Diuretik: senarai ubat, tindakan

Diuretik (diuretik) adalah ubat yang meningkatkan pembentukan dan perkumuhan air kencing dari badan. Perjanjian mereka diperlukan untuk pesakit dengan sindrom edematous kerana penyakit jantung, ginjal atau hati, serta dalam keadaan keadaan akut yang memerlukan penurunan segera dalam jumlah cairan dalam tubuh.

Mekanisme tindakan

Semua diuretik, walaupun terdapat kesan diuretik tunggal, berbeza dalam mekanisme pencapaiannya. Tindakan ubat-ubatan ini tertumpu di epitel, yang membentuk tubulus ginjal, di mana air kencing terbentuk. Juga, sebahagian diuretik mempengaruhi aktiviti hormon dan enzim tertentu yang terlibat dalam pengaturan fungsi ginjal. Dengan kata mudah, mekanisme diuretik memenuhi tujuannya telah dipelajari dari semua pihak dan meletakkan asas untuk klasifikasi mereka..

Kelas diuretikMekanisme
ThiazideBeraksi di bahagian bawah tubulus buah pinggang. Mereka menghalang penyerapan kation natrium, anion klorin dan molekul air secara terbalik ke dalam darah, meningkatkan jumlah pengeluaran air kencing. Selain itu meningkatkan perkumuhan kation kalium dan magnesium, menangguhkan kation kalsium.
Seperti ThiazideBeraksi di bahagian bawah tubulus buah pinggang. Tindakannya serupa dengan diuretik thiazide. Selain itu, daya tahan dinding vaskular kapilari dikurangkan kerana penurunan kandungan natrium dalam darah dan kepekaan saluran terhadap kesan angiotensin II. Indapamide merujuk kepada diuretik yang menyedari kesan vasodilating dan disebabkan peningkatan prostacyclin.
Gelung balikAksi di bahagian menaik dari gelung Henle. Ia menghalang pengembalian ion natrium dan molekul air ke dalam aliran darah. Meningkatkan rembesan ion kalsium, kalium, magnesium, bikarbonat ke dalam lumen tubulus buah pinggang.
Antagonis Aldosteron (hemat kalium)Beraksi di bahagian bawah tubulus buah pinggang. Mereka mempunyai kesan sebaliknya dari aldosteron: meningkatkan perkumuhan kation natrium, anion klorin dan molekul air, menghalang pengeluaran kation kalium.
Inhibitor karbonatBeraksi di bahagian atas tubulus buah pinggang. Menghambat aktiviti anhidrat karbonik ginjal - enzim yang bertanggungjawab terhadap tindak balas kimia pembentukan ion bikarbonat. Aliran terbalik dari air kencing kation bikarbonat, natrium dan kalium, molekul air menurun.
OsmotikMeningkatkan tahap tekanan osmotik dalam plasma darah, memastikan peralihan cecair ke aliran darah (peningkatan jumlah darah yang beredar). Ini juga meningkatkan tekanan osmotik pada tubulus ginjal, yang menyebabkan pengekalan ion air, natrium dan klorin dalam air kencing tanpa mempengaruhi perkumuhan kalium.

Pengelasan diuretik

Prinsip klasifikasi diuretik merangkumi mekanisme tindakannya, serta kekuatan kesan diuretik. Beberapa diuretik paling sesuai untuk pesakit dengan hipertensi dan kegagalan jantung, dan beberapa untuk edema kerana kegagalan hati atau buah pinggang.

1. Thiazide

Diuretik Thiazide terutamanya mempunyai kesan antihipertensi yang mencukupi. Dengan kekuatan diuretik sederhana, mereka adalah kelas utama diuretik dalam rawatan hipertensi (paling sering digabungkan dengan perencat ACE, penyekat reseptor angiotensin). Petunjuk sekunder untuk pelantikan mereka juga merangkumi:

 • bengkak pada latar belakang kegagalan jantung atau buah pinggang, obesiti;
 • glaukoma;
 • diabetes insipidus.

Dengan peningkatan dos, kesan diuretik ini tidak meningkat, dan risiko kesan sampingan (ketidakseimbangan elektrolit, aritmia, penyakit kuning, pening, dll.) Meningkat. Dalam dos yang tinggi, diuretik thiazide memberi kesan negatif terhadap metabolisme karbohidrat dan lemak, meningkatkan kepekatan glukosa, kolesterol total, dan urea darah. Ia tidak boleh diresepkan untuk:

 • disfungsi hepatik dan buah pinggang yang teruk;
 • diabetes mellitus yang tidak terkawal, gout;
 • alahan terhadap sulfonamida.

Hidroklorotiazida

Ciri-ciri: kesannya muncul selepas 2 jam, berlangsung selama 12 jam; tidak digalakkan untuk wanita hamil (I trimester) dan wanita menyusui

100-140

Cyclopentiazide

Ciri-ciri: kesannya muncul selepas 2-4 jam, berlangsung 12 jam; tidak digalakkan untuk wanita hamil (I trimester) dan wanita menyusui

60-110

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Tablet (25, 100 mg): ambil 25-50 mg secara lisan; dos purata sehari - 25-100 mg.
Untuk meredakan bengkak, minum 500 mikrogram secara oral pada waktu pagi, dengan keperluan klinikal, adalah mungkin untuk meningkatkan dos hingga 1,0-1,5 mg. Untuk mengawal tekanan darah, 500 mcg secara lisan setiap pagi.

2. Seperti Thiazide

Mereka juga bertindak sebagai ubat diuretik utama untuk terapi kombinasi hipertensi. Mengikut ciri dan senarai kontraindikasi, ia serupa dengan diuretik thiazide..

Indapamide

Ciri-ciri: tidak digalakkan untuk pesakit yang menyusui, dengan berhati-hati untuk wanita hamil

100-130

320-380

340-390

20-40

Chlortalidone

Ciri-ciri: kesannya muncul selepas 2-4 jam, berlangsung 2-2,5 hari; dikontraindikasikan pada pesakit yang menyusu, dengan berhati-hati untuk wanita hamil

25-150

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah penggunaan (tablet, dos harian)
Kapsul (2.5 mg): ambil 2.5 mg pada waktu pagi; telan keseluruhan kapsul.
Tablet (1.5 mg): minum 1.5 mg pada waktu pagi; telan tablet keseluruhan.
Tablet (2.5 mg): ambil 2.5 mg pada waktu pagi; telan tablet keseluruhan.
Kapsul (2.5 mg): ambil 2.5 mg pada waktu pagi; telan keseluruhan kapsul.
Tablet (50 mg): Untuk melegakan bengkak, minum 50 mg x 2 kali sehari pada waktu pagi (2 tablet) setiap hari; untuk mengawal tekanan darah 1 tablet 3 kali seminggu.

3. Gelung balik

Ubat-ubatan yang membentuk kelas diuretik gelung berbeza dengan ketara dan secara langsung bergantung kepada kesan dos yang diberikan. Dengan peningkatan dos furosemide atau torasemide, termasuk risiko reaksi buruk (penurunan tekanan darah, aritmia, gangguan elektrolit air, dispepsia, gangguan kesedaran, dll.). Diuretik gelung mempunyai kesan neutral terhadap metabolisme lemak karbohidrat.

Furosemide adalah diuretik terbaik dalam keadaan akut yang memerlukan pengurangan segera dalam darah yang beredar (edema paru, dekompensasi jantung kronik, kegagalan buah pinggang atau hati, luka bakar, keracunan, eklampsia). Dengan pengenalan furosemide, kesan diuretik intravena berkembang selepas 5 minit dan berlangsung sekitar 2 jam, dengan pemberian oral - selepas 15-30 minit berlangsung hingga 8 jam. Ia dikontraindikasikan dalam:

 • alahan, termasuk sulfonamida;
 • hepatik teruk, kegagalan buah pinggang;
 • ketidakseimbangan elektrolit yang teruk (terutamanya hiperkalemia);
 • penyahhidratan pelbagai asal;
 • keracunan glikosida jantung.

Torasemide bertindak sebagai diuretik paling selamat, tanpa menyebabkan peningkatan kalium darah yang kuat, kesannya agak lama. Torasemide juga dapat melambatkan proses penyusunan semula miokardium, yang menjadikannya diuretik jantung terbaik (bersama dengan spironolactone) dalam kegagalan jantung kronik..

Furosemide

Ciri-ciri: tidak termasuk untuk wanita hamil, menyusui, kanak-kanak di bawah umur 3 tahun (oral)

Torasemide

Ciri-ciri: tidak termasuk untuk wanita hamil, menyusui, kanak-kanak di bawah 18 tahun

BahanNama daganganKaedah permohonan, harga (gosok.)
LasixTablet (40 mg): diambil secara lisan semasa perut kosong pada kadar 20-80 mg; dos berulang mungkin dilakukan lebih awal selepas 6-8 jam. 40-60 gosok.
Penyelesaian untuk pentadbiran parenteral: pentadbiran intravena 20-40 mg; dos berulang mungkin tidak lebih awal dari 2 jam. 80-100 gosok.
FurosemideTablet (40 mg): diambil secara lisan semasa perut kosong pada kadar 20-80 mg; dos berulang mungkin dilakukan lebih awal selepas 6-8 jam. 20-30 gosok.
Penyelesaian untuk pentadbiran parenteral: pentadbiran intravena 20-40 mg; dos berulang mungkin tidak lebih awal dari 2 jam. 20-30 gosok.
TorasemideTablet (2.5; 5; 10 mg): dalam 5 mg sehari pada waktu pagi; untuk rawatan hipertensi arteri, permulaannya adalah dari 2.5 mg sehari, dengan keperluan klinikal, peningkatan dos hingga 5 mg sehari adalah mungkin. 240-300 gosok.
PenyelamTablet (5, 10 mg): dalam 5 mg sehari pada waktu pagi; untuk rawatan hipertensi arteri, permulaannya adalah dari 2.5 mg sehari, dengan keperluan klinikal, peningkatan dos hingga 5 mg sehari adalah mungkin. 360-1100 gosok.
Britomar

4. Antagonis Aldosteron (kalium-hemat)

Spironolactone dan eplerenone adalah kumpulan utama diuretik untuk edema yang berasal dari jantung. Mereka mempunyai kesan diuretik yang lemah dan ringan, meningkatkan metabolisme lipid dan karbohidrat. Kesan hemat kalium kumpulan diuretik ini membolehkan mereka digunakan sebagai terapi jangka pendek untuk hipokalemia, namun, ini menimbulkan kontraindikasi bagi pesakit yang menerima persediaan kalium.

Anda harus menahan diri dari menetapkan antagonis aldosteron pada pesakit dengan penyakit Addison, yang dinyatakan dalam kegagalan buah pinggang. Eplerenone dengan penggunaan yang berpanjangan boleh menyebabkan ginekomastia dan mati pucuk pada lelaki, ketidakseimbangan dalam kitaran haid dan gangguan kesuburan pada wanita.

Spironolakton

Ciri-ciri: kesannya muncul dengan terapi 2-5 hari; tidak termasuk untuk wanita hamil, menyusui, kanak-kanak di bawah 3 tahun

90-310

Eplerenone

Ciri-ciri: tidak termasuk untuk wanita hamil, menyusui, kanak-kanak di bawah 18 tahun

2700-2900

650-700

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Kapsul (25, 50,100 mg): dalam 0.5-1.0 gr. sehari pada waktu pagi.
Tablet (25, 50 mg): dalam 25-50 mg sehari, tanpa mengira pengambilan makanan.

5. Osmotik

Mannitol, satu-satunya wakil kelas diuretik osmotik, kini tidak digunakan dalam latihan kardiologi. Pentadbiran intravena ditunjukkan untuk pesakit dengan:

 • serangan glaukoma;
 • kegagalan hati akut dengan fungsi buah pinggang yang dipelihara;
 • keracunan (bromida, salisilat, litium).

Senarai kontraindikasi untuk diuretik osmotik termasuk:

 • kegagalan buah pinggang kronik;
 • jenis strok hemoragik;
 • alahan terhadap ubat;
 • kekeringan teruk;
 • gangguan elektrolit air.

Ciri-ciri: dengan berhati-hati untuk wanita hamil dan menyusui

100-160

115-150

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Penyelesaian infusi: pengenalan titisan perlahan atau intravena 1-1,5 g. per kg berat badan; dos harian tidak boleh lebih tinggi daripada 140-180 gr.; untuk tujuan pencegahan - 0,5 g. per kg berat badan.

6. Perencat anhidrat karbon

Penerimaan diuretik kelas ini ditujukan terutamanya kepada pesakit yang menderita glaukoma dan sindrom edematous dengan latar belakang kegagalan jantung. Inilah diuretik paling selamat di pasaran sekarang. Dalam kes ini, tetes dengan dorzolamide bertujuan untuk melegakan serangan glaukoma akut, tetapi bukan terapi glaukoma yang berpanjangan. Senarai kontraindikasi serupa dengan antagonis aldosteron..

Asetazolamida

Ciri-ciri: kesannya muncul selepas 2 jam, berlangsung selama 12 jam; tidak digalakkan untuk wanita hamil dan menyusui

240-300

Ciri-ciri: tidak digalakkan untuk wanita hamil dan menyusui

400-440

700-1300

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Tablet (250 mg): di dalam, 1 tablet x 1 kali sehari pada waktu pagi setiap hari atau dua hari berturut-turut dengan rehat satu hari lagi; sekiranya terdapat serangan akut glaukoma di dalam, 1 tablet x 4 kali sehari.
Titis mata: tanamkan 1 titisan ke mata tiga kali sehari; tanpa menyentuh hujung botol mata atau konjunktiva.

Asal tumbuhan diuretik

Bahan kimia yang membentuk beberapa tumbuh-tumbuhan juga boleh menyebabkan penyingkiran lebihan cecair dari badan. Selalunya ini adalah flavonoid, glikosida, alkaloid, asid silikat. Diuretik tumbuhan yang boleh digunakan di rumah termasuk:

 1. Ekor Kuda. 1-2 gram ramuan ekor kuda tuangkan air mendidih, biarkan hingga mendidih. Ambil secara lisan 3-4 kali sehari.
 2. Lingonberry. Kaedah penyediaan rebusan daunnya serupa dengan resipi menggunakan ekor kuda.
 3. Jus birch. Adalah disyorkan untuk minum 1 gelas tiga kali sehari.

Anda juga boleh mendapatkan diuretik asal tumbuhan dalam persediaan farmasi (lihat senarai lengkap semua diuretik herba):

70-120

Koleksi: ambil kuahnya dalam 3 kali sehari; kursus 2-4 minggu.

100-130

Pengumpulan diuretik nombor 2

70-110

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Bearberry + Calendula + Dill + Eleutherococcus + Pudina
Lingonberry + St. John's wort + penggantian + dogroseKoleksi: ambil kuahnya dalam 3-4 kali sehari.
Bearberry + akar licorice + juniperKoleksi: pengambilan 60-70 ml x 3 kali sehari; kursus 2-4 minggu.

Penurunan Berat Badan Diuretik

Pada masa ini, banyak pesakit yang berlebihan berat badan berusaha menggunakan diuretik untuk penurunan berat badan. Lebih kerap mereka adalah diuretik gelung, yang dicirikan oleh kesan diuretik yang paling ketara. Walau bagaimanapun, amalan ini pada asasnya salah.

Dengan menggunakan diuretik, seseorang yang mengalami obesiti satu darjah atau yang lain hanya membuang cecair dan beberapa elektrolit penting dari badan. Dalam kes ini, jisim tisu adiposa tidak berkurang. Sekiranya anda menebus kehilangan cecair, jumlah berat badan pasti akan bertambah semula.

Pada masa yang sama, terdapat risiko tindak balas buruk kerana ketidakseimbangan elektrolit. Itulah sebabnya penurunan berat badan harus merangkumi diet yang betul, penolakan mabuk berbahaya (merokok, alkohol, dadah) dan aktiviti fizikal yang mencukupi.

Ubat diuretik adalah ubat preskripsi yang serius. Apa itu diuretik dan jenis diuretik yang harus digunakan dalam situasi klinikal tertentu hanya dapat dijelaskan oleh pakar yang berkelayakan.

Kajian mengenai diuretik kalium terbaik dari generasi terkini, mekanisme tindakan ubat-ubatan, petunjuk untuk pentadbiran dan kesan sampingan

Pertimbangkan bagaimana ubat diuretik yang hemat kalium berfungsi, petunjuk untuk menetapkan ubat, batasan, kesan sampingan, berkenalan dengan ubat yang paling popular dari generasi baru.

Mekanisme tindakan

Diuretik yang dapat mencegah penyingkiran kalium dari badan mempunyai kesan dekongestan yang lemah. Titik penerapannya adalah tubulus nefron ginjal, yang bertanggungjawab untuk sintesis kalium, penyerapan semula natrium. Ini adalah proses aktif, yang diatur oleh hormon kelenjar pituitari, kelenjar adrenal yang dirembeskan oleh ginjal oleh renin aktif, prostaglandin. Untuk pengangkutan, sintesis elektrolit memerlukan tenaga. Fungsi ini diberikan kepada aldosteron.

Aldosteron secara intraselular mengikat reseptor protein, dan kemudian, menentukan sepenuhnya mekanisme pengangkutan natrium, merangsang sintesis DNA-RNA intraselular. Ribosom menghasilkan protein baru - "Permiasis", yang mengawal pergerakan natrium melalui dinding sel. Pada masa yang sama, aldosteron meningkatkan aktiviti enzimatik asid tricarboxylic, yang menghasilkan tenaga yang diperlukan untuk pengangkutan natrium.

Ubat penyekat kalium membetulkan metabolisme elektrolit kerana:

 • menyekat kesan aldosteron pada kencing, kencing di dalam buah pinggang;
 • mengurangkan kebolehtelapan tisu ke ion natrium.

Mekanisme ini boleh bertindak secara tunggal atau bersama. Kira-kira 5% penyerapan semula natrium dianggap sebagai norma. Diuretik mengurangkan kadarnya dengan beberapa unit. Rembesan kalium dirangsang oleh renin melalui angiotensinogen. Aldosteron berlebihan tidak aktif, dikeluarkan oleh hati.

Aldosteron dapat mensintesis secara refleks dengan penurunan jumlah darah yang beredar melalui aliran darah. Dalam kes ini, reseptor atrium kanan, sinus sinocarotid, rongga kranial, urat perikardial besar menghantar isyarat ke hipotalamus. Ia mensintesis neurohumoroglomerulotropin, yang merangsang pengeluaran aldosteron, yang meningkatkan penyerapan semula natrium oleh buah pinggang, mengisi sistem peredaran darah dengan cecair. Keseimbangan air yang diperlukan menghalang sintesis aldosteron, kesan penyerapan semula berlaku.

Tidak ada turun naik yang besar dalam elemen mikro, tidak ada gangguan kasar terhadap aktiviti badan. Oleh itu, diuretik hemat kalium dengan kesan diuretik minimum, secara beransur-ansur mengurangkan beban pada jantung adalah ubat pilihan dalam rawatan patologi kardiovaskular. Mereka mula bekerja beberapa jam setelah mengambil, berakhir - selepas 10 jam.

Farmakokinetik

Diuretik yang menghalang penghapusan kalium secara intensif mempunyai farmakokinetik yang optimum untuk tubuh manusia. Mereka diambil setelah makan, satu hingga dua kali / hari, oleh itu mereka diserap dengan baik oleh sistem pencernaan, hampir memasuki aliran darah, di mana sehingga 80% membentuk kompleks protein, dan menjalani biotransformasi hati maksimum. Dalam kes ini, diekskresikan tidak berubah ke bahagian luar dan buah pinggang.

Dos penting. Penggunaan diuretik hemat kalium yang berpanjangan boleh mencetuskan hiperkalemia. Oleh itu, jika pesakit yang dijadualkan untuk menetapkan ubat-ubatan tersebut telah didiagnosis dengan kadar kalium darah yang tinggi, penyekat saluran natrium, antagonis aldosteron dikontraindikasikan.

Diuretik berbeza antara satu sama lain dalam kelajuan kesan yang dirancang, mereka digunakan, sebagai peraturan, digabungkan dengan diuretik lain, yang membolehkan anda menjaga tahap kalium pada tahap dari 3.4 hingga 5.3 mmol / l.

Terdapat diuretik tindakan cepat, lambat, hormon, bukan hormon.

Penyekat saluran natrium

Ini adalah diuretik hormon yang cepat. Mereka digunakan untuk melegakan edema dari jantung, hati, membetulkan dos tekanan darah yang ketara. Wakil kumpulan diuretik hemat kalium ini adalah:

Amiloride

TajukHartanah
Pyrozinoylguanidine turunan: merangsang intensiti perkumuhan ion natrium, klorin, mengurangkan perkumuhan ion kalium dari tubuh manusia

Triamteren

Mengurangkan kebolehtelapan membran sel untuk natrium, meningkatkan perkumuhannya dalam air kencing tanpa merangsang perkumuhan kalium. Mengurangkan rembesan distal, meningkatkan kesan diuretik thiazides, kesannya muncul setelah 15 minit, maksimum tetap - selepas beberapa jam, jangka masa pengaruh - 12 jam

Triamtezid

Gabungan diuretik kalium, mempunyai kesan diuretik, hipotensi, meningkatkan perkumuhan natrium, klorin, air, bikarbonat dalam air kencing, secara praktikal tanpa menjejaskan perkumuhan kalium, magnesium, kesannya dapat dilihat setelah beberapa jam, jangka masa hingga 10 jam

Adalah perlu untuk membezakan antara diuretik yang menyekat saluran natrium dan ubat antiaritmia yang bertindak dengan cara yang sama. Mereka berfungsi pada membran kardiomiosit, mengurangkan kadar depolarisasi miokard, mencapai normalisasi irama jantung (Novokainamid, Allapinin, Aymalin).

Antagonis Aldosteron

Ejen hemat kalium hormon tidak mempengaruhi aldosteron, oleh itu, mereka boleh diresepkan dalam rawatan penyakit yang berkaitan dengan hiper atau hipoaldosteronemia: sindrom Conn, misalnya, dengan tumor korteks adrenal. Kepantasan tindakan perwakilan individu berbeza:

Spironolakton

Nama-namaHartanah
Ia menghilangkan natrium, klorin dari badan, sementara mengumpulkan magnesium, kalium, kalsium, ia diresepkan walaupun untuk wanita hamil dari trimester kedua, tetapi tidak disyorkan untuk menyusui kerana risiko ubat masuk ke dalam susu, ia diambil tiga kali, 60-70 mg, dalam jangka waktu tiga minggu dengan sepuluh hari rehat

Eplerenone

Ini sama dalam mekanisme tindakan dengan spironolactone, tetapi mempengaruhi kadar kolesterol, meningkatkannya dilarang semasa kehamilan

Triamtezid

Salah satu diuretik bebas kalium paling ringan digunakan dalam rawatan hipertensi.

Aldactone

Ia berkaitan dengan aldosteronisme yang diucapkan, tidak digalakkan untuk wanita hamil dan menyusui

Veroshpiron

Derivatif Spironolactone, digunakan untuk edema asal jantung, dosnya tidak boleh melebihi 300 mg / hari, dikontraindikasikan pada wanita hamil, dengan laktasi

Petunjuk, kontraindikasi

Penggunaan diuretik hemat kalium ditunjukkan untuk:

 • kegagalan jantung dengan tahap keparahan yang berbeza-beza;
 • darah tinggi
 • edema pelbagai genesis;
 • askites.

Tidak disyorkan untuk mengambil agen penyekat kalium sekiranya:

 • hipokalemia yang disahkan;
 • sirosis hati yang terurai;
 • fungsi pernafasan terjejas;
 • intoleransi individu terhadap komponen ubat dan sulfonamida;
 • Kegagalan buah pinggang kronik;
 • Penyakit Addison;
 • kombinasi dengan perencat ACE pada pesakit tua.

Perhatian perlu dilakukan semasa memasukkan ubat dalam rawatan aritmia yang kompleks, dan juga apabila digabungkan dengan glikosida jantung, litium.

Senarai ubat Eropah, analog Rusia

Di EU, diuretik didapati dalam bentuk tulen dan dengan penambahan thiazides. Kumpulan pertama merangkumi ubat asli, generik (analog yang dihasilkan di bawah lesen):

AsalAnalog
AldactoneSpironolakton
DyreniumTriamtren
InspraEplerenone
Tengah hariAmiloride

Yang kedua, gabungan dengan thiazides:

 • Aldactazide adalah analog ubat antihipertensi yang digabungkan dengan spironolactone;
 • Dyazide - tekanan darah umum, menurunkan tekanan darah dengan Triamteren;
 • Maxzide - salinan Triamtezid;
 • Moduretik - salin dengan amilorida antihipertensi.

Semua ubat boleh dibeli di farmasi di Persekutuan Rusia..

Analogi Rusia dihasilkan berdasarkan bahan aktif - spironolactone, ini adalah:

Di samping itu, ubat digunakan - derivatif amiloride, triamteren, eplerenone.

Kesan sampingan

Dalam kumpulan diuretik ini, jarang terjadi, kerana diuretik kalium digunakan dalam dos kecil. Reaksi negatif yang berkaitan dengan hiperkalemia di atas 5,3 unit dikaitkan, yang menimbulkan aritmia yang tidak dapat dipulihkan. Komplikasi lain mungkin berlaku. Sebagai contoh, penyekat tiub natrium menyebabkan:

 • mulut kering
 • kekejangan
 • pengsan kerana hipotensi;
 • dermatitis, dermatosis;
 • gejala mabuk: dispepsia, mual, sakit kepala;
 • apatis, mengantuk;
 • kekejangan otot;
 • hiponatremia.

Penyekat aldosteron menimbulkan masalah:

 • sifat seksual: disfungsi ereksi, penurunan libido;
 • pembesaran payudara di luar jantina;
 • ensefalopati;
 • ruam kulit, hirsutisme - peningkatan rambut;
 • hiperkalemia.

Pada pesakit tua, kesan sampingan yang tidak diingini mungkin berlaku sekiranya diuretik yang kekurangan kalium digabungkan dengan perencat ACE..

Diuretik hemat kalium

Diuretik adalah bahan yang mempengaruhi metabolisme garam air dalam badan. Mempengaruhi nefron buah pinggang. Dengan pengenalan mereka, pembebasan cecair dan garam meningkat. Diuretik hemat kalium yang dirancang untuk menurunkan tekanan darah.

Penerangan umum mengenai dana

Diuretik hemat kalium bertindak dalam tubulus berbelit-belit, mengumpulkan tiub nefron buah pinggang. Tujuan utama:

 • pengurangan penyerapan semula natrium,
 • perkumuhan kalium.

Oleh itu nama kelas ubat diuretik. Semua diuretik lain meningkatkan perkumuhan kalium dari badan. Terdapat dua jenis kelas ubat ini:

Inhibitor Aldosteron (Spironolactone) - bertindak pada pembawa dalam mengumpul tiub. Cegah pembentukan pam natrium kalium, menghalang penyingkiran mineral yang diperlukan dari badan.

Diuretik hemat kalium, meningkatkan perkumuhan natrium klorida dan air, menurunkan tekanan darah. Mereka diuretik lemah. Ubat tidak mengganggu keseimbangan asid-basa, menunjukkan aktiviti diuretik dengan perubahan pH.

Senarai ubat

Diuretik kumpulan ini mengurangkan perkumuhan ion kalium dari badan. Mereka tidak meningkatkan jumlah air kencing akhir, mereka digunakan terutamanya dalam terapi kompleks. Senarai diuretik jenis hemat kalium diwakili oleh tiga ubat utama:

Spironolactone tergolong dalam kumpulan diuretik yang kuat. Ubat ini sedikit meningkatkan diuresis, membantu mengeluarkan natrium dari badan bersama dengan air kencing. Ciri khas Spironolactone adalah keupayaan untuk mengekalkan kalium. Ubat ini digunakan dalam kombinasi dengan diuretik lain, kerana tidak mengeluarkan cecair dengan baik.

Spironolactone diresepkan untuk kekurangan kalium dalam badan untuk tujuan rawatan dan pencegahan. Kesan farmakologi ubat ini berdasarkan persaingan dengan aldosteron. Ia meningkatkan perkumuhan garam natrium, air. Spironolactone mengekalkan kalium di dalam badan, yang boleh menyebabkan kelebihannya dan menyebabkan gangguan serius. Ia harus diambil hanya seperti yang diarahkan oleh doktor, dengan betul mengikuti arahan dalam arahan..

Spironolactone diresepkan untuk pesakit dengan tekanan darah tinggi, edema pelbagai asal. Ia menyekat hormon adrenal - aldosteron, membuang lebihan cecair, garam natrium dari badan dengan air kencing. Gunakan ubat tersebut untuk merawat kegagalan jantung dan buah pinggang yang kronik.

Ubat ini bertindak pada steroid lain - androgen. Peningkatan hormon lelaki ini pada wanita adalah penyebab banyak penyakit yang menyebabkan kemandulan. Veroshpiron berjaya digunakan dalam ginekologi. Ia berkesan mengatasi pertumbuhan rambut hitam yang berlebihan pada tubuh wanita..

Spironolactone adalah bahan aktif utama Aldactone - ubat yang mewakili generasi terbaru diuretik kalium.

Ubat lain - Triamteren, Amiloride - sedikit mempengaruhi diuresis, tekanan darah. Digunakan dalam kombinasi dengan thiazides. Bahaya utama adalah hiperkalemia, nyata apabila fungsi ginjal merosot. Kadang-kadang - dyskinesia saluran pencernaan.

Amiloride adalah diuretik hemat kalium yang sangat berkesan. Tindakan ubat diarahkan ke bahagian distal tubulus ginjal. Ubat ini menyumbang kepada penyingkiran ion natrium, klorin secara intensif. Mengekalkan kalium dalam badan. Ia digunakan dalam rawatan sindrom edematous pelbagai asal, hipertensi arteri.

Triamteren adalah agen penyekat kalium. Mengurangkan hipokalemia yang disebabkan oleh thiazides, meningkatkan kesan diuretiknya. Kesan terapi berlaku sejurus selepas pemberian oral. Tempoh ubat adalah 12 jam.

Mekanisme tindakan

Titik penggunaan diuretik hemat kalium adalah saluran pengumpulan buah pinggang, di mana penyerapan semula natrium dan rembesan kalium yang berkaitan berlaku. Proses ini diatur oleh aldosteron. Biasanya, kira-kira 5% Na diserap semula. Di bawah pengaruh diuretik hemat kalium, peratusannya menurun sebanyak dua unit.

Spironolactone adalah antagonis hormon steroid yang kompetitif. Menindas kesan Aldactone, bertindak secara kompetitif pada reseptor tertentu pada tubulus distal. Kesan terapi adalah sederhana, mula nyata setelah 3-5 hari dari awal pentadbiran. Metabolisme dan ketidakaktifan ubat berlaku di hati.

Triamteren, Amiloride berbeza dengan Veroshpiron dalam mekanisme tindakan farmakologi:

 • throughput membran apikal yang lebih rendah,
 • menghalang pengangkutan aktif natrium,
 • mengurangkan rembesan kalium.

Diserap, menunjukkan kesan farmakologi mereka, 3 jam selepas pentadbiran.

Diuretik hemat kalium adalah ubat yang paling hemat berbanding diuretik lain. Kekuatan tindakan pada tubuh manusia, tempoh manifestasi kesan terapeutik jauh lebih rendah.

Bolehkah saya menggunakannya dengan darah tinggi

Terdapat dua jenis rawatan diuretik:

 1. Terapi aktif - diuretik yang kuat ditetapkan secara situasi.
 2. Rawatan penyelenggaraan - penggunaan ubat jenis ini secara berterusan.

Diuretik pemeliharaan kalium digunakan untuk merawat hipertensi arteri. Kumpulan diuretik ini mempunyai kelemahan yang ketara - keberkesanannya dari segi kesan menurunkan tekanan darah adalah kecil.

Diuretik hemat kalium jarang digunakan untuk rawatan diri. Tetapkan dalam kombinasi dengan gelung, diuretik thiazide. Tujuan utamanya adalah untuk mencegah kehilangan kalium yang berlebihan oleh tubuh pesakit.

Kesan sampingan, kontraindikasi

Sebagai agen yang kuat, diuretik hemat kalium mempunyai kesan yang tidak diingini yang ketara:

 • mengantuk,
 • sakit kepala,
 • ketakutan panik,
 • cirit-birit,
 • penyelewengan haid,
 • penurunan fungsi seksual dan pembesaran payudara pada lelaki,
 • ruam alahan.

Diuretik dalam kumpulan ini mempunyai sejumlah kontraindikasi. Mereka dilarang untuk menerima:

 • dengan penyakit buah pinggang yang teruk,
 • dengan kekurangan fungsi korteks adrenal,
 • dengan hiperkalemia,
 • dengan urolithiasis,
 • dengan diabetes,
 • semasa mengandung dan menyusui,
 • kanak-kanak kecil di bawah umur 3 tahun.

Diuretik hemat kalium tidak ditetapkan untuk intoleransi individu terhadap bahan kimia yang terdapat dalam sediaan. Penyesuaian dos mandatori untuk pesakit tertentu dan kawalan pakar kardiologi, ahli nefrologi.

Ciri-ciri penerimaan tetamu

Dos ubat ditentukan oleh doktor yang hadir. Ambil ubat pada waktu pagi. Sekiranya dos berganda ditetapkan, maka dos kedua harus dijalankan pada waktu makan tengah hari. Kesan diuretik ubat boleh menyebabkan gangguan tidur, jadi jangan gunakannya pada waktu malam.

Pil diminum bersama makanan atau sejurus selepas sarapan dan makan tengah hari. Sekiranya anda harus dirawat dengan ubat-ubatan yang ditetapkan, anda harus menyesuaikan diet biasa anda. Kecualikan garam dari makanan, makanan yang mengandungi kalium - tomato, jeruk, pisang, aprikot, prun.

Anda perlu memantau berat badan anda setiap hari, melaporkan kenaikannya kepada doktor untuk menyesuaikan atau menghentikan ubat. Menghentikan ubat sendiri tidak digalakkan. Tiada kes overdosis dadah.

Diuretik hemat kalium menurunkan tekanan darah atas, mengurangkan bengkak, dan membantu memelihara kalium yang diperlukan oleh tubuh, seperti kalsium dan magnesium. Dadah meningkatkan kesan ubat lain. Reaksi buruk mungkin berlaku. Kalium yang berlebihan membawa kepada perkembangan kelumpuhan otot. Kemungkinan serangan jantung. Mengambil ubat jenis ini harus ditetapkan dengan ketat oleh doktor.

Diuretik utama kalium dan ciri-ciri mereka

Sebilangan besar diuretik membuang kalium dari badan. Satu-satunya kumpulan yang tidak mempunyai kesan sampingan adalah ubat penghilang kalium - Spironolactone, Epletor, Triamteren dan Amiloride. Dengan kekuatannya, mereka berkaitan dengan ubat-ubatan yang lemah, tetapi mereka boleh disyorkan untuk jangka masa yang lebih lama, untuk menjalani rawatan..

Petunjuk utama untuk menetapkan adalah hipertensi, sindrom edematous dan nefrotik, kegagalan peredaran darah, pencegahan dan rawatan kekurangan kalium semasa mengambil glikosida jantung atau diuretik kumpulan lain.

Mekanisme tindakan diuretik hemat kalium

Ubat-ubatan serupa bertindak di bahagian akhir tubulus buah pinggang. Molekul Spironolactone mirip dengan aldosteron hormon semula jadi, oleh itu ia dimasukkan dalam proses biokimia, melekat pada reseptor pada nefron. Ini melambatkan penyerapan ion natrium terbalik, ia dikeluarkan dari badan bersama dengan air. Tidak ada kehilangan garam kalium.

Ubat berasaskan triamteren mengubah kebolehtelapan sel epitel ginjal menjadi natrium, menyumbang kepada penghapusannya. Dalam kes ini, kalium kekal di dalam badan. Apabila digabungkan dengan diuretik thiazide, kesan keseluruhan meningkat dengan ketara.

Kami mengesyorkan membaca artikel mengenai diuretik dengan tekanan darah tinggi. Dari itu anda akan belajar mengenai tindakan diuretik dalam darah tinggi, bahaya penggunaan dan cadangan pesakit..

Dan ini lebih penting mengenai kepentingan kalium dan magnesium untuk jantung.

Petunjuk untuk penggunaan ubat-ubatan

Diuretik hemat kalium digunakan untuk mengeluarkan garam dan cecair dalam kes seperti:

 • proses stagnan kerana fungsi jantung yang tidak mencukupi dengan kecekapan rendah diuretik lain atau keperluan untuk meningkatkan kesannya;
 • hipertensi arteri dengan kandungan kalium rendah dalam darah;
 • pengeluaran aldosteron yang berlebihan oleh kelenjar adrenal;
 • gout, diabetes;
 • pengumpulan cecair di rongga perut dengan sirosis;
 • edema dengan sindrom nefrotik;
 • rawatan kekurangan kalium dengan glikosida diuretik atau jantung.

Salah satu sifat Veroshprion adalah kemampuannya untuk menekan tindakan hormon seks lelaki dalam hiperandrogenemia. Ini telah menemukan aplikasi dalam rawatan sindrom ovarium polikistik..

Kontraindikasi

Tidak digalakkan mengambil ubat dengan intoleransi individu, kegagalan buah pinggang akut, penapisan glomerular menurun, anuria. Kontraindikasi juga merangkumi:

 • anuria (kekurangan pengeluaran air kencing),
 • rendah natrium dan kalium darah tinggi,
 • Sindrom Addison,
 • keperluan rawatan dengan glikosida diuretik atau jantung yang lain.

Diuretik hemat kalium dibahagikan kepada:

 • antagonis aldosteron (perencat kompetitif) - selektif dan tidak selektif;
 • penyekat saluran natrium (Amiloride, Triampur)

Di samping itu, terdapat sebilangan ubat yang keberkesanan maksimumnya ditunjukkan apabila digabungkan dengan agen lain. Ini termasuk ubat Triampur dan analognya Diuretidine. Mereka menggabungkan triamteren dengan hidroklorotiazida.

Antagonis aldosteron bukan selektif merangkumi semua ubat berasaskan spironolactone - Veroshpiron, Furostim, Spironolactone Sandoz. Eplerenone (Inspra, Epletor, Dekriz) mempunyai kesan yang lebih selektif dan cukup berkesan sebagai agen hipotensi.

Lihat video mengenai tindakan diuretik atau diuretik:

Dadah paling popular generasi terkini

Walaupun terdapat banyak pilihan diuretik hemat kalium, terdapat beberapa di antaranya yang semestinya popular..

Spironolakton

Struktur kimianya serupa dengan hormon mineralokortikoid - aldosteron. Selepas pentadbiran, tindakan itu berlaku selepas 2 atau 3 hari dan berlangsung pada masa yang sama. Pada orang tua dan dengan kegagalan hati, ia boleh berkumpul di dalam badan. Ia paling berkesan dalam kegagalan jantung kronik dan tumor buah pinggang..

Veroshpiron dan Aldacton

Sama dalam komposisi dan mekanisme tindakan. Bahan utama adalah spironolactone. Veroshpiron dihasilkan oleh syarikat Hungaria Gideon Richter dalam tablet 25 mg dan kapsul 50, 100 mg. Aldactone melancarkan Beringer syarikat Austria dalam bentuk tablet, kapsul dan ampul untuk suntikan.

Sekiranya ubat antihipertensi diresepkan pada masa yang sama, dosnya harus dikurangkan.

Triampur

Bentuk molekul serupa dengan asid folik. Oleh itu, jika diambil walaupun dalam dos terapeutik, ia menyebabkan kekurangannya. Ini sangat berbahaya semasa mengandung, kerana boleh menyebabkan pembentukan janin terganggu. Bersama dengan perkumuhan garam dan cecair, ia merangsang perkumuhan asid urik. Sebagai sebahagian daripada triamteren dan thiazide diuretic hydrochlorothiazide.

Moduretik

Penyediaannya mengandungi amiloride (potassium-sparing diuretic) dan hidroklorotiazida. Amiloride serupa dengan triamteren dalam kesan klinikal, tetapi mempunyai kesan hipotensi yang lebih kuat. Selepas mengambil, kencing meningkat selepas 2 jam dan berterusan sepanjang hari. Petunjuk untuk digunakan adalah hipertensi dengan sindrom edematous.

Inspra

Bahan aktif adalah eplerenone. Ia mempunyai sifat yang sama dengan spironolactone, tetapi kesan diuretiknya jauh lebih tinggi. Digunakan dalam rawatan infark miokard dan dekompensasi jantung. Mengurangkan risiko kematian dengan gangguan fungsi ventrikel kiri.

Apabila diuretik hemat kalium dengan perencat apf diresepkan

Inhibitor Angiotensin-converting enzyme (ACE) digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi. Wakil yang paling terkenal dalam kumpulan ubat ini adalah enalapril, captopril..

Keadaan ini membawa kepada gangguan proses pemulihan miokard selepas pengecutan jantung dan penangkapan jantung semasa fasa diastole. Oleh itu, jika penggunaan kedua-dua kumpulan ubat ini ditunjukkan, maka rawatan hanya dapat dilakukan di bawah pemantauan berterusan kandungan kalium dalam darah. Dengan pertumbuhannya, diuretik thiazide diresepkan sebagai pengganti kalium.

Kami mengesyorkan membaca artikel mengenai rawatan edema kaki pada kegagalan jantung. Dari situ anda akan mengetahui tentang penyebab bengkak, rawatan ubat, keberkesanan perubatan tradisional.

Dan ini lebih banyak mengenai ubat-ubatan untuk rawatan hipertensi.

Kumpulan diuretik hemat kalium mempunyai kelebihan berbanding diuretik lain, kerana tidak menyebabkan penurunan kadar kalium semasa pentadbiran. Kekuatan ubat tidak tinggi, tetapi ubat ini dapat diresepkan untuk terapi penyelenggaraan untuk jangka masa yang lama..

Petunjuk untuk digunakan adalah: sindrom edematous, hipertensi, peningkatan aldosteron darah atau primer. Bahaya kepada wanita hamil, terutamanya pada trimester pertama.

Zat triamteren, penggunaannya sering dijumpai bersama dengan diuretik lain, tergolong dalam diuretik hemat kalium. Terdapat kesan sampingan, jadi dalam beberapa kes, lebih baik memilih analog dengan mekanisme tindakan yang serupa.

Diuretik harus dipilih dengan kegagalan jantung dengan berhati-hati. Dalam beberapa kes, ubat-ubatan rakyat dari herba sangat sesuai. Pada yang lain, hanya ubat moden yang akan membantu, hanya doktor yang harus memilih rejimen pil.

Ubat enalapril dengan hipertensi membantu banyak pesakit. Terdapat perencat APF yang serupa yang boleh diganti semasa rawatan - captopril, enap. Berapa kerap mengambil dari tekanan?

Diuretik Thiazide diresepkan terutamanya untuk mengurangkan tekanan, yang mungkin merupakan penyingkiran lebihan cecair dari badan. Mekanisme tindakan siri ini adalah berdasarkan perkumuhan natrium. Terdapat kontraindikasi terhadapnya, dan kesan sampingan juga mungkin berlaku..

Ubat-ubatan diuretik pada tekanan tinggi termasuk dalam senarai must-have untuk temu janji oleh doktor. Namun, mereka harus diambil dengan berhati-hati, dan awasi kesannya dengan teliti..

Inhibitor ACE adalah ubat yang ditetapkan untuk rawatan hipertensi. Mekanisme tindakan mereka membantu kapal berkembang, dan klasifikasi membolehkan anda memilih generasi terakhir atau generasi pertama, dengan mengambil kira petunjuk dan kontraindikasi. Terdapat kesan sampingan, seperti batuk. Kadang-kadang mereka minum dengan diuretik.

Tetapkan diuretik osmotik untuk tindakan jangka pendek. Petunjuk mungkin masalah jantung, tetapi tindakan tersebut tidak membenarkan anda memberikannya ke majlis tetap. Selalunya memilih Mannitol. Diuretik mempunyai kontraindikasi.

Ubat dengan kesan diuretik chlortalidol, penggunaannya ditunjukkan dengan adanya edema kerana patologi, hampir mustahil ditemui. Walau bagaimanapun, terdapat ubat berdasarkan zat, atau analognya.

Untuk banyak penyakit yang berkaitan dengan saluran darah dan peredaran darah, Tanakan diresepkan, penggunaannya dibenarkan pada usia tua. Petunjuk adalah penyakit Alzheimer, gangguan ingatan, pening dan lain-lain. Adakah ubat itu akan membantu? Adakah patut disuntik?

Cara memilih diuretik bukan kalium

Diuretik hemat kalium adalah diuretik ringan. Mereka menghilangkan cecair berlebihan, mengurangkan tekanan, menghilangkan edema, tetapi tidak membuang kalium yang diperlukan dalam badan. Ini tidak bermaksud bahawa mereka lebih teruk atau lebih baik daripada kumpulan diuretik lain (gelung, osmotik, dll.). Mereka mempunyai sifat bermanfaat dan kekurangan yang ketara..

Mekanisme tindakan diuretik yang tidak mengeluarkan kalium

Terdapat dua cara untuk membuang lebihan cecair dari badan, tetapi memelihara kalium: menyekat aldosteron atau mengurangkan penyerapan semula natrium.

Aldosteron adalah hormon yang dihasilkan dalam korteks adrenal dan bertanggungjawab untuk metabolisme mineral dan air. Aldosteron meningkatkan penyerapan terbalik oleh buah pinggang natrium dan klorin dan perkumuhan kalium. Oleh itu, ia mendorong pengekalan cecair di tisu tubuh manusia..

Diuretik hemat kalium mengganggu proses yang dikendalikan oleh aldosteron. Mereka bersaing dengan hormon untuk bahagian intraselular reseptor sitoplasma, menghentikan sintesis mediator yang bertindak balas dengan aldosteron. Akibatnya, natrium diekskresikan dengan air kencing, dan kepekatan kalium di ginjal dan plasma darah meningkat.

Cara lain untuk mengubah keseimbangan dalam sistem natrium kalium adalah mengurangkan kebolehtelapan tisu ke ion natrium, dengan kata lain, menyekat saluran natrium.

Kedua-dua kaedah tersebut membawa kepada fakta bahawa ion natrium tidak meresap ke dalam aliran darah, dan kalium tidak memasuki tubulus ginjal dan kekal di dalam badan.

Beberapa diuretik hanya mempengaruhi satu atau mekanisme yang lain, sementara yang lain ditujukan untuk kedua-dua sasaran secara bersamaan.

Tidak seperti diuretik yang lain, ubat penghindaran kalium bertindak secara tidak langsung dan kesannya muncul hanya setelah beberapa jam melalui penggunaan, dan kadang-kadang ia tidak dapat dilihat sepenuhnya. Tindakan diuretik hemat kalium biasa berakhir dalam 8-10 jam, tetapi ada ubat dengan kesan yang berpanjangan.

Petunjuk utama

Diuretik hemat kalium ditunjukkan untuk keadaan berikut:

 • tekanan darah tinggi;
 • bengkak
 • sirosis hati;
 • keadaan patologi yang berkaitan dengan peningkatan rembesan aldosteron;
 • kekurangan kalium atau magnesium;
 • sebagai alat diagnostik untuk kepekatan aldosteron yang disyaki berlebihan.

Biasanya, diuretik hemat kalium tidak digunakan secara bebas, tetapi digabungkan dengan diuretik gelung atau thiazide.

Senarai diuretik hemat kalium yang berkesan

Ubat diuretik hemat kalium dibahagikan kepada dua kumpulan: antagonis aldosteron dan penyekat saluran natrium. Antagonis merangkumi ubat-ubatan berdasarkan spironolactone dan eplerenone sebagai bahan aktif. Penyekat adalah ubat yang mengandungi amilorida dan triamteren.

Aldactone

Ubat dengan kesan diuretik berdasarkan spironolactone. Diuretik mempunyai petunjuk berikut:

 • hipersecretion aldosteron dan diagnosis keadaan ini;
 • adenoma adrenal;
 • edema sekiranya terdapat kegagalan jantung kronik;
 • sirosis hati;
 • nefrosis dan nefropati semasa kehamilan;
 • tekanan darah tinggi;
 • hipokalemia dan pencegahannya;
 • hipertensi malignan.

Diuretik dikontraindikasikan pada pesakit dengan hipersensitiviti, kegagalan buah pinggang, dengan tanda-tanda hiperkalemia. Ia tidak ditetapkan pada trimester pertama kehamilan. Dari kesan sampingan ubat, sakit kepala, mengantuk, gangguan dyspeptik dan cirit-birit, ketidakteraturan haid, penurunan ereksi adalah mungkin.

Amiloride

Ubat diuretik dengan bahan aktif yang sama. Ia bertindak pada bahagian distal tubulus ginjal, mendorong penarikan natrium dan klorin, tetapi tidak mempengaruhi kalium.

Petunjuk penggunaan Amilorida berikut:

 • bengkak pada latar belakang pelbagai penyakit;
 • hipertensi arteri.

Ubat ini tidak diresepkan untuk gangguan buah pinggang yang teruk, hiperkalemia, koma hepatik dan hipersensitiviti. Semasa penggunaannya, mual dan muntah, sakit kepala, berlebihan kalium dalam serum darah adalah mungkin.

Amyloride biasanya diresepkan bersama dengan diuretik lain. Ini diperlukan untuk mengekalkan keseimbangan kalium dalam badan..

Apo-triazida

Ubat gabungan, yang mengandungi triamteren komponen hidroklorotiazid dan kalium-hemat komponen. Pada masa yang sama mempunyai kesan hipotensi dan diuretik. Hidroklorotiazid dalam komposisi adalah diuretik thiazide, yang menyekat penyerapan natrium, kalium dan klorin ke dalam darah. Oleh kerana itu, jumlah darah yang beredar berkurang, bengkak hilang dan tekanan darah tinggi dihilangkan..

Kehadiran triamteren dalam komposisi menyumbang kepada fakta bahawa ion natrium diekskresikan dalam air kencing, dan ion kalium tidak. Bahan aktif ini menghilangkan hipokalemia dan meningkatkan kesan diuretik hidroklorotiazida..

Apo-triazide ditunjukkan dalam kes berikut:

 • sindrom edematous etiologi apa pun;
 • hipertensi arteri.

Ubat diuretik dikontraindikasikan dalam anuria, patologi buah pinggang dan hepatik, hiperkalemia, trimester kehamilan dan penyusuan, pada masa kanak-kanak dan dengan peningkatan kepekaan terhadap komponen ubat. Ia diresepkan dengan berhati-hati pada diabetes, gout, kekurangan asid folik..

Vero-Triamtezid

Analog Apo-triazide. Diuretik gabungan, yang merupakan salah satu ubat yang tidak menghilangkan kalium. Komposisi ini juga mengandungi hidroklorotiazid dan triamteren.

Ubat ini mempunyai petunjuk berikut:

 • hipertensi arteri;
 • edema dengan patologi sistem kardiovaskular, gangguan fungsi ginjal dan hati, serta pada tempoh pramenstruasi.

Antara kontraindikasi diuretik hemat kalium adalah hipersensitiviti, anuria dan laktasi.

Inspra

Ubat diuretik berdasarkan eplerenone. Merujuk kepada ubat-ubatan yang memelihara kalium. Ubat ini bertindak pada reseptor mineralokortikoid secara selektif dan mencegah pengikatannya terhadap aldosteron. Pada masa ini, Inspra digunakan sebagai bagian dari terapi kompleks infark miokard, dan sebagai tambahan kepada terapi kegagalan jantung standard.

Rawatan dikendalikan oleh kalium serum, kerana risiko terkena hiperkalemia cukup tinggi..

Veroshpiron

Diuretik berasaskan Spironolactone. Terdapat dalam bentuk kapsul dan tablet.

Kesan hemat kalium dari Veroshpiron dinyatakan dalam kenyataan bahawa ubat tersebut meningkatkan perkumuhan natrium, klorin dan air, tetapi mengekalkan ion kalium. Kesan diuretik hanya muncul pada hari ke-2, dan dinamika yang ketara dapat dicapai setelah penggunaan selama 2 minggu.

Ubat ini mempunyai petunjuk berikut:

 • tekanan darah tinggi;
 • edema yang berkaitan dengan kegagalan jantung kronik (CHF);
 • peningkatan rembesan aldosteron;
 • kekurangan kalium dan magnesium.

Diuretik hemat kalium dikontraindikasikan sekiranya hipersensitiviti, dengan penyakit Addison, hiperkalemia dan hipernatremia, kehamilan dan penyusuan, kegagalan buah pinggang yang teruk. Ubat ini tidak sesuai untuk fermentopati, ia tidak diresepkan untuk kanak-kanak di bawah 3 tahun.

Semasa penggunaan Veroshpiron, pelanggaran saluran gastrousus, sistem saraf, hematopoietik dan endokrin, dan hati mungkin terjadi. Reaksi alergi, kegagalan buah pinggang akut, dan sawan adalah mungkin. Semasa pentadbiran, alopecia dan hipertrikosis (alopecia dan keguguran rambut berlebihan) boleh berkembang..

Spironolakton

Diuretik penghemat magnesium dan kalium berdasarkan bahan aktif yang sama. Milik bilangan antagonis aldosteron. Spironolactone berfungsi seperti Veroshpiron, tetapi jika Veroshpiron tersedia dalam dos 50 mg dan 100 mg, maka Spironolactone - 25 mg dan 100 mg.

Spironolactone mempunyai petunjuk berikut:

 • bengkak pelbagai asal;
 • darah tinggi;
 • aldosteroma adrenal;
 • asites malignan.

Ubat ini dikontraindikasikan dalam kegagalan buah pinggang akut, kelebihan kalium dan kekurangan natrium dalam serum darah, dengan penyakit Addison dan pada trimester pertama kehamilan.

Semasa penggunaan Spironolactone, pening, sakit kepala, mengantuk, gangguan gastrointestinal, disfungsi ereksi dan kitaran haid adalah mungkin.

Unilan

Analog lengkap diuretik hemat kalium yang disebut Spironolactone. Terdapat dalam tablet 25, 50 dan 100 mg. Petunjuk, kontraindikasi dan kaedah penggunaannya tidak berbeza.

Triamteren

Diuretik hemat kalium, yang meningkatkan perkumuhan ion natrium dalam air kencing, tanpa mempengaruhi perkumuhan ion kalium. Ubat ini mengurangkan hipokalemia dan meningkatkan kesan diuretik thiazide.

Triamteren diresepkan untuk edema, tekanan darah tinggi dan sebagai profilaksis hipokalemia dengan saluretik. Kontraindikasi pada penyusuan, hipersensitiviti dan kegagalan hati atau buah pinggang.

Pada masa ini, Triamteren tidak dijual. Tetapi bahan aktif dengan nama ini terdapat dalam ubat penghilang kalium Apo-Triazid, Triampur Compositum, Triamtel.

Eplerenone

Ubat dengan bahan aktif yang sama. Berlaku untuk antagonis aldosteron. Diuretik hemat kalium digunakan dalam rawatan infark miokard untuk mengurangkan risiko kematian kardiovaskular, dalam rawatan kegagalan jantung kronik.

Ubat Eplerenone tidak diresepkan untuk hipersensitiviti, dengan hiperkalemia, buah pinggang kronik, jantung, kegagalan hati.

Kesan sampingan dan amaran

Diuretik bebas kalium digunakan sebagai terapi pelengkap untuk memperbaiki kekurangan mineral dan tidak pernah diresepkan sendiri. Setiap ubat mempunyai ciri tersendiri, tetapi semuanya mempunyai titik yang sama:

 • tahap kalium yang tinggi secara klinikal dalam darah;
 • kegagalan buah pinggang atau hati;
 • Penyakit Addison.

Ubat ini tidak diinginkan untuk digabungkan dengan perencat ACE pada pesakit tua. Mereka tidak diresepkan pada trimester pertama kehamilan dan semasa menyusui, serta di bawah usia 3 tahun (kadang-kadang hingga 18 tahun). Kontraindikasi mutlak untuk penggunaan sebarang ubat adalah intoleransi individu..

Ubat diuretik hemat kalium tidak boleh diresepkan serentak dengan persediaan kalium.

Diuretik hemat kalium paling sering digunakan sebagai terapi penyelenggaraan. Mereka bertindak secara tidak langsung, kesannya menampakkan dirinya beberapa jam atau hari selepas pentadbiran. Tindakan mereka dapat digambarkan sebagai lemah lembut. Pada masa yang sama, pengambilan yang tidak terkawal boleh menyebabkan hiperkalemia, yang menampakkan diri dalam bentuk hipotensi otot, sakit otot, bradikardia, aritmia dan gangguan lain. Oleh itu, dana tersebut boleh diambil hanya seperti yang diarahkan oleh doktor.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes