Obesiti kanak-kanak

Peningkatan prevalensi kegemukan pada orang dewasa dan kanak-kanak di banyak negara sejak 10 tahun kebelakangan ini rata-rata 75% dan telah menjadi wabak tidak berjangkit.

Peningkatan prevalensi obesiti pada orang dewasa dan kanak-kanak di banyak negara selama 10 tahun terakhir rata-rata 75% dan telah menjadi wabak tidak berjangkit. Hasil kajian sampel yang dilakukan di Rusia menunjukkan bahawa hampir 40% populasi pekerja di negara ini mempunyai berat badan berlebihan. Bilangan kanak-kanak gemuk meningkat dua kali ganda setiap tiga dekad [19]. Di Persekutuan Rusia 5.5% kanak-kanak yang tinggal di kawasan luar bandar dan 8.5% di kawasan bandar mengalami kegemukan [7]. Pada hampir 60% orang dewasa, kegemukan, yang bermula pada masa kanak-kanak dan remaja, terus meningkat dan membawa kepada perkembangan komplikasi vaskular..

Dengan penyebaran kegemukan, penyakit somatik teruk yang berkaitan dengannya berkembang biak: diabetes mellitus jenis 2 (DM), hipertensi arteri, penyakit jantung koronari, aterosklerosis, penyakit onkologi dan lain-lain (Gbr. 1). Dari penyakit yang berkaitan dengan kegemukan, 2.5 juta orang mati setiap tahun di dunia. Berat badan berlebihan pada masa kanak-kanak sering diubah menjadi kegemukan pada orang dewasa, yang pada gilirannya menimbulkan ancaman serius terhadap kesihatan [10]. Oleh itu, peningkatan wabak yang meningkat dalam kejadian berat badan berlebihan dan obesiti di seluruh dunia memerlukan perhatian serius dari institusi perubatan, sosial dan politik..

Seorang lelaki dalam sejarah panjangnya telah berkembang dalam perjuangan berterusan untuk bertahan hidup, dalam keadaan bahaya luaran yang berterusan, ketika kelebihannya adalah kemampuan untuk melakukan tanpa makanan untuk waktu yang lama, yang bermaksud, pada kesempatan sedikit pun, untuk menyimpan tenaga dalam tubuh dalam bentuk jisim lemak [18]. Ini adalah kecenderungan genetik untuk membuang simpanan lemak dengan insulin dalam kombinasi dengan gaya hidup yang tidak menetap dan pengambilan makanan berkalori tinggi yang memberikan sumbangan penting kepada perkembangan obesiti. Obesiti dan komplikasinya dikaitkan dengan banyak penanda genetik, bagaimanapun, gangguan genetik hormon, sindromik, atau molekul tertentu dapat menjelaskan sejauh ini hanya kurang dari 5% dari semua kes kegemukan [20]. Kemungkinan besar bahawa obesiti kanak-kanak bersifat polyetiologis dan disedari dengan interaksi kompleks faktor genetik dan persekitaran [9].

Sayangnya, kekurangan sasaran pengesanan obesiti pada kanak-kanak di Rusia menyebabkan diagnosis lewat oleh pakar. Sebilangan besar pesakit (hingga 70%) menjalani pemerhatian hanya 5-10 tahun setelah bermulanya jisim lemak berlebihan [6]. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes ini, ibu bapa tidak meminta pertolongan perubatan mengenai kelebihan berat badan itu sendiri, tetapi kerana munculnya aduan seperti sakit kepala, pening, selera makan berlebihan, dahaga, sakit di kaki, rasa tidak selesa di jantung, penampilan garis-garis keseleo pada kulit, kelewatan perkembangan seksual pada kanak-kanak lelaki, ketidakteraturan haid pada kanak-kanak perempuan, yang sebenarnya merupakan gejala kegemukan yang rumit [3].

Diagnostik

Penilaian klinikal

Penentuan berat badan berlebihan dan kegemukan pada kanak-kanak masih menjadi perbincangan kerana dua sebab utama: 1) kurangnya kaedah yang mudah, murah, boleh dipercayai dan boleh dihasilkan semula untuk mengukur lemak badan pada kanak-kanak dan remaja, dan 2) ketiadaan nilai-nilai penting lemak badan pada kanak-kanak untuk prognosis risiko sederhana atau tinggi untuk komplikasi kardiovaskular atau metabolik pada kanak-kanak. Whitaker et al. Telah membuktikan bahawa kepentingan prognostik obesiti kanak-kanak bergantung pada kehadiran atau ketiadaan kegemukan pada salah satu atau kedua ibu bapa [21].

Adalah sangat penting pada peringkat awal untuk membezakan obesiti primer atau idiopatik dengan kes obesiti sekunder yang lebih jarang dalam rangka sindrom genetik, endokrinopati, kecederaan sistem saraf pusat (CNS) atau kerana iatrogenenis (Jadual 1).

Semasa mengumpul anamnesis, perlu mengetahui sejarah pemakanan bermula dari memberi makan pada masa neonatal dan pada masa bayi (penyusuan susu ibu atau makanan buatan, waktu pengenalan makanan pelengkap, dll.), Penilaian pengambilan kalori sangat penting. Anda juga harus menjelaskan tahap aktiviti fizikal, sekatan yang berkaitan dengan berat badan berlebihan; kehadiran berdengkur, mengantuk, sebagai tanda-tanda potensi apnea pada waktu malam.

Pemeriksaan objektif pertama sekali mesti menilai bahagian badan, kehadiran atau ketiadaan dysmorphia, yang mungkin menunjukkan sindrom genetik tertentu. Pendaftaran dan rakaman grafik petunjuk pertumbuhan, berat badan, indeks jisim badan (BMI) dan lilitan pinggang (OT) harus dilakukan pada setiap lawatan ke doktor.

Kuantiti jisim lemak pada kanak-kanak dan remaja

Oleh kerana peningkatan jisim lemak orang dewasa dikaitkan dengan peningkatan morbiditi, diagnosis yang tepat mengenai berat badan berlebihan dan kegemukan pada kanak-kanak harus dilakukan untuk menentukan risiko terkena penyakit yang berkaitan dengan kegemukan. Kerana kesukaran untuk mengukur secara langsung tisu adiposa, kegemukan dapat didiagnosis dengan mudah dengan skor BMI. BMI berkorelasi dengan jumlah tisu adiposa pada orang dewasa dan kanak-kanak [16]. Menurut definisi WHO, berat badan berlebihan pada orang dewasa yang dikaitkan dengan peningkatan risiko morbiditi didiagnosis dengan BMI 25 hingga 30 kg / m2, dan obesiti dengan BMI 30 kg / m2 atau lebih.

T. J. Cole et al.Membangunkan indikator kritikal khusus umur dan seks berdasarkan data dari kajian BMI pada kanak-kanak di enam negara di benua yang berbeza [11]. Risiko morbiditi orang dewasa diperhitungkan pada peta ini (Jadual 2). Peta pengedaran BMI berpusat dibuat di setiap negara dengan mengambil kira ciri-ciri nasional, ketika digunakan untuk berat badan berlebihan, nilai dari 85 hingga 95 sentil diambil, dan dengan BMI lebih dari 95 sentil, kegemukan didiagnosis.

Kaedah untuk menilai jisim lemak dan pembahagiannya

Penentuan BMI bukan kaedah langsung untuk menilai jisim lemak dan tidak selalu menjadi faktor prognostik yang boleh dipercayai untuk pemuliharaan dan perkembangan obesiti pada masa akan datang. BMI tidak memungkinkan untuk membezakan jumlah lemak subkutan dan viseral. Oleh itu, kaedah tambahan diperlukan untuk mengukur jisim lemak total dan jumlah lemak di depot individu.

Mengukur ketebalan lipatan kulit adalah kaedah yang mudah, cepat dan murah, biasanya digunakan semasa pemeriksaan massa, yang memberikan maklumat mengenai penyebaran tisu adiposa di bahagian tubuh yang berlainan. Walau bagaimanapun, teknik itu sendiri memerlukan beberapa pengalaman dari orang yang menjalankan kajian untuk menyeragamkan hasilnya, jika tidak, data tersebut akan menjadi tidak tepat, terutama pada BMI tinggi. Ketebalan lipatan kulit di atas trisep berkorelasi dengan baik dengan jisim lemak dan, dalam kombinasi dengan BMI, meningkatkan kepekaan kaedah untuk menentukan peratusan tisu adiposa dalam badan [22].

Kajian ketahanan bioelektrik (BES). Kaedahnya cukup mudah untuk dilaksanakan, hasil yang cepat mungkin, relatif murah dan tidak invasif. Walaupun demikian, untuk mengurangkan kesilapan hasilnya, perlu mengambil kira faktor pengambilan makanan, aktiviti fizikal, perubahan keseimbangan air-elektrolit terhadap latar belakang haid, penyakit akut, gangguan fungsi ginjal, dll. [14]. Oleh itu, untuk meningkatkan ketepatan pengukuran, perlu dilakukan pada pesakit sebelum makan, 1 jam atau lebih setelah mengambil cecair, ketika rehat. Menurut kajian yang dilakukan di jabatan kami, jisim relatif tisu adiposa lebih daripada 32%, ditentukan oleh kaedah BES, berusia 9–15 tahun, memungkinkan diagnosis obesiti pada kanak-kanak perempuan; pada kebanyakan kanak-kanak lelaki (86.7%) dengan obesiti, jisim tisu adiposa melebihi 28.6% [1].

Antropometri: Pengukuran lilitan pinggang (OT), pinggul (OB) dan nisbah OT / OB digunakan sebagai kaedah untuk penilaian tidak langsung tisu adiposa intra-perut. Seperti dalam BMI, terdapat perbezaan dalam menentukan nilai had RT pada orang dewasa. Nilai RT melebihi 95 cm menunjukkan peningkatan risiko kematian [25]. Petunjuk ini juga merupakan peramal komplikasi kardiovaskular dan metabolik pada kanak-kanak [24]. Pengumpulan lemak viseral atau intra-perut yang berlebihan (dengan nisbah RT / OB lebih daripada 0.9 pada lelaki dan lebih daripada 0.85 pada wanita) dikaitkan dengan kehadiran sindrom metabolik pada orang dewasa dan kanak-kanak. Teknik seperti mengukur ketebalan lipatan kulit dan BES tidak memberikan idea mengenai jisim lemak viseral. Oleh itu, definisi RT harus dimasukkan dalam praktik klinikal sebagai kaedah paling tidak invasif dan paling murah untuk mengenal pasti kanak-kanak dengan peningkatan risiko komplikasi metabolik. Pada masa ini, praktikalnya tidak ada maklumat mengenai nilai normal OT pada kanak-kanak, tetapi piawaian seperti itu harus dibuat. Menurut data yang diperoleh oleh kami ketika memeriksa 75 kanak-kanak berumur 9-14 tahun dengan obesiti berbanding dengan 45 kanak-kanak tanpa obesiti, dipilih berdasarkan usia, 96% kanak-kanak lelaki gemuk mempunyai OT lebih dari 74 cm, dan semua gadis dengan obesiti mempunyai OT lebih dari 70 cm [1 ].

Penyelidikan makmal

Pada peringkat pertama, kajian tambahan merangkumi: penilaian profil lipid, fungsi hati, glukosa plasma puasa dan ujian insulin, dan fungsi tiroid. Ujian toleransi glukosa dilakukan untuk mengecualikan gangguan toleransi glukosa (NTG), atau diabetes jenis 2 pada kanak-kanak dengan riwayat keluarga diabetes jenis 2, atau sindrom metabolik. Sekiranya tanda-tanda disyaki menghidap sindrom Cushing, kajian dibuat mengenai tahap kortisol dalam serum darah atau dalam air kencing.

Pemeriksaan mendalam lebih lanjut, termasuk pengujian genetik, diperlukan untuk anak-anak dari bayi dan usia muda jika mereka mengalami hipoglikemia atau memerlukan pemberian makanan yang kerap, serta dalam pengenalpastian stigma ciri. Contoh keadaan seperti hiperinsulinemia berterusan dengan hipoglikemia pada bayi, hipoglikemia pada sindrom Beckwith - Wiedemann, manifestasi dysmorphic pada Prader - Willy atau Lawrence - sindrom Barde - Bead.

Rawatan

Kanak-kanak, walaupun dengan sedikit berat badan (BMI dalam jarak 85-95 sentil), mempunyai risiko peningkatan dislipidemia dan ketahanan insulin. Sebaliknya, kejadian dislipidemia, hipertensi, dan NTG rendah pada kumpulan kanak-kanak dengan BMI kurang dari 85 sentil untuk usia mereka. Oleh itu, pembetulan diet dengan peningkatan aktiviti motor harus disyorkan untuk kanak-kanak dengan BMI 85 hingga 95 sentil, dan untuk kanak-kanak dan remaja dengan BMI lebih dari 95 sentil atau yang mempunyai komplikasi metabolik, ortopedik atau kardiopulmonari atau yang mengalami tekanan psikologi yang ketara, lebih banyak lagi kaedah terapi intensif (Gamb. 2).

Sebilangan besar komplikasi metabolik obesiti kanak-kanak berlaku pada masa remaja. Walaupun begitu, permulaan rawatan dibenarkan pada masa kanak-kanak. Pertama, kegemukan yang teruk pada kanak-kanak kecil dan kanak-kanak prasekolah mungkin sudah disertai oleh sindrom apnea tidur atau patologi ortopedik (contohnya, penyakit Blunt). Kedua, pada beberapa kanak-kanak, toleransi glukosa terganggu, diabetes jenis 2, dislipidemia dan hipertensi arteri berkembang sebelum bermulanya akil baligh. Ketiga, kenaikan berat badan yang berlebihan dari usia 2 hingga 10 tahun meningkatkan risiko kegemukan dan toleransi glukosa terganggu, terutama jika ibu bapa mengalami kegemukan atau diabetes. Keempat, pada kanak-kanak berusia 3-8 tahun, perubahan vaskular awal dikesan, yang menunjukkan permulaan aterosklerosis yang bergantung pada kegemukan pada masa kanak-kanak. Akhirnya, campur tangan untuk mencegah dan membalikkan perkembangan obesiti pada peringkat awal cenderung lebih berjaya daripada mengubati kegemukan yang teruk pada remaja dan orang dewasa..

Tetapan rawatan sasaran untuk kegemukan pada masa kanak-kanak, memandangkan pertumbuhan linear anak-anak yang berterusan, harus dibuat secara individu. Matlamat awal adalah untuk mengembalikan keseimbangan antara input tenaga dan kosnya; dalam kes dengan pengambilan kalori yang berlebihan, perlu mengurangkan pengambilannya, sambil meningkatkan perbelanjaan tenaga.

Penstabilan berat badan pada kanak-kanak yang semakin meningkat secara beransur-ansur menyebabkan penurunan BMI. Kajian yang dilakukan pada orang dewasa menunjukkan bahawa penurunan berat badan 5-10% pada kadar 0,5 kg / minggu dan menjaga berat badan yang dicapai selama 2-5 tahun dapat meningkatkan kepekaan insulin, menormalkan toleransi glukosa, dan mengurangi tekanan darah. kepekatan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan trigliserida, membetulkan gangguan tidur. Oleh itu, kanak-kanak gemuk dan penyedia penjagaan kesihatan mereka harus berusaha untuk mengurangkan BMI. Matlamat jangka panjang untuk mengobati obesiti pada kanak-kanak adalah untuk mengurangkan BMI hingga kurang dari 95 sentil, serta perkembangan terbalik dan pencegahan penyakit bersamaan.

Perubahan gaya hidup yang diinginkan akan tercapai lebih cepat apabila usaha pesakit dan keluarganya diselaraskan. Kejayaan jangka panjang memerlukan program rawatan jangka panjang; pengalaman terapi pada orang dewasa menunjukkan bahawa pemberhentian intervensi terapi sekali lagi menyebabkan peningkatan berat badan pada sebahagian besar pesakit [4]. Gangguan makan dan gangguan psikologi yang lain tidak jarang berlaku pada pesakit gemuk dan memerlukan pendekatan yang terpisah, jika tidak, rawatan tidak akan berkesan.

Ibu bapa terutamanya membentuk persekitaran anak dan, oleh itu, mereka memainkan peranan penting dalam pencegahan dan penghapusan masalah yang berkaitan dengan berat badan berlebihan. Tingkah laku ibu bapa dan gaya pemakanan dalam keluarga adalah faktor penentu dalam pembentukan gaya hidup sihat, kesedaran perasaan lapar dan kenyang yang betul [15]. Dalam program yang dikembangkan oleh pegawai jabatan kami untuk mengurangkan berat badan pada anak-anak dengan perubahan tingkah laku dengan penyertaan keluarga, objek utama pengaruh bersama anak adalah ibu bapanya, kelas yang diadakan secara berasingan pada topik yang sama yang dibincangkan dengan anak-anak [2].

Pendekatan umum untuk menangani obesiti pada anak-anak dapat dirumuskan sebagai berikut:

Diagnosis dan rawatan obesiti pada kanak-kanak

Rawatan untuk kegemukan melibatkan mengkaji semula tabiat makan

Kriteria patologi pada kanak-kanak

Jumlah tisu adiposa pada seseorang sukar ditentukan. Oleh itu, untuk diagnosis, konsep indeks jisim badan digunakan - ini adalah nisbah berat badan seseorang dalam kilogram dengan ketinggiannya dalam meter persegi. Dibuktikan bahawa penunjuk ini sesuai dengan jumlah lemak dalam tubuh orang dewasa dan kanak-kanak.

Tetapi pada kanak-kanak dan remaja, berat dan tinggi badan mungkin bergantung pada jantina, serta beberapa ciri perkembangan pada setiap usia. Oleh itu, jadual persentil khas digunakan, di mana semua 4 petunjuk diambil kira. Median 50 persentil diterima sebagai norma. Penyimpangan daripadanya ditunjukkan dalam bentuk indeks dengan tanda minus jika anak mengalami keadaan defisit. Dalam kegemukan, indeks ditulis sebagai +2 hingga persentil piawai.

Diagnosis obesiti berbeza pada usia yang berbeza. Untuk kanak-kanak dari 0 hingga 5 tahun, satu jenis meja digunakan, dan dari 5 hingga 19 - yang lain.

Tahap kegemukan bergantung pada peratusan kelebihan norma mengikut berat badan:

 • 1 sudu besar - lebihan 15-24%;
 • 2 sudu besar - lebihan 25-49%;
 • 3 sudu besar - lebihan 50-99%;
 • 4 sudu besar - kegemukan yang teruk, berat badan adalah 100% normal.

Dalam kebanyakan kes, kanak-kanak didiagnosis dengan 1-2 darjah kegemukan.

Punca Berat Badan

Penyebab utama patologi pada zaman kanak-kanak adalah pelanggaran keseimbangan pengambilan dan pengambilan kalori. Jenis obesiti ini disebut idiopatik. Ia dikaitkan dengan sejumlah besar makanan berkalori tinggi, aktiviti fizikal yang tidak mencukupi dan kecenderungan keturunan. Pada kanak-kanak seperti itu, selalunya satu atau kedua ibu bapa juga mengalami metabolisme lemak..

Tempoh kritikal dalam pembentukan patologi adalah tiga selang usia:

 • awal kanak-kanak hingga 3 tahun;
 • dari 5 hingga 7 tahun;
 • remaja 12-16 tahun.

Obesiti pada kanak-kanak dikaitkan dengan makan berlebihan dan kurang pergerakan

Sekiranya pada masa ini anak tidak makan dengan betul, terdapat peningkatan pembahagian adiposit - sel lemak yang mengumpul lipid. Oleh itu, sukar untuk mengatasi kegemukan pada masa dewasa, bilangan adiposit tidak dapat dikurangkan, dan mereka menyimpan lipid dengan sejumlah besar karbohidrat dalam makanan.

Penyebab berat badan berlebihan boleh menjadi sekunder, berkaitan dengan penyakit organ dalaman atau sistem endokrin:

 • jenis hipotalamus - berlaku dengan latar belakang tumor hipotalamus atau batang otak, selepas kecederaan kepala, terapi radiasi untuk barah, meningitis atau ensefalitis;
 • terhadap latar belakang patologi neuroendokrin - hiperkortikisme, hipotiroidisme;
 • jenis iatrogenik - dikaitkan dengan rawatan berpanjangan dengan ubat-ubatan yang mengganggu proses metabolik, misalnya, glukokortikoid, antidepresan;
 • obesiti monogenik - berlaku dengan mutasi keturunan pada gen yang bertanggungjawab untuk metabolisme lipid: leptin, reseptor untuknya, jenis 1 proconvertase;
 • sindrom - mengiringi sindrom genetik keturunan - Penyakit Down, pseudohypoparathyroidism, Alstrem, Cohen, sindrom Prader-Willy, kromosom X rapuh.

Kadang kala penyebabnya adalah kejutan saraf yang kuat. Pada masa kanak-kanak, ada kaitan dengan pengalaman kerana perceraian ibu bapa, kematian orang yang disayangi atau peperiksaan.

Bagaimana kegemukan

Pada usia satu tahun, penyimpangan dapat dicurigai oleh kenaikan berat badan aktif, yang melebihi norma yang disarankan. Ini boleh menyebabkan perkembangan motor yang tertunda, sembelit dan jangkitan pernafasan yang kerap. Kadang kala bayi mengalami riket.

Sekiranya obesiti jenis makanan berkembang, berat badan berlebihan dan ketebalan lemak subkutan yang besar di kawasan ini pergi ke tempat pertama:

Kanak-kanak seperti itu menjadi tidak aktif, dia tidak bertolak ansur dengan aktiviti fizikal. Berjalan aktif, menaiki tangga di tingkat atas disertai dengan penampilan sesak nafas, jantung berdebar-debar. Jantung berada di bawah banyak tekanan, ia perlu mengepam darah melalui sejumlah besar tisu adiposa. Oleh itu, hipertensi secara beransur-ansur berkembang..

Tekanan darah tinggi mempengaruhi fungsi ginjal dan menyebabkan pembentukan nefropati, yang memperburuk perjalanan hipertensi.

Gadis gemuk mungkin mempunyai perkembangan seksual awal. Tisu adiposa adalah organ hormon, androgen ditukar menjadi estrogen di dalamnya. Sumber androgen semasa akil baligh adalah kelenjar adrenal dan alat folikel ovari. Oleh itu, pertumbuhan rambut di ketiak dan di pubis bermula terlebih dahulu. Hiperestrogenisme menyebabkan permulaan haid awal, tetapi pembentukannya yang lama dan gangguan kitaran yang kerap mungkin.

Pada kanak-kanak lelaki, tisu adiposa juga menjadi sumber estrogen. Oleh itu, pada masa remaja, ginekomastia dan pengedaran lemak wanita dan perkembangan seksual yang tertunda diperhatikan.

Sekiranya obesiti pada kanak-kanak adalah sekunder, maka gejala penyakit yang mendasari adalah yang pertama:

 • dengan sindrom Down - keterbelakangan mental, kecacatan jantung, struktur khas abad ketiga, pendaratan aurikel rendah;
 • dengan hiperkortikisme - pemendapan lemak di kawasan badan, anggota badan yang kurus, osteoporosis, pada kanak-kanak perempuan - hirsutisme, ketidakteraturan haid;
 • dengan hipotiroidisme - pelanggaran gigi, kelesuan, peningkatan kelenjar tiroid, tekanan darah rendah, penurunan perkembangan mental.

Patologi keturunan yang menyebabkan gangguan metabolisme lipid sering didiagnosis sebelum bayi dilahirkan atau pada bulan-bulan pertama hidupnya. Oleh itu, sebahagian daripadanya dapat diperbetulkan..

Kemungkinan komplikasi

Sekiranya tidak dirawat, kegemukan menyebabkan kerosakan pada kebanyakan sistem badan. Kerana peningkatan beban, sistem kardiovaskular menderita; sudah pada masa remaja, hipertrofi ventrikel kiri jantung berkembang. Selepas beban atau tekanan, seorang kanak-kanak mengalami sakit di jantung yang menyerupai angina pectoris.

Pelanggaran metabolisme lipid mempengaruhi hati, yang menyebabkan kolelitiasis, kolesistitis dan hepatosis lemak. Langkah seterusnya adalah sirosis hati.

Tahap kegemukan ditentukan dengan mengukur tinggi dan berat badan.

Pengambilan lemak dan karbohidrat yang berlebihan dari makanan menyebabkan ketahanan terhadap insulin. Sel kehilangan reseptor insulin atau mengubahnya. Oleh itu, dengan tahap normal hormon pankreas dalam darah, hiperglikemia berlaku - kepekatan glukosa meningkat. Pertama, pelanggaran toleransi glukosa terbentuk, dan kemudian diabetes mellitus jenis 2.

Obesiti pada kanak-kanak dikaitkan dengan peningkatan beban pada kerangka. Mereka cenderung mengembangkan skoliosis, patah tulang, ubah bentuk hallux valgus dan kaki rata.

Kanak-kanak dengan gangguan metabolik sering mendengar ejekan rakan sebaya. Ini boleh menyebabkan penurunan harga diri, kemurungan, dan neurosis..

Ujian apa yang diperlukan

Diagnosis kegemukan bermula dengan sejarah, mengkaji ciri-ciri pemakanan dan gaya hidup, faktor keturunan, termasuk berat badan dan tinggi badan ibu bapa. Semasa diperiksa, gejala yang mungkin merupakan tanda sindrom keturunan tertentu diambil kira.

Diagnostik makmal dijalankan menggunakan ujian berikut:

 • profil lipid;
 • kimia darah;
 • glukosa;
 • ujian toleransi glukosa.

Ujian hormon dilakukan sekiranya terdapat bukti dan disyaki kegemukan yang berkaitan dengan patologi spesifik sistem neuroendokrin.

Cadangan klinikal menunjukkan kajian yang diperlukan berikut:

 • penilaian tekanan darah;
 • kajian diari pemakanan dan aktiviti fizikal;
 • Ultrasound perut;
 • bioimpedansometri.

Untuk pelbagai gejala klinikal patologi, kaedah pemeriksaan berikut boleh ditentukan:

 • ECG - untuk darah tinggi dan aduan kesakitan di jantung;
 • polisomnografi - kajian mengenai tidur dengan apnea malam, berdengkur, mengantuk pada waktu siang;
 • MRI otak - dengan tumor hipotalamus;
 • penilaian metabolisme basal - semasa memilih diet;
 • radiografi tangan - untuk mengesan osteoporosis dan usia tulang;
 • pemeriksaan fundus - dengan penurunan penglihatan, hipertensi.

Kaedah penyelidikan genetik, penentuan diperlukan jika disyaki patologi kromosom keturunan.

Prinsip terapi

Obesiti dirawat secara menyeluruh; pencegahan komplikasi sangat penting. Anak perlu mengubah gaya hidupnya, meningkatkan aktiviti fizikal. Mereka bermula dengan terapi fizikal, tempoh pelajaran sekurang-kurangnya 60 minit sehari. Setelah terbiasa dengan beban, ia bertambah.

Ibu bapa mesti menyimpan buku harian makanan, menu disusun berdasarkan jadual 8 menurut Pevzner. Makanan ini rendah kalori, banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Diet khas dengan jumlah karbohidrat rendah digunakan untuk gangguan toleransi glukosa atau diabetes jenis 2.

Ubat digunakan bergantung pada gejala tambahan. Untuk rawatan obesiti, dibenarkan menggunakan orlistat dari usia 12 tahun.

Dengan diabetes jenis 2, metformin telah digunakan sejak 10 tahun, jika terapi diet tidak berkesan.

Apa yang perlu dilakukan oleh ibu bapa untuk mencegah perkembangan berat badan berlebihan pada masa kanak-kanak? Asas memerangi patologi adalah pencegahan makan berlebihan dan aktiviti motor yang mencukupi, terutama pada kanak-kanak dengan kecenderungan untuk kelebihan berat badan. Berat badan berlebihan adalah penyakit yang, yang timbul pada masa kanak-kanak, boleh menyebabkan komplikasi serius dan memendekkan umur.

Obesiti pada remaja dan kanak-kanak: sebab dan rawatan

Di antara masalah kesihatan masa kini, remaja sangat relevan, kerana setiap tahun bilangan lelaki dan perempuan dengan berat badan yang tinggi meningkat. Topik ini dikaji sekaligus dalam beberapa bahagian perubatan, seperti dietetik, pembedahan, endokrinologi. Lebih masa remaja membawa banyak masalah terutama pada masa remaja, kerana tubuh masih tumbuh. Keadaan psikologi semakin merosot disebabkan ejekan rakan sebaya, yang ditunjukkan oleh rasa rendah diri.

Apakah obesiti kanak-kanak?

Jadi pada remaja disebut keadaan di mana berat badan mereka melebihi normal untuk petunjuk usia mereka. Masalah ini disebabkan terutamanya oleh gaya hidup yang tidak aktif, kekurangan zat makanan, beberapa sebab psikologi atau gangguan hormon. Orang yang mempunyai berat badan berlebihan sejak kecil lebih cenderung kepada kemandulan, infark miokard, iskemia jantung..

Cara menentukan

Obesiti pada remaja adalah keadaan apabila berat badan mereka 15% lebih tinggi daripada parameter normal. Tanda juga indeks jisim badan (BMI) lebih daripada 30. Petunjuk seperti ini lebih sering diperhatikan pada kanak-kanak yang tinggal di bandar. Ini disebabkan penggunaan makanan segera, pizza, shawarma dan makanan ringan lain. Di kawasan luar bandar, ini disebabkan oleh memasak lemak haiwan.

Punca Obesiti pada Kanak-kanak dan Remaja

Berat badan yang berlebihan boleh disebabkan oleh pelbagai sebab. Bergantung pada mereka, dua faktor risiko utama dibezakan:

 1. Makanan percuma. Dalam kes ini, berat badan berlebihan adalah akibat gaya hidup yang tidak aktif dan diet yang tidak betul.
 2. Endokrin. Faktor yang lebih serius. Dengan itu, masalah berat badan timbul kerana sindrom metabolik, penyakit kelenjar adrenal, kelenjar tiroid dan ovari pada kanak-kanak perempuan.

Hanya doktor yang dapat mengenal pasti sebab tertentu berdasarkan pemeriksaan, perbualan dengan anak dan ibu bapa dan kajian lain. Obesiti pada remaja berkembang akibat patologi seperti:

 1. Keturunan. Ini bukan alasan yang paling biasa, kerana walaupun dengan kecenderungan genetik, pengambilan makanan berlebihan diperlukan untuk memperoleh banyak.
 2. Obesiti kongenital. Ini termasuk kanak-kanak yang dilahirkan dengan berat lebih dari 4 kg. Jenis ini didiagnosis hanya dalam 1% kes.
 3. Pelanggaran diet. Salah satu penyebab kenaikan berat badan yang biasa. Pesakit tidak makan pada masa yang sama, dan diet terdiri daripada makanan berbahaya.
 4. Kekurangan aktiviti fizikal. Berbaring lama di siang hari, bermain permainan, menonton TV atau berada di komputer menyumbang kepada kenaikan berat badan.
 5. Hipotiroidisme Penyakit ini membawa kepada kekurangan yodium dalam badan, yang menyebabkan gangguan endokrin. Keadaan ini menyumbang kepada peningkatan berat badan..
 6. Menghidap penyakit. Bukan hanya faktor genetik yang menyebabkan kenaikan berat badan. Ia boleh berlaku dengan latar belakang:
 • meningitis;
 • Sindrom Prader-Willi;
 • ensefalitis;
 • Sindrom Cohen;
 • Sindrom Ischenko-Cushing;
 • ketumbuhan otak.

Pengelasan

Mengikut kriteria klasifikasi utama, kegemukan pada remaja dibahagikan kepada jenis bergantung kepada penyebabnya. Ia boleh menjadi primer dan sekunder. Terdapat juga obesiti campuran kanak-kanak, yang disebabkan oleh faktor-faktor segera dari kedua-dua kumpulan di atas. Primer berkembang kerana patologi genetik. Bukan berat badan itu sendiri yang diwarisi, tetapi keunikan metabolisme dalam badan.

Kanak-kanak dengan obesiti tahap pertama lebih cenderung tergolong dalam kumpulan umur sehingga 3 tahun, 3-5 tahun dan 12-17 tahun. Pada masa lain, ia lebih kerap diperhatikan. Borang ini terbahagi kepada beberapa jenis:

 • perlembagaan eksogen, atau idiopatik, yang berkaitan dengan keturunan;
 • kekurangan zat makanan.

Jenis seterusnya adalah obesiti sekunder, yang berkembang dengan latar belakang penyakit lain, yang berlaku serentak dengan mereka. Patologi boleh dikaitkan dengan kelenjar tiroid, ovari, atau kelenjar adrenal. Berdasarkan ini, subspesies obesiti sekunder berikut pada remaja dibezakan:

 • endokrin;
 • dikaitkan dengan kecacatan gen;
 • ubat;
 • serebrum.

Darjah

Bergantung pada berapa peratus berat melebihi nilai normal, tahap kelebihan berat badan dibezakan. Ini membolehkan anda menilai risiko komplikasi yang mungkin berlaku, walaupun penyimpangannya berbahaya. Terdapat 4 darjah keseluruhan:

 1. Yang pertama. Dalam kes ini, berat badan remaja melebihi norma sebanyak 15-20%. Obesiti gred 1 pada kanak-kanak adalah yang paling berbahaya. Pada peringkat ini, penyakit ini lebih kerap didiagnosis..
 2. Yang kedua. Kadar lebihan berat badan normal sudah 20-50%. Obesiti 2 darjah - sudah menyebabkan ketidakselesaan, kanak-kanak itu mempunyai masalah kesihatan pertama.
 3. Ketiga. Bermakna bahawa berat badan lebih daripada biasa dengan lebih daripada 50%. Rawatan menyeluruh yang serius sudah wajib dilakukan di sini..
 4. Keempat. Ia didiagnosis apabila berat badan melebihi 100%. Tahap paling berbahaya, apabila terdapat komplikasi teruk, termasuk diabetes mellitus, darah tinggi, dll..

Carta berat dan tinggi

80% kanak-kanak mempunyai ijazah pertama dan kedua. Untuk menentukan patologi, anda perlu mengetahui beratnya dengan tepat. Nilai berat badan dibandingkan dengan nilai normal, yang dicerminkan dalam jadual sentil. Ia mengandungi beberapa kuantiti sekaligus. Yang pertama adalah berat purata, bergantung pada usia - dari 1 tahun 3 bulan hingga 17 tahun. Selain itu, julat berat badan normal ditunjukkan, di mana ia boleh berubah tanpa membahayakan kesihatan. Selain berat badan, jadual sentil juga mengandungi tinggi rata-rata untuk setiap usia dan selang petunjuk sihat.

Gejala Obesiti pada Remaja

Obesiti primer dan sekunder pada remaja mempunyai sejumlah gejala yang sama, serta tanda ciri setiap bentuk. Yang utama dapat dilihat dengan mata kasar - jumlahnya besar kerana lapisan lemak yang ketara, seperti yang dilihat dalam foto. Tanda-tanda obesiti pemakanan pada remaja termasuk:

 • dyspnea;
 • peningkatan tekanan darah;
 • kurang berminat dengan aktiviti fizikal;
 • simpanan lemak di bahagian tubuh yang berlainan.

Gejala endokrin muncul di tengah masalah dengan kelenjar tiroid, ovari, dan kelenjar adrenal. Tanda-tanda keadaan ini adalah:

 • kurang selera makan;
 • beg di bawah mata;
 • kelemahan;
 • mengantuk;
 • keletihan
 • kulit kering;
 • prestasi sekolah yang lemah;
 • sembelit.

Apabila berat badan berlebihan disertai sakit kepala, itu boleh menjadi tanda tumor. Terhadap latar belakang masalah ini, gejala berikut dapat diperhatikan:

 • ginekomastia - peningkatan kelenjar susu pada kanak-kanak lelaki dan perempuan;
 • galaktorea - peruntukan susu dari kelenjar susu;
 • pelanggaran kitaran haid pada kanak-kanak perempuan;
 • kelewatan perkembangan semasa akil baligh.

Bahaya berat badan berlebihan pada kanak-kanak

Berat badan berlebihan pada kanak-kanak boleh menyebabkan penyakit yang tidak menjadi ciri khas kanak-kanak. mereka tidak hanya memperburuk kualiti hidup, tetapi juga mengurangkan jangka hayatnya. Atas sebab ini, kegemukan pada remaja dianggap sebagai patologi berbahaya. Ia boleh menyebabkan masalah dengan sistem organ yang berbeza. Obesiti pada kanak-kanak perempuan membawa kepada gangguan kitaran haid. Kerana penurunan tahap progesteron, masalah pembuahan dapat berkembang di masa depan..

Akibat dan Komplikasi

Bukan hanya fizikal, tetapi juga kesihatan mental menderita berat badan berlebihan. Mengejek rakan sebaya, rasa tidak puas hati terhadap diri sendiri dan pengalaman berterusan menyebabkan tekanan berpanjangan, yang hanya memperburuk keadaan dan membawa kepada pengasingan sosial. Ramai remaja mengalami kaki rata, postur yang lemah, scoliosis dan arthrosis. Sebagai tambahan kepada patologi dan gangguan mental ini, lemak badan yang berlebihan menyebabkan:

 1. Penyakit jantung. Hipertensi, aterosklerosis, kegagalan jantung kronik, angina pectoris dibezakan di sini..
 2. Patologi tulang dan sendi. Ini termasuk kecacatan rangka, kaki rata, scoliosis, sakit sendi.
 3. Penyakit endokrin. Sekiranya kekurangan insulin, diabetes jenis 2 berkembang.
 4. Penyakit pencernaan. Dalam kumpulan ini, sembelit yang kerap, kolesistitis (keradangan kronik pundi hempedu), pankreatitis (radang pankreas) diperhatikan. Kerana simpanan lemak di hati, hepatosis lipid berkembang..
 5. Sakit mental. Komplikasi dalam kategori ini adalah gangguan tidur, sindrom apnea tidur (gangguan pernafasan), gangguan psikososial.

Diagnostik

Kerana banyak sebab yang boleh menyebabkan kenaikan massa, lebih daripada satu pakar terlibat dalam diagnosis. Untuk mengenal pasti sifat berat badan berlebihan, anda perlu berjumpa doktor seperti:

 • ahli psikologi;
 • ahli gastroenterologi;
 • pakar pemakanan;
 • pakar otolaryngologi;
 • pakar neurologi;
 • doktor terapi senaman;
 • pakar kardiologi;
 • ahli genetik;
 • pakar sakit puan;
 • ahli endokrinologi.

Pengenalpastian berlaku dalam beberapa peringkat. Yang pertama adalah pemeriksaan visual, pengumpulan maklumat. Doktor perlu mengetahui ciri-ciri rejimen hari keluarga, tingkah laku makan dan kehadiran penyakit kronik. Sebagai tambahan kepada pemeriksaan, obesiti pada kanak-kanak dan remaja didiagnosis berdasarkan pemeriksaan berikut:

 • pengukuran tinggi, berat, pinggang, dada, pengiraan BMI;
 • mengukur ketebalan lipatan kulit berbanding dengan tisu adiposa;
 • prosedur makmal.

Pengumpulan maklumat bayi

Untuk menentukan kemungkinan penyebab masalah berat badan berlebihan, doktor memulakan dengan pemeriksaan. Dia menemubual ibu bapa mengenai diet. Mengenai bayi baru lahir, pakar memerlukan maklumat mengenai kaedah memberi makan hingga setahun. Mengenai kanak-kanak yang lebih tua, doktor perlu mengetahui tentang tabiat makan mereka, aktiviti fizikal, tahap kecergasan fizikal dan kehadiran penyakit kronik yang bersamaan.

Pengukuran data antropometri dan pengiraan BMI

Untuk mengira BMI, anda perlu mengukur berat badan dan tinggi badan. Nilai pertama diambil dalam kilogram, yang kedua - m. Tinggi untuk penggantian dalam formula mesti kuasa dua. Seterusnya, nilai ini mesti dibahagi dengan berat badan dalam kilogram. Formula BMI umum kelihatan seperti ini - berat (kg) / tinggi kuasa dua (sq.m). Sekiranya anda membandingkan nilai BMI dan piawai yang dikira, anda dapat menentukan kehadiran obesiti pada remaja:

Rintangan bioelektrik

Ini adalah kaedah bio-impedans, yang merupakan ukuran ketebalan lipatan kulit berkaitan dengan tisu adiposa. Ia tergolong dalam kategori tidak invasif dan sangat sederhana. Kaedah itu sendiri didasarkan pada fakta bahawa tisu badan yang berbeza dengan cara mereka sendiri mampu mengalirkan arus elektrik yang lemah. Semasa prosedur, peratusan air secara langsung dianggarkan, sementara lemak ditentukan secara tidak langsung. Nilai ambang untuk diagnosis adalah 95 sentil..

Diagnostik makmal dan penyelidikan perkakasan

Untuk akhirnya mengenal pasti punca kegemukan pada seorang remaja, doktor menetapkan beberapa kajian instrumental. Senarai mereka merangkumi prosedur berikut:

 1. Kimia darah. Ini menunjukkan tahap glukosa, kolesterol dan trigliserida, kenaikannya meningkatkan risiko terkena diabetes dan aterosklerosis. Setelah menentukan protein, pakar dapat membuat kesimpulan mengenai keadaan hati.
 2. Ujian darah dan air kencing untuk hormon. Ia diresepkan oleh doktor sekiranya terdapat kes disyaki endokrin yang mempunyai berat badan berlebihan. Dalam kes hipotiroidisme kongenital dalam darah, penurunan jumlah hormon tiroid dikesan.
 3. Pencitraan resonans magnetik (MRI) dan komputasi tomografi (CT). Prosedur ini diperlukan jika anda mengesyaki bahawa tumor mempunyai kelenjar pituitari dan penyakit lain..

Rawatan kegemukan pada kanak-kanak dan remaja

Setelah menentukan penyebab penyakit ini, doktor mungkin menetapkan terapi yang mencukupi. Secara umum, rejimen rawatan melibatkan penggunaan kaedah berikut:

 1. Diet individu. Ini adalah perlu untuk penurunan berat badan dan pencegahan kenaikan lebih lanjut. Ia diberikan secara individu berdasarkan diet masa lalu seorang remaja. Berat badan mesti beransur-ansur. Penurunan berat badan yang ketara atau lompatannya tidak dapat diterima.
 2. Kelas pendidikan jasmani. Sukan membantu memperbaiki keadaan umum anak, membantu mengurangkan berat badan dan melegakan tanda-tanda kemurungan. Remaja boleh melakukan senamrobik, pendidikan jasmani, permainan luar.
 3. Mengambil ubat. Asas terapi ubat adalah ubat yang menekan selera makan. Sekiranya obesiti remaja dikaitkan dengan sistem endokrin, maka agen hormon diresepkan kepada pesakit.
 4. Bantuan psikologi. Ini berlaku untuk keluarga, yang seharusnya menolong remaja itu, beralih kepadanya dengan cara pemakanan yang betul. Ibu bapa perlu memberi contoh bahawa mereka sendiri bersukan.
 5. Pembedahan. Ia dilakukan hanya dengan adanya tanda-tanda penting, apabila tanpa pembedahan pesakit boleh mati.

Pembetulan Pemakanan dan Diet Individu

Diet yang betul untuk remaja dengan jumlah kalori yang tepat dapat ditentukan oleh ahli diet. Tujuannya di sini adalah untuk menghalang pembentukan lemak subkutan dan merangsang pembakaran sel-sel lemak yang sudah ada, yang memerlukan sejumlah besar protein. Adalah penting bahawa pesakit menerima semua nutrien yang diperlukan. Untuk ini, diet harus merangkumi:

 • jus yang baru diperah tanpa gula;
 • sayur-sayuran dan buah-buahan tanpa gula;
 • daging dan ikan jenis rendah lemak;
 • telur
 • susu rendah lemak dan produk tenusu;
 • minyak sayuran untuk salad berpakaian;
 • merebus buah segar atau kering;
 • mentega dalam bubur pagi.

Makanan sihat harus menggantikan makanan tidak sihat yang sebelumnya merupakan makanan. Makanan yang salah disajikan dalam senarai berikut:

 • hidangan masin, pedas, masam;
 • minuman berkarbonat;
 • produk separuh siap;
 • semolina;
 • jeli dalam tin dan buah rebus;
 • roti Gandum;
 • daging lemak;
 • kuah daging yang kuat;
 • gula, jem;
 • produk tenusu berlemak;
 • rempah;
 • kopi;
 • koko;
 • pasta gred pertama dan lebih tinggi.
 • Remaja perlu makan dengan kerap dan sedikit demi sedikit - hingga 6-7 kali sehari (3-4 daripadanya akan menjadi makanan utama, dan 2-3 daripadanya akan menjadi makanan ringan). Waktu rehat antara waktu makan adalah 3-4 jam. Makanan berkalori tinggi mestilah pada waktu pagi. Untuk makan tengah hari, lebih baik memasak daging atau ikan. Untuk mengisi simpanan kalsium, disarankan untuk memasukkan keju kotej setiap hari dalam makanan..

Fisioterapi

Sebagai tambahan kepada diet, pembakaran lemak memerlukan senaman yang kerap. Berjalan di udara segar, permainan luar, bersenam di rumah di sudut sukan, senaman pagi mesti sesuai dengan cara remaja. Pemilihan satu set latihan sebaiknya diserahkan kepada pakar. Ibu bapa dinasihatkan untuk memilih aktiviti berikut:

 • untuk kanak-kanak kecil, bahkan bagi mereka yang baru belajar berjalan - berjalan;
 • pada usia 4-5 tahun - bahagian sukan, misalnya, bermain ski, berenang, akrobatik;
 • untuk remaja - perlu dibincangkan dengan lebih terperinci jenis sukan apa yang dia suka, supaya kelas menjadi menyeronokkan.

Terapi ubat

Penting untuk mengkaji kontraindikasi dan kesan sampingan sebelum menggunakan ubat ini, kerana banyak ubat dilarang untuk remaja. Hanya doktor yang menetapkan ubat-ubatan tertentu. Bergantung pada tahap yang boleh ditetapkan:

 • Orlistat - dibenarkan dari usia 12 tahun;
 • Metformin - digunakan dari usia 10 tahun;
 • Phentermine - peningkatan tekanan berbahaya;
 • Fluoxetine - ditunjukkan untuk apnea malam dan bulimia.

Bantuan psikologi

Remaja dibezakan oleh fakta bahawa mereka hidup pada masa sekarang, jadi apa yang berlaku sekarang lebih penting bagi mereka. Dalam keadaan seperti itu, tidak perlu dijelaskan bagaimana kegemukan remaja akan mempengaruhi kehidupan masa depan mereka, setelah kira-kira 10 tahun. Adalah lebih baik untuk mengenal pasti kelebihan berat badan yang berlebihan dengan memberi anak kepada situasi tertentu. Terdapat beberapa petua mudah yang akan memberi sokongan psikologi kepada anak:

 • buat senarai membeli-belah bersama, sertakan hanya produk berguna di sana;
 • bersoraklah dengan kata-kata - "biarkan berat badan anda berada di atas norma sekarang, tetapi kami sedang menangani masalah ini dan pasti akan mengatasi";
 • jelaskan bahawa bermain sukan bukanlah kewajipan, tetapi peluang lain untuk menikmati gaya hidup, jadi anda boleh memilih yang dia suka;
 • jelaskan bahawa ejekan rakan sebaya tidak boleh mengecewakan, kerana yang lebih penting adalah bagaimana seseorang melihat dirinya sendiri, dan bukan pendapat orang lain, lebih-lebih lagi dinyatakan bukan dalam bentuk yang bijaksana, tetapi dalam bentuk penyalahgunaan;
 • untuk menentukan peranan alat elektronik dalam kehidupan kanak-kanak, untuk menjelaskan bahawa untuk sekian lama duduk di belakangnya memburukkan kesihatan, dan untuk sekian lama melakukan perkara yang sama mengurangkan keseronokan hiburan seperti itu.

Pembedahan

Kaedah radikal seperti ini jarang digunakan, hanya dalam kes-kes yang luar biasa. Petunjuk untuk pembedahan adalah risiko kematian yang tinggi. Dalam kebanyakan kes, remaja membalut perut. Operasi ini dapat dilakukan dengan kaedah yang berbeza, tetapi semuanya bertujuan untuk mengurangkan ukuran perut. Ini membawa kepada penurunan jumlah makanan yang dimakan dan menyumbang kepada penurunan berat badan secara beransur-ansur..

Pencegahan penyakit

Langkah-langkah untuk mencegah kegemukan pada remaja hampir sama seperti dalam rawatannya. Prosedur utama adalah diet dan aktiviti fizikal. Penting dari usia dini untuk membiasakan anak dengan diet yang sihat sehingga sebagai remaja dia dapat memerhatikannya. Jalan-jalan harian di udara segar, permainan atau sukan yang aktif semestinya sesuai dengan semua hari kanak-kanak. Pencegahan kegemukan pada kanak-kanak juga terdiri dalam mengawal keadaan emosi, terutama pada masa remaja. Untuk melakukan ini, anda perlu lebih kerap bercakap dengan anak anda, berminat dengan kehidupan dan masalahnya..

OBESITI PADA ANAK

Obesiti pada kanak-kanak adalah penyakit endokrin, yang dicirikan oleh pelanggaran proses metabolik normal dalam tubuh, yang dicerminkan oleh pemendapan lemak berlebihan dan kelebihan berat badan normal sebanyak 15% atau lebih.

Obesiti pada kanak-kanak adalah masalah di seluruh dunia dan khususnya di Rusia. Kajian menunjukkan bahawa 8.5% kanak-kanak gemuk pada kita, dan kira-kira 12% mempunyai berat badan berlebihan. Memandangkan komplikasi penyebab obesiti kanak-kanak dan remaja, ini adalah jumlah yang membimbangkan..

Dadah untuk kegemukan pada kanak-kanak

Obesiti pada kanak-kanak: klasifikasi

Klasifikasi penyakit ini mudah, ia primer dan sekunder. Obesiti primer pada kanak-kanak, pada gilirannya, berlaku:
- Perlembagaan eksogen.
Ia dicirikan oleh kecenderungan keturunan seseorang terhadap penyakit ini. Dalam kes ini, seseorang tidak mewarisi berat badan berlebihan, tetapi patologi proses metabolik di dalam badan.
- Masalah kegemukan kanak-kanak.
Ia berlaku kerana pelanggaran peraturan dan diet dan lebih sering terjadi pada titik perubahan dalam pembentukan badan anak: usia prasekolah (5-6 tahun), atau pada masa remaja (12-16 tahun - akil baligh).

Obesiti sekunder pada kanak-kanak berlaku kerana penyakit.

Terdapat juga klasifikasi penyakit ini mengikut tahap perkembangannya. Terdapat kegemukan 1, 2, 3, 4 darjah. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat bahagian laman web ini yang berkaitan..

Obesiti pada kanak-kanak: penyebab

Di tengah-tengah semua penyebab penyakit ini adalah ketidakseimbangan pengambilan tenaga dalam tubuh manusia (dengan makanan), dan pengeluarannya. Tenaga yang tidak dibazirkan pada siang hari, "masuk" menjadi lemak badan.

Sebab-sebab proses ini berbeza..
Kecenderungan genetik sangat penting. Kajian menunjukkan bahawa jika kedua ibu bapa mengalami kegemukan, maka pada 80% penyakit ini terdapat pada anak, jika ada satu ibu, maka kegemukan pada anak-anak diperhatikan pada 50%, dan jika ayah, maka pada 38%.

Tetapi obesiti kanak-kanak dan remaja adalah akibatnya, pertama sekali, kekurangan zat makanan dan gaya hidup yang tidak aktif. Pada menu untuk anak-anak yang berlebihan berat badan, sebagai peraturan, terdapat banyak produk roti, pelbagai gula-gula, soda, makanan cepat saji dan dalam jumlah yang terbatas - serat, air biasa, protein. Obesiti pada kanak-kanak masih berlaku kerana kurangnya aktiviti fizikal, kanak-kanak ini biasanya menghabiskan masa lapang di TV atau komputer.

Pelbagai patologi, dan, pertama sekali, bersifat endokrin, juga merupakan penyebab kegemukan kanak-kanak. Ini: hipotiroidisme, sindrom Itsenko-Cushing. Penyebab penyakit ini adalah lesi genetik dan disfungsi sistem saraf: sindrom Down, meningitis, tumor otak, ensefalitis.

Jarang, penyebab kegemukan kanak-kanak adalah faktor emosi luaran, seperti, misalnya, berpindah ke tempat baru, kematian orang yang disayangi, perceraian ibu bapa, dll..

Obesiti pada kanak-kanak: komplikasi

Penyakit ini berbahaya kerana ia menyebabkan komplikasi serius, dan ini adalah semasa pembentukan badan anak, dan sistem kekebalannya secara khusus. Tetapi ini adalah "asas" kesihatan manusia dalam jangka hayatnya yang panjang, dan agar hidup ini bahagia, kegemukan pada kanak-kanak mesti dicegah sebelum ia muncul atau pada awalnya.

Dari sistem pencernaan, kegemukan pada kanak-kanak cenderung menjadi rumit:
- pankreatitis
- obesiti hati dan sirosis;
- kolesistitis;
- cholelithiasis;
- sembelit dan buasir.

Komplikasi sistem muskuloskeletal:
- scoliosis;
- arthrosis;
- arthralgia;
- pelanggaran pemendakan;
- osteochondrosis;
- kaki rata dan ubah bentuk kaki.

Jangan memandang rendah beban psikologi yang ditanggung oleh kanak-kanak yang berlebihan berat badan: ini adalah ejekan rakan sebaya, pengasingan sosial, yang menyebabkan keadaan tertekan dan pembentukan pelbagai kompleks.

Ini cukup untuk memahami betapa teruknya kegemukan kanak-kanak..

Obesiti pada kanak-kanak: gejala

Gejala utama penyakit ini adalah lapisan lemak subkutan, yang melebihi norma. Berikut adalah simptom kegemukan pada kanak-kanak:
- kerentanan terhadap pelbagai penyakit berjangkit;
- kelewatan pembentukan otot;
- reaksi alahan yang kerap;
- sembelit yang kerap;
- dyspnea pada usia sekolah;
- tekanan darah tinggi pada masa remaja;
- sindrom metabolik juga pada remaja;
- dislipidemia.

Obesiti sekunder pada kanak-kanak ditunjukkan oleh gejala penyakit latar belakang, yang biasa di antaranya:
- keletihan;
- mengantuk berterusan;
- kelemahan otot;
- masalah kulit (kekeringan);
- pada kanak-kanak perempuan, pelanggaran kitaran haid;
- kanak-kanak lelaki telah melambatkan perkembangan seksual.

Obesiti pada kanak-kanak: diagnosis

Mendiagnosis anak kerana obesiti dan penyebabnya bermula dengan pemeriksaan luaran dan tinjauan (sejarah) untuk menentukan diet dan diet anak, usaha fizikalnya, ibu ditanya mengenai kaedah memberi makan anak pada masa bayi.
Selepas itu, BMI (indeks jisim badan) dikira dan berdasarkan ini, tahap kegemukan pada kanak-kanak atau remaja ditentukan.

Untuk menjelaskan penyakit latar belakang, diagnostik instrumental dilakukan:
- Ultrasound
- pengimejan resonans dikira dan magnetik;
- ECG dan ekokardiografi;
- REG.

Juga, untuk mengesan tahap glukosa, kolesterol, trigliserida, asid urik, protein, ujian darah biokimia dilakukan, dan untuk menentukan profil hormon, tahap prolaktin, insulin, T4, TSH, estradiol diperiksa.

Obesiti pada kanak-kanak: rawatan

Dalam kebanyakan kes, obesiti pada kanak-kanak adalah 1 atau 2 darjah, jarang - 3 darjah, dan 4 - tidak berlaku. Obesiti kanak-kanak atau remaja dirawat tanpa ubat atau pembedahan..

Dalam kes ini, diet khas ditetapkan (pada tahap 1, lembut, pada 2 lebih keras) dan diet yang sesuai. Penggunaan lemak haiwan dan karbohidrat halus adalah terhad, dan penekanan diberikan kepada sayur-sayuran dan buah-buahan segar. Diet diterjemahkan ke dalam pengambilan makanan yang kerap (hingga 6-7 kali sehari), tetapi dalam jumlah kecil.
Seiring dengan ini, pembetulan beban fizikal pada anak dilakukan ke arah peningkatan secara bertahap ke had yang sesuai. Ini dilakukan di bawah pengawasan pakar pemakanan dan pakar pediatrik..

Sekiranya terdapat penyakit latar belakang, penyakit ini dirawat, tetapi dengan mengambil kira hakikat bahawa sistem imun kanak-kanak terbentuk dan membahayakan dengan ubat-ubatan yang memberi kesan sampingan sama sekali tidak mustahil - ini adalah tugas utama doktor.

Ia adalah untuk memperkuat sistem imun anak dan pembentukannya yang normal, dalam rawatan obesiti yang kompleks pada kanak-kanak dan pencegahannya, kanak-kanak itu memerlukan persediaan imun Faktor pemindahan.
Asas ubat ini adalah molekul imun yang sama, yang masuk ke dalam badan:
- menghapuskan kegagalan sistem endokrin dan imun, dan menyumbang kepada perkembangan dan pembentukan normal mereka yang seterusnya;
- menjadi zarah maklumat (sama dengan DNA), faktor pemindahan "merekod dan menyimpan" semua maklumat mengenai agen asing - patogen pelbagai penyakit yang (ejen) menyerang badan, dan ketika mereka menyerang semula, "menyebarkan" maklumat ini ke sistem kekebalan tubuh yang meneutralkan antigen ini;
- menghilangkan kesan sampingan yang disebabkan oleh penggunaan ubat lain.

Terdapat keseluruhan rangkaian imunomodulator ini, dari mana Transfer factor Advance dan Transfer factor Glukouch digunakan dalam program Sistem Endokrin untuk pencegahan dan rawatan komprehensif penyakit endokrin dan imun dan komplikasi, termasuk kegemukan pada kanak-kanak.

© 2009-2019 Faktor pemindahan 4Life. Hak cipta terpelihara.
peta laman web
Laman rasmi Ru-Transfer.
Moscow, st. Marxist, d. 22, hlm. 1, dari. 505
Tel: 8 800 550-90-22, 8 (495) 517-23-77

© 2009-2020 Faktor pemindahan 4Life. Hak cipta terpelihara.

Faktor Ru-Transfer laman web rasmi. Moscow, st. Marxist, d. 22, hlm. 1, dari. 505
Tel: 8 800 550-90-22, 8 (495) 517-23-77

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes