Milgamma compositum - arahan penggunaan

Baca arahan ini dengan teliti sebelum anda mula mengambil ubat ini..
Ubat ini boleh didapati di kaunter. Untuk mencapai hasil yang optimum, ia harus digunakan dengan ketat mengikuti semua cadangan yang dinyatakan dalam arahan..
• Simpan manual, mungkin diperlukan sekali lagi..
• Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor anda..
• Rujuk doktor sekiranya keadaan anda bertambah buruk atau jika peningkatan tidak berlaku setelah menjalani rawatan.

Nombor pendaftaran:

Nama dagang penyediaan:

Nama bukan nama antarabangsa atau kumpulan:

Bentuk dos:

tablet bersalut

Struktur:

1 tablet bersalut mengandungi:
bahan aktif: benfotiamine 100 mg, pyridoxine hydrochloride 100 mg.
Penerima:
komposisi inti tablet bersalut: selulosa mikrokristalin - 222.0 mg, povidone (nilai K = 30) - 8.0 mg, gliserida separa rantai tinggi - 5.0 mg, silikon dioksida koloid - 7.0 mg, natrium croscarmellose - 3.0 mg, talc - 5.0 mg;
komposisi cengkerang:
shellac 37% dari segi bahan kering - 3.0 mg, sukrosa - 92.399 mg, kalsium karbonat - 91.675 mg, talc - 55.130 mg, gusi akasia - 14.144 mg, pati jagung - 10.230 mg, titanium dioksida (E 171) - 14.362 mg, koloid silikon dioksida - 6.138 mg, povidone (nilai K = 30) - 7.865 mg, macrogol-6000 - 2.023 mg, gliserol 85% dari segi bahan kering - 2.865 mg, polysorbate-80 - 0.169 mg, lilin glikol gunung - 0.120 mg

Penerangan:

Tablet bulat, biconvex, bersalut putih.

Kumpulan farmakoterapi:

Kod ATX:

Sifat farmakologi

Farmakodinamik:
Benfotiamine, turunan larut lemak tiamin (vitamin B1), difosforilasi dalam tubuh menjadi koenzim aktif biologi dari tiamin difosfat dan tiamin trifosfat. Thiamine diphosphate adalah koenzim piruvat decarboxylase, 2-hydroxyglutarate dehydrogenase dan transketolase, sehingga berpartisipasi dalam kitaran fosfat pentosa oksidasi glukosa (dalam pemindahan kumpulan aldehid).
Bentuk pyridoxine (vitamin B6) yang terfosforilasi - pyridoxalphosphate - adalah koenzim sejumlah enzim yang mempengaruhi semua tahap metabolisme asid amino bukan oksidatif. Pyridoxalphosphate terlibat dalam proses dekarboksilasi asid amino, dan oleh itu dalam pembentukan amina aktif secara fisiologi (contohnya, adrenalin, serotonin, dopamin, tiramina). Dengan mengambil bahagian dalam transaminasi asid amino, pyridoxalphosphate terlibat dalam proses anabolik dan katabolik (contohnya, menjadi koenzim transaminase seperti transaminase glutamat oksaloasetat, transaminase glutamat piruvat, asam gamma aminobutyric (GABA), asid α-ketogamat) dalam pelbagai reaksi penguraian dan sintesis asid amino. Vitamin B6 terlibat dalam 4 tahap metabolisme triptofan yang berbeza..

Farmakokinetik:
Apabila tertelan, sebahagian besar benfotiamine diserap dalam duodenum, yang lebih kecil - di bahagian atas dan tengah usus kecil. Benfotiamine diserap kerana resorpsi aktif pada kepekatan ≤2 μmol dan disebabkan oleh penyebaran pasif pada kepekatan ≥2 μmol. Sebagai derivatif larut lemak tiamin (vitamin B1), benfotiamine diserap lebih cepat dan lebih lengkap daripada hidroklorida tiamin larut dalam air. Di dalam usus, benfotiamine ditukarkan menjadi S-benzoylthiamine sebagai akibat dari depososforilasi fosfatase. S-benzoylthiamine larut dalam lemak, mempunyai kemampuan menembus tinggi dan diserap terutamanya tanpa berubah menjadi tiamin. Oleh kerana enzimatik debenzoylasi setelah penyerapan, tiamin dan koenzim aktif biologi tiamin difosfat dan tiamin trifosfat terbentuk. Terutama tahap koenzim ini tinggi dalam darah, hati, ginjal, otot, dan otak.
Pyridoxine (vitamin B6) dan turunannya diserap terutamanya di saluran gastrointestinal atas semasa penyebaran pasif. Dalam serum, pyridoxalphosphate dan pyridoxal terikat pada albumin. Sebelum penembusan melalui membran sel, fosfat piridoksal yang terikat pada albumin dihidrolisis oleh fosfatase alkali untuk membentuk piridoksal.
Kedua-dua vitamin ini dikeluarkan terutamanya dalam air kencing. Kira-kira 50% tiamin diekskresikan tidak berubah atau sebagai sulfat. Selebihnya terdiri daripada beberapa metabolit, di antaranya asid thiamik, asid metilthiazoasetik dan piramina diasingkan. Separuh hayat purata (t½) dari darah benfotiamine adalah 3.6 jam. Waktu paruh pyridoxine apabila diambil secara lisan adalah kira-kira 2-5 jam. Separuh hayat biologi tiamin dan piridoksin adalah kira-kira 2 minggu.

Petunjuk untuk digunakan:

Penyakit neurologi dengan kekurangan vitamin B1 dan B6 yang disahkan.

Kontraindikasi:

Peningkatan kepekaan individu terhadap tiamin, benfotiamin, piridoksin atau komponen ubat lain.
Tempoh kehamilan dan penyusuan. (Lihat bahagian "Penggunaan selama kehamilan dan selama tempoh penyusuan"),
Kanak-kanak kerana kekurangan data.
Setiap tablet mengandungi 92.4 mg sukrosa. Oleh itu, ubat tersebut tidak boleh digunakan oleh orang-orang dengan intoleransi fruktosa kongenital, sindrom malabsorpsi glukosa dan galaktosa, atau kekurangan glukosa-isomaltase.
• Sekiranya anda mempunyai salah satu penyakit yang disenaraikan, pastikan anda berjumpa doktor sebelum mengambil ubat tersebut.

Gunakan semasa mengandung dan semasa menyusu:

penggunaan ubat ini dikontraindikasikan semasa kehamilan dan penyusuan. (Lihat bahagian "Kontraindikasi").

Dos dan pentadbiran:

Dalam.
Tablet harus dicuci dengan banyak cecair..
Melainkan jika ditetapkan oleh doktor yang hadir, orang dewasa harus mengambil 1 tablet sehari. Dalam kes-kes akut, setelah berjumpa doktor, dos boleh ditingkatkan menjadi 1 tablet 3 kali sehari.
Selepas rawatan selama 4 minggu, doktor mesti memutuskan perlunya terus mengambil ubat dalam dos yang meningkat dan mempertimbangkan untuk mengurangkan peningkatan dos vitamin Bb dan B1 hingga 1 tablet sehari. Sekiranya boleh, dos harus dikurangkan menjadi 1 tablet sehari untuk mengurangkan risiko terkena neuropati yang berkaitan dengan penggunaan vitamin B6.

Kesan sampingan:

Kekerapan kesan sampingan diedarkan mengikut urutan berikut: sangat kerap (lebih daripada 10% kes), sering (dalam 1% - 10% kes), jarang (dalam 0.1% - 1% kes), jarang (dalam 0.01% - 0, 1% kes), sangat jarang (kurang daripada 0,01% kes), serta kesan sampingan, sering tidak diketahui.
Dari sistem imun:
Jarang sekali: reaksi hipersensitiviti (reaksi kulit, gatal-gatal, urtikaria, ruam kulit, sesak nafas, edema Quincke, kejutan anafilaksis). Dalam beberapa kes, sakit kepala.
Dari sistem saraf:
Kekerapannya tidak diketahui (laporan spontan tunggal): neuropati deria periferi dengan penggunaan ubat yang berpanjangan (lebih dari 6 bulan).
Dari saluran gastrousus:
Sangat jarang berlaku: loya.
Pada bahagian kulit dan lemak subkutan:
Kekerapan tidak diketahui (laporan spontan tunggal): jerawat, berpeluh meningkat.
Dari sistem kardiovaskular:
Kekerapan tidak diketahui (mesej tunggal spontan): takikardia.
• Sekiranya terdapat kesan sampingan yang ditunjukkan dalam arahan, atau anda melihat kesan sampingan lain yang tidak disenaraikan dalam arahan, maklumkan kepada doktor anda.

Overdosis:

Gejala berlebihan.
Memandangkan tahap terapi yang luas, overdosis benfotiamine apabila diberikan secara oral tidak mungkin.
Mengambil dos pyridoxine (vitamin B6) yang tinggi untuk jangka masa yang pendek (pada dos lebih dari 1 g sehari) boleh menyebabkan kesan neurotoksik jangka pendek. Apabila menggunakan ubat pada dos 100 mg sehari selama lebih dari 6 bulan, neuropati juga mungkin berlaku. Overdosis, sebagai peraturan, memanifestasikan dirinya dalam bentuk perkembangan polyneuropathy deria, yang mungkin disertai oleh ataksia. Mengambil ubat dalam dos yang sangat tinggi boleh menyebabkan kejang. Pada bayi baru lahir dan bayi, ubat ini boleh mempunyai kesan penenang yang kuat, menyebabkan hipotensi dan kegagalan pernafasan (dyspnea, apnea).
Rawatan berlebihan.
Apabila mengambil pyridoxine dalam dos melebihi 150 mg / kg berat badan, disarankan untuk mendorong muntah dan mengambil arang aktif. Provokasi muntah paling berkesan pada 30 minit pertama selepas mengambil ubat. Langkah kecemasan mungkin diperlukan..

Interaksi dengan ubat lain:

Pada dos terapeutik, pyridoxine (vitamin B6) dapat mengurangkan kesan levodopa. Penggunaan antagonis pyridoxine secara serentak (mis. Hydralazine, isoniazid, penicillamine, cycloserine), penggunaan alkohol dan penggunaan kontraseptif oral yang mengandung estrogen yang berpanjangan boleh menyebabkan kekurangan vitamin B6 dalam tubuh.
Apabila diambil serentak dengan fluorouracil, penyahaktifan tiamin (vitamin B1) diperhatikan, kerana fluorouracil secara kompetitif menghalang fosforilasi tiamin kepada difosfat tiamin.

Arahan khas:

Apabila menggunakan ubat pada dos 100 mg sehari selama lebih dari 6 bulan, perkembangan neuropati periferi deria adalah mungkin.

Keupayaan untuk mempengaruhi kadar reaksi semasa memandu kenderaan atau mekanisme lain.

Tidak ada amaran mengenai penggunaan ubat tersebut oleh pemandu kenderaan dan orang yang bekerja dengan mesin yang berpotensi berbahaya..

Borang pelepasan:

tablet bersalut.
15 tablet, bersalut, dalam pek lepuh (lepuh) filem PVC / PVDC dan aluminium foil.
1, 2 atau 4 lepuh (masing-masing 15 tablet bersalut), bersama dengan arahan penggunaan dalam kotak kadbod.

Semasa mengemas di ZAO Rainbow Production, Rusia:
1, 2 atau 4 lepuh (masing-masing 15 tablet bersalut), bersama dengan arahan penggunaan dalam kotak kadbod.

Keadaan simpanan:

Pada suhu tidak melebihi 25 ° C.
Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak..

Jangka hayat:

5 tahun.
Jangan gunakan selepas tarikh luput.

Syarat percutian:

Pembebasan over-the-counter.

Pemilik sijil pendaftaran:

Werwag Pharma GmbH & Co. KG,
Calver Strasse 7, 71034 Beblingen, Jerman.

Perwakilan / Organisasi yang menerima tuntutan:

Pejabat perwakilan Verwag Pharma GmbH & Co. KG di Rusia,
117587, Moscow, jalan raya Warsawa, 125 Zh., Bangunan. 6.

Pengilang:

Mauermann - Arzneimittel KG, Jerman / Mauermann - Arzneimittel KG, Jerman.
Heinrich-Knot-Strasse 2, 82343 Peking, Jerman.
St. Sebastian Strasse 13, 82343 Ashering, Jerman.

Semasa mengemas di ZAO Rainbow Production, Rusia:
Pengilang

Mauermann - Arzneimittel KG, Jerman / Mauermann - Arzneimittel KG, Jerman.

Packer (pembungkusan sekunder) dan mengeluarkan kawalan kualiti
CJSC "Pengeluaran Pelangi", Rusia, 197229, St. Petersburg, ul. Kuda 3rd Lahta, 48, bangunan 7, menyala. DAN.

Milgamma - tablet - arahan penggunaan

Menurut arahan penggunaan tablet Milgamma, kekurangan vitamin B akan dihilangkan, diet diperkaya dengan tiamin dan piridoksin. Dengan pengambilan makanan yang tidak mencukupi, penyerapan yang lemah dan ketidakseimbangan simbion usus, perlu memberi vitamin dari luar.

Tablet Milgamma - arahan

Seorang pengeluar dari Jerman menghasilkan dua varian vitamin Milgamma dalam tablet dengan arahan penggunaan. Matlamat formulasi tablet adalah untuk mengisi kekurangan vitamin B1 (tiamin) dan B6 (piridoksin). Peranan vitamin:

 • tiamin diperlukan untuk ujung saraf dan kumpulan konduksi. Tanpanya, kepekaan kulit hilang, motilitas gastrointestinal dan degupan jantung terganggu;
 • pyridoxine mengatur metabolisme protein, pembentukan darah, keadaan kulit, kuku, rambut.

Penggunaan ubat ini disarankan apabila:

 • polyavitaminosis kumpulan B yang terbukti;
 • kerosakan pada saraf periferal (muka, trigeminal, serviks, intercostal, lumbosacral, sciatic);
 • sakit otot asal tidak diketahui.

Oleh kerana kesan sampingan - alergi, ruam kulit, sakit kepala, mual, gangguan irama jantung, tidak digalakkan menggunakan:

 • semasa tempoh kehamilan dan penyusuan;
 • sehingga dewasa;
 • dengan patologi metabolisme karbohidrat;
 • hipersensitif terhadap komposisi ubat;
 • dengan kegagalan jantung.

Ubat ini tidak mempengaruhi kemampuan memandu kereta dan aktiviti lain dengan perhatian yang meningkat. Overdosis dicatat dalam kes-kes yang luar biasa dan ditunjukkan oleh penyimpangan kepekaan, kelemahan otot. Pada tanda pertama dos berlebihan, minum satu liter air, mendorong muntah dengan menekan akar lidah. Seterusnya, ambil arang batu serbuk yang diaktifkan dari pengiraan: tablet per 10 kg berat.

Tablet Milgamma - harga

Kos tablet Milgamma Compositum di Rusia, Ukraine, Belarus, Kazakhstan adalah berbeza. Jadual menunjukkan penyebaran harga dari segi rubel Rusia.

Harga, sapu.Untuk 30 kepingUntuk 60 keping
Rusia6001100
Belarus8001400
Kazakhstan7001200
Ukraine8001400

Harga tablet Milgamma lebih kurang sama di pelbagai negara.

Komposisi tablet Milgamma

Perbezaan komposisi variasi ubat Milgamma ditunjukkan dalam jadual.

DadahKomposit MilgammaMilgamma Mono 300
Bahan aktifBenfotiamine 100 mg

Pyridoxine hidroklorida 100 mg

Benfotiamine 300 mg
BorangBiji jeli putih bulatPil berlekuk panjang putih
Borang pelepasan15 tablet dalam lepuh10 tablet dalam lepuh
Ketersediaan di farmasi Persekutuan Rusiaterdapattidak

Dalam arahan rasmi penggunaan tablet Milgamma, bahan benfotiamine dinyatakan sebagai prekursor tiamin yang larut dalam minyak. Lebih cepat daripada tiamin dibelah dan diserap oleh usus kecil, memasuki aliran darah umum dan mempunyai kesan terapeutik. Ia tidak terkumpul dalam tisu, dikeluarkan dalam air kencing. Ia melintasi plasenta dan terdapat dalam susu ibu..

Tablet Milgamma Compositum - arahan penggunaan

Ubat ini digunakan pada orang dewasa di luar tahap kehamilan dan menyusui, dengan hipovitaminosis yang ditetapkan, tanpa alergi, gangguan metabolik dan irama jantung. Skema pengambilan Dragee dalam jadual.

Rejimen rawatanGejala akutTerapi penyelenggaraan
Dos ubat3 tablet / hari1 tablet / hari
Kursus rawatan4 minggu6 bulan

Setiap drage yang diambil dicuci dengan 200 ml air masak suam. Dos dan jangka masa rawatan dipilih oleh doktor mengikut petunjuk individu.

Tablet Milgamma Compositum - arahan penggunaan dan ulasan

Ulasan mengenai Milgamma Compositum membuktikan populariti ubat tersebut.

Arahan penggunaan MILGAMMA ® COMPOSITUM (MILGAMMA ® COMPOSITUM)

Bentuk pelepasan, komposisi dan pembungkusan

tab. sarung, 100 mg + 100 mg: 15, 30 atau 60 pcs..
Reg. No: 8094/07/12/17/18 dari 05/03/2017 - Tempoh sah reg. rentak tidak terhad

Tablet bersalut1 tab.
benfotiamine (derivatif larut lemak vit. B 1)100 mg
pyridoxine hidroklorida (Vit. B 6)100 mg

Eksipien: selulosa mikrokristal, silikon dioksida koloid anhidrat, natrium croscarmellose, povidone K30, gliserida rantai panjang separa, talc.

Komposisi shell: shellac, sukrosa, kalsium karbonat (E170), talc, serbuk akasia, pati jagung, titanium dioksida (E171), silikon dioksida koloid anhidrat, povidone K30, makrogol 6000, gliserol 85%, polysorbate 80, lilin glikol gunung.

15 keping. - lepuh (1) - bungkusan kadbod.
15 keping. - lepuh (2) - bungkusan kadbod.
15 keping. - lepuh (4) - bungkusan kadbod.

kesan farmakologi

Kandungan tiamin dalam tubuh manusia kira-kira 30 mg. Oleh kerana kadar metabolisme yang tinggi dan pemendapan tiamin yang terhad, pengambilan hariannya dalam kuantiti yang mencukupi diperlukan..

Kekurangan tiamin sering dijumpai pada remaja, orang tua, dengan penyalahgunaan alkohol, pada pesakit yang menjalani hemodialisis, setelah pembedahan gastrousus, dengan kekurangan zat makanan yang berpanjangan, kekurangan diet dan pemakanan parenteral. Keperluan minimum tiamin pada manusia ialah 0.2-0.3 mg / 1000 kcal. Untuk mengelakkan kekurangan vitamin B 1, pengisian hariannya mestilah 1.3-1.5 mg / hari pada lelaki, 1.1-1.3 mg pada wanita. Semasa mengandung, tambahan 0.3 mg vitamin B 1 sehari diperlukan, semasa menyusui - 0.5 mg / hari.

Kandungan vitamin B 6 dalam tubuh manusia adalah 40-150 mg, 1.7-2.6 mg diekskresikan dalam air kencing, peredaran hepatik usus 2.2-2.4%.

Keperluan untuk vitamin B 6 bergantung pada jumlah protein yang diambil dan meningkat dengan peningkatan penggunaan. Keperluan untuk vitamin B 6 pada lelaki adalah 2,3 mg / hari, pada wanita - 2 mg / hari. Tambahan 1 mg / hari disyorkan untuk wanita hamil, 0.6 mg / hari untuk wanita menyusui.

Vitamin B 1 dan B 6 tergolong dalam vitamin B. Kekurangannya dapat dibuktikan menggunakan kaedah biokimia. Oleh kerana kekurangan vitamin ini dalam tubuh manusia, pengambilannya harus dilakukan setiap hari.

Kriteria utama kekurangan vitamin B 1:

 • penurunan kepekatan tiamin dalam seluruh darah dan plasma, penurunan ekskresi tiamin dalam air kencing, penurunan aktiviti transketolase, dan peningkatan koefisien pengaktifan transketolase eritrosit.

Kriteria kekurangan vitamin B 6 adalah peningkatan perkumuhan xanthine setelah pemuatan triptofan, penurunan perkumuhan asid 4-pyridoxic, penurunan piridoksin serum dan 5'-fosfat piridoksin, peningkatan koefisien pengaktifan transaminase glutamat-oksalat asetat dalam sel darah merah.

Derivatif biologi aktif tiamin dan turunan benfothiamine larut lemaknya, tiamina pirofosfat dan tiamin trifosfat memainkan peranan penting dalam metabolisme karbohidrat, menjadi koenzim piruvat decarboxylase, 2-oxoglutarate dehydrogenase dan transketolase. Dalam kitaran fosfat pentosa, pirofosfat tiamin terlibat dalam pemindahan kumpulan aldehid.

Vitamin B 6 dalam bentuk fosforilasi (pyridoxal-5'-fosfat) dimasukkan sebagai koenzim dalam pelbagai enzim yang terlibat dalam metabolisme asid amino bukan oksidatif. Terlibat dalam proses dekarboksilasi, ia mengambil bahagian dalam pembentukan amina aktif secara fisiologi (contohnya, adrenalin, histamin, serotonin, dopamin, tiramina), mengambil bahagian dalam reaksi transaminasi dalam proses anabolik dan katabolik (contohnya, sebagai bahagian glutamat-oksalasetat-transaminase, glutamat-piruvat transaminase, alpha-ketoglutarate-transaminases).

Vitamin B 6 terlibat dalam empat tahap metabolisme triptofan. Dalam sintesis hemoglobin, vitamin B 6 memangkinkan pembentukan asid alpha-amino-beta-keto-adipic.

Vitamin B 1 dan B 6 berkait rapat dalam tindak balas biokimia antara mereka dan selebihnya dari vitamin B yang lain.

Dalam model haiwan eksperimen, kesan analgesik untuk kedua-dua vitamin ditunjukkan..

Menurut hasil kajian eksperimen pada haiwan, kesan antinoceptive vitamin B 1 (benfotiamine) ditunjukkan. Dalam rawatan alkoholisme, kesan positif pada transketolases diperhatikan. Kesan pemberian dos vitamin B 1 yang tinggi dinyatakan dalam ensefalopati Wernicke. Sebaliknya, didapati bahawa dengan berlanjutannya kesan yang merosakkan, pemberian vitamin B 1 tidak berpengaruh.

Vitamin B 6 mempengaruhi persepsi panas dan sejuk, serta fungsi serat motorik, deria dan vegetatif.

Farmakokinetik

Tiamin diserap dalam usus kecil dengan pengangkutan aktif pada kepekatan kurang dari 2 mmol, dengan penyebaran - pada kepekatan lebih dari 2 mmol.

Benfotiamine adalah analog larut lemak vitamin B 1, yang memberikan ketersediaan bio yang jauh lebih besar berbanding dengan tiamin hidroklorida larut dalam air. Benfotiamine hampir sepenuhnya diserap di duodenum dan di bahagian atas dan tengah usus kecil dan difosforilasi menjadi tiamina pirofosfat aktif dan tiamin trifosfat.

Pembahagian, Metabolisme, dan Perkumuhan

Selepas pengambilan benfotiamine, bentuk tidak aktif larut dalam lemak, di dinding usus dengan penyertaan fosfatase, dephosforilasi berlaku kepada larut lemak S-benzoylthiamine (SBT). Berbanding dengan derivatif tiamin larut dalam air, bahan ini diserap dengan lebih berkesan dan mencapai ruang intraselular dari darah yang beredar. Kemudian debenzoylasi enzimatik kepada tiamin berlaku dan penukaran seterusnya di bawah pengaruh tiamin kinase menjadi koenzim aktif, tiamin difosfat. Berbanding dengan bentuk lain derivatif tiamin larut dalam air, pentadbiran benfotiamine dapat mencapai kepekatan intramelular tiamin dan koenzim aktif yang jauh lebih tinggi. Telah terbukti bahawa koenzim aktif biologi tiamin pirofosfat dan tiamin trifosfat terbentuk di dalam badan akibat metabolisme benfotiamin.

Berdasarkan data radioautogram haiwan utuh menggunakan benfotiamine berlabel, radioaktiviti tertinggi diperhatikan di otak, miokardium dan diafragma. Vitamin B 1 menembusi janin secara aktif. Kandungannya pada janin dan bayi baru lahir lebih tinggi daripada kandungan ibu.

Metabolit utama adalah asid thiamincarboxylic, pyramine dan beberapa metabolit yang belum diketahui..

Thiamine dikeluarkan dalam air kencing.

Vitamin B 6 dan turunannya diserap dengan sangat cepat dari saluran gastrointestinal atas dengan penyebaran pasif dan disingkirkan dari badan dalam masa 2-5 jam.

Dalam peredaran sistemik, pyridoxal-5'-phosphate dan pyridoxal mengikat albumin. Bentuk pengangkutan adalah pyridoxal. Untuk melalui membran sel, pyridoxal-5'-fosfat yang terikat pada protein ditukar di bawah tindakan alkali fosfatase menjadi pyridoxal.

Vitamin B 6 melintasi penghalang plasenta, kandungannya pada janin lebih tinggi daripada pada ibu.

Milgamma Compositum: arahan penggunaan

Dragees dan tablet Milgamma Compositum digunakan untuk mengisi kekurangan vitamin B1, B6.

Kumpulan farmakologi

Vitamin B

Borang pelepasan

Dragees warna putih, bulat, bentuk biconvex, pembungkusan sel kontur filem PVC / aluminium foil, kotak kadbod.

Struktur

Komponen bertindak secara aktif:

Benfotiamine, 100 mg

Pyridoxine hidroklorida, 100 mg.

Penerima:

Omega-3 gliserida, natrium karellosa, MCC, koloid silikon dioksida, povidone, talc.

Komposisi shell: kalsium karbonat, gusi akasia, shellac, silikon dioksida koloid, gliserol, povidone, sukrosa, lilin glikol gunung, polisorbat, makrogol, pati jagung, talc, titanium dioksida.

kesan farmakologi

Metabolik, kekurangan vitamin B1, B6.

Farmakodinamik

Bahan aktif dalam Milgamma Compositum dragee, benfotiamine, adalah turunan larutan lemak tiamin (Vit. B1). Di dalam tubuh manusia, bahan aktif secara biologi ini difosforilasi dengan pembentukan koenzim aktif tiamin di- dan trifosfat. Tiamin difosfat adalah koenzim piruvat decarboxylase, transketolase dan 2-oxoglutarate dehydrogenase, yang terlibat dalam pemindahan kumpulan aldehid semasa kitaran fosfat pentosa fosfat pengoksidaan glukosa.

Vitamin B6 (bentuk fosforilasi piridoksin, atau piridoksalfosfat) adalah koenzim yang merupakan sebahagian daripada kumpulan enzim yang mempengaruhi metabolisme asid amino bukan oksidatif. Komponen aktif biologi ini mengambil bahagian dalam proses dekarboksilasi mereka dan dalam pembentukan amina aktif secara fisiologi, serta dalam transaminasi asid amino, proses anabolik dan katabolik, pelbagai reaksi sintesis dan penguraian asid amino, dalam metabolisme triptofan.

Farmakokinetik

Selepas penggunaan dalaman, sebahagian besar bahan aktif benfotiamine diserap dalam 12-p. usus, lebih kecil - bahagian atas dan tengah usus kecil. Bahan ini diserap kerana penyerapan aktif dan penyebaran pasif. Menjadi turunan tiamin larut dalam lemak, komponennya diserap lebih lengkap dan lebih cepat daripada tiamin larut air.

Di dalam usus, kerana depososforilasi fosfatase, benfothiamine ditukar menjadi S-benzoylthiamine, yang mempunyai penembusan yang tinggi. Apabila diserap, ia berubah menjadi tiamin dan koenzim aktifnya (tiamin di- dan trifosfat). Tahap tertinggi koenzim ini diperhatikan di otak, buah pinggang, hati, otot dan darah.

Vitamin B6 (pyridoxine) dan turunannya dalam proses penyebaran pasif diserap di saluran pencernaan atas. Pyridoxal dan pyridoxalphosphate dalam serum mengikat albumin. Sebelum menembus ke dalam sel, pyridoxalphosphate dihidrolisiskan oleh alkali fosfatase melalui membran sel yang terikat pada protein darah, mengakibatkan pembentukan pyridoxal.

Pyridoxine dan benfotiamine diekskresikan terutamanya dalam air kencing. Kira-kira 50% tiamin dalam bentuk sulfat atau tidak berubah, selebihnya dalam bentuk metabolit (asid thiamic, piramina, asid asetik metilazol). Separuh hayat benfotiamine adalah 3-6 jam, C1 / 2 pyridoxine, dengan penggunaan dalaman - 2-5 jam. Paruh biologi kedua-dua vitamin ini rata-rata 2 minggu.

Petunjuk untuk digunakan

Patologi neurologi yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B1 dan B6.

Kontraindikasi

 • Intoleransi glukosa kongenital;
 • Sindrom malabsorpsi glukosa-galaktosa;
 • Kekurangan glukosa-isomaltase;
 • Kehamilan dan tempoh penyusuan;
 • Hipersensitiviti terhadap komponen individu ubat;
 • Kegagalan jantung yang dikompensasi;
 • Umur kanak-kanak (kerana kekurangan data mengenai penggunaan ubat).

Dos dan pentadbiran

Dragee Milgamma Compositum adalah bentuk dos yang bertujuan untuk kegunaan dalaman. Ubat ini disyorkan untuk minum banyak air..

Dos harian untuk orang dewasa - 1 tablet. Dalam keadaan akut (diperlukan dengan kebenaran doktor), peningkatan dos hingga 3 tablet adalah mungkin (1 pc. 3 kali sehari).

Setelah empat minggu mengambil ubat, keputusan dibuat mengenai keperluan lebih lanjut untuk menggunakan ubat dalam dos yang meningkat, dan kemungkinan penurunan dos menjadi 1 tablet sehari dipertimbangkan, untuk mengelakkan perkembangan neuropati yang timbul dari penggunaan vitamin B6.

Interaksi dadah

Apabila diambil dengan levodopa, vitamin B6, yang digunakan dalam dos terapeutik, mengurangkan kesan ubat ini.

Apabila digabungkan dengan antagonis pyridoxine, kontraseptif yang mengandungi estrogen untuk penggunaan dalaman dan minuman beralkohol, kekurangan vitamin B6 berkembang.

Penggunaan ubat secara serentak dengan fluorouracil menyebabkan penyahaktifan vitamin B1, kerana penekanan kompetitif terhadap fosforilasi tiamin kepada difosfat tiamin.

Kesan sampingan

Dari sisi sistem saraf pusat: sakit kepala (jarang sekali), apabila digunakan lebih dari enam bulan - neuropati periferi sensori.

Dari sistem kardiovaskular: takikardia (sangat jarang berlaku).

Reaksi alergi (ruam, gatal, urtikaria, sesak nafas, edema Quincke, anafilaksis).

Dari saluran pencernaan: loya (sangat jarang).

Dari kulit: jerawat, hiperhidrosis (kes terpencil spontan).

Berlebihan

Semasa menggunakan dragees (tablet) Milgamma Compositum, overdosis ubat tidak mungkin. Dalam kes yang berasingan, dos tinggi vitamin B6 (pyridoxine) (lebih daripada 1 gram sehari) boleh memprovokasi perkembangan kesan neurotoksik jangka pendek. Keadaan serupa dapat diperhatikan dengan penggunaan ubat yang berpanjangan (lebih dari enam bulan) dalam dos 100 mg sehari. Dalam keadaan ini, perkembangan polyneuropathy deria, disertai dengan ataksia, adalah mungkin. Dosis tinggi ubat dalam beberapa kes memprovokasi perkembangan kejang. Pada bayi baru lahir dan anak kecil, Milgamma Compositum mempunyai kesan sedatif yang kuat, menyebabkan gangguan pernafasan (dyspnea, apnea) dan hipotensi.

Sekiranya terdapat ubat yang berlebihan, pesakit harus muntah dan mengambil enterosorben dalam masa 30 minit selepas pemberian ubat. Sekiranya perlu, terapi simptomatik kecemasan.

arahan khas

Data mengenai kesan tablet Milgamma Compositum terhadap kemampuan memandu kenderaan atau melakukan kerja yang memerlukan peningkatan perhatian dan kepantasan reaksi psikomotor belum dikenal pasti.

Syarat Percutian

Ubat ini berkaitan dengan produk yang dijual bebas.

Keadaan simpanan

Simpan di tempat yang kering dan gelap, di luar jangkauan kanak-kanak, pada suhu tidak melebihi 25 C. Jangka hayat 5 tahun. Selepas tarikh luput, ubat tersebut tidak sesuai digunakan.

Harga Milgamma Compositum

Kos purata ubat Milgamma Compositum di farmasi di Moscow ialah 650-800 rubel. (30 tablet).

Pengilang

Mauermann Artsnaymittel Franz Mauermann OCH, Jerman.

Kompositum Milgamma

Penilaian 5.0 / 5
Kecekapan
Kualiti harga
Kesan sampingan

Milgamma compositum: 3 ulasan doktor, 4 ulasan pesakit, arahan penggunaan, analog, infografik, 2 borang pelepasan.

Ulasan doktor mengenai milgam komposit

Penilaian 5.0 / 5
Kecekapan
Kualiti harga
Kesan sampingan

Ubat gabungan asli yang hebat. Saya memohon dalam skema melegakan kesakitan dan sindrom radikular tulang belakang. Bentuk tablet yang baik, tidak seperti analog. Ia sesuai dengan banyak ubat.

Pesakit yang dikendalikan sendiri, sebelum menggunakan sebarang ubat, berjumpa doktor pakar, anda mungkin mempunyai kontraindikasi terhadap komponen ubat. sihat!

Penilaian 5.0 / 5
Kecekapan
Kualiti harga
Kesan sampingan

Ubat yang sangat baik dalam terapi kompleks gangguan seperti gangguan kemurungan, serta gangguan kecemasan ringan hingga sederhana, saya juga berjaya mengambil bahagian sebagai terapi kompleks gangguan otak OCD dan organik.

Ubat padat, baik, saya gunakan terutamanya sebagai sebahagian daripada terapi kompleks.

Penilaian 5.0 / 5
Kecekapan
Kualiti harga
Kesan sampingan

"Milgamma" dalam bentuk dragee adalah vitamin kumpulan B. Ia sering digunakan dalam latihan ENT dan neurologi. Tugaskan dalam rawatan kehilangan pendengaran sensorineural akut dan kronik pada orang dewasa dan kanak-kanak.

Harganya agak mahal, tidak seperti vitamin B itu sendiri..

Sebelum digunakan, berjumpa dengan pakar. Kesan sampingan yang mungkin.

Ulasan pesakit mengenai komposit milgam

Menetapkan doktor untuk kekejangan otot. Kekejangan yang sangat kuat berlaku pada waktu malam di betis, pada malam kedua mereka berlalu, dan setelah dua tahun mereka berulang hanya beberapa kali, dan itu - semasa kehamilan. Ubat itu sangat bernilai, walaupun harganya, kerana kualiti dan kesan ubat itu tidak kisah!

Milgamma digunakan untuk merawat pelbagai manifestasi neurologi sebagai kompleks vitamin B. Khususnya, ia merangkumi vitamin B1, B6 dan B12. Berkesan dengan penggunaan diclofenac atau orthophene. Namun, "Milgamma" memiliki "ganda", yang mempunyai komposisi yang hampir sama, tetapi pada masa yang sama dua kali lebih murah. Nama komersialnya adalah Combilipen. Menurut pengalaman saya, penggunaan Milgamma dan Combilipene sebagai profilaksis tidak memberikan jaminan 100% bahawa manifestasi neurologi dapat dielakkan semasa mengambil kompleks vitamin ini. Di samping itu, harus diingat bahawa penggunaan vitamin memerlukan pematuhan dengan dos, jadi perundingan perubatan juga merupakan prasyarat untuk penggunaan ubat ini.

Ibu saya membeli pil ini. Saya bukan ahli keluarga pertama yang mula mengalami masalah belakang - sakit dan sensasi tajam, seolah-olah menembak, seperti yang mereka katakan. Pada mulanya, kesannya tidak begitu ketara, mengambil satu tablet sehari, minum banyak air. Tetapi ketika kursus berjalan, menjadi lebih mudah dan senang, dia sendiri tidak menyedari bagaimana punggung saya berhenti mengganggu saya. Milgamma menolong. Sudah tentu, terima kasih atas penjagaan dan pertolongan yang tepat pada masanya..

Ubat yang berkesan. Dia diresepkan oleh pakar neurologi, terdapat kekurangan vitamin B, gangguan tidur, ketegangan berterusan, keletihan. Saya melihat peningkatan setelah kira-kira seminggu pengambilan. Dengan vitamin sebelumnya perbezaannya sangat besar. Setelah menamatkan kursus pertama, dia menjadi lebih tenang, tidurnya kembali normal, dan "tics saraf" terasa menurun. Saya minum bulan ketiga. Suka sangat. Di kaunter penyambut tetamu, anda perlu makan siang yang ketat. Saya gembira kerana harganya berpatutan. Terdapat cukup bungkusan selama sebulan.

Borang Pelepasan

DosPembungkusanPenyimpananJualanJangka hayat
tiga puluh; 60tiga puluh; 60

Arahan penggunaan milgamma compositum

Penerangan Ringkas

Milgamma compositum adalah ubat yang mengandungi vitamin B: tiamin dan piridoksin. Digunakan dalam amalan neurologi. Sakit tulang belakang, serviks dan sendi sering disebabkan oleh kerosakan pada gentian saraf periferal. Penjanaan semula mereka dapat dilakukan hanya jika tidak ada kekurangan vitamin B. dalam tubuh. Dan kerana yang terakhir tidak memiliki kemampuan untuk berkumpul di organ dan tisu, mereka harus digunakan dalam kursus untuk mencegah penyakit saraf. Dalam penyakit sistem saraf, tiamin (B1) dan pyridoxine (B6) paling kerap diresepkan, kerana dengan latar belakang kerosakan pada serat saraf dan gangguan penularan neuromuskular, keperluan untuk vitamin ini sangat tinggi. Adalah penting bahawa kompositum Milgamma tidak mengandungi tiamin itu sendiri, tetapi pendahulunya, benfotiamine, yang berubah menjadi bentuk aktif langsung di dalam sel. Langkah sedemikian meningkatkan ketersediaan bio tiamin hingga hampir 100%, yang membolehkan anda membuat kepekatan vitamin ini secara optimum dalam neuron yang rosak. Status OTC ubat meningkatkan ketersediaannya dan membolehkan anda menggunakannya dalam rawatan diri, namun, disyorkan untuk menjalani pemeriksaan oleh pakar neurologi atau ahli terapi sebelum memulakan kursus ubat. Kelebihan ubat yang tidak dapat dinafikan adalah asas bukti yang kuat: ia telah melewati keseluruhan siri ujian klinikal dengan penuh penghormatan, di mana ia telah berulang kali menunjukkan keberkesanan dan keselamatannya.

Milgamma compositum mengurangkan keperluan ubat anti-radang bukan steroid dan analgesik kuat lain, yang berlaku terutamanya bagi orang yang menderita luka erosif ulseratif pada perut dan penyakit duodenum, hati dan buah pinggang. Penggunaan ubat untuk sakit serviks dan tulang belakang dapat mencegah kambuhnya penyakit dan memaksa pemulihan aktiviti motor sebelumnya. Ubat ini dikontraindikasikan sekiranya intoleransi individu terhadap komponen, semasa kehamilan dan penyusuan. Dalam praktik pediatrik tidak digunakan kerana kekurangan data klinikal. Mengambil ubat harus disertai dengan pengambilan air yang banyak. Dos tunggal - 1 tablet sehari. Dengan bertambahnya kesakitan, dos harian dapat meningkat tiga kali ganda. Setelah 4 hari menjalani kursus ubat, doktor memutuskan sama ada disarankan untuk meneruskannya dengan peningkatan dos dan menilai kemungkinan pengurangan dos. Ubat ini dengan berkesan melegakan sakit tulang belakang dan leher, memberikan kesan terapeutik yang stabil dan meminimumkan risiko berulang gejala. Kursus perubatan merangkumi 10 suntikan ubat Milgamma, diikuti dengan pemindahan pesakit ke kompositum Milgamma oral, yang diambil selama 2 minggu. Kaedah pencegahan ubat harus dilakukan setiap enam bulan..

Farmakologi

Penyediaan Vitamin Gabungan.

Benfotiamine, derivatif larut lemak tiamin (vitamin B1), fosforilat badan menjadi koenzim aktif biologi tiamin difosfat dan tiamin trifosfat. Thiamine diphosphate adalah koenzim piruvat decarboxylase, 2-hydroxyglutarate dehydrogenase dan transketolase, sehingga berpartisipasi dalam kitaran fosfat pentosa oksidasi glukosa (dalam pemindahan kumpulan aldehid).

Bentuk Fosforilasi Piridoksin (Vitamin B6pyridoxalphosphate - adalah koenzim sejumlah enzim yang mempengaruhi semua tahap metabolisme asid amino bukan oksidatif. Pyridoxal fosfat terlibat dalam proses dekarboksilasi asid amino, dan, oleh itu, dalam pembentukan amina aktif secara fisiologi (contohnya, adrenalin, serotonin, dopamin, tiramina). Dengan mengambil bahagian dalam transaminasi asid amino, pyridoxalphosphate terlibat dalam proses anabolik dan katabolik (sebagai contoh, menjadi koenzim transaminase seperti glutamat-oksaloasetat-transaminase, glutamat-piruvat-transaminase, asam gamma-aminobutyric (GABA), α-ketoglutar dalam pelbagai reaksi penguraian dan sintesis asid amino. Vitamin B6 terlibat dalam 4 tahap metabolisme triptofan yang berbeza.

Farmakokinetik

Sedutan dan pengedaran

Apabila tertelan, sebahagian besar benfotiamine diserap dalam duodenum, yang lebih kecil - di bahagian atas dan tengah usus kecil. Benfotiamine diserap kerana resorpsi aktif pada kepekatan ≤2 μmol dan disebabkan oleh penyebaran pasif pada kepekatan ≥2 μmol. Menjadi turunan larut lemak tiamin (vitamin B1benfotiamine diserap lebih cepat dan lebih lengkap daripada hidroklorida tiamin larut dalam air. Di dalam usus, benfotiamine ditukarkan menjadi S-benzoylthiamine sebagai akibat dari depososforilasi fosfatase. S-benzoylthiamine larut dalam lemak, mempunyai penembusan yang tinggi dan diserap, terutamanya tanpa berubah menjadi tiamin. Oleh kerana enzimatik debenzoylasi setelah penyerapan, tiamin dan koenzim aktif biologi tiamin difosfat dan tiamin trifosfat terbentuk. Terutama tahap koenzim ini tinggi dalam darah, hati, ginjal, otot, dan otak.

Pyridoxine (Vitamin B6) dan turunannya diserap terutamanya di saluran gastrointestinal atas semasa penyebaran pasif. Dalam serum, pyridoxalphosphate dan pyridoxal terikat pada albumin. Sebelum penembusan melalui membran sel, fosfat piridoksal yang terikat pada albumin dihidrolisis oleh fosfatase alkali untuk membentuk piridoksal.

Metabolisme dan perkumuhan

Kedua-dua vitamin ini dikeluarkan terutamanya dalam air kencing. Kira-kira 50% tiamin diekskresikan tidak berubah atau sebagai sulfat. Selebihnya terdiri daripada beberapa metabolit, di antaranya asid thiamik, asid metilthiazoasetik dan piramina diasingkan. Purata T1/2 dari darah benfotiamine adalah 3.6 jam.

T1/2 pyridoxine apabila diambil secara oral kira-kira 2-5 jam.Biologikal T1/2 tiamin dan piridoksin kira-kira 2 minggu.

Borang pelepasan

Tablet bersalut putih, bulat, biconvex.

1 tab.
benfotiamin100 mg
pyridoxine hidroklorida (Vit. B6)100 mg

Eksipien: selulosa mikrokristal - 222 mg, povidone (nilai K = 30) - 8 mg, trigliserida omega-3 (20%) - 5 mg, silikon dioksida koloid - 7 mg, natrium karemosa - 3 mg, talc - 5 mg.

Komposisi shell: shellac - 3 mg, sukrosa - 92.399 mg, kalsium karbonat - 91.675 mg, talc - 55.13 mg, gusi akasia - 14.144 mg, pati jagung - 10.23 mg, titanium dioksida - 14.362 mg, silikon dioksida koloid - 6.138 mg, povidone (Nilai K = 30) - 7.865 mg, makrogol 6000 - 2.023 mg, gliserol 85% - 2.865 mg, polisorbat 80 - 0.169 mg, lilin glikol gunung - 0.120 mg.

15 keping. - bungkusan lepuh (2) - bungkusan kadbod.
15 keping. - pembungkusan lepuh (4) - bungkusan kadbod.

Dos

Dragee harus diminum dan dicuci dengan banyak cecair.

Orang dewasa melantik 1 tablet / hari.

Dalam kes-kes akut, setelah berjumpa doktor, dos dapat ditingkatkan menjadi 1 tablet 3 kali / hari.

Selepas rawatan selama 4 minggu, doktor mesti memutuskan perlunya terus mengambil ubat dalam dos yang meningkat dan mempertimbangkan untuk mengurangkan dos vitamin B6 dan B1 sehingga 1 tablet / hari Sekiranya boleh, dos harus dikurangkan menjadi 1 tablet / hari untuk mengurangkan risiko terkena neuropati yang berkaitan dengan penggunaan vitamin B6.

Berlebihan

Memandangkan tahap terapi yang luas, overdosis benfotiamine apabila diberikan secara oral tidak mungkin.

Mengambil pyridoxine dalam dos tinggi (vitamin B6) untuk jangka masa yang pendek (dengan dos lebih daripada 1 g / hari) boleh menyebabkan kesan jangka pendek kesan neurotoksik. Semasa menggunakan ubat pada dos 100 mg / hari selama lebih dari 6 bulan, neuropati juga mungkin berlaku. Overdosis, sebagai peraturan, memanifestasikan dirinya dalam bentuk perkembangan polyneuropathy deria, yang mungkin disertai oleh ataksia. Mengambil ubat dalam dos yang sangat tinggi boleh menyebabkan kejang. Pada bayi baru lahir dan bayi, ubat ini boleh mempunyai kesan penenang yang kuat, menyebabkan hipotensi dan kegagalan pernafasan (dyspnea, apnea).

Apabila mengambil pyridoxine dalam dos melebihi 150 mg / kg berat badan, disarankan untuk mendorong muntah dan mengambil arang aktif. Provokasi muntah paling berkesan pada 30 minit pertama selepas mengambil ubat. Mungkin memerlukan terapi simptomatik kecemasan.

Interaksi

Dalam dos terapeutik, pyridoxine (vitamin B6) boleh mengurangkan kesan levodopa.

Penggunaan antagonis pyridoxine secara serentak (misalnya, hydralazine, isoniazid, penicillamine, cycloserine), penggunaan alkohol dan penggunaan kontraseptif oral yang mengandungi estrogen yang berpanjangan boleh menyebabkan kekurangan vitamin B6 dalam organisma.

Apabila diambil serentak dengan fluorouracil, penyahaktifan tiamin (vitamin B1), kerana fluorouracil secara kompetitif menghalang fosforilasi tiamin kepada difosfat tiamin.

Kesan sampingan

Kekerapan kesan sampingan diedarkan mengikut urutan berikut: sangat kerap (lebih daripada 10% kes), sering (dalam 1% -10% kes), jarang (dalam 0.1% -1% kes), jarang (dalam 0.01% -0.1% kes), sangat jarang (kurang daripada 0.01% kes), serta kesan sampingan yang frekuensinya tidak diketahui.

Reaksi alergi: sangat jarang - reaksi kulit, gatal-gatal, urtikaria, ruam kulit, sesak nafas, edema Quincke, kejutan anaphylactic.

Dari sistem saraf: dalam beberapa kes - sakit kepala; frekuensi tidak diketahui (laporan spontan) - neuropati deria periferi dengan penggunaan ubat yang berpanjangan (lebih dari 6 bulan).

Dari sistem pencernaan: sangat jarang - loya.

Pada bahagian kulit dan lemak subkutan: kekerapan tidak diketahui (laporan spontan tunggal) - jerawat, berpeluh meningkat.

Dari sisi sistem kardiovaskular: kekerapan tidak diketahui (laporan spontan adalah tunggal) - takikardia.

Petunjuk

 • penyakit neurologi dengan kekurangan vitamin B yang disahkan1 dan B6.

Kontraindikasi

 • kegagalan jantung dekompensasi;
 • usia kanak-kanak (kerana kekurangan data);
 • kehamilan;
 • tempoh penyusuan susu ibu;
 • hipersensitiviti terhadap tiamin, benfotiamin, piridoksin atau komponen ubat lain.

Setiap tablet mengandungi 92.4 mg sukrosa. Oleh itu, ubat tersebut tidak boleh digunakan untuk intoleransi fruktosa kongenital, sindrom malabsorpsi glukosa / galaktosa, atau kekurangan glukosa-isomaltase.

Ciri aplikasi

Kehamilan dan penyusuan

Gunakan pada kanak-kanak

arahan khas

Apabila menggunakan ubat pada dos 100 mg / hari selama lebih dari 6 bulan, neuropati periferi sensori boleh berkembang.

Pengaruh terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme kawalan

Tidak ada amaran mengenai penggunaan ubat tersebut oleh pemandu kenderaan dan orang yang bekerja dengan mesin yang berpotensi berbahaya..

Ulasan pesakit mengenai komposit milgam

Menetapkan doktor untuk kekejangan otot. Kekejangan yang sangat kuat berlaku pada waktu malam di betis, pada malam kedua mereka berlalu, dan setelah dua tahun mereka berulang hanya beberapa kali, dan itu - semasa kehamilan. Ubat itu sangat bernilai, walaupun harganya, kerana kualiti dan kesan ubat itu tidak kisah!

Milgamma digunakan untuk merawat pelbagai manifestasi neurologi sebagai kompleks vitamin B. Khususnya, ia merangkumi vitamin B1, B6 dan B12. Berkesan dengan penggunaan diclofenac atau orthophene. Namun, "Milgamma" memiliki "ganda", yang mempunyai komposisi yang hampir sama, tetapi pada masa yang sama dua kali lebih murah. Nama komersialnya adalah Combilipen. Menurut pengalaman saya, penggunaan Milgamma dan Combilipene sebagai profilaksis tidak memberikan jaminan 100% bahawa manifestasi neurologi dapat dielakkan semasa mengambil kompleks vitamin ini. Di samping itu, harus diingat bahawa penggunaan vitamin memerlukan pematuhan dengan dos, jadi perundingan perubatan juga merupakan prasyarat untuk penggunaan ubat ini.

Ibu saya membeli pil ini. Saya bukan ahli keluarga pertama yang mula mengalami masalah belakang - sakit dan sensasi tajam, seolah-olah menembak, seperti yang mereka katakan. Pada mulanya, kesannya tidak begitu ketara, mengambil satu tablet sehari, minum banyak air. Tetapi ketika kursus berjalan, menjadi lebih mudah dan senang, dia sendiri tidak menyedari bagaimana punggung saya berhenti mengganggu saya. Milgamma menolong. Sudah tentu, terima kasih atas penjagaan dan pertolongan yang tepat pada masanya..

Ubat yang berkesan. Dia diresepkan oleh pakar neurologi, terdapat kekurangan vitamin B, gangguan tidur, ketegangan berterusan, keletihan. Saya melihat peningkatan setelah kira-kira seminggu pengambilan. Dengan vitamin sebelumnya perbezaannya sangat besar. Setelah menamatkan kursus pertama, dia menjadi lebih tenang, tidurnya kembali normal, dan "tics saraf" terasa menurun. Saya minum bulan ketiga. Suka sangat. Di kaunter penyambut tetamu, anda perlu makan siang yang ketat. Saya gembira kerana harganya berpatutan. Terdapat cukup bungkusan selama sebulan.

Kompositum Milgamma

Mauermann Arzneimittel [Mauermann Artsnaymittel]

Mauermann-Artsnaymittel Franz Mauermann OHG

Arahan penggunaan

Beberapa fakta

Pada abad kesembilan belas, penyakit misterius tercatat di negara-negara Asia, yang disebut beri-beri. Kajian mengenai gejala penyakit ini, yang menampakkan diri pada atrofi otot dan gangguan fungsi muskuloskeletal, dilakukan oleh doktor dari Belanda, Christian Eikman.

Saintis menarik perhatian kepada fakta bahawa ayam yang tinggal di kawasan ini menunjukkan gejala yang sama dengan orang. Namun, setelah penggantian nutrisi, berlaku pemulihan eksperimen bulu yang ajaib. Oleh kerana ayam biasanya memakan nasi yang dikupas, dan untuk menjimatkan wang mereka diberi beras perang, coklat, Aikman dengan tepat mengatakan bahawa ubat itu ada di sekam padi. Oleh itu, vitamin 1 dikenal pasti dan kesannya yang paling penting pada tubuh manusia ditentukan, dan saintis muda itu menerima Hadiah Nobel untuk penyelidikannya.

Pada tahun lima puluhan abad yang lalu, dalam banyak eksperimen, derivatif lipofilik vitamin 1 diasingkan, lebih tahan terhadap pengoksidaan, yang dibezakan oleh penyerapan terbaik dalam badan. Dia mendapat nama allithiamine..

Dalam kajian seterusnya, pelbagai modifikasi tiamin dikembangkan, termasuk benfotiamine, yang dibezakan oleh sifat penyerapan dan bioavailabiliti yang luar biasa dalam tubuh manusia, serta peningkatan daya tahan terhadap kesan merosakkan thiaminase.

Sifat farmakologi

Ubat Milgamma compositum adalah ubat kompleks yang mengandungi benfotiamine dan pyridoxalphosphate (bentuk fosforilasi vitamin 6). Ia mempunyai tindakan yang menormalkan kekurangan vitamin 1 dan 6.

Benfotiamine adalah derivatif lipofilik vitamin 1. Dalam proses fosforilasi benfotiamin, koenzim aktif terbentuk: tiamin difosfat dan tiamin trifosfat, yang mengambil bahagian dalam banyak reaksi redoks badan.

Pyridoxalphosphate adalah enzim yang mempengaruhi metabolisme asid amino bukan oksidatif dan terlibat dalam dekarboksilasi dan transaminasi, serta sintesis dan penguraian sebatian asid amino.

Ubat ini mempunyai sifat penyerapan aktif di saluran gastrointestinal, dan diekskresikan oleh sistem kencing.

Petunjuk untuk digunakan

Petunjuk penggunaan ubat tersebut adalah penyakit yang bersifat neurologi, dengan kekurangan vitamin 1 dan 2 di dalam badan:

 • Penyakit radang saraf periferal dengan sensasi yang menyakitkan, termasuk dengan kehilangan kepekaan separa (neuritis, neuralgia).
 • Pelbagai luka ujung saraf dengan gangguan kepekaan, paresis, gangguan vegetatif (polineuropati).
 • Sakit otot.
 • Munculnya gejala negatif akibat pemampatan ujung saraf saraf tunjang.
 • Keradangan di belakang bola mata (neuritis retrobulbar).
 • Kayap.
 • Lumpuh saraf muka.
 • Penyakit neurologi sistemik.

Kontraindikasi

Kontraindikasi penggunaan ubat Milgamma compositum adalah:

 • Kehadiran intoleransi individu atau hipersensitiviti terhadap bahan yang termasuk dalam struktur ubat.
 • Kegagalan jantung yang teruk (dikompensasi).
 • Pesakit mempunyai sejarah sindrom malabsorpsi, kekurangan glukosa-isomaltosa, dan intoleransi fruktosa individu.
 • Tempoh kehamilan dan penyusuan seterusnya.
 • Umur di bawah lapan belas tahun kerana tidak ada data mengenai ujian klinikal.

Dos dan kaedah penggunaan

Ubat Milgamma compositum digunakan secara lisan, ubat harus disertakan dengan penggunaan sejumlah besar cecair.

Dos standard untuk kursus terapi adalah satu ubat setiap hari.

Setelah berunding dengan doktor, adalah mungkin untuk meningkatkan dos ubat menjadi satu tablet tiga kali sehari. Tempoh terapi adalah satu bulan, selepas itu perlu untuk mengurangkan jumlah bahan aktif kepada dos standard.

Berlebihan

Menggunakan kuantiti ubat melebihi dos terapi, dalam kes yang sangat jarang, boleh menyebabkan kesan neurotoksik negatif. Juga, terapi jangka panjang, lebih dari enam bulan, peningkatan dos pyridoxalphosphate boleh menyebabkan lesi degeneratif-distrofik pada saraf periferal.

Gejala overdosis mungkin termasuk gangguan kepekaan anggota badan, kesemutan, mati rasa, sakit, terbakar, dan berlakunya kelemahan otot.

Apabila menggunakan ubat dalam dos yang sangat tinggi, kesan kejang mungkin berlaku. Bayi mungkin mengalami masalah penenang, penurunan tekanan darah, dan gangguan pernafasan..

Sekiranya terdapat gejala berlebihan, perlu mencuci perut, gunakan penyerap. Sekiranya berlaku pelanggaran berat, anda harus segera menghubungi institusi perubatan.

Tidak ada penawar khusus.

Gejala kesan sampingan

Semasa kursus terapi dengan alat perubatan Milgamma compositum, manifestasi negatif berikut mungkin berlaku:

 • Sistem ketahanan badan. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, reaksi alahan boleh berlaku, terutamanya penampilan gatal-gatal kulit, ruam, sesak nafas, angioedema, anafilaksis.
 • Sistem saraf. Sangat jarang, gejala-gejala lesi degeneratif-distrofik pada saraf periferal adalah mungkin, ini boleh berlaku semasa menjalani terapi lama dengan ubat selama lebih dari enam bulan. Kadang-kadang rasa sakit mungkin berlaku di dahi, okiput, kawasan parietal dan kuil.
 • Saluran gastrousus. Dalam kes terpencil, rasa mual dicatatkan.
 • Sistem kardiovaskular. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, peningkatan kadar denyutan jantung adalah mungkin.
 • Kulit itu. Jarang sekali jerawat timbul dan aktiviti berpeluh boleh meningkat..

Oleh kerana arahan penggunaan ini tidak dapat menggambarkan semua manifestasi negatif yang berlaku semasa rawatan dengan ubat Milgamma compositum, perlu melaporkan ketidakselesaan kepada doktor yang hadir.

Ciri penggunaan

Dengan petunjuk untuk terapi pada pesakit tua, tidak perlu mengubah dos standard ubat.

Sekiranya penggunaan ubat pada pesakit dengan riwayat gangguan fungsi ginjal, dos terapi biasa digunakan..

Sehingga kini, tidak ada maklumat mengenai menjalankan ujian klinikal ubat Milgamma compositum pada pesakit dengan gangguan fungsi hati. Keputusan untuk menggunakan ubat dalam kumpulan pesakit ini dibuat oleh doktor yang hadir secara individu.

Semasa menjalankan kursus terapi yang panjang pada dos bahan aktif 100 mg setiap hari, gejala gangguan konduksi neurosensori, gangguan kepekaan (neuropati deria periferi) mungkin muncul.

Interaksi dadah

Dengan penggunaan serentak levodopa dan pyridoxalphosphate, keberkesanan ubat antiparkinsonia dapat berkurang.

Penggunaan kompleks dengan ubat-ubatan yang mempunyai kesan antagonis terhadap pyridoxine, khususnya, agen yang mengandungi zat ioniazida, hidralazin, penisilinamin dan sikloserin, mengurangkan keberkesanan terapi dan menyebabkan kekurangan vitamin sebanyak 6..

Begitu juga, bahan dengan alkohol dalam komposisinya dan penggunaan kontraseptif yang berpanjangan yang mengandungi estrogen bertindak.

Semasa rawatan serentak dengan fluorouracil, proses fosforilasi tiamin ditekan secara kompetitif dan yang terakhir dinonaktifkan.

Gunakan semasa kehamilan dan penyusuan

Oleh kerana tidak ada data yang boleh dipercayai untuk menjalankan ujian klinikal alat perubatan Milgamma compositum semasa kehamilan dan kemungkinan kesannya terhadap perkembangan intrauterin anak dan kesihatan pesakit hamil, penggunaan ubat dalam tempoh ini tidak digalakkan..

Sekiranya terdapat keperluan khas untuk menggunakan ubat ini semasa penyusuan, disarankan untuk menghentikan proses penyusuan selama tempoh terapi.

Pengurusan pelbagai mod pengangkutan

Ubat tersebut tidak mempengaruhi fungsi psikomotor badan dan tidak menyebabkan manifestasi negatif dalam bentuk pening dan kehilangan koordinasi. Oleh itu, tidak ada batasan dalam proses memandu kereta peribadi dan kenderaan lain semasa terapi. Juga tidak dilarang melakukan pekerjaan yang memerlukan perhatian dan konsentrasi yang meningkat.

Pengambilan alkohol

Penggunaan ubat yang mengandungi alkohol dapat mengurangkan keberkesanan rawatan dengan ubat yang dijelaskan.

Arahan penyimpanan

Keperluan penyimpanan untuk alat perubatan Milgamma menetapkan rejim suhu hingga dua puluh lima darjah panas. Produk mesti disimpan dalam bungkusannya di tempat yang tidak dapat dilalui oleh kanak-kanak dan haiwan. Tertakluk kepada peraturan penyimpanan, jangka hayat adalah lima tahun. Selepas tempoh ini, ubat tidak dapat digunakan dan mesti dibuang..

Dijual di rangkaian farmasi

Ubat itu boleh dibeli di rangkaian farmasi tanpa memberikan preskripsi dari doktor.

Analog

Sekiranya perlu, ganti ubat itu dengan ubat lain, anda harus menghubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat. Doktor akan memilih bahan yang serupa dalam komposisi atau tindakan dan sifat penyakitnya.

Berikut adalah senarai anggaran ubat pengganti..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes