Manfaat untuk kanak-kanak kurang upaya yang menghidap diabetes

Setiap tahun, statistik dunia mengesahkan bahawa jumlah pesakit diabetes terus meningkat. Rusia menduduki tempat keempat di dunia dalam jumlah orang yang menderita penyakit ini (8.5 juta orang). Dan di antara mereka, kanak-kanak semakin banyak dijumpai. Dalam keadaan seperti itu, negara tidak boleh menjadi tidak aktif dan memberikan faedah khas untuk pesakit kencing manis, yang berbeza-beza bergantung pada jenis penyakit dan kehadiran kecacatan kanak-kanak, tetapi secara amnya menetapkan hak yang sama untuk semua orang di bawah umur majoriti.

Hak kanak-kanak untuk diabetes jenis 1

Sekiranya pesakit muda menghidap diabetes jenis 1, doktor mesti memberi ubat pilihan untuk pesakit diabetes. Bentuk penyakit pertama (bergantung kepada insulin) dicirikan oleh pengeluaran insulin yang tidak mencukupi di dalam badan, yang menyebabkan peningkatan glukosa darah yang ketara. Dalam kes ini, pesakit diberikan kecacatan tanpa angka, yang dari masa ke masa dapat dibatalkan atau dikeluarkan semula ke dalam kumpulan tertentu sesuai dengan keparahan komplikasi. Oleh kerana penyakit jenis 1 dianggap paling berbahaya, negeri ini, memberikan manfaat maksimum bagi pesakit diabetes. Oleh itu, berdasarkan Piawaian, yang diluluskan dengan perintah Kementerian Kesihatan 11 September 2007, kanak-kanak yang bergantung kepada insulin diberikan secara percuma:

 • Bekalan seperti insulin, jarum suntik dan jarum.
 • Jalur ujian pada kadar 730 keping setiap tahun.

Di beberapa kota di tingkat daerah, langkah-langkah tambahan diberikan untuk memberikan bantuan sosial kepada anak-anak diabetes. Antaranya:

 • Mengeluarkan glukometer bebas.
 • Rawat inap dengan pemeriksaan perubatan yang sesuai sekiranya berlaku kecemasan.
 • Perjalanan berbayar tahunan ke sanatorium dengan ibu bapa.
 • Penjagaan sosial yang diberikan oleh pekerja sosial (dalam keadaan teruk).

Hak Kanak-kanak untuk Diabetes Jenis 2

Jenis diabetes kedua (tidak bergantung kepada insulin) kurang biasa pada kanak-kanak daripada bergantung pada insulin, dan biasanya dikaitkan dengan faktor genetik. Dengan bentuk penyakit ini, pesakit mengalami penurunan kerentanan sel-sel tubuh terhadap insulin, yang disebabkan oleh gangguan metabolisme karbohidrat dan akibatnya, gula darah meningkat. Penyakit seperti ini memerlukan pentadbiran alat perubatan khas secara sistematik. Oleh itu, negeri ini memberikan faedah khas untuk pesakit diabetes mellitus jenis 2, yang mesti disediakan mengikut Piawaian yang diluluskan oleh perintah Kementerian Kesihatan 11 September 2007:

 • Ubat hipoglikemik percuma (ubat yang bertujuan untuk menurunkan glukosa dalam badan). Dos ditentukan oleh doktor yang menghadiri, yang menulis resep selama satu bulan.
 • Manfaat untuk semua pesakit diabetes jenis 2 termasuk pengeluaran jalur ujian percuma (180 per tahun). Penerbitan glukometer dalam kes ini tidak diperuntukkan oleh undang-undang.

Di beberapa bandar di tingkat wilayah, agensi kerajaan memberikan sokongan tambahan untuk anak-anak dengan diabetes jenis 2. Oleh itu, ibu bapa kanak-kanak yang sakit berpeluang untuk memohon tiket percuma untuk aktiviti rekreasi di sanatorium dan pusat rekreasi (termasuk tiket untuk orang yang menemani).

Apabila kecacatan diberikan kepada kanak-kanak yang menghidap diabetes

Manfaat bagi pesakit diabetes dapat diperluas dengan pembentukan kecacatan. Perundangan Persekutuan Rusia memberikan hak seperti itu kepada semua kanak-kanak yang mengalami kerosakan kelenjar endokrin. Sekiranya seorang kanak-kanak mempunyai penyakit dengan komplikasi yang jelas yang mengganggu kerja organ dalaman, dia perlu menjalani pemeriksaan perubatan khas. Rujukan ke acara tersebut dikeluarkan oleh doktor yang hadir. Mengikut hasil prosedur ini, pesakit boleh diberikan kecacatan kumpulan I, II atau III, yang mesti disahkan setiap tahun..

Walau bagaimanapun, undang-undang memperuntukkan kes-kes di mana kecacatan tanpa batas ditentukan:

1. Dalam bentuk demensia yang teruk, kebutaan, tahap terakhir tumor barah, penyakit jantung yang tidak dapat dipulihkan.

2. Sekiranya pesakit tidak bertambah baik setelah lama menjalani rawatan.

Kecacatan Kumpulan I ditugaskan untuk kategori pesakit kencing manis di mana penyakit ini disertai oleh gangguan yang paling teruk, seperti:

Kemerosotan tajam atau kehilangan penglihatan sepenuhnya

Pelanggaran tingkah laku mental

Kegagalan jantung dan buah pinggang

Otak tidak berfungsi

Pada usia 47 tahun, saya didiagnosis menghidap diabetes jenis 2. Dalam beberapa minggu saya menambah berat badan hampir 15 kg. Keletihan berterusan, mengantuk, rasa lemah, penglihatan mula duduk.

Ketika saya berusia 55 tahun, saya sudah menusuk insulin, semuanya sangat teruk. Penyakit ini terus berkembang, sawan berkala bermula, ambulans secara harfiah mengembalikan saya dari dunia seterusnya. Sepanjang masa saya fikir kali ini akan menjadi yang terakhir.

Segala-galanya berubah apabila anak perempuan saya membiarkan saya membaca satu artikel di Internet. Anda tidak dapat membayangkan betapa saya bersyukur kepadanya. Artikel ini membantu saya menyingkirkan diabetes sepenuhnya, penyakit yang dikatakan tidak dapat disembuhkan. 2 tahun terakhir saya mula bergerak lebih banyak, pada musim bunga dan musim panas saya pergi ke negara ini setiap hari, menanam tomato dan menjualnya di pasaran. Bibi saya terkejut bagaimana saya mengikuti segala-galanya, di mana banyak kekuatan dan tenaga berasal, mereka masih tidak percaya bahawa saya berusia 66 tahun.

Siapa yang ingin menjalani kehidupan yang panjang dan bertenaga dan melupakan penyakit dahsyat ini selama-lamanya, luangkan 5 minit dan baca artikel ini.

Kerosakan motor dan lumpuh

Sindrom kaki diabetes

Kecacatan Kumpulan II ditetapkan sekiranya berlaku kerosakan seperti:

Kerosakan sistem saraf

Kemusnahan saluran darah

· Menurunkan aktiviti mental

Kecacatan Kumpulan III dikaitkan dengan kanak-kanak yang mempunyai komplikasi kesihatan kecil yang memerlukan penjagaan separa atau lengkap. Boleh dikeluarkan sementara semasa latihan yang berkaitan dengan aktiviti fizikal. Bagi pesakit diabetes mellitus jenis 2, tidak jarang menetapkan status orang kurang upaya kumpulan III: ini sesuai jika mereka mengalami masalah penglihatan dan kencing kecil.

Hak Kanak-kanak Kurang Upaya Diabetes

Manfaat bagi seorang anak dengan diabetes mellitus sangat beragam dan jelas ditunjukkan dalam Undang-undang Persekutuan "Tentang Perlindungan Sosial Orang Kurang Upaya Persekutuan Rusia". Antaranya:

 • Penyediaan ubat-ubatan dan perkhidmatan ke kemudahan kesihatan awam secara percuma. Khususnya, pesakit memperoleh hak untuk mengeluarkannya larutan insulin dan ubat-ubatan seperti Repaglinide, Acarbose, Metformin dan lain-lain.
 • Hak untuk lawatan percuma tahunan ke sanatorium atau pusat kesihatan. Kanak-kanak yang menemani orang kurang upaya juga berhak mendapat tiket pilihan. Sebagai tambahan, negara mengecualikan pesakit dan rakannya dari bayaran resort dan membayar mereka untuk perjalanan di kedua-dua belah pihak.
 • Sekiranya seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes adalah anak yatim, maka dia diberi kelebihan untuk menerima rumah setelah mencapai usia 18 tahun.
 • Manfaat untuk diabetes pada kanak-kanak termasuk hak untuk mendapat pampasan mengikut keadaan dana yang dibelanjakan untuk pendidikan rumah orang kurang upaya.

Undang-undang lain menyatakan bahawa:

5. Pesakit kencing manis berhak mendapat pembayaran tunai dalam bentuk pencen, yang jumlahnya sama dengan tiga gaji minimum. Salah seorang ibu bapa atau penjaga rasmi mempunyai hak untuk bersara.

6. Manfaat untuk semua kanak-kanak kurang upaya dengan diabetes termasuk kemungkinan merujuk pesakit kecil untuk mendapatkan rawatan di luar negara.

7. Kanak-kanak kurang upaya mempunyai hak untuk memilih tempat giliran di tadika, kemudahan perubatan dan kesihatan (Keputusan Presiden No. 1157 dari 2.10.92). Semasa memasuki sekolah, faedah seperti itu tidak diberikan.

8. Sekiranya pesakit mendedahkan kelainan fizikal atau mental, ibu bapanya dikecualikan daripada membayar nafkah anak di organisasi prasekolah.

9. Terdapat peluang untuk masuk secara keutamaan di institusi pendidikan menengah khas dan tinggi.

10. Kanak-kanak kurang upaya boleh dikecualikan daripada lulus Peperiksaan Negeri Asas (USE) selepas gred 9 dan dari Unified State Exam (USE) selepas gred 11. Sebaliknya, mereka lulus Peperiksaan Akhir Negeri (HSE).

11. Semasa peperiksaan untuk masuk ke universiti, pemohon diabetes diberi lebih banyak masa untuk tugas bertulis dan untuk mempersiapkan jawapan.

Manfaat untuk ibu bapa kanak-kanak kurang upaya dengan diabetes

Menurut norma undang-undang persekutuan "Tentang Perlindungan Sosial Orang Kurang Upaya Persekutuan Rusia", serta artikel yang ditentukan dalam Kod Buruh, ibu bapa kanak-kanak kurang upaya berhak mendapat hak tambahan:

1. Keluarga kanak-kanak yang sakit diberi potongan harga sekurang-kurangnya 50% untuk bil utiliti dan perbelanjaan perumahan.

2. Ibu bapa kanak-kanak yang menghidap diabetes boleh mendapatkan sebidang tanah untuk perumahan dan rumah musim panas.

3. Salah seorang ibu bapa yang bekerja mendapat hak setiap bulan untuk cuti 4 hari yang luar biasa.

4. Seorang pekerja yang mempunyai anak kurang upaya diberi peluang untuk mengambil cuti tanpa gaji yang luar biasa sehingga 14 hari.

5. Majikan dilarang melantik pekerja yang mempunyai anak kurang upaya untuk bekerja lebih masa.

6. Ibu bapa anak-anak yang sakit setiap bulan mendapat hak untuk mengurangkan cukai pendapatan dalam jumlah tiga gaji minimum.

7. Majikan dilarang memecat pekerja dengan kanak-kanak kurang upaya.

8. Ibu bapa yang cergas yang menjaga anak yang kurang upaya menerima bayaran bulanan sebanyak 60% dari gaji minimum.

Langkah-langkah yang diperlukan untuk pelaksanaan faedah

Untuk mendapatkan faedah tertentu untuk diabetes memerlukan pelbagai paket dokumen. Sekiranya setelah lulus pemeriksaan perubatan anak itu dikenali sebagai orang kurang upaya, adalah mustahak untuk memperbaiki status ini di atas kertas rasmi. Untuk ini, perlu menyediakan semua dokumen yang diperlukan dan menyerahkannya kepada komisen khas. Setelah memeriksa maklumat yang diberikan, anggota komisen melakukan perbincangan dengan ibu bapa dan anak dan membuat keputusan mengenai kumpulan orang kurang upaya yang disediakan. Dokumentasi yang diperlukan:

 • ekstrak dari sejarah perubatan dengan keputusan peperiksaan yang dilampirkan
 • SNILS
 • salinan pasport (salinan sijil kelahiran sehingga 14 tahun)
 • polisi perubatan
 • rujukan dari doktor yang menghadiri
 • kenyataan ibu bapa

Untuk mendapatkan apa yang seharusnya bagi pesakit diabetes (ubat, bekalan dan alat percuma), kanak-kanak dengan atau tanpa kecacatan mesti membuat janji temu dengan ahli endokrinologi. Berpandukan hasil ujian, pakar menentukan dos ubat yang diperlukan dan menetapkan. Pada masa akan datang, ibu bapa memberikan dokumen ini ke farmasi negeri, setelah itu mereka diberi ubat percuma tepat dalam jumlah yang ditentukan oleh doktor. Sebagai peraturan, preskripsi sedemikian dirancang selama sebulan dan setelah habis tempohnya, pesakit terpaksa membuat janji temu dengan doktor lagi.

Negeri ini menyediakan sejumlah faedah untuk ibu bapa kanak-kanak diabetes

Untuk memohon pencen kecacatan, anda perlu membuat permohonan ke Dana Pencen Persekutuan Rusia dengan sekumpulan dokumen tertentu. Tempoh untuk pertimbangan permohonan dan pendaftaran data adalah sehingga 10 hari. Pembayaran pencen akan bermula pada bulan berikutnya setelah membuat permohonan. Penting untuk menyediakan dokumen seperti:

 • permohonan dana
 • pasport ibu bapa
 • salinan pasport anak (salinan surat beranak berumur sehingga 14 tahun)
 • sijil hilang upaya
 • SNILS

Agar anak-anak diabetes dapat merealisasikan peluang mereka menjalani rawatan di rumah percutian atau sanatorium, ibu bapa mesti menyediakan dokumentasi berikut dan menyerahkannya kepada Dana Insurans Sosial Persekutuan Rusia:

 • permohonan baucar
 • salinan pasport yang disertakan
 • salinan pasport anak (salinan surat beranak berumur sehingga 14 tahun)
 • sijil hilang upaya
 • salinan SNILS
 • pendapat doktor mengenai perlunya rawatan di sanatorium
 • ekstrak terperinci dari sejarah perubatan yang mengandungi data terperinci mengenai rawatan kanak-kanak dan pemeriksaannya (dalam bahasa Rusia dan Inggeris)
 • kesimpulan institusi perubatan ketua negara mengenai perlunya menghantar pesakit untuk mendapatkan rawatan ke negara asing
 • surat jaminan yang mengesahkan pembayaran oleh keadaan rawatan pesakit

Kehidupan kanak-kanak diabetes berbeza dari kehidupan anak normal: ia dipenuhi dengan suntikan berterusan, ubat-ubatan, hospital dan kesakitan. Hari ini, negara mengambil banyak langkah untuk memudahkan rawatan pesakit kecil. Adalah penting bahawa ibu bapa menjaga faedah yang diberikan kepada mereka tepat pada waktunya, menyiapkan dokumentasi yang diperlukan dan menghubungi pihak berkuasa yang berwibawa. Dan, mungkin, ketika mengunjungi sanatorium atau menerima ubat percuma, anak yang sakit akan menjadi lebih bahagia selama satu minit dan melupakan penyakitnya.

Manfaat untuk pesakit diabetes jenis 2: apa yang penting untuk diketahui oleh pesakit?

Artikel ini akan mempertimbangkan masalah penting mengenai penderita diabetes: apa faedah yang diberikan untuk pesakit diabetes jenis 2, apakah negara menyokong pesakit yang sakit, perkhidmatan apa yang dapat digunakan secara percuma?

Semua pesakit diabetes layak mendapat faedah

Diabetes mellitus adalah penyakit, yang peratusannya meningkat setiap tahun. Orang yang sakit memerlukan rawatan dan prosedur seumur hidup yang mahal yang tidak dapat dibayar oleh semua orang.

Negara ini memberikan sedikit bantuan untuk menjaga kehidupan dan kesihatan warganegara di negaranya. Adalah penting bahawa setiap pesakit diabetes mengetahui tentang faedah yang diberikan kepadanya. Malangnya, tidak semua orang diberitahu mengenai kemampuan mereka..

Faedah am

Keperluan Penyakit

Sedikit yang mengetahui bahawa pesakit diabetes mempunyai hak untuk menggunakan senarai perkhidmatan tertentu. Terdapat senarai yang sesuai untuk semua orang yang mempunyai masalah gula, tanpa mengira keparahan, jangka masa penyakit, jenisnya. Ramai yang akan tertarik dengan apa faedah yang dimiliki oleh pesakit diabetes.?

 • mendapat ubat percuma,
 • pengecualian dari perkhidmatan ketenteraan,
 • peluang untuk melakukan pemeriksaan percuma dalam bidang endokrinologi di pusat diabetes,
 • pengecualian dari pengajian atau bekerja semasa peperiksaan,
 • di beberapa wilayah adalah mungkin untuk mengunjungi dispensari dan sanatorium, dengan tujuan kesejahteraan,
 • peluang untuk memohon kecacatan dengan menerima pembayaran tunai pencen,
 • 16 hari kenaikan cuti bersalin semasa mengandung,
 • 50% pengurangan bil utiliti,
 • penggunaan alat diagnostik secara percuma.

Pengurangan yuran untuk utiliti

PETUA: jumlah ubat dan diagnostik yang diterima ditentukan oleh doktor yang hadir, sebagai hasil pemeriksaan. Dengan lawatan berkala, orang mendapat preskripsi untuk mengambil ubat pilihan di farmasi..

Dengan pemeriksaan percuma di pusat diabetes, ahli endokrinologi dapat menghantar pemeriksaan tambahan kepada pakar neurologi, pakar oftalmologi, ahli kardiologi dengan perbelanjaan negara. Pada akhir ujian, hasilnya dihantar kepada doktor yang hadir.

Kebaikan untuk Diabetes Jenis 2

Ubat preskripsi untuk orang kurang upaya

Sebagai tambahan kepada faedah umum, senarai berasingan dibezakan mengenai jenis penyakit, keparahannya.

Seorang pesakit diabetes jenis 2 boleh mengharapkan pilihan berikut:

 1. Mendapatkan ubat yang diperlukan, senarai yang ditentukan oleh doktor yang hadir. Dia mungkin menetapkan beberapa ubat dari senarai di bawah:
 • Pil Pengurangan Gula,
 • persediaan untuk hati,
 • ubat untuk fungsi pankreas yang betul,
 • diuretik,
 • multivitamin,
 • ubat metabolik,
 • pil untuk menormalkan kerja jantung,
 • ubat untuk tekanan darah tinggi,
 • antihistamin,
 • antibiotik.
 1. Mendapatkan tiket percuma ke sanatorium untuk tujuan penyembuhan adalah faedah wilayah. Diabetes mempunyai hak untuk mengunjungi pusat kesihatan, bermain sukan dan prosedur sihat yang lain di sana. Jalan dan makanan dibayar.
 2. Pesakit berhak mendapat pemulihan sosial - latihan percuma, peluang untuk mengubah bimbingan vokasional mereka.
 3. Pemerolehan glukometer dan jalur ujian untuknya. Jumlah jalur ujian bergantung pada keperluan suntikan insulin. Oleh kerana pesakit diabetes jenis 2, selalunya insulin tidak diperlukan, jumlah jalur ujian adalah 1 unit sehari. Sekiranya pesakit menggunakan insulin - 3 jalur untuk setiap hari, jarum suntikan insulin juga dikeluarkan dalam jumlah yang diperlukan.

Manfaat tunai untuk pembatalan pakej sosial penuh

Senarai faedah disediakan setiap tahun. Sekiranya, untuk alasan tertentu, pesakit diabetes tidak menggunakannya, anda mesti menghubungi FSS, menulis pernyataan dan membawa sijil yang menyatakan bahawa anda tidak menggunakan peluang yang ditawarkan. Maka anda boleh mendapatkan sejumlah wang.

Anda juga boleh meninggalkan paket sosial sepenuhnya dengan menulis pernyataan, jangan menggunakan faedah untuk pesakit diabetes jenis 2. Dalam kes ini, pesakit diabetes akan menerima satu kali wang tunai untuk mengimbangi peluang yang diberikan..

Kurang Upaya Diabetes

Dengan diabetes anda boleh mendapat kecacatan

Setiap pesakit berhak menghubungi biro pemeriksaan perubatan untuk kemungkinan kecacatan. Doktor yang hadir juga boleh melakukan ini dengan menghantar dokumen yang diperlukan..

Pesakit menjalani pemeriksaan khas, sesuai dengan hasilnya dia dapat ditugaskan untuk kumpulan kecacatan tertentu.

Jadual - Pencirian kumpulan kecacatan pada diabetes mellitus:

KumpulanCiri
1Pesakit kencing manis yang kehilangan beberapa fungsi penting akibat penyakit ini dikira: kehilangan penglihatan, patologi CVS dan otak, gangguan sistem saraf, ketidakupayaan untuk melakukan tanpa bantuan luar dan orang yang mengalami koma berulang kali.
2Dapatkan pesakit dengan komplikasi di atas dalam bentuk yang kurang jelas.
3Dengan tanda-tanda penyakit yang sederhana atau ringan.

Pesakit berhak mendapat rawatan perubatan yang berkelayakan percuma

Setelah mendapat kecacatan, seseorang berhak mendapat faedah bagi orang kurang upaya.

Mereka disusun secara umum, tidak berbeza dengan kemungkinan penyakit lain:

 • pemeriksaan perubatan percuma,
 • bantuan dalam penyesuaian sosial, peluang untuk bekerja dan belajar,
 • menarik minat profesional perubatan yang berpengalaman,
 • caruman pencen hilang upaya,
 • pengurangan pembayaran utiliti.

Kecacatan pada kanak-kanak dengan diabetes

Seorang kanak-kanak dengan gula darah tinggi

Penyakit ini memberi kesan buruk kepada kesihatan orang kecil, jauh lebih sukar daripada pada orang dewasa, terutama dengan bentuk yang bergantung kepada insulin. Manfaat diabetes mellitus jenis 1 adalah dengan menerima ubat yang diperlukan.

Sejak kecil, kecacatan dikeluarkan, yang melibatkan hak istimewa berikut:

 1. Keupayaan untuk menerima perjalanan percuma ke kem kesihatan, motel, dispensari.
 2. Peperiksaan dan peperiksaan masuk di universiti dengan syarat khas.
 3. Kebarangkalian untuk menjalani rawatan di klinik asing.
 4. Pembatalan tugas ketenteraan.
 5. Pelepasan cukai.

Merawat anak yang sakit akan mengurangkan waktu bekerja

Ibu bapa kanak-kanak kurang upaya mempunyai hak untuk mendapat syarat yang baik dari majikan:

 1. Mengurangkan waktu bekerja atau hak untuk cuti tambahan untuk merawat pesakit diabetes.
 2. Bersara awal.
 3. Menerima pembayaran sama dengan purata pendapatan sebelum mencapai orang kurang upaya 14 tahun.

Manfaat untuk kanak-kanak kurang upaya dengan diabetes, dan juga kategori umur yang lain, dapat diperoleh dari pihak eksekutif dengan mengemukakan dokumen yang diperlukan. Anda boleh mendapatkannya dengan menghubungi pusat diabetes terdekat anda.

Cara untuk mendapatkan ubat percuma

Doktor menulis preskripsi

Untuk mengambil peluang untuk menerima ubat secara percuma, anda mesti lulus semua ujian yang mengesahkan diagnosis. Ahli endokrinologi, berdasarkan hasil ujian, menetapkan ubat yang diperlukan, dalam dos yang tepat. Berdasarkan ini, pesakit diberi preskripsi dengan jumlah ubat yang tepat.

Anda boleh mendapatkan ubat di farmasi negeri, mempunyai preskripsi dengan anda. Biasanya jumlah ubat diberikan selama sebulan, maka pesakit sekali lagi perlu berjumpa doktor.

Tip: penting untuk mengetahui segala yang diberikan oleh negara ketika anda menghidap diabetes: faedah akan membantu anda mengatasi rawatan yang mahal. Mengetahui hak anda, anda boleh menuntut hak istimewa negara jika tidak ada yang menawarkan untuk menggunakannya.

Soalan Lazim

Konsesi untuk perjalanan

PAS percuma

Helo, nama saya Eugene. Saya sakit diabetes, saya tidak mempunyai kecacatan. Bolehkah saya menggunakan pengangkutan awam percuma?

Helo, Eugene. Bagi penghidap diabetes, ada keistimewaan untuk perjalanan percuma di pengangkutan awam, tanpa mengira kecacatan. Tetapi ini hanya berlaku untuk pengangkutan pinggir bandar.

Kemasukan Diabetes

Helo, nama saya Catherine. Saya mempunyai seorang anak perempuan, berusia 16 tahun, sedang menamatkan kelas 11. Sejak kecil, diabetes lebih daripada 1 darjah, kurang upaya. Beritahu saya, adakah faedah kemasukan ke universiti untuk kanak-kanak tersebut?

Helo, Catherine. Sekiranya terdapat kecacatan, kanak-kanak itu, dalam keadaan khas, dipilih untuk pendidikan tinggi, berhak untuk belajar secara percuma. Untuk melakukan ini, anda perlu mengumpulkan dokumen dan sijil yang diperlukan, senarai yang akan diminta di universiti.

Kebaikan dan kebaikan bagi pesakit diabetes pada tahun 2020

Manfaat bagi pesakit diabetes pada tahun 2020 adalah masalah yang membimbangkan banyak orang yang menderita penyakit ini.

Bahaya diabetes dan komplikasinya cukup tinggi. Bilangan "pesakit kencing manis" semakin meningkat setiap tahun.

Pusat Penyelidikan Kesihatan Nasional Persekutuan Rusia di bawah Kementerian telah menyediakan data mengenai endokrinologi pada masa ini, yang mengatakan bahawa kira-kira 8 juta orang Rusia menderita diabetes dan kira-kira 20% penduduk Rusia berada dalam keadaan pra-diabetes.

Memandangkan semua fakta penyakit yang berkembang pesat, negara memutuskan untuk mengambil semua langkah yang diperlukan untuk menyokong pesakit. Dan jumlah orang yang menderita diabetes adalah sekitar 200 juta di seluruh dunia, tetapi pada tahun 2019, para saintis meramalkan peningkatan yang menyedihkan dalam jumlah ini menjadi 300 juta.

Secara semula jadi, diabetes adalah bentuk penyakit endokrinologi yang teruk yang mempengaruhi organ-organ penting, sehingga mengganggu prestasinya.

Itulah sebabnya "pesakit diabetes" boleh bergantung pada beberapa faedah yang bergantung pada jenis diabetes dan kumpulan kecacatan yang diberikan, tetapi untuk memanfaatkannya, anda perlu mengetahui norma undang-undang dan keseluruhan prosedur tindakan ordinal.

Pesakit kencing manis yang mengalami kecacatan menerima pencen dan pakej sosial.

Namun, tidak semua orang yang menderita penyakit ini tahu dengan tepat apa faedah yang akan diberikan.

Senarai faedah umum

 1. Menerima ubat secara percuma. Hanya ubat-ubatan penting yang dikeluarkan, tetapi masalahnya dilakukan setiap bulan mengikut preskripsi.
 2. Pencen hilang upaya. Jumlah pencen ditentukan menggunakan borang: sosial, insurans atau pekerja (tetapi anda perlu mengambil kira bahawa nilai "insurans" adalah minimum).
 3. Pengecualian dari perkhidmatan ketenteraan.
 4. Penjagaan pusat untuk pesakit kencing manis.
 5. Perjalanan percuma ke sanatorium.
 6. Potongan harga untuk utiliti (saiz potongan mencecah sekitar 50%).
 7. Cuti bersalin dinaikkan sebanyak 16 hari.
 8. Faedah pekerja.
 9. Orang kurang upaya kumpulan 1 dan 2 yang menderita diabetes dan tinggal di Moscow sepenuhnya dikecualikan daripada cukai pengangkutan

Siapa faedah yang diberikan??

Penyakit inilah yang disertakan dalam kategori orang-orang yang memberikan faedah kepada negara.

Untuk menetapkan kecacatan, anda mesti melalui ITU. Sekiranya pesakit menunjukkan perubahan fungsi organ dalaman, maka kecacatan disahkan.

Namun, tidak semua orang tahu dengan tepat mana prerogatif yang tersedia untuk diabetes pada kumpulan pertama atau kedua.

Sekiranya bentuk penyakit yang teruk dikesan dengan perjalanan kronik berikutnya, maka pesakit diberi 1 kumpulan, yang dianggap bergantung pada insulin.

Pembekalan ubat-ubatan percuma menurut "Perintah Pemerintah Persekutuan Rusia bertarikh 12.28.2016 No. 2885-r", yang diresepkan untuk rawatan diabetes.

Di diabetes kumpulan 1 disediakan:

 • Etil alkohol (100 g sebulan);
 • Jarum suntik dan jarum;
 • Meter glukosa darah
 • Insulin;
 • Jalur ujian sekali pakai untuk glukometer;
 • Menyediakan persediaan suntikan dan pengukuran glukosa, dikira sehingga pesakit berpeluang melakukan ujian insulin kira-kira 3 kali sehari.

Tetapi terdapat begitu banyak orang yang tidak dapat mengatasi penyakit itu sendiri. Orang-orang seperti itu dibekalkan dengan pekerja sosial yang melayani pesakit di rumah..

Selalunya, bentuk diabetes yang bergantung kepada insulin berakhir dengan kecacatan, dan oleh itu pesakit diabetes jenis 1 boleh bergantung kepada pelbagai faedah.

Kumpulan kedua diberikan kepada mereka yang tidak memerlukan rawatan perubatan berterusan, tetapi dalam kes mereka terdapat pelanggaran ketara terhadap sistem endokrin, yang paling tidak dinyatakan.

Diabetes dari kumpulan kedua tidak bergantung kepada insulin, tetapi untuk menjaga kesihatan orang juga memerlukan sokongan perubatan dan faedah lain, seperti:

 • Ubat percuma
 • jalur ujian (30 keping sebulan)
 • meter glukosa darah
 • agen hipoglikemik dan ubat lain

Manfaat untuk anak yang sakit

Malangnya, penyakit serius seperti itu tidak dapat menyelamatkan seseorang dan boleh muncul walaupun pada anak kecil.

Sangat sukar bagi tubuh muda dan belum matang untuk melawan penyakit ini, dan jika seorang kanak-kanak mengalami diabetes yang bergantung kepada insulin, maka ketergantungan pada ubat ini secara automatik diberikan.

Apakah faedah untuk kanak-kanak diabetes? Dalam kes ini, bukan sahaja hak istimewa standard dijamin, tetapi juga senarai keseluruhan ciri tambahan.

Bercakap mengenai perkara ini, sangat disarankan untuk memperhatikan kemungkinan rawatan di sanatorium, menjalani prosedur pemulihan tertentu di luar negara, pemeriksaan diagnostik tambahan yang dilakukan secara langsung di klinik.

Sebagai tambahan, jika seorang kanak-kanak mempunyai satu jenis diabetes yang dikenal pasti, dia boleh diberi pencen dengan syarat yang menguntungkan yang membolehkannya memasuki universiti, dan selain itu, kita tidak boleh melupakan perubahan dalam proses lulus peperiksaan.

Pakar menarik perhatian kita kepada kenyataan bahawa pemberian faedah bagi pesakit diabetes jenis 2 adalah relevan bukan hanya untuk kanak-kanak, tetapi juga untuk ibu bapa mereka.

Bercakap mengenai perkara ini, nyatakan cuti wajib atau, misalnya, persaraan lebih awal.

Semua faedah untuk pesakit diabetes jenis pertama atau kedua, serta untuk kanak-kanak kurang upaya, dapat diberikan secara eksklusif oleh negara, sementara mereka dapat diubah pada bila-bila masa dengan keputusan struktur yang lebih tinggi.

Untuk "diabetes", tanpa mengira jenis penyakit pertama atau kedua, adalah perlu untuk melacak semua inovasi, khususnya, keputusan pemerintah dan menggunakan semua hak dan faedah yang ada dalam kes ini.

Oleh itu, "pesakit kencing manis" benar-benar bergantung pada hak istimewa dan hak istimewa tertentu. Untuk mencapai ini, perlu melalui komisen khas.

Senarai umum faedah kanak-kanak:

 • pencen hilang upaya;
 • penyediaan ubat secara percuma;
 • pengurangan tambang dalam mod pengangkutan awam;
 • izin ke sanatoria perubatan atau kem yang lebih baik;
 • hak istimewa kemasukan ke institusi pendidikan tinggi dan peperiksaan;
 • potongan harga bil utiliti.

Rawat diabetes

Manfaat untuk kanak-kanak kurang upaya dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2 pada tahun 2017

PEMBACA KAMI MENYARANKAN!

Untuk rawatan sendi, pembaca kami telah berjaya menggunakan DiabeNot. Melihat populariti produk ini, kami memutuskan untuk memberikannya kepada perhatian anda.

Penyakit seperti diabetes, hari ini telah tersebar luas sehingga disebut sebagai penyakit abad ke-21. Ini disebabkan oleh gaya hidup yang tidak aktif, pemakanan yang buruk, pengambilan makanan yang terlalu berlemak dan bergula - semua ini menyebabkan munculnya perubahan yang tidak dapat dipulihkan dalam tubuh manusia.

Kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak yang menghidap diabetes dan tinggal di wilayah Rusia diberi sokongan negara dalam bentuk ubat-ubatan percuma untuk rawatan dan penyelenggaraan badan secara normal. Dengan komplikasi penyakit, yang disertai dengan kerosakan pada organ dalaman, pesakit diabetes diberikan kecacatan kumpulan pertama, kedua atau ketiga.

Keputusan untuk memberikan kecacatan dibuat oleh komisen perubatan khas, ia merangkumi doktor dari pelbagai pengkhususan yang berkaitan secara langsung dengan rawatan diabetes. Kanak-kanak kurang upaya, tanpa mengira kumpulan yang dianugerahkan, diberikan ubat percuma, anda juga boleh menerima pakej sosial sepenuhnya dari negeri ini.

Jenis Kurang Upaya dengan Diabetes

Selalunya, diabetes jenis 1 dikesan pada kanak-kanak, bentuk penyakit ini jauh lebih mudah. Dalam hal ini, kecacatan diberikan kepada mereka tanpa menentukan kumpulan tertentu. Sementara itu, semua jenis bantuan sosial yang ditetapkan oleh undang-undang kepada kanak-kanak dengan diabetes tetap ada.

Menurut undang-undang Persekutuan Rusia, kanak-kanak kurang upaya dengan diabetes jenis 1 berhak untuk menerima ubat-ubatan percuma dan pakej sosial penuh dari kerajaan.

Apabila penyakit itu berkembang, komisen perubatan pakar diberi hak untuk mengkaji keputusan dan menetapkan kumpulan kecacatan yang sesuai dengan kesihatan anak.

Pesakit kencing manis yang komplikasi diberikan kumpulan kecacatan pertama, kedua, atau ketiga berdasarkan petunjuk perubatan, hasil ujian, dan riwayat pesakit.

 1. Kumpulan ketiga diberikan untuk mengesan luka diabetes organ-organ dalaman, tetapi diabetes tetap dapat berfungsi;
 2. Kumpulan kedua ditugaskan jika diabetes tidak dapat diubati lagi, dan pesakit kerap dikompensasi;
 3. Kumpulan pertama yang paling sukar diberikan jika pesakit diabetes mengalami perubahan yang tidak dapat dipulihkan dalam badan dalam bentuk kerosakan pada fundus, ginjal, bahagian bawah kaki, dan gangguan lain. Sebagai peraturan, semua kes perkembangan diabetes mellitus yang cepat ini menjadi penyebab perkembangan kegagalan buah pinggang, strok, kehilangan fungsi penglihatan dan penyakit serius lain.

Hak penderita diabetes pada usia apa pun

Apabila diabetes dikesan, pesakit, tanpa mengira usia, secara automatik mengaku cacat, menurut perintah Kementerian Kesihatan Rusia yang berkaitan.

Sekiranya terdapat pelbagai jenis penyakit yang timbul kerana diabetes, maka terdapat banyak senarai faedah. Terdapat faedah tertentu jika seseorang menghidap diabetes jenis pertama atau kedua, dan tidak kira kumpulan kecacatan mana yang dimiliki oleh pesakit.

Khususnya, pesakit diabetes mempunyai hak berikut:

 • Sekiranya doktor telah memberikan preskripsi untuk ubat-ubatan, pesakit diabetes boleh pergi ke mana-mana farmasi di mana ubat-ubatan akan diberikan secara percuma.
 • Setiap tahun, pesakit berhak menjalani rawatan di institusi sanatorium-resort secara percuma, sementara perjalanan ke tempat terapi dan perjalanan balik juga dibayar oleh negara.
 • Sekiranya pesakit kencing manis tidak mempunyai kemungkinan untuk mengurus diri sendiri, negara sepenuhnya memberi dia alat yang diperlukan untuk kemudahan rumah tangga.
 • Berdasarkan kumpulan kecacatan yang diberikan kepada pesakit, tahap pembayaran pencen bulanan dikira.
 • Sekiranya terdapat diabetes jenis pertama dan kedua, pesakit diabetes boleh dikecualikan dari perkhidmatan ketenteraan berdasarkan dokumen yang disediakan dan kesimpulan komisen perubatan. Perkhidmatan ketenteraan secara automatik menjadi kontraindikasi untuk pesakit tersebut kerana alasan kesihatan.
 • Semasa menyediakan dokumen yang berkaitan, pesakit diabetes membayar bil utiliti dengan syarat pilihan, jumlahnya dapat dikurangkan menjadi 50 peratus dari jumlah kos.

Keadaan di atas secara amnya berlaku untuk orang yang mempunyai penyakit lain. Terdapat juga manfaat tertentu bagi penderita diabetes tipe 1 dan tipe 2, yang disebabkan oleh sifat penyakit ini, unik bagi pesakit diabetes..

 1. Pesakit diberi peluang bebas untuk terlibat dalam pendidikan jasmani dan sukan tertentu.
 2. Pesakit kencing manis di mana-mana bandar disediakan jalur ujian untuk glukometer dalam jumlah yang diberikan oleh pihak berkuasa sosial. Sekiranya jalur ujian ditolak, hubungi jabatan Kementerian Kesihatan tempatan anda..
 3. Sekiranya terdapat petunjuk yang tepat, doktor berhak untuk menghentikan kehamilan di kemudian hari sekiranya wanita itu menghidap diabetes.
 4. Selepas kelahiran bayi, ibu diabetes boleh tinggal di hospital bersalin selama tiga hari lebih lama daripada tarikh akhir.

Pada wanita yang menghidap diabetes, tempoh keputusan dilanjutkan selama 16 hari.

Apa faedahnya bagi anak dengan diabetes mellitus?

Menurut undang-undang semasa, undang-undang Rusia memperuntukkan manfaat berikut untuk kanak-kanak dengan diabetes:

 • Seorang kanak-kanak yang menderita diabetes mempunyai hak untuk berkunjung setahun sekali dan dirawat secara percuma di wilayah institusi resort sanatorium khusus. Negara membayar bukan sahaja penyediaan perkhidmatan perubatan, tetapi juga tinggal di sanatorium. Termasuk untuk anak dan ibu bapanya hak untuk perjalanan pulang pergi percuma.
 • Juga, pesakit diabetes berhak menerima rujukan untuk rawatan di luar negara.
 • Untuk merawat anak dengan diabetes, ibu bapa berhak mendapatkan glukometer secara percuma untuk mengukur gula darah mereka di rumah. Ini juga menyediakan penyediaan jalur ujian untuk peranti, pen jarum suntik khas.
 • Ibu bapa boleh mendapatkan ubat percuma untuk rawatan diabetes dari anak yang kurang upaya. Khususnya, negeri ini menyediakan insulin percuma dalam bentuk penyelesaian atau penggantungan untuk pentadbiran intravena atau subkutan. Juga sepatutnya menerima Acarbose, Glycvidon, Metformin, Repaglinide dan ubat-ubatan lain.
 • Suntikan percuma untuk suntikan, alat diagnostik, etil alkohol, yang jumlahnya tidak melebihi 100 mg sebulan, diberikan.
 • Juga, kanak-kanak diabetes mempunyai hak perjalanan percuma di mana-mana bandar atau pengangkutan pinggir bandar.

Pada tahun 2017, undang-undang semasa memperuntukkan penerimaan pampasan wang sekiranya pesakit enggan menerima ubat percuma. Dana dipindahkan ke akaun bank yang ditentukan.

Tetapi penting untuk memahami bahawa pampasan tunai sangat rendah dan tidak menanggung semua perbelanjaan yang diperlukan untuk pembelian ubat-ubatan yang diperlukan untuk rawatan diabetes.

Oleh itu, hari ini agensi kerajaan melakukan segala-galanya untuk mengurangkan keadaan kanak-kanak dengan diabetes, baik jenis penyakit pertama dan kedua.

Untuk mendapatkan hak untuk menggunakan pakej bantuan sosial, anda perlu menghubungi pihak berkuasa khas, mengumpulkan dokumen yang diperlukan dan menjalani prosedur untuk memohon faedah.

Cara mendapatkan pakej sosial dari agensi kerajaan

Pertama sekali, perlu menjalani pemeriksaan di doktor yang hadir di klinik di tempat kediaman atau menghubungi pusat perubatan lain untuk mendapatkan sijil. Dokumen tersebut menyatakan bahawa kanak-kanak itu menghidap diabetes jenis pertama atau kedua.

Untuk menjalani pemeriksaan perubatan jika seorang kanak-kanak menghidap diabetes, ciri juga diberikan dari tempat belajar - sekolah, universiti, sekolah teknik atau institusi pendidikan lain.

Anda juga harus menyediakan salinan sijil atau diploma yang diperakui sekiranya anak mempunyai dokumen-dokumen ini.

Selanjutnya, penyediaan jenis dokumen berikut diperlukan:

 1. Kenyataan daripada ibu bapa, wakil sah kanak-kanak diabetes yang berumur di bawah 14 tahun. Kanak-kanak yang lebih tua mengisi dokumen itu sendiri, tanpa penyertaan ibu bapa.
 2. Pasport am ibu atau bapa kanak-kanak dan surat beranak pesakit bawah umur.
 3. Sijil dari klinik di tempat kediaman dengan hasil pemeriksaan, gambar, petikan dari hospital dan bukti lain yang dilampirkan bahawa anak itu sakit diabetes.
 4. Petunjuk dari doktor yang hadir, yang disusun dalam bentuk No. 088 / y-06.
 5. Sijil penghargaan kurang upaya yang menunjukkan kumpulan diabetes mellitus jenis 2.

Salinan buku kerja ibu atau bapa kanak-kanak itu, yang harus diperakui oleh ketua jabatan kakitangan organisasi di tempat kerja ibu bapa.

Apa hak yang dimiliki oleh anak diabetes?

Keadaan keutamaan untuk anak mula bertindak sebaik sahaja doktor mendiagnosis diabetes. Ini boleh berlaku walaupun pada saat kelahiran bayi, di mana kanak-kanak itu berada di hospital tiga hari lebih lama daripada kanak-kanak yang sihat.

Secara undang-undang, kanak-kanak yang menghidap diabetes mempunyai hak untuk pergi ke tadika tanpa perlu menunggu dalam barisan. Sehubungan itu, ibu bapa harus menghubungi pihak berkuasa sosial atau institusi prasekolah tepat pada masanya agar anak itu diberi ruang kosong, tanpa mengira barisan yang dibentuk.

Seorang kanak-kanak dengan diabetes diberikan ubat-ubatan, insulin, glukometer, jalur ujian secara percuma. Anda boleh mendapatkan ubat di farmasi mana-mana bandar di wilayah Rusia, dana khas telah diperuntukkan untuk ini dalam anggaran negara.

Kanak-kanak dengan diabetes mellitus jenis 1 atau tipe 2 juga diberikan syarat pilihan semasa latihan:

 • Anak itu dikecualikan sepenuhnya daripada lulus peperiksaan sekolah. Penilaian dalam sijil pelajar dibuat berdasarkan gred semasa sepanjang tahun persekolahan.
 • Semasa kemasukan ke institusi pendidikan menengah atau tinggi, kanak-kanak tersebut dikecualikan dari peperiksaan masuk. Oleh itu, di universiti dan kolej, wakil institusi pendidikan secara sah memberi kanak-kanak diabetes dengan tempat anggaran percuma.
 • Sekiranya kanak-kanak diabetes melepasi peperiksaan masuk, skor yang diperoleh dari keputusan ujian tidak memberi kesan terhadap pembahagian tempat di institusi pendidikan.
 • Semasa lulus ujian peperiksaan pertengahan dalam kerangka institusi pendidikan tinggi, pesakit diabetes mempunyai hak untuk meningkatkan tempoh persediaan untuk jawapan lisan atau untuk menyelesaikan tugas bertulis.
 • Sekiranya seorang kanak-kanak belajar di rumah, negara akan membayar semua kos untuk mendapatkan pendidikan.

Kanak-kanak kurang upaya dengan diabetes berhak menerima caruman pencen. Jumlah pencen ditentukan berdasarkan perundangan semasa dalam bidang pembayaran dan faedah sosial.

Keluarga dengan anak diabetes mempunyai hak pertama untuk mendapatkan sebidang tanah untuk memulakan pembinaan perumahan individu. Mengendalikan anak syarikat dan rumah negara. Sekiranya anak itu yatim piatu, dia boleh mendapat perumahan secara bergilir setelah berusia 18 tahun.

Ibu bapa kanak-kanak cacat, jika perlu, boleh meminta cuti empat hari sekali sebulan di tempat kerja. Termasuk ibu atau ayah mempunyai hak untuk menerima cuti tanpa gaji tambahan sehingga dua minggu. Pekerja tersebut tidak dapat diberhentikan dengan keputusan pemerintah sesuai dengan hukum yang berlaku..

Setiap hak yang dinyatakan dalam artikel ini ditentukan pada tingkat perundangan. Maklumat lengkap mengenai faedah boleh didapati dalam Undang-undang Persekutuan, yang disebut "Tentang Sokongan Sosial untuk Orang Kurang Upaya di Persekutuan Rusia." Anda boleh membaca tentang faedah khas untuk kanak-kanak yang mungkin menghidap diabetes dalam tindakan undang-undang yang berkaitan..

Video dalam artikel ini memperincikan faedah yang diberikan kepada semua kanak-kanak kurang upaya.

 • Menstabilkan kadar gula dalam jangka masa yang lama
 • Mengembalikan pengeluaran insulin pankreas

Apakah faedah untuk kanak-kanak kurang upaya yang menghidap diabetes?

Setiap tahun, statistik dunia mengesahkan bahawa jumlah pesakit diabetes terus meningkat. Rusia menduduki tempat keempat di dunia dalam jumlah orang yang menderita penyakit ini (8.5 juta orang). Dan di antara mereka, kanak-kanak semakin banyak dijumpai. Dalam keadaan seperti itu, negara tidak boleh menjadi tidak aktif dan memberikan faedah khas untuk pesakit kencing manis, yang berbeza-beza bergantung pada jenis penyakit dan kehadiran kecacatan kanak-kanak, tetapi secara amnya menetapkan hak yang sama untuk semua orang di bawah umur majoriti.

Hak kanak-kanak untuk diabetes jenis 1

Sekiranya pesakit muda menghidap diabetes jenis 1, doktor mesti memberi ubat pilihan untuk pesakit diabetes. Bentuk penyakit pertama (bergantung kepada insulin) dicirikan oleh pengeluaran insulin yang tidak mencukupi di dalam badan, yang menyebabkan peningkatan glukosa darah yang ketara. Dalam kes ini, pesakit diberikan kecacatan tanpa angka, yang dari masa ke masa dapat dibatalkan atau dikeluarkan semula ke dalam kumpulan tertentu sesuai dengan keparahan komplikasi. Oleh kerana penyakit jenis 1 dianggap paling berbahaya, negeri ini, memberikan manfaat maksimum bagi pesakit diabetes. Oleh itu, berdasarkan Piawaian, yang diluluskan dengan perintah Kementerian Kesihatan 11 September 2007, kanak-kanak yang bergantung kepada insulin diberikan secara percuma:

 1. Bekalan seperti insulin, jarum suntik dan jarum.
 2. Jalur ujian pada kadar 730 keping setiap tahun.

Di beberapa kota di tingkat daerah, langkah-langkah tambahan diberikan untuk memberikan bantuan sosial kepada anak-anak diabetes. Antaranya:

 1. Mengeluarkan glukometer bebas.
 2. Rawat inap dengan pemeriksaan perubatan yang sesuai sekiranya berlaku kecemasan.
 3. Perjalanan berbayar tahunan ke sanatorium dengan ibu bapa.
 4. Penjagaan sosial yang diberikan oleh pekerja sosial (dalam keadaan teruk).

Penting! Sekiranya kanak-kanak dengan diabetes yang bergantung kepada insulin mengalami komplikasi, maka dia diberi kesempatan untuk mendapatkan ubat mahal yang tidak termasuk dalam senarai umum ubat-ubatan percuma. Dana tersebut hanya boleh diberikan melalui preskripsi..

Hak Kanak-kanak untuk Diabetes Jenis 2

Jenis diabetes kedua (tidak bergantung kepada insulin) kurang biasa pada kanak-kanak daripada bergantung pada insulin, dan biasanya dikaitkan dengan faktor genetik. Dengan bentuk penyakit ini, pesakit mengalami penurunan kerentanan sel-sel tubuh terhadap insulin, yang disebabkan oleh gangguan metabolisme karbohidrat dan akibatnya, gula darah meningkat. Penyakit seperti ini memerlukan pentadbiran alat perubatan khas secara sistematik. Oleh itu, negeri ini memberikan faedah khas untuk pesakit diabetes mellitus jenis 2, yang mesti disediakan mengikut Piawaian yang diluluskan oleh perintah Kementerian Kesihatan 11 September 2007:

 1. Ubat hipoglikemik percuma (ubat yang bertujuan untuk menurunkan glukosa dalam badan). Dos ditentukan oleh doktor yang menghadiri, yang menulis resep selama satu bulan.
 2. Manfaat untuk semua pesakit diabetes jenis 2 termasuk pengeluaran jalur ujian percuma (180 per tahun). Penerbitan glukometer dalam kes ini tidak diperuntukkan oleh undang-undang.

Di beberapa bandar di tingkat wilayah, agensi kerajaan memberikan sokongan tambahan untuk anak-anak dengan diabetes jenis 2. Oleh itu, ibu bapa kanak-kanak yang sakit berpeluang untuk memohon tiket percuma untuk aktiviti rekreasi di sanatorium dan pusat rekreasi (termasuk tiket untuk orang yang menemani).

Apabila kecacatan diberikan kepada kanak-kanak yang menghidap diabetes

Manfaat bagi pesakit diabetes dapat diperluas dengan pembentukan kecacatan. Perundangan Persekutuan Rusia memberikan hak seperti itu kepada semua kanak-kanak yang mengalami kerosakan kelenjar endokrin. Sekiranya seorang kanak-kanak mempunyai penyakit dengan komplikasi yang jelas yang mengganggu kerja organ dalaman, dia perlu menjalani pemeriksaan perubatan khas. Rujukan ke acara tersebut dikeluarkan oleh doktor yang hadir. Mengikut hasil prosedur ini, pesakit boleh diberikan kecacatan kumpulan I, II atau III, yang mesti disahkan setiap tahun..

Walau bagaimanapun, undang-undang memperuntukkan kes-kes di mana kecacatan tanpa batas ditentukan:

1. Dalam bentuk demensia yang teruk, kebutaan, tahap terakhir tumor barah, penyakit jantung yang tidak dapat dipulihkan.

2. Sekiranya pesakit tidak bertambah baik setelah lama menjalani rawatan.

Kecacatan Kumpulan I ditugaskan untuk kategori pesakit kencing manis di mana penyakit ini disertai oleh gangguan yang paling teruk, seperti:

Kemerosotan tajam atau kehilangan penglihatan sepenuhnya

Pelanggaran tingkah laku mental

Kegagalan jantung dan buah pinggang

Otak tidak berfungsi

PEMBACA KAMI MENYARANKAN!

Untuk rawatan sendi, pembaca kami telah berjaya menggunakan DiabeNot. Melihat populariti produk ini, kami memutuskan untuk memberikannya kepada perhatian anda.

Kerosakan motor dan lumpuh

Sindrom kaki diabetes

Kecacatan Kumpulan II ditetapkan sekiranya berlaku kerosakan seperti:

Kerosakan sistem saraf

Kemusnahan saluran darah

· Menurunkan aktiviti mental

Kecacatan Kumpulan III dikaitkan dengan kanak-kanak yang mempunyai komplikasi kesihatan kecil yang memerlukan penjagaan separa atau lengkap. Boleh dikeluarkan sementara semasa latihan yang berkaitan dengan aktiviti fizikal. Bagi pesakit diabetes mellitus jenis 2, tidak jarang menetapkan status orang kurang upaya kumpulan III: ini sesuai jika mereka mengalami masalah penglihatan dan kencing kecil.

Hak Kanak-kanak Kurang Upaya Diabetes

Manfaat bagi seorang anak dengan diabetes mellitus sangat beragam dan jelas ditunjukkan dalam Undang-undang Persekutuan "Tentang Perlindungan Sosial Orang Kurang Upaya Persekutuan Rusia". Antaranya:

 1. Penyediaan ubat-ubatan dan perkhidmatan ke kemudahan kesihatan awam secara percuma. Khususnya, pesakit memperoleh hak untuk mengeluarkannya larutan insulin dan ubat-ubatan seperti Repaglinide, Acarbose, Metformin dan lain-lain.
 2. Hak untuk lawatan percuma tahunan ke sanatorium atau pusat kesihatan. Kanak-kanak yang menemani orang kurang upaya juga berhak mendapat tiket pilihan. Sebagai tambahan, negara mengecualikan pesakit dan rakannya dari bayaran resort dan membayar mereka untuk perjalanan di kedua-dua belah pihak.
 3. Sekiranya seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes adalah anak yatim, maka dia diberi kelebihan untuk menerima rumah setelah mencapai usia 18 tahun.
 4. Manfaat untuk diabetes pada kanak-kanak termasuk hak untuk mendapat pampasan mengikut keadaan dana yang dibelanjakan untuk pendidikan rumah orang kurang upaya.

Undang-undang lain menyatakan bahawa:

5. Pesakit kencing manis berhak mendapat pembayaran tunai dalam bentuk pencen, yang jumlahnya sama dengan tiga gaji minimum. Salah seorang ibu bapa atau penjaga rasmi mempunyai hak untuk bersara.

6. Manfaat untuk semua kanak-kanak kurang upaya dengan diabetes termasuk kemungkinan merujuk pesakit kecil untuk mendapatkan rawatan di luar negara.

7. Kanak-kanak kurang upaya mempunyai hak untuk memilih tempat giliran di tadika, kemudahan perubatan dan kesihatan (Keputusan Presiden No. 1157 dari 2.10.92). Semasa memasuki sekolah, faedah seperti itu tidak diberikan.

8. Sekiranya pesakit mendedahkan kelainan fizikal atau mental, ibu bapanya dikecualikan daripada membayar nafkah anak di organisasi prasekolah.

9. Terdapat peluang untuk masuk secara keutamaan di institusi pendidikan menengah khas dan tinggi.

10. Kanak-kanak kurang upaya boleh dikecualikan daripada lulus Peperiksaan Negeri Asas (USE) selepas gred 9 dan dari Unified State Exam (USE) selepas gred 11. Sebaliknya, mereka lulus Peperiksaan Akhir Negeri (HSE).

11. Semasa peperiksaan untuk masuk ke universiti, pemohon diabetes diberi lebih banyak masa untuk tugas bertulis dan untuk mempersiapkan jawapan.

Manfaat untuk ibu bapa kanak-kanak kurang upaya dengan diabetes

Menurut norma undang-undang persekutuan "Tentang Perlindungan Sosial Orang Kurang Upaya Persekutuan Rusia", serta artikel yang ditentukan dalam Kod Buruh, ibu bapa kanak-kanak kurang upaya berhak mendapat hak tambahan:

1. Keluarga kanak-kanak yang sakit diberi potongan harga sekurang-kurangnya 50% untuk bil utiliti dan perbelanjaan perumahan.

2. Ibu bapa kanak-kanak yang menghidap diabetes boleh mendapatkan sebidang tanah untuk perumahan dan rumah musim panas.

3. Salah seorang ibu bapa yang bekerja mendapat hak setiap bulan untuk cuti 4 hari yang luar biasa.

4. Seorang pekerja yang mempunyai anak kurang upaya diberi peluang untuk mengambil cuti tanpa gaji yang luar biasa sehingga 14 hari.

5. Majikan dilarang melantik pekerja yang mempunyai anak kurang upaya untuk bekerja lebih masa.

6. Ibu bapa anak-anak yang sakit setiap bulan mendapat hak untuk mengurangkan cukai pendapatan dalam jumlah tiga gaji minimum.

7. Majikan dilarang memecat pekerja dengan kanak-kanak kurang upaya.

8. Ibu bapa yang cergas yang menjaga anak yang kurang upaya menerima bayaran bulanan sebanyak 60% dari gaji minimum.

Langkah-langkah yang diperlukan untuk pelaksanaan faedah

Untuk mendapatkan faedah tertentu untuk diabetes memerlukan pelbagai paket dokumen. Sekiranya setelah lulus pemeriksaan perubatan anak itu dikenali sebagai orang kurang upaya, adalah mustahak untuk memperbaiki status ini di atas kertas rasmi. Untuk ini, perlu menyediakan semua dokumen yang diperlukan dan menyerahkannya kepada komisen khas. Setelah memeriksa maklumat yang diberikan, anggota komisen melakukan perbincangan dengan ibu bapa dan anak dan membuat keputusan mengenai kumpulan orang kurang upaya yang disediakan. Dokumentasi yang diperlukan:

 • ekstrak dari sejarah perubatan dengan keputusan peperiksaan yang dilampirkan
 • SNILS
 • salinan pasport (salinan sijil kelahiran sehingga 14 tahun)
 • polisi perubatan
 • rujukan dari doktor yang menghadiri
 • kenyataan ibu bapa

Untuk mendapatkan apa yang seharusnya bagi pesakit diabetes (ubat, bekalan dan alat percuma), kanak-kanak dengan atau tanpa kecacatan mesti membuat janji temu dengan ahli endokrinologi. Berpandukan hasil ujian, pakar menentukan dos ubat yang diperlukan dan menetapkan. Pada masa akan datang, ibu bapa memberikan dokumen ini ke farmasi negeri, setelah itu mereka diberi ubat percuma tepat dalam jumlah yang ditentukan oleh doktor. Sebagai peraturan, preskripsi sedemikian dirancang selama sebulan dan setelah habis tempohnya, pesakit terpaksa membuat janji temu dengan doktor lagi.

Untuk memohon pencen kecacatan, anda perlu membuat permohonan ke Dana Pencen Persekutuan Rusia dengan sekumpulan dokumen tertentu. Tempoh untuk pertimbangan permohonan dan pendaftaran data adalah sehingga 10 hari. Pembayaran pencen akan bermula pada bulan berikutnya setelah membuat permohonan. Penting untuk menyediakan dokumen seperti:

 • permohonan dana
 • pasport ibu bapa
 • salinan pasport anak (salinan surat beranak berumur sehingga 14 tahun)
 • sijil hilang upaya
 • SNILS

Agar anak-anak diabetes dapat merealisasikan peluang mereka menjalani rawatan di rumah percutian atau sanatorium, ibu bapa mesti menyediakan dokumentasi berikut dan menyerahkannya kepada Dana Insurans Sosial Persekutuan Rusia:

 • permohonan baucar
 • salinan pasport yang disertakan
 • salinan pasport anak (salinan surat beranak berumur sehingga 14 tahun)
 • sijil hilang upaya
 • salinan SNILS
 • pendapat doktor mengenai perlunya rawatan di sanatorium

Penting! Pesakit mempunyai hak untuk menolak faedah sosial ini dan menerima pampasan dalam bentuk wang tunai. Walau bagaimanapun, ukuran pembayaran tersebut akan jauh lebih rendah daripada kos sebenar permit.

Untuk mendapatkan faedah rawatan di luar negara, anda mesti menghubungi komisi Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia, yang terlibat dalam pemilihan anak-anak yang dihantar untuk dimasukkan ke hospital di luar negara. Untuk ini, penting untuk mengumpulkan dokumen seperti:

 • ekstrak terperinci dari sejarah perubatan yang mengandungi data terperinci mengenai rawatan kanak-kanak dan pemeriksaannya (dalam bahasa Rusia dan Inggeris)
 • kesimpulan institusi perubatan ketua negara mengenai perlunya menghantar pesakit untuk mendapatkan rawatan ke negara asing
 • surat jaminan yang mengesahkan pembayaran oleh keadaan rawatan pesakit

Kehidupan kanak-kanak diabetes berbeza dari kehidupan anak normal: ia dipenuhi dengan suntikan berterusan, ubat-ubatan, hospital dan kesakitan. Hari ini, negara mengambil banyak langkah untuk memudahkan rawatan pesakit kecil. Adalah penting bahawa ibu bapa menjaga faedah yang diberikan kepada mereka tepat pada waktunya, menyiapkan dokumentasi yang diperlukan dan menghubungi pihak berkuasa yang berwibawa. Dan, mungkin, ketika mengunjungi sanatorium atau menerima ubat percuma, anak yang sakit akan menjadi lebih bahagia selama satu minit dan melupakan penyakitnya.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes