Diuretik: senarai ubat, tindakan

Diuretik (diuretik) adalah ubat yang meningkatkan pembentukan dan perkumuhan air kencing dari badan. Perjanjian mereka diperlukan untuk pesakit dengan sindrom edematous kerana penyakit jantung, ginjal atau hati, serta dalam keadaan keadaan akut yang memerlukan penurunan segera dalam jumlah cairan dalam tubuh.

Mekanisme tindakan

Semua diuretik, walaupun terdapat kesan diuretik tunggal, berbeza dalam mekanisme pencapaiannya. Tindakan ubat-ubatan ini tertumpu di epitel, yang membentuk tubulus ginjal, di mana air kencing terbentuk. Juga, sebahagian diuretik mempengaruhi aktiviti hormon dan enzim tertentu yang terlibat dalam pengaturan fungsi ginjal. Dengan kata mudah, mekanisme diuretik memenuhi tujuannya telah dipelajari dari semua pihak dan meletakkan asas untuk klasifikasi mereka..

Kelas diuretikMekanisme
ThiazideBeraksi di bahagian bawah tubulus buah pinggang. Mereka menghalang penyerapan kation natrium, anion klorin dan molekul air secara terbalik ke dalam darah, meningkatkan jumlah pengeluaran air kencing. Selain itu meningkatkan perkumuhan kation kalium dan magnesium, menangguhkan kation kalsium.
Seperti ThiazideBeraksi di bahagian bawah tubulus buah pinggang. Tindakannya serupa dengan diuretik thiazide. Selain itu, daya tahan dinding vaskular kapilari dikurangkan kerana penurunan kandungan natrium dalam darah dan kepekaan saluran terhadap kesan angiotensin II. Indapamide merujuk kepada diuretik yang menyedari kesan vasodilating dan disebabkan peningkatan prostacyclin.
Gelung balikAksi di bahagian menaik dari gelung Henle. Ia menghalang pengembalian ion natrium dan molekul air ke dalam aliran darah. Meningkatkan rembesan ion kalsium, kalium, magnesium, bikarbonat ke dalam lumen tubulus buah pinggang.
Antagonis Aldosteron (hemat kalium)Beraksi di bahagian bawah tubulus buah pinggang. Mereka mempunyai kesan sebaliknya dari aldosteron: meningkatkan perkumuhan kation natrium, anion klorin dan molekul air, menghalang pengeluaran kation kalium.
Inhibitor karbonatBeraksi di bahagian atas tubulus buah pinggang. Menghambat aktiviti anhidrat karbonik ginjal - enzim yang bertanggungjawab terhadap tindak balas kimia pembentukan ion bikarbonat. Aliran terbalik dari air kencing kation bikarbonat, natrium dan kalium, molekul air menurun.
OsmotikMeningkatkan tahap tekanan osmotik dalam plasma darah, memastikan peralihan cecair ke aliran darah (peningkatan jumlah darah yang beredar). Ini juga meningkatkan tekanan osmotik pada tubulus ginjal, yang menyebabkan pengekalan ion air, natrium dan klorin dalam air kencing tanpa mempengaruhi perkumuhan kalium.

Pengelasan diuretik

Prinsip klasifikasi diuretik merangkumi mekanisme tindakannya, serta kekuatan kesan diuretik. Beberapa diuretik paling sesuai untuk pesakit dengan hipertensi dan kegagalan jantung, dan beberapa untuk edema kerana kegagalan hati atau buah pinggang.

1. Thiazide

Diuretik Thiazide terutamanya mempunyai kesan antihipertensi yang mencukupi. Dengan kekuatan diuretik sederhana, mereka adalah kelas utama diuretik dalam rawatan hipertensi (paling sering digabungkan dengan perencat ACE, penyekat reseptor angiotensin). Petunjuk sekunder untuk pelantikan mereka juga merangkumi:

 • bengkak pada latar belakang kegagalan jantung atau buah pinggang, obesiti;
 • glaukoma;
 • diabetes insipidus.

Dengan peningkatan dos, kesan diuretik ini tidak meningkat, dan risiko kesan sampingan (ketidakseimbangan elektrolit, aritmia, penyakit kuning, pening, dll.) Meningkat. Dalam dos yang tinggi, diuretik thiazide memberi kesan negatif terhadap metabolisme karbohidrat dan lemak, meningkatkan kepekatan glukosa, kolesterol total, dan urea darah. Ia tidak boleh diresepkan untuk:

 • disfungsi hepatik dan buah pinggang yang teruk;
 • diabetes mellitus yang tidak terkawal, gout;
 • alahan terhadap sulfonamida.

Hidroklorotiazida

Ciri-ciri: kesannya muncul selepas 2 jam, berlangsung selama 12 jam; tidak digalakkan untuk wanita hamil (I trimester) dan wanita menyusui

100-140

Cyclopentiazide

Ciri-ciri: kesannya muncul selepas 2-4 jam, berlangsung 12 jam; tidak digalakkan untuk wanita hamil (I trimester) dan wanita menyusui

60-110

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Tablet (25, 100 mg): ambil 25-50 mg secara lisan; dos purata sehari - 25-100 mg.
Untuk meredakan bengkak, minum 500 mikrogram secara oral pada waktu pagi, dengan keperluan klinikal, adalah mungkin untuk meningkatkan dos hingga 1,0-1,5 mg. Untuk mengawal tekanan darah, 500 mcg secara lisan setiap pagi.

2. Seperti Thiazide

Mereka juga bertindak sebagai ubat diuretik utama untuk terapi kombinasi hipertensi. Mengikut ciri dan senarai kontraindikasi, ia serupa dengan diuretik thiazide..

Indapamide

Ciri-ciri: tidak digalakkan untuk pesakit yang menyusui, dengan berhati-hati untuk wanita hamil

100-130

320-380

340-390

20-40

Chlortalidone

Ciri-ciri: kesannya muncul selepas 2-4 jam, berlangsung 2-2,5 hari; dikontraindikasikan pada pesakit yang menyusu, dengan berhati-hati untuk wanita hamil

25-150

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah penggunaan (tablet, dos harian)
Kapsul (2.5 mg): ambil 2.5 mg pada waktu pagi; telan keseluruhan kapsul.
Tablet (1.5 mg): minum 1.5 mg pada waktu pagi; telan tablet keseluruhan.
Tablet (2.5 mg): ambil 2.5 mg pada waktu pagi; telan tablet keseluruhan.
Kapsul (2.5 mg): ambil 2.5 mg pada waktu pagi; telan keseluruhan kapsul.
Tablet (50 mg): Untuk melegakan bengkak, minum 50 mg x 2 kali sehari pada waktu pagi (2 tablet) setiap hari; untuk mengawal tekanan darah 1 tablet 3 kali seminggu.

3. Gelung balik

Ubat-ubatan yang membentuk kelas diuretik gelung berbeza dengan ketara dan secara langsung bergantung kepada kesan dos yang diberikan. Dengan peningkatan dos furosemide atau torasemide, termasuk risiko reaksi buruk (penurunan tekanan darah, aritmia, gangguan elektrolit air, dispepsia, gangguan kesedaran, dll.). Diuretik gelung mempunyai kesan neutral terhadap metabolisme lemak karbohidrat.

Furosemide adalah diuretik terbaik dalam keadaan akut yang memerlukan pengurangan segera dalam darah yang beredar (edema paru, dekompensasi jantung kronik, kegagalan buah pinggang atau hati, luka bakar, keracunan, eklampsia). Dengan pengenalan furosemide, kesan diuretik intravena berkembang selepas 5 minit dan berlangsung sekitar 2 jam, dengan pemberian oral - selepas 15-30 minit berlangsung hingga 8 jam. Ia dikontraindikasikan dalam:

 • alahan, termasuk sulfonamida;
 • hepatik teruk, kegagalan buah pinggang;
 • ketidakseimbangan elektrolit yang teruk (terutamanya hiperkalemia);
 • penyahhidratan pelbagai asal;
 • keracunan glikosida jantung.

Torasemide bertindak sebagai diuretik paling selamat, tanpa menyebabkan peningkatan kalium darah yang kuat, kesannya agak lama. Torasemide juga dapat melambatkan proses penyusunan semula miokardium, yang menjadikannya diuretik jantung terbaik (bersama dengan spironolactone) dalam kegagalan jantung kronik..

Furosemide

Ciri-ciri: tidak termasuk untuk wanita hamil, menyusui, kanak-kanak di bawah umur 3 tahun (oral)

Torasemide

Ciri-ciri: tidak termasuk untuk wanita hamil, menyusui, kanak-kanak di bawah 18 tahun

BahanNama daganganKaedah permohonan, harga (gosok.)
LasixTablet (40 mg): diambil secara lisan semasa perut kosong pada kadar 20-80 mg; dos berulang mungkin dilakukan lebih awal selepas 6-8 jam. 40-60 gosok.
Penyelesaian untuk pentadbiran parenteral: pentadbiran intravena 20-40 mg; dos berulang mungkin tidak lebih awal dari 2 jam. 80-100 gosok.
FurosemideTablet (40 mg): diambil secara lisan semasa perut kosong pada kadar 20-80 mg; dos berulang mungkin dilakukan lebih awal selepas 6-8 jam. 20-30 gosok.
Penyelesaian untuk pentadbiran parenteral: pentadbiran intravena 20-40 mg; dos berulang mungkin tidak lebih awal dari 2 jam. 20-30 gosok.
TorasemideTablet (2.5; 5; 10 mg): dalam 5 mg sehari pada waktu pagi; untuk rawatan hipertensi arteri, permulaannya adalah dari 2.5 mg sehari, dengan keperluan klinikal, peningkatan dos hingga 5 mg sehari adalah mungkin. 240-300 gosok.
PenyelamTablet (5, 10 mg): dalam 5 mg sehari pada waktu pagi; untuk rawatan hipertensi arteri, permulaannya adalah dari 2.5 mg sehari, dengan keperluan klinikal, peningkatan dos hingga 5 mg sehari adalah mungkin. 360-1100 gosok.
Britomar

4. Antagonis Aldosteron (kalium-hemat)

Spironolactone dan eplerenone adalah kumpulan utama diuretik untuk edema yang berasal dari jantung. Mereka mempunyai kesan diuretik yang lemah dan ringan, meningkatkan metabolisme lipid dan karbohidrat. Kesan hemat kalium kumpulan diuretik ini membolehkan mereka digunakan sebagai terapi jangka pendek untuk hipokalemia, namun, ini menimbulkan kontraindikasi bagi pesakit yang menerima persediaan kalium.

Anda harus menahan diri dari menetapkan antagonis aldosteron pada pesakit dengan penyakit Addison, yang dinyatakan dalam kegagalan buah pinggang. Eplerenone dengan penggunaan yang berpanjangan boleh menyebabkan ginekomastia dan mati pucuk pada lelaki, ketidakseimbangan dalam kitaran haid dan gangguan kesuburan pada wanita.

Spironolakton

Ciri-ciri: kesannya muncul dengan terapi 2-5 hari; tidak termasuk untuk wanita hamil, menyusui, kanak-kanak di bawah 3 tahun

90-310

Eplerenone

Ciri-ciri: tidak termasuk untuk wanita hamil, menyusui, kanak-kanak di bawah 18 tahun

2700-2900

650-700

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Kapsul (25, 50,100 mg): dalam 0.5-1.0 gr. sehari pada waktu pagi.
Tablet (25, 50 mg): dalam 25-50 mg sehari, tanpa mengira pengambilan makanan.

5. Osmotik

Mannitol, satu-satunya wakil kelas diuretik osmotik, kini tidak digunakan dalam latihan kardiologi. Pentadbiran intravena ditunjukkan untuk pesakit dengan:

 • serangan glaukoma;
 • kegagalan hati akut dengan fungsi buah pinggang yang dipelihara;
 • keracunan (bromida, salisilat, litium).

Senarai kontraindikasi untuk diuretik osmotik termasuk:

 • kegagalan buah pinggang kronik;
 • jenis strok hemoragik;
 • alahan terhadap ubat;
 • kekeringan teruk;
 • gangguan elektrolit air.

Ciri-ciri: dengan berhati-hati untuk wanita hamil dan menyusui

100-160

115-150

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Penyelesaian infusi: pengenalan titisan perlahan atau intravena 1-1,5 g. per kg berat badan; dos harian tidak boleh lebih tinggi daripada 140-180 gr.; untuk tujuan pencegahan - 0,5 g. per kg berat badan.

6. Perencat anhidrat karbon

Penerimaan diuretik kelas ini ditujukan terutamanya kepada pesakit yang menderita glaukoma dan sindrom edematous dengan latar belakang kegagalan jantung. Inilah diuretik paling selamat di pasaran sekarang. Dalam kes ini, tetes dengan dorzolamide bertujuan untuk melegakan serangan glaukoma akut, tetapi bukan terapi glaukoma yang berpanjangan. Senarai kontraindikasi serupa dengan antagonis aldosteron..

Asetazolamida

Ciri-ciri: kesannya muncul selepas 2 jam, berlangsung selama 12 jam; tidak digalakkan untuk wanita hamil dan menyusui

240-300

Ciri-ciri: tidak digalakkan untuk wanita hamil dan menyusui

400-440

700-1300

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Tablet (250 mg): di dalam, 1 tablet x 1 kali sehari pada waktu pagi setiap hari atau dua hari berturut-turut dengan rehat satu hari lagi; sekiranya terdapat serangan akut glaukoma di dalam, 1 tablet x 4 kali sehari.
Titis mata: tanamkan 1 titisan ke mata tiga kali sehari; tanpa menyentuh hujung botol mata atau konjunktiva.

Asal tumbuhan diuretik

Bahan kimia yang membentuk beberapa tumbuh-tumbuhan juga boleh menyebabkan penyingkiran lebihan cecair dari badan. Selalunya ini adalah flavonoid, glikosida, alkaloid, asid silikat. Diuretik tumbuhan yang boleh digunakan di rumah termasuk:

 1. Ekor Kuda. 1-2 gram ramuan ekor kuda tuangkan air mendidih, biarkan hingga mendidih. Ambil secara lisan 3-4 kali sehari.
 2. Lingonberry. Kaedah penyediaan rebusan daunnya serupa dengan resipi menggunakan ekor kuda.
 3. Jus birch. Adalah disyorkan untuk minum 1 gelas tiga kali sehari.

Anda juga boleh mendapatkan diuretik asal tumbuhan dalam persediaan farmasi (lihat senarai lengkap semua diuretik herba):

70-120

Koleksi: ambil kuahnya dalam 3 kali sehari; kursus 2-4 minggu.

100-130

Pengumpulan diuretik nombor 2

70-110

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Bearberry + Calendula + Dill + Eleutherococcus + Pudina
Lingonberry + St. John's wort + penggantian + dogroseKoleksi: ambil kuahnya dalam 3-4 kali sehari.
Bearberry + akar licorice + juniperKoleksi: pengambilan 60-70 ml x 3 kali sehari; kursus 2-4 minggu.

Penurunan Berat Badan Diuretik

Pada masa ini, banyak pesakit yang berlebihan berat badan berusaha menggunakan diuretik untuk penurunan berat badan. Lebih kerap mereka adalah diuretik gelung, yang dicirikan oleh kesan diuretik yang paling ketara. Walau bagaimanapun, amalan ini pada asasnya salah.

Dengan menggunakan diuretik, seseorang yang mengalami obesiti satu darjah atau yang lain hanya membuang cecair dan beberapa elektrolit penting dari badan. Dalam kes ini, jisim tisu adiposa tidak berkurang. Sekiranya anda menebus kehilangan cecair, jumlah berat badan pasti akan bertambah semula.

Pada masa yang sama, terdapat risiko tindak balas buruk kerana ketidakseimbangan elektrolit. Itulah sebabnya penurunan berat badan harus merangkumi diet yang betul, penolakan mabuk berbahaya (merokok, alkohol, dadah) dan aktiviti fizikal yang mencukupi.

Ubat diuretik adalah ubat preskripsi yang serius. Apa itu diuretik dan jenis diuretik yang harus digunakan dalam situasi klinikal tertentu hanya dapat dijelaskan oleh pakar yang berkelayakan.

Mekanisme tindakan diuretik hemat kalium: ciri dan kontraindikasi

Diuretik atau diuretik adalah ubat yang dikurniakan keupayaan untuk mengeluarkan cecair berlebihan dari badan.

Mereka digunakan paling kerap dalam urologi, nefrologi, serta untuk memerangi darah tinggi dan penyakit yang disertai dengan edema..

Harus diingat bahawa mereka, bersama-sama dengan air kencing, membuang bahan-bahan yang diperlukan untuk tubuh, yang menyebabkan perkembangan osteoporosis dan gangguan fungsi ginjal.

Itulah sebabnya disarankan untuk memberi keutamaan kepada dana yang tidak mengeluarkan kalium dari badan..

Maklumat ubat umum

Diuretik hemat kalium tidak mengeluarkan kalium dari badan, sebab itulah mereka mendapat nama ini.

Di negara-negara CIS, ubat-ubatan seperti Triamteren, Amiloride, dan Spironolactone paling kerap digunakan. Mereka dicirikan oleh permulaan kesan terapeutik yang perlahan (selepas 2-3 hari), bagaimanapun, ia berlangsung untuk waktu yang agak lama.

Aplikasi Utama

Diuretik berjaya digunakan dalam nefrologi dan urologi, mereka dikurniakan dengan kemampuan untuk mengaburkan perkumuhan ion kalium oleh ginjal, sambil mencegah pengeluaran ion H yang berlebihan dan merangsang perkumuhan HCO3 dalam air kencing.

Digunakan secara meluas untuk pesakit hamil atau hipertensi dengan pelbagai penyakit buah pinggang, seperti:

Ubat-ubatan tersebut mempunyai tahap keberkesanan yang tinggi dalam memerangi hiperkalsemia. Kesan diuretik ubat boleh diabaikan, tetapi mereka mencegah kehilangan K dan Mg oleh buah pinggang..

Dengan darah tinggi

Dalam rawatan hipertensi arteri, diuretik hemat kalium diresepkan dalam dosis kecil, kerana fakta bahawa mereka mengurangkan tekanan tidak begitu berkesan, dan peningkatan dos dapat menyebabkan pembentukan reaksi buruk.

Sekiranya rawatan sedemikian tidak berkesan, dianggap wajar untuk menetapkan ubat diuretik tambahan atau lebih suka gelung atau diuretik thiazide.

Semasa kegagalan jantung

Kegagalan jantung dicirikan oleh fakta bahawa cecair disimpan di dalam badan. Dalam keadaan inilah pelantikan ubat diuretik yang mengekalkan kalium dalam badan akan berkesan.

Pada peringkat awal, dosnya dapat diabaikan, tetapi lama-kelamaan ia meningkat sehingga berat badan pesakit mula menurun. Penggunaan ubat dianggap berkesan sekiranya terdapat semua edema yang hilang.

Dalam tempoh melahirkan anak

Ramai wanita hamil mengalami edema, terutamanya pada trimester terakhir.

Cara pilihan dalam situasi ini adalah diuretik hemat kalium, kerana ia mencegah pencucian ion kalium dari darah.

Mekanisme tindakan

Ubat-ubatan tersebut menunjukkan pengaruh yang tinggi pada distal tubulus nefron, di dalamnya pertukaran ion berlaku. Diuretik hemat kalium menghalang penembusan ion natrium ke dalam aliran darah, melokalisasikannya di dalam tubul.

Natrium mempunyai keupayaan untuk menarik cecair ke dirinya sendiri, menyumbang kepada peningkatan pengeluaran air kencing setiap hari. Selari dengan ini, diuretik kumpulan ini menghalang ion kalium memasuki tubulus, sambil mengekalkan unsur surih dalam badan.

Oleh kerana kepekatan kalium di dalam badan, adalah mungkin untuk mengelakkan berlakunya sebilangan besar reaksi buruk, dan yang paling penting adalah hiperkalemia.

Harap maklum bahawa diuretik yang melambatkan kalium mula memberi kesan terapeutik beberapa hari selepas pengambilan. Contohnya, ubat osmotik atau diuretik yang kuat bertindak sebaik sahaja digunakan. Ciri inilah yang mesti dipertimbangkan ketika memilih ubat diuretik.

Reaksi buruk

Data pemerhatian menunjukkan bahawa tindak balas buruk dari penggunaan diuretik hemat kalium jarang terjadi. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa mereka diresepkan dalam dos kecil.

Walau bagaimanapun, mereka boleh menyebabkan pembentukan hiperkalemia, kita dapat membincangkan keadaan ini apabila tahap kalium meningkat di atas 5.3 mmol / L. Ia berbahaya, kerana boleh menyebabkan perkembangan aritmia yang membawa maut. Kurang diperhatikan:

 • penampilan unsur ruam pada kulit;
 • pening;
 • kekejangan
 • sakit kepala;
 • rasa mengantuk;
 • gangguan najis dalam bentuk cirit-birit atau sembelit;
 • masalah seksual;
 • penyelewengan haid;
 • pertumbuhan rambut yang berlebihan;
 • fungsi hati terjejas.

Klasifikasi ubat-ubatan yang menghalang penghapusan kalium

Ubat penghemat kalium dibahagikan kepada hormon dan bukan hormon. Pertimbangkan hormon

Bagi ubat bukan hormon, wakil kumpulan ini adalah:

Ubat hormon tidak mempengaruhi hormon aldosteron, oleh itu, mereka boleh diresepkan dengan yakin dan tanpa rasa takut kepada orang yang menderita masalah yang berkaitan dengannya.

Ciri khas diuretik

Pertimbangkan penerangan yang lebih terperinci mengenai ubat penghilang kalium yang lebih kerap digunakan..

Spironolakton

Penggunaan spironolactone merangsang perkumuhan natrium dan klorin dari tubuh, dan pada masa yang sama ia mengekalkan magnesium, kalsium dan kalium.

Ubat hanya boleh diresepkan oleh doktor yang berkelayakan. Petunjuk dalam sebilangan besar kes adalah pembengkakan.

Dos harian tidak boleh melebihi 200 mg, ia dibahagikan kepada dua atau tiga dos. Terapi terapi harus diteruskan selama 2-3 minggu, selepas itu anda boleh berehat selama 10 hari dan meneruskan rawatan.

Penggunaan Spironolactone dianggap dibenarkan sekiranya berlaku hiperaldosteronisme, hiperkalemia dan hipomagnesemia. Dos harian mestilah 300 mg.

Spironolactone dibenarkan diambil walaupun oleh wanita hamil, tetapi hanya pada trimester 11 - 111 dan semasa menyusui. Walau bagaimanapun, mesti diingat bahawa sebilangan kecil diuretik masuk ke dalam susu..

Eplerenone

Eplerenone berbanding dengan Spironolactone menyebabkan kemunculan reaksi buruk yang lebih sedikit. Kesan terapeutik menjadi ketara hanya setelah mengambil ubat selama dua minggu.

Eplerenone sering menyebabkan peningkatan jumlah kolesterol dalam badan dan munculnya batuk kering.

Penggunaan ubat dilarang dalam diagnosis hipotensi, diabetes mellitus, kegagalan buah pinggang atau hati dan adanya intoleransi individu terhadap ubat.

Kontraindikasi juga kehamilan dan tempoh penyusuan..

Triamtezid

Triametheside mempunyai kesan terapeutik ringan, oleh itu, ia adalah diuretik ringan.

Bahan aktif utama adalah triamteren. Meresepkan ubat dalam kombinasi dengan ubat lain untuk menghilangkan manifestasi hipertensi arteri.

Pelantikan ubat itu harus dilakukan hanya oleh doktor, dengan mengambil kira penyakit bersamaan. Ubat ini mempunyai kesan terapeutik cukup cepat, kesan diuretik berlaku dalam seperempat jam dan berlangsung selama 12 jam.

Sebaiknya minum ubat selepas makan dengan sejumlah besar cecair. Tidak dianjurkan untuk memberi resep kepada pesakit yang mempunyai sejarah:

 • kegagalan buah pinggang;
 • penurunan jumlah ion natrium dalam darah;
 • urolithiasis;
 • hiperkalemia.

Ubat ini juga tidak digunakan untuk wanita semasa kehamilan. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa ia boleh menyebabkan perkembangan patologi pada janin dengan perjalanan yang teruk.

Bahan aktif Aldactone adalah spirinolactone, ia dianggap sebagai pengawet kalium dan magnesium. Dos harian boleh berkisar antara 100 hingga 200 mg, ia dibahagikan kepada 2-3 dos.

Semasa mendiagnosis hiperaldosteronisme yang teruk, ubat-ubatan diresepkan pada dos 300 mg sehari.

Dilarang merawat wanita hamil dengan Aldactone, terutama pada trimester pertama. Bagi trimester ke-11 dan ke-111, pengambilan ubat adalah mungkin, tetapi hanya jika diresepkan oleh doktor dan faedahnya bagi ibu melebihi risiko kepada janin.

Dibolehkan menjalankan terapi ubat dengan ubat tersebut semasa menyusui, kerana ia masuk ke dalam susu ibu dalam jumlah minimum.

Veroshpiron

Veroshpiron adalah antagonis aldosteron, bahan aktif utama adalah spirinolactone. Semasa mendiagnosis hipertensi, disyorkan untuk mengambil 50-100 mg sekali sehari.

Tidak digalakkan mengambil ubat semasa menyusu. Sekiranya tidak ada cara lain, penyusuan mesti terganggu semasa rawatan..

Kontraindikasi

Walaupun sebilangan besar sifat positif, diuretik hemat kalium mempunyai banyak kontraindikasi, dilarang menggunakannya dengan:

 • hipokalemia;
 • sirosis hati dekompensasi;
 • kegagalan pernafasan;
 • intoleransi terhadap komponen ubat dan derivatif sulfamilamida.

Dengan sangat berhati-hati dan di bawah pengawasan doktor, perlu mengambil ubat untuk aritmia, dan jika perlu menggabungkan ubat dengan glikosida jantung dan garam litium.

Senarai tablet diuretik untuk darah tinggi dan tekanan darah tinggi

Penggunaan diuretik dalam hipertensi mengurangkan beban pada sistem kardiovaskular, menormalkan peredaran darah, sehingga menstabilkan tekanan darah. Ubat ini juga melawan pembengkakan dan merupakan sebahagian daripada gabungan terapi yang disyorkan untuk pesakit dengan hipertensi yang didiagnosis..

Apa itu diuretik - petunjuk untuk digunakan

Diuretik adalah diuretik yang mendorong peningkatan perkumuhan air kencing oleh alat ginjal. Ubat ini membolehkan anda mencapai hasil terapi berikut:

 • pengurangan cecair pada rongga organ dalaman dan struktur tisu;
 • perkumuhan garam dari badan;
 • kesan dekongestan;
 • penstabilan tekanan darah.

Oleh kerana spektrum tindakan yang luas, diuretik diresepkan dalam rawatan sejumlah penyakit yang berbeza.

Doktor membezakan petunjuk klinikal berikut untuk penggunaan ubat ini:

 • darah tinggi;
 • osteoporosis;
 • pelanggaran peredaran darah;
 • bengkak yang disebabkan oleh penyakit kardiologi, patologi buah pinggang, hipertensi arteri;
 • glaukoma;
 • sirosis hati;
 • diabetes;
 • pelanggaran proses metabolik;
 • kegagalan jantung akut;
 • peningkatan rembesan aldosteron;
 • kegagalan buah pinggang akut.

Diuretik dengan tekanan darah tinggi hanya boleh diresepkan oleh doktor anda, setelah diagnosis awal dan pemeriksaan perubatan! Pentadbiran diuretik yang tidak dibenarkan boleh menyebabkan komplikasi yang tidak diingini dan malah memperburuk keadaan pesakit, dengan hipertensi!

Mekanisme tindakan pada tekanan tinggi

Diuretik mengurangkan tekanan darah, dan oleh sebab itulah ubat-ubatan ini diresepkan dalam rawatan hipertensi. Kesan terapeutik diuretik adalah kerana kemampuan komponen utama mereka untuk mengembang saluran darah, meningkatkan nada dinding vaskular, sambil mengurangkan kadar natrium darah.

Penurunan jumlah cecair dan kesan yang baik terhadap sistem kardiovaskular membantu menormalkan tekanan darah, memperbaiki keadaan umum pesakit dengan hipertensi.

Sebagai tambahan, ubat ini mempunyai sifat farmakologi berikut yang sangat penting dalam memerangi darah tinggi dan tekanan darah tinggi:

 • pengurangan beban pada ventrikel jantung kiri;
 • kesan antispasmodik, menyumbang kepada kelonggaran otot-otot arteri, bronkus dan saluran empedu;
 • kelonggaran miokardium;
 • normalisasi peredaran darah dan peredaran mikro;
 • penurunan permintaan oksigen miokardium.

Dalam kebanyakan kes, diuretik untuk hipertensi diresepkan untuk orang tua yang menderita tekanan darah tinggi..

Jenis-jenis Diuretik

Di pasaran farmaseutikal moden, pelbagai jenis diuretik disajikan, yang mempunyai ciri dan sifat tertentu. Terdapat beberapa jenis klasifikasi diuretik:

 1. Dengan tempoh tindakan:
 • jangka panjang (Chlortalidone, Veroshpiron, Eplerenone - kesan ubat ini berlangsung selama 4 hari;
 • jangka sederhana (clopamide, hypothiazide, diacarb) - bertindak selama 12-12 jam;
 • tindakan pendek (Furosemide, beckons, asid Etakrin) - kesan terapi diuretik dalam kumpulan ini berlangsung tidak lebih dari 8 jam.
 1. Mengikut tahap keberkesanan dan kekuatan kesan terapi:
 • kuat (Furosemide, Lasix);
 • sederhana (Oxodolin, Gigroton, Hypothiazide);
 • lemah (Triamteren, Diacarb, Veroshpiron).
 1. Dengan kepantasan tindakan:
 • cepat (Torasemide, Furosemide, Triamteren) - mula bertindak selepas setengah jam dari saat penggunaan ubat;
 • sederhana (Diacarb, Amiloride) - kesan terapi dicapai dalam masa 2 jam;
 • lambat (Eplerinone, Veroshpiron) - hasil penggunaan ubat-ubatan kumpulan ini menjadi ketara setelah 2 hari.

Terdapat juga klasifikasi kerana tindakan farmakologi dan sifat diuretik.

Diuretik hemat kalium

Diuretik hemat kalium adalah diuretik paling selamat kerana kemampuannya untuk mengekalkan kalium di dalam tubuh pesakit. Biasanya ia diresepkan bersama ubat lain untuk meningkatkan kesannya..

Diuretik hemat kalium mengurangkan sistolik (tekanan darah rendah), menghilangkan edema, mencegah perkembangan kegagalan jantung, yang digunakan untuk merawat hipertensi sebagai salah satu komponen terapi kompleks.

Dadah yang paling popular adalah Amiloride dan Aldactone. Walaupun kesannya lembut, diuretik harus diambil dengan berhati-hati. Dengan penggunaan yang berpanjangan atau melebihi dos yang disyorkan, reaksi buruk berikut mungkin berlaku:

 • pelanggaran fungsi ereksi pada seks yang lebih kuat;
 • pendarahan rahim dan ketidakteraturan haid pada wanita;
 • kesakitan dilokalisasi di kawasan kelenjar susu.

Dengan kursus terapi yang berpanjangan, kemungkinan terkena hiperkalemia meningkat - peningkatan kepekatan kalium dalam darah. Keadaan patologi ini sangat berbahaya, kerana boleh menyebabkan serangan jantung secara tiba-tiba, kelumpuhan lengkap atau separa.

Dengan penjagaan khas, diuretik yang hemat kalium untuk hipertensi diresepkan kepada pesakit yang menderita diabetes mellitus, gangguan fungsi ginjal. Rawatan pesakit sedemikian harus berada di bawah pengawasan perubatan yang ketat.!

Persediaan Thiazide

Diuretik Thiazide paling popular untuk darah tinggi dan meluas. Kesan terapi semasa menggunakan ubat jenis ini dicapai secara harfiah selama beberapa jam dan disimpan selama setengah hari. Akibatnya, cukup untuk minum pil sekali sehari, yang sangat mudah.

Persediaan thiazide mempunyai sifat berikut:

 • menghalang perkumuhan asid urik;
 • mengelakkan badan menyerap semula klorin dan natrium;
 • mengaktifkan proses perkumuhan kalium dengan magnesium dengan ketara.

Doktor menawarkan senarai diuretik bertindak thiazide yang paling berkesan dan selamat untuk hipertensi:

Diuretik ini diresepkan bukan hanya untuk tekanan darah tinggi dan hipertensi, tetapi juga untuk rawatan glaukoma, penyakit ginjal, patologi hati, hipertensi penting, gangguan yang disebabkan oleh fenomena kongestif dan pengumpulan lebihan cairan di dalam badan.

Diuretik gelung

Diuretik gelung dianggap diuretik paling kuat dan kuat. Prinsip tindakan ubat-ubatan ini didasarkan pada kemampuan komponen aktifnya untuk mempengaruhi salah satu tubulus ginjal, yang diarahkan ke pusat ginjal dan bertanggungjawab untuk proses penyerapan mineral, cecair secara terbalik.

Diuretik gelung mempunyai sifat terapeutik berikut:

 • pengaktifan aliran darah buah pinggang;
 • kelonggaran otot vaskular;
 • penurunan jumlah cecair ekstraselular;
 • rangsangan penapisan glomerular;
 • menyekat proses penyerapan natrium, magnesium, klorin dan kalium terbalik.

Persediaan gelung bertindak pantas. Kesan terapi berlaku secara harfiah 30 minit selepas penggunaan diuretik dan berlangsung selama 7 jam.

Jenis diuretik untuk hipertensi dan tekanan darah tinggi sangat jarang ditentukan kerana sebilangan besar kemungkinan kesan sampingan..

Ubat-ubatan berikut adalah diuretik gelung yang paling popular dan mapan:

 • asid etakrin;
 • Furosemide;
 • Bumetanida.

Mengambil ubat diuretik ini hanya dibenarkan seperti yang diarahkan oleh doktor, dengan ketat memerhatikan dos dan tempoh kursus terapi yang disyorkan.!

Osmotik

Diuretik osmotik membantu mengurangkan tekanan dalam plasma darah, kerana kelebihan cecair meninggalkan badan, edema dan pembengkakan dihilangkan. Di rantai farmasi, anda boleh membeli ubat osmotik diuretik berikut:

Mannitol paling popular, kerana ubat ini mempunyai kesan terapeutik yang berpanjangan.

Diuretik osmotik diresepkan kepada pesakit dengan patologi teruk berikut:

 • keracunan akut badan;
 • keadaan kejutan;
 • peritonitis;
 • keracunan darah;
 • edema serebrum;
 • kurang membuang air kecil;
 • edema paru;
 • permulaan glaukoma akut.

Ubat ini mempunyai kesan kuat, dan oleh itu digunakan sekali dan tidak sesuai untuk menjalankan rawatan kursus. Oleh itu, diuretik osmotik tidak digunakan untuk menurunkan tekanan darah atau terapi hipertensi.!

Antagonis Aldosteron

Tablet diuretik tekanan ini mempunyai kesan yang menyekat pada reseptor aldosteron, menghalang pengeluaran hormon ini, yang mempengaruhi alat ginjal.

Ujian saintifik menunjukkan bahawa antagonis aldosteron menyekat reseptor tertentu yang dilokalisasikan dalam miokardium, menghalang penggantian struktur tisu otot dengan tisu penghubung. Penggunaan diuretik jenis ini sebagai salah satu unsur penyusun terapi kompleks dapat mengurangkan kemungkinan kematian pesakit setelah infark miokard, sebanyak 30%!

Ubat ini termasuk Veroshpiron, Spironolactone, Veroshlpilakton. Diuretik sedemikian ditetapkan bersama dengan diuretik thiazide atau loop.

Inhibitor karbonat

Dadah yang paling popular dalam kumpulan diuretik ini adalah Diacarb. Tindakan diuretik ini didasarkan pada penekanan pengeluaran enzim karbonik anhidrase, yang bertanggungjawab untuk pembentukan asid karbonik di buah pinggang. Akibatnya, kelebihan natrium dan lebihan cairan dikeluarkan dari tubuh pesakit, tekanan darah stabil.

Doktor membezakan petunjuk klinikal berikut untuk pelantikan ubat ini:

 • mabuk badan;
 • berlebihan barbiturat;
 • peningkatan tekanan intrakranial;
 • gout;
 • peningkatan tekanan intraokular.

Diuretik kumpulan ini memberikan kesan ringan yang berlangsung selama 8-10 jam.

Diuretik Herba

Diuretik herba banyak digunakan dalam rawatan hipertensi untuk menstabilkan tekanan darah dan melawan penyakit lain bersamaan dengan diuretik. Ubat-ubatan semula jadi ini bertindak pada tubuh pesakit dengan lebih lembut, praktikalnya tidak mempunyai kontraindikasi dan ciri-ciri kesan sampingan ubat-ubatan.

Produk berikut mempunyai kesan diuretik yang baik:

Decoctions dan infusions dibuat berdasarkan tansy, beg gembala, plat daun birch membantu menghilangkan bengkak dan mengurangkan tekanan..

Sebaiknya gunakan diuretik tumbuhan dengan kursus pendek untuk mengelakkan ketagihan dan mengurangkan keberkesanan rawatan.

Kesan sampingan

Diuretik yang menurunkan tekanan darah boleh menyebabkan kesan sampingan berikut:

 • kolesistitis;
 • kekurangan selera makan tetap;
 • kelemahan, peningkatan keletihan, penurunan prestasi;
 • penurunan tekanan darah yang berlebihan, hingga krisis hipotonik;
 • sakit kepala;
 • serangan pening;
 • pankreatitis
 • kepekaan berlebihan terhadap cahaya;
 • loya dan muntah;
 • peningkatan tahap glukosa dalam darah;
 • disfungsi seksual.

Sekiranya terdapat reaksi yang tidak diingini semasa mengambil ubat diuretik, anda harus segera berjumpa pakar yang berkelayakan! Amalan menunjukkan bahawa dalam kebanyakan kes, kesan sampingan berlaku apabila pesakit memberikan ubat sendiri, melebihi dos dan tempoh terapi yang disyorkan.

Kontraindikasi

Diuretik untuk rawatan hipertensi dan penyakit lain dilarang mengambilnya dengan adanya kontraindikasi berikut:

 • hipokalemia;
 • diabetes;
 • intoleransi individu dan hipersensitiviti terhadap bahan aktif ubat;
 • kegagalan buah pinggang;
 • sirosis hati;
 • kegagalan pernafasan;
 • aritmia ventrikel;
 • kegagalan jantung.

Ubat diuretik juga dikontraindikasikan untuk wanita hamil dan ibu yang menyusui!

Diuretik adalah ubat diuretik yang digunakan untuk rawatan hipertensi kompleks dan penstabilan tekanan darah. Oleh kerana ubat-ubatan ini mempunyai banyak jenis, kontraindikasi dan kesan sampingan, hanya doktor yang hadir harus memilih ubat secara individu!

Mekanisme tindakan diuretik hemat kalium: ciri dan kontraindikasi

Rawatan darah tinggi jarang dilakukan tanpa penggunaan ubat diuretik. Diuretik Thiazide (saluretik) - salah satu kumpulan ubat yang digunakan dalam terapi kompleks selama lebih dari 60 tahun.

Ejen sintetik, yang diuretik thiazide, sangat berkesan pada peringkat awal hipertensi. Menyebabkan kesan sampingan yang lebih sedikit, ubat mengurangkan kemungkinan mengalami kegagalan jantung, mencegah terjadinya serangan jantung, strok dan hipertensi. Ubat mempunyai kesan positif terhadap kesejahteraan orang tua dengan tekanan sistolik (atas) tinggi.

Aplikasi Utama

Diuretik berjaya digunakan dalam nefrologi dan urologi, mereka dikurniakan dengan kemampuan untuk mengaburkan perkumuhan ion kalium oleh ginjal, sambil mencegah pengeluaran ion H yang berlebihan dan merangsang perkumuhan HCO3 dalam air kencing.

Digunakan secara meluas untuk pesakit hamil atau hipertensi dengan pelbagai penyakit buah pinggang, seperti:

 • pielonefritis;
 • glomerulonefritis;
 • urolithiasis, dll.

Ubat-ubatan tersebut mempunyai tahap keberkesanan yang tinggi dalam memerangi hiperkalsemia. Kesan diuretik ubat boleh diabaikan, tetapi mereka mencegah kehilangan K dan Mg oleh buah pinggang..

Dengan darah tinggi

Dalam rawatan hipertensi arteri, diuretik hemat kalium diresepkan dalam dosis kecil, kerana fakta bahawa mereka mengurangkan tekanan tidak begitu berkesan, dan peningkatan dos dapat menyebabkan pembentukan reaksi buruk.

Sekiranya rawatan sedemikian tidak berkesan, dianggap wajar untuk menetapkan ubat diuretik tambahan atau lebih suka gelung atau diuretik thiazide.

Semasa kegagalan jantung

Kegagalan jantung dicirikan oleh fakta bahawa cecair disimpan di dalam badan. Dalam keadaan inilah pelantikan ubat diuretik yang mengekalkan kalium dalam badan akan berkesan.

Pada peringkat awal, dosnya dapat diabaikan, tetapi lama-kelamaan ia meningkat sehingga berat badan pesakit mula menurun. Penggunaan ubat dianggap berkesan sekiranya terdapat semua edema yang hilang.

Dalam tempoh melahirkan anak

Ramai wanita hamil mengalami edema, terutamanya pada trimester terakhir.

Untuk menghilangkan masalah ini, doktor menetapkan makanan diet khas dengan larutan garam dan diuretik yang membantu mengisi rizab kalium dalam badan..

Cara pilihan dalam situasi ini adalah diuretik hemat kalium, kerana ia mencegah pencucian ion kalium dari darah.

Petunjuk

Alasan penggunaan ubat bergantung pada nama khusus ubat tersebut.

Sekiranya kita bercakap mengenai ubat-ubatan dari siri indapamide, ia digunakan dalam rawatan hipertensi arteri, tanpa mengira keparahannya.

Sekiranya kita membincangkan senarai indikasi rata-rata, diuretik thiazide digunakan dalam kes seperti:

 • Kegagalan jantung yang dikompensasi.
 • Disfungsi ginjal.
 • Juga, edema asal nefro atau kardiogenik. Untuk penggunaan yang berpanjangan, ubat tidak sesuai. Digunakan secara situasi atau mengikut budi bicara doktor.
 • Glaukoma. Tekanan intraokular meningkat. Tidak dalam semua kes, hanya dalam fasa subkompensasi.
 • Insipidus diabetes ginjal. Pelanggaran reaksi struktur sistem perkumuhan terhadap vasopressin, yang bertanggungjawab untuk penyerapan cecair yang mencukupi. Digunakan dengan berhati-hati..
 • Nefropati pelbagai asal usul juga termasuk dalam senarai petunjuk. Bagaimanapun, persoalan kesesuaian penggunaan diputuskan oleh doktor. Juga, nama tertentu dipilih oleh pakar.

Diuretik Thiazide untuk hipertensi, bagaimanapun, paling kerap diresepkan, kerana peningkatan tekanan dianggap sebagai alasan utama.

Mekanisme tindakan

Ubat-ubatan tersebut menunjukkan pengaruh yang tinggi pada distal tubulus nefron, di dalamnya pertukaran ion berlaku. Diuretik hemat kalium menghalang penembusan ion natrium ke dalam aliran darah, melokalisasikannya di dalam tubul.

Natrium mempunyai keupayaan untuk menarik cecair ke dirinya sendiri, menyumbang kepada peningkatan pengeluaran air kencing setiap hari. Selari dengan ini, diuretik kumpulan ini menghalang ion kalium memasuki tubulus, sambil mengekalkan unsur surih dalam badan.

Oleh kerana kepekatan kalium di dalam badan, adalah mungkin untuk mengelakkan berlakunya sebilangan besar reaksi buruk, dan yang paling penting adalah hiperkalemia.

Harap maklum bahawa diuretik yang melambatkan kalium mula memberi kesan terapeutik beberapa hari selepas pengambilan. Contohnya, ubat osmotik atau diuretik yang kuat bertindak sebaik sahaja digunakan. Ciri inilah yang mesti dipertimbangkan ketika memilih ubat diuretik.

Kesan sampingan dan kontraindikasi

Semua diuretik hemat kalium dikontraindikasikan dalam penyusuan dan dengan patologi berikut:

 • intoleransi individu terhadap komposisi diuretik;
 • peningkatan kadar kalium dalam badan;
 • disfungsi buah pinggang yang teruk.

Sekiranya tablet mengandungi gula susu, maka mereka tidak boleh menghidap hipolaktasia, kekurangan laktase, malabsorpsi disakarida.

Ubat yang mengandungi spirolactone tidak boleh digunakan jika pesakit didiagnosis dengan masalah kesihatan berikut:

 • natrium tinggi dalam darah;
 • anuria.
 • Ubat yang mengandungi eplerenone tidak dibenarkan untuk kanak-kanak dengan patologi hati yang teruk.

  Semua agen penghilang kalium harus diambil dengan berhati-hati pada usia tua dan diabetes.

  Dengan berhati-hati, spirolakton dan analognya mesti diambil jika pesakit akan menjalani pembedahan menggunakan anestesia tempatan dan umum, atau dia menerima ubat-ubatan yang memprovokasi ginekomastia, serta apabila terdapat patologi berikut:

  • Blok AV;
  • peningkatan tahap kalsium dalam darah;
  • asidosis metabolik;
  • patologi hati;
  • ginekomastia;
  • haid.

  Persediaan yang mengandungi eplerenone sebagai bahan aktif harus diambil dengan berhati-hati sekiranya berlaku disfungsi ginjal, apabila kadar penapisan glomerular kurang dari 50 ml per minit..

  Diuretik hemat kalium boleh menyebabkan reaksi buruk berikut:

  • alahan;
  • peningkatan bilangan eosinofil;
  • loya, muntah, sakit perut, pengekalan najis;
  • pening, sakit kepala;
  • peningkatan kalium dalam darah, penurunan natrium;
  • kaki kejang;
  • ginekomastia;
  • disfungsi buah pinggang;
  • peningkatan kreatinin dan urea.

  Spirolactone boleh menyebabkan reaksi buruk berikut:

  • sakit perut, keradangan dan ulserasi saluran pencernaan, pendarahan gastrousus, kolik usus, disfungsi hati;
  • kekejangan otot, kesedaran terganggu, tidur lesu, mengantuk, ataksia, kelesuan;
  • penurunan bilangan platelet dan leukosit, megaloblastosis;
  • keguguran rambut, pertumbuhan rambut;
  • pelanggaran keseimbangan asid-asas;
  • saluran kencing
  • disfungsi ereksi, haid, pendarahan dari saluran kemaluan semasa menopaus, sakit semasa haid, suara kasar, sakit dada, tumor malignan pada payudara.

  Ubat-ubatan berdasarkan Eplerenone juga boleh menyebabkan reaksi negatif seperti:

  • penyahhidratan;
  • peningkatan kolesterol dan trigliserida;
  • kesukaran untuk tidur;

 • pengsan, hipestesia;
 • infark miokard, fibrilasi atrium, berdebar-debar, kegagalan ventrikel kiri, hipotensi, trombosis arteri kaki;
 • kembung;
 • batuk, faringitis;
 • keradangan pundi hempedu;
 • sakit muskuloskeletal;
 • tidak berdaya, lemah;
 • sakit belakang;
 • pielonefritis;
 • hiperglikemia.
 • Sekiranya dos terapeutik terlampaui, spirolakton boleh menyebabkan overdosis, yang dicirikan oleh gejala berikut:

  • loya muntah;
  • hipotensi, pening;
  • perut tidak selesa;
  • ruam;
  • hiperkalemia, yang dimanifestasikan oleh pelanggaran irama jantung, paresthesia, kelemahan otot;
  • penyahhidratan badan;
  • penurunan jumlah natrium dalam darah, yang ditunjukkan oleh kekeringan di rongga mulut, dahaga, mengantuk;
  • peningkatan kandungan urea;
  • hiperkalsemia.

  Sekiranya keracunan spirolactone, penawarnya tidak diketahui, oleh itu terapi simptomatik disyorkan untuk mangsa. Dia perlu membilas perutnya, menetapkan ubat-ubatan yang menghilangkan tanda-tanda dehidrasi dan meningkatkan tekanan darah.

  Dengan perkembangan hiperkalemia, perlu menggunakan diuretik yang mengeluarkan kalium, menyuntikkan glukosa dengan insulin ke dalam vena. Sekiranya terdapat spirolakton yang berlebihan, disarankan agar mangsa membersihkan darah menggunakan alat "ginjal buatan".

  Sehingga kini, belum ada kes overdosis eplerenone. Kemungkinan besar, kerana dos berlebihan, akan ada hipotensi dan peningkatan kadar kalium dalam darah. Penawar untuk keracunan eplerenone tidak diketahui, oleh itu terapi bersimpati disyorkan. Diuretik tidak dapat dikeluarkan dari tubuh menggunakan hemodialisis, tetapi mengikat karbon aktif.

  Reaksi buruk

  Data pemerhatian menunjukkan bahawa tindak balas buruk dari penggunaan diuretik hemat kalium jarang terjadi. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa mereka diresepkan dalam dos kecil.

  Walau bagaimanapun, mereka boleh menyebabkan pembentukan hiperkalemia, kita dapat membincangkan keadaan ini apabila tahap kalium meningkat di atas 5.3 mmol / L. Ia berbahaya, kerana boleh menyebabkan perkembangan aritmia yang membawa maut. Kurang diperhatikan:

  • penampilan unsur ruam pada kulit;
  • pening;
  • kekejangan
  • sakit kepala;
  • rasa mengantuk;
  • gangguan najis dalam bentuk cirit-birit atau sembelit;
  • masalah seksual;
  • penyelewengan haid;
  • pertumbuhan rambut yang berlebihan;
  • fungsi hati terjejas.

  Ubat dan ubat tradisional terbaik

  Sebelum mula mengambil ubat, anda perlu berusaha menghilangkan edema, menurunkan berat badan dengan bantuan diuretik yang selamat. Pakar menasihatkan untuk mencuba minum rebusan pinggul mawar, chamomiles atau juniper. Tidak perlu mengubah diet - anda harus meninggalkan karbohidrat cepat, berlemak, goreng, menambah lebih banyak sayur-sayuran, buah-buahan dan buah beri.

  Sekiranya normalisasi menu tidak memberikan hasil yang diinginkan, maka doktor boleh menetapkan pengambilan ubat khas. Paling popular adalah:

  • "Furosemide" dalam butiran atau penggantungan;
  • "Indapamide" sebagai turunan sulfonylurea;
  • "Triamteren" diresepkan untuk edema;
  • Amiloride untuk penggunaan jangka panjang.

  Sekiranya anda perlu dengan cepat menghilangkan keadaan akut, maka Mannitol digunakan..

  Klasifikasi ubat-ubatan yang menghalang penghapusan kalium

  Ubat penghemat kalium dibahagikan kepada hormon dan bukan hormon. Pertimbangkan hormon

  Bagi ubat bukan hormon, wakil kumpulan ini adalah:

  • Veroshpiron;
  • Aldactone;
  • Spironalokton.

  Ubat hormon tidak mempengaruhi hormon aldosteron, oleh itu, mereka boleh diresepkan dengan yakin dan tanpa rasa takut kepada orang yang menderita masalah yang berkaitan dengannya.

  Diuretik hemat kalium: senarai ubat

  Dalam praktik klinikal, mengikut bahan aktif, diuretik hemat kalium berikut dikongsi:

  Penyekat saluran natrium

  Antagonis Aldosteron

  Senarai ubat di Eropah

  Diuretik hemat kalium berikut adalah perkara biasa di Eropah:

  • Dyrenium - triamtrene generik;
  • Aldactone - spironolactone generik;
  • Midamor - amilorida generik;
  • Inspra - Eplerenone generik.

  Dalam kombinasi dengan diuretik thiazide:

  • Maxzide - hidroklorotiazid generik dan triamteren;
  • Aldactazide - hidroklorotiazid generik dan spironolactone;
  • Moduretik 5-50 - amilorida generik dan hidroklorotiazida;
  • Dyazide - hidroklorotiazid generik dan triamteren;
  • Moduretik - amilorida generik dan hidroklorotiazid.

  Senarai ubat di Rusia

  Bahan aktif spironolactone:

  Persediaan amilorida, triamtrena dan eplerenone juga digunakan..

  Ciri khas diuretik

  Pertimbangkan penerangan yang lebih terperinci mengenai ubat penghilang kalium yang lebih kerap digunakan..

  Spironolakton

  Penggunaan spironolactone merangsang perkumuhan natrium dan klorin dari tubuh, dan pada masa yang sama ia mengekalkan magnesium, kalsium dan kalium.

  Ubat hanya boleh diresepkan oleh doktor yang berkelayakan. Petunjuk dalam sebilangan besar kes adalah pembengkakan.

  Dos harian tidak boleh melebihi 200 mg, ia dibahagikan kepada dua atau tiga dos. Terapi terapi harus diteruskan selama 2-3 minggu, selepas itu anda boleh berehat selama 10 hari dan meneruskan rawatan.

  Penggunaan Spironolactone dianggap dibenarkan sekiranya berlaku hiperaldosteronisme, hiperkalemia dan hipomagnesemia. Dos harian mestilah 300 mg.

  Spironolactone dibenarkan diambil walaupun oleh wanita hamil, tetapi hanya pada trimester 11 - 111 dan semasa menyusui. Walau bagaimanapun, mesti diingat bahawa sebilangan kecil diuretik masuk ke dalam susu..

  Eplerenone

  Eplerenone berbanding dengan Spironolactone menyebabkan kemunculan reaksi buruk yang lebih sedikit. Kesan terapeutik menjadi ketara hanya setelah mengambil ubat selama dua minggu.

  Eplerenone sering menyebabkan peningkatan jumlah kolesterol dalam badan dan munculnya batuk kering.

  Penggunaan ubat dilarang dalam diagnosis hipotensi, diabetes mellitus, kegagalan buah pinggang atau hati dan adanya intoleransi individu terhadap ubat.

  Kontraindikasi juga kehamilan dan tempoh penyusuan..

  Triamtezid

  Triametheside mempunyai kesan terapeutik ringan, oleh itu, ia adalah diuretik ringan.

  Bahan aktif utama adalah triamteren. Meresepkan ubat dalam kombinasi dengan ubat lain untuk menghilangkan manifestasi hipertensi arteri.

  Pelantikan ubat itu harus dilakukan hanya oleh doktor, dengan mengambil kira penyakit bersamaan. Ubat ini mempunyai kesan terapeutik cukup cepat, kesan diuretik berlaku dalam seperempat jam dan berlangsung selama 12 jam.

  Sebaiknya minum ubat selepas makan dengan sejumlah besar cecair. Tidak dianjurkan untuk memberi resep kepada pesakit yang mempunyai sejarah:

  • kegagalan buah pinggang;
  • penurunan jumlah ion natrium dalam darah;
  • urolithiasis;
  • hiperkalemia.

  Ubat ini juga tidak digunakan untuk wanita semasa kehamilan. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa ia boleh menyebabkan perkembangan patologi pada janin dengan perjalanan yang teruk.

  Bahan aktif Aldactone adalah spirinolactone, ia dianggap sebagai pengawet kalium dan magnesium. Dos harian boleh berkisar antara 100 hingga 200 mg, ia dibahagikan kepada 2-3 dos.

  Semasa mendiagnosis hiperaldosteronisme yang teruk, ubat-ubatan diresepkan pada dos 300 mg sehari.

  Dilarang merawat wanita hamil dengan Aldactone, terutama pada trimester pertama. Bagi trimester ke-11 dan ke-111, pengambilan ubat adalah mungkin, tetapi hanya jika diresepkan oleh doktor dan faedahnya bagi ibu melebihi risiko kepada janin.

  Dibolehkan menjalankan terapi ubat dengan ubat tersebut semasa menyusui, kerana ia masuk ke dalam susu ibu dalam jumlah minimum.

  Veroshpiron

  Veroshpiron adalah antagonis aldosteron, bahan aktif utama adalah spirinolactone. Semasa mendiagnosis hipertensi, disyorkan untuk mengambil 50-100 mg sekali sehari.

  Dengan kegagalan jantung dan edema, yang terlalu sengit, dos yang disyorkan dapat berkisar antara 100 hingga 200 mg. Dalam keadaan ini, pengambilan ubat disyorkan digabungkan dengan diuretik lain.

  Tidak digalakkan mengambil ubat semasa menyusu. Sekiranya tidak ada cara lain, penyusuan mesti terganggu semasa rawatan..

  Petunjuk untuk pelantikan diuretik thiazide

  Senarai kesan sampingan yang agak kecil dan kesan diuretik ringan pada struktur ginjal membolehkan doktor menetapkan ubat thiazide kepada pesakit dengan pelbagai patologi. Petunjuk yang mana thiazides sering disyorkan: pembengkakan yang disebabkan oleh penyakit jantung dan tekanan darah tinggi.

  Adalah mungkin untuk menyingkirkan pengumpulan cecair yang timbul akibat pelanggaran metabolisme air-mineral dan patologi buah pinggang berkat persiapan kumpulan thiazide. Selalunya ia diresepkan bersama dengan diuretik (gelung) yang lain. Ini membolehkan anda meningkatkan kesan diuretik..

  Mekanisme tindakan yang ringan memperbaiki keadaan pesakit melalui penggunaan ubat-ubatan dari kumpulan thiazide dalam kes lain. Contohnya, dengan edema pelbagai asal:

  • dikaitkan dengan sirosis;
  • disebabkan oleh kegagalan jantung - akut dan kronik;
  • mengiringi hipertensi.

  Kontraindikasi

  Walaupun sebilangan besar sifat positif, diuretik hemat kalium mempunyai banyak kontraindikasi, dilarang menggunakannya dengan:

  • hipokalemia;
  • sirosis hati dekompensasi;
  • kegagalan pernafasan;
  • intoleransi terhadap komponen ubat dan derivatif sulfamilamida.

  Dengan sangat berhati-hati dan di bawah pengawasan doktor, perlu mengambil ubat untuk aritmia, dan jika perlu menggabungkan ubat dengan glikosida jantung dan garam litium.

  Ciri penggunaan semasa kehamilan

  Persediaan berdasarkan Spirolactone (Veroshpiron) dikontraindikasikan pada wanita dalam kedudukannya.

  Mereka tergolong dalam kategori C dengan kesan pada janin, iaitu, dalam percubaan pada haiwan, kesan negatifnya terhadap keturunan telah dinyatakan, tetapi tidak dikaji bagaimana mereka mempengaruhi perjalanan kehamilan pada manusia, walaupun ini, manfaat penggunaannya oleh wanita dalam posisi mungkin lebih besar daripada kemungkinan bahaya dari mereka.

  Amat berbahaya adalah mengambil Spirolactone pada 3 bulan pertama kehamilan, ketika organ dalaman janin diletakkan.


  Ubat-ubatan yang mengandungi eplerenone selama kehamilan dapat digunakan dengan berhati-hati apabila manfaat kepada ibu melebihi risiko kepada bayi. Untuk edema dan hipertensi, bermula dari trimester kedua, anda boleh mengambil Triamtel atau Triampur Compositum, tetapi bukan Apo-Triazide, walaupun mereka adalah analog lengkap.

  Cara memohon?

  1. Memohon diuretik thiazide sangat berhati-hati. Walaupun diuretik jenis ini adalah salah satu yang paling setia mengenai pendedahan kepada sistem dan organ lain, ubat ini harus diambil hanya seperti yang diarahkan oleh doktor dan jumlah yang ditunjukkan dalam arahan.
  2. Sebelum mengambil ubat, anda mesti menjalani pemeriksaan penuh untuk mengenal pasti penyakit sekiranya ubat tersebut dikontraindikasikan.
  3. Bergantung pada bentuk hipertensi dan keadaan umum pesakit, ubat boleh bertindak dengan cara yang berbeza. Dalam beberapa kes, kesan ubat bermula pada hari pemberian ubat, dan bagi yang lain perlu mengambil ubat lebih dari seminggu.
  4. Sekiranya anda merasa tidak sihat semasa mengambil ubat, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan cadangan selanjutnya.

  Sifat ubat

  Diuretik Thiazide, senarai ubat yang diberikan di bawah, diklasifikasikan sebagai diuretik dengan kekuatan sederhana. Seperti ubat lain dari kelas ini, tujuan utama mereka adalah untuk menghilangkan edema yang berlaku dengan penyakit sistem kardiovaskular (kegagalan jantung ringan hingga sederhana), buah pinggang dan hati.

  Sifat utama diuretik thiazide adalah seperti berikut:

  • ketersediaan bio yang tinggi - penembusan yang mendalam ke dalam tisu;
  • penurunan tekanan darah semasa kemasukan berlaku hanya pada pesakit hipertensi, pada orang dengan tekanan normal kesan ini tidak diperhatikan;
  • peningkatan jumlah air kencing bermula 1-2 jam selepas mengambil ubat di dalam;
  • tempoh kesan diuretik adalah 12-24 jam;
  • kesan terapeutik terhebat berkembang selepas beberapa minggu rawatan;
  • jangka hayat bahan aktif adalah dari 8 jam untuk hidroklorotiazida hingga 72 jam untuk chlortalidone;
  • penghapusan ubat berlaku terutamanya melalui buah pinggang dan hati;
  • ubat-ubatan kumpulan ini digunakan dalam dos yang kecil, kerana kenaikannya tidak menyebabkan peningkatan kesan hipotensi, tetapi meningkatkan gangguan metabolik dalam tubuh;
  • sekiranya monoterapi tidak cukup berkesan, maka thiazides digabungkan dengan ubat antihipertensi lain.

  Sifat farmakologi dan struktur kimia yang serupa mempunyai diuretik seperti thiazide, yang telah digunakan dalam praktik perubatan baru-baru ini. Mereka mengeluarkan sedikit kalium dari badan dan mempunyai kesan negatif yang lebih rendah terhadap metabolisme.


  Diuretik Thiazide. Senarai kontraindikasi dan petunjuk untuk mengambil ubat

  Semasa mengambil ubat ini, kesan utama berikut diperhatikan:

  • antihipertensi (menurunkan tekanan darah);
  • cardioprotective (pemulihan keadaan fungsi otot jantung);
  • nephroprotective (pemeliharaan fungsi buah pinggang);
  • penurunan tekanan intraokular pada glaukoma.

  Pada pesakit dengan gangguan ginjal dan edema yang teruk, penggunaan diuretik jenis lain, diuretik gelung, ditunjukkan..

  Kebaikan

  Kelebihan ubat ini termasuk:

  • kecekapan tinggi, pengurangan tekanan 10-15 mm RT. Seni. pada kebanyakan pesakit;
  • kemungkinan digunakan sebagai monoterapi untuk hipertensi arteri ringan hingga sederhana;
  • tindakan pantas dan agak panjang;
  • toleransi yang baik dan risiko kesan sampingan yang rendah (strok, infark miokard, kegagalan jantung kongestif) apabila dosnya diperhatikan;
  • pemeliharaan kesan terapeutik dengan penggunaan yang berpanjangan;
  • harga rendah.

  keburukan

  Diuretik Thiazide, senarai penyediaan yang merangkumi kira-kira selusin nama, mempunyai kelemahan berikut:

  • Apabila diambil dalam dos yang besar, perkumuhan kalium dalam air kencing dari badan meningkat dengan ketara. Kekurangan unsur ini berbahaya bagi pesakit yang mengalami aritmia kronik, infark miokard akut dan gangguan fungsi ventrikel kiri, terutamanya dalam kombinasi dengan rawatan glikosida jantung. Kekurangan kalium yang berpanjangan meningkatkan risiko kematian mendadak dan komplikasi kardiovaskular bagi pesakit tersebut. Sehubungan dengan itu, pengambilan tambahan ejen yang mengandungi kalium diperlukan. Walau bagaimanapun, apabila menggunakan diuretik thiazide dalam dos kecil (12.5-25 mg hidroklorotiazida), keadaan ini tidak berkembang. Mengurangkan perkumuhan kalium juga menyumbang kepada pembatasan garam dalam makanan..
  • Kemungkinan timbulnya kesan sampingan - gangguan dyspeptik, kemerosotan metabolisme lipid dan karbohidrat, peningkatan kandungan asid urik dalam plasma darah dan lain-lain.

 • Kesan diabetes (peningkatan kepekatan gula dalam darah) disebabkan oleh kehilangan kalium oleh sel pankreas, yang menyebabkan penurunan pengeluaran insulin di dalamnya. Menurut kajian perubatan, pengambilan 50 mg hipotiazida sehari selama 6 tahun membawa kepada diabetes jenis 2 pada 1% pesakit.
 • Kemerosotan proses metabolik semasa mengambil diuretik thiazide menyumbang kepada penampilan (atau peningkatan) aritmia dan perkembangan aterosklerosis.
 • Kesan diuretik berlalu dengan cepat selepas pengambilan ubat.
 • Walau bagaimanapun, kesan yang tidak diingini ini, yang diuretik jenis lain tidak dilupakan, bukan alasan untuk menolak penggunaan thiazides, kerana pengalaman penggunaan jangka panjang menunjukkan kesan positif pada prognosis jangka panjang kehidupan pada pesakit.

  Cara penggunaan untuk merawat penyakit

  Diuretik Thiazide boleh didapati dalam bentuk oral untuk pentadbiran oral (tablet atau kapsul). Senarai ubat-ubatan yang terdapat di pasaran dan ciri-ciri utamanya ditunjukkan dalam jadual di bawah..

  Nama ubat, borang pelepasanKomponen aktifDos sehariTempoh sah, hciri-ciriHarga purata, sapu.
  Tablet hidroklorotiazida 25 dan 100 mgHidroklorotiazida25-100 mg, 1 kali sehari8-12Kesannya berlaku selepas 2 jam, risiko hipokalemia adalah rata-rata.45
  Tablet Hypothiazide 25 dan 100 mg25-50 mg 1 kali sehari6-12Kesan terapeutik berlaku dalam 1.5-2 jam.97
  Tablet Indapamide 1.5 dan 2.5 mgIndapamide2.5-5.0 mg, 1 kali sehari24-36Tidak mempengaruhi metabolisme lipid dan karbohidrat (termasuk diabetes mellitus), risiko hipokalemia - kesan hipotensi yang rendah dan berterusan berkembang 1 minggu selepas permulaan.lima puluh
  Indap, tablet dan kapsul 2.5 mg2.5-7.5 mg, 1 kali sehari100
  Tablet Arifon Retard 1.5 mg1 tablet sehari (pagi)24350
  Tablet Normaten 100 mcgClopamide, dihydroergocristine, reserpine1 tablet 1-3 kali sehari12-18Penyediaan kompleks:
  clopamide - diuretik, dihydroergocristine - mengurangkan daya tahan vaskular, reserpine - simpatholytic, mengurangkan degupan jantung, risiko hipokalemia - medium.
  180
  Tablet Oxodoline 50 mgChlortalidone25-100 mg 1 kali sehari (maksimum - 200 mg)72Kesan diuretik berlaku selepas 2 jam, risiko hipokalemia tinggi.160
  Tablet Tenorox 12.5 dan 25 mgAtenolol, Chlortalidone1 tablet sehari48Ubat gabungan. Atenolol mengurangkan degupan jantung dan permintaan oksigen miokard. Risiko hipokalemia tinggi..120
  Tablet tenoretik 25 mg½-1 tablet sehari48Analog ubat sebelumnya. Risiko hipokalemia tinggi..540
  Tablet tenor 12.5 dan 25 mgAtenolol, Chlortalidone1-2 tablet sehari48Analog Tenorox170

  Chlortiazide adalah "nenek moyang" kumpulan ubat ini; pada masa ini ia tidak digunakan. Produk yang mengandungi Chlortalidone dicirikan oleh penyerapan yang lebih perlahan dan tindakan yang berpanjangan..

  Oleh kerana semua diuretik thiazide "berfungsi" di tubulus distal nefron, di tempat yang sama di mana asid urik diekskresikan, kedua proses bersaing ini saling mempengaruhi.

  Dengan darah tinggi

  Diuretik Thiazide, senarai ubat yang dijelaskan di bahagian sebelumnya, berada di tempat pertama dalam frekuensi penggunaan pada pesakit dengan hipertensi arteri. Ubat ini termasuk dalam cadangan dan senarai pilihan pertama di Persatuan Kardiologi dan Hipertensi Eropah. Dalam kardiologi, mereka telah digunakan sejak tahun 50-an. Abad XX.

  Penggunaan mereka secara meluas dalam amalan terapi disebabkan oleh faktor-faktor berikut:

  • kecekapan tinggi untuk mengurangkan tekanan;
  • harga dan ketersediaan yang rendah untuk kebanyakan pesakit;
  • kesan organoprotektif pada buah pinggang dan jantung;
  • statistik disahkan hasil yang baik pada pesakit.

  Menurunkan tekanan darah berlaku dengan mekanisme berikut:

  1. Sekatan penyerapan natrium klorida di buah pinggang.
  2. Pengurangan jumlah darah yang beredar.
  3. Pengurangan output jantung.
  4. Menurunkan tekanan darah.

  Kesan hipotensi yang ditangguhkan berlanjutan kerana penurunan kepekatan natrium dan kalsium pada otot licin saluran darah. Dengan penggunaan yang berpanjangan, hipertrofi lapisan otot arteri mundur, kerana nada mereka dinormalisasi.

  Sifat khas dalam siri diuretik thiazide yang disenaraikan di atas mempunyai ubat berdasarkan indapamide. Mereka kurang memberi kesan pada penyekat penyerapan natrium klorida, jadi perkumuhan kalium secara praktikal tidak terganggu..

  Kesan pada saluran darah dan penurunan nada mereka berlaku kerana penyumbatan saluran kalsium dan rangsangan prostaglandin, yang mengendurkan otot saluran darah dan mengembangnya.

  Oleh kerana itu, indapamide paling kerap disarankan untuk rawatan hipertensi pada pesakit. Dadah asal kumpulan ini adalah Indapamide dan Arifon, sementara Indap yang berasal dari Czech adalah generik.

  Rawatan jangka panjang dengan diuretik thiazide untuk hipertensi ditunjukkan dalam kes berikut:

  • pada pesakit dengan hipertensi sistolik terpencil tahap I-II;
  • untuk pesakit yang mengalami gangguan fungsi ventrikel kiri jantung;
  • jika perlu, terapi kombinasi.

  Satu lagi ciri terapi diuretik dengan diuretik thiazide adalah bahawa mereka mesti diminum setiap hari. Rawatan tidak teratur membawa kepada peningkatan aktiviti neurohormones.

  Dengan diabetes

  Diuretik Thiazide untuk diabetes mellitus jenis 2 harus digunakan dengan berhati-hati, kerana hasil kajian perubatan mengesahkan kemungkinan terjadinya gangguan metabolisme glukosa dan perkembangan penyakit ini.

  Diabetes mellitus sahaja membawa kepada perkembangan penyakit kardiovaskular, oleh itu kejadiannya pada pesakit dengan tekanan darah yang terkawal memburukkan lagi prognosis perjalanan penyakit ini.

  Kumpulan pesakit berikut juga termasuk dalam kategori peningkatan risiko:

  • dengan kecenderungan genetik untuk diabetes;
  • Kegemukan
  • di mana terdapat sindrom metabolik atau gangguan toleransi glukosa (kandungan gula tinggi, tetapi ketiadaan diabetes mellitus dalam bentuk yang nyata).

  Untuk pesakit seperti itu, penggunaan diuretik neutral metabolik (Noliprel a forte berdasarkan indapamide) adalah disyorkan, dan Arifon retard lebih disukai daripada kumpulan thiazide.

  Semasa mengambil ubat ini, perlu memantau parameter biokimia darah secara berterusan (kepekatan kalium dan glukosa). Sekiranya pelanggaran ketara dikesan, doktor harus menetapkan diuretik kumpulan lain.

  Dengan diabetes insipidus, agen thiazide mempunyai kesan sebaliknya - mereka mengurangkan pengeluaran air kencing. Penyakit yang jarang berlaku ini dikaitkan dengan kerusakan hipotalamus atau kelenjar pituitari, di mana pesakit diuresis meningkat hingga 6-15 liter air kencing setiap hari.

  Dengan gout

  Gout juga merupakan batasan penggunaan ubat-ubatan dalam kumpulan ini. Ini disebabkan oleh fakta bahawa thiazides menyumbang kepada pengekalan garam asid urik di dalam badan, yang merupakan faktor utama perkembangan penyakit ini.

  Seperti yang ditunjukkan oleh kajian perubatan, risiko artritis gout meningkat sebanyak 2 kali ganda dengan penggunaan ubat ini dalam jangka panjang. Oleh itu, thiazides untuk pesakit tersebut juga diresepkan dengan berhati-hati..

  Dalam kes lain

  Diuretik Thiazide, senarai ubat yang banyak digunakan untuk hipertensi arteri, juga diresepkan untuk urolithiasis, apabila peningkatan kandungan kalsium dalam air kencing dikesan. Mereka membantu mengurangkan perkumuhan unsur ini, yang mengurangkan risiko calculi dalam sistem kencing.

  Dos dalam kes ini dipilih secara individu, bermula dengan minimum, dan rawatan dijalankan dengan pemantauan berterusan terhadap tahap kalsium..

  Diuretik berasaskan tumbuhan

  Merebus bahan tumbuhan dan teh diuretik dapat digunakan untuk tujuan perubatan. Seperti ubat-ubatan, dalam arahan untuknya, anda boleh mendapatkan senarai kontraindikasi, kesan sampingan.

  Keberkesanan diuretik seperti ini agak rendah berbanding ubat-ubatan. Mereka digunakan dalam keadaan berikut sebagai terapi tambahan:

  • bengkak di buah pinggang (melegakan proses keradangan di sistem genitouriner);
  • kehamilan;
  • zaman kanak-kanak.

  Kerja kursus disarankan. Dalam kes ini, anda perlu memantau keberkesanan terapi, kerana ramuan herba adalah ketagihan. Mereka boleh mengeluarkan ion kalium dan natrium dari badan, tetapi tidak sebanyak ubat.

  Kelebihan dan kekurangan diuretik thiazide

  Semua ubat mempunyai kesan sampingan, kelebihan, dan kekurangan. Untuk lebih memahami proses rawatan yang diresepkan oleh doktor, dan untuk mengelakkan kesan sampingan, anda harus memahami semua nuansa pengambilan ubat diuretik.

  Kelebihan: diuretik thiazide adalah diuretik lembut. Sebagai peraturan, ubat-ubatan inilah yang diresepkan kepada pesakit yang mempunyai penyimpangan kecil dalam fungsi ginjal, hati dan organ lain. Gelung dan diuretik lain dikontraindikasikan untuk digunakan dalam kes ini..

  Kekurangan: jenis diuretik mempunyai farmakologi klinikal yang sangat lemah, dan pesakit harus menjalani rawatan hipertensi yang kompleks. Diuretik gelung dapat mempercepat proses, tetapi tidak ditunjukkan kepada semua orang..

  Diuretik Sulfanamide

  Dadah yang paling biasa dari jenis ini adalah thiazide seperti indapamide. Prinsip operasi diuretik sedemikian secara praktikal mengulangi mekanisme tindakan diuretik thiazide. Kesan farmakologi dapat dilihat seawal seminggu selepas permulaan pentadbiran.

  Antara kontraindikasi adalah:

  • zaman kanak-kanak;
  • hipersensitiviti;
  • kehamilan dan penyusuan;
  • zaman kanak-kanak;
  • hiperparatiroidisme;
  • hiperurisemia
  • pelanggaran keseimbangan elektrolit air;
  • intoleransi laktosa.

  Antara kesan sampingan utama ialah pening, poliuria, kegelisahan, mengantuk, sakit kepala, mulut kering, muntah, mual, insomnia, sensasi spasmodik, faringitis, sinusitis, aritmia, batuk, penurunan tekanan darah, pankreatitis.

  Ubat jenis sulfanamide biasa:

  Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes