Apakah lancet untuk glukometer kontur TS?

Dalam rawatan diabetes mellitus jenis I, keadaan penting adalah pemantauan berterusan kadar gula darah.

Ini diperlukan untuk menyesuaikan dos harian insulin yang diberikan. Prosedur pengukuran glukosa memungkinkan untuk mencegah keadaan hipoglikemia dan hiperglikemia.

Untuk tujuan ini, peranti yang dipanggil glukometer digunakan. Kit ini merangkumi jarum kecil - lancet. Mereka tersedia untuk pelbagai model peranti.

Untuk memahami jarum mana yang sesuai untuk reka bentuk satelit, anda perlu mempunyai idea mengenainya dan apa yang dikatakan oleh ahli endokrinologi tentangnya..

Apa itu lancet

Lancet adalah alat jahitan yang sebelumnya digunakan dalam latihan pembedahan. Dalam perubatan moden, istilah ini bermaksud nama subjek untuk pengambilan sampel darah kapilari.

Dalam glukometer, ia adalah jarum kecil. Ia digunakan untuk menusuk kulit jari anda untuk mengukur gula. Biasanya, jarum boleh guna, tetapi mungkin untuk memasang jarum yang boleh digunakan semula untuk prosedur secara eksklusif pada satu pesakit.

Terdapat lancet yang menghubungkan ke rongga untuk menyimpan bahan yang dikumpulkan. Peranti sedemikian dipanggil scarifiers automatik..

Cara memilih lancet yang betul

Semasa memilih jarum untuk glukometer satelit, anda mesti mempertimbangkan model peranti. Terdapat 3 variasi pen yang digunakan untuk mengukur kadar glukosa darah:

 • Satelit,
 • Satelit Plus,
 • Satelit Ekspres.

Jarum untuk model standard

Di antara lancet, yang sesuai untuk pegangan Satelit, pakar membezakan jarum dari Lanzo dan Satelit. Mereka dijual dalam bungkusan 10, 25, 50, 100 dan 200 keping. Produk pengeluar ini boleh guna dan steril. Jarum ini menjadikan pengukuran gula kurang menyakitkan kerana tidak tumpul.

Sekiranya menggunakan lancet ini, adalah mungkin untuk memilih kedalaman tindikan kulit secara individu. Oleh kerana bentuk pangkal persegi, mereka sesuai untuk glukometer jenama satelit.

Lancet untuk model Satelit Plus

Semasa membeli meter glukosa darah ini, jarum Lanzo disertakan. Lancet ini sukar diperoleh di farmasi. Wakil rasmi pengeluar mengesyorkan penggunaan jarum One Touch. Kerana harganya yang tinggi, ia tidak digunakan oleh banyak pesakit..

Di antara lancet yang sesuai untuk pen Satelit Plus, ahli endokrinologi membezakan produk Microlet dan Droplet. Penggunaan jarum dari pengeluar ini disertai dengan kesukaran dalam pemasangan.

Untuk pemasangan jarum yang betul, perlu memasukkan tulang rusuk di hujung proksimal ke dalam alur meter. Sebelum pengukuran glukosa, kestabilan jarum diperiksa..

Penjelasan untuk pen Satelit Express

Di antara lancet untuk meteran Satelit Express, produk One Touch Ultra Soft sangat sesuai. Sekiranya tidak ada kemungkinan pemerolehan mereka, ia dibenarkan menggunakan jarum jenama Lanzo dan Microlet.

Penggunaan lancet universal dengan 4 muka juga sesuai untuk pemegang Satelit Ekspres. Mereka boleh didapati dalam bungkusan 10 hingga 200 keping. Lancet jenis ini untuk peranti Satellite Express boleh guna. Pensterilan permukaan logam berlaku di bawah pengaruh sinar pengionan, yang menghalang faktor patogen memasuki luka.

Semasa membeli jarum, penting untuk mengetahui model meter glukosa pesakit mana. Untuk melakukan ini, anda boleh mendapatkan maklumat ini di kotak peranti atau meminta bantuan daripada pakar.

Untuk mengetahui lancet mana yang sesuai untuk glukometer satelit, anda perlu berjumpa doktor. Ini akan menjadikan pengukuran glukosa kurang menyakitkan..

Varieti lancet untuk glukometer

Lancet adalah salah satu bahan habis pakai yang biasa digunakan oleh pesakit diabetes untuk mengawal glisemia dengan glukometer..

Penggunaannya dianggap efektif, hampir tidak menyakitkan dan aman, kerana disertai dengan risiko jangkitan minimum.

Jarum glukometer berbeza dari segi bentuk, ukuran, warna dan digunakan sesuai dengan syarikat penusuk tertentu. Mereka ditujukan untuk penggunaan tunggal, jadi pesakit harus mencari cara menggunakannya, dan juga perangkat mana yang paling mudah digunakan..

Jenis lancet untuk glukometer

Jarum darah jari digunakan untuk mengawal glisemia. Ujian dilakukan di rumah atau di makmal menggunakan glukometer. Kaedah pemantauan tahap glukosa ini dianggap paling mudah dan tidak menyakitkan..

Kit alat invasif merangkumi alat khas untuk menindik, yang membolehkan anda mendapatkan jumlah darah yang tepat untuk kajian ini. Jarum nipis diperlukan untuk mengambil bahan, yang telah dipasang di pemegang.

 1. Jarum sejagat. Ia sesuai untuk hampir semua penganalisis. Beberapa glukometer dilengkapi dengan alat penoreh khas, yang hanya menggunakan jarum tertentu. Peranti sedemikian adalah tunggal dan tidak tergolong dalam kategori belanjawan, yang popular di kalangan penduduk (contohnya, Accu Chek Softclix lancet). Alat untuk menerima darah dapat disesuaikan dengan menetapkan kedalaman tusukan yang sesuai untuk usia pesakit (dari 1 hingga 5 langkah pada skala pengatur). Semasa operasi, setiap orang memilih pilihan yang paling sesuai untuk dirinya sendiri.
 2. Lancet Auto. Kelebihan produk tersebut adalah penggunaan jarum terbaik, dengan mana tusukan dilakukan tanpa rasa sakit. Pemegang tindik jari membolehkan pemasangan lancet yang dapat diganti. Penghasilan darah berlaku dengan menekan butang mula produk. Banyak glukometer membenarkan penggunaan jarum automatik, yang merupakan faktor asas ketika memilih alat untuk pesakit diabetes jenis 1. Contohnya, lancet Contour TS hanya diaktifkan semasa bersentuhan dengan kulit, sehingga mengurangkan risiko jangkitan.
 3. Lancet untuk kanak-kanak. Mereka tergolong dalam kategori yang berasingan. Kos mereka lebih tinggi daripada produk biasa. Peranti dilengkapi dengan jarum yang sangat tajam dan tipis, sehingga pengambilan sampel darah cepat dan tidak menyakitkan, yang penting bagi pesakit kecil.

Berapa kerap menukar scarifiers?

Orang yang tidak tahu berapa kali anda boleh menggunakan lancet harus ingat bahawa bahan habis pakai itu boleh guna dan mesti diganti setelah selesai ujian. Peraturan ini berlaku untuk semua jenis jarum dan ditunjukkan dalam arahan untuk glukometer dari pelbagai pengeluar..

Sebab mengapa anda tidak dapat menggunakan semula jarum:

 1. Keperluan untuk perubahan biasa dikaitkan dengan risiko infeksi yang tinggi jika digunakan berulang kali, kerana setelah tusukan, patogen dapat memasuki ujung jarum dan menembusi darah.
 2. Jarum automatik yang direka untuk tusukan dilengkapi dengan perlindungan khas, yang menjadikannya mustahil untuk menggunakannya semula. Bahan habis pakai tersebut dianggap paling dipercayai..
 3. Penggunaan yang kerap menyebabkan penusukan jarum, sehingga tusukan berulang untuk pengambilan sampel darah sudah menyakitkan dan boleh mencederakan kulit dengan serius.
 4. Kehadiran jejak darah pada lancet setelah ujian dapat menyebabkan perkembangan mikroorganisma yang, selain risiko jangkitan, dapat memutarbelitkan hasil pengukuran.

Penggunaan bahan habis-habisan hanya diizinkan hanya dalam kes di mana ia dirancang untuk memantau tahap glikemia beberapa kali dalam satu hari.

Harga sebenar dan peraturan operasi

Harga pakej bergantung kepada beberapa faktor:

 • bilangan jarum yang memasukinya;
 • pengilang;
 • kualiti;
 • ketersediaan ciri tambahan.

Jarum sejagat dianggap sebagai produk murah, yang menjelaskan popularitinya yang tinggi. Mereka dijual di mana-mana farmasi dan di hampir setiap kedai khusus. Kos pakej minimum berbeza dari 400 hingga 500 rubel, kadang-kadang lebih tinggi. Harga maksimum untuk semua bahan habis pakai berlaku di farmasi tanpa henti.

Meter untuk meter paling sering disertakan dengan peranti, jadi ketika membeli jarum, keutamaan diberikan kepada bahan habis pakai yang sesuai.

 1. Selepas setiap pengukuran, penting untuk menukar jarum dalam meter. Doktor dan pengeluar bekalan tidak mengesyorkan penggunaan produk yang digunakan semula. Sekiranya pesakit tidak berpeluang untuk menggantikannya, maka dengan ujian berulang, tusukan dengan jarum yang sama harus dilakukan oleh orang yang sama. Ini disebabkan oleh fakta bahawa bahan habis pakai tersebut merupakan kaedah kawalan glisemik secara individu..
 2. Alat tusukan hanya boleh disimpan di tempat yang kering dan gelap. Dianjurkan agar tahap kelembapan dijaga di ruangan tempat alat pengukuran berada..
 3. Selepas ujian, jarum scarifier yang digunakan harus dibuang..
 4. Tangan pesakit harus dibasuh dan dikeringkan dengan teliti sebelum setiap pengukuran dilakukan.

Algoritma ujian oleh Accu-Chek Softclix:

 1. Tanggalkan penutup jarum pelindung penutup dari pemegang.
 2. Pasang pemegang tusukan sepanjang masa sehingga klik ciri berlaku.
 3. Tanggalkan penutup dari lancet.
 4. Pasang semula penutup pelindung dari badan pemegang, pastikan bahawa takik pada peranti bertepatan dengan pusat guntingan yang terletak di pusat pergerakan penyingkiran jarum..
 5. Pilih kedalaman tusukan dan perbaiki.
 6. Bawa pemegang ke permukaan kulit, tekan butang rana untuk tusukan.
 7. Tanggalkan penutup dari peranti supaya jarum yang digunakan dapat dikeluarkan dan dibuang dengan mudah..

Tutorial video menggunakan pena menindik:

Kualiti adalah titik utama yang diberi perhatian dalam proses kawalan glisemik. Sikap cuai terhadap pengukuran akan meningkatkan risiko jangkitan dan berlakunya komplikasi. Ketepatan hasilnya bergantung pada penyesuaian yang dilakukan terhadap diet dan dos ubat yang diambil.

Model terkenal

Jenama utama yang dituntut di pasaran scarifiers adalah model berikut:

 1. Lancets Microlight. Produk dihasilkan khusus untuk digunakan dengan Contour TC meter. Pegangannya diperbuat daripada keluli perubatan, ciri khasnya adalah kebolehpercayaan dan keselamatan penggunaannya. Produk steril berkat penutup perlindungan yang ada. Jarum untuk peranti ini universal, oleh itu ia sesuai untuk meteran Satelit Express, Aychek dan model bajet lain.
 2. Medlant plus. Produk sangat bagus untuk diuji dengan penganalisis moden yang berfungsi dengan sedikit darah. Kedalaman pencerobohan, yang disediakan oleh peranti, adalah 1.5 mm. Darah diambil dengan melekatkan alat ini dengan ketat ke permukaan kulit di jari, dan kemasukan dalam proses berlaku secara automatik. Lancet yang dihasilkan di bawah jenama ini berbeza dalam pengekodan warna, yang memungkinkan untuk memilih kelantangan untuk ketebalan kulit anda. Sama sekali mana-mana bahagian badan sesuai untuk analisis..
 3. Pemeriksaan Accu. Produk dihasilkan oleh pengeluar Rusia dan sesuai untuk pelbagai model peranti. Semua jenis lancet dirawat dengan silikon, yang memastikan kemandulan dan keselamatan ujian..
 4. IME-DC. Jenis konfigurasi ini terdapat di hampir semua rakan sejawat automatik. Ini adalah lancet dengan diameter minimum yang dibenarkan, yang sesuai untuk melakukan ujian glisemik pada bayi. Produk dibuat di Jerman. Mereka memiliki penajam berbentuk lembing, dasar berbentuk silang, dan bahan pengeluaran utamanya adalah keluli tahan lama perubatan.
 5. Prolance. Produk sebuah syarikat China dihasilkan dalam bentuk 6 model yang berbeza, berbeza dengan ketebalan dan kedalaman tusukan. Keadaan steril semasa analisis dipastikan oleh penutup pelindung yang dipasang pada setiap jarum.
 6. Titisan. Lancet dapat digunakan bukan hanya dengan pelbagai alat, tetapi juga secara autonomi. Jarum ditutup di bahagian luar dengan kapsul polimer, yang diperbuat daripada keluli digilap khas oleh syarikat Poland. Model tidak sesuai dengan Accu Chek Softclix.
 7. Satu sentuhan Syarikat ini sedang mengembangkan jarum untuk meter Van Touch Select. Mereka tergolong dalam kategori bahan habis pakai universal, oleh itu ia boleh digunakan dengan pemegang lain yang dirancang untuk menusuk permukaan kulit (contohnya, Satellite Plus, Mikrolet, Satellite Express).

Penting untuk memahami bahawa pengukuran di rumah harus dilakukan dengan perhatian khusus, mematuhi semua saranan dan tanggungjawab. Peraturan ini berlaku untuk semua jenis glukometer dan bahan habis pakai yang diperlukan untuk penyelidikan..

Hasil yang diperoleh memungkinkan kita memahami perubahan tingkat glikemia, untuk menganalisis alasan yang menyebabkan penyimpangan data dari norma. Jika tidak, tindakan yang tidak betul dapat memutarbelitkan indikator dan memberikan nilai yang salah yang boleh menyukarkan terapi pesakit..

Cara menggunakan lancet pengambilan darah?

Pesakit yang berunding dengan doktor sering kali menetapkan prosedur diagnostik, yang paling biasa adalah ujian darah umum. Beberapa waktu yang lalu, peranti khas yang disebut scarifiers digunakan untuk ini. Kelemahan utama mereka adalah kesakitan ketika menusuk dermis. Hari ini mereka telah digantikan oleh peranti yang lebih maju - lancet. Bagaimana menggunakan peranti ini? Perkara ini akan dibincangkan dalam artikel..

Apakah peranti ini?

Lancet adalah untuk penggunaan tunggal semasa mengambil darah kapilari untuk analisis. Ini adalah alat khas yang direka khas untuk mencegah kecederaan pada falang pada jari pesakit apabila diperlukan untuk mengambil sampel darah berulang kali.

Lancet mempunyai jarum ultra tipis yang disisipkan tanpa rasa sakit di bawah dermis dan tidak meninggalkan sisa. Peranti ini automatik dan berfungsi apabila anda menekan butang khas atau bersentuhan dengan kulit. Kemandulan disediakan oleh penutup plastik yang boleh ditanggalkan. Prosedur pengambilan darah hanya berlangsung dua hingga tiga saat.

Lancet Sekali Pakai

Peranti moden yang digunakan untuk mengambil darah untuk analisis sangat memudahkan prosedur. Tidak ada rasa tidak selesa dan kesakitan sama sekali. Mereka paling sesuai apabila diperlukan untuk mengawal komposisi darah. Cara menggunakan lancet pakai buang?

 1. Membasmi tempat tusukan dengan lap alkohol..
 2. Putar mengikut arah jam dan lepaskan penutup pelindung..
 3. Pasangkan pemegang jarum dan atur kedalaman tusukan.
 4. Pasang peranti dengan kuat ke permukaan sisi hujung jari dan tekan butang "Mula". Terdapat model yang berfungsi apabila badan menyentuh permukaan dermis.
 5. Tekan jari dengan lembut untuk menarik sampel darah.

Peranti sekali pakai tidak dapat digunakan kembali, segera setelah prosedur selesai, jarum terkunci dan peranti mesti dilepaskan. Ini memastikan bahawa jangkitan tidak dapat merebak dari orang ke orang..

Peralatan bayi

Mereka menonjol dalam kategori yang berasingan dan mempunyai jarum yang sangat tipis dan tajam sehingga bayi tidak merasa takut sebelum prosedur, yang memperburuk jumlah darah. Cara menggunakan lancet bayi?

Mereka digunakan seperti berikut:

 • buka penutup dan lepaskan penutup;
 • tekan badan peranti dengan kuat ke jari anak - ia akan berfungsi secara automatik;
 • tekan dengan lembut, pilih jumlah biomaterial yang diperlukan.

Seperti yang anda lihat, menggunakan lancet.

Mengikuti prosedur, jarum secara automatik ditarik ke badan dan dikunci. Semua alat untuk pengambilan sampel darah untuk analisis pada kanak-kanak boleh dibuang dan dibuang setelah digunakan. Tetapi sebelum manipulasi ini, mereka dibasmi kuman di autoklaf, setelah itu mereka menjadi sampah selamat yang dapat dibuang.

Lancet Accu-Chek FastClix

Perangkat yang mudah digunakan ini dirancang khusus untuk menusuk jari atau cuping telinga tanpa rasa sakit untuk mendapatkan setetes darah. Kedalaman tusukan dipilih bergantung pada ciri-ciri individu kulit. Reka bentuk hanya untuk kegunaan peribadi untuk mengelakkan jangkitan..

Semasa memasang atau mengganti:

 • putar penutup pelindung;
 • semasa mengganti, lepaskan lancet lama dengan menarik sektor bergerak;
 • pasang lancet baru di pemegangnya dan tekan terus;
 • skru penutup;
 • pastikan takik pada penutup sejajar dengan pusat takik separuh bulatan pada sektor bergerak.

Arahan penggunaan "Accu-Chek FastKliks"

Bagaimana cara menggunakan lancet? Untuk menerima setetes darah, anda mesti:

 • Menjalankan latihan awal. Basuh tangan dengan air suam dan sabun dan lap hingga kering. Ini meningkatkan kebersihan dan peredaran darah yang lebih baik. Tusukan dibuat di permukaan hujung jari di sisi, di mana rasa sakit minimum.
 • Pemilihan kedalaman. Terdapat pelaras kedalaman tusukan pada penutup peranti. Semasa menggunakan perkakas untuk pertama kalinya, tetapkan ke label dengan nilai 2. Setelah itu, periksa sama ada anda melakukannya dengan betul.
 • Mengambil darah. Tekan butang platun sepanjang masa. Kesediaan alat untuk operasi ditentukan oleh mata kuning di tingkap butang rana yang telus. Tekan peranti ke hujung jari anda dan tekan butang rana.

Sekiranya setitik darah tidak terbentuk, tingkatkan kedalaman tusukan dan ulangi prosedur sekali lagi..

Jenis lancet untuk glukometer

Peranti ini digunakan untuk mengumpulkan darah dari jari atau cuping telinga dan merupakan jarum steril yang dimasukkan ke dalam pen. Cara menggunakan lancet, pengeluar peranti menerangkan secara terperinci dalam arahan yang dilampirkan.

Semua lancet dibahagikan kepada dua jenis:

 • Automatik - peranti dengan jarum yang dapat diganti yang secara automatik menentukan kedalaman tusukan dan mengambil darah. Dilengkapi dengan perlindungan - anda tidak boleh menggunakan dua kali dengan satu jarum. Ia hanya berfungsi bersentuhan dengan permukaan kulit. Setelah menggunakan jarum, anda perlu mengganti dram dengan mereka.
 • Universal - terdiri daripada jarum kecil dan praktikal sesuai untuk meter apa pun, jika tidak, jenis yang tidak sesuai ditunjukkan pada bungkusan. Untuk perlindungan, kebolehpercayaan dan kemudahan, peranti sering dibekalkan dengan penutup pelindung dan pengatur kedalaman menindik..

Lancet untuk glukometer "Van Touch Select Plus"

Untuk meter yang ringkas dan mudah digunakan dari syarikat ini, mereka menggunakan alat khas untuk menusuk kulit, yang mengatur kedalaman tusukan. Pertimbangkan bagaimana menggunakan lancet untuk glukometer model ini, langkah demi langkah:

 1. Basuh tangan dengan bersih dan lap hingga kering.
 2. Masukkan lancet baru ke pemegang dan tetapkan kedalaman tusukan.
 3. Masukkan jalur ujian, peranti akan dihidupkan secara automatik.
 4. Letakkan pemegang tindik di sisi hingga hujung jari dan tekan butang.
 5. Kemunculan penurunan yang berkelip di skrin memberi isyarat bahawa peranti tersebut siap beroperasi.
 6. Bawa sehelai setetes darah di jari anda - ia akan menyerap secara automatik. Setelah beberapa saat, hasilnya akan dipaparkan di layar..

Setelah mengeluarkan ujian, peranti akan dimatikan dengan sendirinya.

Ciri dan kelebihan lancet automatik

Beberapa waktu yang lalu, "bulu" logam digunakan di mana-mana untuk pengambilan sampel darah. Prosedur ini disertai dengan rasa sakit dan pembakaran, dan pada kanak-kanak menyebabkan ketakutan. Lancet automatik moden, yang lebih senang digunakan, tidak menimbulkan rasa sakit, memastikan keselamatan dan membuat prosedur cepat dan selesa. Peranti ditutup dengan penutup dan disimpan dalam casing khas.

Sebelum digunakan, penutupnya tidak ditutup, jarum memanjang apabila butang ditekan atau bersentuhan dengan permukaan dermis. Setelah prosedur selesai, jarum tersumbat di casing, yang tidak membenarkan alat itu digunakan kembali.

Kelebihan lancet automatik merangkumi:

 • Kekurangan faktor manusia - usaha fizikal yang kuat atau tidak mencukupi, tangan menggeletar.
 • Keselamatan untuk Pesakit - Penggunaan Semula Tidak Dikecualikan.
 • Kemudahan penggunaan - tidak memerlukan latihan khas.
 • Bahaya kepada kakitangan perubatan - jarum dilindungi dan tersumbat setelah mengambil darah.
 • Peranti ini sangat senang dan senang digunakan. Malah kanak-kanak dengan cepat belajar bagaimana menggunakan lancet, dan dapat menggunakannya sendiri.
 • Keselesaan - jarum nipis dengan penajam khas tidak menyebabkan kesakitan, anda boleh menggunakan alat ini dengan selamat untuk bayi, setelah tusukan pada jari tidak ada kerengsaan.
 • Jarum siap digunakan, tidak memerlukan pemprosesan dan pensterilan tambahan.

Terdapat sebilangan besar syarikat yang menghasilkan produk ini. Dia sangat popular dalam bidang perubatan. Harga peranti itu setia, sesiapa sahaja boleh membelinya.

Batasan

Semasa membeli lancet, banyak yang berminat sama ada terdapat sekatan penggunaannya dan adakah mungkin menggunakan satu lancet beberapa kali. Arahan yang dilampirkan menunjukkan bahawa:

 • Jangan gunakan peranti jika tidak ada penutup pelindung atau jika ia rosak.
 • Jarum hanya untuk penggunaan tunggal. Dilarang menggunakan lancet beberapa kali. Untuk setiap tusukan, jarum steril baru mesti digunakan..
 • Peranti ini bertujuan untuk kegunaan peribadi sahaja..
 • Untuk keselamatan jangkitan, pembuangan dilakukan dengan penutup tertutup rapat, dengan memperhatikan langkah-langkah keselamatan.
 • Jauhi dari kanak-kanak..

Ingat bahawa peranti tidak boleh digunakan selepas tarikh luput..

Berapa kerap lancet perlu ditukar??

Semua jarum automatik dan universal, disarankan agar anda menggunakannya sekali dalam semua arahan meter, dan kemudian menukarnya. Lancet steril, tetapi setelah pengambilan darah mereka kehilangan harta benda ini. Untuk mengelakkan akibat yang teruk, ganti lancet selepas digunakan..

 • Jarum automatik dilengkapi dengan perlindungan tambahan yang mencegah pesakit menggunakannya kembali. Oleh itu, mereka dianggap boleh dipercayai dan selamat. Hanya perlu beberapa saat untuk mengambil darah. Dan bagaimana menggunakan lancet, anda sudah tahu.
 • Sekiranya jarum sejagat, ini tidak mungkin dilakukan. Ramai pesakit kencing manis yang perlu mengambil darah lebih dari sekali sehari menggunakan alat tersebut berulang kali untuk menjimatkan wang. Tetapi mereka mengambil risiko dan melanggar arahan.

Di samping itu, setiap kali jarum menjadi kusam, dan tusukan menjadi lebih menyakitkan. Dan di kawasan kerosakan pada kulit, keradangan boleh bermula.

Berapakah jarum glukometer

Kos lancet bergantung kepada:

 • bilangan salinan dalam bungkusan;
 • kualiti bahan;
 • pengilang.

Jarum sejagat sangat popular di kalangan pengguna kerana ia adalah yang paling murah. Anda boleh membelinya di mana-mana farmasi. Dijual dalam bungkusan 25, 50, 100 atau 200 keping. Kenaikan harga sangat besar. Pembungkusan minimum mungkin berharga dari 400 rubel.

Kesimpulannya

Setelah membaca artikel itu, anda belajar bagaimana menggunakan lancet untuk pengambilan sampel darah. Alat mudah ini telah digunakan secara meluas di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak. Jarum diasah dengan laser, sehingga tusukan tidak kelihatan dan tidak menyakitkan.

Lancet sering digunakan di rumah. Ia steril, selamat dan tidak menyebabkan ketidakselesaan. Yang paling popular adalah peranti sejagat dan automatik. Jarum disimpan tidak lebih dari tiga bulan, jadi anda perlu merancang penggunaannya agar tidak membeli tambahan.

Jenis lancet meter glukosa dan penggunaannya

Diabetes hari ini jauh lebih biasa daripada yang kita mahukan. Penyakit ini disertai oleh kerosakan sistem endokrin. Tidak ditukarkan menjadi tenaga glukosa kekal dalam darah, memprovokasi keracunan berterusan badan. Menguruskan penyakit tidak mungkin dilakukan tanpa pemantauan glisemia secara berterusan. Di rumah, meter glukosa darah individu digunakan untuk tujuan ini. Banyaknya ukuran bergantung pada jenis dan peringkat penyakit.

Untuk menusuk kulit sebelum pengambilan sampel darah, pen-piercer untuk glukometer dengan lancet diganti digunakan. Jarum nipis adalah bahan habis pakai; lancet harus selalu diperoleh, oleh itu, perlu memahami ciri-ciri mereka pada pesakit diabetes.

Apa itu lancet

Jarum sekali pakai ditutup dalam bekas plastik, hujung jarum menutup penutup yang boleh ditanggalkan. Setiap lancet dijual secara individu. Terdapat beberapa jenis jarum, yang dibezakan bukan hanya berdasarkan harga dan milik model glukometer tertentu, tetapi juga berdasarkan prinsip operasi. Terdapat dua jenis scarifiers - automatik dan universal.

Pelbagai universal

Yang terakhir ini cukup sesuai dengan namanya, kerana dapat digunakan dengan penganalisis apa pun. Sebaik-baiknya, setiap meter mesti mempunyai alat penyusunnya sendiri, tetapi bagi kebanyakan peranti tidak ada masalah seperti itu. Satu-satunya pengecualian adalah model Softlix Roche, tetapi peranti seperti itu tidak termasuk dalam kategori anggaran, oleh itu anda tidak akan sering melihatnya.

Mereka menyesuaikannya dengan ketebalan kulit: untuk semaian tipis, tahap 1-2 cukup, untuk kulit tebal sederhana (contohnya boleh menjadi tangan wanita) - 3, untuk corpus callosum tebal - 4-5. Sekiranya sukar untuk membuat keputusan, lebih baik orang dewasa bermula dari tahap kedua. Secara eksperimen, untuk beberapa ukuran, anda boleh menentukan pilihan terbaik untuk diri sendiri.

Lancet automatik

Rakan-rakan automatik dilengkapi dengan jarum terbaik yang inovatif, mampu membuat tusukan hampir tanpa rasa sakit. Selepas pengambilan sampel darah seperti itu, tidak ada bekas atau rasa tidak selesa yang tersisa pada kulit. Pen penindik atau alat lain tidak diperlukan dalam kes ini. Cukup untuk menekan kepala peranti, dan ia akan segera mendapat penurunan yang diperlukan. Oleh kerana jarum lancet automatik lebih tipis, prosedurnya tidak akan menyakitkan.

Salah satu model glukometer yang menggunakan jarum automatik ialah Vehicle Contour. Ia dilengkapi dengan perlindungan tambahan, sehingga lancet diaktifkan hanya jika bersentuhan dengan kulit. Automata lebih suka pesakit diabetes dengan jenis penyakit pertama, serta pesakit yang bergantung kepada insulin dengan diabetes jenis 2, yang harus melakukan pengukuran beberapa kali sehari.

Penanda anak

Dalam kategori berasingan terdapat lancet kanak-kanak. Dengan harga yang cukup mahal, banyak menggunakan analog universal untuk kanak-kanak. Jarum glukometer untuk jenis ini tipis dan tajam, sehingga anak tidak menimbulkan rasa takut terhadap prosedur, kerana kegelisahan pada saat pengukuran memperburuk glukometer. Prosedur ini memakan masa beberapa saat, dan bayi tidak merasa sakit.

Cara menggunakan lancet sekali pakai untuk glukometer

Cara menggunakan lancet sendiri untuk ujian gula darah boleh dipertimbangkan pada model Accu-Chek Softlix..

 1. Pertama, penutup pelindung dikeluarkan dari pemegang tindik kulit..
 2. Pemegang untuk scarifier dipasang sepanjang jalan dengan tekanan ringan hingga terpasang pada tempatnya dengan klik khas.
 3. Dengan gerakan memutar, lepaskan penutup pelindung dari lancet.
 4. Tutup pelindung pemegang kini boleh diganti.
 5. Periksa sama ada lekukan penutup pelindung bertepatan dengan pusat takik separuh bulatan pada pusat pengangkatan lancet yang bergerak.
 6. Putar penutup untuk menetapkan tahap kedalaman tusukan untuk jenis kulit anda. Mula-mula anda boleh memilih tahap percubaan 2.
 7. Untuk menebuk, anda perlu memaut gagang dengan menekan butang ayam sepenuhnya. Sekiranya mata kuning muncul di tetingkap butang rana yang telus, peranti ini siap digunakan.
 8. Menekan pemegang ke kulit, tekan butang rana kuning. Jadi tusukan dilakukan.
 9. Tanggalkan penutup alat untuk mengeluarkan lancet terpakai..
 10. Tarik jarum dengan perlahan dan buang ke dalam tong sampah.

Bagaimana cara menukar jarum dalam meter? Anda perlu mengeluarkan lancet dari kemasan pelindung individu sebelum pengukuran, mengulangi prosedur pemasangan dari langkah pertama arahan.

Selang penggantian penggunaan

Berapa kerap saya perlu menukar lancet dalam meter? Semua pengeluar dan doktor sebulat suara bersikeras menggunakan satu penggunaan semua jenis scarifier. Jarum yang ditutup dengan penutup pelindung dalam bungkusan asalnya dianggap steril. Selepas tusukan, jejak biomaterial tetap ada di atasnya, yang bermaksud bahawa ada kemungkinan perkembangan mikroorganisma yang dapat menjangkiti tubuh, memutarbelitkan hasil pengukuran.

Memandangkan faktor manusia, yang mengabaikan cadangan untuk menjimatkan, jenis lancet ini adalah yang paling dipercayai. Selalunya, pada pemegang tusukan, pesakit kencing manis tidak mengubah lancet sehingga menjadi kusam sepenuhnya. Dengan mengambil kira semua risiko, dibenarkan menggunakan satu jarum pada siang hari, walaupun setelah tusukan kedua jarum terasa kusam dan kemungkinan mendapat meterai yang menyakitkan di tempat tusukan meningkat.

Harga untuk jarum glukometer

Kos lancet, seperti mana-mana produk, ditentukan oleh peralatan dan kualiti:

 • Pelbagai jenis bahan habis pakai;
 • Jumlah jarum dalam set;
 • Kuasa pengeluar;
 • Tahap pemodenan;
 • Kualiti.

Atas sebab ini, pakej jenama berbeza dengan jumlah yang sama akan berbeza dari segi kos. Dari semua jenis, pilihan anggaran yang paling banyak adalah lancet sejagat. Rangkaian farmasi boleh menawarkan bungkusan sebanyak 25 keping. atau 200 pcs. Untuk sekotak dengan saiz yang sama, pengilang Poland harus membayar sekitar 400 rubel., Jerman - dari 500 rubel. Sekiranya anda memberi tumpuan kepada dasar harga farmasi, maka pilihan termurah adalah farmasi dalam talian dan pegun di waktu siang.

Rakan sekerja automatik akan dikenakan pesanan besarnya lebih mahal. Setiap kotak dengan 200 pcs. Anda perlu membayar dari 1400 rubel. Kualiti lancet seperti itu selalu berada di puncak, oleh itu harganya tidak bergantung pada pengeluarnya. Lancet berkualiti tinggi dihasilkan di Amerika Syarikat dan Inggeris, Austria dan Switzerland..

Kualiti lancet adalah titik penting dalam proses mengawal profil glisemik. Dengan sikap cuai terhadap pengukuran, risiko jangkitan dan komplikasi meningkat berlipat kali ganda. Pembetulan pemakanan, dos ubat bergantung pada ketepatan hasilnya. Hari ini, memperoleh lancet tidak menjadi masalah, perkara utama adalah dengan serius memilih dan aplikasi mereka.

Semasa menggunakan jarum, penting untuk mematuhi peraturan yang ditentukan dalam arahan:

 • Penggunaan sekali pakai;
 • Pematuhan dengan syarat penyimpanan suhu (tanpa perubahan mendadak);
 • Kelembapan, pembekuan, cahaya matahari langsung, wap boleh mempengaruhi kualiti jarum..

Sekarang jelas mengapa menyimpan pembungkusan di ambang tingkap atau di dekat bateri pemanasan boleh mempengaruhi hasil pengukuran..

Analisis model lancet yang popular

Di antara jenama paling popular yang mendapat pengiktirafan dan kredibiliti pengguna di pasaran scarifiers, anda boleh mendapatkan model berikut:

Lampu Mikro

Jarum direka khas untuk penganalisis Contour Plus. Penanda steril diperbuat daripada keluli perubatan khas, yang dibezakan oleh kebolehpercayaan dan keselamatan. Kemandulan peranti disediakan dengan topi khas. Model scarifiers ini adalah jenis universal, jadi ia sesuai dengan jenis meter apa pun.

Medlans Plus

Lancet automatik sangat sesuai untuk penganalisis moden yang memerlukan jumlah darah minimum untuk analisis. Peranti ini memberikan kedalaman pencerobohan 1.5 mm. Untuk menggunakan biomaterial, Medlans Plus perlu dipeluk erat pada jari atau tapak tusukan alternatif, dan secara automatik ia akan dimasukkan ke dalam proses. Harus diingat bahawa lancet jenama ini berbeza dalam pengekodan warna. Ini membolehkan penggunaan sampel biomaterial dari pelbagai jilid, dan ketebalan kulit juga diambil kira. Scarifiers Medlans Plus membolehkan anda menggunakan untuk menganalisis kawasan kulit apa pun - dari tumit hingga cuping telinga.

Accu Chek

Syarikat Rusia menghasilkan pelbagai jenis lancet yang boleh digunakan dalam model yang berbeza. Contohnya, jarum Akku Chek Multiklik sesuai dengan penganalisis Akku Chek Perform, dan alat pembakar suara Akku Chek FastKlik sesuai untuk peranti Akku Chek Softclix dan Akku Chek Mobile, ia digunakan dengan peranti dengan nama yang sama. Semua jenis diperlakukan dengan silikon untuk memastikan kemandulan lengkap dan tusukan yang selamat..

IME-DC

Jenis ini dilengkapi dengan semua rakan automatik. Lancet ini mempunyai diameter minimum yang dibenarkan, jadi mereka sering digunakan untuk mengukur darah pada bayi. Pencerai universal ini dihasilkan di Jerman. Pengasah jarum berbentuk lembing, pangkalnya berbentuk silang, bahannya adalah baja perubatan yang tahan lama.

Prolance

Analog automatik syarikat China terdapat dalam enam model yang berbeza, yang berbeza dalam ketebalan jarum dan kedalaman tusukan.

Bahan habis disterilkan membantu mengekalkan penutup pelindung.

Titisan

Jarum sesuai untuk kebanyakan penusuk, tetapi boleh digunakan secara bebas. Secara luaran, jarum ditutup dengan kapsul polimer. Bahan untuk jarum adalah baja yang disikat khas. Menghasilkan titisan di Poland. Model ini serasi dengan semua glukometer, kecuali Softclix dan Accu Check.

Sentuhan van

Scarifiers Amerika direka untuk digunakan pada peranti One Touch. Keupayaan universal jarum memungkinkan untuk menggunakannya dengan penanda lain (Mikrolet, Satellite Plus, Satellite Express).

Untuk analisis gula darah di rumah, lancet untuk hari ini adalah alat optimum yang membolehkan anda menyediakan biomaterial untuk pengukuran dengan cepat dan selamat.

Pilihan mana yang harus anda sukai - pilihannya adalah milik anda.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes