Apakah huruf untuk gula dalam ujian darah umum?

Jumlah gula dalam darah boleh memberi kesan yang besar terhadap kesihatan tubuh kita. Berdasarkan ini, doktor sangat mengesyorkan memantau tahapnya.

Kandungan gula

Gula darah sangat penting bagi seseorang dan kesejahteraannya. Pertama sekali, kesan ini terhadap fungsi organ dalaman seseorang, dan juga pada tahap aktiviti sel. Setiap orang harus memantau gula darah, dan juga mengetahui perkara asas: terminologi, kaedah pemeriksaan, norma, dll..

Dalam istilah perubatan, tidak ada istilah ilmiah formal seperti gula darah kerana gula terdiri daripada sejumlah besar bahan. Dengan analisis, glukosa darah ditentukan. Semasa menjawab soalan: apa itu dipanggil ujian gula? Anda boleh mengatakan istilah perubatan yang paling mudah, tetapi tepat: tahap glukosa dalam darah. Inilah yang disebut oleh analisis ini, tetapi sejak sekian lama kombinasi "paras gula darah" dengan pasti dapat diselesaikan walaupun di doktor sendiri.

Dalam ujian perubatan, tahap glukosa dalam darah seseorang ditunjukkan dalam huruf Latin sebagai “GLU”. Penunjukan ini dikaitkan dengan perkataan "glukosa" itu sendiri. Pertama sekali, hasil analisis tersebut menunjukkan kepada seseorang seberapa baik metabolisme karbohidrat berlaku di dalam tubuhnya. Glukosa memasuki tubuh manusia melalui makanan. Setelah sampai ke perut, makanan itu dipecah dan dicerna. Semua gula yang disebut diserap ke dinding perut, dan kemudian masuk ke dalam darah dengan cara ini. Berdasarkan ini, kita dapat menyimpulkan bahawa pada orang yang menderita pelbagai penyakit perut, tahap glukosa dalam darah terganggu. Perut tidak dapat mengatasi penyerapan zat dan penghantarannya ke darah. Glukosa paling banyak terkumpul di hati manusia. Segala gangguan pada fungsi perut, usus atau hati yang betul akan segera tercermin dalam ujian darah..

Gejala Koleksi ujian darah

Jadi, seperti yang telah disebutkan, anda perlu sentiasa memantau tahap glukosa. Oleh itu, sangat mustahak untuk mengingati gejala pertama yang timbul apabila ia berubah menjadi penunjuk yang lebih tinggi, atau yang lebih rendah. Kegagalan ditunjukkan oleh gejala berikut:

  • Sakit kepala yang kerap dan teruk
  • Pusing, pingsan mungkin (hingga jatuh dalam keadaan kental)
  • Keletihan dan peningkatan keletihan. Seseorang menjadi perubahan kulit yang lesu, tidak bertenaga.

Oleh kerana sudah diketahui bagaimana gula ditunjukkan dalam analisis, kita dapat berbicara mengenai peraturan dan kaedah lulus ujian untuk tahap glukosa dalam darah manusia. Untuk menamakan kandungan gula yang betul, anda boleh pergi ke hospital atau klinik untuk mengambil analisis. Analisis itu, yang disebut "umum", tidak akan berjaya. Ia tidak menunjukkan tahap gula. Ujian khas sedang diberikan, yang disebut "tes glukosa darah".

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes