Ciri-ciri memilih dan menggunakan pen insulin

Pertama sekali, mesti dikatakan bahawa hormon dipanggil insulin, yang mengambil bahagian langsung dalam metabolisme tubuh manusia. Ini terutama berkaitan dengan penurunan gula darah pada manusia. Jadi, jika semuanya normal, maka hormon ini dihasilkan oleh pankreas dan kemudian masuk ke dalam darah. Tetapi dalam keadaan apabila terdapat kerosakan dalam pengeluaran insulin, maka seseorang mulai mengembangkan penyakit seperti diabetes. Dan hari ini, cara yang paling berkesan untuk merawat penyakit ini adalah pengenalan persediaan insulin. Ini boleh dilakukan dengan pelbagai kaedah dan pelbagai jenis insulin. Walau bagaimanapun, jarum akan selalu diperlukan untuk mentadbir ubat jenis ini. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang yang menghidap diabetes memerlukan suntikan sedemikian setiap hari. Dan yang paling mudah di antaranya boleh dipanggil pen jarum suntik untuk pengenalan insulin. Yang kelihatan seperti pena bolpoin biasa dengan topi, tetapi bersama dengan cas jarum dipasang di dalamnya.

Apa jenis pen jarum suntik untuk insulin yang ada?

Jadi, hari ini ada pilihan antara beberapa jenis peranti sedemikian untuk pengurusan insulin, iaitu:

 • terdapat jarum suntik yang dilengkapi dengan jarum yang boleh ditanggalkan untuk pengambilan hormon itu sendiri dari bungkusan dan untuk pengurusan langsungnya;
 • pen jarum suntik yang boleh digunakan semula untuk insulin yang mempunyai kartrij yang boleh ditanggalkan untuk diisi dengan insulin. Jangka hayat peranti sedemikian adalah 3 tahun;
 • jarum suntik dengan jarum bersepadu (boleh guna), menghilangkan kehadiran "zon mati", yang seterusnya, mengurangkan risiko pengambilan insulin.

Semasa memilih pen jarum suntik insulin, ada baiknya untuk memahami bahawa semuanya dirancang agar sesuai dengan pesakit dengan penyakit seperti diabetes. Pada masa yang sama, setiap alat sedemikian telus untuk kawalan yang lebih selesa semasa suntikan insulin. Piston harus memungkinkan untuk menjalankan prosedur dengan lancar dan tanpa tersentak. Itulah sebabnya kriteria yang paling penting dalam memilih jarum suntik adalah tahap skala, yang ditunjukkan pada produk itu sendiri. Langkah skala mewakili harga tekanannya. Dengan kata yang lebih sederhana, penunjuk ini menunjukkan jumlah minimum larutan yang ditaip ke dalam pen jarum suntik seakurat mungkin.

Teknik Syringe

Sebilangan besar doktor masih mengesyorkan agar jarum suntikan sekali pakai dengan jarum terpasang boleh digunakan semula. Sesungguhnya, dengan cara ini anda akan mengalami kesakitan yang kurang dengan pengenalannya, dan anda akan kehilangan lebih sedikit insulin. Ia berlaku bahawa pesakit menggunakan alat tersebut beberapa kali. Ini hanya mungkin dilakukan dengan mematuhi semua peraturan kebersihan untuk penggunaan jarum suntik. Khususnya, selepas suntikan, segera pegang pemegangnya dengan berhati-hati. Tetapi, pada masa yang sama, anda perlu memahami bahawa setelah 4-5 aplikasi seperti itu, anda akan mula merasa sakit ketika hormon diperkenalkan, kerana jarum menjadi kusam seiring dengan waktu. Oleh kerana itu, lebih baik tidak menggunakan picagari seperti itu lebih daripada dua kali..

Sebelum mengambil hormon dari botol, anda perlu membersihkan segalanya dengan alkohol dan sekiranya anda tidak perlu membuang kandungan botol tersebut. Tetapi ini penting hanya dengan pengenalan insulin cepat atau pendek, misalnya, ketika menggunakan pen jarum suntik untuk insulin Actrapid. Sekiranya pesakit perlu memperkenalkan hormon yang bertindak perlahan, maka perlu membotolkan botol. Sesungguhnya, dalam kes ini, kandungannya adalah penggantungan yang perlu digoncang.

Sebelum memanggil dos ubat yang betul, anda perlu menarik jarum suntik sehingga menentukan dos yang sesuai untuk anda. Kemudian anda perlu menusuk gabus dengan jarum dan memberi tekanan pada omboh itu sendiri. Oleh itu, udara akan masuk ke dalamnya. Selepas ini, botol, bersama dengan jarum suntikan, mesti dibalikkan dan larutan dikumpulkan, dalam jumlah yang sedikit lebih besar daripada yang diperlukan. Tetapi dengan semua ini, adalah penting untuk mengetahui bahawa pena insulin yang berbeza diperlukan untuk insulin yang berbeza, misalnya, pen jarum suntik untuk insulin Biosulin hanya boleh digunakan untuk ubat ini. Tetapi pena jarum suntik untuk insulin humalogue juga dapat digunakan untuk memberikan ubat yang disebut humulin. Oleh kerana itu, di sini anda perlu mengetahui dengan tepat pen mana, dengan ubat yang sesuai.

Apa tempat yang anda perlukan untuk menguruskan pelbagai jenis insulin?

Pertama sekali, perlu diingatkan bahawa tidak disarankan untuk menyuntikkan insulin yang bertindak pendek secara intramuskular, kerana ini boleh menyebabkan perkembangan masalah seperti hipoglikemia. Sebagai contoh, dengan cara ini anda tidak boleh menggunakan pen jarum suntik untuk insulin Humulin NPH. Sebaiknya masukkan jenis ubat ini ke paha atau punggung apabila digunakan sebagai insulin basal semasa tidur dan di antara waktu makan. Ini sedikit melambatkan masa penyerapan hormon. Pada masa yang sama, insulin terpendek diserap paling cepat jika disuntik ke dalam perut. Dalam kes ini, pen jarum suntik untuk insulin Protafan disyorkan untuk dimasukkan ke bawah kulit paha. Penting untuk difahami bahawa kerana penunjuk kelajuan yang berbeza, penyerapan hormon ini apabila ia dimasukkan ke kawasan yang berlainan badan, perlu dilakukan suntikan dengan cara yang sama setiap hari.

Oleh itu, adalah penting untuk menekankan bahawa bukan sahaja pemilihan pen jarum suntikan untuk suntikan insulin berperanan untuk pesakit diabetes. Di samping itu, anda perlu mengetahui teknik untuk melakukan suntikan tersebut dan kemampuan untuk menggabungkan ubat yang berbeza. Anda juga perlu mengira dos ubat dengan betul. Semua komponen ini akan membantu mencapai kehidupan yang panjang dan bahagia, tidak dimanjakan oleh penyakit ini..

Pen jarum suntik untuk insulin: tinjauan model, ulasan

Pada tahun 1922, suntikan insulin pertama diberikan. Sehingga masa itu, orang yang menghidap diabetes ditakdirkan. Pada mulanya, penderita diabetes terpaksa menyuntik hormon pankreas dengan jarum suntik yang dapat digunakan semula, yang tidak selesa dan menyakitkan. Lama-kelamaan, jarum suntik insulin sekali pakai dengan jarum nipis muncul di pasaran. Kini alat yang lebih senang digunakan untuk menguruskan insulin dijual - pen jarum suntik. Peranti ini membantu pesakit diabetes menjalani gaya hidup aktif dan tidak mengalami kesukaran dengan pemberian ubat subkutan..

Apa itu pen insulin?

Pena jarum suntik adalah alat khas (penyuntik) untuk pemberian ubat subkutan, selalunya insulin. Pada tahun 1981, pengarah syarikat Novo (sekarang Novo Nordisk), Sonnik Frulend, mempunyai idea untuk mencipta peranti ini. Pada akhir tahun 1982, sampel pertama alat untuk pentadbiran insulin yang sesuai telah siap. Pada tahun 1985, NovoPen pertama kali dijual.

Penyuntik insulin adalah:

 1. Boleh digunakan semula (dengan kartrij yang boleh diganti);
 2. Sekali pakai - kartrij disolder, setelah digunakan, peranti dibuang.

Pena picagari pakai buang yang popular - Solostar, Flexpen, Quickpen.

Peranti yang boleh digunakan semula terdiri daripada:

 • pemegang kartrij;
 • bahagian mekanikal (butang mula, penunjuk dos, batang omboh);
 • penutup penyuntik;
 • jarum yang boleh diganti dibeli secara berasingan.

Faedah menggunakan

Pena jarum suntik popular di kalangan pesakit diabetes dan mempunyai beberapa kelebihan:

 • dos hormon yang tepat (terdapat alat kenaikan 0.1 unit);
 • kemudahan pengangkutan - mudah dimasukkan ke dalam poket atau beg anda;
 • suntikan dijalankan dengan cepat dan tidak kelihatan;
 • kanak-kanak dan orang buta boleh memberi suntikan tanpa bantuan;
 • keupayaan untuk memilih jarum dengan panjang yang berbeza - 4, 6 dan 8 mm;
 • Reka bentuk yang bergaya membolehkan anda memperkenalkan pesakit diabetes insulin di tempat awam tanpa menarik perhatian khusus orang lain;
 • pen jarum suntik moden memaparkan maklumat mengenai tarikh, masa dan dos insulin yang disuntik;
 • Jaminan dari 2 hingga 5 tahun (semuanya bergantung pada pengeluar dan model).

Kekurangan penyuntik

Mana-mana peranti tidak sempurna dan mempunyai kekurangannya, iaitu:

 • tidak semua insulin sesuai dengan model peranti tertentu;
 • harga tinggi;
 • jika ada yang rosak, anda tidak boleh membaikinya;
 • anda perlu membeli dua pen jarum suntik sekaligus (untuk insulin pendek dan berpanjangan).

Kebetulan mereka memberi ubat dalam botol, dan hanya kartrij yang sesuai untuk pen jarum suntik! Pesakit kencing manis telah menemui jalan keluar dari keadaan yang tidak menyenangkan ini. Mereka mengepam insulin dari botol dengan jarum suntik steril ke dalam kartrij kosong terpakai.

Gambaran Keseluruhan Model Harga

 • NovoPen Syringe Pen 4. Peranti suntikan insulin Novo Nordisk yang bergaya, selesa dan boleh dipercayai. Ini adalah model NovoPen yang diperbaiki 3. Sesuai hanya untuk insulin kartrij: Levemir, Actrapid, Protafan, Novomiks, Mikstard. Dos dari 1 hingga 60 unit dengan kenaikan 1 unit. Peranti ini mempunyai lapisan logam, jaminan prestasi selama 5 tahun. Anggaran harga - $ 30.
 • HumaPen Luxura. Pena jarum suntik Eli Lilly untuk Humulin (NPH, P, MZ), Humalog. Dos maksimum adalah 60 unit, langkahnya adalah 1 unit. Model HumaPen Luxura HD mempunyai tahap 0.5 unit dan dos maksimum 30 unit.
  Anggaran Kos - $ 33.
 • Novopen Echo. Penyuntik dibuat oleh Novo Nordisk khusus untuk kanak-kanak. Ini dilengkapi dengan paparan di mana dos terakhir hormon yang dimasukkan ditampilkan, serta masa yang berlalu sejak suntikan terakhir. Dos maksimum ialah 30 unit. Langkah - 0.5 unit. Sesuai dengan Penfill Cartridge Insulin.
  Harga purata ialah 2200 rubel.
 • Pen Biomatic. Peranti ini hanya ditujukan untuk produk Pharmstandard (Biosulin P atau H). Paparan elektronik, unit langkah 1, jangka masa penyuntik - 2 tahun.
  Harga - 3500 gosok.
 • Humapen Ergo 2 dan Humapen Savvio. Pena jarum suntik Eli Ellie dengan nama dan ciri yang berbeza. Sesuai untuk insulin Humulin, Humodar, Farmasulin.
  Harga - $ 27.
 • PENDIQ 2.0. Pen jarum suntik insulin digital dengan kenaikan 0.1 U. Ingatan untuk 1000 suntikan dengan maklumat mengenai dos, tarikh dan masa pemberian hormon. Ada Bluetooth, bateri dicas melalui USB. Pengilang insulin sesuai: Sanofi Aventis, Lilly, Berlin-Chemie, Novo Nordisk.
  Kos - 15,000 rubel.

Ulasan video pena insulin:

Pilih pen jarum suntik dan jarum dengan betul

Untuk memilih penyuntik yang betul, anda perlu memberi perhatian kepada:

 • dos dan langkah tunggal maksimum;
 • berat dan saiz peranti;
 • keserasian dengan insulin anda;
 • harga.

Untuk kanak-kanak, lebih baik mengambil penyuntik dengan kenaikan 0.5 unit. Bagi orang dewasa, dos tunggal dan kemudahan penggunaan adalah penting..

Jangka hayat pena insulin adalah 2-5 tahun, semuanya bergantung pada model. Untuk meningkatkan prestasi peranti, perlu mematuhi peraturan tertentu:

 • simpan dalam kes asal;
 • Mencegah kelembapan dan cahaya matahari langsung;
 • jangan menyerang.

Jarum untuk penyuntik terdapat dalam tiga jenis:

 1. 4-5 mm - untuk kanak-kanak.
 2. 6 mm - untuk remaja dan orang kurus.
 3. 8 mm - untuk orang yang gagah.

Pengilang popular - Novofine, Microfine. Harga bergantung pada saiz, biasanya 100 jarum setiap bungkus. Dijual juga anda boleh menjumpai pengeluar jarum sejagat yang tidak terkenal untuk pen jarum suntik - Comfort Point, Droplet, Akti-Fayn, KD-Penofine.

Arahan penggunaan

Algoritma untuk suntikan pertama:

 1. Tanggalkan pen jarum suntik dari penutup dan lepaskan penutupnya. Buka bahagian mekanikal dari pemegang kartrij.
 2. Kunci batang omboh pada kedudukan semula (tekan kepala piston ke bawah dengan jari).
 3. Masukkan kartrij ke dalam pemegang dan pasangkan ke bahagian mekanikal.
 4. Pasangkan jarum dan lepaskan penutup luar.
 5. Goncang insulin (hanya jika NPH).
 6. Periksa keperitan jarum (turunkan 4 unit - jika kartrij baru dan 1 unit sebelum setiap penggunaan.
 7. Tetapkan dos yang diperlukan (ditunjukkan dengan nombor di tetingkap khas).
 8. Letakkan kulit dalam lipatan, buat suntikan pada sudut 90 darjah dan tekan butang mula sepanjang jalan.
 9. Kami menunggu 6-8 saat dan menarik jarum.

Selepas setiap suntikan, disyorkan untuk mengganti jarum lama dengan yang baru. Suntikan seterusnya hendaklah dibuat dengan lekukan 2 cm dari yang sebelumnya. Ini dilakukan supaya lipodistrofi tidak berkembang..

Arahan video mengenai penggunaan pen jarum suntik:

Ulasan

Sebilangan besar pesakit diabetes hanya memberikan ulasan positif, kerana pen jarum suntik jauh lebih senang daripada jarum suntik insulin biasa. Inilah yang dikatakan oleh pesakit diabetes:

Adelaide Fox. Novopen Echo - cinta saya, peranti hebat, berfungsi dengan sempurna.

Olga Okhotnikova. Sekiranya anda memilih antara Echo dan PENDIQ, yang pasti yang pertama, yang kedua tidak bernilai wang, sangat mahal!

Saya ingin memberikan ulasan saya sebagai doktor dan pesakit diabetes: "Saya menggunakan pena jarum suntik Ergo 2 pada masa kecil saya, saya berpuas hati dengan alat ini, tetapi saya tidak menyukai kualiti plastik (ia pecah selepas 3 tahun). Sekarang saya adalah pemilik logam Novopen 4, walaupun ia berfungsi dengan sempurna".

Novopen 4 adalah pen jarum suntik yang sesuai untuk insulin actrapid dan protafan. Pena yang boleh digunakan semula jauh lebih senang daripada picagari isulin konvensional, perbezaannya dapat dilihat. Di Ukraine, anda perlu membayar lebih banyak untuk kartrij, tetapi apa yang boleh anda lakukan, saya tidak mahu kembali ke botol!

Pena picagari tidak sesuai untuk saya secara peribadi. Tiada. Anda harus membeli insulin dalam pena sekali pakai dan tarik dengan jarum suntikan insulin. Tidak peduli seberapa keras saya berusaha mengikuti arahannya, sebaik sahaja saya mengeluarkan jarum pen jarum suntik, sebahagian besar dos insulin menetes keluar dari jarum, walaupun anda menahannya di bawah kulit pada bila-bila masa setelah menekan butang jarum suntik. Pada saat yang sama, bagian mana dari dos yang diberikan, dan bagian mana yang ditumpahkan, tidak dapat disahkan, tetapi dosnya pasti tidak diberikan. Lebih-lebih lagi, setiap kali dengan cara yang berbeza, bergantung pada jenis jarum.
Pada mulanya saya berpendapat bahawa pen jarum suntik rosak, tetapi kesan ini terdapat pada insulin basal dan pendek. Dan semua pen jarum suntik "seterusnya".
Dengan jarum suntik biasa (saya mencuba semua ukuran jarum suntik yang ada 0.3 / 0.5 / 1.0 ml) tidak ada kesan seperti itu. Oleh kerana jarum suntik insulin mempunyai diameter piston yang lebih kecil, insulin meninggalkannya dengan "tekanan" yang jauh lebih besar dibandingkan dengan tekanan yang dibuat oleh pen jarum suntik. Dan dengan tekanan yang lebih sedikit, dan bahkan dalam dos yang sedikit, insulin hanya menyusut di bawah omboh dan tidak dapat meregangkan tisu yang mencukupi di bawah kulit untuk isipadu.
Setelah bermain cukup dengan pen jarum suntik (kedua-duanya dapat digunakan kembali dengan penfillas dan sekali pakai), saya memutuskan untuk menggunakan picagari. Dos diberikan dengan tepat, tidak setetes pun tumpah. Pada masa yang sama, seperempat botol pen jarum suntik mula jatuh seperti yang diharapkan, dan tidak tumpah.
Oleh kerana insulin saya tidak diberikan secara percuma, penjimatannya jelas walaupun dengan kos picagari. Sayang sekali bahawa sekarang sukar untuk mencari insulin dalam botol 10 ml biasa.

Kedua-dua insulin dalam pen jarum suntik sama telus, dan agar tidak membingungkan insulin basal dengan yang pendek yang ditaip ke dalam jarum suntik biasa, perlu menggunakan jarum suntik insulin dengan jumlah yang berbeza. Saya mengumpul dos harian dan menusuk bahagian kanan 3-4 kali dari satu picagari.
Semua kesihatan!

Anjing itu perlu menyuntik insulin (saya sama sekali tidak mempunyai pengalaman). Saya mula memberi suntikan menggunakan pena sekali pakai, tetapi daripada lima, dua tidak berfungsi, bagaimana cara menarik insulin dengan jarum suntik dan bagaimana menentukan dos ?

Adakah anda pasti bahawa pen jarum suntik tidak berfungsi? Anda boleh mendapatkan kartrij, membeli jarum suntik insulin U100 dan menyuntikkannya. Dos: 1 bahagian = 1 unit.
Berikut adalah video, menunjukkan cara mendapatkan kartrij dari pen boleh guna:

Untuk picagari U100, 1 ml - 1 bahagian = 2 unit.
Untuk jarum suntik U100, 0.5 ml - 1 bahagian = 1 unit.

Saya mendengar bahawa ada pen jarum suntik dengan kadar gula dalam darah.
Bolehkah anda memberitahu saya jika ada, dan jika demikian, modelnya.

Itu hanya intinya, bahawa pen jarum suntik. Sebelum ini, terdapat model seperti itu sekitar 5-7 tahun yang lalu. Kehabisan pengeluaran. Jadi saya fikir mungkin ada analognya

Dan model apa yang diberikan secara percuma di farmasi untuk pesakit diabetes, benefisiari...

Dalam pakej biru, namanya menarik

Jenis insulin yang anda perlukan untuk pen jarum suntik?

Untuk pen injektor dengan kartrij 3 ml insulin Humalog / Humulin yang dihasilkan oleh Eli Lilly

Pen jarum suntik untuk insulin apa itu

Apa faedahnya

Kelebihan untuk digunakan oleh pesakit di pena, berbanding dengan jarum suntik konvensional, banyak.

Manfaat yang paling penting bagi pesakit diabetes adalah:

 • kemudahan membawa;
 • bekalan insulin dalam peranti dirancang selama 2-3 hari;
 • bel yang didengar dengan tetapan asas - 1 unit insulin sepadan dengan satu klik.

Sebagai tambahan kepada perkara-perkara penting bagi pesakit itu sendiri, terdapat beberapa kelebihan lain:

 • tidak memerlukan kemahiran khas untuk membuat suntikan;
 • kesederhanaan, kemandulan dan keselamatan membawa dan menggunakan, tidak perlu membawa ampul dan picagari;
 • penyelesaiannya dibekalkan secara automatik ke badan; tidak perlu menekan jarum suntik, yang penting untuk gegaran atau kelemahan otot;
 • pematuhan dengan dos insulin yang tepat dalam apa jua keadaan;
 • jangka hayat jarum suntik yang boleh digunakan semula adalah sehingga dua hingga tiga tahun;
 • tidak ada kesakitan semasa suntikan, walaupun dengan pentadbiran yang tidak berpengalaman.

Tidak semua, tetapi beberapa pengeluar, menambah fungsi tambahan pada pen jarum suntik, seperti pemberitahuan yang baik mengenai penyelesaian suntikan atau kartrij yang diperluas untuk ubat yang mengandungi hingga 300-350 PIECES insulin.

Cara menyuntik insulin

Terdapat kawasan tertentu untuk suntikan, dengan keberkesanan yang berbeza dari penyerapan dan tindakan ubat. Suntikan insulin yang paling berkesan ke dalam perut. Penyerapan ubat adalah 90%, dan kesan ubat berlaku lebih cepat daripada di zon suntikan lain. Di tempat kedua, dengan kecekapan penyerapan 70%, suntikan ke bahagian luar lengan (dari bahu ke siku) dan bahagian depan paha. Dan di tempat terakhir - kawasan skapula (kecekapan sedutan 30%). Tindakan terpantas berlaku apabila insulin disuntik ke kawasan tersebut, yang terletak pada jarak 2 jari dari pusar.

Perlu diingat bahawa anda tidak boleh melakukan suntikan di tempat yang sama. Perlu kawasan ganti. Jarak minimum antara suntikan hendaklah sekurang-kurangnya dua sentimeter. Tempat pentadbiran ubat tidak harus dirawat dengan alkohol; cukup untuk membersihkan dengan sabun dan air. Pengulangan suntikan di tempat yang sama boleh dilakukan tidak lebih awal selepas 2 minggu.

Bagi pesakit dengan kerumitan yang berbeza, terdapat perbezaan bagaimana. Lebih tepat lagi, sudut pengenalan jarum ke permukaan kulit akan berbeza. Bagi orang yang mempunyai lapisan lemak subkutan yang lebih jelas, kedudukan jarum akan lebih dekat dengan tegak lurus. Orang yang mempunyai fizikal boleh memasukkan jarum pada sudut yang lebih tajam. Ini disebabkan oleh fakta bahawa dengan lapisan lemak subkutan yang kurang jelas, ada kemungkinan ubat memasuki otot. Dalam kes ini, masa berubah dengan ketara..

Suhu dipengaruhi oleh suhu bahan input.

Pada suhu yang lebih rendah, kesannya berlaku kemudian. Pengumpulan hormon dalam tisu, yang biasanya berlaku apabila suntikan terlalu dekat antara satu sama lain, juga mengurangkan kadar penyerapannya. Urutan ringan di kawasan masalah dapat membantu dalam keadaan ini..

Anda boleh menyimpan pen jarum suntik yang diisi pada suhu bilik tidak lebih dari 1 bulan setelah penggunaan pertama. Selebihnya kartrij disimpan di dalam peti sejuk. Sekiranya larutan menjadi keruh, ia mesti dicampurkan sehingga memperoleh keadaan awal penggantungan.

Dengan kelebihan jelas pen jarum suntik, peranti ini mempunyai kelemahan yang nyata.

 1. Pena jarum suntik adalah alat yang boleh digunakan semula yang tidak dapat diperbaiki.
 2. Terlepas dari pengeluarnya, harga produknya tinggi, terutama mengingat bahawa pesakit diabetes memerlukan sekurang-kurangnya 3 pen.
 3. Kebijakan kebanyakan pengeluar adalah sedemikian rupa sehingga hanya lengan hormon asli yang sesuai untuk penyuntik, yang, dengan kekurangan alat jenis ini, dapat menjadi halangan serius untuk penggunaannya..
 4. Beberapa pengeluar menghasilkan pen dengan lengan yang tidak boleh diganti. Ini menyelesaikan masalah memilih kartrij, tetapi secara amnya menyebabkan kenaikan kos keseluruhan rawatan, kerana diperlukan penambahan jumlah jarum suntik secara berterusan.
 5. Seorang pesakit yang menggunakan pen insulin dengan dos automatik hormon mempunyai had yang lebih ketat dalam pengambilan karbohidrat; dengan pencampuran sendiri, anda boleh mengubah jumlah unit, bergantung pada makanan yang diambil.
 6. Sebilangan pesakit mengalami penolakan psikologi suntikan buta.

Terdapat salah tanggapan mengenai penggunaan peranti ini. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

 1. Untuk menggunakan pena, anda memerlukan penglihatan yang tajam dan koordinasi pergerakan yang baik. Ini tidak sepenuhnya benar, kerana dos insulin dapat ditentukan oleh ciri khas yang menyerupai satu klik, dan bahkan orang buta dapat memilih jumlah hormon yang tepat.
 2. Sangat sukar untuk memilih dos ubat secara bebas. Kehilangan ketepatan per unit, sebagai peraturan, tidak banyak masalah (walaupun ada kalanya dos yang lebih tepat diperlukan).

Menggunakan pen adalah proses yang kompleks dan memakan masa.

Pembuangan jarum dan penyimpanan pen jarum suntik

 1. Simpan alat yang diisi dengan ubat pada suhu bilik, kira-kira dua puluh dua darjah (apabila anda keluar dari peti sejuk anda perlu menunggu sebentar, anda tidak boleh memanaskannya secara khusus).
 2. Jangka hayat tidak boleh melebihi satu bulan selepas penggunaan pertama. Kartrij yang tinggal mesti disimpan di dalam peti sejuk..
 3. Sekiranya penyelesaiannya tidak lagi telus, maka ia harus dicampurkan. Adalah perlu bahawa dia mendapatkan semula keadaan asalnya..
 4. Setelah digunakan, bahagian tajam peranti dibuang, kerana sudah berada di tisu lembut dan di udara cukup untuk kehilangan kemandulannya.
 5. Penggunaan semula boleh menyebabkan keradangan di tempat suntikan, dan (dalam keadaan terburuk) kepada sepsis - keracunan darah.
 6. Anda perlu membuang jarum terpakai dengan meletakkan penutup pelindung yang dikeluarkan sebelum ini agar tidak merosakkan beg sampah.

3 Jenis Pen Syringe Insulin

Di farmasi dan peralatan perubatan, anda boleh mendapatkan pena jarum suntik dari pelbagai syarikat dan model:

Syarikat pena jarum suntik "Novopen"

Penyuntik Humapen Ergo dan Humapen Savvio

Penyuntik "BiomaticPen"

TegasPenerangan
Pena ini boleh didapati dalam beberapa model: Novopen Echo, Novopen 3, Novopen 4. Pada masa ini, Novopen 3 dihentikan, dan pengeluar mengesyorkan menggunakan Novopen 4. Pena ini sesuai dengan insulin, yang dihasilkan oleh syarikat Novo-Nordisk dalam penfiles 3 ml. Jarum disediakan oleh Novofine. Kelebihan peranti ini adalah:

 • keupayaan untuk mengatur langkah dengan penyesuaian dos hingga 1 Unit;
 • tanpa kehilangan persediaan, kelulusan membaca yang mudah setelah diberikan dos insulin yang ditetapkan;
 • mengeluarkan klik yang mengesahkan berakhirnya tindakan;
 • mempunyai kes kuat logam
Sesuai digunakan dengan insulin Humalog, Humulin N, Humulin R, Humulin MZ Eli Lilly. Pembiakan - U-100, langkah 1 Unit. Kelebihan ketara pen ini adalah pengesahan bunyi dan visual mengenai akhir ubat. 3 ml penafil. Kit ini merangkumi kotak pendingin, yang menyediakan penyimpanan dan pengangkutan jarum suntik yang mudah. Dan ada juga model Humapen-Luxur, yang mempunyai sarung keras dan kemampuan untuk membatalkan dos
Ini memiliki paparan elektronik di mana dos yang dicerminkan dipantulkan. Bahagian Langkah 1 Unit Sesuai dengan insulin Pharmstandard dalam kartrij 3 ml. Maksimum menahan 60 unit. hormon. Terdapat fungsi untuk membatalkan dos. Peranti ini dikuasakan oleh bateri. Penyuntik ini adalah analog dari pemegang Optipen-Pro, yang dihasilkan lebih awal. Kelemahan ketara penyuntik ini adalah hakikat bahawa jika ia pecah, ia tidak dapat diperbaiki.
Pena jarum suntik "OptiKlik"Sesuai dengan insulin Sanofi-Aventis dalam kartrij 3 ml. Maksimum memegang 80 unit. insulin pada kepekatan U-100. Semasa menggunakan jarum suntik ini, anda dapat mengawal dos yang anda miliki secara visual di paparan elektronik, dan anda juga dapat membatalkan dosnya. Bahagian Langkah 1 Unit Ia mempunyai sarung plastik, tetapi tahan lama. Kuasa dibekalkan oleh bateri yang tidak dapat diganti, yang mempunyai jangka hayat sekitar 3 tahun..

Cara menggunakan pen jarum suntik

Pena insulin mesti digunakan mengikut peraturan tertentu. Oleh itu, untuk pengenalan komponen hormon secara bebas, perlu memproses tapak tusukan menggunakan larutan aseptik. Seterusnya, lepaskan penutup dari penyuntik, masukkan bekas dengan insulin ke dalam peranti dengan pen. Maka pilihan dispenser dapat diaktifkan.

Langkah seterusnya adalah mencampurkan isi lengan dengan menaikkan dan menurunkan. Maka anda akan memerlukan:

 1. untuk membentuk lipatan pada kulit untuk penembusan insulin yang mendalam dengan jarum ke dalam tisu subkutan;
 2. insulin diberikan secara bersendirian atau dengan bantuan seseorang dengan menekan butang sepanjang masa;
 3. kecualikan suntikan pada jarak dekat antara satu sama lain;
 4. agar tidak mengalami kesakitan akibat tusukan, kecualikan penggunaan jarum kusam.

Teknik memperkenalkan insulin dengan pen jarum suntik menunjukkan bahawa kawasan tusukan boleh menjadi area di bawah bilah bahu, lipatan di perut, serta pinggul dan punggung, dan lengan bawah. Dengan pengenalan hormon di perut, penyerapan komposisi jauh lebih berkesan dan cepat. Kawasan yang paling berkesan seterusnya adalah kawasan seperti lengan bawah dan pinggul. Mungkin kawasan yang paling tidak berkesan untuk pengenalan komponen hormon adalah kawasan subskapular. Semua ini mesti dipertimbangkan untuk mengetahui cara menyuntik insulin..

Perlu juga difahami bahawa suntikan semula komposisi ke kawasan tusukan yang sama dapat diterima setelah 14-15 hari. Bagi pesakit dengan fizikal yang nipis, sudut suntikan insulin harus setajam mungkin. Bagi pesakit dengan pad lemak tebal, disyorkan untuk menyuntikkan pen jarum suntik secara tegak lurus. Setelah memahami cara menyuntik insulin dengan pen jarum suntik, seseorang tidak boleh mengabaikan nuansa menyimpan alat.

Cara menggunakan pen jarum suntik

Seperti mana-mana ubat, picagari insulin pen harus digunakan dengan betul. Oleh itu, sebelum memulakan pentadbiran ubat, perlu membaca arahan penggunaan dengan teliti. Pastikan bahawa alat ini memang bertujuan untuk menguruskan jenis insulin yang ditetapkan oleh doktor anda..

 • Untuk membasmi kuman di tempat suntikan
 • Tanggalkan penutup pelindung dari picagari.
 • Buat lipatan kulit
 • Masukkan jarum di bawah kulit dan suntik ubatnya
 • Tarik jarum, rawat kawasan yang rosak dengan antiseptik.
 • Bersihkan tempat suntikan yang dimaksudkan
 • Tanggalkan penutup pelindung
 • Masukkan bekas ubat ke tempat tidur yang dimaksudkan
 • Tetapkan dos yang diingini
 • Goncangkan isi bekas
 • Kulit berkedut
 • Masukkan jarum di bawah kulit dan tekan butang mula sepanjang masa
 • Tanggalkan jarum dan bersihkan lagi tapak tusukan..

Sekiranya jarum suntik tidak digunakan untuk pertama kalinya, maka sebelum prosedur perlu memastikan bahawa jarum tidak rosak, tidak kusam. Jika tidak, alat seperti itu akan menyakitkan, tetapi yang paling penting, ia akan merosakkan lapisan subkutan, yang boleh menjadi meradang di masa depan..

Tempat di mana insulin dibenarkan masuk: dinding anterior peritoneum, paha, punggung, kawasan deltoid.

Zon suntikan harus diubah setiap masa agar tidak menimbulkan kerosakan pada kulit dan menyebabkan kemerosotannya. Anda boleh mencucuk di satu tempat dengan rehat 10-15 hari.

Kekurangan Insulin Syringe Pens

Seperti mana-mana produk, alat suntikan insulin yang boleh digunakan semula mempunyai sisi positif dan negatif. Kekurangannya merangkumi:

 • Harga tinggi
 • Alat suntik tidak dapat diperbaiki
 • Anda perlu memilih insulin mengikut jenis pen tertentu.
 • Ketidakupayaan untuk menukar dos tidak seperti picagari konvensional.

Ciri aplikasi

Peranan penting dalam pentadbiran insulin dimainkan oleh pentadbirannya yang betul. Selalunya orang yang menggunakan pen jarum suntik untuk pertama kalinya mempunyai banyak kesalahpahaman.

 1. Anda boleh menyuntik insulin di mana sahaja. Ini tidak benar. Terdapat kawasan tertentu, penyerapan insulin yang mempunyai peratusan tinggi melebihi 70%.
 2. Jarum perlu ditukar setiap hari. Ini memang berlaku, tetapi selalunya, ketika menjimatkan wang, pesakit menggunakan jarum selama beberapa hari, kadang-kadang lebih lama.
 3. Kebarangkalian udara memasuki lengan dengan insulin adalah sifar. Itu adalah titik pertimbangan. Oleh kerana semuanya bergantung pada konfigurasi pemegang dan kualiti bahan. Tetapi semasa menukar jarum, semuanya mungkin.
 4. Sukar untuk mengira dos yang diinginkan. Skala pen jarum suntik mempunyai pembahagian dari 0,5 hingga 1,0, yang secara signifikan mengurangkan kemungkinan kesalahan ketika memasukkan jumlah insulin yang diperlukan.

Maklumat Berguna Mengenai Syringe Pens

Pena jarum suntik adalah alat mudah dan mudah digunakan yang kelihatan seperti bolpoin. Butang tekan dipasang di satu hujung peranti ini, dan jarum muncul dari ujung yang lain. Pena jarum suntik dirancang dengan rongga dalaman di mana bekas insulin, yang disebut kartrij, atau penfill yang berisi 3 ml ubat diletakkan.

Dari komen di forum. "Anak lelaki saya yang berusia lima belas tahun, yang menderita diabetes sejak berusia sebelas tahun, dengan tegas tidak mahu menggunakan pen jarum suntik, menjelaskan ini dengan fakta bahawa jarum, walaupun lebih tipis, tetapi mereka ditusuk dengan banyak kesakitan. Ini membawa kepada insulin, menjadi tidak jelas berapa banyak ubat yang diberikan, dan berapa banyak yang telah tumpah. Dia menggunakan jarum suntik sekali pakai, yang selama dua bulan diberikan 100 keping + 100 keping jarum. "

Reka bentuk pen jarum suntik merangkumi semua tuntutan yang dinyatakan dalam komen sebelumnya. Peranti ini, diisi dengan penfill, berfungsi dengan cara yang sama seperti jarum suntik, hanya insulin yang dapat mengandung banyak sehingga dapat diberikan selama beberapa hari. Jumlah ubat yang diperlukan untuk setiap suntikan disesuaikan dengan memutar dispenser yang terletak di bahagian belakang pemegang, dengan ketat pada jumlah unit dos.

Pengaturan dos insulin yang betul tidak betul dapat diperbaiki. Tanpa kehilangannya. Kepekatan insulin dalam kartrij adalah berterusan: 100 unit. dalam 1 ml. Sekiranya katrij (atau penfill) diisi sepenuhnya dengan 3 ml, maka dalam ubat yang terdapat di dalamnya akan ada 300 unit. insulin Setiap model pen jarum suntik hanya dapat berfungsi dengan insulin dari pengeluar biasa..

Reka bentuk pen jarum suntik (ketika dipasang) menyediakan perlindungan jarum dengan sarung ganda dari sentuhan tidak sengaja dengan permukaan lain. Ini memberi keselesaan, kerana kemandulan jarum tidak ada penggera ketika pemegang berada di dalam poket atau beg anda. Hanya pada masa ini memerlukan suntikan sahaja jarum itu terdedah. Dijual hari ini ada pen jarum suntik yang ditujukan untuk suntikan dos yang berbeza dengan langkah yang merupakan gandaan satu unit langkah dan untuk kanak-kanak - 0,5 unit.

Peranti am

Pena jarum suntik adalah alat khas untuk pemberian subkutan pelbagai ubat, lebih sering digunakan untuk. Penemuan ini milik syarikat NovoNordisk, yang melancarkannya untuk dijual pada awal tahun 80an. Kerana kesamaannya dengan pena, alat suntikan mendapat nama yang serupa. Hari ini di pasaran farmakologi terdapat banyak pilihan model dari pengeluar yang berbeza.

Badan peranti menyerupai pen biasa, bukan pena sahaja ada jarum, dan bukannya dakwat, terdapat takungan dengan insulin.

Peranti ini merangkumi komponen berikut:

 • badan dan topi;
 • slot kartrij;
 • jarum yang boleh ditukar ganti;
 • alat pengeluaran ubat.

Pena jarum suntik telah menjadi popular kerana kemudahan, kelajuan, kemudahan pentadbiran jumlah insulin yang diperlukan. Ini paling relevan untuk pesakit yang memerlukan rejimen terapi insulin yang diperhebat. Jarum nipis dan kadar pentadbiran ubat yang terkawal dapat mengurangkan gejala kesakitan..

Cara mengambil pen jarum suntik

Kriteria utama untuk memilih alat yang betul adalah jenis insulin yang ditetapkan oleh doktor anda. Oleh itu, di majlis resepsi, disarankan untuk segera bertanya tentang kemungkinan menggabungkan berbagai jenis pen dan insulin.

 • Untuk insulin Humalog, pena Humurulin (P, NPH, Mix), Humapen Luxura atau Ergo 2 sesuai, yang mana langkah 1 disediakan, atau anda boleh menggunakan Humapen Luxor DT (langkah 0.5 unit).
 • Untuk Lantus, Insuman (basal dan cepat), Apidra: Optipen Pro
 • Untuk Lantus dan Aidra: Pen picagari Optiklik
 • Untuk Actrapid, Levemir, Novorapid, Novomiks, Protafan: NovoPen 4 dan NovoPen Echo
 • Untuk Biosulin: Pen Biomatic, Autopen Classic
 • Untuk Gensulin: GensuPen.

Humulin M3

Pen jarum suntik untuk memperkenalkan insulin rekombinan manusia dalam jangka masa sederhana. Humulin M3 - ubat dalam bentuk penggantungan 2 fasa.

Direka untuk pembetulan glisemia pada diabetes primer, terapi insulin. Ia hanya digunakan secara subkutan. Sebelum digunakan, perlu digulung beberapa kali di tangan anda untuk mencapai keadaan penggantungan yang seragam.

Ia mula bertindak setengah jam selepas pentadbiran, jangka masa tindakan adalah dari 13 hingga 15 jam.

Gambaran Keseluruhan Model

Terdapat beberapa jenis pen. Mata pasti terbeliak di farmasi, tidak mengetahui alat mana yang terbaik.

Untuk merawat diabetes dengan berkesan di rumah, para pakar mengesyorkan DiaLife. Ini adalah alat yang unik:

 • Menormalkan glukosa darah
 • Mengatur fungsi pankreas
 • Menghilangkan bengkak, mengatur metabolisme air
 • Meningkatkan penglihatan
 • Sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak.
 • Tidak mempunyai kontraindikasi

Pengilang telah menerima semua lesen dan sijil kualiti yang diperlukan di Rusia dan di negara jiran.

Kami memberikan potongan harga kepada pembaca laman web kami!

Terdapat 8 produk baik yang popular di kalangan pengguna..

NovoPen-3 dan 4

Salah satu produk berkualiti tinggi dan paling dipercayai. Peranti ini sesuai untuk insulin Protofan, Levemir, Mikstard, Novorapid. Pena picagari digunakan untuk Actrapid.

NovoPen dijual dengan kenaikan 1 unit. Dos minimum adalah 2 unit, maksimum 70.

Beli hanya jarum NofoFine. Kartrij 3 ml.

Apabila menggunakan lebih daripada satu jenis ubat, masing-masing harus menggunakan pena yang berasingan. Di NovoPen terdapat jalur dengan warna yang berbeza yang menunjukkan jenis ubat. Ini tidak akan mengelirukan jenis ubat.

Pengilang mengesyorkan menggunakan peranti insulin NovoPen hanya dalam kombinasi dengan produk yang serasi..

Dar pan

Untuk kartrij insulin, DarPen sesuai untuk Humodar. Termasuk 3 jarum. Berkat kes itu, peranti dilindungi daripada kerosakan semasa dijatuhkan.

Langkah - 1 PIECE, dos maksimum insulin - 40 PIECES. Boleh digunakan semula, tempoh permohonan - 2 tahun.

HumaPen Ergo

Pena jarum suntik digunakan untuk insulin Humalin NPH dan Humalog. Langkah minimum adalah 1 unit, dos maksimum ialah 60 unit.

Dalam program "Biarkan mereka bercakap" bercakap mengenai diabetes

Mengapa farmasi menawarkan ubat-ubatan usang dan berbahaya, sambil menyembunyikan kebenaran daripada orang baru mengenai ubat baru...

Peranti ini direka untuk suntikan berkualiti tinggi dan tanpa rasa sakit..

 • dispenser mekanikal;
 • sarung plastik;
 • ada kemungkinan menjatuhkan dos jika dipasang dengan tidak betul;
 • satu kartrij mengandungi 3 ml ubat.

Mudah untuk digunakan. Anda boleh membetulkan pengenalan ubat secara visual, dan dengan bantuan isyarat bunyi.

Produser Eli Lily merawat pesakitnya, memberi peluang kepada pesakit untuk menyuntik diri.

SoloStar

SoloStar adalah pen jarum suntik yang sesuai dengan insulin Lantus dan Apidra, letakkan jarum tepat sebelum ubat.

Jarum boleh guna dan tidak dibekalkan dengan ubat. Beli secara berasingan.

Tidak dijual secara berasingan. Di farmasi, bersama dengan ubat Lantus atau Apidra.

SoloStar membolehkan anda menetapkan dos 1–80 unit, langkahnya adalah 1 unit. Sekiranya anda perlu memasukkan dos melebihi maksimum, belanjakan 2 suntikan.

Pastikan anda melakukan ujian keselamatan, setelah pelaksanaannya, tetingkap dos harus menunjukkan "0".

LevemirFlexPen

Pena Levemir - boleh guna. Tidak serasi dengan sediaan yang mengandungi kumpulan thiol atau sulfite..

Dijual dalam bungkusan kadbod, 5 keping. Setiap jarum suntik mengandungi 3 ml ubat. Ia diberikan secara subkutan, ia dikontraindikasikan pada kanak-kanak di bawah usia dua tahun (kerana ujian belum dijalankan).

HumaPen Luxura

Picagari direka oleh Eli Lily. Digunakan untuk kepekatan insulin dalam kartrij U-100.

Langkah mendail adalah 0.5 unit. Terdapat paparan yang menunjukkan dos yang diterima. Peranti membuat klik yang dapat didengar semasa ubat selesai.

Pena jarum suntik HumaPen Luxura ditujukan untuk insulin Humalog, Humulin. Dos maksimum - 30 unit.

Peranti ini sesuai untuk pesakit yang perlu memberikan sedikit dos ubat. Sekiranya kuantiti melebihi jumlah maksimum, lebih baik menggunakan peranti lain, jika tidak, anda perlu melakukan suntikan beberapa kali.

NovoRapid

Pen Pen Syringe Insulin Novorapid - Sekali Pakai. Tidak mungkin mengganti kartrij di dalamnya. Dibuang selepas digunakan..

Kartrij sudah mempunyai ubat. NovoRapid Flexpen adalah analog insulin yang bertindak pantas. Ubat ini digabungkan dengan kaedah jangka sederhana yang lain..

Sekiranya perlu menggabungkan beberapa ubat, kandungannya dipam keluar dengan jarum suntik dan digabungkan dalam bekas lain. Anda boleh menggunakan pen jarum suntik NovoPen3 dan Demi.

Pilih jarum untuk pen

Pakar yang berkelayakan percaya bahawa mengganti jarum terpakai selepas setiap suntikan adalah pilihan terbaik untuk pesakit diabetes. Orang yang sakit mempunyai pendapat yang berbeza. Mereka percaya bahawa ia sangat mahal, terutamanya memandangkan sebilangan pesakit membuat 4-5 suntikan setiap hari.

Setelah merenung, keputusan diam-diam dibuat bahawa dibenarkan menggunakan satu jarum yang dapat ditanggalkan sepanjang hari, tetapi tertakluk kepada ketiadaan penyakit, jangkitan, dan kebersihan diri yang bersamaan.

Penting! Selanjutnya, jarum menjadi kusam, akan menyebabkan rasa sakit semasa tusukan, dapat memprovokasi perkembangan proses keradangan.. Jarum yang mempunyai panjang 4 hingga 6 mm harus dipilih.

Mereka membenarkan larutan masuk tepat pada subkutan, dan tidak ke ketebalan kulit atau otot. Ukuran jarum ini sesuai untuk penderita diabetes dewasa, dengan adanya berat badan yang tidak normal, anda boleh memilih jarum hingga 8-10 mm.

Jarum yang mempunyai panjang 4 hingga 6 mm harus dipilih. Mereka membenarkan larutan masuk tepat pada subkutan, dan tidak ke ketebalan kulit atau otot. Ukuran jarum ini sesuai untuk penderita diabetes dewasa, dengan adanya berat badan yang tidak normal, anda boleh memilih jarum hingga 8-10 mm.

Jarum mempunyai penutup pelindung, yang memastikan penggunaannya selamat.

Bagi kanak-kanak, pesakit baligh, dan penderita diabetes yang baru memulakan terapi insulin, panjang 4-5 mm dianggap sebagai pilihan terbaik. Semasa memilih, anda tidak hanya perlu mempertimbangkan panjang, tetapi juga diameter jarum. Semakin kecil, suntikan semakin menyakitkan, dan tapak tusukan akan sembuh lebih cepat.

Cara memilih

Pada masa ini, tiga jenis picagari dihasilkan:

 • boleh guna;
 • peranti dengan bekas yang boleh diganti untuk insulin;
 • peranti dengan kapasiti perubatan yang tidak dapat diganti dan berterusan.

Model dengan kapasiti yang dapat diganti menyiratkan pemasangan sarung baru ketika dikosongkan.

Model dengan bekas pegun untuk insulin menyerupai alat pen automatik untuk dakwat, peranti ini diisi dengan insulin seperti pena - dakwat.

Model sekali pakai biasanya mempunyai stok ubat selama tiga hari atau lebih, selepas itu mesti dibuang. Sangat mustahil untuk mengisi bahan bakar dengan cara artisanal atau membuat semula.

Kriteria utama untuk memilih jarum pena mestilah idea yang jelas tentang apa yang dibelinya, iaitu, untuk penggunaan berterusan anda memerlukan satu model, dan, sebagai contoh, untuk perjalanan ke bandar yang berdekatan - sama sekali berbeza.

Sebagai tambahan kepada tujuan untuk penggunaan langsung, kriteria menentukan penting adalah perkara berikut:

 • berat dan saiz picagari;
 • adanya pilihan tambahan, misalnya, isyarat untuk menghentikan suntikan, sensor dengan maklumat mengenai jumlah insulin di lengan dan beberapa fungsi lain;
 • ukuran bahagian dan paparan grafik besar dari keseluruhan skala;
 • saiz dan diameter jarum;
 • ketersediaan komponen.

Adalah sangat penting untuk mengetahui saat seberapa sering jarum dan kartrij yang sesuai untuk peranti terpilih dijual, kerana masalah kebolehaksesan komponen adalah persoalan paling "sakit" bagi semua orang yang menggunakan alat perubatan ini..

Bagaimana nak guna

Walaupun terdapat pelbagai jenis jarum suntikan insulin di pasaran kami, peralatannya umumnya serupa. Reka bentuk pena merangkumi: kartrij insulin (juga disebut kartrij atau lengan), badan jarum suntik, mekanisme penggerak piston automatik, jarum dan penutup yang, dalam keadaan tidak berfungsi, menutup jarum. Selain itu, terdapat juga mekanisme pemberian dos hormon dan butang suntikan.

Menggunakan pen jarum suntik sangat mudah. Untuk melakukan ini, anda memerlukan:

 1. Keluarkan pen dari casing dan lepaskan penutup dari dalamnya..
 2. Pasang jarum dengan melepaskan penutup jarum individu.
 3. Campurkan hormon di dalam picagari.
 4. Pilih dos yang diperlukan (hitung dengan klik).
 5. Lepaskan jarum dari udara dengan menekan butang penyuntik.
 6. Kumpulkan kulit dengan lipatan dan buat suntikan (di kaki, lengan atau perut). Untuk melakukan ini, tahan butang selama sepuluh saat, kemudian lepaskan kulitnya.

Apa itu pen insulin

Pena jarum suntik adalah alat khas (penyuntik) untuk pemberian ubat subkutan, selalunya insulin. Pada tahun 1981, pengarah syarikat Novo (sekarang Novo Nordisk), Sonnik Frulend, mempunyai idea untuk mencipta peranti ini. Pada akhir tahun 1982, sampel pertama alat untuk pentadbiran insulin yang sesuai telah siap. Pada tahun 1985, NovoPen pertama kali dijual.

Penyuntik insulin adalah:

 1. Boleh digunakan semula (dengan kartrij yang boleh diganti);
 2. Sekali pakai - kartrij disolder, setelah digunakan, peranti dibuang.

Pena picagari pakai buang yang popular - Solostar, Flexpen, Quickpen.

Peranti yang boleh digunakan semula terdiri daripada:

 • pemegang kartrij;
 • bahagian mekanikal (butang mula, penunjuk dos, batang omboh);
 • penutup penyuntik;
 • jarum yang boleh diganti dibeli secara berasingan.

Bagaimana nak guna

Menggunakan pen picagari adalah mudah. Algoritma tindakan umum adalah seperti berikut:

 • Keluarkan pen dari casing dengan teliti dan lepaskan penutupnya.
 • Tanggalkan penutup jarum individu, yang kemudian dimasukkan ke dalam mesin..
 • Goncangkan insulin dalam kartrij picagari sehingga larutan berada dalam keadaan semula. Perlu diingat bahawa anda boleh menyimpan pen yang diisi sehingga 1 bulan pada suhu bilik. Kartrij tambahan mesti disimpan di dalam peti sejuk.
 • Hitung dos. Ini akan membantu jumlah klik yang dihasilkan, masing-masing adalah satu langkah atau nilai lain yang ditentukan dalam arahan pena tertentu.
 • Tekan butang penyuntik untuk melepaskan gelembung udara.
 • Pilih tempat suntikan. Ia boleh menjadi perut, lengan atau kaki. Pengenalan yang paling berkesan ke kawasan pada jarak 2 jari dari pusar, kerana dalam hal ini penyerapan insulin adalah 90%. Di tempat kedua adalah lengan (dari bahu ke bilah bahu) dan bahagian depan paha (70%), dan di tempat ketiga adalah kawasan bahu (30%). Kawasan untuk pentadbiran insulin ditunjukkan dalam gambar:

Penting untuk difahami bahawa anda perlu mengganti kawasan suntikan. Jarak antara mereka hendaklah sekurang-kurangnya 2 cm

Anda boleh mengulang suntikan di tempat yang sama selepas 2 minggu.

 • Buang kawasan yang dipilih untuk suntikan dengan alkohol atau sabun dan air. Kemudian lipat kulit seperti yang ditunjukkan dalam gambar:
 • Masukkan jarum pada sudut 45 atau 75 darjah dan tekan butang pemegang dengan jari anda. Tunggu isyarat untuk menyelesaikan prosedur dan setelah 10 saat mengeluarkan jarum.

Ini hanya peringatan ringkas untuk pentadbiran insulin. Baca lebih lanjut mengenai bagaimana dan kapan menyuntik insulin.

Video berikut jelas menunjukkan bagaimana menggunakan pen jarum suntik menggunakan model GONAL-f sebagai contoh:

1 Ciri Utama

Salah satu ciri utama yang perlu anda perhatikan ketika membeli pen insulin adalah jarum. Dia mungkin:. boleh ditanggalkan - ia boleh diubah semasa mengambil ubat dan memberikannya kepada pesakit;
terbina dalam - menghilangkan kehilangan sebahagian daripada dos hormon dalam apa yang disebut "zon mati", iaitu di dalam jarum.

 • boleh ditanggalkan - ia boleh diubah semasa mengambil ubat dan memberikannya kepada pesakit;
 • terbina dalam - menghilangkan kehilangan sebahagian daripada dos hormon dalam apa yang disebut "zon mati", iaitu di dalam jarum.

Hampir semua jarum pena dibuat dengan kotak lutsinar, di mana skala dengan harga pembahagian digunakan. Harga pembahagian adalah selang antara dua tanda bersebelahan. Dengan kata lain, langkah skala (atau harga pembahagian) menunjukkan berapa banyak ubat yang dapat ditaip dengan ketepatan setinggi mungkin..

Perlu diingat bahawa hampir semua jarum suntik mempunyai kesalahan dan itu adalah separuh harga pembahagian skala. Maksudnya, jika pesakit memberikan suntikan dengan jarum suntik dengan harga pembahagian 2 unit, maka kesalahan dos akan ditambah atau tolak 1 unit.

Perlu memilih pen jarum suntik dengan harga pembahagian minimum, iaitu 0.25 unit.

Perkara penting kedua semasa membeli peranti adalah sama ada ia boleh digunakan semula atau boleh guna. Sebilangan pesakit menggunakan picagari sekali pakai; dengan pembungkusan yang teliti dan penyimpanan yang betul ini boleh diterima. Tetapi jarum dari penggunaan berulang menjadi kusam dan pesakit mula merasa sakit ketika membuat suntikan.

Hari ini, jarum suntik insulin U-40 dan U-100 boleh didapati dijual. Skala pada jarum suntik tidak menggambarkan jumlah mililiter yang dikumpulkan, jadi anda perlu memahami bagaimana U-40 berbeza dari U-100 dan bagaimana mengira dos insulin yang dikumpulkan.

Jadi, jika anda mengetik hormon dalam pengenceran U-40, maka dalam 0.15 ml akan mengandungi 6 unit. insulin, dalam 0.5 ml - 20 unit, dan 1 ml - 40 unit. Dalam kes U-100, nilai ini sedikit berbeza: jarum suntik dalam 1 ml ini mengandungi 100 unit insulin, dan bukan 40. Oleh itu, 0,25 ml akan mengandungi dos 25 unit, dan dalam 0,5 ml - 50 unit., dalam 1 ml - 100 unit. Ketepatan pengiraan ini sangat penting, kerana kekurangan atau berlebihan dos boleh menyebabkan sejumlah masalah serius bagi pesakit. Dari ini kita dapat menyimpulkan bahawa untuk pengenalan hormon pada dos 40 U / ml, anda perlu menggunakan jarum suntik U-40, dan untuk pengenalan larutan dengan dos 100 Unit / ml - U-100.

Mana yang lebih baik, jarum suntik atau pena insulin Bagaimana memilih

Sukar untuk menjawab dengan tepat apa yang lebih baik, pen jarum suntik yang boleh digunakan semula atau jarum suntik biasa, kerana pilihan kaedah pemberian hormon selalu bersifat individu. Walau bagaimanapun, ada pesakit diabetes yang doktor mencadangkan pen untuk insulin, jarum suntik dan jarum biasa tidak sesuai dengan mereka. Kategori pesakit ini merangkumi kanak-kanak yang sangat takut suntikan, pesakit diabetes dengan penglihatan yang lemah, pesakit yang mempunyai gaya hidup aktif dan tidak berada di rumah.

Cara menggunakan insulin dalam pen boleh difahami, tetapi bagaimana memilih model peranti yang sempurna agar tidak menimbulkan rasa tidak selesa? Untuk suntikan insulin, anda perlu memilih pensil dengan skala yang besar dan jelas.

Tidak ada salahnya memastikan bahawa bahan dari mana jarum suntikan dibuat, jarum suntikan, tidak dapat menyebabkan reaksi alergi

Dianjurkan juga untuk memperhatikan penajaman jarum, jarum yang betul dan lapisan berkualiti tinggi membantu mencegah komplikasi yang tidak menyenangkan seperti lipodistrofi apabila:. integumen di tempat suntikan semakin menipis;
lebam, bengkak muncul;
mengurangkan tisu subkutan.

 • integumen di tempat suntikan semakin menipis;
 • lebam, bengkak muncul;
 • mengurangkan tisu subkutan.

Pistol untuk pemberian insulin dengan langkah pembelahan kecil memungkinkan untuk mengukur jumlah insulin yang diperlukan, biasanya langkah setengah dos lebih baik daripada langkah dosis tunggal.

Jarum pendek dianggap kelebihan model; semakin pendek, semakin kecil kemungkinannya memasuki tisu otot. Dalam beberapa model terdapat pembesar khas, alat serupa dirancang untuk pesakit diabetes dengan masalah penglihatan yang serius. Cara menggunakan jarum suntik dengan pena jenis ini, setelah berapa lama ia perlu ditukar atau diganti dengan jarum suntik biasa, doktor atau ahli farmasi yang hadir akan memberitahu anda di farmasi. Anda juga boleh memesan picagari di Internet, lebih baik membuat pembelian dengan penghantaran ke rumah.

Maklumat mengenai pena insulin disediakan dalam video dalam artikel ini..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes