada tahun 1840 K. Bazedov menerangkan baji, manifestasi peningkatan fungsi tiroid. Salah satu eksperimen saintifik pertama untuk mengkaji fungsi kelenjar endokrin dilakukan oleh saintis Jerman Berthold (A. A. Berthold) pada tahun 1849, menunjukkan bahawa bahan yang dirembes oleh gonad ayam jantan mempengaruhi seluruh tubuh melalui darah. Berdasarkan kajian klasik yang dilakukan pada tahun 1889 oleh Mering (J. Mehring) dan O. Minkowski, didapati bahawa pankreatektomi pada anjing mengalami diabetes. Pada tahun 1839, J. Eugel mencadangkan adanya hubungan fungsional antara kelenjar pituitari, tiroid, dan kelenjar. Mula-mula menerangkan struktur kelenjar pituitari pada mamalia dan manusia pada tahun 1867 P.I Peremezhko, dan pada tahun 1887 N. Rogovich membuktikan bahawa penyingkiran kelenjar tiroid disertai oleh hipertrofi pituitari. Pada tahun 1855, doktor Inggeris T. Addison menetapkan bahawa kerosakan tuberkulosis pada kelenjar adrenal membawa kepada perkembangan penyakit gangsa (lihat penyakit Addison). S. Brown-Secar pada tahun 1856 secara eksperimental membuktikan bahawa kelenjar adrenal diperlukan untuk kehidupan tubuh, kerana penyingkiran dua hala daripadanya selalu menyebabkan dalam waktu yang singkat kematian haiwan itu. Pada tahun 1873-1874, Gall (W. W. Gull) menerangkan gambaran klinikal myxedema. T. Kocher dan J. Reverden pada tahun 1883 membuktikan intervensi pembedahan untuk gondok endemik. Pada tahun 1886, P. Marie menggambarkan akomegali (lihat), sebab perkembangannya sudah dikaitkan dengan gangguan fungsi pituitari. Tahap penting dalam pengembangan teori kelenjar endokrin adalah penyelidikan S. Brown-Sekar (1889), di mana dia mengungkapkan kesan "anti-penuaan" ekstrak dari gonad haiwan jantan dan menyarankan agar kelenjar lain mengeluarkan zat yang diperlukan untuk tubuh dan dimiliki dalam darah kesan fisiologi tertentu. Dalam tempoh ini, konsep sebatian aktif biologi yang dirembeskan ke dalam darah terbentuk. Kajian eksperimental Gley (E. Gley, 1891) untuk pertama kalinya mengkaji akibat penyingkiran kelenjar paratiroid dan dengan itu membuktikan kepentingan fisiologi mereka (lihat kelenjar Paratiroid).

Konsep rembesan dalaman diperkenalkan ke dalam sains oleh ahli fisiologi Perancis C. Bernard pada tahun 1855, mengemukakan konsep keteguhan persekitaran dalaman. Penyelidikan asas oleh saintis Rusia I.M.Sechenov (1863), I.P. Pavlova (1897) dan H. E. Vvedensky (1892) mendedahkan mekanisme asas pengawalseliaan diri, koordinasi dan integrasi fungsi tubuh, menentukan pola umum penyesuaian haiwan yang lebih tinggi terhadap keadaan kewujudan.

Oleh itu, pada akhir abad ke-19, sejumlah penyakit dijelaskan yang disebabkan oleh disfungsi kelenjar endokrin, yang membantu menjelaskan peranan mereka pada manusia dan haiwan. Pada masa yang sama, kajian kelenjar endokrin menonjol sebagai bahagian bebas dari baji, perubatan.

Permulaan abad ke-20 ditandai oleh kajian asal yang baru. Pada tahun 1901, Aldrich (Th. B. Aldrych) dan Takamine (J. Takamine) menerima dan mengkaji hormon medullary adrenal - adrenalin (lihat). Pada tahun yang sama I.V. Sobolev membuktikan bahawa insulin (lihat) terbentuk di pulau pankreas. Selepas 21 tahun, saintis Kanada F. Bunting and Best (Ch. N. Best) mengasingkan hormon ini dari pankreas, yang memungkinkan untuk mendapatkan lebih banyak ubat untuk rawatan pesakit diabetes mellitus. Ini dan bahan aktif biologi lain pada tahun 1902 Bayliss (W. M. Bayliss) dan E. Starling dipanggil hormon (lihat). Pada tahun 1909, saintis Itali Pende (N. Pende) pertama kali menggunakan istilah "endokrinologi".

Pada tahun 1909, A.A. Bogomolets menunjukkan bahawa rembesan korteks adrenal bersifat lipoid. Pada tahun 1910, MN Cheboksarov menetapkan keberadaan saraf sekretori yang mengatur pembebasan adrenalin oleh medula adrenal.

Pada tahun 1921, Evans (H. M. Evans) dan Long (J. A. Long) mencadangkan bahawa hormon hipofisis merangsang proses pertumbuhan, dan pada tahun 1930, Smith (R. E. Smith) mendapati bahawa penyingkiran kelenjar pituitari membawa kepada atrofi adrenal.

H. M. Itenko pada tahun 1925 menggambarkan penyakit pituitari dan diencephalon. Selanjutnya, ia disebut penyakit Itsenko-Cushing (lihat penyakit Itsenko-Cushing), karena pada tahun 1932 penyakit dengan baji yang serupa, gambar dijelaskan oleh X. Cushing, yang menunjukkan bahawa tumor hipofisis adalah penyebab penyakit ini.

Pada tahun 1928, E. Scharrer menerangkan fenomena neurosecretion dan mendapati bahawa di hipotalamus, impuls saraf diubah menjadi mekanisme pengawalan biokimia. Pada masa ini, peranan sistem endokrin dan saraf dalam menyesuaikan tubuh dengan keadaan persekitaran luaran dan dalaman yang sentiasa berubah telah ditentukan, dan mekanisme kompleks mengatur fungsi kelenjar endokrin telah dipelajari.

W. Kennon pada tahun 1929-1932 merumuskan konsep "homeostasis", menunjukkan bahawa kesatuan dan keteguhan persekitaran dalaman badan disokong oleh mekanisme kompleks di mana sistem simpatoadrenal memainkan peranan penting (lihat). Pada tahun 1936, G. Selye memberikan ciri tindak balas stereotaip tubuh terhadap kesan yang sangat berbeza - sindrom penyesuaian umum, dalam perkembangan yang peranan pentingnya termasuk korteks adrenal (lihat sindrom Adaptasi). M. M. Zavadovsky (1941) merumuskan prinsip "interaksi plus atau minus", yaitu hukum pengaturan fungsi kelenjar endokrin sesuai dengan jenis maklum balas negatif (lihat Maklum Balas).

Pada 30-50-an abad ke-20, progesteron (1934), testosteron (1934-1935), estradnol (1935), kortikosteroid (1937-1952), aldosteron (1953), vasopressin dan oxytocin (1953), adrenokortikotropik dikenal pasti dan diperoleh hormon (1953) dan hormon lain.

Pada pertengahan 60-an abad ke-20, arah baru sedang berkembang dalam endokrinologi - neuroendokrinologi. Kembali pada tahun 1950, Hume (D. M. Hume) dan Wittenstein (G. J. Wittenstein) menemui kesan ekstrak hipotalamus terhadap rembesan hormon adrenokortikotropik. Pada tahun 1955, Guillemin (R. Guillemin) dan Rosenberg (V. Rosenberg) mendapati di hipotalamus zat yang merangsang rembesan hormon adrenokortikotropik (kortikotropin), yang kemudian disebut sebagai faktor pelepasan kortikotropin, dan hingga kini sepuluh neurohormon hipotalamus telah dikenal pasti (lihat. ) - tujuh perangsang (liberin) dan tiga perencat (statin) yang mengatur rembesan hormon adeno-hipofisis (lihat. Sistem hipotalamus-hipofisis, Hypothalamus, kelenjar hipofisis). Peranan opioid dan amina biogenik dalam pengaturan rembesan neurohormon dan hormon hipofisis terbukti. Banyak pencapaian dalam bidang neuroendokrinologi eksperimen telah membentuk asas kaedah untuk diagnosis dan rawatan penyakit endokrin. Dalam amalan klinikal, digunakan untuk melepaskan faktor hormon perangsang tiroid (thyreoliberin), hormon luteinizing (luliberin), hormon somatotropik (somatoliberin), kortikoliberin, dan lain-lain. Untuk rawatan pesakit dengan penyakit sistem hipotalamus-hipofisis, ubat-ubatan yang meningkatkan atau menurunkan kelenjar hipofisis juga persiapan hormon tiga kalium pituitari.

Sumbangan yang signifikan terhadap pengembangan endokrinologi domestik dibuat oleh V. D. Shervinsky, pengasas endokrinologi terapeutik, penyunting dan salah seorang penulis panduan "Fundamentals of Endocrinology" (1929), N. A. Shereshevsky, yang menggambarkan sindrom yang berkaitan dengan anomali kromosom seks (1925). menerima nama sindrom Shereshevsky - Turner (lihat. Sindrom Turner). Pengasas endokrinologi pembedahan domestik ialah N. A. Velyaminov; dia adalah yang pertama pada tahun 1886 yang mempunyai operasi untuk gondok. Di masa depan, arahan ini diketuai oleh O. V. Nikolaev, yang memberikan sumbangan besar dalam pengembangan kaedah untuk rawatan pembedahan penyakit kelenjar tiroid, kelenjar adrenal, dan pankreas.

Pengasas biokimia hormon domestik adalah N. A. Yudaev, yang mengembangkan biokimia kortikosteroid (1956) dan peraturan hormon (1976). Penyelidikan asas oleh N. A. Yudaev dan pelajarnya memungkinkan untuk menjelaskan biosintesis kortikosteroid dan membuat arah baru yang mengkaji pengasingan dan sintesis neuropeptida.

Hasil kerja V. G. Baranov memperluas pemahaman mekanisme pengembangan gondok toksik meresap (lihat Gondok meresap toksik). Dia mencipta konsep menopaus patologi; dia mempunyai keutamaan dalam mengembangkan prinsip merawat pesakit diabetes mellitus (lihat. Diabetes mellitus). E. A. Vasyukova memberikan sumbangan yang signifikan terhadap pengembangan kaedah untuk diagnosis dan rawatan penyakit sistem hipotalamus-hipofisis. Hasil kerja V.P. Komissarenko mengenai patogenesis gangguan hipotalamus, patologi kelenjar adrenal, mekanisme tindakan hormon dan penciptaan ubat asli baru adalah penting untuk perkembangan endokrinologi domestik. Peranan penting dalam pengembangan masalah patogenesis dan kaedah untuk merawat diabetes dimainkan oleh karya S. M. Leites, S. G. Genes, V. R. Klyachko. Hasil karya A. A. Voitkevich dan B. V. Aleshin menjadi asas bagi kajian hubungan neurohormonal dalam gangguan endokrin. Karya N. A. Shereshevsky, A. A. Atabek, Y. X. Turakulov, L. M. Golber, I. B. Khavin, dan V. G. Spesivtseva memberikan sumbangan yang signifikan terhadap perkembangan persoalan utama patologi tiroid..

Berdasarkan kajian perbandingan hormon protein homolog, Yu A. A. Pankov dan V.I. Pozdnyakov merumuskan konsep asal mengenai struktur dan fungsi fungsional molekul hormon protein dan kewujudan tiga jenis laman rantai peptida yang berperanan berbeza dalam biol. hormon.

Masalah endokrinologi moden yang paling mendesak adalah diabetes. Menurut WHO (1979), kira-kira 30 juta orang di dunia menderita diabetes. Telah terbukti bahawa diabetes mellitus bersifat heterogen dan disebabkan oleh gangguan hormon dan metabolik, yang kebanyakannya ditentukan secara genetik, dan jenis pewarisan tidak sama untuk pelbagai bentuk diabetes. Dalam beberapa tahun terakhir, senjata ubat untuk rawatan pesakit diabetes telah diperkaya dengan ketara. Insulin monokomponen digunakan, alat "sel beta tiruan" untuk pemberian insulin jangka panjang yang berterusan dibuat, pemindahan sel beta aktif dan pulau pankreas dilakukan. Faktor risiko diabetes mellitus telah ditentukan dan prevalensi penyakit ini di berbagai wilayah ekonomi dan geografi telah ditentukan..

Masalah penting endokrinologi moden adalah juga kajian mengenai biosintesis, peraturan dan mekanisme tindakan hormon. Endokrinologi molekul adalah salah satu bidang asas sains perubatan terkini; ia memainkan peranan penting dalam pengetahuan asas biokimia dan imunologi kedua-dua fungsi normal badan dan kemunculan pelbagai patologi. Bukti kesan hormon pada DNA dan gen tidak diragukan lagi merupakan salah satu pencapaian terbesar biologi abad ke-20..

Endokrinologi moden menggunakan kaedah penyelidikan asli yang baru. Endokrinologi radiasi menggunakan radionuklida dan sebatian berlabel untuk mengkaji fungsi sistem endokrin menonjol sebagai bahagian bebas. Yang paling banyak digunakan untuk pengukuran hormon didapati kaedah radioimunologi (lihat). Kaedah reseptor radio untuk mengkaji tindakan hormon juga digunakan. Diagnosis penyakit endokrin juga berdasarkan kaedah penyelidikan instrumental: mengimbas menggunakan tomografi yang dikira (lihat Imbasan), ultrasound (lihat diagnostik Ultrasound), pencitraan termal (lihat Termografi), dll..

Pada masa ini, endokrinologi telah memperoleh kepentingan perubatan biologi dan umum. Perkembangan masalah asas dan gunanya banyak dikaitkan dengan kemajuan banyak bidang perubatan kardinal, termasuk meningkatkan keberkesanan memerangi penyakit kardiovaskular dan onkologi.

Perkembangan masalah asas dan endokrinologi meliputi: kajian undang-undang peraturan hormon proses vital, kimia. struktur hormon, biosintesis dan metabolisme mereka dalam tubuh, mekanisme tindakan hormon, terutama pada tahap molekul, mendapatkan ubat hormon baru.

Institut Endokrinologi Eksperimental dan Kimia Hormon Akademi Sains Perubatan USSR, institusi terkemuka Majlis Ilmiah untuk Endokrinologi Akademi Sains Perubatan USSR, Institut Penyelidikan Endokrinologi dan Metabolisme Kiev M3 SSR Ukraine dan Institut Penyelidikan Kharkov Endokrinologi dan Kimia Hormat memberi sumbangan utama bagi pembangunan Ukraina Hrrtonologi Hrrtomologi dan permasalahan utama dalam pembangunan Ukraina..

Majlis Ilmiah mengenai Endokrinologi Akademi Sains Perubatan USSR ditubuhkan pada tahun 1976. Pengerusinya yang pertama ialah N. A. Yudaev. Majlis Ilmiah terdiri daripada dua komisi masalah "Peraturan hormon proses vital dalam keadaan normal dan patologi" dan "Patogenesis, diagnosis dan rawatan penyakit endokrin".

Masalah endokrinologi sedang berkembang secara aktif di negara-negara sosialisme, khususnya, di Institut Endokrinologi, Gerontologi dan Geriatrik Akademi Sains Bulgaria (Sofia), Institut Diabetes Gerhardt Kach (Carlsburg, GDR), dan Institut Endokrinologi Eksperimental Universiti. Humboldt (Berlin, GDR), Pusat Pengajian Diabetes Romania (Bucharest), Institut Penyelidikan Endokrinologi Akademi Sains Czech (Prague, Czechoslovakia), Institut Endokrinologi Akademi Sains Slovakia (Bratislava, Czechoslovakia), Institut Diabetes (Zagreb, Yugoslavia), Institut Penyakit Endokrinologi dan Metabolik (Havana, Cuba), Pusat Endokrinologi Universiti Szeged (Hungary).

Institusi endokrinologi terkemuka di negara kapitalis adalah: Institut Arthritis, Diabetes, dan Penyakit Metabolik di Institut Kesihatan Nasional A.S. (Bethesda, Maryland), Institut Endokrinologi dan Diabetes Wittner (Amerika Syarikat, La Jolla, California), dan Jabatan Endokrinologi Institut Caroline ( Stockholm, Sweden), Dzhoslinovsky Pusat Pengajian Diabetes (Amerika Syarikat), Pusat Penyakit Endokrin dan Metabolik Universiti Montpellier (Perancis).

Perkhidmatan endokrinologi telah dibuat di USSR, yang mempunyai bilik endokrinologi di poliklinik, dispensari anti kambing (endokrinologi) dan jabatan endokrinologi sebagai sebahagian daripada hospital multidisiplin.

Latihan para guru dan ahli endokrinologi dilakukan di Doktor TsIU (Moscow), di jabatan endokrinologi GIDUV (Leningrad, Kharkov, Minsk, Tbilisi, Tashkent). Sejak tahun 1976, endokrinologi telah diajar di sekolah perubatan di jabatan atau kursus yang berkaitan..

Persatuan Ilmiah Endokrinologi All-Union ditubuhkan pada tahun 1947. Terdapat pertubuhan ilmiah endokrinologi republik di republik-republik itu. Kongres Endokrinologi I All-Union diadakan di Moscow pada tahun 1972, dan II di Leningrad pada tahun 1981. Plenum Lembaga Persatuan Endokrinologi All-Union dikhaskan untuk epidemiologi diabetes mellitus dan rawatannya dengan agen hipoglikemik oral (Kaunas, 1974), masalah mendesak diabetesologi dan patologi kelenjar tiroid (Chisinau, 1977), masalah diagnosis dan rawatan penyakit tiroid (Dzhambul, 1983), dan pemeriksaan perubatan pesakit dengan penyakit sistem endokrin dan pencegahan diabetes mellitus (Smolensk, 1985).

Persatuan Ilmiah Endokrinologi All-Union USSR adalah ahli Persatuan Endokrinologi Antarabangsa. Kongres Antarabangsa Endokrinologi Pertama diadakan pada tahun 1960 di Kopenhagen, yang kedua - pada tahun 1964 di London, yang ketiga - pada tahun 1968 di Mexico City, yang keempat - pada tahun 1972 di Washington, yang kelima - pada tahun 1976 di Hamburg, yang keenam - pada tahun 1980 di Melbourne, ketujuh - pada tahun 1984 di Quebec.

Manual dan berkala utama yang dikhaskan untuk masalah endokrinologi - lihat bibliografi.

Sejarah - E. Vasyukova dan I. B. Khavin. Endokrinologi Klinik Soviet selama 40 Tahun, Probl. endokrin., t. 3, No. 5, hlm. 49, 1957; Leites S. M. dan Eskin I. A. Endokrinologi eksperimen Soviet selama 40 tahun, ibid., Hlm. 12; Russian D. M. Esei mengenai sejarah perkembangan endokrinologi di Rusia, Medical Biol. Zh., No. 3, hlm. 64, 1926; Yudaev N. A. Status dan prospek perkembangan endokrinologi di USSR, Vestn. USSR Academy of Medical Sciences, No. 11, hlm. 82, 1977.

Buku teks, manual, karya utama - Akmaev I. G. Asas struktur mekanisme peraturan hipotalamus fungsi endokrin, M., 1979; Babichev V.N. Neuroendokrinologi jantina, M., 1981; Biokimia hormon dan peraturan hormon, ed. N. A. Yudaev, M., 1976; Vasyukova E. A. Penyakit serebral-pituitari, M., 1952; Genes S. G. Diabetes mellitus, M., 1963; Endokrinologi ginekologi, ed. K. N. Shmakina, M., 1980; Golber L.M. dan Kandpop V.I. Thyrotoxic heart, M., 1972; Grollman A. Endokrinologi klinikal dan asas fisiologinya, trans. dari Bahasa Inggeris., M., 1969; Efimov A.S., Bodnar P.N., dan Zelinsky B.A. Endokrinologi, Kiev, 1983; Zhukovsky M. A. Endokrinologi kanak-kanak, M., 1982; Komissarenko V. P. Pengenalan kepada klinik penyakit kelenjar endokrin, Kiev, 1950; Leites S. M. dan Lapteva H. N. Esei mengenai patofisiologi metabolisme dan sistem endokrin, M., 1967; Petrides P. et al. Diabetes mellitus, trans., Dengan itu., M., 1980; Potemkin V.V., Endokrinologi, M., 1978; Rosen V. B. Asas endokrinologi, M., 1984; Garis Panduan untuk Endokrinologi Klinikal, ed. V. G. Baranova, L., 1977; Panduan untuk Endokrinologi, ed. B.V. Aleshin dan lain-lain, M., 1973; Diabetes mellitus, ed. V. R. Klyachko, M., 1974; Isu semasa endokrinologi, ed. N. A. Yudaev, abad 3-5, M., 1969-1975; Starkova H. T. Endokrinologi klinikal, M., 1983; Turakulov I. X. Biokimia dan patokimia kelenjar tiroid, Tashkent, 1963; Shervinsky V. D. dan Sakharov G. P. Asas-asas endokrinologi, L., 1929; Shereshevsky N. A. Endokrinologi klinikal, M., 1957; Endokrinologi dan Metabolisme, ed. F. Felig et al., Trans. dari Bahasa Inggeris., t. 1-2, M., 1985; Eskin I. A. Dasar-dasar fisiologi kelenjar endokrin, M., 1975; Yudaev N. A. Biokimia hormon steroid korteks adrenal, M., 1956; Neuroendokrinologi klinikal, ed. oleh G. Tolis a. kira-kira., N. Y., 1979; Davis J. C. a. Hipkin L. J. Patologi endokrin klinikal, Oxford - Philadelphia, 1977; Endokrinologi, ed. oleh L. J. De Groot a. o., v. 1-3, N. Y., 1979; Labhart A. Klinik der inneren Sekre-tion, B.— N. Y., 1971; Neuroendokrinologi pembiakan: Fisiologi dan tingkah laku, ed. oleh N. T. Adler, N. Y. - L., 1981; Buku teks endokrinologi, ed. oleh R. H. Williams, Philadelphia a. o., 1981.

Berkala - Jurnal abstrak perubatan. Bahagian XX - Endokrinologi, M., sejak tahun 1975; Masalah endokrinologi, M., sejak tahun 1936 (1925-1935 - Buletin endokrinologi, 1955-1966 - Masalah endokrinologi dan terapi hormon); Acta endocrinologica, K0benhavn, sejak 1948; Endokrinologi Klinikal, Oxford, sejak tahun 1972; Diabete et Metabolisme, R., sejak tahun 1975; Diabetes, N. Y., sejak tahun 1952; Diabetologia, B. a. kira-kira., sejak tahun 1965; Komunikasi Penyelidikan Endokrin, N. Y., sejak tahun 1976; Endokrinologi, Springfield, sejak tahun 1917; Petikan Medica, Sekte. 3 - Endokrinologi, Amsterdam, sejak 1947; Endokrinologi Umum dan Perbandingan, N. Y., sejak tahun 1961; Penyelidikan Hormon dan Metabolik, Stuttgart, sejak tahun 1969; Jurnal Endokrinologi dan Metabolisme Klinikal, Springfield, sejak 1952 (1941 - 1951 - Jurnal Endokrinologi Klinikal); Molekul dan Endokrinologi Selular, Amsterdam, sejak 1974; Neuroendokrinologi, Basel, sejak tahun 1965.

Endokrinologi

Maklumat am

Istilah "endokrinologi" berasal dari penggabungan tiga kata Yunani kuno sekaligus - "endo" - di dalam, "crino" - untuk memisahkan dan "logo" - belajar, sains. Oleh itu, endokrinologi disebut sebagai salah satu bahagian perubatan dan fisiologi, yang mengkaji semua masalah yang berkaitan dengan sistem endokrin manusia: fungsi kelenjar endokrin, strukturnya, etiologi penyakit dan metodologi untuk merawat penyakit ini.

Oleh kerana endokrinologi adalah industri perubatan yang cukup muda, masih banyak yang tidak diketahui mengenai penyebab penyakit sistem endokrin. Tetapi mungkin ada beberapa faktor yang boleh menjadi penyebab perkembangan penyakit kelenjar endokrin seseorang.

Faktor pertama dan paling penting dalam perkembangan penyakit endokrin adalah keturunan. Ini disahkan oleh hasil yang diperoleh semasa pemeriksaan genetik perubatan pesakit dan saudara mereka..

Faktor risiko penting kedua untuk penyakit sistem endokrin manusia adalah keadaan ekologi persekitaran. Oleh kerana mustahil untuk menghentikan kemajuan teknologi dengan perkembangan industri yang aktif, hampir mustahil untuk menghentikan pencemaran alam sekitar, terutama di kota-kota besar, yang memusuhi tubuh manusia. Sebarang pencemaran udara, air dan darat oleh pelbagai jenis racun, garam logam berat meninggalkan kesan negatif terhadap kesihatan manusia, dan khususnya pada sistem endokrinnya.

Endokrinologi juga mengenal pasti kawasan endemik khas di mana iklim mikro dan ciri-cirinya mempunyai kesan pada sistem endokrin orang (kawasan dengan kandungan yodium rendah mempunyai peratusan orang yang lebih tinggi dengan penyakit kelenjar endokrin).

Kebiasaan buruk yang disebut seseorang - merokok dan alkohol, mempunyai kesan buruk terhadap sistem endokrin. Ini disebabkan oleh resin yang terdapat di dalam rokok dan asap dan etil alkohol yang dihirup, yang apabila dimakan, mempunyai kesan yang merosakkan pada dinding sel semua organ, termasuk kelenjar endokrin.

Pemakanan yang tidak seimbang juga merupakan faktor penyebaran penyakit sistem endokrin manusia. Kekurangan unsur surih dan vitamin menyebabkan kerosakan dalam sintesis hormon, dan oleh itu, memberi kesan negatif terhadap kualiti keseluruhan sistem endokrin.

Trauma psikologi, tekanan, pelbagai neurosis mempengaruhi sistem saraf dan struktur individu otak manusia. Oleh kerana penyakit berjangkit atau virus yang dipindahkan, penyakit pertama sistem endokrin.

Endokrinologi, sebagai bidang perubatan, tidak berhenti. Hari ini, proses perkembangannya berkembang pesat, dan kemampuannya berkembang dalam diagnosis dan rawatan penyakit endokrin. Hari ini, patologi dalam sistem endokrin adalah salah satu masalah perubatan yang mendesak. Oleh kerana jumlah penyakit di daerah ini semakin meningkat setiap tahun, tugas endokrinologi adalah mengembangkan kaedah untuk rawatannya dan langkah-langkah untuk mencegah perkembangannya..

Gejala

Sistem endokrin manusia adalah sistem pengawalseliaan tubuh yang paling penting. Kelenjar endokrin terlibat secara aktif dalam semua proses metabolik, menyokong homeostasis. Dan dengan kerosakan pada sekurang-kurangnya satu kelenjar endokrin, banyak perubahan fungsi berlaku di semua sistem tubuh manusia.

Pertama sekali, metabolisme terganggu. Dan gejala pertama penyakit endokrin adalah perubahan berat badan yang ketara. Selalunya, berat badan meningkat. Tetapi, dengan beberapa penyakit kelenjar endokrin, berat badan dapat menurun secara mendadak, walaupun pengambilan makanan tidak menjadi lebih kecil. Ini boleh berlaku dengan diabetes mellitus jenis 1 atau dengan tirotoksikosis.

Obesiti boleh berlaku dalam dua cara. Ini bergantung pada pengedaran tisu subkutan adiposa yang seragam atau tidak rata. Apabila tisu lemak subkutan diedarkan secara merata ke seluruh bahagian badan, ini mencirikan diabetes jenis kedua.

Apabila serat tidak diedarkan secara merata, misalnya, perut yang besar dan anggota badan yang terlalu nipis diperhatikan, maka ini adalah simptomologi khas penyakit seperti hiperkortikisme atau proses patologi dalam sistem hipotalamus-hipofisis.

Gejala penyakit endokrin juga ditunjukkan oleh sistem saraf pusat. Manifestasi diperhatikan seperti berikut: sering berubah mood dalam arah yang berlawanan secara radikal, mengantuk yang teruk, kelesuan berfikir dan tindakan, adynomics, atau sebaliknya, manifestasi pencerobohan dan peningkatan tajam dalam keinginan untuk tindakan aktif.

Penyakit pada sistem saraf periferal ditunjukkan oleh rasa sakit pada anggota badan dan parestesi. Selalunya pada pesakit jabatan endokrin, kekejangan kaki diperhatikan.

Oleh kerana dalam penyakit kelenjar endokrin di dalam badan terdapat pelanggaran metabolisme mineral. Dan ini menampakkan diri dalam kehausan yang kuat dan kencing yang berlebihan.

Sebagai tambahan kepada gejala yang dijelaskan di atas, dengan penyakit yang bersifat endokrin, seseorang juga dapat melihat gejala lain yang disebabkan oleh patologi endokrin. Sebagai contoh, dengan perubahan pada saluran pencernaan manusia, bergantung pada kelenjar mana yang rusak, rasa sakit dapat dirasakan di perut, cirit-birit atau sembelit dapat terjadi, gangguan selera makan akan terjadi, mual akan muncul, menyebabkan muntah.

Juga, banyak penyakit yang bersifat endokrin dapat dinyatakan melalui pelanggaran fungsi seksual lelaki dan wanita.

Diagnostik

Untuk diagnosis penyakit endokrin, pelbagai kaedah pemeriksaan digunakan, bergantung pada jenis dan jenis penyakit itu sendiri.

Salah satu penyakit sistem endokrin yang paling biasa adalah diabetes. Untuk mendiagnosis jenis penyakit ini, digunakan kaedah makmal untuk memeriksa pesakit. Lebih-lebih lagi, semua kaedah diterapkan dalam algoritma tertentu. Pertama, berat badan dinilai sesuai dengan usia, struktur konstitusional badan, perkembangan struktur muskuloskeletalnya, anamnesis dikumpulkan dari saudara-mara, dan ujian darah dan air kencing dilakukan untuk menentukan tahap glukosa di dalamnya. Sekiranya perlu, ujian hemoglobin glikasi kemudian diberikan..

Sebagai kajian tambahan dalam diagnosis diabetes, sebuah penelitian sedang dilakukan untuk menentukan C-peptida, tingkat rendah yang mencerminkan kekurangan insulin, yang dihasilkan oleh sel pankreas.

Semasa mendiagnosis penyakit tiroid, doktor mesti melakukan pemeriksaan perubatan lengkap mengenai tubuh pesakit. Diagnosis bermula dengan palpasi (palpation) leher, di mana mungkin untuk mengesan anjing laut atau peningkatan jumlah kelenjar tiroid. Kemudian pemeriksaan ultrasound, ujian darah untuk tahap hormon dan autoantibodi ditetapkan.

Diagnosis tiroiditis autoimun dilakukan dengan menggunakan ujian darah untuk tahap antibodi terhadap serpihan sel tiroid yang berlainan dalam darah. Sebagai kajian tambahan, biopsi tusukan tiroid ditetapkan.

Gondok nod didiagnosis menggunakan pemeriksaan hormon ujian darah dan biopsi tusukan jarum halus dengan pemeriksaan sitologi. X-ray dada dan pencitraan resonans magnetik juga dilakukan..

Semasa mendiagnosis penyakit kelenjar adrenal, kaedah ujian pendek dengan ACTH (ujian dengan rangsangan kortrosin) digunakan. Kaedah ini mengenal pasti kekurangan adrenal primer dan sekunder dan membantu menentukan cadangan fungsi korteks adrenal..

Dalam endokrinologi moden, terdapat asas diagnostik yang cukup luas, yang membolehkan seseorang mengkaji kedua-dua status hormon dan pelbagai parameter lain dari komposisi biologi dan kimia darah dan air kencing, untuk melakukan ujian fungsional untuk membezakan diagnosis pelbagai penyakit organ-organ rembesan dalaman.

Pencegahan

Langkah-langkah pencegahan dalam endokrinologi termasuk penggunaan catuan makanan, penggunaan decoctions herba, dan orang-orang yang berisiko terkena penyakit endokrin. Latihan fisioterapi juga dilakukan sebagai profilaksis dalam endokrinologi. Semua kaedah dan langkah ini bertujuan untuk mengurangkan intensiti perkembangan penyakit ini, dan mencegah kambuh.

Rawatan

Rawatan penyakit dalam endokrinologi melibatkan kaedah yang pelbagai.

Kaedah rawatan tradisional adalah menggunakan ubat-ubatan yang mempunyai kesan peneutralan terhadap manifestasi negatif disfungsi tiroid. Sekiranya bahaya tumor ganas sangat besar, maka kaedah rawatan radikal digunakan - operasi pembedahan.

Dalam kombinasi dengan kaedah tradisional untuk mengubati penyakit endokrin, perubatan tradisional, senam oriental dan pemakanan yang betul juga dapat digunakan..

Terapi hormon, terapi vitamin, terapi radioiodin (rawatan dengan radioaktif yodium), terapi radiasi, homeopati, gerudoterapi (rawatan dengan lintah), akupunktur, magnetoterapi, dan kaedah perubatan tradisional Cina yang lain semuanya digunakan secara meluas dan cukup berkesan dalam rawatan penyakit endokrin manusia..

Ahli endokrinologi doktor - penyakit apa yang sembuh dan bila dia perlu ditangani?

Ahli endokrinologi adalah pakar perubatan yang kegiatannya bertujuan untuk mendiagnosis dan merawat sistem endokrin manusia. Doktor terlibat dalam normalisasi peraturan hormon, yang sering menderita beban badan yang berlebihan, kesan faktor luaran dan pengaruh tabiat buruk. Mari kita perhatikan lebih dekat soalan - siapa ahli endokrinologi dan apa yang dia rawat?

Bila hendak berjumpa doktor?

Penyakit endokrin sangat luas dan kompleks dalam manifestasi mereka sendiri. "Terima kasih" untuk menentukan sama ada perlu untuk berunding dengan doktor agak sukar. Walau bagaimanapun, terdapat gejala umum yang menunjukkan masalah endokrin..

Ini termasuk:

 1. berasa letih tanpa sebab;
 2. berpeluh berlebihan, bertambah buruk dengan sedikit kenaikan atau penurunan suhu;
 3. penurunan selera makan;
 4. gementar di anggota badan;
 5. kemerosotan penampilan rambut dan kuku;
 6. gangguan tidur;
 7. kardiopalmus;
 8. kenaikan berat badan tanpa sebab yang jelas;
 9. kemurungan mood, penurunan perhatian;
 10. gatal-gatal pada membran mukus;
 11. mulut kering
 12. kelemahan otot.

Petua: anda harus berjumpa doktor semasa merancang kehamilan. Ini adalah keperluan, kerana kekurangan yodium dalam tubuh ibu masa depan boleh menyebabkan akibat negatif yang serius. Dianjurkan untuk berjumpa pakar semasa memilih alat kontraseptif. Anda juga perlu mendapatkan nasihat setelah mencapai usia 50 untuk mengawal perubahan berkaitan dengan usia..

Apa penyakit yang akan ditolong oleh ahli endokrinologi untuk mengalahkan?

Doktor bekerja dengan organ manusia yang terlibat dalam pengaturan sistem dalaman. Ia boleh menjadi kelenjar adrenal, kelenjar tiroid, gonad, kelenjar pituitari, pankreas, timus, hipotalamus.

Senarai penyakit yang dirawat oleh pakar:

 • diabetes insipidus adalah penyakit yang berlaku disebabkan oleh kerosakan fungsi kelenjar pituitari. Gejala adalah rasa dahaga yang berterusan, yang menyebabkan kencing cepat;
 • gangguan autoimun - kekurangan yodium dalam badan menyebabkan peningkatan ukuran kelenjar tiroid dan kepincangan dalam fungsinya;
 • diabetes mellitus - penyakit yang disebabkan oleh kekurangan insulin dalam badan;
 • gangguan dalam metabolisme dan asimilasi kalsium - kepekatan kalsium yang terlalu rendah atau berlebihan dalam darah;
 • acromegaly - pengeluaran hormon pertumbuhan yang berlebihan;
 • Penyakit Cushing - penyakit yang membawa kepada gangguan fungsi adrenal;
 • gangguan neuropsikiatrik;
 • kegemukan;
 • disfungsi seksual.

Bagaimana doktor diperiksa?

Diagnosis penyakit bermula dengan pengumpulan data dan pengenalpastian gejala yang menjadi perhatian pesakit. Selanjutnya, pakar, bergantung pada keperluannya, dapat merasakan kelenjar dan alat kelamin untuk keadaan normalnya untuk mengesahkan atau membantah proses keradangan di dalam tubuh..

Ukuran pemeriksaan tambahan ialah mendengar degupan jantung dan tekanan tekanan. Untuk menentukan diagnosis yang tepat, MRI, tusukan, ultrasound boleh diresepkan..

Ahli endokrinologi juga menangani masalah metabolisme dan berat badan normal pesakit, jadi di pejabatnya mungkin ada timbangan elektronik, pita sentimeter. Doktor juga mempunyai kit neurologi untuk neuropati diabetes.

Pemeriksaan kanak-kanak oleh ahli endokrinologi

Ahli endokrinologi bukan hanya doktor dewasa, malah pesakit terkecil mungkin memerlukan pertolongannya. Ketidakseimbangan hormon diperhatikan pada kanak-kanak dengan cara yang sama. Masalah tiroid yang paling biasa. Penyakit biasa yang lain termasuk:

 • hipotiroidisme;
 • kerdil;
 • gondok meresap;
 • gigantisme serebrum;
 • Penyakit Itsenko-Cushing.

Penyakit wanita dan lelaki sistem endokrin

Oleh kerana perbezaan jantina, penyakit yang berkaitan dengan jantina boleh berlaku pada pesakit doktor. Antara penyakit wanita secara eksklusif adalah sindrom pra-menopaus, gangguan laktasi, sista jinak, lebihan hormon lelaki, kerosakan kitaran haid.

Penyakit lelaki termasuk kekurangan androgen, gangguan metabolisme kalsium, apudoma, akil baligh dan dispituitarisme remaja.

Pakar dalam endokrinologi klinik "Doktor Penyayang" akan selalu menasihati anda dengan betul, mengesyorkan pemeriksaan yang diperlukan dan menetapkan rawatan yang tepat.

Sentiasa ingat - selalu lebih baik untuk mendiagnosis masalah tepat pada waktunya dan mengatasinya pada tahap seawal mungkin! Kami mengesyorkan membuat janji temu dengan ahli endokrinologi dengan menghubungi: 244-88-74, 8 (951) 661-77-44!

Apa yang dilakukan oleh ahli endokrinologi?

Endokrinologi adalah cabang perubatan yang agak muda, yang merangkumi kajian mengenai struktur anatomi dan fungsi sistem endokrin tubuh manusia (kelenjar endokrin), yang disintesis oleh kelenjar hormon dan kesannya terhadap pelbagai proses dalam tubuh. Kajian keadaan patologi (penyakit) yang timbul dari gangguan dalam fungsi sistem kelenjar endokrin, pengembangan dan pelaksanaan kaedah diagnostik, terapeutik dan profilaksis untuk penyakit tersebut - semua ini juga termasuk dalam tugas endokrinologi. Apa yang dirawat oleh ahli endokrinologi??

Dalam artikel maklumat ini, kita akan memeriksa secara terperinci pertanyaan: "Ahli endokrinologi - siapa itu dan apa yang dirawat?".

Siapa ahli endokrinologi

Pertama sekali, ahli endokrinologi adalah pakar dalam bidang endokrinologi dengan pendidikan perubatan yang lebih tinggi dalam bidang ini. Oleh itu, ahli endokrinologi adalah doktor yang merawat dan mendiagnosis penyakit endokrinologi, iaitu penyakit yang berlaku dengan latar belakang gangguan kelenjar endokrin.

Perlu diingatkan bahawa endokrinologi adalah bidang yang cukup luas dan sering merujuk kepada bidang perubatan lain (contohnya, onkologi, nefrologi, kardiologi, ginekologi, reproduksi, dll.). Di samping itu, terdapat pembahagian kawasan ini menjadi beberapa kawasan. Oleh itu, pakar dalam bidang endokrinologi mungkin mempunyai fokus yang lebih sempit:

 • Ahli endokrinologi-andrologi - doktor yang pakar dalam gangguan fungsi kelenjar penting bagi lelaki (testis) dan terlibat dalam diagnosis dan rawatan penyakit yang berlaku dengan latar belakang gangguan patologi ini;
 • Ahli endokrinologi-onkologi - doktor yang menangani tumor ganas kelenjar sistem endokrin;
 • Ahli endokrinologi ginekologi - doktor yang kecekapannya merangkumi penyakit yang berlaku dengan latar belakang kerosakan fungsi kelenjar yang penting bagi wanita (ovari);
 • Ahli endokrinologi pediatrik - doktor yang menangani masalah gangguan fungsi sistem endokrin, yang membawa kepada pelbagai proses patologi pada masa kanak-kanak dan remaja (akil baligh, perkembangan, dll);
 • Pakar bedah endokrinologi - doktor dalam bidang pembedahan melakukan operasi radikal untuk membuang kelenjar atau neoplasma jinak sistem endokrin;
 • Ahli Diabetologi - doktor profil sempit yang mengkhususkan diri dalam rawatan dan diagnosis diabetes dan proses patologi sekunder yang berkembang berdasarkan diabetes;

Senarai di atas tidak lengkap dan diberikan untuk memahami luasnya endokrinologi sebagai bahagian. Sekiranya kita mempertimbangkan dari sudut pandang organ yang termasuk dalam bidang pengaruh ahli endokrinologi, maka senarai berikut harus diketengahkan:

 • Tiroid;
 • Kelenjar adrenal;
 • Hipotalamus;
 • Testis dan ovari;
 • Pankreas;
 • Pituitari;
 • Epifisis;

Apa yang dilakukan oleh ahli endokrinologi? Seterusnya, kita akan menangani masalah ini..

Apa yang dilakukan oleh ahli endokrinologi dan apa yang dilakukannya?

Ahli endokrinologi boleh menjalankan aktiviti profesional di institusi perubatan dengan orientasi umum (poliklinik, hospital), di institusi perubatan khusus (pusat endokrinologi), di jabatan pembedahan, dll..

Apa yang dilakukan oleh ahli endokrinologi? Fungsi pakar ini merangkumi:

 • Memberi maklumat dan nasihat kepada pesakit dan kakitangan perubatan sekiranya berkaitan dengan pengkhususannya;
 • Merangka rancangan diagnostik, dengan mempertimbangkan rasional menggunakan satu atau kaedah diagnostik lain untuk mendapatkan, dalam masa yang singkat, maklumat yang komprehensif dan mencukupi mengenai kesihatan pesakit;
 • Analisis hasil yang diperoleh semasa pemeriksaan dan kajian makmal, penyahkodan, penilaian keperluan untuk berunding dengan pakar sempit;
 • Diagnosis;
 • Penyediaan kursus rawatan, jika perlu, rujukan pesakit kepada pakar profil pembedahan untuk campur tangan pembedahan;
 • Pembetulan kursus terapi, jika perlu;
 • Menyusun jadual kehadiran individu untuk orang yang telah menjalani rawatan;
 • Pemeriksaan orang dalam tempoh selepas operasi;
 • Menyusun jadual pemulihan individu untuk pemulihan kesihatan yang cepat dalam fungsi dan kesihatan;

Apa yang dilakukan oleh ahli endokrinologi di kaunter penerimaan tetamu? Pelantikan ahli endokrinologi adalah seperti berikut:

 • Pada mulanya, doktor melakukan perbincangan dengan pesakit, di mana dia mengemukakan soalan yang berkaitan dengan keluhan kesihatan. Soalan mungkin berbeza dan bergantung pada keadaan tertentu. Penting untuk difahami bahawa semakin tepat dan benar jawapan kepada soalan yang diajukan, semakin mudah doktor membuat diagnosis, kerana maklumat yang diperoleh semasa tinjauan mempunyai kepentingan diagnostik;
 • Pemeriksaan Dalam kes ini, ia juga bergantung pada keadaan. Apa yang dilihat oleh ahli endokrinologi? Pemeriksaan pakar sakit puan-endokrinologi berlaku di kerusi ginekologi, dan ahli endologi-endokrinologi memeriksa alat kelamin luaran pada lelaki dan merasakan testis. Sekiranya kita bercakap mengenai ahli endokrinologi profil umum, maka doktor semestinya akan menilai keadaan tisu kulit, meminta anda meletakkan tangan ke depan dan menyebarkan jari anda, meraba kawasan kelenjar tiroid dan kelenjar getah bening;
 • Pengukuran berat dan tinggi, penilaian perkadaran badan;

Semasa diperiksa, ahli endokrinologi memeriksa keadaan rambut, kelenjar sebum, dll. Pemeriksaan dan palpasi memungkinkan untuk menentukan kehadiran / ketiadaan tanda-tanda tidak langsung gangguan sistem endokrin, namun, diagnosis penuh hanya dapat dilakukan setelah pemeriksaan dan analisis instrumental dan perkakasan.

Nota. Dalam beberapa kes, diagnosis mungkin dilakukan setelah perbincangan, pemeriksaan dan palpasi, kerana jumlah maklumat yang diperoleh selama tahap ini cukup, tetapi seorang doktor yang berpengalaman, bagaimanapun, akan menetapkan sekurang-kurangnya analisis.

Kaedah diagnostik dan ujian makmal apa yang diperlukan:

 • Imbasan CT;
 • Analisis air kencing dan darah untuk tahap hormon;
 • UAC;
 • Pengimejan resonans magnetik;
 • Ujian darah untuk gula;
 • Tomografi magnetik nuklear;
 • Kimia darah;
 • Skintigrafi tiroid;
 • Biopsi;
 • Ujian toleransi glukosa;
 • Imbasan radioisotop kelenjar tiroid;
 • Pemeriksaan sinar-X;
 • Densitometri;
 • Hemoglobin glikosilasi;

Apa yang doktor merawat ahli endokrinologi

Penyakit dalam kompetensi doktor endokrinologi mempunyai bahagian tertentu mengikut kriteria perkembangan:

 • Penyakit yang timbul daripada gangguan fungsi organ rembesan (primer);
 • Penyakit yang berlaku dengan latar belakang gangguan patologi organ dalaman lain dan gangguan yang mengganggu sistem endokrin (sekunder);

Apa yang dirawat oleh ahli endokrinologi:

 • Diabetes mellitus adalah patologi yang disebabkan oleh ketidakstabilan fungsi pulau Lingerhans (di ekor pankreas), yang menyebabkan kekurangan insulin dalam badan dan gangguan pengambilan glukosa, yang mana hiperglikemia berkembang (peningkatan glukosa yang stabil);
 • Acromegaly adalah patologi yang berlaku kerana gangguan fungsi kelenjar pituitari anterior, yang menyebabkan peningkatan sintesis hormon pertumbuhan. Ini membawa kepada peningkatan tulang dan tulang rawan yang tidak seimbang, terutama kawasan muka, serta perkembangan fenomena tidak normal yang lain;
 • AIT (tiroiditis autoimun) adalah keradangan kronik tiroid yang berasal dari autoimun. Oleh itu, timbul dengan latar belakang kecacatan separa sistem pertahanan semula jadi badan;
 • Jerawat, jerawat dan masalah kulit yang lain (mungkin disebabkan oleh gangguan kelenjar endokrin, terutamanya kerana akil baligh pada remaja);
 • Hipotiroidisme adalah penyakit yang dapat berkembang pada latar belakang AIT, bagaimanapun, sering terjadi sebagai penyakit bebas. Ia dicirikan oleh kekurangan hormon tubuh yang disintesis oleh kelenjar tiroid (tiroksin, triiodothyronine);
 • Aplasia tiroid / hipoplasia - patologi yang dicirikan oleh perkembangan yang tidak normal (kekurangan satu bahagian) / penurunan (penyimpangan ukuran dari norma);
 • Penyakit Itsenko-Kising adalah patologi yang dicirikan oleh peningkatan sintesis hormon adrenokortikotropik kerana pelanggaran dalam kerja kelenjar adrenal (korteksnya). Lebih biasa pada wanita (5 kali);
 • Ginekomastia - pembesaran patologi kelenjar susu pada lelaki;
 • Sindrom Morris - gangguan kongenital dalam sistem endokrin, yang menyebabkan gangguan perkembangan seksual (pada lelaki);
 • Sindrom Klinefelter adalah patologi keturunan, ia sering berlaku di kalangan populasi lelaki (penyakit lelaki), menduduki tempat ke-3 secara kerap selepas penyakit tiroid dan diabetes. Ini adalah penyebab kemandulan yang paling biasa pada lelaki, ginekomastia, hipogonadisme, dan lain-lain;
 • Diabetes insipidus adalah penyakit yang berlaku dengan latar belakang gangguan fungsi hipotalamus atau kelenjar pituitari, yang dicirikan oleh rasa dahaga yang kuat dan berterusan, serta pengeluaran air kencing yang tinggi (poliuria);
 • Hirsutism adalah penyakit yang dicirikan oleh pertumbuhan rambut yang berlebihan pada tubuh wanita mengikut jenis lelaki;
 • Obesiti (mungkin berlaku dengan latar belakang ketidakseimbangan hormon);
 • Gondok endemik - patologi yang dicirikan oleh peningkatan kelenjar tiroid kerana kekurangan yodium;

Di samping itu, ahli endokrinologi merawat gangguan metabolisme kalsium, kekurangan adrenal, tumor ganas / ganas pada kelenjar endokrin, sindrom Burnet, kemandulan lelaki, wanita, mati pucuk seksual, sindrom menopaus dan banyak lagi.

Apabila anda perlu menghubungi ahli endokrinologi

Anda boleh pergi sendiri ke ahli endokrinologi dengan membuat janji temu di institusi perubatan (berbayar / percuma), atau anda boleh mendapatkan rujukan dari pakar luas (contohnya, ahli terapi).

Lawatan ke ahli endokrinologi disyorkan apabila gejala dan situasi berikut muncul:

 • Kehadiran pencerobohan tanpa sebab yang jelas, cukup cepat;
 • Kehadiran gatal pada selaput lendir dan tisu kulit tanpa disertai ruam yang tidak normal;
 • Kemunculan pelbagai proses keradangan pada kulit diperhatikan, yang dirawat dengan cukup lama dan untuk jangka masa yang panjang, dan kemudian muncul semula;
 • Menggeletar anggota badan;
 • Kehadiran kelemahan yang berterusan, mengantuk, keletihan yang cepat;
 • Denyutan jantung yang cepat;
 • Melambung berat badan tanpa sebab yang jelas;
 • Pelanggaran irama tidur yang normal, insomnia;
 • Keadaan rambut yang buruk di kepala, piring kuku;
 • Diagnosis kemandulan;
 • Gejala hirsutisme atau ginekomastia terdapat;
 • Peluh tinggi;
 • Penurunan / peningkatan selera makan;
 • Kegagalan kitaran haid, pendarahan berat semasa haid;
 • Sakit di bahagian bawah kaki, dan lain-lain;

Sebenarnya, terdapat banyak gejala gangguan endokrin dan banyak daripadanya tidak spesifik.

Endokrinologi - Endokrinologi

endokrinologi
sistemendokrin
Penyakit yang ketaraDiabetes, penyakit tiroid, androgen berlebihan
Ujian yang ketaraUjian fungsi tiroid, gula darah
pakarahli endokrinologi
glosariKamus Perubatan

Endokrinologi (dari endokrin + logik) adalah cabang biologi dan perubatan yang menangani sistem endokrin, penyakitnya, serta rembesan spesifiknya yang dikenali sebagai hormon. Ini juga terkait dengan penyatuan peristiwa perkembangan, pertumbuhan dan pembezaan, serta aktiviti metabolisme psikologi atau tingkah laku, pertumbuhan dan perkembangan, fungsi tisu, tidur, pencernaan, pernafasan, perkumuhan, mood, tekanan, laktasi, pergerakan, pembiakan dan persepsi deria disebabkan oleh hormon. Pengkhususan merangkumi endokrinologi tingkah laku dan endokrinologi perbandingan.

Sistem endokrin terdiri daripada beberapa kelenjar, semuanya di bahagian tubuh yang berlainan yang mengeluarkan hormon secara langsung ke aliran darah, dan bukan ke dalam sistem saluran. Hormon mempunyai banyak fungsi dan cara tindakan yang berbeza; satu hormon boleh mempunyai beberapa kesan yang berbeza pada organ sasaran, dan sebaliknya, satu organ sasaran boleh bergantung pada lebih dari satu hormon.

kandungan

Sistem endokrin

Endokrinologi adalah kajian mengenai sistem endokrin dalam tubuh manusia. Ia adalah sistem kelenjar yang mengeluarkan hormon. Hormon adalah bahan kimia yang mempengaruhi tindakan pelbagai organ dan sistem dalam badan. Contohnya termasuk hormon tiroid, hormon pertumbuhan, dan insulin. Sistem endokrin merangkumi sebilangan mekanisme maklum balas, jadi selalunya satu hormon (misalnya, hormon perangsang tiroid) akan mengawal tindakan atau pembebasan hormon sekunder yang lain (contohnya, hormon tiroid). Sekiranya terdapat terlalu banyak hormon sekunder, ia boleh memberi kesan negatif pada hormon utama, mengekalkan homeostasis.

Dalam definisi asal 1902 oleh Baileys dan Starling (lihat di bawah), mereka menyatakan bahawa untuk diklasifikasikan sebagai hormon, bahan kimia mesti diperolehi oleh organ, dibebaskan (dalam jumlah kecil) ke dalam darah, dan darah diangkut ke organ yang jauh untuk menggunakan spesifiknya fungsi. Definisi ini berlaku untuk kebanyakan hormon "klasik", tetapi ada juga mekanisme parakrin (ikatan kimia antara sel dalam tisu atau organ), isyarat autokrin (bahan kimia yang bertindak pada sel yang sama), dan isyarat intrakrin (bahan kimia yang bertindak dalam sel yang sama). Isyarat neuroendokrin adalah hormon "klasik" yang dilepaskan ke aliran darah menggunakan neuron neurosecretori (lihat artikel mengenai neuroendokrinologi).

Hormon

Griffin dan Ojeda membezakan tiga kelas hormon yang berbeza bergantung pada komposisi kimianya:

Amines

Amina seperti norepinefrin, epinefrin dan dopamin (katekolamin) berasal dari asid amino individu, dalam hal ini tirosin. Hormon tiroid seperti 3,5,3'-triiodothyronine (T3) dan 3,5,3 ', 5'-tetraiodothyronine (tiroksin, T4) merupakan subkumpulan kelas ini, kerana ia timbul dari gabungan dua residu asid amino tirosin beriodium.

Peptida dan protein

Hormon peptida dan hormon protein terdiri daripada tiga (dalam hal hormon pembebasan tirotropin) hingga lebih daripada 200 (dalam hal hormon perangsang folikel) residu asid amino dan dapat mempunyai berat molekul sebesar 30.000 gram per mol. Semua hormon yang dikeluarkan oleh kelenjar pituitari adalah hormon peptida, dan leptin dari adiposit, ghrelin dari perut, dan juga insulin dari pankreas.

steroid

Hormon steroid ditukar dari sebatian asalnya, kolesterol. Hormon steroid mamalia dapat dikelompokkan menjadi lima kumpulan reseptor yang mereka mengikat: glukokortikoid, mineralokortikoid, androgen, estrogen dan progestogen. Sebilangan bentuk vitamin D, seperti calcitriol, adalah steroid, kerana ia mengikat reseptor homolog, tetapi tidak mempunyai ciri khas struktur siklik steroid sebenar.

Seperti profesion

ahli endokrinologi
pekerjaan
nama-namaDoktor, Pakar Perubatan
Ubat
Keistimewaanendokrinologi
Penerangan
 • MD (MD)
 • Doktor Perubatan Osteopati (DO)
 • Sarjana Muda Perubatan, Sarjana Muda Pembedahan (MBBS)

Walaupun setiap organ sistem mengeluarkan dan bertindak balas terhadap hormon (termasuk otak, paru-paru, jantung, usus, kulit, dan ginjal), kepakaran klinikal endokrinologi tertumpu terutamanya pada organ endokrin, iaitu organ yang fungsi utamanya adalah mengeluarkan hormon. Organ-organ ini termasuk kelenjar pituitari, kelenjar tiroid, kelenjar adrenal, ovari, testis, dan pankreas.

Ahli endokrinologi adalah doktor yang pakar dalam merawat penyakit sistem endokrin, seperti diabetes mellitus, hipertiroidisme, dan lain-lain (lihat senarai penyakit).

Pekerjaan

Keistimewaan perubatan endokrinologi merangkumi penilaian diagnostik mengenai pelbagai gejala dan perubahan dan rawatan jangka panjang gangguan kekurangan atau kelebihan satu atau lebih hormon.

Diagnosis dan rawatan penyakit endokrin dipandu oleh ujian makmal ke tahap yang lebih besar daripada kebanyakan kepakaran. Banyak penyakit telah disiasat menggunakan rangsangan / rangsangan atau penghambatan / penekanan ujian. Ini mungkin termasuk suntikan perangsang untuk menguji fungsi organ endokrin. Darah kemudian diambil sampel untuk menilai perubahan hormon atau metabolit yang sesuai. Ahli endokrinologi memerlukan pengetahuan luas mengenai kimia klinikal dan biokimia untuk memahami penggunaan dan batasan penyelidikan.

Aspek penting kedua dari praktik endokrinologi adalah ciri pembezaan manusia dari penyakit. Corak atipikal perkembangan fizikal dan keputusan ujian yang tidak normal harus dinilai sebagai petunjuk adanya penyakit atau tidak. Pencitraan diagnostik organ endokrin boleh mendedahkan penemuan rawak yang disebut tidak dapat diraba, yang mungkin atau tidak mewakili penyakit..

Endokrinologi melibatkan penjagaan wajah dan juga penyakit. Sebilangan besar penyakit endokrin adalah penyakit kronik yang memerlukan penjagaan sepanjang hayat. Beberapa penyakit endokrin yang paling biasa termasuk diabetes, hipotiroidisme, dan sindrom metabolik. Merawat diabetes, obesiti dan penyakit kronik lain memerlukan pemahaman pesakit pada tahap peribadi dan sosial, serta molekul, dan doktor pesakit boleh menjadi proses terapi yang penting.

Latihan

Ahli endokrinologi adalah pakar dalam perubatan dalaman atau pediatrik. Ahli endokrinologi pembiakan terutamanya menangani masalah kesuburan dan fungsi haid, sering kali berlatih pertama kali dalam bidang obstetrik. Sebilangan besar memenuhi syarat sebagai ahli terapi, pakar pediatrik atau pakar sakit puan selama beberapa tahun sebelum pengkhususan, bergantung pada sistem latihan tempatan. Di Amerika Syarikat dan Kanada, latihan untuk pensijilan lembaga perubatan dalaman, pediatrik, atau ginekologi setelah sekolah perubatan disebut sebagai tempat tinggal. Pendidikan formal lebih lanjut untuk subspesialisasi pada orang dewasa, pediatrik, atau endokrinologi pembiakan disebut komunikasi. Latihan khas untuk ahli endokrinologi Amerika Utara merangkumi 4 tahun kuliah, 4 tahun sekolah perubatan, 3 tahun tinggal dan 2 tahun berkomunikasi. Di Amerika Syarikat, ahli endokrinologi dewasa diperakui oleh American Medicine of Internal Medicine (ABIM) atau American Osteopathic Board of Internal Medicine (AOBIM) dalam endokrinologi, diabetes dan metabolisme.

Penyakit dan ubat

penyakit

Endokrinologi juga merangkumi kajian penyakit sistem endokrin. Penyakit ini mungkin berkaitan dengan rembesan hormon yang terlalu sedikit atau terlalu banyak, tindakan hormon yang terlalu sedikit atau terlalu banyak, atau masalah dengan pengambilan hormon.

Pertubuhan dan pertubuhan

Oleh kerana endokrinologi merangkumi begitu banyak keadaan dan penyakit, terdapat banyak organisasi yang memberikan pendidikan kepada pesakit dan orang ramai. The Hormone Foundation adalah rakan pendidikan komuniti endokrin dan memberikan maklumat mengenai semua keadaan yang berkaitan dengan endokrin. Organisasi pendidikan lain yang menumpukan pada satu atau lebih keadaan yang berkaitan dengan endokrin termasuk Persatuan Diabetes Amerika, Dana Pertumbuhan Manusia, Yayasan Menopaus Amerika, Inc., dan Yayasan Tiroid Amerika.

Di Amerika Utara, organisasi endokrinologi profesional utama termasuk Persatuan Endokrin, Persatuan Amerika Endokrinologi Klinikal, Persatuan Diabetes Amerika, Persatuan Endokrin Pediatrik Lawson Wilkins, dan Persatuan Tiroid Amerika.

Di United Kingdom, Persatuan Endokrinologi dan Persatuan British untuk Endokrinologi dan Diabetes adalah organisasi profesional utama. Persatuan Eropah untuk Endokrinologi adalah persatuan profesional antarabangsa terbesar yang dikhaskan khusus untuk endokrinologi pediatrik. Terdapat banyak persatuan serupa di seluruh dunia..

cerita

Kajian endokrinologi terawal bermula di China. Orang Cina mengasingkan hormon seks dan hipofisis dari air kencing manusia dan penggunaannya untuk tujuan perubatan 200 SM. Mereka menggunakan banyak kaedah yang canggih, seperti penyerapan hormon steroid. Kaedah lain diberikan oleh teks Cina - yang paling awal berasal dari tahun 1110 - menunjukkan penggunaan saponin (dari kacang Gleditsia sinensis) untuk mengekstrak hormon, tetapi gipsum (yang mengandungi kalsium sulfat juga diketahui) digunakan.

Walaupun sebahagian besar tisu dan kelenjar endokrin yang sesuai dikenal pasti oleh ahli anatomi awal, pendekatan yang lebih lucu untuk memahami fungsi dan penyakit biologi dinyatakan pada pemikir Yunani dan Rom kuno seperti Aristoteles, Hippocrates, Lucretius, Celsus dan Galen, menurut Freeman et al., Dan teori-teori ini tidak menguasai sehingga munculnya teori mikrob, fisiologi, dan asas organ patologi pada abad ke-19.

Pada tahun 1849, Arnold Berthold menyatakan bahawa ayam yang dikebiri tidak melipat jambul dan janggut atau menunjukkan tingkah laku maskulin secara terbuka. Dia mendapati bahawa mengganti testis kembali ke rongga perut burung yang sama atau yang lain dikebiri oleh burung akibat perkembangan tingkah laku dan morfologi yang normal, dan dia sampai pada kesimpulan (keliru) bahawa testis mengeluarkan zat yang mempunyai darah "bersyarat", yang, dalam pada gilirannya, lipas bertindak ke atas badan. Sebenarnya, salah satu daripada dua perkara lain adalah benar: bahawa testis diubah atau diaktifkan oleh komponen darah, atau bahawa testis menghilangkan faktor penghambat dari darah. Tidak terbukti bahawa testis mengeluarkan zat yang menimbulkan ciri-ciri lelaki sehingga ditunjukkan bahawa ekstrak dari testis dapat menggantikan fungsinya pada haiwan yang dikumuhkan. Testosteron kristal tulen diasingkan pada tahun 1935.

Penyakit Bazedova dinamai doktor Ireland, Robert James Graves, yang menggambarkan kes gondok dengan eksofthalmos pada tahun 1835. Jerman Carl Adolf von Bazedova juga secara bebas melaporkan konstelasi gejala yang sama pada tahun 1840, sementara laporan sebelumnya mengenai penyakit ini adalah diterbitkan oleh orang Itali Giuseppe Flayani dan Antonio Giuseppe Testa, masing-masing pada tahun 1802 dan 1810, dan doktor Inggeris Caleb Hillier Perry (rakan Edward Jenner) pada akhir abad ke-18. Thomas Addison adalah orang pertama yang menggambarkan penyakit Addison pada tahun 1849.

Pada tahun 1902, William Beilis dan Ernest Starling melakukan eksperimen di mana mereka menyatakan bahawa asid yang tertanam di duodenum menyebabkan pankreas mula mengeluarkan rembesan, bahkan setelah mereka melepaskan semua hubungan saraf di antara mereka. Jawapan yang sama dapat diperoleh dengan memasukkan ekstrak mukosa jejunal ke dalam vena jugularis, menunjukkan bahawa beberapa faktor pada mukosa bertanggungjawab. Mereka menyebut bahan ini "secretin" dan mencipta istilah hormon untuk bahan kimia yang bertindak dengan cara ini..

Joseph von Mehring dan Oscar Minkowski membuat pemerhatian pada tahun 1889 bahawa pembuangan pankreas secara pembedahan menyebabkan peningkatan gula darah, dan kemudian dalam keadaan koma dan kemungkinan kematian, gejala diabetes. Pada tahun 1922, Bunting dan Best menyedari bahawa homogenisasi pankreas dan pengenalan turunan ekstrak sebaliknya adalah suatu keadaan.

Neurohormones pertama kali dikenal oleh Otto Loewy pada tahun 1921. Dia menginkubasi jantung katak (diinervasi dengan saraf vagus yang terpasang) dalam mandi garam, dan disimpan dalam larutan selama beberapa waktu. Kemudian penyelesaiannya digunakan untuk memandikan hati kedua yang tidak dilindungi. Sekiranya saraf vagus pada jantung pertama dirangsang, aktiviti inotropik negatif (amplitud rentak) dan kronotropik (kadar denyutan) dilihat di kedua-dua jantung. Ini tidak berlaku di mana-mana jantung jika saraf vagus tidak dirangsang. Saraf vagus menambah sesuatu dalam garam. Kesannya dapat disekat dengan atropin, perencat yang terkenal untuk rangsangan saraf vagus jantung. Jelas sekali, sesuatu saat ini dirembeskan oleh saraf vagus dan mempengaruhi jantung. "Vagusstuff" (seperti yang disebut oleh Levi) menyebabkan kesan myotropic (penambah otot) kemudian dikenal pasti sebagai asetilkolin dan norepinefrin. Levi menerima Hadiah Nobel untuk penemuan.

Kerja terbaru dalam endokrinologi menumpukan pada mekanisme molekul yang bertanggungjawab untuk mencetuskan kesan hormon. Contoh pertama kerja yang dilakukan adalah pada tahun 1962 Earl of Sutherland. Sutherland menyiasat sama ada memperkenalkan hormon sel untuk menimbulkan kesan, atau berada di luar sel. Dia mempelajari norepinefrin, yang bertindak pada hati untuk mengubah glikogen menjadi glukosa dengan mengaktifkan enzim fosforilasi. Dia menghomogenkan hati menjadi pecahan membran dan pecahan larut (fosforilase akan larut), menambahkan norepinefrin ke pecahan membran, mengekstrak produk larutnya, dan menambahkannya ke pecahan larut pertama. Fosforilase diaktifkan, menunjukkan bahawa reseptor noradrenalin sasaran berada pada membran sel yang tidak terletak secara intraselular. Dia kemudian mengenal pasti kompaun itu sebagai AMP siklik (cAMP) dan, dengan penemuannya, mencipta konsep jalan yang dimediasi oleh utusan kedua. Dia, seperti Levi, menerima Hadiah Nobel untuk karya perintisnya dalam bidang endokrinologi.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes