Lantus, Lantus

Pengilang - Sanofi-Aventis (Perancis), Sanofi

Nama: Lantus ®, Lantus ®

Nama: Insulin Glargine

Struktur:

 • 1 ml larutan mengandungi:
 • Bahan aktif: insulin glargine - 3,6378 mg, yang sepadan dengan 100 ME insulin manusia.
 • Eksipien: m-cresol, zink klorida, gliserol (85%), natrium hidroksida, asid hidroklorik, air untuk suntikan.

Tindakan farmakologi: Insulin yang bertindak panjang.

Glulin insulin adalah analog insulin manusia.

Dengan suntikan subkutan Lantus sekali sehari, kepekatan insulin glargine dalam darah yang rata-rata stabil dicapai 2-4 hari selepas dos pertama.

Jangka masa tindakan insulin glargine yang berkaitan secara langsung berkaitan dengan penurunan kadar penyerapannya, yang membolehkan ubat tersebut digunakan sekali sehari. Selepas pentadbiran subkutan, permulaan tindakan berlaku, secara purata, selepas 1 jam. Tempoh purata tindakan adalah 24 jam, maksimum adalah 29 jam. Sifat sementara insulin dan analognya, seperti insulin glargine, boleh berbeza dengan ketara pada pesakit yang berbeza atau pada pesakit yang sama.

Petunjuk untuk digunakan: Diabetes mellitus yang memerlukan rawatan insulin pada orang dewasa, remaja dan kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun.

Kaedah penggunaan: Lantus hanya boleh digunakan secara subkutan sekali sehari, selalu pada masa yang sama. Lantus harus disuntik ke dalam lemak subkutan perut, bahu atau paha.

Tempat suntikan harus bergantian dengan setiap suntikan baru di kawasan yang disyorkan untuk pemberian ubat subkutan.

Pentadbiran intravena dos biasa untuk pentadbiran subkutan boleh menyebabkan hipoglikemia yang teruk. Dos Lantus dan waktu untuk pengenalannya dipilih.

Pada pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2, Lantus dapat digunakan sebagai monoterapi dan dalam kombinasi dengan ubat hipoglikemik lain.

Kesan sampingan: Lipodistrofi dan kelewatan penyerapan / penyerapan insulin tempatan mungkin berlaku di tempat suntikan.

Perubahan berterusan tempat suntikan di kawasan badan yang disyorkan untuk pentadbiran insulin subkutan dapat membantu mengurangkan keparahan reaksi ini atau mencegah perkembangannya.

Reaksi alergi hipersensitiviti jenis segera terhadap insulin jarang berlaku. Reaksi yang serupa dengan insulin (termasuk insulin glargine) atau eksipien boleh muncul sebagai reaksi kulit umum, angioedema, bronkospasme, hipotensi arteri, atau kejutan, dan dengan itu boleh membahayakan nyawa pesakit..

Jarang, insulin boleh menyebabkan kelewatan dalam perkumuhan natrium dan pembentukan edema, terutama jika terapi insulin yang dipergiat menyebabkan peningkatan dalam proses metabolik yang sebelumnya tidak mencukupi..

Kontraindikasi: Hipersensitiviti terhadap insulin glargine atau mana-mana eksipien.

Kanak-kanak di bawah umur 6 tahun (pada masa ini tidak ada data klinikal mengenai penggunaannya).

Interaksi Dadah: Sejumlah ubat mempengaruhi metabolisme glukosa, yang mungkin memerlukan penyesuaian dos glargin insulin..

Persediaan yang dapat meningkatkan kesan hipoglikemik insulin dan meningkatkan kecenderungan untuk perkembangan hipoglikemia termasuk agen hipoglikemik oral, perencat enzim penukar angiotensin, disopyramides, fibrate, fluoxetine, inhibitor monoamine oxidase, pentoxifylline, propoxyphene sulfanic amidicides.

Dadah yang dapat melemahkan kesan hipoglikemik insulin termasuk glukokortikosteroid, danazole, diazoksida, diuretik, glukagon, isoniazid, estrogen, progestogen, turunan fenotiazin, somatotropin, simpatomimetik (misalnya, epinefrin [adrenalin], salbutamland terbland, terbitan glanda perencat protease, beberapa antipsikotik (mis. olanzapine atau clozapine).

Penyekat beta, clonidine, garam litium atau alkohol boleh meningkatkan dan melemahkan kesan hipoglikemik insulin.

Pentamidin boleh menyebabkan hipoglikemia, yang kadang-kadang digantikan oleh hiperglikemia..

Di samping itu, di bawah pengaruh ubat-ubatan simpatolitik, seperti beta-blocker, clonidine, guanfacine dan reserpine, tanda-tanda pengawalseliaan adrenergik dapat dikurangkan atau tidak ada.

Kehamilan dan penyusuan: Gunakan dengan berhati-hati pada wanita hamil..

Bagi pesakit dengan diabetes mellitus kehamilan atau kehamilan, adalah penting untuk menjaga peraturan metabolisme yang mencukupi sepanjang kehamilan. Pada trimester pertama kehamilan, keperluan insulin dapat berkurang; pada trimester kedua dan ketiga, ia mungkin meningkat. Sejurus selepas melahirkan, keperluan untuk insulin berkurang, dan oleh itu risiko terkena hipoglikemia meningkat. Dalam keadaan ini, pemantauan glukosa darah perlu dilakukan dengan teliti.

Dalam kajian haiwan eksperimen, data langsung atau tidak langsung mengenai kesan embriooksik atau fetotoksik insulin glargine tidak diperoleh..

Tidak ada ujian klinikal terkawal mengenai keselamatan ubat Lantus semasa kehamilan. Terdapat bukti penggunaan Lantus pada 100 wanita hamil dengan diabetes. Jalan dan hasil kehamilan pada pesakit ini tidak berbeza dengan wanita hamil yang menghidap diabetes yang menerima persediaan insulin lain.

Pada wanita yang menyusui, diperlukan dos insulin dan penyesuaian makanan..

Keadaan penyimpanan: Pada suhu + 2 ° C hingga + 8 ° C di tempat yang gelap dan jauh dari jangkauan kanak-kanak.

Jangan beku! Jangan biarkan bekas bersentuhan langsung dengan peti sejuk beku atau objek beku..

Setelah permulaan penggunaan, simpan pada suhu tidak melebihi + 25 ° C dalam bungkusan kadbod (tetapi tidak di dalam peti sejuk).

Selain itu: Perhatian harus digunakan pada wanita hamil..

Lantus bukanlah ubat pilihan untuk rawatan ketoasidosis diabetes. Dalam kes sedemikian, disyorkan pemberian insulin bertindak pendek secara intravena..

Oleh kerana pengalaman terhad dengan Lantus, tidak mustahil untuk menilai keberkesanan dan keselamatannya dalam merawat pesakit dengan fungsi hati yang terganggu atau pesakit dengan kegagalan buah pinggang sederhana hingga teruk atau teruk.

Pada pesakit dengan fungsi ginjal yang terganggu, keperluan untuk insulin dapat berkurang kerana melemahnya proses penghapusannya. Pada pesakit tua, kemerosotan fungsi ginjal yang progresif dapat menyebabkan penurunan keperluan insulin yang berterusan..

Pada pesakit dengan kekurangan hati yang teruk, keperluan untuk insulin dapat dikurangkan karena penurunan kemampuan glukoneogenesis dan biotransformasi insulin.

Sekiranya kawalan tidak berkesan terhadap tahap glukosa dalam darah, dan juga jika terdapat kecenderungan untuk mengembangkan hipo atau hiperglikemia, sebelum melakukan pembetulan rejimen dos, perlu memeriksa ketepatan pematuhan dengan rejimen rawatan yang ditetapkan, tempat pemberian ubat dan teknik suntikan subkutan yang kompeten, dengan mempertimbangkan semua faktor yang berkaitan dengan masalah tersebut.

Lantus® SoloStar®

Arahan manual

 • Orang Rusia
 • қазақша

Nama dagangan

Nama Bukan Hak Milik Antarabangsa

Bentuk dos

Penyelesaian untuk suntikan 100 IU / ml

Struktur

1 ml larutan mengandungi:

bahan aktif: insulin glargine NOE 901 - 3.6378 mg (100 PIECES).

eksipien: metacresol, zink klorida, gliserin (85%), natrium hidroksida, asid hidroklorik pekat, air untuk suntikan.

Penerangan

Cecair telus, tidak berwarna atau hampir tidak berwarna.

Kumpulan farmakoterapeutik

Bermakna untuk rawatan diabetes. Insulin dan analog yang bertindak panjang.

Insulin glargine. Kod ATX A10AE04

Sifat farmakologi

Farmakokinetik

Berbanding dengan insulin NPH manusia, kepekatan insulin serum pada subjek yang sihat dan pesakit diabetes selepas pemberian glargine insulin subkutan menunjukkan penyerapan yang lebih perlahan dan jauh lebih lama, serta ketiadaan puncak. Oleh itu, kepekatannya sesuai dengan profil temporal aktiviti farmakodinamik insulin glargine. Rajah 1 menunjukkan profil aktiviti insulin glargine dan NPH-insulin berbanding masa. Dengan pengenalan sekali sehari, kepekatan insulin glargine dalam darah dicapai 2-4 hari selepas dos pertama. Dengan pemberian intravena, jangka hayat insulin glargine dan insulin manusia dapat dibandingkan.

Selepas suntikan Lantus subkutan pada pesakit diabetes mellitus, insulin glargin dengan cepat dimetabolisme pada akhir rantai beta polipeptida untuk membentuk dua metabolit aktif M1 (21A-Gly-insulin) dan M2 (21A-Gly-des-30B-Thr insulin). Dalam plasma, sebatian peredaran utama adalah metabolit M1. Perkumuhan metabolit M1 meningkat mengikut dos Lantus yang ditetapkan.

Hasil farmakokinetik dan farmakodinamik menunjukkan bahawa kesan suntikan subkutan Lantus terutama berdasarkan pengasingan metabolit M1. Insulin glargine dan metabolit M2 tidak dijumpai pada kebanyakan pesakit; dalam kes-kes ketika mereka dikesan, kepekatan mereka tidak bergantung kepada dos Lantus yang ditetapkan.

Dalam ujian klinikal, analisis subkumpulan yang dibentuk berdasarkan usia dan jantina tidak menunjukkan perbezaan keberkesanan dan keselamatan antara pesakit yang dirawat dengan insulin glargine dan jumlah populasi yang dikaji.

Farmakokinetik pada kanak-kanak berumur 2 hingga 6 tahun dengan diabetes jenis 1 dinilai dalam satu kajian klinikal (lihat "Farmakodinamik"). Tahap "minimum" insulin glargine dan metabolit plasma utamanya M1 dan M2 diukur pada kanak-kanak yang dirawat dengan insulin glargine; sebagai hasilnya, didapati bahawa sampel kepekatan plasma serupa dengan sampel orang dewasa, tidak ada bukti yang menyokong pengumpulan insulin glargine atau metabolitnya dengan pemberian yang berpanjangan.

Farmakodinamik

Insulin glargine adalah analog insulin manusia, yang dirancang untuk mempunyai kelarutan rendah pada pH neutral. Ini larut sepenuhnya pada pH berasid Lantus® Injection (pH 4). Selepas pemberian subkutan, larutan berasid dinetralkan, menyebabkan pembentukan mikropresipit, dari mana insulin glargin dilepaskan secara berterusan dalam jumlah kecil, memberikan profil kepekatan / masa yang lancar, bebas puncak, yang dapat diramalkan dengan jangka masa tindakan yang panjang.

Mengikat reseptor insulin: kajian in vitro menunjukkan bahawa pertalian insulin glargine dan metabolitnya M1 dan M2 untuk reseptor insulin manusia adalah sama dengan insulin manusia.

Pengikatan reseptor IGF-1: pertalian insulin glargine untuk reseptor IGF-1 manusia kira-kira 5-8 kali lebih besar daripada insulin manusia (tetapi kira-kira 70-80 kali lebih rendah daripada IGF-1), sementara metabolit M1 dan M2 mengikat reseptor IGF-1 dengan pertalian yang sedikit lebih rendah berbanding dengan insulin manusia.

Jumlah kepekatan terapeutik insulin (insulin glargine dan metabolitnya), yang ditentukan pada pesakit dengan diabetes mellitus tipe 1, jauh lebih rendah daripada yang diperlukan untuk separuh tindak balas maksimum dari penangkapan reseptor IGF-1 dan pengaktifan selanjutnya dari jalur proliferatif mitogenik yang disebabkan oleh reseptor IGF-1. Kepekatan fisiologi IGF-1 endogen dapat mengaktifkan laluan proliferatif mitogenik; namun, kepekatan terapi yang ditentukan semasa terapi insulin, termasuk terapi Lantus, jauh lebih rendah daripada kepekatan farmakologi yang diperlukan untuk mengaktifkan jalur IGF-1.

Tindakan utama insulin, termasuk insulin glargine, adalah untuk mengatur metabolisme glukosa. Insulin dan analognya menurunkan kadar glukosa darah dengan meningkatkan pengambilan glukosa pada tisu periferal, terutama otot rangka dan tisu adiposa, serta dengan menekan pengeluaran glukosa di hati. Insulin menekan lipolisis pada adiposit, menghalang proteolisis dan meningkatkan sintesis protein. Kajian klinikal dan farmakologi menunjukkan bahawa insulin glargine yang diberikan secara intravena dan insulin manusia setara apabila diberikan dalam dos yang sama. Seperti semua insulin, aktiviti fizikal dan faktor lain boleh mempengaruhi jangka masa insulin glargine..

Dalam kajian yang menggunakan penjepit euglikemik pada sukarelawan yang sihat dan pesakit dengan diabetes tipe 1, tindakan insulin glargine yang disuntik secara subkutan lebih lambat daripada insulin NPH manusia, kesan insulin glargine adalah halus dan tanpa puncak, durasinya lebih lama.

Gambar di bawah menunjukkan hasil yang diperoleh dalam ujian klinikal pada pesakit..

Gambar No. 1. Profil aktiviti pada pesakit diabetes jenis 1

Lantus insulin yang bertindak panjang

Lantus insulin - analog insulin biologi.

Negara asal - Perancis, dihasilkan oleh kempen farmasi Sanofi-Aventis.

Menurut kajian, jenis insulin ini mengurangkan kemungkinan peningkatan glukosa darah..

ciri-ciri

Komponen aktif ubat Lantus adalah glargine. Dalam persekitaran yang neutral, ia larut dengan perlahan, dalam keadaan berasid - setelah larut, mikro penerima terbentuk yang melepaskan insulin. Lantus insulin adalah ubat bertindak panjang yang tidak menimbulkan lonjakan puncak.

Glargin mengikat reseptor insulin 7 kali lebih kuat, metabolisme glukosa diatur, kejadiannya di hati ditekan. Sekiranya anda menggunakan insulin glargine setiap hari, kandungan keseimbangannya muncul selepas tiga hari.

Suntikan insulin Lantus dilakukan sekali sehari, tidak perlu mengganggu tidur malam. Lantus mesti dicucuk di pelbagai bahagian badan, ia tidak bercampur. Diabetes dikompensasi, glukosa dalam darah menurun di bawah normal sangat jarang.

Dengan tahap hemoglobin glikasi normal atau berkurang, kadar glukosa dapat menurun dari semasa ke semasa pada waktu malam, yang tidak didiagnosis.

Hormon insulin adalah pembina. Ini meningkatkan penghasilan lipid dan protein, menyekat proses pemecahan enzimatik lemak dan protein. Sekiranya insulin glargine disuntik ke dalam vena, kesan farmakologi adalah sama dengan insulin manusia.

Petunjuk untuk digunakan

Arahan Lantus menunjukkan siapa yang dibenarkan untuk menggunakan:

 • diabetes mellitus jenis 1 dengan pergantungan insulin,
 • diabetes mellitus jenis 2, tidak bergantung kepada insulin, jika tablet tidak memberi kesan yang diinginkan.

Ubat ini dibenarkan digunakan semasa melahirkan anak, kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun.

Sekiranya terdapat berat badan berlebihan, insulin Lantus Solostar dan Metformin digabungkan.

Borang pelepasan

Lantus adalah penyelesaian suntikan yang jelas, tersedia dalam bentuk:

 • Kartrij sistem optik,
 • jarum suntik Lantus Solostar,
 • Pen Syringe OptiSet,
 • Botol 10 ml.

Setiap pakej mengandungi petunjuk penggunaan insulin Lantus.

Arahan penggunaan

Lantus dan Lantus Solostar disuntik di bawah kulit di perut, paha atau bahu sekali sehari pada masa yang sama, supaya ubat berfungsi dengan paling berkesan. Setiap kali disarankan untuk memilih tempat suntikan yang berbeza dalam batas wilayah. Sekiranya anda memasukkan dos biasa untuk pemberian subkutan ke dalam urat, glukosa boleh turun ke nilai kritikal, jadi tidak dianjurkan untuk melakukan ini.

Dos dikira secara individu. Rejimen rawatan berbeza bergantung pada kepekaan insulin, berat badan pesakit dan faktor lain..

Penyelesaian untuk suntikan dilarang dicampurkan dengan ubat lain. Sekiranya anda beralih ke Lantus setelah menggunakan insulin lain, anda perlu memantau tahap gula anda dengan teliti selama 2 minggu.

Dengan diabetes jenis 2, glargine digunakan sebagai monoterapi atau bersama dengan ubat lain..

Lantus Solostar - sistem kartrij yang diletakkan di dalam pen jarum suntik, sesuai untuk penggunaan segera. Menurut arahan penggunaan, apabila insulin di dalam kartrij habis, pena diganti dengan yang baru.

Sebelum digunakan, pemegangnya diperiksa kekotoran, dibiarkan panas pada suhu bilik selama satu jam. Kemudian gelembung udara dikeluarkan dan suntikan dibuat..

Pena Lantus digunakan oleh satu orang sahaja; ia tidak boleh disampaikan kepada orang asing. Juga, elakkan jatuh, kesan mekanikal, agar tidak merosakkan sistem kartrij. Sekiranya berlaku kerosakan, pen jarum suntik diganti dengan yang berfungsi.

Tidak seperti Lantus Solostar, sistem OptiClick boleh digunakan semula. Setelah insulin di dalam kartrij habis, beli kartrij baru dan pasangkannya.

Dengan diabetes yang tidak bergantung kepada insulin, Lantus digabungkan dengan ubat anti diabetes untuk pentadbiran oral.

Setiap kali Lantus dimasukkan, jarum baru dimasukkan; penggunaan semula dilarang. Anda boleh menggunakan jarum untuk jarum suntik SoloStar.

Lantus insulin yang panjang disuntik sebelum tidur atau awal pagi. Suntikan malam memantau tahap glukosa pada waktu malam dan pagi.

Kesan sampingan

Lantus insulin boleh menyebabkan kesan sampingan.

Tahap glukosa darah menurun jika dos insulin lebih tinggi daripada yang diperlukan. Akibatnya, sistem saraf terjejas..

Dari sisi organ visual: gangguan penglihatan sementara, kehilangan penglihatan sementara.

Lipodystrophy berlaku apabila suntikan dibuat di tempat yang sama. Oleh itu, setiap kali menukar tempat suntikan.

Reaksi alergi dan tempatan di kawasan pentadbiran insulin: kemerahan, sakit, bengkak, dll. lulus dalam beberapa hari.

Dalam kes yang jarang berlaku: pembentukan antibodi terhadap insulin, pengeluaran natrium yang tertunda, pembentukan edema.

Kontraindikasi

Lantus dilarang mengambil dengan:

 • keistimewaan insulin glargine, komponen tambahan,
 • hipoglikemia,
 • merawat ketoasidosis diabetes.

Tiada data mengenai keselamatan dan kesan berkesan pada kanak-kanak di bawah umur 6 tahun.

arahan khas

Pada orang yang berumur lebih dari 65 tahun, keperluan untuk dos insulin harian dapat berkurang kerana penurunan fungsi ginjal secara progresif.

Dengan perubahan fungsi buah pinggang, keperluan untuk insulin menjadi lebih rendah kerana fakta bahawa metabolisme bahan aktif menjadi perlahan.

Ubat antidiabetik oral, analgesik narkotik, perencat ACE, salisilat mengurangkan gula.

Hormon tiroid, diuretik, kontraseptif oral, perencat protease meningkatkan gula.

Alkohol, penyekat beta, garam litium, dan klonidin dapat meningkatkan dan menurunkan gula..

Apabila insulin Lantus SoloStar dicampurkan dengan ubat lain, bentuk endapan, profil tindakan ubat itu berubah dari masa ke masa.

Kajian formal dengan wanita hamil belum dijalankan. Menurut sumber tidak rasmi, Lantus tidak membahayakan janin dan perjalanan kehamilan. Sebagai peraturan, ia ditetapkan semasa kehamilan jika insulin NPH tidak berkesan. Pada trimester pertama, keperluan insulin mungkin lebih rendah, pada kedua dan ketiga - lebih tinggi, jadi anda harus memantau gula darah dengan teliti. Tidak ada maklumat mengenai kemungkinan penembusan ke dalam susu ibu, jadi Lantus dapat diambil dengan menyusui.

Pesakit dengan penyakit bersamaan harus memantau tahap glukosa. Sebilangan pesakit memerlukan lebih banyak insulin. Dengan diabetes jenis 1, doktor mengesyorkan mengambil beberapa karbohidrat..

Anda perlu menyimpan ubat di dalam peti sejuk, sambil memastikan bahawa pemegangnya tidak bersentuhan dengan peti sejuk beku atau makanan beku. Sebelum digunakan, pemegang dipanaskan hingga suhu bilik. Pena picagari SoloStar yang digunakan mesti disimpan, sesuai dengan arahan penggunaan, jauh dari cahaya matahari pada suhu kurang dari 25 darjah, jika pena penuh, ia tidak boleh disejukkan.

Peralihan dari insulin lain

Sekiranya anda beralih ke Lantus panjang dengan insulin jangka sederhana, kadang-kadang pakar mengesyorkan mengubah dos insulin basal dan terapi antidiabetik.

Untuk mengurangkan kemungkinan serangan hipoglikemik pada waktu malam atau awal pagi bagi pesakit yang menukar dari pengambilan insulin NPH dua kali ganda kepada satu suntikan Lantus, pada awalnya adalah wajar untuk mengurangkan dos harian insulin NPH sebanyak 20%. Kekurangan insulin dikompensasikan dengan meningkatkan dos insulin bertindak pendek.

Minum insulin NPH dalam dos yang tinggi dapat membentuk antibodi terhadap insulin manusia, jadi makan Lantus dicirikan oleh tindak balas yang lebih baik..

Pada permulaan terapi Lantus, penting untuk memantau pembacaan glukosa.

Analog

Di Persekutuan Rusia, semua pesakit diabetes yang memerlukan insulin telah dipindahkan ke Tujeo.

Adalah dipercayai bahawa ubat tersebut cenderung menyebabkan hipoglikemia. Testimoni pesakit menunjukkan peningkatan gula yang kuat ketika menggunakan Tajo.

Levemir mempunyai bahan aktif lain. Ubat ini dianggap analog insulin Lantus yang baik, ia berfungsi 24 jam.

Lantus Solotar dikeluarkan mengikut preskripsi ahli endokrinologi secara percuma, kadang-kadang pesakit diabetes harus membelinya. Harga insulin Lantus adalah kira-kira 3500 rubel.

Lantus

Lantus - ubat dengan kesan hipoglikemik, digunakan untuk merawat diabetes.

Bentuk dan komposisi pelepasan

Lantus dihasilkan dalam bentuk larutan: tidak berwarna atau hampir tidak berwarna, telus (dalam botol 10 ml, dalam pen jarum suntik OptiSet 3 ml, dalam kartrij 3 ml; 1 atau 5 kartrij dalam sistem kartrij Optiklik dan 5 buah. dalam pek lepuh yang dibungkus; satu botol, 5 pen jarum suntik, 1 atau 5 sistem kartrij, 1 atau 60 pek dalam bungkusan kadbod).

Dalam 1 ml larutan mengandungi:

 • Bahan aktif: insulin glargine - 3.6378 mg (sesuai dengan kandungan insulin manusia - 100 PIECES);
 • Komponen tambahan: natrium hidroksida, air untuk suntikan, zink klorida, asid hidroklorik, gliserol (85%), metacresol (m-cresol).

Petunjuk untuk digunakan

Lantus digunakan pada kanak-kanak berusia lebih dari 6 tahun, remaja dan orang dewasa dengan diabetes mellitus yang memerlukan terapi insulin.

Kontraindikasi

Ubat ini dikontraindikasikan pada masa kanak-kanak (hingga 6 tahun), serta dengan hipersensitiviti terhadap komponen yang membentuk komposisinya.

Semasa mengandung, ubat harus digunakan dengan berhati-hati..

Dos dan pentadbiran

Penyelesaiannya disuntik ke lemak subkutan bahu, perut atau paha, sekali sehari pada masa yang sama. Tempat suntikan harus diganti dengan setiap pentadbiran baru. Dos Lantus dan waktu penggunaannya ditetapkan oleh doktor secara individu.

Ubat ini boleh digunakan sebagai monoterapi, dan dalam kombinasi dengan ubat hipoglikemik lain.

Cadangan untuk memindahkan pesakit dari insulin ke insulin glargine (Lantus):

 • Pemindahan dari insulin dengan jangka masa tindakan yang panjang atau sederhana: mungkin memerlukan pembetulan dos harian insulin basal atau perubahan dalam rawatan antidiabetik yang bersamaan;
 • Pindah dari pemberian insulin-isophan secara berganda ke satu suntikan Lantus: pada minggu-minggu pertama terapi, dos harian insulin basal harus dikurangkan sebanyak 20-30% (untuk mengurangkan risiko hipoglikemia pada waktu malam dan pagi). Dalam tempoh ini, penurunan dos ubat harus dikompensasi dengan peningkatan jumlah insulin bertindak pendek yang digunakan, dengan penyesuaian individu terhadap rejimen dos;
 • Pemindahan insulin dari dos yang tinggi: harus diingat bahawa, seperti penggunaan analog insulin manusia yang lain, kerana adanya antibodi terhadapnya, pada pasien dengan pemindahan ke Lantus, tindak balas terhadap pemberian insulin dapat meningkat. Semasa proses terjemahan dan pada minggu-minggu pertama selepas ini, pemantauan tahap glukosa darah perlu dilakukan, jika perlu, pembetulan rejimen dos insulin dibenarkan;
 • Pembetulan dos insulin glargine yang digunakan. Dengan pengaturan metabolisme yang lebih baik dan, sebagai hasilnya, peningkatan kepekaan terhadap insulin, pembetulan rejimen dos lebih lanjut mungkin diperlukan. Juga, pembetulan seperti itu dilakukan dengan perubahan gaya hidup, berat badan pesakit, waktu penggunaan ubat dan keadaan lain yang menyumbang kepada peningkatan kecenderungan untuk perkembangan hipo- atau hiperglikemia..

Ubat ini tidak dapat diberikan secara intravena, kerana penggunaan dosis yang dimaksudkan untuk pemberian subkutan dengan cara ini dapat menyebabkan perkembangan hipoglikemia yang teruk..

Sebelum menggunakan penyelesaiannya, pastikan tidak ada sisa ubat lain di dalam jarum suntik..

Sebelum menggunakan pen jarum suntik OptiSet yang telah diisi sebelumnya, perlu memeriksa kartrij yang terdapat di dalamnya: jika larutan tidak berwarna, telus, mengingatkan air dengan konsistensi dan bebas daripada zarah pepejal yang kelihatan - kartrij boleh digunakan. Pena picagari yang digunakan tidak boleh digunakan semula. Ia harus digunakan oleh satu pesakit sahaja (untuk mencegah jangkitan).

Semasa mengendalikan pen jarum suntik OptiSet, ujian keselamatan harus dilakukan sebelum setiap suntikan.

Pemilih dos hanya boleh diputar dalam satu arah. Jangan ubah dos (putar pemilih dos) setelah menekan butang mula suntikan.

Untuk setiap penggunaan, jarum baru (sesuai untuk pen jarum suntik) mesti digunakan. Memeriksa kesediaan penggunaan pen jarum suntik (penyuntik) baru dilakukan dengan menggunakan 8 unit larutan, yang dipilih terlebih dahulu oleh pengeluar.

Sekiranya disyaki kerosakan, atau jika ada kerosakan yang jelas, pemegangnya tidak dapat digunakan. Dianjurkan untuk menggunakan pen jarum suntik sekiranya berlaku kerosakan atau kehilangan penggunaan.

Sekiranya pesakit disuntik oleh orang lain, adalah penting dia berhati-hati (untuk mengelakkan kecederaan jarum dan jangkitan pesakit dengan penyakit berjangkit).

Setelah mengeluarkan penutup dari penyuntik, tanda pada tangki insulin harus diperiksa untuk memastikan bahawa ia mengandungi insulin yang betul. Dianjurkan juga untuk memeriksa penampilan insulin: jika berwarna, mengandungi zarah asing atau keruh - tidak boleh digunakan.

Jarum harus dipasang dengan hati-hati dan kuat pada penyuntik setelah melepaskan penutupnya..

Sebelum setiap suntikan, kesediaan pen jarum suntik untuk digunakan harus diperiksa:

 • Petunjuk dos pada penyuntik baru dan yang tidak digunakan mestilah pada nombor 8 (telah ditetapkan oleh pengeluar);
 • Dispenser di pen jarum suntik, yang sudah digunakan, harus dipusingkan sehingga penunjuk dos berhenti di nombor 2;
 • Butang mula untuk dail dos dikeluarkan sepenuhnya. Jangan putar pemilih dos setelah mengeluarkan butang mula;
 • Bahagian dalam dan luar jarum mesti dikeluarkan. Tudung luar harus ditahan untuk mengeluarkan jarum terpakai;
 • Pena jarum suntik harus dipegang dengan jarum ke atas, dengan perlahan mengetuk tangki insulin dengan jari anda sehingga gelembung udara naik ke arah jarum;
 • Butang mula ditekan sepanjang masa, setetes insulin harus menonjol dari hujung jarum, ini adalah petunjuk bahawa penyuntik dan jarum berfungsi dengan betul;
 • Ujian kesediaan pen jarum suntik diulang sehingga insulin muncul di hujung jarum, selepas itu anda boleh menyuntik.

Pesakit boleh diberi dos 2 hingga 40 unit dengan kenaikan 2 unit. Sekiranya dos yang ditetapkan melebihi 40 unit - ia harus dibahagikan kepada 2 atau lebih suntikan. Pada skala sisa insulin pada bekas lutsinar, anda harus memastikan bahawa terdapat cukup larutan untuk dos yang diinginkan. Skala ini tidak dapat digunakan untuk mengambil insulin..

Sekiranya piston hitam berada di awal bar warna, maka terdapat kira-kira 40 unit insulin, jika pada akhirnya terdapat 20 unit insulin.

Untuk mengisi pen dengan insulin, anda perlu menarik butang mula ke had. Dianjurkan untuk memastikan bahawa dos yang betul tercapai sepenuhnya. Butang mula dialihkan mengikut jumlah insulin yang tinggal di dalam bekas, ia membolehkan anda memeriksa dos yang dipilih. Semasa ujian, butang harus berada di bawah tekanan. Garis lebar yang kelihatan di atas menunjukkan berapa banyak insulin yang dikumpulkan. Semasa menahan butang mula, hanya bahagian atas garis lebar ini yang dapat dilihat.

Teknik untuk suntikan yang betul harus dijelaskan kepada pesakit oleh kakitangan yang terlatih khas. Cadangan untuk pentadbiran insulin:

 • Jarum harus diberikan secara subkutan;
 • Butang mula mesti ditekan hingga batas: klik deringan akan berhenti pada saat ia ditekan hingga gagal;
 • Untuk pengenalan keseluruhan dos insulin, sebelum mengeluarkan jarum dari kulit, perlu menekan butang mula selama 10 saat;
 • Selepas setiap suntikan, jarum harus dikeluarkan dari pen jarum suntik dan dibuang (mereka tidak boleh digunakan semula). Kemudian letakkan penutup pada penyuntik.

Kartrij harus digunakan bersama dengan pen jarum suntik OptiPen Pro1, mengikuti saranan yang diberikan oleh pengeluar peranti. Penting untuk anda mengikuti arahan memasang kartrij, memasang jarum, dan menyuntik insulin..

Sebelum menggunakan kartrij, disarankan untuk memeriksanya dengan teliti: larutan yang terkandung di dalamnya harus tidak berwarna, telus dan bebas dari zarah pepejal yang dapat dilihat. Sebelum pemasangan, kartrij hendaklah pada suhu bilik selama 1-2 jam. Sejurus sebelum suntikan, gelembung udara mesti dikeluarkan darinya..

Kartrij kosong tidak digunakan semula. Pena picagari OptiPen Pro1 yang rosak tidak dapat digunakan.

Sekiranya pen jarum suntik cacat, jika perlu, insulin boleh disuntik dengan menaip larutan dari kartrij ke dalam jarum suntik plastik yang sesuai untuk insulin pada kepekatan 100 IU / ml.

Pena yang boleh digunakan semula mesti digunakan oleh satu orang sahaja (untuk mengelakkan jangkitan).

Sistem kartrij OptiClick adalah kartrij kaca yang mengandungi larutan insulin glargine (3 ml), diletakkan di dalam bekas plastik lutsinar dengan mekanisme omboh terpasang. Anda perlu menggunakan sistem kartrij bersama pen jarum suntik OptiKlik, dengan tepat memenuhi semua cadangan yang ditentukan dalam arahan yang dilampirkan kepadanya: mengenai pemasangan sistem kartrij di pen jarum suntik, memasang jarum dan menyuntik.

Pena picagari OptiClick yang rosak mesti diganti dengan yang baru. Sistem kartrij harus berada pada suhu bilik selama 1-2 jam sebelum pemasangan. Juga, sebelum pemasangan, ia harus diperiksa dengan teliti: jika larutan yang terkandung di dalamnya tidak berwarna, telus dan bebas dari zarah pepejal yang dapat dilihat - ia boleh digunakan.

Segera sebelum digunakan, gelembung udara mesti dikeluarkan dari sistem kartrij (dan juga dari pen jarum suntik). Anda tidak boleh menggunakan semula sistem kartrij kosong. Sekiranya tidak berfungsi, jarum pena insulin, jika perlu, dapat disuntikkan dengan mengetik larutan dari kartrij ke dalam jarum suntik plastik yang sesuai untuk insulin pada kepekatan 100 IU / ml.

Pena jarum suntik yang diisi semula disyorkan untuk digunakan oleh hanya seorang pesakit (untuk mencegah jangkitan).

Kesan sampingan

Penggunaan Lantus boleh menyebabkan kesan sampingan dari beberapa sistem badan:

 • Organ penglihatan: jarang - retinopati, gangguan penglihatan;
 • Lemak kulit dan subkutan: selalunya - lipodistrofi, kelewatan penyerapan insulin tempatan; jarang - lipoatrofi;
 • Sistem saraf: sangat jarang - dysgeusia;
 • Sistem muskuloskeletal: sangat jarang - myalgia;
 • Metabolisme: jarang - pengekalan natrium, edema;
 • Reaksi alergi: jarang - bronkospasme, angioedema, hipotensi arteri, kejutan, reaksi kulit umum;
 • Reaksi tempatan: sering - sakit, urtikaria, gatal-gatal, kemerahan, keradangan atau bengkak di tempat suntikan.

arahan khas

Ubat ini tidak bertujuan untuk rawatan ketoasidosis diabetes. Dalam keadaan ini, suntikan insulin intravena bertindak pendek disyorkan..

Oleh kerana pengalaman menggunakan ubat adalah terhad, keberkesanan dan keselamatan penggunaannya sekiranya fungsi hati terganggu dan gagal ginjal sederhana atau teruk belum terbukti.

Pada pesakit dengan fungsi ginjal yang terganggu, keperluan untuk insulin dapat berkurang, yang dikaitkan dengan proses penghapusan yang melemah..

Kemerosotan fungsi ginjal secara progresif boleh menyebabkan penurunan keperluan insulin yang berterusan pada pesakit tua..

Dalam kegagalan hati yang teruk, keperluan untuk insulin dapat dikurangkan kerana penurunan kemampuannya untuk melakukan biotransformasi dan glukoneogenesis.

Sekiranya terdapat kecenderungan untuk mengembangkan hipo- atau hiperglikemia, serta dengan kawalan tahap glukosa darah yang tidak berkesan, sebelum menyesuaikan rejimen dos, perlu memastikan bahawa rejimen rawatan yang ditetapkan, tempat pentadbiran ubat dan teknik suntikan subkutan yang kompeten (dengan mengambil kira semua faktor yang mempengaruhi ini) ) diikuti dengan tepat.

Masa perkembangan hipoglikemia bergantung pada profil tindakan insulin yang digunakan, ia boleh berubah dengan perubahan dalam rejimen rawatan. Oleh kerana masa yang diperlukan untuk insulin yang bertindak panjang memasuki tubuh meningkat, ketika menggunakan Lantus, seseorang mungkin menjangkakan kemungkinan lebih rendah terkena hipoglikemia malam, sedangkan pada waktu pagi kemungkinan ini lebih tinggi.

Pesakit yang menerima ubat harus menyedari bahawa kerana tindakan zat aktifnya yang berpanjangan, apabila hipoglikemia berlaku, mungkin untuk melambatkan keluar dari keadaan ini..

Langkah berjaga-jaga khas untuk penggunaan insulin glargine dan pemantauan glukosa darah dengan teliti diperlukan untuk pesakit yang episod hipoglikemia mungkin mempunyai kepentingan klinikal khas (termasuk stenosis teruk saluran otak atau arteri koronari), serta retinopati proliferatif, di terutamanya jika mereka tidak menerima terapi photocoagulation.

Pesakit harus diberi amaran mengenai keadaan di mana gejala-gejala hipoglikemia mungkin menjadi kurang ketara, menurun atau tidak ada, dan pesakit boleh diberikan kumpulan risiko tertentu:

 • Terapi bersamaan dengan ubat lain;
 • Kehadiran gangguan mental;
 • Umur lanjut usia;
 • Peningkatan ketara dalam pengaturan glukosa dalam darah;
 • Kursus diabetes yang panjang;
 • Peralihan ke insulin manusia dari insulin asal haiwan;
 • Neuropati;
 • Hipoglikemia, berkembang secara beransur-ansur.

Dalam situasi seperti itu, kemungkinan timbul hipoglikemia yang teruk (dengan kehilangan kesedaran) sebelum pesakit menyedari bahawa dia mengalami hipoglikemia.

Dalam kes di mana tahap hemoglobin glikasi normal atau menurun diperhatikan, kemungkinan timbulnya episod hipoglikemia berulang yang tidak dikenali, terutama pada waktu malam, harus dipertimbangkan..

Penggunaan insulin yang betul, pengendalian permulaan gejala penyakit, serta pematuhan pesakit terhadap rejimen dos, diet dan diet, menyumbang kepada pengurangan risiko hipoglikemia yang ketara..

Faktor yang meningkatkan kecenderungan untuk perkembangan hipoglikemia:

 • Penyakit berulang yang disertai dengan cirit-birit, muntah;
 • Menukar tempat pentadbiran insulin;
 • Hipersensitiviti terhadap insulin;
 • Aktiviti fizikal yang tidak biasa, berpanjangan atau meningkat;
 • Rawatan bersamaan dengan ubat lain yang tertentu;
 • Pelanggaran diet dan diet;
 • Makanan yang dilangkau;
 • Pengambilan alkohol;
 • Beberapa gangguan endokrin yang tidak dikompensasi.

Sekiranya terdapat faktor-faktor tersebut, perlu dilakukan pemerhatian yang teliti, kerana mungkin diperlukan penyesuaian dos insulin..

Dalam kes penyakit bersamaan, diperlukan kawalan glukosa darah yang lebih intensif. Dalam kebanyakan kes, pembetulan rejimen dos insulin dan analisis kehadiran badan keton dalam air kencing diperlukan. Selalunya, pesakit seperti ini memerlukan peningkatan insulin. Dalam diabetes jenis 1, anda harus kerap mengambil sekurang-kurangnya sejumlah kecil karbohidrat, walaupun ketika makan sejumlah kecil makanan, ketidakupayaan untuk makan, dan juga dengan muntah. Pesakit seperti itu tidak dapat menghentikan pentadbiran insulin sepenuhnya.

Interaksi dadah

Untuk meningkatkan kesan hipoglikemik insulin dan untuk meningkatkan kecenderungan untuk perkembangan hipoglikemia, disopyramids, inhibitor monoamine oxidase, fluoxetine, dextropropoxyphene, sulfanilamide antimicrobials, fibrates, agen hipoglikemik oral, pentoxifylline, salicylates, angiotensin inhibitor dapat meningkatkan inhibitor insulin Semasa menggunakan kombinasi sedemikian, mungkin diperlukan penyesuaian dos glargin insulin..

Diuretik, progestogen, isoniazid, perencat protease, glukagon, diazoksida, somatotropin, danazol, hormon tiroid, turunan fenotiazin, beberapa antipsikotik (misalnya clozapine atau olanzapine), estrogen, glukokortikosteron, glikokortikosteroin dapat mengurangkan hipogogen., terbutaline, salbutamol). Semasa menggunakan kombinasi ini, penyesuaian dos mungkin diperlukan.

Semasa menggunakan Lantus dalam kombinasi dengan klonidin, etanol, garam litium atau agen penyekat beta-adrenergik, kemungkinan peningkatan dan penurunan tindakan insulin. Penggunaan pentamidin dalam kombinasi dengan insulin dapat menyebabkan hipoglikemia, yang kadang-kadang digantikan oleh hiperglikemia..

Penurunan atau ketiadaan tanda-tanda pengaturcaraan adrenergik semasa perkembangan hipoglikemia adalah mungkin semasa menggunakan ubat dengan kesan simpatolitik: reserpine, beta-blocker, guanfacine, clonidine.

Lantus tidak boleh dicampurkan atau dicairkan dengan sediaan insulin lain (ia mungkin mendakan) atau ubat lain, kerana ini dapat mengubah profil tindakannya dari masa ke masa.

Terma dan syarat penyimpanan

Simpan pada suhu 2-8 ° C (tanpa beku) dari jangkauan kanak-kanak, kering dan dilindungi dari cahaya. Kartrij, pena jarum suntikan OptiSet yang sudah diisi sebelumnya, sistem kartrij OptiClick harus disimpan dalam bungkusan kadbod mereka sendiri pada suhu hingga 25 ° C di tempat yang dilindungi dari cahaya dan tidak dapat dijangkau oleh kanak-kanak. Adalah mustahil untuk menyejukkan pen jarum suntikan OptiSet yang sebelumnya diisi.

 • Penyelesaiannya adalah 3 tahun;
 • Kartrij, pena picagari OptiSet yang telah diisi sebelumnya dan sistem kartrij OptiClick selepas penggunaan pertama - 28 hari.

Terdapat kesilapan dalam teks? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter.

Lantus SoloStar

Ubat Lantus SoloStar (Lantus SoloStar) didasarkan pada analog insulin manusia, yang mempunyai kelarutan yang rendah di persekitaran yang neutral. Oleh kerana persekitaran berasid larutan Lantus SoloStar, insulin glargine larut sepenuhnya, tetapi apabila diberikan secara subkutan, asid dinetralkan dan mikroprekitat terbentuk kerana penurunan kelarutan, dari mana insulin dilepaskan secara beransur-ansur. Oleh itu, peningkatan secara beransur-ansur dalam kepekatan plasma insulin tanpa puncak tajam dan kesan jangka panjang ubat Lantus SoloStar dicapai..
Dalam insulin glargine dan insulin manusia, kinetik komunikasi dengan reseptor insulin serupa. Profil dan potensi insulin glargine serupa dengan insulin manusia.

Ubat ini mengatur metabolisme glukosa, khususnya, mengurangkan kepekatan glukosa plasma dengan mengurangkan pengeluarannya di hati dan meningkatkan penggunaan glukosa oleh tisu periferal (terutama tisu otot dan adiposa). Insulin menghalang proteolisis dan lipolisis pada adiposit, dan juga meningkatkan sintesis protein.
Tindakan insulin glargine, diberikan secara subkutan, berkembang lebih perlahan daripada dengan pengenalan NPH insulin, dan dicirikan oleh tindakan yang lebih lama dan ketiadaan nilai maksimum. Oleh itu, ubat Lantus SoloStar dapat digunakan 1 kali sehari. Perlu diingat bahawa keberkesanan dan jangka masa insulin dapat berbeza secara signifikan walaupun pada satu orang (dengan peningkatan aktiviti fizikal, peningkatan atau penurunan tekanan, dll.).

Dalam kajian klinikal terbuka, terbukti bahawa insulin glargine tidak meningkatkan perkembangan retinopati diabetes (parameter klinikal ketika menggunakan insulin glargine dan insulin manusia tidak berbeza).
Semasa menggunakan ubat Lantus SoloStar, kepekatan insulin keseimbangan dicapai pada hari ke-2-4 terapi.
Insulin glargine dimetabolisme di dalam badan untuk membentuk dua metabolit aktif, M1 dan M2. Peranan penting dalam merealisasikan kesan ubat Lantus SoloStar dimainkan oleh metabolit M1, dalam plasma glargin insulin dan metabolit M2 tidak berubah ditentukan dalam jumlah kecil.
Tidak ada perbezaan yang signifikan dalam keberkesanan dan keselamatan insulin glargine pada pesakit dari berbagai kumpulan dan pada populasi pesakit umum..

Petunjuk untuk digunakan:
Lantus SoloStar digunakan untuk merawat pesakit berusia lebih dari 6 tahun dengan diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin.

Kaedah aplikasi:
Lantus SoloStar bertujuan untuk pentadbiran subkutan. Dianjurkan untuk memperkenalkan ubat Lantus SoloStar pada waktu yang sama sepanjang hari. Dos ubat Lantus SoloStar dipilih secara individu oleh doktor. Perlu diingat bahawa dos ubat dinyatakan dalam unit tindakan yang unik dan tidak dapat dibandingkan dengan unit tindakan insulin lain..
Ia dibenarkan menggunakan ubat Lantus SoloStar pada pesakit diabetes mellitus jenis 2 dalam kombinasi dengan agen hipoglikemik oral.

Peralihan dari insulin lain ke Lantus SoloStar:
Semasa beralih ke Lantus SoloStar dengan insulin lain atau jangka panjang, mungkin ada keperluan untuk pembetulan dos harian insulin basal, serta perubahan dos dan jadual pengambilan agen hipoglikemik lain. Untuk mengurangkan risiko hipoglikemia nokturnal semasa peralihan ke Lantus SoloStar selama beberapa minggu pertama, disarankan untuk menurunkan dos basal insulin dan pembetulan insulin yang tepat, yang diperkenalkan sehubungan dengan pengambilan makanan. Beberapa minggu selepas permulaan ubat Lantus SoloStar, penyesuaian dos insulin basal dan insulin pendek bertindak.
Pada pesakit yang menerima insulin untuk waktu yang lama, kemunculan antibodi terhadap insulin dan penurunan reaksi terhadap pemberian ubat Lantus SoloStar adalah mungkin..
Semasa beralih dari satu insulin ke insulin yang lain, dan juga semasa penyesuaian dos, anda harus memantau tahap glukosa dalam plasma dengan berhati-hati.

Pengenalan ubat Lantus SoloStar:
Ubat ini diberikan secara subkutan di kawasan deltoid, paha atau perut. Sebaiknya ubah tempat suntikan di kawasan yang boleh diterima pada setiap suntikan ubat Lantus SoloStar. Dilarang memberikan Lantus SoloStar secara intravena (kerana risiko overdosis dan perkembangan hipoglikemia yang teruk).
Dilarang mencampurkan larutan insulin glargine dengan ubat lain.
Segera sebelum pemberian insulin glargine, keluarkan gelembung udara dari bekas dan lakukan ujian keselamatan. Setiap suntikan harus dilakukan dengan jarum baru, yang diletakkan pada pen jarum suntik sebelum menggunakan ubat.

Menggunakan pen jarum suntik Lantus SoloStar:
Sebelum digunakan, anda harus memeriksa kartrij pena jarum suntik dengan teliti, anda hanya boleh menggunakan larutan yang jelas tanpa sedimen. Sekiranya endapan muncul, mengaburkan, atau perubahan warna larutan - gunakan ubat tersebut dilarang.

Pena picagari kosong hendaklah dibuang. Sekiranya pen jarum suntik rosak, ambil pen jarum suntik baru dan buang yang rosak.

Sebelum setiap suntikan, ujian keselamatan harus dilakukan:
1. Periksa label insulin dan penampilan larutan.
2. Tanggalkan penutup pen jarum suntik dan pasangkan jarum baru (jarum harus dicetak segera sebelum melampirkan, dilarang memasang jarum pada sudut).
3. Ukur dos 2 Unit (jika pen jarum suntik belum digunakan 8 Unit) letakkan pen jarum suntik dengan jarum ke atas, ketuk kartrij dengan perlahan, tekan butang sisipan sepanjang masa dan periksa apakah terdapat penurunan insulin di hujung jarum.
4. Sekiranya perlu, ujian keselamatan dilakukan beberapa kali sehingga larutan muncul di hujung jarum. Sekiranya selepas beberapa ujian insulin tidak muncul, ganti jarum. Sekiranya langkah-langkah ini tidak membantu - pen jarum suntik rosak, jangan gunakannya.

Dilarang memindahkan pena kepada orang lain..
Selalu disarankan untuk menggunakan pen jarum suntik Lantus SoloStar sekiranya berlaku kerosakan atau kehilangan pen jarum suntik yang digunakan.
Sekiranya pena disimpan di dalam peti sejuk, ia mesti dikeluarkan 1-2 jam sebelum suntikan sehingga larutan memanaskan hingga suhu bilik.
Pena jarum suntik harus dilindungi dari kotoran dan debu, anda boleh membersihkan bahagian luar pen jarum suntik dengan kain lembap. Dilarang mencuci pen jarum suntik Lantus SoloStar.

Pemilihan dos:
Lantus SoloStar membolehkan anda menetapkan dos dari 1 unit hingga 80 unit dengan kenaikan 1 unit. Sekiranya perlu, masukkan dos lebih dari 80 unit; beberapa suntikan dilakukan.
Pastikan bahawa setelah ujian keselamatan, tetingkap dos menunjukkan "0", pilih dos yang diperlukan dengan memutar pemilih dos. Setelah memilih dos yang tepat, masukkan jarum ke dalam kulit dan tekan butang sisipan sepanjang masa. Setelah dosis diberikan, nilai “0” harus ditetapkan di jendela dos. Meninggalkan jarum di kulit, hitung hingga 10 dan tarik jarum keluar dari kulit.
Keluarkan jarum dari pen jarum suntik dan buang, tutup pen jarum suntik dengan penutup dan simpan sehingga suntikan seterusnya.

Kesan sampingan:
Semasa menggunakan ubat Lantus SoloStar pada pasien, perkembangan hipoglikemia adalah mungkin, disebabkan oleh pengenalan dos insulin yang tinggi, dan perubahan diet, aktiviti fizikal dan perkembangan / penghapusan situasi tertekan. Hipoglikemia yang teruk boleh menyebabkan perkembangan gangguan neurologi dan merupakan ancaman bagi kehidupan pesakit.
Di samping itu, semasa menggunakan ubat Lantus SoloStar semasa ujian klinikal pada pesakit, kesan sampingan berikut diperhatikan:
Dari sistem saraf dan organ deria: dysgeusia, retinopati, penurunan ketajaman penglihatan. Hipoglikemia yang teruk boleh menyebabkan perkembangan kehilangan penglihatan sementara pada pesakit dengan retinopati proliferatif..

Pada bahagian kulit dan tisu subkutan: lipodystrophy, lipoatrophy, lipohypertrophy.
Reaksi alergi: reaksi alergi kulit secara umum, bronkospasme, kejutan anaphylactic, edema Quincke.
Kesan tempatan: hiperemia, edema, sakit dan reaksi keradangan di tempat suntikan Lantus SoloStar.
Lain-lain: sakit otot, pengekalan natrium di dalam badan.
Profil keselamatan ubat Lantus SoloStar pada kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun dan orang dewasa adalah serupa.

Kontraindikasi:
Lantus SoloStar tidak diresepkan kepada pesakit dengan hipersensitiviti yang diketahui terhadap insulin glargine atau komponen tambahan yang membentuk penyelesaiannya.
Lantus SoloStar tidak digunakan untuk merawat pesakit dengan gangguan buah pinggang dan hati yang teruk.
Dalam amalan pediatrik, ubat Lantus SoloStar hanya digunakan untuk rawatan kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun..
Lantus SoloStar bukanlah ubat pilihan untuk rawatan ketoasidosis diabetes.
Pada pesakit tua, dan juga pada pesakit dengan fungsi ginjal dan hati yang terganggu, keperluan insulin dapat berkurang, pesakit tersebut harus diresepkan dengan berhati-hati (dengan pemantauan kadar glukosa plasma secara berterusan) Lantus SoloStar.
Hati-hati harus diberikan semasa memilih dos untuk pesakit yang hipoglikemia dapat membawa akibat yang serius. Khususnya, dengan berhati-hati, Lantus SoloStar diresepkan kepada pesakit dengan stenosis serebral atau koronari dan retinopati proliferatif..

Hati-hati harus diberikan semasa meresepkan Lantus SoloStar kepada pesakit yang gejala hipoglikemia kabur atau ringan, termasuk pesakit dengan peningkatan indeks glisemik, sejarah diabetes yang panjang, neuropati autonomi, penyakit mental, perkembangan hipoglikemia secara beransur-ansur, serta pesakit dan pesakit tua, yang bergerak dari insulin haiwan ke manusia.
Berhati-hati juga harus diberikan semasa meresepkan Lantus SoloStar kepada pesakit dengan kecenderungan untuk mengembangkan hipoglikemia. Risiko terkena hipoglikemia meningkat dengan perubahan di tempat pemberian insulin, peningkatan kepekaan insulin (termasuk penghapusan situasi tertekan), peningkatan senaman fizikal, pemakanan yang buruk, muntah, cirit-birit, pengambilan alkohol, penyakit tidak berpendapatan dari sistem endokrin, dan penggunaan ubat-ubatan tertentu ( cm.

Interaksi dengan ubat lain).
Pesakit dengan diabetes harus berhati-hati dalam menguruskan mekanisme yang berpotensi tidak selamat; perkembangan hipoglikemia dapat menyebabkan pening dan penurunan konsentrasi..

Kehamilan:
Tidak ada data klinikal mengenai penggunaan ubat Lantus SoloStar pada wanita hamil. Dalam kajian haiwan, ketiadaan kesan teratogenik, mutagenik dan embriooksik insulin glargine, serta kesan negatifnya terhadap kehamilan dan kelahiran anak, dinyatakan. Sekiranya perlu, Lantus SoloStar boleh diresepkan kepada wanita hamil. Tahap glukosa plasma harus dipantau dengan hati-hati pada wanita hamil, mengingat perubahan dalam keperluan insulin. Pada trimester pertama, keperluan untuk insulin mungkin menurun, dan pada kedua dan ketiga cenderung meningkat. Sejurus selepas kelahiran, permintaan insulin menurun secara mendadak dan terdapat risiko hipoglikemia.

Semasa menyusui, ubat Lantus SoloStar dapat digunakan dengan pemantauan kadar glukosa plasma secara berterusan. Tidak ada data mengenai penembusan insulin glargine ke dalam susu ibu, tetapi di saluran pencernaan, insulin glargine dibahagikan kepada asid amino dan tidak dapat membahayakan bayi baru lahir yang ibunya menerima terapi dengan Lantus SoloStar.

Interaksi dengan ubat lain:
Keberkesanan ubat Lantus SoloStar mungkin berbeza-beza dengan penggunaan gabungan dengan ubat lain, khususnya:
Ejen antidiabetik oral, perencat enzim penukar angiotensin, perencat monoamine oksidase, salisilat, sulfanilamides, fluoxetine, propoxyphene, pentoxifylline, disopyramides dan fibrates memperkuat kesan insulin glargine apabila digunakan bersama.
Kortikosteroid, diuretik, danazole, glukagon, diazoksida, estrogen dan progestin, isoniazid, simpatomimetik, somatropin, perencat protease, hormon tiroid dan antipsikotik mengurangkan kesan hipoglikemik ubat Lantus SoloStar.
Garam litium, klonidin, pentamidin, etil alkohol dan penyekat beta-adrenergik dapat meningkatkan dan mengurangkan kesan hipoglikemik ubat Lantus SoloStar.
Lantus SoloStar mengurangkan keparahan kesan clonidine, reserpine, guanethidine dan beta-adrenergic blocker.

Overdosis:
Dengan overdosis insulin glargine, pesakit mengalami hipoglikemia dengan pelbagai bentuk keparahan. Dengan hipoglikemia yang teruk, perkembangan kejang, koma dan gangguan neurologi.
Overdosis Lantus SoloStar mungkin disebabkan oleh perubahan dos (dos tinggi), berhenti makan, peningkatan aktiviti fizikal, muntah dan cirit-birit, penyakit yang mengurangkan keperluan insulin (termasuk gangguan fungsi ginjal dan hati, hipofisis, hipofisis, korteks adrenal atau tiroid kelenjar), perubahan tempat suntikan ubat Lantus SoloStar.

Bentuk hipoglikemia ringan diperbaiki dengan pengambilan karbohidrat oral (anda harus memberi karbohidrat kepada pesakit untuk jangka masa yang lama dan memantau keadaannya, kerana ubat Lantus SoloStar mempunyai kesan yang berpanjangan).
Dengan hipoglikemia yang teruk (termasuk dengan manifestasi neurologi), glukagon ditunjukkan (subkutan atau intramuskular) atau secara intravena dengan larutan glukosa pekat.
Keadaan pesakit harus dipantau selama minimal 24 jam, kerana episod hipoglikemia mungkin berulang setelah menghentikan serangan hipoglikemia dan memperbaiki keadaan pesakit..

Borang pelepasan:
3 ml larutan suntikan Lantus SoloStar dalam kartrij yang dipasang secara hermetik dalam pen jarum suntik sekali pakai, 5 pen picagari tanpa jarum suntikan dimasukkan ke dalam kotak kadbod.

Keadaan simpanan:
Lantus SoloStar harus disimpan tidak lebih dari 3 tahun setelah pembuatan di bilik di mana rejim suhu dikekalkan dari 2 hingga 8 darjah Celsius. Jauhkan pen jarum suntik dari jangkauan kanak-kanak. Dilarang membekukan larutan Lantus SoloStar.
Selepas penggunaan pertama, pen jarum suntik boleh digunakan tidak lebih dari 28 hari. Setelah permulaan penggunaan, simpan pen jarum suntik di bilik dengan rejim suhu 15 hingga 25 darjah Celsius.

Struktur:
Larutan suntikan Lantus SoloStar 1 ml mengandungi:
Insulin glargine - 3.6378 mg (bersamaan dengan 100 unit insulin glargine);
Bahan tambahan.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes