Dari mana insulin dihasilkan?

Insulin adalah ubat utama untuk rawatan diabetes jenis 1. Kadang-kadang ia juga digunakan untuk menstabilkan pesakit dan meningkatkan kesejahteraannya pada jenis penyakit kedua. Bahan ini secara semula jadi adalah hormon yang mampu mempengaruhi metabolisme karbohidrat dalam dos kecil..

Biasanya, pankreas menghasilkan insulin yang mencukupi, yang membantu mengekalkan tahap gula darah secara fisiologi. Tetapi dengan gangguan endokrin yang serius, satu-satunya peluang untuk menolong pesakit adalah suntikan insulin. Malangnya, mustahil untuk mengambilnya secara lisan (dalam bentuk tablet), kerana ia hancur sepenuhnya di saluran pencernaan dan kehilangan nilai biologinya.

Pilihan untuk mendapatkan insulin untuk digunakan dalam amalan perubatan

Sebilangan besar pesakit diabetes sekurang-kurangnya sekali bertanya-tanya dari apa insulin itu, yang digunakan untuk tujuan perubatan, dibuat. Pada masa ini, selalunya ubat ini diperoleh menggunakan kaedah kejuruteraan genetik dan bioteknologi, tetapi kadang-kadang ubat ini diambil dari bahan mentah yang berasal dari haiwan..

Persediaan yang diperoleh dari bahan mentah asal haiwan

Mendapatkan hormon ini dari pankreas babi dan lembu adalah teknologi lama yang jarang digunakan pada masa kini. Ini disebabkan oleh rendahnya kualiti ubat yang diterima, kecenderungannya untuk menimbulkan reaksi alergi dan tahap pemurnian yang tidak mencukupi. Faktanya adalah kerana hormon adalah zat protein, ia terdiri daripada sekumpulan asid amino tertentu.

Pada awal dan pertengahan abad ke-20, ketika ubat serupa tidak ada, bahkan insulin semacam itu merupakan kemajuan dalam bidang perubatan dan membiarkan rawatan pesakit diabetes ke tahap yang baru. Hormon yang diperoleh dengan kaedah ini mengurangkan gula darah, namun, ia sering menyebabkan kesan sampingan dan alergi. Perbezaan komposisi asid amino dan kekotoran dalam ubat mempengaruhi keadaan pesakit, terutama pada kategori pesakit yang lebih rentan (kanak-kanak dan orang tua). Alasan lain untuk toleransi insulin yang lemah adalah kehadiran prekursornya yang tidak aktif dalam ubat (proinsulin), yang mustahil untuk disingkirkan dalam variasi ubat ini.

Pada masa kini, terdapat insulin babi maju yang tidak mempunyai kekurangan ini. Mereka diperoleh dari pankreas babi, tetapi setelah itu mereka menjalani proses dan pemurnian tambahan. Mereka terdiri daripada pelbagai komponen dan mengandungi eksipien.

Ubat semacam itu ditoleransi oleh pesakit dengan lebih baik dan praktikalnya tidak menyebabkan reaksi buruk, tidak menghalang sistem imun dan mengurangkan gula darah dengan berkesan. Insulin sapi pada masa ini tidak digunakan dalam perubatan, kerana kerana struktur asingnya, ia memberi kesan negatif terhadap sistem imun dan sistem tubuh manusia yang lain..

Insulin Kejuruteraan Genetik

Insulin manusia, yang digunakan untuk penderita diabetes, pada skala industri diperoleh dengan dua cara:

  • menggunakan rawatan enzimatik insulin babi;
  • menggunakan strain E. coli atau yis yang diubahsuai secara genetik.

Dengan perubahan fisiko-kimia, molekul insulin babi di bawah tindakan enzim khas menjadi serupa dengan insulin manusia. Komposisi asid amino dari sediaan yang dihasilkan tidak berbeza dengan komposisi hormon semula jadi yang dihasilkan dalam tubuh manusia. Semasa proses pembuatannya, ubat tersebut mengalami pemurnian yang tinggi, oleh itu, tidak menyebabkan reaksi alergi atau kesan yang tidak diingini.

Tetapi selalunya, insulin diperoleh menggunakan mikroorganisma yang diubah (diubah secara genetik). Dengan menggunakan kaedah bioteknologi, bakteria atau ragi diubah sedemikian rupa sehingga mereka sendiri dapat menghasilkan insulin.

Terdapat 2 kaedah untuk pengeluaran insulin seperti itu. Yang pertama berdasarkan penggunaan dua jenis (spesies) mikroorganisma tunggal. Masing-masing dari mereka hanya mensintesis satu rantai molekul DNA hormon (hanya ada dua daripadanya, dan mereka berpusing secara spiral). Kemudian rantai ini disambungkan, dan dalam penyelesaian yang dihasilkan sudah mungkin untuk memisahkan bentuk aktif insulin dari yang tidak membawa kepentingan biologi.

Cara kedua untuk mendapatkan ubat menggunakan Escherichia coli atau ragi adalah berdasarkan fakta bahawa mikroba pertama kali menghasilkan insulin yang tidak aktif (iaitu, pendahulunya adalah proinsulin). Kemudian, dengan menggunakan rawatan enzimatik, bentuk ini diaktifkan dan digunakan dalam perubatan..

Semua proses ini biasanya automatik, udara dan semua permukaan yang bersentuhan dengan ampul dan botol steril, dan garisan dengan peralatan ditutup secara hermetik.

Kaedah bioteknologi membolehkan para saintis memikirkan penyelesaian alternatif terhadap diabetes. Sebagai contoh, hingga kini, kajian praklinik mengenai pengeluaran sel beta pankreas buatan sedang dilakukan, yang dapat diperoleh dengan menggunakan kaedah teknik genetik. Mungkin pada masa akan datang mereka akan digunakan untuk meningkatkan fungsi organ ini pada orang yang sakit.

Komponen tambahan

Pengeluaran insulin tanpa eksipien di dunia moden hampir mustahil untuk dibayangkan, kerana mereka dapat meningkatkan sifat kimianya, memperpanjang masa tindakan dan mencapai tahap kemurnian yang tinggi.

Berdasarkan sifatnya, semua bahan tambahan boleh dibahagikan kepada kelas berikut:

  • pemanjangan (bahan yang digunakan untuk memastikan jangka masa ubat lebih lama);
  • komponen pembasmian kuman;
  • penstabil, kerana keasidan optimum dikekalkan dalam larutan ubat.

Bahan Tambahan Memanjangkan

Terdapat insulin lama yang aktiviti biologinya berlangsung selama 8 hingga 42 jam (bergantung kepada kumpulan ubat). Kesan ini dicapai kerana penambahan bahan khas - pemanjangan pada larutan suntikan. Selalunya, salah satu sebatian berikut digunakan untuk tujuan ini:

Protein yang memanjangkan tindakan ubat menjalani pemurnian terperinci dan rendah alergenik (contohnya, protamin). Garam zink juga tidak memberi kesan negatif terhadap aktiviti insulin atau kesejahteraan manusia..

Konstituen antimikrob

Disinfektan dalam komposisi insulin diperlukan agar flora mikroba tidak membiak semasa penyimpanan dan penggunaan di dalamnya. Bahan ini adalah pengawet dan memastikan pemeliharaan aktiviti biologi ubat. Sebagai tambahan, jika pesakit memberikan hormon dari satu botol hanya untuk dirinya sendiri, maka ubat tersebut boleh bertahan selama beberapa hari. Oleh kerana komponen antibakteria berkualiti tinggi, dia tidak perlu membuang ubat yang tidak digunakan kerana kemungkinan teoritis pembiakan dalam larutan mikroba.

Bahan berikut dapat digunakan sebagai desinfektan dalam penghasilan insulin:

Untuk pengeluaran setiap jenis insulin, komponen disinfektan tertentu sesuai. Interaksi mereka dengan hormon mesti diselidiki pada peringkat ujian praklinikal, kerana bahan pengawet tidak boleh mengganggu aktiviti biologi insulin atau mempengaruhi sifatnya secara negatif..

Penggunaan bahan pengawet dalam kebanyakan kes membolehkan hormon diberikan di bawah kulit tanpa rawatan terlebih dahulu dengan alkohol atau antiseptik lain (pengilang biasanya merujuknya dalam arahan). Ini memudahkan pentadbiran ubat dan mengurangkan jumlah manipulasi persediaan sebelum suntikan itu sendiri. Tetapi cadangan ini hanya berfungsi jika larutan disuntik dengan jarum suntikan insulin individu dengan jarum nipis..

Penstabil

Penstabil diperlukan agar pH larutan dipertahankan pada tahap tertentu. Pemeliharaan ubat, aktiviti dan kestabilan sifat kimia bergantung pada tahap keasidan. Dalam penghasilan hormon suntikan untuk pesakit diabetes, fosfat biasanya digunakan untuk tujuan ini..

Untuk insulin dengan zink, penstabil larutan tidak selalu diperlukan, kerana ion logam membantu mengekalkan keseimbangan yang diperlukan. Sekiranya ia tetap digunakan, maka sebatian kimia lain digunakan sebagai ganti fosfat, kerana gabungan bahan-bahan ini membawa kepada pemendakan dan ketidaksesuaian ubat. Sifat penting yang ditunjukkan kepada semua penstabil adalah keselamatan dan ketidakupayaan untuk melakukan reaksi dengan insulin.

Ahli endokrinologi yang kompeten harus menangani pemilihan ubat suntikan untuk diabetes bagi setiap pesakit. Tugas insulin bukan hanya untuk menjaga kadar gula dalam darah yang normal, tetapi juga tidak membahayakan organ dan sistem lain. Ubat ini mesti bersifat kimiawi, rendah alergenik dan lebih disukai. Ia juga sangat selesa jika insulin yang dipilih dapat dicampurkan dengan versi lain mengikut jangka masa tindakan.

Pengeluaran insulin

Semua orang mengetahui dan menyedihkan penyakit seperti diabetes, apabila tubuh manusia kehilangan keupayaan untuk menghasilkan insulin hormon yang penting secara fisiologi. Akibatnya, gula terkumpul di dalam darah dan pesakit mungkin mati. Insulin dihasilkan oleh sel beta dari pulau pankreas Langerhans. [9] Percubaan untuk mengeluarkannya dari pankreas telah lama sia-sia, kerana hormon ini adalah polipeptida dan dihancurkan oleh trypsin yang terkandung dalam tisu pankreas yang dikeluarkan dari badan.

Sebelum ini, insulin diperoleh dari sel-sel pankreas haiwan, sehingga harganya sangat tinggi. Pada tahun 1922, insulin yang diasingkan dari pankreas binatang pertama kali diperkenalkan kepada seorang budak lelaki berusia 10 tahun dengan diabetes. Hasilnya melebihi semua jangkaan, dan setahun kemudian syarikat Amerika Eli Lilly melancarkan persediaan insulin haiwan pertama. [12]

Untuk mendapatkan 100 g insulin kristal memerlukan 800-1000 kg pankreas, dan satu kelenjar lembu beratnya 200 - 250 gram. Ini menjadikan insulin mahal dan sukar diakses untuk pelbagai pesakit diabetes. Jadi, pada tahun 1979, daripada 6 juta pesakit di seluruh dunia, hanya 4 juta yang menerima insulin. Tanpa rawatan insulin, pesakit mati. Dan apabila anda menganggap bahawa di kalangan kanak-kanak dengan diabetes terdapat banyak anak, menjadi jelas bahawa di banyak negara penyakit ini berubah menjadi tragedi nasional. Lebih-lebih lagi, penggunaan insulin haiwan jangka panjang menyebabkan kerosakan yang tidak dapat dipulihkan pada banyak organ pesakit kerana reaksi imunologi yang disebabkan oleh suntikan insulin haiwan yang asing ke tubuh manusia.

Pada tahun 1978, para penyelidik di Genentech pertama kali menerima insulin dalam strain E. coli yang direka khas..

Jurutera genetik sebagai tugas praktikal pertama memutuskan untuk mengklon gen insulin. Gen pengklonan insulin manusia diperkenalkan dengan plasmid ke dalam sel bakteria; sebagai hasilnya, E. coli memperoleh kemampuan untuk mensintesis rantai protein yang terdiri daripada galactosidase dan insulin. Polipeptida yang disintesis dipisahkan dari enzim secara kimia, dan kemudian pemurnian dilakukan yang mana strain mikrob semula jadi tidak pernah disintesis. Sejak tahun 1982, syarikat-syarikat di Amerika Syarikat, Jepun, Inggeris dan negara-negara lain telah menghasilkan insulin yang dihasilkan secara genetik. Telah ditunjukkan bahawa ia tidak mengandungi protein E. coli, endotoksin dan kekotoran lain, tidak memberikan kesan sampingan, seperti insulin haiwan, dan tidak berbeza dengannya dalam aktiviti biologi.

Insulin terdiri daripada dua rantai polipeptida A dan B dengan panjang 20 dan 30 asid amino. Semasa menyambungkannya dengan ikatan disulfida, terbentuklah dua helai insulin asli (semula jadi). Salah satu kaedah untuk menghasilkan insulin yang direkayasa secara genetik adalah pengeluaran terpisah (strain pengeluar yang berbeza) kedua-dua rantai, diikuti dengan lipatan molekul (pembentukan jambatan disulfida) dan pemisahan isoform.

Kaedah lain untuk menghasilkan insulin adalah sintesis proinsulin dalam sel E.Coli, yang salinan DNAnya disintesis pada matriks RNA menggunakan transkripase terbalik. Setelah pemurnian proinsulin yang diperoleh, ia dicerna dengan trypsin dan carboxypeptidase dan insulin asli diperoleh, sementara langkah-langkah pengekstrakan dan rembesan hormon diminimalkan. Dari 1000 liter cecair kultur, anda boleh mendapatkan hingga 200 gram hormon, yang bersamaan dengan jumlah insulin yang dirembeskan dari 1600 kg pankreas babi atau lembu.

Di United Kingdom, kedua jenis insulin manusia disintesis menggunakan E. coli, yang kemudian dihubungkan menjadi molekul hormon aktif secara biologi. Agar organisma uniselular dapat mensintesis molekul insulin pada ribosomnya, perlu menyediakannya dengan program yang diperlukan, iaitu memperkenalkan gen hormon.

Recombinant (diperolehi oleh kejuruteraan genetik) insulin menggunakan strain E. coli yang direkayasa secara genetik diperoleh di Institut RAS. Dari biomassa yang tumbuh, pendahulunya, protein hibrid, dinyatakan dalam jumlah 40% dari jumlah protein selular yang mengandung preproinsulin. Penukarannya menjadi insulin in vitro dilakukan dalam urutan yang sama seperti in vivo - polipeptida terkemuka dibelah, preproinsulin ditukarkan menjadi insulin melalui tahap sulfitolisis oksidatif, diikuti dengan penutupan reduksi tiga ikatan disulfida dan pengasingan enzimatik C-peptida yang mengikat. Selepas satu siri pemurnian kromatografi, termasuk pertukaran ion, gel dan HPLC (Kromatografi Cecair Berprestasi Tinggi), insulin manusia dengan kemurnian tinggi dan aktiviti semula jadi diperoleh.

Anda boleh menggunakan ketegangan dengan urutan nukleotida plasmid (molekul DNA kecil) bawaan yang mengekspresikan protein hibrid yang terdiri daripada proinsulin linier dan melekat pada ujung Nnya melalui residu metionin dari serpihan protein A dari Staphylococcus aureus.

Penanaman biomassa tepu sel dari strain rekombinan memberikan permulaan pengeluaran protein hibrid, pengasingan dan transformasi berurutan yang dalam tiub membawa kepada insulin.

Baru-baru ini, perhatian telah diberikan untuk mempermudah prosedur untuk menghasilkan insulin rekombinan dengan teknik genetik. Jadi, sebagai contoh, anda boleh mendapatkan protein yang disatukan yang terdiri daripada peptida pemimpin interleukin 2 yang dilekatkan pada N-terminal proinsulin, melalui residu lisin. Protein dinyatakan dengan berkesan dan dilokalisasi dalam badan kemasukan. Selepas pengasingan, protein dibelah dengan trypsin untuk mendapatkan insulin dan C-peptida.

Insulin dan C-peptida yang dihasilkan disucikan dengan RP HPLC. Semasa membuat struktur bersatu, nisbah jisim protein pembawa dan polipeptida sasaran sangat ketara. C-peptida dihubungkan secara kepala-ekor menggunakan spacer asid amino yang membawa tapak larangan Sfi I dan dua residu arginin pada awal dan akhir spacer untuk pemisahan protein seterusnya dengan trypsin. HPLC produk pembelahan menunjukkan bahawa pembelahan C-peptida berjalan secara kuantitatif, dan ini memungkinkan penggunaan gen sintetik multimerik untuk mendapatkan polipeptida sasaran pada skala industri.

Kaedah mendapatkan gen insulin

Laman web ini menggunakan dua jenis kuki:

Jenis pertama, "MoodleSession," diperlukan. Anda perlu mengaktifkan jenis kuki ini untuk terus menerus pergi dari halaman ke halaman tanpa memasukkan nama pengguna dan kata laluan setiap kali. Semasa anda log keluar atau menutup penyemak imbas, kuki ini akan dihapus (baik di penyemak imbas dan di pelayan).

Jenis kedua, "MoodleID", diperlukan untuk kemudahan. Jenis kuki ini menyimpan maklumat log masuk dalam penyemak imbas. Ini bermaksud bahawa apabila anda mengunjungi laman web ini lagi, medan "Login" akan diisi. Penerimaan kuki jenis ini boleh dilarang, tetapi pada setiap log masuk, anda perlu menaip semula bukan sahaja kata laluan, tetapi juga log masuk.

Beberapa kursus mungkin dibuka untuk para tetamu.

Insulin

MD, prof. Lobanova E.G., Ph.D. Chekalina N.D..

Insulin (dari lat. Insula - islet) adalah hormon protein-peptida yang dihasilkan oleh sel-β dari pulau pankreas Langerhans. Dalam keadaan fisiologi, dalam sel-β, insulin terbentuk dari preproinsulin, prekursor protein rantai tunggal yang terdiri daripada 110 residu asid amino. Setelah memindahkan retikulum endoplasma kasar melalui membran, peptida isyarat 24 asid amino dibelah dari preproinsulin dan proinsulin terbentuk. Rantai panjang proinsulin dalam alat Golgi dimasukkan ke dalam butiran, di mana empat sisa asid amino utama dibelah oleh hidrolisis untuk membentuk insulin dan peptida C-terminal (fungsi fisiologi C-peptida tidak diketahui).

Molekul insulin terdiri daripada dua rantai polipeptida. Salah satunya mengandungi 21 sisa asid amino (rantai A), yang kedua mengandungi 30 sisa asid amino (rantai B). Rantai dihubungkan oleh dua jambatan disulfida. Jambatan disulfida ketiga terbentuk di dalam rantai A. Berat keseluruhan molekul insulin adalah sekitar 5700. Urutan asid amino insulin dianggap konservatif. Sebilangan besar spesies mempunyai satu gen insulin yang mengekod protein tunggal. Pengecualian adalah tikus dan tikus (masing-masing mempunyai dua gen insulin), mereka membentuk dua insulin, yang berbeza dalam dua residu asid amino rantai-B.

Struktur utama insulin dalam pelbagai spesies, termasuk dan pada mamalia yang berbeza, ia agak berbeza. Yang paling dekat dengan struktur insulin manusia adalah insulin babi, yang berbeza dengan satu asam amino manusia (dalam rantai Bnya, bukannya residu asid amino threonine, residu mengandungi alanin). Insulin lembu berbeza dengan manusia dalam tiga residu asid amino.

Rujukan sejarah. Pada tahun 1921, Frederick G. Bunting dan Charles G. Best, bekerja di makmal John J. R. MacLeod di University of Toronto, mengasingkan ekstrak pankreas (yang kemudiannya mengandungi insulin amorf), yang menurunkan glukosa darah pada anjing dengan diabetes eksperimental. Pada tahun 1922, ekstrak pankreas diberikan kepada pesakit pertama - Leonard Thompson, 14 tahun, pesakit diabetes, dan dengan itu menyelamatkan nyawanya. Pada tahun 1923, James B. Collip mengembangkan kaedah untuk membersihkan ekstrak yang dikeluarkan dari pankreas, yang kemudian memungkinkan untuk memperoleh ekstrak aktif dari pankreas babi dan lembu yang menghasilkan hasil yang dapat dihasilkan. Pada tahun 1923, Bunting dan Macleod dianugerahkan Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan untuk penemuan insulin. Pada tahun 1926, J. Abel dan V. Du Vigno menerima insulin dalam bentuk kristal. Pada tahun 1939, insulin pertama kali disetujui oleh FDA (Pentadbiran Makanan dan Dadah). Frederic Sanger menguraikan sepenuhnya urutan asid amino insulin (1949-1954). Pada tahun 1958, Sanger dianugerahkan Hadiah Nobel atas karyanya dalam menyahkod struktur protein, terutama insulin. Pada tahun 1963, insulin tiruan disintesis. Insulin manusia rekombinan pertama diluluskan oleh FDA pada tahun 1982. Analog insulin bertindak pendek (insulin lispro) telah diluluskan oleh FDA pada tahun 1996..

Mekanisme tindakan. Dalam pelaksanaan kesan insulin, peranan utama dimainkan oleh interaksinya dengan reseptor tertentu yang dilokalisasikan pada membran plasma sel, dan pembentukan kompleks reseptor insulin. Dalam kombinasi dengan reseptor insulin, insulin memasuki sel, di mana ia mempengaruhi fosforilasi protein sel dan mencetuskan banyak reaksi intraselular.

Pada mamalia, reseptor insulin terdapat di hampir semua sel - baik pada sel sasaran insulin klasik (hepatosit, mosit, liposit), dan pada sel darah, otak dan kelenjar seks. Jumlah reseptor pada sel yang berlainan berkisar antara 40 (sel darah merah) hingga 300 ribu (hepatosit dan liposit). Reseptor insulin sentiasa disintesis dan hancur; jangka hayatnya adalah 7-12 jam.

Reseptor insulin adalah glikoprotein transmembran besar yang terdiri daripada dua α-subunit dengan berat molekul 135 kDa (masing-masing mengandungi 719 atau 731 residu asid amino bergantung pada penyambungan mRNA) dan dua β-subunit dengan berat molekul 95 kDa (masing-masing 620 residu asid amino). Subunit saling berkaitan dengan ikatan disulfida dan membentuk struktur heterotetramerik β-α-α-β. Subunit alfa terletak secara ekstraselular dan mengandungi laman web yang mengikat insulin, menjadi bahagian reseptor yang dikenali. Subunit beta membentuk domain transmembran, mempunyai aktiviti tirosin kinase dan melakukan fungsi penukaran isyarat. Pengikatan insulin ke α-subunit reseptor insulin membawa kepada rangsangan aktiviti tirosin kinase β-subunit oleh autofosforilasi residu tirosin mereka, pengagregatan α, β-heterodimer dan internalisasi kompleks hormon-reseptor. Reseptor insulin yang diaktifkan memicu lata reaksi biokimia, termasuk fosforilasi protein lain di dalam sel. Reaksi pertama ini adalah fosforilasi empat protein yang disebut substrat reseptor insulin, IRS-1, IRS-2, IRS-3 dan IRS-4.

Kesan farmakologi insulin. Insulin mempengaruhi hampir semua organ dan tisu. Walau bagaimanapun, sasaran utamanya adalah hati, otot dan tisu adiposa.

Insulin endogen adalah pengatur metabolisme karbohidrat yang paling penting; insulin eksogen adalah agen penurun gula tertentu. Kesan insulin pada metabolisme karbohidrat disebabkan oleh fakta bahawa ia meningkatkan pengangkutan glukosa melalui membran sel dan penggunaannya oleh tisu, dan menyumbang kepada penukaran glukosa menjadi glikogen di hati. Insulin, sebagai tambahan, menghalang pengeluaran glukosa endogen dengan menghalang glikogenolisis (memecah glikogen menjadi glukosa) dan glukoneogenesis (sintesis glukosa dari sumber bukan karbohidrat - contohnya, asam amino, asid lemak). Sebagai tambahan kepada hipoglikemik, insulin mempunyai sejumlah kesan lain..

Kesan insulin pada metabolisme lemak ditunjukkan dalam penghambatan lipolisis, yang menyebabkan penurunan aliran asid lemak bebas ke dalam aliran darah. Insulin menghalang pembentukan badan keton di dalam badan. Insulin meningkatkan sintesis asid lemak dan esterifikasi seterusnya.

Insulin terlibat dalam metabolisme protein: meningkatkan pengangkutan asid amino melalui membran sel, merangsang sintesis peptida, mengurangkan penggunaan protein oleh tisu, dan menghalang penukaran asid amino menjadi asid keto.

Tindakan insulin disertai dengan pengaktifan atau penghambatan sejumlah enzim: glikogen synthetase, piruvate dehydrogenase, hexokinase dirangsang, lipase dihambat (dan menghidrolisis lipid lipid tisu, dan lipoprotein lipase, yang mengurangkan pendarahan darah setelah makan kaya lemak).

Dalam peraturan fisiologi biosintesis dan rembesan insulin oleh pankreas, peranan utamanya dimainkan oleh kepekatan glukosa dalam darah: dengan peningkatan kandungannya, rembesan insulin meningkat, dengan penurunannya melambat. Selain glukosa, rembesan insulin dipengaruhi oleh elektrolit (terutamanya ion Ca 2+), asid amino (termasuk leucine dan arginine), glukagon, somatostatin.

Farmakokinetik Persediaan insulin diberikan subkutan, intramuskular atau iv (hanya insulin bertindak pendek diberikan dan hanya pada diabetes dan koma diabetes). Anda tidak boleh memasuki / dalam penggantungan insulin. Suhu insulin yang disuntik harus sesuai dengan suhu kamar, sebagai insulin sejuk diserap dengan lebih perlahan. Kaedah yang paling optimum untuk terapi insulin berterusan dalam amalan klinikal adalah sc.

Kelengkapan penyerapan dan permulaan kesan insulin bergantung pada tempat suntikan (biasanya insulin disuntik ke dalam perut, paha, punggung, lengan atas), dos (jumlah insulin yang disuntik), kepekatan insulin dalam ubat, dll..

Kadar penyerapan insulin ke dalam darah dari tempat suntikan bergantung pada beberapa faktor - seperti insulin, tempat suntikan, kadar aliran darah tempatan, aktiviti otot tempatan, jumlah insulin yang diberikan (tidak lebih daripada 12-16 unit ubat disyorkan untuk diberikan di satu tempat). Paling cepat, insulin memasuki darah dari tisu subkutan dari dinding perut anterior, lebih perlahan dari bahu, depan paha dan bahkan lebih perlahan dari kawasan subskapular dan punggung. Ini disebabkan oleh tahap vaskularisasi tisu lemak subkutan kawasan ini. Profil tindakan insulin tertakluk kepada turun naik yang ketara pada orang yang berbeza dan orang yang sama.

Dalam darah, insulin mengikat globulin alpha dan beta, biasanya 5–25%, tetapi pengikatan mungkin meningkat semasa rawatan kerana penampilan antibodi serum (penghasilan antibodi terhadap insulin eksogen menyebabkan ketahanan terhadap insulin; rintangan insulin jarang berlaku dengan ubat moden yang sangat suci ) T1/2 dari darah kurang dari 10 min. Sebilangan besar insulin yang memasuki aliran darah mengalami kerosakan proteolitik di hati dan buah pinggang. Ia cepat dikeluarkan dari badan oleh buah pinggang (60%) dan hati (40%); kurang daripada 1.5% diekskresikan tidak berubah dalam air kencing.

Persediaan insulin yang digunakan sekarang berbeza dalam beberapa cara, termasuk mengikut sumber asal, jangka masa tindakan, pH larutan (berasid dan neutral), kehadiran bahan pengawet (fenol, cresol, phenol-cresol, methylparaben), kepekatan insulin - 40, 80, 100, 200, 500 IU / ml.

Pengelasan. Insulin biasanya dikelaskan berdasarkan asal (sapi, babi, manusia, dan juga analog insulin manusia) dan jangka masa tindakan.

Bergantung pada sumber pengeluaran, insulin yang berasal dari haiwan dibezakan (terutamanya persediaan insulin babi), sediaan insulin manusia bersifat semi-sintetik (diperoleh dari insulin babi dengan transformasi enzimatik), sediaan insulin manusia direkayasa secara genetik (DNA rekombinan yang diperolehi oleh kejuruteraan genetik).

Untuk kegunaan perubatan, insulin sebelumnya diperoleh terutamanya dari pankreas lembu, kemudian dari pankreas babi, memandangkan insulin babi lebih dekat dengan insulin manusia. Oleh kerana insulin sapi, yang berbeza dengan manusia dalam tiga asid amino, sering menyebabkan reaksi alergi, hari ini praktikalnya tidak digunakan. Insulin babi, yang berbeza dengan asid amino satu manusia, cenderung menyebabkan reaksi alergi. Pemurnian ubat insulin yang tidak mencukupi mungkin mengandungi kekotoran (proinsulin, glukagon, somatostatin, protein, polipeptida) yang boleh menyebabkan pelbagai reaksi buruk. Teknologi moden memungkinkan untuk memperoleh penyucian (monopik - kromatografi yang disucikan dengan pembebasan "puncak" insulin), penyucian insulin yang sangat murni (monokomponen) dan kristal. Daripada persediaan insulin yang berasal dari haiwan, keutamaan diberikan kepada insulin monopike yang diperoleh dari pankreas babi. Insulin yang diperolehi oleh kejuruteraan genetik sepenuhnya sesuai dengan komposisi asid amino insulin manusia.

Aktiviti insulin ditentukan oleh kaedah biologi (oleh keupayaan untuk menurunkan glukosa darah pada arnab) atau dengan kaedah fisikokimia (dengan elektroforesis di atas kertas atau dengan kromatografi di atas kertas). Untuk satu unit tindakan, atau unit antarabangsa, ambil aktiviti 0.04082 mg insulin kristal. Pankreas manusia mengandungi sehingga 8 mg insulin (kira-kira 200 unit).

Mengikut jangka masa tindakan, persediaan insulin dibahagikan kepada ubat pendek dan ultrashort - meniru rembesan fisiologi normal insulin oleh pankreas sebagai tindak balas terhadap rangsangan, ubat sederhana dan ubat bertindak panjang - meniru rembesan insulin basal (latar belakang), serta ubat gabungan (menggabungkan kedua-dua tindakan).

Kumpulan berikut dibezakan:

Ultrashort insulin (kesan hipoglikemik berkembang 10-20 minit selepas pemberian sc, puncak tindakan dicapai secara rata-rata dalam 1-3 jam, jangka masa tindakan adalah 3-5 jam):

- Lyspro insulin (Humalog);

- insulin aspart (NovoRapid Penfill, NovoRapid Flexpen);

- insulin glulisin (apidra).

Insulin bertindak pendek (permulaan tindakan biasanya selepas 30-60 minit; tindakan maksimum selepas 2-4 jam; jangka masa tindakan hingga 6-8 jam):

- insulin larut [kejuruteraan genetik manusia] (Actrapid HM, Gensulin R, Rinsulin R, Humulin Regular);

- insulin larut [semisintetik manusia] (Biogulin P, Humodar P);

- insulin larut [monokomponen babi] (Actrapid MS, Monodar, Monosuinsulin MK).

Persediaan insulin bertindak panjang - termasuk ubat bertindak sederhana dan ubat bertindak panjang.

Insulin jangka sederhana (bermula selepas 1.5-2 jam; puncak selepas 3–12 jam; jangka masa 8–12 jam):

- insulin-isophan [kejuruteraan genetik manusia] (Biosulin N, Gansulin N, Gensulin N, Insuman Bazal GT, Insuran NPH, Protafan NM, Rinsulin NPH, Humulin NPH);

- insulin isophane [manusia semi-sintetik] (Biogulin N, Humodar B);

- insulin isofan [monokomponen babi] (Monodar B, Protafan MS);

- sebatian penggantungan insulin-zink (Monotard MS).

Insulin yang bertindak panjang (permulaan selepas 4-8 jam; puncak selepas 8-18 jam; jumlah keseluruhan 20-30 jam):

- insulin glargine (Lantus);

- insulin detemir (Levemir Penfill, Levemir Flexpen).

Persediaan insulin gabungan-tindakan (ubat biphasic) (kesan hipoglikemik bermula 30 minit selepas pentadbiran sc, mencapai maksimum dalam 2-8 jam dan berlangsung hingga 18-20 jam):

- insulin biphasic [manusia semi-sintetik] (Biogulin 70/30, Humodar K25);

- insulin dua fasa [kejuruteraan genetik manusia] (Gansulin30R, Gensulin M 30, Insuman Comb 25 GT, Mikstard 30 NM, Humulin M3);

- insulin aspart dua fasa (NovoMix 30 Penfill, NovoMix 30 FlexPen).

Insulin bertindak pendek adalah analog insulin manusia. Telah diketahui bahawa insulin endogen dalam sel-β pankreas, serta molekul hormon dalam larutan insulin bertindak pendek yang dihasilkan, dipolimerisasi dan bersifat heksamer. Apabila pengenalan bentuk heksamerik diserap secara perlahan dan kepekatan puncak hormon dalam darah, serupa dengan orang yang sihat setelah makan, mustahil untuk dibuat. Analog insulin bertindak pendek pertama, yang diserap dari tisu subkutan 3 kali lebih cepat daripada insulin manusia, adalah insulin lyspro. Lyspro insulin adalah turunan dari insulin manusia yang diperoleh dengan penyusunan semula dua residu asid amino dalam molekul insulin (lisin dan prolin pada kedudukan 28 dan 29 dari rantai B). Pengubahsuaian molekul insulin mengganggu pembentukan heksamer dan memastikan kemasukan ubat ke dalam darah dengan cepat. Hampir sejurus selepas suntikan molekul insulin, lispro dalam bentuk heksamer dengan cepat berpisah menjadi monomer dan memasuki aliran darah. Analog insulin lain, insulin aspart, dibuat dengan menggantikan proline pada kedudukan B28 dengan asid aspartik yang bercas negatif. Seperti insulin lyspro, selepas pentadbiran sc, ia juga cepat menjadi monomer. Dalam insulin glulisine, penggantian asparagine asid amino insulin manusia pada kedudukan B3 dengan lisin dan lisin pada kedudukan B29 dengan asid glutamat juga menyumbang kepada penyerapan yang lebih cepat. Analog insulin bertindak pendek boleh diberikan sebaik sebelum atau selepas makan.

Insulin bertindak pendek (juga disebut larut) adalah larutan dalam penyangga dengan nilai pH neutral (6.6-8.0). Mereka bertujuan untuk subkutan, lebih jarang - pentadbiran intramuskular. Sekiranya perlu, mereka juga diberikan secara intravena. Mereka mempunyai kesan hipoglikemik yang cepat dan agak pendek. Kesan selepas suntikan subkutan berlaku dalam 15-20 minit, mencapai maksimum selepas 2 jam; jangka masa keseluruhan tindakan adalah kira-kira 6 jam. Mereka digunakan terutamanya di hospital semasa menetapkan dos insulin yang diperlukan untuk pesakit, dan juga apabila kesan cepat (mendesak) diperlukan - dengan koma diabetes dan promom. Dengan pengenalan / pada pengenalan T1/2 adalah 5 minit; oleh itu, dengan koma ketoasidotik diabetes, insulin diberikan secara intravena. Persediaan insulin bertindak pendek juga digunakan sebagai agen anabolik dan diresepkan, sebagai peraturan, dalam dos kecil (4-8 unit 1-2 kali sehari).

Insulin jangka sederhana lebih mudah larut, lebih perlahan diserap dari tisu subkutan, dan oleh itu mempunyai kesan yang lebih lama. Kesan jangka panjang ubat-ubatan ini dicapai dengan adanya pemanjangan khas - protamine (isofan, protafan, basal) atau zink. Melambatkan penyerapan insulin dalam sediaan yang mengandungi suspensi sebatian zink insulin disebabkan oleh adanya kristal zink. NPH-insulin (protin Hagedorn neutral, atau isofan) adalah suspensi yang terdiri daripada insulin dan protamine (protamine - protein yang diasingkan dari susu ikan) dalam nisbah stoikiometrik.

Insulin yang bertindak panjang termasuk insulin glargine - analog insulin manusia yang diperoleh dengan teknologi rekombinan DNA - penyediaan insulin pertama yang tidak mempunyai puncak tindakan yang jelas. Insulin glargine diperoleh dengan dua modifikasi pada molekul insulin: penggantian glisin pada kedudukan 21 dari rantai A (asparagine) dan penambahan dua residu arginin ke terminal-C rantai B. Ubat ini adalah larutan yang jelas dengan pH 4. pH asid menstabilkan heksamer insulin dan memberikan penyerapan ubat jangka panjang dan dapat diramalkan dari tisu subkutan. Tetapi, kerana pH berasid, insulin glargine tidak dapat digabungkan dengan insulin bertindak pendek yang memiliki pH netral. Satu suntikan insulin glargine memberikan kawalan glisemik tanpa puncak selama 24 jam. Sebilangan besar persediaan insulin mempunyai apa yang disebut. Tindakan "Puncak", diperhatikan ketika kepekatan insulin dalam darah mencapai maksimum. Insulin glargine tidak memiliki puncak yang jelas, kerana dilepaskan ke aliran darah pada kadar yang relatif tetap..

Persediaan insulin yang lama boleh didapati dalam pelbagai bentuk dos yang mempunyai kesan hipoglikemik dengan jangka masa yang berbeza (dari 10 hingga 36 jam). Kesan yang berpanjangan mengurangkan jumlah suntikan harian. Mereka biasanya dihasilkan dalam bentuk penggantungan yang diberikan hanya secara subkutan atau intramuskular. Dengan koma diabetes dan keadaan pramatang, ubat yang berpanjangan tidak digunakan.

Sediaan insulin gabungan adalah penggantungan yang terdiri daripada insulin bertindak pendek larut neutral dan insulin-isophan (jangka masa sederhana) dalam perkadaran tertentu. Kombinasi insulin dengan jangka masa yang berbeza dalam satu ubat membolehkan anda menyelamatkan pesakit daripada dua suntikan dengan penggunaan ubat yang berasingan..

Petunjuk. Petunjuk utama untuk penggunaan insulin adalah diabetes mellitus tipe 1, tetapi dalam keadaan tertentu juga diresepkan untuk diabetes mellitus tipe 2, termasuk dengan ketahanan terhadap agen hipoglikemik oral, dengan penyakit bersamaan yang teruk, sebagai persediaan untuk intervensi pembedahan, koma diabetes, dan diabetes pada wanita hamil. Insulin bertindak pendek digunakan bukan sahaja pada diabetes mellitus, tetapi juga dalam beberapa proses patologi lain, misalnya, dengan keletihan umum (sebagai agen anabolik), furunculosis, tirotoksikosis, penyakit perut (atony, gastroptosis), hepatitis kronik, bentuk awal sirosis, serta dengan beberapa penyakit mental (pengenalan dos insulin yang besar - yang disebut koma hipoglikemik); kadangkala digunakan sebagai komponen penyelesaian "polarisasi" yang digunakan untuk merawat kegagalan jantung akut.

Insulin adalah rawatan khusus untuk diabetes. Rawatan diabetes dijalankan mengikut skema yang dikembangkan khas menggunakan sediaan insulin dengan jangka masa tindakan yang berbeza. Pilihan ubat bergantung kepada keparahan dan ciri-ciri perjalanan penyakit, keadaan umum pesakit, dan pada kadar permulaan dan jangka masa kesan hipoglikemik ubat..

Semua sediaan insulin digunakan tertakluk kepada pematuhan wajib terhadap diet dengan batasan nilai tenaga makanan (dari 1700 hingga 3000 kcal).

Semasa menentukan dos insulin, mereka dipandu oleh tahap glukosa puasa dan pada siang hari, serta tahap glukosuria pada siang hari. Pemilihan dos akhir dilakukan di bawah kawalan penurunan hiperglikemia, glukosuria, serta keadaan umum pesakit.

Kontraindikasi Insulin dikontraindikasikan dalam penyakit dan keadaan yang berlaku dengan hipoglikemia (misalnya, insulinoma), pada penyakit akut hati, pankreas, ginjal, ulser gastrik dan duodenum, kecacatan jantung yang dapat dikompensasi, dalam kekurangan koronari akut dan beberapa penyakit lain.

Gunakan semasa mengandung. Rawatan ubat utama untuk diabetes semasa kehamilan adalah terapi insulin, yang dilakukan di bawah pengawasan ketat. Pada diabetes jenis 1, rawatan insulin diteruskan. Dengan diabetes jenis 2, agen hipoglikemik oral dibatalkan dan terapi diet dijalankan..

Gestational diabetes mellitus (diabetes hamil) adalah gangguan metabolisme karbohidrat yang pertama kali berlaku semasa kehamilan. Diabetes mellitus kehamilan disertai dengan peningkatan risiko kematian perinatal, kejadian malformasi kongenital, serta risiko diabetes berkembang 5-10 tahun setelah kelahiran. Rawatan diabetes kehamilan bermula dengan terapi diet. Apabila terapi diet tidak berkesan, insulin digunakan.

Bagi pesakit dengan diabetes mellitus kehamilan atau kehamilan, adalah penting untuk menjaga peraturan proses metabolik yang mencukupi sepanjang kehamilan. Keperluan untuk insulin dapat berkurang pada trimester pertama kehamilan dan meningkat pada trimester kedua - ketiga. Semasa melahirkan dan segera setelah mereka, keperluan insulin dapat menurun secara mendadak (risiko terkena hipoglikemia meningkat). Dalam keadaan ini, pemantauan glukosa darah perlu dilakukan dengan teliti.

Insulin tidak melintasi penghalang plasenta. Walau bagaimanapun, antibodi IgG ibu terhadap insulin melalui plasenta dan cenderung menyebabkan hiperglikemia janin dengan meneutralkan insulin yang dikeluarkan olehnya. Sebaliknya, pemisahan insulin - kompleks antibodi yang tidak diingini boleh menyebabkan hiperinsulinemia dan hipoglikemia pada janin atau bayi baru lahir. Telah ditunjukkan bahawa peralihan dari sediaan insulin sapi / babi ke persiapan monokomponen disertai dengan penurunan titer antibodi. Sehubungan itu, semasa kehamilan, disyorkan untuk menggunakan persediaan insulin manusia sahaja.

Analog insulin (seperti ubat lain yang baru dikembangkan) diresepkan dengan berhati-hati semasa kehamilan, walaupun tidak ada data yang boleh dipercayai mengenai kesan buruk. Sesuai dengan cadangan FDA (Pentadbiran Makanan dan Dadah) yang diterima umum, menentukan kemungkinan menggunakan ubat semasa kehamilan, persiapan insulin oleh kesannya pada janin termasuk dalam kategori B (kajian pembiakan haiwan tidak mendedahkan kesan buruk pada janin, tetapi kajian yang mencukupi dan dikawal ketat pada wanita hamil wanita), atau ke kategori C (kajian pembiakan haiwan mendedahkan kesan buruk pada janin, dan kajian yang mencukupi dan terkawal ketat pada wanita hamil belum dilakukan, tetapi kemungkinan manfaat yang berkaitan dengan penggunaan ubat pada wanita hamil dapat membenarkan penggunaannya, walaupun kemungkinan risiko). Jadi, insulin lispro tergolong dalam kelas B, dan insulin aspart dan insulin glargine tergolong dalam kelas C.

Komplikasi terapi insulin. Hipoglikemia. Pengenalan dos yang terlalu tinggi, serta kekurangan pengambilan karbohidrat dengan makanan, boleh menyebabkan keadaan hipoglikemik yang tidak diingini, koma hipoglikemik boleh berlaku dengan kehilangan kesedaran, kejang dan kemurungan aktiviti jantung. Hipoglikemia juga boleh timbul kerana tindakan faktor-faktor tambahan yang meningkatkan kepekaan insulin (misalnya, kekurangan adrenal, hipopituitarisme) atau peningkatan pengambilan glukosa oleh tisu (aktiviti fizikal).

Gejala awal hipoglikemia, yang sebahagian besarnya dikaitkan dengan pengaktifan sistem saraf simpatik (gejala adrenergik), termasuk takikardia, peluh sejuk, gemetar, dengan pengaktifan sistem parasimpatis - rasa lapar, mual, dan sensasi kesemutan di bibir dan lidah. Pada tanda-tanda pertama hipoglikemia, tindakan segera diperlukan: pesakit harus minum teh manis atau makan beberapa keping gula. Dengan koma hipoglikemik, larutan glukosa 40% dalam jumlah 20-40 ml atau lebih disuntik ke dalam vena sehingga pesakit keluar dari koma (biasanya tidak lebih dari 100 ml). Hipoglikemia juga dapat diatasi dengan pemberian glukagon intramuskular atau subkutan..

Peningkatan berat badan semasa terapi insulin dikaitkan dengan penghapusan glukosuria, peningkatan kandungan kalori sebenar makanan, peningkatan selera makan dan rangsangan lipogenesis di bawah pengaruh insulin. Sekiranya anda mengikuti prinsip pemakanan yang baik, kesan sampingan ini dapat dielakkan..

Penggunaan sediaan hormon moden yang sangat disucikan (terutamanya sediaan insulin manusia yang direkayasa secara genetik) jarang sekali menyebabkan perkembangan fenomena ketahanan dan alergi terhadap insulin, namun kes seperti itu tidak dikecualikan. Perkembangan reaksi alergi akut memerlukan terapi desensitisasi segera dan penggantian ubat. Apabila reaksi terhadap sediaan insulin babi / babi berkembang, mereka harus diganti dengan sediaan insulin manusia. Reaksi tempatan dan sistemik (pruritus, ruam tempatan atau sistemik, pembentukan nodul subkutan di tempat suntikan) dikaitkan dengan pemurnian insulin yang tidak mencukupi dari kekotoran atau dengan penggunaan insulin sapi atau babi yang berbeza dalam urutan asid amino dari manusia.

Reaksi alahan yang paling biasa adalah kulit, dimediasi oleh antibodi IgE. Reaksi alergi sistemik, serta ketahanan insulin yang dimediasi oleh antibodi IgG, jarang diperhatikan.

Gangguan penglihatan. Kesalahan pembiasan sementara berlaku pada awal terapi insulin dan lulus secara bebas dalam 2-3 minggu.

Bengkak. Pada minggu-minggu pertama terapi, edema kaki sementara juga berlaku kerana pengekalan cecair di dalam badan, yang disebut edema insulin.

Reaksi tempatan termasuk lipodistrofi di tempat suntikan berulang (komplikasi yang jarang berlaku). Peruntukkan lipoatrofi (hilangnya deposit lemak subkutan) dan lipohipertrofi (peningkatan pemendapan lemak subkutan). Kedua-dua negeri ini mempunyai sifat yang berbeza. Lipoatrophy - reaksi imunologi, terutamanya disebabkan oleh penggunaan insulin yang tidak disucikan yang tidak asli, pada masa ini secara praktikal tidak berlaku. Lipohipertrofi juga berkembang apabila sediaan insulin manusia yang sangat disucikan digunakan dan boleh berlaku jika teknik pentadbiran terganggu (sediaan sejuk, alkohol masuk ke bawah kulit), dan juga disebabkan oleh tindakan tempatan anabolik ubat itu sendiri. Lipohipertrofi menimbulkan kecacatan kosmetik, yang menjadi masalah bagi pesakit. Di samping itu, kerana kecacatan ini, penyerapan ubat terganggu. Untuk mengelakkan perkembangan lipohipertrofi, disarankan untuk sentiasa menukar tempat suntikan dalam kawasan yang sama, meninggalkan jarak antara dua tusukan sekurang-kurangnya 1 cm.

Reaksi tempatan seperti sakit di tempat suntikan mungkin diperhatikan..

Interaksi. Persediaan insulin dapat digabungkan antara satu sama lain..

Banyak ubat boleh menyebabkan hipo- atau hiperglikemia, atau mengubah reaksi pesakit diabetes menjadi rawatan. Interaksi yang mungkin dilakukan dengan penggunaan insulin secara serentak dengan ubat lain harus dipertimbangkan. Ejen penghalang alfa-adrenergik dan agonis beta-adrenergik meningkatkan rembesan insulin endogen dan meningkatkan kesan ubat. Kesan hipoglikemik insulin ditingkatkan oleh agen hipoglikemik oral, salisilat, perencat MAO (termasuk furazolidone, procarbazine, selegiline), perencat ACE, bromokriptin, oktreotida, sulfanilamides, steroid anabolik (terutamanya oksandrolon, meningkatkan kepekaan dan ketahanan tisu) dan kepada glukagon, yang membawa kepada hipoglikemia, terutamanya dalam hal ketahanan insulin; mungkin perlu mengurangkan dos insulin), analog somatostatin, guanethidine, disopyramide, clofibrate, ketoconazole, persiapan lithium, mebendazole, pentamidine, pyridoxine, propoxifen, phenylfilfinfilfilfin, persediaan litium, sediaan kalsium, tetrasiklin. Chloroquine, quinidine, quinine mengurangkan kerusakan insulin dan dapat meningkatkan kepekatan insulin darah dan meningkatkan risiko hipoglikemia.

Inhibitor karbonat anhidrase (terutamanya asetazolamid), merangsang sel β pankreas, mendorong pembebasan insulin dan meningkatkan kepekaan reseptor dan tisu terhadap insulin; walaupun penggunaan ubat ini dengan insulin secara serentak dapat meningkatkan kesan hipoglikemik, kesannya mungkin tidak dapat diramalkan.

Sejumlah ubat menyebabkan hiperglikemia pada orang yang sihat dan memperburuk perjalanan penyakit pada pesakit diabetes mellitus. Kesan hipoglikemik insulin menjadi lemah: ubat antiretroviral, asparaginase, kontraseptif hormon oral, glukokortikoid, diuretik (thiazide, asid etakrilik), heparin, antagonis N2-reseptor, sulfinpyrazone, antidepresan trisiklik, dobutamine, isoniazid, calcitonin, niasin, simpatomimetik, danazole, clonidine, BKK, diazoxide, morfin, fenitoin, somatotropin, hormon tiroid, derivatif fenotiazin, etanol, nikotin.

Glukokortikoid dan epinefrin mempunyai kesan yang berlawanan dengan insulin pada tisu periferal. Jadi, penggunaan glukokortikoid sistemik yang berpanjangan dapat menyebabkan hiperglikemia, hingga diabetes mellitus (diabetes steroid), yang dapat diperhatikan pada sekitar 14% pesakit yang menggunakan kortikosteroid sistemik selama beberapa minggu atau dengan penggunaan kortikosteroid topikal yang berpanjangan. Sebilangan ubat menghalang rembesan insulin secara langsung (fenitoin, klonidin, diltiazem) atau dengan mengurangkan simpanan kalium (diuretik). Hormon tiroid mempercepat metabolisme insulin.

Penyekat beta, agen hipoglikemik oral, glukokortikoid, etanol, salisilat mempengaruhi tindakan insulin dengan ketara dan kerap..

Etanol menghalang glukoneogenesis di hati. Kesan ini diperhatikan pada semua orang. Sehubungan itu, harus diingat bahawa penyalahgunaan minuman beralkohol pada latar belakang terapi insulin dapat menyebabkan perkembangan keadaan hipoglikemik yang teruk. Sebilangan kecil alkohol yang diambil bersama makanan biasanya tidak menimbulkan masalah..

Penyekat beta dapat menghalang rembesan insulin, mengubah metabolisme karbohidrat, dan meningkatkan daya tahan insulin periferal, yang menyebabkan hiperglikemia. Namun, mereka juga dapat menghambat tindakan katekolamin pada glukoneogenesis dan glikogenolisis, yang dikaitkan dengan risiko reaksi hipoglikemik yang teruk pada pesakit diabetes mellitus. Lebih-lebih lagi, mana-mana penyekat beta dapat menutupi gejala adrenergik yang disebabkan oleh penurunan glukosa darah (termasuk gegaran, berdebar-debar), sehingga mengganggu pengenalan hipoglikemia pada masa pesakit. Beta selektif1-penyekat adrenergik (termasuk acebutolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, metoprolol) menunjukkan kesan ini pada tahap yang lebih rendah.

NSAID dan salisilat dalam dos tinggi menghalang sintesis prostaglandin E (yang menghalang rembesan insulin endogen) dan dengan itu meningkatkan rembesan insulin basal, meningkatkan kepekaan sel-sel pankreas terhadap glukosa; kesan hipoglikemik dengan penggunaan serentak mungkin memerlukan penyesuaian dos NSAID atau salisilat dan / atau insulin, terutamanya dengan perkongsian yang berpanjangan.

Pada masa ini, sebilangan besar persediaan insulin dihasilkan, termasuk diperoleh dari pankreas haiwan dan disintesis oleh teknik genetik. Ubat pilihan untuk terapi insulin adalah insulin manusia yang diselaraskan secara genetik dengan antigenikiti minimum (aktiviti imunogenik), serta analog insulin manusia.

Persediaan insulin boleh didapati dalam botol kaca, ditutup dengan hermetikal dengan penyumbat getah dengan aluminium break-in, yang disebut khas picagari insulin atau pen jarum suntik. Semasa menggunakan pen jarum suntik, sediaannya terdapat dalam botol kartrij khas (penfillas).

Bentuk insulin intranasal dan persiapan insulin untuk pentadbiran oral sedang dikembangkan. Dengan gabungan insulin dengan pencuci dan pemberian dalam bentuk aerosol ke mukosa hidung, tahap plasma yang berkesan dicapai secepat bolus intravena. Persediaan insulin untuk penggunaan intranasal dan oral sedang dalam proses atau sedang menjalani ujian klinikal.

Farmakologi Asas dan Klinikal / Ed. B.G. Katsunga; trans. dari bahasa Inggeris di bawah editorial E.E. Zvartau: dalam 2 jilid. - M.-SPb.: Dialek Binom-Nevsky, 1998.- T. 2.- S. 181-194.

Balabolkin M.I., Klebanova E.M., Kreminskaya V.M. Diabetes mellitus: aspek moden diagnosis dan rawatan / Doktor; di bawah editorial G.L. Vyshkovsky.-2005.- M.: RLS-2005, 2004.- 960 p. (Siri Daftar Produk Perubatan Radar Rusia).

Balabolkin M.I., Petunina N.A., Telnova M.E., Klebanova E.M., Antonova K.V. Peranan terapi insulin dalam mengimbangi diabetes mellitus // barah payudara. 2007. - T. 15.- No. 27 (308). - S. 2072-2077.

Vinogradov V.M., Katkova E.B., Mukhin E.A. Farmakologi dengan formulasi / Ed. V.M. Vinogradova.- Edisi ke-4, Rev.- St. Petersburg: SpetsLit, 2006.- S. 684-692.

Farmakologi Klinikal menurut Goodman dan Gilman / Di bawah umum. ed. A.G. Gilman, ed. J. Hardman dan L. Limberd. Per. dari Bahasa Inggeris.- M.: Practice, 2006.- S. 1286-1305.

Mashkovsky M.D. Ubat-ubatan: dalam 2 jilid - edisi ke-14 - M: New Wave, 2000.- T. 2.- S. 13-17.

Mikhailov I.B. Buku Panduan Farmakologi Klinikal: Panduan untuk Pakar Perubatan.- St. Petersburg: Tome, 2001.- S. 562-570.

Farmakoterapi rasional penyakit endokrin dan gangguan metabolik: Tangan. kerana berlatih doktor / I.I. Datuk, G.A. Melnichenko, E.N. Andreeva, S.D. Arapova et al.; di bawah umum. ed. I.I. Dedova, G.A. Melnichenko.- M.: Litterra, 2006.- S. 30-39. (Rasional Farmakoterapi: Ser. Panduan untuk Pengamal; T. 12).

Daftar Produk Perubatan Pesakit Rusia / Ed. G.L. Vyshkovsky.- M.: RLS-2006, 2005.- S. 68-72.

Sergeev P.V., Shimanovsky N.L., Petrov V.I. Penerima bahan aktif secara fisiologi: Monograf - M.-Volgograd: Seven Winds, 1999.- S. 497-504.

Garis panduan persekutuan untuk penggunaan ubat-ubatan (sistem formulari) / Ed. A.G. Chuchalina, Yu.B. Belousova, V.V. Yasnetsova.- Isu. VIII.- M.: ECHO, 2007.- S. 354-363.

Kharkevich D.A. Farmakologi: Buku teks. - Edisi ke-7, Disemak. dan ext.- M: Geotar-Medicine, 2003.- S. 433-438.

USP menyebarkan maklumat. V. 1.- edisi ke-23.- Micromedex, Inc., USA, 2003.- hlm 1546-1569.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes