Mengalahkan diri sendiri

Kamus frasa bahasa sastera Rusia. - M.: Astrel, AST. A.I. Fedorov. 2008.

Lihat apa yang "Kalahkan diri anda" dalam kamus lain:

untuk mengalahkan diri sendiri - untuk mengatasi diri sendiri, untuk memaksa, memijak lagu anda sendiri, untuk mengatasi diri anda Kamus sinonim Rusia... Kamus sinonim

mengatasi kuasa - Liu, hanya; St. siapa apa. Menemukan dirinya lebih kuat daripada siapa, apa, mengatasi, menang. * Tetapi adakah benar-benar ada lampu, siksaan, dan kekuatan yang akan mengalahkan kekuatan Rusia! (Gogol). // Menindas apa yang saya perasaan, sensasi, keinginan;...... Kamus Ensiklopedik

mengatasi kuasa - Liu, hanya; St. lihat juga untuk mengalahkan, untuk mengalahkan a) siapa yang Telah berubah menjadi lebih kuat daripada siapa, apa, mengatasi, menang. * Tetapi adakah benar-benar ada lampu, siksaan, dan kekuatan yang akan mengalahkan kekuatan Rusia! (Gogol) b) Ott. Menindas dalam diri anda... Kamus banyak ungkapan

atasi diri anda - atasi diri anda, atasi diri anda sendiri, pijak tekak lagu anda sendiri, buat Kamus sinonim Rusia... Kamus sinonim

untuk mengatasi diri anda - untuk memaksa, memijak tekak lagu anda sendiri, mengatasi diri anda, mengatasi diri anda Kamus sinonim Rusia... Kamus sinonim

Mengalahkan diri sendiri - mengatasi diri sendiri. KUAT DIRI. Menyatakan. Untuk mengatasi apa-apa perasaan, keinginan, dan lain-lain [Praskovya Fedorovna] sekali lagi mengeluarkan selendang, seolah-olah hendak menangis, dan tiba-tiba, seolah-olah mengalahkan dirinya sendiri, dia menggelengkan dirinya dan mula berbicara dengan tenang (L....... Kamus frasa bahasa sastera Rusia

untuk menggulingkan - hanya; burung hantu., menyeberang. (bukan. mengatasi). Menemukan dirinya lebih kuat daripada siapa, apa, mengatasi, menang. Tetapi adakah benar-benar ada lampu, siksaan, dan kekuatan seperti itu yang akan mengalahkan kekuatan Rusia! Gogol, Taras Bulba. Jam sudah berdegup, yang lain berdegup:...... Kamus Akademik Kecil

MEMAHAMI - MEMAHAMI, mengatasi, mengatasi, sover. (untuk meluluskan) seseorang apa. 1. siapa apa. Menang kemenangan ke atas seseorang, menang, mengalahkan, mengalahkan. Mengalahkan musuh. "Tanpa suara bulat, kawan-kawan, tunggu... boyar akan mengalahkan kita." A.N. Tolstoy. "Di sini matahari telah melirik...... kamus penjelasan Ushakov

INITIAL - Proses "oliteraturing" kata-kata dan ungkapan-ungkapan yang popular terdiri daripada menyesuaikannya dengan sistem leksikal bahasa nasional yang lebih kompleks, berbeza secara semantik dan kaya, beragam gaya. Melangkah ke sistem sastera...... Sejarah perkataan

Snoop Dogg - Maklumat Asas... Wikipedia

Bagaimana mendidik diri anda sebagai keperibadian yang kuat

Kami akan membantu anda dengan arahan yang bukan sahaja memaksa anda untuk mengambil langkah pertama ke arah pendidikan diri, tetapi juga mempermudah hidup anda..

1. Tanggungjawab untuk hidup anda

Hidup anda hanya hidup anda, dan anda harus berminat untuk mengawal sepenuhnya dan membuat semua keputusan penting. Tetapi bukan itu sahaja.

Untuk semua kegagalan, kegagalan, keagungan dan bukan sangat, untuk keputusan yang salah, dan akibatnya, anda mesti bertanggungjawab. Ini bukan hari yang buruk untuk disalahkan, bukan kekurangan masa tambahan, bukan kebetulan, dan pastinya bukan orang di sekitar anda.

Anda sendiri yang bertanggung jawab atas kotoran anda: adalah kesalahan anda bahawa anda membiarkan emosi berlaku, bahawa anda tidak sesuai dengan jangka masa, bahawa anda melakukan kesalahan. Dan hanya anda yang dapat membetulkan keadaan dengan menjadikan kegagalan menjadi pengalaman berguna yang akan menolong anda di masa depan untuk tidak tersandung pada perkara yang sama dua kali.

2. Belajar menilai tingkah laku anda sendiri

Selalunya, orang yang dikasihi menilai tingkah laku anda berdasarkan apa yang tersedia di mata mereka. Penilaian sedemikian jauh dari objektif, kerana situasi yang anda hadapi hanya 100% diketahui oleh anda..

Dalam kes sedemikian, adalah wajar untuk mengabaikan komen orang lain dan tidak membiarkan pendapat subjektif mereka berlaku dan mengubah keputusan anda. Sudah tentu, jika seimbang dan bijaksana.

Sekiranya anda berpendapat bahawa dalam situasi tertentu anda seharusnya bertindak seperti anda, jangan ragu keputusan yang telah dibuat. Walaupun saudara-mara, rakan atau rakan sekerja memberitahu anda sebaliknya. Hanya anda yang tahu bagaimana anda akan berasa lebih baik.

3. Berdikari

Personaliti yang kuat berdikari. Tidak hanya pada masalah material dari jenis "Saya tinggal terpisah dari ibu bapa saya" dan "Saya dapat menyokong diri sepenuhnya", tidak. Kemerdekaan adalah konsep yang lebih luas.

Ini merangkumi kepuasan diri - apabila anda mencukupi diri anda, dan anda tidak memerlukan kehadiran orang lain yang berterusan. Dengan kata lain, anda tidak takut kesepian, kerana anda berminat dan bersendirian dengan diri sendiri. Ini adalah kebebasan dari orang ramai, yang sangat diharapkan dapat dilakukan secepat mungkin..

Ini tidak bermaksud bahawa anda akan ditinggalkan sendirian, tanpa saudara-mara dan rakan-rakan, dan akan hidup seperti ini sehingga akhir zaman anda. Sebaliknya, anda boleh menjadi orang yang bergaul, jiwa syarikat, mempunyai banyak kawan. Caranya adalah bahawa fakta ini tidak akan berkuasa ke atas anda. Sekiranya orang yang dekat dengan anda ingin pergi, anda akan menerima kenyataan ini dan melakukannya dengan penuh maruah.

Ini mempunyai banyak kelebihan. Sebagai contoh, sangat sukar bagi anda untuk memanipulasi, anda akan lebih stabil secara emosional, dan secara umum "pemisahan" seperti itu akan membantu melihat banyak perkara dari sudut yang berbeza.

4. Jangan cuba membuktikan sesuatu kepada sesiapa

Walaupun anda sangat pintar, anda lulus sekolah menengah dengan pingat emas, dan universiti dengan diploma merah, mempunyai doktor atau mengawasi penyelidikan saintifik. Sekiranya seseorang mengatakan bahawa anda bodoh, jangan cuba menggembirakannya dengan keyakinan sebaliknya.

Kata-kata anda tidak akan mengubah apa-apa, kecuali bahawa mereka akan mendorong pembicara untuk mencipta kata-kata baru yang tajam. Semua orang suka orang yang bertindak balas terhadap penghinaan. Dalam banyak kes, orang-orang seperti itu memberikan kesenangan bukan hanya kepada lawannya, tetapi juga kepada mereka yang memerhatikan perselisihan itu..

Yang terbaik yang boleh anda lakukan adalah apa-apa. Keperibadian yang kuat tidak mengubah masalah mereka dan tidak melakukan perbincangan mengenai kekurangan kecerdasan. Personaliti bertindak, mengembangkan diri, mencapai kejayaan. Dan berusaha membuktikan sesuatu kepada seseorang, dan lebih-lebih lagi hanya dengan kata-kata, paling sering adalah nasib orang yang kalah.

5. Jangan berpura-pura

Bahawa kopi di kafe itu enak agar tidak menyinggung perasaan pelayan; profesion undang-undang yang menarik, agar tidak menyusahkan ibu saya, dan sama sekali tidak sukar bagi anda untuk menghabiskan sepanjang hari sah untuk menolong rakan kerja. Anda boleh mengalahkan diri sendiri dan membantu, tetapi anda tidak perlu berpura-pura bahawa anda benar-benar mendambakan ini.

Keperibadian yang kuat tidak berpura-pura menjadi orang lain, dan itulah yang anda lakukan semasa anda menyalahgunakan kepura-puraan. Emosi dan pendapat anda adalah anda, dan anda berhak untuk mengekspresikan diri anda, untuk menunjukkan sikap anda terhadap perkara-perkara tertentu. Lagipun, jika anda akan selalu setia kepada semua keadaan agar tidak menyinggung perasaan orang lain, pada satu ketika anda akan menyedari bahawa dengan tingkah laku sedemikian anda menyinggung diri.

Sebaik sahaja anda menyedari bahawa kopi itu benar-benar diseduh, anda dapat menjimatkan keperluan untuk menghirup minuman yang tidak menyenangkan sepanjang hayat anda. Dan sekarang ini bukan mengenai kopi.

Cara mengatasi kemalasan dan mengambil tindakan

Saya telah mengemukakan beberapa cara yang dapat membantu saya melawan kemalasan dan bertindak. Inilah yang pertama.

Saya tahu bahawa anda, seperti saya, sering tidak dapat mengalahkan diri sendiri dan bertindak. Dengan "bertindak" banyak yang saya maksudkan: mula bekerja, bermain sukan atau mula bangun pagi. Dalam artikel ini saya ingin membincangkan salah satu cara yang dapat membantu saya keluar dari "rawa tidak melakukan apa-apa" dan memulakan.

Idea yang nampaknya sangat mudah membantu saya. Saya menulis semua kelas yang saya mahu lakukan setiap hari, tetapi yang sukar untuk mula dilakukan. Ini mempraktikkan teknologi gitar, menonton video dari TED, merakam idea menarik, bertafakur dan membaca bahan perniagaan..

Saya mesti mengatakan bahawa saya berminat dengan setiap kelas ini, kerana sebab tertentu, sangat sukar untuk memaksa diri untuk mula melakukannya. Oleh itu, saya mula mengira berapa kerap saya membuatnya.

Untuk melakukan ini, saya menggunakan aplikasi Mingguan, yang membolehkan anda memasukkan maklumat mengenai aktiviti yang ingin anda ubah menjadi kebiasaan dan memantau statistik.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda tidak tahu menyimpan

Jawapan ahli neuroekonomi

Menangguhkan adalah kesakitan. Penjimatan sukar.

Tetapi anda perlu berjimat. Dalam usaha untuk entah bagaimana membenarkan kekurangan kehendak kita, kita beralih kepada sains.

Kami berbincang dengan Vasily Klyucharyov, ahli ekonomi neuro dan profesor HSE, tentang mengapa sukar untuk menyelamatkan dan apa yang diketahui oleh ahli ekonomi neuro..

Saya menghabiskan semua masa yang saya mahu berjimat. Menabung untuk kelab kecergasan, dan dibelanjakan untuk percutian spontan. Ini adalah biasa?

Tidak dapat berjimat adalah wajar. Ini adalah struktur otak, dan bukan hanya manusia. Haiwan juga membuat keputusan impulsif yang mungkin terbukti merugikan pada masa akan datang. Ini semua mengenai bagaimana kita menilai ganjaran yang kita terima..

Sebelum kita mula membongkarnya, kita perlu memahami: dunia di mana kita hidup sangat berbeza dari segi keadaan dan tahap keselesaan dari dunia di mana 99.9% nenek moyang kita tinggal - maksud saya bukan hanya orang, tetapi semua orang nenek moyang biologi kita dari mana kita mewarisi otak.

Dalam erti kata biologi, kita tidak disesuaikan dengan cara hidup moden dan harapan kita sendiri dari diri kita sendiri. Masyarakat, ekonomi, makanan yang berpatutan dan kehidupan pada usia tua - pada skala kehidupan biologi, semua ini muncul pada detik yang lalu, dan badan dan otak kita belum memahami apa-apa dan belum menyesuaikan diri.

Di otak, sekurang-kurangnya dua sistem bertanggungjawab untuk membuat keputusan. Mereka berfungsi serentak, dan keputusan kami bergantung pada mana yang lebih aktif sekarang. Sekiranya anda membiarkan wang hiburan yang anda rencanakan untuk ditangguhkan untuk bersara, maka Sistem bersyarat menang 1.

Apa itu Sistem 1?

Ahli psikologi sistem 1 dan pemenang Nobel Daniel Kahneman secara kondisional memanggil sistem otak "emosional" kuno. Ini dirancang untuk tidak melewatkan ganjaran segera, iaitu, untuk memberi reaksi secepat mungkin terhadap rangsangan. Sekiranya ada sesuatu yang berguna dan menyenangkan di hadapan anda - bawa, makan, jangan biarkan. Sekiranya ada sesuatu yang menyakitkan dan memudaratkan di hadapan anda - melawan atau berlari.

Semua perkara yang tertangguh dalam masa tidak begitu penting bagi Sistem 1. Sekiranya saya menawarkan 1000 rubel sekarang atau 1100 esok, Sistem 1 akan mengambil 1000 sekarang. "Apa yang akan terjadi sedikit esok?" Mungkin saya tidak akan hidup sehingga esok. " Tetapi jika saya menawarkan 1000 rubel dalam satu tahun, dan 1100 rubel dalam satu tahun dan satu hari, anda mungkin akan bersetuju untuk menunggu untuk mendapatkan 1100. Ini kerana Sistem 1 ditutup dan memberi jalan masuk kepada penambahan yang rasional dalam jangka masa panjang.

Kesan ini dipanggil potongan sementara. Sangat penting bagi kita untuk mendapat ganjaran hari ini, dan satu hari kelewatan kelihatan seperti kekekalan.

Untuk hampir keseluruhan sejarah, kehidupan di Bumi begitu keras sehingga tidak perlu ditangguhkan untuk kemudian apa yang anda boleh makan sekarang. Beberapa bidang otak yang telah kita bentuk dengan mengambil kira faktor ini, dan mereka bertanggungjawab untuk keputusan impulsif. Prospek yang jauh, sebaliknya, nampaknya kita abstrak dan kurang menarik..

Saya mahukan perinciannya

Salah satu bidang "tidak sabar" adalah inti sari inti, di mana terdapat banyak dopamin neurotransmitter. Nukleus accumbens diaktifkan ketika kita makan sesuatu yang enak atau sihat atau hanya menunggunya. Ini juga menentukan betapa berharganya ganjaran yang diharapkan..

Inti berpusat. Sumber: Popmech.ru

Satu eksperimen dijalankan di Stanford University: mereka menawarkan kepada orang dalam jumlah yang berbeza dan mengimbas aktiviti kawasan otak ini. Ternyata semakin besar jumlah yang diharapkan, semakin aktif nukleus bersebelahan bertindak balas terhadapnya. Dan satu kajian lain menunjukkan bahawa dengan aktiviti inti selari, seseorang dapat meramalkan sama ada seseorang akan membeli produk sebelum dia melihat harganya..

Sistem 1 juga merangkumi amigdala, yang bertanggungjawab terhadap emosi, termasuk rasa takut. Ia terdiri daripada dua bahagian yang terletak secara simetri dan terletak di dalam lobus temporal otak kita. Orang kurang upaya di kawasan ini mempunyai masalah dengan emosi - baik dengan mengalami sendiri dan dengan persepsi orang lain. Dan tikus makmal, yang mengeluarkan amigdala, dengan tenang mendekati kucing.

Tembakan amigdala. Sumber: Researchgate.net

Bahagian penting ketiga Sistem 1 ialah korteks orbitofrontal. Ini adalah bahagian dari korteks prefrontal, yang terletak di lobus frontal otak tepat di atas mata dan membandingkan aktiviti inti accumbens dan amigdala. Iaitu, ia menilai kesenangan yang diharapkan dan kemungkinan kerugian dan membuat "keputusan".

Korteks orbitofrontal. Sumber: Wikipedia

Begini rupanya:

Inti bersebelahan: "Lihat, jam tangan yang keren! Saya akan kelihatan keren di dalamnya, semua orang akan menghormati saya. Om-yum-yum! "

Amigdala: "Ya, ya... Tetapi lihat berapa harganya. 25 ribu! Sekiranya anda membelinya sekarang, maka anda tidak akan mempunyai makanan yang tersisa. KAMI AKAN CEPAT. "

Korteks orbitofrontal: "Amigdala lebih kuat, jangan beli".

Inti bersebelahan: "Beli Snickers!"

Badan berbentuk badam: "Anda akan gemuk".

Teras bersebelahan: "BELI" SNAKERS ". "

Korteks orbitofrontal: "Nukleus bersebelahan lebih kuat, ambil".

Semua proses ini berlaku dengan serta-merta dan tidak sedar. Mereka tidak bergantung pada tahap pendidikan atau kecerdasan, kerana mereka ada secara autonomi dan dipasang secara lalai di otak mana pun. Calon sains dan pelajar akan bertindak balas sama dengan dompet yang terletak di tengah jalan yang sesak: inti akan menjadi teruja, amigdala akan menilai risiko dituduh mencuri atau menjadi mangsa penipuan, dan korteks orbitofrontal akan memberitahu anda sama ada menaikkan dompet anda atau meninggalkannya di tanah.

Keseluruhan rantai ini adalah dorongan yang kemudian diproses oleh bahagian otak yang rasional. Tetapi jika kita mengikuti arahannya tanpa berlengah, kita membuat keputusan emosi - keputusan yang kita sebut "intuitif." Kami menyesal sebahagian daripada mereka.

Bagaimana harga mempengaruhi otak

Profesor Hilke Plazmann dari California University of Technology meletakkan pelajar di pengimbas MRI dan menawarkan untuk mencuba pelbagai jenis anggur. Sebenarnya, arak itu dari satu botol, tetapi subjeknya tidak mengetahui perkara ini.

Ketika pelajar menyangka mereka meminum pelbagai jenis yang mahal, korteks orbitofrontal mereka bekerja lebih intensif, dan kepekaan mereka terhadap rasa dan bau meningkat. Akibatnya, mereka menyukai yang kelihatan lebih mahal, korteks orbitofrontal mereka bertindak balas dengan sewajarnya..

Bagaimana harga mempengaruhi persepsi rasa, penyelidikan Hilke PlazmannPDF, 573 KB

Dalam kehidupan, kita selalu jatuh cinta pada muslihat ini, tetapi kita membenarkannya dengan alasan yang rasional. Kami menghargai hotel bertaraf lima bintang kerana peningkatan keselesaan, walaupun hotel ini tidak selalu berbeza dari hotel empat bintang. Atau tidak mahu berpisah dengan kereta lama, untuk pembaikan yang mereka habiskan.

Bagaimana untuk tidak menyerah kepada dorongan?

Agar dorongan tidak begitu kuat dan anda mempunyai masa untuk menghubungkan minda, anda boleh menyulitkan kerja Sistem 1. Pertama, kuatkan rasa takut kehilangan. Dari sudut evolusi, tidak terlalu penting daripada memakan sepotong daging.

Banyak keputusan mudah ditolak jika anda melihatnya dari perspektif pesimis. Fikirkan apa yang anda akan rugi: "Sekiranya saya membeli telefon ini sekarang, saya tidak mempunyai cukup wang untuk membayar gadai janji dan bank akan membayar denda yang berat".

Hitung terlebih dahulu berapa banyak wang yang anda hilang tahun lalu untuk pembelian spontan yang sama, dan ingat angka ini setiap kali anda perlu menarik diri.

Sistem 1 bertindak balas terhadap gambar realistik yang jelas, jadi anda harus memastikan bahawa kerugian itu visual, dan godaan tidak menarik perhatian. Bayar wang omong kosong, bukan kad - jadi anda akan melihat berapa banyak wang yang anda belanjakan. Jangan pulang dan bekerja melewati kafe kegemaran anda, menyekat laman web kedai dalam talian, kurang berkomunikasi dengan orang yang memberi anda contoh yang buruk.

Sistem 1 akan dikalahkan dalam histeria: "Rebutlah sementara mereka memberikannya, maka tidak akan!" Yakinkannya dengan berjanji pada dirinya sendiri: "Beli, tetapi kemudian." Oleh itu, anda tidak akan menghabiskan tenaga untuk rintangan bahagian otak yang impulsif, tetapi anda akan mendapat masa untuk menghubungkan rasional.

Gunakan kesan potongan sementara - apa yang akan berlaku tidak akan menimbulkan emosi. Anggarkan berapa banyak yang anda mahu simpan setiap bulan, dan mulai dari yang berikutnya, rancang pemindahan wang ke akaun simpanan. Atau, sekarang, hitung anggaran untuk masa depan dan masukkan 5% daripada pendapatan simpanan ke dalamnya. Ini tidak banyak, dan walaupun tiba masanya untuk memindahkan wang ini ke deposit, otak tidak akan memberontak.

Sekiranya Sistem 1 bertanggungjawab terhadap impuls, maka dari manakah kehendak dan perancangan jangka panjang kita berasal??

Orang dikawal bukan hanya dengan Sistem 1 bersyarat, tetapi juga oleh Sistem 2. Ia merangkumi kawasan frontal otak, yang disebut korteks prefrontal dorsolateral. Ini diaktifkan ketika kita secara sedar memproses maklumat dan membuat rancangan jangka panjang. Dari sudut pandangan evolusi, ini adalah superstruktur yang lebih "segar". Mungkin dia yang membawa kita kepada orang-orang.

Korteks frontal dorsolateral bertanggungjawab untuk pemprosesan maklumat dan perancangan jangka panjang.

Sistem 2, seperti konduktor dalam orkestra, mengawal struktur otak yang lebih kuno. Semakin aktif korteks prefrontal dorsolateral, semakin kurang aktif adalah bidang yang termasuk dalam Sistem 1.

Sebagai contoh, sebilangan kajian menunjukkan bahawa pada orang yang berjaya mengikuti diet atau bermeditasi, kerja korteks prefrontal dorsolateral menekan aktiviti di pusat-pusat keseronokan. Maksudnya, rakan-rakan yang berdisiplin nampaknya tidak menikmati begitu banyak tindakan impulsif yang berbahaya.

Tetapi, korteks prefrontal dorsolateral masih belum cukup aktif untuk selalu mengatasi struktur otak kuno. Sistem ini agak perlahan. Sekiranya keputusannya sangat sukar atau anda tidak mempunyai data yang cukup untuk berfikir, Sistem 2 mungkin "menolak" - maka Sistem emosi 1 akan membuat pilihan.

Untuk membantu Sistem 2, luangkan masa dan pergi dari godaan - sekurang-kurangnya ke kafe terdekat. Baca ulasan mengenai pembelian yang akan datang atau hubungi orang yang mengetahui soalannya. Lakukan segalanya untuk Sistem 2 untuk mendapatkan apa yang diperlukan: masa dan maklumat.

Mengapa sesetengah orang menekan impuls lebih baik daripada yang lain??

Kekuatan Sistem 2 tidak sama untuk semua orang. Seseorang dapat menjauhkan diri dari makanan segera, sementara seseorang tidak. Lebih sukar bagi kanak-kanak untuk menahan dorongan daripada orang dewasa. Tetapi ada orang dewasa yang kadang-kadang lebih teruk daripada kanak-kanak. Ahli neurobiologi belum mempunyai jawapan yang tepat untuk persoalan apa yang menentukan kekuatan Sistem 2. Tetapi terdapat andaian.

Sebahagiannya, keupayaan untuk mengawal diri ditentukan secara genetik. Anda mungkin pernah mendengar tentang "eksperimen marshmallow" tahun 1960-an. Dia berpendapat bahawa sebilangan orang pada awal kanak-kanak kurang impulsif daripada yang lain.

Kemudian ahli psikologi dari Universiti Stanford Walter Michel meletakkan anak-anak di meja, meletakkan marshmallow di depan mereka dan berkata: "Anda boleh memakannya, tetapi jika anda menunggu kepulangan saya dalam 15 minit, anda akan mendapat dua kali lebih banyak." Beberapa kanak-kanak tidak dapat menahan diri, tetapi ada yang secara khusus berpaling, bermain sesuatu, membayangkan bahawa marshmallow digambar, dan masih bertahan.

Setelah beberapa dekad, para penyelidik memeriksa kejayaan peserta eksperimen dalam kerjaya mereka, tahap pendidikan, indeks jisim badan dan sampai pada kesimpulan: mereka yang dibezakan oleh kawalan diri pada masa kanak-kanak, menjalani kehidupan yang lebih baik dan lebih berjaya di masa dewasa. Berdasarkan kajian, Walter Michel menulis Willpower.

Artikel mengenai Walter Michel dan percubaannya di New York

Dan apa yang harus dilakukan sekiranya seseorang sejak kecil tidak dapat mengawal dirinya?

Kawalan diri hanya sebahagiannya bergantung pada genetik. Selebihnya adalah hasil latihan. Pencipta "ujian marshmallow" memperkenalkan kurikulum di sekolah-sekolah Amerika yang menerapkan kualiti ini kepada anak-anak. Dan beberapa kaedah kawalan diri bahkan diberikan oleh program anak-anak "Sesame Street".

Sebagai contoh, dalam salah satu episod, watak Korzhik menahan diri dari makan sepinggan roti ketika dia teringat betapa dia ingin menjadi ahli kelab pencinta kue. Dia membantu Sistem 1nya mengenali ganjaran yang lebih berharga daripada kesenangan seketika. Mengenai ini dan cara lain untuk mengalahkan dorongan ditulis dalam buku Daniel Goleman “Fokus. Tentang perhatian, gangguan dan kejayaan hidup ”.

Korteks prefrontal dorsolateral kita akhirnya terbentuk pada usia 20 tahun, tetapi walaupun selepas usia ini, perubahan dalam otak tidak berhenti. Kukuhkan hubungan saraf dengan mengulangi tindakan yang penting bagi anda secara berkala. Semakin kerap anda menunjukkan disiplin diri walaupun dalam perkara kecil, semakin mudah anda berjaya.

Tetapi kemerosotan boleh berlaku. John Lehrer, dalam buku "Bagaimana Kita Membuat Keputusan," menceritakan kisah seorang pelajar cemerlang yang tiba-tiba memasuki semua yang paling sukar: alkohol, ubat-ubatan dan seks yang meruncing. Ternyata tumor di otak harus disalahkan. Ia menekan kesan tapak korteks prefrontal..

Tetapi kadang-kadang saya tidak dapat mengalahkan diri sendiri!

Anda boleh mengatasi diri anda hampir selalu. Sebenarnya tidak banyak perkara yang tidak dapat kita kendalikan, dan semuanya adalah fungsi asas tubuh.

Saya suka metafora Roy Baumeister, penyelidik lain mengenai topik kawalan diri dan pengarang teori kontroversi penipisan ego. Dia berkata, tidak kira seberapa lemah keinginan anda, pada titik senapang anda pasti akan melakukan hampir semua perkara yang sebelum ini sepertinya melebihi kekuatan anda. Sekurang-kurangnya, ancaman seperti itu pasti akan menghalangi anda untuk minum bir atau telefon pintar baru. Kawalan diri adalah perkara yang diutamakan.

Tetapi bagaimana jika saya bekerja di kawasan yang berkaitan dengan masa depan? Contohnya, saya menjual insurans. Bagaimana saya boleh membuat orang peduli pada hari esok?

Saya seorang saintis, bukan pengamal, jadi saya cuba memberi nasihat dengan teliti. Anda boleh menggunakan strategi membuat keputusan. Dalam bahasa Inggeris, istilah ini terdengar seperti dorongan. Ini adalah nama buku oleh profesor University of Chicago, Richard Thaler dan Cass Sunstein (dalam edisi Rusia "Push to Decision. Bagaimana Membantu Orang Membuat Pilihan yang Tepat").

Intinya adalah bahawa kita sering membuat pilihan bukan secara rasional, tetapi secara automatik. Dan kebanyakan keputusan ini adalah mengikut konteks. Sebagai contoh, di pasar raya, kita lebih suka mengambil barang dari rak pada paras mata daripada dari bawah atau atas. Dan sekiranya setelah mendaftar di mana-mana laman web spam akan masuk ke surat, kemungkinan besar kita terlalu malas untuk mengikuti pautan "berhenti berlangganan".

Ini adalah contoh peningkatan yang digunakan oleh penjual. Tetapi ia boleh digunakan untuk kepentingan masyarakat. Di Sepanyol, beberapa syarikat penerbangan secara automatik memasukkan pampasan kecil untuk pelepasan udara dalam tiket, dan penumpang bersetuju dengannya.

Contoh lain tingkah laku mendorong disusun di blog Nudges.org.

Pada tahun 2003, sebuah kajian diterbitkan dalam jurnal Science, yang membuat banyak kebisingan. Menurutnya, 99% penduduk Austria, yang mendapat lesen memandu, bersetuju untuk berpartisipasi dalam program pendermaan organ selepas kematian, walaupun di negara jiran Jerman hanya ada 12%. Dari mana datangnya perbezaan itu? Di Jerman, dokumen tandatangan dibuat supaya seseorang dapat bersetuju atau menolak untuk menjadi penderma. Dan di Austria, dokumen secara lalai menyiratkan persetujuan (tetapi dengan hak untuk menolak).

Contoh strategi push lain dijelaskan dalam buku Cass Sunstein, The Illusion of Choice. Konsep penekanan menarik, tetapi anda perlu memahami bahawa ia tidak jelas: garis antara manipulasi dan membina seni bina pilihan terlalu tipis.

Cara membiasakan diri untuk berjimat?

Fikirkan peraturan terlebih dahulu sekiranya anda merancang untuk membuang wang. Contohnya: "Sekiranya saya ingin membeli sesuatu yang tidak dirancang, saya akan meninggalkan kedai dan berjanji akan kembali nanti." Ini akan membantu Sistem 2 dan mengurangkan kesan Sistem 1.

Fikirkan lebih banyak tentang kengerian dan kesusahan yang menyertai pembelian baru. Menahan rasa takut.

Jadikan peraturan untuk tidak membeli apa-apa tanpa membaca ulasan. Selalu akan ada sesuatu yang menakutkan dalam tinjauan yang baik.

Bahagian penting dalam meningkatkan otak anda adalah perhatian kepada diri sendiri. Perhatikan mengapa anda mahu membeli sesuatu. Mengapa anda tidak menghadapi godaan? Dalam keadaan apa anda berada? Apa yang mendahului ini? Penjagaan diri yang sederhana akan membantu mencegah kesilapan pada masa akan datang..

Lakukan pemindahan automatik dari kad ke deposit, agar tidak menghitung dan memindahkan jumlahnya setiap bulan. Atau minta jabatan perakaunan menyimpannya dari gaji dan pindahkan ke akaun berasingan.

Bagaimana memotivasikan diri? Cara mengatasi kemalasan?

Selamat hari kawan! Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda maklumat mengenai cara belajar memotivasi diri sendiri.

Betapa sukarnya, menyedari bahawa seseorang tidak dapat hidup seperti itu lebih jauh, mengubah diri. Kami melihat bahawa gaya hidup yang kita lalui sekarang tidak akan membawa kepada sesuatu yang baik, kita memahami bahawa kita perlu mengubah diri kita, tidur dan membuat keputusan, semuanya - esok saya akan memulakan hidup baru. Akan datang esok, lusa - tidak ada yang berubah. Rutin kelabu kembali berlarutan dan kami lupa tentang keputusan kami untuk berubah. Jadi, bagaimana anda memotivasi diri untuk berubah, bagaimana membuat diri anda bertindak, bagaimana mengatasi kemalasan untuk berubah?

Impian

Mari kita ambil contoh sebagai pendaki - lelaki yang impiannya paling jelas adalah berdiri di atas gunung tertinggi di dunia dan bahawa dia tidak melakukannya, dia selalu melihat dirinya berdiri di atas, di atas awan, di atas seluruh dunia. Dia melatih, menyiapkan peralatan, memenuhi syarat, mencari wang untuk perjalanan, mengatasi semua kesulitan pendakian, tetapi selalu bergerak ke tujuannya.

Bahaya tidak menakutkannya, dia akan memintasnya untuk mencapai cita-citanya, memenuhi impiannya yang dihargai, keletihan dari latihan fizikal dan kesejukan - semua.

Pemberat

Ballast - beban tambahan yang tidak membenarkan bergerak. Apa yang menghalang kita bergerak ke impian, terus mengembalikan kita ke titik permulaan?

Ketakutan, ini adalah ketakutan yang menahan kita, seperti sauh besar. Keraguan diri bahawa kita dapat mengatasi, takut kita akan kehilangan perkara terakhir yang kita miliki, kekurangan rancangan untuk mencapai matlamat kita - takut tidak mencari jalan untuk mencapai matlamat. Ketakutan membuat kita melihat ke belakang sepanjang masa, dan kerana penampilan mempunyai keajaiban tarikan, kita selalu kembali ketika kita melihat ke belakang..

Cara menghilangkan ketakutan ini, bagaimana tidak memperhatikan mereka - untuk mengalahkan mereka dengan ketakutan yang lebih kuat. Bayangkan apa yang akan berlaku sekiranya anda tidak berubah, apa akibatnya menanti? Saya yakin bahawa anda akan melukis gambaran yang jauh lebih buruk daripada yang muncul dari ketakutan anda. Dari ketakutan yang mana anda berlari lebih kuat, menghamburkan sebaliknya?

Jatuhkan pemberat, nyalakan impian yang besar dan cerah dan tanpa menantikan impian itu!

Contoh yang memotivasi

Tentunya setiap orang akan mempunyai lebih dari satu contoh, sebagai rakan, seorang teman telah berjaya.
Setelah menganalisis mengapa dia berjaya melakukan ini, bagaimana dia mencapai kejayaan, kamu akan melihat bagaimana dia terbakar dengan hasrat besar untuk mencapai matlamatnya apa pun, impian dan ketakutannya tidak terhenti.

Namun, anda mesti percaya pada diri sendiri apabila anda mempunyai matlamat yang cerah, impian yang dihargai - otak anda akan menemui jalan yang akan anda capai. Perkara utama adalah benar-benar mahukan, tetapi ada jalan penyelesaiannya.

Berikut mungkin garis besar asas bagaimana memotivasikan diri. Saya ingin mengetahui pendapat anda, tulis - Saya sedang menunggu komen anda.

Forum mengenai sosiofobia

Menu navigasi

Pautan tersuai

Maklumat pengguna

Anda di sini »Forum mengenai sosiofobia» Forum umum mengenai sosiofobia »Cara mengatasi diri dan mula hidup?

Cara mengatasi diri dan memulakan hidup?

Catatan 1 hingga 18 dari 18

02-07-2015 15:32:50

  • Dihantar oleh: Wertel
  • Pemula
  • Lokasi: Voronezh
  • 12 jawatan
  • Hormat: +0
  • Positif: +0
  • Jantina lelaki
  • Umur: 29 [1990-10-08]
  • ICQ: 256038106

Helo sayang. Saya datang ke sini untuk bercakap. Kenyataannya adalah bahawa untuk tahun lalu, mungkin, pemikiran mengenai masa depan tanpa gula menindas saya; bahawa saya pernah beralih arah yang salah.
Inilah contohnya: Saya tidak sah dengan cerebral palsy, bentuk penyakitnya tidak begitu serius, walaupun dapat dilihat. Tetapi secara fizikal sepenuhnya bebas. Dan sekarang, nampaknya, ada setiap kesempatan untuk mendapatkan sedikit penghormatan dari orang lain untuk mengatasi (seperti yang sering terjadi pada orang kurang upaya, walaupun, tentu saja, semua orang sangat peduli dengan drum). Tetapi bagaimana dengan orang-orang di sekitar, adalah perkara biasa untuk menghormati diri sendiri, merasa kenyang. Tetapi saya melepaskan peluang ini. Mengapa persoalan utama yang menyusahkan saya. Mengapa saya tidak menggunakan nichrome dengan kehidupan saya selama 4 tahun sekarang. Ya, saya berumur 24 tahun dan saya tidak bekerja, saya duduk di leher ibu bapa saya. Iaitu, atas sebab-sebab tertentu, saya melakukan lebih buruk daripada yang semula.
Saya pernah bermimpi bahawa karya saya akan berkaitan dengan sesuatu seperti pengaturcaraan. Tetapi saya membuat kesilapan dengan tidak pergi ke mana-mana selepas kuliah, dengan naif mempercayai bahawa saya akan belajar semuanya sendiri. Pada mulanya saya mencuba, tetapi cepat mencetak gol, terutama ketika berlatih. Oleh itu, saya akhirnya menyedari bahawa ini bukan milik saya. Tetapi apa itu milik saya? Apa yang saya mahu lakukan dalam hidup? Saya tidak tahu. Semuanya sampai pada titik bahawa saya mula mengimpikan pekerjaan yang tidak terampil, tanpa tekanan, seperti kurier atau seseorang di gudang.
Tetapi lihat di mana saya memandu? Saya tidak melakukan apa-apa untuk mengubah apa-apa. Segala-galanya hanya berada pada tahap pemikiran, rancangan. Walaupun pemikiran ini benar-benar merangkumi sebahagian besar kewujudan saya. Sekarang saya sering berjalan-jalan di bandar dan paling kerap, melihat orang yang lewat, saya memikirkan dengan siapa mereka bekerja dan secara tidak sengaja menghormati mereka hanya kerana mereka tidak main-main.
Saya rasa kita juga harus mengatakan bahawa ruang selebihnya di kepalaku dipenuhi oleh pemikiran tentang seorang gadis ketika aku melewati pasangan. Dan melepasi gadis yang lebih cantik. Pemikiran pertama adalah: Saya tidak akan pernah memilikinya. Tetapi ini adalah masalah lain, walaupun tidak kurang pentingnya. Gadis apa saya jika saya seorang pemikat?
Tetapi masa hampir habis. Ini sekarang saya dapat, secara prinsipnya, tenang sementara ibu bapa saya mempunyai peluang untuk menyokong saya (walaupun kita tidak kaya - anggaran keluarga sekitar 30 ribu sebulan), tetapi tidak lama lagi mereka akan bersara dan saya HARUS mencari pekerjaan. Maksudnya, 5-6 tahun lagi. Sehingga saat ini, saya dapat menghabiskan apa yang saya perolehi untuk diri saya sendiri.
Tetapi saya masih menunggu sesuatu, semacam keajaiban. Bagaimana lagi untuk menerangkan perkara ini? Secara amnya, ketidakaktifan saya hanya membunuh saya. Ya, saya terlalu terbiasa dengan kehidupan seperti itu. Saya membayangkan dengan ngeri bagaimana saya harus bangun lima hari seminggu pada pukul 7 pagi untuk menghabiskan sebahagian besar hari di tempat kerja. Tetapi tidak ada jalan keluar, saya melepaskan peluang untuk bebas secara normal, kehilangan peluang untuk mencari pekerjaan sesuai dengan keinginan saya.

Ringkasan topik: Saya tertekan dengan kemalasan saya, tetapi saya tidak sesuai dengannya.

Cara mengatasi diri dan mula makan dengan betul?

Saya tidak dapat mengatasi keinginan yang kuat untuk makan banyak dan lazat. Sebelum ini, ini tidak mempengaruhi sosok dan wajah, jadi saya tidak bimbang. Tetapi sekarang ada kelebihan berat badan, kulit menjadi sangat buruk, dan hanya bosan makan berlebihan. Saya mahu menghirup kehidupan baru ke dalam badan saya. Beritahu saya cara belajar dan belajar makan dengan betul?

Ini adalah jenaka yang anda tidak perlu memaksa diri anda di sini (anda bahkan mengemukakan soalan sehingga terdengar menyakitkan untuk "mengalahkan" di dalamnya), tetapi untuk mencintai. Sekiranya jasad itu adalah kuil, maka anda perlu menghargai dan menghormati, mencintai semua yang anda masukkan ke dalamnya. Dan secara kiasan dan harfiah.

Ngomong-ngomong, saya boleh memberitahu anda rahsia - makanan sihat jauh lebih enak daripada menggemukkan. Anda hanya mempunyai budaya makanan yang terganggu, dan masalah ini tidak menyenangkan, tetapi masih dapat diselesaikan. Ketahui daya tarikan produk mudah, disediakan dengan baik, disajikan dengan indah dan dimakan dengan berselera. Kembalikan diet anda ke saluran yang sihat dan tidak lama lagi ia akan menjadi norma yang menyenangkan dan anda akan melihat semua kalori yang tidak berguna tanpa semangat.

Isi peti sejuk anda dengan produk baru dari diet baru, mulailah menyusun buku resipi sihat baru dan nikmatilah, tanpa kekerasan dan terlalu kuat!

Cara mengatasi diri dan pergi?

Soalan kepada ahli psikologi

Bertanya: Lydia

Kategori Soalan: Hubungan

Menerima 2 petua - perundingan dari ahli psikologi, untuk soalan: Bagaimana mengatasi diri anda dan pergi?

Helo Lydia! mari lihat apa yang berlaku:

Jatuh cinta dengan seorang lelaki. Kami bertemu 3 tahun, tetapi jarang. Kami berehat bersama, tetapi semua orang membayar untuk dirinya sendiri, kami tidak pergi berkunjung, hadiah adalah "kelas ekonomi". Saya tahu bahawa ada yang lain, lebih muda dan lebih indah. Percutian tidak bersama saya. Saya berkelakuan dengan maruah: Saya tidak cemburu, saya tidak memberikan fikiran, saya tidak menuntut apa-apa.

Tetapi adakah anda mengharapkan lelaki seperti itu? hubungan seperti itu? mengapa anda berpegang pada mereka? apa yang mereka berikan kepada anda? peluang untuk melepaskan diri dari kenyataan? atau mencipta ilusi bahawa anda mempunyai hubungan dan ANDA TIDAK bersendirian? mereka. lari dari perasaan kesepian anda sendiri - adakah mungkin untuk mewujudkan pergantungan emosi?

tetapi mengapa bersikap "dengan bermaruah" - ini adalah ANDA bagaimana anda melihat diri anda, tetapi sebenarnya, anda mengambil sepanjang 3 tahun sikapnya yang tidak bertanggungjawab terhadap anda - berehat sendirian, hanya pertemuan yang tidak tumpah di mana sahaja - iaitu ANDA ditutup, menahan diri dan juga diri sendiri JANGAN mengakuinya!

Saya cuba pergi beberapa kali, tetapi ketika saya bersendirian, saya tinggal sebentar, dia akan menelefon, dan lagi.

Anda lihat - ANDA berlari DARI kesepian anda - TAPI TIDAK KEPADA pasangan anda! bagaimanapun, tinggal bersamanya, anda sendiri TIDAK memberi peluang untuk bertemu dengan yang lain.

Hari Valentine. Saya menunggunya sebagai alasan untuk berbuka - dia tidak akan menelefon, jadi saya akan pergi dengan penuh maruah.

Apa yang perlu disalahkan? Hadiah murah tidak cantik. Kehadiran yang lain - tiada bukti

mengapa mencari alasan? Adakah perasaan ANDA memerlukan alasan? Bukankah itu alasan sebenar mengapa anda mahu keluar dari hubungan? dan mengapa menyembunyikan diri? Tanggungjawab DIRI SENDIRI, JANGAN menimpa! dan jalan keluar adalah dengan mencari diri sendiri, dan barulah pasangan!

Lydia, jika anda benar-benar memutuskan untuk mengetahui apa yang berlaku - anda boleh menghubungi saya - hubungi saya - saya akan dengan senang hati membantu anda!

Bagaimana untuk mengalahkan diri sendiri dan terus bermain sukan, jika walaupun dengan tekanan sederhana, anda mula membenci keseluruhan usaha ini?

Mengapa menyeksa diri anda dengan latihan yang melelahkan, benci berlari, berjongkok, latihan kekuatan. Terdapat kategori orang yang menikmati sebarang aktiviti fizikal, ada kategori yang tidak menyukainya. Sebagai contoh, gim untuk saya adalah neraka, secara harfiah semua simulator yang saya benci dan benci. Sudah tentu, saya tahu bahawa dalam sukan gaya hidup kita memang sangat diperlukan, tetapi siapa yang mengatakan bahawa ini mesti menjadi gim? Anda boleh melakukan apa yang anda sukai sambil menjaga kesihatan diri. Bola tampar, bola sepak, bola keranjang, atletik, kecergasan, tarian sukan, tiang, seni mempertahankan diri (yang hanya diperlukan) dan banyak lagi. Sekiranya kita bercakap secara langsung mengenai bentuk badan yang "ilahi", maka saya minta maaf, tetapi saya yakin bahawa kebanyakan gadis tidak akan peduli dengan lelaki yang dipompa yang hanya dapat menunjukkan kecantikan dan bersinar dengan dadanya yang penuh, dan gadis phyton yang tidak dapat bercakap yang mana, yang tidak dapat melakukan apa-apa kecuali selfie, tidak mungkin ada orang yang memberi perhatian dari yang mencukupi. Ya, kegembiraan pada 2 hari pertama akan berlaku, tetapi apa gunanya jika tidak ada yang perlu dibincangkan dengan Pinocchio yang dipam seperti itu. Ya, mereka pergi ke gim, ya, mereka kelihatan sangat sporty, tetapi apa lagi yang mereka ada? Apa yang mereka minat? Apa cinta?

Terdapat perbezaan antara sukan kegemaran anda dan sukan sahaja dan sangat besar. Pasti anda menyukai sesuatu pada tahun persekolahan anda, dan sekurang-kurangnya bermain ski atau gimnastik - buat perkara yang anda minati. Pergi ke tempat di mana anda menghabiskan masa bukan hanya dengan faedah, tetapi juga dengan keseronokan.

Bagaimana belajar bangun pagi? Cara mengatasi diri sendiri?

Berikut adalah beberapa cadangan mudah tetapi berkesan:

1. Jangan berubah menjadi "lark" terlalu cepat. Pendekatan bertahap akan memberikan hasil yang lebih baik. Kali pertama kami bangun lima belas minit lebih awal dari biasa. Kami membetulkan hasilnya selama beberapa hari. Sekali lagi kita mengurangkan waktu tidur pagi sehingga kita mencapai waktu bangun pagi yang dirancang.
2. Secara beransur-ansur mengembangkan kebiasaan tidur pada awal malam. Walaupun kita tidak mahu tidur, kita masih tidur dan membaca di tempat tidur.
3. Kami meletakkan jam penggera di tempat yang sukar dijangkau, jauh dari tempat tidur. Kami mengejek diri sendiri sehingga anda dapat mematikannya hanya dengan berdiri di atas kaki anda. Diperiksa. Cip ini berfungsi.
4. Menahan godaan untuk mundur

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes