Insulin bertindak panjang (ATX A10AE)

Terdapat kontraindikasi. Rujuk doktor sebelum memulakan.

Ubat diabetes jenis 2 ada di sini.

Semua ubat yang digunakan dalam endokrinologi ada di sini..

Untuk mengemukakan soalan atau memberi ulasan mengenai ubat (jangan lupa untuk menunjukkan nama ubat dalam teks mesej) di sini.

Ubat bertindak panjang yang mengandungi insulin:

Borang pelepasan yang kerap berlaku (lebih daripada 100 tawaran di farmasi Moscow) persediaan yang mengandungi Insulin Glargine (Insulin Glargine, kod ATX (ATC) A10AE04)
TajukBorang pelepasanPembungkusanNegara pengeluarHarga di Moscow, rTawaran di Moscow
Lantus SoloStar (Lantus SoloStar)panjang suntikan 100 IU / ml 3ml dalam kartrij dimasukkan ke dalam pen picagari5 + 5Jerman, Sanofi3149- (purata 3528↗) -3876390↗
Sering dijumpai borang pelepasan (lebih daripada 100 tawaran di farmasi Moscow) persediaan yang mengandungi Insulin Detemir (Insulin Detemir, kod ATX (ATC) A10AE05)
Levemir FlexPenpanjang suntikan 100 IU / ml 3ml dalam kartrij dimasukkan ke dalam pen picagari5 + 5Denmark, Novo Nordisk1953- (purata 2240↗) -3158336↗
Levemir Penfillpanjang suntikan 100 IU / ml 3ml dalam kartrij5Denmark, Novo Nordisk2035- (purata 2245↘) -2800209↗
Jarang terdapat borang pelepasan (kurang dari 100 tawaran di farmasi Moscow) persediaan yang mengandungi Insulin Glargine (Insulin Glargine, kod ATX (ATC) A10AE04)
Lantus (Lantus)panjang suntikan 100 IU / ml 3ml dalam kartrij5Jerman, Sanofi2950- (purata 3565↗) -387682↗
Jarang dijumpai dan ditarik dari bentuk penjualan yang dikeluarkan (kurang dari 100 tawaran di farmasi Moscow) sediaan yang mengandungi Suspensi insulin zink-insulin biosintetik manusia (kod ATX (ATC) A10AE01)
Ultratard XM (Ultratard HM)suntikan untuk suntikan 400 IU / ml 10 ml dalam botol1Denmark, Novo Nordisktidaktidak

Lantus SoloStar - arahan rasmi untuk digunakan. Ubat resep, maklumat hanya ditujukan untuk profesional penjagaan kesihatan!

Kumpulan klinikal dan farmakologi

Insulin bertindak panjang manusia.

kesan farmakologi

Insulin glargine adalah analog insulin bertindak panjang yang diperoleh dengan penggabungan semula bakteria DNA spesies Escherichia coli (strain K12). Ia mempunyai kelarutan yang rendah di persekitaran yang neutral. Sebagai sebahagian daripada penyediaan Lantus® SoloStar®, larut sepenuhnya, yang dipastikan oleh persekitaran berasid larutan suntikan (pH = 4). Setelah diperkenalkan ke dalam lemak subkutan, larutan, kerana keasidannya, memasuki reaksi peneutralan dengan pembentukan mikroprecipit, dari mana sejumlah kecil glargin insulin dilepaskan secara berterusan, memberikan profil lancar (tanpa puncak) keluk kepekatan masa, serta tindakan ubat yang berpanjangan.

Parameter pengikatan dengan reseptor insulin glargine insulin dan insulin manusia sangat dekat, oleh itu, insulin glargine mempunyai kesan biologi yang serupa dengan insulin endogen.

Tindakan insulin yang paling penting adalah pengaturan metabolisme glukosa. Insulin dan analognya mengurangkan glukosa darah dengan merangsang pengambilan glukosa oleh tisu periferal (terutama otot rangka dan tisu adiposa), serta menghambat pembentukan glukosa di hati (glukoneogenesis). Insulin menghalang lipolisis adiposit dan proteolisis sambil meningkatkan sintesis protein.

Tindakan glargine insulin yang berpanjangan secara langsung disebabkan oleh kadar penyerapannya yang berkurang, yang membolehkan anda menggunakan ubat 1 kali / Selepas pemberian sc, permulaan tindakannya diperhatikan, secara purata, selepas 1 jam. Tempoh tindakan rata-rata adalah 24 jam, maksimum adalah 29 jam. dan analognya (misalnya, insulin glargine) boleh berbeza secara signifikan pada pesakit yang berbeza dan pada pesakit yang sama.

Farmakokinetik

Kajian perbandingan kepekatan insulin glargine dan insulin-isofan setelah pemberian sc dalam serum darah orang yang sihat dan pesakit diabetes menunjukkan penyerapan yang lebih perlahan dan jauh lebih lama, serta ketiadaan kepekatan puncak dalam glargine insulin berbanding dengan insulin-isofan.

Dengan pemberian subkutan ubat 1 kali sehari, kepekatan insulin glargine dalam darah rata-rata yang stabil dicapai setelah 2-4 hari pentadbiran harian.

Dengan pengenalan T1 / 2 insulin glargine dan insulin manusia setanding.

Pada orang yang mempunyai lemak subkutan, insulin glargine dibelah sebahagiannya dari hujung karboksil (C-terminus) dari rantai B (rantai beta) untuk membentuk 21A-Gly-insulin dan 21A-Gly-des-30B-Thr-insulin. Di dalam plasma, terdapat baik glargine insulin yang tidak berubah dan produk pembelahannya.

Petunjuk penggunaan ubat LANTUS® SoloStar®

 • diabetes mellitus yang memerlukan rawatan insulin pada orang dewasa, remaja dan kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun.

Rejimen dos

Bagi orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun, ubat ini diberikan secara subkutan 1 kali sehari, selalu pada masa yang sama. Lantus® SoloStar® harus disuntik ke dalam lemak subkutan perut, bahu atau paha. Tempat suntikan harus bergantian dengan setiap pemberian ubat baru dalam kawasan yang disyorkan untuk pemberian ubat subkutan.

Dos ubat dan waktu penggunaannya ditetapkan secara individu. Pada pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2, Lantus® SoloStar® dapat digunakan sebagai monoterapi dan dalam kombinasi dengan ubat hipoglikemik lain.

Beralih dari rawatan dengan ubat hipoglikemik lain ke Lantus® SoloStar®

Semasa memindahkan pesakit dari insulin jangka panjang atau sederhana ke Lantus® SoloStar®, mungkin perlu menyesuaikan dos harian insulin basal atau mengubah terapi antidiabetik bersamaan (dos dan rejimen pemberian insulin bertindak pendek atau analognya, serta dos ubat hipoglikemik oral).

Semasa memindahkan pesakit dari pemberian insulin-isofan dua kali ke satu suntikan Lantus® SoloStar®, dos harian insulin basal harus dikurangkan sebanyak 20-30% pada minggu-minggu pertama rawatan untuk mengurangkan risiko hipoglikemia pada waktu malam dan awal pagi. Dalam tempoh ini, penurunan dalam dos Lantus harus dikompensasi dengan peningkatan dalam dos insulin bertindak pendek diikuti dengan penyesuaian individu dari rejimen dos.

Seperti analog insulin manusia yang lain, pesakit yang menerima dos ubat yang tinggi kerana adanya antibodi terhadap insulin manusia mungkin mengalami peningkatan tindak balas terhadap insulin ketika beralih ke Lantus® SoloStar®. Dalam proses beralih ke Lantus® SoloStar® dan pada minggu-minggu pertama setelahnya, diperlukan pemantauan glukosa darah dengan teliti dan, jika perlu, pembetulan rejimen dos insulin.

Sekiranya peningkatan metabolisme dan peningkatan kepekaan terhadap insulin, perlu dilakukan pembetulan lebih lanjut terhadap rejimen dos. Penyesuaian dos juga mungkin diperlukan, misalnya, ketika mengubah berat badan, gaya hidup, waktu sehari untuk pemberian ubat pesakit, atau ketika keadaan lain muncul yang menyumbang kepada peningkatan kecenderungan untuk perkembangan hipo- atau hiperglikemia.

Ubat itu tidak boleh diberikan secara intravena. Dalam / dalam pengenalan dos biasa yang dimaksudkan untuk pemberian subkutan, boleh menyebabkan perkembangan hipoglikemia yang teruk.

Lantus® SoloStar® tidak boleh dicampurkan dengan sediaan insulin lain atau dicairkan. Pastikan jarum suntik tidak mengandungi sisa ubat lain. Semasa mencampurkan atau mencairkan, profil insulin glargine boleh berubah dari masa ke masa. Mencampurkan dengan insulin lain boleh menyebabkan pemendakan.

Tempoh tindakan ubat Lantus® SoloStar® bergantung pada penyetempatan laman web pentadbirannya.

Peraturan penggunaan dan pengendalian pen jarum suntikan SoloStar® yang telah diisi sebelumnya

Sebelum penggunaan pertama, pen jarum suntik mesti disimpan pada suhu bilik selama 1-2 jam.

Sebelum digunakan, periksa kartrij di dalam pen jarum suntik. Ia hanya boleh digunakan jika larutan itu jernih, tidak berwarna, tidak mengandungi zarah pepejal yang kelihatan dan menyerupai air secara konsisten..

Pena Jarum SoloStar® yang kosong tidak boleh digunakan semula dan mesti dibuang..

Untuk mengelakkan jangkitan, pen jarum suntikan yang sudah diisi hanya boleh digunakan oleh satu pesakit dan tidak boleh dipindahkan ke orang lain..

Sebelum menggunakan pen jarum suntik SoloStar®, baca dengan teliti maklumat yang digunakan.

Sebelum setiap penggunaan, sambungkan dengan teliti jarum baru ke pen jarum suntik dan lakukan ujian keselamatan. Hanya jarum yang sesuai dengan SoloStar® mesti digunakan..

Langkah berjaga-jaga khas mesti diambil untuk mengelakkan kemalangan yang melibatkan penggunaan jarum dan kemungkinan penularan jangkitan..

Sekiranya anda tidak perlu menggunakan pen jarum suntik SoloStar® jika ia rosak atau jika anda tidak pasti ia akan berfungsi dengan baik.

Sentiasa gunakan pen jarum suntik SoloStar® yang tersisa sekiranya anda kehilangan atau merosakkan salinan pen jarum suntik SoloStar® yang ada.

Sekiranya pen jarum suntik SoloStar® disimpan di dalam peti sejuk, ia mesti dikeluarkan 1-2 jam sebelum suntikan yang dimaksudkan sehingga larutan mengambil suhu bilik. Pemberian insulin sejuk lebih menyakitkan. Pena picagari SoloStar® yang digunakan mesti dihancurkan.

Pena picagari SoloStar® mesti dilindungi dari habuk dan kotoran. Bahagian luar SoloStar® Syringe Pen dapat dibersihkan dengan mengelapnya dengan kain lembap. Jangan tenggelam dalam cecair, bilas dan griskan pen jarum suntik SoloStar®, kerana ini boleh merosakkannya.

SoloStar® Syringe Pen mengeluarkan insulin dengan tepat dan selamat digunakan. Ia juga memerlukan pengendalian yang teliti. Elakkan situasi di mana kerosakan pada Pen Sringe SoloStar® mungkin berlaku. Sekiranya anda mengesyaki kerosakan pada pena jarum suntik SoloStar® yang ada, gunakan pen jarum suntik baru.

Tahap 1. Pengawalan insulin

Anda mesti memeriksa label pada SoloStar® Syringe Pen untuk memastikan label tersebut mengandungi insulin yang betul. Untuk Lantus, pen jarum suntik SoloStar® berwarna kelabu dengan butang ungu untuk disuntik. Setelah mengeluarkan penutup jarum pena, penampilan insulin yang terdapat di dalamnya dikawal: larutan insulin mestilah telus, tidak berwarna, tidak mengandungi zarah pepejal yang kelihatan dan menyerupai air secara konsisten.

Tahap 2. Menyambung jarum

Hanya jarum yang bersesuaian dengan SoloStar® Syringe Pen yang mesti digunakan. Untuk setiap suntikan berikutnya, selalu gunakan jarum steril baru. Setelah melepaskan penutup, jarum mesti dipasang dengan teliti pada pen jarum suntik.

Tahap 3. Melakukan ujian keselamatan

Sebelum setiap suntikan, perlu dilakukan ujian keselamatan dan pastikan pen jarum suntik dan jarum berfungsi dengan baik dan gelembung udara dikeluarkan.

Ukur dos yang sama dengan 2 unit.

Tutup jarum luar dan dalam mesti dikeluarkan.

Dengan pen jarum suntik dengan jarum ke atas, ketuk perlahan kartrij insulin dengan jari anda sehingga semua gelembung udara menuju ke jarum.

Tekan butang suntikan sepenuhnya.

Sekiranya insulin muncul di hujung jarum, ini bermakna bahawa pen dan jarum berfungsi dengan betul..

Sekiranya insulin tidak muncul di hujung jarum, maka langkah 3 dapat diulang sehingga insulin muncul di hujung jarum..

Tahap 4. Pemilihan Dos

Dos dapat ditetapkan dengan ketepatan 1 unit dari dos minimum (1 unit) hingga dos maksimum (80 unit). Sekiranya dos melebihi 80 unit diperlukan, 2 atau lebih suntikan harus diberikan.

Tetingkap dos hendaklah menunjukkan "0" setelah selesai ujian keselamatan. Selepas itu, dos yang diperlukan dapat ditetapkan..

Tahap 5. Dos

Pesakit harus diberitahu mengenai teknik suntikan oleh profesional perubatan..

Jarum mesti dimasukkan ke bawah kulit.

Butang suntikan harus ditekan sepenuhnya. Ia dipegang dalam kedudukan ini selama 10 saat lagi sehingga jarum dikeluarkan. Ini memastikan pengenalan dos insulin yang dipilih sepenuhnya.

Tahap 6. Mengeluarkan dan membuang jarum

Dalam semua kes, jarum selepas setiap suntikan harus dikeluarkan dan dibuang. Ini memastikan pencegahan pencemaran dan / atau jangkitan, udara memasuki bekas insulin dan kebocoran insulin..

Semasa mengeluarkan dan membuang jarum, langkah berjaga-jaga mesti diambil. Ikuti langkah keselamatan yang disyorkan untuk membuang dan membuang jarum (seperti teknik penutup sebelah tangan) untuk mengurangkan risiko kemalangan yang berkaitan dengan jarum dan untuk mencegah jangkitan..

Setelah mengeluarkan jarum, tutup pen jarum suntik SoloStar® dengan penutup.

Kesan sampingan

Penentuan kekerapan tindak balas buruk: sangat kerap (> 10%), sering (> 1%, 0.1%, 0.01%,

Perpustakaan perubatan

Untuk doktor dan pesakit

Arahan Lantus untuk ulasan harga penggunaan

Lantus adalah salah satu analog insulin manusia tanpa puncak pertama. Diperolehi dengan mengganti asparagine asid amino dengan glisin pada kedudukan ke-21 rantai A dan menambahkan dua asid amino arginin dalam rantai B ke asid amino terminal. Ubat ini dihasilkan oleh sebuah syarikat farmaseutikal Perancis yang besar - Sanofi-Aventis. Dalam banyak kajian, terbukti bahawa insulin Lantus tidak hanya dapat mengurangkan risiko hipoglikemia dibandingkan dengan ubat NPH, tetapi juga meningkatkan metabolisme karbohidrat. Berikut adalah arahan ringkas untuk penggunaan dan ulasan pesakit diabetes.

kesan farmakologi

Bahan aktif Lantus adalah insulin glargine. Ia diperoleh dengan pengumpulan semula genetik menggunakan strain k-12 bakteria Escherichia coli. Dalam persekitaran yang neutral, ia sedikit larut, dalam medium berasid ia larut dengan pembentukan mikroprecipit, yang melepaskan insulin secara berterusan dan perlahan. Berkat ini, Lantus mempunyai profil tindakan yang lancar sehingga 24 jam.

Sifat farmakologi utama:

 • Penjerapan perlahan dan profil tindakan tanpa puncak dalam 24 jam.
 • Penindasan proteolisis dan lipolisis pada adiposit.
 • Komponen aktif mengikat reseptor insulin 5-8 kali lebih kuat.
 • Peraturan metabolisme glukosa, penghambatan pembentukan glukosa di hati.

Struktur

Dalam 1 ml Lantus Solostar mengandungi:

 • 3.6378 mg insulin glargine (berdasarkan 100 IU insulin manusia);
 • 85% gliserol;
 • air untuk suntikan;
 • asid pekat hidroklorik;
 • m-cresol dan natrium hidroksida.

Borang pelepasan

Lantus - penyelesaian telus untuk suntikan sc, boleh didapati dalam bentuk:

Petunjuk untuk digunakan

 1. Orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun dengan diabetes jenis 1.
 2. Diabetes diabetes jenis 2 (sekiranya tablet tidak berkesan).

Dalam kegemukan, rawatan kombinasi berkesan - Lantus Solostar dan Metformin.

Interaksi dengan ubat lain

Terdapat ubat-ubatan yang mempengaruhi metabolisme karbohidrat, sementara meningkatkan atau mengurangkan keperluan insulin.

Mengurangkan gula: agen antidiabetik oral, sulfonamida, perencat ACE, salisilat, angioprotectors, perencat monoamine oksidase, disopyramides antiaritmia, analgesik narkotik.

Meningkatkan gula: hormon tiroid, diuretik, simpatomimetik, kontraseptif oral, derivatif fenotiazin, perencat protease.

Sebilangan bahan mempunyai kesan hipoglikemik dan kesan hiperglikemik. Ini termasuk:

 • penyekat beta dan garam litium;
 • alkohol;
 • clonidine (ubat antihipertensi).

Kontraindikasi

 1. Dilarang digunakan pada pesakit yang mengalami intoleransi terhadap insulin glargine atau komponen tambahan.
 2. Hipoglikemia.
 3. Rawatan ketoasidosis diabetes.
 4. Kanak-kanak di bawah umur 2 tahun.

Kemungkinan tindak balas buruk jarang berlaku, arahan mengatakan bahawa mungkin ada:

 • lipoatrophy atau lipohypertrophy;
 • reaksi alahan (edema Quincke, kejutan alahan, bronkospasme);
 • sakit otot dan kelewatan dalam ion ion natrium;
 • dysgeusia dan gangguan penglihatan.

Peralihan ke Lantus dari insulin lain

Sekiranya diabetes menggunakan insulin jangka masa sederhana, maka ketika beralih ke Lantus, dos dan rejimen ubat diubah. Perubahan insulin harus dilakukan hanya di hospital.
Sekiranya insulin NPH (Protafan NM, Humulin, dll.) Diberikan 2 kali sehari, maka Lantus Solostar biasanya digunakan 1 kali. Pada masa yang sama, untuk mengurangkan risiko hipoglikemia, dos awal glargin insulin harus kurang 30% dibandingkan dengan NPH.

Di masa depan, doktor melihat gula, gaya hidup pesakit, berat badan dan menyesuaikan jumlah unit yang diberikan. Selepas tiga bulan, keberkesanan rawatan yang ditetapkan dapat diperiksa dengan analisis hemoglobin glikasi..

Analog

Nama daganganBahan aktifPengilang
Tujeoinsulin glargineJerman, Sanofi Aventis
Levemirdetemir insulinDenmark, Novo Nordisk A / S
Islarinsulin glargineIndia, Biocon Limited
PAT "Farmak"

Di Rusia, semua penderita diabetes yang bergantung kepada insulin dipindahkan secara paksa dari Lantus ke Tujeo. Menurut kajian, ubat baru ini mempunyai risiko lebih rendah terkena hipoglikemia, tetapi dalam praktiknya kebanyakan orang mengadu bahawa setelah beralih ke Tujeo, gula mereka melonjak dengan kuat, sehingga mereka terpaksa membeli insulin Lantus Solostar sendiri..

Levemir adalah ubat yang sangat baik, tetapi mempunyai zat aktif yang berbeza, walaupun jangka masa tindakannya juga 24 jam.

Aylar tidak menemui insulin, arahannya mengatakan bahawa ini adalah Lantus yang sama, tetapi lebih murah dan pengilangnya berbeza.

Insulin Lantus semasa mengandung

Kajian klinikal formal Lantus dengan wanita hamil belum dijalankan. Menurut sumber tidak rasmi, ubat itu tidak memberi kesan buruk terhadap kehamilan dan anak itu sendiri.

Eksperimen pada haiwan dilakukan, di mana terbukti bahawa insulin glargine tidak mempunyai kesan toksik pada fungsi pembiakan..

Lantus Solostar yang mengandung boleh diresepkan sekiranya insulin NPH tidak berkesan. Ibu masa depan harus memantau gula mereka, kerana pada trimester pertama, keperluan untuk insulin dapat berkurang, dan pada trimester kedua dan ketiga.

Jangan takut untuk menyusui bayi; arahannya tidak mengandungi maklumat bahawa Lantus boleh masuk ke dalam susu ibu.

Cara menyimpan

Jangka hayat Lantus adalah 3 tahun. Anda perlu menyimpan di tempat gelap yang dilindungi dari cahaya matahari pada suhu 2 hingga 8 darjah. Biasanya tempat yang paling sesuai adalah peti sejuk. Dalam kes ini, pastikan untuk melihat rejim suhu, kerana pembekuan insulin Lantus dilarang!

Sejak penggunaan pertama, ubat boleh disimpan selama sebulan di tempat yang gelap pada suhu tidak lebih dari 25 darjah (tidak di dalam peti sejuk). Jangan gunakan insulin yang telah tamat tempoh.

Di mana untuk membeli, harga

Lantus Solostar diresepkan secara percuma melalui preskripsi oleh ahli endokrinologi. Tetapi kebetulan pesakit diabetes harus membeli ubat ini sendiri di farmasi. Harga purata insulin adalah 3300 rubel. Di Ukraine, Lantus boleh dibeli dengan harga 1200 UAH.

Ulasan

Pesakit kencing manis mengatakan bahawa ia adalah insulin yang sangat baik, bahawa gula mereka disimpan dalam had normal. Inilah pendapat orang mengenai Lantus:

Sebilangan besar ulasan positif sahaja. Beberapa orang mengatakan bahawa Levemir atau Tresiba lebih sesuai untuk mereka..

Insulin glargine

Terakhir dikemas kini oleh pengeluar pada 10/05/2009 Senarai yang disaring

Bahan aktif:

Insulin glargine * (Insulin glargine *)

A10AE04 Insulin Glargine

Kumpulan farmakologi

 • Ejen hipoglikemik. Insulin yang bertindak panjang

Komposisi dan bentuk pelepasan

Penyelesaian Subkutan1 ml
insulin glargine3.6378 mg
(sepadan dengan 100 IU insulin manusia)
eksipien: m-cresol; zink klorida; gliserol (85%); natrium hidroksida; asid hidroklorik; air untuk suntikan

dalam botol 10 ml (100 IU / ml); dalam bungkusan kadbod 1 botol atau dalam kartrij 3 ml; dalam pek lepuh 5 kartrij, dalam bungkusan kadbod 1 pek lepuh, atau 1 kartrij 3 ml dalam sistem kartrij OptiKlik; dalam pek sistem kartrij 5 kadbod.

Penerangan mengenai bentuk dos

Penyelesaian tanpa warna yang jelas.

Ciri

Insulin yang bertindak panjang. Glulin insulin adalah analog insulin manusia yang diperoleh dengan penggabungan semula bakteria DNA spesies Escherichia coli (strain K12).

Tindakan farmakologi - hipoglikemik.

Farmakodinamik

Insulin glargine adalah analog insulin manusia, yang dicirikan oleh kelarutan rendah dalam persekitaran yang neutral. Sebagai sebahagian dari persiapan Lantus, larut sepenuhnya, yang dipastikan oleh persekitaran berasid larutan untuk suntikan (pH4). Setelah dimasukkan ke dalam lemak subkutan, larutan, kerana keasidannya, memasuki reaksi peneutralan dengan pembentukan mikroprekitat, dari mana sejumlah kecil insulin glargine dilepaskan secara berterusan, memberikan profil kurva kepekatan masa yang dapat diramalkan, licin (tanpa puncak), dan juga jangka masa tindakan yang lebih lama.

Komunikasi dengan reseptor insulin: parameter pengikatan dengan glargin insulin tertentu dan reseptor insulin manusia sangat dekat, dan ia dapat mempengaruhi kesan biologi yang serupa dengan insulin endogen.

Tindakan insulin yang paling penting, dan karenanya insulin glargine, adalah pengaturan metabolisme glukosa. Insulin dan analognya mengurangkan glukosa darah dengan merangsang pengambilan glukosa oleh tisu periferal (terutama otot rangka dan tisu adiposa), serta menghambat pembentukan glukosa di hati (glukoneogenesis). Insulin menghalang lipolisis adiposit dan proteolisis sambil meningkatkan sintesis protein.

Jangka masa tindakan insulin glargine yang berkaitan secara langsung berkaitan dengan penurunan kadar penyerapannya, yang membolehkan ubat tersebut digunakan sekali sehari. Selepas pentadbiran sc, permulaan tindakan berlaku, rata-rata, selepas 1 jam. Tempoh purata tindakan adalah 24 jam, maksimum adalah 29 jam.

Kajian perbandingan kepekatan insulin glargine dan insulin-isofan dalam serum darah pada orang yang sihat dan pesakit diabetes mellitus setelah pemberian ubat menunjukkan penyerapan yang lebih perlahan dan jauh lebih lama, serta ketiadaan kepekatan puncak dalam insulin glargine berbanding insulin-isofan.

Dengan suntikan SC Lantus setiap hari, kepekatan insulin glargine dalam darah rata-rata yang stabil dicapai 2-4 hari selepas dos pertama.

Dengan pemberian iv, jangka hayat insulin glargine dan insulin manusia dapat dibandingkan.

Pada seseorang yang mempunyai lemak subkutan, insulin glargin sebahagiannya dibelah dari hujung karboksil (C-terminus) rantai B (rantai Beta) untuk membentuk 21A-Gly-insulin dan 21A-Gly-des-30B-Thr-insulin. Di dalam plasma, terdapat baik glargine insulin yang tidak berubah dan produk pembelahannya.

Petunjuk insulin glargine

Diabetes mellitus yang memerlukan rawatan insulin pada orang dewasa, remaja dan kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun.

hipersensitiviti terhadap insulin glargine atau mana-mana eksipien;

kanak-kanak di bawah umur 6 tahun (pada masa ini tidak ada data klinikal mengenai penggunaannya).

Gunakan dengan berhati-hati pada wanita hamil..

Kehamilan dan penyusuan

Dalam kajian haiwan, tidak ada data langsung atau tidak langsung yang diperoleh mengenai kesan embriooksik atau fetotoksik insulin glargine.

Sehingga kini, tidak ada statistik yang relevan mengenai penggunaan ubat tersebut semasa kehamilan. Terdapat bukti penggunaan Lantus pada 100 wanita hamil dengan diabetes. Jalan dan hasil kehamilan pada pesakit ini tidak berbeza dengan wanita hamil yang menghidap diabetes yang menerima persediaan insulin lain.

Pelantikan Lantus pada wanita hamil harus dilakukan dengan berhati-hati. Bagi pesakit dengan diabetes mellitus yang sudah ada atau kehamilan, adalah penting untuk menjaga peraturan proses metabolik yang mencukupi sepanjang kehamilan. Keperluan untuk insulin boleh menurun pada trimester pertama kehamilan dan meningkat pada trimester kedua dan ketiga. Sejurus selepas kelahiran, keperluan untuk insulin berkurang dengan cepat (risiko hipoglikemia meningkat). Dalam keadaan ini, pemantauan glukosa darah perlu dilakukan dengan teliti.

Pada wanita yang menyusui, diperlukan dos insulin dan penyesuaian makanan..

Hipoglikemia - akibat terapi insulin yang paling tidak diingini, boleh berlaku sekiranya dos insulin terlalu tinggi jika dibandingkan dengan keperluannya. Serangan hipoglikemia yang teruk, terutamanya berulang, boleh menyebabkan kerosakan pada sistem saraf. Episod hipoglikemia yang berpanjangan dan teruk boleh mengancam nyawa pesakit. Gejala peraturan balas adrenergik (pengaktifan sistem simpatoadrenal sebagai tindak balas kepada hipoglikemia) biasanya mendahului gangguan neuropsikiatrik akibat hipoglikemia (kesedaran senja atau kehilangannya, sindrom kejang): kelaparan, kerengsaan, peluh sejuk, takikardia (semakin cepat perkembangan hipoglikemia dan semakin kurang lebih penting lagi, gejala penentangan peraturan adrenergik yang lebih ketara).

Kejadian buruk dari mata. Perubahan ketara dalam pengaturan glukosa dalam darah dapat menyebabkan gangguan penglihatan sementara disebabkan oleh perubahan pada turgor tisu dan indeks biasan lensa mata. Normalisasi jangka panjang glukosa darah mengurangkan risiko perkembangan retinopati diabetes. Terapi insulin, disertai dengan turun naik glukosa darah yang tajam, boleh menyebabkan pemburukan sementara retinopati diabetes. Pada pesakit dengan retinopati proliferatif, terutama yang tidak menerima photocoagulation, episod hipoglikemia yang teruk boleh menyebabkan kehilangan penglihatan sementara..

Lipodistrofi. Seperti rawatan insulin lain, lipodistrofi dan kelewatan penyerapan / penyerapan insulin tempatan mungkin berlaku di tempat suntikan. Dalam ujian klinikal semasa terapi insulin menggunakan Lantus, lipodistrofi diperhatikan pada 1-2% pesakit, sementara lipoatrofi pada umumnya tidak khas. Perubahan berterusan tempat suntikan di kawasan badan yang disyorkan untuk pemberian insulin dapat membantu mengurangkan keparahan reaksi ini atau mencegah perkembangannya.

Reaksi tempatan di kawasan pentadbiran dan reaksi alergi. Semasa ujian klinikal semasa terapi insulin menggunakan Lantus, reaksi di tempat suntikan diperhatikan pada 3-4% pesakit. Reaksi seperti itu termasuk kemerahan, sakit, gatal, gatal-gatal, bengkak, atau keradangan. Sebilangan besar reaksi kecil di tempat pemberian insulin biasanya hilang dalam jangka masa dari beberapa hari hingga beberapa minggu. Reaksi alergi hipersensitiviti jenis segera terhadap insulin jarang berlaku. Reaksi yang serupa dengan insulin (termasuk insulin glargine) atau eksipien boleh muncul sebagai reaksi kulit umum, angioedema, bronkospasme, hipotensi arteri, atau kejutan, dan dengan itu boleh membahayakan nyawa pesakit..

Reaksi lain. Penggunaan insulin boleh menyebabkan pembentukan antibodi terhadapnya. Semasa ujian klinikal pada kumpulan pesakit yang dirawat dengan insulin-isofan dan insulin glargine, pembentukan antibodi yang bertindak balas silang dengan insulin manusia diperhatikan dengan frekuensi yang sama. Dalam kes yang jarang berlaku, kehadiran antibodi terhadap insulin mungkin memerlukan penyesuaian dos untuk menghilangkan kecenderungan untuk mengembangkan hipo- atau hiperglikemia. Jarang, insulin boleh menyebabkan kelewatan dalam perkumuhan natrium dan pembentukan edema, terutama jika terapi insulin yang dipergiat menyebabkan peningkatan dalam proses metabolik yang sebelumnya tidak mencukupi..

Interaksi

Sejumlah ubat mempengaruhi metabolisme glukosa, yang mungkin memerlukan penyesuaian dos insulin glargine..

Persediaan yang dapat meningkatkan kesan hipoglikemik insulin dan meningkatkan kecenderungan untuk perkembangan hipoglikemia termasuk agen hipoglikemik oral, perencat ACE, disopyramides, fibrate, fluoxetine, MAO inhibitor, pentoxifylline, propoxyphene, salicylates dan sulfonamide antimikrobial. Dadah yang dapat melemahkan kesan hipoglikemik insulin termasuk kortikosteroid, danazole, diazoxide, diuretik, glukagon, isoniazid, estrogen, gestagens, derivatif fenotiazin, somatotropin, simpatomimetik seperti epinefrin (adrenalin), salbutamolum, kelenjar terbutoidin protease, beberapa antipsikotik (mis. olanzapine atau clozapine).

Penyekat beta, clonidine, garam litium atau alkohol boleh meningkatkan dan melemahkan kesan hipoglikemik insulin.

Pentamidin boleh menyebabkan hipoglikemia, yang kadang-kadang digantikan oleh hiperglikemia..

Di samping itu, di bawah pengaruh ubat-ubatan simpatolitik seperti beta-blocker, clonidine, guanfacine dan reserpine, tanda-tanda peraturan semula adrenergik dapat dikurangkan atau tidak ada.

Dos dan pentadbiran

S / c, pada lemak subkutan perut, bahu atau paha, selalu pada masa yang sama 1 kali sehari. Tempat suntikan harus bergantian dengan setiap suntikan baru di kawasan yang disyorkan untuk pentadbiran ubat.

Dalam / dalam pengenalan dos biasa yang dimaksudkan untuk pemberian subkutan, boleh menyebabkan perkembangan hipoglikemia yang teruk.

Dos Lantus dan waktu sehari untuk pengenalannya dipilih secara individu. Pada pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2, Lantus dapat digunakan sebagai monoterapi dan dalam kombinasi dengan ubat hipoglikemik lain..

Peralihan dari rawatan dengan ubat hipoglikemik lain ke Lantus. Semasa mengganti rejimen rawatan insulin jangka panjang atau jangka panjang dengan rejimen rawatan Lantus, mungkin perlu untuk menyesuaikan dos harian insulin basal, dan juga mungkin perlu untuk mengubah terapi antidiabetik bersamaan (dos dan rejimen pemberian insulin tambahan yang digunakan pendek atau analog atau dos ubat hipoglikemik oral mereka ) Semasa memindahkan pesakit daripada pemberian insulin-isophan dua kali pada siang hari kepada pemberian tunggal Lantus untuk mengurangkan risiko hipoglikemia pada waktu malam dan pagi, dos awal insulin basal harus dikurangkan sebanyak 20-30% pada minggu-minggu pertama rawatan. Sepanjang tempoh pengurangan dos, anda boleh meningkatkan dos insulin pendek, dan kemudian rejimen dos mesti disesuaikan secara individu.

Lantus tidak boleh dicampurkan dengan sediaan insulin lain atau dicairkan. Semasa mencampurkan atau mencairkan, profil tindakannya boleh berubah dari masa ke masa, di samping itu, mencampurkan dengan insulin lain boleh menyebabkan pemendakan.

Seperti analog insulin manusia yang lain, pesakit yang menerima dos ubat yang tinggi kerana adanya antibodi terhadap insulin manusia mungkin mengalami peningkatan dalam tindak balas terhadap insulin ketika beralih ke Lantus.

Dalam proses beralih ke Lantus dan pada minggu-minggu pertama setelahnya, pemantauan glukosa darah perlu dilakukan dengan teliti.

Sekiranya peningkatan metabolisme dan peningkatan kepekaan terhadap insulin, perlu dilakukan pembetulan lebih lanjut terhadap rejimen dos. Penyesuaian dos juga mungkin diperlukan, misalnya, ketika mengubah berat badan, gaya hidup, waktu sehari untuk pemberian ubat pesakit, atau ketika keadaan lain muncul yang menyumbang kepada peningkatan kecenderungan untuk perkembangan hipo- atau hiperglikemia.

Ubat tidak boleh diberikan iv. Tempoh tindakan Lantus disebabkan oleh pengenalannya ke dalam tisu adiposa subkutan.

Gejala: hipoglikemia yang teruk dan kadang-kadang berpanjangan, mengancam nyawa pesakit.

Rawatan: episod hipoglikemia sederhana biasanya dihentikan dengan pengambilan karbohidrat yang mudah dicerna. Mungkin perlu mengubah rejimen dos ubat, diet atau aktiviti fizikal. Episod hipoglikemia yang lebih teruk, disertai dengan koma, sawan atau gangguan neurologi, memerlukan pemberian glukagon intravena atau subkutan, serta pemberian larutan dekstrosa pekat. Pengambilan karbohidrat jangka panjang dan pengawasan pakar mungkin diperlukan, seperti hipoglikemia boleh berulang setelah peningkatan klinikal yang dapat dilihat.

Langkah berjaga-jaga

Garis Panduan Keserasian. Lantus tidak boleh dicampurkan dengan ubat lain. Pastikan jarum suntik tidak mengandungi sisa ubat lain.

arahan khas

Lantus bukanlah ubat pilihan untuk rawatan ketoasidosis diabetes. Dalam kes seperti ini, disyorkan pemberian insulin insulin pendek. Oleh kerana pengalaman terhad dengan Lantus, tidak mustahil untuk menilai keberkesanan dan keselamatannya dalam merawat pesakit dengan fungsi hati yang terganggu atau pesakit dengan kegagalan buah pinggang sederhana hingga teruk atau teruk. Pada pesakit dengan fungsi ginjal yang terganggu, keperluan untuk insulin dapat berkurang kerana melemahnya proses penghapusannya. Pada pesakit tua, kemerosotan progresif fungsi ginjal dapat menyebabkan penurunan keperluan insulin secara berterusan. Pada pesakit dengan kekurangan hepatik yang teruk, kebutuhan akan insulin dapat dikurangi karena penurunan kemampuan glukoneogenesis dan biotransformasi insulin. Sekiranya kawalan tidak berkesan terhadap tahap glukosa dalam darah, serta jika terdapat kecenderungan perkembangan hipo- atau hiperglikemia, sebelum melakukan pembetulan rejimen dos, perlu memeriksa ketepatan pematuhan dengan rejimen rawatan yang ditetapkan, tempat pemberian ubat dan teknik suntikan sc yang kompeten, mempertimbangkan semua faktor yang berkaitan dengan masalah tersebut.

Hipoglikemia. Masa perkembangan hipoglikemia bergantung pada profil tindakan insulin yang digunakan dan, oleh itu, dapat berubah dengan perubahan rejimen rawatan. Oleh kerana peningkatan masa yang diperlukan untuk insulin yang bertindak panjang memasuki tubuh ketika menggunakan Lantus, kemungkinan terkena hipoglikemia pada waktu malam berkurang, sementara pada waktu pagi kemungkinan ini meningkat. Pesakit di mana episod hipoglikemia mungkin mempunyai kepentingan klinikal tertentu, seperti pesakit dengan stenosis arteri koronari atau saluran cerebral yang teruk (risiko terkena komplikasi jantung dan serebrum hipoglikemia), serta pesakit dengan retinopati proliferatif, terutama jika mereka tidak menerima rawatan photocoagulation (risiko kehilangan penglihatan sementara akibat hipoglikemia), langkah berjaga-jaga khusus harus diperhatikan, dan juga disarankan untuk memperhebat pemantauan glukosa darah. Pesakit harus mengetahui keadaan di mana pendahulu hipoglikemia dapat berubah, menjadi kurang jelas atau tidak hadir dalam kumpulan risiko tertentu. Kumpulan ini merangkumi:

- pesakit yang telah meningkatkan peraturan glukosa dalam darah dengan ketara;

- pesakit di mana hipoglikemia berkembang secara beransur-ansur;

- pesakit tua;

- pesakit dengan neuropati;

- pesakit dengan diabetes yang panjang;

- pesakit yang mengalami gangguan mental;

- pesakit yang menerima rawatan bersamaan dengan ubat lain (lihat "Interaksi").

Situasi seperti ini boleh menyebabkan hipoglikemia yang teruk (dengan kemungkinan kehilangan kesedaran) sebelum pesakit menyedari bahawa dia mengalami hipoglikemia.

Sekiranya tahap hemoglobin glikosilasi normal atau menurun diperhatikan, perlu mengambil kira kemungkinan mengembangkan episod hipoglikemia berulang yang tidak dikenali (terutamanya pada waktu malam).

Pematuhan pesakit terhadap jadual dos, diet dan diet, penggunaan insulin yang betul dan kawalan terhadap permulaan gejala hipoglikemia menyumbang kepada pengurangan risiko hipoglikemia yang ketara. Faktor-faktor yang meningkatkan kecenderungan hipoglikemia memerlukan pemantauan yang berhati-hati, seperti mungkin memerlukan penyesuaian dos insulin. Faktor-faktor ini merangkumi:

- pertukaran tempat pentadbiran insulin;

- peningkatan kepekaan terhadap insulin (contohnya, ketika menghilangkan faktor tekanan);

- Aktiviti fizikal yang tidak biasa, meningkat atau berpanjangan;

- penyakit bersamaan disertai dengan muntah, cirit-birit;

- pelanggaran diet dan diet;

- makanan yang dilangkau;

- beberapa gangguan endokrin yang tidak dikompensasi (mis. hipotiroidisme, kekurangan adenohypophysis atau adrenal cortex);

- rawatan bersamaan dengan beberapa ubat lain.

Penyakit berulang. Dalam penyakit bersamaan, diperlukan pemantauan glukosa darah yang lebih intensif. Dalam banyak kes, analisis dilakukan untuk kehadiran badan keton dalam air kencing, dan dos insulin sering diperlukan. Keperluan untuk insulin sering meningkat. Pesakit dengan diabetes jenis 1 harus terus mengambil sekurang-kurangnya sejumlah kecil karbohidrat, walaupun mereka hanya dapat mengambil makanan dalam jumlah kecil atau tidak dapat makan sama sekali, jika mereka muntah, dll. Pesakit ini tidak boleh berhenti memberikan insulin sepenuhnya..

Keadaan penyimpanan ubat glargine Insulin

Di tempat yang gelap di dalam peti sejuk pada suhu 2–8 ° C (jangan beku). Setelah digunakan, simpan pada suhu tidak melebihi 25 ° C di dalam kotak kadbod (tetapi tidak di dalam peti sejuk).

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Jangka hayat ubat Insulin glargine

Jangan gunakan selepas tarikh luput yang tertera pada bungkusan.

Lantus® (Lantus)

Terakhir dikemas kini oleh pengeluar pada 10/05/2009 Senarai yang disaring

Insulin glargine * (Insulin glargine *) A10AE04 Insulin glargine

 • Ejen hipoglikemik. Insulin yang bertindak panjang

Klasifikasi nosologi (ICD-10)

 • E10 diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin

Penyelesaian tanpa warna yang jelas.

Tindakan farmakologi - hipoglikemik.

Petunjuk ubat Lantus®

Diabetes mellitus yang memerlukan rawatan insulin pada orang dewasa, remaja dan kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun.

Garis Panduan Keserasian. Lantus tidak boleh dicampurkan dengan ubat lain. Pastikan jarum suntik tidak mengandungi sisa ubat lain.

Jangka hayat ubat Lantus®

Jangan gunakan selepas tarikh luput yang tertera pada bungkusan.

Sinonim kumpulan nosologi

Tajuk ICD-10Sinonim penyakit menurut ICD-10
E10 diabetes mellitus yang bergantung kepada insulinDekompensasi metabolisme karbohidrat
Diabetes labil
Diabetes yang bergantung kepada insulin
Diabetes jenis 1
Ketoasidosis diabetes
Diabetes bergantung kepada insulin
Penyakit diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin
Koma hiperosmolar bukan ketoasidotik
Bentuk diabetes yang labil
Metabolisme karbohidrat
Diabetes jenis 1
Diabetes jenis I
Diabetes mellitus bergantung kepada insulin
Diabetes jenis 1

Penerangan mengenai ubat

Lantus®, SANOFI-AVENTIS DEUTSCHLAND GmbH (Jerman), keterangan diluluskan pada tahun 2011

Perhatian! Ubat ini dikeluarkan hanya dengan preskripsi.!

Bentuk pelepasan: penyelesaian untuk pentadbiran subkutan 100 UNIT / 1 ml: kartrij 3 ml 5 pcs., Kartrij 3 ml dalam pen jarum suntik OptiSet (5 buah.), Kartrij 3 ml dalam sistem kartrij OptiClick (5 buah.)

Bahan aktif: Insulin glargine (Insulin glargine)

Komposisi, borang pelepasan dan pembungkusan

Penyelesaian untuk pentadbiran sc adalah telus, tidak berwarna atau hampir tidak berwarna.

1 ml
insulin glargine3.6378 mg,
yang sesuai dengan kandungan insulin manusia100 unit

3 ml - kartrij kaca tidak berwarna (5) - kemasan jalur lepuh (1) - pek kadbod; 3 ml - kartrij kaca tidak berwarna (1) - Pena picagari OptiSet (5) - pek kadbod. 3 ml - kartrij kaca tidak berwarna (1) - Sistem kartrij OptiClick (5) - pek kadbod.

Insulin glargine adalah analog insulin manusia. Diperoleh dengan pengumpulan semula bakteria DNA spesies Escherichia coli (strain K12). Ia mempunyai kelarutan yang rendah di persekitaran yang neutral. Sebagai sebahagian daripada penyediaan Lantus®, larut sepenuhnya, yang dipastikan oleh persekitaran berasid larutan suntikan (pH = 4). Setelah diperkenalkan ke dalam lemak subkutan, larutan, kerana keasidannya, masuk ke dalam reaksi peneutralan dengan pembentukan mikroprekitat, dari mana sejumlah kecil insulin glargin terus dilepaskan, memberikan profil (tanpa puncak) kelengkungan masa tumpuan, serta jangka masa ubat yang lebih lama.

Parameter pengikatan kepada reseptor insulin glargine insulin dan insulin manusia sangat dekat. Glulin insulin mempunyai kesan biologi yang serupa dengan insulin endogen.

Tindakan insulin yang paling penting adalah pengaturan metabolisme glukosa. Insulin dan analognya mengurangkan glukosa darah dengan merangsang pengambilan glukosa oleh tisu periferal (terutama otot rangka dan tisu adiposa), serta menghambat pembentukan glukosa di hati (glukoneogenesis). Insulin menghalang lipolisis adiposit dan proteolisis sambil meningkatkan sintesis protein.

Peningkatan jangka masa tindakan glargin insulin secara langsung disebabkan oleh kadar penyerapannya yang rendah, yang membolehkan ubat tersebut digunakan 1 kali / hari. Permulaan tindakan secara purata adalah 1 jam selepas pentadbiran sc. Purata jangka masa tindakan adalah 24 jam, maksimum adalah 29 jam. Sifat tindakan insulin dan analognya (contohnya, insulin glargine) dari masa ke masa boleh berbeza secara signifikan pada pesakit yang berbeza dan pada pesakit yang sama.

Tempoh tindakan ubat Lantus® disebabkan oleh pengenalannya ke dalam lemak subkutan.

Kajian perbandingan kepekatan insulin glargine dan insulin-isofan setelah pemberian sc dalam serum darah orang yang sihat dan pesakit diabetes menunjukkan penyerapan yang lebih perlahan dan jauh lebih lama, serta ketiadaan kepekatan puncak dalam glargine insulin berbanding dengan insulin-isofan.

Dengan pemberian s / c ubat 1 kali / hari, kepekatan insulin glargine dalam darah rata-rata yang stabil dicapai 2-4 hari selepas dos pertama.

Dengan pengenalan T1 / 2 insulin glargine dan insulin manusia setanding.

Pada orang yang mempunyai lemak subkutan, insulin glargine dibelah sebahagiannya dari hujung karboksil (C-terminus) dari rantai B (rantai beta) untuk membentuk 21A-Gly-insulin dan 21A-Gly-des-30B-Thr-insulin. Di dalam plasma, terdapat baik glargine insulin yang tidak berubah dan produk pembelahannya.

diabetes mellitus yang memerlukan rawatan insulin pada orang dewasa, remaja dan kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun.

Dos

Dos ubat dan waktu penggunaannya ditetapkan secara individu. Lantus® diberikan s / c 1 waktu / hari selalu pada masa yang sama. Lantus® harus disuntik ke lemak subkutan perut, bahu atau paha. Tempat suntikan harus bergantian dengan setiap pentadbiran ubat yang baru di dalam kawasan yang disyorkan untuk pentadbiran ubat.

Ubat ini boleh digunakan sebagai monoterapi, dan dalam kombinasi dengan ubat hipoglikemik lain.

Semasa memindahkan pesakit dari insulin jangka panjang atau sederhana ke Lantus®, mungkin perlu untuk menyesuaikan dos harian insulin basal atau mengubah terapi antidiabetik bersamaan (dos dan rejimen pemberian insulin bertindak pendek atau analognya, serta dos ubat hipoglikemik oral).

Semasa memindahkan pesakit dari pemberian insulin-isofan dua kali ke satu suntikan Lantus, dos harian insulin basal harus dikurangkan sebanyak 20-30% pada minggu-minggu pertama rawatan untuk mengurangkan risiko hipoglikemia pada waktu malam dan awal pagi. Dalam tempoh ini, penurunan dalam dos Lantus harus dikompensasi dengan peningkatan dalam dos insulin bertindak pendek diikuti dengan penyesuaian individu dari rejimen dos.

Seperti analog insulin manusia yang lain, pesakit yang menerima dos ubat yang tinggi kerana adanya antibodi terhadap insulin manusia mungkin mengalami peningkatan tindak balas terhadap insulin ketika beralih ke Lantus®. Dalam proses beralih ke Lantus® dan pada minggu-minggu pertama setelahnya, diperlukan pemantauan glukosa darah dengan teliti dan, jika perlu, pembetulan rejimen dos insulin.

Sekiranya peningkatan metabolisme dan peningkatan kepekaan terhadap insulin, perlu dilakukan pembetulan lebih lanjut terhadap rejimen dos. Penyesuaian dos juga mungkin diperlukan, misalnya, ketika mengubah berat badan, gaya hidup, waktu sehari untuk pemberian ubat pesakit, atau ketika keadaan lain muncul yang menyumbang kepada peningkatan kecenderungan untuk perkembangan hipo- atau hiperglikemia.

Ubat tidak boleh diberikan iv. Dalam / dalam pengenalan dos biasa yang dimaksudkan untuk pemberian subkutan, boleh menyebabkan perkembangan hipoglikemia yang teruk.

Sebelum pentadbiran, pastikan jarum suntik tidak mengandungi sisa ubat lain.

Peraturan penggunaan dan pengendalian ubat

Pena jarum suntikan OptiSet

Sebelum digunakan, periksa kartrij di dalam pen jarum suntik. Ia harus digunakan hanya jika larutan itu telus, tidak berwarna, tidak mengandungi zarah pepejal yang kelihatan dan, secara konsisten, menyerupai air. Pena picagari OptiSet yang kosong tidak dimaksudkan untuk digunakan semula dan mesti dibuang..

Untuk mengelakkan jangkitan, pen jarum suntik yang diisi diniatkan hanya untuk digunakan oleh satu pesakit dan tidak boleh dipindahkan ke orang lain..

Mengendalikan Pen Syringe OptiSet

Untuk setiap penggunaan seterusnya, selalu gunakan jarum baru. Gunakan hanya jarum yang sesuai untuk pen jarum suntik OptiSet.

Ujian keselamatan harus selalu dilakukan sebelum setiap suntikan..

Sekiranya pen jarum suntik OptiSet baru digunakan, ujian kesediaan untuk penggunaan harus dilakukan dengan menggunakan 8 unit yang telah ditetapkan oleh pengeluar.

Pemilih dos hanya boleh diputar dalam satu arah..

Jangan putar pemilih dos (perubahan dos) setelah menekan butang permulaan suntikan.

Sekiranya orang lain menyuntik pesakit, penjagaan khas mesti diambil untuk mengelakkan kecederaan jarum dan jangkitan akibat penyakit berjangkit..

Jangan sekali-kali menggunakan pen picagari OptiSet yang rosak, atau jika disyaki tidak berfungsi..

Pena jarum suntik OptiSet perlu ada sekiranya berlaku kehilangan atau kerosakan pada bekas.

Setelah mengeluarkan penutup dari pen jarum suntik, periksa tanda pada tangki insulin untuk memastikan bahawa ia mengandungi insulin yang betul. Penampilan insulin juga harus diperiksa: larutan insulin harus telus, tidak berwarna, bebas dari zarah pepejal yang dapat dilihat dan mempunyai konsistensi yang serupa dengan air. Jangan gunakan pen jarum suntik OptiSet jika larutan insulin itu keruh, bernoda atau mengandungi zarah asing.

Setelah melepaskan penutup, sambungkan jarum dengan hati-hati dan kuat ke pen jarum suntik.

Memeriksa kesediaan pen jarum suntik untuk digunakan

Sebelum setiap suntikan, perlu memeriksa kesediaan pen jarum suntik untuk digunakan.

Untuk pen jarum suntik yang baru dan tidak digunakan, penunjuk dos mestilah pada nombor 8, seperti yang telah ditetapkan oleh pengeluar sebelumnya.

Sekiranya pen jarum suntik digunakan, dispenser harus dipusingkan sehingga penunjuk dos berhenti di nombor 2. Dispenser akan berputar hanya dalam satu arah.

Tarik butang mula sepenuhnya untuk memberi dos. Jangan putar pemilih dos selepas butang mula ditarik keluar.

Tudung jarum luar dan dalam mesti dilepaskan. Simpan penutup luar untuk mengeluarkan jarum terpakai.

Sambil memegang pen dengan jarum menunjuk ke atas, ketuk perlahan penampung insulin dengan jari anda sehingga gelembung udara naik ke arah jarum.

Selepas itu, tekan butang mula sepanjang masa.

Sekiranya setitik insulin dilepaskan dari hujung jarum, pen jarum suntik dan jarum berfungsi dengan betul.

Sekiranya setitik insulin tidak muncul di hujung jarum, ulangi ujian kesediaan pen jarum suntik untuk digunakan sehingga insulin muncul di hujung jarum.

Pemilihan dos insulin

Dosis 2 unit hingga 40 unit dapat ditetapkan dengan kenaikan 2 unit. Sekiranya dos melebihi 40 unit diperlukan, ia mesti diberikan dalam dua atau lebih suntikan. Pastikan anda mempunyai cukup insulin untuk dos anda..

Skala sisa insulin pada bekas lutsinar untuk insulin menunjukkan berapa banyak insulin yang tinggal dalam pen jarum suntik OptiSet. Skala ini tidak dapat digunakan untuk mengambil insulin..

Sekiranya omboh hitam berada di awal bar warna, maka terdapat kira-kira 40 unit insulin.

Sekiranya omboh hitam berada di hujung jalur berwarna, maka terdapat kira-kira 20 unit insulin.

Pemilih dos harus diputar sehingga anak panah penunjuk dos menunjukkan dos yang diinginkan..

Pengambilan dos insulin

Butang permulaan suntikan mesti ditarik hingga batas untuk mengisi pen insulin.

Ia harus diperiksa sama ada dos yang diinginkan terkumpul sepenuhnya. Butang mula berubah mengikut jumlah insulin yang tersisa di dalam tangki insulin.

Butang mula membolehkan anda memeriksa dos mana yang dipanggil. Semasa ujian, butang mula mesti sentiasa dihidupkan. Garis lebar terakhir yang kelihatan pada butang mula menunjukkan jumlah insulin yang diambil. Apabila butang mula dipegang, hanya bahagian atas garis lebar ini yang dapat dilihat.

Kakitangan yang terlatih harus menerangkan teknik suntikan kepada pesakit..

Jarum disuntik sc. Butang permulaan suntikan harus ditekan ke had. Klik muncul akan berhenti apabila butang mula suntikan ditekan sepanjang masa. Kemudian, butang permulaan suntikan harus terus ditekan selama 10 saat sebelum mengeluarkan jarum dari kulit. Ini akan memastikan keseluruhan dos insulin diberikan..

Selepas setiap suntikan, jarum harus dikeluarkan dari pen jarum suntik dan dibuang. Ini akan mencegah jangkitan, serta kebocoran insulin, pengambilan udara dan kemungkinan penyumbatan jarum. Jarum tidak boleh digunakan semula.

Selepas itu, pasangkan penutup untuk pen jarum suntik..

Kartrij harus digunakan bersama dengan pen jarum suntik OptiPen Pro1, dan sesuai dengan saranan yang diberikan oleh pengeluar peranti.

Arahan untuk menggunakan pen jarum suntik OptiPen Pro1 mengenai pemasangan kartrij, sambungan jarum, dan suntikan insulin mesti diikuti dengan tepat. Periksa kartrij sebelum digunakan. Ia hanya boleh digunakan jika larutannya jelas, tidak berwarna dan tidak mengandungi zarah pepejal yang kelihatan. Sebelum memasang kartrij di pen jarum suntik, kartrij harus berada pada suhu bilik selama 1-2 jam. Sebelum menyuntik, keluarkan gelembung udara dari kartrij. Anda perlu mengikuti arahan dengan tegas. Kartrij kosong tidak digunakan semula. Sekiranya pen jarum suntik OptiPen Pro1 rosak, anda tidak boleh menggunakannya.

Sekiranya pen jarum suntik rosak, jika perlu, insulin boleh diberikan kepada pesakit dengan menaip larutan dari kartrij ke dalam picagari plastik (sesuai untuk insulin pada kepekatan 100 IU / ml).

Hanya satu orang yang harus menggunakan pen jarum suntik yang boleh digunakan semula untuk mencegah jangkitan..

Sistem Kartrij Klik Optik

Sistem kartrij OptiClick adalah kartrij kaca yang mengandungi 3 ml larutan insulin glargine, yang diletakkan di dalam bekas plastik lutsinar dengan mekanisme omboh terpasang.

Sistem kartrij OptiClick harus digunakan bersama dengan pen jarum suntik OptiClick sesuai dengan petunjuk penggunaan yang dilampirkan padanya..

Semua cadangan yang terdapat dalam arahan untuk memasang sistem kartrij di pen jarum suntik OptiClick, menyambungkan jarum, dan menyuntik harus dipatuhi dengan ketat..

Sekiranya pen jarum suntik OptiClick rosak, ganti dengan pen yang baru..

Sebelum memasang sistem kartrij dalam pen jarum suntik OptiClick, hendaklah berada pada suhu bilik selama 1-2 jam. Sistem kartrij harus diperiksa sebelum pemasangan. Ia hanya boleh digunakan jika larutannya jelas, tidak berwarna dan tidak mengandungi zarah pepejal yang kelihatan. Sebelum menyuntik, keluarkan gelembung udara dari sistem kartrij (seolah-olah menggunakan pen jarum suntik). Sistem kartrij kosong tidak digunakan semula.

Sekiranya pen jarum suntik rosak, jika perlu, insulin boleh diberikan kepada pesakit dengan menaip larutan dari kartrij ke dalam picagari plastik (sesuai untuk insulin pada kepekatan 100 IU / ml).

Hanya satu orang yang harus menggunakan pen jarum suntik yang boleh digunakan semula untuk mencegah jangkitan..

Kesan sampingan

Penentuan kekerapan tindak balas buruk: sangat kerap (≥ 10%), sering (≥ 1%,

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes