Pen jarum suntik untuk kartrij insulin

Perkara yang sangat diperlukan dalam kehidupan setiap pesakit diabetes adalah pen jarum suntik untuk insulin. Penemuan ini menjadikan hidup lebih mudah bagi berjuta-juta pesakit di seluruh dunia. Bagaimanapun, jika ada pena di tangan, pesakit mungkin tidak perlu menggunakan pertolongan jururawat untuk mendapatkan dos insulin yang diperlukan. Kenaikan gula terkecil boleh menyebabkan komplikasi, jadi membeli penyuntik adalah langkah pertama untuk menjalani kehidupan sepenuhnya.

Apakah jenis picagari?

Dalam kes diabetes mellitus, proses metabolik secara beransur-ansur berlaku di dalam badan kerana kerosakan fungsi sintesis insulin. Rawatan untuk diabetes jenis 1 melibatkan pemberian hormon secara berterusan. Pistol jarum suntik direka untuk pemberian ubat ke badan dengan cepat sekiranya berlaku kecemasan. Terdapat beberapa jenis penyuntik:

 • Jarum suntik berdasarkan jarum yang boleh ditanggalkan. Keistimewaan operasi pena adalah bahawa setiap kali pesakit perlu memasukkan jarum baru sebelum mengambil ubat dan memberikannya.
 • Jarum suntik yang mempunyai jarum terbina dalam. Jenis alat ini dicirikan oleh bahawa jarum mempunyai apa yang disebut "zon mati", yang mengurangkan risiko kehilangan insulin.
Kembali ke senarai kandungan

Cara memilih pen jarum suntik untuk insulin?

Setiap senapang insulin untuk pesakit kencing manis dirancang untuk memenuhi semua keperluan pesakit diabetes. Piston pemegang mestilah dibuat sedemikian rupa sehingga paling senang menggunakan penyuntik tanpa rasa sakit. Semasa membeli jarum suntik insulin, penting untuk memperhatikan skala peranti. Anda harus memilih pistol jarum suntik yang ringan, dilengkapi dengan isyarat yang dapat didengar yang diberikan semasa hormon diperkenalkan.

Doktor memilih dos ubat, selalunya mereka memberikan 0.5 unit kepada kanak-kanak, dan 1 unit untuk orang dewasa.

Pengilang ubat

"Protafan NM Penfil"

Penggunaan dibenarkan secara eksklusif untuk suntikan subkutan, dilarang masuk secara intravena. Sebaiknya ubah tempat suntikan setiap masa. Suspensi digolongkan sebagai kumpulan insulin dengan jangka masa tindakan rata-rata. Terdapat dalam 5 kartrij. Selepas setiap penggunaan Protafan, penting untuk memastikan bahawa jarum dikeluarkan dari jarum pena. Jika tidak, ubat itu mungkin bocor, yang berbahaya dengan mengubah kepekatannya.

Rinsulin R

Penyediaan Rinsulin NPH bertujuan untuk mengendalikan yang boleh digunakan semula. Anda tidak boleh mengisi bahan bakar ubat jika ia mengalami pembekuan. Dapatkan bahan secara sintesis, mempunyai jangka masa tindakan yang pendek. Sesuai untuk digunakan dengan pemegang RinAstra. Hanya berfungsi jika bahan tersebut telah mencapai suhu bilik.

"Mari Carry-N Royal"

Untuk menguruskan insulin, anda memerlukan penyuntik insulin Wozulim Pen Royal. Ubat ini menggabungkan insulin sintesis jangka sederhana dan pendek. Dianjurkan untuk mengambil dengan berhati-hati pada pasien yang menderita penyakit ginjal. Ia boleh digunakan semasa kehamilan, ubat tidak menyeberangi plasenta. Tempoh penangguhan adalah 24 jam.

Pens Insulin

Rosinsulin

Pena jarum suntik yang boleh digunakan semula "Rosinsulin Comfort Pen" mempunyai bekas plastik ringan. Pengguna dapat menyesuaikan dos, alat ini termasuk roda lembut untuk satu set alat. Peranti ini mempunyai skala pembahagian yang jelas hingga 60 unit. Sesuai untuk orang yang kurang penglihatan. Pena pancuran direka untuk pelbagai penggunaan dengan keupayaan untuk menukar kartrij. Terdapat peluang untuk menukar dos yang salah taip. Termasuk adalah arahan.

BiomaticPen

Pegangannya berbeza dengan pengeluar lain dengan tusukan yang lebih selesa dengan jarum nipis, yang mengurangkan kesakitan sehingga minimum. BiomatikPen sesuai untuk Biosulin, yang boleh dibeli di kedai khas atau dalam katalog dalam talian. Peranti ini mempunyai paparan automatik elektronik yang menunjukkan dos ubat yang diberikan. Sebelum memasukkan "Biosulin", anda mesti membaca arahannya.

HumaPen Savvio

Pena jarum suntik "Humapen Savvio" ditujukan untuk pemberian insulin yang selesa dan tanpa rasa sakit kepada pesakit diabetes. Ciri khasnya ialah reka bentuk penyuntik. Peranti ini diperbuat daripada aluminium, tahan terhadap kerosakan mekanikal dan calar pada casing. Lengkap dengan sarung dilengkapi poket yang boleh memuatkan hingga 6 jarum. Terdapat dalam beberapa warna. Dilengkapi dengan dispenser mekanikal dan layar penentuan dos automatik.

Buka klasik

Pistol insulin yang boleh digunakan semula Autopen Classic serasi dengan beberapa jenis insulin, seperti Biosulin, Rosinsulin dan lain-lain. Peranti Avtopen juga dapat digunakan dengan semua jarum jenis sekali pakai. Pena picagari Autopen merangkumi: penyesuai dispenser, sarung lembut, 3 jarum steril (8 mm) dan alat itu sendiri. Anda disyorkan untuk membaca arahan sebelum digunakan..

SoloStar

Penampilan senapang insulin menjadikan hidup lebih mudah bagi pesakit diabetes, dan pena jarum suntikan SoloStar tidak terkecuali. Ini adalah alat insulin sekali pakai. Direka untuk penggunaan peribadi sahaja, untuk mengelakkan risiko jangkitan. Setiap suntikan memerlukan penggunaan jarum baru, yang mesti dimasukkan sebelum pengenalan insulin. Selepas digunakan, pemegang ditutup dengan penutup, jarum pertama dikeluarkan. Ia digunakan dengan insulin "Insuman Comb 25".

Humulin Pena Pantas

Pena picagari QuickPen tidak kalah popularnya dengan pengeluar lain. Sesuai untuk wanita hamil dengan diabetes jenis 2. Pena jarum suntikan klasik Autopen dan Humulin Rapid adalah peneraju pasaran. Tidak seperti pilihan pertama, pena QuickPen boleh guna, dibumbui dengan persediaan Humalog. Selepas setiap penggunaan Humulin, peranti dibuang, pensil perlu diganti. Kit ini merangkumi 5 pen 3 ml larutan dalam setiap satu.

Ciri-ciri picagari pen

Keistimewaan peranti seperti itu ialah untuk memperkenalkan pelbagai jenis insulin, anda tidak perlu lagi meminta pertolongan orang yang tidak dibenarkan. Dalam kes pertama, kartrij boleh guna tahan lebih kurang 30 hari, selepas itu dibuang. Pada yang kedua - peranti yang boleh digunakan semula mempunyai kartrij yang menyediakan penggunaan pena jangka panjang sehingga 3 tahun. Ciri penting ialah pengeluar menghasilkan pen dan kartrij jenama yang sama, jadi untuk mengelakkan akibat yang tidak dijangka, lebih baik membeli kedua-dua bahagian peranti siri yang sama. Jika tidak, lebih sedikit atau lebih banyak bahan memasuki badan..

Ciri-ciri yang diperlukan

Salah satu ciri utama yang harus dimiliki pen adalah skala pengukuran yang optimum. Ia dianggap sebagai pilihan terbaik apabila pistol suntikan tidak lebih dari 10 PIECES, sementara penandaan dibuat sedemikian rupa sehingga harga satu sifat adalah 0.25 PIECES. Penting untuk memperhatikan penampilan peranti. Setiap bahagian harus ditempatkan pada jarak yang cukup jauh antara satu sama lain agar pesakit tidak menghadapi masalah pemilihan dos ubat. Perkara ini berlaku terutamanya bagi warga tua dan pengguna yang mengalami masalah penglihatan..

Cara penggunaan dengan betul?

Sebelum membeli peranti, banyak orang memikirkan betapa senangnya menggunakannya dalam kehidupan seharian. Tidak setiap orang dapat secara bebas, tanpa bantuan orang luar, menjalankan prosedur untuk menyuntik insulin, mengisi semula bekas yang boleh diganti. Doktor harus menerangkan kepada pesakit bagaimana menggunakan pen dengan betul. Sebelum suntikan, anda perlu menghabiskan kira-kira 12 giliran. Pemegang berputar 180 darjah. Ini dilakukan untuk mencampurkan isi pistol secara merata ke dalam kartrij. Tingkap lutsinar terletak di badan peranti, yang membantu pesakit menavigasi dalam dos yang ditetapkan. Untuk menyuntik insulin di bawah kulit, butang ditekan dan setelah 10 saat jarum dikeluarkan dari badan.

Jarum apa yang digunakan?

Semasa memilih peranti, penting juga untuk memperhatikan kualiti jarum, kerana untuk penyuntik insulin ini sangat penting. Tahap kesakitan semasa pemberian ubat bergantung pada seberapa tajam jarum. Dijual ada jarum dengan pelbagai ketebalan, yang memungkinkan untuk menjalankan suntikan tanpa bahaya masuk ke dalam tisu otot. Keutamaan adalah membeli jarum sepanjang 4-8 mm kerana fakta bahawa mereka mempunyai ketebalan yang lebih kecil, dan ini memudahkan pentadbiran ubat.

Pena picagari mana yang sesuai untuk insulin anda

Insulin boleh didapati dalam pen jarum suntik dan penfill sekali pakai. Penfill - kartrij yang sesuai dengan pen yang boleh diisi semula.

Pena sekali pakai boleh dipecahkan, dikeluarkan, dan dimasukkan ke dalam pen dengan langkah yang diinginkan. Pegangan Novo Nordisk sekali pakai terlepas dari tekanan sedikit dengan tangan anda. Juga, pemegang Novo Nordisk yang boleh digunakan semula memerlukan penutup asli di mana jarumnya diskrukan. Ia hanya boleh diambil dari insulin dalam penfills..

Pegangan sekali pakai dari pengeluar lain digergaji dengan gergaji besi.

Untuk bayi, lebih mudah menggunakan jarum suntik insulin U-100 BD Micro Fine Plus Demi dalam kenaikan 0.3 ml setiap 0.5 unit. Oleh itu, anda boleh memasukkan dos 0.25 unit.

Cara menggunakan pen insulin?

Untuk mengimbangi kekurangan hormon, seorang pesakit diabetes memerlukan terapi insulin. Jarum suntik dan jarum suntik digunakan untuk mentadbir ubat..

Yang terakhir digunakan lebih kerap kerana kemudahan, kemudahan pentadbiran dan kekurangan ketidakselesaan.

Peranti am

Pena jarum suntik adalah alat khas untuk pemberian subkutan pelbagai ubat, lebih sering digunakan untuk insulin. Penemuan ini milik syarikat NovoNordisk, yang melancarkannya untuk dijual pada awal tahun 80an. Kerana kesamaannya dengan pena, alat suntikan mendapat nama yang serupa. Hari ini di pasaran farmakologi terdapat banyak pilihan model dari pengeluar yang berbeza.

Badan peranti menyerupai pen biasa, bukan pena sahaja ada jarum, dan bukannya dakwat, terdapat takungan dengan insulin.

Peranti ini merangkumi komponen berikut:

 • badan dan topi;
 • slot kartrij;
 • jarum yang boleh ditukar ganti;
 • alat pengeluaran ubat.

Pena jarum suntik telah menjadi popular kerana kemudahan, kelajuan, kemudahan pentadbiran jumlah insulin yang diperlukan. Ini paling relevan untuk pesakit yang memerlukan rejimen terapi insulin yang diperhebat. Jarum nipis dan kadar pentadbiran ubat yang terkawal dapat mengurangkan gejala kesakitan..

Varieti

Pena jarum suntik terdapat dalam tiga bentuk:

 1. Dengan kartrij yang boleh diganti - pilihan yang sangat praktikal dan mudah digunakan. Kartrij dimasukkan ke dalam slot pen, setelah digunakan diganti dengan yang baru.
 2. Dengan kartrij pakai buang - pilihan yang lebih murah untuk peranti suntikan. Ia biasanya dijual dengan persediaan insulin. Ia digunakan sehingga akhir ubat, kemudian dibuang..
 3. Alat jarum pena yang boleh digunakan semula - alat yang direka untuk ubat pengisian diri. Dalam model moden, terdapat penunjuk dos - ia membolehkan anda memasukkan jumlah insulin yang betul.

Pesakit kencing manis memerlukan beberapa pen untuk memberi hormon tindakan yang berbeza. Banyak pengeluar untuk kemudahan mengeluarkan peranti pelbagai warna untuk suntikan. Setiap model mempunyai langkah untuk menetapkan sehingga 1 unit. Untuk kanak-kanak, disyorkan untuk menggunakan pemegang dengan kenaikan 0.5 unit.

Perhatian khusus diberikan pada jarum peranti. Diameter mereka adalah 0.3, 0.33, 0.36 dan 0.4 mm, dan panjangnya 4-8 mm. Jarum yang dipendekkan digunakan untuk menyuntik anak.

Dengan bantuan mereka, suntikan dilakukan dengan sedikit kesakitan dan risiko masuk ke tisu otot. Selepas setiap manipulasi, jarum diubah untuk mengelakkan kerosakan pada tisu subkutan.

Kelebihan peranti

Kelebihan pen jarum suntik termasuk:

 • dos hormon lebih tepat;
 • anda boleh membuat suntikan di tempat awam;
 • memungkinkan untuk menyuntik melalui pakaian;
 • prosedurnya cepat dan lancar;
 • suntikan lebih tepat tanpa risiko masuk ke tisu otot;
 • sesuai untuk kanak-kanak, orang kurang upaya, untuk orang yang mempunyai masalah penglihatan;
 • secara praktikal tidak mencederakan kulit;
 • kesakitan minimum semasa suntikan kerana jarum nipis;
 • kehadiran sarung pelindung memastikan keselamatan;
 • kemudahan dalam pengangkutan.

keburukan

Dengan adanya banyak kelebihan, pen jarum suntik mempunyai beberapa kelemahan:

 • kos tinggi peranti;
 • kesukaran memilih kartrij - banyak syarikat farmakologi menghasilkan pen untuk insulin mereka;
 • berlakunya ketidakselesaan psikologi "penutup mata" pada sesetengah pengguna semasa suntikan;
 • Tidak dapat diperbaiki;
 • kerosakan mekanisme yang kerap.

Masalah pemilihan kartrij dapat diselesaikan ketika membeli peranti dengan sarung yang tidak dapat diganti. Tetapi dari segi kewangan, ini adalah langkah yang tidak selesa - ia membawa kepada rawatan yang lebih mahal.

Algoritma Penggunaan

Untuk suntikan, algoritma berikut diikuti:

 1. Keluarkan alat dari casing, lepaskan penutupnya.
 2. Tentukan kehadiran insulin di takungan. Sekiranya perlu, masukkan kartrij baru (kartrij).
 3. Pasang jarum baru dengan melepaskan penutup pelindung daripadanya..
 4. Goncangkan kandungan insulin.
 5. Periksa keperitan jarum dengan jelas pada titik yang ditunjukkan dalam arahan - setitik cecair akan muncul di hujungnya.
 6. Tetapkan dos yang diperlukan - diukur oleh pemilih khas dan dipaparkan di tingkap perumahan.
 7. Lipat kulit dan suntik. Jarum harus masuk sehingga butang ditekan sepanjang jalan. Pemasangan peranti mestilah betul, pada sudut 90 darjah.
 8. Untuk mengelakkan aliran ubat setelah menekan butang, tahan jarum selama 10 saat.

Selepas setiap suntikan, disarankan untuk menukar jarum, sebagai dia cepat kusam. Tidak disarankan untuk membiarkan saluran peranti terbuka lama. Tapak suntikan seterusnya harus lekukan 2 cm dari sebelumnya.

Tutorial video menggunakan pen jarum suntik:

Pemilihan dan penyimpanan

Sebelum memilih peranti, kekerapan penggunaannya ditentukan. Ketersediaan komponen (lengan dan jarum) untuk model tertentu dan harganya juga diambil kira..

Dalam proses pemilihan juga perhatikan ciri teknikal:

 • berat dan saiz peranti;
 • skala - lebih disukai yang boleh dibaca dengan baik;
 • kehadiran fungsi tambahan (contohnya, isyarat mengenai penyelesaian suntikan);
 • langkah pembahagian - semakin kecil, semakin mudah dan tepat menentukan dosnya;
 • panjang dan ketebalan jarum - yang lebih nipis memberikan rasa sakit, dan yang lebih pendek - sisipan yang selamat tanpa masuk ke otot.

Untuk memanjangkan hayat perkhidmatan, penting untuk mematuhi peraturan penyimpanan pemegang:

 • peranti disimpan pada suhu bilik;
 • simpan dalam kes asal;
 • Jauhkan dari kelembapan, kotoran dan cahaya matahari langsung;
 • tanggalkan jarum dengan segera dan buang;
 • jangan gunakan larutan kimia untuk pembersihan;
 • pen insulin yang diisi disimpan selama 28 hari pada suhu bilik.

Sekiranya peranti tidak berfungsi melalui kerosakan mekanikal, ia dilupuskan. Sebaliknya, gunakan pen baru. Jangka hayat peranti adalah 2-3 tahun.

Video mengenai pen jarum suntik:

Barisan dan harga

Model lekapan yang paling popular adalah:

 1. NovoPen adalah alat popular yang telah digunakan oleh pesakit diabetes selama lebih kurang 5 tahun. Ambang maksimum adalah 60 unit, langkahnya adalah 1 unit.
 2. HumaPenEgro - mempunyai dispenser mekanikal dan langkah 1 unit, ambang adalah 60 unit.
 3. NovoPen Echo - model peranti moden dengan memori terbina dalam, langkah minimum 0,5 unit, ambang maksimum 30 unit.
 4. AvtoPen - peranti yang direka untuk kartrij dengan kelantangan 3 mm. Pemegangnya serasi dengan jarum pakai buang yang berbeza.
 5. HumaPenLeksura - peranti moden dengan kenaikan 0.5 unit. Model ini mempunyai reka bentuk yang bergaya, disajikan dalam beberapa warna..

Kos pen jarum suntik bergantung pada model, pilihan tambahan, pengeluar. Harga purata peranti ialah 2500 rubel.

Pena jarum suntik adalah alat yang sesuai untuk sampel baru untuk pentadbiran insulin. Memberikan ketepatan dan kesakitan prosedur, trauma minimum. Ramai pengguna menyatakan bahawa kelebihannya jauh lebih besar daripada kelemahan peranti..

Gambaran Keseluruhan Pen Syringe

Bahagian ini memberikan gambaran keseluruhan pen jarum suntik yang digunakan dengan insulin dari pengeluar seperti Novo Nordisk, Sanofi-Aventis dan Eli-Lilly.

NovoPen 3, NovoPen 3

 • Pengilang - Novo Nordisk (Denmark)
 • Isipadu kartrij - 3 ml, 300 unit
 • Insulin terpakai - Kepekatan insulin dalam kartrij - U100 (Actrapid, Protofan, Novorapid, Novomikst3)
 • Dispenser - mekanikal
 • Dos tunggal maksimum ialah 70 unit
 • Langkah - 1 unit
 • Sarung Pemegang - Logam

Pen jarum suntik NovoPen 3 Demi, NovoPen 3 Demi

 • Pengilang - Novo Nordisk (Denmark)
 • Isipadu kartrij - 3 ml, 300 unit
 • Insulin terpakai - Kepekatan insulin dalam kartrij - U100 (Actrapid, Protofan, Novorapid, Novomikst3)
 • Dispenser - mekanikal
 • Dos tunggal maksimum - 35 unit
 • Langkah - 0.5 unit
 • Sarung Pemegang - Logam

Humapen Ergo Syringe Pen

 • Pengilang - Eli Lilly (Amerika Syarikat)
 • Isipadu kartrij - 3 ml, 300 unit
 • Insulin terpakai - Kepekatan insulin dalam kartrij U100 (Humulin N, Humulin R, Humulin M3, Humalog)
 • Dispenser - Mekanikal
 • Dos tunggal maksimum - 60 unit
 • Langkah - 1 unit
 • Sarung Pemegang - Plastik

Humapen Luxura Syringe Pen

 • Pengilang - Eli Lilly (Amerika Syarikat)
 • Isipadu kartrij - 3 ml, 300 unit
 • Insulin terpakai - Kepekatan insulin dalam kartrij U100 (Humulin N, Humulin R, Humulin M3, Humalog)
 • Dispenser - Mekanikal
 • Dos tunggal maksimum - 60 unit
 • Langkah - 1 unit
 • Sarung Pemegang - Logam

Pen jarum suntik OptiPen Pro 1, OptiPen Pro 1

 • Pengilang - Aventis (Perancis)
 • Isipadu kartrij - 3 ml, 300 unit
 • Insulin terpakai - Kepekatan insulin dalam kartrij U100 (Apidra, Insuman, Lantus)
 • Dispenser - Paparan elektronik, mekanikal
 • Dos tunggal maksimum - 60 unit
 • Langkah - 1 unit
 • Sarung Pemegang - Plastik

Pena ini mempunyai bateri yang tidak dapat diganti. Selepas 2 tahun, pen baru diperlukan.

OptiClick Syringe Pen, OptiClik

 • Pengilang - Aventis (Perancis)
 • Isipadu kartrij - 3 ml, 300 unit
 • Insulin terpakai - Kepekatan insulin dalam kartrij U100 (Insuman, Apidra, Lantus)
 • Dispenser - Paparan elektronik, mekanikal
 • Dos tunggal maksimum - 80 unit
 • Langkah - 1 unit
 • Sarung Pemegang - Plastik

Pena ini mempunyai bateri yang tidak dapat diganti. Selepas 2 tahun, pen baru diperlukan.

Pen jarum suntik NovoPen 4, NovoPen 4

 • Pengilang - Novo Nordisk (Denmark)
 • Isipadu kartrij - 3 ml, 300 unit
 • Insulin terpakai - Kepekatan insulin dalam kartrij - U100 (Actrapid, Protofan, Novorapid, Novomikst3)
 • Dispenser - mekanikal
 • Dos tunggal maksimum - 60 unit
 • Langkah - 1 unit
 • Sarung Pemegang - Logam

Pena picagari Novopen Echo, Novopen Echo

 • Pengilang - Novo Nordisk (Denmark)
 • Isipadu kartrij - 3 ml, 300 unit
 • Insulin terpakai - Kepekatan insulin dalam kartrij - U100 (Actrapid, Protofan, Novorapid, Novomikst3)
 • Dispenser - mekanikal
 • Dos tunggal maksimum ialah 30 unit
 • Langkah - 0.5 unit
 • Sarung Pemegang - Logam

Ciri-ciri: paparan khas di mana dos insulin terakhir dan masa pentadbirannya dipaparkan;
Dengan pengenalan insulin, terdengar bunyi yang kuat, yang menunjukkan pengenalan keseluruhan dos;
Piston mempunyai strok yang lebih mudah sehingga anak itu dapat membuat insulin sendiri

Humapen Luxura HD Syringe Pen, Humapen Luxura HD

 • Pengilang - Eli Lilly (Amerika Syarikat)
 • Isipadu kartrij - 3 ml, 300 unit
 • Insulin terpakai - Kepekatan insulin dalam kartrij U100 (Humulin N, Humulin R, Humulin M3, Humalog)
 • Dispenser - Mekanikal
 • Dos tunggal maksimum ialah 30 unit
 • Langkah - 0.5 unit
 • Sarung Pemegang - Logam


Ciri-ciri: semasa memanggil dos, terdengar klik yang tenang;
Pena boleh didapati dalam pelbagai warna.

Pen jarum suntik BiomaticPen, BiomaticPen

BARU!

 • Pengilang - Ipsomed (Ypsomed) (Switzerland)
 • Isipadu kartrij - 3 ml, 300 unit
 • Insulin terpakai - Kepekatan insulin dalam kartrij U100 (Bioinsulin N, Bioinsulin P)
 • Dispenser - Mekanikal
 • Dos tunggal maksimum - 60 unit
 • Langkah - 1.0 unit
 • Sarung Pemegang - Logam

Ciri-ciri: paparan elektronik

Pena jarum suntikan AutoPen Classic, Autopen klasik AN3800

 • Pengilang - Owen Mumford (England)
 • Isipadu kartrij - 3 ml, 300 unit
 • Insulin terpakai - untuk kartrij standard sebanyak 300 unit
 • Dispenser - Mekanikal
 • Dos tunggal maksimum - 42 unit
 • Langkah - 2.0 unit
 • Sarung Pemegang - Plastik

Ciri-ciri: diposisikan sebagai pen jarum suntik universal untuk semua jenis insulin, atau ubat hormon untuk kartrij standard. Nota. Langkah di pemegang 2 unit!

Pen Syringe PenDiq 2.0

Pena digital moden yang menjadikan hidup lebih mudah bagi penghidap diabetes dan membantu mencapai normoglikemia.
Pena mempunyai langkah yang sangat kecil - 0,1 unit, sehingga dapat digunakan untuk memberikan insulin kepada anak kecil. Pena mempunyai nada awal 0.5 unit, dan langkah berikutnya adalah 0.1.
Adalah mungkin untuk memindahkan data yang disimpan melalui BlueTooth, ini membatalkan buku harian dan menghilangkan kehilangan data atau ketidaktepatan ketika merekam secara manual.
Pena mempunyai pukulan lembut, insulin disuntik dengan mudah, anda hanya perlu menekan butang. Ini sangat sesuai jika pena digunakan oleh kanak-kanak atau orang tua..
Pena mengeluarkan isyarat bunyi, amaran bateri tidak mencukupi, penyumbatan jarum, insulin yang tidak mencukupi.
Bateri boleh dicas semula USB.
Pena ini serasi dengan semua insulin biasa dari Eli Lilly, Novo-Nordisk, Sanofi-Aventis.
Pena jarum suntik mempunyai batasan jumlah insulin yang boleh diberikan setiap hari - 160 unit. Dos tunggal yang boleh diberikan, 60 unit.

 • Pengilang - PenDiq
 • Isipadu kartrij - 3 ml, 300 unit
 • Insulin Terpakai - Kepekatan Insulin dalam Kartrij U100
 • Dos tunggal maksimum - 60 unit
 • Dos harian maksimum ialah 160 unit
 • Dos minimum ialah 0.5 unit
 • Langkah - 0.1 unit
 • Sarung Pemegang - Logam

Ciri-ciri: Pena mengingat 1000 suntikan insulin terakhir, yang menunjukkan dos, tarikh dan masa pentadbiran.
Paparan LED mempunyai lampu latar, oleh itu lebih mudah menggunakan pen ini siang dan malam, dalam gelap.
Pemegangnya boleh didapati dalam pelbagai warna, mempunyai reka bentuk luar biasa yang menarik.

Pena jarum suntik untuk insulin di Blagoveschensk

Pena jarum suntik NovoPen-4 adalah alat yang boleh dipercayai untuk orang yang menghidap diabetes mellitus dari segala usia, yang membolehkan suntikan yang tepat dan selamat di mana sahaja dan bila-bila masa. Reka bentuk pena jarum suntik yang kuat membolehkan pengeluar menjamin kebolehoperasian.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Pen jarum suntik Novo Pen 4

NovoPen 4 Insulin Syringe Pen - Pena jarum suntikan adalah untuk pen insulin Novo Nordisk. Penerangan dan ciri: Insulin - Actrapid NM, Mikstard 30 NM, Novomiks, Novorapid, Protafan NM Kepekatan insulin dalam kartrij - Isipadu kartrij U100.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Pena jarum suntik "NovoPen 4"

Jenis: Pena jarum suntik Bilangan Aplikasi: Boleh digunakan semula

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

OOO Medsintez Syringe pen Rosinsulin ComfortPen

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Becton Dickinson Micro Fine Plus Insulin Syringe 1ml U.

Pen jarum suntik insulin NovoPen - pengembangan baru dari Novo Nordisk dalam bidang sistem pentadbiran insulin, yang dibuat khusus untuk kanak-kanak, dengan kenaikan 0,5 unit, yang dirancang untuk insulin Novo Nordisk, untuk digunakan dengan kartrij insulin.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Syringe Pen Novo Pen Echo (merah)

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Syringe BECTON DICKINSON BD insulin mikro-halus 1ml No. 10

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Jarum ARTSANA INSUPEN untuk pen jarum suntik 31G (0.25mm x 5mm).

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Becton Dickinson Micro Fine Plus 0.5ml Insulin Syringe.

Reka bentuk jarum suntik: Tiga Komponen

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

BD Micro-Fine Plus Insulin Syringes 1 ml 3 pek U.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Pen picagari Novopen 4 untuk insulin vv

Jenis: Jarum jarum suntik Panjang: 8 mm

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Jarum jarum mikro halus plus pen d / jarum suntik 30g 0.3x8mm n100

Pen jarum suntik insulin NovoPen - pengembangan baru dari Novo Nordisk dalam bidang sistem pentadbiran insulin, yang dibuat khusus untuk kanak-kanak, dengan kenaikan 0,5 unit, yang dirancang untuk insulin Novo Nordisk, untuk digunakan dengan kartrij insulin.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Syringe Pen Novo Pen Echo (biru)

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Pena jarum suntikan Humapen Luxura DT (Humapen Luxura HD) 3 ml.

Pena jarum suntik NovoPen4 direka untuk memberi insulin yang dihasilkan oleh Novo Nordisk. Kesinambungan siri pen insulin yang paling popular di dunia. Pena jarum suntik mempunyai reka bentuk yang bergaya dan...

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Pen Jarum Suntik ROCHE NovoPen4

Kantung neoprene untuk pen jarum suntik insulin yang dirancang untuk penyimpanan dan pengangkutan pen jarum suntik insulin, serta botol insulin dan pen pen insulin

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Sarung neoprena untuk pen insulin, berwarna merah

Pena picagari Novopen Echo ditujukan untuk pemberian insulin dari kartrij Penfil 3 ml. Dispenser membolehkan anda memasukkan insulin dalam jumlah dari 0,5 hingga 30 unit dengan kenaikan 0,5 unit. Kelebihan unik adalah fungsi memori.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Pena picagari NovoPen Echo (NovoPen Echo)

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Syringe bd insulin micro fine + demi 0.3ml n10 (u100 g30 0.

Jarum sekali pakai untuk pen jarum suntik. Jarum insulin serba boleh dan sesuai untuk semua jenis pen jarum suntik. Panjang jarum ialah 5 mm. Diameter 0.25mm (31G). Ukuran jarum ini sesuai untuk bayi baru lahir dan anak kecil.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Jarum untuk pen jarum suntik "BD Micro-Fine Plus", 0.

Jarum titisan untuk pen insulin yang dihasilkan oleh HTL-STREFA S.A. dibuat oleh teknologi terkini, mempunyai pembungkusan steril individu. Jarum ultra tipis dengan lapisan silikon tiga membolehkan anda menyuntik insulin hampir tanpa rasa sakit. 12 mm (.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Titisan jarum untuk pen jarum suntik 29G * 12 mm

HumaPen® SavvioTM adalah kebaharuan terbaru Lilly yang dirancang untuk memenuhi keperluan harian penghidap diabetes dengan terapi insulin. Reka bentuk HumaPen® SavvioTM dikembangkan berdasarkan idea orang yang menghidap diabetes mengenai alat yang sesuai diperkenalkan.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Pen jarum suntikan Humapen Savvio

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Novopen Echo Syringe Pen: 3 ml dalam kenaikan 0.

Komposisi: 10 keping dalam bungkusan.Suntik guna steril BD Micro-Fine Plus. Silinder, omboh: polipropilena. Meterai omboh: getah sintetik (bebas getah). Pelinciran: minyak silikon. Tindakan Farmakologi: 1. Jarum tetap bersepadu memungkinkan.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Micro-Fine Plus Syringe Insulin U-100 0.5ml dengan tetap.

Pen jarum suntik Novopen 4 (NovoPen 4) bertujuan untuk pengenalan insulin. Digunakan dengan kartrij Penfil 3 ml. Dispenser membolehkan anda memasukkan insulin pada satu masa dari 1 hingga 60 unit dengan kenaikan 1 unit

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Pen jarum suntik NovoPen 4 (NovoPen 4)

Jarum insulin sekali pakai NovoFine dari Novo Nordisk digunakan dalam pena suntikan insulin dari hampir semua pengeluar. Panjang jarum 6 mm, diameter 31G (0.25 mm); Jarum...

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Jarum untuk pen jarum suntik "Novofine", 0,25 mm (31G.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Syringe bd insulin micro fine + 1ml n10 (u100 g29 0.33x12.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Pen jarum suntik Novopen Echo (Novopen Echo) 3 ml (langkah 0.5 u.

Jarum sekali pakai untuk menyuntik insulin ke dalam pen jarum suntik

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Jarum MicroFine 8 mm

Jenis: jarum suntik Reka bentuk jarum suntik: tiga komponen

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Syringe SFM sekali gus komponen insulin U-100 3x.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Jarum suntik DB insulin U-100 1ml jarum 29G (0.33x12.7) N10

Penyuntik NovoPen® 4 adalah alat yang boleh dipercayai dan mudah digunakan untuk mentadbir insulin. Kesederhanaan. Mudah dan senang digunakan sejak pertama kali. Ketahanan dan ketepatan. Ketepatan dos sekurang-kurangnya 5 tahun...

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Pen jarum suntik NOVO NORDICK NovoPen4 pen jarum suntik Pen jarum suntik.

Pena jarum suntik yang boleh digunakan semula Rosinsulin Comfort Pen untuk kartrij Rosinsulin. Jarum suntik - pen digunakan untuk memberi insulin yang dihasilkan oleh Ros-insulin, dalam kartrij 3 ml. Mempunyai sarung plastik ringan; Langkah - 1 unit...

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Pena jarum suntik Rosinsulin Pen pena rosinsul jarum suntik.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Pen Jarum Suntikan ROCHE Novopen Echo

Direka untuk suntikan insulin. Jarum tetap bersepadu membolehkan anda menyelesaikan sepenuhnya masalah ruang "mati", dengan itu memastikan pengenalan keseluruhan dos insulin dan mengurangkan risiko penguraian diabetes. Tiga kali mengasah hujung jarum.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Syringe BD insulin Micro-Fine Plus (1ml) No. 10 (U100 G3.

Pena jarum suntikan Humapen Ergo 3ml Eli Lilly Germany ditujukan untuk pentadbiran insulin Eli Lilly - humalog, humulin R, humulin N, humalog dicampur 70/30, humulin dicampur 70/30. Anda boleh memasukkan 1 hingga 60 unit insulin Humulin atau Humalog...

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Pena Syringe Humapen Ergo II ELI LILLY Pena Syringe Humapen.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Syringe bd insulin micro fine + 0.5ml n10 (u100 g30 0.3x8)

Huraian jarum suntikan insulin memenuhi keperluan dan pilihan setiap pengguna. Jarum tetap, geometri hujung jarum yang optimum membolehkan anda mencapai keselesaan dan kebolehpercayaan maksimum. Jarum suntik insulin BD Micro-Fine Plus kerana penajaman tiga kali ganda.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Jarum suntik insulin Micro-Fine Plus U-40 1 ml jarum 30 G (.

Ini ditujukan untuk digunakan dengan insulin Novo Nordisk dalam kartrij penfill 3 ml (Novorapid, Novomiks, Aktrapid, Protafan, Levemir, Mikstard). Membolehkan anda menetapkan dos dari 1 hingga 60 unit dengan kenaikan 1 unit. Dos boleh diubah dengan mudah tanpa kehilangan insulin..

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Pen jarum suntik Novopen 4

Direka untuk pentadbiran insulin subkutan, digunakan dengan pen jarum suntik. Pembungkusan luar dibuat menggunakan lapisan pelindung dari kertas perubatan, sambil mengekalkan kemandulan jarum suntikan. Bahagian dalam jarum berwarna dengan kod warna mengikut antarabangsa.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Jarum untuk jarum suntik 32G (0.23x4mm) 100pcs / pek

Komposisi: 100 pcs dalam bungkusan.Baja dilapisi dengan pelincir khas, asas plastik. Ukuran jarum 0.3x8 mm Tindakan Farmakologi: Jarum suntikan universal Universal Micro-Plus Plus adalah salah satu yang terkecil dan nipis. Jarum seperti itu sesuai walaupun untuk kanak-kanak.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Jarum mikro halus + ((0,30mm (30G) x8 mm No. 100)

Komposisi: 10 keping dalam bungkusan.Suntik guna steril BD Micro-Fine Plus. Silinder, omboh: polipropilena. Meterai omboh: getah sintetik (bebas getah). Pelinciran: minyak silikon. Tindakan Farmakologi: 1. Jarum tetap bersepadu memungkinkan.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Syringe Micro-Fine Plus insulin U-40 (1ml dengan jarum tetap.

Komposisi: Syringe BD Micro-Fine Plus Insulin U-40. Pembungkusan plastik nombor 10. Tangki (plastik). Omboh (getah, plastik). Jarum (keluli, plastik) Tindakan Farmakologi: jarum suntik bertujuan untuk suntikan insulin. Digunakan untuk intravena dan intramuskular.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Insulin picagari. 3 komp (U-40 1ml №10)

Pena picagari insulin mewah (Humapen Luxura) - dibuat menggunakan bahan mahal dengan trim krom. Terdapat dalam dua warna - Champagne dan Burgundy. Insulin terpakai: Insulin...

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Pena jarum suntik Humapen Luxura ELI LILLY Pena jarum suntik Humape.

Direka untuk pentadbiran insulin subkutan, digunakan dengan pen jarum suntik. Pembungkusan luar dibuat menggunakan lapisan pelindung dari kertas perubatan, sambil mengekalkan kemandulan jarum suntikan. Bahagian dalam jarum berwarna dengan kod warna mengikut antarabangsa.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Jarum untuk pen jarum suntik 29G (0.33x12.7mm) 100pcs / pek

NovoPen Echo® Injector adalah sistem suntikan terbaru Novo Nordisk yang direka khas untuk kanak-kanak. Apakah kelebihan NovoPen Echo®? Ini, pertama sekali, kemampuan untuk memberi dos sebanyak 0.5 unit, yang sangat penting bagi anak kecil..

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Pena picagari Novopen Echo

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Syringe bd insulin micro-fine + 1ml n10 (u100 g30 0.3x8)

Jarum insulin sekali pakai NovoFine dari Novo Nordisk digunakan dalam pena suntikan insulin dari hampir semua pengeluar. Panjang jarum ialah 8 mm, diameter 30G (0.30 mm). Jarum...

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Jarum untuk pen jarum suntik "Novofine", 0,30 mm (30G.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Becton Dickinson Micro Fine Plus 0.3ml Syringe Insulin.

Jarum insulin sekali pakai NovoFine dari Novo Nordisk digunakan dalam pena suntikan insulin dari hampir semua pengeluar. Panjang jarum ialah 8 mm, diameter 30G (0.30 mm). Jarum Novofine serasi dengan pen jarum suntik berikut.

Pickup, Pos Rusia, Kurier, syarikat Logistik

Jarum untuk pen jarum suntik "Novofine", 0,30 mm (30G.

Pena jarum suntik di kedai dalam talian

Katalog produk kedai dalam talian kami mengandungi pelbagai produk khusus seperti pen jarum suntik insulin yang boleh digunakan semula. Oleh kerana untuk setiap persiapan insulin satu item perubatan individu untuk suntikan sesuai, pilihan alat boleh menjadi sukar. Berkat perkhidmatan percuma sumber Internet kami, setiap pelanggan diberi peluang untuk mendapatkan konsultasi percuma dalam perbualan dalam talian mengenai sebarang masalah yang berkaitan dengan pilihan bekalan.

Jadual surat-menyurat pen, jarum dan insulin

Untuk kemudahan anda, kami telah menggabungkan dalam satu meja semua pen jarum suntik dan jarum yang boleh dijual. Dan mereka menambah maklumat - untuk insulin mana yang dimaksudkan. Semua pen jarum suntik mempunyai isipadu 3 ml dengan kepekatan insulin dalam kartrij - U100. Setiap kumpulan insulin hanya berkaitan dengan satu pen jarum suntik (atau beberapa jenis pen ini). Biasanya, kedua-dua pen dan insulin adalah dari pengeluar yang sama. Tidak mungkin menggunakan insulin dari kumpulan lain dalam pen jarum suntik dari satu kumpulan. Contohnya, Lantus tidak boleh dimasukkan menggunakan pen NovoPen, dll..

Pada gilirannya, jarum pena jarum suntik bersifat universal dan boleh digunakan dengan pemegang apa pun. Jarum Insupen, MicroFine dan NovoFine ditancapkan pada pemegang, dan PenFine mengklik. Panjang jarum dipilih bergantung pada usia dan kulit orang itu, dan pengeluar adalah berdasarkan cadangan doktor atau pilihan peribadi.

Insupen (Itali)
4 mm, 5 mm, 6 mm, 8 mm. 12 mm

MicroFine (Amerika Syarikat)
4 mm, 5 mm, 8 mm, 12.7 mm

NovoFayn (Denmark)
6 mm, 8 mm, 10 mm, 12 mm


PenFine (Switzerland)
6 mm, 8 mm, 10 mm, 12 mm

Cara menggunakan pen insulin?

Untuk mengimbangi kekurangan hormon, seorang pesakit diabetes memerlukan terapi insulin. Jarum suntik dan jarum suntik digunakan untuk mentadbir ubat..

Yang terakhir digunakan lebih kerap kerana kemudahan, kemudahan pentadbiran dan kekurangan ketidakselesaan.

Peranti am

Pena jarum suntik adalah alat khas untuk pemberian subkutan pelbagai ubat, lebih sering digunakan untuk insulin. Penemuan ini milik syarikat NovoNordisk, yang melancarkannya untuk dijual pada awal tahun 80an. Kerana kesamaannya dengan pena, alat suntikan mendapat nama yang serupa. Hari ini di pasaran farmakologi terdapat banyak pilihan model dari pengeluar yang berbeza.

Badan peranti menyerupai pen biasa, bukan pena sahaja ada jarum, dan bukannya dakwat, terdapat takungan dengan insulin.

Peranti ini merangkumi komponen berikut:

 • badan dan topi;
 • slot kartrij;
 • jarum yang boleh ditukar ganti;
 • alat pengeluaran ubat.

Pena jarum suntik telah menjadi popular kerana kemudahan, kelajuan, kemudahan pentadbiran jumlah insulin yang diperlukan. Ini paling relevan untuk pesakit yang memerlukan rejimen terapi insulin yang diperhebat. Jarum nipis dan kadar pentadbiran ubat yang terkawal dapat mengurangkan gejala kesakitan..

Varieti

Pena jarum suntik terdapat dalam tiga bentuk:

 1. Dengan kartrij yang boleh diganti - pilihan yang sangat praktikal dan mudah digunakan. Kartrij dimasukkan ke dalam slot pen, setelah digunakan diganti dengan yang baru.
 2. Dengan kartrij pakai buang - pilihan yang lebih murah untuk peranti suntikan. Ia biasanya dijual dengan persediaan insulin. Ia digunakan sehingga akhir ubat, kemudian dibuang..
 3. Alat jarum pena yang boleh digunakan semula - alat yang direka untuk ubat pengisian diri. Dalam model moden, terdapat penunjuk dos - ia membolehkan anda memasukkan jumlah insulin yang betul.

Pesakit kencing manis memerlukan beberapa pen untuk memberi hormon tindakan yang berbeza. Banyak pengeluar untuk kemudahan mengeluarkan peranti pelbagai warna untuk suntikan. Setiap model mempunyai langkah untuk menetapkan sehingga 1 unit. Untuk kanak-kanak, disyorkan untuk menggunakan pemegang dengan kenaikan 0.5 unit.

Perhatian khusus diberikan pada jarum peranti. Diameter mereka adalah 0.3, 0.33, 0.36 dan 0.4 mm, dan panjangnya 4-8 mm. Jarum yang dipendekkan digunakan untuk menyuntik anak.

Dengan bantuan mereka, suntikan dilakukan dengan sedikit kesakitan dan risiko masuk ke tisu otot. Selepas setiap manipulasi, jarum diubah untuk mengelakkan kerosakan pada tisu subkutan.

Kelebihan peranti

Kelebihan pen jarum suntik termasuk:

 • dos hormon lebih tepat;
 • anda boleh membuat suntikan di tempat awam;
 • memungkinkan untuk menyuntik melalui pakaian;
 • prosedurnya cepat dan lancar;
 • suntikan lebih tepat tanpa risiko masuk ke tisu otot;
 • sesuai untuk kanak-kanak, orang kurang upaya, untuk orang yang mempunyai masalah penglihatan;
 • secara praktikal tidak mencederakan kulit;
 • kesakitan minimum semasa suntikan kerana jarum nipis;
 • kehadiran sarung pelindung memastikan keselamatan;
 • kemudahan dalam pengangkutan.

keburukan

Dengan adanya banyak kelebihan, pen jarum suntik mempunyai beberapa kelemahan:

 • kos tinggi peranti;
 • kesukaran memilih kartrij - banyak syarikat farmakologi menghasilkan pen untuk insulin mereka;
 • berlakunya ketidakselesaan psikologi "penutup mata" pada sesetengah pengguna semasa suntikan;
 • Tidak dapat diperbaiki;
 • kerosakan mekanisme yang kerap.

Masalah pemilihan kartrij dapat diselesaikan ketika membeli peranti dengan sarung yang tidak dapat diganti. Tetapi dari segi kewangan, ini adalah langkah yang tidak selesa - ia membawa kepada rawatan yang lebih mahal.

Algoritma Penggunaan

Untuk suntikan, algoritma berikut diikuti:

 1. Keluarkan alat dari casing, lepaskan penutupnya.
 2. Tentukan kehadiran insulin di takungan. Sekiranya perlu, masukkan kartrij baru (kartrij).
 3. Pasang jarum baru dengan melepaskan penutup pelindung daripadanya..
 4. Goncangkan kandungan insulin.
 5. Periksa keperitan jarum dengan jelas pada titik yang ditunjukkan dalam arahan - setitik cecair akan muncul di hujungnya.
 6. Tetapkan dos yang diperlukan - diukur oleh pemilih khas dan dipaparkan di tingkap perumahan.
 7. Lipat kulit dan suntik. Jarum harus masuk sehingga butang ditekan sepanjang jalan. Pemasangan peranti mestilah betul, pada sudut 90 darjah.
 8. Untuk mengelakkan aliran ubat setelah menekan butang, tahan jarum selama 10 saat.

Selepas setiap suntikan, disarankan untuk menukar jarum, sebagai dia cepat kusam. Tidak disarankan untuk membiarkan saluran peranti terbuka lama. Tapak suntikan seterusnya harus lekukan 2 cm dari sebelumnya.

Tutorial video menggunakan pen jarum suntik:

Pemilihan dan penyimpanan

Sebelum memilih peranti, kekerapan penggunaannya ditentukan. Ketersediaan komponen (lengan dan jarum) untuk model tertentu dan harganya juga diambil kira..

Dalam proses pemilihan juga perhatikan ciri teknikal:

 • berat dan saiz peranti;
 • skala - lebih disukai yang boleh dibaca dengan baik;
 • kehadiran fungsi tambahan (contohnya, isyarat mengenai penyelesaian suntikan);
 • langkah pembahagian - semakin kecil, semakin mudah dan tepat menentukan dosnya;
 • panjang dan ketebalan jarum - yang lebih nipis memberikan rasa sakit, dan yang lebih pendek - sisipan yang selamat tanpa masuk ke otot.

Untuk memanjangkan hayat perkhidmatan, penting untuk mematuhi peraturan penyimpanan pemegang:

 • peranti disimpan pada suhu bilik;
 • simpan dalam kes asal;
 • Jauhkan dari kelembapan, kotoran dan cahaya matahari langsung;
 • tanggalkan jarum dengan segera dan buang;
 • jangan gunakan larutan kimia untuk pembersihan;
 • pen insulin yang diisi disimpan selama 28 hari pada suhu bilik.

Sekiranya peranti tidak berfungsi melalui kerosakan mekanikal, ia dilupuskan. Sebaliknya, gunakan pen baru. Jangka hayat peranti adalah 2-3 tahun.

Video mengenai pen jarum suntik:

Barisan dan harga

Model lekapan yang paling popular adalah:

 1. NovoPen adalah alat popular yang telah digunakan oleh pesakit diabetes selama lebih kurang 5 tahun. Ambang maksimum adalah 60 unit, langkahnya adalah 1 unit.
 2. HumaPenEgro - mempunyai dispenser mekanikal dan langkah 1 unit, ambang adalah 60 unit.
 3. NovoPen Echo - model peranti moden dengan memori terbina dalam, langkah minimum 0,5 unit, ambang maksimum 30 unit.
 4. AvtoPen - peranti yang direka untuk kartrij dengan kelantangan 3 mm. Pemegangnya serasi dengan jarum pakai buang yang berbeza.
 5. HumaPenLeksura - peranti moden dengan kenaikan 0.5 unit. Model ini mempunyai reka bentuk yang bergaya, disajikan dalam beberapa warna..

Kos pen jarum suntik bergantung pada model, pilihan tambahan, pengeluar. Harga purata peranti ialah 2500 rubel.

Pena jarum suntik adalah alat yang sesuai untuk sampel baru untuk pentadbiran insulin. Memberikan ketepatan dan kesakitan prosedur, trauma minimum. Ramai pengguna menyatakan bahawa kelebihannya jauh lebih besar daripada kelemahan peranti..

Cara memilih pen jarum suntik: keserasian insulin

Keserasian: Insuman, Apidra, Lantus

Opticlik Pen Pen Syringe yang boleh digunakan semula. Isipadu kartrij - 3 ml, 300 unit. Dos tunggal maksimum insulin adalah 80 unit. Dilengkapi dengan dispenser mekanikal dan paparan elektronik. Pena jarum suntik dengan bekas plastik. Langkah - 1 unit.

Keserasian: Actrapid, Protofan, Novorapid, Novomiks

Pena jarum suntik dalam sarung logam dengan paparan elektronik yang selesa. Kartrij 3 ml, 300 unit Langkah 1 unit, dan dos tunggal maksimum 60 unit

Salah satu pen picagari yang paling tidak biasa. Peranti ini dibangunkan khusus untuk kanak-kanak yang menghidap diabetes. Langkah pen jarum suntik ialah 0.5 unit. Digunakan dengan kartrij Penfill® 3 ml.
Pemegangnya tidak biasa kerana mempunyai fungsi memori terbina dalam. Ini sebahagian menyelesaikan masalah dengan suntikan terlupa. Paparan menunjukkan dos terakhir dan masa suntikan.

Batcher adalah mekanikal. Dos tunggal maksimum ialah 30 unit. Peranti berada dalam sarung logam. Mudah, dipercayai dan inovatif.!

Keserasian: Humulin P, Humulin H, Humulin M3, Humalog

Pena picagari yang boleh digunakan semula dengan dispenser mekanikal dan dos tunggal maksimum 60 unit. Isipadu kartrij sama dengan OptiKlik - 3 ml, 300 unit. Peranti dibuat dalam sarung logam.

Ciri-ciri teknikal pen jarum suntik sama dengan yang sebelumnya, hanya badannya yang dibuat dari plastik.

Keserasian: Biosulin P, Biosulin H, Rastan (somatropin)

Pena picagari logam dengan dispenser mekanikal dan paparan elektronik. Kartrij 3 ml. Dos tunggal maksimum 60 unit. Langkah - 1 unit.

Gambaran Keseluruhan Syringe Pens untuk Rinsulin NPH

Buat pertama kalinya, pena muncul di pasaran farmasi pada tahun 1983. Sehingga kini, sebilangan besar variasi peranti ini untuk penggunaan ubat-ubatan dihasilkan..

Pena picagari adalah:

 • Penyuntik khas yang digunakan untuk menyuntik pelbagai jenis ubat di bawah kulit.
 • Dalam kebanyakan kes, ia digunakan untuk menyuntikkan insulin ke dalam tisu.
 • Nama itu diberikan untuk kemiripan dengan pena ulama konvensional.

Arahan mengenai cara menggunakan pen jarum suntik sangat mudah..

Kelebihan Rinsulin NPH

Alat seperti itu mudah, seseorang bukan sahaja dapat menyuntik dirinya sendiri, tetapi juga dapat menentukan satu suntikan ubat. Ia menjadikan suntikan kurang menyakitkan, kerana dengan prosedur kesakitan seperti ini, proses penghantaran ubat dan bukannya suntikan itu sendiri memberi lebih banyak kesakitan, alat ini membolehkan anda melakukan semuanya dengan cepat dan lancar.

Alat perubatan automatik seperti itu mula aktif membuang jarum suntikan sekali pakai untuk suntikan dari pasaran produk farmakologi yang digunakan oleh pesakit sendiri semasa rawatan.

Ditujukan untuk pentadbiran di bawah kulit insulin, adalah:

 • Mekanisme di mana cecair sudah ada di dalam peranti.
 • Bekas kecil yang diisi dengan produk dipanggil kartrij atau penfill..
 • Di satu sisi terdapat benang kecil untuk mengikat jarum, di sisi lain ada piston (serupa dengan roda), yang mengira jumlah unit yang diperlukan semasa putaran.

Terdapat dua jenis:

Pena Jarum Pakar:

 • Pemegang tetap.
 • Kartrij dengan reka bentuk serupa disisipkan dengan selamat di dalamnya.
 • Anda hanya boleh mendapatkan kartrij jika merosakkan peranti itu sendiri..
 • Setelah cecair yang mengandungi hormon habis, pegangan perlu dibuang.

Pena picagari yang boleh digunakan semula:

 • Kartrij boleh ditukar.
 • Oleh itu, peranti sedemikian berfungsi untuk masa yang lama..
 • Kartrij insulin yang boleh diganti mesti disejukkan..

Pena picagari mana yang sesuai untuk Rinsulin NPH?

Untuk memasukkan ke dalam tisu lembut (otot) Rinsulin NPH, pen yang boleh digunakan semula sesuai. Dalam kes ini, untuk memberikan kepada badan penyelesaian yang mengandungi hormon sintesis buatan yang dihasilkan oleh pankreas orang yang sihat, anda perlu membeli kartrij yang diisi dengan Rinsulin NPH sebagai tambahan kepada alat itu sendiri.

Dalam kebanyakan kes, penjual memberikan arahan yang sangat jelas untuk pen jarum suntik:

 • Cara mengisi semula kartrij pen jarum suntik yang diisi dengan ubat ke dalam alat,
 • Kencangkan jarum pakai buang dengan betul.

Semasa menggunakan pen jarum suntik sekali pakai:

 • Goncangkan kandungan kartrij sebelum penggunaan untuk memastikan keseragaman ubat.
 • Ubat ini boleh diberikan hanya apabila mencapai suhu bilik.
 • Perlu diperhatikan bahawa jika komposisi telah dibekukan, maka ia tidak dapat digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan..

Rinsulin NPH di pen jarum suntik RinAstra

Rinsulin NPH adalah:

 • Insulin manusia, yang diperoleh melalui sintesis.
 • Ubat ini mempunyai jangka masa tindakan rata-rata.
 • Sekali di dalam badan, ia berinteraksi dengan reseptor membran sitoplasma luar sel, mengakibatkan pembentukan kompleks reseptor insulin yang merangsang proses intraselular.

Ubat ini diberikan menggunakan pen jarum suntik yang boleh digunakan semula. Pentadbiran intravena sangat tidak digalakkan. Tisu lembut harus berada di tempatnya..

Jarum apa yang sesuai dengan jarum suntik?

Diameter dan panjang jarum untuk penghantaran insulin ke dalam badan ditentukan oleh:

 • Fizikal.
 • Berat badannya.
 • Mengikut usia.
 • Cara ubat diberikan.

Ia boleh berlaku dengan pembentukan lipatan kulit atau tanpa tindakan ini..

Semasa memilih jarum, dapatkan panduan berikut.

Jarum untuk jarum suntik dengan diameter empat hingga lima milimeter:

 • Sesuai untuk semua pesakit.
 • Selalunya, jarum ini digunakan untuk memberikan insulin kepada pesakit pada masa kanak-kanak dan remaja.

Jarum untuk pen jarum suntik insulin, diameternya berbeza dari enam hingga lapan milimeter:

 • Mesti digunakan semasa menyuntik ubat ke lipatan kulit.
 • Perlu diingat bahawa pemberian insulin dalam kes ini harus dilakukan pada sudut tepat..

Jarum insulin yang direka untuk pen jarum suntik, panjangnya melebihi lapan milimeter:

 • Disarankan untuk digunakan apabila dimasukkan ke dalam lipatan kulit pada sudut empat puluh lima darjah.

Sebagai tambahan kepada panjang dan diameter jarum, semasa memilihnya, anda mesti memperhatikan pembungkusannya:

 • Pembungkusan jarum mestilah individu.
 • Gunakan sebaik sahaja dibuka.
 • Semua jarum sekali pakai (boleh digunakan semula dalam bidang perubatan sama sekali tidak digunakan lagi).
 • Mesti dibuang segera selepas suntikan.

Arahan untuk menggunakan pen jarum suntik

Walaupun terdapat banyak variasi jarum suntik yang dapat digunakan oleh penderita diabetes, yang dapat dibeli di farmasi, semuanya memiliki peralatan serupa..

Reka bentuknya merangkumi:

 • Kartrij hanya digunakan untuk insulin (nama kedua adalah kartrij atau lengan baju);
 • Perumahan;
 • Mekanisme pencetus di mana piston berfungsi;
 • Topi yang menutup bahagian berbahaya dan menjadikan penyimpanan dan pengangkutan selamat ketika peranti tidak beroperasi;
 • Jarum;
 • Mekanisme yang membantu mengurangkan jumlah hormon yang diberikan,
 • Butang suntikan.

Bagaimana nak guna?

Menggunakan pen jarum suntik sangat mudah, anda memerlukan:

 1. Keluarkan dari bekas yang direka khas untuk penyimpanan,
 2. Tanggalkan penutup dari alat..
 3. Pasang jarum dengan melepaskan penutup individu terlebih dahulu daripadanya..
 4. Shuffle hormon yang ada dalam lekapan.
 5. Pilih dos yang diperlukan,
 6. Untuk penentuan yang betul, hitung klik.
 7. Semasa pengenalan, perlu menekan butang permulaan khas dan tahan sehingga nilai 0 mg muncul di penunjuk.
 8. Dalam kes ini, anda tidak perlu menyentuh tetingkap penunjuk atau menyentuh pemilih, kerana dalam hal ini mekanisme mungkin terkunci.
 9. Perlu melipat kulit dan membuat suntikan.
 10. Sebaiknya berikan ubat ke tempat yang tisu sangat mudah diserap..
 11. Suntikan boleh dilakukan di mana-mana bahagian badan. Untuk melakukan ini, tahan butang selama sepuluh saat, dan kemudian lepaskan kulitnya.

Pemeriksaan tersebut merangkumi tindakan berikut:

 • Putar pemilih lekapan sehingga simbol cek sejajar dengan tanda dos di tetingkap penunjuk;
 • Dengan memutar sarung sehingga jarum menunjuk ke atas, anda perlu mengetuk kartrij beberapa kali dengan jari. Ini diperlukan untuk memindahkan gelembung udara dari bahagian bawah kartrij ke bahagian atasnya;
 • Anda mesti terus memegang peranti dengan jarum dan pada masa yang sama tekan butang mula sehingga semua udara dari kartrij dikeluarkan, dan nilai sifar miligram muncul di tetingkap penunjuk khas.

Menetapkan isipadu cecair optimum dilakukan dengan memutar pemilih. Anda perlu berpusing sehingga jumlah ubat yang anda perlukan sama dengan petunjuk dos. Dos dikira dalam miligram..

Sekiranya jumlah ubat yang disuntik ditetapkan dengan tidak betul, maka ini dapat diperbaiki dengan memutar pemilih bolak-balik sehingga penunjuk dos yang diperlukan untuk tubuh sama dengan tanda dos. Semasa putaran, berhati-hati mesti dilakukan agar tidak menekan butang mula secara tidak sengaja.

Terdapat bahagian badan yang paling sesuai untuk suntikan. Zon ini dicirikan oleh keberkesanan penyerapan larutan yang berbeza dan kesan ubat yang diberikan..

Contohnya:

 • Hasil terbaik ditunjukkan dengan pengenalan perut. Dalam kes ini, daya serap adalah 90%, sementara tindakan yang memasuki badan sebatian berlaku lebih cepat daripada jika ubat itu diberikan di tempat lain.
 • Kadar penggunaan 70% menunjukkan pengenalan ke bahagian luar lengan dan juga bahagian luar paha.
 • Penyerapan paling sedikit, sekitar 30%, di kawasan bilah bahu.

Luka akibat suntikan tidak perlu dirawat dengan antiseptik, cuma basuh tempat ini dengan air suam dan sabun biasa.

Pembuangan jarum dan penyimpanan pen jarum suntik

 1. Simpan alat yang diisi dengan ubat pada suhu bilik, kira-kira dua puluh dua darjah (apabila anda keluar dari peti sejuk anda perlu menunggu sebentar, anda tidak boleh memanaskannya secara khusus).
 2. Jangka hayat tidak boleh melebihi satu bulan selepas penggunaan pertama. Kartrij yang tinggal mesti disimpan di dalam peti sejuk..
 3. Sekiranya penyelesaiannya tidak lagi telus, maka ia harus dicampurkan. Adalah perlu bahawa dia mendapatkan semula keadaan asalnya..
 4. Setelah digunakan, bahagian tajam peranti dibuang, kerana sudah berada di tisu lembut dan di udara cukup untuk kehilangan kemandulannya.
 5. Penggunaan semula boleh menyebabkan keradangan di tempat suntikan, dan (dalam keadaan terburuk) kepada sepsis - keracunan darah.
 6. Anda perlu membuang jarum terpakai dengan meletakkan penutup pelindung yang dikeluarkan sebelum ini agar tidak merosakkan beg sampah.
Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes
Pengilang pen dan insulinPena picagariLangkahInsulin Kartrij
NotaJarum
Novo Nordisk (Denmark)NovoPen 3 3 ml1 unit.Cartridge Penfill 3 ml: Actrapid, Protofan, Novorapid, Novomikst3sederhana dan boleh dipercayai