Apa yang perlu anda ketahui mengenai penyimpanan insulin?

Insulin bukanlah ubat yang murah. Oleh kerana ubat ini mempunyai sifat protein, dengan perubahan suhu persekitaran secara tiba-tiba, ubat ini dapat merosot dengan mudah. Oleh itu, simpanannya mesti dirawat dengan baik.

Keadaan simpanan

Orang yang bergantung kepada insulin biasanya mempunyai bekalan strategik bahan ini di rumah (sekiranya berlaku). Agar ubat tidak kehilangan khasiatnya, anda perlu mengetahui cara menyimpan insulin di rumah.

Syarat penyimpanan insulin berikut adalah disyorkan:

 • suhu persekitaran tidak boleh lebih tinggi daripada 25ºС;
 • suhu optimum untuk penyimpanan insulin jangka panjang 2-8 ºС;
 • anda perlu menjimatkan insulin dari peralatan rumah tangga yang mengeluarkan haba;
 • anda tidak dapat menyimpan insulin di ambang tingkap (di mana bahan itu mudah dipengaruhi oleh cahaya matahari langsung, terlalu panas atau terlalu sejuk).

Keadaan Pengangkutan Insulin

Bagaimana cara menyimpan insulin sekiranya perlu diangkut dalam jarak jauh? Sekiranya seseorang yang bergantung kepada insulin perlu pergi bercuti atau perjalanan perniagaan, maka anda perlu berhati-hati agar insulin tidak tiba-tiba berakhir, tetapi juga mengenai penyimpanannya yang betul.

Untuk menyimpan ubat dalam perjalanan pendek, anda boleh membeli bekas termal khas untuk insulin. Penutup termo mengandungi kristal khas, yang apabila air sejuk ditambahkan ke dalamnya menjadi gel. Gel ini dapat kekal sejuk selama beberapa hari. Selepas 3-4 hari menggunakan penutup seperti itu, ia mesti dimasukkan semula ke dalam air sejuk.

Dalam perjalanan dengan kereta yang panjang, beg insulin yang lebih sejuk sangat berguna. Saiznya kecil dan mengekalkan suhu optimum untuk menyimpan bahan ini..

Di rumah, insulin juga boleh disimpan di pintu peti sejuk biasa. Tetapi di dalam peti sejuk besar, ubat itu boleh bergulung, pecah, atau hilang. Untuk mengelakkannya, anda boleh menggunakan peti sejuk mini untuk insulin.

Petua untuk menyimpan dan menggunakan insulin

 • Oleh kerana jangka hayat insulin adalah 2-3 tahun, anda tidak perlu membeli ubat yang sangat banyak. Adalah disyorkan agar seseorang yang bergantung pada insulin tidak melebihi 3 bulan dalam bekalan ubat ini (sekiranya terdapat gangguan dalam penyediaan jenis insulin).
 • Apabila anda memulakan pakej baru, lebih baik memilihnya dengan tarikh luput lebih awal..
 • Seseorang yang bergantung kepada insulin harus selalu mempunyai dos bahan ini dengannya (atau di tangan), dan lebih senang menyimpan bungkusan insulin yang tidak dimulakan di pintu peti sejuk.
 • Sekiranya insulin membeku atau terlalu panas, ia mesti dibuang. Zarah-zarah terbentuk dalam insulin beku yang tidak larut ketika bahan dicairkan (yang meningkatkan kemungkinan insulin berlebihan). Apabila bahan itu terlalu panas di atas 25 ° C, ia mula merosot (sebabnya adalah sifat protein insulin), penggunaannya boleh menyebabkan kenaikan suhu badan dan kesan sampingan yang lain.
 • Di bawah pengaruh cahaya matahari langsung, kehilangan sifat biologi oleh insulin berlaku 100 kali lebih cepat daripada keadaan penyimpanan yang disyorkan oleh pengeluar. Oleh itu, perlu melindungi bahan daripada cahaya matahari langsung.
 • Semasa bersiap-siap untuk perjalanan jauh atau perjalanan perniagaan, anda perlu mengambil cukup insulin dengan anda sehingga anda tidak perlu berkeliling farmasi di kota yang tidak dikenali untuk mencari ubat mahal ini.
 • Semasa melakukan perjalanan perniagaan atau percutian, anda perlu memastikan bahawa insulin tidak merosot: anda boleh menggunakan beg peti sejuk untuk pengangkutan ubat yang selamat, dan peti sejuk mini untuk penyimpanan.
 • Sekiranya suhu udara di luar berada di bawah sifar darjah Celsius, maka anda harus membawa insulin bukan ke dalam beg yang berasingan, tetapi di poket payudara anda (supaya bahan tersebut tidak membeku dan tidak merosot).
 • Tidak disyorkan anda membawa insulin ke dalam bagasi anda ketika dalam perjalanan dengan kapal terbang (bahan tersebut boleh membeku di ruang bagasi semasa penerbangan).
 • Walaupun syarikat farmaseutikal penghasil insulin menetapkan tarikh luput sehingga insulin hanya boleh merosot (dan kadang-kadang bahkan lebih awal), anda tidak boleh menggunakan insulin yang telah tamat tempoh.
 • Kartrij insulin yang digunakan boleh disimpan tidak lebih dari satu bulan, dan botol tidak lebih dari 6 minggu. Suhu tidak boleh melebihi 25ºС. Sekiranya ubat yang dimulakan tidak digunakan dalam 4-6 minggu, keberkesanannya akan mulai menurun..
 • Insulin tidak dapat digunakan jika warna aslinya, teksturnya telah berubah, suspensi, benjolan atau sedimen telah muncul dalam bahan tersebut. Sebelum menggunakan insulin, botol atau kartrij harus diperiksa untuk sebarang perubahan. Biasanya, insulin bertindak pendek adalah telus, dan jangka masa sederhana dan panjang - tidak telus.
 • Setelah membeli insulin, pastikan untuk membaca arahan penggunaan dan penyimpanannya yang dilampirkan pada ubat oleh pengilang: setiap syarikat farmasi memberikan cadangan dan bertanggungjawab terhadap kualiti produknya hanya jika keadaan penyimpanan insulin tidak dilanggar.
 • Sebelum memberi insulin kepada pesakit, yang disimpan di dalam peti sejuk, perlu memanaskannya (untuk ini cukup untuk menyimpan bekas dengan ubat di telapak tangan anda selama beberapa minit). Pemberian insulin sejuk yang kerap menyebabkan kemunculan fokus lipodystrophy pada kulit pesakit.

Harus diingat bahawa keberkesanan insulin tidak hanya bergantung pada penyimpanannya yang betul, tetapi juga pada dos ubat yang digunakan (yang dipilih secara individu untuk setiap pesakit), serta pada proses pemberian ubat yang betul dan bahkan pada pilihan tempat untuk suntikan insulin pada tubuh pesakit. Pelanggaran teknologi pentadbiran insulin dapat mempercepat atau memperlambat penyerapannya, akibatnya perjalanan diabetes mellitus dan kemunculan komplikasinya dapat dipercepat (walaupun keadaan penyimpanan insulin itu sendiri sesuai).

Ciri penyimpanan insulin dan peraturan pengangkutannya

Peraturan untuk menyimpan ubat

Untuk mengelakkan kerosakan ubat dan mengekalkan kecekapan tinggi sepanjang penggunaan, perlu mempelajari dan mengikuti peraturan penyimpanan insulin. Semua ubat hormon ini cukup rapuh dan cepat merosot apabila terkena cahaya matahari langsung. Selain itu, suhu tinggi dan rendah, serta penurunan tajamnya, memberi kesan buruk terhadap produk. Dengan adanya keistimewaan ubat ini, pesakit perlu mengetahui cara menyimpan insulin di rumah.

Terdapat beberapa peraturan mudah untuk menyimpan ubat, tetapi sebelum dipatuhi, anda harus berhati-hati mempelajari arahan yang dilampirkan dan memeriksa tarikh luput produk. Penggunaan ubat dengan terapi insulin yang sudah habis masa berlakunya adalah proses yang agak berbahaya dan boleh membahayakan kehidupan manusia. Insulin boleh didapati dalam pelbagai bentuk dan masing-masing boleh disimpan hanya untuk waktu tertentu..

Semasa membeli, anda mesti segera memeriksa keadaan ubat. Ubat bertindak pendek adalah larutan yang jelas, tidak berwarna, dan insulin jangka panjang legap atau menjadi begitu selepas mengocok cecair di dalam bekas. Sekiranya ubat jenis kedua menjadi telus ketika botol digegarkan, maka penggunaannya harus ditinggalkan, kerana tarikh luputnya sudah habis.

Suhu simpanan

Tempat yang penting dalam menjaga kualiti dan keberkesanan ubat ditempati oleh keadaan penyimpanan insulin. Untuk penyimpanan insulin jangka panjang, anda boleh menggunakan peti sejuk biasa. Ubat ini diletakkan di pintu peti sejuk, kerana hipotermia dapat menyebabkan bahaya yang tidak dapat diperbaiki terhadap kualiti ubat. Sekiranya tidak mungkin menyimpan insulin di dalam peti sejuk, ia boleh diletakkan di tempat yang gelap dan sejuk. Dilarang menggunakan ubat ini untuk orang yang bergantung kepada insulin sekiranya dia pertama kali dibekukan dan kemudian dicairkan.

Pendedahan langsung kepada cahaya matahari juga memberi kesan negatif terhadap kualiti ubat. Pesakit harus mengetahui bukan sahaja cara menyimpan suntikan insulin, tetapi juga bagaimana cara menguruskannya dengan betul. Sekiranya perlu disuntik, keluarkan ubat dari peti sejuk selama beberapa jam dan letakkan pada suhu bilik. Sekiranya anda mengabaikan arahan seperti itu, maka suntikan akan agak menyakitkan. Di samping itu, setelah beberapa lama, fokus lipodystrophy terbentuk pada kulit.

Pemberian insulin sejuk secara signifikan mengubah farmakodinamiknya. Ubat harus berada pada suhu yang sama dengan tubuh, yang akan mengelakkan munculnya sensasi yang tidak selesa. Mengeluarkan insulin dari peti sejuk boleh dipanaskan di telapak tangan anda selama beberapa minit..

Penyimpanan insulin dapat dilakukan pada suhu tidak lebih tinggi dari 25 darjah, dengan syarat tidak akan terletak di ambang tingkap, di kabinet di atas kompor gas dan di sebelah peralatan rumah tangga. Botol insulin terbuka harus digunakan dalam sebulan. Harus diingat bahawa selepas tempoh ini, keberkesanan ubat mula menurun dengan ketara. Oleh sebab itulah, ubat itu mesti diganti dengan ubat baru, walaupun dalam kes kebanyakannya tidak digunakan. Jangka hayat maksimum insulin adalah 3 tahun.

Apabila berada dalam keadaan dengan suhu udara di atas 25 darjah, perlu menyimpan insulin di dalam bekas khas, peti sejuk atau penutup.

Ciri-ciri pengangkutan

Untuk mengekalkan keberkesanan insulin, penting untuk mengikuti peraturan pengangkutannya. Syarikat farmaseutikal untuk tujuan ini menggunakan:

 • bilik sejuk
 • peti sejuk khas.

Kualiti insulin akan selalu bergantung pada ciri penyimpanannya. Sekiranya ubat diangkut oleh pesakit yang menderita diabetes, peraturan berikut mesti dipatuhi:

 • ubat itu harus ditempatkan di tempat yang terlindung dari cahaya dan panas
 • ubat itu boleh dipindahkan dalam beg penyejuk khas atau bekas insulin.

Penyimpanan ubat yang betul melibatkan penggunaan beg dengan bahan pendingin, misalnya, ais atau gel. Namun, dalam kes ini juga, langkah berjaga-jaga tertentu harus diambil. Bekas dengan insulin tidak boleh bersentuhan langsung dengan bahan pendingin, kerana terdapat risiko hipotermia tinggi terhadap ubat tersebut..

Sebelum meletakkan ubat di dalam bekas, anda perlu membungkusnya dengan kain, yang akan menghalang botol daripada menyentuh sejuk. Suhu penyimpanan optimum ialah 15 darjah, dan apabila penunjuk berada di atas 40 darjah, perubahan tidak dapat dipulihkan mula berlaku pada ubat. Ubat ini tidak boleh digunakan, kerana boleh membawa akibat yang menyedihkan.

Penyimpanan insulin: cara menyimpan ubat di rumah dan di luar

Penting bagi pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin untuk menerima insulin yang berkualiti. Ubat-ubatan yang digunakan agak berubah-ubah, sebahagiannya kehilangan khasiatnya apabila terkena suhu dan cahaya, jadi persoalan bagaimana menyimpan insulin perlu dijelajahi untuk setiap pesakit diabetes. Akibat pemberian hormon yang tidak dapat digunakan boleh membahayakan kesihatan.

Untuk memastikan bahawa insulin berfungsi sebagaimana mestinya, anda perlu mengikuti semua peraturan penyimpanan di rumah, memantau tarikh luput, dan mengetahui tanda-tanda ubat yang rosak. Sekiranya anda tidak membiarkan rawatan berjalan secara kebetulan dan merawat alat-alat untuk mengangkut insulin terlebih dahulu, pesakit diabetes mungkin tidak membatasi pergerakannya, termasuk perjalanan jauh.

Kaedah dan peraturan untuk penyimpanan insulin

Penting untuk mengetahui! Satu perkara baru yang disarankan oleh ahli endokrinologi untuk Pemantauan Diabetes Berterusan! Ia hanya perlu setiap hari. Baca lebih lanjut >>

Penyelesaian insulin boleh merosot apabila terdedah kepada faktor luaran - suhu di atas 35 ° C atau di bawah 2 ° C dan cahaya matahari. Semakin lama kesan keadaan buruk pada insulin, semakin buruk sifatnya akan kekal. Perubahan suhu berganda berbahaya.

Diabetes dan lonjakan tekanan akan menjadi perkara masa lalu

Diabetes adalah penyebab hampir 80% semua strok dan amputasi. 7 daripada 10 orang mati kerana arteri jantung atau otak yang tersumbat. Dalam hampir semua kes, alasan untuk tujuan buruk ini adalah sama - gula darah tinggi.

Gula boleh dan harus dirobohkan, jika tidak, tidak ada. Tetapi ini tidak dapat menyembuhkan penyakit itu sendiri, tetapi hanya membantu memerangi penyelidikan, dan bukan penyebab penyakitnya.

Satu-satunya ubat yang disyorkan secara rasmi untuk diabetes dan digunakan oleh ahli endokrinologi dalam kerja mereka adalah Ji Dao diabetes patch.

Keberkesanan ubat, dikira mengikut kaedah standard (jumlah pesakit yang pulih hingga jumlah pesakit dalam kumpulan 100 orang yang menjalani rawatan) adalah:

 • Normalisasi gula - 95%
 • Penghapusan trombosis vena - 70%
 • Penghapusan degupan jantung yang kuat - 90%
 • Melegakan tekanan darah tinggi - 92%
 • Semangat pada waktu siang, tidur yang lebih baik pada waktu malam - 97%

Pengeluar Ji Dao bukan organisasi komersial dan dibiayai oleh negara. Oleh itu, sekarang setiap penduduk berpeluang untuk menerima ubat dengan potongan harga 50%.

Jangka hayat kebanyakan ubat adalah 3 tahun, selama ini mereka tidak kehilangan harta benda jika disimpan pada suhu +2 - + 10 ° C. Pada suhu bilik, insulin disimpan tidak lebih dari sebulan.

Berdasarkan keperluan ini, kami dapat merumuskan peraturan penyimpanan asas:

 1. Bekalan insulin mesti berada di dalam peti sejuk, paling baik di pintu. Sekiranya anda memasukkan botol ke dalam rak, terdapat risiko sebahagian daripada pembekuan larutan.
 2. Pembungkusan baru dikeluarkan dari peti sejuk beberapa jam sebelum digunakan. Botol yang dimulakan disimpan di dalam almari atau tempat gelap yang lain..
 3. Selepas setiap suntikan, pen jarum suntik ditutup dengan penutup supaya insulin tidak berada di bawah sinar matahari.

Agar tidak bimbang sama ada pengambilan atau pembelian insulin tepat pada waktunya, dan tidak membahayakan nyawa anda, disarankan untuk membuat persediaan ubat selama 2 bulan. Sebelum membuka botol baru, pilih botol yang mempunyai jangka hayat terpendek.

Setiap pesakit kencing manis harus mempunyai insulin bertindak pendek, walaupun terapi yang ditetapkan tidak menyediakan penggunaannya. Ia diberikan dalam keadaan kecemasan untuk menghentikan keadaan hiperglikemik..

Di rumah

Botol larutan yang akan digunakan untuk suntikan hendaklah pada suhu bilik. Tempat penyimpanan di rumah harus dipilih tanpa akses kepada cahaya matahari - di belakang pintu kabinet atau di kabinet ubat. Tempat di apartmen dengan perubahan suhu yang kerap tidak sesuai - ambang tingkap, permukaan peralatan rumah tangga, kabinet di dapur, terutama di atas kompor dan microwave.

Pada label atau dalam buku harian kawalan diri menunjukkan tarikh penggunaan ubat pertama. Sekiranya 4 minggu berlalu sejak pembukaan botol, dan insulin belum berakhir, ia mesti dibuang, walaupun pada masa ini ia tidak menjadi lemah. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kemandulan larutan dilanggar setiap kali steker dicucuk, sehingga keradangan dapat terjadi di tempat suntikan.

Kebiasaannya pesakit diabetes, menjaga keselamatan ubat, menyimpan semua insulin di dalam peti sejuk, dan mengeluarkannya dari sana hanya untuk membuat suntikan. Pemberian hormon sejuk meningkatkan risiko komplikasi terapi insulin, terutamanya lipodystrophy. Ini adalah keradangan tisu subkutan di tempat suntikan, yang berlaku kerana kerengsaannya yang kerap. Akibatnya, lapisan lemak di beberapa tempat hilang, di tempat lain terkumpul di segel, kulit menjadi berbukit dan terlalu sensitif..

Suhu maksimum yang dibenarkan untuk insulin ialah 30-35 ° C. Sekiranya kawasan anda lebih panas pada musim panas, semua ubat mesti disejukkan. Sebelum setiap suntikan, larutan perlu dipanaskan di telapak tangan hingga suhu bilik dan awasi dengan teliti sama ada kesannya semakin teruk.

Sekiranya ubat itu dibekukan, dibiarkan lama di bawah sinar matahari atau terlalu panas, tidak diinginkan untuk menggunakannya, walaupun insulin tidak berubah. Lebih selamat bagi kesihatan anda untuk membuang botol dan membuka yang baru.

Dalam perjalanan

Peraturan untuk membawa dan menyimpan insulin di luar rumah:

 1. Selalu bawa ubat dengan sedikit, periksa sebelum setiap pintu keluar dari rumah berapa banyak insulin yang tersisa di pen jarum suntik. Sentiasa ada alternatif dengan anda sekiranya alat suntikan berfungsi: pen atau jarum suntik kedua.
 2. Agar tidak memecahkan botol secara tidak sengaja atau memecahkan pen jarum suntik, jangan masukkan ke dalam poket pakaian dan beg luar, poket seluar belakang. Lebih baik menyimpannya dalam kes khas.
 3. Pada musim sejuk, insulin yang dimaksudkan untuk digunakan pada siang hari harus diangkut dengan pakaian, misalnya, di poket payudara. Di dalam beg, cecair boleh menjadi sejuk dan kehilangan sebahagian khasiatnya..
 4. Dalam cuaca panas, insulin diangkut dalam alat penyejuk atau di sebelah sebotol air sejuk tetapi tidak beku.
 5. Semasa dalam perjalanan dengan kereta, anda tidak dapat menyimpan insulin di tempat yang berpotensi panas: di ruang sarung tangan, di rak belakang di bawah sinar matahari langsung.
 6. Pada musim panas, anda tidak boleh meninggalkan ubat di dalam kereta yang sedang berdiri, kerana udara di dalamnya memanas di atas nilai yang dibenarkan.
 7. Sekiranya perjalanan tidak memakan masa lebih dari satu hari, insulin dapat diangkut dalam termos atau beg makanan biasa. Untuk pergerakan yang lebih lama, gunakan peranti khas untuk penyimpanan yang selamat..
 8. Sekiranya anda mempunyai penerbangan, seluruh bekalan insulin mesti dibungkus dalam beg tangan dan dibawa ke kabin. Anda mesti mempunyai sijil dari klinik mengenai ubat yang ditetapkan untuk diabetes dan dosnya. Sekiranya bekas yang disejukkan dengan ais atau gel digunakan, anda perlu mengambil arahan untuk ubat tersebut, yang menunjukkan keadaan penyimpanan yang optimum.
 9. Anda tidak boleh mengambil insulin ke dalam beg anda. Dalam beberapa kes (terutama pada pesawat yang lebih tua), suhu di ruang bagasi boleh turun hingga 0 ° C, yang bermaksud bahawa ubat akan dimanjakan.
 10. Tidak perlu menyerahkan barang dan barang keperluan lain: jarum suntik, pen jarum suntik, meter glukosa darah. Sekiranya bagasi hilang atau tertunda, anda tidak perlu mencari farmasi di bandar yang tidak dikenali dan membeli barang-barang mahal ini.

Sebab-sebab kemerosotan insulin

Insulin mempunyai sifat protein, oleh itu, penyebab kerosakannya banyak dikaitkan dengan pelanggaran struktur protein:

 • pada suhu tinggi, pembekuan berlaku dalam larutan insulin - protein melekat, jatuh dalam bentuk serpihan, ubat kehilangan sebahagian besar sifatnya;
 • di bawah pengaruh cahaya ultraviolet, larutan berubah kelikatan, menjadi keruh, proses denaturasi diperhatikan di dalamnya;
 • pada suhu minus, struktur protein berubah, dan dengan pemanasan berikutnya tidak dipulihkan;
 • medan elektromagnetik mempengaruhi struktur molekul protein, jadi insulin tidak boleh disimpan di sebelah dapur elektrik, gelombang mikro, komputer;
 • botol yang akan digunakan dalam masa terdekat tidak boleh digoncang, kerana gelembung udara akan memasuki larutan, dan dos yang dikumpulkan akan kurang daripada yang diperlukan. Pengecualian adalah NPH-insulin, yang mesti dicampurkan dengan baik sebelum pentadbiran. Gegaran yang berpanjangan boleh menyebabkan penghabluran dan kerosakan ubat..

Cara menguji kesesuaian insulin

Sebilangan besar jenis hormon tiruan adalah penyelesaian yang jelas. Satu-satunya pengecualian adalah insulin NPH. Anda boleh membezakannya dari ubat lain dengan singkatan NPH dalam nama (contohnya, Humulin NPH, Insuran NPH) atau mengikut baris dalam arahan "Kumpulan Klinikal dan Farmakologi". Ini akan ditunjukkan bahawa insulin ini tergolong dalam NPH atau merupakan ubat jangka masa sederhana. Insulin ini membentuk endapan putih, yang dengan pengadukan memberikan kekeruhan pada larutan. Tidak boleh ada serpihan di dalamnya.

Tanda penyimpanan insulin pendek, ultrashort, dan jangka panjang yang tidak betul:

 • filem di dinding botol dan permukaan larutan;
 • kekeruhan;
 • warna kekuningan atau kuning air;
 • serpihan putih atau lut;
 • kemerosotan ubat tanpa perubahan luaran.

Bekas & Penutup Penyimpanan

Peranti untuk membawa dan menyimpan insulin:

PerantiCara mengekalkan suhu optimumciri-ciri
Peti sejuk mini mudah alihBateri dengan pengecas dan penyesuai untuk kereta. Menahan suhu yang diinginkan sehingga 12 jam tanpa mengecas semula.Ia mempunyai ukuran kecil (20x10x10 cm). Anda boleh membeli bateri tambahan, yang meningkatkan masa operasi peranti.
Kotak pensel termal dan termobagBeg beg, yang diletakkan di dalam peti sejuk semalaman. Masa penyelenggaraan suhu adalah 3-8 jam, bergantung pada keadaan luaran.Boleh digunakan untuk mengangkut insulin dalam keadaan sejuk. Untuk melakukan ini, gel dipanaskan dalam ketuhar gelombang mikro atau air panas.
Kes Kencing ManisTidak disokong. Ia boleh digunakan dengan beg gel dari kotak termal atau termobag. Insulin tidak boleh diletakkan terus pada gel, botol perlu dibungkus dalam beberapa lapisan serbet.Aksesori untuk mengangkut semua ubat dan alat yang mungkin diperlukan oleh pesakit diabetes. Mempunyai sarung plastik keras.
Sarung termal untuk pen picagariGel khas yang kekal sejuk untuk masa yang lama setelah dimasukkan ke dalam air sejuk selama 10 minit.Memakai ruang minimum, setelah basah dengan tuala, ia menjadi kering apabila disentuh.
Sarung Pena Syringe NeopreneMelindungi dari perubahan suhu. Tidak mempunyai unsur penyejukan.Kalis air, melindungi daripada kerosakan dan UV.

Pilihan terbaik untuk mengangkut insulin ketika menempuh jarak jauh - peti sejuk mini yang boleh dicas semula. Mereka ringan (kira-kira 0,5 kg), menarik dalam penampilan dan menyelesaikan sepenuhnya masalah penyimpanan di negara-negara panas. Dengan bantuan mereka, pesakit diabetes dapat membawa bekalan hormon untuknya dalam jangka masa yang lama. Di rumah, ia boleh digunakan semasa pemadaman elektrik. Sekiranya suhu persekitaran di bawah sifar, mod pemanasan diaktifkan secara automatik. Beberapa peti sejuk mempunyai paparan LCD yang memaparkan maklumat mengenai suhu, masa penyejukan dan sisa daya bateri. Kelemahan utama peranti sedemikian adalah harga yang tinggi.

Penutup haba bagus untuk digunakan pada musim panas, ia menempati ruang minimum, kelihatan menarik. Sarung pengisian gel tidak kehilangan khasiatnya selama beberapa tahun.

Pastikan anda belajar! Adakah anda fikir pil dan insulin adalah satu-satunya cara untuk mengawal gula? Tidak betul! Anda boleh mengesahkannya sendiri dengan mula menggunakannya. baca lagi >>

Beg termal sangat sesuai untuk perjalanan udara, ia mempunyai tali bahu dan kelihatan menarik. Berkat soft pad, mereka melindungi insulin dari pengaruh fizikal; untuk melindungi daripada sinaran ultraviolet, reflektor dalaman disediakan.

Cara menyimpan insulin

Sebab-sebab kemerosotan insulin

Insulin mempunyai sifat protein, oleh itu, penyebab kerosakannya banyak dikaitkan dengan pelanggaran struktur protein:

 • pada suhu tinggi, pembekuan berlaku dalam larutan insulin - protein melekat, jatuh dalam bentuk serpihan, ubat kehilangan sebahagian besar sifatnya;
 • di bawah pengaruh cahaya ultraviolet, larutan berubah kelikatan, menjadi keruh, proses denaturasi diperhatikan di dalamnya;
 • pada suhu minus, struktur protein berubah, dan dengan pemanasan berikutnya tidak dipulihkan;
 • medan elektromagnetik mempengaruhi struktur molekul protein, jadi insulin tidak boleh disimpan di sebelah dapur elektrik, gelombang mikro, komputer;
 • botol yang akan digunakan dalam masa terdekat tidak boleh digoncang, kerana gelembung udara akan memasuki larutan, dan dos yang dikumpulkan akan kurang daripada yang diperlukan. Pengecualian adalah NPH-insulin, yang mesti dicampurkan dengan baik sebelum pentadbiran. Gegaran yang berpanjangan boleh menyebabkan penghabluran dan kerosakan ubat..

Sebilangan besar jenis hormon tiruan adalah penyelesaian yang jelas. Satu-satunya pengecualian adalah insulin NPH. Anda boleh membezakannya dari ubat lain dengan singkatan NPH dalam nama (contohnya, Humulin NPH, Insuran NPH) atau mengikut baris dalam arahan "Kumpulan Klinikal dan Farmakologi". Ini akan ditunjukkan bahawa insulin ini tergolong dalam NPH atau merupakan ubat jangka masa sederhana. Insulin ini membentuk endapan putih, yang dengan pengadukan memberikan kekeruhan pada larutan. Tidak boleh ada serpihan di dalamnya.

Tanda penyimpanan insulin pendek, ultrashort, dan jangka panjang yang tidak betul:

 • filem di dinding botol dan permukaan larutan;
 • kekeruhan;
 • warna kekuningan atau kuning air;
 • serpihan putih atau lut;
 • kemerosotan ubat tanpa perubahan luaran.

Suntikan Perjalanan

Sekiranya anda merancang perjalanan, pertimbangkan untuk menjaga insulin dengan betul sepanjang perjalanan. Pertama, pastikan bahawa anda mempunyai simpanan ubat yang mencukupi. Anda boleh membeli insulin yang betul, walaupun dengan preskripsi, jauh dari mana-mana sahaja. Masalah mungkin timbul semasa mendapatkan jarum suntikan..

Juga ambil sijil dari klinik daerah mengenai rawatan anda. Kadang kala dokumen ini diperlukan untuk menyeberangi sempadan sekiranya anda membawa insulin bersama anda. Jangan sesekali masuk barang anda. Biarkan di dalam beg tangan anda.

Gunakan bekas termal semasa dalam perjalanan. Bawalah mereka bekalan hormon tiruan dan botol terbuka. Semasa tiba, letakkan penyelesaiannya di dalam peti sejuk (di hotel, di pangsapuri saudara-mara atau rakan-rakan).

Semasa anda melakukan lawatan atau ke pantai, bawa insulin bersama jarum suntik atau pen dalam bekas termal. Walaupun jangka masa yang singkat dalam keadaan panas dapat memusnahkan hormon tiruan. Contohnya, suhu 35-40 darjah akan mengurangkan keberkesanan insulin sebanyak setengah dalam beberapa jam.

Jangka Hayat Insulin Yang Digunakan

Insulin adalah hormon yang berasal dari protein. Untuk mendapatkan kesan terapeutik maksimum, perlu untuk mengelakkan perbezaan suhu semasa penyimpanan, jika tidak, aktiviti ubat diminimumkan, dan penggunaannya tidak membawa kesan yang diharapkan. Suhu bilik tidak membahayakan ubat: ia mengekalkan semua sifat bermanfaat. Sebilangan besar arahan menyatakan bahawa penyimpanan pada suhu 25 ° C tidak boleh melebihi 30 hari. Dalam keadaan sedemikian, keberkesanan ubat dikurangkan sebanyak 1%. Ketidakaktifan meningkat 4 kali apabila disimpan di bilik panas dengan suhu 35 ° C.

Sebelum penggunaan botol baru di rumah, penting:

 • baca arahan;
 • tandakan di tempat yang menonjol pada bungkusan pada tarikh suntikan pertama;
 • semak tarikh akhir permohonan.

Selalunya, pesakit menyimpan simpanan insulin mereka di dalam peti sejuk, dan botol terbuka di dalam bilik, sambil mengelakkan pendedahan langsung kepada cahaya matahari. Lokasi penyimpanan di dalam peti sejuk dipilih dari peti sejuk beku, kerana pada suhu di bawah + 2 ° C ubat kehilangan khasiatnya. Pada suhu 4-8 ° C, ubat boleh disimpan sehingga akhir tempoh penggunaan. Walaupun jangka hayat insulin bertahan sehingga 3 tahun, anda disyorkan untuk menggunakan stok yang lebih lama terlebih dahulu..

Ubat yang tidak sesuai mempunyai 2 gejala:

 • penampilan penyelesaian berubah;
 • tiada kesan selepas pentadbiran.

Sebab Insulin Gagal

Insulin adalah hormon asid amino. Dalam bahan seperti itu, keadaan yang tidak stabil (suhu, sinaran ultraviolet) menyebabkan perubahan sifat fizikokimia:

 • Penyimpanan insulin pada suhu tinggi menyebabkan pembekuan (pelekat) protein, aktiviti biologinya hilang.
 • Di bawah pengaruh sinaran ultraviolet (sinar matahari), terjadi perubahan modifikasi molekul asli. Prosesnya tidak dapat dipulihkan, jadi jika agen hipoglikemik berada di bawah sinar matahari, lebih baik membuangnya.
 • Pembekuan menghasilkan pemampatan yang kuat, yang diarahkan kepada protein dan menyebabkan dehidrasi mereka.
 • Di bawah pengaruh medan elektromagnetik, struktur protein dilonggarkan. Persediaan insulin harus dijauhkan dari peralatan rumah tangga..
 • Pengambilan larutan yang berpanjangan boleh mendorong penghabluran bahan. Pengecualian adalah insulin NPH..
 • Satu jarum boleh digunakan sekali sahaja. Penggunaan sekunder melanggar kemandulan larutan..

Peraturan asas

Oleh itu, penyimpanan insulin memerlukan anda mematuhi semua peraturan dengan tegas - agar ubat tersebut dapat digunakan dalam jangka masa yang lama, perlu mewujudkan keadaan untuk pengawetan. Peraturan untuk menyimpan insulin harus diingat terutama bagi mereka yang baru-baru ini menjadi "pendamping" biasa dalam terapi insulin..

Insulin adalah ubat yang agak "berubah-ubah" yang memerlukan peraturan penyimpanan khas, tertakluk pada keadaan suhu yang betul, jika tidak tindakannya tidak dapat membawa tubuh baik dan bermanfaat, tetapi bahaya yang besar. Untuk contoh yang baik dan keperluan pengetahuan tentang cara menyimpan insulin, anda boleh mempertimbangkan contoh ini: ia adalah hormon yang berasal dari protein, sehingga dapat dibandingkan dengan protein telur ayam. Apa yang berlaku apabila telur dipanaskan? Protein segera runtuh, dan suhu tidak semestinya tinggi. Secara semula jadi, apabila dipanaskan, semua sifat protein hilang seketika. Dan pada suhu yang lebih rendah daripada suhu badan normal, struktur protein berubah secara mendadak, juga kehilangan semua khasiatnya. Dari contoh ini, peraturan pertama untuk menyimpan insulin berlaku: elakkan perubahan suhu secara tiba-tiba.

Penyimpanan (insulin) di rumah tidak menjadi sukar, yang utama adalah mematuhi semua peraturan dengan ketat. Dilarang menyimpan botol, yang selalu digunakan oleh pesakit, pada suhu di atas + 25 ° С (walaupun di luar peti sejuk) di tempat yang sejuk dan lebih digelapkan, jauh dari peralatan pemanasan dan dapur gas. Secara semula jadi, ubat ini mempunyai jangka hayat tertentu - dalam keadaan seperti itu, insulin dapat disimpan selama kira-kira sebulan. Kemudian sifat dan keberkesanannya dikurangkan, jadi ubat itu mesti diganti dengan yang baru, walaupun kurang dari separuh bungkusannya digunakan. Secara semula jadi, juga perlu untuk memantau jangka hayat ubat yang ditunjukkan pada bungkusan dengan teliti.

Di samping itu, adalah disyorkan untuk menandakan tarikh pengambilan pertama botol secara bebas - dengan cara ini anda dapat melindungi diri anda daripada penggunaan insulin luput secara tidak sengaja, tindakannya boleh menyebabkan komplikasi yang tidak diingini dan serius. Stok insulin yang belum dibuka biasanya disimpan di dalam peti sejuk, tetapi tidak di dalam peti sejuk beku, kerana hormon beku tidak hanya kehilangan khasiatnya, tetapi menjadi berbahaya (ada bahaya mengenakan dos yang tidak mencukupi) - dilarang sama sekali menggunakan ubat semacam itu. Jangka hayat ubat-ubatan tersebut adalah kira-kira 30 bulan. Penggunaan harus selalu bermula dengan jangka hayat yang lebih tua..

Sebelum menggunakan botol dari peti sejuk, perlu memanaskan ubat ke suhu bilik - suntikan insulin sejuk agak menyakitkan. Versi beku umumnya dianggap sangat berbahaya. Anda tidak boleh menggunakan ubat itu jika telah berubah warna, telah menjadi keruh atau zarah-zarah berwajaran muncul di dalamnya. Suspensi yang, setelah gegaran, tidak membentuk bahan homogen (seperti sebelum penyimpanan insulin dimulakan), atau mengandungi ketulan yang tidak dapat difahami, tidak sesuai.

Nuansa Penting

Botol dan kartrij yang mengandungi insulin dalam bentuk apa pun dan tidak digunakan pada masa yang sama harus disimpan pada petunjuk suhu tertentu. Ia kira-kira dua hingga lapan darjah dan, lebih baik, tempat yang gelap.

Pilihan yang ideal dalam kes ini adalah peti sejuk, dan rak bawah paling sesuai untuk tujuan yang dibentangkan.

Sudah tentu, insulin harus disimpan sejauh mungkin dari peti sejuk untuk mengelakkan masalah dengan komponen ubat

Adalah perlu untuk memperhatikan fakta bahawa:. pada petunjuk suhu yang ditunjukkan sebelum ini, mereka mengekalkan bukan sahaja biologi mereka sendiri, tetapi juga ciri-ciri aseptik

Ini berlaku secara eksklusif sehingga jangka hayat yang pada awalnya ditunjukkan pada pakej;
Insulin tidak disyorkan untuk dibawa ke ruang bagasi semasa penerbangan, kerana terdapat kemungkinan besar pembekuan berikutnya;
peraturan penyimpanan insulin menyatakan bahawa petunjuk suhu yang terlalu tinggi menyebabkan peningkatan tahap aktiviti biologi ubat secara beransur-ansur.

 1. pada petunjuk suhu yang ditunjukkan sebelum ini, mereka mengekalkan bukan sahaja biologi mereka sendiri, tetapi juga ciri-ciri aseptik. Ini berlaku secara eksklusif sehingga jangka hayat yang pada awalnya ditunjukkan pada pakej;
 2. Insulin tidak disyorkan untuk dibawa ke ruang bagasi semasa penerbangan, kerana terdapat kemungkinan besar pembekuan berikutnya;
 3. peraturan penyimpanan insulin menyatakan bahawa petunjuk suhu yang terlalu tinggi menyebabkan peningkatan tahap aktiviti biologi ubat secara beransur-ansur.

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, sinar matahari langsung juga akan memberi kesan negatif, yang mempercepat kehilangan aktiviti biologi. Menurut pakar, petunjuk dinamik dalam kes ini mencapai 100 kali. Juga mungkin bahawa insulin yang telus dapat berubah, khususnya, mendakan (reaksi pengendapan imunologi) dan menjadi lebih keruh.

Dengan syarat piawaian penyimpanan dilanggar, tidak hanya butiran, tetapi juga serpihan akan terbentuk dalam penggantungan komponen ubat. Gabungan suhu tinggi dan gegaran berpanjangan hanya mempengaruhi percepatan proses yang disajikan

Sama pentingnya untuk memperhatikan apa standard dari segi pengangkutan insulin.

Cara mengangkut insulin, peraturan penggunaan di jalan raya

Jadi, adakah anda akan melakukan perjalanan jauh ke negara atau bandar lain? Atau adakah anda hanya perlu pulang selama satu atau dua hari untuk melawat seorang kenalan lama atau rakan? Apa yang perlu anda ketahui dalam kes ini? Maklumat yang saya terima akan berguna bukan hanya untuk pesakit tipe 1 yang selalu menggunakan terapi insulin, tetapi juga untuk pesakit diabetes jenis 2 yang baru bersiap untuk suntikan atau telah beralih kepada mereka baru-baru ini.

Contoh yang akan saya berikan akan berguna untuk mengingat dengan baik peraturan menyimpan insulin di nombor satu. Saya fikir bahawa anda semua sedar bahawa insulin adalah hormon yang berasal dari protein. Mari kita ingat bagaimana perubahan suhu secara tiba-tiba mempengaruhi protein.

Apa yang berlaku kepadanya ketika dia memanaskan badan? Sememangnya semuanya betul - pembekuan protein berlaku. Anda semua sekurang-kurangnya sekali dalam hidup anda telur goreng atau menonton proses penyediaannya. Adakah anda ingat apa yang berlaku pada bahagian proteinnya? Ya, betul, dia segera rebah. Suhu rendah juga mempengaruhi protein secara negatif. Dalam kes ini, tidak ada lipatan, tetapi perubahan struktur masih berlaku, walaupun tidak begitu mudah dilihat ketika dipanaskan.

INGAT: Kami melindungi insulin dengan berhati-hati daripada terkena suhu tinggi atau rendah - peraturan pertama yang mesti dipatuhi semasa mengangkut atau menyimpan insulin!

Sekiranya pada masa ini anda mempunyai botol insulin yang anda gunakan, anda boleh menyimpannya di luar peti sejuk jika suhu tidak lebih tinggi daripada 25 darjah. Ingat bahawa lokasinya tidak berada di ambang tingkap, di mana cahaya matahari langsung pada musim panas atau sejuk pada musim sejuk boleh mempengaruhi botol, dan juga tidak di kabinet dapur yang terletak di atas kompor gas atau berdekatan dengan peralatan rumah tangga. Saya cadangkan menggunakan botol terbuka selama satu bulan. Ketahui bahawa jika tempoh ini berakhir, maka penurunan keberkesanan ubat yang ketara berlaku, oleh itu adalah perlu untuk menggantinya dengan yang baru, walaupun sebahagian besarnya belum digunakan dan sangat disayangkan untuk membuangnya. Masih perlu dilakukan

Saya rasa kesihatan lebih penting untuk anda, bukan? Sekiranya musim panas ternyata cukup panas, suhu di apartmen boleh meningkat hingga 31-32 darjah, menyimpan insulin di rumah menjadi bermasalah. Saya mengesyorkan menggunakan peti sejuk apabila keadaan serupa timbul dan simpan botol terbuka di sana.

PENTING: Jangan lupa menghangatkan insulin yang diambil dari peti sejuk dan mesti diberikan kepada pesakit. Untuk melakukan ini, cukup dengan memegang botol di telapak tangan anda selama beberapa minit. Sekiranya anda tidak melakukan ini dan untuk beberapa lama sapukan insulin sejuk, maka pada kulit akan menjangkakan kemunculan fokus lipodystrophy dalam masa terdekat.

Sekiranya ubat diberikan dalam bentuk sejuk, ada risiko perubahan dalam farmakodinamiknya. Saya juga ingin memberi anda nasihat: beli persediaan insulin untuk jangka masa yang cukup lama. Tidak lupa, tentu saja, anda boleh menyimpannya sebanyak mungkin selama tiga tahun. Sebaiknya mula menggunakan botol itu atau, di mana tarikh pengeluaran lebih tua dan, tentu saja, anda tidak mengambil risiko bahawa tarikh luputnya akan habis.

Sekiranya terdapat bekalan insulin yang tidak digunakan sekarang, saya mengesyorkan agar anda menyimpannya di dalam peti sejuk, dengan suhu sekitar 4-5 darjah. Pada masa yang sama, dia tidak boleh berdiri di rak, tetapi di pintu, untuk mengelakkan kemungkinan pembekuan. Sekiranya anda masih mengakui bahawa botol insulin membeku sekurang-kurangnya sekali, anda perlu membuangnya dengan segera. Walaupun anda tidak melihat perubahan pada pandangan pertama, struktur molekul telah berubah dalam insulin tersebut, jadi kecekapan penggunaannya sudah berkurang dengan ketara.

Dengan syarat anda akan jauh dari rumah, saya cadangkan mengambil insulin yang sedang digunakan, setelah memastikan bahawa anda mempunyai cukup untuk sepanjang perjalanan. Botol diangkut dalam beg biasa jika cuaca di luar tidak begitu panas..

Perkara utama adalah ingat bahawa cahaya matahari langsung tidak jatuh pada ubat. Anda harus mempunyai beg termo atau kotak termo sekiranya suhu udara tinggi. Sekiranya perjalanan anda panjang dan anda menderita diabetes mellitus, maka fikirkan terlebih dahulu bekalan insulin yang anda perlukan di jalan raya. Anda mesti sentiasa bersedia menghadapi pelbagai situasi, dan, jika perlu, jangan mencari farmasi dengan insulin di bandar yang tidak dikenali.

Dapatkan bekas dan tidur dengan tenang

Semasa dalam perjalanan, anda dapat menyelesaikan masalah bagaimana menyimpan insulin dengan membeli bekas. Ia boleh menjadi bekas biasa. Ia tidak akan mempunyai sifat terma, tetapi akan membantu anda menyelesaikan beberapa masalah:

• memastikan integriti botol;
• sangat selesa semasa membawa;
• sesuai dengan beg perjalanan;
• senang diangkut di dalam kereta;
• melindungi daripada sinaran UV.
Baru-baru ini, pasar menawarkan bekas khas yang beroperasi dalam mod peti sejuk. Dalam produk sedemikian, penyimpanan insulin hampir dalam keadaan sempurna pada suhu yang tepat. Peranti ini dapat berfungsi di luar talian selama lebih dari satu hari. Bekas seperti itu nampaknya sangat diperlukan oleh kami, terutamanya untuk melakukan perjalanan ke negara-negara dengan iklim yang sangat panas. Satu-satunya kelemahan dari peti sejuk adalah harganya yang tinggi..

Cara mengangkut insulin

Kita semua, orang-orang sosial, suka berkunjung, bersantai, tetapi jangan lupa tentang perkara yang paling penting untuk anda - insulin. Kadang-kadang, mengalami euforia dari percutian yang akan datang, kita lupa memikirkan keselamatan insulin

Sekiranya anda jauh dari rumah untuk waktu yang singkat, maka anda hanya boleh mengambil insulin yang anda gunakan sekarang, jangan lupa perhatikan jumlahnya di dalam kartrij. Apabila tidak terlalu panas di luar, maka insulin dapat diangkut dalam beg biasa, yang utama adalah tidak terkena cahaya matahari langsung. Sekiranya sangat panas, lebih selamat menggunakan beg penyejuk insulin khas. Saya akan bercakap mengenainya sebentar lagi..

Sekiranya anda bercuti di laut, misalnya, anda perlu mengambil sedikit stok insulin bersama anda. Apa sahaja boleh berlaku di sana, jadi akan lebih baik jika anda mempunyai insulin tambahan. Semasa anda akan berehat di negara-negara panas, maka anda pasti perlu menyimpan insulin di tempat yang sejuk.

Anda boleh mengangkut dan menyimpan semua insulin dalam beg termal khas atau beg termo. Di bawah ini anda dapat melihat rupa mereka..

Angka pertama adalah gambar penyejuk elektrik berkuasa bateri yang boleh dicas. Beg termo dan penutup termo yang tersisa mengandungi kristal khas, yang dari sentuhan dengan air berubah menjadi gel penyejuk. Sejuk di dalam casing dikekalkan selama beberapa hari. Air sejuk di hotel atau hotel selalu ada.

Semasa anda akan berehat pada musim sejuk, pastikan insulin tidak membeku. Jauhkan lebih dekat ke badan (di poket dada atau di dalam beg yang melekat pada tali pinggang), dan bukan di dalam beg yang terpisah.

Jadi, mari kita ringkaskan. Peraturan untuk penyimpanan dan pengangkutan insulin:

 1. Jangan panaskan.
 2. Jangan beku.
 3. Jangan simpan insulin berhampiran sumber elektrik atau haba lain..
 4. Jangan simpan di tingkap untuk mengelakkan beku atau terdedah kepada cahaya matahari.
 5. Simpan insulin di pintu peti sejuk.
 6. Periksa tarikh luput insulin yang disimpan dan jangan gunakan selepas habis.
 7. Buang insulin beku atau dipanaskan dengan segera, dan jangan periksa keberkesanannya pada diri sendiri.
 8. Dalam cuaca panas, gunakan insulin di rak peti sejuk atau dalam penutup termo khas.
 9. Selebihnya tahun boleh disimpan pada suhu bilik, tetapi tidak lebih dari 1 bulan.
 10. Pada musim panas, bawa insulin ke dalam beg termo khas.
 11. Pada musim sejuk, bawa ke dalam saku payudara atau beg tangan di tali pinggang seluar, dan bukan di dalam beg yang berasingan.

Itu sahaja untuk saya. Sekiranya anda mempunyai soalan baru mengenai menyimpan dan mengangkut insulin, tanyakan di komen. Adakah anda menggunakan penutup seperti itu? Yang mana satu? Saya memilih sendiri, saya ingin membuat pesanan melalui kedai dalam talian. Beli dan sampaikan dalam artikel akan datang. Musim panas hampir tiba! Langgan kemas kini blog untuk tidak ketinggalan.

Apakah kaedah terbaik untuk mengangkut botol insulin

Mana-mana orang adalah makhluk sosial dan perlu berkomunikasi, setelah semua pergi berkunjung, pergi bercuti. Ia tidak begitu menyenangkan apabila rancangan berubah kerana kekurangan keadaan penyimpanan insulin di jalan raya. Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan pen jarum suntik siap pakai dan bagaimana menjauhkan insulin dari rumah..

Perlu menentukan masa rancangan itu dirancang. Sekiranya ini adalah lawatan selama 1-2 hari, maka anda hanya boleh mengambil persediaan insulin yang sedang digunakan. Perlu dipastikan bahawa jumlah cecair ubat di dalam kartrij, botol mencukupi. Sekiranya suhu di luar hangat dan sederhana, maka kotak dengan jarum suntik dan ampul dapat dimasukkan ke dalam beg atau beg kalis cahaya yang gelap.

Sekiranya cuaca sejuk di luar, maka lebih baik memindahkan bekas dengan ubat di poket dalam jaket atau poket baju, lebih dekat dengan badan.

Dalam percutian panjang atau dalam perjalanan jauh, gunakan beg penyejuk khas. Terdapat dua jenis penyejuk yang dapat mengekalkan suhu penyimpanan insulin - gel dan elektronik. Pendingin elektronik dihidupkan dari bateri, tempoh operasinya dari 12 jam (bateri diisi semula). Untuk menggunakan gel penyejuk, turunkan kristal gel ke dalam air. Pek gel diletakkan di lapisan beg dan tahan sehingga 45 jam. Setibanya di tempat - hotel, sanatorium, keadaan termal yang optimum dapat dijaga dengan menggunakan air sejuk dan termometer.

Walaupun perjalanan ke laut dirancang, lebih baik selamat kembali dan mengambil insulin dengan sedikit cadangan.

Cara pembekuan

Sebilangan besar pesakit diabetes dapat menentukan jangka hayat insulin hanya dengan melihat bungkusannya. Namun, tidak semua orang tahu tentang peraturan pembekuannya dan percaya bahawa ini adalah kaedah yang ideal untuk memelihara - pengawetan berpanjangan - ubat-ubatan. Komponen ubat beku tidak boleh diterima selepas pencairan. Secara khusus, norma yang ditunjukkan adalah untuk penggantungan insulin..

Semasa pembekuan, kristal atau zarah tertentu bergabung, dan pembubaran tidak berlaku kerana pencairan. Oleh itu, ini menjadikan mustahil untuk mendapatkan suspensi homogen khusus yang diperlukan untuk rawatan lagi. Memandangkan semua ini, kebarangkalian untuk memperkenalkan dos yang tidak betul dapat meningkat dengan ketara.

Komponen hormon harus dianggap rosak secara kekal setelah dicairkan..

Jenis insulin yang telus dengan perubahan warna, penyusutan komposisi atau pembentukan komponen yang digantung sangat tidak digalakkan

Penting untuk dipertimbangkan bahawa suspensi seperti itu, yang disebabkan oleh pencampuran, tidak membentuk penggantungan seragam, keputihan atau termasuk gumpalan, serat, berubah warna, dapat dianggap tidak sesuai untuk penggunaan selanjutnya.

Oleh itu, penyimpanan insulin adalah tugas yang agak menyusahkan, di mana sangat disarankan untuk memerhatikan semua nuansa. Adalah perlu untuk berunding dengan pakar dalam hal ini terlebih dahulu sehingga benar-benar semua ciri proses diperhatikan dengan tepat. Hanya dalam kes ini, terapi insulin untuk setiap pesakit diabetes akan berkesan 100%.

Cara memastikan insulin dalam perjalanan

Diabetes bukanlah alasan untuk menafikan diri anda kesenangan dalam perjalanan dan berehat. Pesakit perlu berusaha untuk menjalani kehidupan yang penuh dan memuaskan. Sudah tentu, jangan lupa tentang terapi insulin mandatori. Hormon boleh dan harus diambil bersama anda dalam perjalanan, perjalanan dan penerbangan. Lebih baik jangan memasukkan botol ubat ke dalam beg atau koper biasa untuk mengelakkan kerosakan pada mereka..

Sekiranya perjalanan dirancang dengan kereta, lebih baik lipat insulin ke dalam beg kecil yang mudah digunakan, yang akan selalu ada. Pada musim panas, lebih baik tidak meninggalkannya di dalam kereta untuk waktu yang lama untuk mengelakkan terlalu panas. Hebat jika kereta dilengkapi dengan peti sejuk khas. Dalam kes ini, ubat boleh dimasukkan ke dalamnya. Anda boleh menggunakan bekas khas lain untuk menyimpan ubat tersebut.

Jadual: "Kaedah yang mungkin untuk menyimpan insulin"

Jenis tangkiCiri
BekasCara paling mudah untuk mengangkut simpanan stok ubat. Ia membolehkan anda melindungi botol daripada terkena cahaya matahari dan kerosakan mekanikal. Kelemahannya adalah kos yang agak tinggi.
Beg termalDengan peranti ini, ampul akan selamat pada bila-bila masa sepanjang tahun. Pada musim sejuk, beg akan melindungi dari pembekuan, dan pada musim panas - dari terlalu panas.
Penutup habaAnalog beg termal dengan saiz lebih padat. Kosnya, masing-masing, juga lebih rendah. Hayat perkhidmatan - sehingga 5 tahun.

Dalam termobag dan penutup terdapat kristal khas. Mereka berubah menjadi gel penyejuk setelah berinteraksi dengan air. Setelah satu kali pemasangan alat sedemikian di bawah air, insulin dapat disimpan di dalamnya sehingga 4 hari.

Sebelum melakukan perjalanan, pesakit diabetes perlu mengira hormon yang diperlukan dan membawanya bersaiz dua kali ganda. Tidak perlu menyimpan semua botol di satu tempat, lebih rasional meletakkan kumpulan kecil di semua beg. Jadi sekiranya berlaku kehilangan atau salah satu beg pakaian, pesakit tidak akan ditinggalkan tanpa ubat.

Untuk merawat diabetes dengan berkesan di rumah, para pakar mengesyorkan DiaLife. Ini adalah alat yang unik:

 • Menormalkan glukosa darah
 • Mengatur fungsi pankreas
 • Menghilangkan bengkak, mengatur metabolisme air
 • Meningkatkan penglihatan
 • Sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak.
 • Tidak mempunyai kontraindikasi

Pengilang telah menerima semua lesen dan sijil kualiti yang diperlukan di Rusia dan di negara jiran.

Kami memberikan potongan harga kepada pembaca laman web kami!

Sekiranya anda merancang untuk terbang, maka insulin mesti dibawa bersama anda ke kabin dengan beg tangan. Di ruang bagasi semasa penerbangan, suhu turun jauh di bawah sifar. Pembekuan ubat akan menyebabkan kerosakannya..

Tanda-tanda bahawa ubat telah merosot

Sejurus sebelum suntikan itu sendiri, perlu diperiksa dengan teliti bekas dengan ubat tersebut. Sekiranya terdapat tanda-tanda kerosakan, buangkan botol (kartrij) dan ambil yang lain. Kriteria berikut untuk protein hormon yang terdegradasi adalah:

 • Kemunculan filem keputihan di dalam botol. Sebabnya ialah pergerakan cecair yang kuat di dalam, pergolakan berkala di jalan. Ini biasa berlaku dengan insulin bertindak pendek, yang mempunyai warna yang jelas. Persediaan insulin pelepasan berterusan mempunyai bentuk pelepasan - penggantungan dan sebaliknya mesti digoncang sehingga bahan homogen.
 • Suspensi berubah menjadi kekuningan, serpihan dan serpihan yang terpisah terbentuk dalam cecair.
 • Selepas suntikan, farmakologi ubat berubah - kesan hipoglikemik tidak muncul. Dengan dosis hormon yang terlalu tinggi, misalnya, 16ED, indeks gula tetap tinggi.
 • Cecair ubat hilang ketelusan - ia menjadi keruh. Konsistensi proteinnya telah berubah - menjadi likat.

Perlu diingat perkara dan keadaan yang memusnahkan hormon protein - pemanasan, sejuk, cahaya matahari langsung, persekitaran berasid, alkohol. Anda perlu memerhatikan rejimen penyimpanan insulin dengan ketat, jika tidak, ia akan membahayakan tubuh.

Suhu penyimpanan insulin

Insulin, yang tertutup rapat, mesti disimpan di pintu peti sejuk pada suhu + 2-8 ° C. Anda tidak perlu membekukannya. Juga, ubat-ubatan tidak boleh bersentuhan dengan produk yang telah berada di dalam peti sejuk beku dan di dalamnya.

Baca mengenai persediaan insulin yang bertindak panjang:


Levemir
Lantus
Tujeo
Tresiba

Sebelum membuat suntikan, anda perlu memegang botol atau kartrij pada suhu bilik selama 30-120 minit. Sekiranya anda menyuntik insulin yang baru keluar dari peti sejuk, boleh menyakitkan. Semasa dalam perjalanan dengan kapal terbang, jangan periksa hormon dan ubat lain. Kerana semasa penerbangan suhu di ruang bagasi turun jauh lebih rendah daripada 0 ° С.

Frio: sarung untuk menyimpan insulin pada suhu optimum

Panas berlebihan adalah bahaya yang lebih besar bagi insulin daripada pembekuan. Sebarang suhu di atas 26-28 ° C boleh merosakkan ubat. Jangan bawa pen jarum suntik atau kartrij dengan insulin ke dalam seluar baju atau seluar anda. Bawalah dalam beg, beg galas atau beg supaya ubat tidak terlalu panas kerana suhu badan. Lindungi dari cahaya matahari langsung. Jangan biarkan di ruang sarung tangan atau trunk kereta yang berada di bawah cahaya matahari. Jauhkan dari radiator, radiator, dapur elektrik, dan dapur gas..

Semasa perjalanan, penderita diabetes lanjut menggunakan pendingin khas untuk mengangkut insulin. Pertimbangkan untuk membeli kes seperti itu..

Baca mengenai persediaan insulin pendek dan ultrashort:


Actrapid
Humalog
Apidra
NovoRapid

Jangan sekali-kali membeli insulin dari tangan anda! Kami mengulangi bahawa dari segi penampilan mustahil untuk menentukan keberkesanan dan kualiti ubat. Insulin yang rosak, sebagai peraturan, tetap telus. Anda boleh membeli ubat hormon hanya di farmasi ternama. Atas sebab-sebab yang dinyatakan di atas, walaupun ini tidak selalu menjamin kualiti..

Kes Frio untuk mengangkut insulin: tinjauan pesakit diabetes

Untuk jangka hayat kartrij tertutup dan terbuka yang tepat, periksa arahan ubat yang anda gunakan. Ia berguna untuk menunjukkan tarikh mula penggunaan pada botol dan kartrij. Insulin, yang mengalami pembekuan, terlalu panas, dan juga kadaluarsa, mesti dibuang. Anda tidak boleh menggunakannya.

Baca artikel "Insulin: Jawapan untuk Soalan Lazim"

 • Apa petunjuk gula darah mereka mula menusuk
 • Berapakah dos maksimum insulin setiap hari
 • Berapa banyak insulin yang diperlukan setiap 1 unit roti (XE) karbohidrat
 • Berapa banyak 1 unit insulin mengurangkan gula
 • Berapa banyak UNIT insulin yang diperlukan untuk mengurangkan gula sebanyak 1 mmol / l
 • Apabila hasil suntikan muncul dan gula mula turun
 • Berapa banyak yang perlu disuntik jika diabetes mempunyai gula yang sangat tinggi
 • Berapa kali sehari anda perlu menyuntik insulin, pukul berapa dalam sehari
 • Berapa jam selepas suntikan harus diukur gula
 • Apakah ciri-ciri mengira dos insulin untuk kanak-kanak
 • Apa yang berlaku jika anda menyuntik dos yang terlalu banyak
 • Adakah perlu menusuk jika gula normal atau rendah
 • Mengapa gula tidak turun selepas suntikan insulin

Peraturan asas untuk menyimpan dan menggunakan insulin

Simpan insulin yang anda gunakan pada suhu bilik. Bertentangan dengan kepercayaan popular, anda tidak perlu menyimpan botol anda di dalam peti sejuk. Suntikan insulin sejuk lebih menyakitkan. Hanya botol insulin tambahan yang harus disimpan di dalam peti sejuk. Anda mesti sentiasa mempunyai sekurang-kurangnya satu botol insulin tambahan. Sekiranya, misalnya, di farmasi anda tidak dapat memperoleh insulin yang anda gunakan secara berterusan, maka jika anda mempunyai simpanan, anda akan mempunyai masa untuk menyampaikan ubat.

Sekiranya anda kehabisan insulin dalam botol, keluarkan botol lain dari peti sejuk terlebih dahulu, yang akan menyediakan ubat untuk digunakan. Sebelum menggunakan insulin, perhatikan tarikh luput yang dicetak pada botol. Jangan gunakan insulin jika tamat tempoh.

Periksa kualiti insulin sebelum digunakan. Jenis gred insulin diuji untuk perubahan warna dan pembentukan kristal di dalam botol. Sekiranya terdapat salah satu daripada gejala ini, insulin yang tidak digunakan dikembalikan ke farmasi. Jangan simpan insulin pada suhu yang sangat tinggi atau sangat rendah. Jangan masukkan insulin ke dalam peti sejuk peti sejuk. Tidak boleh terkena cahaya matahari langsung..

Pengetahuan mengenai peraturan asas untuk penyimpanan dan penggunaan insulin diperlukan bagi setiap pesakit diabetes.

Cara memastikan insulin dalam perjalanan

Terlepas dari lokasinya, syarat umum untuk rejim suhu ubat tidak berubah. Dalam cuaca panas, sangat disarankan untuk membeli beg termal atau bekas termal.
Pada musim sejuk, anda perlu memakai ubat "lebih dekat ke badan", agar tidak membeku secara tidak sengaja. Anda juga tidak boleh memasukkan suntikan dalam larutan yang sangat sejuk, kerana, Ini menyebabkan pembentukan lipodistrofi. Kartrij yang disimpan di dalam peti sejuk mesti dipanaskan di tangan sebelum disuntik.

Dengan penurunan suhu yang tajam, sebarang protein membeku. Atas sebab ini, hormon buatan tidak dibenarkan mengalami perubahan iklim yang kerap. Di samping itu, dalam perjalanan jauh, anda mesti membawa sebotol baru dengan anda, kerana ubat manja mempunyai kecekapan yang sangat rendah.

Di dalam kapal terbang, anda harus selalu mengambil ubat dengan beg tangan anda. Oleh itu, adalah mungkin untuk menyelamatkan botol dari penurunan yang tidak disengajakan dan untuk mengawal keadaan suhu. Sesungguhnya, di ruang bagasi, ubat itu boleh menjadi panas atau beku dengan mudah. Akibatnya boleh menjadi sangat tidak menyenangkan.

Apabila anda tidak boleh menggunakan insulin

Sebahagian besarnya, insulin adalah cecair jernih dan tidak berwarna. Pengecualian adalah insulin jangka sederhana. Dalam penyediaan seperti itu, endapan dibolehkan, yang larut dalam cairan dengan pengadukan lembut..

Harap maklum bahawa ampul tidak boleh digoncang secara intensif dalam keadaan apa pun. Jenis insulin yang lain tidak boleh mempunyai sedimen, jika tidak, ini bermaksud bahawa ubat itu rosak dan tidak sesuai untuk suntikan

Kehadiran sedimen dalam serpihan besar tidak dibenarkan dalam jenis hormon apa pun.

Tanda-tanda ubat berkualiti rendah:

 • filem telah terbentuk di permukaan ubat dan dinding botol;
 • penyelesaiannya keruh, legap;
 • cecair telah memperoleh warna;
 • serpihan terbentuk di bahagian bawah.

Botol ampul atau insulin tidak boleh digunakan lebih dari satu bulan. Sekiranya selepas tempoh ini ubat masih ada, ubat itu harus dibuang. Pada suhu bilik, insulin kehilangan khasiatnya.

Jangan biarkan insulin gegaran kuat. Untuk mencampurkan penggantungan dan hormon jangka masa tindakan, botol mesti digulung dengan teliti di antara kedua telapak tangan.

Bagi setiap pesakit diabetes, insulin adalah "strategik" penting. Selalu lebih baik memilikinya dengan bekalan yang baik. Agar tidak ketinggalan botol dengan jangka hayat yang sesuai, adalah berguna untuk mengatur semakan secara berkala. Dalam banyak cara, keberkesanan ubat bergantung pada penyimpanan yang betul.

Sebagai peraturan, arahan menunjukkan cara memasukkan ubat ini atau ubat itu. Agar tidak keliru, anda boleh menandakan tarikh penggunaan, tarikh luput dan suhu penyimpanan terus pada botol. Sekiranya kandungan ampul diragukan, lebih baik tidak menggunakannya..

Mengapa diabetes dianggap tidak dapat diubati?

Diabetes selalu membawa kepada komplikasi yang membawa maut. Gula darah berlebihan sangat berbahaya.

Lyudmila Antonova memberikan penjelasan mengenai rawatan diabetes.

Adakah artikel itu berguna??

Nilai bahan pada skala lima mata!

Sekiranya anda masih mempunyai soalan atau ingin berkongsi pendapat, pengalaman - tulis komen di bawah.

Cara menyimpan insulin di rumah

Tugas yang paling sukar adalah menyelamatkan ubat dalam cuaca panas. Kadang-kadang di pangsapuri pada musim panas suhu mencecah 30 darjah, dan bahan halus dalam keadaan seperti itu boleh menjadi buruk dalam beberapa jam. Penyimpanan di bawah sinar matahari langsung, serta dalam keadaan perubahan suhu secara tiba-tiba, sangat membawa maut.

Di rumah, ada baiknya mencari tempat yang sejuk yang terletak jauh dari peralatan elektrik untuk mengelakkan pemanasan berlebihan. Sebaiknya hadkan cahaya matahari pada botol ubat. Di kedai khusus terdapat beberapa pilihan untuk bekas moden yang memberikan suhu yang sesuai untuk insulin.

Pesakit pesimis secara bebas menggunakan sistem termal yang membolehkan mereka mengekalkan keupayaan kerja hormon tiruan. Thermoses, termobag, pelbagai kotak berselubung dengan bahan penebat, dan lain-lain digunakan..

Stok strategik harus disimpan di dalam peti sejuk pada suhu + 2 + 6 darjah. Ini adalah rak makanan biasa atau pintu dari peti sejuk beku. Insulin beku tidak boleh digunakan! Walaupun secara luaran kelihatan "normal" untuk kualiti, tidak ada yang dapat menjamin.

Jangan melewati penutup termal

Ramai pesakit diabetes tidak berfikir untuk melakukan perjalanan tanpa penutup termal khas. Bersamanya, tidak ada perubahan di zon iklim yang mengerikan. Thermo-casing memberikan pemiliknya kelebihan berikut:

• kemudahan penyimpanan insulin;
• keselamatan ubat;
• pemeliharaan oleh insulin tindakan aktifnya.
Sekiranya kita mengambil kira kos penutup haba dan jangka hayatnya yang agak rendah, hari ini produk ini adalah salah satu yang paling digemari bagi pesakit diabetes. Perkara utama ialah terdapat keyakinan bahawa insulin akan kekal utuh.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes