Untuk apa L-carnitine dan bagaimana mengambilnya?

L-carnitine sebenarnya bukan makanan tambahan baru. Ia mendapat populariti pada tahun 80-an abad yang lalu, tetapi, seperti biasanya dalam industri pemakanan sukan, ia secara beransur-ansur digantikan oleh pembakar lemak lain yang mungkin menjanjikan. Namun, baru-baru ini dia memulakan kembali aktif, walaupun terdapat tinjauan negatif dan pelbagai kisah meragukan yang disebarkan oleh mereka yang tidak pernah menggunakannya. Ia tidak berkesan dan tidak selamat.
Masalahnya adalah bahawa sebahagian besar bahan pembakar lemak memang diragukan hanya kerana tidak memberikan hasil yang dijanjikan. Dalam kes L-carnitine, keadaannya berbeza. Banyak kajian yang baik telah dikumpulkan tentangnya, ulasan dan hasilnya, yang akan kita bahas.

Apakah L-carnitine??

Ramai yang salah menyebutnya sebagai asam amino, tetapi lebih tepat disebut sebagai zat seperti vitamin yang serupa dengan asid amino. Sebenarnya, ia dikelaskan dalam keluarga vitamin B ketika pertama kali ditemui pada awal tahun 1900-an. Ia mempunyai dua bentuk utama: L-carnitine dan D-carnitine. L-carnitine adalah bentuk aktif zat, dan ia terdapat di alam semula jadi dan terdapat dalam semua suplemen bio sukan. Oleh itu, jika label itu hanya mengatakan karnitin, maka itu bermaksud bahawa itu adalah L-carnitine.
Perkara yang sama berlaku untuk L-glutamin dan L-citrulline..

Peranan utama L-carnitine dalam badan adalah memusnahkan simpanan lemak, mengubahnya menjadi asid lemak, dan kemudian mengangkutnya ke mitokondria sel untuk mengubahnya menjadi ATP - sumber tenaga selular.

Seperti yang kita semua ketahui, ATP adalah mesin utama pengecutan otot..
Apabila anda melakukan latihan kekuatan sebelum kegagalan otot, anda terpaksa berhenti, kerana cadangan ATP habis sepenuhnya. Selepas ini, diperlukan sekitar 3-5 minit untuk menebusnya. Terdapat dua sumber tenaga utama yang digunakan tubuh untuk menghasilkan ATP: simpanan lemak dan glikogen.
Semasa berkurangnya aktiviti, tubuh dapat memproses lemak menjadi ATP pada kecepatan yang cukup, tetapi semasa latihan fizikal yang kuat, tubuh terpaksa bergantung terutama pada glikogen. Sebab utama karnitin dianggap sebagai makanan tambahan pembakar lemak adalah hakikat bahawa ia mendorong penggunaan lemak dan bukannya glikogen. Terdapat beberapa bentuk L-carnitine yang berbeza, tetapi semuanya sama-sama berkesan:

 • L-carnitine
 • L-Tartrate L-Carnitine
 • Propionyl L-Carnitine

Semua bentuk ini boleh terkandung dalam bahan tambahan dan mempunyai aktiviti yang hampir sama. Acetyl-L-carnitine sangat biasa. Ini adalah bentuk makanan tambahan yang cukup popular, sama seperti kreatin monohidrat dan kreatin hidroklorida adalah bentuk kreatin yang terkenal..
Telah lama terbukti bahawa asetil-L-carnitine lebih baik diserap dan menembusi penghalang darah-otak (memasuki otak) daripada semua bentuk lain. Tidak jelas bagaimana ini mempengaruhi keberkesanan bahan tersebut, tetapi diketahui bahawa ia mempunyai sifat antioksidan tambahan.

Mengapa L-Carnitine Adalah Makanan Tambahan yang Popular

Ia digunakan terutamanya untuk tujuan membakar lemak. Namun, dia membuktikan dirinya dengan baik dalam tempoh pemulihan setelah menjalani latihan, jadi dia menjadi sangat terkenal dalam sukan olahraga dan pembinaan otot. Pembina badan dan orang yang serius dalam kecergasan menggunakannya kerana ia membantu memperbaiki struktur badan..
Kekurangan karnitin dalam tubuh manusia adalah perkara yang sangat jarang berlaku. Tetapi vegan dan orang tua mengandungi sedikit. Sumber utama L-carnitine adalah daging merah, ayam dan produk tenusu. Alpukat, brokoli, kacang-kacangan, dan lain-lain dapat dibezakan dari produk tumbuhan, tetapi jumlah bahan aktif biologi di dalamnya jauh lebih sedikit.
Oleh itu, jika anda tidak makan daging, anda pasti kekurangan karnitin di dalam badan, bukan hanya kerana anda tidak memakannya dari makanan, tetapi anda juga mempunyai sedikit asid amino dari mana tubuh dapat mensintesisnya.

Pengeluaran (sintesis) karnitin bergantung kepada beberapa keadaan. Ini memerlukan asid amino lisin dan metionin, yang di ginjal atau hati bergabung untuk membentuk molekul L-carnitine.
95% bahan berharga ini terdapat pada otot rangka badan..
Adalah dipercayai bahawa mendapatkan jisim otot tanpa lemak yang berkaitan hampir mustahil. Oleh itu, apa-apa makanan tambahan yang dapat membantu dalam proses ini dengan cepat menjadi popular. Fungsi utama L-carnitine dalam badan adalah pengangkutan lemak ke mitokondria dengan pembakaran dan pemeliharaan simpanan glikogen berikutnya. Sebagai tambahan, sebagai hasil peningkatan kadar glikogen, ia meningkatkan sintesis protein dan melambatkan pemecahan otot..

Apakah Faedah L-Carnitine?

Salah satu kelebihan terbesar adalah bahawa ia dikaji dengan baik. Ini bermaksud bahawa kesan sampingan positif dan mungkin diketahui. Dari yang positif, seseorang dapat menamakan: membakar lemak, meningkatkan keupayaan bekerja, meningkatkan pemulihan otot dan mengurangkan rasa sakit setelah bersenam.

L-carnitine dan pembakaran lemak

Sekiranya anda mengetahui mekanisme tindakan, maka akan menjadi jelas kepada anda bahawa ini adalah pembakar lemak yang agak bertenaga. Beberapa kajian menunjukkan bahawa peningkatan karnitin tidak mengakibatkan pembakaran lemak. Kesan ketara hanya dapat dicapai dalam keadaan di mana sebelum ini tidak mencukupi dalam badan, dan pengambilan makanan tambahan dapat menghilangkan kekurangannya. Tetapi kajian lain telah dijalankan. Selama 24 minggu, pengendara basikal diberi 2 gram L-carnitine pada waktu pagi, bersama dengan 80 gram karbohidrat sederhana "cepat". Kumpulan yang lain hanya diberi karbohidrat. Akibatnya, kumpulan L-carnitine membakar 55% lebih banyak lemak dan 55% lebih sedikit glikogen daripada kumpulan yang hanya mengambil karbohidrat.
Mengapa dalam beberapa kajian terdapat pembakaran lemak, sementara yang lain tidak?
Sebabnya ialah: suplemen mesti diambil bersama dengan karbohidrat sederhana, yang secara dramatik meningkatkan tahap insulin dalam darah. Insulin diperlukan untuk mengangkut karnitin ke dalam sel-sel badan, di mana ia mempunyai kesan pembakaran lemak. Oleh itu, tanpa karbohidrat cepat, L-carnitine tidak dapat masuk ke dalam sel dalam jumlah yang mencukupi..
Oleh itu cadangannya: ambil L-carnitine selepas bersenam dengan banyak karbohidrat cepat. Di samping itu, kepekaan insulin meningkat dengan ketara dalam tempoh selepas bersenam. Oleh itu, bukan sahaja tahap insulin akan meningkat oleh karbohidrat, tetapi juga sel-sel tubuh akan menerimanya dengan lebih mudah..

Perincian lain, protein whey juga menyebabkan pelepasan insulin yang besar di dalam badan. Oleh itu, lebih baik menggabungkan semua faktor ini: mengambil karnitin selepas latihan, bersama dengan protein whey dan karbohidrat cepat.

Pertumbuhan L-carnitine dan otot

Dalam tempoh selepas aktiviti fizikal yang berat, bekalan glikogen dalam badan hampir kosong. Dan karnitin membantu menggunakan asid lemak untuk tenaga, bukannya glikogen, tahap rendah yang boleh menyebabkan pemusnahan serat otot dan melambatkan sintesis protein.
L-carnitine membantu mengelakkannya dengan memelihara simpanan glikogen. Dan dengan alasan yang sama, pemulihan semakin pantas.

Terdapat satu lagi kesan yang baik dari suplemen ini. Ia melebarkan saluran darah melalui pengeluaran nitrik oksida (NO). Ini menghasilkan lebih banyak oksigen dan nutrien memasuki otot, meningkatkan sintesis protein dan meningkatkan pemulihan otot. Ini adalah salah satu sebab utama mengapa nitrat oksida (NO) juga digunakan sebagai makanan tambahan..

L-carnitine dan testosteron

Beberapa kajian membuktikan bahawa L-carnitine dapat meningkatkan kadar testosteron dan hormon lain dengan meningkatkan penyerapan. Ini disebabkan oleh peningkatan sebenar jumlah reseptor androgen..

L-carnitine dan sakit otot

Tidak jelas bagaimana ini berlaku, tetapi ini tidak berkaitan dengan pengumpulan asid laktik. Dengan pengambilan berpanjangan 3 gram sehari dalam kajian, terbukti dengan pasti bahawa ia dapat mengurangkan intensiti kesakitan otot selepas latihan.

Dos L-Carnitine Berkesan

Sekali lagi, perkara yang paling penting untuk diingat mengenai pengambilan karnitin adalah mengambilnya bersama dengan karbohidrat “cepat” (dengan indeks glisemik tinggi). Agar L-carnitine memasuki otot, tahap insulin mesti cukup tinggi. Dan, seperti yang disebutkan di atas, penggunaannya selepas latihan meningkatkan penyerapan (penyerapan) dalam sel dengan ketara.

Dos L-carnitine yang diambil bergantung pada jenis suplemen. Contohnya, asetil-L-carnitine diserap dengan lebih mudah, jadi banyak yang tidak diperlukan. Kira-kira 1-2 gram sehari akan mencukupi. Sebaliknya, pelbagai bentuk (L-carnitine-L-tartrate dan propionyl-L-carnitine) harus diambil dalam dos yang lebih tinggi. Tidak ada peraturan yang ketat, tetapi kebanyakan atlet mengambil kira-kira 3 gram sehari atau lebih..
Terdapat beberapa bentuk pelepasan:

 • dalam serbuk - 2 g dicairkan dalam jus, jika perlu, bahagikan dos menjadi dua dos;
 • cecair - 1 penutup ukuran (mengandungi 1000-1500 mg), bentuk siap ini mengandungi karbohidrat (tidak digalakkan untuk pembakaran lemak);
 • dalam kapsul - 1 kapsul mengandungi 0,5 g karnitin. Biasanya 4 kapsul sehari dengan karbohidrat cepat diperlukan..

Catatan lain, kerana asetil-L-carnitine lebih baik diserap, ia boleh diambil tanpa pengambilan karbohidrat tambahan. Apa yang sangat berkesan apabila anda perlu mengambil suplemen sukan ini semasa perut kosong semasa latihan "lapar".

Adakah terdapat kesan sampingan??

Terdapat banyak teori yang menakutkan mengenai makanan tambahan ini, tetapi sebahagian besar dari mereka sepenuhnya diciptakan. Sebenarnya, banyak kajian menunjukkan bahawa bahan ini selamat. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana bahan berguna (ubat), anda boleh berlebihan. Dengan kata lain, gunakan dengan betul, kerana lebih banyak tidak selalu bermaksud lebih baik, dan mengambil terlalu banyak hampir pasti akan menyebabkan kesan sampingan. Berikut adalah beberapa perkara yang paling biasa: sakit perut, mual, kekejangan dan kekejangan otot, cirit-birit.
Dalam kes yang sangat jarang berlaku, orang yang cenderung kepada epilepsi semakin teruk.
Satu kajian mengatakan bahawa karnitin boleh menyebabkan masalah jantung. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa kajian ini bukan mengenai kesan makanan tambahan, tetapi kesan L-carnitine yang terdapat dalam daging merah. Kita mesti menambahkan bahawa dalam kebanyakan kajian, sebaliknya, menunjukkan bahawa karnitin memberi kesan positif pada jantung dan saluran darah.

Kesimpulan utama

Ringkasnya, kesan L-carnitine adalah membakar lemak dan mengekalkan simpanan glikogen.
Hasil akhirnya adalah bahawa ia tidak hanya membantu membakar lemak dengan lebih cepat (sebab utama mengapa ia digunakan sebagai makanan tambahan pembakar lemak), tetapi juga meningkatkan pertumbuhan otot. Dengan pengambilan yang cukup lama, ia dapat meningkatkan kadar testosteron dan mengurangkan sakit otot selepas latihan.
Walaupun sebilangan besar kajian membuktikan bahawa suplemen ini benar-benar selamat, ia mesti tetap diambil dalam dos yang tepat. Ingatlah bahawa lebih banyak tidak selalu bermaksud lebih baik.
Untuk memaksimumkan kesannya, karnitin harus diambil setelah latihan bersama dengan karbohidrat sederhana "cepat" (50 gram atau lebih).
Acetyl-L-carnitine boleh diambil semasa perut kosong kerana bentuk ini diserap dengan lebih mudah dan digunakan tanpa karbohidrat tambahan..

L-carnitine: untuk apa, bagaimana mengambil cecair, analog, kontraindikasi

Carnitine terdapat di hampir setiap sel di dalam badan. Ini memainkan peranan penting dalam pengeluaran tenaga, kerana ia bertanggungjawab untuk mengangkut asid lemak ke mitokondria. L-carnitine diperlukan untuk pemindahan asid lemak di dalam badan. Para saintis mula-mula mengasingkannya dari daging. Ini adalah makanan tambahan yang popular di kalangan atlet..

Apa itu L-carnitine dan dari mana ia berasal

Carnitine adalah vitamin, nutrien semula jadi yang terbuat dari asid amino lisin dan metionin yang dihasilkan di hati. Ia memainkan peranan penting dalam katabolisme sel..

L-carnitine bertindak sebagai molekul reseptor untuk asid lemak aktif di sitosol dan organel sel seperti mitokondria dan peroksisom. Ia berinteraksi secara intensif dengan koenzim A. Asid lemak rantai panjang dapat diangkut melalui membran mitokondria ke mitokondria, hanya dikaitkan dengan L-carnitine, di mana ia dibakar melalui pengoksidaan beta.

Keliru disebut BT dan B11. L-carnitine adalah komponen yang berkaitan dengan vitamin kumpulan ini..

Tubuh manusia dapat membentuk zat dari asid amino metionin dan lisin itu sendiri, tetapi menyerapnya terutamanya melalui daging. Carnitine terdapat dalam jumlah besar dalam daging merah, terutama pada biri-biri dan domba. Ketersediaan bio bahan dari makanan adalah 54 -87%. Penyerapan sebahagian besarnya bergantung pada kandungan karnitin dalam makanan, dan juga komposisinya.

Jumlah bekalan zat dalam badan adalah sekitar 20-25 g, dan peratusannya sangat tinggi pada tisu dengan metabolisme asid lemak yang tinggi. 98% L-carnitine disimpan di jantung dan otot rangka. Kira-kira 20 mg diekskresikan setiap hari melalui buah pinggang dalam air kencing..

Secara kimia mewakili asid amino gamma, tetapi tidak bersifat proteogenik. Jenis Carnitine:

 1. D adalah bentuk bahan yang tidak aktif yang mempunyai keupayaan untuk menyebabkan kekurangan zat. Ini boleh menghalang penyerapan nutrien bentuk lain yang mungkin lebih bermanfaat bagi tubuh..
 2. Sebagai bentuk aktif secara biologi, karnitin digunakan untuk meningkatkan tenaga pada atlet, pembina badan. Ia juga digunakan di kalangan orang yang menderita penyakit dan gangguan genetik..
 3. Alkar digunakan untuk meningkatkan fungsi otak dan kognisi..
 4. Bahan propionil-L-carnitine terlibat dalam menyokong peredaran darah. Dia berjuang dengan masalah yang berkaitan dengan aliran darah, seperti penyakit vaskular periferal. Carnitine Menurunkan Tekanan Darah Tinggi.
 5. Tartrate cepat diserap ke dalam otot. Oleh itu, L-carnitine dalam bentuk ini lebih kerap digunakan sebagai makanan tambahan sukan. Ia diresepkan pada masa pertumbuhan otot yang sukar pada atlet.

Kadang-kadang karnitin percuma boleh dinaikkan. Ini bermaksud seseorang tidak memuatkan badan secara fizikal.

Kebaikan dan khasiat L-carnitine

Bahan ini mempunyai sifat terapeutik yang berguna dalam rawatan sejumlah penyakit dan keadaan. L-carnitine, sebagai antioksidan, melawan radikal bebas berbahaya yang menyebabkan kerosakan sel yang serius..

Vitamin L-carnitine mempunyai pelbagai cara tindakan yang penting untuk tubuh:

 1. Pengangkutan asid lemak tak jenuh ganda rantai panjang ke dalam organel plastik. Tetapi untuk fungsi klasik ini, hanya 5% L-carnitine yang ada diperlukan..
 2. Melakukan fungsi penyangga koenzim A. Tubuh menggunakan 95% zat sebagai takungan penyangga untuk sebatian asil yang mengalami kekurangan oksigen.

L-carnitine selamat dan boleh digunakan dalam hampir semua jenis penyakit jantung. Mengurangkan tahap trigliserida, LP (a), melawan aterosklerosis. L-carnitine untuk jantung bermanfaat dalam mengatasi aritmia, melindungi sel dari sebatian rantai panjang.

Carnitine mengatasi penuaan otak, demensia, dan penyakit Alzheimer. Meningkatkan daya tumpuan dan kepekaan (kemampuan belajar). Tidak seperti kebanyakan antioksidan, L-carnitine dapat melalui penghalang darah-otak. Bahan ini mendorong dan melindungi pembentukan reseptor faktor pertumbuhan saraf..

Peranan L-carnitine untuk kesuburan lelaki adalah tinggi. Bahan ini meningkatkan jumlah ejakulasi, terbukti bahawa sperma diaktifkan, pergerakan dan daya tahannya bertambah baik, dan jumlah spermatozoa meningkat. Carnitine dapat meningkatkan kemungkinan konsepsi berjaya. Kesuburan wanita meningkat, kerana proses menanam telur yang disenyawakan ke dalam rahim adalah tenaga membran.

Ambil bahan semasa mengandung untuk mengelakkan kekurangan darah dan tisu wanita hamil, meningkatkan jisim otot janin dan meningkatkan daya hidup. Bekalan L-carnitine yang mencukupi menyumbang kepada perkembangan fungsi paru-paru dan jantung yang cepat di embrio. Semasa mengandung, janin dibekalkan nutrien melalui plasenta. L-carnitine ditambahkan ke makanan bayi untuk pertumbuhan bayi yang lebih baik.

Oleh kerana zat tersebut adalah molekul larut air, ia dikeluarkan dari darah pesakit dengan ginjal semasa hemodialisis. Ini menyebabkan pesakit dialisis mempunyai kadar L-carnitine yang sangat rendah..

Orang yang mengalami kegagalan buah pinggang yang maju sering mengambil bahan secara lisan atau intravena untuk mengimbangi kehilangan ini..

Sel hati mengandungi hingga 20.000 mitokondria, di mana komponen ini diperlukan untuk menghasilkan sejumlah besar tenaga. L-carnitine berguna untuk hati kerana mengurangkan kesan negatif alkohol. Bahan ini meningkatkan pembakaran lemak dan meningkatkan metabolisme saluran kencing, meningkatkan detoksifikasi ammonium..

L-carnitine membawa kepada vasodilatasi pada otot, peningkatan aliran darah dan peningkatan kekuatan secara spontan. Bahan mengurangkan beban pada otot dan mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh beban, sehingga waktu pemulihan dikurangkan, dan ketika beban diulang, produktivitas meningkat.

L-carnitine untuk rambut digunakan untuk mempercepat pertumbuhannya. Bahan mempengaruhi fasa anagen.

Petunjuk untuk digunakan

Penggunaan kompleks L-carnitine ditunjukkan untuk atlet untuk meningkatkan daya tahan dan keberkesanan semasa latihan.

Juga, ubat ini diresepkan kepada orang-orang dengan patologi jantung, bayi pramatang dan balita dalam tempoh pertumbuhan aktif untuk perkembangan normal otot rangka. Sebaiknya L-carnitine diambil oleh vegetarian dan individu untuk rawatan kompleks penyakit hati, jantung dan saluran darah, pankreas dan sistem endokrin.

Makanan apa yang mengandungi l-carnitine

Fakta menarik ialah sumber makanan L-carnitine mempunyai kadar penyerapan yang lebih tinggi daripada makanan tambahan.

Sumber utama bahan:

Carnitine terdapat dalam keju cheddar. Sumber bahan bukan haiwan merangkumi roti gandum dan asparagus.

Orang dewasa, yang dietnya kaya dengan daging merah, memakan purata 60 hingga 180 mg karnitin setiap hari. Diet vegan biasanya menyediakan 10-12 mg bahan setiap hari..

Persediaan yang mengandungi karnitin

L-carnitine terdapat dalam ubat-ubatan Tartrat, Arnebia, Acetylcarnitine.

Vitamin Arnebium dihasilkan di Jerman, komposisi dipilih sedemikian rupa sehingga unsur surih dan bahan lain saling melengkapi secara optimum..

Tartrate adalah karnitin yang paling berkesan untuk pertumbuhan otot. Ia mempunyai kemampuan unik untuk membakar lemak dan membantu membina otot. Carnitine sangat diminati dalam bidang perubatan sukan.

Sekiranya terdapat masalah dengan kelenjar tiroid atau antikoagulan, penting untuk berjumpa doktor sebelum digunakan.

Acetylcarnitine adalah agen metabolik. Kesannya disebabkan oleh kesan metabolik, penukaran tenaga dalam badan dan katabolisme lemak. Ini adalah L-carnitine terbaik antara yang suka..

Bentuk yang lebih inovatif dan maju. Ketersediaan bio lebih rendah daripada spesies sederhana.

Makanan tambahan lain dengan kandungan zat:

 1. Dan cetyl L-carnitine, 500, MRM. Ubat ini meningkatkan ingatan dan menyokong fungsi kognitif. Sebagai sebahagian daripada Acetyl L-carnitine, tepung beras dan kapsul selulosa.
 2. Acetyl-L-Carnitine dan Alpha Lipoic Acid, 650, Sumber Asli. Berat 1 tablet adalah 106 g. Ia tidak mempunyai rasa. Anda tidak boleh mengambil L-carnitine dan alpha-lipoic acid untuk serangan epilepsi, wanita hamil dan melanggar metabolisme gula darah.
 3. Lean Mode, Suplemen Pembakar Lemak Bebas Stimulan, Nutrisi EVLution. Ia tidak mengandungi perangsang, menekan selera makan dan mengatur tahap tenaga..
 4. Xtreme, Dymatize Nutrition. Pembakar lemak L-carnitine ringan secara serentak meningkatkan prestasi sukan. Meningkatkan daya tahan dan prestasi otot.
 5. L-Carnitine Fumarate dengan Carnitine Biosint, 855 mg, Doctor's Bes t. L-carnitine fumarate yang digunakan dalam penyediaan ini diperoleh dari L-carnitine gred farmasi.
 6. Essential Series, Platinum 100% Carnitine, 500 mg, Muscletech. Ubat dengan L-carnitine memulihkan otot selepas latihan. Ini bukan perangsang pertumbuhan mereka.
 7. Golden L-carnitine 10000 + Chrome, Olimp (Poland). Kecekapan dicapai hanya dengan latihan aktif..

Bentuk pelepasan L-carnitine dan komposisi mereka

Ia dibuat dalam bentuk sirap, tablet, kapsul, serbuk dan ampul. Setiap bentuk pelepasan L-carnitine berbeza dalam komposisi..

Pilihan ubat yang ada dan komposisinya ditunjukkan dalam jadual:

Bentuk pelepasan L-carnitine

Asid sitrik, fruktosa, pengawet. Sebilangan sirap mengandungi vitamin B5, kromium. Masukkan rasa limau gedang, epal dan pir, oren, beri

Makanan tambahan sukan L-carnitine: apakah itu dan bagaimana ia berfungsi

L-carnitine adalah salah satu makanan tambahan sukan yang paling popular. Hampir setiap pelatih menasihati pemula dan profesional untuk menggunakannya. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan jenis bahan apa, jenis L-carnitine, apa faedah dan kemudaratannya, dan apakah ia diperlukan untuk menurunkan berat badan..

Apa itu L-carnitine dan bagaimana ia berfungsi

Ramai orang menganggap levocarnitine (atau L-carnitine) vitamin kumpulan B. Sebenarnya, ini tidak sepenuhnya benar. Sebaliknya, ia adalah zat seperti vitamin yang secara semula jadi terdapat di alam semula jadi dan disintesis dalam badan. Walau bagaimanapun, dengan usaha fizikal yang serius, karnitin seseorang menjadi tidak mencukupi untuk seseorang, tubuh kekurangan zat yang mesti diisi semula dengan bantuan suplemen sukan khas.

Apa yang memberi L-carnitine ke badan kita? Bahan ini membantu asid lemak menembusi mitokondria sel, jadi lemak cepat teroksidasi dan diubah menjadi tenaga. Ringkasnya, ia membantu badan kita dengan cepat menukar lemak tidak bermanfaat menjadi tenaga yang kita perlukan..

Apakah faedah dan bahaya L-carnitine

Harta L-carnitine yang paling berharga adalah membantu mendapatkan tenaga maksimum untuk latihan. Oleh itu, terima kasih kerana mengambil makanan tambahan ini, anda dapat meningkatkan prestasi anda. Di samping itu, zat ini mengurangkan kepekatan asid laktik pada otot, yang bermaksud bahawa kekuatan selepas bersenam tidak akan begitu kuat.

Ciri bermanfaat lain dari suplemen ini:

 1. membantu oksigen menembusi sel;
 2. memperbaiki keadaan sistem imun;
 3. menurunkan kolesterol, dan oleh itu mencegah perkembangan aterosklerosis;
 4. meningkatkan kecekapan;
 5. menguatkan sistem kardiovaskular:
 6. Membantu mengurangkan berat badan sambil mengekalkan jisim otot tanpa lemak
 7. menyumbang kepada peningkatan jisim otot (kerana sintesis tenaga dari lemak, produktiviti latihan bertambah baik);
 8. meningkatkan fungsi otak;
 9. kesan positif pada saluran gastrousus;
 10. mengurangkan tempoh pemulihan setelah bermain sukan;
 11. berfungsi sebagai antioksidan dan mendorong penyingkiran toksin dari badan;
 12. memperbaiki keadaan hati, membantu selnya diperbaharui;
 13. kesan yang baik terhadap sistem saraf;
 14. meningkatkan kesuburan;
 15. Membantu tubuh dengan cepat mendapatkan semula kekuatan dalam tempoh selepas operasi, dan juga selepas sakit.

Sebenarnya, hanya ada satu kesan sampingan L-carnitine - ia meningkatkan selera makan. Oleh itu, mereka yang menurunkan berat badan harus merancang diet mereka dengan berhati-hati, mengelakkan makanan berkalori tinggi, jika tidak, terdapat risiko menambah berat badan.

Intoleransi individu terhadap komponen individu yang termasuk dalam bahan tambahan tertentu juga mungkin. Dan, tentu saja, ibu mengandung dan ketika menyusu tidak boleh mengambil bahan ini tanpa preskripsi doktor.

Dalam semua kes lain, L-carnitine tidak mempunyai kontraindikasi, boleh diterima dengan baik oleh badan dan tidak menimbulkan kesan sampingan..

Apakah jenis L-carnitine: pilih yang betul

Terdapat beberapa jenis suplemen ini yang dijual. Bergantung pada tujuan dan keperluan badan, anda boleh memilih bahan yang bukan sahaja dapat membantu membina otot dan membakar lemak, tetapi juga meningkatkan kesihatan.

Jenis aditif utama:

 1. Klasik - bahan dalam bentuk paling tulen. Bentuk yang paling popular di kalangan ahli bina badan dan atlet lain.
 2. Pelangsing Pembakaran Lemak Acetyl L-Carnitine. Ia meresap ke dalam otak dengan cepat kerana zat kumpulan asetil. Sekiranya ragu-ragu, L-carnitine mana yang lebih baik untuk menurunkan berat badan, ambil yang ini: dapatkan hasilnya lebih cepat.
 3. Yang paling mudah dicerna adalah L-carnitine tartrate. Ia mengandungi asam tartarik, jadi makanan tambahan diserap dengan cepat dan sepenuhnya oleh tubuh. Baru-baru ini, banyak atlet profesional memilih jenis ini.
 4. Untuk jantung, saluran darah dan memerangi keletihan - L-carnitine propionyl. Ini adalah bentuk halus dari bahan, doktor menetapkannya kepada orang yang mempunyai masalah dengan otot jantung miokardium.
 5. Untuk tenaga dan sistem kardiovaskular - L-carnitine fumarate. Asid fumarat ditambahkan ke zat utama, yang memperbaiki keadaan otot jantung, dan juga membantu melepaskan tenaga dari sel..

Makanan apa yang mengandungi L-carnitine dan adakah patut mengambil sportspit

Sebenarnya, kita mendapat bahan ini dari makanan biasa.. Sebilangan besar L-carnitine terdapat dalam makanan seperti daging lembu, ayam, ayam belanda, daging babi, susu, keju cottage, ikan, nasi, pisang, cendawan, roti, wortel, tomato.

Perlu diingat bahawa dalam sayur-sayuran dan buah-buahan bahan ini sama sekali tidak ada sama sekali atau sangat kecil, jadi semasa latihan keras lebih baik memberi tumpuan kepada produk tenusu dan daging. Tetapi untuk meningkatkan prestasi sahaja pemakanan tidak mencukupi, tubuh tidak akan menerima jumlah tenaga yang diperlukan untuk beban serius. Ini menjelaskan populariti L-carnitine sebagai pemakanan sukan: dalam makanan tambahan, zat ini terkandung dalam bentuk yang mudah dicerna, senang diambil, dan kesannya sudah dapat dilihat pada latihan pertama.

Pengambilan harian adalah 500-2000 mg (dan semasa pertandingan, sebilangan atlet mengambil sehingga 9 g sehari). Pemula harus bermula dengan 500 mg, dan dalam seminggu anda dapat menambah bahagiannya.

Bagaimana cara mengambil L-carnitine? Biasanya mereka meminumnya 3 kali sehari: 20-30 minit sebelum sarapan dan makan tengah hari, serta setengah jam sebelum latihan.

Cara mendapatkan kesan maksimum dari makanan tambahan: 4 rahsia

Terdapat beberapa rahsia yang dapat membantu anda mendapatkan kesan yang baik dari pengambilan bahan ini..

 1. Masuk sukan. Ramai orang berpendapat bahawa minum L-carnitine sudah cukup, dan berat badan akan hilang seolah-olah dengan sihir. Tidak, tanpa bersukan, anda bukan sahaja akan menurunkan berat badan, tetapi juga menambah berat badan (ingat tentang selera makan yang lesu).
 2. Latihan aerobik diperlukan. Makanan tambahan berfungsi paling baik apabila anda melakukan kardio, berenang, kecergasan, menari, bermain bola keranjang, tenis, dll..
 3. Masukkan asid lipoik. Asid meningkatkan tindakan makanan tambahan, sementara ia dijual di farmasi tanpa resep dan berharga sesen pun.
 4. Ingat makan betul. Sekiranya anda menggigit pai sukan, jangan bermimpi tentang penurunan berat badan. Hanya pemakanan yang betul yang akan membawa kejayaan: lebih banyak protein, kurang karbohidrat dan makanan berlemak. Tetapi jangan buang lemak dari diet sama sekali: biji rami atau minyak zaitun, ikan berminyak hanya akan bermanfaat.

Sekarang anda tahu sama ada mengambil L-carnitine, jenis apa yang harus dipilih dan bagaimana meningkatkan kesannya. Masih ada soalan? Tanya mereka kepada perunding kami: mereka akan membantu anda memilih makanan sukan yang tepat dan berkesan. Kami mengucapkan kejayaan baru kepada anda!

L-carnitine

L-carnitine (levocarnitine, carnitine) adalah bahan bioaktif, serupa dengan struktur dengan vitamin B. Oleh komposisi kimianya, ia adalah asid amino. Sintesis endogen levocarnitine berlaku di hati dan buah pinggang dengan penyertaan lisin dan penderma kumpulan metil - metionin. Sintesis bahan ini mustahil tanpa penyertaan vitamin C, kumpulan B, asid folik dan zat besi.

Matlamat karnitin adalah untuk mengambil bahagian dalam metabolisme lemak dan menenangkan tubuh dengan tenaga. Hasil daripada tindak balas kimia dari asid lemak dan koenzim-A, sebatian acyl-CoA yang diketahui banyak terbentuk. Dengan sendirinya, molekul ini tidak dapat menembusi mitokondria. Dan kemudian berlaku fenomena yang mencolok. Carnitine menggantikan koenzim-A dalam molekul dan berubah menjadi acyl-carnitine.

Tidak dikenali, secara bebas melewati membran ganda sel, yang juga mengandungi koenzim-A dan menembusi mitokondria. Di dalam sel, molekul acyl-CoA sudah disintesis dengan sendirinya. Di sana, proses pengoksidaan selanjutnya kepada produk metabolik akhir - air dan karbon dioksida - berlaku. Pada masa yang sama, sejumlah besar tenaga (molekul ATP) dilepaskan. Tetapi bagaimana dengan L-carnitine? Dia bebas untuk kembali.

Keperluan badan untuk L-carnitine

Sumber asid amino (lisin dan metionin) adalah makanan dan protein tisu otot anda sendiri. Tetapi, dengan makanan, hanya 100 - 300 mg bahan ini masuk setiap hari, sementara orang dewasa yang rata-rata badan perlu mengambil 300 - 600 mg karnitin untuk tempoh ini. Dengan kenaikan kos tenaga, pelbagai penyakit, kehamilan, keperluan untuk meningkat sebanyak 5-10 kali dan berjumlah 2000 mg atau lebih.

Hati menghasilkan 25% daripada norma harian bahan, selebihnya orang menerima L-carnitine dari produk:

 • ikan (merah, kaya dengan asid amino dan PUFA - Omega-3)
 • daging haiwan peliharaan dan liar, unggas;
 • produk tenusu, termasuk keju;
 • alpukat.

Terdapat masalah untuk kecergasan - ketersediaan bio rendah levocarnitine tulen ketika makan (hanya 5 - 15%). Kemudian, bagaimana mengambil L-carnitine? Atlet perlu mengambil hingga 4 g karnitin dari makanan dan makanan tambahan untuk meningkatkan jumlah bahan sebanyak 10%.

Adalah mungkin untuk merangsang pengambilan ubat yang lebih berkesan jika anda menggabungkannya dengan karbohidrat (peningkatan kolam sebanyak 21%). Gabungan ini sesuai untuk perenang, pelari maraton dan atlet yang biasa menggunakan karbohidrat..

Apakah sifat L-carnitine?

Hari ini, sifat bahan ini difahami dengan baik. Mereka digunakan oleh orang biasa, dan atlet, dan orang yang bermimpi menurunkan berat badan. Carnitine:

 • Ia mempunyai kesan anabolik dan sitoprotektif. Mempercepat pertumbuhan semula tisu, mempromosikan pertumbuhan otot dan kekuatan otot, meningkatkan prestasi;
 • meningkatkan stamina badan, menukar lemak menjadi tenaga;
 • meningkatkan daya ingatan dan kemampuan mental, mengurangkan manifestasi kemurungan dan kesakitan;
 • mengoptimumkan fungsi pembiakan, merangsang spermatogenesis.
 • meningkatkan fungsi penglihatan - menghalang perubahan distrofi pada saluran darah serat;
 • menggunakan "toksin" dan metabolit toksik yang terkumpul dalam sel semasa pengoksidaan lemak;
 • mengurangkan pembentukan asid laktik;
 • membantu pembekalan miokardium dengan oksigen;
 • melambatkan penuaan.

Semasa proses mengangkut asid, lemak tidak dibakar. Hanya bekalan tenaga sel otot berlaku. Oleh itu, perlu diingat bahawa L-carnitine untuk penurunan berat badan hanya digunakan dengan latihan intensif biasa..

Mengenai faedah L-carnitine

L-carnitine terlibat dalam proses biokimia badan secara universal. Ciri ini membolehkan kita membicarakannya sebagai makanan tambahan yang berguna dan menerapkannya dalam bidang perubatan yang paling luas, termasuk kosmetologi dan bidang sukan. Perlu dinyatakan mengenai faedah L-carnitine dan mengapa ia diperlukan..

Carnitine untuk jantung:

 • Menjadi antioksidan, melindungi sel jantung dari iskemia, hipoksia dan kesan tekanan;
 • menurunkan kolesterol dalam aliran darah.
 • meningkatkan kadar pemecahan lipid;
 • mencegah pembentukan gumpalan darah;
 • meningkatkan metabolisme kardiomiosit dan memelihara rizab ATP;

Carnitine untuk otak:

 • mempunyai sifat antidepresan, meningkatkan kesan serotonin;
 • meningkatkan daya ingatan, perhatian, meningkatkan kemampuan belajar.
 • meningkatkan daya tahan terhadap tekanan emosi dan beban berlebihan;
 • meningkatkan tidur;

Persediaan karnitin dalam perubatan sukan:

 • mengekalkan keadaan fisiologi yang optimum dan memberikan otot dengan tenaga yang diperlukan semasa latihan fizikal yang berat;
 • meningkatkan kecekapan dan daya tahan semasa latihan.
 • meningkatkan jisim otot melalui penggunaan depot lemak;

Untuk tubuh secara keseluruhan, L-carnitine akan memberikan rangsangan tenaga sepanjang hari, mewujudkan suasana hati yang baik dan menambahkan keyakinan diri.

Cara pengambilan L-carnitine

Bagi setiap orang, dilema berapa banyak dan bagaimana pengambilan L-carnitine harus diputuskan secara tegas secara individu, berdasarkan penggunaan tenaga mereka sendiri: semakin banyak tenaga yang dibelanjakan, semakin tinggi dos bahan yang digunakan. Perlu mematuhi peraturan tertentu untuk mengambil levocornitil:

 • Bagi atlet, dos harian adalah 2000 mg.
 • Apa-apa bentuk cecair ubat itu boleh digunakan dalam 40 minit. sebelum bermain sukan.
 • Sebiji tablet (kapsul) dimakan ketika sarapan.
 • Bentuk cecair bahan tersebut dijual dalam botol, seperti sirap (untuk dicairkan dengan air) atau dalam ampul. Skim penggunaan - 3 kali sehari, salah satunya sebelum latihan. Dos untuk atlet adalah 15 ml, selebihnya - 5 ml. Jangan menyalahgunakan makanan tambahan selama lebih dari satu setengah bulan..
 • Kanak-kanak minum ubat tersebut selama 30 hari dengan dos 25 tetes (2,5 mg carnitine) sehari.
 • Dalam bentuk tablet, levocarnitine ditelan (tidak diserap), dicuci dengan air biasa. Kemasukan adalah dari 0,2 g hingga 0,5 g, penerimaan tiga kali. Satu tablet diambil sebelum bersukan.
 • Kapsul itu ditelan dan dicuci dengan segelas air biasa. Penerimaan - 3 kali sehari, 1 hingga 2 kapsul (untuk atlet - 1500 mg). Kursus penerimaan adalah dari 2 hingga 6 bulan. Mereka minum sebulan, kemudian rehat 7 hari.
 • Serbuk adalah bentuk kebiasaan bagi atlet. Mereka sering membuat koktail daripadanya, jadi mereka biasa dengan prosedur penyediaannya. Cairkan serbuk dalam jumlah cecair yang ditunjukkan dalam arahan. Mereka meminum minuman bukan dengan meneguk berasingan, seperti teh, tetapi segera.

Soalan dos individu diselesaikan dengan baik dengan pelatih atau doktor. Perlu diingat bahawa L - karnitin untuk penurunan berat badan orang yang hanya menjalani diet - tidak berguna. Ia tidak dianggap sebagai pembakar lemak. Hanya kecergasan dan sukan yang sistematik yang membolehkan penggunaan ubat ini sebagai kaedah untuk menurunkan berat badan..

Mengenai topik perbincangan: "Bagaimana menggunakan L-carnitol dan adakah ia berbahaya?" perlu diingat bahawa levocarnitine bukan ubat bius, ia dianggap sebagai metabolit seperti vitamin dan digunakan dalam pemakanan sukan tanpa sekatan.

Memberi tenaga untuk mengatasi tekanan dan membantu dengan berat badan berlebihan - karnitin!

Carnitine (L-carnitine, levocarnitine, B11) adalah bahan seperti vitamin, asid amino yang disintesis oleh badan dan berkaitan dengan vitamin B, tetapi bukan vitamin. Ia digunakan dalam pemakanan sukan sebagai pembantu aktif dalam pembakaran lemak..

Ia terbentuk di buah pinggang dan hati (kira-kira 25%) dengan bantuan asid amino seperti metionin dan lisin. Pengumpulan berlaku terutamanya di hati dan otot.

Selebihnya 75% harus melalui penggunaan pelbagai bahan, seperti produk tenusu, daging, ikan. Dengan pengambilan zat ini tidak mencukupi ke dalam badan, sintesisnya juga berlaku di hati dan buah pinggang kerana komponen lain.

Dengan kekurangan zat-zat ini di dalam badan, pembentukan karnitin tidak dapat dilaksanakan. Keadaan ini dapat diperhatikan pada vegetarian yang tidak memakan daging dan produk tenusu, begitu juga pada orang tua. Dalam kes ini, pengambilan bahan tambahan biologi tambahan diperlukan..

Carnitine - apa itu dan mengapa ia diperlukan

L - carnitine adalah salah satu sumber tenaga dalam badan, penghasilan neurotransmitter dan serotonin (hormon kebahagiaan) di korteks serebrum. Tugas utamanya adalah pengangkutan asid lemak dalam sel dan pembentukan (asam ATP), molekul yang berfungsi sebagai sumber tenaga untuk semua proses tubuh. Kekurangannya dalam tubuh menyebabkan penurunan metabolisme, memburuknya jantung dan otak. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai levocarnitine dari artikel "L-carnitine - jantung yang sihat dan kejayaan dalam sukan".
Carnitine dan l-carnitine - apa perbezaannya? Sebenarnya tidak ada perbezaan, ini adalah dua nama bahan yang sama. Oleh itu, persoalan: "mana yang lebih baik - l-karnitin dan karnitin" dihapuskan dengan sendirinya. Levocarnitine mempunyai awalan L kerana ini membezakannya dari bentuk D yang lain, yang bukan hanya tidak mempunyai sifat berguna, tetapi juga berbahaya bagi tubuh.

Perhatian harus diberikan kepada bentuk aktif levocarnitine - asetil L - carnitine, yang formula diperkaya dalam kumpulan asetil. Oleh kerana itu, kemampuan asid amino untuk menembusi penghalang darah-otak (penghalang antara darah dan tisu saraf yang melindungi otak) meningkat, di mana ia menunjukkan sifat antioksidan. Keupayaan asetil L - karnitin ini melindungi tubuh daripada penuaan pramatang dan pemusnahan sel saraf..

Manfaat dan keburukan

Untuk apa karnitin berguna? Sebagai tambahan kepada keupayaan utama bahan untuk menghasilkan tenaga, ia juga:

 • Mengambil bahagian dalam percepatan proses metabolik;
 • Meningkatkan keupayaan bekerja dari segi mental dan fizikal;
 • Meningkatkan kepekatan;
 • Mengurangkan gejala mabuk (sebagai contoh, setelah pengambilan alkohol yang lama);
 • Berfungsi seperti pembakar lemak;
 • Membersihkan dari toksin;
 • Ia membantu tubuh pulih lebih cepat dengan senaman fizikal yang kuat;
 • Meningkatkan imuniti;
 • Membantu mendapatkan jisim otot;
 • Mempercepat proses penyembuhan.

Semasa bermain sukan L - carnitine mengurangkan sakit otot, meningkatkan stamina badan.

Faedah otak

Bagaimana zat itu baik untuk otak? Acetyl L - carnitine meningkatkan daya ingatan, mood, meningkatkan tumpuan, mengurangkan tekanan, meningkatkan tenaga sel otak. Mensintesis asetilkolin - neurotransmitter untuk pembentukan memori.

Digunakan dalam rawatan kemurungan (meningkatkan tahap norepinefrin dan serotonin), dan secara amnya dapat mengurangkan risiko terkena penyakit neurologi seperti Alzheimer dan Parkinson. Bahan ini digunakan dalam pencegahan strok dan dalam rawatan setelah serangan, memulihkan struktur tisu saraf.

Carnitine juga digunakan dalam penyakit dan keadaan berikut:

 • penurunan ingatan dengan usia;
 • katarak;
 • sindrom obsesif-kompulsif (fikiran cemas, keadaan obsesif, serangan panik);
 • Penyakit Peyronie;
 • kemandulan pada lelaki.

Aplikasi dalam bidang kosmetologi

Kerana fakta bahawa karnitin mempercepat proses metabolisme, mengaktifkan metabolisme lemak, mengatur proses penuaan, dia juga menemukan aplikasi dalam tata rias.

Carnitine dianggap sebagai "vitamin pertumbuhan" dan merangsang pertumbuhan rambut baru, oleh itu ia aktif digunakan dalam pelbagai prosedur kosmetik untuk menguatkan dan memperbaiki keadaan keriting.

Ini juga digunakan dalam mesoterapi dan topeng, kerana ia mempunyai kesan melicinkan dan melembutkan kulit, serta menormalkan peredaran darah darah. Ini memberikan kesan peremajaan yang cepat, "mengetatkan" wajah dan leher.

Kehamilan

Tidak digalakkan menggunakan karnitin semasa membawa bayi dan hanya diresepkan dalam kes yang luar biasa. Sekiranya anda akan mengambil ubat, misalnya, untuk menurunkan berat badan, pastikan anda berjumpa doktor untuk membandingkan faedah yang diharapkan bagi diri anda dengan potensi risiko kepada janin atau bayi.

Untuk kanak-kanak

Carnitine disebut sebagai "vitamin pertumbuhan," sehingga digunakan untuk menunda perkembangan psikofisik kanak-kanak. Sifat bahan ini membolehkannya digunakan untuk kebaikan bayi baru lahir. Asid amino diberikan kepada bayi pramatang untuk meningkatkan pertumbuhan dan berat badan. Ia juga digunakan untuk menebus gangguan kelahiran pramatang..

Petunjuk untuk digunakan

Digunakan untuk kekurangan karnitin primer dan sekunder.

Kekurangan primer adalah penyakit genetik yang disebabkan oleh kemerosotan metabolisme karnitin dan penyingkirannya dari tubuh dalam jumlah besar. Manifestasi: gangguan dalam kerja jantung, lesi sistem saraf pusat, peningkatan ukuran hati, dan selera makan.

Kekurangan sekunder akibat penyakit:

 • kerosakan otak;
 • kegagalan buah pinggang kronik;
 • penyakit jantung koronari;
 • strok.

Manifestasi kekurangan karnitin:

 • kelemahan;
 • hilang selera makan;
 • kapasiti kerja yang rendah;
 • mengantuk, apatis;
 • pelanggaran hati;
 • penurunan nada otot;
 • anemia;
 • ketidakstabilan emosi.

L - carnitine juga digunakan dalam terapi kompleks untuk strok iskemia, dengan pelbagai kecederaan otak, kemalangan serebrovaskular, penyakit jantung, tekanan, pelbagai voltan berlebihan.

Kontraindikasi

Hipersensitiviti terhadap bahan. Sebelum menggunakannya, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat.

Kesan sampingan permohonan

Bahan tersebut dianggap selamat dan walaupun penggunaannya melebihi fungsi ginjal yang baik, tidak ada pelanggaran yang dapat dikesan. Tetapi penting untuk mengetahui bahawa intoleransi individu terhadap bahan itu mungkin (jarang), dan juga kesan sampingan yang jarang berlaku:

 • loya;
 • sakit kepala;
 • disfungsi usus (cirit-birit, kembung perut);
 • peningkatan rembesan jus gastrik, yang boleh mencetuskan pembengkakan ulser atau gastritis;
 • gangguan tidur.

Pelangsingan Carnitine

Carnitine berkesan dalam membakar lemak. Untuk mencapai kesan maksimum, bahan tersebut harus diambil bersama dengan koenzim Q10. Dalam beberapa kes, asid lipoik ditambahkan. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai penggunaan asid amino untuk memerangi berat badan berlebihan dari artikel "Jangan lupa memantau berat badan - ambil L-carnitine untuk menurunkan berat badan".

Penting! Penggunaan karnitin harus disertai dengan aktiviti fizikal! Jika tidak, kesan pembakaran lemak dari pengambilan bahan ini tidak akan berlaku, kerana dalam keadaan tenang, karnitin tidak dapat memusnahkan lemak badan.

Carnitine dalam pemakanan sukan

Selalunya, karnitin boleh didapati dalam pemakanan sukan, kerana sangat penting bagi atlet. Mengapa ia digunakan dalam sukan? Semuanya sederhana. Semasa melakukan sebilangan besar latihan fizikal, kos tenaga yang besar berlaku: jantung berfungsi dengan kekuatan penuh, perbelanjaan tenaga yang besar berlaku oleh otak. Oleh itu, untuk mengisi kos tenaga, tubuh perlu mengambil karnitin, yang merupakan sumber tenaga tambahan.

Asid amino meningkatkan daya tahan, membantu dalam pemulihan badan semasa melakukan senaman fizikal yang tinggi, membolehkan anda membina jisim otot bersih dan melakukan "pengeringan" yang berkualiti..

Bahan ini juga digunakan dalam sukan anaerobik dan aktif digunakan dalam bina badan, angkat tenaga, dll. Dengan latihan berterusan, karnitin membantu meningkatkan jisim otot, sesuai untuk mengukir badan. Ia sangat mengehadkan pengumpulan tisu adiposa.

Penting untuk mengambilnya untuk stamina badan dan dalam sukan aerobik, seperti berlari, berenang, tenis.

Untuk mencapai kesan maksimum, zat ini digunakan dengan diet seimbang..

Penting untuk diperhatikan bahawa L - carnitine bukan ubat bius dan boleh digunakan oleh atlet tanpa sekatan (hanya sekiranya intoleransi individu, penggunaan bahan harus dibatasi).

Di manakah zatnya

Makanan apa yang terdapat dalam karnitin? Kandungan zat yang tinggi diperhatikan dalam daging merah (80 mg per 100 g), serta produk tenusu, ikan, dan unggas. Dalam produk lain, kandungannya sangat rendah..

Semasa makan daging dalam diet biasa, keperluan harian untuk asam amino dilindungi, jika tidak ada penyakit dan gaya hidup yang tidak aktif. Dengan aktiviti aktif atau adanya patologi, keperluan untuk karnitin meningkat.

Jadual kandungan karnitin dalam produk:

ProdukKandungan dalam sumber L - karnitin (mg per 100g)
Daging steak95
Rusa103
Daging cincang93
Babi27.6
Susu3.3
ikan hering11.2
Ais krim3.6
Keju Keras2
Keju kotej1.1
Asparagus0.95
Pasta0.126
Nasi0.05
Telur0.012

Penting untuk dipertimbangkan bahawa semasa rawatan haba bahagian bahan terurai dan tidak terlibat dalam badan. Oleh itu, pilihan yang optimum adalah penggunaan bahan tambahan makanan.

Carnitine dari Solgar dan pengeluar lain

Sekiranya anda berminat untuk membeli ubat, tetapi kehilangan banyak produk, pilihan yang tepat akan membantu anda mengkaji sebilangan produk dan ulasan mengenai produk tersebut..

Solgar L-Carnitine, 500 mg, 60 Tablet

Makanan tambahan pengeluar mengandungi L - carnitine, yang memberikan peningkatan tenaga dan metabolisme tisu adiposa. Rumusan suplemen yang unik memastikan penyerapan zat yang optimum dalam badan. Produk ini tidak mengandungi alergen dan bahan tambahan tiruan..

Pengguna sangat berpuas hati dengan keberkesanan produk, yang disahkan oleh banyak ulasan (https://www.iherb.com/r/Solgar-L-Carnitine-500-mg-60-Tablets/13071):

"Produk yang sangat bagus! Terdapat lebih daripada cukup tenaga! Saya akan membelinya lagi! "

"Hai, suami saya adalah atlet profesional (peringkat pasukan kebangsaan), dan saya bermain sukan sebagai hobi. Kami berusia lebih dari 30 tahun, dan setelah bekerja keras setiap hari tidak ada kekuatan yang cukup untuk latihan yang berkualiti.

L-carnitine memberikan banyak tenaga dan membantu membakar lemak. Kami mempunyai alat seperti itu sangat mahal, jadi kami memesan barang dengan iherb - jauh lebih murah. Walaupun anda bukan atlet, tetapi bekerja keras, anda mempunyai hari yang sibuk, anda boleh menolong diri sendiri dengan mengambil L-carnitine. Saya dan suami sangat berpuas hati! "

Kini Makanan, L-Carnitine, 500 mg, 180 Caps Veggie

Jenama ini menawarkan L-carnitine, asid amino penting yang menjaga kesihatan dan stamina badan secara keseluruhan, meningkatkan pemindahan asid lemak ke membran sel untuk menghasilkan tenaga yang diperlukan oleh tubuh kita. Ia adalah pembakar lemak yang berkesan.

“Saya telah turun 11.8 kg sejak Mei. Saya dengan berhati-hati mengikuti diet, tetapi pada akhir Ogos saya hanya kehilangan 3 kg lemak. Kemudian saya mula minum L-carnitine. Hasilnya, saya dapat menurunkan 7 kg dalam 1.5 bulan. Sekarang saya yakin bahawa karnitin sangat penting untuk penurunan berat badan yang berkesan. ".

"Berkat ubat itu, saya bertenaga sepanjang hari. Sekarang saya mendapat faedah berkali-kali lebih banyak dari berbasikal harian. Saya pernah mengambil carnitine dalam bentuk cair, dan takut kapsulnya kurang berkesan. Namun, saya tersilap dan dapat merasakan kesannya pada hari-hari pertama kemasukan! ”

Ibu bapa juga berpuas hati dengan ubat tersebut:

"Kami mengambil L-carnitine untuk rawatan kelenjar tiroid dan jantung dan gembira kerana ia menyumbang kepada peningkatan. Sebaik sahaja anak perempuan saya berhenti mengambil ubat, keadaannya bertambah buruk. ".

Formula Jarrow, Acetylcarnitine, 500 mg, 120 Kapsul

Acetyl-L-carnitine - menggalakkan pengeluaran tenaga, berfungsi sebagai antioksidan, melindungi sel saraf dari faktor berbahaya.

"Kami menggunakan ubat untuk mengurangkan hiperaktif. Makanan tambahan berfungsi dengan berkesan sehingga anak kita tidak lagi memerlukan Adderall, ubat untuk mengatasi gangguan hiperaktif kekurangan perhatian. Dianjurkan kepada semua ibu bapa yang anaknya mengalami masalah yang sama ”.

"Saya menggunakan ini dengan CoQ10 untuk mengatasi kesakitan dan kehilangan mobiliti yang disebabkan oleh kesan sampingan pengambilan statin. Setelah mengambil ubat, saya dapat bergerak dan rasa sakit berkurang. Untuk memeriksa keberkesanan makanan tambahan, saya berhenti mengambilnya (tidak minum selama 3 bulan) dan segera merasakan perbezaannya - rasa sakit kembali, menjadi sangat sukar untuk bergerak. Sekarang saya yakin akan keberkesanan karnitin dan saya selalu mengambilnya ".

Carnitine: beli produk asal dengan harga terbaik

Sekiranya anda ingin membeli ubat yang benar-benar asli dan tidak membayar lebih, anda harus mengunjungi kedai dalam talian Ayberb. Pilihan laman web ini ditentukan oleh beberapa perkara penting yang mesti dipertimbangkan ketika membeli apa-apa makanan tambahan:

 • Hanya barang asli dan berkualiti tinggi. Eicherb menawarkan produk dari jenama nutraseutikal dipercayai yang produknya diteliti dengan teliti dan memenuhi standard kualiti yang paling ketat..
 • Ulasan pelanggan sebenar. Respons dan komen di laman web kedai dalam talian hanya boleh meninggalkan pelanggan sebenar setelah membeli barang. Tidak ada ulasan yang dibeli atau tidak bermakna yang mengandungi maklumat palsu.
 • Dasar harga berorientasikan pelanggan. Di kedai dalam talian anda boleh menemui ubat dengan l carnitine dari 356.84 hingga 2308.24 rubel. Dana dengan kos rendah juga berkualiti tinggi dan berkesan, kerana "saudara" mereka yang lebih mahal. Harga meningkat dengan peningkatan kepekatan l-carnitine, atau sebilangan besar kapsul ubat.

Rasa bahawa anda tidak dapat mengatasi tekanan? Perhatikan gangguan ingatan dan mengantuk? Daya tahan semasa latihan pada sifar? Ambil makanan tambahan dengan L - carnitine. Ambil makanan tambahan karnitin. Ini akan membantu mengembalikan tenaga dan kekuatan anda, membantu dalam melawan berat badan berlebihan.!

Auto: Irina Krasnoselskaya

Semua bahan di laman web Priroda-Znaet.ru dipersembahkan untuk tujuan maklumat sahaja. Sebelum menggunakan sebarang kaedah, berunding dengan doktor adalah MANDATORI!

Olga Koroleva

Dihantar: 24-08-2018

Dikemas kini: 08-11-2019

Olga di laman web kami bertanggungjawab untuk pemilihan pengarang dan kualiti bahan yang diterbitkan.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes