--> Skopina Larisa Viktorovna ->,

Borang perundingan percuma terdapat di bawah dan di sebelah kiri (borang soal jawab pendek). Di laman web ini, anda selalu boleh mendapatkan bantuan pakar mengenai masalah endokrin. Tidak seperti laman web lain, laman web ini memberikan jawapan yang lengkap dan terperinci, pertolongan diberikan mengikut piawai perubatan berasaskan bukti dalam dan luar negara yang tertinggi. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, selamat datang! Untuk ini, anda akan memerlukan untuk mendaftar. Selepas pendaftaran, anda boleh mengemukakan soalan anda forum, yang dilihat oleh saya beberapa kali sehari, jadi soalan anda tidak akan dijawab. Laman web ini juga menyediakan perundingan doktor peribadi, yang membolehkan anda mendapatkan perundingan penuh dengan yakin. Sekiranya anda mempunyai cadangan atau komen, kongsi maklumat dengan kami di buku tetamu. Lihat dokumen pendidikan saya boleh di sini

Pelawat yang dihormati! Selamat datang ke laman web kami! Pada tahun 2018, 5 tahun telah berlalu sejak pembukaannya - 5 tahun kerja aktif untuk memberikan perawatan menyeluruh kepada pesakit dengan penyakit endokrin. Sepanjang masa terakhir projek kami, saya menyimpulkan bahawa ia adalah mustahak, kerana laman web ini memberikan bantuan sebenar kepada banyak orang yang memerlukan perundingan ahli endokrinologi, tetapi yang tidak berpeluang untuk mendapatkannya pada tahap yang betul. Mana-mana pelanggan yang meminta pertolongan dijamin sulit, sangat berkelayakan baik dalam diagnosis dan rawatan penyakit sistem endokrin, dan dalam waktu sesingkat mungkin (sehingga 24 jam setelah rawatan). Pelanggan kami memanfaatkan peluang untuk menerima jawapan untuk soalan mereka secara percuma di bahagian "Soalan-Jawapan Pantas", dan mereka juga dapat menerima perundingan lengkap terperinci untuk pembayaran sederhana (300 rubel) di bahagian "Perundingan Doktor Peribadi". Pada masa ini, jawapannya terdiri daripada jawapan utama yang terperinci, serta jawapan saya kepada dua soalan pesakit tambahan. Baca lebih lanjut "

Helo, pengguna laman web kami yang dikasihi! Selama hampir satu setengah tahun kerja projek kami, saya membuat kesimpulan mengenai perlunya keberadaannya, kerana laman web ini memberikan bantuan yang nyata kepada banyak orang yang memerlukan perundingan ahli endokrinologi, tetapi yang tidak dapat membuatnya sampai tahap yang betul. Ini disahkan oleh peningkatan populariti laman web yang berterusan setiap bulan dengan tidak adanya iklan sepenuhnya dari pihak kami. Grafik pertumbuhan populariti laman web kami ditunjukkan dalam gambar, data yang disediakan oleh perkhidmatan L iveInternet.

Perundingan ahli endokrinologi dalam talian

Diabetes mellitus, hypo- and hyperthyroidism, diffuse and nodular goiter - penyakit ini telah lama didengar oleh semua orang, tetapi rawatannya tidak selalu bermula tepat pada masanya. Dan ada beberapa sebab untuk ini:

1. Diagnosis lewat kerana kepatuhan rendah terhadap ujian biasa.

2. Kekurangan pakar atau barisan panjang untuk rakaman.

3. Hormonofobia besar - takut terapi penggantian hormon.

Sebilangan besar penyakit pada masa ini, termasuk penyakit endokrinologi, didiagnosis setelah timbulnya gejala yang teruk yang menyebabkan kesulitan kepada pesakit. Gejala apa yang menjadi ciri penyakit endokrinologi: peningkatan degupan jantung, kulit berkeringat atau kering, keletihan, mudah marah, dahaga, peningkatan kencing, perubahan warna kulit, disfungsi haid, masalah kehamilan, kelewatan perkembangan mental, fizikal dan seksual pada seorang kanak-kanak. Kehadiran sekurang-kurangnya salah satu gejala ini adalah alasan untuk melakukan ujian darah untuk hormon, untuk melakukan ultrasound kelenjar tiroid dan kelenjar adrenal. Daftar untuk berunding dalam talian dengan ahli endokrinologi kami, kirimkan ujian anda kepadanya, dan berdasarkannya, dan berdasarkan tinjauan, dia akan dapat mengesyorkan rawatan yang sesuai dengan anda atau untuk menyesuaikan terapi yang ditetapkan oleh doktor lain.

Perundingan ahli endokrinologi

Rundingan ahli endokrinologi ditunjukkan untuk kenaikan berat badan secara tiba-tiba atau penurunan berat badan, gangguan tidur, peningkatan dahaga, kulit kering, kencing yang kerap dan berlebihan, sakit kepala berkala dan sakit otot.

Semua soalan mengenai rawatan diabetes mellitus, osteoporosis, menopaus, kemandulan dan sebarang penyakit tiroid dan kelenjar adrenal juga memerlukan bantuan doktor. Oleh sebab itulah, kami memberi anda peluang untuk mengajukan soalan kepada ahli endokrinologi secara dalam talian dan dengan mudah dan pantas menerima jawapannya..

Dalam beberapa keadaan, misalnya, dengan menopaus atau kemandulan, diperlukan bantuan pakar sakit puan-endokrinologi. Di laman web kami, anda juga boleh memanfaatkan perundingan pakar ini secara dalam talian..

Keletihan, gangguan tidur muncul, badan pulih untuk masa yang lama. Ujian hormon dilakukan dan ultrasound tiroid dilakukan. Saya lampirkan analisis.

Suhu badan tetap - 35.5. Tekanan 120 hingga 50/60.

Sila komen mengenai ujian dan apa yang harus dilakukan untuk menyembuhkannya. Terima kasih banyak!

Berapa tahun seseorang boleh bertambah panjang? Saya berumur 22 tahun dan pertumbuhan semasa berhenti, pada tahap ini, pada tahap 171 cm. Saya menjalani gaya hidup sihat sepanjang hidup saya, telah diuji hormon: pada mulanya, hanya tahap Somatomedin-C yang berada di bawah sempadan; setelah mengambil semula hormon yang sama setelah enam bulan, saya mendapat tahu bahawa tahapnya telah meningkat dan kini termasuk dalam norma. Selama enam bulan ini saya minum kursus penyediaan zink dan omega-3 (minyak ikan). Saya berlatih di bar mendatar setiap hari, dan baru-baru ini saya aktif menggunakan basikal pegun. Ibu bapa saya mempunyai ketinggian yang hampir sama dengan saya, tetapi terdapat orang tinggi dalam keluarga saya. Rentang lengan saya adalah 177 cm, iaitu, terdapat backlog 6 cm. Apa lagi yang boleh saya lakukan dalam keadaan saya? Cara mengatasi masalah anda?

Ajukan soalan kepada pakar IMC "ON CLINIC"

Moscow, st. B. Molchanovka 32, bangunan 1

Moscow, st. Zubovsky Boulevard, bangunan 35, bangunan 1

Moscow, st. Vorontsovskaya d.8 hlm.6

Moscow, st. B. Molchanovka 32, bangunan 1

Moscow, st. Trekhgorny Val d.12 hlm.2

Moscow, st. Zubovsky Boulevard, bangunan 35, bangunan 1

Moscow, st. Vorontsovskaya 8, bangunan 5

Petersburg, St. Marata 69-71, Pusat Perniagaan "Renaissance Plaza"

St. Petersburg, Jalan Tengah Pulau Vasilyevsky, 36/40

Ryazan, st. Kudryavtseva d. 56

Moscow, st. Tsvetnoy Boulevard d.30 k.2

Moscow, st. B. Molchanovka 32, bangunan 1

Moscow, st. Zubovsky Boulevard, bangunan 35, bangunan 1

Moscow, st. Vorontsovskaya d.8 hlm.6

Moscow, st. B. Molchanovka 32, bangunan 1

Moscow, st. Trekhgorny Val d.12 hlm.2

Moscow, st. Zubovsky Boulevard, bangunan 35, bangunan 1

Moscow, st. Vorontsovskaya 8, bangunan 5

St. Marata 69-71, Pusat Perniagaan "Renaissance Plaza"

Jalan Tengah Pulau Vasilyevsky, 36/40

Ryazan, st. Kudryavtseva d. 56

Moscow, st. Tsvetnoy Boulevard d.30 k.2

Moscow, st. B. Molchanovka 32, bangunan 1

Moscow, st. Zubovsky Boulevard, bangunan 35, bangunan 1

Moscow, st. Vorontsovskaya d.8 hlm.6

Moscow, st. B. Molchanovka 32, bangunan 1

Moscow, st. Trekhgorny Val d.12 hlm.2

Moscow, st. Zubovsky Boulevard, bangunan 35, bangunan 1

Moscow, st. Vorontsovskaya 8, bangunan 5

St. Marata 69-71, Pusat Perniagaan "Renaissance Plaza"

Jalan Tengah Pulau Vasilyevsky, 36/40

Internet -
Perundingan
Ahli endokrinologi

Perundingan doktor - percuma, cepat, berkualiti tinggi, tanpa nama!


Perundingan ahli endokrinologi percuma

Seorang doktor - ahli endokrinologi salah satu pusat perubatan Moscow yang bekerjasama dengan portal kami akan menjawab soalan anda.

Nasihat perubatan diberikan secara percuma..

Perundingan ahli endokrinologi dilakukan dari jam 9.00 hingga 21.00, tujuh hari seminggu, menerima permohonan - sepanjang masa.

Untuk mengekalkan kerahsiaan, anda boleh menentukan nama semasa mengisi permohonan untuk berunding dengan ahli endokrinologi. E-mel yang anda nyatakan di laman web ini tidak diterbitkan. Walau bagaimanapun, jangan sertakan maklumat hubungan anda dan maklumat peribadi lain dalam teks soalan anda..

Untuk mendapatkan nasihat daripada ahli endokrinologi, isi borang, kemudian klik butang "Tanya Soalan". Doktor akan menghubungi anda dalam beberapa minit.

Perundingan perubatan dalam talian percuma hanya tersedia untuk penduduk Moscow dan wilayah Moscow.

Semasa mendapatkan nasihat daripada ahli endokrinologi, harus difahami bahawa, berdasarkan gejala yang dijelaskan, doktor tidak dapat membuat diagnosis dan menetapkan rawatan. Walau bagaimanapun, soalan khusus (Di mana lebih baik menghubungi pakar endokrinologi di Moscow mengenai rawatan diabetes? Seberapa berbahaya gejala ini? Berapa lama saya boleh menggunakan ubat ini? Apa yang boleh dilakukan untuk mencegah penyakit tiroid? Berapa banyak rawatan? Bolehkah saya menggunakan kaedah perubatan tradisional untuk diabetes? dan lain-lain) anda boleh mendapatkan jawapan khusus.

Kelebihan perundingan telefon doktor berbanding perkhidmatan perundingan dalam talian konvensional adalah jelas:

1. Kecekapan - dengan bantuan perundingan ahli endokrinologi melalui telefon, anda akan menerima jawapan untuk soalan anda dalam masa 30 minit.

2. Semasa berunding melalui telefon, doktor berpeluang untuk mengajukan pertanyaan tambahan dan menjelaskan yang mungkin penting dalam menyelesaikan masalah perubatan tertentu.

3. Anda akan mengetahui dengan siapa anda berunding dan, jika perlu, anda boleh menghubungi pakar ini untuk berunding sepenuh masa.

Di laman web kami, anda boleh mendapatkan nasihat perubatan dari doktor pelbagai kepakaran:

Rundingan perubatan koresponden endokrinologi tidak boleh menjadi pengganti perundingan doktor sepenuh masa, tetapi dapat membantu anda menavigasi masalah perubatan.

Pesakit yang dihormati! Jangan ubat sendiri, berjumpa doktor!

Ahli endokrinologi dalam talian (Telemedicine)

Dapatkan konsultasi perubatan dalam talian sepenuhnya dengan ahli endokrinologi dari mana sahaja di dunia pada bila-bila masa yang sesuai untuk anda!

Rundingan video diadakan melalui saluran komunikasi yang selamat. Berdasarkan hasil rundingan, pesakit diberikan laporan perubatan, sijil, preskripsi, dll..

Pakar mana yang terlibat dalam perundingan dalam talian??

Perundingan jarak jauh (telemedicine) dilakukan oleh pakar dengan pengalaman lebih dari 10 tahun.

Berapa lama rundingan dalam talian berlangsung??

Tempoh perundingan standard - sehingga 30 minit.

Apa yang termasuk dalam perundingan dalam talian?

Perundingan jarak jauh meliputi: mengambil anamnesis, menafsirkan hasil ujian (diagnostik makmal), menetapkan ujian (diagnostik makmal) dan pemeriksaan alergi, mengembangkan cadangan individu, menyusun rancangan rawatan individu dan memperbaiki terapi, pendekatan yang dipersonalisasi untuk janji temu, mengeluarkan laporan perubatan, sijil, preskripsi. dan lain-lain.

Berapakah kos perundingan dalam talian dengan ahli endokrinologi??

Kos perundingan perubatan jarak jauh seorang ahli endokrinologi dari 1 850 rubel.

Perundingan ahli endokrinologi secara dalam talian secara percuma

Di laman web kami, anda boleh mengemukakan soalan percuma kepada ahli endokrinologi. Untuk ini, perlu mengisi borang yang dicadangkan, yang menunjukkan aduan yang ada, sejarah penyakit anda, dan juga hasil ujian, jika ada. Jawapan untuk soalan anda akan muncul di laman web di bahagian "Semua Soalan dan Jawapan".

Semasa berunding dengan ahli endokrinologi secara dalam talian di laman web kami, anda boleh mendapatkan jawapan kepada pertanyaan mengenai penilaian hasil pemeriksaan, ciri penggunaan ubat tertentu yang digunakan dalam endokrinologi, penggunaan glukometer, pam insulin dan pen jarum suntik. Kami berharap bahawa perundingan ahli endokrinologi dalam talian di laman web kami akan berguna bagi anda..

Penting. Berunding dengan ahli endokrinologi secara dalam talian adalah cadangan dan tidak menggantikan keperluan untuk pemeriksaan sendiri dengan doktor. Jangan ubat sendiri!

Perundingan ahli endokrinologi

Ahli endokrinologi adalah doktor yang pakar dalam pelbagai penyakit sistem endokrin, mendiagnosis dan merawat kelenjar tiroid dan kelenjar paratiroid.

Perundingan ahli endokrinologi diperlukan sekiranya: kerap haus, kulit kering, sakit kepala yang kerap, menyebabkan kenaikan berat badan, kencing berlebihan dan gejala lain.

Di portal kami, anda boleh memilih pakar dari klinik terbaik di Moscow dan mendaftar untuk perundingan ahli endokrinologi, harga, jadual dan ulasan pesakit tersedia di profil doktor.

Perundingan ahli endokrinologi (1514)

Ahli endokrinologi adalah doktor yang pakar dalam pelbagai penyakit sistem endokrin, mendiagnosis dan merawat kelenjar tiroid dan kelenjar paratiroid.

Perundingan ahli endokrinologi diperlukan sekiranya: kerap haus, kulit kering, sakit kepala yang kerap, menyebabkan kenaikan berat badan, kencing berlebihan dan gejala lain.

Di portal kami, anda boleh memilih pakar dari klinik terbaik di Moscow dan mendaftar untuk perundingan ahli endokrinologi, harga, jadual dan ulasan pesakit tersedia di profil doktor.

Soalan Lazim:

Di mana untuk mencari ahli endokrinologi yang baik?

Anda boleh menemui ahli endokrinologi yang baik di DocDoc.ru. Di sini anda boleh membuat janji temu untuk perundingan ahli endokrinologi di Moscow berdasarkan kriteria yang penting bagi anda..

Perlukan ahli endokrinologi yang baik, menasihati seseorang.

Anda dapat melihat ulasan pesakit mengenai ahli endokrinologi dan memilih pakar yang tepat. Juga perlu diperhatikan pendidikan dan pengalaman kerja doktor yang ditunjukkan dalam soal selidik.

Nota! Maklumat di halaman ini adalah untuk rujukan sahaja. Rujuk doktor untuk menetapkan rawatan.

Ahli endokrinologi - perundingan dalam talian

Jumlah rundingan: 61 631

Rambut dagu

No 55 893 Ahli Endokrinologi 04/22/2020

Selamat petang! Kira-kira setahun yang lalu, rambut tunggal muncul di dagu, setengah tahun yang lalu dia mula menjalani penyingkiran rambut laser dan untuk ini perlu mencukur rambutnya. Dan di dagu terdapat kek keluli dari rambut hitam dan diameternya hanya bertambah. Penyingkiran rambut laser tidak begitu membantu. Lulus ujian: Testosteron 2.73;
SHGG 59.1;
Indeks androgen bebas 4.6;
LH 16.21;
FSH 7.47;
DHEA 1 2.03;
Estradiol 9.5. Lebih jauh

Adakah ujian itu normal??

No 55 839 Ahli Endokrinologi 04/11/2020

Saya ingin tahu sama ada ujian itu normal, kerana saya tidak pasti, semua orang mengatakan perkara yang berbeza. Glukosa 5. 0 Insulin 15. 5 μIU / ml mmol / L kolesterol 3. 3 mmol / L bilirubin jumlah 40.4 mmol / L zat besi serum 38.8
mmol / l OZHSS 60. 7 mmol / l Transferrin 3. 03 g / l Jumlah protein 73. 3 g / l bilirubin langsung 11. 6 mmol / l AMG 16. 9 Testosteron 0. 86 selanjutnya

T4 percuma ditingkatkan. Cara rawatan

No 55 789 Ahli Endokrinologi 04/02/2020

Selamat petang! Berkaitan dengan karantina saya tidak dapat menghubungi ahli endokrinologi, saya mengharapkan bantuan anda. Saya mempunyai tekanan darah rendah, hampir selalu pada bulan terakhir 90/60, insomnia, berdebar-debar, sesak dada seperti serangan (pada awalnya seperti sesak nafas), sakit dada setelah serangan, (semua gejala hampir sebulan). Semasa serangan, buang air kecil lebih kurang setiap 15 minit. Ujian: hemoglobin-144 adalah normal, air kencing normal, kalsium-2. 38, Vitamin D-9, Magnesium-0. 89, TSH-1. 86 (0.27-4. Selanjutnya

Stella Mikayelyan, erevan

Tolong bantu saya mengetahuinya

No 55 699 Ahli Endokrinologi 03.16.2020

Saya sakit diabetes, jenis pertama, saya bekerja, saya tidak merasakan gula rendah, saya menghidap diabetes selama tiga tahun, untuk tahun pertama saya hampir 13 kali ganda, sekarang saya tidak merasakan gula 2.2, sekarang lutut dan betis saya membengkak pada waktu pagi, saya menjalani semua pemeriksaan rutin, Saya berada di hospital dengan ubat penitis, doktor saya menyedari masalah saya, tetapi belum ada jawapan apa yang harus dilakukan, berjalan dengan gula tinggi tidak menyakitkan mata saya dan tekanan meningkat, berhenti kerja adalah kewujudan saya dalam hidup, saya tidak berada dalam kumpulan, h. Lebih jauh

Adakah mungkin untuk berehat di laut selepas rawatan kelenjar tiroid dengan iodin radioaktif?

No 55 647 Ahli Endokrinologi 03/06/2020

Adakah mungkin untuk berehat di laut selepas rawatan kelenjar tiroid dengan iodin radioaktif? Bolehkah saya berjemur? Adakah terdapat sekatan? Rawatan itu dilakukan pada tahun 2014. Saya menerima L-tiroksin 75. lebih

Kelenjar tiroid, hormon. Adakah ia berkaitan dengan keinginan seksual?

No 55 628 Ahli Endokrinologi 03/02/2020

Helo. Tiroid dikeluarkan. Saya berumur 37. Saya mengambil hormon tiroid. Mungkinkah ini disebabkan oleh dorongan seks yang kuat? Apa pil untuk diminum, ubat-ubatan yang akan menjadikan keadaan badan lebih mudah? Bolehkah dos hormon dikurangkan, meningkat? Lebih jauh

Adakah mungkin untuk mengurut tulang belakang serviks setelah mengeluarkan satu cuping kelenjar tiroid?

No 55 623 Ahli Endokrinologi 03/02/2020

Adakah mungkin untuk mengurut tulang belakang serviks setelah mengeluarkan satu cuping kelenjar tiroid?

Toleransi glukosa terganggu?

No 57 579 Ahli Endokrinologi 02.20.2020

Helo. Saya berumur 29 tahun, seorang lelaki yang mempunyai fizikal. Pada pertengahan Oktober, saya tiba-tiba mengalami simptom-simptom ini: buang air kecil yang cepat (biasanya air kencing jernih), mulut kering dan kaki gatal. Saya segera mengesyaki sesuatu yang berkaitan dengan diabetes. Tetapi tahap glukosa saya meningkat, saya juga berasa sihat, dan beberapa ujian adalah normal, dan beberapa tidak. 2 analisis berbayar di Helix dengan selang 20 hari di antara mereka menunjukkan 5. 5 mmol pada perut kosong dan ketahanan insulin 3. 68 dengan norma hingga 2. 7. Bandingkan bacaan dengan. Lebih jauh

Perundingan ahli endokrinologi dalam talian

Ahli endokrinologi adalah doktor yang terlibat dalam diagnosis dan rawatan penyakit sistem endokrin (diabetes mellitus, penyakit kelenjar tiroid, kelenjar pituitari, hipotalamus, dll.). Anda boleh mengemukakan soalan kepada ahli endokrinologi anda mengenai rawatan dan gejala diabetes, disfungsi tiroid, ketidakseimbangan hormon dan banyak lagi. Doktor yang berpengalaman akan membantu anda memahami data pemeriksaan dan, berdasarkannya, akan menasihati anda untuk mengambil langkah-langkah yang diperlukan. Anda boleh mendapatkan pendapat pakar mengenai gejala ini dan mendapatkan nasihat mengenai cara menghilangkannya. Ahli endokrinologi juga akan menjawab soalan mengenai pemberian pelbagai ubat untuk rawatan penyakit tiroid atau langkah-langkah untuk mencegahnya..
Tanya soalan ahli endokrinologi dalam talian

Perhatian! Ingat bahawa perundingan dalam talian yang berjaya tidak mencukupi. Konsultasi kami adalah langkah pertama untuk lawatan sendiri ke doktor dan permulaan prosedur perubatan, atau untuk mendapatkan cadangan alternatif dari doktor profesional.

18+ Konsultasi dalam talian adalah untuk tujuan maklumat dan bukan pengganti untuk perundingan doktor secara bersemuka. Syarat penggunaan

Data peribadi anda dilindungi. Pembayaran dan operasi laman web dilakukan dengan menggunakan SSL selamat.

Rundingan dalam talian dengan ahli endokrinologi

Vera / 31 Jan, 1:17 pm apa bahaya diabetes jenis 2? Peraturan asas hidup untuk diabetes jenis 2. Saya berumur 52 tahun, saya didiagnosis menghidap diabetes jenis 2 7 tahun yang lalu. selepas selesema berpanjangan dengan suhu 39.8, gatal-gatal yang teruk di pipi, bibir, telapak tangan, kaki. Bolshova Elena Vasilievna / 07.02 14:43

Iman yang dihormati! Diabetes diabetes jenis 2 paling sering terjadi pada orang yang berumur 40 tahun dan disebabkan oleh penurunan kepekaan insulin dan kekurangan insulin yang relatif. Sebilangan besar pesakit (80%) mempunyai berat badan berlebihan. Manifestasi diabetes mellitus jenis 2 tumbuh dengan perlahan, sedikit demi sedikit. Komplikasi biasanya timbul kemudian daripada diabetes jenis 1. Komplikasi diabetes jenis 2 yang teruk termasuk koma hiperosmolar (lebih kerap pada orang tua dengan pampasan yang lemah untuk penyakit ini), hipoglikemia (penurunan glukosa darah yang tajam), kerosakan diabetes pada tisu saraf dan besar saluran darah, fungsi buah pinggang terjejas, sindrom kaki diabetes, gangguan penglihatan. Pesakit seperti itu sering mengalami serangan jantung dan strok. Rawatan diabetes mellitus jenis 2 didasarkan pada: mematuhi diet, aktiviti fizikal dosis (berjalan kaki). Sekiranya anda berlebihan berat badan, cuba bawa berat badan anda maksimum mengikut standard untuk ketinggian dan usia. Ujian darah untuk lipid darah adalah wajib. (Perlu untuk menormalkan tahap lipid, menurunkan kolesterol, trigliserida). Dalam banyak kes, normalisasi berat badan dapat memastikan normalisasi kadar glukosa darah dan mengelakkan komplikasi dari sistem kardiovaskular. Adalah perlu untuk memantau tahap hemoglobin glikasi secara berkala (idealnya, setiap tiga bulan sekali), yang merupakan petunjuk tahap pampasan penyakit ini. Bergantung pada tahap glisemia, tablet penurun gula diresepkan, dan pada 25-30% pesakit diabetes jenis 2, penambahan suntikan insulin diperlukan.

Mary / 26.01 21:36 Helo! Saya berumur 39 tahun. Pada tahun 2009, dia menjalani biopsi tusukan tiroid. Kesimpulan - nod adenomatous ditusuk dengan kawasan degenerasi sista dan penyusupan limfoid perifokal fokus. Kebebasan T4 - 14 (normal), TTG - 3.88 (normal) AT-TPO 682 (norma 35). Doktor mengatakan bahawa rawatan belum diperlukan. Pada tahun 2010, T4 - 14, TSH - 3.12, AT-TPO - 443. Tolong beritahu saya: 1 Saya sebenarnya tidak perlu melakukan apa-apa dari segi rawatan atau mungkin ada pencegahan penyakit. 2 jika boleh - nyatakan diagnosis. 3 di Internet, saya membaca bahawa dengan gejala seperti itu perlu untuk membatasi penggunaan yodium dan fluorin, mungkin ini bodoh, tetapi AT-TPO telah menurun sepanjang tahun. Betul? terima kasih.

Bolshova Elena Vasilievna / 07.02 14:45 Dear Maria! Dengan tahap kebarangkalian yang paling besar, anda mempunyai gondok nodular, tiroiditis autoimun. Selalunya dengan tiroiditis autoimun, kami mengesyorkan penggunaan tiroksin. Sekiranya gondok berukuran kecil dan TSH normal, pelantikan tiroksin adalah pilihan. Anda tidak menunjukkan ukuran simpul yang tertusuk, tetapi, bagaimanapun, jika ukurannya melebihi 10 mm - imbasan ultrasound mestilah 1 kali setahun. Dalam situasi seperti ini, kami biasanya mengesyorkan: pemeriksaan oleh ahli endokrinologi, pemantauan ultrasound (kelenjar dan nodul meningkat atau tidak), ujian darah untuk TSH sekali setahun, imunogram. Daripada ubat-ubatan tersebut, enterosgel, indomethacin, cakar kucing (makanan tambahan) dapat dinasihatkan. Prosedur termal dan elektrik di kawasan leher, pendedahan sinar matahari yang berpanjangan, dan penggunaan sediaan iodin tambahan dikontraindikasikan. Tujuan tambahan persiapan yodium meningkatkan proses autoimun dan tidak digalakkan untuk tiroiditis autoimun. Oleh itu, kemungkinan dengan pembatasan yodium, titer antibodi dapat menurun. Dalam tiroiditis autoimun, yang utama adalah: memantau ukuran kelenjar tiroid dan nod, jika ada), memantau keadaan fungsi tiroid (selalunya penurunan). Sekiranya tidak ada disfungsi kelenjar tiroid dan tidak ada kemajuan dalam ukuran kelenjar tiroid - hanya pemerhatian. Persediaan tiroksin biasanya diresepkan sekiranya penurunan fungsi tiroid (disahkan oleh peningkatan tahap TSH). Keberkesanan rawatan tiroksin dinilai tidak lebih awal selepas 3-6 bulan. Menurut data semasa, tahap antibodi terhadap tiroglobulin dan peroksidase ditentukan sekali semasa diagnosis awal, penentuan berulang tahap antibodi tidak menentukan dan tidak mempunyai nilai klinikal atau prognostik.

sa261265sa / 26.01 23:51 selamat malam. 82 tahun. gula 9.2 sebagai makanan boleh kembali normal. terima kasih

Bolshova Elena Vasilievna / 07.02 14:46 Perlu mengecualikan gula, penaik, ais krim, kek, berlemak, goreng, produk salai, beras. Lebih banyak sayur-sayuran (kubis, bit, wortel, saderi, labu, bawang, bawang putih, herba, zucchini, lobak, timun, tomato, selada, bayam). Dari daging - sapi, arnab, ayam, ayam belanda, ikan cod. Produk yang mengandungi banyak pektin dan serat (buah currant, plum, gooseberry, epal). Lembu rendah lemak, produk susu masam, oatmeal, soba, teh hijau, lemon, cranberry. Jus berguna dari kubis putih segar, dogwood (pencairan 1: 1). Lemak sayur lebih disukai. Kecualikan karbohidrat, soda manis, pastri, semolina, daging babi, otak domba yang mudah dicerna. Kami pasti mengesyorkan rebusan ramuan penurun gula (daun blueberry, membran kacang walnut, daun strawberi, mawar anjing, akar burdock, jelatang dioica, bearberry, kacang polong, chicory, St. John's wort). Pada banyak pesakit, Arfosetin mempunyai kesan positif, termasuk: pucuk blueberry, cusps kacang biasa, akar Aralia Manchurian atau rimpang dengan akar tanduk, pinggul mawar, rumput ekor kuda, St. John's wort dan bunga chamomile.

olga56 / 28.01 11:43 Selamat petang! Saya telah didiagnosis menghidap diabetes. Pada masa ini saya mengambil Amoril, gula kadang-kadang meningkat kepada 10 apabila saya tidak gugup 6.5. Mengambil ubat ini saya mula merasa tidak enak: kepahitan wort, sakit hati, usus. Mungkin ada ubat atau beberapa produk untuk menyokong semua organ lain.

Bolshova Elena Vasilievna / 07.02 14:47 Amaril adalah ubat penurun gula. yang telah membuktikan dirinya dalam rawatan diabetes mellitus jenis 2 (turunan sulfonylurea). Dos awal biasanya 1 mg (1/2 tablet 2 mg) tepat sebelum makan (biasanya sarapan pagi yang kaya). Sekiranya perlu, dos harian dapat ditingkatkan (kawalan gula darah). Amat mustahak untuk tidak melewatkan waktu makan setelah menggunakan Amaril. Kesan sampingan (yang anda nyatakan) agak jarang berlaku semasa mengambil Amaril. Anda boleh mengesyorkan bubur oat atau labu pada waktu pagi, tambah

Svetlana Belozerova / 20.01 20:20 Umur saya 43 tahun, kadar gula dalam darah 5.5. Kerabat terdekat menghidap diabetes. Adakah ini sudah menjadi petunjuk kritikal? Adakah saya perlu mengambil langkah? Atau untuk usia saya ini adalah kebiasaan?

Bolshova Elena Vasilievna / 07.02 14:52 Tahap glukosa darah anda berada di had atas normal (jika diperiksa ketika perut kosong). Memandangkan kehadiran saudara-mara darah dengan diabetes mellitus (lebih-lebih lagi, tanpa mengira jenis 1 atau 2), masih lebih baik untuk berhati-hati dan: 1) mengelakkan situasi tertekan; 2) mengelakkan jangkitan virus; 3) jangan "menegangkan pankreas - jangan makan berlebihan, had gula-gula, pastri, goreng, berlemak, salai, alkohol; 4) memantau berat badan; 5) cuba bergerak lebih banyak; 6) makan lebih banyak sayur-sayuran, sayur-sayuran (labu, kubis, saderi, wortel, bit, timun), jus segar (contohnya, saderi + lemon + epal + timun + bit + kubis) sangat berguna selama 30 minit sebelum makan pada waktu pagi.

Svetlana B / 26.01 15:42 Helo! Kanak-kanak itu berumur 3 tahun. Semasa cacar air, benjolan terbentuk di belakang telinga. Pakar pediatrik mengatakan ia adalah pembengkakan kelenjar getah bening. Dia menasihatkan untuk minum ubat Lymphomyozot. Tetapi anak itu mempunyai masalah dengan kelenjar tiroid, melakukan ultrasound seminggu yang lalu, sedikit meningkat untuk usianya. Masalah dengan hormon TSH. Kami telah mengimbangkan keseimbangan yodium selama beberapa bulan. Beritahu saya, adakah mungkin untuk memberi Lymphomyozot kepada anak? Saya membaca arahan bahawa ia dikontraindikasikan sekiranya berlaku penyakit tiroid. Terima kasih terlebih dahulu atas jawapannya!

Bolshova Elena Vasilievna / 07.02 14:53 Kemungkinan besar, ini benar-benar kelenjar getah bening. Secara jujurnya, saya tidak melihat apa-apa untuk menetapkan limfomiosot dalam keadaan ini. Lebih disarankan menggunakan vitamin C, antihistamin selama 7-10 hari (diazolin), secara luaran - Zvezdochka balm, Dr. Mom (senang digosok ke kelenjar getah bening yang membesar, pada waktu malam). Pastikan untuk memeriksa ujian darah umum (terperinci, dengan formula)! Dan apa masalahnya dengan TSH? Sekiranya meningkat, satu baki iodin tidak mencukupi. Di sini anda tidak boleh ketinggalan hipotiroidisme (penurunan fungsi tiroid)! Perhatikan dinamika pertumbuhan anak, perkembangan psikomotorinya! Rujuk kepada ahli endokrinologi pediatrik!

TatyanagKiev / 26.01 08:49 Saya berumur 26 tahun. Setahun yang lalu, pundi hempedu dikeluarkan kerana sebilangan besar batu. Sekarang, bibir saya mula kering secara berkala dan air liur yang berlebihan bermula. Apa ini boleh dihubungkan dan doktor mana yang akan diuji dengan lebih baik?

Bolshova Elena Vasilievna / 07.02 14:53 Tatyana yang terhormat! Masalah seperti itu sering timbul selepas pembedahan pada pundi hempedu. Mula-mula anda perlu menghubungi ahli gastroenterologi, menyetujui diet, dan memantau gula darah secara berkala. Dana, Cherkasy / 01.25 21:44 Helo, Elena Vasilievna. Saya berumur 32 tahun, saya menghidap hirsutisme. Dia mengambil Diana 35 selama 3 bulan, tetapi dia tidak menghilangkan masalah itu, dia hanya menambah berat badan tambahan. Apa yang anda boleh katakan mengenai perkara ini? Bolshova Elena Vasilievna / 07.02 14:54 Dana yang dihormati! Punca hirsutisme sangat berbeza! Selalunya, hirsutisme bersifat konstitusional (maka petunjuk hormon biasanya normal dan ubat hormon tidak diresepkan). Dan sebelum memulakan rawatan (terutamanya ubat hormon), anda perlu menjalani pemeriksaan menyeluruh oleh pakar sakit puan dan ahli endokrinologi (ultrasound ovari, kelenjar adrenal, pemeriksaan hormon), dan hanya kemudian memilih arah yang tepat dalam rawatan.

OlgaO / 21.01 11:20 Helo! Bagi saya hipotiroidisme subklinikal. Doktor menetapkan untuk mengambil iodomarin. Saya cuba menggantinya dengan penggunaan rumput kering dan saya berasa lebih baik - saya tidak sejuk, tidak ada kelemahan, tidur saya kembali normal. Apa pendapat anda - dengan apa lebih baik menjaga keseimbangan yodium dalam badan?

Bolshova Elena Vasilievna / 07.02 14:55 Sayang Olga! Seorang dewasa harus menerima 150 mikrogram yodium sehari (sehingga 200 mikrogram). Sumber yodium adalah makanan laut, garam beryodium, atau ubat-ubatan yang mengandungi yodium (iodomarin, keseimbangan yodium). Di sini, pilihan adalah milik anda, yang lebih sesuai untuk anda. Persediaan yang mengandungi yodium dijamin memberikan jumlah yodium yang diperlukan. Dengan penyimpanan (!) Yang betul, 1 g garam beryodium mengandungi 40 μg yodium, iaitu dengan pengambilan purata 5-10 g garam beryodium, 100-200 mikrogram yodium setiap hari dibekalkan (dengan mengambil kira kerugian 50% semasa memasak). Sukar untuk mengawal kandungan yodium yang tepat dalam produk marin, tetapi juga merupakan sumber yang berguna dan menyenangkan (walaupun tidak murah) dari banyak unsur surih. Sekiranya anda berasa selesa semasa mengambil kelp - anda boleh terus mengambil produk ini untuk jangka masa yang panjang. Walau bagaimanapun, jangan malas untuk mengawal tahap TSH (1 kali dalam 6 bulan) !

Nina / 30.01 21:04 Halo, beberapa tahun yang lalu ada masalah seperti itu: dua kali setahun terdapat tempoh yang sangat menyakitkan, saya menghubungi pakar sakit puan tempatan mengenai masalah ini - dia meminta ultrasound faraj, ovari kanan polikistik didiagnosis dengan ultrasound, tidak ada lagi penyimpangan dijumpai. Pakar sakit puan segera menetapkan hormon Jazz dan Duphaston. Dia mengatakan bahawa masalahnya adalah dalam jumlah hormon lelaki yang berlebihan. Saya membaca di Internet bahawa diagnosis seperti itu tidak hanya dibuat berdasarkan ultrasound, iaitu, anda masih perlu melakukan analisis untuk hormon yang berbeza (mungkin ada masalah dengan kelenjar tiroid, kelenjar adrenal atau kelenjar pituitari). Doktor mengatakan bahawa "ini diperlakukan seperti ini" dan enggan memberi arahan untuk penghantaran hormon. Tolong beritahu saya jika ini adalah kaedah diagnosis dan rawatan yang betul.?!

Bolshova Elena Vasilievna / 07.02 14:57 Nina yang terhormat! Secara jelas, diagnosis ovari scleropolycystic tidak dapat dibuat hanya berdasarkan data ultrasound (lebih-lebih lagi jika anda diduga mengesan perubahan hanya pada satu sisi. Tetapi biasanya ini adalah proses dua hala). Kriteria diagnosis adalah: ketiadaan ovulasi, gangguan kulit (hirsutism, seborrhea, jerawat), gangguan hormon - peningkatan LH (hormon pituitari luteinizing) dengan tahap FSH yang normal (hormon hipofisis yang merangsang folikel); peningkatan tahap testosteron percuma, 5-alpha-dehydrosteron, androstenedione; Ultrasound - peningkatan ovari dua kali ganda dan ketiadaan tanda-tanda ovulasi. Selain itu, dalam kebanyakan kasus, pasien memiliki berat badan yang berlebihan, pelanggaran kitaran haid, pelanggaran metabolisme karbohidrat, pelanggaran kepekaan terhadap insulin. Seperti yang kita lihat, untuk mengesahkan (atau mengecualikan) diagnosis scleropolicystosis ovari, perlu dilakukan pemeriksaan hormon dan instrumental (ultrasound ovari dan kelenjar adrenal). Taktik rawatan ditentukan oleh keparahan gejala klinikal, usia pesakit, keinginan untuk hamil. Sebaiknya dapatkan temu janji dengan pakar sakit puan-endokrinologi yang berkebolehan dan menjalani semua ujian yang diperlukan.

Irina / 30.01 13:49 Selamat petang. 3 bulan yang lalu saya lulus ujian untuk hormon tiroid. TTG - 0.03. Pada ultrasound - kesimpulan dari gondok nodular. Tidak ada tusukan yang ditetapkan. Ahli endokrinologi menetapkan tablet Merkazolil untuk memulihkan hormon. Pada mulanya, 2 tablet. 3 kali sehari. Saya tidak menasihati ubat lain. Adakah anda bersetuju dengan rawatan yang ditetapkan? Adakah terdapat alternatif? Apa yang perlu dilakukan dengan gondok? Beberapa doktor menawarkan pembedahan dan tiroksin seumur hidup. terima kasih.

Bolshova Elena Vasilievna / 07.02 14:58 Sayang Irina! Terangkan dengan lebih terperinci apa yang mengganggu anda, aduan anda, berapa umur anda, berapa lama aduan tersebut muncul? Anda mungkin mengalami adenoma tiroidoksik, di mana rawatannya agak berbeza dengan rawatan gondok toksik meresap. Kukharenko Svetlana / 18.01 22:25 Doktor yang dihormati, ujian darah menunjukkan peningkatan aldosteron kepada 41 unit. Apa ini dan apa yang perlu dilakukan untuk mengurangkannya? Bolshova Elena Vasilievna / 07.02 15:00 Svetlana yang terhormat! Hiperaldosteronisme primer adalah sindrom klinikal yang dicirikan oleh rembesan berlebihan aldosteron oleh korteks adrenal dan ditunjukkan oleh peningkatan tekanan darah dan penurunan kadar kalium dalam darah. Tahap normal aldosteron ialah 4-31 ng% (berdiri), 0-16ng% (berbohong). Hiperaldosteronisme diperhatikan dalam: adenoma kelenjar adrenal, yang menghasilkan aldosteron (65% kes); hiperplasia adrenal dua hala (40%); hiperplasia adrenal unilateral dan dalam keadaan klinikal lain yang sangat jarang berlaku. Peningkatan tahap aldosteron juga diperhatikan dengan hipertensi arteri yang berkembang pesat, beberapa sindrom keluarga. Pesakit terganggu oleh peningkatan tekanan darah dan gejala ginjal dan neuromuskular (kerana penurunan tahap kalium dalam darah). Untuk menentukan penyebab peningkatan tahap aldosteron, anda perlu diperiksa di institusi endokrinologi khusus, di mana mereka menjalankan: penentuan sekurang-kurangnya dua kali ganda tahap aldosteron, aktiviti renin plasma, penentuan tahap kalium dalam darah, penentuan aldosteron-18-glukuronida dalam air kencing, dalam kes yang diragukan, ujian dalam muatan natrium. Pastikan melakukan tomografi yang dikira (atau MRI) kelenjar adrenal. Selepas itu, taktik rawatan ditentukan, sama ada campur tangan pembedahan atau ubat-ubatan. Oleh itu, adalah wajar anda diperiksa di klinik endokrinologi yang baik.

Olga Borisovna / 14.02 09:49 Elena Vasilievna, sukar untuk mendapatkan suami yang bekerja untuk berunding dengan ahli endokrinologi. Dengan jenis analisis apa yang harus saya pergi ke kaunter penerimaan tetamu, agar tidak mengambil cuti dari kerja beberapa kali. Merisaukan tekanan tinggi, keletihan, dan penyegel hingga siku Umur 54 Berat 96.

Bolshova Elena Vasilievna / 02.21 13:11 Olga Borisovna yang dihormati! Dianjurkan untuk melakukan ujian darah umum (terperinci, platelet), kolesterol dan lipid darah, ujian darah (pada perut kosong dan 2 jam selepas makan) dan air kencing (setiap hari) untuk gula, ujian air kencing umum, EKG. Sekurang-kurangnya inilah minimum yang akan membantu membuat kesimpulan. Tetapi, Olga Borisovna yang terhormat, tidak mungkin anda dapat mengelakkan lawatan berulang kali ke doktor dan makmal, kerana doktor di temujanji mungkin memerlukan pemeriksaan yang lebih terperinci, bergantung pada apa yang dia dapati semasa pemeriksaan. Tetapi senarai yang saya berikan kepada anda entah bagaimana perlu setelah 50 tahun. Ngomong-ngomong, sekarang ada makmal yang melakukan pengambilan sampel darah untuk ujian di rumah, dan tidak perlu meminta cuti dari tempat kerja.

lora_1954 / 13.02 17:04 Doktor yang dihormati. dalam keluarga kami, di pihak perempuan, saya menghadapi masalah seperti itu (56 tahun), anak perempuan saya (31) kami mempunyai misai dan janggut.Kucu saya berusia 11 tahun dan dia sudah mempunyai misai nipis. dalam keluarga kami, tidak ada yang mempunyai ini. hanya dengan saya dan orang tersayang. apa yang perlu saya buat supaya cucu saya tidak mempunyai ini? Terima kasih Larisa Alekseevna.

Bolshova Elena Vasilievna / 02.21 13:12 Pertama sekali, adalah perlu untuk mengecualikan kehadiran scleropolicystosis ovari. Cucu perempuan perlu berunding dengan pakar sakit puan pediatrik yang cekap untuk pemeriksaan (ultrasound ovari dan kelenjar adrenal, penentuan tahap hormon LH, FSH, estradiol, testosteron, 17-OCG) dan rawatan untuk mencegah perkembangan penyakit ini. Jika tidak, pada masa akan datang mungkin terdapat masalah dengan berat badan, fungsi haid, kemungkinan gangguan metabolisme karbohidrat, masalah kehamilan. Natalya / 11.02 15:19 Selamat petang! Beritahu saya cara memeriksa kelenjar tiroid. Satu lagi persoalan, adakah mungkin dengan penyakit kelenjar tiroid seseorang menjadi gempal? Terima kasih. Bolshova Elena Vasilievna / 02.21 13:12 Sayang Natalya! Keadaan kelenjar tiroid mesti diperiksa sekurang-kurangnya 1 kali setahun. Kompleks pemeriksaan merangkumi: pemeriksaan oleh ahli endokrinologi, ultrasound, pemeriksaan hormon (tahap TSH adalah hormon perangsang tiroid hipofisis yang mengatur fungsi tiroid; tiroksin T4 dan triiodothyronine T3 adalah hormon kelenjar tiroid, ATPO atau ATTG adalah antibodi yang menunjukkan adanya proses autoimun). Sekiranya terdapat nod pada kelenjar tiroid (biasanya berukuran 1 cm atau lebih), simpul ini ditusuk di bawah pemantauan ultrasound diikuti dengan pemeriksaan sitologi (pengesanan proses sista, jinak atau malignan). Peningkatan berat badan diperhatikan dengan penurunan fungsi tiroid yang tajam (seperti yang dibuktikan dengan peningkatan TSH dan penurunan T4 dan T3). Keadaan ini disebut hipotiroidisme dan memerlukan rawatan wajib (!) Dengan hormon tiroid (L-tiroksin, eutirox). Dengan peningkatan fungsi tiroid, sebaliknya, penurunan berat badan diperhatikan.

Larisa! / 11.02 11:14 Helo. Anak perempuan saya berumur 16 tahun, berat badannya meningkat. Semua ujian adalah normal kecuali TSH (4.07) pada bulan Ogos 2010, dan pada Januari 2011 TSH 6.51. Doktor memerintahkan untuk mengambil Eutiroks. Adakah ia berbaloi ambil? Apa yang akan anda nasihatkan? Terima kasih terlebih dahulu.

Bolshova Elena Vasilievna / 02.21 13:13 Dear Larisa! Tahap TSH anak perempuan anda sememangnya meningkat, menunjukkan penurunan fungsi tiroid (hipotiroidisme). Dalam kes sedemikian, persediaan hormon tiroid (eutirox, L-tiroksin) diresepkan, yang menampung kekurangan pengeluaran hormon oleh kelenjar tiroid itu sendiri. Hipotiroidisme pada usia ini mungkin disebabkan oleh tiroiditis autoimun, atau kekurangan yodium. Perlu mengambil ubat, dosnya dipilih secara individu (biasanya 50-100 mcg sehari pada waktu pagi dengan perut kosong 30 minit sebelum makan). Tiroksin tidak ketagihan dan ketagihan. Anda perlu mengawal tahap TSH 6 bulan sekali, memantau berat badan, tekanan, nadi, fungsi usus, keadaan rambut, kulit, kehadiran bengkak, mengantuk, dan peningkatan keletihan. Pada musim sejuk, dos tiroksin mungkin sedikit meningkat. Perlu mematuhi diet (elakkan makanan berkalori tinggi, gula-gula, lemak, goreng, soda bergula; makan lebih banyak sayur-sayuran, ramuan, daging rendah lemak, ikan, produk tenusu; jangan cukup pada waktu petang), cuba berjalan lebih banyak, berjalan di udara segar. Sekiranya hipotiroidisme disebabkan oleh kekurangan yodium, iodomarin, garam beryodium, dan makanan laut ditambah. Dengan tiroiditis autoimun - penambahan persediaan iodin tidak ditunjukkan.

Larisa Niukolaevna / 10.02 21:02 Gula diabetes jenis 2 Gula - 12-15 mmol Saya minum tablet Amaril 2mr sebelum sarapan 2 tablet dan glukofag 1000 0.5 tablet memberitahu saya cara menurunkan gula 8 tahun

Bolshova Elena Vasilievna / 02.21 13:13 Dear Larisa Nikolaevna! Anda boleh mencuba AmarilM pada waktu pagi dan petang (dalam satu tablet 2 mg amaryl + 500 metformin). Kawal gula, ikuti diet, pindahkan, ramuan pengurangan gula. Tulis mengenai hasilnya.

Tsymbalyuk Victoria Sergeevna / 10.02 21:00 Halo, saya mempunyai kelenjar tiroid. Apakah rawatan terbaik? Selepas pembedahan, ia tidak akan disambung semula?

Bolshova Elena Vasilievna / 02.21 13:13 Victoria Sergeyevna yang dihormati! Terdapat gondok meresap (pembesaran seragam kelenjar tiroid), nodular (kehadiran nod), multinodal (kehadiran 2 atau lebih nod) dan bercampur. Secara semula jadi, rawatan juga bergantung pada jenis fungsi gondok dan tiroid. Dengan gondok meresap, rawatannya biasanya konservatif (tiroksin diresepkan). Dengan goiter nodular, sifat proses (jinak atau ganas) ditentukan terutamanya dengan melakukan biopsi aspirasi jarum halus di bawah bimbingan ultrasound. Sekiranya prosesnya ganas, pastinya rawatan pembedahan (penyingkiran keseluruhan kelenjar tiroid). Dengan gondok nodular jinak, taktik rawatan bergantung pada ukuran simpul (simpul besar biasanya dikeluarkan, gondok multinodular juga dirawat dengan segera - kerana kambuh penyakit sering berlaku dengan gondok multinodular, biasanya seluruh kelenjar dikeluarkan).

Sasha / 14.02 16:38 Ketiak saya berpeluh, tetapi yang bodoh tidak berbau. Saya tidak bermain di rumah, tetapi di sekolah dengan rakan di kafe dan tempat lain, bolehkah itu kerana emosi atau tidak? Bantu saya selama 14 tahun dan apa yang perlu dilakukan?

Bolshova Elena Vasilievna / 02.21 13:14 penting Sasha! Ujian darah untuk ATTG (pengesanan proses autoimun di kelenjar tiroid) dan ACTH (hormon yang mengatur fungsi kelenjar adrenal) = perkara yang sama sekali berbeza. Sekiranya anda disyaki adenoma hipofisis pada CT, anda memerlukan ujian darah untuk ACTH (hormon adrenokortikotropik pituitari). Bergantung pada manifestasi klinikal, kami mengesyorkan ujian darah untuk hormon hipofisis lain (hormon pertumbuhan STH, prolaktin, TSH). Anda semestinya perlu melakukan ujian darah untuk ACTH, prolaktin dan STG dan segera berjumpa pakar endokrinologi dan pakar bedah saraf! Adenoma hipofisis adalah penyakit serius dan rawatan tidak boleh ditangguhkan!

Natalya / 07.02 17:23 Selamat petang! Lelaki 23 berbatu. Pada saya, rambut tumbuh ke kulup, dan juga line ke garis rambut pada garis rambut. Testosteron dan DEAS adalah normal; hormon juga normal. Ini tidak begitu buruk di Mami. Mene tse dudu turbuє. Katakan be-caress yak sebab ix muncul? Dengan cara apa anda dapat melihat jenis robot yang anda perlukan? Shob zrobiti, bau busuk berhenti pertumbuhan? Artikel hidup saya tidak hidup

Bolshova Elena Vasilievna / 02.21 13:14 Dear Natalya! Sekiranya anda mempunyai semua petunjuk hormon normal, dengan tahap kebarangkalian tertinggi, anda mempunyai ciri konstitusional dan rambut boleh dikeluarkan secara mekanikal, anda tidak memerlukan persediaan hormon. Sekiranya berlaku, lakukan ultrasound ovari, darah LH dan FSH (tidak termasuk ovari scleropolycystic).

Konsultasi Dalam Talian Endokrinologi

Pesakit yang terhormat, dalam keadaan pandemik, untuk mengelakkan risiko jangkitan, kami memperkenalkan konsultasi dalam talian dari ahli endokrinologi klinik kami. Bercakap dengan doktor anda tanpa meninggalkan rumah anda melalui pautan video. Doktor akan memberi nasihat berharga, memberi komen mengenai keputusan ujian, dll..

Doktor terkemuka selalu berhubung

Pakar kami dengan senang hati membantu anda.

Ahli endokrinologi, pakar diabetes, calon sains perubatan, doktor kategori tertinggi

Cara mendapatkan konsultasi dalam talian

 1. Tinggalkan permintaan untuk perundingan dalam talian melalui laman web ini.
 2. Pentadbir klinik akan menghubungi anda untuk bersetuju dengan perincian perundingan dalam talian.
 3. Invois pembayaran akan dihantar ke alamat e-mel anda.
 4. Bayar bil yang akan dihantar oleh pentadbir melalui e-mel, setelah permohonan itu disetujui.
  (Pengguna yang menghantar aplikasi dan membayar Perkhidmatan dianggap sebagai orang yang melakukan hubungan kontrak dengan Klinik)
 5. Dalam surat jawapan, hantarkan salinan pesanan pembayaran yang mengesahkan fakta pembayaran untuk perundingan dalam talian.
 6. Doktor akan menghubungi anda melalui video dalam masa 45 minit setelah pembayaran disahkan.

Berunding dengan doktor tanpa meninggalkan rumah

Daftar untuk konsultasi dalam talian sekarang

Permohonan anda berjaya dihantar!

Terima kasih kerana menghubungi klinik kami.
Pakar kami akan menjawab anda sebentar lagi!

lebih daripada 10,000 pesakit
sebulan
mempercayai kesihatan mereka
klinik kami

lebih daripada 10,000 pesakit sebulan
mempercayai kesihatan mereka
klinik kami

Mengapa kita?

 • Kami adalah pasukan doktor yang berkelayakan tinggi, yang disatukan oleh matlamat untuk menyediakan rawatan perubatan yang berkualiti.
 • Kami bergantung pada prinsip asas perubatan berasaskan bukti menggunakan kaedah diagnosis dan rawatan yang paling maju.
 • Hanya terdapat doktor yang berpengalaman dalam pasukan - profesor, calon dan doktor sains perubatan.
Daftar untuk konsultasi dalam talian

Selamat pesakit tentang kami

Ulasan mengenai klinik dan doktor

Saya ingin mengucapkan terima kasih yang mendalam kepada kakitangan klinik kerana sikap sensitif mereka terhadap pesakit dan profesionalisme mereka yang tinggi, saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Anna Sergeyevna Mikhaylyukova, seorang doktor dari Tuhan, kerana tangan emasnya, hati baik, profesionalisme yang tinggi dan kecintaannya terhadap pekerjaannya. Terima kasih.

Saya ingin mengucapkan terima kasih yang mendalam kepada Pyotr Aleksandrovich untuk anak lelaki kami. Saya mengalami anembryony diikuti pembersihan dan beberapa tahun percubaan yang tidak berjaya untuk hamil. Pyotr Aleksandrovich merawat kerabat saya (setelah 10 tahun kemandulan, sekarang ada 3 kacang) dan teman wanita saya (setelah banyak.

Ekaterina Mikhailovna adalah doktor yang sangat sensitif dan responsif. Dialah yang memerhatikan kehamilan kedua saya, tanpa meninggalkan masalah yang paling remeh tanpa perhatian.

Terima kasih kepada Peter Alexandrovich kerana telah menemui dan menyelesaikan masalah tidak mengandung kehamilan saya. Berkat kerja keras dan kasih sayang untuk kerja saya, sekarang saya seorang ibu.

Saya sangat menikmati lawatan tersebut. Sepertinya Igor Arkadevich adalah pakar yang sangat berkelayakan, dia memberi saya rawatan yang mencukupi dan menawarkan untuk menghubungi saya jika ada yang tidak sesuai dengan kami atau ada yang tidak kena. Ini adalah nilai tambah yang besar bahawa doktor "terus mengawal" pesakitnya.

Secara amnya, doktor itu baik, dan senang berkomunikasi, bercakap dengannya tidak menimbulkan rasa tidak selesa. Pakar itu menanyakan semuanya, menjelaskan semua kata-katanya, menjawab soalan dengan baik. Saya berasa seronok di majlis resepsi, saya akan memberi nasihat kepada doktor.

Selamat petang! Saya mengucapkan terima kasih kepada semua pakar klinik, yang masing-masing profesional dalam bidangnya. Tiga tahun tidak dapat hamil, dua laparoskopi yang tidak berjaya, rawatan di Jerman juga tidak dapat memberikan hasil. Petukhova Natalya Leonidovna memberi kita kehidupan baru, dengan bantuan IVF yang kita dapat.

Lesen dan perakuan

Pusat Reproduksi "Kanak-kanak in vitro", menjadi anggota pendaftaran ART nasional, menyediakan akses terbuka ke maklumat mengenai hasil aktiviti, statistik, petunjuk prestasi kaedah dan program rawatan, yang mengesahkan profesionalisme, keberkesanan dan kualiti perkhidmatan yang tinggi.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes