Sumpah Hippokratik. Nyata

Ramai orang mencela doktor dengan sumpah Hippokratik, tidak mengetahui sumpah ini atau apa maksudnya. Saya akan mengisi jurang ini untuk anda agar sumpah doktor yang dibuat semula oleh ideologi Soviet tidak menguasai fikiran anda lagi.
Terjemahan literal dari bahasa Latin dalam pemprosesan sastera.


Laut yang hangat ditenangkan oleh gelombang ombak yang monoton. Batu rata ini adalah tempat kegemarannya. Semburan laut tidak sampai kepadanya, tetapi dia merasakan udara lembap dipenuhi dengan setitik air garam. Dari sini, Kuil Asclepius dapat dilihat dengan jelas dan jalan ke arahnya di pohon zaitun yang berpisah di pulau Kos.
Langit yang tidak berkesudahan dari laut abadi di satu sisi dan jalan menuju Kuil di sisi lain adalah asas falsafahnya - falsafah hidup. "Suatu hari nanti. ", Dia berfikir," ". semua penyembuh badan dan jiwa akan dipanggil doktor falsafah. Hanya dengan mengemukakan pendekatan falsafah seseorang dapat mencapai keseimbangan, pelanggaran yang menyebabkan penyakit. Bagaimanapun, penyakit ini selalu timbul baik dari berlebihan atau kekurangan, iaitu dari ketidakseimbangan. Sebahagian daripada penyakit ini hanya berpunca dari gaya hidup. Dan humanisme, belas kasihan dan kemanusiaan pada asalnya adalah konsep falsafah ".
Di sepanjang laut, ketawa dan bercakap dengan kuat, murid-muridnya berjalan. Dia memberi mereka tugas terakhir, menyebutnya sebagai ujian, dan sekarang dia menantikan hasilnya..
Murid-murid menghampiri dan menundukkan kepala dengan hormat. Anak sulung dari mereka memulakan ucapannya: “Guru yang dihormati dan sangat dihormati! Anda memberi kami tugas untuk meringkaskan semua yang kami ajarkan dan semua yang kami kaji selama bertahun-tahun. Untuk mengumpulkan kebijaksanaan, pengetahuan dan pengalaman anda yang telah anda sampaikan kepada kami. Adakah anda bersedia untuk mendengar kami? "
Guru diam menundukkan kepalanya dan tersenyum: "Saya sudah siap!".

Pelajar pertama dengan sungguh-sungguh bermula:
"Kami memutuskan untuk menyebutnya sumpah. Dan kami akan memulakannya dengan rasa terima kasih yang mendalam kepada mereka yang mengajar kami dan akan terus mengajar!
Saya akan menghormati mereka yang mengajar saya seni perubatan setaraf dengan ibu bapa saya, berkongsi kekayaan saya dengannya dan, jika perlu, membantunya dalam keperluannya; anggap keturunannya adalah saudara-saudaranya, dan inilah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, mengajar mereka secara percuma, dan tanpa kontrak; untuk mengajar arahan, pelajaran lisan dan segala yang lain dalam doktrin kepada anak-anaknya, anak-anak guru dan pelajarnya, yang terikat dengan kewajiban dan sumpah di bawah undang-undang perubatan, tetapi tidak kepada orang lain ”.

Pelajar kedua melangkah ke hadapan:
"Saya mengarahkan rejimen pesakit untuk mendapatkan keuntungan mereka sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, menahan diri dari melakukan bahaya dan ketidakadilan. Saya tidak akan memberikan ubat maut yang saya minta dan menunjukkan jalan untuk rancangan sedemikian; begitu juga, saya tidak akan menyerahkan pesisir pengguguran kepada mana-mana wanita. Saya akan menghabiskan hidup dan seni saya dengan murni dan sempurna. Saya tidak akan membuat bahagian untuk mereka yang menderita penyakit batu, menyerahkannya kepada orang-orang yang terlibat dalam masalah ini. Tidak kira rumah apa yang saya masukkan, saya akan masuk ke sana untuk kebaikan pesakit, jauh dari semua yang disengajakan, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba. ”.

Ini adalah giliran ketiga:
"Apa pun dengan rawatan - dan juga tanpa rawatan - saya tidak melihat atau mendengar tentang kehidupan manusia dari sesuatu yang tidak pernah boleh diungkapkan, saya akan terus diam memikirkan perkara seperti itu sebagai rahsia. Bagi saya, dengan penuh sumpah memenuhi sumpah, semoga kebahagiaan diberikan kepada saya dalam kehidupan dan seni, dan kemuliaan bagi semua orang selama-lamanya, tetapi dia yang melampaui batas dan memberikan sumpah palsu mungkin sebaliknya berlaku. ", - pelajar ketiga menghela nafas dan terus, -
"Tetapi kita semua mempunyai pertanyaan - apakah perlu dalam sumpah ini untuk mengemukakan pertanyaan tentang imbuhan penyembuh?".

Guru mengerutkan kening: “Saya mengajar anda untuk menjadi lebih daripada sekadar doktor. Saya mengajar anda untuk menjadi ahli falsafah, seperti guru saya Gorgias dan Democritus. Beritahu saya sekurang-kurangnya satu aliran falsafah, di mana anda perlu bersinar untuk orang lain - untuk membakar diri dan berubah menjadi cinder? Hanya Tuhan yang boleh melakukan ini. Dan kamu. orang. Baca semula Sumpah. Sekiranya anda bersumpah untuk menghormati guru anda setaraf dengan ibu bapa anda, adakah mungkin bagi mereka yang akan anda bantu, setelah melalui jalan yang sukar untuk mengajar dan belajar kebenaran, mereka tidak akan menghormati anda?
Perkara ini bahkan tidak dibincangkan..
Anda lulus peperiksaan dan membuat saya gembira. Catat sumpah ini dalam pelbagai bahasa dan laporkan kepada sebanyak mungkin orang.
Dunia begitu tidak sempurna. Saya tidak mahu, dari masa ke masa, ahli falsafah palsu masa depan menerjemahkan kata-kata ini demi ideologi mereka yang tidak sempurna dan menjadikan penyembuh itu wajib menjadi pengemis. Saya fikir orang mempunyai kebijaksanaan untuk tidak menyalibkan penyelamat mereka. "

Angin telah berubah arah. Laut bergelora. Matahari tersembunyi dan tidak lagi menerangi Kuil Asclepius yang khusyuk dan abadi.
Cikgu keliru.
Musim panas 380 SM berakhir.

Selamat datang ke laman web Fakulti Perubatan!

Sumpah Hippokratik

SUARA DOKTOR RUSIA Menerima pangkat doktor yang tinggi, dan memulakan aktiviti profesional, saya bersumpah: - dengan jujur ​​memenuhi tugas perubatan saya, menumpukan pengetahuan dan kemahiran saya untuk pencegahan dan rawatan penyakit, menjaga dan memperkuat kesihatan manusia; - sentiasa bersedia memberikan rawatan perubatan, menjaga kerahsiaan perubatan, merawat pesakit dengan berhati-hati dan berhati-hati. Bertindak secara eksklusif untuk kepentingannya, tanpa mengira jantina, bangsa, kewarganegaraan, bahasa, asal, harta dan kedudukan rasmi, tempat kediaman, agama, kepercayaan, keanggotaan dalam persatuan awam, atau keadaan lain; - menunjukkan penghormatan tertinggi terhadap kehidupan manusia, tidak pernah menggunakan pelaksanaan euthanasia; - menjaga rasa terima kasih dan rasa hormat kepada guru mereka, menuntut dan berlaku adil kepada pelajar mereka, menyumbang kepada perkembangan profesional mereka; - bersikap ramah kepada rakan sekerja, berbincanglah dengan mereka untuk mendapatkan pertolongan dan nasihat sekiranya kepentingan pesakit memerlukannya, dan tidak pernah menolak untuk menolong rakan sekerja dan menolong diri sendiri; - sentiasa meningkatkan kemahiran profesional mereka, melindungi dan mengembangkan tradisi perubatan mulia.

Sumpah Hippokratik

Sumpah Hippokratik adalah nama umum untuk sumpah yang dibawa oleh semua orang yang akan memasuki bengkel perubatan, iaitu untuk menjadi doktor. Pesakit memikatnya (tidak mengetahui isi kandungannya), biasanya berusaha memotivasi doktor untuk memberikan pertolongan apabila mereka dengan alasan tertentu menolaknya (atau nampaknya pesakit menolaknya).

Versi asal ditulis oleh Hippocrates pada abad ke-5. SM. dalam dialek Ionia bahasa Yunani kuno. Sejak itu, teks sumpah telah berulang kali diterjemahkan ke dalam bahasa baru, telah diedit, dengan ketara mengubah maknanya. Khususnya, dalam salah satu versi sumpah Latin, janji itu dibuat "untuk tidak memberikan rawatan perubatan secara percuma".

Menurut laporan akhbar, di Amerika Utara dan Eropah pada tahun 2006. teks sumpah telah digantikan dengan "kod profesional." Menurut penulis dokumen baru itu, teks yang dikemukakan oleh doktor Yunani dua setengah ribu tahun yang lalu sama sekali tidak mencerminkan realiti masa kini. "Pada zaman Hippocrates tidak ada prinsip penting dari pekerjaan doktor seperti menghormati pakar lain dan hak pesakit atas pilihan mereka sendiri. Di samping itu, doktor pada masa itu tidak menghadapi kecurigaan berterusan terhadap sikap tidak profesional dari pihak masyarakat, pihak berkuasa dan wartawan. ” Teks baru tidak termasuk syarat untuk tidak pengguguran, rawatan pembedahan penyakit batu dan rawatan budak yang betul.

Di Rusia, "Sumpah Doktor Kesatuan Soviet", yang disetujui pada tahun 1971, pada pertengahan tahun 1990-an digantikan dengan "Sumpah Doktor Rusia", dan pada tahun 1999 Duma Negara mengadopsi dan Presiden Boris Yeltsin menandatangani teks baru, "Sumpah Doktor", yang doktor yang baru dibuat memberi suasana meriah setelah mendapat diploma.

Di Amerika Syarikat, Sumpah Hippokratik terbatas pada preseden undang-undang berdasarkan Akta Keselamatan Dalam Negeri. Sesuai dengan preseden ini, bantuan perubatan kepada pengganas dan calon pengganas diakui sebagai bantuan pakar haram yang ditujukan kepada mereka dan boleh dihukum secara jenayah

Teks sumpah dalam terjemahan dalam bahasa Latin

Hippocratis jus - jurandum

Per Apollinem medicum et Aesculapium, Hygiamque et Panaceam juro, deos deasque omnes testes citans, mepte viribus et judicio meo hos jusjurandum et hanc stipulationem plene praestaturum.

Ilium nempe parentum meorum loco habitumm spondeo, qui me artem istam docuit, eique alimenta impertirurum, et quibuscunque opus habuerit, suppeditaturum.

Victus etiam rationem pro virili et ingenio meo aegris salutarem praescripturum a pemiciosa vero et improba eosdem larangan. Nullius praeterea precibus adductus, mortiferum medicamentum cuique propinabo, neque huius rei consilium dabo. Casie et sace colam et artem meam.

Quaecumque vero in vita hominum sive medicinam factitans, sive non, vel videro, vel audivero, quae in vulgus efferre non decet, ea reticebo non secus atque arcana fidei meae commissa.

Quod si igitur hocce jusjurandum fideliter servem, neque violem, contingat et lucko successu tarn in vita, quam in arte mea fruar et gloriam immortalem gentium akibatnya. Sine autem id transgrediar et pejerem contraria hisce mihi eveniam.

Teks sumpah dalam terjemahan ke dalam bahasa Rusia

Saya bersumpah oleh Apollo doktor, Asclepius, Hygiea dan Panakea dan semua dewa dan dewi, menjadikan mereka sebagai saksi, untuk jujur, menurut kuasa dan fikiran saya, memenuhi sumpah dan komitmen bertulis berikut: untuk menghormati orang yang mengajar saya bersama ibu bapa saya, untuk berkongsi kekayaan dan jika perlu, bantulah dia yang memerlukan; anggap keturunannya adalah saudara-saudaranya, dan inilah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, ajar mereka secara percuma dan tanpa kontrak; untuk mengajar arahan, pelajaran lisan dan segala yang lain dalam pengajaran kepada anak-anaknya, anak-anak guru dan pelajarnya, terikat dengan kewajiban dan sumpah di bawah undang-undang undang-undang perubatan, tetapi tidak ada orang lain.

Saya akan mengarahkan rejimen pesakit untuk manfaat mereka sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, menahan diri dari melakukan bahaya dan ketidakadilan.

Saya tidak akan memberikan ubat maut yang saya minta dan menunjukkan jalan untuk rancangan sedemikian; begitu juga, saya tidak akan menyerahkan pesisir pengguguran kepada mana-mana wanita. Saya akan menghabiskan hidup dan seni saya dengan suci dan bersih.

Saya tidak akan membuat bahagian bagi mereka yang menderita penyakit batu, menyerahkannya kepada orang-orang yang terlibat dalam masalah ini.

Apa sahaja rumah yang saya masukkan, saya akan masuk ke sana untuk kebaikan pesakit, jauh dari segala perkara yang disengajakan, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba.
Apa pun semasa rawatan - dan juga tanpa rawatan - saya tidak melihat atau mendengar mengenai kehidupan manusia dari perkara yang tidak seharusnya didedahkan, saya akan terus diam memikirkan perkara seperti itu sebagai rahsia.

Saya, dengan penuh sumpah memenuhi sumpah, semoga saya diberi kebahagiaan dalam hidup dan dalam seni dan kemuliaan di antara semua orang untuk selama-lamanya; kepada orang yang melampaui batas dan bersumpah palsu, biarkan yang sebaliknya berlaku. Apa pun perlakuan - dan juga tanpa perlakuan - saya tidak melihat atau mendengar tentang kehidupan manusia dari perkara yang tidak seharusnya diungkapkan, saya akan berdiam diri mengenai perkara-perkara seperti itu bahawa semasa menjalani rawatan - dan juga tanpa rawatan - saya tidak melihat atau mendengar tentang kehidupan manusia dari perkara yang tidak semestinya diungkapkan, saya akan mendiamkan diri mengenai kenyataan bahawa saya menganggap perkara-perkara itu sebagai rahsia.

Edisi moden Sumpah Hippokratik

(menurut Deklarasi Geneva, yang disetujui oleh Majlis Umum Persatuan Perubatan Dunia pada tahun 1948):

Saya bersumpah untuk mengabdikan hidup saya untuk melayani umat manusia. Saya akan menghormati dan berterima kasih kepada guru saya; Saya akan memenuhi tugas profesional saya dengan bermaruah dan berintegriti; kesihatan pesakit saya akan menjadi perhatian utama saya; Saya akan menghormati rahsia yang dipercayakan kepada saya; Saya dengan segala cara yang ada dalam kuasa saya, saya akan menjaga kehormatan dan tradisi mulia profesion doktor; Saya akan memperlakukan rakan sekerja saya sebagai saudara; Saya tidak akan membiarkan motif agama, kebangsaan, kaum, politik atau sosial menghalang saya daripada melaksanakan tugas saya kepada pesakit; Saya akan mematuhi penghormatan yang mendalam terhadap kehidupan manusia, bermula dari saat konsepsi; walaupun diancam, saya tidak akan menggunakan pengetahuan saya terhadap undang-undang kemanusiaan. Saya berjanji dengan khusyuk, sukarela dan ikhlas.

Sumpah doktor pada edisi 1999

Menerima pangkat tinggi doktor dan memulakan aktiviti profesional, saya bersumpah:

  • dengan jujur ​​memenuhi tugas perubatan anda, menumpukan pengetahuan dan kemahiran anda untuk pencegahan dan rawatan penyakit, pemeliharaan dan pengukuhan kesihatan manusia;
  • sentiasa bersedia untuk memberikan rawatan perubatan, menjaga kerahsiaan perubatan, untuk merawat pesakit dengan berhati-hati dan berhati-hati, untuk bertindak secara eksklusif demi kepentingannya tanpa mengira jantina, bangsa, kewarganegaraan, bahasa, asal, harta dan kedudukan rasmi, tempat tinggal, agama, kepercayaan, pertalian kepada persatuan awam, serta keadaan lain;
  • menunjukkan penghormatan tertinggi terhadap kehidupan manusia, tidak pernah menggunakan pelaksanaan euthanasia;
  • untuk menjaga rasa terima kasih dan rasa hormat kepada guru mereka, untuk menuntut dan berlaku adil kepada pelajar mereka, untuk mempromosikan pertumbuhan profesional mereka;
  • bersikap ramah kepada rakan sekerja, berbalik kepada mereka untuk mendapatkan pertolongan dan nasihat, jika dituntut oleh kepentingan pesakit, dan jangan sekali-kali menolak bantuan dan nasihat rakan sekerja;
  • sentiasa meningkatkan kemahiran profesional mereka, melindungi dan mengembangkan tradisi perubatan mulia
- Saya bersumpah.

Teks sumpah hipokratik

"Sumpah Hippokratik" sebenarnya bukan milik Hippocrates. Setelah Hippocrates meninggal pada tahun 377 SM, sumpah ini belum selesai. Ada "Petunjuk" Hippocrates, juga keturunan mendapat pelbagai versi teks "sumpah".

Hippocrates (460 SM - 377 SM, menurut sumber lain - 356 SM, berhampiran Larisa, Thessaly) - seorang doktor Yunani kuno, pembaharu perubatan kuno. Terutama berpegang pada pandangan materialistik. Dia meletakkan asas untuk pemerhatian dan pengajaran klinikal mengenai meramalkan kesan penyakit ini. Hippocrates adalah pakar bedah terkenal pada zamannya. Dia dianggap sebagai pengasas geografi perubatan. Hippocrates merumuskan standard moral tingkah laku doktor, yang menjadi dasar teks sumpah perubatan - "sumpah Hippocrates".

Mengenai karya Hippocrates

Sebenarnya, sebahagian besar karya Hippocrates adalah koleksi pencapaian pelbagai pengarang, dan hampir mustahil untuk memisahkan Hippocrates yang sebenarnya dari mereka. Dari 72 karya yang dikaitkan dengan Hippocrates, Galen hanya mengiktiraf 11 karya asli, Galler - 18, dan Kovner - hanya 8. Kemungkinan besar, karya yang tinggal adalah milik anak-anaknya (doktor Tesalus dan Naga) dan menantu (Polybus).

Sejarah Sumpah Hippokratik

Sumpah Hippocratic, atau Doktrin Perubatan, yang diterbitkan di Geneva pada tahun 1848, menghilangkan sebahagian besar dari teks asalnya..

Teks sumpah Hippocraus (dalam bahasa Rusia)

"Saya bersumpah oleh Apollo doktor, Asclepius, Hygiea dan Panakea dan semua dewa dan dewi, menjadikan mereka sebagai saksi, dengan jujur, menurut kekuatan dan fikiran saya, sumpah dan komitmen bertulis berikut: untuk mempertimbangkan untuk mengajar saya seni perubatan bersama dengan ibu bapa saya, untuk berkongsi dengan dia dengan kekayaannya dan, jika perlu, untuk membantunya dalam keperluannya; anggap keturunannya adalah saudara-saudaranya, dan inilah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, ajar mereka secara percuma dan tanpa kontrak; untuk mengajar arahan, pelajaran lisan dan segala yang lain dalam pengajaran kepada anak-anaknya, anak-anak guru dan pelajarnya, terikat dengan kewajiban dan sumpah di bawah undang-undang undang-undang perubatan, tetapi tidak ada orang lain.

Saya mengarahkan rejimen pesakit untuk mendapatkan manfaat mereka sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, menahan diri dari melakukan bahaya dan ketidakadilan. Saya tidak akan memberikan ubat maut yang saya minta dan menunjukkan jalan untuk rancangan sedemikian; begitu juga, saya tidak akan menyerahkan pesisir pengguguran kepada mana-mana wanita. Saya akan menghabiskan hidup dan seni saya dengan murni dan sempurna. Saya tidak akan membuat bahagian untuk mereka yang menderita penyakit batu, menyerahkannya kepada orang-orang yang terlibat dalam masalah ini. Apa sahaja rumah yang saya masuki, saya akan masuk ke sana untuk kebaikan pesakit, jauh dari semua niat, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba.

Apa pun semasa rawatan - dan juga tanpa rawatan - saya tidak melihat atau mendengar tentang kehidupan manusia dari sesuatu yang tidak semestinya boleh didedahkan, saya akan berdiam diri kerana menganggap perkara itu sebagai rahsia. Bagi saya, tanpa sumpah menepati sumpah, semoga kebahagiaan diberikan kepada saya dalam kehidupan dan seni, dan kemuliaan ada pada semua orang untuk selama-lamanya, tetapi dia yang melampaui batas dan memberikan sumpah palsu mungkin sebaliknya berlaku. "

Seperti yang anda lihat, teks "Sumpah Hippokratik" menekankan tugas doktor muda di hadapan guru, rakan sekerja dan pelajarnya, memberi jaminan untuk tidak membahayakan pesakit, sikap negatif terhadap euthanasia, pengguguran, penolakan doktor untuk melakukan hubungan intim dengan pesakit, kerahsiaan perubatan.

Analisis teks lengkap "Sumpah Hippokratik"

Pada tahun 2002, S Vasilevsky melakukan analisis logik terhadap teks "Sumpah Hippocrates", yang ada di bawah Hippocrates. Untuk unit pemprosesan maklumat, dia mengambil lantai. Hanya terdapat 251 perkataan dalam Sumpah Hippokratik.

1. Perkataan mengenai hubungan "pelajar-guru" dan "pelajar guru yang sama" - 69.

2. Perkataan mengenai rawatan pesakit - 34.

3. Perkataan yang dikhaskan untuk kerahsiaan perubatan - 33.

4. Kata-kata yang merujuk kepada "kebahagiaan" dan "kemuliaan" doktor "kanan", dan kutukan di kepala doktor yang mundur dari sumpah - 31.

5. Perkataan minda moral seorang doktor - 30.

6. Perkataan yang ditujukan untuk tuhan-tuhan Kristian yang tidak berwibawa - 29.

7. Kata-kata mengenai ketidaksertaan dalam pengguguran dan euthanasia - 25.

Menganalisis dengan cara ini teks "Sumpah Hippokratik", kita dapat membuat kesimpulan mengenai nilai profesional doktor di Hippocrates.

Sumpah Hippokratik: Dari Zaman Kuno hingga Sekarang

Di Yunani kuno, di mana Hippocrates sendiri adalah penduduk, sebahagian besar doktor hidup dengan selesa dengan perbelanjaan yang diterima dari pesakit. Walaupun doktor tidak jauh dari amal.

Dalam "Petunjuknya", Hippocrates menasihati muridnya untuk mendekati pesakit yang berbeza. "Dan saya menasihati anda untuk tidak bersikap terlalu tidak berperikemanusiaan, memperhatikan ketersediaan wang pesakit, dan kadang-kadang untuk sembuh tanpa mengira, mengingat ingatan yang bersyukur di atas kejayaan kecil".

Prinsip utama etika Hippocratic selalu dianggap sebagai prinsip "non nocere" - jangan membahayakan. Tetapi adakah Hippocrates sendiri mematuhinya? Dalam petikan dari Doktrin Perubatan, yang diterbitkan di Geneva pada tahun 1848, kami membaca: "Tugas pertama saya adalah memulihkan dan memelihara kesihatan semua pesakit saya." Namun, dalam versi pertama "Sumpah Hippokratik" ada kesinambungan ungkapan ini: "bagaimanapun, tidak semua, tetapi hanya mampu membayar pemulihan mereka".

Dalam praktik Hippocrates sendiri, ada dua kes di mana dia melanggar sumpahnya. Pada tahun 380 SM dia memulakan rawatan untuk keracunan Acracheritis. Memberikan rawatan kecemasan kepada pesakit, Hippocrates bertanya kepada saudara-saudaranya sama ada mereka boleh membayar pemulihan pesakit tersebut. Setelah mendapat jawapan yang negatif, Hippocrates mengusulkan "untuk memberi racun kepada orang miskin itu agar dia tidak menderita untuk waktu yang lama," yang dipersetujui oleh saudara-mara. 2 tahun sebelum kematiannya, Hippocrates mula merawat Caesar dari Sueton, yang menderita tekanan darah tinggi. Apabila ternyata bahawa Caesar tidak dapat membayar keseluruhan rawatan herba, Hippocrates menyerahkannya kepada saudara-mara, bukan hanya tanpa bantuan perubatan, tetapi juga memberi mereka diagnosis yang salah - tidak mengapa, pesakit hanya menderita migrain. Kerabat yang ditipu tidak pergi ke doktor lain, dan tidak lama kemudian pahlawan itu meninggal pada usia 54 tahun.

Hippocrates juga tidak dapat bertahan dalam persaingan dan percaya bahawa semakin sedikit doktor, semakin tinggi pendapatannya. Dalam "Sumpah Hippokratik" kita membaca: "Untuk mengajar petunjuk, pelajaran lisan dan segala sesuatu yang lain dalam mengajar kepada anak-anak lelaki anda, anak-anak guru dan pelajar anda, tugas-tugas yang berkaitan dan sumpah undang-undang perubatan, tetapi tidak kepada orang lain".

Dalam beberapa versi sumpah Hippokratik kuno, disebutkan bahawa seorang doktor harus menolong rakan sekerja dan keluarga mereka secara percuma, dan tidak boleh menolong orang miskin sehingga semua orang tidak mendapatkan ubat percuma dan memutuskan perniagaan perubatan.

Sumpah Hippokratik

Teks sumpah Hippokratik (dengan komen)

Saya bersumpah oleh Apollo doktor, Asclepius, Hygia dan Panakea1 dan semua dewa dan dewi, menjadikan mereka sebagai saksi, untuk memenuhi dengan jujur, sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, sumpah dan komitmen bertulis berikut: untuk mempertimbangkan siapa yang mengajar saya seni perubatan bersama dengan ibu bapa saya, untuk berkongsi saya kekayaan dan, jika perlu, bantu dia dalam keperluannya; anggap keturunannya adalah saudara-saudaranya, dan inilah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, ajar mereka secara percuma dan tanpa kontrak; mengajarkan petunjuk, pelajaran lisan, dan segala yang lain dalam doktrin2 kepada anak-anaknya, anak-anak gurunya, dan murid-muridnya, yang terikat dengan kewajiban dan sumpah berdasarkan undang-undang perubatan, tetapi tidak kepada orang lain. Saya akan mengarahkan rejimen pesakit untuk manfaatnya sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, menahan diri dari melakukan bahaya dan ketidakadilan. Saya tidak akan memberikan ubat maut yang saya minta dan menunjukkan jalan untuk rancangan sedemikian; begitu juga, saya tidak akan menyerahkan pesalah pengguguran kepada mana-mana wanita. Saya akan menghabiskan hidup dan seni saya dengan murni dan sempurna. Saya tidak akan membuat bahagian bagi mereka yang menderita penyakit batu, menyerahkannya kepada orang yang terlibat dalam perkara ini3. Apa sahaja rumah yang saya masukkan, saya akan masuk ke sana untuk kebaikan pesakit, jauh dari segala perkara yang disengajakan, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba.
Sehingga semasa rawatan - dan juga tanpa rawatan - saya tidak melihat atau mendengar tentang kehidupan manusia dari sesuatu yang tidak semestinya diungkapkan, saya akan berdiam diri memikirkan perkara tersebut sebagai rahsia4. Saya, dengan penuh sumpah memenuhi sumpah, semoga saya diberi kebahagiaan dalam hidup dan dalam seni dan kemuliaan di antara semua orang untuk selama-lamanya; kepada orang yang melampaui batas dan memberikan sumpah palsu, biarkan yang sebaliknya berlaku 5.


1. Apollo dianggap pada era pasca-Mermer sebagai doktor para dewa. Asclepius, Ασκληπιός, Roman Aesculapius, Aesculapius, anak Apollo, dewa seni perubatan; Hygiea, Ύγεία dan Ύγίεια, anak perempuan Asclepius, dewi kesihatan (oleh itu kebersihan kita); dia digambarkan sebagai gadis berbunga dengan mangkuk dari mana seekor ular minum. Panakeia, Πανάκεια, penyembuh semua, anak perempuan Asclepius yang lain; oleh itu ubat mujarab, ubat untuk semua penyakit yang dicari oleh alkimia abad pertengahan.

2. Jenis pengajaran disenaraikan di sini. Arahan, παραaranι, praecepta, mungkin mengandungi peraturan umum tingkah laku dan profesi perubatan, berdasarkan buku Hippocratic dengan nama yang sama, yang diterbitkan dalam penerbitan ini. Pengajaran lisan, ακροασις, mungkin terdiri dari bacaan sistematik di pelbagai jabatan perubatan. Sekurang-kurangnya pada zaman Aristoteles, ceramah yang disebutnya diberikan kepada pendengar dan yang kemudian diterbitkan dalam bentuk yang diproses; misalnya, adalah Fiziknya. Φυσική ακρόασις. "Segala-galanya" mungkin merangkumi bahagian praktikal pengajaran di tepi katil atau meja operasi pesakit.

3. Ungkapan ini selalu menimbulkan kebingungan di kalangan pengulas mengapa doktor tidak seharusnya melakukan litotomi (λιθοτομία), operasi yang sudah lama diketahui oleh orang Mesir dan Yunani. Cara termudah, tentu saja, adalah dengan menjawab teks yang disetujui bahawa operasi ini dilakukan oleh pakar khas, seperti yang berlaku di Mesir dan Barat pada akhir Zaman Pertengahan; mungkin, mereka juga bersatu dalam organisasi khas dan memiliki rahsia pengeluaran, dan seorang doktor yang teratur tidak boleh mengganggu wilayah orang lain, di mana dia tidak dapat cukup kompeten tanpa kehilangan prestasinya. Tidak ada alasan untuk menganggap bahawa operasi ini, atau bahkan semua operasi pada umumnya, berada di bawah martabat doktor dan diberikan kepada kelas perubatan yang lebih rendah; Penyusunan Hippocrates cukup membantah perkara ini. Tetapi pada abad ke-17, Moreau (René de Moreau) menerjemahkan τε τεωω "Saya tidak akan mengebiri", kerana kata kerja ini mempunyai arti yang begitu penting, dan baru-baru ini versi ini dibela oleh Gomperz (Gomperz, Gr'echische Denker, Lpz)., 1893, I, 452). Dia menerjemahkan: "Saya tidak akan mengebiri bahkan mereka yang menderita penebalan batu (testis)." Versi ini, tentu saja, tidak mungkin dalam semua segi, dan dibantah oleh Hirschberg (Hirschberg, 1916, lihat Körner, 1. c., Hlm. 14).

4. Larangan doktor yang telah bersumpah untuk mengungkapkan rahsia orang lain, setelah melewati berabad-abad, telah berubah menjadi undang-undang dalam undang-undang Rusia dan Jerman yang menghukum pendedahan rahsia yang dengannya doktor berkenalan selama karier profesionalnya. Tetapi dengan sedikit pembacaan yang teliti menunjukkan bahawa dalam sumpah pertanyaan itu diajukan lebih luas: anda bahkan tidak dapat mendedahkan perkara yang menyakitkan yang dilihat atau didengar bukan hanya berkaitan dengan rawatan, tetapi juga tanpa itu. Seorang doktor yang terpandu dan teratur tidak boleh menjadi gosip jahat: ini akan merosakkan kepercayaan masyarakat bukan sahaja terhadapnya, tetapi juga seluruh syarikat..

5. Saya memberikan perbandingan "janji fakulti", yang pada masa lalu, setelah pembelaan disertasi yang memuaskan dan proklamasi disertasi oleh doktor, dibacakan kepadanya oleh dekan fakulti dan yang ditandatangani oleh doktor baru. Ia juga dicetak di bahagian belakang diploma. "Menerima dengan penghargaan yang mendalam hak-hak ilmiah seorang doktor yang diberikan kepada saya oleh sains dan memahami betapa pentingnya tugas yang diberikan kepada saya oleh gelaran ini, saya membuat janji sepanjang hidup saya untuk tidak mengaburkan kehormatan harta pusaka yang saya sertai sekarang. Saya berjanji pada setiap masa untuk membantu, menurut pemahaman terbaik saya, menggunakan kelonggaran saya untuk orang yang menderita, untuk menyimpan kerahsiaan rahsia keluarga yang dipercayakan kepada saya dan tidak menggunakan keyakinan yang ada dalam diri saya untuk kejahatan. Saya berjanji untuk terus belajar sains perubatan dan memberi sumbangan dengan segala cara untuk kesejahteraannya, memberitahu dunia terpelajar segala yang akan saya temui. Saya berjanji tidak akan terlibat dalam penyediaan dan penjualan cara rahsia. Saya berjanji untuk berlaku adil kepada rakan-rakan doktor dan tidak menyinggung perasaan mereka; namun, jika manfaat pesakit memerlukannya, katakan yang sebenarnya dan tanpa kemunafikan. Dalam kes-kes penting, saya berjanji untuk menggunakan nasihat doktor yang lebih berpengetahuan dan berpengalaman daripada saya; apabila saya sendiri akan dipanggil ke persidangan, saya akan memberi keadilan atas kebaikan dan usaha mereka ”.

Dalam janji yang diberikan, 3 bahagian dapat dibezakan, masing-masing mempunyai koleksi sumber Hippocrates sendiri. Dari jumlah tersebut, yang pertama, yang menjadikan pesakit sebagai subjeknya, secara langsung bersebelahan dengan "Sumpah". Yang kedua - mengenai rahsia perubatan dan cara rahsia - adalah gema perjuangan yang dilakukan oleh doktor Yunani pada abad ke-5 dipimpin dengan semua jenis puak. Khususnya, ungkapan: ". memberitahu dunia terpelajar segala yang saya ungkapkan "adalah menceritakan semula ungkapan:" mereka memberikan maklumat umum segala sesuatu yang mereka terima dari sains, "yang mencirikan doktor yang bijak dalam buku" On Decent Behavior, "ch. 3. Dan, akhirnya, bahagian ketiga mengenai sikap doktor terhadap rakan sekerja dan berunding dengan teliti menyampaikan apa yang dapat dibaca dalam "Arahan", bab. 8.

Sebagai perbandingan, saya akan memetik sumpah moden doktor Rusia:

"Menerima pangkat doktor yang tinggi dan memulakan kerjaya profesional, saya bersumpah:
dengan jujur ​​memenuhi tugas perubatan anda, menumpukan pengetahuan dan kemahiran anda untuk pencegahan dan rawatan penyakit, pemeliharaan dan pengukuhan kesihatan manusia;
sentiasa bersedia memberikan rawatan perubatan, menjaga kerahsiaan perubatan, merawat pesakit dengan berhati-hati dan berhati-hati, bertindak secara eksklusif demi kepentingannya tanpa mengira jantina, bangsa, kewarganegaraan, bahasa, asal, harta dan kedudukan rasmi, tempat kediaman, agama, kepercayaan, pertalian kepada persatuan awam, serta keadaan lain;
menunjukkan penghormatan tertinggi terhadap kehidupan manusia, tidak pernah menggunakan pelaksanaan euthanasia;
untuk menjaga rasa terima kasih dan rasa hormat kepada guru mereka, untuk menuntut dan berlaku adil kepada pelajar mereka, untuk mempromosikan pertumbuhan profesional mereka;
bersikap ramah kepada rakan sekerja, berbincanglah dengan mereka untuk mendapatkan pertolongan dan nasihat sekiranya kepentingan pesakit memerlukannya, dan jangan sesekali menolak untuk menolong rakan sekerja dan menasihati diri sendiri;
sentiasa meningkatkan kemahiran profesional mereka, melindungi dan mengembangkan tradisi perubatan mulia. "

TIDAK DITULIS KEPADA APA YANG ANDA BOLEH BUAT KAKI ANDA TENTANG DOKTOR.

Sumpah hipokratik ketinggalan dari kemodenan

Menurut tradisi yang telah ditetapkan dalam bidang perubatan selama 24 abad, sejak zaman Hippocrates, para doktor telah bersumpah kepada masyarakat tentang standard tingkah laku perubatan yang berkaitan dengan pesakit dan saudara-mara mereka. Selama berabad-abad lamanya, teks sumpah telah diubah lebih dari sekali. Contohnya, pada 1948 di Geneva, 1968 di Sydney, 1983 di Venice dan 1994 di Stockholm.

Sudah waktunya untuk menyempurnakan sumpah lama, membawanya ke "penyebut umum." Doktor Eropah dan Amerika meminta ini. Tiga organisasi profesional doktor mengatakan bahawa sumpah semasa tidak menggambarkan masalah etika yang timbul, misalnya, dengan pengembangan disiplin seperti genetik. Di samping itu, dalam bentuknya yang sekarang, umumnya sulit diterapkan, kerana mengandung kata-kata seperti: "Saya tidak akan memberikan wanita yang tidak boleh mengambil pessary." Norma-norma etika sumpah klasik dinyatakan secara serentak dalam beberapa buku Hippocrates Corps - Sumpah, Undang-Undang, Tentang Doktor, Tingkah Laku yang Layak, Arahan, Pada Seni, Aphorisme hanya pada abad XVI. Sejarawan telah lama berpendapat mengenai buku mana yang mungkin milik Hippocrates sendiri..

Dalam sumpah edisi baru, kepentingan pesakit diutamakan. Berikut adalah beberapa perkara asas yang akan dijadikan asasnya:
- Pertama, setiap pesakit harus mendapat rawatan dengan standard tertinggi..
- Kedua, hubungan antara doktor dan pesakit haruslah jujur ​​dan sulit..
- Ketiga, gangguan kewangan terhadap pesakit sama sekali tidak boleh diterima.
- Keempat, gangguan seksual oleh doktor tidak boleh diterima.

Namun, titik terakhir sama sekali tidak baru: "Tidak kira rumah apa yang saya masuki, saya akan masuk ke sana untuk kepentingan pesakit, jauh dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba." Ini adalah serpihan dari sumpah Hippokratik klasik.

Di Rusia, dan juga di seluruh dunia, lulusan universiti perubatan, setelah mendapat diploma, juga memikul tanggungjawab tertentu. Sehingga tahun 1971, ia adalah sumpah Hippocrates, dan dari 1971 hingga 1993 - sumpah doktor Kesatuan Soviet.

Pada tahun 1999, Duma Negara mengadopsi teks baru, "Sumpah Doktor," dengan mempertimbangkan banyak poin yang diminta oleh doktor Amerika dan Eropah untuk meninjau. Berikut adalah beberapa petikan dari dokumen ini..

"Menerima pangkat doktor yang tinggi dan memulakan kerjaya profesional, saya bersumpah:
- dengan jujur ​​memenuhi tugas perubatan mereka, menumpukan pengetahuan dan kemahiran mereka untuk pencegahan dan rawatan penyakit, pemeliharaan dan pengukuhan kesihatan manusia;
- sentiasa bersedia memberikan rawatan perubatan, menjaga kerahsiaan perubatan, merawat pesakit dengan berhati-hati dan berhati-hati, bertindak secara eksklusif demi kepentingannya tanpa mengira jantina, bangsa, kewarganegaraan, bahasa, asal, harta benda dan kedudukan rasmi, tempat kediaman, agama, kepercayaan, milik persatuan awam, serta keadaan lain;
- menunjukkan penghormatan tertinggi terhadap kehidupan manusia, tidak pernah menggunakan pelaksanaan euthanasia;
- menjaga rasa terima kasih dan rasa hormat kepada guru mereka, menuntut dan berlaku adil kepada pelajar mereka, menyumbang kepada perkembangan profesional mereka;
- bersikap ramah kepada rakan sekerja, berbincanglah dengan mereka untuk mendapatkan pertolongan dan nasihat sekiranya kepentingan pesakit memerlukannya, dan tidak pernah menolak untuk menolong rakan sekerja dan menolong diri sendiri;
- sentiasa meningkatkan kemahiran profesional mereka, melindungi dan mengembangkan tradisi perubatan mulia - saya bersumpah ".

Sebagai rujukan: Doktor Yunani Hippocrates (460-370 SM) dipanggil bapa perubatan. Dia berasal dari keluarga yang memimpin jenisnya dari dewa penyembuh Asclepius sendiri. Tujuh belas generasi nenek moyang Hippocrates adalah doktor! Hippocrates sendiri mengembara ke banyak negara, melawat Mesir dan Babilonia, dan bahkan pergi ke Scythia. Sepanjang hidupnya dia tetap menjadi doktor pengembara. Puluhan karya perubatan miliknya, dia menyembuhkan ribuan orang dan bahkan melakukan operasi pembedahan yang rumit pada masa itu. Hippocrates mengajarkan bahawa perlu untuk merawat bukan penyakit, tetapi seseorang, kerana penyakit yang sama menampakkan dirinya secara berbeza pada orang yang berbeza.
Hippocrates pertama kali menarik perhatian kepada kepentingan jiwa manusia - sifat jiwanya, yang disebutnya perangai. Dia mengenal pasti empat jenis perangai. Orang kolerik cepat, kuat, ganas dan terang meluahkan perasaan mereka; orang phlegmatic - tenang, menunjukkan perasaan secara sederhana dan merata; sanguine - penagih cepat dan penyejukan cepat dan melankolis - lambat, terdedah kepada kesedihan dan tersebar. Nama-nama jenis temperamen, ciri-cirinya, yang diberikan oleh Hippocrates, telah disimpan dalam perubatan moden.
Hippocrates mengembangkan empat prinsip asas untuk merawat pesakit. Yang pertama adalah membawa faedah, bukan membahayakan, yang kedua adalah merawat yang berlawanan dengan yang sebaliknya, yang ketiga adalah untuk menolong, bukan untuk mencegah tubuh melawan penyakit, dan yang keempat adalah untuk menyelamatkan pesakit.

Kehidupan Ortodoks

Bagaimana sumpah Hippokratik "lahir, apa yang aneh di dalamnya dan bagaimana ia dibandingkan dengan janji-janji yang dibuat oleh lulusan sekolah perubatan hari ini? Kami meminta Olga Aleksandrovna Jarman, Ph.D., pensyarah kanan, Jabatan Kemanusiaan dan Bioetika, Universiti Perubatan Pediatrik Negeri St. Petersburg, untuk memberitahu mengenai perkara ini..

1. Bilakah dan mengapa sumpah Hippokratik timbul?

Ia ditulis sekitar 400 SM. Ini adalah salah satu teks kuno doktor kuno yang masih hidup hingga ke hari ini..

Hippocrates adalah seorang doktor Yunani kuno yang hidup pada abad ke-5-ke-4 SM Pengasas perubatan saintifik kuno, di mana penyakit dijelaskan bukan dengan campur tangan para dewa, tetapi oleh perubahan komposisi empat cairan badan - darah, kahak (lendir), hempedu dan hempedu hitam. Karya-karya Hippocrates dan para doktor, sezamannya yang berkongsi teorinya, termasuk dalam Koleksi Hippocrates dan mempunyai kesan besar terhadap perubatan Eropah.

Teks yang kita bicarakan hanya disebut "Sumpah", tanpa nama Hippocrates, tetapi kerana terdapat dalam Koleksi Hippocrates dengan risalah lain yang dianggap milik "bapa perubatan" yang hebat, biasanya disebut sumpah Hippokrat.

Namun, baru-baru ini, sebilangan sarjana berpendapat mengenai kencan ini dan menganggap "Sumpah" jauh lebih muda, menjadikannya sebagai pergantian era kita.

Pada abad ke-1, menurut R.H., Scribonius Larg, doktor peribadi maharaja Claudius, menyebut Sumpah Hippokratik berkaitan dengan larangan pengguguran doktor (teks Sumpah mengatakan: "Saya tidak akan menyerahkan pesess yang abortif (secara harfiah: merosakkan) kepada wanita hamil" ) dan memuji Hippocrates sendiri sebagai pengasas perubatan. Namun, teks tertua "Sumpah" yang turun kepada kita adalah papirus 300 menurut R. Kh. Secara keseluruhan, 38 manuskrip dengan "Sumpah", sejak zaman kuno, telah disimpan..

Secara umum, bersumpah pada zaman kuno adalah perkara biasa. Banyak sumpah kuno telah dipelihara, termasuk "Sumpah" epheba yang terkenal, yang diberikan oleh wajib militer muda di Athena kuno. Pegawai-pegawai dasar kuno bersumpah bahawa mereka akan melaksanakan tugas mereka dengan jujur, menyimpulkan kesatuan republik itu berjanji untuk mematuhi perjanjian, di pengadilan Yunani, mereka yang berjanji mengambil pelbagai sumpah. Teks sumpah terpenting terpahat di stela untuk tatapan umum. Namun, hanya satu sumpah yang sampai kepada kami. Kami tidak dapat mengetahui sama ada ada ikrar perubatan lain.

Ahli politik Rom yang terkenal, Cato the Elder, berhati-hati dengan doktor Yunani kerana beberapa jenis sumpah yang mereka bawa. Dia mengesyaki bahawa mereka bersumpah untuk membunuh semua orang Rom. Dia nampaknya tidak masuk ke dalam perinciannya, tetapi kemungkinan besar mencampurkan penolakan Hippocrates yang terkenal untuk melayani orang Persia - musuh orang Yunani dan "Sumpah" itu sendiri, yang tidak dikenalnya.

Mengapa "Sumpah" muncul - tidak ada jawapan yang pasti. Pendapat yang paling umum - penampilannya menandakan peralihan dari sekolah perubatan keluarga, ketika hanya anak-anak doktor, keturunan Asclepius legendaris yang disebutkan oleh Homer di Iliad, dapat menjadi doktor (para doktor disebut Asklepiads). Sekolah keluarga mula mengambil pelajar dari keluarga bukan perubatan dan melatih mereka dengan bayaran. Ngomong-ngomong, Plato dalam dialognya "Protagoras" menyebutkan bahawa Hippocrates sendiri (dan dia sezaman dengan Plato) mengambil pelajar dengan bayaran. "Sumpah", sebenarnya, terdiri daripada dua bahagian. Bahagian pertama adalah kontrak pelajar dengan doktor-doktor dan keluarganya, bahagian kedua adalah janji-janji yang tulus dan pada akhirnya, berkat kepada doktor yang setia kepada "Sumpah".

2. Adakah makna agama dilaburkan pada zaman kuno??

Ya. "Sumpah" bahkan dimulakan dengan penyebutan dewa-dewa kuno - Apollo, Asclepius, dan lain-lain, ia menggunakan istilah agama pada zaman itu - misalnya, kata-kata dari "Sumpah", seperti "suci dan rapi" dan "menganggap perkara itu sebagai rahsia", terdengar untuk kuno Yunani unik kerana sarat dengan agama. Secara umum, bahagian tengah "Sumpah" dibaca sebagai teks agama yang luhur. Di samping itu, ia adalah mutiara seni sastera - dalam pembinaan dan kontras pelbagai konsep, teksnya menyerupai ucapan para ahli falsafah Athena yang terkenal.

StatueSatu patung dewa perubatan kuno Asclepius. Foto Wikipedia / CC BY-SA 3.0

Saya bersumpah oleh Apollo, doktor Asclepius, Hygiea dan Panakea, semua dewa dan dewi, yang menjadikannya sebagai saksi, dengan jujur, menurut kuasa dan fikiran saya, mengambil sumpah dan komitmen bertulis berikut: untuk mempertimbangkan siapa yang mengajar saya seni perubatan secara setara dengan ibu bapa saya, untuk berkongsi dengannya saya kekayaan dan, jika perlu, bantu dia dalam keperluannya; anggap keturunannya adalah saudara-saudaranya, dan inilah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, ajar mereka secara percuma dan tanpa kontrak; untuk mengajar arahan, pelajaran lisan dan segala yang lain dalam doktrin kepada anak-anaknya, anak-anak guru dan pelajarnya, yang terikat dengan kewajiban dan sumpah di bawah undang-undang perubatan, tetapi tidak kepada orang lain.

Saya mengarahkan rejim orang sakit untuk manfaat mereka sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, menahan diri dari melakukan bahaya dan ketidakadilan.

Saya tidak akan memberikan ubat maut yang saya minta dan menunjukkan jalan untuk rancangan sedemikian; begitu juga, saya tidak akan menyerahkan pesisir pengguguran kepada mana-mana wanita.

Murni dan bersih saya akan menghabiskan hidup saya dan seni saya.

Saya tidak akan membuat bahagian bagi mereka yang menderita penyakit batu, menyerahkannya kepada orang-orang yang terlibat dalam masalah ini.

Apa sahaja rumah yang saya masuki, saya akan masuk ke sana untuk kebaikan pesakit, jauh dari semua niat, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba.

Apa pun semasa rawatan - dan juga tanpa rawatan - saya tidak melihat atau mendengar mengenai kehidupan manusia dari perkara yang tidak seharusnya didedahkan, saya akan terus diam memikirkan perkara seperti itu sebagai rahsia.

Bagi saya, dengan tidak dapat dipatahkan memenuhi sumpah itu, semoga kebahagiaan diberikan kepada saya dalam kehidupan dan seni, dan kemuliaan ada pada semua orang untuk selama-lamanya, tetapi dia yang melampaui batas dan memberikan sumpah palsu mungkin sebaliknya berlaku pada ini.

(Diterjemahkan oleh V.I. Rudnev)

3. Adakah semua doktor pada zaman dahulu membuat sumpah ini?

Tidak ada universiti perubatan pada zaman dahulu. Mereka dilahirkan pada zaman Kristiani, pada Zaman Pertengahan. Oleh itu, seseorang tidak dapat membayangkan kelulusan doktor antik muda yang mengangkat sumpah. Selain itu, kami tidak mempunyai maklumat bahawa semua doktor bersumpah sama sekali. Sebaliknya, ini adalah kejadian yang agak jarang berlaku, dan seringkali dalam sebuah epitaph yang berjasa, doktor atau doktor ini menulis bahawa dia bersumpah.

Ia mula diberikan lebih kerap pada akhir zaman kuno, tetapi doktor boleh berlatih tanpa sumpah. Contoh yang jelas adalah St. Caesarea, saudara St.Gregory the Theolog (abad IV). Dia mendapat pendidikan perubatan yang cemerlang di Iskandariyah, pusat sains perubatan pada masa itu, kemudian adalah seorang doktor pengadilan dengan empat maharaja. Tetapi dia tidak bersumpah - tepatnya karena dia seorang Kristian, dan dewa-dewa kafir disebutkan dalam sumpah itu. Dan, seperti yang ditulis oleh saudaranya Gregory the Theolog, semua orang mempercayainya walaupun tanpa Sumpah Hippokratik. Sumpah versi Kristian belum selesai.

St. Caesarea, saudara St.Gregory theolog

4. Apa perbezaan antara sumpah versi Kristian?

Sekiranya orang Kristian bersumpah, maka hanya sumpah, dengan nama dewa-dewa kuno, tentu saja, tidak ada yang bersumpah. Ketika tradisi membuat sumpah perubatan dibentuk, teksnya mulai berubah, berkembang dan diperhalusi. Tujuannya adalah untuk menjaga bukan surat, tetapi semangat, semangat etika Hippokratik sehubungan dengan masa kini.

Manuskrip Byzantine sumpah Hippokratik dalam bentuk salib. Abad ke-12

Dari abad XI ada varian sumpah dalam bahasa Latin, dimulai dengan kata-kata “Berbahagialah Tuhan dan Bapa Tuhan kita Yesus Kristus! Saya tidak berbohong ". Frasa mengenai pengguguran terdengar dengan terperinci: "Saya tidak akan memberikan pengguguran kepada wanita dengan cara apa pun".

Menariknya, dalam manuskrip sumpah ditulis dalam bentuk salib.

5. Adakah saat-saat di Sumpah Hippokratik sukar difahami oleh orang moden?

Bukan suatu kebetulan bahawa sejarawan perubatan menyebut "Sumpah" dokumen misteri.

Tempat yang sangat sukar dialami oleh semua orang ialah pemotongan batu. Mengapa doktor tidak akan melakukan pemotongan batu untuk pesakit? Terdapat banyak kemungkinan jawapan - persaingan, peringatan agar tidak menilai semula kemampuan seseorang, pengkhususan, pengaturan hubungan antara rakan sekerja... Tetapi persoalannya belum dapat diselesaikan. Ada pendapat bahwa ini disebabkan oleh larangan (dia juga berada di "Sumpah") untuk rawatan pembedahan, untuk memotong dengan pisau dan menumpahkan darah. Larangan semacam itu, sebenarnya, adalah ritual. Oleh itu, bahkan ada versi yang dipegang oleh beberapa sejarawan perubatan utama bahawa "Sumpah Hippokratik" adalah teks beberapa kumpulan perubatan agama, misalnya, orang Pythagoras.

"Sumpah" merujuk pada "rezim", atau "diet" ("diaita"). Ini adalah konsep yang sangat penting dalam perubatan kuno. Ini bukan hanya rutin harian dan makanan, tetapi juga cara hidup. Itu adalah gaya hidup - dengan makanan, tidur, seksualiti, gimnastik, dan sebagainya - itulah ubat utama di tangan doktor hipokratik.

Secara amnya dipercayai bahawa keseluruhan isu sumpah berpunca dari pengguguran, euthanasia dan kerahsiaan perubatan. Ini adalah topik yang sangat penting sekarang, tetapi Sumpah lebih luas..

Mereka kurang memperhatikan perkara-perkara seperti mengajar guru secara percuma untuk anak-anak - kini anak-anak doktor belajar setaraf dengan rakan sekelas mereka dari keluarga bukan perubatan.

Perkara lain - dalam sumpah ini hubungan dengan hamba disebutkan dengan bebas. Seorang budak, dari sudut pandang orang berpendidikan pada zaman itu, seperti yang dikatakan oleh Aristoteles, adalah alat bercakap. Dan "Sumpah" tidak membezakan antara lelaki dan wanita, hamba dan bebas.

Namun - doktor tidak boleh menjalin hubungan intim dengan pesakit. Oleh itu, ternyata perkahwinan antara doktor dan pesakit adalah apriori mustahil.

Perkara penting lain: Etika hipokratik tidak terhad kepada "Sumpah". Sering keliru dengan "Sumpah" adalah teks-teks lain dari "Koleksi Hippocrates" mengenai etika doktor (risalah "Hukum", "Pada Doktor", "Pada Perilaku Layak", "Petunjuk").

Doktor pada zaman Hippocrates, dan pada umumnya pada zaman kuno, melakukan banyak kebaikan dan kejahatan. Teks-teks Hippocratic Compendium adalah perubatan rasional, bukan agama. Tetapi "Sumpah" seolah-olah naik di atas semua ini, bahkan di atas risalah etika Hippokratik lain, menunjukkan beberapa dunia ideal yang indah.

Doktor Falsafah I. V. Siluyanova, salah seorang pengasas bioetika Rusia moden, menulis mengenai "perjanjian luar biasa mengenai prinsip etika perubatan hipokratik dengan idea Kristian mengenai hubungan manusia.

6. Adakah doktor masa depan di Eropah abad pertengahan mengambil sumpah Hippokratik?

Hippocrates dan Galen. Abad XII. Foto Wikipedia / CC BY-SA 2.5

Anda tidak boleh mengatakan dengan pasti. "Sumpah", tentu saja, dikenal pada Abad Pertengahan, sejak "Koleksi Hippocrates" dikenal. Dua petikan dari "Sumpah" disebut oleh penulis pada abad ke-4 menurut R. X. Dari abad ke-5 hingga ke-11, ada dua lagi petikan, termasuk dari Bapa Suci. Namun, dia pasti diketahui - sebagai contoh, pepatah para bhikkhu yang merawat pesakit di biara adalah: "Apa yang Hippocrates katakan dibenarkan." Tidak diketahui apakah teks ini digunakan sebagai sumpah dalam arti harfiah kata itu, atau hanya petunjuk etika penyembuh. Bagaimanapun, jika diterapkan, jarang dan dalam bentuk perubahan, tanpa menyebut dewa-dewa kafir.

"Sumpah" "ditemui semula" pada zaman Renaissance, dan dalam bentuk yang diubah telah tersebar luas sejak abad XVIII.

7. Adakah doktor sekarang mengangkat sumpah Hippokratik setelah menamatkan pengajian di institusi perubatan??

Tidak. Di Persekutuan Rusia, doktor memberikan "Sumpah Doktor." Teksnya disusun oleh Artikel 71 Undang-undang Persekutuan "Mengenai Asas Melindungi Kesehatan Warga di Persekutuan Rusia".

Sebagai contoh, di Amerika Syarikat, mana-mana siswazah boleh menulis sendiri sumpah sebagai doktor. Namun demikian, seorang doktor di Eropah dan AS, serta di Rusia, iaitu, dalam budaya Eropah, bersumpah sejak Sumpah Hippokratik.

8. Adakah doktor Kristian boleh bersumpah - walaupun bukan Hippocrates, tetapi beberapa modifikasi moden? Kerana Injil melarang bersumpah.
Apa yang sekarang kita sebut sebagai "sumpah doktor" bukanlah, pada dasarnya, sumpah yang menunjukkan daya tarik terhadap kekuatan gaib, tetapi janji yang sungguh-sungguh. Ini juga dirasakan, misalnya, di Empayar Rusia, ketika dokter membuat "janji Fakulti", dan di USSR, di mana "Sumpah Doktor Uni Soviet" ada..

Menariknya, perkataan Yunani kuno "horkos" ("sumpah") berkaitan dengan perkataan "herkos" ("pagar"). Doktor seolah-olah menggariskan had di mana ia akan bertindak.

LAMPIRAN

Janji Fakulti seorang doktor di Empayar Rusia (abad XIX)

Menerima dengan rasa syukur hak doktor yang diberikan kepada saya oleh sains dan memahami betapa pentingnya tugas yang diberikan kepada saya oleh tajuk ini, saya berjanji bahawa sepanjang hidup saya tidak akan mengaburkan kehormatan harta pusaka yang kini saya sertai. Saya berjanji setiap masa untuk membantu, menurut pemahaman terbaik saya, menggunakan kelonggaran saya untuk mereka yang menderita; untuk menjaga kerahsiaan rahsia keluarga yang diamanahkan kepada saya dan tidak menggunakan amanah yang ada pada saya. Saya berjanji akan terus belajar sains perubatan dan menyumbang kepada kesejahteraannya dengan segenap kekuatan saya, memberitahu dunia terpelajar segala yang akan saya temui. Saya berjanji tidak akan terlibat dalam penyediaan dan penjualan cara rahsia. Saya berjanji untuk berlaku adil kepada rakan-rakan doktor dan tidak menyinggung perasaan mereka; namun, jika manfaat pesakit memerlukannya, katakan kebenaran secara langsung dan tanpa rasa hormat peribadi. Dalam kes-kes penting, saya berjanji untuk menggunakan nasihat doktor yang lebih berpengetahuan dan berpengalaman daripada saya, apabila saya sendiri akan dipanggil ke mesyuarat itu, saya dengan jujur ​​akan memberi keadilan atas kebaikan dan usaha mereka.

Teks sumpah moden doktor di Persekutuan Rusia

Menerima pangkat tinggi doktor dan memulakan aktiviti profesional, saya bersumpah:

dengan jujur ​​memenuhi tugas perubatan anda, menumpukan pengetahuan dan kemahiran anda untuk pencegahan dan rawatan penyakit, pemeliharaan dan pengukuhan kesihatan manusia;

sentiasa bersedia memberikan rawatan perubatan, menjaga kerahsiaan perubatan, merawat pesakit dengan berhati-hati dan berhati-hati, bertindak secara eksklusif demi kepentingannya tanpa mengira jantina, bangsa, kewarganegaraan, bahasa, asal, harta dan kedudukan rasmi, tempat kediaman, agama, kepercayaan, pertalian kepada persatuan awam, serta keadaan lain;

menunjukkan penghormatan tertinggi terhadap kehidupan manusia, tidak pernah menggunakan pelaksanaan euthanasia;

untuk menjaga rasa terima kasih dan rasa hormat kepada guru mereka, untuk menuntut dan berlaku adil kepada pelajar mereka, untuk mempromosikan pertumbuhan profesional mereka;

bersikap ramah kepada rakan sekerja, berbincanglah dengan mereka untuk mendapatkan pertolongan dan nasihat sekiranya kepentingan pesakit memerlukannya, dan jangan sesekali menolak untuk menolong rakan sekerja dan menasihati diri sendiri;

sentiasa meningkatkan kemahiran profesional mereka, melindungi dan mengembangkan tradisi perubatan mulia.

Sumpah hipokratik sebagaimana adanya

Telah disahkan secara eksperimental bahawa mana-mana holivar perubatan lambat laun bertentangan dengan satu argumen abadi: "anda mengambil sumpah Hippokratik" (c), dan oleh itu anda berhutang kepada semua orang. Pendapat ini ada di dalam fikiran suri rumah, plankton pejabat dan wakil-wakil lain dari rata-rata penduduk intelektual Rusia. Dalam kes ini, mana-mana pekerja perubatan "dikurung": sepertinya seseorang telah menandatangani kontrak, tetapi belum membaca cetakan halus yang mendorongnya menjadi hamba. Artinya, sudut pandang ini menyatakan: doktor "wajib" tanpa mengira keadaan luaran, tahap pembayaran dan kualiti peralatan. Doktor wajib - dan intinya. Oleh itu, doktor bertanggungjawab - hanya dia, tanpa mengira siapa yang sebenarnya harus dipersalahkan.

Kebodohan ini, ketika pengorbanan diri berubah dari prestasi menjadi tugas yang tidak berubah (dengan hukuman kerana menghindari tugas ini), tumbuh dari buta huruf penduduk. Gambaran ideologi seorang doktor sebagai "pejuang melawan penyakit, kapitalisme dan kebahagiaan rakyat" tanpa pamrih datang kepada kami dari USSR. Anda tahu ideologi. Imej ini disilangkan dengan sumpah Hippokratik, menimbulkan idea berikut: doktor yang baik adalah orang yang tidak makan dengan roti, tetapi membiarkan hidup diselamatkan. Dia bergegas seperti pemukul pada isyarat pertama dan siap menyebar di depan pesakit, hanya untuk menyenangkannya. Kerana - panggilan seperti itu. Dan urusan pesakit adalah dengan menerima perhatian doktor. atau lap kakinya jika anda tidak menyukainya. Maksudnya, orang secara besar-besaran membingungkan "layanan tanpa pamrih tanpa pamrih" dengan "pekerjaan profesional" (melayani diri sendiri mengikut definisi). Tetapi saya tidak bercakap mengenai perkara itu..
Saya ingin memikirkan apa - pada motivasi untuk kesalahan seperti itu, iaitu pada sumpah Hippokratik yang terkenal. Kerana pengalaman menunjukkan: 99.95% daripada mereka yang mula bercakap mengenainya tidak tahu apa-apa tentang dirinya.

Jadi - Sumpah Hippokratik.

Dikaitkan kepada Hippocrates yang Kedua - Bapa Perubatan, sumpah itu tidak ditulis sama sekali olehnya, tetapi oleh salah seorang pelajar atau pengikutnya. Secara umum, dari lebih dari enam lusin karya yang membentuk apa yang disebut "korps hippokratik", tidak lebih dari selusin telah ditulis dengan pasti oleh kaum hippokrat sendiri (andaian yang paling optimis adalah -18). "Sumpah" termasuk dalam bagian deontologi korps bersama dengan karya lain: "Hukum", "Tentang Doktor", "Tentang Kesopanan", "Manual".
Teks sumpah itu sendiri berulang kali disalin dan diubah, bergantung, misalnya, pada perubahan doktrin agama. Teks yang sebenarnya dipetik di sini hanyalah asli.
Berikut adalah terjemahan Sumpah dari Yunani ke Yunani dan seterusnya ke Rusia:

Saya bersumpah oleh Apollo doktor, Asclepius, Hygiea dan Panakea dan semua dewa dan dewi, menjadikan mereka sebagai saksi, dengan jujur, menurut kuasa dan fikiran saya, mengambil sumpah dan komitmen bertulis berikut: untuk mempertimbangkan mengajar saya seni perubatan secara setara dengan ibu bapa saya, untuk berkongsi dengannya kekayaan mereka dan, jika perlu, menolongnya dalam keperluannya; anggap keturunannya adalah saudara-saudaranya, dan inilah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, ajar mereka secara percuma dan tanpa kontrak; untuk mengajar arahan, pelajaran lisan dan segala yang lain dalam doktrin kepada anak-anaknya, anak-anak guru dan pelajarnya, yang terikat dengan kewajiban dan sumpah di bawah undang-undang perubatan, tetapi tidak kepada orang lain.
Saya mengarahkan rejimen pesakit untuk mendapatkan manfaat mereka sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, menahan diri dari melakukan bahaya dan ketidakadilan. Saya tidak akan memberikan ubat maut yang saya minta dan menunjukkan jalan untuk rancangan sedemikian; begitu juga, saya tidak akan menyerahkan pesisir pengguguran kepada mana-mana wanita. Saya akan menghabiskan hidup dan seni saya dengan murni dan sempurna. Saya tidak akan membuat bahagian untuk mereka yang menderita penyakit batu, menyerahkannya kepada orang-orang yang terlibat dalam masalah ini. Apa sahaja rumah yang saya masuki, saya akan masuk ke sana untuk kebaikan pesakit, jauh dari semua niat, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba.
Apa pun semasa rawatan - dan juga tanpa rawatan - saya tidak melihat atau mendengar tentang kehidupan manusia dari sesuatu yang tidak semestinya boleh didedahkan, saya akan berdiam diri kerana menganggap perkara itu sebagai rahsia. Bagi saya, dengan tidak dapat dipatahkan memenuhi sumpah itu, semoga kebahagiaan diberikan kepada saya dalam kehidupan dan seni, dan kemuliaan ada pada semua orang untuk selama-lamanya, tetapi dia yang melampaui batas dan memberikan sumpah palsu mungkin sebaliknya berlaku pada ini

Kami mula membengkokkan jari anda. Jadi - apa kata sumpah itu secara harfiah?
1. kewajipan kepada guru, rakan sekerja dan pelajar
2. Kewajiban untuk menyembuhkan "sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya" (yang saya boleh dan yang saya fikir betul).
3. penolakan euthanasia
4. penolakan pessary pengguguran (alat pembedahan). Ngomong-ngomong, tidak ada sumpah menolak pengguguran seperti itu;)
5. Kewajipan untuk hidup "bersih dan bersih." "Rousseau adalah pelancong - suatu bentuk moral, firstein?" (C)
6. Kewajiban untuk tidak mengubati penyakit batu (nampaknya bermaksud "jangan masuk ke dalam perniagaan pakar bedah") ***
7. komitmen untuk meninggalkan hubungan intim dengan pesakit
8. kewajipan untuk menjaga kerahsiaan perubatan
*** - perlu diingat bahawa Hippocrates adalah seorang Asclepiate, seorang penyembuh imam, yang percaya bahawa Asclepius, dewa perubatan dan penyembuhan Yunani kuno, adalah leluhurnya. Jelas, "penyembuh penyakit batu", prototaip pakar bedah, tidak berasal dari Asclepius, sama seperti banyak profesi perubatan lain yang tidak berasal daripadanya..

Tegasnya - semuanya.
Senarai kewajipan di atas (dan hanya mereka) mengenakan sumpah Hippocrates kepada doktor.
Mengenai ubat tanpa bayaran, Hippocrates lama pada umumnya sangat licik dalam hal ini. Berikut adalah petikan dari karyanya "The Instruction", di mana dia memberi tahu pelajar:
". Dan saya menasihati anda untuk tidak bersikap terlalu tidak berperikemanusiaan, tetapi memperhatikan banyaknya dana (untuk pesakit), dan kesederhanaan mereka, dan kadang-kadang untuk sembuh dengan sia-sia, saya rasa ingatan yang bersyukur berada di atas kejayaan yang luar biasa" (c)
Kata kunci kadangkala. Saya menasihati anda untuk merenungkan topik ini kepada semua orang yang memerlukan ubat percuma berdasarkan doktor yang memberi sumpah Hippocrates;)

"Saya seorang doktor yang baik kerana saya bebas, dan saya mempunyai 480 doktor percuma. Sumpah Hippocratic adalah fiksyen. Tetapi sebenarnya, ada kehidupan sebenar - anda perlu makan setiap hari, mempunyai pangsapuri, pakaian. Mereka berfikir bahawa kita adalah semacam malaikat terbang. Seorang malaikat menerima gaji 350 rubel? Kini terdapat satu setengah juta doktor seperti itu di Rusia. Satu setengah juta orang miskin dengan pendidikan tinggi, hamba intelektual. Menuntut agar ubat berfungsi dengan baik dalam keadaan ini tidak masuk akal! "
(c) temu ramah terbaru dengan pakar oftalmologi terkenal Svyatoslav Fedorov.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes