PRESTASI INJEKSI BERLAKU.

Tujuan: terapeutik - pengenalan ubat ke dalam lemak subkutan, anestesia tempatan.

Petunjuk: preskripsi doktor.

Kontraindikasi: reaksi alahan terhadap ubat-ubatan, kerosakan pada yaki dan lemak subkutan di mana-mana tempat suntikan.

Komplikasi: penyusupan, pemberian ubat yang salah, virus Iruit, AIDS, reaksi alergi, kejutan anafilaksis, sepsis.

Tempat pengenalan: sepertiga bahagian atas permukaan luar bahu, sepertiga tengah permukaan anterolateral paha, permukaan anterolateral dinding perut, kawasan subskapular (jarang).

Sediakan: steril: jarum suntik sekali pakai dengan kapasiti 1-2 shch. Jarum panjang 20 mm, bola kapas, sarung tangan, ubat yang diresepkan oleh Republik Czech *; antiseptik kulit, KBSU.

Algoritma tindakan:

1. Terangkan kepada pesakit tujuan dan perjalanan prosedur, berikan maklumat yang diperlukan mengenai ubat tersebut.

2. Mencuci tangan pada tahap kebersihan, merawatnya dengan antiseptik kulit, memakai sarung tangan.

3. Buka beg dan kumpulkan semburan (lihat standard).

4. Panggil ubat (lihat standard).

5. Duduk atau baringkan pesakit.

6. Rawat sarung tangan dengan antiseptik kulit.

7. Rawat tempat suntikan secara berurutan dengan dua bola kapas steril yang dibasahi dengan antiseptik kulit: pertama kawasan yang besar, kemudian tempat suntikan itu sendiri.

8. Letakkan bola kapas ketiga dengan antiseptik kulit antara jari keempat dan kelima tangan kiri.

9. Ambil jarum suntik di tangan kanan anda: II pegang kanula jarum dengan jari tangan kanan anda: V dengan jari anda - pelocok jarum suntik: III, IV. Saya memegang silinder dengan jari anda.

10. Kumpulkan 1 dan Dan dengan jari tangan kiri anda kulit di tempat suntikan ke lipatan segitiga, ke bawah.

11. Masukkan jarum ke dasar lipatan kulit pada sudut 45 ° hingga kedalaman 2/3 panjang jarum, pegang kanula jarum dengan jari telunjuk anda.

12. Pindahkan tangan kiri ke piston, pegang pinggir silinder dengan jari-jari anda II dan III, tekan piston dengan jari anda dan suntik ubatnya (jangan pindahkan picagari dari satu tangan ke tangan yang lain).

13. Sapukan bebola kapas dengan antiseptik kulit ke tempat suntikan.

14. Tanggalkan jarum dengan gerakan pantas, menahannya dengan kanula.

15. Urut perlahan tempat suntikan tanpa mengeluarkan bola kapas dari kulit..

16. Buang jarum suntik tanpa memakai penutup, bebola kapas dan sarung tangan di KBSU.

17. Basuh dan toskan tangan anda.

18. Tanya pesakit bagaimana perasaan mereka

PERATURAN PENGENALAN INSULIN

Untuk rawatan diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin, sediaan insulin digunakan (hormon insulin pankreas, mempengaruhi metabolisme karbohidrat. Ini mendorong penyerapan glukosa oleh sel-sel tisu badan (otot, lemak), memudahkan pengangkutan glukosa melalui membran sel, merangsang pembentukan glikogen dari glukosa dan pemendapannya di hati.

Mengikut jangka masa tindakan insulin dibahagikan kepada 3 kumpulan:

tindakan pendek (6-8 jam) - monosuinsupine, insulapt. Actrapid, insulin-regular-yletin, N-insulin, insulin sederhana:

- jangka masa tindakan sederhana (14-18 jam) - insulin-semilent, semilong. insulong, yletin, dll..

- tindakan jangka panjang (20-24-36 jam) - insulin ultralept, ultralong, ultratard, dll..

Gabungan dan kekerapan penggunaan setiap ubat mungkin berbeza..

Dos insulin harian dikira oleh ahli endokrinologi dengan mengambil kira glikemia. Pembetulan dos insulin pada siang hari dilakukan di bawah kawalan profil glukosurik dan glisemik.

Persediaan insulin boleh didapati dalam bentuk cecair dalam botol yang mengandungi 1 ml - 40 PIECES, atau 100 PIECES insulin. Pengiraan dos insulin yang diperlukan (biasanya gandaan 4 PIECES) dilakukan dengan mengambil kira petunjuk glukosuria dan hiperglikemia, berdasarkan fakta bahawa 1 unit insulin menjimatkan 2 hingga 5 g glukosa.

Untuk pengenalan insulin, gunakan picagari insulin khas:

- dengan kelulusan 40 PIECES untuk pengenalan insulin dari botol yang mengandungi 1 ml 40 PIECES insulin. Setiap bahagian jarum suntik ini sesuai dengan 1 PIECE insulin;

- dengan kelulusan 100 PIECES untuk pengenalan insulin, dihasilkan dalam botol yang mengandungi 1 ml 100 PIECES insulin. Setiap bahagian jarum suntik ini sesuai dengan 2 PIECES insulin;

- untuk memasukkan insulin ke dalam jarum suntik bukan insulin dengan kapasiti 1.0-2.0 ml, anda perlu mengira harga pembahagian jarum suntikan. Adalah perlu untuk mengira bilangan bahagian dalam 1 ml jarum suntik. Dalam 1 ml - 40 PIECES insulin, bahagikan dengan bilangan bahagian yang diperoleh, dalam 1 ml jarum suntik 40: 10 = 4 PIECES - harga satu bahagian, iaitu 0.1 ml = 4 unit.

- Bahagikan dos insulin yang anda perlukan dengan harga satu bahagian dan anda akan menentukan berapa banyak bahagian pada jarum suntik yang harus diisi dengan ubat. Contohnya: 36 PIECES: 4 PIECES = 0.9 ml. semasa mengumpul insulin dengan picagari ini dari botol yang mengandungi 1 ml 100 UNIT insulin. Satu bahagian kecil sepadan dengan 1 U insulin. Oleh itu, dalam 0.1 ml jarum suntik ini mengandungi 10 PIECES, 0.2 ml - 20 PIECES, 0.3 ml - 30 PIECES insulin, dll..

- pen jarum suntik dan insulin yang sesuai dalam botol khas - penfill. Pena jarum suntik dilengkapi dengan jarum khas yang memungkinkan suntikan hampir tidak menyakitkan dan, tertakluk kepada peraturan kebersihan umum, boleh digunakan tanpa pensterilan rawatan khas selama satu minggu. Pada masa ini, dunia menggunakan beberapa jenis pen jarum suntik yang dikeluarkan oleh pelbagai syarikat dan berbeza antara satu sama lain dalam ciri teknikal.

PENGENALAN INSULIN

Matlamat: berikan dos insulin yang tepat pada masa tertentu untuk menurunkan glukosa darah.

Petunjuk: rawatan IDDM, ketoasidosis, koma.

Kontraindikasi: koma hipoglikemik, reaksi alergi terhadap isulin ini.

Komplikasi: tindak balas alahan, lipodistrofi, edema.

Tempat pengenalan: sepertiga bahagian atas permukaan luar bahu, sepertiga tengah permukaan posterolateral paha, permukaan anterolateral dinding perut,

Sediakan: sebotol dengan larutan insulin, antiseptik kulit, manik steril, jarum suntik insulin sekali pakai, sarung tangan, KBSU, dalam larutan disinfektan.

Algoritma tindakan:

1. Terangkan kepada pesakit tujuan dan perjalanan prosedur dan dapatkan persetujuannya untuk melakukan.

2. Mencuci tangan pada tahap kebersihan, merawatnya dengan antiseptik kulit, memakai sarung tangan.

3. Baca tulisan di botol: nama (periksa nama dan huruf insulin pada kotak dan label botol), dos, tarikh luput, periksa dengan helaian preskripsi perubatan.

4. Lakukan pemeriksaan visual kualiti botol insulin. Perhatikan kepekatan ubat iaitu pada jumlah unit insulin dalam 1 ml. Teliti label insulin dan picagari dengan teliti. Hitung berapa banyak unit insulin yang terkandung dalam satu bahagian jarum suntik, berdasarkan kepekatannya.

5. Gulung di antara tapak tangan botol dengan insulin tindakan yang berpanjangan selama 3-5 minit, sehingga larutan menjadi keruh sekata (jangan goncang!). Insulin bertindak pendek jelas, tidak perlu dicampurkan.

6. Panaskan botol insulin hingga suhu badan 36 ° -37 ° C di tempat mandi air.

7. Ambil jarum suntik insulin dalam bungkusan. Periksa tarikh luput dan ketatnya bungkusan. Buka bungkusan, kumpulkan picagari.

8. Buka botol run-in logam dengan pinset.

9. Rawat penyumbat getah dengan bola kapas yang dibasahi dengan agen antiseptik kulit dua kali, ketepikan botol, biarkan antiseptik kulit kering.

10. Angkat jarum suntik insulin, tarik plager jarum suntik sebanyak yang anda perlukan untuk mengisi. Dalam kes ini, udara ditarik ke dalam picagari. Jumlah udara harus sama dengan dos insulin yang diberikan..

11. Masukkan udara yang anda ambil ke dalam botol insulin..

12. Jemput pesakit untuk berbaring atau duduk.

13. Rawat tempat suntikan secara berurutan dengan dua bola kapas yang dibasahi dengan antiseptik kulit: pertama, kawasan yang luas, kemudian tempat suntikan itu sendiri. Biarkan kulit kering.

14. Keluarkan penutup dari jarum suntik, sebelum memasukkannya, biarkan udara keluar dan bawa jumlah insulin ke dos yang diinginkan.

15. Ambil picagari di tangan kanan anda.

16. Kumpulkan 1 dan II dengan jari tangan kiri anda kawasan kulit yang dirawat ke dasar lipatan segitiga ke bawah.

17. Masukkan jarum dengan gerakan pantas pada sudut 30 ° -45 ° di tengah-tengah lapisan subkutan dengan panjang jarum di dasar lipatan, tahan dengan potongan.

18. Lepaskan tangan kiri, turunkan lipatan.

19. Suntik insulin dengan perlahan, periksa untuk melihat apakah jarum telah memasuki saluran darah..

20. Dengan gerakan pantas, lepaskan jarum, pasangkan bola kapas steril yang kering ke tempat suntikan. Tanggalkan sarung tangan.

21. Memberi makan kepada pesakit.

22. Masukkan jarum suntik, bola kapas, sarung tangan terpakai di KBSU.

23. Basuh dan toskan tangan anda..

Catatan: - Dosis insulin diukur dalam satuan. Ada tiga

kepekatan berbeza setiap jenis insulin: 40 PIECES / ml, 80 PIECES / ml, 100 PIECES / ml. Penting untuk memahami pelabelan pada jarum suntik, kerana jumlah insulin yang diberikan bergantung pada kepekatannya, iaitu bilangan unit per mililiter. Oleh itu, selalu perlu menggunakan picagari yang bertanda kepekatan insulin yang digunakan dalam suntikan ini. Pemilihan picagari yang salah boleh menyebabkan kesilapan dos, yang akan menimbulkan masalah serius seperti gula darah yang terlalu tinggi (hiperglikemia) atau terlalu rendah (hipoglikemia);

kadang-kadang pemberian insulin subkutan di tempat yang sama boleh menyebabkan lipoatrofi (tekanan pada kulit) atau lipohipertrofi (pertumbuhan atau penebalan tisu);

untuk kesan terbaik tindakan insulin pada waktu pagi, lebih baik menyuntikkan insulin ke dalam perut, kerana dari situ lebih baik diserap, pada waktu petang - di sepertiga bahagian atas permukaan luar bahu, pada waktu petang - pada lemak subkutan paha atau punggung.

Terakhir diubah pada halaman ini: 2016-04-19; Pelanggaran Hak Cipta Halaman

Algoritma Suntikan Insulin Subkutan

Helo pembaca sekalian! Adakah anda tahu bahawa menurut statistik, 4 juta 584 ribu 575 orang yang menghidap diabetes tinggal di Rusia? Ini adalah bilangan pesakit yang dikenal pasti sahaja! Dan setiap tahun lebih daripada 200 ribu orang mati dengan penyakit ini. Tidak mungkin untuk meramalkan terlebih dahulu apa yang menanti pesakit. Komplikasi tidak bergantung pada usia.

Asas rawatan penyakit ini adalah terapi insulin, terapi diet rendah karbohidrat, senaman sederhana. Kehidupan banyak orang yang menghidap diabetes bergantung pada seberapa tepat dan tepat suntikan insulin diberikan. Bagaimanapun, pemberian insulin yang betul dapat mengelakkan banyak komplikasi. Teknik untuk menjalankan suntikan insulin subkutan akan dibincangkan dalam artikel ini..

Tapak suntikan insulin

Pesakit kencing manis harus menyuntik insulin sendiri dan setiap hari. Dan kadang-kadang beberapa kali sehari.

Selalunya, prosedur ini dikaitkan dengan rasa sakit dan tidak selesa..

Ini menunjukkan bahawa pemberian hormon tidak dijalankan dengan betul..

Di manakah hormon itu diberikan? Insulin hanya ditempatkan secara subkutan dan hanya di tempat-tempat tertentu. Jadi untuk suntikan subkutan, zon berikut sesuai:

 • di bahu - dari bahu ke sendi siku;
 • di perut - kedua-dua belah pusar;
 • di bawah skapula;
 • di paha - dari pangkal paha ke sendi lutut.

Pilihan yang lebih berjaya adalah perut. Kerana dengan pengenalan ubat, 90% memasuki aliran darah. Kecekapan suntikan di bahu dan pinggul adalah 70%. Di bawah skapula, insulin diletakkan sangat jarang. Ya, ini menyusahkan.

Insulin yang berpanjangan disyorkan untuk diberikan ke perut, paha atau bahu. Hormon bertindak pendek paling baik diletakkan di punggung, perut atau paha.

Algoritma Suntikan

Suntikan boleh dibuat dengan jarum suntik insulin atau jarum suntik. Algoritma suntikan tidak berubah dari ini.

 1. Dapatkan dos ubat yang betul.
 2. Untuk membentuk lipatan kulit dengan ibu jari dan jari telunjuk.
 3. Masukkan jarum pada sudut 45 ͦ atau 90 ͦ.
 4. Perlahan-lahan "turunkan" pelocok jarum suntik.
 5. Tanggalkan jarum selepas 10 saat.

Tempat suntikan mestilah 5 sentimeter dari pusar dan 2.5 cm dari tahi lalat dan parut. Juga, jangan meletakkan suntikan di tempat lebam dan lecet.

Untuk mengelakkan kesan sampingan dari pengenalan hormon, perlu menukar tempat suntikan.

Lebih baik melakukannya mengikut arah jam.

Contohnya, berikan suntikan di perut pada jarak 5 cm dari pusar di kiri atas. Lain kali, kiri bawah. Kemudian - kanan bawah dan kanan atas. Kemudian pergi ke pinggul anda dengan cara yang sama. Oleh itu, laman suntikan mempunyai masa untuk "bertahan" dan tidak akan memberi anda masalah yang tidak perlu.

Sihatlah! Jumpa!

Kesimpulannya, saya mengesyorkan agar anda menonton video ini:

Suntikan intradermal dan subkutan: teknik

Dari sudut perubatan, suntikan merujuk kepada masuknya ubat ke dalam badan menggunakan jarum suntik dengan jarum. Sebagai peraturan, suntikan digunakan untuk membuang obat secara tepat, kepekatannya yang meningkat di tempat tertentu, atau untuk mempercepat kesan ubat-ubatan. Pertimbangkan bagaimana suntikan intradermal dan subkutan dilakukan..

Jenis suntikan

Doktor membezakan beberapa jenis suntikan: subkutan, intramuskular, arteri, vena dan suntikan terus ke organ. Kesemuanya mempunyai ciri dan teknik pengenalan tersendiri. Jadi, pertimbangkan dua jenis pertama.

Apakah suntikan subkutan??

Suntikan di bawah kulit digunakan untuk menyuntik ubat dengan selamat ke bahagian tubuh di mana tidak ada saluran dan saraf besar (bahu, subskapular, kawasan skapular, paha dalam, dan perut.) Kedua-dua larutan berair dan berminyak digunakan untuk kaedah ini. Untuk yang berair, jarum yang lebih nipis digunakan, untuk yang berminyak, jarum yang lebih tebal digunakan, yang memudahkan memasukkan ubat ke dalam tisu. Agar suntikan subkutan minyak tidak memerlukan kekuatan yang besar, disarankan agar ampul bersama ubat itu dipanaskan dalam air suam, dan larutan itu sendiri diberikan lebih perlahan. Suntikan sedemikian boleh dilakukan semasa pesakit berbaring, duduk atau berdiri. Oleh itu, kami akan mempertimbangkan bagaimana melakukan suntikan subkutan.

Suntikan subkutan

Doktor membezakan dua cara menyuntik ubat secara subkutan:

1. jarum suntik diambil di tangan kanan sehingga jari kelingking memegang jarum kanula, maka anda perlu membuat lipatan kecil kulit dan menyuntik ubatnya. Ciri kaedah ini ialah jarum dimasukkan tegak lurus ke tempat suntikan..

2. Kedudukan jarum suntikan yang sama di tangan melibatkan pengenalan jarum dari bawah ke atas atau atas ke bawah pada sudut 30-45 darjah (sering digunakan untuk kawasan subskapular atau interscapular).

Apakah suntikan intradermal??

Suntikan intradermal pula digunakan untuk mengesan alahan pesakit terhadap ubat. Selalunya mereka adalah sampel biologi (contohnya, ujian Mantoux) atau digunakan untuk anestesia tempatan di kawasan kecil. Suntikan jenis ini diberikan di bahagian atas dan tengah lengan bawah jika pesakit tidak menderita penyakit pernafasan pada masa prosedur dan tidak mempunyai masalah kulit di lokasi ujian biologi.

Teknik untuk melakukan suntikan intradermal:

 • merawat permukaan tangan, memakai sarung tangan steril;
 • sediakan ampul dengan ubat;
 • tarik ubat ke dalam picagari;
 • ubah jarum, kecualikan kehadiran udara di dalam picagari;
 • rawat tempat suntikan masa depan dengan larutan alkohol;
 • sedikit meregangkan kulit di tempat sampel;
 • masukkan jarum di bawah kulit selari dengan bahagian tengah atau bahagian atas lengan bawah;
 • suntikan penyelesaiannya. Apabila diberikan dengan betul, pundi kencing subkutan terbentuk, yang mesti dirawat dengan alkohol tanpa menekannya. Tertakluk pada teknik pelaksanaan, suntikan intradermal dan subkutan tidak akan membawa kepada akibat yang serius, tetapi akan membantu dalam diagnosis atau menjadi senjata yang paling penting dalam rawatan penyakit ini.

Algoritma Suntikan Subkutan

Suntikan subkutan adalah prosedur perubatan yang sangat dicari. Teknik pelaksanaannya berbeza dengan kaedah pemberian ubat secara intramuskular, walaupun algoritma penyediaannya serupa.

Suntikan subkutan perlu dilakukan dengan lebih mendalam: memasukkan jarum di dalam hanya 15 mm sudah cukup. Tisu subkutan mempunyai bekalan darah yang baik, yang menyebabkan kadar penyerapan yang tinggi dan, dengan itu, tindakan ubat-ubatan. Hanya 30 minit selepas pemberian larutan ubat, kesan maksimum tindakannya diperhatikan.

Tempat yang paling sesuai untuk pentadbiran ubat secara subkutan:

 • bahu (kawasan luarnya atau pertiga pertengahan);
 • permukaan anterior paha;
 • dinding perut lateral;
 • kawasan subskapular dengan adanya lemak subkutan yang teruk.

Peringkat persediaan

Algoritma untuk melakukan manipulasi perubatan, akibatnya integriti tisu pesakit dilanggar, bermula dengan persiapan. Sebelum membuat suntikan, anda harus membasmi kuman tangan anda: basuh dengan sabun antibakteria atau rawat dengan antiseptik.

Penting: Untuk melindungi kesihatan anda sendiri, algoritma standard untuk kerja pegawai perubatan dalam semua jenis hubungan dengan pesakit melibatkan pemakaian sarung tangan steril.

Alat memasak dan penyediaan:

 • dulang steril (bersih dan dibasmi kuman dengan mengelap pinggan seramik) dan dulang untuk bahan buangan;
 • jarum suntik dengan isipadu 1 atau 2 ml dengan jarum dengan panjang 2 hingga 3 cm dan diameter tidak lebih daripada 0.5 mm;
 • tisu steril (sapu kapas) - 4 pcs.;
 • ubat yang ditetapkan;
 • alkohol 70%.

Semua yang akan digunakan semasa prosedur hendaklah di dulang steril. Tarikh luput dan ketatnya bungkusan ubat dan jarum suntik harus diperiksa..

Tempat di mana ia dirancang untuk membuat suntikan harus diperiksa untuk:

 1. kerosakan mekanikal;
 2. bengkak;
 3. tanda-tanda penyakit dermatologi;
 4. manifestasi alahan.

Sekiranya kawasan yang dipilih mempunyai masalah di atas, anda harus mengubah lokasi intervensi..

Pagar ubat

Algoritma untuk mengambil ubat yang ditetapkan ke dalam picagari adalah standard:

 • memeriksa kepatuhan ubat yang terdapat dalam ampul yang ditetapkan oleh doktor;
 • pelarasan dos;
 • pembasmian kuman pada tempat peralihannya dari bahagian lebar ke yang sempit dan takik dengan fail kuku khas yang dibekalkan dalam kotak yang sama dengan ubat itu. Kadang-kadang ampul mempunyai bukaan yang dilemahkan secara khusus dengan kaedah kilang. Kemudian pada kapal di kawasan yang ditunjukkan akan ada tanda - jalur mendatar berwarna. Hujung ampul yang jauh diletakkan di dalam dulang sampah;
 • ampul dibuka dengan menggenggam leher dengan sapuan steril dan melepaskannya dari anda;
 • jarum suntik dibuka, kanula digabungkan dengan jarum, selepas itu sarung dikeluarkan daripadanya;
 • jarum diletakkan dalam ampul terbuka;
 • pelocok picagari ditarik kembali dengan ibu jari, cecair diambil;
 • jarum suntik naik dengan jarum ke atas; ketuk perlahan silinder dengan jari untuk menggantikan udara. Picit ubat dengan piston sehingga tetesan muncul di hujung jarum;
 • pasangkan sarung jarum.

Pentadbiran dadah

Sebelum melakukan suntikan subkutan, adalah perlu untuk membasmi kuman bidang pembedahan (sebelah, bahu): satu sapu (besar) yang dicelupkan dalam alkohol merawat permukaan yang besar, tempat kedua (tengah) di mana suntikan dirancang untuk diletakkan secara langsung. Teknik untuk pensterilan ruang kerja: menggerakkan swab secara berpusat atau dari atas ke bawah. Tempat suntikan mesti kering kerana alkohol.

Algoritma manipulasi:

 • picagari diambil di tangan kanan. Jari telunjuk diletakkan di atas kanula, jari kelingking diletakkan di atas omboh, selebihnya berada di silinder;
 • dengan tangan kiri - dengan ibu jari dan jari telunjuk - ambil kulit. Ia mestilah lipatan kulit;
 • Untuk membuat suntikan, jarum dimasukkan dengan potongan pada sudut 40-45º dengan 2/3 panjang di pangkal lipatan kulit yang dihasilkan;
 • jari telunjuk tangan kanan mengekalkan posisinya di kanula, dan tangan kiri dipindahkan ke omboh dan mula memerahnya, perlahan-lahan memperkenalkan ubat;
 • sapu yang dicelupkan dalam alkohol dengan mudah ditekan ke tempat suntikan, yang kini boleh dikeluarkan. Langkah berjaga-jaga keselamatan menetapkan bahawa semasa proses melepaskan hujungnya, anda harus menyimpan tempat pemasangan jarum ke jarum suntik;
 • setelah selesai menyuntik, pesakit harus memegang bola kapas selama 5 minit lagi, jarum suntik yang digunakan dipisahkan dari jarum. Jarum suntik dikeluarkan, kanula dan jarum pecah.

Penting: Sebelum membuat suntikan, anda perlu meletakkan pesakit dengan mudah. Dalam proses melakukan suntikan, perlu untuk terus memantau keadaan orang itu, reaksinya terhadap campur tangan. Kadang-kadang lebih baik memberi suntikan semasa pesakit berbaring.

Setelah selesai menyuntik, lepaskan sarung tangan jika memakainya, dan bersihkan semula tangan anda: basuh atau lap dengan antiseptik.

Sekiranya anda mematuhi sepenuhnya algoritma untuk melakukan manipulasi ini, maka risiko jangkitan, penyusupan dan akibat negatif lain akan berkurang dengan ketara.

Penyelesaian minyak

Dilarang membuat suntikan intravena dengan larutan minyak: bahan tersebut menyumbat saluran, mengganggu pemakanan tisu bersebelahan, menyebabkan nekrosisnya. Emoli minyak mungkin berada di dalam saluran paru-paru, menyumbatnya, yang akan menyebabkan mati lemas teruk dengan kematian seterusnya.

Persediaan berminyak kurang diserap, oleh itu, penyusupan sering di tempat suntikan.

Petua: Untuk mengelakkan berlakunya penyusupan, anda boleh meletakkan pad pemanasan di tempat suntikan (buat kompres hangat).

Algoritma untuk pengenalan larutan minyak memberikan pemanasan awal ubat hingga 38 ° C.

Sebelum menyuntik dan memberikan ubat, jarum harus diletakkan di bawah kulit pesakit, tarik pelocok jarum suntik ke arah anda, dan pastikan saluran darah belum rusak..

Sekiranya darah masuk ke dalam silinder, peras tempat suntikan dengan mudah dengan sapuan steril, lepaskan jarum, dan cuba lagi di tempat lain. Dalam kes ini, langkah keselamatan memerlukan penggantian jarum, sebagai yang digunakan sudah tidak steril.

Algoritma suntikan intradermal

 1. Tentukan sama ada pesakit sebelum ini menjalani prosedur ini:
  1. jika ya, atas sebab apa dan bagaimana dia memindahkannya?
  2. jika tidak, adalah perlu untuk menerangkan inti pati prosedur kepada pesakit.
 2. Dapatkan persetujuan pesakit untuk prosedur.
 3. Cuci tangan anda.
 4. Berikan pesakit kedudukan yang selesa (berbaring di punggung atau duduk), di mana kawasan suntikan yang dicadangkan dapat diakses dengan baik.
 5. Minta pesakit membebaskan pakaiannya.
 6. Dengan pemeriksaan dan palpasi, tentukan lokasi segera suntikan yang akan datang.
 7. Pakai topeng.
 8. Pakai sarung tangan (jika sudah dipakai, perlakukan dengan bola kapas yang dibasahi alkohol).
 9. Rawat tempat suntikan dengan antiseptik. Biasanya menggunakan dua atau tiga bola dengan alkohol atau antiseptik lain. Smear mesti dilakukan dalam satu arah. Tunggu sehingga alkohol kering..
 10. Ambil jarum suntik yang diisi dengan jarum yang diarahkan oleh potongan ke atas pada sudut 0-5 °, hampir selari dengan kulit, sehingga potongan jarum tersembunyi dalam ketebalan epidermis.
 11. Memperkenalkan ubat secara intradermal. Lepuh boleh terbentuk di tempat suntikan.
 12. Tanggalkan jarum tanpa menekan tempat suntikan dengan sebotol alkohol yang dibasahi. Jelaskan kepada pesakit bahawa air tidak boleh memasuki tempat suntikan selama 1-3 hari (jika salah satu ujian diagnostik dilakukan).
 13. Tanya pesakit mengenai kesihatan mereka. Pastikan dia berasa sihat.

Komplikasi dan penghapusannya

Dengan pemberian intradermal pelbagai ubat, komplikasi yang paling biasa adalah jangkitan pada tempat suntikan atau pemberian ubat yang tidak dirancang untuk pentadbiran intradermal mereka. Dalam kedua kes tersebut, proses keradangan berkembang di tisu, memerlukan prosedur rawatan khas..

Langkah pertama dalam mengesan komplikasi - jangkitan:

 • Apabila dijangkiti, rawat tempat ini dengan antiseptik, sapukan kompres "setengah alkohol".
 • Dengan perkembangan nekrosis kawasan kulit, rawat dengan antiseptik (hijau intan atau larutan kalium permanganat). Pakai pakaian yang steril.

Sekiranya nekrosis berkembang akibat pengenalan bahan kimia (contohnya, larutan yang ditujukan hanya untuk pemberian intravena kerana kepekatannya yang tinggi, yang menyebabkan nekrosis tisu) telah disuntik, maka perlu dengan cepat menusuk tempat ini dengan air suling yang diambil dari ampul steril atau larutan garam atau larutan novocaine (0.25%) untuk mengurangkan kepekatan larutan yang diperkenalkan sebelumnya.

Rundingan dengan doktor diperlukan, kerana diperlukan campur tangan pembedahan.

Suntikan subkutan

Kerana lapisan lemak subkutan dilengkapi dengan saluran darah, suntikan subkutan digunakan untuk tindakan yang lebih cepat dari bahan ubat.

Sebilangan kecil cecair hingga 2 l boleh disuntik di bawah kulit.

Petunjuk

 • Pentadbiran Dadah.
 • Anestesia tempatan (penyusupan).

Kontraindikasi

 • Sebarang lesi kulit di tempat suntikan tersebut.
 • Reaksi alahan sebelumnya terhadap ubat

Peralatan

 • Antiseptik.
 • Bola steril.
 • Picagari 2-5 ml.
 • Ubat penting.

Suntikan subkutan dibuat dengan jarum berdiameter terkecil hingga kedalaman 15 mm dan hingga 2 ml ubat disuntik, yang cepat diserap dalam tisu subkutan yang longgar dan tidak memberi kesan berbahaya padanya.

Laman web yang paling sesuai untuk pentadbiran subkutan adalah:

 • permukaan luar bahu;
 • wilayah subskapular;
 • permukaan anterior paha;
 • permukaan anterolateral dinding perut.

Di tempat-tempat ini, kulit mudah tertangkap dalam lipatan (ambil gambar) dan tidak ada bahaya kerosakan pada saluran darah, saraf dan periosteum.

Suntikan tidak digalakkan:

 • di tempat dengan lemak subkutan edematous;
 • dalam meterai dari suntikan sebelumnya yang kurang diserap.

Suntikan, teknik, tempat suntikan subkutan

 • Tujuan: perubatan, pencegahan
 • Petunjuk: ditentukan oleh doktor

Suntikan subkutan lebih dalam daripada intradermal, dan dilakukan hingga kedalaman 15 mm.

Tisu subkutan mempunyai bekalan darah yang baik, jadi ubat diserap dan bertindak lebih cepat. Kesan maksimum ubat yang diberikan secara subkutan biasanya berlaku selepas 30 minit.

Tempat suntikan untuk suntikan subkutan: sepertiga bahagian atas permukaan luar bahu, punggung (kawasan subskapular), paha anterolateral, permukaan lateral dinding perut.

Algoritma suntikan subkutan:

 1. Periksa tarikh luput dan ketat bungkusan picagari. Buka bungkusan, kumpulkan picagari dan masukkan ke dalam tampalan steril.
 2. Periksa tarikh luput, nama, sifat fizikal dan dos ubat. Semak dengan helaian tujuan.
 3. Ambil pinset steril dengan 2 bola kapas dengan alkohol, proses dan buka ampul.
 4. Tarik jumlah ubat yang betul ke dalam jarum suntik, biarkan udara keluar dan masukkan jarum suntik ke dalam tampalan steril.
 5. Masukkan 3 bola kapas dengan pinset steril.
 6. Pakai sarung tangan dan rawat dengan bola dalam alkohol 70%, buang bola ke dalam dulang sampah.
 7. Sentrifugal (atau ke arah dari bawah ke atas) dengan bola pertama dalam alkohol menutupi kawasan kulit yang luas, dengan bola kedua secara langsung merawat tapak tusukan, tunggu sehingga kulit kering dari alkohol.
 8. Jatuhkan bola ke dalam tong sampah.
 9. Gunakan tangan kiri anda untuk mengambil kulit di tempat suntikan di gudang..
 10. Bawa jarum ke bawah kulit di pangkal lipatan kulit pada sudut 45 darjah ke permukaan kulit dengan potongan hingga kedalaman 15 mm atau 2/3 panjang jarum (bergantung pada panjang jarum, penunjuk mungkin berbeza); pegang kanula jarum dengan jari telunjuk anda.
 11. Pindahkan lengan penahan kedut ke pelocok dan perlahan-lahan menyuntik ubat; cuba jangan memindahkan jarum suntik dari tangan ke tangan.
 12. Tanggalkan jarum sambil terus memegangnya dengan kanula, pegang tapak tusukan dengan sapu kapas steril yang dibasahkan dengan alkohol. Masukkan jarum ke dalam bekas khas; jika jarum suntik sekali pakai digunakan, pecahkan jarum dan kanula jarum suntik; menanggalkan sarung tangan.
 13. Pastikan pesakit selesa, ambil 3 bola darinya dan bimbing pesakit.

Suntikan subkutan.

Peraturan untuk memperkenalkan larutan minyak. Penyelesaian minyak lebih kerap diberikan secara subkutan; pentadbiran intravena dilarang.

Setitis larutan minyak, masuk ke dalam kapal, menyumbatnya. Pemakanan tisu sekitar terganggu, nekrosisnya berkembang. Dengan aliran darah, emboli minyak dapat memasuki saluran paru-paru dan menyebabkannya tersumbat, yang disertai dengan sesak nafas yang teruk dan dapat menyebabkan kematian pesakit.

Penyelesaian minyak kurang diserap, oleh itu penyusupan dapat terjadi di tempat suntikan. Sebelum menambahkan larutan minyak, panaskan pada suhu 38 ° C; Sebelum memberikan ubat, tarik piston ke arah anda dan pastikan darah tidak memasuki jarum suntik, iaitu anda belum memasuki saluran darah. Hanya dengan perlahan-lahan suntikan larutan.

Sapukan pad pemanasan atau kompres pemanasan ke tempat suntikan: ini akan membantu mencegah penyusupan..

Teknik Suntikan Subkutan: Carta Alir

Pada diabetes mellitus, pesakit harus menyuntikkan insulin ke dalam tubuh setiap hari untuk mengatur kadar gula darah. Untuk tujuan ini, penting untuk dapat menggunakan jarum suntik insulin sendiri, untuk mengira dos hormon, dan mengetahui algoritma untuk pemberian suntikan subkutan. Selain itu, manipulasi seperti ini dapat dilakukan oleh ibu bapa kanak-kanak yang menghidap diabetes.

Kaedah suntikan subkutan sering digunakan dalam kes apabila ubat itu diserap ke dalam darah secara merata. Oleh itu, ubat memasuki lemak subkutan.

Ini adalah prosedur yang agak tidak menyakitkan, jadi kaedah ini dapat digunakan dengan terapi insulin. Sekiranya anda menggunakan laluan intramuskular untuk menyuntikkan insulin ke dalam badan, hormon diserap dengan sangat cepat, jadi algoritma yang serupa dapat membahayakan diabetes, menyebabkan glikemia.

Teknik pemberian insulin tanpa rasa sakit biasanya dipraktikkan pada dirinya sendiri, sementara suntikan dibuat menggunakan garam steril. Algoritma suntikan yang kompeten dapat menjelaskan doktor yang menghadiri.

Peraturan untuk melakukan suntikan subkutan agak mudah. Sebelum setiap prosedur, anda perlu mencuci tangan dengan sabun antibakteria, dan mereka juga boleh dirawat dengan larutan antiseptik..

Pemberian insulin menggunakan jarum suntik dilakukan dengan sarung tangan getah steril. Penting untuk memastikan pencahayaan dalaman yang betul.

Untuk pengenalan suntikan subkutan anda memerlukan:

 • Jarum suntik insulin dengan jarum terpasang dengan jumlah yang diperlukan.
 • Dulang steril di mana tisu dan bola kapas diletakkan.
 • 70% alkohol perubatan, yang digunakan untuk merawat kulit di tempat suntikan insulin.
 • Bekas khas untuk bahan terpakai.
 • Pembasmi kuman jarum suntik.

Sebelum memberikan insulin, perlu dilakukan pemeriksaan menyeluruh di tempat suntikan. Kulit tidak boleh mengalami kerosakan, gejala penyakit dermatologi dan kerengsaan. Sekiranya terdapat pembengkakan, kawasan lain dipilih untuk suntikan..

Untuk suntikan subkutan, anda boleh menggunakan bahagian badan seperti:

 1. Permukaan bahu luar;
 2. Paha luar depan;
 3. Permukaan lateral dinding perut;
 4. Kawasan di bawah bilah bahu.

Oleh kerana biasanya tidak terdapat tisu subkutan lemak di lengan dan kaki, suntikan insulin tidak dilakukan di sana. Jika tidak, suntikan tidak akan dilakukan secara subkutan, tetapi intramuskular.

Selain prosedur ini sangat menyakitkan, pemberian hormon dengan cara ini boleh menyebabkan komplikasi..

Bagaimana suntikan subkutan dilakukan?

Dengan jari yang bersih anda perlu menangkap kawasan kulit di mana suntikan akan disuntik ke lipatan.

Dalam kes ini, memerah kulit tidak perlu, kerana ini akan menyebabkan pembentukan lebam.

 • Penting untuk memilih kawasan yang sesuai di mana terdapat banyak tisu subkutan. Dengan ketipisan, tempat seperti itu dapat menjadi kawasan gluteal. Untuk suntikan, anda bahkan tidak perlu membuat lipatan, anda hanya perlu meraba lemak di bawah kulit dan membuat suntikan ke dalamnya.
 • Jarum suntik insulin perlu dipegang seperti anak panah - dengan ibu jari dan tiga jari lain. Teknik pemberian insulin mempunyai peraturan asas - agar suntikan tidak menyebabkan kesakitan pada pesakit, anda perlu melakukannya dengan cepat.
 • Algoritma suntikan untuk tindakan serupa dengan membuang anak panah, teknik bermain anak panah akan menjadi petunjuk yang ideal. Perkara utama ialah memegang jarum suntik dengan kuat agar tidak melompat dari tangan anda. Sekiranya doktor telah mengajar untuk melakukan suntikan subkutan dengan menyentuh hujung jarum kulit dan menekannya secara beransur-ansur, kaedah ini salah.
 • Lipatan kulit terbentuk bergantung pada panjang jarum. Untuk alasan yang jelas, jarum suntik insulin dengan jarum pendek akan menjadi paling senang dan tidak menyebabkan kesakitan pada pesakit diabetes.
 • Jarum suntik mempercepat ke kecepatan yang diinginkan ketika berada pada jarak sepuluh sentimeter dari tempat suntikan yang akan datang. Ini akan membolehkan jarum masuk ke dalam kulit dengan serta-merta. Pecutan diberikan oleh pergerakan seluruh lengan, lengan bawah juga terlibat. Apabila jarum suntik dekat dengan kulit, pergelangan tangan mengarahkan hujung jarum tepat pada sasaran.
 • Setelah jarum menembusi di bawah kulit, anda perlu menekan piston ke hujungnya, menaburkan seluruh isipadu insulin. Selepas suntikan, anda tidak dapat segera mengeluarkan jarum, anda perlu menunggu lima saat, setelah itu dapat dikeluarkan dengan gerakan pantas.

Untuk mengetahui cara memukul sasaran yang diinginkan dengan tepat, teknik lemparan dilakukan dengan jarum suntik, pada jarum di mana penutup plastik diletakkan.

Cara mengisi picagari

Penting bukan hanya untuk mengetahui algoritma suntikan, tetapi juga dapat mengisi jarum suntik dengan betul dan mengetahui berapa ml dalam picagari insulin.

 1. Setelah mengeluarkan penutup plastik, anda perlu memasukkan sejumlah udara ke dalam picagari sama dengan jumlah insulin yang disuntik.
 2. Dengan menggunakan jarum suntik, penutup getah ditusuk pada botol, setelah itu semua udara terkumpul dilepaskan dari jarum suntik.
 3. Selepas itu, jarum suntik dengan botol dihidupkan dan dipegang tegak.
 4. Jarum suntik mesti ditekan dengan kuat ke telapak tangan anda dengan jari-jari kecil, selepas itu piston meregangkan ke bawah dengan tajam.
 5. Anda perlu menggunakan jarum suntik dos insulin, yang lebih tinggi daripada 10 unit yang diperlukan.
 6. Piston ditekan dengan lembut sehingga dos ubat yang diingini berada di dalam picagari.
 7. Setelah mengeluarkan dari botol, jarum suntik dipegang tegak.

Pentadbiran serentak pelbagai jenis insulin

Pesakit kencing manis sering menggunakan pelbagai jenis insulin untuk segera menormalkan kadar gula dalam darah. Biasanya suntikan ini dilakukan pada waktu pagi.

Algoritma mempunyai urutan suntikan tertentu:

 • Pada mulanya perlu menyuntikkan insulin ultra tipis.
 • Insulin bertindak pendek kemudian diberikan..
 • Selepas itu, insulin lanjutan digunakan..

Anda tidak boleh mencampurkan pelbagai jenis hormon dalam botol biasa atau dalam picagari yang sama. Pengecualian mungkin adalah insulin dengan protamine Hagedorn yang neutral, yang melambatkan tindakan insulin bertindak pendek sebelum makan.

Sekiranya insulin bocor di tempat suntikan

Selepas suntikan, anda perlu menyentuh tempat suntikan dan bawa jari ke hidung. Sekiranya bau pengawet dirasakan, ini menunjukkan bahawa insulin telah bocor dari kawasan tusukan.

Dalam kes ini, dos hormon yang hilang tidak boleh ditambah. Perlu dicatat dalam buku harian bahawa terdapat kehilangan ubat. Sekiranya pesakit kencing manis mengalami peningkatan gula, sebab keadaan ini akan jelas dan jelas. Adalah perlu untuk menormalkan penunjuk glukosa darah apabila tindakan hormon yang disuntik selesai.

Teknik suntikan subkutan: algoritma

Ini menjadikan manipulasi berkualiti dan selamat bagi pesakit, dan juga mendisiplinkan pekerja kesihatan.

Prosedur

Suntikan subkutan (selanjutnya disebut sebagai suntikan SC), teknik yang dijelaskan dalam artikel, adalah pengenalan penyelesaian ubat dan produk di bawah kulit.

Algoritma untuk menyediakan suntikan subkutan dan intramuskular serupa, tetapi teknik untuk pelaksanaannya berbeza.

Suntikan subkutan adalah campur tangan invasif yang dilakukan oleh pekerja kesihatan di bilik rawatan untuk merawat pesakit, dan juga untuk menyelesaikan tugas diagnostik atau pencegahan.

Tanggungjawab

Prosedur tersebut dilakukan oleh jururawat. Dialah yang bertanggung jawab atas kebenaran prosedur, bertanggung jawab atas akibatnya.

Jururawat mengawal jururawat kanan, doktor yang merawat, dan juga ketua jabatan.

Peralatan untuk prosedur

Teknik pelaksanaan suntikan subkutan melibatkan kehadiran sekumpulan alat tertentu yang diperlukan untuk pelaksanaan manipulasi yang betul:

 • jika keadaan pesakit memerlukan langkah berjaga-jaga tambahan, misalnya, terdapat risiko jangkitan dengan penyakit berjangkit, penyedia penjagaan kesihatan memerlukan topeng, dan juga kacamata keselamatan;
 • sarung tangan tidak steril;
 • bola steril kapas atau kain kasa atau serbet;
 • bekas untuk pembasmian kuman;
 • pembasmi kuman;
 • untuk suntikan subkutan, antiseptik diperlukan, yang mana paramedik akan merawat tangan;
 • sofa;
 • dulang steril dan tidak steril;
 • pinset atau gunting untuk membuka botol;
 • jarum steril dan picagari boleh guna;
 • jadual untuk manipulasi;
 • bekas untuk jarum terpakai;
 • antiseptik untuk rawatan bidang suntikan;
 • fail untuk membuka ampul.

Algoritma penyediaan suntikan subkutan

Algoritma suntikan subkutan bermula dengan persediaan untuk prosedur. Ini memerlukan jururawat 4-5 minit. Apa yang perlu dilakukan oleh pakar:

 • jemput pesakit ke pejabat, tentukan identitinya, bincangkan prosedur dan tujuannya yang akan datang. Menjelaskan ketersediaan persetujuan yang dimaklumkan untuk prosedur, ketiadaan kontraindikasi;
 • dapatkan ubat dengan nama yang diperlukan dalam dos yang sesuai, periksa dengan preskripsi doktor, pastikan ia sesuai untuk digunakan;
 • bantu pesakit untuk mengambil kedudukan yang selesa, yang bergantung kepada ubat yang diberikan dan keadaan pesakit;
 • basuh tangan anda dan rawat dengan antiseptik, tunggu sehingga antiseptik kering sepenuhnya;
 • memakai sarung tangan;
 • periksa sesak pembungkusan dengan jarum suntik, bongkar;
 • dapatkan ubat.

Teknik suntikan subkutan yang akan dijelaskan dalam SOP merangkumi pelbagai jenis ubat:

 1. Sekiranya ubat itu ditaip dan ampul, pertama anda perlu memeriksa ubat secara visual, pastikan dosnya dipilih dengan betul. Seterusnya, ampul digoncang, dan kemudian leher ampul disertakan dengan fail. Setelah memproses ampul dengan antiseptik, anda boleh memasukkan ubat ke jarum suntik. Udara berlebihan dikeluarkan dari jarum suntik..
 2. Sekiranya ubat dikumpulkan dari botol dengan penutup aluminium, maklumat mengenai botol tersebut pertama kali dikaji, tarikh luput dan dosnya diperiksa. Kemudian, dengan pinset atau gunting, penutup aluminium tidak lentur. Penyumbat getah botol dirawat dengan antiseptik. Ubat dari botol diambil dengan jarum suntik, jarum dimasukkan pada sudut 90 °. Seterusnya, botol dibalikkan dan jumlah ubat yang tepat dikumpulkan. Selepas itu, jarum diganti dengan yang steril, seperti yang dikehendaki oleh teknik suntikan subkutan..

Selepas ini, penyedia perkhidmatan kesihatan melakukan suntikan.

Tempat untuk suntikan subkutan

Tempat untuk suntikan subkutan adalah:

 • wilayah subskapular;
 • paha (bahagian atas dan tengah ketiga permukaan luar dan anterior paha);
 • permukaan luar bahu (teknik suntikan subkutan melakukan di bahu).

Teknik dan ciri pengenalan larutan minyak

Teknik menetapkan suntikan subkutan menunjukkan bahawa penyedia perkhidmatan kesihatan tidak memerlukan masa lebih dari 30-45 saat

 1. Medan suntikan dirawat dengan bola atau serbet yang dibasahi dengan antiseptik.
 2. Kulit di tempat suntikan dikumpulkan dalam lipatan segitiga, menghadap ke bawah.
 3. Teknik pelaksanaan suntikan subkutan menganggap bahawa jarum suntik ditangkap dengan satu tangan, kanula jarum dipegang oleh jari telunjuk.
 4. Dengan pergerakan pantas, jarum dimasukkan di bawah kulit.
 5. Untuk memastikan bahawa jarum tidak masuk ke dalam kapal, paramedik mesti menarik piston ke arah dirinya sendiri (pencegahan embolisme dadah dengan pengenalan larutan minyak).
 6. Ubat itu disuntik perlahan ke lemak subkutan. Panaskan larutan minyak.
 7. Setelah mengeluarkan jarum, bola dengan antiseptik kulit ditekan di tempat suntikan, tempat suntikan harus dipijat dengan ringan.

Sudut jarum hipodermik

Teknik suntikan subkutan melibatkan pengenalan jarum di bawah kulit 2/3 pada sudut 45 °.

Tamat prosedur

Apabila algoritma suntikan s / c selesai, semua bekalan mesti dibersihkan. Selepas itu, doktor menanggalkan sarung tangan dan meletakkannya di dalam beg untuk dibuang dengan sampah..

 1. Tangan diproses dan dikeringkan.
 2. Jururawat memeriksa dengan pesakit bagaimana perasaannya dan mengisi semua dokumen perubatan yang diperlukan.
 3. Juga, apabila suntikan subkutan dilakukan, selepas 15-30 minit, perlu diperiksa sama ada pesakit mempunyai reaksi alergi terhadap ubat.

hasil

Hasil suntikan subkutan adalah pemberian ubat yang betul dan selamat kepada pesakit, serta keadaan pesakit yang selesa selepas prosedur.

Kriteria penilaian pematuhan SOP

Teknik suntikan subkutan yang dilakukan sesuai dengan SOP dapat dinilai dengan kriteria berikut:

 • jururawat mengisi dokumen yang diperlukan mengikut keputusan prosedur;
 • prosedur selesai tepat pada masanya, masa terakhir pelaksanaannya pada SOP diperhatikan;
 • pesakit tidak mengalami komplikasi selepas suntikan;
 • pesakit berpuas hati dengan kualiti perkhidmatan;
 • algoritma prosedur tidak rosak.

Suntikan subkutan: teknik suntikan

Suntikan subkutan kerap digunakan dalam amalan harian pegawai perubatan. Selalunya prosedur ini berlaku di jabatan endokrinologi.

Algoritma penerimaan ubat berbeza dari yang lain dalam kedalaman kemasukan dan tahap di mana jarum direndam dalam tisu.

Diperkenalkan ke dalam serat coklat dalam jumlah kecil, yang direka khas untuk penyerapan secara beransur-ansur. Oleh itu, mereka menyuntik pelbagai vaksin, ubat-ubatan.

Ubat yang paling biasa untuk prosedur ini adalah insulin. Ubat hormon lain, antikoagulan, serum, vaksin juga digunakan..

Ciri-ciri suntikan subkutan

Oleh kerana bahan tersebut memasuki tisu lemak coklat, kedalaman penembusan menjadi lebih besar daripada dengan suntikan subkutan, tetapi kurang dalam daripada spesies lain. Bekalan darah dengan manipulasi jenis ini lebih baik, kerana penyerapan ubat dipercepat.

Persediaan untuk suntikan

Diperlukan sebelum prosedur untuk menjelaskan dalam bentuk yang dapat diakses oleh pasien tentang perlunya manipulasi yang akan datang, proses pelaksanaannya dan untuk mendapatkan persetujuan pesakit untuk jenis perawatan perubatan ini;

Adalah perlu untuk meletakkan pesakit dalam keadaan yang selesa untuknya dan membuka ruang untuk manipulasi pakaian;

Kakitangan perubatan harus mencuci tangan dengan sabun dan air dengan menggunakan air suam. Kemudian anda harus membersihkan tangan anda dengan etanol, menggunakan sarung tangan steril secara eksklusif, merawatnya dengan larutan alkohol yang diresapi sebanyak 70%, sapu untuk diproses mestilah steril;

Kumpulkan picagari dengan penyediaan yang diperlukan:

 1. pembungkusan picagari tidak boleh rosak. Anda perlu menilai tarikh luput yang tertera pada pakej. Buka, pasang, masukkan ke dalam bekas yang disterilkan;
 2. menilai kesesuaian, dos ubat, periksa senarai preskripsi;
 3. dengan sepasang swab kapas dengan alkohol yang diambil dengan forceps steril, proseskan ampul dan buka.

Bahagian tubuh apa yang diperlukan untuk kaedah ini?

Harus diingat bahawa dilarang menggunakan bahagian badan dengan serat edematous atau segel, bisul, luka, lecet. Pelanggaran peraturan di atas boleh menyebabkan komplikasi.

Dianjurkan untuk menggunakan bahu (bahagian atas luar ketiga), permukaan paha, dinding perut anterior, ruang subskapular.

Singkatnya, bahagian badan dengan jumlah serat coklat yang mencukupi dianjurkan, walaupun pada pesakit asthenic.

Bersihkan ruang input dengan sepasang bola kapas steril yang direndam dalam larutan alkohol 70%, dari pinggir ke pusat. Kemudian lap dengan berhati-hati ruang yang dimaksudkan untuk pengenalan ubat;

Anda perlu mengeluarkan lebihan udara dari jarum suntik, kemudian gerakkan jarum suntik ke tangan kanan sambil memegang kanula dengan jari telunjuk. Silinder mesti dipegang dengan jari yang lain;

 • Ia diperlukan untuk membentuk lipatan kulit di mana suntikan seharusnya dilakukan, dengan mencengkam tangan kiri. Yaitu, kulit ibu jari dan jari telunjuk, untuk mendapatkan lipatan segitiga;
 • Selang-seli masukkan jarum, mengukur sudut dari 30 hingga 45 darjah, dengan potongan hingga lipatan hingga kedalaman 15 mm, sambil memegang kanula;
 • Untuk meluruskan lipatan, pastikan tiada kapal yang disentuh;
 • Letakkan tangan kiri anda pada piston, dan kemudian perlahan-lahan berikan ubat;
 • Jepit tempat suntikan dengan bola dan lepaskan jarum dengan tajam;
 • Rendam jarum yang telah habis, jarum suntik dalam satu bekas, bebola kapas yang direndam dalam bekas yang terpisah dengan cecair pembasmi kuman;
 • Sarung tangan dikeluarkan, tangan mesti dibasuh..

Amaran keselamatan

Selepas akhir manipulasi, pastikan pesakit mengalami komplikasi pasca suntikan dalam bentuk alahan, reaksi anafilaksis, penyusupan, embolisme udara.

Untuk mengelakkan perkembangan reaksi anafilaksis atau alahan, perlu melakukan ujian dengan pengenalan sera:

 1. jarum suntik diisi dengan 0.1 ml larut 100 kali dalam serum imun;
 2. masukkan yang diperlukan ke permukaan bahu di selekoh;
 3. menilai tindak balas selepas 20 minit;
 4. jika fenomena patologi tidak diperhatikan, maka anda harus memasukkan 0-1 ml serum yang tidak dicairkan;
 5. selepas kira-kira satu jam, jika tidak terdapat manifestasi patologi, selebihnya serum diperkenalkan.

Sekiranya terdapat penyusupan selepas prosedur, maka anda perlu membuat kompres panas menggunakan pad pemanasan atau larutan alkohol 40%;

Larutan minyak mesti dipanaskan hingga 38 ° C sebelum pengenalan yang dimaksudkan, kerana ia kurang diserap.

Apa yang kadang-kadang timbul komplikasi dengan kesilapan

 1. Infiltrate adalah meterai di tempat suntikan, berlaku apabila terdapat pelanggaran asepsis dan antiseptik;
 2. Abses adalah pengumpulan nanah yang terkumpul yang terhad dari tisu lain. Muncul akibat pelanggaran prosedur untuk aseptik dan antiseptik;
 3. Jarum yang patah terbentuk akibat pelanggaran teknik suntikan;
 4. Embolisme adalah penyumbatan kapal oleh trombus atau embolus. Ia berlaku minyak dan udara. Punca kejadiannya adalah pelanggaran teknik suntikan. Akibatnya, larutan minyak atau gelembung udara memasuki kapal;
 5. Kerosakan pada batang saraf akibat kecederaan mekanikal atau kimia pada tisu saraf;
 6. Thrombophlebitis adalah keradangan urat dengan pembentukan trombus di dalamnya. Sebabnya adalah trauma kapal yang sama;
 7. Nekrosis tisu (nekrosis) terbentuk akibat pelanggaran teknik manipulasi;
 8. Hematoma adalah lebam di bawah kulit. Ia terbentuk akibat kerosakan pada dinding vaskular;
 9. Lipodystrophy adalah penyerapan semula tisu adiposa akibat pemberian insulin;
 10. Sepsis, AIDS, hepatitis virus (pelanggaran peraturan pensterilan instrumen, penggunaan semula alat pakai buang);
 11. Reaksi alergi - penyebabnya adalah intoleransi individu terhadap ubat.

Ciri-ciri prosedur untuk anak

 1. Sebelum menjalankan prosedur, anda mesti mendapatkan persetujuan ibu bapa, penjaga;
 2. Kepekatan bahan aktif dikira mengikut berat dan usia kanak-kanak;
 3. Teknik untuk melakukan suntikan subkutan adalah universal, sama untuk kanak-kanak dan orang dewasa;
 4. Kanak-kanak dikehendaki melakukan suntikan dengan lebih berhati-hati daripada orang dewasa. Walaupun kanak-kanak itu akan berubah-ubah, harus diingat bahawa pemberian ubat yang cepat akan meningkatkan kesakitan. Oleh itu, kadar pemberian ubat harus optimum dan tidak menimbulkan rasa tidak selesa yang lebih besar;
 5. Sekiranya kanak-kanak itu cukup tua untuk menjelaskan kepadanya tentang perlunya prosedur, maka tidak perlu menipu mengenai manipulasi yang akan datang. Dia harus bersedia secara mental untuk prosedur yang mungkin..

Kejayaan setiap suntikan bergantung pada kepatuhan terhadap peraturan tertentu. Untuk mengelakkan akibat yang tidak menyenangkan dalam bentuk keradangan tempatan, nekrosis tisu, proses septik, perlu mengikuti peraturan aseptik, mensterilkan instrumen, menggunakan bahan pakai steril.

Algoritma Suntikan Subkutan

 1. Sediakan semua peralatan yang diperlukan. Menjalin hubungan persahabatan dengan pesakit, mengetahui kesejahteraannya, bertanya kepada pesakit jika dia telah menerima ubat yang telah ditetapkan sebelumnya dan menjelaskan sejarah alahan pesakit. Jelaskan kepada pesakit tujuan dan cara prosedur, tunjukkan kepada pesakit satu bungkusan dengan ampul dan ampul dari mana bahan ubat akan dikumpulkan.
 2. Siapkan tangan anda untuk bekerja (kaedah kebersihan), tutup keran basuh dengan siku, keringkan tangan anda dengan serbet atau tuala bersih, pakai topeng dan sarung tangan.
 3. Buka beg jarum suntik dari sisi piston, pasangkan jarum suntik, sambungkan jarum yang dapat ditanggalkan ke kon jarum jarum suntik, sehingga pemotongan jarum diarahkan ke arah skala jarum suntik, pasangkan jarum suntik dengan jarum, tanpa melepaskan penutup dari jarum, masukkan kembali beg ke dalam beg dengan picagari di atas meja perubatan.
 4. Ambil ampul dengan ubatnya dan baca tulisan di atasnya, pastikan kandungannya sesuai dengan preskripsi doktor, letakkan ampul dengan ubat di meja perubatan, ambil ampul dengan ubat itu, baca prasasti di atasnya lagi, periksa kesesuaian, dos. Ambil beberapa bola kasa dari pembungkusan steril dengan pinset dan masukkan ke dalam dulang bersih, rawat leher ampul dengan sapu yang diberi alkohol, dua kali, lemparkan bola ke dalam dulang sampah.
 5. Dengan memegang ampul di satu tangan dan fail ampul di tangan yang lain, buat satu potong pada leher ampul, putar ampul di sekitar paksinya di sepanjang bilah gergaji, rawat tapak sayatan dan seluruh bahagian sempit ampul dengan bola kasa dengan alkohol, masukkan bola ke dalam dulang sampah, ambil bola kain kasa kering, luruskan, menutup bahagian ampul yang betul-betul sempit, perlahan-lahan melepaskan hidung ampul, mencubitnya di antara jari bengkok besar dan kedua, memberi tekanan ke arah takik, meletakkan ampul di atas meja, meletakkan bola kering di dalam baki sampah
 6. Ambil jarum suntikan yang disiapkan dari beg, lepaskan penutup dari jarum, ambil ampul di tangan kiri (kanan), pegang di bahagian bawah dengan jari kedua dan ketiga, dan leher ampul dengan jari pertama dan keempat, mengetuknya terbalik, memegang jarum suntik di tangan kanan (kiri), masukkan jarum ke dalam lubang ampul tanpa menyentuh dindingnya, perlahan-lahan menarik pelocok jarum suntik, tarik isi ampul ke dalam tong picagari, masukkan ampul ke dalam dulang untuk bola dan ampul bekas.
 7. Sekiranya terdapat gelembung udara di dalam tong jarum suntik, masukkan piston jarum suntik ke arah anda dan perlahan-lahan mengalihkan udara dari jarum suntik..
 8. Perhatian! Sekiranya anda tidak mengetuk badan jarum suntik untuk menyambungkan gelembung udara, jangan lepaskan isi ampul ke udara. Pastikan setetes larutan muncul dari bahagian jarum dan keluarkan dengan teliti ke dalam penutup.
 9. Tukar jarum pada jarum suntik dengan meletakkan jarum baru pada kon jarum sehingga bahagiannya diarahkan ke arah skala yang digunakan pada badan jarum suntik, masukkan jarum suntik dengan ubat ke dalam beg dan di kain steril
 10. Letakkan pesakit di sofa atau berbaring, periksa dan palpate tempat suntikan yang dimaksudkan, rawat tempat suntikan dua kali dengan bola kain kasa dengan alkohol pada jarak 10x10 cm, rawat tempat suntikan masa depan dengan sebiji alkohol lain secara langsung, biarkan bola ini di tangan pesakit dan di tangan kirinya, antara 5 dan 4 jari. Keluarkan jarum suntik dari bungkusan, lepaskan penutup dari jarum. Pegang jarum suntik dengan jari tangan kanan sehingga jari telunjuk membetulkan lengan jarum dan bahagian jarum mendongak.
 11. Kumpulkan kulit di lipatan di tempat suntikan dengan jari telunjuk dan ibu jari tangan kiri, masukkan jarum ke pangkal segitiga lipatan yang dihasilkan pada sudut 45 ° hingga 2/3 panjangnya, kenalkan ubat dengan jari pertama tangan kiri. Sapukan sapu steril yang dibasahkan dengan alkohol ke kawasan suntikan. Tanggalkan jarum dengan gerakan cepat, pegang di kanula, buat urutan ringan di tempat suntikan, tanpa mengambil tampon dari kulit, jatuhkan bola ke dalam larutan des.
 12. Tanpa meletakkan penutup pada jarum, letakkan jarum suntik dengan jarum ke dalam bekas khas untuk membuang jarum suntik dan jarum. Kendalikan sarung tangan dengan sebiji alkohol. Periksa tempat suntikan. Jelaskan kepada pesakit bahawa air tidak boleh memasuki tempat suntikan sehingga reaksi ditentukan (jika suntikan dibuat untuk tujuan diagnostik). Tanya pesakit tentang kesihatan mereka dan bawa dia ke jawatan jururawat wad perubatan. Tanggalkan bungkusan jarum suntik dan ampul kosong dari meja perubatan di tong sampah. Lap meja perubatan. Tanggalkan sarung tangan, masukkan ke dalam bekas untuk jarum suntik dan jarum terpakai. Buat nota prosedur dalam lembaran tugas.

Suntikan subkutan

Dalam kehidupan biasa, kemampuan untuk melakukan suntikan subkutan tidak sepenting kemampuan untuk melakukan suntikan intramuskular, tetapi perawat mesti mempunyai kemahiran untuk melakukan prosedur ini (mengetahui algoritma untuk suntikan subkutan). Suntikan subkutan dilakukan hingga kedalaman 15 mm Kesan maksimum ubat yang diberikan secara subkutan dicapai rata-rata 30 minit selepas suntikan.

Kawasan yang paling sesuai untuk pentadbiran ubat subkutan:

 • sepertiga bahagian atas permukaan luar bahu,
 • ruang subskapular,
 • paha anterolateral,
 • permukaan lateral dinding perut.

Di kawasan ini, kulit mudah ditangkap di lipatan, sehingga tidak ada bahaya kerusakan pada saluran darah dan saraf.

Jangan berikan ubat ke tempat yang mempunyai tisu lemak subkutan edematous atau anjing laut dari suntikan sebelumnya yang kurang diserap.

 • dulang picagari steril,
 • picagari boleh guna,
 • ampul dengan larutan ubat,
 • Penyelesaian alkohol 70%,
 • Bix dengan bahan steril (bola kapas, tampon),
 • pinset steril,
 • dulang picagari,
 • topeng steril,
 • sarung tangan,
 • kit antishock,
 • bekas pembasmi kuman.
 1. Pesakit harus mengambil kedudukan yang selesa dan membebaskan tempat suntikan dari pakaian (jika perlu, bantu pesakit dalam hal ini).
 2. Basuh tangan dengan bersih dengan sabun dan air suam; tanpa mengelap dengan tuala, agar tidak melanggar kemandulan relatif, gosokkan tangan anda dengan alkohol; memakai sarung tangan steril dan juga merawatnya dengan bola kapas steril yang dicelupkan dalam larutan alkohol 70%.
 3. Sediakan picagari dengan ubat.
 4. Rawat tempat suntikan dengan dua bola kapas steril yang direndam dalam larutan alkohol 70%, secara meluas, dalam satu arah: pertama kawasan yang luas, kemudian tempat suntikan secara langsung dengan bola kedua.
 5. Keluarkan sisa gelembung udara dari jarum suntik, bawa jarum suntik ke tangan kanan, pegang lengan jarum dengan jari telunjuk, dan silinder dengan selebihnya dan jari lain.
 6. Bentuk lipatan kulit di tempat suntikan, menangkap kulit dengan ibu jari dan jari telunjuk tangan kiri sehingga segitiga terbentuk.
 7. Masukkan jarum dengan gerakan pantas pada sudut 30-45 ° dengan potongan ke atas ke dasar lipatan hingga kedalaman 15 mm; dalam kes ini, dengan jari telunjuk, pegang lengan jarum.
 8. Lepaskan lipatan; pastikan bahawa jarum tidak masuk ke dalam kapal, yang menarik piston sedikit ke arah anda (semestinya tidak ada darah di jarum suntik); sekiranya terdapat darah di jarum suntikan, suntikan jarum harus diulang. Gerakkan tangan kiri ke omboh dan, dengan menekannya, perlahan-lahan memperkenalkan ubat.
 9. Tekan tempat suntikan dengan bola kapas steril yang dicelupkan dalam alkohol 70% dan lepaskan jarum dengan gerakan pantas.
 10. Lipat picagari terpakai, jarum ke dalam dulang; bebola kapas terpakai untuk diletakkan di dalam bekas dengan larutan pembasmi kuman.
 11. Tanggalkan sarung tangan, basuh tangan.
 12. Selepas suntikan, pembentukan infiltrat subkutan adalah mungkin, yang paling sering muncul setelah pengenalan larutan minyak yang tidak dipanaskan, serta dalam kes di mana peraturan aseptik dan antiseptik tidak dipatuhi.
Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes