Soalan Lazim

Moscow. 31 Mac. INTERFAX.RU - Kementerian Tenaga Kerja mencadangkan agar orang kurang upaya sebelum 1 Oktober tidak hadir, tanpa lawatan mereka ke Biro Kepakaran Perubatan dan Sosial (ITU). Draf keputusan pemerintah tersebut diterbitkan di portal draf akta peraturan.

Pejabat mencadangkan untuk membenarkan pemeriksaan yang tidak hadir kepada mereka yang menjalani pemeriksaan untuk pertama kalinya untuk mendapatkan kecacatan, dan mereka yang perlu menjalani pemeriksaan semula dan mengesahkan semula kecacatan.

Dokumen ini juga memperuntukkan peluasan kecacatan secara automatik dengan kumpulan dan program pemulihan yang telah ditetapkan..

Pencen hilang upaya, menurut Kementerian Tenaga Kerja, juga akan ditugaskan dan diperbaharui secara automatik dalam FIU mengikut daftar persekutuan orang kurang upaya.

Cara memohon kecacatan

Kerajaan telah mempermudah prosedur untuk menetapkan ketidakupayaan warga negara

Foto: Agensi Moscow

Untuk mendaftarkan ketidakupayaan, warganegara tidak perlu mengemukakan permohonan tambahan ke Biro Kepakaran Perubatan dan Sosial (ITU). Bagi mereka, semua dokumen ke biro akan dihantar secara dalam talian oleh institusi perubatan. Pindaan yang relevan pada Peraturan untuk pengakuan orang kurang upaya diperkenalkan dengan resolusi yang diterbitkan pada 21 Mei di laman web rasmi Kerajaan. "Akhbar Parlimen" mencari tahu bagaimana hari ini orang Rusia boleh memohon kecacatan.

Lebih sedikit dokumen, kepakaran yang lebih pantas

Sebelumnya, untuk mendaftarkan kecacatan, warga negara harus mengunjungi dua institusi: pertama, sebuah rumah sakit, yang setelah pemeriksaan membuat rujukan ke ITU, dan kemudian biro pemeriksaan, untuk mengajukan permohonan tertulis dan paket dokumen, yang berdasarkannya pemeriksaan dilakukan.

Dengan keputusan pemerintah, tahap terakhir dibatalkan - kini hanya diperlukan kebenaran bertulis dari warganegara. Ia akan dikeluarkan segera di hospital dan dikirim ke biro bersama dengan rujukan ke ITU dalam bentuk elektronik. Dokumen yang dihantar dari hospital akan mencukupi sehingga seseorang dapat menjalani pemeriksaan di biro. Tidak perlu permohonan lebih lanjut.

Majikan yang tidak berkemampuan dan keluarga besar ingin menawarkan faedah kepada majikan

Selain itu, kini warga cacat tidak memerlukan rujukan dari institusi perubatan untuk menghubungi Biro UKM untuk mengubah program pemulihan jika:

 • penjelasan ciri-ciri atau kaedah pemulihan teknikal (TCP) yang disyorkan sebelumnya;
 • memperkenalkan ke dalam program TCP dengan mengorbankan modal bersalin;
 • perubahan data peribadi;
 • pengeluaran salinan akta dan laporan pemeriksaan, pendua sijil dan lain-lain.

Dan mulai 1 Oktober, warga akan dapat mengirim permintaan untuk salinan akta dan protokol ITU, serta mengajukan banding terhadap keputusan biro menggunakan portal Perkhidmatan Negeri.

Cara memohon kecacatan

 1. Dapatkan rujukan untuk kepakaran perubatan dan sosial (ITU).

Anda boleh melakukan ini di salah satu daripada tiga institusi:

 • di hospital atau klinik;
 • di Kumpulan Wang Pencen;
 • di pihak berkuasa keselamatan sosial.

Hospital memberikan arahan ke ITU setelah diagnosis / rawatan / pemulihan atau langkah-langkah pembiasaan, serta adanya data mengenai disfungsi tubuh manusia yang berterusan. FIU dan pihak berkuasa perlindungan sosial boleh merujuk kepada ITU jika ada pendapat doktor yang mengesahkan alasan kecacatan.

Percubaan pekerjaan kurang upaya boleh berlaku di lima wilayah

Sekiranya institusi menolak warganegara untuk diperiksa, maka mereka mesti diberi sijil - anda boleh menghubungi biro sendiri.

 1. Tidak perlu lagi mendaftar dengan ITU dengan mengemukakan permohonan dan dokumen bertulis dari hospital. Sebaliknya, pihak hospital, ketika membuat rujukan, akan mengambil persetujuan bertulis dari warganegara untuk menjalani pemeriksaan dan mengirimkannya bersama-sama dengan dokumen lain ke biro dalam bentuk elektronik.
 2. Anda boleh melalui ITU di pejabat tempat kediaman atau penginapan anda. Ia diadakan dalam sebulan dari tarikh penyerahan dokumen ke biro.

Sekiranya jenis peperiksaan khas atau kompleks diperlukan, seseorang boleh diarahkan ke biro ITU utama atau persekutuan. Sekiranya warganegara kerana alasan kesihatan tidak dapat datang ke biro, maka pemeriksaan dilakukan di rumah. Untuk melakukan ini, anda memerlukan kesimpulan institusi perubatan. Pemeriksaan juga dapat dilakukan di hospital tempat pemohon dirawat..

Pemeriksaan boleh berlaku dalam keadaan tidak hadir. Keputusan ini boleh dibuat oleh Biro ITU atas beberapa alasan. Antaranya, penyakit ginjal kronik tahap kedua atau ketiga, penyakit otak neurodegeneratif, neoplasma malignan dengan metastasis, bentuk psoriasis yang teruk dan penyakit lain di mana mustahil untuk mengangkut pesakit. Daftar lengkapnya diberikan dalam Lampiran IV Peraturan untuk pengiktirafan orang kurang upaya. Biro juga dapat melakukan pemeriksaan pakar jika tidak ada orang jika tinggal di daerah yang sukar dijangkau di mana tidak ada sambungan pengangkutan biasa.

Penting untuk mengetahui bahawa warganegara dapat, jika dikehendaki, menjemput mana-mana pakar (dengan persetujuannya), dan dia akan mempunyai suara penasihat.

Keseluruhan kursus peperiksaan direkodkan dalam protokol khas.

 1. Selepas pemeriksaan, pakar membuat keputusan mengenai pengiktirafan atau tidak pengiktirafan warganegara sebagai orang kurang upaya. Keputusan diumumkan kepada pemohon di hadapan semua peserta dalam peperiksaan (lebih-lebih lagi, mereka harus memberi penjelasan sekiranya perlu).

Pendidikan inklusif semakin mendapat tempat

Setelah mengesahkan kecacatan, program pemulihan dikembangkan untuk warganegara. Ia boleh dirancang selama satu tahun, dua tahun atau tidak mempunyai had masa. Untuk menyesuaikan program, sebagai peraturan, pemeriksaan ulang diperlukan..

Setelah warganegara dikenali sebagai orang kurang upaya, dia akan dikeluarkan sijil yang menyatakan kumpulan orang kurang upaya dan program pemulihan individu.

Dalam masa tiga hari selepas ini, biro harus menghantar petikan dari Akta ITU ke Dana Pencen secara elektronik.

Sekiranya suruhanjaya itu tidak mengiktiraf warganegara sebagai orang kurang upaya, atas permintaannya dia harus diberikan sijil. Anda boleh menghubunginya di biro yang lebih tinggi untuk mengemukakan keputusan. Ingat, mulai 1 Oktober, pernyataan seperti itu dapat dikemukakan melalui "State Services".

Cara memohon kecacatan. Arahan langkah demi langkah

Pakar kami adalah peguam perubatan Zoya Gromushkina.

Siapa yang akan mengeluarkan pendapat

Kesimpulan mengenai pengakuan seseorang sebagai orang kurang upaya dikeluarkan oleh cawangan Institusi Negeri Persekutuan "Biro Utama Kepakaran Perubatan dan Sosial" (Biro ITU).

Cabang biro yang berlainan menjalankan pelbagai jenis kepakaran:

 • ITU untuk orang dewasa dengan patologi biasa;
 • ITU profil campuran (dengan neoplasma malignan);
 • ITU untuk pemeriksaan kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun;
 • Pemeriksaan ITU untuk Orang dengan Gangguan Mental;
 • ITU pesakit dengan penyakit visual;
 • Pemeriksaan ITU untuk pesakit tuberkulosis.

Setiap cabang biro ditugaskan poliklinik dan hospital di daerah pentadbiran, yang merujuk pesakit untuk kecacatan atau pemeriksaan semula.

Kemana arah tuju

Rujukan untuk kepakaran perubatan dan sosial boleh didapati:

 • di klinik daerah atau hospital;
 • cawangan tempatan Tabung Pencen;
 • pihak berkuasa perlindungan sosial tempatan.

Untuk mendapatkan rujukan, anda perlu menulis kenyataan kepada ketua doktor poliklinik atau hospital, supaya institusi perubatan menghantar dokumen perubatan anda ke Biro ITU dan pernyataan yang ingin diperiksa (contoh permohonan boleh didapati di laman web Ibu Pejabat ITU). Selepas itu, doktor yang hadir akan merujuk anda untuk pemeriksaan untuk mengumpulkan data yang mengesahkan bahawa anda memerlukan kecacatan.

Dana pencen atau badan kesejahteraan sosial berhak mengeluarkan rujukan untuk pemeriksaan perubatan dan sosial hanya jika anda mempunyai dokumen perubatan yang mengesahkan masalah kesihatan.

Sekiranya mereka menolak

Sekiranya doktor yang hadir atau ketua doktor klinik percaya bahawa anda tidak mempunyai keadaan perubatan untuk kecacatan dan enggan memberikan rujukan kepada ITU, minta sijil penolakan. Dengan sijil ini, anda berhak memohon sendiri ke Biro ITU.

Dalam kes ini, program tinjauan akan disediakan untuk anda oleh pakar biro. Ada kemungkinan bahawa beberapa pemeriksaan akan dilakukan di hospital.

Dokumen apa yang akan diperlukan

Semasa menghubungi Biro ITU, anda memerlukan:

 • dokumen pengenalan diri (pasport, surat beranak untuk kanak-kanak di bawah umur 14 tahun, kad pengenalan tentera untuk anggota tentera);
 • permintaan untuk menjalani pemeriksaan perubatan dan sosial;
 • rujukan dari poliklinik atau hospital yang dikeluarkan dalam bentuk No. 088 / у-06, atau rujukan dari Kumpulan Wang Pencen atau pihak keselamatan sosial yang dikeluarkan dalam borang No. 874;
 • sijil penolakan untuk merujuk anda ke pemeriksaan perubatan dan sosial jika doktor yang hadir tidak menemui petunjuk perubatan untuk kecacatan.

Pakar ITU tidak berhak menuntut dokumen lain (ciri dari tempat kerja, salinan buku kerja, penyata pendapatan).

Setelah permohonan didaftarkan di Biro ITU, anda akan dijemput untuk menjalani pemeriksaan. Pada masa yang sama, tempoh menunggu peperiksaan tidak boleh melebihi 30 hari dari tarikh pendaftaran permohonan.

Apa yang akan memberi sebagai balasan

Sekiranya anda diberi kumpulan kecacatan, pakar Biro ITU akan memberi anda sijil ini. Sijil tersebut ditandatangani oleh ketua biro, diperakui oleh meterai dan boleh dikeluarkan dengan tangan atau dihantar melalui surat berdaftar.

Sebagai tambahan kepada perakuan mengenai permohonan orang kurang upaya, program pemulihan individu (IPR) juga dikeluarkan. Dokumen ini harus mengandungi senarai langkah-langkah pemulihan yang diperlukan. Berdasarkan IPR, anda boleh mendapatkan peralatan teknikal percuma (gigi palsu, kereta bayi), ubat-ubatan, produk perubatan, baucar resort kesihatan dan kemudahan pemulihan lain yang disediakan dalam Senarai Persekutuan.

Sekiranya anda tidak bersetuju

Sekiranya Biro ITU enggan mendaftarkan kecacatan atau anda tidak bersetuju dengan kumpulan yang ditugaskan, anda berhak untuk mengadu kepada Biro Utama ITU dalam tempoh 30 hari setelah pemeriksaan perubatan dan sosial. Menurut undang-undang, aduan mesti didaftarkan selewat-lewatnya pada hari berikutnya setelah mengajukan dan diperiksa dalam 15 hari kerja dari tarikh pendaftarannya. Sekiranya Biro Utama membuat keputusan tidak berubah, anda boleh membuat aduan kepada Biro Persekutuan ITU.

Dan cara terakhir untuk mengembalikan hak anda terhadap kecacatan adalah dengan mengajukan banding ke mahkamah yang mempunyai bidang kuasa umum.

Bila perlu menjalani pemeriksaan semula

Pemeriksaan semula orang kurang upaya kumpulan I dilakukan 2 tahun sekali, orang kurang upaya kumpulan II dan III - sekali setahun, dan kanak-kanak kurang upaya - 1 kali dalam tempoh yang mana kategori "kanak-kanak kurang upaya".

Pemeriksaan semula orang kurang upaya lebih awal dari jadual dilakukan atas permohonan peribadinya atau atas arahan organisasi perubatan sehubungan dengan perubahan status kesihatan.

Prosedur untuk lulus pemeriksaan semula adalah sama dengan permohonan awal ke Biro ITU. Dalam masa 30 hari dari tarikh pendaftaran permohonan, pesakit mesti diperiksa semula.

Penting

Saya kumpulan kecacatan. Digunakan jika seseorang berhadapan dengan kecacatan yang ketara: kehilangan kemampuan untuk melayan diri sendiri, menjadi bergantung sepenuhnya kepada orang lain. Orang dengan pelanggaran seperti itu dilumpuhkan, mereka jarang melakukan jenis pekerjaan tertentu di beberapa perusahaan.

Kumpulan II. Pesakit tidak memerlukan rawatan berterusan, tetapi selalunya mereka memerlukan alat khas seumur hidup. Walaupun kumpulan kecacatan kedua dianggap tidak bekerja, pesakit boleh bekerja jika ini tidak menyebabkan kesihatan yang buruk. Pada masa yang sama, orang kurang upaya dari kumpulan kedua mempunyai hari kerja yang lebih pendek, penurunan standard pengeluaran, rehat tambahan dalam pekerjaan.

Kumpulan III. Ia diberikan kepada pesakit dengan masalah kesihatan yang berterusan, tetapi tidak kritikal. Kumpulan ketiga dianggap bekerja, tetapi orang kurang upaya mempunyai keadaan kerja yang hemat. Contohnya, mereka tidak boleh dihantar ke tempat kerja malam tanpa persetujuan mereka.

ITU: kapan dan bagaimana pemeriksaan perubatan dijalankan?

Kepakaran perubatan dan sosial atau ITU dirancang untuk mengenali pekerja sebagai orang yang telah kehilangan kemampuan untuk bekerja. Pemeriksaan sedemikian menetapkan kumpulan kecacatan tertentu atau menilai semula.

Pemeriksaan perubatan dilakukan oleh pakar di rumah dan di biro khas yang terlibat dalam aktiviti seperti ini. Biasanya warganegara dihantar ke biro yang terletak di tempat kediaman atau di tempat tinggal.

Oleh siapa?

Seperti disebutkan di atas, komisen khas yang terdiri daripada pakar perubatan yang terlatih untuk melakukan pemeriksaan seperti itu terlibat dalam pemeriksaan pekerja. Selain pemeriksaan di biro di tempat kediaman, pemeriksaan dibenarkan:

 • Di pejabat utama. Warganegara melamar badan ini jika mereka mempunyai keluhan mengenai kepakaran yang sebelumnya dilakukan oleh biro tempatan..
 • Di Biro Persekutuan. Sejarah perubatan yang rumit dan keputusan kontroversial yang menyenangkan ibu pejabat dibincangkan di sini. Sebagai tambahan, biro utama dengan sendirinya dapat menghantar warganegara untuk diperiksa ke badan persekutuan dengan mempertimbangkan jenis pemeriksaan yang sangat kompleks.

Ini memerlukan bukti dokumen mengenai status kesihatan pesakit, yang dikeluarkan oleh institusi perubatan yang menyediakan rawatan atau profilaksis (contohnya, jabatan hospital hospital atau dispensari).

Di Moscow, pesakit dirujuk ke biro yang terletak di tempat kediaman atau di lokasi rumah sakit di mana rawatan dijalankan. Sejak Januari 2005, Ibu Pejabat ITU telah menangani masalah pemeriksaan dan penugasan kumpulan orang kurang upaya, yang cawangannya dapat dikunjungi di semua wilayah dan kota.

Biro Utama Moscow terletak di Leningradsky Prospekt di bangunan nombor 13 (nombor bangunan 1). Anda boleh menghubungi pakar biro dengan mendail (499) 257-17-94 atau dengan menulis ke [email protected]

Secara keseluruhan, terdapat sembilan puluh lima cawangan di Moscow, alamat yang tepat boleh didapati di laman web - sumber rasmi biro utama.

Cara mendapatkan petunjuk?

Untuk menjalankan pemeriksaan, anda mesti mengemukakan permohonan ke pejabat tempatan anda. Dokumen tersebut diserahkan oleh orang yang memerlukan pemeriksaan, atau oleh wakilnya yang sah, yang memiliki izin notaris yang sesuai (surat kuasa).

Sebagai tambahan kepada permohonan yang dilampirkan:

 1. Rujukan dikeluarkan oleh institusi perubatan yang menyediakan rawatan atau profilaksis. Selain itu, arahan seperti itu dapat dikeluarkan oleh badan yang menyediakan perlindungan pencen di tempat kediaman pesakit atau oleh pejabat perwakilan pihak berkuasa perlindungan sosial tempatan.
 2. Rujukan tersebut juga dikeluarkan oleh biro tempatan (cabang) itu sendiri, jika terdapat kes yang sukar dalam praktik perubatan, dan pesakit perlu diperiksa di tingkat wilayah atau persekutuan (di biro utama atau persekutuan).
 3. Pastikan anda menyerahkan semua dokumen perubatan yang menjadi pengesahan status kesihatan pesakit (ini termasuk sejarah perubatan).

Seperti apa arah?

Bentuk tunggal (bersatu) dibuat untuk rujukan, ditunjukkan sebagai 088 / U-06 (seperti yang dipinda oleh perintah Kementerian Kesihatan dengan nomor 853Н).

Dokumen seperti itu dapat dilengkapkan dalam bentuk bertulis dan elektronik. Borang ini mempunyai beberapa halaman dan perkara utama yang diperlukan:

 • Tajuk menunjukkan nama dokumen dan organisasi yang mengeluarkan arahan. Tarikh mengisi borang juga ditetapkan..
 • Seterusnya, nama pesakit yang memerlukan penilaian pakar, tarikh kelahiran dan jantina. Sekiranya dokumen tersebut akan diserahkan kepada biro oleh perwakilan, datanya juga akan dimasukkan di sini.
 • Berikut adalah alamat tempat tinggal tetap atau tempat tinggal sementara.
 • Status pesakit adalah tetap (definisi yang diperlukan dari senarai ditekankan). Contohnya, "kanak-kanak kurang upaya" atau "orang kurang upaya dari kumpulan itu dan".
 • Dijelaskan untuk pertama kalinya atau akan diulang pemeriksaan, dan sejauh mana kemampuan untuk melaksanakan tugas buruh hilang.
 • Berikut adalah maklumat lengkap mengenai tempat kerja. Alamat dan nama organisasi atau syarikat tempat pesakit bekerja atau bekerja ditunjukkan. Kepakaran atau profesionnya, kelayakan dan pengalaman umum sesuai.
 • Sekiranya kita membicarakan institusi pendidikan, nama dan profesion masa depannya, yang harus diterima oleh warganegara.
 • Kemudian, tarikh dari mana seseorang diperhatikan di institusi perubatan atau pencegahan ditetapkan. Perincian diambil yang diambil dari sejarah perubatan (kursus, rawatan dan keberkesanannya, eksaserbasi yang ada, dinamika yang ditunjukkan antara pemeriksaan, jika ada) ditunjukkan.
 • Berikut adalah anamnesis kehidupan. Item ini mengandungi maklumat mengenai penyakit masa lalu, kecederaan yang ada. Sekiranya kita bercakap mengenai anak, maklumat diberikan mengenai kehamilan dan kelahiran anak, ciri perkembangan. Perlu diperhatikan bahawa perenggan ini hanya diisi selama pemeriksaan awal.!
 • Perenggan berikut mengandungi semua maklumat mengenai tempoh kecacatan sementara untuk tahun lalu. Jadual mengandungi permulaan dan akhir penyakit, jumlah hari yang dihabiskan untuk cuti sakit, dan diagnosis.
 • Jika pemulihan telah ditentukan atau tindakan pencegahan telah diambil, mereka ditunjukkan dalam perenggan berikutnya. Sebagai contoh, maklumat diberikan mengenai prostetik ortopedik yang dilakukan di hospital, spa atau rawatan sanatorium.
 • Berikut adalah semua data mengenai kesejahteraan pesakit, termasuk aduannya dan hasil pemeriksaan oleh pakar yang berbeza..
 • Perenggan ke-23 mencatatkan hasil kajian tambahan (ultrasound, makmal, fungsional, endoskopi, dll.).
 • Kemudian, nilai-nilai berat badan yang ditentukan oleh pemeriksaan ditunjukkan, serta penilaian terhadap petunjuk keadaan fizikal, emosi dan mental.
 • Diagnosis utama (termasuk kod ICDnya) dan penyakit atau komplikasi yang berkaitan direkodkan.
 • Prognosis perubatan diberikan berdasarkan maklumat yang diterima dan maklumat di atas (misalnya, agak baik). Kemungkinan pemulihan atau pemulihan diperbaiki (tinggi, rendah, memuaskan).
 • Tujuan pemeriksaan ditetapkan. Contohnya, untuk menentukan tahap kecacatan atau penugasan kumpulan kecacatan.
 • Cadangan berharga untuk rawatan dan pemulihan kesihatan diberikan. Jenis terapi dan ciri lain dari petunjuk perubatan yang ditetapkan juga ditunjukkan..
 • Dokumen tersebut ditandatangani oleh ketua suruhanjaya perubatan dan semua anggotanya (dengan nama penuh). Borang tersebut diperakui oleh meterai institusi perubatan.

Pengumpulan dokumen untuk ITU

Senarai dokumen yang diperlukan untuk pemeriksaan ditunjukkan oleh keputusan pemerintah 1646-r, yang diterima pada bulan Disember 2004. Ia termasuk:

 • arah (bentuk bersatu);
 • pernyataan daripada warganegara atau wakilnya;
 • pasport;
 • kad pesakit luar;
 • maklumat mengenai ujian makmal;
 • pelepasan dari hospital;
 • hasil sinar-x.

Sekiranya perlu melakukan pemeriksaan di rumah, kesimpulan doktor yang memberikan rawatan atau pemerhatian pesakit dilampirkan pada dokumen-dokumen ini. Dokumen ini menunjukkan bahawa pesakit tidak dapat hadir di biro kerana alasan kesihatan.

Tahap hantaran

Pertama sekali, seorang warganegara pergi ke klinik yang terletak di tempat kediamannya. Doktor daerah menetapkan pemeriksaan tambahan oleh pakar dan ujian makmal. Berdasarkan maklumat yang diterima, doktor membuat kesimpulan. Sekiranya pesakit dirawat di hospital, sudah pada tahap pertama dia boleh mendapatkan rujukan ke ITU.

Di klinik, pendapat doktor disampaikan kepada timbalan ketua doktor, dan komisi pakar klinik menyediakan semua dokumen perubatan yang diperlukan. Dokumen dan rujukan kemudian disemak oleh pejabat peperiksaan tempatan. Masa dan tarikh tinjauan ditetapkan. Berdasarkan dokumen yang dikaji dan keadaan pesakit, satu keputusan komisen pakar dibuat.

Sekiranya dokumen diserahkan oleh perwakilan, dia dapat menulis permohonan kepada biro sendiri. Dengan cara yang sama, pesakit sendiri mempunyai hak untuk melakukannya, dengan arah yang sesuai di tangannya.

Keputusan biro daerah dipertikaikan di cabang-cabang utama (misalnya, daerah). Dan keputusan yang diambil oleh biro utama boleh dirayu kepada Pihak Berkuasa Persekutuan.

Anda boleh mengemukakan rayuan dalam satu bulan dari saat anda mengemukakan permohonan ke badan ITU yang lebih rendah. Setelah mengemukakan aduan bertulis, biro yang melakukan tinjauan, dalam waktu tiga hari, menyiapkan semua dokumen yang diperlukan dan mengirimkannya ke pihak yang lebih tinggi.

Perlu diperhatikan bahawa ketua pakar dari Biro Persekutuan boleh, mengikut budi bicaranya, mengubah komposisi pakar pejabat utama (dengan persetujuan pesakit!). Tetapi Biro Persekutuan bukanlah jalan terakhir. Pesakit yang tidak berpuas hati dengan keputusan yang diambil memiliki hak hukum untuk mengajukan aduan ke pengadilan, yang akan menyelesaikan masalah kontroversi.

Apa perubahan pada tahun 2016 mengenai pengiraan pencen insurans? Ketahui mengenainya dari artikel kami..

Untuk kekananan lebih dari 35 tahun, seorang pesara berhak mendapat bayaran tambahan. Bagaimana ia dikira, anda akan mengetahui di sini.

Tindakan dan keputusan Suruhanjaya

 1. Dasar prosedur pemeriksaan ITU adalah permohonan yang diterima dari pesakit. Setelah menerima permohonan beserta paket dokumen, pakar biro mendaftarkannya di jurnal khas.
 2. Kemudian keputusan dibuat pada masa dan tarikh mesyuarat. Pesakit diberitahu secara bertulis mengenai keputusan yang dibuat (jemputan dihantar kepadanya). Sekiranya anda perlu menyerahkan dokumen tambahan, ini juga ditunjukkan dalam jemputan.
 3. Keputusan juga dapat dibuat mengenai penolakan berdasarkan dokumen yang diterima dan dikaji. Sekiranya keputusan telah dibuat mengenai penolakan tersebut, pakar biro akan menyiapkan penolakan bertulis dan mengirimkannya kepada pesakit atau wakilnya, yang sebelumnya menyerahkan paket dokumen dan permohonannya, dalam waktu tiga hari..
 4. Seseorang yang melamar peperiksaan, atau wakilnya diberitahu secara lisan mengenai prosedur untuk menjalankan peperiksaan. Sekiranya seseorang tidak mendengar dengan baik, dia akan diberikan jurubahasa bahasa isyarat. Dan pembiasaan perwakilan selalu dicatat dalam dokumen yang terpisah (membuat tindakan dengan saksi).
 5. Titik utama prosedur adalah pemeriksaan itu sendiri (keputusan akhir). Sebelum ini, pakar sekali lagi mengkaji semua dokumen, serta keadaan rumah tangga, sosial dan kerja yang mempengaruhi kesihatan pesakit. Setelah pemeriksaan peribadi warga negara, kesimpulan akhir dibuat, yang dicatat pada pendapat pakar.
 6. Sekiranya pesakit memerlukan pemeriksaan tambahan, dia diberitahu mengenai perkara ini. Dan sekiranya penolakan pemeriksaan sedemikian (berdasarkan permohonan yang berasingan), penyertaan dibuat dalam sijil perubatan.
 7. Untuk tempoh semua tinjauan atau langkah-langkah pemulihan yang ditentukan oleh komisi, ITU ditangguhkan. Ini dilakukan berkaitan dengan keperluan untuk mendapatkan maklumat tambahan dari pakar khusus atau institusi perubatan dan pemulihan..
 8. Setelah lulus peperiksaan tambahan, komisen itu kembali bekerja. Berdasarkan maklumat yang diterima, keputusan dibuat mengenai pengiktirafan atau tidak pengiktirafan kecacatan.
 9. Keputusan itu diumumkan kepada pesakit atau wakilnya di hadapan semua anggota komisi. Sekiranya diperlukan, penjelasan terperinci diberikan..

Akta dan minit mesyuarat yang telah dibuat mesti ditandatangani oleh semua anggota suruhanjaya. Hasil aktiviti komisen didokumentasikan:

 • dalam dokumen mengenai kecacatan sementara nota yang sesuai dibuat;
 • sijil dikeluarkan kepada pesakit;
 • petikan dari akta tersebut dihantar ke pihak berkuasa pencen.

Prosedur pendaftaran kecacatan akan dipermudahkan untuk wabak

Pemeriksaan tidak hadir akan sah sehingga 1 Oktober

03/31/2020 pada 14:18, tontonan: 16413

Peraturan untuk mengenali warga Rusia dengan kecacatan akan berubah semasa wabak coronavirus. Semua prosedur akan dilakukan secara eksklusif semasa tidak hadir. Kementerian Tenaga Kerja membuat inisiatif seperti itu, di mana rancangan keputusan pemerintah disiapkan, yang akan menyetujui prosedur sementara untuk mengenali seseorang sebagai orang kurang upaya..

Menurut peraturan khas, biro kepakaran perubatan dan sosial akan mula berfungsi sejak dokumen tersebut diterima dan hingga 1 Oktober tahun ini. Jabatan ini secara langsung menunjukkan alasan untuk perubahan tajam - ini adalah keperluan untuk membendung wabak COVID-19. Seperti yang dinyatakan dalam catatan penjelasan draf, prosedur sementara menyediakan secara eksklusif untuk pemeriksaan yang tidak hadir, tanpa kehadiran peribadi warganegara di biro persekutuan ITU. Di samping itu, sekiranya kecacatan seseorang ditetapkan untuk jangka masa 1 April, atau jangka masa tersebut akan habis pada bila-bila masa dalam tempoh khas (iaitu sehingga 1 Oktober), kecacatan tersebut akan dilanjutkan secara automatik selama enam bulan. Pada masa yang sama, kumpulan dan penyebab kecacatan berterusan. Ia dirancang untuk menetapkan peraturan yang sama untuk pasien dari kategori "anak kurang upaya". Program pemulihan individu (IPR) dalam kes ini juga akan dikembangkan selama enam bulan dengan pemeliharaan semua langkah pemulihan dan peralatan teknikal yang disyorkan sebelumnya untuk pesakit. Keputusan untuk melanjutkan Biro ITU perlu dibuat selewat-lewatnya tiga hari sebelum hilang upaya pesakit. Jabatan itu memerintahkan kewarganegaraan untuk dikeluarkan sijil kecacatan melalui surat berdaftar atau diserahkan setelah memperbaiki keadaan epidemiologi di negara ini. PFR akan mula memberikan pencen kecacatan secara automatik berdasarkan data dari daftar orang kurang upaya. Menurut ramalan Kementerian Tenaga Kerja, dalam tempoh rejim khas itu, sekitar 180 ribu rakyat akan diperiksa setiap bulan.

Tajuk surat khabar: Lebih mudah menjadi cacat semasa pandemik
Diterbitkan di akhbar Moskovsky Komsomolets No. 28231 1 April 2020 Tags: Pencen, Anak-anak Organisasi: Kerajaan Persekutuan Rusia

Siapa yang kurang upaya di sini?

Apa yang diperlukan untuk mewujudkan kecacatan dengan menghabiskan sedikit masa dan tenaga? Dokumen apa yang akan diperlukan? Apakah prosedur tinjauan? Cara mengemukakan rayuan terhadap keputusan ITU jika seseorang tidak bersetuju dengannya?

Melakukan kecacatan, lulus prosedur pemeriksaan perubatan-sosial adalah pekerjaan yang sering memerlukan banyak masa dan usaha seorang warganegara. Peraturan pentadbiran baru, sebenarnya, adalah "petunjuk" yang khas - dan sangat terperinci - bagaimana, idealnya, prosedur pemeriksaan harus berjalan.

1 Seberapa cepat pemeriksaan harus dijalankan?

Masa maksimum yang dibenarkan ialah 30 hari kalendar dari tarikh permohonan. Lebih-lebih lagi, masa ini juga termasuk waktu pemeriksaan tambahan, jika perlu, semasa ITU. Permohonan mesti dicatat dalam jurnal dokumentasi masuk pada hari penyerahannya. Setelah maksimum lima hari, jemputan untuk pemeriksaan dikirim kepada warga negara, yang menunjukkan alamat, tarikh, waktu dan nombor kabinet. Atas permintaan warganegara, undangan dapat dikirimkan kepadanya melalui e-mel.

Tarikh dan masa peperiksaan ditetapkan supaya masa menunggu di barisan tidak melebihi 30 minit.

Penting: Anda boleh membuat permohonan tanpa dokumen yang diperlukan. Untuk "menyampaikan" mereka, diberikan 10 hari kalendar.

2 Cara mengetahui mengenai keputusan peperiksaan?

Keputusan biro (serta biro utama dan persekutuan) mengenai penubuhan kecacatan, menentukan tahap kecacatan, dll. diterima dengan sebilangan besar suara ahli yang termasuk dalam komisi tinjauan. Hasilnya dengan semua penjelasan yang diperlukan diumumkan kepada orang tersebut dengan segera..

Sekiranya pemeriksaan dilakukan secara tidak hadir, keputusan dan penjelasan yang diperlukan dapat diperoleh secara bertulis atau melalui e-mel. Surat yang ditandatangani oleh ketua biro dan diperakui oleh meterai dihantar selewat-lewatnya tiga hari selepas keputusan itu. Surat elektronik disahkan dengan tandatangan elektronik dan dihantar melalui satu portal perkhidmatan negeri dan perbandaran. Istilah ini juga tiga hari..

3 Cara mengemukakan rayuan terhadap keputusan ITU?

Sekiranya seseorang tidak setuju dengan keputusan peperiksaan, dia berhak untuk menulis pernyataan yang mengemukakan keputusan tersebut kepada biro yang sama di mana peperiksaan itu diadakan. Biro itu sendiri dalam masa 3 hari dari penerimaan permohonan menghantarnya dengan semua dokumen yang ada ke biro utama. Pemeriksaan perubatan dan sosial baru dilakukan di sana selama sebulan dan keputusan dibuat.

Prinsip yang sama diperhatikan ketika mengajukan banding atas keputusan biro utama. Permohonan yang diserahkan di sana bersama dokumen dihantar ke biro persekutuan, dan keputusan akhir dibuat dalam sebulan.

Penting: Permohonan untuk mengajukan banding terhadap keputusan biro tersebut menunjukkan nama keluarga, nama, patronimik pemohon, alamatnya, inti dari perselisihan dengan keputusan ITU, dan permintaan untuk pemeriksaan baru atas banding tersebut. Pada masa yang sama, pengurangan kata dan penggunaan singkatan tidak dibenarkan.

4 Yang mengawasi kerja Biro ITU?

Adalah menjadi tanggungjawab Roszdravnadzor untuk mengawal kerja ITU. Perkhidmatan persekutuan ini melakukan pemeriksaan berjadual dan juga tidak berjadual berdasarkan aduan dari warganegara atau organisasi.

5 Bolehkah mereka mengenakan wang, sebagai contoh, untuk menyelesaikan peperiksaan tambahan?

Semua perkhidmatan Biro ITU disediakan secara percuma..

6 Bagaimana seharusnya kerja biro disusun untuk memudahkan orang kurang upaya?

Pejabat ITU harus terletak terutamanya di tingkat bawah bangunan dan dapat diakses oleh pengguna kerusi roda (pintu lebar, tanjakan, dll.). Tempat letak kenderaan disediakan berhampiran bangunan pejabat, termasuk untuk kenderaan kurang upaya. Almari pakaian, tandas dilengkapi supaya orang kurang upaya dapat menggunakannya.

Untuk menyelaraskan barisan, dokumen mengesyorkan, jika memungkinkan, memasang alat pengurusan barisan elektronik di tempat pejabat, serta paparan cahaya, yang akan mencerminkan susunan laluan ITU.

7 Tempat untuk mendapatkan

maklumat mengenai alamat dan nombor telefon biro ITU, cara berkonsultasi dalam tinjauan?

Semua alamat dengan nombor telefon ada di lampiran peraturan pentadbiran. Sekiranya warganegara mengemukakan soalan melalui telefon, pakar yang menerima panggilan tersebut mesti menamakan biro, nama belakang, nama depan, nama tengah, kedudukan dan menjawab soalan.

Dokumen apa yang diperlukan untuk pemeriksaan:

 • pasport (sijil kelahiran untuk kanak-kanak di bawah 14 tahun);
 • dokumen yang mengesahkan kewibawaan wakil sah;
 • permintaan untuk ITU dan tujuannya;
 • rujukan ke ITU dari institusi perubatan (borang 088 / y-06).
 • Untuk menentukan tahap kecacatan, anda juga mesti mengemukakan:
 • Bertindak atas kemalangan di tempat kerja atau tindakan terhadap kes penyakit pekerjaan;
 • kesimpulan badan peperiksaan negeri mengenai keadaan kerja.

Senarai lengkap dokumen untuk berbagai tujuan lulus tinjauan diberikan dalam teks peraturan pentadbiran.

Kira Afonina, ketua jabatan pembangunan ITU, Jabatan Hal Ehwal Orang Kurang Upaya Kementerian Kesihatan dan Pembangunan Sosial:

- Peraturan pentadbiran adalah dokumen gabungan yang merangkum keseluruhan kerangka peraturan yang luas untuk kepakaran perubatan dan sosial. Sememangnya sukar bagi seorang rakyat biasa untuk mencari semua dokumen ini, berkenalan dengan mereka dan mengambil kira. Peraturan pentadbiran menetapkan prosedur umum untuk kerja kepakaran perubatan dan sosial dalam bahasa yang mudah, jelas dan mudah diakses. Dalam praktiknya, ini adalah peraturan untuk penyediaan perkhidmatan awam untuk ITU, yang mengikat pakar. Bagi warganegara, dokumen itu tidak kurang penting - dengan pertolongannya, seseorang yang telah datang untuk pemeriksaan selalu dapat mengesahkan bahawa semasa ITU mereka dapat bertanya kepadanya dan syarat apa yang berlebihan.

Kecacatan

Kecacatan berterusan, mutilasi diperoleh atau kongenital - alasan untuk menetapkan kecacatan.

Kecacatan adalah keadaan kesihatan manusia, di mana:

 • pelanggaran ketara berlaku, yang menyebabkan hilangnya kemampuan sepenuhnya untuk bekerja atau sebahagian;
 • malformasi kongenital mempengaruhi kemampuan bekerja.

Menentukan kumpulan kegagalan dalam badan yang membatasi aktiviti pekerja atau rumah tangga, doktor menubuhkan kumpulan kecacatan

Negara memberikan bantuan dan faedah kepada warganegara tersebut dengan cara yang ditentukan oleh undang-undang.

Proses kecacatan membebankan dan tidak menyenangkan. Adalah perlu untuk mendokumentasikan kehilangan kesihatan, tetapi di masa depan status ini memungkinkan untuk menggunakan perkhidmatan perubatan pilihan, menerima faedah sosial tambahan, dan pencen yang meningkat.

Cara mendapatkan kecacatan?

Klasifikasi dan kriteria yang digunakan dalam menjalankan pemeriksaan perubatan dan sosial warganegara oleh institusi negeri persekutuan diluluskan dengan perintah Kementerian Tenaga Kerja dan Perlindungan Sosial Persekutuan Rusia bertarikh 17 Disember 2015 No. 1024н.

Untuk mendapatkan status orang kurang upaya, anda mesti mengesahkan dengan dokumen:

 • gangguan fungsi badan sejak lahir;
 • had peluang;
 • kehadiran kecacatan.

Pemeriksaan perubatan juga membolehkan anda memperoleh status "anak kurang upaya".

Sekiranya anda tidak termasuk dalam kategori ini, anda perlu kerap diperiksa di pusat perubatan untuk mengesahkan adanya masalah kesihatan.

Anda juga perlu mendapatkan kumpulan tertentu: 1, 2, 3 atau menetapkan kategori "kanak-kanak kurang upaya".

Apa yang anda perlukan untuk mendapatkan 1 kumpulan?

Untuk mewujudkan kumpulan kecacatan pertama, doktor perlu mengenal pasti kerosakan kesihatan dengan tahap keparahan ke-4. Ia boleh disebabkan oleh penyakit, akibat kecederaan, kecacatan kelahiran. Sebagai peraturan, orang kurang upaya kumpulan 1 tidak dapat melakukan tanpa bantuan luar di rumah dan tidak dapat bergerak. Senarai lengkap penyakit diletakkan di No. 1024n.

Dokumen apa yang diperlukan untuk mendapatkan 2 kumpulan?

Untuk menubuhkan kumpulan kecacatan ke-2, doktor perlu mengenal pasti gangguan kesihatan dengan tahap keparahan ke-3.

Orang kurang upaya dari kumpulan 2 mempunyai kecacatan ringan pada tubuh dan masalah kesihatan, tetapi mereka hanya memerlukan bantuan dari luar.

Kumpulan ini sedang berusaha. Tetapi warganegara seperti itu perlu mewujudkan syarat tambahan untuk bekerja. Oleh itu, pekerja tersebut semasa pengambilan pekerja diperkenalkan dengan keadaan kerja semasa penerimaan.

Cara mendapatkan kecacatan 3 kumpulan?

Untuk mewujudkan kumpulan kecacatan ke-3, doktor perlu mengenal pasti kerosakan kesihatan dengan tahap keparahan tahap 2.

Kecederaan dan sekatan yang disebabkan oleh kerosakan fungsi badan menimbulkan kesukaran untuk kehidupan normal seseorang, mengganggu pekerjaan. Kategori ini ditetapkan untuk orang yang menderita sistem saraf pusat, kegagalan pernafasan akut, sistem kardiovaskular, organ dalaman, terdapat pelanggaran serius lain.

Dokumen apa yang diperlukan untuk kecacatan?

Anda perlu mengumpulkan bungkusan kertas:

 • salinan pasport;
 • rekod perubatan dari klinik;
 • permohonan yang lengkap;
 • arah ke ITU;
 • sijil hilang upaya (jika ada);
 • ekstrak mengenai pemeriksaan perubatan;
 • salinan buku kerja;
 • sijil kecederaan, penyakit kronik, jika ada.

Dokumen perubatan dan rujukan doktor untuk pemeriksaan dari institusi penjagaan kesihatan yang memberikan rawatan adalah semua yang diperlukan untuk menetapkan kategori kecacatan

Anda juga boleh merujuk kepada suruhanjaya perubatan dan sosial di pihak berkuasa perlindungan sosial, dan pesara boleh melamarnya ke FIU.

Pendaftaran ketidakhadiran ketidakhadiran oleh proksi yang diterima daripada orang kurang upaya adalah mungkin. Pesakit di tempat tidur untuk pemeriksaan diperiksa di hospital.

Keadaan Orang Kurang Upaya

Dokumen yang mengesahkan status ini diberikan kepada pejabat ITU tempatan di tempat kediaman warganegara. Dalam sebulan, komisen mengkaji mereka dan membuat keputusan..

Sekiranya tidak setuju dengan keputusan tersebut, seorang warga negara berhak untuk melamar ke Biro Utama ITU, yang akan melantik semakan dokumen kedua. Sekiranya warganegara menganggap hasil tinjauan tidak memuaskan, dia berhak untuk memohon ke mahkamah.

Diagnosis untuk kecacatan

Status diberikan untuk beberapa kumpulan penyakit:

 • radas motor;
 • proses metabolik;
 • pengaliran darah;
 • sistem pernafasan dan pencernaan;
 • organ penglihatan, bau, pendengaran, sentuhan;
 • keadaan mental.

Tarikh akhir untuk mendapatkan status

Menjadikan kecacatan sebagai proses langkah demi langkah. Pusingan pakar akan berlangsung sekitar 2 minggu, dan pemeriksaan dijadualkan selewat-lewatnya 30 hari selepas penyerahan dokumen.

Kadang kala pemeriksaan tambahan, dokumen diperlukan. Keputusan untuk menugaskan kumpulan dibuat pada hari peperiksaan. Pertanyaan dan dokumen berikutan hasil pertimbangan dikeluarkan dalam 3 hari.

Orang kurang upaya kumpulan 1 menjalani pemeriksaan semula 2 tahun sekali, 2-3 kumpulan - setiap tahun

Bagaimana peperiksaan ITU?

Suruhanjaya ini terdiri daripada tiga anggota biro. Pada hari yang ditetapkan, orang kurang upaya tiba di ITU. Tindakan berikut dilakukan:

 • membiasakan diri dengan dokumen perubatan;
 • pemeriksaan pesakit;
 • analisis keadaan hidup warganegara (buruh, sosial, rumah tangga).

Berdasarkan maklumat yang diterima, pakar menentukan:

 • keperluan untuk langkah pemulihan;
 • had hidup;
 • patologi berterusan fungsi organ dan sistem.

Satu kumpulan ditugaskan walaupun terdapat dua syarat di atas. Semasa pemeriksaan, protokol disimpan. Kadang kala seseorang diakui tidak mampu bekerja tanpa memberikannya kecacatan. Kesimpulan ITU dicatatkan dalam akta itu, yang dikeluarkan kepada pemohon dalam pelukannya.

Selepas seseorang diiktiraf sebagai orang kurang upaya, program pemulihan individu diberikan kepadanya dan sijil yang sesuai dikeluarkan yang diperlukan untuk diserahkan kepada badan perlindungan sosial dan FIU..

Ringkasan

Kecacatan seumur hidup di Rusia ditetapkan untuk orang yang tergolong dalam kategori berikut:

 • invidid 1-2 kumpulan dengan patologi kesihatan yang tidak berubah, tahap kecacatan, yang tidak berubah selama lebih dari 15 tahun;
 • dengan penyakit umum dalam bentuk yang teruk - kekurangan anggota badan, pendengaran, bentuk neurologi yang kompleks, bentuk penyakit saraf akut, lain-lain;
 • orang 1-2 kumpulan - wanita berumur lebih dari 50 tahun, lelaki berumur lebih dari 60 tahun;
 • invidid Perang Dunia Kedua dan anggota tentera dari 1-2 kumpulan kecacatan yang kehilangan kesihatan semasa permusuhan.

Untuk semua pertanyaan mengenai mendapatkan status, anda boleh menghubungi peguam.

Komen

Halo, seorang kanak-kanak mempunyai patologi kongenital ureterohidronephrosis dua hala, selepas pembedahan pada usia 12 hari, lumbotomi di sebelah kiri, semakan ureter, ureterokutaneostomi berganda, diagnosis pyelonephritis ditambahkan. pada usia 6 bulan, operasi ureterovesiculoplasty dari 2 sisi akan dilakukan, kata ekstrak - arah ke ITU untuk kecacatan ditunjukkan. TETAPI pakar pediatrik kami tidak memberi kami arahan untuk membenarkan tindakan mereka dengan fakta bahawa tempoh setengah tahun selepas operasi tidak berlalu. Apa yang perlu dilakukan, ke mana hendak pergi dan siapa yang betul.

Helo, Alexander!
Undang-undang menetapkan hanya jangka waktu yang disarankan untuk merujuk kepada orang kurang upaya. Namun, untuk memenuhi syarat kecacatan, dan ini lebih merupakan konsep penilaian dari sudut pandang perubatan, pelanggaran kesihatan anak anda harus berterusan. Doktor ITU menyedari stamina hanya selepas 4 bulan, namun, dengan prognosis klinikal yang tidak baik dan jelas, doktor organisasi perubatan boleh mengeluarkan rujukan sebelum.
Pada masa yang sama, jangan lupa bahawa Dana Pencen Persekutuan Rusia dan Jabatan Tenaga Kerja dan Sokongan Sosial penduduk wilayah anda boleh mengeluarkan rujukan ke ITU. Sekiranya anda telah menerima penolakan rasmi dari klinik, anda boleh meminta ia dilakukan secara bertulis dan anda harus menghubungi komisen ITU. Dalam kes ini, doktor ITU akan menilai kesahan atau tidak masuk akal penolakan organisasi perubatan, dan akan membuat keputusan mengenai penubuhan kecacatan, atau kegagalan penubuhan.
Anda juga boleh mendapatkan rujukan ke ITU di mahkamah.

Selamat petang, anak itu dilahirkan lebih awal, sekarang semuanya normal dengannya, tetapi ada akibat fizikal dan kami diberitahu bahawa dia perlu membuat kecacatan. Saya mempunyai dua soalan:

1) Bagaimana cara memohon kecacatan untuk anak, dokumen apa yang diperlukan dan pihak berkuasa mana yang harus dilamar ?

2) Manfaat apa yang boleh saya percayai pada masa ini, untuk ibu bapa anak dan faedah apa yang boleh saya andalkan setelah anak menjadi kurang upaya?

Terima kasih terlebih dahulu atas jawapan anda.

Perundangan tidak membuat perbezaan
antara orang kurang upaya dewasa dan kanak-kanak dari segi prosedur pelepasan
kecacatan. Urutan penghantaran ke ITU dan senarai dokumen adalah mutlak
sama.

Permohonan ITU dalam kes ini ditulis oleh salah seorang ibu bapa,
memberikan pasport anda sebagai dokumen yang mengesahkan kekeluargaan.

Namun, masih ada satu peringatan: hampir pada peringkat pemeriksaan perubatan
anda mungkin memerlukan pencirian dari sekolah atau sekolah lain
institusi (sekiranya anak itu belajar). Perkara ini dijaga dengan lebih baik terlebih dahulu..
Ketika datang ke penyakit mental atau kelainan genetik,
institusi pendidikan boleh menolak untuk menunjukkan dalam ciri
maklumat mengenai keadaan mental kanak-kanak (rahsia perubatan
berlaku juga pada guru). Untuk menyelesaikan masalah tersebut
permintaan dari doktor anda sudah cukup. Walau bagaimanapun, permintaan seperti itu seharusnya
direka dengan sesuai, dan akan memakan masa.

Untuk memohon kecacatan dan mendapatkan status kanak-kanak kurang upaya, anda mesti menghubungi Suruhanjaya Pakar Perubatan dan Sosial (MSEC) di wilayah tempat tinggal.

Lebih-lebih lagi, anda berhak untuk memohon jaminan sosial mengenai pemberian semua jenis faedah untuk anak tanpa sekatan, jika ada alasan yang diperlukan, elaun bulanan, elaun penjagaan anak dan elaun kelahiran - untuk penganggur, pengasuh dan pekerja kelahiran di tempat kerja.

Selepas penubuhan kecacatan. Keluarga anda akan memperoleh status keluarga dengan anak kurang upaya, dan melalui agensi keselamatan sosial mereka akan diminta untuk memberikan faedah untuk membayar perkhidmatan perumahan, pencen kecacatan akan diabaikan dalam dana pencen, mereka akan diminta untuk menyediakan dana pemulihan dalam dana insurans sosial jika diperlukan mengikut program pemulihan individu untuk orang kurang upaya (IPR) yang ditentukan oleh MSEC.

KERAJAAN PERSEKUTUAN RUSIA
RESOLUSI
bertarikh 20 Februari 2006 N 95
Mengenai prosedur dan syarat untuk mengenali seseorang sebagai orang kurang upaya
1. Peraturan ini menentukan sesuai dengan Undang-undang Persekutuan "Tentang Perlindungan Sosial Orang Kurang Upaya di Persekutuan Rusia" prosedur dan syarat untuk mengenali seseorang sebagai orang kurang upaya. Pengiktirafan seseorang (selepas ini disebut sebagai warganegara) sebagai orang kurang upaya dilakukan oleh institusi kepakaran perubatan dan sosial negeri persekutuan: Biro Kepakaran Perubatan dan Sosial Persekutuan (selepas ini disebut sebagai Biro Persekutuan), biro utama pemeriksaan perubatan dan sosial (selepas ini disebut sebagai biro utama), serta Biro Kepakaran Perubatan dan Sosial di bandar dan wilayah (selanjutnya disebut sebagai biro), yang merupakan cabang biro utama.
2. Seorang warganegara diakui sebagai orang kurang upaya oleh pemeriksaan perubatan dan sosial berdasarkan penilaian komprehensif keadaan badan warganegara berdasarkan analisis data klinikal, fungsional, sosial, profesional, buruh dan psikologinya menggunakan klasifikasi dan kriteria yang diluluskan oleh Kementerian Tenaga Kerja dan Perlindungan Sosial Persekutuan Rusia Persekutuan.
II. Syarat untuk mengenali warganegara sebagai orang kurang upaya
5. Syarat untuk mengenali warganegara sebagai orang kurang upaya adalah:
a) gangguan kesihatan dengan disfungsi tubuh yang berterusan kerana penyakit, akibat kecederaan atau kecacatan;
b) batasan hidup (kehilangan sepenuhnya atau sebahagian oleh warganegara atas kemampuan atau kemampuan untuk layan diri, bergerak secara bebas, menavigasi, berkomunikasi, mengawal tingkah lakunya, belajar atau terlibat dalam aktiviti buruh);
c) perlunya langkah-langkah perlindungan sosial, termasuk pemulihan dan tempat tinggal. (Perenggan seperti yang dipinda, mula berkuat kuasa pada 1 Januari 2016 dengan Keputusan Pemerintah Persekutuan Rusia pada 6 Ogos 2015 N 805.
6. Kehadiran salah satu syarat yang dinyatakan dalam perenggan 5 Peraturan ini bukanlah alasan yang cukup untuk mengenali warganegara sebagai orang kurang upaya.
7. Bergantung pada keparahan fungsi tubuh yang berterusan akibat penyakit, akibat kecederaan atau kecacatan, seorang warganegara yang diakui sebagai orang kurang upaya ditugaskan kumpulan kecacatan I, II atau III, dan seorang warganegara di bawah usia 18 tahun diberi kategori "kanak-kanak kurang upaya" (Klausa seperti yang diubah, mulai berkuatkuasa pada 1 Januari 2016 dengan resolusi Pemerintah Persekutuan Rusia pada 6 Ogos 2015 N 805.
8. Fasal ini telah tamat pada 1 Januari 2010 - Keputusan Kerajaan Persekutuan Rusia pada 30 Disember 2009 N 1121...
9. Ketidakupayaan kumpulan I ditubuhkan selama 2 tahun, kumpulan II dan III - selama 1 tahun. Pas telah tamat sejak 1 Januari 2010 - Keputusan Kerajaan Persekutuan Rusia bertarikh 30 Disember 2009 N 1121...
10. Kategori "kanak-kanak cacat" ditetapkan selama 1 tahun, 2 tahun, 5 tahun atau sehingga warganegara mencapai usia 18 tahun. Kategori "anak kurang upaya" untuk jangka masa 5 tahun ditetapkan setelah pemeriksaan berulang sekiranya terjadi pengampunan pertama neoplasma ganas, di termasuk dengan sebarang bentuk leukemia akut atau kronik. (Klausa seperti yang dipinda, mula berkuatkuasa pada 23 Februari 2012 dengan Keputusan Kerajaan Persekutuan Rusia pada 6 Februari 2012 N 89.
11. Sekiranya warganegara diakui sebagai orang kurang upaya, tarikh kecacatan dianggap sebagai hari permohonan warganegara untuk pemeriksaan perubatan dan sosial diterima di biro.
12. Hilang Upaya ditetapkan sebelum hari pertama bulan setelah bulan yang dijadualkan pemeriksaan perubatan dan sosial warganegara berikutnya (pemeriksaan semula).
13. Warganegara diberikan kumpulan kecacatan tanpa menentukan masa pemeriksaan semula, dan untuk warganegara di bawah 18 tahun - kategori "anak kurang upaya" sehingga warganegara mencapai usia 18 tahun:
selewat-lewatnya 2 tahun selepas pengiktirafan awal sebagai orang kurang upaya (menetapkan kategori "kanak-kanak kurang upaya") warganegara yang mempunyai penyakit, kecacatan, perubahan morfologi yang tidak dapat dipulihkan, fungsi organ dan sistem tubuh yang terganggu mengikut senarai mengikut permohonan; selewat-lewatnya 4 tahun setelah pengiktirafan awal warganegara sebagai orang kurang upaya (menetapkan kategori "kanak-kanak kurang upaya") sekiranya mustahil untuk dihapuskan atau dikurangkan semasa pelaksanaan pemulihan atau tempat tinggal mengukur tahap pembatasan hidup warganegara yang disebabkan oleh perubahan morfologi, kecacatan dan fungsi organ dan sistem yang tidak dapat dipulihkan yang berterusan organisma (kecuali yang dinyatakan dalam; (Perenggan seperti yang dipinda, mula berkuat kuasa pada 1 Januari 2016 dengan perintah Kerajaan Persekutuan Rusia pada 6 Ogos 2015 N 805. tidak lebih dari 6 tahun selepas penubuhan awal kategori "kanak-kanak kurang upaya" sekiranya berulang atau rumit) perjalanan neoplasma malignan pada kanak-kanak, termasuk dengan sebarang bentuk leukemia akut atau kronik, serta dalam kes penyakit lain yang menyulitkan perjalanan neoplasma ganas. (Perenggan ini juga disertakan pada 23 Februari 2012 oleh resolusi Pemerintah Rusia Persekutuan 6 Februari 2012 N 89) Penubuhan kumpulan kecacatan tanpa menentukan tempoh pemeriksaan semula (kategori "kanak-kanak kurang upaya" sehingga warganegara mencapai usia 18 tahun) dapat dilakukan setelah pengakuan awal warganegara sebagai orang kurang upaya (menetapkan kategori "anak kurang upaya") dengan alasan ditunjukkan dalam perenggan dua dan tiga dari perenggan ini, jika tidak ada hasil positif dari tindakan pemulihan atau tempat tinggal yang dilakukan oleh seorang warganegara sebelum rujukannya untuk pemeriksaan medis dan sosial. Dalam hal ini, adalah perlu untuk arahan pemeriksaan perubatan dan sosial yang dikeluarkan kepada warganegara oleh organisasi perubatan yang memberikannya rawatan perubatan dan mengarahkannya ke pemeriksaan perubatan dan sosial, atau dalam dokumen perubatan jika warganegara dirujuk untuk pemeriksaan perubatan dan sosial sesuai dengan perenggan 17 ini Peraturan tersebut berisi data tentang tidak adanya hasil positif dari tindakan pemulihan atau tempat tinggal tersebut. (Perenggan seperti yang diubah, mulai berlaku pada 11 Agustus 2015 dengan Keputusan Pemerintah Persekutuan Rusia pada 6 Ogos 2015 N 805; sebagaimana yang dipinda, mulai berlaku pada 1 Januari 2016 Kerajaan Persekutuan Rusia pada 6 Ogos 2015 N 805.
Bagi warganegara yang melamar biro secara mandiri sesuai dengan perenggan 19 Peraturan ini, sebuah kumpulan kecacatan tanpa menentukan masa pemeriksaan ulang (kategori "anak kurang upaya" sebelum warganegara berusia 18 tahun) dapat dibentuk setelah pengakuan awal warganegara sebagai orang kurang upaya (menetapkan kategori "anak kurang upaya" ) jika tidak ada hasil positif yang diberikan kepadanya sesuai dengan perenggan pemulihan atau pemulihan yang ditentukan.
docs.cntd.ru/document/901969284

Selepas sinar-X dan tomografi yang dikira, laporan perubatan diberikan: Coxarthrosis dua hala TBS: di sebelah kanan - abad III, di sebelah kiri - abad II. (Endoprosthetics TBS yang betul yang disyorkan). Scoliosis tulang belakang lumbar, pada tahap seni L3 I-II. (Sudut 9 darjah). Osteochondrosis tahap lumbar III. Mengurangkan spondylosis. Mengurangkan spondylarthrosis. Cakera intervertebral Herniated pada tahap L2-L3, L3-L4, L4-L5, L5-S1, dari 4.1 mm hingga 7.1 mm, dengan pendedahan volumetrik separa ke dinding anterior kantung dural.

Rawatan yang ditetapkan tidak memberikan hasil yang positif..

Dalam hal ini, saya menghadapi kesukaran untuk berpindah dan, sebagai akibatnya, ketidakmampuan untuk mendapatkan pekerjaan.

SOALAN: Adakah mungkin untuk mendapatkan 1 kumpulan kecacatan di komisen ITU mengenai laporan perubatan ini? Dan apa yang memberi 1 kumpulan kecacatan?

Salam dan terima kasih terlebih dahulu.

 • Penjelasan mengenai diagnosis.doc

Untuk menentukan fakta ketidakupayaan anda perlu menghubungi Suruhanjaya ITU.

Hanya komisen perubatan yang dapat membuktikan fakta ketidakupayaan.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes