Untuk apa L-carnitine dan bagaimana mengambilnya?

L-carnitine sebenarnya bukan makanan tambahan baru. Ia mendapat populariti pada tahun 80-an abad yang lalu, tetapi, seperti biasanya dalam industri pemakanan sukan, ia secara beransur-ansur digantikan oleh pembakar lemak lain yang mungkin menjanjikan. Namun, baru-baru ini dia memulakan kembali aktif, walaupun terdapat tinjauan negatif dan pelbagai kisah meragukan yang disebarkan oleh mereka yang tidak pernah menggunakannya. Ia tidak berkesan dan tidak selamat.
Masalahnya adalah bahawa sebahagian besar bahan pembakar lemak memang diragukan hanya kerana tidak memberikan hasil yang dijanjikan. Dalam kes L-carnitine, keadaannya berbeza. Banyak kajian yang baik telah dikumpulkan tentangnya, ulasan dan hasilnya, yang akan kita bahas.

Apakah L-carnitine??

Ramai yang salah menyebutnya sebagai asam amino, tetapi lebih tepat disebut sebagai zat seperti vitamin yang serupa dengan asid amino. Sebenarnya, ia dikelaskan dalam keluarga vitamin B ketika pertama kali ditemui pada awal tahun 1900-an. Ia mempunyai dua bentuk utama: L-carnitine dan D-carnitine. L-carnitine adalah bentuk aktif zat, dan ia terdapat di alam semula jadi dan terdapat dalam semua suplemen bio sukan. Oleh itu, jika label itu hanya mengatakan karnitin, maka itu bermaksud bahawa itu adalah L-carnitine.
Perkara yang sama berlaku untuk L-glutamin dan L-citrulline..

Peranan utama L-carnitine dalam badan adalah memusnahkan simpanan lemak, mengubahnya menjadi asid lemak, dan kemudian mengangkutnya ke mitokondria sel untuk mengubahnya menjadi ATP - sumber tenaga selular.

Seperti yang kita semua ketahui, ATP adalah mesin utama pengecutan otot..
Apabila anda melakukan latihan kekuatan sebelum kegagalan otot, anda terpaksa berhenti, kerana cadangan ATP habis sepenuhnya. Selepas ini, diperlukan sekitar 3-5 minit untuk menebusnya. Terdapat dua sumber tenaga utama yang digunakan tubuh untuk menghasilkan ATP: simpanan lemak dan glikogen.
Semasa berkurangnya aktiviti, tubuh dapat memproses lemak menjadi ATP pada kecepatan yang cukup, tetapi semasa latihan fizikal yang kuat, tubuh terpaksa bergantung terutama pada glikogen. Sebab utama karnitin dianggap sebagai makanan tambahan pembakar lemak adalah hakikat bahawa ia mendorong penggunaan lemak dan bukannya glikogen. Terdapat beberapa bentuk L-carnitine yang berbeza, tetapi semuanya sama-sama berkesan:

 • L-carnitine
 • L-Tartrate L-Carnitine
 • Propionyl L-Carnitine

Semua bentuk ini boleh terkandung dalam bahan tambahan dan mempunyai aktiviti yang hampir sama. Acetyl-L-carnitine sangat biasa. Ini adalah bentuk makanan tambahan yang cukup popular, sama seperti kreatin monohidrat dan kreatin hidroklorida adalah bentuk kreatin yang terkenal..
Telah lama terbukti bahawa asetil-L-carnitine lebih baik diserap dan menembusi penghalang darah-otak (memasuki otak) daripada semua bentuk lain. Tidak jelas bagaimana ini mempengaruhi keberkesanan bahan tersebut, tetapi diketahui bahawa ia mempunyai sifat antioksidan tambahan.

Mengapa L-Carnitine Adalah Makanan Tambahan yang Popular

Ia digunakan terutamanya untuk tujuan membakar lemak. Namun, dia membuktikan dirinya dengan baik dalam tempoh pemulihan setelah menjalani latihan, jadi dia menjadi sangat terkenal dalam sukan olahraga dan pembinaan otot. Pembina badan dan orang yang serius dalam kecergasan menggunakannya kerana ia membantu memperbaiki struktur badan..
Kekurangan karnitin dalam tubuh manusia adalah perkara yang sangat jarang berlaku. Tetapi vegan dan orang tua mengandungi sedikit. Sumber utama L-carnitine adalah daging merah, ayam dan produk tenusu. Alpukat, brokoli, kacang-kacangan, dan lain-lain dapat dibezakan dari produk tumbuhan, tetapi jumlah bahan aktif biologi di dalamnya jauh lebih sedikit.
Oleh itu, jika anda tidak makan daging, anda pasti kekurangan karnitin di dalam badan, bukan hanya kerana anda tidak memakannya dari makanan, tetapi anda juga mempunyai sedikit asid amino dari mana tubuh dapat mensintesisnya.

Pengeluaran (sintesis) karnitin bergantung kepada beberapa keadaan. Ini memerlukan asid amino lisin dan metionin, yang di ginjal atau hati bergabung untuk membentuk molekul L-carnitine.
95% bahan berharga ini terdapat pada otot rangka badan..
Adalah dipercayai bahawa mendapatkan jisim otot tanpa lemak yang berkaitan hampir mustahil. Oleh itu, apa-apa makanan tambahan yang dapat membantu dalam proses ini dengan cepat menjadi popular. Fungsi utama L-carnitine dalam badan adalah pengangkutan lemak ke mitokondria dengan pembakaran dan pemeliharaan simpanan glikogen berikutnya. Sebagai tambahan, sebagai hasil peningkatan kadar glikogen, ia meningkatkan sintesis protein dan melambatkan pemecahan otot..

Apakah Faedah L-Carnitine?

Salah satu kelebihan terbesar adalah bahawa ia dikaji dengan baik. Ini bermaksud bahawa kesan sampingan positif dan mungkin diketahui. Dari yang positif, seseorang dapat menamakan: membakar lemak, meningkatkan keupayaan bekerja, meningkatkan pemulihan otot dan mengurangkan rasa sakit setelah bersenam.

L-carnitine dan pembakaran lemak

Sekiranya anda mengetahui mekanisme tindakan, maka akan menjadi jelas kepada anda bahawa ini adalah pembakar lemak yang agak bertenaga. Beberapa kajian menunjukkan bahawa peningkatan karnitin tidak mengakibatkan pembakaran lemak. Kesan ketara hanya dapat dicapai dalam keadaan di mana sebelum ini tidak mencukupi dalam badan, dan pengambilan makanan tambahan dapat menghilangkan kekurangannya. Tetapi kajian lain telah dijalankan. Selama 24 minggu, pengendara basikal diberi 2 gram L-carnitine pada waktu pagi, bersama dengan 80 gram karbohidrat sederhana "cepat". Kumpulan yang lain hanya diberi karbohidrat. Akibatnya, kumpulan L-carnitine membakar 55% lebih banyak lemak dan 55% lebih sedikit glikogen daripada kumpulan yang hanya mengambil karbohidrat.
Mengapa dalam beberapa kajian terdapat pembakaran lemak, sementara yang lain tidak?
Sebabnya ialah: suplemen mesti diambil bersama dengan karbohidrat sederhana, yang secara dramatik meningkatkan tahap insulin dalam darah. Insulin diperlukan untuk mengangkut karnitin ke dalam sel-sel badan, di mana ia mempunyai kesan pembakaran lemak. Oleh itu, tanpa karbohidrat cepat, L-carnitine tidak dapat masuk ke dalam sel dalam jumlah yang mencukupi..
Oleh itu cadangannya: ambil L-carnitine selepas bersenam dengan banyak karbohidrat cepat. Di samping itu, kepekaan insulin meningkat dengan ketara dalam tempoh selepas bersenam. Oleh itu, bukan sahaja tahap insulin akan meningkat oleh karbohidrat, tetapi juga sel-sel tubuh akan menerimanya dengan lebih mudah..

Perincian lain, protein whey juga menyebabkan pelepasan insulin yang besar di dalam badan. Oleh itu, lebih baik menggabungkan semua faktor ini: mengambil karnitin selepas latihan, bersama dengan protein whey dan karbohidrat cepat.

Pertumbuhan L-carnitine dan otot

Dalam tempoh selepas aktiviti fizikal yang berat, bekalan glikogen dalam badan hampir kosong. Dan karnitin membantu menggunakan asid lemak untuk tenaga, bukannya glikogen, tahap rendah yang boleh menyebabkan pemusnahan serat otot dan melambatkan sintesis protein.
L-carnitine membantu mengelakkannya dengan memelihara simpanan glikogen. Dan dengan alasan yang sama, pemulihan semakin pantas.

Terdapat satu lagi kesan yang baik dari suplemen ini. Ia melebarkan saluran darah melalui pengeluaran nitrik oksida (NO). Ini menghasilkan lebih banyak oksigen dan nutrien memasuki otot, meningkatkan sintesis protein dan meningkatkan pemulihan otot. Ini adalah salah satu sebab utama mengapa nitrat oksida (NO) juga digunakan sebagai makanan tambahan..

L-carnitine dan testosteron

Beberapa kajian membuktikan bahawa L-carnitine dapat meningkatkan kadar testosteron dan hormon lain dengan meningkatkan penyerapan. Ini disebabkan oleh peningkatan sebenar jumlah reseptor androgen..

L-carnitine dan sakit otot

Tidak jelas bagaimana ini berlaku, tetapi ini tidak berkaitan dengan pengumpulan asid laktik. Dengan pengambilan berpanjangan 3 gram sehari dalam kajian, terbukti dengan pasti bahawa ia dapat mengurangkan intensiti kesakitan otot selepas latihan.

Dos L-Carnitine Berkesan

Sekali lagi, perkara yang paling penting untuk diingat mengenai pengambilan karnitin adalah mengambilnya bersama dengan karbohidrat “cepat” (dengan indeks glisemik tinggi). Agar L-carnitine memasuki otot, tahap insulin mesti cukup tinggi. Dan, seperti yang disebutkan di atas, penggunaannya selepas latihan meningkatkan penyerapan (penyerapan) dalam sel dengan ketara.

Dos L-carnitine yang diambil bergantung pada jenis suplemen. Contohnya, asetil-L-carnitine diserap dengan lebih mudah, jadi banyak yang tidak diperlukan. Kira-kira 1-2 gram sehari akan mencukupi. Sebaliknya, pelbagai bentuk (L-carnitine-L-tartrate dan propionyl-L-carnitine) harus diambil dalam dos yang lebih tinggi. Tidak ada peraturan yang ketat, tetapi kebanyakan atlet mengambil kira-kira 3 gram sehari atau lebih..
Terdapat beberapa bentuk pelepasan:

 • dalam serbuk - 2 g dicairkan dalam jus, jika perlu, bahagikan dos menjadi dua dos;
 • cecair - 1 penutup ukuran (mengandungi 1000-1500 mg), bentuk siap ini mengandungi karbohidrat (tidak digalakkan untuk pembakaran lemak);
 • dalam kapsul - 1 kapsul mengandungi 0,5 g karnitin. Biasanya 4 kapsul sehari dengan karbohidrat cepat diperlukan..

Catatan lain, kerana asetil-L-carnitine lebih baik diserap, ia boleh diambil tanpa pengambilan karbohidrat tambahan. Apa yang sangat berkesan apabila anda perlu mengambil suplemen sukan ini semasa perut kosong semasa latihan "lapar".

Adakah terdapat kesan sampingan??

Terdapat banyak teori yang menakutkan mengenai makanan tambahan ini, tetapi sebahagian besar dari mereka sepenuhnya diciptakan. Sebenarnya, banyak kajian menunjukkan bahawa bahan ini selamat. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana bahan berguna (ubat), anda boleh berlebihan. Dengan kata lain, gunakan dengan betul, kerana lebih banyak tidak selalu bermaksud lebih baik, dan mengambil terlalu banyak hampir pasti akan menyebabkan kesan sampingan. Berikut adalah beberapa perkara yang paling biasa: sakit perut, mual, kekejangan dan kekejangan otot, cirit-birit.
Dalam kes yang sangat jarang berlaku, orang yang cenderung kepada epilepsi semakin teruk.
Satu kajian mengatakan bahawa karnitin boleh menyebabkan masalah jantung. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa kajian ini bukan mengenai kesan makanan tambahan, tetapi kesan L-carnitine yang terdapat dalam daging merah. Kita mesti menambahkan bahawa dalam kebanyakan kajian, sebaliknya, menunjukkan bahawa karnitin memberi kesan positif pada jantung dan saluran darah.

Kesimpulan utama

Ringkasnya, kesan L-carnitine adalah membakar lemak dan mengekalkan simpanan glikogen.
Hasil akhirnya adalah bahawa ia tidak hanya membantu membakar lemak dengan lebih cepat (sebab utama mengapa ia digunakan sebagai makanan tambahan pembakar lemak), tetapi juga meningkatkan pertumbuhan otot. Dengan pengambilan yang cukup lama, ia dapat meningkatkan kadar testosteron dan mengurangkan sakit otot selepas latihan.
Walaupun sebilangan besar kajian membuktikan bahawa suplemen ini benar-benar selamat, ia mesti tetap diambil dalam dos yang tepat. Ingatlah bahawa lebih banyak tidak selalu bermaksud lebih baik.
Untuk memaksimumkan kesannya, karnitin harus diambil setelah latihan bersama dengan karbohidrat sederhana "cepat" (50 gram atau lebih).
Acetyl-L-carnitine boleh diambil semasa perut kosong kerana bentuk ini diserap dengan lebih mudah dan digunakan tanpa karbohidrat tambahan..

L-carnitine: untuk apa, bagaimana mengambil cecair, analog, kontraindikasi

Carnitine terdapat di hampir setiap sel di dalam badan. Ini memainkan peranan penting dalam pengeluaran tenaga, kerana ia bertanggungjawab untuk mengangkut asid lemak ke mitokondria. L-carnitine diperlukan untuk pemindahan asid lemak di dalam badan. Para saintis mula-mula mengasingkannya dari daging. Ini adalah makanan tambahan yang popular di kalangan atlet..

Apa itu L-carnitine dan dari mana ia berasal

Carnitine adalah vitamin, nutrien semula jadi yang terbuat dari asid amino lisin dan metionin yang dihasilkan di hati. Ia memainkan peranan penting dalam katabolisme sel..

L-carnitine bertindak sebagai molekul reseptor untuk asid lemak aktif di sitosol dan organel sel seperti mitokondria dan peroksisom. Ia berinteraksi secara intensif dengan koenzim A. Asid lemak rantai panjang dapat diangkut melalui membran mitokondria ke mitokondria, hanya dikaitkan dengan L-carnitine, di mana ia dibakar melalui pengoksidaan beta.

Keliru disebut BT dan B11. L-carnitine adalah komponen yang berkaitan dengan vitamin kumpulan ini..

Tubuh manusia dapat membentuk zat dari asid amino metionin dan lisin itu sendiri, tetapi menyerapnya terutamanya melalui daging. Carnitine terdapat dalam jumlah besar dalam daging merah, terutama pada biri-biri dan domba. Ketersediaan bio bahan dari makanan adalah 54 -87%. Penyerapan sebahagian besarnya bergantung pada kandungan karnitin dalam makanan, dan juga komposisinya.

Jumlah bekalan zat dalam badan adalah sekitar 20-25 g, dan peratusannya sangat tinggi pada tisu dengan metabolisme asid lemak yang tinggi. 98% L-carnitine disimpan di jantung dan otot rangka. Kira-kira 20 mg diekskresikan setiap hari melalui buah pinggang dalam air kencing..

Secara kimia mewakili asid amino gamma, tetapi tidak bersifat proteogenik. Jenis Carnitine:

 1. D adalah bentuk bahan yang tidak aktif yang mempunyai keupayaan untuk menyebabkan kekurangan zat. Ini boleh menghalang penyerapan nutrien bentuk lain yang mungkin lebih bermanfaat bagi tubuh..
 2. Sebagai bentuk aktif secara biologi, karnitin digunakan untuk meningkatkan tenaga pada atlet, pembina badan. Ia juga digunakan di kalangan orang yang menderita penyakit dan gangguan genetik..
 3. Alkar digunakan untuk meningkatkan fungsi otak dan kognisi..
 4. Bahan propionil-L-carnitine terlibat dalam menyokong peredaran darah. Dia berjuang dengan masalah yang berkaitan dengan aliran darah, seperti penyakit vaskular periferal. Carnitine Menurunkan Tekanan Darah Tinggi.
 5. Tartrate cepat diserap ke dalam otot. Oleh itu, L-carnitine dalam bentuk ini lebih kerap digunakan sebagai makanan tambahan sukan. Ia diresepkan pada masa pertumbuhan otot yang sukar pada atlet.

Kadang-kadang karnitin percuma boleh dinaikkan. Ini bermaksud seseorang tidak memuatkan badan secara fizikal.

Kebaikan dan khasiat L-carnitine

Bahan ini mempunyai sifat terapeutik yang berguna dalam rawatan sejumlah penyakit dan keadaan. L-carnitine, sebagai antioksidan, melawan radikal bebas berbahaya yang menyebabkan kerosakan sel yang serius..

Vitamin L-carnitine mempunyai pelbagai cara tindakan yang penting untuk tubuh:

 1. Pengangkutan asid lemak tak jenuh ganda rantai panjang ke dalam organel plastik. Tetapi untuk fungsi klasik ini, hanya 5% L-carnitine yang ada diperlukan..
 2. Melakukan fungsi penyangga koenzim A. Tubuh menggunakan 95% zat sebagai takungan penyangga untuk sebatian asil yang mengalami kekurangan oksigen.

L-carnitine selamat dan boleh digunakan dalam hampir semua jenis penyakit jantung. Mengurangkan tahap trigliserida, LP (a), melawan aterosklerosis. L-carnitine untuk jantung bermanfaat dalam mengatasi aritmia, melindungi sel dari sebatian rantai panjang.

Carnitine mengatasi penuaan otak, demensia, dan penyakit Alzheimer. Meningkatkan daya tumpuan dan kepekaan (kemampuan belajar). Tidak seperti kebanyakan antioksidan, L-carnitine dapat melalui penghalang darah-otak. Bahan ini mendorong dan melindungi pembentukan reseptor faktor pertumbuhan saraf..

Peranan L-carnitine untuk kesuburan lelaki adalah tinggi. Bahan ini meningkatkan jumlah ejakulasi, terbukti bahawa sperma diaktifkan, pergerakan dan daya tahannya bertambah baik, dan jumlah spermatozoa meningkat. Carnitine dapat meningkatkan kemungkinan konsepsi berjaya. Kesuburan wanita meningkat, kerana proses menanam telur yang disenyawakan ke dalam rahim adalah tenaga membran.

Ambil bahan semasa mengandung untuk mengelakkan kekurangan darah dan tisu wanita hamil, meningkatkan jisim otot janin dan meningkatkan daya hidup. Bekalan L-carnitine yang mencukupi menyumbang kepada perkembangan fungsi paru-paru dan jantung yang cepat di embrio. Semasa mengandung, janin dibekalkan nutrien melalui plasenta. L-carnitine ditambahkan ke makanan bayi untuk pertumbuhan bayi yang lebih baik.

Oleh kerana zat tersebut adalah molekul larut air, ia dikeluarkan dari darah pesakit dengan ginjal semasa hemodialisis. Ini menyebabkan pesakit dialisis mempunyai kadar L-carnitine yang sangat rendah..

Orang yang mengalami kegagalan buah pinggang yang maju sering mengambil bahan secara lisan atau intravena untuk mengimbangi kehilangan ini..

Sel hati mengandungi hingga 20.000 mitokondria, di mana komponen ini diperlukan untuk menghasilkan sejumlah besar tenaga. L-carnitine berguna untuk hati kerana mengurangkan kesan negatif alkohol. Bahan ini meningkatkan pembakaran lemak dan meningkatkan metabolisme saluran kencing, meningkatkan detoksifikasi ammonium..

L-carnitine membawa kepada vasodilatasi pada otot, peningkatan aliran darah dan peningkatan kekuatan secara spontan. Bahan mengurangkan beban pada otot dan mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh beban, sehingga waktu pemulihan dikurangkan, dan ketika beban diulang, produktivitas meningkat.

L-carnitine untuk rambut digunakan untuk mempercepat pertumbuhannya. Bahan mempengaruhi fasa anagen.

Petunjuk untuk digunakan

Penggunaan kompleks L-carnitine ditunjukkan untuk atlet untuk meningkatkan daya tahan dan keberkesanan semasa latihan.

Juga, ubat ini diresepkan kepada orang-orang dengan patologi jantung, bayi pramatang dan balita dalam tempoh pertumbuhan aktif untuk perkembangan normal otot rangka. Sebaiknya L-carnitine diambil oleh vegetarian dan individu untuk rawatan kompleks penyakit hati, jantung dan saluran darah, pankreas dan sistem endokrin.

Makanan apa yang mengandungi l-carnitine

Fakta menarik ialah sumber makanan L-carnitine mempunyai kadar penyerapan yang lebih tinggi daripada makanan tambahan.

Sumber utama bahan:

Carnitine terdapat dalam keju cheddar. Sumber bahan bukan haiwan merangkumi roti gandum dan asparagus.

Orang dewasa, yang dietnya kaya dengan daging merah, memakan purata 60 hingga 180 mg karnitin setiap hari. Diet vegan biasanya menyediakan 10-12 mg bahan setiap hari..

Persediaan yang mengandungi karnitin

L-carnitine terdapat dalam ubat-ubatan Tartrat, Arnebia, Acetylcarnitine.

Vitamin Arnebium dihasilkan di Jerman, komposisi dipilih sedemikian rupa sehingga unsur surih dan bahan lain saling melengkapi secara optimum..

Tartrate adalah karnitin yang paling berkesan untuk pertumbuhan otot. Ia mempunyai kemampuan unik untuk membakar lemak dan membantu membina otot. Carnitine sangat diminati dalam bidang perubatan sukan.

Sekiranya terdapat masalah dengan kelenjar tiroid atau antikoagulan, penting untuk berjumpa doktor sebelum digunakan.

Acetylcarnitine adalah agen metabolik. Kesannya disebabkan oleh kesan metabolik, penukaran tenaga dalam badan dan katabolisme lemak. Ini adalah L-carnitine terbaik antara yang suka..

Bentuk yang lebih inovatif dan maju. Ketersediaan bio lebih rendah daripada spesies sederhana.

Makanan tambahan lain dengan kandungan zat:

 1. Dan cetyl L-carnitine, 500, MRM. Ubat ini meningkatkan ingatan dan menyokong fungsi kognitif. Sebagai sebahagian daripada Acetyl L-carnitine, tepung beras dan kapsul selulosa.
 2. Acetyl-L-Carnitine dan Alpha Lipoic Acid, 650, Sumber Asli. Berat 1 tablet adalah 106 g. Ia tidak mempunyai rasa. Anda tidak boleh mengambil L-carnitine dan alpha-lipoic acid untuk serangan epilepsi, wanita hamil dan melanggar metabolisme gula darah.
 3. Lean Mode, Suplemen Pembakar Lemak Bebas Stimulan, Nutrisi EVLution. Ia tidak mengandungi perangsang, menekan selera makan dan mengatur tahap tenaga..
 4. Xtreme, Dymatize Nutrition. Pembakar lemak L-carnitine ringan secara serentak meningkatkan prestasi sukan. Meningkatkan daya tahan dan prestasi otot.
 5. L-Carnitine Fumarate dengan Carnitine Biosint, 855 mg, Doctor's Bes t. L-carnitine fumarate yang digunakan dalam penyediaan ini diperoleh dari L-carnitine gred farmasi.
 6. Essential Series, Platinum 100% Carnitine, 500 mg, Muscletech. Ubat dengan L-carnitine memulihkan otot selepas latihan. Ini bukan perangsang pertumbuhan mereka.
 7. Golden L-carnitine 10000 + Chrome, Olimp (Poland). Kecekapan dicapai hanya dengan latihan aktif..

Bentuk pelepasan L-carnitine dan komposisi mereka

Ia dibuat dalam bentuk sirap, tablet, kapsul, serbuk dan ampul. Setiap bentuk pelepasan L-carnitine berbeza dalam komposisi..

Pilihan ubat yang ada dan komposisinya ditunjukkan dalam jadual:

Bentuk pelepasan L-carnitine

Asid sitrik, fruktosa, pengawet. Sebilangan sirap mengandungi vitamin B5, kromium. Masukkan rasa limau gedang, epal dan pir, oren, beri

Makanan tambahan sukan L-carnitine: apakah itu dan bagaimana ia berfungsi

L-carnitine adalah salah satu makanan tambahan sukan yang paling popular. Hampir setiap pelatih menasihati pemula dan profesional untuk menggunakannya. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan jenis bahan apa, jenis L-carnitine, apa faedah dan kemudaratannya, dan apakah ia diperlukan untuk menurunkan berat badan..

Apa itu L-carnitine dan bagaimana ia berfungsi

Ramai orang menganggap levocarnitine (atau L-carnitine) vitamin kumpulan B. Sebenarnya, ini tidak sepenuhnya benar. Sebaliknya, ia adalah zat seperti vitamin yang secara semula jadi terdapat di alam semula jadi dan disintesis dalam badan. Walau bagaimanapun, dengan usaha fizikal yang serius, karnitin seseorang menjadi tidak mencukupi untuk seseorang, tubuh kekurangan zat yang mesti diisi semula dengan bantuan suplemen sukan khas.

Apa yang memberi L-carnitine ke badan kita? Bahan ini membantu asid lemak menembusi mitokondria sel, jadi lemak cepat teroksidasi dan diubah menjadi tenaga. Ringkasnya, ia membantu badan kita dengan cepat menukar lemak tidak bermanfaat menjadi tenaga yang kita perlukan..

Apakah faedah dan bahaya L-carnitine

Harta L-carnitine yang paling berharga adalah membantu mendapatkan tenaga maksimum untuk latihan. Oleh itu, terima kasih kerana mengambil makanan tambahan ini, anda dapat meningkatkan prestasi anda. Di samping itu, zat ini mengurangkan kepekatan asid laktik pada otot, yang bermaksud bahawa kekuatan selepas bersenam tidak akan begitu kuat.

Ciri bermanfaat lain dari suplemen ini:

 1. membantu oksigen menembusi sel;
 2. memperbaiki keadaan sistem imun;
 3. menurunkan kolesterol, dan oleh itu mencegah perkembangan aterosklerosis;
 4. meningkatkan kecekapan;
 5. menguatkan sistem kardiovaskular:
 6. Membantu mengurangkan berat badan sambil mengekalkan jisim otot tanpa lemak
 7. menyumbang kepada peningkatan jisim otot (kerana sintesis tenaga dari lemak, produktiviti latihan bertambah baik);
 8. meningkatkan fungsi otak;
 9. kesan positif pada saluran gastrousus;
 10. mengurangkan tempoh pemulihan setelah bermain sukan;
 11. berfungsi sebagai antioksidan dan mendorong penyingkiran toksin dari badan;
 12. memperbaiki keadaan hati, membantu selnya diperbaharui;
 13. kesan yang baik terhadap sistem saraf;
 14. meningkatkan kesuburan;
 15. Membantu tubuh dengan cepat mendapatkan semula kekuatan dalam tempoh selepas operasi, dan juga selepas sakit.

Sebenarnya, hanya ada satu kesan sampingan L-carnitine - ia meningkatkan selera makan. Oleh itu, mereka yang menurunkan berat badan harus merancang diet mereka dengan berhati-hati, mengelakkan makanan berkalori tinggi, jika tidak, terdapat risiko menambah berat badan.

Intoleransi individu terhadap komponen individu yang termasuk dalam bahan tambahan tertentu juga mungkin. Dan, tentu saja, ibu mengandung dan ketika menyusu tidak boleh mengambil bahan ini tanpa preskripsi doktor.

Dalam semua kes lain, L-carnitine tidak mempunyai kontraindikasi, boleh diterima dengan baik oleh badan dan tidak menimbulkan kesan sampingan..

Apakah jenis L-carnitine: pilih yang betul

Terdapat beberapa jenis suplemen ini yang dijual. Bergantung pada tujuan dan keperluan badan, anda boleh memilih bahan yang bukan sahaja dapat membantu membina otot dan membakar lemak, tetapi juga meningkatkan kesihatan.

Jenis aditif utama:

 1. Klasik - bahan dalam bentuk paling tulen. Bentuk yang paling popular di kalangan ahli bina badan dan atlet lain.
 2. Pelangsing Pembakaran Lemak Acetyl L-Carnitine. Ia meresap ke dalam otak dengan cepat kerana zat kumpulan asetil. Sekiranya ragu-ragu, L-carnitine mana yang lebih baik untuk menurunkan berat badan, ambil yang ini: dapatkan hasilnya lebih cepat.
 3. Yang paling mudah dicerna adalah L-carnitine tartrate. Ia mengandungi asam tartarik, jadi makanan tambahan diserap dengan cepat dan sepenuhnya oleh tubuh. Baru-baru ini, banyak atlet profesional memilih jenis ini.
 4. Untuk jantung, saluran darah dan memerangi keletihan - L-carnitine propionyl. Ini adalah bentuk halus dari bahan, doktor menetapkannya kepada orang yang mempunyai masalah dengan otot jantung miokardium.
 5. Untuk tenaga dan sistem kardiovaskular - L-carnitine fumarate. Asid fumarat ditambahkan ke zat utama, yang memperbaiki keadaan otot jantung, dan juga membantu melepaskan tenaga dari sel..

Makanan apa yang mengandungi L-carnitine dan adakah patut mengambil sportspit

Sebenarnya, kita mendapat bahan ini dari makanan biasa.. Sebilangan besar L-carnitine terdapat dalam makanan seperti daging lembu, ayam, ayam belanda, daging babi, susu, keju cottage, ikan, nasi, pisang, cendawan, roti, wortel, tomato.

Perlu diingat bahawa dalam sayur-sayuran dan buah-buahan bahan ini sama sekali tidak ada sama sekali atau sangat kecil, jadi semasa latihan keras lebih baik memberi tumpuan kepada produk tenusu dan daging. Tetapi untuk meningkatkan prestasi sahaja pemakanan tidak mencukupi, tubuh tidak akan menerima jumlah tenaga yang diperlukan untuk beban serius. Ini menjelaskan populariti L-carnitine sebagai pemakanan sukan: dalam makanan tambahan, zat ini terkandung dalam bentuk yang mudah dicerna, senang diambil, dan kesannya sudah dapat dilihat pada latihan pertama.

Pengambilan harian adalah 500-2000 mg (dan semasa pertandingan, sebilangan atlet mengambil sehingga 9 g sehari). Pemula harus bermula dengan 500 mg, dan dalam seminggu anda dapat menambah bahagiannya.

Bagaimana cara mengambil L-carnitine? Biasanya mereka meminumnya 3 kali sehari: 20-30 minit sebelum sarapan dan makan tengah hari, serta setengah jam sebelum latihan.

Cara mendapatkan kesan maksimum dari makanan tambahan: 4 rahsia

Terdapat beberapa rahsia yang dapat membantu anda mendapatkan kesan yang baik dari pengambilan bahan ini..

 1. Masuk sukan. Ramai orang berpendapat bahawa minum L-carnitine sudah cukup, dan berat badan akan hilang seolah-olah dengan sihir. Tidak, tanpa bersukan, anda bukan sahaja akan menurunkan berat badan, tetapi juga menambah berat badan (ingat tentang selera makan yang lesu).
 2. Latihan aerobik diperlukan. Makanan tambahan berfungsi paling baik apabila anda melakukan kardio, berenang, kecergasan, menari, bermain bola keranjang, tenis, dll..
 3. Masukkan asid lipoik. Asid meningkatkan tindakan makanan tambahan, sementara ia dijual di farmasi tanpa resep dan berharga sesen pun.
 4. Ingat makan betul. Sekiranya anda menggigit pai sukan, jangan bermimpi tentang penurunan berat badan. Hanya pemakanan yang betul yang akan membawa kejayaan: lebih banyak protein, kurang karbohidrat dan makanan berlemak. Tetapi jangan buang lemak dari diet sama sekali: biji rami atau minyak zaitun, ikan berminyak hanya akan bermanfaat.

Sekarang anda tahu sama ada mengambil L-carnitine, jenis apa yang harus dipilih dan bagaimana meningkatkan kesannya. Masih ada soalan? Tanya mereka kepada perunding kami: mereka akan membantu anda memilih makanan sukan yang tepat dan berkesan. Kami mengucapkan kejayaan baru kepada anda!

L-carnitine: apa itu? Untuk apa? Bagaimana nak guna?

Farida Seidova

Doktor dan Editor / Diterbitkan

Kongsi halaman ini

Apakah L-carnitine??

L-carnitine disintesis dalam hati, ginjal dan otak manusia dan haiwan dari asid amino penting, lisin dan metionin. Sebilangan besar - kira-kira 95% - terkumpul di jantung dan otot rangka. 2 Hanya kira-kira 25% daripada keperluan harian bahan yang dihasilkan dalam badan. 3 Sejumlah bahan memasuki badan dengan makanan. Namun, memandangkan rentak kehidupan manusia moden, tekanan dan aktiviti fizikal yang semakin meningkat, pengambilan karnitin tambahan sebagai bahan tambahan adalah disyorkan.

Sumber makanan utama produk adalah daging merah, termasuk daging lembu, daging babi, domba. Seratus gram daging merah mentah mengandungi hingga 140-190 mg L-carnitine. 4 Perlu diingat bahawa dalam daging yang mengalami perlakuan panas, jumlah bahan sedikit berkurang. Dari segi suplemen, terdapat empat bentuk karnitin yang boleh didapati: L-carnitine, propionyl-L-carnitine, L-carnitine-L-tartrate, dan asetil-L-carnitine.

Untuk apa L-carnitine??

L-carnitine melakukan banyak fungsi penting dalam tubuh manusia: ia membantu meningkatkan pengeluaran tenaga mental dan fizikal, meningkatkan daya tahan terhadap tekanan, membebaskan badan dari toksin, mengurangkan tahap trigliserida dalam darah, merangsang pertumbuhan semula tisu, merangsang otak, mempunyai kesan antioksidan. Dalam artikel ini, kami akan memberi tumpuan kepada sifat produk yang ingin diketahui oleh atlet..

 • Pembentukan tenaga dalam badan:

L-carnitine mendorong pengangkutan asid lemak dari depot lemak ke sel otot di mana ia diubah menjadi tenaga: ia digunakan sebagai bahan bakar untuk membuat ATP - asid trifosfat adenosin, yang merupakan sumber tenaga sejagat.

Ringkasnya, tubuh menggunakan karnitin untuk menukar lemak menjadi tenaga.

Pada masa yang sama, peranan kreatin dalam proses ini adalah kuncinya. Asid lemak tidak boleh secara bebas, tanpa bantuan karnitin, menembusi selaput mitokondria selular, di mana ia diubah menjadi tenaga. 5

Secara teorinya, berkat peranan suplemen ini, ia dapat dianggap sebagai pembakar lemak, tetapi ini adalah titik pertimbangan, kerana kajian tidak memberikan jawapan yang jelas untuk persoalan ini..

 • Peningkatan aktiviti fizikal dan stamina:

Baru pada tahun 2011 pertama kali menunjukkan bahawa pengambilan karnitin sebagai bahan tambahan tidak hanya menyebabkan peningkatan kandungannya pada otot, tetapi juga menyumbang kepada perubahan kadar metabolisme pada otot dan meningkatkan prestasi fizikal. 6

Di samping itu, kajian bersama oleh saintis dari Akademi Budaya Fizikal Negeri Rusia, University of California dan Oregon menunjukkan bahawa peningkatan kepekatan karnitin bebas dalam sel akibat pengambilan suplemen boleh memberi kesan ergogenik positif, tahap manifestasi yang akan bergantung pada dos dan kaedah pengambilan sediaan karnitin. 7

 • Perlindungan dan pemulihan otot selepas latihan:

Di samping itu, kajian lain menunjukkan bahawa L-carnitine juga mempunyai kesan positif terhadap pemulihan selepas latihan. Beberapa hasil kajian dengan L-carnitine telah membuktikan bahawa ia dapat mengurangkan sakit otot selepas bersenam. 8

Kajian lain, yang menggunakan pengimejan resonans magnetik, menunjukkan bahawa otot atlet dari kumpulan yang pesertanya mengambil dua gram karnitin (dos harian) tahan terhadap kemusnahan, berbeza dengan peserta yang merupakan sebahagian daripada kumpulan plasebo. 9 Ternyata L-carnitine mengurangkan tahap kerosakan sel otot.

Bila perlu mengambil carnitine?

Fakta menarik ialah anda boleh menggunakan suplemen ini baik semasa pengeringan dan ketika mendapat jisim otot.

Sekiranya anda menggunakan karnitin dalam tempoh pengeringan, ia akan membantu anda membakar lemak, kerana ia akan digunakan sebagai sumber tenaga tambahan - kami telah mempertimbangkan mekanisme kerja ini.

 • Apabila mendapat jisim otot:

Sebilangan besar orang ingin memperoleh lebih daripada sekadar otot, iaitu otot, tanpa lemak. Itulah sebabnya pengambilan karnitin tambahan diperlukan semasa penambahan jisim - ia akan membantu mencegah pembentukan lemak, sehingga memberikan sekumpulan otot "bersih".

Sebagai tambahan, sebagai hasil dari kajian, ditunjukkan bahawa suplemen karnitin dapat menyumbang kepada penggunaan asam amino yang lebih berhati-hati sebagai sumber tenaga, sehingga menciptakan peluang untuk sintesis protein baru. 10 Kesan ini dapat menjelaskan kemampuan karnitin untuk meningkatkan jisim otot yang ditunjukkan dalam eksperimen dengan haiwan dan manusia. sebelas

Satu kajian yang dilakukan pada tahun 2006 menunjukkan bahawa pengambilan L-carnitine-L-tartrate selama tiga minggu menyumbang kepada peningkatan bilangan reseptor androgen pada serat otot sebanyak 15%. 12 Ini, seterusnya, menyebabkan peningkatan kepekaan otot terhadap androgen (testosteron). Testosteron, seperti yang anda ketahui, mencetuskan proses pertumbuhan otot dan peningkatan jisim otot. Kualiti yang tidak dijangka untuk "pembakar lemak", kerana banyak yang menganggapnya, bukan?

Cara pengambilan carnitine?

Seperti yang disebutkan di atas, ada banyak pilihan suplemen yang termasuk karnitin. Untuk meningkatkan prestasi sukan dan output kuasa, paling kerap disarankan untuk menggunakan L-carnitine-L-tartrate dengan tepat. Dos hariannya berbeza dari 1000 hingga 4000 mg.

Makanan tambahan ini sesuai dengan semua jenis pembakar lemak dan bahkan meningkatkan kesannya. Sebaiknya gunakannya setelah latihan atau pada siang hari, dengan makanan, dengan makanan berkarbohidrat tinggi dan tinggi protein. Dos standard L-carnitine berbeza dari 500 hingga 2000 mg sehari.

Asetil-L-carnitine harus diambil dengan cara yang sedikit berbeza. Ia diserap dengan lebih baik semasa perut kosong, jadi lebih baik membawanya di antara waktu makan dengan ubat pembakar lemak lain. Dos yang disyorkan - 630 - 2500 mg.

Kesimpulannya

Tidak kira apa pun tujuan sukan anda, pengambilan karnitin akan membantu anda kelihatan lebih baik, kerana ia meningkatkan proses pembakaran lemak dan pembentukan otot. Atas sebab inilah pakar pemakanan dan suplemen sukan sangat menyarankan agar atlet memasukkan karnitin dalam rancangan pemakanan mereka. Dengan pendekatan yang betul, hasilnya tidak akan lama.

Pengarang: Alexey Likhachev

Penyunting dan penyusun bukti: Farida Seidova

Mengapa saya memerlukan L carnitine, cara mengambilnya, makanan apa yang terkandung di dalamnya

Vitamin B11 (L carnitine, levocarnitine, vitamin W) memainkan peranan penting dalam metabolisme. Menggalakkan pengeluaran tenaga, bekalan nutrien kepada tubuh. Ia diperoleh dalam proses sintesis asid amino lisin dan metionin dengan jumlah vitamin C, B dan zat besi yang mencukupi.

Tubuh manusia menghasilkan carnitin, tetapi kuantitinya tidak mencukupi. Selain itu, anda perlu mendapatkan makanan protein atau makanan tambahan.

Ciri Umum Vitamin B11

L carnitine adalah sebatian vitamin B. Bahan asal semula jadi dihasilkan oleh badan. Terkumpul oleh otot, hati. Mengambil bahagian dalam proses metabolik. Cabarannya adalah untuk memindahkan asid lemak ke sel. Mengekalkan keadaan aktif koenzim A. Diperlukan untuk pengeluaran tenaga.

Dalam perubatan, membetulkan proses metabolik. Meningkatkan selera makan, metabolisme lemak, pertumbuhan semula; meningkatkan sintesis protein.

Untuk apa saya karnitin?

 • membantu sistem kardiovaskular (menormalkan kolesterol, menguatkan otot miokardium);
 • menguatkan sistem saraf;
 • membuang toksin;
 • menggalakkan penurunan berat badan secara intensif bersama dengan latihan;
 • meningkatkan daya tahan fizikal dalam sukan;
 • meningkatkan ingatan;
 • digunakan dalam rawatan kemandulan lelaki;
 • meningkatkan tahap testosteron.

Kekurangan vitamin B ditunjukkan oleh mati pucuk kronik, apatis, kelemahan otot. Kanak-kanak di bawah umur 10 tahun mengalami pertumbuhan yang membantutkan.

Pengurangan kandungan yang diperhatikan pada vegetarian, orang tua.

Lebihan membawa kepada gangguan metabolik, alergi.

Di mana B11 terkandung?

Pemakanan yang betul dan sihat merangkumi keperluan harian untuk karnitin.

Makanan apa yang mengandungi l carnitine

Nama carnitine diterima dari perkataan Latin caro - meat, tidak sia-sia. Sumber - Produk Haiwan.

Sumber utama karnitin adalah produk haiwan. Terkandung dalam semua jenis daging. Jumlah terbesar adalah daging lembu dan daging kambing. Agak kurang pada daging babi, daging arnab. Daging ayam (ayam, angsa, ayam belanda itik), makanan laut, produk susu berukuran sama.

Kandungan setiap 100 g produk:

 • plumbum daging merah: 30-120 mg;
 • daging unggas mengambil kedudukan kedua: 5-23 mg;
 • ikan dan makanan laut: 3-15 mg;
 • produk tenusu: 2.5-13 mg.

Penasihat produk ikan akan menebus ikan hering B11 atau krustasea (12-15 mg setiap 100 g). Hati ikan kod dapat meningkatkan sifat bermanfaat levocarnitine. Vitamin B yang terdapat dalam produk meningkatkan penyerapannya.

Hampir tidak ada dalam makanan tumbuhan, dari 0,5 hingga 4 mg adalah dalam 100 g.

Semasa menyusun diet dengan penekanan pada b11, penting untuk menjaga keseimbangan makanan. Tidak ada satu resipi. Setiap organisma merasakan keperluan yang berbeza untuk jenis makanan..

Pencinta manis akan menikmati pencuci mulut dengan susu pekat (karnitin: 10 mg setiap 100 g).

Dengan rawatan haba, karnitin sebahagiannya hancur. Perkara ini mesti diambil kira semasa menyediakan makanan..

Vitamin di farmasi

Vitamin B11 hancur sebahagian ketika dipanaskan. Anda dapat mengatasi kekurangan dengan ubat-ubatan dan makanan tambahan. Industri farmaseutikal menghasilkan levocarnitine dalam bentuk serbuk, kapsul dan tablet, dalam bentuk cecair. Kaedah pentadbiran dan dos dijelaskan dalam penjelasan ubat. Makanan tambahan diambil selepas latihan. Bersama dengan makanan kaya karbohidrat.

Farmasi l carnitine diberi dos yang ketat. Melebihi norma tidak wajar. Lebihan boleh membahayakan kesihatan anda. Gunakan ubat selepas berunding dengan doktor.

Borang Tambahan L Carnitine:

 • Bersih semasa menghasilkan badan.
 • Tartrate el carnitine, mengandungi asid tartarik. Cepat diserap.
 • Acetyl el carnitine menembusi penghalang darah-otak. Mengaktifkan otak.
 • Propionyl el carnitine, asid amino glisin ditambah. Meningkatkan aliran darah semasa bersenam.
 • Fumarate el carnitine, asid fumarat terdapat. Mengatur keasidan.

Bahan aktif utama dipelihara. Komponen kedua meningkatkan kesan vitamin W pada tubuh dalam arah yang berbeza

Keperluan harian untuk vitamin b11

Diet yang dirancang dengan betul merangkumi keperluan harian vitamin B11. Produk yang mengandungi l carnitine ada..

Norma bergantung pada usia. Jumlah optimum dalam mg.

Untuk dewasa: 300.

Pengambilan tambahan l carnitine diperlukan dalam tempoh latihan mental dan fizikal. Perlu karnitin meningkat 5-10 kali.

Kebaikan Vitamin B11

Faedah L carnitine sangat bagus. Ia mempunyai kesan penyembuhan pada manusia. Mengapa badan memerlukan B11:

 • Digunakan dalam rawatan hemofilia dan anemia: mempengaruhi pembekuan darah.
 • Meningkatkan Stamina dan Prestasi.
 • Levocarnitine untuk menurunkan berat badan digunakan kerana kemampuan untuk mempercepat pembakaran lemak pada waktu latihan. Berkesan di bawah beban kuasa. Menurunkan berat badan.
 • Mengurangkan kekurangan oksigen dalam tisu dan pengeluaran asid laktik otot. Dalam sukan, karnitin membantu pulih dengan cepat setelah melakukan aktiviti sukan..
 • Vitamin b11 adalah antioksidan. Membuang toksin dan toksin.
 • Meningkatkan fungsi jantung, menurunkan kolesterol, menormalkan tekanan darah. Mengurangkan risiko serangan jantung, aterosklerosis.
 • Memulihkan sistem pencernaan. Meningkatkan rembesan jus gastrik.
 • Digunakan untuk hipoksia otak. Ia berlaku seperti pencegahan strok dan Alzheimer.
 • Meningkatkan aktiviti mental. Beban lebih mudah dibawa, prestasi intelektual lebih tinggi.
 • Mengambil l carnitine untuk lelaki. Meningkatkan kesuburan. B11 untuk lelaki dalam perancangan kehamilan: meningkatkan kualiti sperma.
 • Vitamin b11 mempunyai keupayaan untuk memberikan kesan terapi dan profilaksis pada tubuh manusia..
 • Untuk kesihatan lelaki, l carnitine sangat bermanfaat. Lelaki dengan levocarnitine yang berkurang mempunyai risiko kemandulan.
 • Orang yang aktif secara fizikal perlu meningkatkan stamina.

Kesan sampingan dan kontraindikasi terhadap penggunaan vitamin b 11

Walaupun tindakan B11 berkesan, penggunaan yang tidak terkawal akan membawa kepada kesan sampingan yang negatif..

Overdosis l carnitine akan memberi kesan negatif kepada kesihatan keseluruhan. Mual, cirit-birit, insomnia adalah gejala yang kerap. Intoleransi individu terhadap komponen aktif dalam bahan tambahan adalah mungkin. Dalam kes yang jarang berlaku, reaksi alergi yang teruk mungkin timbul..

Dalam l carnitine, kesan sampingan jarang berlaku, boleh diterima dengan baik..

 • kehamilan dan penyusuan susu ibu;
 • penyakit hati (sirosis);
 • penyakit buah pinggang
 • diabetes.

Levocarnitine tidak boleh diambil dengan ubat pembekuan darah. Ini akan menyebabkan pembekuan darah..

Penggunaan dengan makanan tambahan lain yang mengandungi bahan aktif B11 akan menyebabkan overdosis. Sekiranya b11 diperlukan untuk alasan perubatan, maka penerimaan di bawah pengawasan pakar. Kesihatan manusia bergantung pada dos yang betul..

L carnitine popular di kalangan atlet. Makanan tambahan meningkatkan masa senaman dengan meningkatkan daya tahan.

Juga, ubat ini digunakan dengan berat badan berlebihan. Keupayaan mengubah lemak menjadi tenaga menjadikan karnitin untuk menurunkan berat badan sebagai ubat pilihan.

B11 adalah vitamin yang mempunyai kesan terapeutik. Doktor menetapkannya untuk pelbagai penyakit. Penyakit jantung, saluran darah, gangguan ingatan adalah petunjuk untuk digunakan.

Maklum balas positif dari doktor mengenai karnitin sebagai agen terapi membolehkannya diresepkan kepada orang-orang dari kumpulan umur yang berbeza.

Vitamin b11 sangat penting untuk tubuh manusia. Dengan mengekalkan tahap normal, anda dapat mengelakkan masalah kesihatan, meningkatkan kecergasan fizikal.

Cara mengambil L-carnitine dengan betul - panduan terperinci

Kandungan:

L-carnitine adalah zat seperti vitamin yang terdapat di tisu otot semua mamalia, kerana ia memainkan peranan penting dalam metabolisme. Kira-kira 20-30 g carnitine terkandung dalam tisu otot dan hati manusia, bergantung pada kecergasan dan ciri genetik. Keperluannya adalah dari 0,2 hingga 0,5 g, dan dapat mencapai hingga 2 g sehari dengan latihan yang sangat intensif.

L-carnitine terdapat dalam banyak produk yang kita konsumsi setiap hari, terutamanya semua jenis daging, serta ikan, keju kotej, gandum dan lain-lain. Walaupun demikian, seringkali kekurangan karnitin dari sumber tradisional dan penggunaan tambahannya diperlukan, terutama bagi atlet dan orang yang menjalani gaya hidup aktif dan mereka yang ingin menurunkan berat badan.

Dos harian bergantung pada banyak petunjuk, terutamanya pada usia, petunjuk antropometri, status kesihatan dan tahap aktiviti fizikal. Anggaran dos:

 • Untuk kanak-kanak sehingga setahun - sehingga 30 mg.
 • Kanak-kanak dari 1 hingga 3 tahun termasuk - 35-60mg.
 • Kanak-kanak dari usia 4 hingga 6 tahun - 60-100 mg.
 • Kanak-kanak berumur 6 hingga 18 tahun - dari 100 hingga 500 mg.
 • Orang dewasa yang tidak terlibat dalam sukan disyorkan 250 hingga 500 mg.
 • Bagi atlet dan orang yang menjalani gaya hidup aktif dan mereka yang ingin menurunkan berat badan, dos harian yang disyorkan adalah dari 500 hingga 1500 mg.

Walaupun ubat tidak berbahaya 100%, jangan melebihi dos 2 g / hari, kerana ini tidak masuk akal, tidak ada hubungan langsung antara jumlah karnitin yang dimakan dan intensiti penurunan berat badan.

Tempoh kemasukan boleh dari 2 hingga 6 bulan.

Apakah L-carnitine??

Pertama, perlu diingat bahawa L-carnitine bukanlah pil "ajaib" yang sangat diidamkan yang akan membantu anda menurunkan berat badan tanpa berusaha. Kedua, kebarangkalian pil "sihir" itu wujud, pada prinsipnya, cenderung menjadi sifar pada kelajuan cahaya.

Jadi, carnitine terdapat dalam tisu otot dan namanya berasal dari bahasa Latin "carnis" - daging. L-carnitine (levocarnitine) adalah bahan semula jadi yang berkaitan dengan vitamin B, oleh itu ia sering disebut sebagai bahan seperti vitamin, dan juga secara keliru disebut vitamin B11.

Bahan ini terlibat dalam proses metabolik yang berlaku di tisu otot dan di hati. Proses utama di mana levocarnitine terlibat adalah proses menjana tenaga dari lemak. Untuk lebih tepatnya, karnitin melakukan pengangkutan asid lemak ke mitokondria, di mana pengoksidaan (pembakaran, mungkin lebih fasih) asid lemak dan pengeluaran tenaga berlaku.

Untuk memahami, mari kita perhatikan lebih dekat proses penggunaan lipid sebagai sumber tenaga. Lemak yang terkumpul sebagai hasil gaya hidup sofa-pejabat dapat digunakan oleh tubuh dalam 3 tahap:

 1. Pemusnahan molekul lemak (trigliserida) kepada gliserol dan asid lemak di bawah pengaruh kompleks hormon dan enzim, serta aktiviti fizikal.
 2. Pengangkutan asid lemak di mitokondria, di mana proses pengoksidaan berlaku
 3. Pengoksidaan lemak di mitokondria adalah salah satu proses utama membekalkan tenaga kepada tubuh.

Oleh itu, L-carnitine hanya mempromosikan satu tahap dalam proses pembakaran lemak. Pengambilan L-carnitine yang berlebihan tidak akan meningkatkan pengangkutan asid lemak jika tidak terbentuk pada tahap pertama. Levocarnitine hanya meningkatkan keberkesanan latihan aerobik (ini penting), yang membolehkan anda membakar lemak lebih banyak daripada tanpanya. Sesuatu seperti ini... Dan ya, latihan untuk membakar lemak semestinya bersifat aerobik, iaitu dengan akses oksigen ke tisu yang mencukupi, kerana dalam keadaan anaerob, lemak tidak dapat digunakan sebagai sumber tenaga, tidak seperti karbohidrat.

Petunjuk untuk digunakan

 • Untuk penurunan berat badan

Petunjuk utama untuk penggunaan L-carnitine adalah penurunan berat badan. Oleh kerana L-carnitine memainkan peranan penting dalam proses pembakaran lemak dan oleh itu merupakan salah satu alat utama yang digunakan dalam skema dan diet yang berkaitan dengan penurunan berat badan.

 • Untuk aktiviti mental

Menurut hasil beberapa kajian, dapat disimpulkan bahawa penggunaan L-carnitine menyumbang kepada peningkatan fungsi kognitif otak. Dan levocarnitine disarankan sebagai profilaksis perubahan otak yang tidak diingini seiring bertambahnya usia, serta cara untuk meningkatkan daya ingatan, tumpuan dan perhatian.

 • Untuk meningkatkan stamina

Oleh kerana L-carnitine mendorong pengeluaran tenaga tambahan dari lemak, ini ditunjukkan untuk digunakan pada atlet untuk mengembangkan daya tahan.

Kadang-kadang ubat ini disyorkan untuk vegetarian yang kekurangan zat ini kerana pengecualian atau pengambilan produk haiwan yang tidak mencukupi.

Kontraindikasi dan kesan sampingan

L-carnitine adalah salah satu makanan tambahan yang paling selamat, bahaya dan kesan sampingannya boleh diabaikan dan jarang berlaku..

Walau bagaimanapun, kelebihan elaun harian maksimum dan jangka masa yang terlalu lama boleh menjejaskan fungsi buah pinggang. Carnitine tidak digalakkan untuk hemodialisis..

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, intoleransi individu mungkin berlaku, yang menampakkan diri dalam bentuk muntah, mual dan cirit-birit.

Sumber karnitin semula jadi?

L-carnitine terutama terdapat pada produk yang berasal dari haiwan, khususnya dalam produk daging dan daging. Sumber tradisional seringkali tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan karnitin, kerana selain L-carnitine, sumber ini mengandungi lemak dan nutrien lain yang mungkin tidak sesuai dengan rancangan pemakanan sebagai sebahagian daripada diet atau latihan sukan. Sehubungan itu, penggunaan suplemen L-carnitine mungkin merupakan kaedah terbaik..

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengabaikan sumber karnitin semula jadi, jadual menunjukkan produk yang mengandungi kepekatan levocarnitine yang tinggi.

Daging dan ayam

Produk, 100 g

Jenis produk

Kandungan L-carnitine, mg

L-carnitine: cara mengambil untuk mengurangkan berat badan dengan dan tanpa latihan

Dari semua jenis makanan tambahan yang berkesan yang membolehkan anda menjadi cantik, langsing dan sihat, saya ingin menonjolkan salah satu daripadanya - L-carnitine. Ini adalah ubat buatan buatan. Pada tahun 1980, ia berjaya digunakan oleh atlet di Olimpik, dan yang pertama mencuba ubat itu adalah pemain bola sepak Itali. Kini L-carnitine tersedia untuk semua orang. Pengilang menghasilkan ubat dalam pelbagai bentuk: dalam bentuk tablet, kapsul, serbuk dan cecair.

Di dalam tubuh manusia, L-carnitine semula jadi dihasilkan di buah pinggang dan hati, dengan interaksi wajib dengan vitamin, asid amino dan enzim. Sekiranya kekurangan satu atau lebih komponen ini diperhatikan, maka kekurangan karnitin juga berlaku. Dan kemudian masuk akal untuk mengambil L-carnitine sintetik, untuk mengembalikan keseimbangan yang diperlukan dalam badan. Dengan bantuan doktor, anda boleh memilih dos dan jangka masa yang betul semasa mengambil ubat.

L-carnitine adalah suplemen kesihatan yang penting dan berguna, terutama bagi orang yang terlibat dalam sukan atau melakukan kerja fizikal yang keras, serta untuk orang yang mengalami kegemukan atau, sebaliknya, dengan kekurangan berat badan, untuk orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah dan dengan slagging umum badan.

Sudah tentu, jangan lupakan aktiviti fizikal, hanya memusatkan perhatian kepada makanan tambahan. Lebih-lebih lagi, untuk mencapai hasil yang sangat baik, disarankan untuk meletakkan sukan di tempat pertama dalam hidup anda - hanya dengan itu suplemen akan memberi kesan yang diinginkan. Ketekunan, kesabaran dan daya tahan tidak kurang pentingnya, maka hasil bermain sukan dapat diperkuat dan diperkuat oleh L-carnitine yang diciptakan untuk ini..

Apakah L-carnitine untuk penurunan berat badan? Adakah dia pembakar lemak?

L-carnitine untuk menurunkan berat badan mempercepat metabolisme, yang membolehkan anda membakar lemak.

Dalam sel manusia, terdapat organel yang disebut mitokondria, dengan bantuan nutrien yang dipecah di dalam badan kita. L-carnitine membantu sel-sel lemak dalam badan kita menembusi mitokondria dan membakar di sana, bertukar menjadi tenaga. Ubat ini mengoksidasi dengan baik bukan sahaja lemak yang ada di dalam badan kita, tetapi juga lemak yang masuk ke dalam tubuh kita dengan makanan.

Juga diketahui bahawa L-carnitine membantu pengeluaran serotonin di otak. Serotonin adalah hormon yang bertanggungjawab terhadap latar belakang emosi seseorang, untuk moodnya. Orang-orang memanggil serotonin sebagai hormon kegembiraan dan kebahagiaan.

Telah diketahui bahawa dengan diet seimbang, dengan protein dan zat besi yang cukup, vitamin C dan B, enzim dan asid amino yang diperlukan, tubuh manusia bertujuan untuk pengeluaran bebas bahan seperti L-carnitine, namun pada masa ini, kebanyakan orang mengikuti diet yang ketat atau menjalani gaya hidup vegetarian, banyak yang bersukan dalam mod yang tinggi. Dalam situasi seperti itu, seseorang mungkin akan merasakan kekurangan L-carnitine dalam badan. Ini dimanifestasikan, sebagai peraturan, oleh penurunan imuniti, peningkatan keletihan, penurunan aktivitas normal, gangguan. Lebih-lebih lagi, proses menurunkan berat badan dalam kes ini juga melambatkan atau berhenti. Dalam kes ini, disyorkan untuk meminta pertolongan dari L-carnitine.

Bagaimana cara mengambil L-carnitine untuk menurunkan berat badan? Apakah sifat yang terdapat di dalamnya? Bagaimana ia mempengaruhi badan?

Kadang-kadang kekurangan L-carnitine dalam badan menimbulkan kegemukan. Sebilangan besar L-carnitine, sebaliknya, memulakan proses pembakaran simpanan lemak subkutan. Bagaimana ini berlaku? L-carnitine mengubah lemak menjadi tenaga dengan memecah dan mengoksidakannya. Oleh itu, disarankan untuk mengambil L-carnitine untuk menurunkan berat badan agar tetap aktif, langsing dan dinamis, dan pada masa yang sama, untuk memastikan keselamatan dan keberkesanan penggunaannya..

Kesan positif L-carnitine pada kecerdasan juga diketahui. Para saintis telah membuktikan bahawa pengambilan 2 g makanan tambahan setiap hari selama enam bulan, secara signifikan meningkatkan aktiviti mental dan penentangan terhadap kelebihan intelektual. Oleh itu, kesan baik L-carnitine pada otak dapat dikesan..

L-carnitine mengurangkan kolesterol jahat, mengurangkan risiko terkena aterosklerosis, dan penyakit ini, seperti yang diketahui dalam beberapa kes, kemudian menimbulkan strok dan serangan jantung.

Apa yang berguna L-carnitine untuk menurunkan berat badan?

Sekiranya anda mengambil L-carnitine untuk menurunkan berat badan dengan dos yang tepat, selain sebagai tambahan untuk menurunkan berat badan, anda juga boleh mendapatkan sejumlah kesan berkesan pada tubuh:

 • pecutan metabolisme, akibat pembakaran lemak diaktifkan, mengubahnya menjadi tenaga;
 • menurunkan kolesterol;
 • peningkatan sistem kardiovaskular;
 • meningkatkan prestasi mental dan fizikal;
 • meningkatkan imuniti;
 • ketepuan oksigen badan;
 • ketahanan tekanan meningkat;
 • menguatkan sistem muskuloskeletal;
 • kesan yang baik terhadap kesihatan retina;
 • menghilangkan badan dari terak;
 • peningkatan daya tahan semasa latihan fizikal;
 • kesan positif pada sistem pembiakan lelaki;
 • kelahiran anak yang berjaya semasa kehamilan;
 • kesejahteraan umum;
 • peningkatan tidur dan ingatan malam;
 • pemulihan sistem saraf;
 • peningkatan saluran gastrousus;
 • melegakan sakit otot.

L-carnitine untuk penurunan berat badan terdapat dalam beberapa jenis pelepasan:

 • L-carnitine fumarate;
 • Asetil L-carnitine;
 • L-carnitine tartrate;
 • Propionyl L-Carnitine;
 • L-Carnitine 100% (kemas)

Untuk memilih ubat yang sesuai untuk diri sendiri, anda harus mengkaji sifat semua jenis.

L-carnitine fumarate

Komposisi mengandungi karnitin tulen dan asid fumarat. Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, ubat ini akan membantu anda mengatasi masalah ini. Berguna untuk jantung dan saluran darah.

Asetil L-Carnitine

Ubat yang agak baru. Pada penciptaannya, asetilkolin ditambahkan ke dalam komposisi, yang mengaktifkan dan meningkatkan fungsi otak.

L-Carnitine Tartrate

Kaedah paling berkesan untuk mengatasi berat badan berlebihan. Tubuh ditukarkan menjadi asid karnitin dan asam tartarik.

Propionyl L-Carnitine

Carnitine + Glycine. Antioksidan. Mengaktifkan metabolisme lipid. Mengembang saluran darah. Ia sangat disyorkan untuk orang yang menghidap penyakit sistem kardiovaskular. Ia meneutralkan asid laktik pada otot selepas latihan, meningkatkan testosteron. Melegakan keletihan kronik.

L-Carnitine 100% (kemas)

Ubat asas klasik. Ia digunakan secara aktif oleh atlet. Mengembalikan metabolisme. Sebagai pembantu dalam rawatan kegemukan atau anoreksia.

Cara pengambilan L-carnitine untuk penurunan berat badan?

Terdapat beberapa jenis ubat:

1. Penyediaan cecair yang diletakkan di dalam botol. Diterima tidak dicairkan.

2. Sirap. Memerlukan pencairan dengan air, mengikut arahan yang dilampirkan.

3. Ampul tidak bertujuan untuk suntikan. Ubat dalam ampul mesti diminum.

Cara pengambilan cecair pelangsing L-carnitine?

1. Sirap diambil 3 kali sehari.

2. Sirap L-carnitine untuk penurunan berat badan tanpa latihan - dos 5 ml.

3. Sirap L-carnitine untuk penurunan berat badan semasa latihan - sehingga 15 ml, 30 minit sebelum latihan.

4. Tempoh ubat adalah maksimum 1.5 bulan. Selepas rehat 3 minggu, anda boleh meneruskan kursus.

Sebelum mengambilnya, penting untuk memeriksa arahan, yang menerangkan dos, kepekatan yang ditetapkan dan mengikutinya.

L-carnitine cair untuk penurunan berat badan menggabungkan pewarna dan perasa kimia, namun proses penyerapannya lebih cepat daripada kapsul atau tablet.

Ubat L-carnitine 60000 popular. Ia digunakan sebelum latihan, menggunakan cawan pengukur. Sebaiknya koordinasi dos dengan doktor sukan. Dos biasa ialah 7.5 ml.

Cara pengambilan kapsul pelangsingan L-carnitine?

Bentuk yang paling selesa untuk digunakan. Kesan segera ubat pada badan.

1. Kapsul L-carnitine dibasuh dengan air mineral atau jus yang tidak berkarbonat.

2. Sebaiknya sapukan 2-3 kali sehari..

3. Satu dos tanpa latihan - 250-500 mg.

4. Semasa latihan - 500-1500 mg sebelum latihan.

5. Dianjurkan untuk mengambil kapsul tidak lebih dari 2-6 bulan.

Sebaiknya koordinasi dos dengan doktor sukan.

Cara pengambilan Pil Diet L-Carnitine?

Menurut ulasan, borang yang paling mudah diakses. Harga mereka jauh lebih rendah daripada harga ubat cair. Walau bagaimanapun, penyerapan bentuk tablet dalam badan lebih teruk. Ambil tablet dengan cara yang sama seperti kapsul.

Cara pengambilan L-Carnitine Slimming Powder?

Penyediaan serbuk tidak begitu senang digunakan, tetapi hasilnya cukup berkesan. Dan harganya cukup berpatutan.

Dos serbuk yang dikehendaki digabungkan dengan 0.5 l cecair dan dos ini diambil sekali. Dos cecair tidak boleh dikurangkan, kerana ia boleh memberi kesan negatif terhadap rasa ubat.

Berapa banyak pengambilan L-carnitine sehari?

Dos orang yang terlibat dalam sukan dan orang yang mengabaikan aktiviti fizikal berbeza-beza.

Dos L-carnitine untuk penurunan berat badan semasa latihan

Dos harian yang disyorkan untuk atlet ialah 1200 mg:

- 600 mg - sebelum makan (lebih baik penyediaan kapsul)

- 600 mg - 20-30 minit sebelum latihan (lebih baik penyediaan cecair).

Ampoules L-carnitine mengambil:

- 200 mg 20 minit sebelum sarapan pagi pertama;

- 200 mg - sebelum sarapan ke-2;

- 200 mg - sebelum makanan ringan petang, dalam 20 minit;

- 600 mg - sebelum latihan, dalam 30 minit.

Lakukan Dos L-Carnitine tanpa bersenam

Bagi orang yang tidak terlibat dalam sukan, dos yang disyorkan adalah 1-2 kapsul, 3 kali sehari, semasa makan.

Terdapat dos untuk kanak-kanak dan remaja:

- 7-18 tahun - 100-300 mg;

- 4-6 tahun - 60-90 mg;

- 1-3 tahun - 30-50 mg;

- sehingga 1 tahun - 10-15 mg.

Adakah mungkin mengambil L-carnitine untuk menurunkan berat badan bersama dengan ubat lain dan pembakar lemak?

Konflik L-carnitine dengan ubat lain tidak diperhatikan. Contohnya, asid lipoik dan L-carnitine untuk menurunkan berat badan malah saling melengkapi. Dalam kes ini, kesan berkesan L-carnitine ditingkatkan oleh asid lipoik. Asid lipoik adalah antioksidan yang berkesan dan kesannya pada tubuh manusia sama dengan L-carnitine. Tetapi tetap disarankan untuk berjumpa doktor sebelum minum ubat pada masa yang sama..

Apa yang tidak diingini untuk dicampurkan dengan L-carnitine adalah dengan persiapan spektrum rangsangan yang mengandungi kafein.

Makanan apa yang mengandungi l-carnitine?

Kekurangan L-carnitine dalam badan dapat diatasi dengan memakan makanan tertentu. Contohnya, kandungan L-carnitine dalam 100 g produk:

Keju kotej - 1.1 mg Bacon - 23.3 mg

Nasi - 0,0449 mg Susu - 3,3 mg

Daging sapi - 95 mg Telur - 0,0121 mg

Babi - 27.7 mg Asparagus - 0.195 mg

Ais krim - 3.7 mg Daging sapi cincang - 94 mg

Roti Gandum - 0.147 mg Fillet Ayam - 3.9 mg

Kod - 5.6 mg Makaroni - 0.126 mg

Semakin merah daging, semakin banyak karnitin di dalamnya, jadi daging lembu adalah produk karnitin terkaya. Dalam produk tenusu, juara dalam kandungan karnitin adalah keju, terutama yang keras. Juga, banyak karnitin terdapat dalam cendawan, alpukat dan ikan. Tetapi karnitin diserap dari produk ini hanya bersamaan dengan vitamin penting lain, seperti vitamin B, C dan zat besi. By the way, dalam produk yang mengalami rawatan haba, sebahagian L-carnitine musnah.

Cara meningkatkan kesan menurunkan berat badan semasa mengambil L-Carnitine?

1. Penting untuk menentukan dos. Pengambilan harian yang disyorkan sekurang-kurangnya 1200 mg. Dalam beberapa kes, dibenarkan untuk meningkatkan dos hingga 3-5 g. Tetapi harus diingat bahawa ketepuan badan dengan L-carnitine juga bergantung pada pemakanan.

2. Ambil L-carnitine untuk menurunkan berat badan sebelum makan, selama 30-60 minit. Perkara ini penting untuk diperhatikan dengan ketat. L-carnitine untuk penurunan berat badan semasa latihan dimakan 1 jam sebelum kelas, kerana permulaan kesan terbaik ubat berlaku 1 jam selepas permohonan. Dalam masa 2 jam, ubat tersebut masih aktif. Penting untuk memerhatikan keteraturan pengambilan L-carnitine, kerana ubat secara beransur-ansur terkumpul di dalam badan.

3. Agar kesan pengambilan L-carnitine agar penurunan berat badan menjadi berkesan, penting untuk mengikuti peraturan pemakanan dan senaman yang betul. Latihan, di mana degupan jantung meningkat dan pernafasan menjadi lebih cepat, adalah cadangan terbaik semasa mengambil L-carnitine. Sekiranya peraturan ini tidak dipatuhi, maka kesan pembakaran lemak tidak akan berlaku, walaupun, secara amnya, ubat itu akan memberi manfaat kepada tubuh.

Adakah L-carnitine berbahaya??

Walaupun L-carnitine diiktiraf sebagai ubat yang tidak berbahaya dan dalam beberapa kes ia boleh diresepkan walaupun kepada wanita hamil dan menyusui, namun, sebelum menggunakannya, lebih baik berjumpa doktor, terutama kepada orang yang mempunyai penyakit serupa:

 • patologi buah pinggang;
 • diabetes;
 • penyakit vaskular periferal;
 • sirosis.

Kesan sampingan L-carnitine

Kesan sampingan dimanifestasikan dalam bentuk peningkatan selera makan, disebabkan oleh peningkatan pengeluaran tenaga dan peningkatan metabolisme atau gangguan saluran gastrousus. Pendekatan yang tepat untuk kompleks latihan dan pemakanan, dengan memasukkan makanan yang kaya dengan serat, serat, akan menyelesaikan masalah ini. Dalam kes yang jarang berlaku, sebilangan orang mempunyai intoleransi individu terhadap ubat tersebut. Kadang-kadang, lebih kerap berlaku akibat overdosis, kesan sampingan setelah mengambil L-carnitine boleh menyebabkan insomnia, demam, gangguan irama jantung, kelemahan otot. Sekiranya aplikasi digunakan terlalu lama, ketagihan terhadap ubat adalah mungkin, kerana pengeluaran L-carnitine semula jadi dapat dikurangkan di dalam badan. Rundingan awal dengan doktor dan pendekatan pengambilan dan dos ubat yang wajar dijamin dapat membantu mengelakkan kesan sampingan di atas.

Dengan pendekatan yang tepat, L-carnitine dianggap sebagai makanan tambahan yang tidak berbahaya..

Di mana L-carnitine dijual??

Anda boleh membeli L-carnitine di kedai pemakanan sukan, di farmasi atau di kedai dalam talian.

L-carnitine untuk penurunan berat badan, harga:

1. Kapsul "VP Lab - L-Carnitine Cfpsules" (dalam pakej 90 kapsul 500 mg) - 950 rubel;

2. Tablet Carnitone, dalam setiap tablet 500 mg L-carnitine (dalam bungkusan 20 tablet) - 260 rubel;

3. L-carnitine cair, dalam larutan, 50 ml (20%) - 280 rubel;

4. Serbuk "Maxler Max Motion with L-Carnitine" (dalam pakej 16 dos 1200 mg) - 647 rubel.

L-carnitine terbaik untuk penurunan berat badan

Carnitine adalah bahan sintetik, jadi anda harus memperhatikan syarikat yang mengeluarkan ubat dari bahan mentah. Contohnya:

"Carnipure" - syarikat "Lonza" dari Switzerland;

Biosint - Sigma-Tau dari Itali.

Semasa membeli, penting untuk mengkaji pembungkusan bahan mentah dan kehadiran jenama dan untuk memastikan kesahihan ubat tersebut.

Cara mengambil L-carnitine untuk penurunan berat badan bagi wanita (soalan popular):

Wanita sering mempunyai soalan mengenai keberkesanan L-carnitine dan bagaimana cara mengambilnya dengan betul. Soalan paling popular:

- Adakah L-carnitine berkesan tanpa sukan?

Kami telah memberikan penerangan terperinci mengenai ubat tersebut di atas.

Berdasarkan ulasan wanita yang menggunakan L-carnitine, adalah mungkin untuk mencapai kesan yang sangat baik, dengan syarat ubat ini digabungkan dengan sukan. Dengan bantuan L-carnitine dan senaman, anda bukan sahaja dapat menurunkan berat badan, tetapi juga dapat melegakan dan jisim otot berkualiti tinggi tanpa lemak.

Sekiranya tujuannya hanya untuk menguatkan dan memperbaiki badan, maka anda boleh mengambil L-carnitine tanpa latihan. Tetapi jika ada tujuan tertentu - untuk menurunkan berat badan, maka latihan tidak dianjurkan untuk dikecualikan.

- Adakah L-carnitine pembakar lemak?

L-carnitine bukan pembakar lemak. Ini menyumbang kepada penukaran sel lemak menjadi tenaga, kerana pengoksidaan dan pembusukan mereka - dengan cara ini, pembakaran lemak.

- L-carnitine terbaik untuk penurunan berat badan - apa itu? Dibungkus atau cair?

Setiap bentuk L-carnitine ini akan membantu mengurangkan berat badan. Banyak bergantung pada kepatuhan terhadap dos, masa penggunaan ubat dan norma penggunaan.

- Berapa lama masa yang diambil untuk mengambil L-carnitine untuk kesan yang baik?

L-carnitine disyorkan untuk diambil selama kira-kira 2 bulan, dengan rehat wajib selama 2-3 minggu. 4-6 kursus pentadbiran ubat boleh dilakukan setiap tahun.

- Saya mengambil L-carnitine, tetapi ia tidak membantu saya..

Kesan L-carnitine hanya akan berlaku sekiranya kekurangan dalam badan. Jika tidak, lebihan bahan secara semula jadi akan dihilangkan dari badan..

L-carnitine untuk penurunan berat badan, ulasan:

Natalia, 24 tahun: "Saya mengambil L-carnitine selama 3 bulan, secara komprehensif: Saya menjalani diet khas, dilatih sesuai dengan skema yang dikembangkan untuk saya. Selama ini saya kehilangan 9 kg. Saya merasa baik, saya mempunyai lebih banyak tenaga, saya mempunyai sosok yang lebih kencang dan saya dalam suasana hati yang baik ".

Anastasia, 26 tahun: "Saya mengambil L-carnitine kapsul selama dua bulan. Saya tidak merasakan kesannya. Saya tidak masuk sukan semasa mengambil L-carnitine, dan tanpanya, seperti yang saya fahami, tidak akan ada hasilnya".

Elena, 30 tahun: "Saya mengambil L-carnitine selama lebih dari 2 bulan, tanpa latihan fizikal. Saya tidak menyedari kesan penurunan berat badan, tetapi kemudian saya meningkatkan tenaga, meningkatkan mood saya, meningkatkan keupayaan kerja dan kecerdasan cepat, dan yang paling penting, sakit kepala saya hilang. Untuk Saya sudah cukup.

Video L karnitin

l-karnitin. Bagaimana nak guna. Untuk penurunan berat badan. Video dari FreshLife28

Video "L-carnitine dan pembakar lemak untuk penurunan berat badan, pendapat dan pengalaman saya | L-karnitin" dari Tanya Rybakova

L-carnitine, arahan penggunaan dari Lyudmila Nikitina

Orang di bawah 25 tahun yang tidak terlibat dalam sukan, tidak menjalani gaya hidup aktif, tidak digalakkan mengambil L-carnitine secara sistematik, cukup untuk menyesuaikan diet dan menambahkan makanan dengan kandungan L-carnitine semula jadi yang tinggi dalam diet.

Dan pada usia tua, L-carnitine hanya diperlukan sebagai tambahan untuk mencapai peningkatan kesihatan dan kualiti hidup. Ia akan membantu mengembalikan fungsi badan yang pudar, menormalkan ingatan dan tidur, menguatkan sistem tulang dan otot.

Kami telah menulis untuk anda arahan terperinci mengenai penggunaan ubat L-carnitine. Sama ada anda menerimanya atau tidak, terpulang kepada anda. Sekiranya anda memutuskan untuk mengikuti kursus ini, jangan lupa bahawa ubat ini akan paling berkesan hanya jika digabungkan dengan sukan dan pemakanan yang betul..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes