Kalkulator Produk Nilai Tenaga

Dan kami juga mempunyai papan buletin industri kecantikan. Meletakkan iklan adalah percuma dan pendaftaran tidak diperlukan. Tetapi ada penyederhanaan iklan.

Produk & Kalkulator Kalori

Bahagian ini mengandungi maklumat mengenai nilai tenaga pelbagai produk, serta sifat bermanfaatnya dan kandungan protein, lemak dan karbohidrat.
Juga di halaman ini terdapat kalkulator kalori dalam talian. Dengan itu, anda boleh membuat hidangan dari pelbagai produk, mengira kandungan kalori dan jumlah protein, lemak dan karbohidrat.

Kalkulator Kalori Dalam Talian

Kategori produk

Memilih bahagian, anda akan menerima senarai produk dari bahagian ini, disusun mengikut abjad. Untuk setiap produk, kandungan kalori per 100 g., Serta jumlah protein, lemak dan karbohidrat per 100 g. Dengan mengklik produk tertentu dalam jadual, anda akan menerima maklumat mengenai sifat dan kaedah penggunaannya yang berguna.

Kalkulator Kalori

Kira kandungan kalori hidangan yang dimasak. Hitung pengambilan kalori anda untuk penurunan berat badan yang berkesan. Rancang Makanan Anda untuk Berat Badan

Kira kalori dalam diet anda dengan mudah. Adalah percuma!

Ingin menurunkan berat badan, mengekalkan hasilnya, atau hanya mengawal diet anda? Kalkulator kami akan membantu anda..

Lebih 7000 produk

Pelbagai produk dan hidangan sebenar - lebih daripada 7000 kedudukan! Tidak menemui apa yang anda mahukan? Tambahkan produk anda

Laporan

Laporan terperinci mengenai catuan yang disusun disusun secara automatik. Untuk kemudahan anda, selain "nombor kosong", carta pai juga dipaparkan. Anda juga boleh mencetak hasilnya..

Sentiasa bersama anda

Tidak kira dari mana anda membuat diet: dari tablet, telefon pintar atau komputer - hasilnya disimpan dalam pangkalan data. Anda boleh kembali kepadanya kemudian untuk analisis atau penyuntingan.

Semuanya terkawal

Tanpa melepaskan kalkulator, anda sentiasa dapat mengira pengambilan kalori harian atau menetapkan had KBJU

Untuk kemudahan anda, ciri-ciri baru kerap muncul di kalkulator kalori. Anda boleh memberikan cadangan anda dalam komen

Ditambah!Ditambah!Ditambah!Ditambah!Ditambah!Ditambah!Ditambah!Ditambah!Ditambah!Ditambah!
IDProdukKaloriTupaiLemakKarbohidratNyatakan berat

"Yunani"

137.23.36.416.6

Roti Sarapan Pantas

140.87.34.4lapan belas

Ikan di bawah perapan sayur

89.77.33.37.7

Sup Puree Labu

73.76.14.13.1

Syrniki

199.312.53.729hb

Sup keju dengan crouton

96.16.53.79.2

Keju kotej dengan buah beri

809.40.88.8

Kaserol keju kotej

131.516.13.58.9

Kek Pancake Telur

122.0513.635.733.99

Strudel epal Lavash

96.91.22.118.3

Hasil pengiraan

Anda belum menambah produk pada masa ini. Pilih produk dari senarai di bawah atau gunakan carian

Nilai tenaga. Jumlah:

Protein (gr.):0
Lemak (gr.):0
Karbohidrat (gr.):0
Kalori (Kcal.):0
Berat (gr.):0

Nilai tenaga setiap 100 gram:

Protein (gr.):0
Lemak (gr.):0
Karbohidrat (gr.):0
Kalori (Kcal.):0
Protein (gr.):
Lemak (gr.):
Karbohidrat (gr.):
Kalori (Kcal.):
NamaProtein (gr.)Lemak (gr.)Karbohidrat (gr.)Kalori (Kcal.)Berat (gr.)

Komen

Alice 27 Mei 2019 9:15

Baru-baru ini saya melihat kalkulator, bagaimana saya segera menyukainya dengan kemampuannya dan pada masa yang sama kesederhanaan. terima kasih!

NIk 5 Jun 2019 5:42 PG

Kelas! Semuanya mudah dan jelas.

Olga 17 Jun 2019 9:35 pagi

Terima kasih! Pengiraan Kalori Dengan Cepat!

Chris 25 Jun 2019 4:31 pagi

Beritahu saya, bolehkah saya menambahkan produk saya? Saya tidak menemui produk yang saya perlukan.

[email protected] 25 Jun 2019 4:41 pagi

Chris, ya, anda boleh menambahkan produk dengan dua cara: 1. Di tab "Kalkulator", klik "Tambah Produk", di tetingkap yang muncul, masukkan nama dan BZU (kalori dikira secara automatik), tentukan jisim dan klik "Tambah" dan produk akan ditambahkan ke kalkulator anda 2. Di atas kategori produk, klik "Tambah Produk" dan isikan semua bidang yang anda ketahui (anda boleh menambahkan gambar ke produk), simpan hasilnya dan kemudian produk tersebut akan ditambahkan ke pangkalan data kami (setelah diperiksa oleh moderator). Selepas itu produk akan tersedia untuk semua pengguna laman web ini.

Anna 3 Julai 2019 12:04 PTG

Menambah beberapa produk, semuanya berfungsi, sangat senang. terima kasih.

Malaikat 23 September 2019 7:37 pagi

sangat selesa saya suka.

tuan 23 September 2019 7:39 pagi

tambah besar bahawa anda boleh menambah produk anda

Pengiraan produk kalori menggunakan kalkulator dalam talian. Bagaimana untuk menggunakannya. Kepada siapa dan mengapa ia berguna.

Bagi mereka yang datang untuk mengira kandungan kalori produk dengan menggunakan kalkulator dalam talian, anda boleh mula menghitungnya dengan segera. Ganti nama produk, nyatakan berat, terima dan catat hasilnya.

Bagi mereka yang sama sekali tidak memahami alat ini dan ingin mengetahui mengapa orang yang berminat dengan topik pemakanan yang betul atau yang serius terhadap kesihatan mereka kadang-kadang terpaksa menggunakan kalkulator kalori, saya akan memberitahu anda bagaimana ia berguna bagi mereka.

0 kkal

0 kkal

Tidak.Nama ProdukBerat gProtein, gLemak, gKarbohidrat, gKalori, kcal
Tidak ada produk yang dipilih
Jumlah:Berat keseluruhan - 0 g
Jumlah per 100 gram:

Kandungan:

 • Siapa yang memerlukan kalkulator kalori makanan dalam talian
 • Mengapa saya memerlukan kalkulator dalam talian
 • Cara menggunakan program kalkulator kalori dalam talian yang mudah
 • Mengapa kalkulator kalori tidak membantu

Siapa yang memerlukan kalkulator kalori makanan dalam talian

Pertama sekali, kalkulator dalam talian diperlukan bagi mereka yang sangat penting untuk menormalkan berat badan mereka dan mengekalkannya pada masa akan datang. Ini mungkin penghidap diabetes atau sindrom metabolik. Dalam kes ini, masalah penurunan berat badan dan pemakanan yang betul adalah langkah yang paling berkesan untuk menormalkan kadar gula dalam darah dan mencegah akibat penyakit itu sendiri..

Kalkulator dalam talian juga berguna bagi mereka yang memutuskan untuk "menurunkan berat badan menjelang musim panas" atau yang sentiasa memantau berat badan mereka ke tahap yang terhad agar cantik dan menarik. By the way, dalam kes ini, mengejar kecantikan mencapai beberapa tujuan. Selain mencapai hasil estetik yang positif, menormalkan berat badan membantu menjaga kesihatan keseluruhan. Dan kerana ini adalah proses yang panjang dan harian, motivasi yang sangat baik untuk gaya hidup sihat terbentuk..

Mengapa saya memerlukan kalkulator dalam talian

Menurut undang-undang pertama mengenai pemakanan yang betul, tenaga yang dinyatakan dalam kilokalori dan berasal dari makanan harus sama dengan tenaga yang dibelanjakan.

Tenaga manusia = Tenaga makanan

Setelah mengira kandungan kalori makanan atau makanan siap menggunakan kalkulator dalam talian, kita akan mengetahui bahagian persamaan yang betul.

Sekiranya semasa makan seseorang mendapat lebih banyak kalori, makan lebih banyak daripada yang diperlukan oleh badan, maka lama-kelamaan ini membawa kepada tahap kegemukan yang berbeza. Yang seterusnya, membawa kepada pelbagai penyakit sistem kardiovaskular, sistem muskuloskeletal, dan diabetes.

Kekurangan kalori baik untuk beberapa waktu, sementara kita menurunkan berat badan daripada berat badan ahli diet yang disyorkan. Penurunan berat badan lebih jauh juga tidak sihat dan membawa penyakitnya sendiri. Keletihan, gangguan penglihatan, gangguan endokrin, sakit otot dan sebagainya.

Cara menggunakan program kalkulator kalori dalam talian

Program ini sangat mudah digunakan dan mengandungi pangkalan data produk dan makanan siap sedia. Mulailah memasukkan nama produk yang diminati dan di menu tarik-turun pilih produk yang paling sesuai untuk permintaan dengan mengklik butang "Tambah". Apabila produk muncul dalam jadual, nyatakan nilainya di lajur "berat". Semua petunjuk lain akan muncul secara automatik..

Oleh itu, menggantikan semua ramuan hidangan kompleks dan menunjukkan jisimnya, kita mendapat kandungan kalori totalnya. Jangan lupa mengira kandungan kalori satu bahagian.

Anda boleh mencari senarai nama hidangan siap dan, menunjukkan jisim bahagian itu, mendapatkan kandungan kalori. Ini akan menjimatkan masa yang dihabiskan untuk pengiraan, tetapi boleh mempengaruhi ketepatan pengiraan..

Fungsi kecil lain dalam program ini adalah penyingkiran kedudukan. Sekiranya semasa penyediaan hidangan anda tersilap menambahkan ramuan tambahan, anda boleh menghapusnya dengan mengklik salib di lajur paling kanan meja, kemudian teruskan pengiraan.

Kalkulator adalah alat yang penting tetapi bukan satu-satunya dalam mengawal berat badan.

Bahkan para doktor sendiri, yang menyatakan keraguan tertentu, mengatakan bahawa pengiraan sederhana kandungan kalori produk tidak berfungsi ketika merancang pengurangan atau kenaikan berat badan. Sebagai tambahan kepada kalori yang disertakan dengan makanan, terdapat banyak faktor yang mempengaruhi penyerapannya oleh tubuh..

Menurut doktor, makan produk yang sama, bergantung pada kesihatan hormon seseorang, anda boleh mendapat faedah dan menurunkan berat badan, tetapi anda boleh pulih atau kekal dalam berat badan yang sama. Ia juga penting waktu makan (pagi, petang atau petang) dan kekerapan pengambilan (satu, tiga atau lima kali sehari).

Ini adalah beberapa faktor yang kurang dikenali yang mempengaruhi pencernaan makanan. Dan ada juga mikrobioma manusia - proses yang belum dikaji, tetapi sudah pasti diketahui bahawa ia mempengaruhi metabolisme dan penyerapan kalori.

Tetapi! Semasa menghubungi institusi perubatan, pakar pemakanan mesti menentukan sama ada kita mempertimbangkan nilai tenaga makanan yang dimakan. Maksudnya, kita tidak boleh mengatakan bahawa kita terlibat dalam mengurangkan atau mengawal berat badan jika kita tidak mengira kandungan kalori produk diet harian.

Keseluruhannya adalah hasilnya. Kami menambah pengiraan kandungan kalori produk seperti alat mudah seperti skala bilik mandi. Dan dengan kekerapan kita mengukur berat badan kita. Sekiranya bacaan berat berubah ke arah yang betul, pengiraan pada kalkulator kalori dilakukan dengan betul. Sekiranya berat badan tetap diam atau merangkak ke arah yang salah, ubah ukuran bahagian dan kandungan kalori produk dengan memilih kalkulator dalam talian. Atau ubah aktiviti fizikal anda.

Memantau kandungan kalori produk pada kalkulator dalam talian adalah kebiasaan yang diperlukan untuk mencapai berat badan normal, serta aktiviti yang sama sekali tidak rumit dan tidak memerlukan banyak masa.

Kira hari

Pengiraan Kalori Harian Muffin Geor untuk Masakan Tradisional, Mack Donalds, King Burger dan Sushi Online.

Sarapan Pertama (Kalori Maksimum 501)
Kalori, Protein, Lemak, Karbohidrat

Hamachi

Kepingan ayam

Serbuk roti rangup berair

Fanta

Mustard

Sarapan Kedua (Kalori Maksimum 480)
Kalori, Protein, Lemak, Karbohidrat

3 Jalur Asal

Cheesecake Strawberry New York

Lemon limau

Pengeluaran Rusia. Teh ais "Lipton lemon." 1000 ml

Sos cili manis dan masam

Makan tengah hari (Kalori Maksimum 689)
Kalori, Protein, Lemak, Karbohidrat

Canraku sira

Sup keju dengan ayam, daging asap, tomato ceri dan champignon.

Ayam Keju Pizza

Sos keju, ayam, tomato dan mozzarella

Nasi Putih rebus

Cucuk ayam

Tuna, alpukat dan nori di atas nasi dengan sos Miso Yuzu.

Tuna rangup

Tuna, nasi garing, sos truffle dan sos miso-yuzu.

Jus kranberi

Jus kranberi buatan sendiri. 500 ml

Sos Keju Asli

Makan Malam (Kalori Maksimum 417)
Kalori, Protein, Lemak, Karbohidrat

Daging Perancis

Keju - 150 gr.
Krim masam - 150 gr.
Bawang - 100 gr.
Babi - 700 gr.
Minyak bunga matahari - 10 gr.
Kentang - 1 kg.
Garam (secukup rasa) - 2 gr.
Lada hitam (secukup rasa) - 2 gr.

Susun kentang, garam dan lada cincang secukup rasa.
Sebarkan daging babi di atas kentang, garam dan lada secukup rasa jika perlu.
Isi bawang dalam separuh cincin.
Lapisan lapisan atas dengan krim masam.
Taburkan dengan keju parut.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga 200 darjah, selama 40 minit.
Sekiranya perlu, tutup daging dalam kerajang Perancis.

Kalkulator kalori

+ Produk:

Masukkan nama atau bahagian nama produk dan pilih dari senarai

 1. Masukkan nama atau bahagian nama produk (contohnya, "keju").
 2. Pilih produk dari senarai..
 3. Tetapkan berat produk dan produk akan dimasukkan ke dalam senarai ramuan.
 4. Anda boleh mengedit berat atau menghapus produk yang sudah ada dalam senarai ramuan.
ProdukTupaiLemakKarbohidratkcalGIBeratx
Jumlah:-

Masukkan nama hidangan:

Berapa hidangan:

Indeks glisemik adalah petunjuk kesan makanan setelah makan pada gula darah. Ini adalah gambaran perbandingan reaksi tubuh terhadap produk dengan tindak balas badan terhadap glukosa tulen, yang mempunyai indeks glisemik 100. Untuk semua produk lain, ia berbeza bergantung pada seberapa cepat ia diserap..

Semakin tinggi indeks glisemik, semakin cepat kadar gula darah meningkat setelah memakan produk dan semakin tinggi tahap gula darah sesaat setelah makan makanan.

Indeks glisemik biasanya dibahagikan kepada rendah (0-40), sederhana (40-55) dan tinggi (55 ke atas).

Kaunter kalori

Halaman ini mengandungi dua alat yang akan membantu anda menjaga kesihatan diri:

 1. borang pengiraan indeks jisim badan (BMI)
 2. kalkulator kalori dalam talian (kaunter kalori percuma)

Perlu diingat bahawa semasa mengira indeks jisim badan, indeks jisim normal juga dipaparkan. Dalam kes ini, BMI dan jisim normal berbeza dan dikira menggunakan formula yang berbeza, sehingga data mungkin sedikit berbeza.

Walau bagaimanapun, kalkulator BMI akan membantu anda menjalani pengambilan kalori harian anda dan berusaha untuk kecergasan fizikal yang lebih baik.!

Dan dengan menggunakan kalkulator kalori dalam talian, anda boleh memilih makanan harian anda sendiri agar badan tidak mengumpulkan kalori yang menyebabkan kenaikan berat badan berlebihan.

Kalkulator Kalori untuk makanan dan makanan siap

Kalkulator Kalori membolehkan anda mengira kandungan kalori kedua-dua produk individu dan makanan yang disediakan secara dalam talian. Cukup pilih produk atau hidangan dan dapatkan bukan hanya kandungan kalori, tetapi juga kandungan protein, lemak dan karbohidrat (BJU). Kami bangga dengan kalkulator kami, kerana mengandungi 167,305 produk dan pinggan mangkuk! Kalkulator akan menjadi alat yang sangat diperlukan untuk penurunan berat badan dan kenaikan berat badan..

Cara mengetahui kandungan kalori produk

Di bidang produk, mulailah menaip nama produk. Contohnya, dada ayam. Dalam senarai yang muncul, pilih produk atau hidangan yang sesuai dan ciri-ciri berikut akan dipaparkan dalam jadual:

 • kalori setiap 100 gram
 • tupai
 • lemak
 • karbohidrat

Sekiranya perlu, anda boleh menambahkan sebilangan produk, dan kalkulator kalori akan mengira jumlah parameter produk yang dipilih.

Kira Kalori Harian & BMI

Kalkulator akan membantu anda mengira keperluan kalori harian dalam talian, indeks jisim badan (BMI), dan juga menunjukkan cadangan pengambilan kalori untuk penurunan berat badan atau kenaikan berat badan.

Untuk memulakan pengiraan, nyatakan jantina, berat badan, tinggi badan, umur dan tahap aktiviti:

Bagaimana kalkulator kalori berfungsi??

Kalori dikira menggunakan formula Mifflin-San Geor, intinya cukup sederhana. Metabolisme asas dikira dengan formula BMR = [9,99 x berat (kg)] + [6,25 x tinggi (cm)] - [4,92 x umur (dalam tahun)] + 5 (untuk lelaki) -161 (untuk wanita). Ini adalah jumlah kalori yang diperlukan untuk menyokong tubuh dalam keadaan pasif. Mengalikan metabolisme asas dengan faktor beban, kita mendapat jumlah kalori yang diperlukan setiap hari.

Faktor beban:

 • Minimum (1.2): kerja tidak aktif, kurang bersukan;
 • Cahaya (1.35): latihan fizikal ringan kira-kira 3 kali seminggu, senaman pagi setiap hari, berjalan kaki;
 • Sederhana (1.55): bersukan hingga 5 kali seminggu;
 • Tinggi (1.75): gaya hidup aktif, ditambah dengan latihan intensif harian;
 • Ekstrim (1.95): aktiviti maksimum - gaya hidup sukan, kerja fizikal yang keras, latihan yang panjang setiap hari.

Kalori untuk penurunan berat badan atau kenaikan berat badan dikira dengan menambahkan atau mengurangkan 15-20% kalori harian.

Bagaimana indeks jisim badan (BMI) dikira

Rumus pengiraan BMI kelihatan seperti ini: BMI = berat / tinggi 2, di mana berat diambil dalam kilogram dan tinggi dalam meter.

Kalkulator Kalori ChiKi
muat turun secara percuma

Alat pemakanan profesional,
malah seorang pemula dapat menangani!

Program untuk komputer boleh dipasang pada pemacu kilat USB atau cakera keras, dan membawa versi android dengan telefon anda.

Sekiranya SmartScreen tidak membenarkan memuat turun (arahan)

Sekiranya SmartScreen tidak bermula (arahan)

Pound tambahan dari udara tidak diambil. Ini semua akibat daripada berlebihan dalam makanan dan kelebihan norma kalori, protein, lemak dan karbohidrat.

Setiap orang mempunyai norma tersendiri, bergantung pada aktiviti dan parameter badan semasa. Uji diri anda dan bantu badan anda menjadi sihat dan bahagia =)

Apa yang ada dalam program ini:

 • Keupayaan untuk berkongsi diet anda dengan rakan dengan memuat naiknya ke laman web dan menerima pautan
  Pangkalan data produk dan hidangan yang besar (+ pangkalan data produk asing termasuk dalam tetapan)
  Selain mencari produk dengan pangkalan data tempatan yang biasa, terdapat carian produk dalam talian dan carian produk dengan kod bar!
  Cari produk dengan cepat dengan huruf awal dalam nama atau kategori (anda boleh menentukan beberapa perkataan)
 • Pengiraan automatik BMI (indeks jisim badan), peratusan lemak, norma kalori dan BJU mengikut parameter anda
  Kemungkinan memperluas asas produk secara bebas
  Pengiraan kalori yang dibakar dari pelbagai aktiviti
  Grafik visual nisbah BZHU
 • Indeks glisemik makanan dan pengiraan beban glisemik untuk makan
  Pengiraan unit roti untuk pesakit diabetes
  Mengekalkan beberapa profil secara serentak
  Pengadun produk untuk mengira BJUK hidangan anda

Dalam versi versi PC sedikit lagi:

 • Membuat program latihan dan mengekalkan buku harian latihan
  Muat turun diet dan senaman ke Excel dan ke laman web
  Menyimpan laporan foto dan ukuran
  Buku harian untuk merakam bacaan dan statistik tentangnya

Apa lagi?

 • Gunakan carian makanan segera dan tambahkan semua yang anda makan atau rancang untuk makan dalam beberapa saat. Anda hanya perlu mengetahui nama dan berat produk. Program ini mengira jumlah protein, lemak dan karbohidrat itu sendiri, dan juga dibahagikan kepada makanan bergantung pada masa penambahan produk.
 • Banyak latihan untuk semua kumpulan otot telah ditambahkan ke kaunter kalori ChiKi di PC. Anda boleh menyusun seberapa banyak program latihan yang anda mahu dan menggunakannya untuk menyimpan buku harian.
 • Buat hidangan individu untuk mengisi berat produk yang diingini dengan cepat.
 • Ini akan membantu anda mengira keperluan kalori harian anda. Bergantung pada tujuannya, pengiraan norma kalori, protein, lemak dan karbohidrat akan dilakukan. Anda juga boleh mengubah had kalori dan kadar BZHU secara manual. Terdapat fungsi bergantian KBZhU.
 • Anda boleh membuat catuan yang sering anda gunakan dan memuatkannya pada hari ini dengan dua klik tetikus menggunakan templat.
 • Anda akan mempunyai pelbagai pilihan produk dan makanan siap. Banyak produk mentah dan siap pakai. Ada kemungkinan untuk menambah, menyunting dan menghapus produk anda sendiri. Bagi mereka yang ingin mengira kandungan kalori dari hidangan mereka sendiri, terdapat pengadun produk di mana anda boleh menambahkan semua ramuan dan mendapatkan resipi asli. Hidangan yang dihasilkan kemudian boleh digunakan dalam penyediaan catuan.
 • Program ini membolehkan anda melihat hasil dan pencapaian dengan ringkas menggunakan grafik dan statistik.
 • Kaunter kalori membolehkan anda memantau secara berasingan jumlah air bersih yang diminum pada siang hari.
 • Mengira unit roti dan indeks glisemik produk. Ini akan berlaku terutamanya bagi mereka yang perlu mengawal gula darah mereka. Pembilang kalori menggunakan kaedah yang lebih menunjukkan anggaran beban glisemik.
 • Anda boleh menggunakan versi mudah alih kalkulator kalori untuk android pada bila-bila masa dan di mana sahaja, tanpa mengira ketersediaan Internet.

Mereka mengatakan tanpa mengetahui arah yang betul, tidak masuk akal untuk berlari. Dan memang begitu!

Sekiranya anda meragui diet anda, jangan ragu untuk memasukkannya ke forum dan meminta nasihat.

Nasihat pakar dan pengguna biasa akan membantu mengelakkan kesilapan pada peringkat awal, memilih arah yang betul dan mencapai matlamat anda.

Kalkulator kalori

+ Produk:

Masukkan nama atau bahagian nama produk dan pilih dari senarai

 1. Masukkan nama atau bahagian nama produk (contohnya, "keju").
 2. Pilih produk dari senarai..
 3. Tetapkan berat produk dan produk akan dimasukkan ke dalam senarai ramuan.
 4. Anda boleh mengedit berat atau menghapus produk yang sudah ada dalam senarai ramuan.
ProdukTupaiLemakKarbohidratkcalGIBeratx
Jumlah:-

Masukkan nama hidangan:

Berapa hidangan:

Indeks glisemik adalah petunjuk kesan makanan setelah makan pada gula darah. Ini adalah gambaran perbandingan reaksi tubuh terhadap produk dengan tindak balas badan terhadap glukosa tulen, yang mempunyai indeks glisemik 100. Untuk semua produk lain, ia berbeza bergantung pada seberapa cepat ia diserap..

Semakin tinggi indeks glisemik, semakin cepat kadar gula darah meningkat setelah memakan produk dan semakin tinggi tahap gula darah sesaat setelah makan makanan.

Indeks glisemik biasanya dibahagikan kepada rendah (0-40), sederhana (40-55) dan tinggi (55 ke atas).

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes