Fruktosa. Sifat fruktosa. Penggunaan fruktosa

Kemanisan hidrogen dengan oksigen. Sebatian 2 gas ini dipanggil kumpulan hidroksil. Ia adalah sebahagian daripada gula, dan itulah yang dirasakan oleh reseptor di mulut sebagai manis. Fruktosa mempunyai rasa yang paling kuat. Ia diciptakan oleh alam semula jadi. Contohnya, madu, buah-buahan dan sayur-sayuran masak kaya dengan zat..

Sebagai tambahan kepada kumpulan hidroksil, karbon juga termasuk dalam formula fruktosa. Rekod Kimia - C6H12O6. Ini adalah monosugar, iaitu yang paling mudah. Bagaimana ini mempengaruhi sifat zat dan peranannya dalam tubuh dan kehidupan manusia secara umum?

Sifat kimia dan fizikal fruktosa

Kandungan fruktosa, terutama dalam buah-buahan, adalah alasan untuk namanya. Bahan ini telah diketahui sejak tahun 1847. Pada mulanya, bukan madu yang dipilih, tetapi madu. Dalam bentuk tulennya, fruktosa adalah 1.5 kali lebih manis daripada sukrosa. Yang terakhir dijumpai dalam gula tebu dan bit biasa..

Di hadapan nama mereka meletakkan awalan "di". Ini bermaksud bahawa molekul terdiri daripada dua residu monosakarida. Iaitu, dalam sukrosa biasa terdapat juga fruktosa. Perkara utama adalah menyerlahkannya. Tapi kenapa? Adakah terdapat kelebihan berbanding rasa manis standard?

Gula-gula fruktosa mengandungi gula kurang daripada gula-gula biasa. Ini disebabkan oleh rasa manis monomolekul yang lebih besar daripada formasi. Kesannya, penggunaan gula dikurangkan. Tidak seperti serbuk standard, fruktosa berlarutan di hati dan tidak memasuki aliran darah secara langsung..

Gula sederhana terurai lebih cepat daripada gula tebu. Prosesnya tidak diatur oleh hormon pankreas. Ini hanyalah insulin. Itulah sebabnya fruktosa dapat dikonsumsi oleh penderita diabetes. Indeks Glikemik Monosakarida - 30 jumlah.

Kebaikan fruktosa juga diperhatikan oleh doktor gigi. Terdapat kira-kira 3 kali lebih sedikit kes karies pada orang yang telah menggantikan gula biasa dengan gula buah. Ini adalah statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Sebabnya juga telah dijelaskan - monomolekul memberikan plak kurang kuning dan kurang mengandungi dextran. Oleh itu ahli kimia memanggil karbohidrat rantai bercabang sebagai residu glukosa. Mereka merosakkan enamel. Semakin kurang dextrans, semakin kurang karies..

Namun, apa yang terkandung dalam sesudu madu tidak selalu menjadi berkat. Bukan sahaja insulin tidak terlibat dalam pemecahan glukosa. Pengeluaran hormon lain, leptin, berhenti. Terima kasih kepadanya, seseorang berasa kenyang. Fruktosa manis, tetapi hanya meninggalkan rasa lapar.

Saya mahu semakin banyak. Hasilnya mungkin kegemukan. Makan buah, anda tidak akan berjaya. Alam dengan bijak memerintahkan untuk menghabiskan lebih banyak kalori untuk pencernaan buah daripada yang dikandungnya. Akibatnya penuh dengan penggunaan monosugar sebagai pengganti yang biasa. Hati tidak mampu memecah lebihan. Mereka berubah menjadi lemak, dan badan menjadi lesu.

Fruktosa - karbohidrat yang tinggi kalori seperti disakarida. Lebih kurang 1 kalori setiap 1 gram produk. Benar, ia diperoleh oleh badan lebih lama daripada tenaga sukrosa. Dari saluran pencernaan, fruktosa diserap ke dalam darah hanya melalui penyebaran pasif. Maksudnya, molekul tidak mempunyai pembawa. Ia perlu menembusi liang secara bebas, yang memerlukan masa.

Gula atau fruktosa? Untuk menjawab soalan ini, dipandu oleh penampilan zat, hampir mustahil. Mono- dan disakarida kelihatan sama. Fruktosa - kristal putih, telus dan padat yang sama. Mereka juga larut dalam air, seperti serbuk tebu..

Fruktosa juga larut dalam alkohol. Apabila dipanaskan, monosugar mencair. Lebihkan di atas dapur, nyalakan. Dalam kes ini, wap air akan dibebaskan. Titik didih fruktosa ialah 102 darjah darjah Celsius.

Fruktosa adalah sirap yang kurang likat daripada sukrosa dan glukosa yang larut dalam air. Tindak balas pemanasan dengan asid bertepatan dengan yang terakhir. Kedua-dua glukosa dan fruktosa diubah menjadi hidroksimetil furfural, dan kemudian menjadi asid levulinat. Ia digunakan dalam farmaseutikal untuk pembuatan ubat-ubatan. Dan di mana, selain industri makanan, fruktosa sangat berguna? Mari faham.

Penggunaan fruktosa

Fruktosa untuk diabetes adalah salah satu daripada preskripsi doktor. Oleh itu, doktor menetapkan monosakarida intravena untuk keracunan alkohol. Ubat ini tidak menyebabkan kesan sampingan, tetapi yang paling penting, ia mempercepat metabolisme alkohol kadang-kadang. Ia cepat dipecah dan dikeluarkan dari badan..

Persoalan tidak timbul sama ada fruktosa adalah mungkin untuk bayi. Mereka dapat mengasimilasi monosugar pada usia dua hari. Tetapi glukosa dan galaktosa oleh organisma kanak-kanak sering ditolak. Oleh itu, intoleransi terhadap banyak campuran susu. Oleh itu, doktor menetapkan fruktosa sebagai ubat untuk menormalkan pencernaan, untuk membolehkan bayi baru lahir makan sepenuhnya.

Fruktosa adalah ubat untuk hipoglikemia. Patologi ini dikaitkan dengan gula darah rendah. Sukrosa biasa hanya menyumbang kepada reaksi hipoglikemik. Sebaliknya, madu fruktosa dan buah-buahan mengekalkan tahap gula yang diperlukan. Untuk kesan yang tepat, doktor menetapkan ubat dalam bentuk tulen, dalam bentuk tablet dan serbuk.

Komposisi fruktosa juga menarik bagi pakar sabun. Monosugar ditambahkan ke bahan kimia isi rumah untuk meningkatkan kestabilan busa. Di samping itu, fruktosa melembapkan dan menyuburkan kulit. Bahan tambahan memberikan sabun aroma khas. Rasanya berbau seperti buah kering. Sebenarnya, ini adalah rasa fruktosa.

Ahli mikrobiologi cuba membeli fruktosa untuk menghasilkan substrat berkhasiat untuk pembiakan ragi, khususnya makanan. Mereka adalah asas makanan yang digunakan dalam pertanian untuk ternakan. Pada fruktosa bakteria berkembang biak dengan cepat, yang mengurangkan kos pengeluaran, meningkatkan keberkesanannya.

Pengekstrakan fruktosa

Mendapatkan fruktosa pada tahun 1847 dikaitkan dengan inulin. Ia adalah polisakarida tumbuhan. Terdapat banyak pir tanah. Dia juga dikenali sebagai tapinambur. Pengasingan monosugar dari itu sangat menyusahkan sehingga tidak lagi digunakan. Untuk mendapatkan semula kos pengeluaran, perlu menetapkan tanda harga fruktosa, dekat dengan emas.

Percubaan kedua untuk menghasilkan monosugar adalah penghasilannya dari sukrosa. Makanan fruktosa terbalik. Ini adalah nama proses hidrolisis dengan adanya asid. Fruktosa diendapkan dari larutan dengan menambahkan kalium oksida..

Kemudian, endapan dinetralkan dengan karbon dioksida. Terdapat campuran monosugar dengan kalsium karbonat. Mengeluarkannya tidak mudah. Tahap pencemaran kristal fruktosa tidak sesuai.

Produk fruktosa bukanlah satu-satunya sumbernya pada abad ke-20. Saintis Finland telah mencuba. Mereka mengasingkan zat dari gula tebu biasa. Kumpulan pertama dibuat di makmal Suomen Socery. Pengarang reaksi bekerja di sana. Mereka menyediakan fruktosa untuk semua orang..

Produk dicurahkan ke pasaran secara beramai-ramai. Pada awal abad ke-21, sudah ada lebih dari 20 perusahaan fruktosa di dunia. Orang Eropah adalah yang pertama memberikan ulasan mengenai monoshar, kemudian orang Cina. Sebilangan besar kilang yang menghasilkan fruktosa juga terletak di China. Sebanyak 150,000 tan bahan memasuki pasaran setiap tahun.

Harga fruktosa

Apa yang mengatasi bahaya fruktosa atau faedahnya adalah pertanyaan bukan hanya untuk para saintis, tetapi juga untuk pengguna biasa. Mereka ingin tahu apakah masuk akal untuk membayar lebih banyak monosugar apabila mungkin untuk membeli dicrystals yang lebih berpatutan. Semua orang tahu nilai mereka.

Untuk fruktosa, mereka diminta, rata-rata, 3-4 kali lebih banyak. 250 gram dari farmasi akan berharga sekurang-kurangnya 50 rubel. Pakej setengah kilogram di kedai runcit harus memberikan sekurang-kurangnya 105 rudders. Biasanya, 500 gram monosugar berharga 160-220 rubel.

Penghantaran fruktosa secara borong biasanya dilakukan dalam kantung seberat 25 kilogram. Pada masa yang sama, tanda harga ditetapkan untuk setiap 1,000 gram. Semakin banyak anda membuat pesanan, semakin banyak penjual biasanya lebih bersedia untuk membuangnya. Akibatnya, sekilo fruktosa berharga 180-200 rubel sahaja.

X dan M dan saya

Kimia bioorganik

Monosakarida. Glukosa dan fruktosa.

Maklumat am

Monosakarida adalah karbohidrat termudah. Mereka tidak menjalani hidrolisis - mereka tidak dipecah oleh air menjadi karbohidrat sederhana.

Monosakarida yang paling penting adalah glukosa dan fruktosa. Satu lagi monosakarida, galaktosa, yang merupakan sebahagian daripada gula susu, juga terkenal..

Monosakarida - pepejal, mudah larut dalam air, kurang alkohol dan tidak larut dalam eter.

Larutan berair mempunyai tindak balas neutral terhadap litmus. Sebilangan besar monosakarida mempunyai rasa manis..

Dalam bentuk bebasnya, glukosa terdapat terutamanya di alam semula jadi. Ia juga merupakan unit struktur banyak polisakarida..

Monosakarida bebas lain jarang berlaku dan terutamanya dikenali sebagai komponen oligo- dan polisakarida..

Nama sepele monosakarida biasanya mempunyai "-ose" akhir: glukosa, galaktosa, fruktosa.

Struktur kimia monosakarida.

Monosakarida boleh wujud dalam dua bentuk: terbuka (oksoform) dan siklik:

Sebagai penyelesaian, bentuk isomer ini berada dalam keseimbangan dinamik.

Bentuk monosakarida terbuka.

Monosakarida adalah sebatian heterofungsi. Molekul mereka secara serentak mengandungi karbonil (aldehid atau keton) dan beberapa kumpulan hidroksil (OH).

Dengan kata lain, monosakarida adalah alkohol aldehid (glukosa) atau alkohol keto (fruktosa).

Monosakarida yang mengandungi kumpulan aldehid disebut aldosis, dan yang mengandungi kumpulan keton disebut ketosis..

Struktur aldosis dan ketosis secara umum dapat ditunjukkan sebagai berikut:

Bergantung pada panjang rantai karbon (dari 3 hingga 10 atom karbon), monosakarida dibahagikan kepada trioses, tetrose, pentoses, hexoses, heptosis, dll. Pentosa dan heksosa yang paling biasa.

Rumus struktur glukosa dan fruktosa dalam bentuk terbuka mereka kelihatan seperti ini:

Jadi glukosa adalah aldoheksosa, iaitu mengandungi kumpulan fungsi aldehid dan 6 atom karbon.

Dan fruktosa adalah ketoheksosa, iaitu mengandungi kumpulan keto dan 6 atom karbon.

Monosakarida siklik.

Monosakarida bentuk terbuka boleh membentuk kitaran, iaitu kunci ke dalam cincin.

Pertimbangkan ini dengan glukosa..

Ingat bahawa glukosa adalah alkohol hexatomaldehid (heksosa). Molekulnya secara serentak mengandungi kumpulan aldehid dan beberapa kumpulan hidroksil OH (OH adalah kumpulan alkohol yang berfungsi).

Semasa berinteraksi antara satu sama lain, aldehid dan salah satu kumpulan hidroksil yang tergolong dalam molekul glukosa yang sama, membentuk cincin, berdering.

Atom hidrogen dari kumpulan hidroksil dari atom karbon kelima masuk ke dalam kumpulan aldehid dan bergabung dengan oksigen di sana. Kumpulan hidroksil (OH) yang baru dibentuk dipanggil glikosida..

Dalam sifatnya, ia berbeza dengan kumpulan hidroksil alkohol (glikosik) monosakarida..

Atom oksigen dari kumpulan hidroksil atom karbon kelima bergabung dengan karbon kumpulan aldehid, yang mengakibatkan pembentukan cincin:

Anomer glukosa alfa dan beta berbeza dalam kedudukan kumpulan glikosida OH berbanding dengan rantai karbon molekul.

Kami meneliti kejadian kitaran enam anggota. Tetapi kitaran juga boleh terdiri daripada lima anggota.

Ini akan berlaku sekiranya karbon dari kumpulan aldehid bergabung dengan oksigen kumpulan hidroksil pada atom karbon keempat, dan bukan pada kelima, seperti yang dibincangkan di atas. Dapatkan cincin yang lebih kecil.

Kitaran enam anggota dipanggil pirranosa, lima anggota - furanosa. Nama-nama kitaran berasal dari nama sebatian heterosiklik yang berkaitan - furan dan piran.

Dalam nama bentuk siklik, bersama dengan nama monosakarida itu sendiri, "akhir" ditunjukkan - pirranosa atau furanosa, yang mencirikan ukuran kitaran. Contohnya: alpha-D-glucofuranose, beta-D-glucopyranose, dll..

Bentuk siklik monosakarida secara termodinamik lebih stabil berbanding dengan bentuk terbuka; oleh itu, secara semula jadi ia lebih meluas.

Glukosa

Glukosa (dari γλυκύς Yunani - manis lain) (C6H12O6) atau gula anggur - yang paling penting dari monosakarida; kristal putih rasa manis, mudah larut dalam air.

Unit glukosa adalah sebahagian daripada sejumlah disakarida (maltosa, sukrosa dan laktosa) dan polisakarida (selulosa, kanji).

Glukosa terdapat dalam jus anggur, dalam banyak buah, serta darah haiwan dan manusia..

Kerja otot dilakukan terutamanya kerana tenaga yang dikeluarkan semasa pengoksidaan glukosa.

Glukosa adalah alkohol aldehid enam atom:

Glukosa diperoleh dengan hidrolisis polisakarida (kanji dan selulosa) di bawah tindakan enzim dan asid mineral. Secara semula jadi, glukosa dihasilkan oleh tumbuhan semasa fotosintesis..

Fruktosa

Fruktosa atau gula buah C6H12O6 adalah monosakarida, pendamping glukosa dalam banyak jus buah dan beri.

Fruktosa sebagai unit monosakarida adalah sebahagian daripada sukrosa dan laktulosa.

Fruktosa jauh lebih manis daripada glukosa. Campuran dengannya adalah sebahagian daripada madu.

Struktur fruktosa adalah alkohol keto enam atom:

Tidak seperti glukosa dan aldosis lain, fruktosa tidak stabil dalam larutan alkali dan berasid; terurai dalam keadaan hidrolisis asid polisakarida atau glikosida.

Galaktosa

Galaktosa - monosakarida, salah satu alkohol enam atom yang paling biasa - heksosa.

Galaktosa wujud dalam bentuk asiklik dan siklik..

Ia berbeza dengan glukosa dalam susunan ruang kumpulan atom karbon ke-4.

Galaktosa larut dalam air, kurang alkohol.

Dalam tisu tumbuhan, galaktosa adalah sebahagian dari raffinose, melibiosis, stachyose, serta polisakarida - galactans, zat pektin, saponin, pelbagai gusi dan lendir, gum arab, dll..

Pada haiwan dan manusia, galaktosa adalah bahagian tak terpisahkan dari laktosa (gula susu), galaktogen, polisakarida khusus kumpulan, serebrosida dan mukoprotein.

Galaktosa terdapat dalam banyak polisakarida bakteria dan dapat ditapai dengan apa yang disebut ragi laktosa. Pada tisu haiwan dan tumbuhan, galaktosa mudah diubah menjadi glukosa, yang lebih baik diserap, dapat diubah menjadi asid askorbik dan galakturonik.

Fruktosa dan bukannya gula, memberi manfaat dan bahaya

Kandungan:

Nutrisi tambahan

Penggunaan bahan tambahan diatur oleh undang-undang. Jawatankuasa khas pakar memantau maklumat penyelidikan terkini dan membentuk senarai komponen yang dibenarkan. Mereka diberi kod antarabangsa, yang mesti dinyatakan oleh pengilang pada bungkusannya.

Makanan tambahan pemakanan dibahagikan kepada beberapa kumpulan bergantung pada tugas yang dilakukan. Pemanis adalah salah satu yang paling popular yang fungsinya adalah untuk mencapai tahap kemanisan yang optimum. Biasanya yang pertama diingat adalah gula, yang dimasukkan ke dalam semua hidangan industri gula-gula. Tetapi ada alternatif semula jadi dan sintetik. Mereka digunakan untuk mengurangkan kos pengeluaran (selalunya di bawah harga gula) dan keperluan orang kurang upaya.

Apakah fruktosa?

Salah satu pengganti gula semula jadi yang paling terkenal adalah fruktosa. Karbohidrat ini terdapat dalam madu, buah-buahan dan buah beri. Dari bahan mentah seperti itu diperoleh dalam kuantiti industri. Produk terakhir adalah serbuk kristal. Ia digunakan secara aktif dalam pembuatan makanan manis. Hari ini di rak kedai anda dapat menemui sebilangan besar produk serupa. Oleh itu, penting untuk memahami ciri-ciri bahan tersebut, kemungkinan faedah dan kemudaratan fruktosa, penggunaan dan kesannya pada tubuh..

Fruktosa dan bukannya gula

Fruktosa diletakkan dalam produk tenusu, minuman manis berkarbonat, pencuci mulut, jem, gula-gula, biskut, jem, jus, jem, marmalade dan jeli. Apa yang membezakan produk ini dengan produk yang terdapat gula?

 • fruktosa beberapa kali lebih manis daripada sukrosa, yang bermaksud bahawa ia memerlukan lebih sedikit untuk jenuh. Oleh itu, kandungan kalori produk dikurangkan;
 • hanya sedikit mempengaruhi tahap gula dalam darah - sifat ini mengikut yang sebelumnya.

Produk fruktosa dikelilingi oleh pelbagai mitos. Sebagai contoh, seseorang menganggapnya sangat berguna, sementara seseorang, sebaliknya, enggan menggunakannya. Kami menganalisis pernyataan ini secara terperinci..

Keburukan dan faedah fruktosa daripada gula

Fruktosa terdapat dalam epal, pisang dan pic, dan seperti bahan semula jadi mempunyai kualiti positif:

 • mudah diserap oleh badan kerana kandungan kalori rendah;
 • mengurangkan rasa lapar;
 • nada dan menyegarkan semasa tekanan fizikal dan mental;
 • mencegah karbohidrat berlebihan daripada terkumpul di dalam sel-sel badan;
 • mengurangkan risiko kerosakan gigi;
 • diluluskan untuk digunakan oleh orang yang mengalami gangguan metabolisme karbohidrat.

Pertimbangkan juga potensi bahaya fruktosa. Ini disebabkan oleh kedua-dua ciri kesihatan individu dan juga ciri khasnya. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diperhatikan:

 • fruktosa adalah sebahagian besar produk: makanan diet, cola, jus dalam beg, saus tomat, yogurt dan mayonis. Tetapi ini bukan fruktosa yang sama dengan buah dan buah. Sebaliknya, ia menggunakan sirap jagung fruktosa (sementara pengeluar sering menulis "madu asli" pada bungkusan, yang tidak benar). Gula semacam itu diserap lebih teruk dan membawa kepada pemendapan lemak, yang menunjukkan bahaya fruktosa untuk hati;
 • fruktosa yang lemah merangsang pengeluaran hormon insulin, yang berfungsi sebagai petunjuk ketepuan dan ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan;
 • malah fruktosa, jika digunakan secara berlebihan, boleh menyebabkan gangguan metabolisme karbohidrat, termasuk diabetes;
 • intoleransi fruktosa wujud apabila badan tidak dapat memecah dan mencernanya secara normal. Ia dijumpai pada usia dini dan memerlukan sekatan ketat atau pengecualian gula ini dari penggunaan..

Pakar pemakanan menganggap dos harian normal 40 gram fruktosa. Jumlah tersebut sama sekali tidak membahayakan orang yang sihat. Dalam kes ini, lebih baik menggunakan fruktosa "betul" dari buah segar dan madu, serta makanan yang sihat.

Sekarang pertimbangkan ciri-ciri fruktosa pada kanak-kanak dan orang yang menghidap diabetes.

Fruktosa untuk diabetes

Pesakit diabetes mesti mengira dengan jelas diet mereka dan mengubah tabiat makan. Fruktosa berfungsi sebagai pengganti glukosa yang sangat baik dan membantu mempelbagaikan pemakanan. Ini adalah pengeluaran industri fruktosa yang menyumbang kepada munculnya sejumlah produk diabetes. Mereka membenarkan anda makan makanan manis tanpa risiko hipoglikemia, iaitu peningkatan glukosa darah yang kritikal (3-5 kali).

Fruktosa selamat pada dosis hingga 40 gram, kerana mempunyai indeks glisemik rendah dibandingkan dengan sukrosa. Lebih manis daripada gula, jadi memerlukan sedikit masa untuk membuat makanan..

Keburukan dan faedah gula-gula fruktosa

Hari ini, industri makanan menghasilkan gula-gula khas yang dibenarkan untuk orang yang menghidap diabetes jenis 1 dan jenis 2. Antaranya sangat popular:

Boleh diandaikan bahawa perbezaan utama antara produk ini dari produk biasa adalah gula biasa digantikan dengan fruktosa. Sebenarnya, komposisi ini sering kali kekurangan tepung gandum dan pati, yang juga mempengaruhi tahap glukosa dalam darah. Oleh itu, anda perlu membaca senarai ramuan dengan teliti, membeli sesuatu untuk diri anda. Ahli endokrinologi juga mengesyorkan agar anda memantau bagaimana penggunaan gula-gula tertentu mempengaruhi kesejahteraan anda dan mengukur kadar gula secara berkala.

Fruktosa untuk kanak-kanak

Gula tradisional dianggap berbahaya bagi tubuh anak:

 • coklat dan gula-gula menyebabkan pertumbuhan bakteria patogen dan karies;
 • lebihan manis mengganggu perkembangan normal sistem pencernaan, membawa kepada reaksi alergi dan kenaikan berat badan.

Walaupun begitu, ramai ibu bapa lebih suka tidak menolak gula pada anak mereka, tetapi menggantinya dengan pemanis. Dalam keadaan ini, ia mempunyai kelebihan:

 • mengurangkan kemungkinan terjadinya karies;
 • tidak membebankan hati, ginjal dan sistem pencernaan;
 • tidak mempengaruhi glukosa darah.

Pediatrik pasti bahawa tidak perlu mengganti gula tanpa keperluan khas, kerana fruktosa dapat memprovokasi pengumpulan asid urik dan turunannya dalam tubuh. Sekiranya kanak-kanak menderita diabetes, maka mungkin memberi gula-gula pada fruktosa hanya setelah berunding dengan pakar, kerana pengambilan berlebihan boleh menyebabkan gangguan metabolisme karbohidrat yang lebih besar..

Terdapat cadangan umum untuk makanan bayi dengan fruktosa:

 • ia harus dibuat pelbagai dengan menambahkan daging, ikan, produk tenusu, bijirin dan sayur-sayuran di sana;
 • lebih baik memberi fruktosa kepada anak dalam bentuk "semula jadi": beri, buah-buahan dan buah-buahan kering;
 • jumlah makanan siap yang mengandungi fruktosa (bar kedai, soda, jus yang dibungkus) lebih baik untuk dibatasi;
 • penggunaan makanan harus digabungkan dengan aktiviti fizikal anak.

Produk fruktosa untuk orang yang sihat

Adakah fruktosa berguna bukan gula pada asasnya? Tidak ada cadangan universal, semuanya bergantung pada tujuan dan ciri-ciri tubuh masing-masing. Sangat boleh diterima oleh orang yang sihat untuk mengambil sekitar 40 gram fruktosa setiap hari. Sudah tentu, disarankan untuk makan lebih banyak buah, madu dan beri daripada fruktosa kristal biasa. Sekiranya anda tertarik dengan nilai bahan rendah tenaga dan anda merancang untuk menurunkan berat badan, maka anda harus berjumpa doktor mengenai perkara ini. Walau apa pun, anda tidak perlu menyalahgunakan bar diet dan meletakkan pemanis ini dalam minuman tanpa pandang bulu.

Sorbitol sebagai alternatif gula

Sorbitol bersaing dengan fruktosa dalam populariti. Ia dijumpai dalam bentuk semula jadi di abu gunung (pertama kali diperoleh darinya), epal, pic, aprikot dan alga. Dalam industri makanan, serbuk kristal putih ini digunakan bukan hanya sebagai pemanis, tetapi juga mengekalkan kelembapan dengan sempurna, meningkatkan rasa produk dan meningkatkan jangka hayat. Di samping itu, ia mempunyai ciri-ciri penting:

 • nilai pemakanan yang tinggi;
 • penyerapan yang baik oleh saluran pencernaan;
 • penurunan pengambilan vitamin dalam badan dan rangsangan imuniti.

Sorbitol untuk diabetes

Sorbitol kurang manis daripada gula dan tidak mempengaruhi tahap glukosa dalam darah, oleh itu ia cukup dibenarkan untuk digunakan oleh pesakit diabetes. Indeks glisemiknya lebih rendah daripada fruktosa, yang menjadikannya pengganti gula yang lebih berjaya. Walau bagaimanapun, para pakar tidak mengesyorkan mengambil lebih daripada 40 gram sehari, kerana ini boleh menyebabkan sakit perut kerana kesan pencahar serbuk. Terdapat juga peluang untuk menambah berat badan berlebihan. Untuk mencapai rasa kenyang, orang sering melebihi jumlah yang diperlukan, mendapat lebihan kalori.

Walaupun terdapat pendapat yang bertentangan, para saintis sampai pada kesimpulan mengenai keselamatan sorbitol, tertakluk kepada semua cadangan dan ketiadaan kontraindikasi (penyakit gastrousus).

Pemilihan Pengganti Gula

Terdapat juga pengganti gula yang disintesis secara buatan:

 • aspartam. Pemanis rendah kalori yang sangat biasa, 200 kali lebih manis daripada gula. Dibolehkan untuk semua orang, ia digunakan dalam pelbagai jenis produk makanan, dan untuk memenuhi itu anda memerlukan sedikit sahaja;
 • sukralosa. Bahan tahan panas ini 600 kali lebih manis daripada sukrosa dan sama sekali tidak mempengaruhi glukosa darah.

Walaupun begitu, sebilangan pakar membuat hipotesis hubungan antara penggunaan makanan tambahan ini dan peningkatan berat badan yang cepat dan mengesyorkan penggunaan pemanis semula jadi dalam makanan. Pedoman utama tetap menjadi tujuan yang anda capai dalam memilih pengganti (mengekalkan bentuk, rejimen latihan, diet untuk pelbagai penyakit). Di samping itu, anda perlu memilih dengan teliti, setelah mempelajari maklumat mengenai asal usul aditif, tahap pengetahuan dan kualitinya. Oleh itu, perhatikan jangka hayat produk dan kehadiran kekotoran yang cuba dielakkan oleh pengeluar yang bertanggungjawab.

Formula Molekul Fruktosa

Dalam larutan berair, fruktosa wujud dalam bentuk campuran tautomer, di mana bentuk asiklik mendominasi dan mengandungi hingga 15% bentuk furanosa:

Bentuk isomer D-fruktosa
Bentuk asiklikBentuk siklik

α-D-Fruktofuranosa

β-D-Fruktofuranosa

α-D-Fruktopyranose

β-D-Fruktopyranose

Dari larutan berair, D-fruktosa mengkristal dalam bentuk pirranosa (D-fruktopyranosa) - kristal tidak berwarna yang mudah larut dalam air, pada suhu rendah - dalam bentuk mono- dan hemihidrat, di atas 21.4 ° C - dalam bentuk anhidrat.

Mengikut sifat kimianya, fruktosa adalah ketosa khas: sebagai contoh, ia dikurangkan untuk membentuk campuran manitol dan sorbitol, dengan fenilhidrazin membentuk fenilozazon, sama dengan glukosa dan fenolozazon mannosa.

Tidak seperti glukosa dan aldosis lain, fruktosa tidak stabil dalam larutan alkali dan berasid - jadi, ia terurai dalam keadaan hidrolisis asid polisakarida atau glikosida. Tahap awal penguraian fruktosa dengan adanya asid adalah dehidrasi bentuk furanosa dengan pembentukan 5-metilolfurfurol, yang menjadi asas bagi reaksi kualitatif terhadap fruktosa dengan adanya resorcinol - ujian Selivanov:

Gula fruktosa dan makanan

Molekul sukrosa (gula makanan) terdiri daripada dua sakarida sederhana: glukosa dan fruktosa. Di dalam badan, sukrosa dipecah menjadi glukosa dan fruktosa. Oleh itu, sukrosa setara dalam tindakannya dengan campuran 50% glukosa dan 50% fruktosa.

Rujukan

 • Lawatan singkat ke dunia monosakarida: glukosa, fruktosa (Rusia)
 • Fruktosa
 • Metabolisme Karbohidrat
 • Fruktosa, ketahanan insulin, dan dislypidemia metabolik (eng.)

Sumber

Karbohidrat
Adalah biasa:Aldoses · Ketosis · Furanosa · Pyranoses
GeometriAnomer · Mutarotasi · Unjuran Howors
Monosakarida TriosesTetrosaPentosHexoseHeptosis> 7Multisakarida
Dioses TrisakaridaTetrasakaridaOligosakaridaPolisakaridaDerivatif karbohidrat
Disakarida Aminoglikosida

FRUCTOSE - (syn. Gula buah, levulosis), d fruktosa, CeH1206, ketohexose. Dari dua stereoisomer itu, hanya tuas yang terdapat di alam yang dijumpai, maka nama "levulosis". Penunjukan d F. menunjukkan bahawa mengikut lokasi H dan OH di bahagian bawah...... Ensiklopedia perubatan besar

Fruktosa - Fruktosa, levulosa Gula buah terdapat di bahagian cair madu dan buah-buahan. Kamus perkataan asing yang termasuk dalam bahasa Rusia. Chudinov AN, 1910. fruktosa (lat. Fructus fruit) buah (buah) gula adalah sebatian organik kelas...... Kamus perkataan asing dari bahasa Rusia

fruktosa - Fruktosa, s, Fruktosa, s, m dan f. Orang yang tidak menyenangkan. Baiklah, fruktosa! Dari penggunaan umum. adalah sederhana. "Buah" dalam tanda yang sama. + Gula buah "Fruktosa"; Bandingkan, sebagai contoh, dengan model TYPE, typosin... Kamus argo Rusia

fruktosa - s. fruktosa m. <lat janin fruktus. Karbohidrat yang terkandung dalam buah-buahan, dalam madu, dll ALS 1. Fruktosa.. digunakan sebagai pengganti gula bagi pesakit diabetes. Telinga 1940. Lex. Brogg. : fruktosa; SIS 1937: buah / untuk... Kamus Sejarah Galikisme Rusia

FRUCTOSE - (gula buah), monosakarida (heksosa). Terkandung dalam tumbuh-tumbuhan (terutamanya dalam buah-buahan, nektar bunga), madu; bahagian sukrosa dan banyak polisakarida... Ensiklopedia Moden

FRUCTOSE - (gula buah), gula kristal putih sederhana (C6H12O6) yang terdapat dalam madu, buah-buahan manis dan nektar bunga. Ini adalah monosakarida yang lebih manis daripada sukrosa disakarida (gula tebu), komponen yang bersama-sama dengan...... Kamus ensiklopedik saintifik dan teknikal

Fruktosa - Fruktosa, fruktosa, pl. tiada isteri (dari lat. fructus fetus) (kimia). Gula buah adalah bahan manis yang terdapat dalam buah-buahan, dalam madu, periuk. sebagai pengganti gula bagi pesakit kencing manis. Kamus penerangan Ushakov. D.N. Ushakov. 1935 1940... Kamus Huraian Ushakov

Fruktosa - Fruktosa, s, isteri. Gula buah terdapat di tumbuh-tumbuhan, madu. | pelengkap fruktosa, oops, oops. Kamus Huraian Ozhegova. S.I. Ozhegov, N.Yu. Shvedova. 1949 1992... Kamus Huraian Ozhegov

fruktosa -, bilangan sinonim: 10 • heksosa (12) • ketoheksosa (2) • levulosis (2) •... Kamus sinonim

fruktosa - Enam karbon monosakarida, yang meluas di alam dan sebahagian daripada oligo dan polisakarida, terlibat dalam mengekalkan turgor sel tumbuhan. [Arefiev V.A., Lisovenko L.A. Kamus penjelasan Inggeris-Rusia istilah genetik 1995... Buku panduan penterjemah teknikal

Fruktosa

Fruktosa adalah gula semula jadi paling manis (yang disebut gula buah), yang terdapat dalam bentuk bebas dalam buah-buahan manis, dalam banyak sayur-sayuran dan madu. Monosakarida ini adalah sebahagian daripada sukrosa disakarida (gula biasa) dan dua kali lebih manis. Untuk pengeluaran industri fruktosa, jagung, tebu, beberapa tanaman, dan juga selulosa digunakan..

Perbezaan antara sukrosa dan fruktosa disebabkan oleh fakta bahawa ia diserap oleh tubuh dengan cara yang berbeza. Sukrosa segera terurai menjadi glukosa dan fruktosa, dan glukosa segera menyebabkan pembebasan insulin yang diperlukan untuk penyerapannya. Dan fruktosa mula-mula berubah menjadi glukosa, dan ini memerlukan masa, jadi lebih perlahan diserap ke dalam darah (indeks glisemiknya adalah 30). Kira-kira 25% fruktosa diubah menjadi glukosa, selebihnya diserap oleh hati dan ditukar menjadi trigliserida. Sifat fruktosa ini sangat penting bagi penghidap diabetes..

Fruktosa tidak memprovokasi karies, menghasilkan kesan tonik, mengurangkan kandungan kalori makanan, mencegah pengumpulan karbohidrat dalam badan, dan membantu mempercepat pemulihan selepas tekanan fizikal dan mental. Oleh kerana sifat toniknya, fruktosa disyorkan untuk atlet dan orang yang menjalani gaya hidup aktif. Fruktosa menghilangkan rasa lapar setelah menjalani latihan fizikal yang panjang.

Negara pembuatan: Rusia, Amerika Syarikat, negara EU, China.

Ciri-ciri masakan: Oleh kerana tahap kemanisan yang tinggi, fruktosa banyak digunakan dan digunakan di mana sahaja gula boleh diganti. Ia popular di banyak negara, tetapi sangat dihargai di China dan Eropah. Fruktosa kristal larut sepenuhnya di dalam air dan digunakan dalam pembuatan minuman manis, jus, kompot, dalam pembuatan ais krim, gula-gula, coklat, marshmallow dan gula-gula. Selalunya digunakan dalam pembuatan jem dan pengawet, saus tomat dan pemeliharaan rumah. Kelebihan tambahan produk ini ialah fruktosa meningkatkan aroma buah beri, sayur-sayuran dan buah-buahan..

Disakarida, struktur, komposisi, sifat

Disakarida - sebatian organik, salah satu kumpulan utama karbohidrat; adalah kes khas oligosakarida. Disakarida termasuk: isomaltosa, laktosa, laktulosa, maltosa, melibiosis, nigerosis, sukrosa, rutinosis, treholose, selobiosis, dll..

Disakarida, formula, struktur, komposisi, bahan:

Disaccharides (dari Yunani yang lain Δύο - "dua" dan σάκχαρον - "gula".) - sebatian organik, salah satu kumpulan utama karbohidrat; adalah kes khas oligosakarida.

Molekul disakarida terdiri daripada dua residu monosakarida yang saling bersambung kerana interaksi kumpulan hidroksil (dua separa asetal atau satu separa asetat dan satu alkohol) - ikatan glikosidik. Formula umum disakarida, biasanya C12H22Osebelas.

Semua disakarida adalah kristal tanpa warna, rasanya manis, mudah larut dalam air.

Disakarida termasuk: isomaltosa, laktosa, laktulosa, maltosa, melibiosis, nigerosis, sukrosa (gula biasa, tebu atau bit), rutinosa, treholose, selobiosis, dll..

Disakarida biasa yang paling penting ialah sukrosa (gula makanan), maltosa (gula malt) dan laktosa (gula susu).

Sukrosa terdiri daripada residu glukosa dan fruktosa..

Formula strukturnya (struktur molekul):

Maltosa terdiri daripada dua residu glukosa.

Formula strukturnya (struktur molekul):

Laktosa terdiri daripada residu glukosa dan galaktosa..

Formula strukturnya (struktur molekul):

Disakarida tersebar luas pada organisma haiwan dan tumbuhan. Mereka dijumpai dalam keadaan bebas (sebagai produk biosintesis atau hidrolisis separa polisakarida), serta komponen struktur glikosida dan sebatian lain. Banyak disakarida diperoleh dari sumber semula jadi, misalnya, untuk sukrosa, baik gula atau tebu adalah sumber utama.

Mengurangkan disakarida. Disakarida yang tidak mengurangkan:

Dengan sifat kimia, disakarida dapat dibahagikan kepada dua kumpulan:

Sekiranya satu hidroksil semi-asetal tetap bebas, dan disakarida menunjukkan sifat aldehid, maka disakarida tersebut disebut pengurangan. Sekiranya hubungan antara dua residu monosakarida dilakukan dengan menggunakan kedua hidroksil semi-asetal, maka untuk disakarida tersebut sifat aldehid tidak bersifat dan mereka disebut tidak mengurangkan. Mengurangkan disakarida sering disebut glikosidoglikosida, dan disakarida bukan pengurangan disebut glikosidoglikosida..

Kumpulan pertama (mengurangkan disakarida) meliputi: laktosa, maltosa, selobiosis. Untuk yang kedua (disakarida bukan pengurang): sukrosa, trehalosa.

Sifat kimia disakarida:

Tindak balas kimia utama disakarida adalah seperti berikut:

1. tindak balas hidrolisis disakarida:

Semasa hidrolisis, disakarida dipecah menjadi monosakarida kerana kerosakan ikatan glikosidik di antara mereka. Tindak balas ini adalah kebalikan dari pembentukan disakarida dari monosakarida..

Hidrolisis berlaku dalam persekitaran berasid dan (atau) ketika dipanaskan.

Sebagai hasil hidrolisis α-maltosa, dua molekul glukosa terbentuk.

Hidrolisis laktosa menghasilkan glukosa dan galaktosa..

Hidrolisis sukrosa menghasilkan glukosa dan fruktosa..

2. mengurangkan disakarida - maltosa, laktosa dan selobiose - bertindak balas dengan larutan ammonia perak oksida:

Reaksi menghasilkan, antara lain, perak tulen.

3. mengurangkan disakarida - maltosa, laktosa dan selobiose - dapat mengurangkan hidroksida tembaga (II) kepada oksida tembaga (I):

Sebagai hasil tindak balas, antara lain, tembaga (I) oksida dan air terbentuk.

4. disakarida bukan pengurangan tidak bertindak balas dengan larutan ammonia perak oksida dan tidak mengurangkan hidroksida tembaga (II) kepada oksida tembaga (I), kerana tidak mengandungi hidroksil separa asetal.

Fungsi Disakarida:

Diisakarida melakukan fungsi berikut:

Fungsi tenaga. Jadi, sukrosa dan maltosa berfungsi sebagai sumber glukosa untuk tubuh manusia. Sukrosa juga merupakan sumber karbohidrat terpenting (menyumbang 99.4% daripada semua karbohidrat yang diterima oleh badan). Laktosa digunakan untuk diet makanan bayi.

Fungsi struktur. Cellobiose penting untuk kehidupan tumbuhan, kerana ia adalah sebahagian daripada selulosa.

Karbohidrat

Karbohidrat - sekumpulan sebatian organik semula jadi yang struktur kimianya sesuai dengan formula Cm(H2O)n. Mereka adalah sebahagian daripada semua organisma hidup, tanpa terkecuali.

Pengelasan

Karbohidrat terbahagi kepada

  Monosakarida

Monosakarida (monos Yunani - satu-satunya + sakar - gula) - kumpulan karbohidrat yang paling biasa di alam, mengandungi lima (pentosa) atau enam (heksosa) atom karbon dalam molekul.

Antara wakil yang paling terkenal, pentosis termasuk ribosa dan deoksiribosa; heksosa termasuk glukosa dan fruktosa..

Oligosakarida (bahasa Yunani - sedikit) - sekumpulan karbohidrat, molekulnya mengandungi 2 hingga 10 residu monosakarida. Sekiranya molekul mengandungi dua residu monosakarida, ia dipanggil disakarida.

Disakarida berikut paling terkenal: sukrosa, laktosa, maltosa. Mereka adalah isomer, formula molekulnya sama - C12H22Osebelas.

Polisakarida (poli Yunani banyak) adalah biopolimer semula jadi yang molekulnya terdiri daripada rantai panjang (puluhan, ratusan ribu) monosakarida.

Sebagai contoh, glukosa adalah monosakarida, dan kanji, glikogen dan selulosa adalah polimernya. Juga disebut sebagai polimer adalah kitin, pektin. Formula pati, selulosa - (C6H10O5)n

Monosakarida

Mendapatkan glukosa adalah mungkin dengan beberapa cara:

  Reaksi Butlerov

Dengan adanya ion logam, molekul formaldehid bergabung untuk membentuk pelbagai karbohidrat, seperti glukosa.

Sekiranya terdapat asid dan apabila dipanaskan, kanji (polimer) pecah menjadi monomer - molekul glukosa.

Alam mencipta reaksi ini, kerana ada pemangkin yang tidak biasa - sinar matahari (hν).

Menurut struktur kimia, glukosa adalah alkohol pentaaldehid, dan, oleh itu, tindak balas kedua-dua aldehid dan alkohol polihidrat adalah ciri khasnya.

  Reaksi Aldehid

Pengoksidaan glukosa menuju ke asid glukonat. Ini dapat dilakukan dengan menggunakan reaksi cermin perak dengan hidroksida tembaga II.

Beri perhatian khusus kepada fakta bahawa ketika menulis formula larutan amonia dalam bentuk lengkapnya, lebih tepat untuk menunjukkan dalam produk bukan asid, tetapi garam - ammonium glukonat. Ini disebabkan oleh fakta bahawa amonia, yang mempunyai sifat asas, bertindak balas dengan asid glukonat untuk membentuk garam.

Pemulihan glukosa mungkin dilakukan hingga alkohol hexatomic sorbitol (glukit), yang digunakan dalam industri makanan sebagai pemanis. Rasa sorbitol kurang enak, kurang manis daripada gula.

Glukosa mengandungi lima kumpulan hidrokso, adalah alkohol polihidrat. Ini menimbulkan reaksi kualitatif untuk alkohol polihidrat - dengan tembaga hidroksida II yang baru disiapkan.

Hasil daripada reaksi ini, pewarnaan larutan biru khas terbentuk..

Terdapat beberapa pilihan untuk penapaian glukosa: alkohol, asid laktik, asid butirik. Jenis penapaian ini sangat praktikal dan merupakan ciri banyak organisma hidup, khususnya bakteria.

Fruktosa adalah isomer glukosa. Sebaliknya, ia tidak memasuki tindak balas pengoksidaan - ia adalah keto alkohol, dan keton tidak teroksidasi menjadi asid.

Ia dicirikan oleh tindak balas kualitatif sebagai alkohol polihidrat - dengan hidroksida tembaga yang baru disiapkan. Fruktosa tidak memasuki reaksi cermin perak.

Fruktosa digunakan sebagai pemanis. Ia adalah 3 kali lebih manis daripada glukosa dan 1.5 kali lebih manis daripada sukrosa.

Disakarida

Seperti yang disebutkan sebelumnya, disakarida yang paling terkenal: sukrosa, laktosa dan maltosa - mempunyai formula yang sama - C12H22Osebelas.

Semasa hidrolisisnya, pelbagai monosakarida diperolehi..

Polisakarida

Dari sekian banyak reaksi, yang paling utama saya ingin mengetengahkan hidrolisis kanji. Hasilnya glukosa terbentuk.

© Bellevich Yuri Sergeevich 2018-2020

Artikel ini ditulis oleh Bellevich Yuri Sergeyevich dan merupakan harta inteleknya. Menyalin, menyebarkan (termasuk dengan menyalin ke laman web dan sumber lain di Internet) atau penggunaan maklumat dan objek lain tanpa persetujuan sebelumnya dari pemegang hak cipta dihukum oleh undang-undang. Untuk bahan artikel dan kebenaran untuk menggunakannya, sila hubungi Bellevich Yuri.

Ikuti ujian untuk menyatukan pengetahuan

Isomer adalah glukosa dan fruktosa..

Glukosa tidak bertindak balas dengan asid silikat (tidak larut).

Glukosa bertindak balas dengan cermin perak dan dengan hidroksida tembaga II, mengoksidasi di dalamnya menjadi asid glukonat.
Dalam tindak balas dengan tembaga oksida II, pertukaran berlaku - reaksi khas antara asid dan oksida asas: glukonat tembaga dan air terbentuk.

Bahan bukan disakarida, ribosa.

Galactose - monosakarida dari kumpulan heksosa.

Hidrolisis pati menghasilkan glukosa.

Hidrolisis sukrosa menghasilkan glukosa dan fruktosa..

Sifat fizikal fruktosa

Kandungan artikel

 • Sifat fizikal fruktosa
 • Gula Kimia: Jisim Molar dan Formula
 • Di mana polisakarida digunakan?

Fruktosa

Ia tergolong dalam kumpulan monosakarida, dan ia adalah gula semula jadi yang paling penting. Sebilangan sebatian fruktosa boleh didapati sebagai produk semula jadi. Yang paling penting adalah sukrosa, atau gula biasa, yang molekulnya terdiri daripada molekul fruktosa dan glukosa.

Polisakarida yang terbentuk oleh fruktosa, misalnya, seperti inulin dan flein, memainkan peranan besar dalam kehidupan tumbuhan, kerana bagi mereka simpanan nutrien. Sehingga baru-baru ini, proses menghasilkan fruktosa agak mahal dan memakan masa, kerana insulin digunakan untuk penghasilannya. Kini, berkat ilmu pengetahuan yang telah maju, fruktosa dihasilkan dengan pilihan tambahan sukrosa.

Secara umum, saintis telah mengenali fruktosa selama lebih dari seratus tahun. Dan banyak khasiatnya yang berguna telah ditemui baru-baru ini, misalnya, kemampuannya untuk digunakan dalam diet pesakit diabetes. Sejak zaman kuno, fruktosa dalam pelbagai bentuk telah dimasukkan dalam makanan manusia. Telah lama diperhatikan bahawa ia mudah diserap oleh badan, tidak mempunyai kesan berbahaya pada tubuh dan tidak mempunyai kesan sampingan..

Sifat fizikal fruktosa

Fruktosa adalah kristal berbentuk jarum anhidrat dengan titik lebur sekitar 102-106 darjah. Berat molekulnya ialah 180.16, dan graviti spesifiknya ialah 1.6 g / cm3. Nilai kalori kira-kira sama dengan kandungan kalori dari semua gula lain, iaitu 4 kcal setiap 1g. Fruktosa dicirikan oleh kemampuannya menyerap wap air dari persekitaran, dan formulasi pekatnya dapat mengekalkan kelembapan. Fruktosa juga mudah larut dalam air dan alkohol. Pada suhu sekitar 20 ° C, larutan fruktosa tepu mempunyai kepekatan 78.9%, sementara kepekatan larutan sukrosa dalam keadaan yang sama adalah 67.1%, dan glukosa hanya 47.2%. Kelikatan larutan fruktosa, sebaliknya, jauh lebih rendah daripada larutan glukosa dan sukrosa..

Penggunaan fruktosa

Untuk masa yang lama, fruktosa jarang berlaku, dan oleh itu digunakan secara eksklusif dalam persediaan farmakopia atau oleh orang yang menderita diabetes mellitus. Tetapi akhir-akhir ini menjadi bahan mentah yang biasa digunakan dalam industri makanan..

Sebagai bahan semula jadi, fruktosa mempunyai banyak kualiti positif yang banyak digunakan dalam pengeluaran pelbagai produk makanan. Yang paling penting di antaranya adalah tahap kemanisan yang tinggi, keselamatan untuk kesihatan pergigian, ketiadaan kesan sampingan dan kontraindikasi, kerosakan yang baik semasa metabolisme, kesan tonik, keupayaan untuk menekankan aroma, lebih-lebih lagi, kemungkinan pembentukan bahan aromatik, kelarutan yang sangat baik dan kelikatan rendah, kesan terhadap metabolisme alkohol minuman dll.

Sehingga kini, fruktosa telah banyak digunakan untuk pembuatan ubat-ubatan dan produk diet..

Monosakarida: ribosa, deoksiribosa, glukosa, fruktosa. Konsep spatial isomer karbohidrat. Monosakarida siklik

Karbohidrat Kuliah

Nama ini merujuk kepada bahan yang tersebar secara meluas di alam semula jadi. Mereka timbul dalam organisma tumbuhan sebagai hasil reaksi kimia yang kompleks di mana air, karbon dioksida dari udara dan tenaga suria berpartisipasi, dan reaksi berlaku dengan penyertaan biji-bijian klorofil yang terletak di bahagian hijau tanaman.

Jadi, karbohidrat (gula) adalah salah satu kumpulan sebatian organik semula jadi yang paling penting dan biasa. Formula am CmH2nOn (m dan n³3).

Pada tanaman, sehingga 80% (berat kering), dan pada haiwan - sehingga 2% (berat kering) adalah karbohidrat.

Di dalam tubuh haiwan dan manusia, karbohidrat (gula) berasal dari pelbagai makanan yang berasal dari tumbuhan, kerana gula tidak dapat disintesis dalam organisma haiwan.

Pada tumbuhan, karbohidrat terbentuk semasa fotosintesis dari air dan karbon dioksida (lihat di atas):

Karbohidrat mempunyai struktur yang berbeza, ia boleh dibahagikan kepada dua kumpulan: karbohidrat sederhana dan kompleks.

Karbohidrat sederhana (monosakarida) adalah sebatian yang tidak dapat menghidrolisis untuk membentuk karbohidrat lebih sederhana..

Karbohidrat kompleks (polisakarida) adalah sebatian yang dapat menghidrolisis membentuk karbohidrat sederhana..

Monosakarida: ribosa, deoksiribosa, glukosa, fruktosa. Konsep spatial isomer karbohidrat. Monosakarida siklik

Molekul monosakarida boleh mengandungi tiga hingga sembilan atom karbon. Nama semua kumpulan monosakarida, serta nama wakil individu berakhir pada -oz. Monosakarida dibahagikan kepada tetrosa, pentosa, heksosa, dan lain-lain, bergantung kepada bilangan atom karbon dalam molekul. Yang paling penting ialah heksosa dan pentosa..

Ribose dan Deoxyribose

Pentosis sering dijumpai di alam semula jadi. Dari jumlah tersebut, ribosa dan deoksiribosa sangat menarik, kerana mereka adalah sebahagian daripada asid nukleik.

Nama "deoxyribose" menunjukkan bahawa, berbanding dengan ribosa, molekulnya mempunyai satu - kumpulan OH kurang.

Molekul ribosa dan deoksiribosa boleh mempunyai struktur linear dan siklik:

Perwakilan heksosa yang paling penting adalah glukosa dan fruktosa, yang contohnya kita pertimbangkan struktur, tatanama, isomerisme dan sifat monosakarida.

Glukosa dan fruktosa adalah isomer dan mempunyai formula molekul C6N12TENTANG6.

Struktur monosakarida dibentuk menggunakan tindak balas:

1) Pengurangan glukosa dengan hidrogen iodida, 2-iodhexane terbentuk akibat tindak balas ini.

2) Glukosa bertindak balas dengan larutan ammonia perak oksida, yang menunjukkan adanya kumpulan aldehid dalam molekul glukosa:

3) Glukosa dioksidakan oleh air bromin menjadi asid glukonat:

4) Apabila glukosa berinteraksi dengan hidroksida tembaga, larutannya berwarna biru - ini adalah tindak balas kualitatif untuk alkohol polihidrat. Eksperimen kuantitatif menunjukkan bahawa terdapat 5 kumpulan hidroksil dalam molekul glukosa. Oleh itu, glukosa adalah alkohol pentaaldehid.

5) Kehadiran 5 kumpulan alkohol juga terdapat dalam molekul fruktosa, tetapi dengan pengoksidaan yang kuat, fruktosa membentuk dua asid hidroksi dengan dua dan empat atom karbon. Tingkah laku ini adalah ciri keton. Oleh itu, fruktosa adalah alkohol keto polihidrat:

Oleh itu, monosakarida adalah alkid polihidrat atau keto alkohol..

Walau bagaimanapun, sebilangan fakta eksperimen tidak dapat dijelaskan dalam kerangka struktur monosakarida seperti itu: 1) monosakarida tidak memberikan beberapa reaksi ciri aldehid; khususnya, mereka tidak membentuk sebatian bisulfit semasa berinteraksi dengan NaHSO3;

2) semasa mengukur aktiviti optik larutan glukosa yang baru disiapkan, ternyata ia jatuh dari masa ke masa;

3) semasa memanaskan monosakarida dengan metil alkohol di hadapan HCl, endapan glikosida kristal mendakan, yang mudah dihidrolisis untuk membentuk satu molekul alkohol.

Semua fakta ini dijelaskan ketika mereka menyatakan bahawa setiap monosakarida dapat wujud dalam bentuk beberapa bentuk tautomer. Dalam penyelesaiannya, selain rantai yang belum dilipat, terdapat bentuk siklik yang terbentuk semasa interaksi intramolekul kumpulan aldehid dan kumpulan hidroksil pada atom karbon kelima:

Kehadiran bentuk kitaran menjelaskan semua anomali di atas seperti berikut:

1) dalam larutan bentuk siklik monosakarida berlaku, bentuk terbuka dalam jumlah kecil;

2) perubahan dalam aktiviti optik dikaitkan dengan pembentukan keseimbangan antara bentuk terbuka dan siklik.

Pembentukan glikosida dijelaskan dengan adanya hidroksil glikosidik, atau semi-asetal, yang lebih reaktif daripada hidroksida lain. Oleh itu, ia mudah berinteraksi dengan alkohol untuk membentuk glikosida. Heworth mencadangkan untuk menggambarkan bentuk-bentuk siklus Gula sehingga cincin dan pengganti dapat dilihat dengan jelas:

Bentuk siklik monosakarida boleh mengandungi lima atau enam atom dalam satu kitaran. Gula enam anggota dipanggil pyranoses, sebagai contoh, glukosa - glukopranosa; bentuk siklik gula dengan kitaran lima anggota disebut furanosa. Glukosa dengan kitaran lima anggota - glukofuranosa, dan fruktosa dengan kitaran lima anggota - fruktofuranosa.

Tatanama dan isomerisme monosakarida Nama monosakarida mengandungi nama nombor Yunani

atom dan akhir -ose (lihat di atas).

Kehadiran kumpulan aldehid dan keton ditunjukkan dengan penambahan perkataan aldose, ketosis. Glukosa - aldoheksosa, fruktosa - ketoheksosa.

Isomerisme disebabkan oleh adanya:

1) kumpulan aldehid atau keton;

2) atom karbon tidak simetri;

3) tautomerisme (iaitu keseimbangan antara pelbagai bentuk molekul).

1) Secara semula jadi, glukosa dan fruktosa (bersama dengan monosakarida lain) terbentuk akibat reaksi fotosintesis:

Berdasarkan ini, kita dapat menyimpulkan bahawa sejumlah monosakarida terdapat di alam dalam bentuk bebas, misalnya, fruktosa dan glukosa terdapat dalam buah-buahan, fruktosa dalam madu, dll..

2) Hidrolisis polisakarida. Sebagai contoh, dalam penghasilan glukosa, ia paling kerap diperoleh melalui hidrolisis pati dengan adanya asid sulfurik:

3) Pengoksidaan poliol yang tidak lengkap.

4) Sintesis dari formaldehid dengan adanya kalsium hidroksida (dicadangkan oleh A. M. Butlerov pada tahun 1861):

Monosakarida adalah pepejal yang dapat mengkristal, bersifat hygroscopic, dan mudah larut dalam air. Larutan berair mereka mempunyai reaksi neutral terhadap litmus, kebanyakannya mempunyai rasa manis. Larutkan alkohol dengan teruk, tidak larut dalam eter.

Glukosa adalah bahan kristal yang tidak berwarna, rasa manis, mudah larut dalam air. Dari larutan berair ia diasingkan dalam bentuk hidrat kristal C6N12TENTANG6• N2TENTANG.

Sifat kimia monosakarida disebabkan oleh adanya pelbagai kumpulan berfungsi dalam molekulnya.

1. Pengoksidaan monosakarida:

2. Tindak balas alkohol hidroksida:

a) interaksi dengan kuprum (II) hidroksida dengan pembentukan kuprum (II) alkoholat;

b) pembentukan eter;

c) pembentukan ester dalam tindak balas dengan asid karboksilik - tindak balas esterifikasi. Contohnya, interaksi glukosa dengan asid asetik atau asid kloridanya:

3. Pembentukan glikosida (lihat di atas).

4. Penapaian. Fermentasi adalah proses yang kompleks di mana monosakarida dipecah di bawah pengaruh pelbagai mikroorganisma. Membezakan penapaian:

Sifat kimia glukosa juga ditunjukkan dalam jadual. 41.

Glukosa adalah produk berkhasiat yang berharga. Di dalam badan, ia mengalami transformasi biokimia yang kompleks, sambil melepaskan tenaga, yang terkumpul semasa fotosintesis, yang berjalan secara bertahap, dan oleh itu tenaga dilepaskan secara perlahan (lihat Gambar. 51).

Yang sangat penting adalah proses penapaian glukosa. Sebagai contoh, semasa penapaian kubis, timun, dan penuaian susu, penapaian glukosa laktik berlaku, begitu juga semasa penyenyaman makanan. Digunakan secara meluas dalam praktik penapaian alkohol glukosa, misalnya, dalam pengeluaran bir.

Fruktosa mempunyai formula molekul yang sama dengan glukosa (C6N12TENTANG6), tetapi bukan polyoxyaldehyde, tetapi polyoxyketone. Molekul fruktosa mengandungi tiga atom karbon asimetri, dan konfigurasi mereka sama dengan atom yang sepadan dalam molekul glukosa. Jadi, fruktosa adalah isomer dan "saudara dekat" glukosa. Sangat larut dalam air, mempunyai rasa manis (kira-kira 3 kali lebih manis daripada glukosa).

Fruktosa juga paling sering dijumpai dalam bentuk siklik (a- atau b-), tetapi, tidak seperti glukosa, dalam bentuk lima anggota. Dalam larutan fruktosa berair, terdapat keseimbangan:

Fruktosa dan glukosa terdapat dalam jumlah besar dalam buah-buahan manis, madu lebah.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes
Glycosaminoglycans