Meter mana yang lebih baik, ragam dan prinsip operasi

Glukometer adalah alat moden untuk memantau sendiri gula darah. Tetapi bagaimana memilih peranti seperti itu, kerana hari ini di pasaran ada sejumlah besar model yang tidak hanya berbeda dari segi penampilannya, tetapi juga dari segi fungsi? Mari cuba fahami dengan lebih terperinci.

Varieti glukometer

Bergantung pada prinsip operasi, semua model glukometer dapat dikelaskan kepada dua jenis:

Fotometrik - glukosa ditentukan menggunakan jalur ujian penunjuk, yang, apabila darah bersentuhan dengan reagen yang dikenakan pada mereka, mengubah warnanya.

Elektrokimia - prinsip mengesan kepekatan gula dalam darah keseluruhan adalah untuk menentukan besarnya arus elektrik. Arus ini berlaku semasa reaksi kimia darah dan enzim glukosa oksidase. Kumpulan glukometer ini kini dianggap sebagai pilihan yang lebih moden..

Di samping itu, kelebihan glukometer elektrokimia adalah jumlah darah yang lebih kecil yang diperlukan untuk melakukan analisis. Tidak ada faktor subjektif untuk menilai indikator, yang tersedia ketika mengukur dengan alat fotometrik (ada keperluan untuk membandingkan warna jalur uji dengan skala). Walau bagaimanapun, glukometer seperti itu memerlukan urutan magnitud lebih tinggi daripada fotometrik.

Ketepatan kedua-dua jenis peranti adalah hampir sama, dan untuk menentukan tahap glukosa, anda perlu menusuk jari anda dengan jarum khas.

Parameter utama glukometer

Semasa memilih satu atau glukometer lain untuk memantau tahap glukosa, perlu mengambil kira ciri fungsional peranti yang dipilih.

Ketepatan tinggi dijamin oleh pengeluar berkualiti dari negara-negara seperti Jerman, Jepun dan Amerika. Walaupun demikian, walaupun dengan peranti seperti itu, kesalahan sehingga 20% dibenarkan. Pengendalian alat yang salah atau penggunaan ubat-ubatan juga boleh mempengaruhi ketepatan pengukuran..

Bahan habis pakai utama adalah jalur ujian, yang mestilah dari pengeluar yang sama. Adalah penting bahawa harga untuk mereka berpatutan untuk anda, kerana ini adalah bahan yang tanpanya mustahil untuk melakukan pengukuran. Anda perlu membelinya dengan mudah di bandar anda jika perlu. Jangan mengambilnya dalam jumlah yang berlebihan untuk persediaan untuk kegunaan masa depan, kerana jalur ujian mempunyai jangka hayat tertentu.

Biasanya pengukuran mengambil masa 4-10 saat. Isyarat bunyi akan memberitahu anda mengenai akhir kerja. Semakin cepat meter membuat pengiraan yang diperlukan, semakin baik.

Bagi penduduk Rusia dan negara-negara CIS lain, unit ukuran dinyatakan dalam mmol / l adalah kebiasaan. Dalam unit pengukuran inilah hasilnya diperoleh semasa penyampaian makmal analisis secara rawat jalan atau pesakit dalam. Terdapat glukometer dengan unit mg / dl lain. Walaupun dengan pengiraan mudah dilakukan untuk memindahkan satu unit ke unit yang lain, lebih baik tetap mendapatkan meter dengan unit ukuran biasa. Perkara ini berlaku terutama bagi orang tua yang akan membebankan pengiraan yang tidak perlu.

Jumlah darah yang diperlukan

Perhatikan berapa banyak darah yang perlu anda ambil untuk satu analisis. Selalunya, nilai ini berkisar antara 0,6 hingga 2 μl.

Bilangan sel memori boleh berkisar antara 10 hingga 500 ukuran. Tentukan terlebih dahulu berapa banyak hasil yang perlu anda simpan..

Pengiraan hasil purata

Fungsi yang sangat berguna yang akan membantu anda membuat kesimpulan utama dari hasil analisis anda tidak sekaligus, tetapi dalam beberapa hari, misalnya, selama seminggu, 14 hari, 1 dan 3 bulan. Anda juga boleh mengesan tahap gula sebelum atau selepas makan..

Kekompakan dan berat badan

Peranti tidak boleh mengambil banyak ruang dan berat, kerana dia harus selalu bersama anda, terutama bagi pesakit diabetes yang disahkan.

Sekiranya anda membeli glukometer yang mengira kepekatan glukosa dalam plasma darah, dan bukan dalam darah keseluruhan, maka anda perlu mengurangkan 11% dari hasilnya, kerana semua piawaian direka khas untuk petunjuk dalam darah penuh.

Lebih baik memilih model dengan pengekodan automatik. Pengekodan diperlukan semasa membeli jalur ujian dari pelbagai pihak. Dalam kes lain, ia dilakukan secara manual atau menggunakan cip khas..

Ini termasuk panduan suara, lampu latar, jam penggera, penyegerakan data dengan komputer, dll. Fungsi seperti ini dapat memudahkan penggunaan peranti untuk kategori orang tertentu..

Pemilihan glukometer berdasarkan kategori pesakit

Semua orang yang perlu memilih glukometer boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan:

 • pesakit muda dengan diabetes;
 • pesakit tua dengan diabetes;
 • kanak-kanak;
 • orang yang tidak menghidap diabetes.

Bagi pesakit muda yang menghidap diabetes

Bagi orang muda tidak akan ada kesulitan dengan pengembangan teknologi baru, jadi semakin fungsinya, semakin baik. Ciri-ciri penting semasa memilih glukometer untuk orang muda:

 • ketepatan tinggi
 • kelajuan pengukuran;
 • saiz dan berat kecil;
 • keupayaan untuk menyimpan buku harian diabetes, kerana adanya fungsi ingatan dan pengukuran nilai rata-rata;
 • adanya fungsi tambahan untuk kawalan penyakit yang lebih lengkap (misalnya, output data ke aplikasi telefon bimbit atau komputer).

Bagi pesakit tua yang menghidap diabetes

Untuk kategori orang ini, glukometer diperoleh, mungkin paling kerap. Dan ini wajar, kerana diabetes jenis 2 sering berlaku pada usia tua.

Semasa memilih alat mudah alih untuk mengukur glukosa, adalah penting bahawa meter mempunyai ciri-ciri berikut:

 • kebolehpercayaan dan ketepatan pengukuran yang tinggi;
 • kemudahan penggunaan;
 • skrin besar dengan nilai digital yang besar;
 • kehadiran lampu latar;
 • iringan suara;
 • kekurangan pengekodan;
 • bilangan minimum komponen bergerak dalam peranti;
 • jumlah minimum darah keseluruhan untuk satu ukuran.
 • kos bahan habis yang rendah.

Untuk kanak-kanak

Oleh kerana sebarang analisis selalu menimbulkan ketakutan pada seorang anak, anda perlu membuat prosedur ini secepat mungkin dan tidak menyakitkan. Dalam hal ini, perkara pertama yang perlu anda fokuskan ialah kedalaman tusukan jari.

Glukometer untuk orang yang tidak menghidap diabetes

Kategori orang ini juga mungkin berminat untuk membeli glukometer, kerana setelah 45 tahun risiko terkena diabetes mellitus meningkat dengan ketara, terutama jika terdapat faktor risiko. Jadi, bagi orang yang tidak menghidap diabetes, tetapi dengan adanya sejarah keluarga yang membebankan, berat badan tinggi, hipertensi arteri, ada baiknya membeli glukometer untuk tujuan pencegahan agar dapat bertindak balas dengan cepat apabila terdapat turun naik gula darah.

Sebaiknya orang seperti ini memilih instrumen dengan sekumpulan fungsi minimum, kawalan sederhana dan ketepatan pengukuran tinggi untuk mengawal penyimpangan minimum. Ia juga bernilai untuk membeli model yang jalur ujiannya mempunyai jangka hayat terpanjang kerana hakikat bahawa tidak memerlukan analisis harian.

Memeriksa ketepatan meter

Agar anda sentiasa yakin bahawa peranti menunjukkan hasil yang sebenarnya, anda perlu mengetahui cara memeriksa ketepatan meter.

Ini cukup mudah: lakukan 3 pengukuran berturut-turut dan bandingkan hasilnya. Turun naik tidak boleh melebihi 5-10%.

Pilihan kedua adalah membandingkan data glukometer dengan hasil makmal. Dengan kepekatan gula kurang dari 4,2 mmol / L, perbezaannya tidak boleh lebih dari 0,8 mmol / L; pada nilai yang lebih tinggi, kesalahan dapat meningkat hingga maksimum 20%.

Meter glukosa darah moden terbaik

Sebagai kesimpulan, kami akan menunjukkan senarai glukometer yang paling dipercayai dan moden:

 • Gamma Mini - glukometer elektrokimia padat dengan harga yang berpatutan dengan memori selama 20 ukuran.
 • Accu-Chek Active adalah glukometer fotometrik pantas dengan harga rendah yang mengira nilai purata selama 7.14 dan 30 hari.
 • OneTouch Select adalah glukometer elektrokimia skrin besar yang dilengkapi dengan kapasiti memori yang besar (350 ukuran) dan menghasilkan pengukuran glukosa cepat (5 saat).
 • Bionime Rightest GM 550 - glukometer elektrokimia tepat dari pengeluar domestik dengan paparan dan memori yang besar untuk 500 ukuran.
 • Wellion Calla Mini adalah meter glukosa darah Austria dengan prinsip operasi elektrokimia, yang mempunyai skrin besar dengan nilai berangka yang besar dan kemampuan untuk menghitung nilai rata-rata. Di samping itu, ia mengumumkan pengukuran glukosa patologi dengan isyarat yang dapat didengar..

Setelah membiasakan diri dengan variasi dan ciri-ciri glukometer yang berbeza, kini anda dapat menentukan sendiri glukometer mana yang lebih baik dan membeli peranti sesuai dengan pilihan anda masing-masing.

Cara memilih glukometer

Pengukuran kadar gula darah adalah prosedur penting dalam kehidupan penderita diabetes, yang dilakukan setiap hari di rumah untuk mengatur kesihatan umum. Untuk tujuan ini, peranti moden digunakan - glukometer. Lekapan yang senang dijual. Semua ahli keluarga boleh menggunakannya. Membeli meter glukosa darah adalah cadangan biasa doktor untuk orang yang mempunyai gula darah tinggi. Tinggal hanya untuk mengetahui bagaimana memilih meter yang tepat untuk rumah, dan belajar bagaimana menggunakannya, yang tidak begitu sukar. Teknologi baru dalam perubatan memberi harapan kepada berjuta-juta orang di seluruh dunia untuk menggunakan peluang baru untuk menjaga kesihatan.

Jenis glukometer

Sebelum membeli ubat yang sangat diperlukan, seperti glukometer yang tidak terlalu mahal, adalah berguna untuk mengkaji modelnya. Apabila memilih pilihan yang paling sesuai, anda harus membiasakan diri dengan ciri teknikal peranti.

Setakat ini, adalah kebiasaan untuk membezakan empat jenis glukometer mengikut kategori pesakit:

 • alat yang ditujukan untuk warga tua;
 • meter glukosa darah yang boleh digunakan oleh orang di bawah usia 40 tahun;
 • glukometer yang boleh digunakan oleh pesakit yang disyaki diabetes;
 • peranti untuk haiwan kesayangan.

Beberapa model peranti ini menjadi lebih popular, ada yang kurang. Banyak bergantung pada fungsi peranti, misalnya, pada kejelasan skrin warna dan kemudahan pengoperasian. Terdapat model dengan kelebihan tambahan, misalnya, layar dengan grafik yang kaya. Sebenarnya, meter adalah alat yang sangat luar biasa, tetapi sangat diperlukan untuk kegunaan rumah..

Glukometer pada usia tua

Orang yang lebih tua tidak suka memahami peranti baru. Oleh itu, di sini, lebih mudah lebih baik. Di antara kategori orang ini, model glukometer untuk orang tua, yang dibezakan oleh kebolehpercayaan, dianggap paling berharga. Biasanya ini adalah model dengan casing yang hampir tahan goncangan, dengan skrin besar, dengan set tindakan tambahan minimum. Glukometer semacam itu jarang pecah atau gagal; ia dicirikan oleh ketepatan pengukuran yang lebih tinggi..

Prinsip operasi glukometer sedemikian dalam pengekodan cip pada jalur ujian. Anda tidak perlu memasukkan nombor untuk ini. Terdapat beberapa model di mana pengekodan tidak digunakan sama sekali dan tidak ada butang. Kos glukometer seperti itu, sebagai peraturan, tidak tinggi, kerana mereka tidak mempunyai "loceng dan wisel" dan pilihan yang tidak berguna. Tetapi yang menarik, banyak model peranti moden dapat disambungkan ke komputer, contohnya, model VanTouch dan Kontur.

Glukometer untuk seorang lelaki muda

Model glukometer yang paling biasa untuk kanak-kanak dan remaja dari segmen ini ialah VanTouch, Keyassens, Accu-Chek. Instrumen tidak hanya mengambil ukuran. Ini adalah satu set rekaan keseluruhan: layar terang yang besar, kehadiran lampu latar, port yang mudah digunakan. Secara amnya, terdapat banyak kemudahan. Contohnya, anda boleh menggunakan lampu latar pada waktu petang atau malam untuk menggunakan setitik darah. Banyak model tidak berfungsi dengan kuasa bateri, tetapi dicas dari PC, beberapa model menggunakan penyesuai USB dengan kemampuan untuk menyambung.

Bergantung pada konfigurasi, pen khas boleh digunakan yang menusuk jari tanpa rasa sakit. Bagi golongan muda dengan diabetes yang didiagnosis, kepantasan pengukuran dan kualiti data, serta kemudahan penggunaan, adalah penting. "Perkara-perkara kecil" yang lain juga membolehkan anda mencapai kesan yang diinginkan dengan usaha yang minimum. Contohnya, kehadiran penutup untuk peranti, pemegang khas untuk meter dan pen.

Dijual untuk orang di bawah 40 tahun terdapat versi glukometer yang lebih ringkas (tidak seperti klasik), misalnya Kontur TS, Akku-Chek Mobile atau VanTachVerioIQ. Kebolehgunaan peranti sedemikian, khususnya, merangkumi kenyataan bahawa kaset ujian untuk sebilangan pagar (misalnya, 50 kali) dimasukkan ke dalam meter. Tanpa pengekodan. Sekiranya perlu, lakukan pengukuran untuk analisis, perlu diperhatikan glukometer EasyTouchGC. Penghidap diabetes yang berpengalaman, sebagai peraturan, tahu memilih glukometer yang tepat untuk rumah dari rangkaian peranti ini.

Fungsi dan ciri glukometer

Jenis glukometer termudah dengan jalur yang murah cukup berfungsi untuk memenuhi keperluan asas. Peranti ini dapat dilengkapi dengan pilihan tambahan, misalnya, untuk mengukur kadar kolesterol. Prinsip operasi model biasa hampir sama untuk semua orang: setetes darah diambil pada jalur ujian khas. Selanjutnya, peranti itu sendiri menganalisis maklumat yang diterima dan setelah beberapa saat memberikan hasil digital pada paparan. Segala-galanya sangat mudah dan pantas..

Set lengkap glukometer yang paling biasa atau sehari-hari termasuk:

 • alat pengukur;
 • pen penindas yang sesuai;
 • kapasiti kecil dengan jalur ganti untuk ukuran.

Kit ini juga boleh mengandungi sisipan khas dengan maklumat untuk penghidap diabetes, dan dengan cadangan:

 • apakah norma glukosa;
 • bagaimana memberi pertolongan cemas sekiranya berlaku krisis;
 • senarai produk yang dibenarkan;
 • senarai makanan yang membantu mengawal gula dalam darah.

Ciri umum alat pengukur darah dinyatakan oleh empat parameter:

 • pengekodan
 • penentukuran
 • masa untuk pengukuran;
 • kehadiran ingatan.

Pengekodan diperlukan untuk mendapatkan data unik bergantung pada jenis jalur ujian. Kod dan jalur dipilih secara individu. Terdapat, bagaimanapun, pengecualian. Sebagai contoh, pada penjualan anda boleh menemui helai jenis sejagat, yang direka khas untuk kebanyakan jenis glukometer. Pengaturan pengekodan pada peranti konvensional dapat dilakukan secara bebas. Juga, terutama untuk pengguna yang lebih tua, tetapan pengekodan automatik menggunakan cip disediakan.

Pengukuran masa diukur dalam beberapa saat, dengan nilai rata-rata 5 saat. Setelah menerima hasil yang telah selesai, isyarat bunyi diterima. Penentukuran adalah satu lagi parameter penting bagi fungsi instrumen. Ini adalah bahan berdasarkan data pengukuran yang diperoleh. Contohnya, darah atau plasma darah. Dalam kes terakhir, untuk ketepatan, tolak 10 peratus dari hasil asalnya. Pada prinsipnya, jumlah pengukuran terbesar dibuat dari plasma.

Masih tidak jelas mengapa memori diperlukan. Walaupun pesakit diabetes yang berpengalaman, ketahui betapa pentingnya maklumat lengkap. Jadi, kebanyakan peranti mampu menyimpan data mengikut hasil 20 pengukuran. Model yang lebih moden dapat menyimpan nilai maksimum. Sudah tentu, ketika memilih glukometer moden, keutamaan harus diberikan kepada model yang dilengkapi dengan kapasiti memori maksimum. Ini tidak hanya akan berisi nilai yang diperoleh, tetapi juga waktu pengukuran.

Video: Bagaimana memilih glukometer? Perbandingan Model

Cara memilih meter yang sesuai untuk rumah: pemeriksaan ketepatan

Dengan kehadiran glukometer yang baik, walaupun merupakan pilihan anggaran, misalnya, VanTouchSlect, penting untuk menentukan ketepatan maklumat. Anda dapat memeriksa ketepatan pada masa pembelian, walaupun banyak yang mengabaikan perkara ini. Penjual mesti menunjukkan prestasi model. Kadar ralat dalam operasi peranti tidak boleh lebih dari 10 peratus. Tetapi ini adalah garis kritikal. Lebih baik mengambil peranti dengan kesalahan tidak lebih dari 5 peratus. Ketepatan pengukuran maksimum diperlukan bagi orang yang sering mengalami turun naik kadar glukosa, untuk mengelakkan keadaan berbahaya.

Untuk menguji peranti, perlu dilakukan tiga ujian berturut-turut, untuk membandingkan hasilnya. Penyimpangan kecil dari norma menunjukkan kesesuaian peranti. Anda boleh menguji peranti dengan cara lain, lebih memakan masa. Oleh itu, anda perlu melakukan analisis makmal, dan kemudian melakukan pengukuran sendiri, sekali lagi membandingkan petunjuknya. Hari ini, penyelesaian khas digunakan untuk menentukan ketepatan peranti. Ia membantu mengenal pasti ketidaksempurnaan peranti ketika jatuh, dengan perbezaan hasil, untuk tujuan pencegahan.

Pada masa pembelian, mekanisme pegangan juga diperiksa. Anda boleh menentukan kebolehpercayaan peranti seperti berikut: anda perlu "melepaskannya" dari awal, dan kemudian mengisi semula lancet. Semasa memeriksa konfigurasi, kehadiran glukometer, pen, sepuluh lancet dan dua puluh lima jalur ujian diambil kira. Anda boleh membeli set jalur tambahan (50 - 100 keping, berharga 600 - 700 rubel untuk peranti konvensional atau 800 - 900 rubel untuk 50 helai untuk peranti moden).

Jangan lupa menabung. Titik perbelanjaan utama semasa membeli glukometer adalah jalur. Diabetes jenis 1 terkenal, kerana mereka harus melakukan pengukuran lebih dari sekali sehari. Untuk menjimatkan bekalan, anda boleh menggunakan tawaran klinik, biasanya terdapat jalur yang dikeluarkan secara percuma. Perkara utama adalah untuk mengetahui jenis jalur yang anda perlukan..

Lebih banyak mengenai ciri meter

Seperti yang disarankan oleh doktor - walaupun pada orang yang sihat, anda perlu memeriksa gula darah anda setahun sekali. Tahap glukosa dapat diturunkan untuk mengecualikan kemungkinan mengembangkan penyakit atau komplikasinya. Anda juga dapat mengawal kesejahteraan anda di rumah berkat glucometer moden. Ulasan tambahan terhadap peranti ini dan maklum balas positif mengenai mereka akan membantu membuat pilihan yang tepat..

Apa lagi yang perlu anda ketahui mengenai model glukometer moden?

 1. Peranti fotometrik sudah menjadi perkara masa lalu. Tempat mereka sekarang diambil oleh alat dengan mekanisme elektrokimia untuk menentukan tahap glukosa dalam jalur ujian. Menggunakan bahannya cukup mudah - setetes darah digunakan pada jalur, setelah itu maklumat dipaparkan di layar. Penting untuk diingat bahawa semua glukometer adalah alat invasif - anda tidak boleh melakukannya tanpa menindik.
 2. Dari model glukometer moden, perlu diketengahkan model yang sesuai dengan ukuran, berat, kegunaan, bentuk dan saiz memori. Kepantasan prosedur juga berperanan dalam kajian kualitatif. Dalam model moden, hasil pengukuran dapat dijumpai dalam 3 saat. Tetapi ketepatan kajian seperti itu harus ditangani dengan berhati-hati, dengan mengambil kira kesalahan.
 3. Memilih glukometer, anda harus memutuskan jumlah fungsi dalam kes tersebut. Yang penting bukan jumlah fungsi, tetapi keperluannya. Sebagai contoh, banyak pengguna melakukan tanpa port tambahan untuk memindahkan data ke komputer. Tetapi apa yang sukar dilakukan adalah menu dalam bahasa Rusia. Beberapa model ultra moden mungkin mempunyai panduan suara terbina dalam. Keutamaan diberikan kepada model peranti yang lebih ringkas yang boleh dimasukkan ke dalam poket anda..
 4. Jalur ujian telah disebutkan. Walaupun begitu, penting untuk diingat bahawa untuk setiap pengukuran diperlukan jalur baru. Lebih-lebih lagi, meter itu sendiri dan jalur ujian mestilah dari jenama yang sama. Jalur dari balang terbuka (bungkusan) selepas waktu (3-4 bulan) boleh memberikan hasil yang tidak tepat. Penting juga pada saat penggunaan untuk memperhatikan tarikh luput barang habis pakai.
 5. Untuk analisis ekspres, peranti yang memerlukan pengekodan berkala digunakan. Proses ini diperlukan untuk menghilangkan kemungkinan kesalahan. Semua tetapan boleh dibuat untuk anda..
 6. Alat yang digunakan untuk menusuk kulit mestilah steril, tanpa kerosakan mekanikal. Sebaiknya gunakan sekali sahaja (penting untuk memastikan bahawa jarum berada di penutup khas).

Penyakit ini tidak bergurau

Diabetes mellitus adalah diagnosis yang serius sehingga ketika disuarakan, pemikiran lahir di kepala mengenai perjalanan sehari-hari ke klinik, mengenai antrian dan prosedur yang tidak menyenangkan. Tetapi hari ini semua ini adalah masalah sekunder - beli glukometer mudah alih moden. Peranti tanpa jalur belum dikembangkan, walaupun versi meter moden cukup bagi pesakit diabetes untuk mengawal keadaan secara bebas. Perlu diingat bahawa anda boleh membeli barang di farmasi dan dalam talian, di kedai dalam talian. Ahli endokrinologi mengesyorkan menggunakan peranti jenama yang terbukti, dan mengetahui cara memilih meter yang tepat untuk kediaman, kerana tidak setiap model peranti dapat berfungsi.

Pengarang Kudel Larisa

Semua artikel diuji oleh pengamal..

Gomzar Anastasia Sergeevna
ahli terapi. Pengalaman lebih dari 20 tahun Pendidikan: FGBOU VO Far Eastern State Medical University

Cara memilih glukometer untuk kegunaan rumah?

Perubahan gula darah dapat menyertai banyak penyakit, tetapi diabetes dianggap sebagai patologi yang paling biasa. Ini adalah penyakit sistem endokrin, yang dicirikan oleh gangguan metabolik kerana sintesis insulin yang tidak mencukupi atau patologi tindakannya.

Diabetes memerlukan pemantauan setiap hari. Ini diperlukan untuk memastikan bacaan glukosa berada dalam had yang boleh diterima. Mencapai pampasan adalah penting untuk mencegah perkembangan komplikasi kronik dan mengekalkan kualiti hidup yang tinggi bagi pesakit..

Di makmal, tahap glisemia diukur menggunakan penganalisis khas, dan hasilnya siap dalam sehari. Mengukur tahap gula di rumah juga tidak menjadi masalah. Untuk tujuan ini, pengeluar peralatan perubatan mempunyai alat mudah alih - glukometer. Bagaimana memilih glukometer sehingga memenuhi semua parameter yang diharapkan, tepat dan tahan lama, kita akan mempertimbangkan dalam artikel.

Sedikit mengenai diabetes

Terdapat beberapa bentuk penyakit ini. Dengan jenis 1 (bergantung kepada insulin), pankreas tidak memenuhi tugas yang ditetapkan oleh badan untuk menghasilkan insulin. Insulin dipanggil bahan aktif hormon yang mengangkut gula ke sel dan tisu, "membuka pintu ke sana." Sebagai peraturan, penyakit jenis ini berkembang pada usia muda, bahkan pada kanak-kanak.

Proses patologi jenis 2 sering berlaku pada orang tua. Ia dikaitkan dengan berat badan yang tidak normal dan gaya hidup, pemakanan yang tidak betul. Bentuk ini dicirikan oleh fakta bahawa pankreas mensintesis jumlah hormon yang mencukupi, tetapi sel-sel tubuh kehilangan kepekaan terhadapnya..

Terdapat bentuk lain - kehamilan. Ia berlaku pada wanita semasa kehamilan, menurut mekanisme ia menyerupai 2 jenis patologi. Selepas kelahiran bayi, ia biasanya hilang dengan sendirinya.

Penting! Ketiga-tiga bentuk diabetes disertai dengan jumlah glukosa yang tinggi dalam aliran darah.

Untuk apa glukometer??

Peranti mudah alih ini direka untuk mengukur tahap glisemia bukan hanya di rumah, tetapi juga di tempat kerja, di negara ini, semasa melakukan perjalanan. Ia memerlukan sedikit ruang, mempunyai dimensi kecil. Mempunyai glukometer yang baik, anda boleh:

 • untuk menganalisis tanpa rasa sakit;
 • Betulkan menu individu bergantung pada hasilnya;
 • tentukan berapa banyak insulin yang diperlukan untuk diberikan;
 • nyatakan tahap pampasan;
 • mencegah perkembangan komplikasi akut dalam bentuk hiper dan hipoglikemia;
 • aktiviti fizikal yang betul.

Pemilihan glukometer adalah tugas penting bagi setiap pesakit, kerana alat ini mesti memenuhi semua keperluan pesakit, tepat, senang dijaga, berfungsi dengan baik, dan sesuai dengan keadaan fungsinya pada kumpulan usia pesakit tertentu.

Apakah peranti itu?

Jenis glukometer berikut boleh didapati:

 • Peranti jenis elektrokimia - jalur ujian yang merupakan sebahagian daripada peranti, diproses dengan penyelesaian khusus. Semasa interaksi darah manusia dengan penyelesaian ini, tahap glisemia diperbaiki dengan mengubah petunjuk arus elektrik.
 • Peranti jenis fotometrik - jalur ujian glukometer ini juga dirawat dengan reagen. Mereka berubah warna bergantung pada nilai glukosa dalam setetes darah yang dikenakan ke kawasan jalur yang ditentukan.
 • Glukometer yang berfungsi mengikut jenis Romanov - malangnya, alat seperti itu tidak tersedia untuk digunakan. Mereka mengukur glisemia melalui spektroskopi kulit..

Penting! Dua jenis glukometer pertama mempunyai ciri yang serupa, ukurannya agak tepat. Peranti elektrokimia dianggap lebih senang, walaupun harganya jauh lebih tinggi.

Prinsip apa yang harus dipilih?

Untuk memilih glukometer dengan betul, anda harus memperhatikan ciri-cirinya. Titik penting pertama adalah kebolehpercayaan. Keutamaan harus diberikan kepada model pengeluar yang dipercayai yang telah berada di pasaran lebih dari satu tahun dan telah membuktikan diri mereka dengan baik, berdasarkan ulasan pengguna.

Sebagai peraturan, kita bercakap mengenai meter glukosa darah Jerman, Amerika dan Jepun. Anda juga perlu ingat bahawa lebih baik menggunakan jalur ujian untuk meter glisemik dari syarikat yang sama yang mengeluarkan peranti itu sendiri. Ini akan mengurangkan kemungkinan kesilapan dalam hasil penyelidikan..

Berikut adalah ciri-ciri umum glukometer, yang juga harus diberi perhatian semasa membeli meter untuk kegunaan peribadi.

Dasar harga

Bagi kebanyakan orang yang sakit, masalah harga adalah salah satu yang paling penting ketika memilih peranti mudah alih. Malangnya, tidak banyak yang mampu membeli glukometer yang mahal, tetapi kebanyakan pengeluar telah menyelesaikan masalah ini dengan mengeluarkan model anggaran, sambil mengekalkan mod ketepatan untuk menentukan glisemia.

Anda mesti ingat tentang barang keperluan yang perlu dibeli setiap bulan. Contohnya, jalur ujian. Pada diabetes jenis 1, pesakit mesti mengukur gula beberapa kali sehari, yang bermaksud bahawa dia akan memerlukan sehingga 150 helai sebulan.

Pada diabetes mellitus jenis 2, petunjuk glisemia diukur sekali sehari atau 2 hari. Ini menjimatkan bahan habis pakai secara semula jadi.

Hasil Diagnostik

Sebilangan besar alat dapat menentukan tahap gula tidak hanya dalam darah kapilari, tetapi juga dalam vena, dengan pengiraan khas. Sebagai peraturan, perbezaannya adalah dalam lingkungan 10-12%.

Glukometer dapat menukar bacaan gula menjadi unit yang berbeza:

Titisan darah

Untuk memilih glukometer yang betul, anda harus mengambil kira berapa banyak biomaterial yang diperlukan untuk diagnosis. Semakin sedikit darah yang digunakan, semakin senang menggunakan alat ini. Perkara ini berlaku terutamanya untuk anak kecil, yang mana setiap prosedur menindik jari memberi tekanan..

Prestasi optimum ialah 0.3-0.8 μl. Mereka membolehkan anda mengurangkan kedalaman tusukan, mempercepat proses penyembuhan luka, membuat prosedur kurang menyakitkan.

Masa Analisis Hasil

Peranti harus dipilih sesuai dengan waktu yang berlalu dari saat setetes darah mencecah jalur ujian sehingga hasil diagnostik muncul di layar meter. Kepantasan menilai hasil setiap model adalah berbeza. Optimum - 10-25 saat.

Terdapat alat yang menunjukkan angka glisemik walaupun setelah 40-50 saat, yang sangat tidak sesuai untuk memeriksa kadar gula di tempat kerja, dalam perjalanan, dalam perjalanan perniagaan, di tempat umum.

Jalur ujian

Pengilang, sebagai peraturan, menghasilkan jalur ujian yang sesuai untuk peranti mereka, tetapi ada juga model universal. Semua jalur berbeza antara satu sama lain mengikut lokasi zon ujian di mana darah harus digunakan. Di samping itu, model yang lebih maju dirancang sedemikian rupa sehingga peranti secara bebas melakukan pensampelan darah dalam jumlah yang diperlukan.

Jalur ujian juga boleh mempunyai ukuran yang berbeza. Melakukan pergerakan kecil mungkin tidak mungkin dilakukan bagi sebilangan orang yang sakit. Di samping itu, setiap kumpulan jalur mempunyai kod tertentu yang mesti sesuai dengan model meter. Sekiranya tidak dipatuhi, kod tersebut diganti secara manual atau melalui cip khas. Penting untuk memperhatikan perkara ini semasa membuat pembelian..

Jenis makanan

Deskripsi peranti juga mengandungi data pada baterinya. Beberapa model memiliki catu daya yang tidak dapat diganti, namun, ada sejumlah perangkat yang berfungsi berkat bateri jari konvensional. Lebih baik memilih wakil pilihan terakhir.

Bagi orang tua atau pesakit yang mempunyai masalah pendengaran, penting untuk membeli peranti yang dilengkapi dengan fungsi isyarat audio. Ini akan memudahkan proses pengukuran glisemia..

Ingatan

Glukometer dapat merakam maklumat mengenai ukuran terkini dalam ingatannya. Ini diperlukan untuk mengira kadar gula darah rata-rata selama 30, 60, 90 hari terakhir. Fungsi serupa membolehkan anda menilai keadaan pampasan penyakit dalam dinamika.

Meter terbaik adalah yang mempunyai memori paling banyak. Ini amat penting bagi pesakit yang tidak menyimpan buku harian peribadi pesakit diabetes dan tidak mencatatkan hasil diagnostik. Bagi pesakit yang lebih tua, alat seperti itu tidak diperlukan. Oleh kerana sebilangan besar fungsi, glukometer menjadi lebih "tidak berguna".

Dimensi dan komunikasi dengan peranti lain

Bagaimana memilih glukometer untuk orang yang aktif yang tidak memberi tumpuan kepada penyakitnya dan sentiasa bergerak? Untuk pesakit seperti itu, alat yang mempunyai dimensi kecil sesuai. Mereka senang diangkut dan digunakan walaupun di tempat awam..

Komunikasi dengan PC dan alat komunikasi lain adalah ciri lain yang digunakan oleh kebanyakan orang muda. Ini penting bukan sahaja untuk menyimpan buku harian diabetes anda dalam bentuk elektronik, tetapi juga kemampuan menghantar data kepada doktor peribadi anda.

Instrumen untuk setiap bentuk diabetes

Glukometer terbaik untuk "penyakit manis" jenis 1 akan mempunyai ciri-ciri berikut:

 • kehadiran muncung untuk melakukan tusukan di kawasan alternatif (misalnya, di cuping telinga) - ini penting, kerana pengambilan sampel darah dilakukan beberapa kali sehari;
 • keupayaan untuk mengukur tahap badan aseton dalam aliran darah - lebih baik penunjuk sedemikian ditentukan secara digital daripada menggunakan jalur ekspres;
 • saiz dan berat kecil alat itu penting kerana pesakit yang bergantung kepada insulin membawa glukometer dengan mereka.

Model yang digunakan untuk patologi jenis 2 harus mempunyai fungsi berikut:

 • selari dengan glisemia, glukometer harus mengira kolesterol, yang diperlukan untuk mencegah sejumlah komplikasi dari jantung dan saluran darah;
 • saiz dan berat tidak banyak masalah;
 • syarikat pembuatan yang terbukti.

Penarafan Glukometer

Berikut adalah gambaran keseluruhan glukometer dan meter mana yang terbaik untuk dipilih (mengikut ciri-cirinya).

Mini gamma

Glukometer tergolong dalam kumpulan peranti yang beroperasi mengikut jenis elektrokimia. Indeks gula maksimumnya ialah 33 mmol / l. Hasil diagnostik diketahui selepas 10 saat. 20 hasil penyelidikan terakhir kekal dalam ingatan saya. Ini adalah peranti mudah alih kecil yang beratnya tidak melebihi 20 g.

Peranti sedemikian baik untuk perjalanan perniagaan, perjalanan, mengukur tahap glukosa di rumah dan di tempat kerja..

Pilih satu sentuhan

Peranti elektrokimia yang popular di kalangan pesakit kencing manis yang lebih tua. Ini disebabkan oleh bilangan yang banyak, sistem yang optimum untuk pengekodan jalur. 350 hasil diagnostik terakhir kekal dalam ingatan. Nombor penyelidikan muncul selepas 5-10 saat.

Penting! Meter ini dilengkapi dengan fungsi menyambung ke komputer peribadi, tablet dan alat komunikasi lain.

Accu-Chek Aktif

Glukometer berasaskan fotometer. Kelemahannya adalah jumlah darah yang diperlukan untuk diagnosis melebihi 2-3 kali prestasi alat lain. Masa diagnostik adalah 10 saat. Berat peranti - kira-kira 60 saat.

Wellion calla mini

Peranti adalah jenis elektrokimia yang memaparkan hasil diagnostik di skrin setelah 7 saat. Dalam ingatan data peranti, kira-kira 300 pengukuran terakhir disimpan. Ini adalah meter glukosa darah buatan Austria yang sangat baik, yang dilengkapi dengan skrin besar, berat badan rendah dan isyarat bunyi tertentu..

Ulasan Pesakit

Memilih glukometer individu dapat membantu ahli endokrinologi yang hadir. Perhatikan ulasan pengguna lain. Semasa memilih, kombinasi ciri-ciri yang penting untuk kes klinikal tertentu harus dipertimbangkan..

Meter mana yang lebih baik untuk dipilih

Diagnosis diabetes melibatkan pemantauan berterusan kadar glukosa darah, tetapi tidak perlu berjumpa doktor. Berkat perkembangan moden dalam bidang perubatan, pesakit yang “bergantung” dapat mengawal diri di rumah. Masih ada untuk mendapatkan glukometer alat khas. Meter mana yang lebih baik untuk dipilih? Unik tepat, mudah digunakan dan diperibadikan..

Kriteria pilihan

Oleh kerana pelbagai jenis glukometer di pasaran, sukar bagi orang biasa untuk memilih model yang tepat yang dapat memenuhi keperluan asas bagi alat untuk mengukur tahap gula. Profesional bergegas menyelamatkan. Inilah yang mereka sarankan untuk diberi perhatian ketika memilih peranti untuk kegunaan rumah:

 • Ciri teknikal dan kemungkinan menggunakan meter dalam keadaan tertentu.
 • Prosedur untuk menyediakan peranti untuk operasi.
 • Isipadu darah diperlukan untuk analisis.
 • Jumlah memori dan kemampuan untuk berkomunikasi dengan komputer untuk mengekalkan buku harian peribadi.
 • Kefungsian.

Pakar memberi perhatian pada jalur ujian peranti. Bahan habis pakai semacam itu kadang-kadang lebih penting daripada peranti itu sendiri, kerana ia bertanggungjawab untuk ketepatan penunjuk. Lebih baik jika helai tersedia secara bebas dan mempunyai kos yang rendah, kerana dalam beberapa kes, perlu menggunakannya lebih dari 3 kali sehari.

Umur pesakit adalah satu lagi pilihan penting. Orang tua, lebih kerap daripada orang lain yang memerlukan kawalan tahap gula, semestinya memilih glukometer berbahasa Rusia dengan paparan besar dan simbol yang besar. Lampu latar dialu-alukan, kerana memudahkan tugas mendapatkan maklumat pada waktu malam. Peranti untuk warga tua mesti dipercayai. Ini bermaksud sarung yang kukuh dan minimum mekanisme bergerak..

Pesakit di bawah usia 40 tahun cenderung memilih model yang lebih berkesan: peranti yang mengingatkan pada telefon bimbit atau pen. Yang terakhir ini juga bagus untuk kanak-kanak yang harus melakukan analisis di sekolah..

Pemilihan pakar

Bagi pakar dalam bidang perubatan, perkara yang paling penting ketika memilih di mana-mana peranti adalah ketepatan pengukuran. Mereka menganggap reka bentuk yang menarik, skrin besar dan kebolehpercayaan mekanisme sebagai konsep sekunder. Berdasarkan idea mereka sendiri mengenai glukometer mana yang lebih baik untuk dipilih pada tahun 2019, mereka mengesyorkan:

Bioptik Easytouch GCU

Peranti biokimia Bioptik Taiwan adalah peranti mudah alih 3in1 yang mengukur glukosa darah, asid urik dan kolesterol total.

Peranti ini dibekalkan lengkap dengan beg tangan, pen scarifier dan lancet yang boleh ditukar ganti, jalur ujian dan cip untuk pengesahan. Peranti itu sendiri mudah alih, mudah digunakan dan setelah beberapa saat ia memberikan hasil analisis rumah. Setitik darah kapilari cukup untuk ujian. Pilihan ini dianggap paling progresif dan berjaya..

Accu-Chek Performa Nano

Peranti ini adalah hasil kerja bersama para saintis Jerman dan Rusia. Perbezaan utama dari pilihan alternatif adalah kekompakan: lebih senang menggunakan alat kecil untuk mengawal kadar gula darah dengan anda. Walaupun begitu, ukuran miniatur tidak menghalang model daripada menjadi yang paling tepat dan berteknologi tinggi di antara model yang dipilih oleh pakar. Menurut yang terakhir, peranti ini menggabungkan perkembangan terkini dalam bidang perubatan dan diagnostik.

Terima kasih kepada paparan digital yang besar dengan simbol mudah dibaca yang besar, bukan sahaja orang di bawah 40 tahun yang boleh menggunakan model tersebut - pesakit tua juga harus memilihnya. Fungsinya luas, fungsi mengingatkan tentang keperluan untuk melakukan ujian tahap gula seterusnya sangat menyenangkan.

iCheck

iCheck adalah peranti buatan Inggeris, disarankan untuk memilihnya untuk kemudahan penggunaan maksimum dan ketepatan pengukuran yang tinggi. Ini mempengaruhi kawalan ketepatan berganda: struktur dua elektrod membolehkan anda melakukan analisis perbandingan dua elektrod aktif.

Peranti kaedah elektrokimia untuk menganalisis kadar gula darah dilengkapi dengan fungsi hidup dan mati automatik, yang mana ia sesuai dengan pilihan pengguna. Analisis memerlukan titisan darah kapilari yang sangat kecil, dan hasilnya tersedia di layar setelah beberapa saat. Ciri - kehadiran lapisan pelindung pada jalur boleh guna, yang membolehkan anda menggunakan biomaterial ke mana-mana bahagian jalur. Peranti ini diberikan jaminan tanpa had dari pengeluar.

Onetouch pilih sederhana

Glukometer dari pengeluar Switzerland memenuhi syarat "kualiti harga" dan dikenali sebagai peranti tepat yang unik. Keanehannya adalah ketiadaan butang pada panel peranti, dan pada masa yang sama menu. Glukometer elektrokimia adalah penemuan sebenar bagi orang aktif yang tidak mahu mengubah gaya hidup mereka setelah mengesahkan diagnosis. Analisis tahap gula darah dengannya berlaku dalam beberapa saat - letakkan setitik biomaterial pada jalur sekali pakai yang diletakkan di dalam meter dan tunggu sehingga maklumat tersebut dipaparkan di skrin.

Kelebihan yang baik dari model ini adalah pemberitahuan yang baik dari pengguna apabila tahap glukosa berbahaya dikesan. Sekali lagi, pilihannya baik untuk orang yang berisiko..

Satelit Ekspres

Peranti domestik syarikat ELTA, satu-satunya di Rusia yang terlibat dalam pengeluaran barang untuk pesakit kencing manis, membantu menentukan kandungan glukosa dalam biomaterial dengan tepat. Ini adalah pilihan yang baik bagi mereka yang lebih suka menerima keputusan ujian darah keseluruhan. Analisis memerlukan sejumlah kecil biomaterial. Hasilnya menjadi tersedia untuk pengguna setelah beberapa saat..

Ciri model Satellite Express adalah memori kelantangan. Telah berjaya digunakan oleh penderita diabetes untuk memantau kesihatan mereka. Lebih baik memilih model seperti itu untuk menyimpan buku harian indikator rata-rata untuk jangka masa tertentu secara bebas.

Pilihan Pengguna

Pendapat pengguna mengenai meter mana yang akan dipilih pada tahun 2019 berbeza: ada yang lebih suka model yang bergaya, yang lain cenderung memilih yang berpatutan, yang lain memperhatikan kemudahan penggunaan. Secara umum, kita dapat membezakan peranti yang menerima peranti yang paling terpuji sebagai penguji glukosa darah di rumah..

Accu-Chek Mobile

Model syarikat Jerman adalah yang pertama berfungsi tanpa jalur ujian, yang sangat memudahkan proses operasi. Daripada jalur biasa, pengeluar mencadangkan penggunaan kartrij khas untuk 50 ujian. Dalam kes ini, setiap kali sebilangan kecil biomaterial digunakan. Alat untuk melakukan tusukan dan pengambilan sampel darah dipasang pada glukometer itu sendiri. Kedalaman tusukan dapat diubah oleh pengguna, yang tidak penting saat memilih model yang berjaya.

Peranti Accu-Chek Mobile adalah pilihan yang baik untuk semua orang yang mencari kaedah paling moden dan cukup tepat untuk menentukan tahap glukosa darah. Ini adalah alat yang bagus untuk kegunaan rumah setiap hari. Walaupun dimensi keseluruhan dibandingkan dengan analog, meter boleh diambil dengan anda.

OneTouch Select Plus

Kombinasi reka bentuk berkualiti dan bergaya Switzerland menjadikan model yang dituntut oleh pengguna. Hasilnya dikalibrasi seperti di makmal - oleh plasma. Peranti ini senang digunakan, dan dalam tetapannya, bahasa Rusia dipasang tanpa masalah. Untuk operasi yang lebih mudah, petunjuk maklumat mengenai penggunaan peranti yang betul ditunjukkan. Untuk penafsiran hasil yang betul ada petua warna - ini adalah pilihan yang sangat baik untuk penglihatan.

Ciri konfigurasi OneTouch Select Plus adalah tempat yang sesuai yang membolehkan anda menyimpan semua lekapan untuk peranti di satu tempat. Dalam cahaya rendah, penggunaan meter adalah mudah - lampu latar membantu. Dan satu lagi kelebihan yang diberikan pengguna adalah ketahanan: apabila berlaku penurunan secara tiba-tiba, meter tetap utuh.

Accu-Chek Performa

Walaupun ketepatan pengukuran terbukti, glukometer buatan Jerman adalah salah satu yang paling berpatutan dari segi harga. Skrin besar, sebilangan besar dan reka bentuk sederhana adalah pilihan yang sama baik untuk pengguna muda dan tua. Alat untuk menusuk jari mempunyai bentuk pegangan. Panjang tusukan boleh disesuaikan dari 1 hingga 5 tahap (semakin tinggi tahap, semakin lembut tusukan). Model glukometer Jerman adalah pilihan yang baik walaupun untuk kanak-kanak.

Tidak seperti banyak glukometer untuk menentukan kadar gula dalam darah, Accu-Chek Performa tidak memerlukan sejumlah biomaterial untuk digunakan pada jalur. Penguji secara bebas "menarik" jumlah yang diperlukan untuk analisis.

Hayat perkhidmatan yang panjang disediakan oleh bateri litium, yang boleh didapati di hampir semua kedai perkakas rumah. Memilih satu adalah mudah.

Kontur TS

Meter glukosa darah buatan Jerman, yang sangat ketara dalam ciri luaran, mudah digunakan. Sarungnya mempunyai dua butang besar, dan penyambung jalur dicat oren, yang sesuai untuk orang tua. Darah diserap dengan sendirinya. Juga, penunjuk bateri di skrin menambah kemudahan (pada masa yang salah, meter tidak akan menolak untuk melakukan ujian). Pengecasan berpanjangan dengan penutupan automatik peranti dalam satu minit selepas akhir penggunaan. Termasuk juga di dalam kit adalah balang khas untuk menyimpan helai, yang memanjangkan umur mereka.

Satu-satunya kelemahan Contour TS, menurut pengguna, adalah jalur yang terlalu kecil. Bagi orang yang mempunyai ibu jari, ini menyukarkan untuk menyelesaikan ujian rumah..

Cara memilih meter glukosa darah rumah terbaik

Pertubuhan Kesihatan Sedunia setiap tahun mencatatkan berjuta-juta kematian akibat diabetes. Malangnya, penyakit ini tidak hanya menyerang orang tua, tetapi juga orang muda. Sebilangan penduduk dunia mengalami penyimpangan dalam sistem endokrin sejak lahir. Oleh itu, pemantauan gula dalam darah harus dilakukan secara berkala. Untuk melakukan ini, gunakan glukometer.

Jenis glukometer moden dan prinsip kerjanya

Glukometer adalah alat untuk mengukur tahap gula secara tepat dalam tubuh manusia. Dengan alat ini, pesakit diabetes dapat memantau kepekatan glukosa darah mereka secara bebas di rumah, dan orang yang sihat dapat mendiagnosis penyakit pada tahap awal dan mengikuti langkah pencegahan.

Glukometer yang ada terbahagi kepada tiga jenis utama:

 • Romanovskie.
 • Fotometrik.
 • Elektrokimia.

Peranti Romanov belum meluas, namun pada masa akan datang ia dirancang untuk pengeluaran besar-besaran. Glukometer sedemikian akan dapat melakukan analisis spektral dengan pembebasan gula.

Model fotometrik glukometer berfungsi berdasarkan prinsip menentukan komposisi darah kapilari ketika jalur ujian peranti berubah warna.

Mana-mana glukometer elektrokimia berfungsi seperti berikut: unsur surih yang terdapat di jalur ujian berinteraksi dengan gula yang larut dalam darah, selepas itu alat mengukur arus dan memaparkan hasilnya pada monitor.

Cara memilih alat terbaik untuk kegunaan rumah: kriteria

Oleh kerana meter adalah alat yang sangat spesifik, anda harus mengambil pilihannya dengan serius. Antara kriteria terpenting yang perlu anda perhatikan kepada pengguna adalah:

 • Ketersediaan jalur ujian. Sebelum membeli peranti, penting untuk mengetahui betapa mudahnya membeli bekalan ini yang cukup kerap diperlukan oleh pengguna. Titik utama pemikiran ini adalah bahawa jika pengguna tidak dapat dengan sebab tertentu untuk membeli ujian ini pada frekuensi yang tepat, maka peranti itu tidak akan diperlukan, kerana seseorang tidak dapat menggunakannya.
 • Ketepatan pengukuran. Peranti mempunyai ralat yang berbeza. Sebagai contoh, glukometer Accu-Chek Performa mempunyai kadar ralat yang dinyatakan oleh pengeluar dalam lingkungan 11%, sementara untuk glukometer OneTouch nilai ini sekitar 8%. Perlu juga diingat bahawa pengambilan ubat tertentu boleh mempengaruhi pembacaan meter. Selain itu, sebelum menggunakan jalur, pastikan penyediaannya dan penyediaan peranti sepenuhnya konsisten.
 • Masa untuk mengira hasilnya. Petunjuk ini sangat penting bagi mereka yang menjalani gaya hidup yang cukup aktif dan ingin mengetahui data pengukuran dengan cepat. Tempoh masa yang dihabiskan untuk menentukan hasil dapat bervariasi dari 0,5 saat hingga 45 saat.
 • Unit pengukuran. Terdapat dua pilihan untuk memberikan hasil pengukuran: dalam mg / dl dan mmol / L. Pilihan pertama digunakan di negara-negara Barat dan peranti yang dikeluarkan oleh negeri-negeri ini, dan yang kedua digunakan di negara-negara CIS. Pada umumnya, tidak ada perbezaan unit mana yang akan diukur. Untuk menukar indikator, koefisien 18 digunakan, iaitu ketika mengubah mg / dl menjadi mmol / l, ia harus dibahagi dengan angka 18, dan jika mmol / l ditukar menjadi mg / dl, maka kalikan dengan yang sama.
 • Isipadu darah untuk pengukuran. Sebilangan besar glukometer memerlukan 0.6 hingga 5 μl darah untuk analisis.
 • Jumlah memori yang dimiliki peranti ini. Petunjuk penting, kerana berkat itu, seseorang berpeluang untuk mengesan gula darah untuk jangka masa yang cukup lama dan membuat kesimpulan yang sesuai. Terdapat model glukometer dengan memori untuk 500 pengukuran.
 • Fungsi pengiraan automatik hasil purata. Pilihan ini membolehkan pengguna mengira nilai pengukuran purata selama 7, 14, 21, 28, 60, 90 hari, bergantung pada model..
 • Sistem pengekodan. Peranti boleh menggunakan jalur kod atau cip khas.
 • Berat meter. Parameter ini tidak selalu memainkan peranan penting dalam memilih glukometer, namun, ia juga perlu diberi perhatian, kerana dimensi peranti bergantung pada jisimnya, yang pada gilirannya, penting bagi banyak pengguna.

Sebagai fungsi tambahan, meter mungkin mempunyai:

 • Suatu isyarat hipoglikemia yang dapat didengar atau apabila nilai gula melebihi had maksimum yang dibenarkan.
 • Keupayaan untuk berkomunikasi dengan komputer peribadi untuk memindahkan data pengukuran yang diterima.
 • Pilihan untuk menyuarakan keputusan untuk orang cacat penglihatan atau orang buta.

Ciri pilihan untuk warga tua

Untuk membeli glucometer, seseorang yang berumur persaraan harus dipandu oleh kriteria berikut:

 • Peranti lebih baik untuk memilih yang kuat dan tahan lama, kerana pengguna yang berusia lanjut boleh menjatuhkannya secara tidak sengaja.
 • Paparan harus besar untuk pandangan yang baik..
 • Anda tidak boleh membeli peranti dengan sebilangan besar pilihan tambahan, kerana seseorang tidak akan menggunakannya.
 • Jangan terlalu bergantung pada kelajuan analisis, kerana ini bukan perkara penting.

Model mana yang hendak dipilih - gambaran keseluruhan

Salah satu yang paling popular di kalangan pengguna adalah glukometer Accu-Chek Active. Peranti ini menggabungkan kemudahan penggunaan dengan kebolehpercayaan.

Antara kelebihannya ialah:

 • Keselamatan yang tinggi. Peranti memberi isyarat kepada pemiliknya mengenai berakhirnya jalur ujian, yang menjamin kebolehpercayaan hasil yang diperlukan.
 • Ketersediaan pilihan tambahan. Penandaan hasil pengukuran diberikan, dan penentuan indikator rata-rata untuk penilaian yang mencukupi mengenai kesan pada tubuh makanan yang dimakan.
 • Pelbagai rata-rata. Kepekatan gula dalam darah dapat dipantau selama 7, 14, 30 hari.
 • Kelajuan pengukuran yang baik. Meter hanya memerlukan lima saat untuk memaparkan hasil.
 • Darah disapu ke jalur ujian di luar mesin, yang menghilangkan risiko jangkitan..
 • Peranti akan memberitahu pengguna jika penurunan darah tidak mencukupi untuk melakukan analisis..
 • Meter mempunyai fungsi khas yang membolehkan anda memindahkan data yang diterima ke komputer peribadi.
 • Pengekodan Auto.

Glucometer Accu-Chek Performa

Popularitinya dijelaskan oleh kualiti positif seperti itu:

 • Kesederhanaan. Peranti menghasilkan hasilnya tanpa menekan butang apa pun.
 • Kemudahan. Paparannya terang.
 • Pengesahan tambahan pengukuran disediakan..
 • Di hadapan isyarat amaran hipoglikemia.
 • Peringatan yang baik bahawa pemantauan diri perlu dilakukan selepas makan.
 • Pemindahan hasil pengukuran ke PC.

Glukometer OneTouch

Salah satu pemimpin dalam persekitaran pengguna, dan semua kerana dikurniakan kelebihan berikut:

 • Keupayaan untuk mendaftarkan jumlah gula dalam darah, sebelum makan dan selepas makan.
 • Menu skrin besar tersedia dalam cetakan besar.
 • Kehadiran petunjuk-petunjuk bahasa Rusia.
 • Tidak perlu diuji dengan pengekodan.
 • Saiz kecil.
 • Dengan memberikan hasil yang tepat secara konsisten.

Glukometer "Satelit"

Peranti ini adalah pengeluaran domestik, yang, sayangnya, memerlukan banyak masa untuk menghasilkan hasil pengukuran. Namun, ia juga mempunyai kelebihan:

 • Waranti tanpa had.
 • Kemudahan memperoleh dan mencari jalur ujian untuk peranti, yang sangat penting bagi orang yang mengambil ukuran.
 • Bateri peranti direka untuk jangka hayat yang panjang (hingga 5000 ukuran).
 • Berat mati rendah (kira-kira 70 gram).

Kontur Glukometer TS

Pemasangan peranti ini berlaku di Jepun, jadi kualiti pengeluarannya tidak menimbulkan keraguan. Antara kelebihannya ialah:

 • Kawalan yang selesa dan penampilan yang bergaya. Hanya dua butang yang digunakan untuk mengendalikan peranti.
 • Port yang tersedia untuk komunikasi dengan komputer jauh.
 • Kekurangan pengekodan.
 • Ukuran jalur ujian ergonomik.
 • Isipadu darah rendah diperlukan untuk analisis.

Glucometer Clever Chek TD-4227A

Model ini dicipta khas untuk orang yang cacat penglihatan. Sehubungan dengan itu, pengeluar bimbang tentang reka bentuk peranti yang selesa. Oleh itu, peranti ini mempunyai kelebihan utama:

 • Mesej kepada pengguna hasil pengukuran dengan suara.
 • Skrin besar dengan angka dan simbol yang jelas, butang kawalan besar memberikan pengoperasian yang mudah.
 • Memberi amaran kemungkinan berlakunya badan keton.
 • Hidupkan dalam mod automatik, dengan syarat jalur ujian dimuat.
 • Pensampelan darah boleh dilakukan di mana-mana bahagian badan yang sesuai untuk pengguna (lengan, kaki, jari).

Omron Optium Omron

Meter yang padat dan senang digunakan. Popularitinya dijelaskan oleh ciri-ciri seperti:

 • Anda boleh memasukkan jalur ujian di kedua-dua belah pihak, yang sesuai untuk kedua-dua tangan kanan dan tangan kiri.
 • Darah untuk pemeriksaan boleh diambil ke seluruh badan, bergantung pada keinginan pengguna.
 • Analisis dilakukan dengan menggunakan jumlah darah yang sangat kecil (sekitar 0.3 μl).
 • Kelajuan hasilnya adalah 5 saat. Ini sangat penting ketika memeriksa seseorang yang mengalami koma diabetes..

Ilustrasi perkakas rumah

Jadual perbandingan pelbagai jenama

ModelMasa pengukuranIsipadu darahKaedah pengukuranPengekodanPetunjuk tambahanHarga
Accu-Chek Aktif5 saat1-2 μlFotometrikAutomatik350 ukuran, port inframerah500–950 rubel
Accu-Chek Performa0.5 saat0.6 μlElektrokimiaAutomatikKapasiti memori untuk 500 ukuran1400 - 1700 rubel
One Touch Ultra Mudah5 saat1.4 μlElektrokimiaAutomatikIngat 350 ukuran terakhir1200 rubel
Satelit45 saat5 μlElektrokimiaDarah keseluruhanBerat 70 gram1300 rubel
Pandai Chek TD-4227A7 saat0.7 μlElektrokimiaPlasmaBunyi data pengukuran, memori untuk 450 pengukuran1800 rubel
Omron Optium Omron5 saat0.3 μlElektrokimiaManualBerat adalah 45 gram, memori dirancang untuk 50 ukuran1500 rubel
Kontur TS8 saat0.6 μlElektrokimiaPlasmaMampu mengingat 250 ukuran terakhir900 rubel

Model terbaik

Sukar untuk mengatakan meter mana yang terbaik, tetapi peranti One Touch Ultra Easy berada di kedudukan teratas di kalangan pengguna. Permintaannya dijelaskan oleh kemudahan penggunaan, berat badan rendah (sekitar 35 gram) dan adanya jaminan tanpa had. Peranti ini dilengkapi dengan muncung khas untuk pengambilan sampel darah, dan hasil pengukuran dikeluarkan secepat mungkin (setelah 5 saat). Dan yang paling penting - meter ini mempunyai ralat analisis yang rendah. Menurut keputusan tahun 2016, peranti yang sama diakui sebagai yang terbaik oleh pakar yang juga bersetuju bahawa One Touch Ultra Easy menggabungkan semua petunjuk yang diperlukan untuk menjadi peneraju dalam penilaian glukometer bersyarat.

Video: Operasi Ultra Mudah Satu Sentuhan

Ulasan pengguna

Pendapat pengguna mengenai One Touch Ultra Easy meter dapat diperiksa berdasarkan ulasan berikut.

Ini mengenai meter ringan, padat dan selesa One Touch Ultra Easy. Sebagai permulaan, ia diberikan kepada kami secara percuma, ketika mendaftar dengan diabetes dengan ahli endokrinologi. Ia kelihatan kecil, beratnya hanya 32 gram. Ia masuk ke dalam poket dalam. Walaupun jumlah "bayi" itu besar, mereka dapat dilihat dengan sempurna. Untuk disentuh - bentuk yang mudah dan memanjang, sangat sesuai di tangan. Mengikut ciri teknikal: mengukur dengan cepat, setelah 5 saat, kelipan di skrin. Kapasiti memori untuk 500 ukuran. Termasuk pen untuk menindik, jalur ujian 10 pcs, lancet 10 pcs. Sangat mudah dikendalikan, yang memberi rasuah kepada saya. Cukup untuk mengambil jalur ujian dari balang jalur, memasukkannya ke dalam meter, ia akan secara automatik mengekod selama 2 saat, ikon titisan akan menyala di skrin, ini adalah isyarat bahawa anda dapat membawa jari anda dengan setetes darah yang diperas. Apa yang paling menarik adalah bahawa jalur ujian menyerap darah ke dalam diri mereka dan anda tidak perlu menguruskan setetes darah di sepanjang jalur seperti sebelumnya pada glukometer sebelumnya. Anda membawa jari dan darah itu sendiri mengalir ke lubang di jalur. Sangat selesa! Kemudahan lain yang perlu anda katakan adalah seperti berikut: Peranti One Touch Ultra Izi terdapat dalam casing dalam bentuk dompet dengan ritsleting, di dalam casing untuk meter terdapat penyambung plastik pegangan khas, yang sangat mudah jika anda membukanya dari bawah ke atas, ia tidak akan jatuh, seperti One Touch Ultra (ada poket lutsinar sederhana dan ketika nenek saya membukanya, sangat kerap dia jatuh dari itu).

LuLuscha

http://otzovik.com/review_973471.html

Saya menggunakan alat ini untuk menentukan tahap glukosa dalam darah pesakit saya. Saya ingin mengatakan dengan segera bahawa selama lebih dari tiga tahun penggunaan, saya tidak menemui kekurangan di dalamnya. Saya akan mulakan dengan perkara yang paling penting - ini adalah ketepatan hasilnya. Saya berpeluang untuk mengesahkan hasilnya dengan makmal dan, tentu saja, ada ralat, seperti mana-mana peranti, tetapi sangat kecil - dalam jangkauan yang boleh diterima, jadi saya boleh mengatakan bahawa anda boleh mempercayai model ini. Meter ini sangat senang digunakan, mempunyai ukuran kecil dan ringan, dilengkapi dengan casing khas, yang pada awalnya sudah memiliki semua yang anda perlukan untuk mengukur tahap glukosa - jalur ujian dan lancet. Sarung ini dapat melindungi perangkat dengan pasti dari kerosakan, pemegang untuk meter itu sendiri sudah terpasang, ada juga pemegang untuk dipakai pada tali pinggang. Walaupun ukuran peranti kecil, paparannya sendiri cukup besar dengan simbol yang besar, dan ini bukan faktor yang tidak penting, kerana kebanyakannya dibeli oleh orang tua yang kurang penglihatan. Kit ini merangkumi 10 lancet steril, 10 jalur ujian, serta pen yang mudah dicucuk, penutup untuk mengambil sampel darah dari telapak tangan atau lengan bawah, dan arahan penggunaan yang jelas. Tidak seperti banyak glukometer lain, yang telah lama diuji ketika dihidupkan, masalah ini tidak timbul di sini. Hasilnya diperoleh dalam hitungan detik, dan analisis memerlukan setetes darah yang sangat kecil. Harganya, walaupun bukan yang paling murah di antara analog, tetapi mengingat hikmahnya: "yang tidak baik membayar dua kali" dan berdasarkan semua kualiti positif di atas, saya ingin mengatakan bahawa meter sepenuhnya membenarkan nilainya.

Alexander

http://med-magazin.com.ua/item_N567.htm#b-show-all

Glukometer Accu-Chek Performa seterusnya memperoleh penilaian pengguna yang agak bercampur-campur.

Pada bulan Disember 2014, dia dihantar ke ahli endokrinologi di hospital wilayah kerana skor gula darah lebih dari 5 semasa kehamilan. Hasilnya, ahli endokrinologi mengesyorkan membeli glukometer dan menyimpan buku harian pemantauan diri. Seperti orang yang pelit, saya menggunakan alat ini (hanya periksa prestasi nano). Melarang semua makanan manis atau kurang. Setelah 2 minggu, dia sekali lagi dihantar ke ahli endokrinologi untuk temu janji kedua dengan buku harian pemantauan diri. Ahli endokrinologi lain, hanya berdasarkan buku harian itu, mendiagnosis saya menghidap diabetes kehamilan. Tanpa memakan sarah dan umumnya semuanya manis, saya hanya membuang 5 kg dalam seminggu. Kemudian dia menyesuaikan diri dan berat badannya tidak turun lagi. Pada akhir Januari 2015, saya dimasukkan ke dalam pemeliharaan, di mana, antara lain, saya lulus ujian gula. Menurut glucometer, ternyata 5.4, dan menurut analisis 3.8. Kemudian, dengan pembantu makmal, kami memutuskan untuk memeriksa glukometer dan pada masa yang sama seperti yang diharapkan semasa perut kosong mengambil ujian gula dari jari. Pada masa yang sama, saya mengukur gula dengan glukometer - 6.0 ketika analisis penurunan darah yang sama menunjukkan 4.6. Saya benar-benar kecewa dengan glukometer, ketepatan prestasi nano. Jalur berharga lebih dari 1000r dan saya memerlukannya?!

Tanpa Nama447605

http://otzovik.com/review_1747849.html

Kanak-kanak berumur 1.5 tahun. Glukometer menunjukkan 23.6 mmol, makmal 4.8 mmol - Saya terkejut, ada baiknya ia berada di hospital, saya akan menyuntiknya... Sekarang saya menggunakannya di rumah dengan risiko dan risiko saya sendiri. Saya harap ini adalah kes terpencil, tetapi masih terdapat perbezaan bacaan - setiap kali dengan cara yang berbeza, kemudian 1 mmol, kemudian 7 mmol, kemudian 4 mmol.

oksantochka

http://otzovik.com/review_1045799.html

Memantau tahap gula dalam darah adalah operasi penting bukan hanya untuk orang yang mempunyai masalah pankreas, tetapi juga untuk orang yang sihat. Oleh itu, pemilihan glukometer harus didekati dengan tahap tanggungjawab maksimum.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes