Ulasan pemakanan fungsional (Monastik Constantine)

Dari saat konsepsi hingga nafas terakhir, tubuh manusia melalui transformasi dramatik: dari bayi ke anak, dari anak ke perempuan atau lelaki, dari gadis dan lelaki ke wanita dan lelaki, dari lelaki dan wanita hingga lelaki tua dan wanita tua... Kelajuan ini transformasi - fungsi pemakanan, yang, bersama dengan udara dan air, melakukan fungsi tenaga (untuk kewujudan) dan plastik (untuk pembaharuan). Kira-kira 300 juta sel mati setiap minit di dalam tubuh manusia, dan jumlah yang sama diciptakan.

Setuju, anda tidak perlu menjadi pemenang Nobel untuk memahami kebenaran bersama - bahagian optimum komponen dalam diet harus sesuai dengan keperluan plastik badan, di mana kira-kira 60% air, 20% lemak, 15% protein, 4% mineral dan unsur surih. Semakin besar defisit masing-masing, semakin cepat perubahan dramatik lelaki dan wanita yang langsing menjadi wanita tua dan tua yang lembik. Semakin dekat korespondensi nutrien dengan yang ideal - semakin lama seseorang diberi peluang untuk menikmati kesihatan dan awet muda.

Piramid kesihatan dan umur panjang mutlak menggambarkan cadangan pengarang yang berdasarkan gaya pemakanan fungsional. Nenek moyang kita yang paling beruntung, pertanian primitif, kekurangan peti sejuk, makanan bermusim, memasak dengan suhu rendah, sumur atau air mata air, jauh lebih sihat daripada orang Amerika pada awal abad ke-21. Buku ini dikhaskan untuk topik-topik penting ini dan lain-lain..

Kepada pembaca

Buku Konstantin Monastyrsky tidak biasa. Dia merosakkan stereotaip biasa dan membuat anda berfikir. Ternyata banyak yang kita anggap sebenarnya tidak begitu jelas.

Penulis dengan teliti menganalisis doktrin yang kelihatan tidak tergoyahkan kepada kita, dan menolong kita mencari kebenaran kita, pendekatan kita terhadap masalah kesihatan yang hanya kita sendiri yang dapat menyelesaikannya sendiri.

Buku ini mengajarkan kebijaksanaan evolusi dan menuntut akal. Kami, yang jarang mengingati kekeluargaan di luar kakek dan nenek kami, tidak memikirkan puluhan ribu generasi nenek moyang kami, yang mana api itu menjadi perapian dan hasil pemburuan - dari katak hingga raksasa - hingga "diet". Namun demikian, menurut konsep hari ini, orang primitif yang menyampaikan ketagihan dan gen kepada kita, mengasah seleksi jutaan tahun evolusi.

Kita berbeza: beradab, berpendidikan, pandai membaca, tetapi kurang sihat. Cukup aneh, tetapi nenek moyang kita yang separuh liar, setengah telanjang dan berkaki ayam lebih kuat, sihat dan lebih tahan lama daripada kita... Sebab-sebab paradoks yang menakjubkan ini dan apa yang harus kita pinjam dari mereka ditulis dengan meyakinkan oleh Konstantin.

Saya adalah salah satu daripada orang-orang yang menerima konsep Constantine. Selama beberapa tahun kita bercakap dengannya di radio, kadang-kadang kita berdebat dengannya dan pendengar radio. Banyak petuanya nampaknya sangat berguna bagi saya, walaupun ia melanggar konsep tradisional kita tentang pemakanan “sihat”..

Saya tidak boleh mengatakan bahawa saya menerima semua cadangan Konstantin. Kadang-kadang keraguan saya yang wujud mengganggu, kadang-kadang kemalasan saya sendiri dan keadaan sebenar kehidupan saya. Tetapi, mereka mengatakan, setelah usia tertentu, setiap orang adalah doktornya sendiri, dan sangat menarik untuk menjalani latihan dengan orang yang berpengetahuan seperti Konstantin. Namun, dengan yakin saya mengatakan ini, orang yang baik. Yang juga sangat penting semasa anda mengikuti petua kesihatan..

Bacalah buku yang mencetuskan pemikiran ini dan cari jalan anda sendiri untuk kehidupan yang penuh dan panjang, kerana setiap orang mempunyai jalan untuk kesihatan mereka sendiri.

Mikhail Buzukashvili, wartawan, pengulas, penyampai (Radio New Life, New York).

Kata pengantar

Perbezaan asas antara mereka yang ingin sihat dan sihat hanya dikurangkan untuk mengetahui bagaimana menjadi sihat. Sekiranya anda benar-benar tidak pernah jatuh sakit, dan lebih-lebih lagi jangan menjadi tua dengan kepantasan "rata-rata orang Amerika", maka bagaimana - ini adalah masalah teknologi, bukan keberuntungan, keturunan, wang atau perubatan...

Kesihatan dan umur panjang anda lebih ditentukan oleh tindakan anda sekarang dan akan datang daripada kemampuan fisiologi badan anda. Lebih daripada 62 ribu orang Amerika, sezaman kita, telah merayakan satu abad, dan tidak menghairankan bahawa kebanyakan mereka mengetahui tentang penyakit secara langsung, dari perbualan dan buku, dan bahawa di antara orang-orang abad yang telah melewati ambang abad ini, hampir tidak ada kronik yang sakit! Ragu-ragu.

11–2–2000 - LONDON (Reuters) - Wanita tertua di Guinness Book of World Records meninggal dunia di Stone - in - the - Midlands hanya dalam masa enam hari hingga 115 tahun. Cik Eva Morris mendakwa bahawa umur panjangnya adalah hasil perkhidmatan harian. wiski.

Tidak teruk, ya? Sekiranya anda merancang untuk tidak jatuh sakit atau bertambah tua dan menyokong rancangan anda dengan tindakan yang dijelaskan secara terperinci dalam buku ini, anda juga boleh bergantung pada tubuh yang kencang, awet muda dan kehidupan yang berkualiti tinggi dan hampir hingga nafas terakhir, kerana umur panjang yang aktif berdasarkan kesihatan mutlak, dan bukan untuk rawatan, prosedur, ubat-ubatan, pembedahan plastik, diet ketat dan doktor...

Sayangnya, idea yang diterima umum mengenai gaya makan, kesihatan dan cara yang tidak dapat dielakkan dari usia tua yang lemah adalah berdasarkan andaian yang salah. Harga untuk kesilapan ini adalah penampilan, kerjaya, kesihatan dan akhirnya kehidupan anda. Ketahui fakta dan gunakan cadangan dalam buku ini untuk mengekalkan sosok langsing, ingatan yang sempurna dan kesihatan mutlak! Anda harus mengakui bahawa peluang untuk menikmati tubuh yang sihat berusia 30 atau 40 tahun hingga 70, 80, dan seratus kali ganda akan membenarkan masa yang anda laburkan untuk mempelajari buku ini dan usaha yang akan anda lakukan untuk menerapkan cadangan saya. Tentukan sendiri:

9-22000 - NEW YORK (Reuters Health) - Menurut tinjauan yang dilakukan di California oleh rancangan kesihatan SCAN, pada kumpulan usia 65 hingga 69 tahun, hanya 6% merasa hebat. Dalam kumpulan yang berumur lebih dari 100 tahun - 29% melaporkan kesihatan yang sangat baik.

Jauh sebelum usia 65 tahun, keadaan kulit dan perubahan badan adalah tanda penuaan pertama dan paling jelas. Semakin cepat penampilan anda mula berubah berbanding dengan usia muda - dari 18 hingga 25 tahun - semakin hampir penuaan dan penyakit. Gejala lanjut usia yang tidak kurang jelasnya seiring dengan perubahan ini: uban - rambut kelabu, keletihan kronik, mati pucuk, menopaus pramatang, mudah marah, gangguan ingatan dan tumpuan; tersembunyi - serangan jantung, strok, barah, artritis dan penyakit degeneratif lain. Oleh itu, pencegahan penuaan awal dan pencegahan penyakit, atau, jika anda mahu, pemanjangan masa muda, sebaiknya bermula, paling baik, sejak anda dilahirkan, paling teruk, sejak anda menyedari: pencegahan selalu lebih mudah dan lebih dipercayai daripada memperbaikinya.

Menjadi menentukan kesedaran, diet menentukan menjadi...

Saya bernasib baik - Saya dibesarkan dalam kehangatan dan penjagaan keluarga kaya di wilayah Ukraine Barat yang makmur. Saya dikelilingi oleh kanak-kanak yang sama dan, terutamanya, pengasuh, pendidik dan guru taska, tadika, sekolah dan institut. Seperti kebanyakan rakan sebaya saya, saya menghidap demam campak, demam merah, penyakit kuning, beguk, disentri, selesema, radang amandel dan banyak penyakit kanak-kanak lain yang membentuk imuniti, tubuh dan watak saya di masa depan.

Masa yang paling sukar bagi saya adalah antara tahun 1970 dan 1972 - darjah kesembilan dan kesepuluh: di sebalik kemampuan saya yang luar biasa dan hampir ingatan fotografi, saya tidak dapat menumpukan perhatian pada pelajaran, juga buku-buku dan bertembung dengan guru-guru yang "membenarkan" diri mereka untuk menunjukkan terhadap saya walaupun sedikit intoleransi.

Anehnya, latihan di institut perubatan yang agak menuntut hampir tanpa konflik: selama bertahun-tahun belajar setelah pasangan pertama, saya minum segelas bir (0,5) dan setengah gelas Pertsovka (0,125 g) di bilik barbeku di sebelah, dan selepas yang kedua - di kantin pelajar sebotol Zhigulevsky separuh dengan segelas krim masam. Hanya dengan cara ini, "di bawah gas", setengah tertidur, saya dapat menumpukan perhatian pada objek dan menahan keagresifan. Ya. Ada masanya, bingkai tumbuh.

Baru sekarang saya faham bahawa pada tahun-tahun itu saya menderita gangguan defisit perhatian - defisit perhatian, dan alkohol hanya berfungsi sebagai penenang, yang di Amerika Syarikat sekarang:

• Atas nasihat doktor, ubat penenang, bermula dari usia 2-3 tahun, atau...

• Atas nasihat rakan, ganja, kokain dan sejenisnya, atau...

• Hanya tingkah laku yang merosakkan diri sendiri - dari menembak rakan sebaya hingga kehamilan pada usia 12-13 tahun.

Kami (ketika itu, remaja - hari ini) disatukan oleh satu kemalangan yang biasa - gaya makanan yang dikuasai oleh jus, muffin, roti, bijirin, susu, gula-gula, buah-buahan, sayur-sayuran, ais krim, minuman bergula dan kafein, tetapi hanya dengan perbezaannya bahawa remaja hari ini dilanda lebih banyak lagi produk ini, yang kebanyakannya, cukup aneh, dianggap "sihat"...

Konstantin Monastyrsky: rawatan diabetes tanpa ubat, pemakanan yang betul. Konstantin Monastyrsky dan pemakanan fungsinya. Ulasan buku saya

Pencegahan penuaan awal dan pencegahan penyakit harus bermula dari saat kelahiran, paling buruk, dari saat anda menyedari hal ini: pencegahan selalu lebih mudah dan lebih dipercayai daripada memperbaiki...

Maklumat unik dalam buku ini akan mengajar anda untuk menikmati makanan, kesihatan dan umur panjang dan bukannya diet, penyakit dan penuaan awal.!

Ucapan terima kasih

Polina G. Gorelik,

memiliki buku ini lebih dari sekadar harfiah: mula-mula membawa saya ke dunia, kemudian menanamkan minat kepada saya dalam bahasa dan, akhirnya, "menambah" saya ke Institut Perubatan Lviv pada tahun 1972 (pada tahun-tahun itu sungguh suatu prestasi, memandangkan saya adalah "pemberontak" darah murni dan satu-satunya peserta bukan Komsomol). Setelah kembali ke perubatan setelah berehat, saya akhirnya membenarkan usaha ibu saya, dan dia adalah orang pertama yang mengikuti cadangan saya: dengan lembut menolak kentang, gula, roti, buah-buahan dan gula-gula - dan dalam masa empat tahun yang singkat dia membuktikan bahawa usia tua adalah penyakit yang dapat dicegah. Berkat teladannya, saya tidak takut membesar: pada usia 80 tahun, dia hidup sepenuhnya bebas, tidak mengambil sebarang ubat dan merasa berusia 40 tahun dalam cuaca baik, tetapi tidak mengalami cuaca buruk..

Penyempurnaan buku ini dan "kemunculannya" di dunia tidak akan mungkin berlaku tanpa pertolongan tanpa pamrih

- pembicara, pengkritik, rakan, pengagum, isteri dan kekasih saya. Dia tidak hanya membawa naskah ini sesuai dengan norma-norma bahasa Rusia, yang saya lupakan selama 23 tahun hidup di AS, tetapi juga mengelilingi saya dengan perawatan, sokongan dan sokongan yang sabar, tanpanya tidak ada usaha lelaki. Selain itu, jika kemampuan Tanya yang luar biasa untuk membuat keajaiban dari sekeping daging dan ikan (dalam kata-katanya - "pasti ada ayam, tukang masak dan orang bodoh"), saya masih akan menjadi vegetarian.

Saya sangat bertanggungjawab dan bersyukur

(mengikut urutan kronologi):

Boris Bobrovnikov, yang pertolongan dan sokongannya membolehkan saya dan keluarga bertahan dalam salah satu tahap paling gelap dalam karier saya yang tidak biasa.

* Gino Catelli, kemuliaan, kemurahan hati dan kesabaran yang seluruh keluarga kami berhutang di atas kepala kami.

Colossus pada kaki tanah liat

Doktrin Pemakanan yang Baik

Institut Kesihatan Nasional AS

Jabatan Pertanian Amerika Syarikat)

berdasarkan apa yang disebut

Piramid Panduan Makanan.

Hasil propaganda bertahun-tahun mengenai piramid buah dan bijirin ini membawa kepada bencana epidemiologi di negara terkaya dan paling maju di dunia - hanya penyakit kardiovaskular yang memakan satu setengah juta nyawa setahun, belum lagi banyak mangsa diabetes, penyakit perut dan usus, artritis, osteoporosis barah dan penyakit degeneratif lain.

Set makanan harian yang disyorkan untuk "kesihatan" mengandungi 300 hingga 600 gram karbohidrat sederhana (sukrosa, fruktosa, laktosa) dan kompleks (pati, pektin, serat), dari 60% hingga 90% yang menjadi gula (glukosa) dalam darah anda selama beberapa jam. Sepanjang keseluruhan evolusi, makanan manusia tidak mempunyai roti, bijirin, mi, nasi putih, buah-buahan dan jus sepanjang tahun, tidak ada tanaman akar yang diusahakan - kentang, wortel, bit, dan lain-lain.

Hasilnya? Kerana keinginan untuk tidak jatuh sakit dan tidak sembuh, lebih dari separuh negara menjadi gemuk, lebih dari 200 ribu orang mati sebelum waktunya akibat diabetes mellitus setahun, dan anak-anak yang mengalami kegatalan "bersantai" dengan ubat-ubatan, alkohol atau rakan sebaya. Dan ini hanya permulaan masalah. Negara yang berdasarkan kesihatannya

piramid, - colossus dengan kaki tanah liat: asas roti, bijirin, beras, mi, buah dan jus reput secepat komponen asalnya.

Asas untuk rawatan diabetes jenis 2 adalah diet khas dan aktiviti fizikal. Pesakit terpaksa mematuhi diet sepanjang hidupnya, penyimpangan sedikit pun dari menu yang disarankan penuh dengan peningkatan gula darah. Selalunya perlu mengambil ubat tambahan untuk mengawal kadar glukosa, jadi penolakan sepenuhnya ubat adalah impian kebanyakan pesakit. Ramai pakar menganggap tugas mereka untuk menambah dan memperluas topik semasa Fr. Konstantin Monastyrsky, yang didiagnosis menghidap diabetes jenis 2, hanya menemui satu langkah yang membawanya sembuh tanpa menggunakan ubat - ini adalah penolakan karbohidrat.

Makanan di Biara

Konstantin Monastyrsky adalah perunding Amerika yang terkenal dalam isu pemakanan yang berasal dari Ukraine. Konstantin Monastyrsky berusaha memerangi penyakitnya untuk masa yang lama dan sebagai hasilnya mengembangkan diet khas untuk diabetes.

Asas diet Monastyrsky adalah makanan protein, lemak dan makanan tambahan vitamin. Pengarang banyak bukunya sendiri mendakwa bahawa karbohidrat bukan sahaja menyebabkan kemerosotan kesejahteraan dengan diabetes, tetapi juga merupakan punca perkembangan penyakit ini. Diabetes mellitus berkembang akibat kegagalan metabolisme. Ini menyebabkan pengambilan glukosa terganggu oleh serat otot. Glukosa berkumpul di dalam darah, menyebabkan kerosakan fungsi organ dalaman dan memberi kesan negatif kepada keadaan saluran darah pesakit..

Asas rawatan adalah diet yang dipilih khas, yang tujuannya adalah untuk mengekalkan kadar glukosa normal. Sebarang penyimpangan dari diet menyebabkan peningkatan gula yang mendadak. Oleh kerana diabetes jenis 2 sering menyertai kegemukan, diet mesti rendah kalori.

Sayuran dan buah mendominasi, bagaimanapun, seperti yang diketahui, makanan tumbuhan mengandung sejumlah besar serat makanan (serat) dan karbohidrat. Monastyrsky mendakwa bahawa diabetes jenis 2 dapat disembuhkan, dan langkah pertama menuju penyembuhan lengkap adalah dengan meninggalkan karbohidrat yang memihak kepada protein haiwan.

Karbohidrat dalam diet

Makanan harian manusia moden sepenuhnya terdiri daripada karbohidrat. Terdapat banyak sebab untuk ini. Makanan berkarbohidrat tinggi cepat mengisi anda dengan tenaga, sebab itulah orang yang sibuk sangat menyukainya. Makanan berkarbohidrat tinggi adalah berpatutan, kerana sekilo bubur jauh lebih murah daripada jumlah daging yang sama. Makanan seperti itu mudah dan cepat disediakan, hidangannya enak, memuaskan, cepat dan murah.

Sejak kecil, kami diajar bahawa oatmeal untuk sarapan adalah jaminan kesihatan selama bertahun-tahun. Monastik tidak bersetuju dengan ini. Pada pendapatnya, oatmeal atau granola yang sama yang biasanya diberikan kepada anak-anak untuk sarapan pagi tidak mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan. Produk ini sepenuhnya terdiri daripada karbohidrat, yang dalam jumlah besar memprovokasi gangguan metabolik dan menyebabkan peningkatan gula darah.

Sebilangan besar karbohidrat yang dikonsumsi setiap hari membawa kepada fakta bahawa makanan protein kurang diserap oleh badan.

Dari sinilah terdapat rasa berat di perut dan gangguan pencernaan setelah memakan sejumlah besar daging.

Sebagai hujah, Monastic memetik maklumat sejarah mengenai nenek moyang manusia moden yang jauh. Lelaki primitif tidak mengambil karbohidrat. Dasar dietnya hanyalah makanan haiwan dan buah-buahan dan sayur-sayuran bermusim dalam jumlah kecil.

Bagaimana dengan vitamin?

Dalam metodologi yang disajikan dalam buku "Pemakanan Fungsional", Monastik mendakwa bahawa. Langkah pertama menuju pemulihan adalah melepaskan karbohidrat. Lebih-lebih lagi, penulis tidak membahagikan karbohidrat menjadi berguna dan berbahaya dan mencadangkan untuk meninggalkan makanan tersebut sepenuhnya. Dengan alasan bahawa diabetes dapat disembuhkan tanpa ubat-ubatan, dalam bukunya Konstantin Monastyrsky memberikan teknik pemakanan yang merangkumi menolak bijirin, produk roti, dan bahkan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Ramai yang terkejut, kerana sejak kecil semua orang ingat bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber utama vitamin dan mineral yang sihat. Biara mengatakan bahawa menyimpan buah-buahan tidak mengandungi vitamin kerana bahan kimia yang digunakan dalam menanam buah. Dia mencadangkan untuk mengganti buah dengan kompleks vitamin-mineral dan suplemen khas yang diperkaya dengan bahan berguna.

Menurut pengarang buku dan perunding pemakanan, buah menyebabkan pencernaan kerana jumlah serat yang tinggi. Serat menghalang penyerapan zat bermanfaat dari produk, mempunyai kesan pencahar dan menghilangkan bukan sahaja racun dan racun dari badan, tetapi juga vitamin yang diperlukan.

Malangnya, isu penanaman buah-buahan dan sayur-sayuran secara bebas tidak dibangkitkan dalam buku-buku di Biara. Adakah bermanfaat untuk memakan buah-buahan dan sayur-sayuran semula jadi dalam jumlah besar, ditanam tanpa menggunakan kimia - ini adalah keputusan semua orang.

Cara membuat menu?

Diet rendah karbohidrat berdasarkan daging, ikan, dan produk susu yang ditapai. Asas diet adalah keju kotej, daging lembu, domba dan ikan rendah lemak. Tubuh dapat menerima jumlah lemak yang diperlukan dari daging tanpa lemak..

Jangan tinggalkan karbohidrat sepenuhnya. Biara ini menawarkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran, tetapi hanya bermusim. Makanan tumbuhan mestilah kurang dari sepertiga dari keseluruhan diet.

Bagi mereka yang tidak dapat hidup tanpa buah-buahan dan sayur-sayuran, menu dipilih sehingga pesakit memakan 40% daging, unggas atau ikan, 30% produk tenusu (tidak termasuk susu keseluruhan) dan 30% makanan tumbuhan setiap hari. Pemakanan harian diperkaya dengan persediaan vitamin.

Monastyrsky juga tidak mengecualikan alkohol dari diet pesakit diabetes, yang bertentangan dengan kaedah rawatan konservatif yang diterima umum, yang berdasarkan penolakan alkohol sepenuhnya..

Isu kontroversi

Dalam bukunya, Konstantin Monastyrsky mendakwa bahawa rawatan diabetes tanpa ubat adalah kenyataan. Rawatan sedemikian didasarkan pada penolakan makanan karbohidrat, yang sepenuhnya bertentangan dengan kaedah vegetarian..

Terdapat banyak buku dan kaedah merawat pelbagai penyakit berdasarkan penolakan makanan yang berasal dari haiwan. Sebagai peraturan, penulis berpendapat keberkesanan gaya hidup vegetarian oleh fakta bahawa seseorang secara semula jadi bersifat herbivora. Monastik, sebaliknya, merujuk kepada nenek moyang manusia moden yang jauh, dengan alasan bahawa perut dan rahang kita direka khusus untuk makanan keras yang berasal dari haiwan.

Isu kontroversi lain ialah kualiti daging. Penggunaan ubat-ubatan di kilang memproses daging untuk mempercepat pertumbuhan lembu dan unggas adalah amalan biasa. Oleh itu, tidak ada yang dapat meramalkan apa yang akan terjadi pada tubuh pesakit dengan pengumpulan racun dan ubat dari daging.

Terdapat teori bahawa makanan berlebihan yang berasal dari haiwan memprovokasi pertumbuhan sel barah. Pesakit barah juga tidak digalakkan memakan daging..

Kelebihan dan kekurangan kaedah

Penolakan karbohidrat sepenuhnya akan memungkinkan untuk menyembuhkan diabetes tanpa penggunaan ubat tambahan, kata Konstantin Monastyrsky. Doktor mengesyorkan diet seimbang, dengan kelebihan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam diet. Walaupun begitu, karbohidrat menimbulkan peningkatan gula dalam darah - ini adalah fakta yang terkenal. Oleh itu, keutamaan makanan protein dalam menu membantu menormalkan kadar gula dalam darah dan tidak menyebabkan lonjakan glukosa secara tiba-tiba. Ini adalah normalisasi keadaan pesakit yang menjadi tujuan rawatan diabetes.

Pada masa yang sama, tidak ada yang diketahui mengenai kualiti daging kedai. Tidak ada yang dapat menjamin bahawa penggunaan makanan tersebut tidak akan membawa kepada perkembangan pelbagai penyakit. Daging juga merupakan makanan berat yang boleh menyebabkan masalah perut dan hati..

Ramai pesakit mendakwa bahawa kaedah pemakanan fungsional benar-benar membantu mereka merasa lebih baik tanpa mengambil ubat diabetes. Keberkesanan kaedah Monastyrsky hanya dapat dinilai berdasarkan pengalaman mereka sendiri, namun, berunding dengan doktor yang hadir adalah wajib bagi setiap pesakit. Sekiranya anda tidak memberikan ubat untuk diabetes jenis 1, perlu diingat bahawa kaedah Monastyrsky hanya dirancang untuk rawatan diabetes jenis 2.

Pemakanan fungsional bermaksud pemakanan yang bukan sahaja dapat memuaskan kelaparan dan keseronokan estetik, tetapi juga memberi tubuh semua makronutrien yang diperlukan (lemak, protein dan karbohidrat), vitamin dan mineral. Agar makanan tidak hanya enak, tetapi juga berguna, pemakanan fungsional diciptakan. Makanan jenis ini akan dibincangkan dalam artikel ini. Selamat hari kepada semua! Saya bersama anda lagi - Dilyara Lebedeva, pengarang blog "Hormon tidak apa-apa!", Ahli endokrinologi.

Dalam artikel sebelumnya, saya membincangkan faktor-faktor yang menghalang kita mengawal berat badan, dan artikel ini mempunyai fungsi yang sedikit berbeza..

Sebagai pakar dalam rawatan diabetes mellitus dan obesiti, orang sering menanyakan kepada saya mengenai pemakanan. Di antaranya terdapat banyak persoalan mengenai apa yang disebut pemakanan fungsional, atau lebih tepatnya mengenai buku dengan nama yang sama, yang ditulis oleh Konstantin Monastyrsky tertentu. Artikel ini akan berguna bagi semua orang, dan mereka yang sudah membaca buku ini, dan mereka yang hanya mencari maklumat mengenainya..

Sekiranya anda belum menjumpai buku "Pemakanan Fungsional", maka sangat mudah dilakukan, kerana ia tersedia secara percuma untuk dimuat turun di banyak laman web. Cukup ketik di bar alamat nama buku dan pengarangnya, dan pada baris pertama carian anda akan mendapat apa yang anda perlukan. Saya yakin bahawa ini tidak akan menimbulkan masalah. Mari kita pergi ke topik artikel dengan lebih baik..

Supaya anda mempunyai idea mengenai pengarang buku ini, saya akan bercakap secara ringkas mengenai kehidupannya. Konstantin Monastyrsky berasal dari Ukraine, lulus dari Institut Perubatan Negeri Lviv, Fakulti Farmasi pada tahun 1976. Oleh pakar Monastik - ahli farmakologi. Hampir sejurus selepas tamat pengajian, dia berhijrah bersama keluarganya ke AS, di mana dia tinggal dengan selamat hingga hari ini..

Tetapi, ternyata, Konstantin tidak bekerja di bidang pertamanya, tetapi mulai bekerja di bidang pengaturcaraan. Kemudian, dia mengalami masalah kesihatan, menghidap diabetes mellitus, kegemukan dan penyakit lain dari makanan. Pada saat itulah dia menyedari bahawa ini tidak dapat diteruskan dan kebiasaan makannya perlu diubah. Kemudian dia memulakan pencarian aktif kaedah untuk meningkatkan kualiti hidup. Dan, seperti yang dia percaya, dia datang dengan jenis makanan yang berfungsi. Tetapi sebenarnya, dia bukan pengasas doktrin ini, yang akan saya bicarakan kemudian.

Akibat perubahan dalam dietnya, dia dapat mengatasi diabetes dan obesiti, menyingkirkan gangguan usus dan menyembuhkan giginya. Akibatnya, ide muncul dalam dirinya untuk memberi pencerahan kepada semua orang dan segala sesuatu di bumi ini, yang menganjurkan ajarannya. Dia belajar menjadi Perunding Pemakanan Bertauliah, tetapi jangan mengelirukan dengan pakar pemakanan, kerana pakar pemakanan adalah doktor yang telah belajar sekurang-kurangnya 7 tahun (di negara kita, di luar negara lebih lama lagi). Dia lulus kursus satu tahun..

Di samping itu, Konstantin Monastyrsky adalah ahli Persatuan Perunding Pemakanan (Persatuan Perunding Nutrisi Amerika), telah menulis 4 buku, banyak artikel mengenai subjek gaya hidup sihat, dan juga menyiarkan mengenai pemakanan di Chicago Radio.

Saya menyukai gaya penyampaian dalam buku ini, penulis menulis dengan jelas dan penuh humor. Saya suka banyak contoh, perbandingan dan statistik. Tetapi ia mula menjengkelkan apabila secara berkala mula mengulangi perkara yang sama. Mungkin dia benar-benar ingin menyampaikan teorinya kepada kita? Dengan gaya, seseorang merasa bersemangat untuk bekerja dan idea, pada mulanya naratif menangkap, tetapi kemudian untuk beberapa sebab saya bosan dan saya membuang buku itu beberapa kali.

Yang mencipta pemakanan berfungsi?

Pada mulanya, saya, mungkin seperti orang lain, berpendapat bahawa ini adalah Konstantin the Monastic yang mengasaskan doktrin jenis pemakanan ini, tetapi ketika saya sedang bersiap untuk menulis artikel ini, saya mula mencari maklumat mengenai asal usul ajaran tersebut. Dan dia terkejut apabila mengetahui bahawa pemakanan fungsional dicipta di Jepun. Di tahun 90an, undang-undang diadopsi untuk memperbaiki makanan.

Orang Jepun berharap makanan baru yang lebih baik dapat menyelesaikan banyak masalah kesihatan negara mereka. Mereka percaya bahawa produk makanan harus dibuat secara semula jadi atau buatan, tetapi bukan tablet, dan bukan makanan tambahan. Mereka mahu orang dapat mengambil makanan sedemikian dengan selamat setiap hari, dengan itu dapat memulihkan kesihatan mereka atau mencegah yang baru..

Orang Jepun memutuskan bahawa produk baru yang lebih baik semestinya mengandungi sekurang-kurangnya 30% pengambilan zat harian seperti:

 • vitamin
 • mineral
 • selulosa
 • lemak dan protein penting
 • peptida
 • antioksidan
 • bakteria asid laktik

Oleh itu, produk tersebut semestinya dikuasakan oleh angkasawan - seimbang, berkhasiat dan enak.

Kemudian, negara-negara lain mula bergabung dengan mereka, termasuk Rusia. Negara kita juga telah mula meningkatkan produk. Contohnya, produk Syarikat Konstelasi dan Pengeluaran "Constellation", yang menghasilkan bijirin, jeli, roti dan produk berguna lain.

Apa itu monastik? Dia hanya mengambil idea makanan jenis ini, memperbaikinya, menambahkan "kerepek" dan mula aktif, kadang-kadang bahkan agresif mempromosikan produknya. Dan, dia, berjaya, kerana dia mempunyai banyak peminat di seluruh dunia.

Makanan Biara Berfungsi

Apa doktrin yang paling betul, menurut Konstantin Monastyrsky, pemakanan? Ini adalah tonggak utama di mana doktrin bertumpu. Monastic yakin bahawa masalah kesihatan dikaitkan dengan:

 1. Karbohidrat dan serat yang berlebihan.
 2. Kekurangan protein, lemak, vitamin dan mineral.

Dan sekarang, dengan teratur. Dalam artikel ini saya akan membincangkan pandangannya mengenai karbohidrat, dan yang berikutnya, yang akan dikeluarkan beberapa hari selepas ini, mengenai kekurangan protein, lemak dan peranannya dalam badan, serta apa yang disyorkan oleh Komrad Monastyrsky untuk mengatasi kekurangan mineral dan vitamin.

Jadi, menurut teori pemakanan fungsional, karbohidrat adalah jahat. Pada masa yang sama, tidak ada penekanan pada karbohidrat tertentu. Seperti yang anda tahu, karbohidrat boleh berbeza, ada yang mendatangkan bahaya, tetapi bagi yang lain, saya berpendapat. Mengapa jahat? Kerana penggunaan karbohidrat membawa peningkatan semula jadi dalam kadar insulin, yang merupakan hormon anabolik, ia mengubah karbohidrat menjadi lemak dan menyimpannya dalam tisu subkutan.

Di samping itu, penulis yakin bahawa karbohidrat bukan untuk orang kuno sumber tenaga utama, kerana karbohidrat dianggap sebagai masa kini. Orang purba makan secara eksklusif protein dan makanan berlemak, iaitu daging, dan mereka mempunyai karbohidrat dalam bentuk sayur-sayuran, buah-buahan dan sayur-sayuran, tetapi hanya pada musim masak. Oleh itu, pada musim sejuk, seseorang harus makan hanya daging dari binatang yang ditangkap, kerana dia juga tidak membuat persediaan untuk musim sejuk, belum lagi roti atau gula-gula.

Saya bersetuju bahawa penggunaan karbohidrat yang mudah dicerna dengan indeks glisemik tinggi berbahaya bagi kesihatan, tetapi bagaimana dengan sayur-sayuran dan buah-buahan? Penulis mengatakan bahawa serat, yang penuh dengan sayur-sayuran dan buah-buahan, adalah perengsa dan menyebabkan pelbagai penyakit usus. Ya, memang, tetapi jika terdapat banyak daripadanya. Penggunaan serat yang sederhana tidak membawa bahaya seperti itu, yang disiarkan oleh pengarang.

Secara amnya, saya yakin bahawa penolakan karbohidrat sepenuhnya tidak akan membawa banyak faedah, kerana seseorang dalam kes ini kehilangan sebahagian besar vitamin dan mineral. Tetapi Konstantin Monastyrsky juga mempunyai jawapan untuk ini. Dia menasihatkan mengambil kompleks vitamin-mineral dan bukannya buah-buahan dan sayur-sayuran. Saya tidak fikir ia akan lebih baik, walaupun saya tidak tahu bagaimana ia memilikinya Di AS, tetapi di Rusia kita masih mempunyai berkebun dan orang menanam sayur-sayuran dan buah-buahan sendiri, selalunya tanpa menggunakan "kimia" yang berbeza.

Mengenai roti dan bijirin, saya juga mempunyai pendapat yang berbeza-beza. Saya membaca artikel pada hari lain mengenai bagaimana roti dibuat pada masa ini dan berapa banyak ia berbahaya bagi kesihatan. Selama beberapa bulan saya sendiri tidak memakan produk tepung; saya telah mengganti roti dengan roti yang dibuat dari biji-bijian. Tetapi saya sangat suka bubur, tetapi bukan yang segera, dan juga bijirin asli, yang perlu direbus. Bagi saya, oatmeal dengan dedak adalah ritual pagi setiap hari. Tetapi pada waktu siang saya praktikal tidak makan bubur, dengan pengecualian yang jarang berlaku.

Itu sahaja untuk saya. Tetapi saya tidak mengucapkan selamat tinggal kepada anda, tidak lama lagi artikel seterusnya menanti anda, di mana saya akan terus membincangkan kesan saya mengenai buku Konstantin Monastyrsky "Pemakanan Fungsional".

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Dilara Lebedeva

Konstantin Monastyrsky. Pemakanan yang berfungsi. Konstantin Monastyrsky: rawatan diabetes tanpa ubat, pemakanan yang betul

Di dunia moden, jumlah pesakit diabetes meningkat dengan pesat setiap tahun. Malangnya, ubat rasmi belum mengetahui cara dan kaedah untuk menyembuhkan penyakit secara kekal. Seseorang terpaksa bergantung sepanjang hidupnya pada ubat-ubatan yang menormalkan suntikan gula dan insulin, yang hanya sementara meringankan keadaannya, dan, lebih-lebih lagi, mempunyai kesan berbahaya pada organ lain. Dengan latar belakang masalah ini, kaedah rawatan alternatif menjadi semakin relevan - bagi kebanyakan pesakit, ini adalah satu-satunya cara untuk kembali ke kehidupan sihat yang normal.

Diabetes tanpa ubat - adakah rawatan boleh dilakukan??

Diyakini bahawa diabetes bukanlah penyakit, melainkan akibat daripada gangguan pada tubuh yang menyebabkan pankreas tidak dapat menghasilkan hormon insulin dalam jumlah yang mencukupi..

Ramai doktor percaya bahawa diabetes boleh hidup lama dan sepenuhnya jika anda belajar bagaimana menguruskan penyakit ini. Tetapi masalahnya adalah bahawa penyebab sebenar diabetes belum dapat ditentukan. Pelanggaran ini biasanya dikaitkan dengan kecenderungan keturunan, berat badan berlebihan, patologi pankreas dan, akhirnya, usia - tetapi faktor-faktor ini sama sekali tidak menentukan punca kekurangan insulin dalam badan.

Rawatan tradisional untuk diabetes melibatkan penggunaan insulin buatan secara berkala dan penggunaan ubat penurun glukosa. Tetapi adakah benar-benar perlu untuk meracuni diri anda dengan kimia dan bergantung pada ubat seumur hidup? Adakah benar-benar tidak ada cara untuk mengekalkan kadar glukosa normal tanpa menggunakan ubat-ubatan?

Penting untuk diketahui: para saintis sampai pada kesimpulan bahawa hampir semua pesakit dengan diabetes tipe II, iaitu bentuk penyakit ini terjadi pada 80% pesakit, dapat memperbaiki keadaan mereka kerana pemakanan yang betul, aktiviti fizikal biasa, dan juga kaedah rawatan alternatif yang bertujuan untuk mengurangkan gula darah.

Sudah tentu, ini adalah kerja harian tertentu pada diri sendiri dan, mungkin, tidak semua pesakit mempunyai kekuatan dan keinginan untuk melakukan kerja ini. Tetapi mereka yang bersedia untuk mengusahakan kesihatan mereka dengan cepat mendapat hasilnya - mereka mula menjalani kehidupan penuh tanpa ubat-ubatan, sekatan makanan yang teruk dan selamanya melupakan penyakit mereka.

Kaedah rawatan

Ya, diabetes tanpa ubat bukan mitos, tetapi kenyataan yang sebenar. Baru-baru ini, beberapa kaedah yang selamat dan berkesan telah muncul, yang mana penulis, dalam kebanyakan kes, telah mengalami mekanisme kesan kaedah tersebut dan secara kekal menyingkirkan apa yang disebut penyakit yang tidak dapat disembuhkan.

Menghembus nafas

Kaedah sensasi untuk merawat diabetes dijelaskan dalam buku oleh Yuri Vilunas "Diabetes dapat disembuhkan." Dalam penerbitan ini, penulis memberitahu secara terperinci tentang bagaimana dia menguasai mekanisme kesihatan semula jadi dan semula jadi, dengan bantuan yang mana dia sendiri disembuhkan dari diabetes dalam satu bulan, dan kemudian membantu orang lain menyingkirkan penyakit serius ini.

Inti kaedahnya adalah apa yang disebut "nafas terisak" - latihan pernafasan khas yang dapat mengatur kadar glukosa.

Penting untuk diketahui: pernafasan yang tidak betul menyebabkan kekurangan oksigen dalam darah dan hipoksia tisu, termasuk pankreas, kerana tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi.

Latihan pernafasan itu mudah, ia boleh dilakukan di mana saja dan di mana-mana tempat. Tarik nafas dan hembus hanya dengan mulut. Nafas mesti panjang, seragam dan selalu sama pada waktunya. Untuk mencapainya, pertama-tama anda dapat menghembuskan nafas dengan bunyi "foo-oo-oo-oo" dan mengira dalam fikiran anda. Setelah beberapa lama, badan akan terbiasa bernafas dengan cara ini dan tidak akan memerlukan lagi.

Tidak seperti pernafasan, nafasnya pendek - anda perlu sedikit membuka mulut dan menelan udara. Kemudian pernafasan perlahan berlaku. Mula-mula anda perlu menguasai nafas pendek yang berlangsung selama 0.5 saat, dan kemudian anda boleh beralih ke nafas sederhana (1 saat).

Keseluruhan sesi pernafasan berlangsung selama beberapa minit. Setiap hari, sesi seperti itu harus dilakukan sekurang-kurangnya 6. Sekiranya kaedah itu berjaya digunakan, setelah dua bulan hasilnya akan dapat dilihat - tahap glukosa akan kembali normal, kelemahan dan kemurungan akan hilang.

Lebih banyak mengenai tangisan dalam video:

Metodologi Konstantin Monastyrsky

K. Monastyrsky secara mandiri berjaya mengatasi diabetes jenis II dan menyingkirkan banyak masalah kesihatan, yang dijelaskan secara terperinci dalam bukunya "Fungsional Nutrition". Tekniknya adalah menggunakan diet rendah karbohidrat dan mengurangkan pembahagian.

Orang yang menghidap diabetes perlu makan makanan kecil dan hanya pada waktu lapar. Diet pesakit diabetes mempunyai banyak batasan. Mereka tidak boleh makan makanan yang mengandung kanji dan gula, kerana unsur-unsur ini cepat dimetabolisme menjadi glukosa..

Makanan yang Dibolehkan untuk Pemakanan Karbohidrat Rendah:

 • ikan laut dan makanan laut;
 • produk tenusu: yogurt tanpa bahan tambahan, kefir, susu, mentega;
 • sayur-sayuran: semua jenis kubis, lada, timun, saderi, terung, labu, asparagus;
 • buah terhad: epal, limau gedang, lemon;
 • sebarang cendawan dan sayur - tanpa sekatan;

Penting untuk diketahui: untuk menentukan bagaimana tubuh bertindak balas terhadap makanan tertentu, anda harus selalu melakukan ujian glukosa setelah makan.

Phytotherapy

Perubatan tradisional juga mempunyai ubat diabetes. Banyak akar dan tumbuhan mempunyai sifat menurunkan gula darah, sehingga berjaya digunakan untuk penyakit ini:

 • daun blueberry - kaldu segar disediakan dari bahan mentah segar dan diminum setengah cawan beberapa kali sehari - daun currant dapat dibancuh dengan diabetes dengan cara yang sama;
 • jelatang - daun segar diseduh dengan air mendidih dalam termos, bersikeras sepanjang malam, disaring pada waktu pagi dan diminum seperempat cawan tiga kali sebelum makan;
 • ekor kuda - batang muda, tuangkan air mendidih, rebus selama 5 minit, kemudian bersikeras beberapa jam, ambil setengah gelas sebelum makan - ekor kuda muda boleh digunakan untuk salad;
 • akar dandelion - 2 sudu besar akar kering tuangkan 0.5 liter air mendidih dan bersikeras dalam termos, minum setengah cawan setengah jam sebelum makan - daun dandelion mengandungi inulin (analog semula jadi insulin), oleh itu, disarankan untuk menyediakan salad untuk diabetes.

Sekiranya menghidap diabetes, perlu dimasukkan dalam produk diet yang meningkatkan imuniti dan meningkatkan peredaran darah: bawang putih, bawang segar, termasuk jus daripadanya. Ginseng dalam bentuk tingtur atau suplemen biologi membantu mengatur metabolisme dalam badan..

Akupunktur

Akupunktur adalah rawatan diabetes biasa dalam perubatan oriental. Dipercayai bahawa pendedahan kepada jarum pada titik-titik tertentu membantu memulihkan mekanisme fisiologi, dan dalam kes diabetes, ia membantu:

 • peraturan pengeluaran insulin;
 • peningkatan komposisi lipid dalam plasma darah;
 • mengurangkan reaksi tekanan;
 • mengembalikan peredaran darah dan dengan itu mencegah berlakunya komplikasi diabetes.

Akupunktur boleh digunakan sebagai sebahagian daripada terapi kompleks, digabungkan dengan kaedah alternatif lain. Baru-baru ini, penambahan akupuntur menjadi mustahil dengan menggunakan gelombang elektromagnetik pada jarum. Proses ini membolehkan anda merangsang dan memulihkan sel yang rosak. Akupunktur untuk diabetes dijalankan dalam 5 hingga 7 prosedur.

Latihan fizikal

Beban dos adalah asas gaya hidup diabetes. Mereka mengaktifkan semua proses metabolik, akibatnya gula dalam darah menurun, jumlah reseptor insulin dalam sel yang mempengaruhi kadar glukosa meningkat.

Sebagai hasil dari beban, tisu menjadi lebih rentan terhadap insulin, dan penurunan gula darah yang ketara terjadi semasa pengeluaran tenaga. Ubat-ubatan tersebut mempunyai kesan yang hampir sama..

Dengan penyakit diabetes jenis II yang stabil, aktiviti berikut akan berguna:

 • berjalan pantas (70-90 langkah seminit);
 • berenang;
 • bermain ski, meluncur, berbasikal;
 • permainan bola luar;
 • senaman gimnastik.

Semasa berlatih sukan amatur, anda mesti mengambil kira ciri-ciri badan anda dan memilih beban sesuai dengan kemampuan individu. Agar kelas berkesan dan tidak membahayakan kesihatan, perlu mematuhi cadangan berikut:

 • intensiti senaman harus meningkat secara beransur-ansur;
 • jenis aktiviti pasti memberi keseronokan;
 • dengan diabetes, anda tidak boleh bermain sukan semasa perut kosong;
 • anda tidak dapat melakukannya apabila tahap glukosa 14 mmol / l atau lebih;
 • semasa dan sebelum kelas disarankan minum air;
 • anda mesti sentiasa mempunyai produk karbohidrat sekiranya berlaku penurunan glukosa yang kritikal.

Semasa memilih pelajaran untuk semua orang, perlu memberi keutamaan kepada jenis aktiviti yang tidak terlalu pantas, tetapi tahan lama. Dengan jangka pendek, walaupun berat, glukosa dikonsumsi dari hati dan otot, dan dengan latihan yang berpanjangan, apabila penggunaan glukosa meningkat sekitar 20 kali, ia digunakan dari darah.

Konstantin Monastyrsky menganggap dirinya pengasas jenis pemakanan yang disebut "pemakanan fungsional". Dari artikel ini, anda akan mengetahui betapa benarnya ini dan apakah Konstantin Monastyrsky sendiri dan pemakanan fungsinya. Selamat hari kepada semua! Selepas artikel berat terakhir, saya memutuskan untuk meredakan ketegangan anda sedikit sebanyak dan menerbitkan ulasan artikel buku ini oleh pengarang ini, yang mana salah seorang pembaca memberitahu saya, pada pendapat saya, dalam komen terhadap artikel tersebut.

Saya memuat turunnya tanpa masalah, kerana ia boleh didapati secara percuma di Internet, kerana kemudian ternyata versi buku ini tidak ada sama sekali. Sebenarnya, Konstantin Monastyrsky secara khusus memuat turunnya secara percuma, kerana dia mengatakan bahawa menerbitkan buku versi berbahasa Rusia itu akan memakan banyak wang dan gementar. Oleh itu, dia memutuskan untuk memberikan hadiah yang begitu istimewa kepada kami - orang Rusia dan penduduk negara-negara berbahasa Rusia.

Sekiranya anda menghadapi masalah memuat turun, maka saya akan memberikan pautan di mana anda boleh memuat turunnya. Selepas memuat turun, saya meminta suami saya mencetaknya. Saya mungkin seorang konservatif yang tidak peduli dalam hal ini, saya sama sekali tidak dapat membaca dari skrin, dari sesiapa pun - sama ada monitor tablet, telefon atau komputer riba. Dan kamu? Ini adalah penyimpangan kecil, dan sekarang mengenai topik ini.

Siapa Konstantin Monastyrsky

Memang, siapa Monastik ini, dan apa hak untuk memberi nasihat mengenai pemakanan? Sebenarnya, orang ini berasal dari Ukraine (saya tidak tahu betul bagaimana menulis "dari Ukraine" atau "dari Ukraine", anda maafkan saya, saudara-saudara Slav). Dia lulus di Institut Perubatan Lviv 1976, Fakulti Farmasi. Hampir sahaja dia berhijrah bersama keluarganya ke AS, tempat dia tinggal dan bekerja hingga hari ini. Pada masa ini mempunyai gelaran Perunding Pemakanan Bertauliah, tetapi tidak boleh dikelirukan dengan pakar pemakanan, kerana pakar pemakanan adalah doktor dan perunding pemakanan sedang menyelesaikan kursus satu tahun.

Di samping itu, dia adalah anggota Persatuan Perunding Nutrisi Amerika, pengarang empat buku (salah satunya adalah "Pemakanan Fungsional" (2000)) dan banyak artikel mengenai kesihatan dan pemakanan, serta penyiar radio "Selera makan, Chicago!".

Seperti yang dia katakan dalam buku "Pemakanan Fungsional", Konstantin Monastyrsky mengatasi diabetes jenis 2, berat badan berlebihan, masalah pergigian, keletihan kronik dan kemurungan dengan bantuan jenis pemakanan yang dikembangkannya, yang disebutnya berfungsi. By the way, makanan jenis ini boleh dipanggil. Setelah membaca maklumat tentangnya di Internet, saya mendapat kesan dari dia sebagai orang yang tegas yang secara fanatik mempromosikan ajarannya kepada orang ramai. Perasaan yang sama tidak meninggalkan saya semasa membaca bukunya..

Secara umum, jenis yang menarik, menarik ditulis, dengan humor. Ini adalah orang yang dengan busa di mulut akan membuktikan tidak bersalah, yang dia percaya sepenuh hati, walaupun pada mulanya itu salah (seperti yang saya nampak pada pandangan pertama, tetapi saya ingin mendengar pendapat anda). Baca untuk keseronokan.

Apakah pemakanan berfungsi?

Semasa saya bersiap untuk menulis artikel ini, dan saya melakukannya setiap kali dengan teliti, saya memutuskan untuk mengetahui apa yang ditulis oleh Internet mengenai jenis makanan ini. Dan ternyata fakta menarik bagi saya secara peribadi. Ternyata Konstantin Monastyrsky sama sekali tidak menjadi pengasas makanan jenis ini. Mungkin ada di antara anda yang sudah mengetahui perkara ini, tetapi saya tidak pernah berminat dengan diet, saya pernah makan dan makan secara intuitif, dan setakat ini saya dapat mengawal kesihatan saya.

Jadi, tempat kelahiran pemakanan fungsional adalah Jepun. Pada tahun 90-an abad kedua puluh, undang-undang diadopsi di sana untuk meningkatkan kualiti makanan. Makanan baru ini seharusnya dapat menyelesaikan masalah kesihatan yang serius dengan menambahkan pelbagai bahan aktif secara biologi pada produk yang dihasilkan secara semula jadi atau buatan, yang sepenuhnya dapat memenuhi keperluan mereka dengan makanan.

Menurut saintis Jepun, itu mestilah makanan, dan bukan makanan tambahan atau tablet yang mempunyai rasa yang menyenangkan, kesan penyembuhan yang jelas dan kemungkinan penggunaan harian yang selamat, yang telah lulus ujian klinikal dan menerima semua dokumen perubatan yang diperlukan.

Produk makanan berfungsi hanya boleh dihasilkan pada peralatan berteknologi tinggi, tanpa menggunakan bahan yang diubahsuai secara genetik, dan juga harus mengandungi sekurang-kurangnya 30% dari keperluan harian bahan aktif biologi seperti:

 • vitamin
 • bakteria asid laktik
 • serat makanan
 • bioflavonoid
 • antioksidan
 • asid lemak tak jenuh ganda
 • mineral
 • asid amino penting
 • peptida

Dalam istilah manusia yang sederhana, ini adalah produk makanan yang dibuat dari makanan olahan sebenar dengan penambahan kompleks vitamin-mineral, ekstrak herba, dan lain-lain untuk meningkatkan nilainya. Contohnya, bubur "Zdorovyak" (Syarikat Ilmiah dan Pengeluaran "Constellation") adalah produk seperti itu. Di antara pemakanan sukan, anda boleh mendapatkan produk yang serupa. Omong-omong, pelbagai produk susu fermentasi juga boleh dikaitkan dengan produk pemakanan yang berfungsi..

Masih terlintas di fikiran perbandingan seperti itu. Pemakanan fungsional, seperti pemakanan dari angkasawan; - homogen, homogen, mempunyai banyak sifat berguna (ini mengenai produk tiruan, misalnya, seperti dalam gambar di atas).

Konstantin Monastyrsky melangkah lebih jauh, dia mempopularkan topik ini, menambahkan beberapa idea "berguna" dan diet baru atau, ketika dia menyebut dirinya, "jenis pemakanan", sudah siap. Dan saya sangat setuju dengannya, kerana diet melibatkan perubahan sementara dalam pemakanan, dia juga mengesyorkan mematuhi semua hidupnya, sudah siap.

Apakah jenis pemakanan yang berfungsi

Konstantin Monastyrsky mendakwa bahawa semua masalah kesihatan dari:

 1. lebihan karbohidrat (termasuk sayur-sayuran dengan buah-buahan)
 2. kekurangan protein dan lemak
 3. kekurangan vitamin dan mineral
 4. lebihan serat

Dia mengatakan bahawa berat badan berlebihan, diabetes jenis 2, penyakit gastrousus, penyakit periodontal dan kerosakan gigi kerana pengambilan karbohidrat yang berlebihan. Pada masa yang sama, dia tidak membezakan antara karbohidrat menjadi yang cepat dicerna atau lambat dicerna, baik, atau menurut indeks glisemik. Baginya seperti gula halus, sebiji epal adalah satu. Dia mengatakan bahawa badan itu sendiri dapat mensintesis karbohidrat dari protein dan lemak (dan ini benar), tetapi tidak ada protein penting dan asid lemak (dan ini juga benar).

Kenapa begitu? Monastic menjelaskan fakta ini dengan evolusi organ pencernaan dan tabiat makan nenek moyang kita yang jauh, yang dietnya terutama daging dan sayur-sayuran dengan buah-buahan pada musim. Sebelum ini, seseorang tidak memasak bijirin atau membakar roti. Dia yakin bahawa perut orang itu sangat lembut dan tidak dapat mencerna serat kasar, sehingga menyakitkan selaput lendir, yang menyebabkan gangguan usus, jadi dia mengesyorkan untuk melepaskan karbohidrat apa pun, walaupun pada sayur-sayuran atau buah-buahan.

Di tempat ini saya akan menyatakan pendapat saya. Dalam beberapa cara, saya bersetuju dengan pengarang, tetapi tidak dalam semua perkara. Saya suka idea bahawa banyak masalah adalah disebabkan oleh karbohidrat berlebihan, terutamanya kerana pada masa ini kita banyak memakannya. Dalam kes roti dan pasta, saya setuju bahawa ia berbahaya, dan oleh itu, sebelum membaca buku, saya berhenti memakannya, kecuali mungkin roti, tetapi ini, ternyata, sama sekali bukan roti (atas sebab tertentu saya tidak memikirkannya sebelum ini).

Saya juga bersetuju dengan pengarang bahawa serat berlebihan menjengkelkan dinding usus yang halus. Lebih dari sekali saya yakin akan hal ini pada diri saya sendiri apabila saya makan sayur-sayuran atau buah-buahan mentah yang berlebihan, dan juga pada anak-anak saya: jika saya memberi sedikit lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, maka sakit usus, alergi keluar, dan jangkitan menyertainya, dan kita jatuh sakit lagi. Ini wajar bagi kami, jadi saya bersikap sederhana dalam hal ini.

Tetapi apa yang saya tidak setuju adalah penolakan karbohidrat sepenuhnya, termasuk sayur-sayuran dan buah-buahan. Anda akhirnya dapat mengupas produk, yang akan mengurangkan kandungan serat (baru-baru ini mulai mengupas timun, epal, dll.), Walaupun kemudian dia memberikan tempahan seperti itu. Bagaimana dia kemudian menawarkan untuk menerima vitamin dan mineral tanpa buah?

Dan kompleks vitamin-mineral untuk apa? Dan ini adalah bantahan saya. Adakah benar-benar ada lebih banyak manfaat dari vitamin sintetik daripada yang diberikan oleh alam semula jadi? Dia mengatakan bahawa sekarang buah-buahan dan sayur-sayuran penuh dengan kotoran dan kimia, dan ini adalah fakta. Tetapi di Rusia, tidak seperti Amerika Syarikat, berkebun masih mekar dan berbau, di mana ia tumbuh sendiri, semula jadi... Oleh itu, saya meminum buah-buahan dan sayur-sayuran yang mesra alam dari kebun taman yang terbukti. Dan dengan yang dibeli cuba keluarkan kupasnya lebih tebal, di dalamnya hanya semua kimia selesai.

Bagaimana tanpa tepung oat kegemaran anda dengan dedak untuk sarapan pagi? Sekali sehari, saya rasa anda dapat karbohidrat dalam bentuk bubur.

Satu lagi nuansa mengenai karbohidrat. Anda mungkin tidak menyedarinya, tetapi sebagai doktor yang memahami sedikit mengenai biokimia, saya agak tidak senang. Di halaman nombor 17, dia membincangkan komposisi karbohidrat dan mengatakan bahawa mereka terdiri daripada oksigen, hidrogen, karbon dan NITROGEN ?. Dan bagaimana dengan nitrogen? Ia sebenarnya adalah unsur utama dalam protein. Dan saya telah menemui beberapa percanggahan dalam buku ini. Sekiranya saya dapati, saya akan menulis lebih banyak lagi.

Bukankah saya bunuh awak? Sesuatu yang ditandatangani hari ini. Ini menyimpulkan bahagian artikel ini, akan lebih menarik lagi, dan jangan ketinggalan.

Dan sekarang saya menyampaikan pendapat saya tentang anda. Ikuti pautan ke artikel dan tinggalkan kesan anda.

Ucapan terima kasih Kolosa di atas tanah liat Asas kesihatan mutlak Tentang pengarang Singkatan dan perkadaran unit ukuran berat Kepada pembaca Pendahuluan edisi elektronik Pendahuluan Bab I. PEMAKANAN FUNDAMENTAL Nutrisi, kelengkapan dan. semua penyakit Semua mengalir, semuanya berubah. Apakah pemakanan fungsional Fisiologi pencernaan - asas pemakanan fungsional Mengapa daging ternyata menjadi "kegagalan"? Kolesterol: Mitos "Kalori" yang bersalah tanpa kesalahan - di sinilah bidang keajaiban di negara orang bodoh! Pemakanan fungsional dan penurunan berat badan Ciri utama pemakanan fungsional Konstantin, apa yang anda dan keluarga makan? Bab II REHABILITAS INTESTINAL GASTRIK Berbahagialah dia yang percaya. Penyakit Pencernaan Rehabilitasi Pencernaan Bab III. Makanan Tambahan Makanan Berkhasiat - Susu Ibu Nutrisi Berfungsi "Pelincir" - Standard untuk Makanan Tambahan Akademi Sains AS Cadangan Vitamin - Pemangkin Metabolisme Fungsi Makanan Tambahan Mineral Asid Lemak Penting Asid amino adalah asas semua protein Enzim pencernaan Cara mengambil makanan tambahan Mengapa doktor saya tidak membincangkan kepentingan makanan tambahan? Kriteria kualiti makanan tambahan Bab IV. TENTANG BERBEZA TETAPI PENTING Masam? Untuk kesihatan anda! Anda tidak boleh merosakkan kesihatan anda dengan minyak. Semakin banyak ikan kod - kuah kod "Fisiologi" yang lebih rendah. Hiaskan meja berfungsi. Di mana hendak membeli produk organik. Resipi setiap hari. Nilai pemakanan produk asas. Makanan tambahan pemakanan. Makanan Tambahan Pencernaan AFTERWORD Kesihatan mutlak - fungsi optimisme Pelan terperinci - Kejayaan Rx Perbezaan antara saya dan saya akan

Buku Konstantin Monastyrsky tidak biasa. Dia merosakkan stereotaip biasa dan membuat anda berfikir. Ternyata banyak yang kita anggap sebenarnya tidak begitu jelas.

Penulis dengan teliti menganalisis doktrin yang kelihatan tidak tergoyahkan kepada kita, dan menolong kita mencari kebenaran kita, pendekatan kita terhadap masalah kesihatan yang hanya kita sendiri yang dapat menyelesaikannya sendiri.

Buku ini mengajarkan kebijaksanaan evolusi dan menuntut akal. Kami, yang jarang mengingati kekeluargaan di luar kakek dan nenek kami, tidak memikirkan puluhan ribu generasi nenek moyang kami, yang mana api itu menjadi perapian dan hasil pemburuan - dari katak hingga raksasa - hingga "diet". Namun demikian, menurut konsep hari ini, orang primitif yang menyampaikan ketagihan dan gen kepada kita, mengasah seleksi jutaan tahun evolusi.

Kita berbeza: beradab, berpendidikan, pandai membaca, tetapi kurang sihat. Cukup aneh, tetapi nenek moyang kita yang separuh liar, separuh telanjang dan berkaki ayam lebih kuat, sihat dan lebih tahan lama daripada kita. Sebab-sebab paradoks yang luar biasa ini dan apa yang harus kita pinjam daripada mereka ditulis dengan meyakinkan oleh Konstantin.

Saya adalah salah satu daripada orang-orang yang menerima konsep Constantine. Selama beberapa tahun kita bercakap dengannya di radio, kadang-kadang kita berdebat dengannya dan pendengar radio. Banyak petuanya nampaknya sangat berguna bagi saya, walaupun ia melanggar konsep tradisional kita tentang pemakanan “sihat”..

Saya tidak boleh mengatakan bahawa saya menerima semua cadangan Konstantin. Kadang-kadang keraguan saya yang wujud mengganggu, kadang-kadang kemalasan saya sendiri dan keadaan sebenar kehidupan saya. Tetapi, mereka mengatakan, setelah usia tertentu, setiap orang adalah doktornya sendiri, dan sangat menarik untuk menjalani latihan dengan orang yang berpengetahuan seperti Konstantin. Namun, dengan yakin saya mengatakan ini, orang yang baik. Yang juga sangat penting semasa anda mengikuti petua kesihatan..

Bacalah buku yang mencetuskan pemikiran ini dan cari jalan anda sendiri untuk kehidupan yang penuh dan panjang, kerana setiap orang mempunyai jalan untuk kesihatan mereka sendiri.

wartawan, pengulas, penyampai (Radio New Life, New York).

Kata pengantar penerbitan elektronik

Berkat kebetulan yang bahagia, saya berjaya keluar dari cengkaman diabetes yang mematikan dan komplikasi yang berkaitan dengan penyakit berbahaya ini. Hanya lapan tahun yang lalu, saya tidak dapat menaip, atau bahkan memandu dengan betul kerana penyakit tangan yang disebut sindrom karpal, yang juga menjadi salah satu akibat diabetes lanjut kerana vegetarianisme selama bertahun-tahun.

Tetapi, seperti yang mereka katakan, tidak akan ada kebahagiaan, tetapi musibah menolong. Dalam ingatan saya, saya harus mengembalikan pendidikan perubatan yang saya tinggalkan dan susah payah, remah-remah, untuk menyelesaikan masalah saya sendiri. Nasib baik, pengalaman dengan sistem kewangan dan komputer yang rumit mengajar saya pemprosesan dan analisis maklumat kritikal. Buku-buku saya adalah hasil analisis, refleksi dan komunikasi bertahun-tahun ini dengan pesakit yang telah mengikuti cadangan saya. Hakikat bahawa dalam tiga tahun yang singkat saya dapat menulis beberapa ribu halaman teks dengan tangan saya sendiri jauh dari keajaiban kecil bagi saya dan orang yang saya sayangi.

Saya tinggal dan bekerja di Amerika Syarikat selama lebih dari 25 tahun, sejak kejatuhan tahun 1978. Oleh itu, buku-buku saya ditulis untuk, seperti yang disebut di sini, orang Amerika Rusia (orang Amerika Rusia). Nasib baik, taraf hidup semasa banyak orang Rusia dan penduduk berbahasa Rusia di Ukraine, Jerman, Israel, dll. hampir atau bahkan lebih tinggi daripada taraf hidup orang Rusia di Amerika Syarikat. Oleh itu, produk, ubat-ubatan, makanan tambahan dan perkhidmatan yang disebutkan dalam buku saya terdapat hampir di mana-mana sahaja.

Sayangnya, kesejahteraan negara yang semakin meningkat mempunyai kelemahan - makanan gaya Amerika dan ubat gaya Amerika untuk keuntungan (untuk keuntungan) dengan cepat "menjangkiti" kedua-dua Rusia dan negara maju yang lain. Oleh itu, masalah kita, yang disebut dalam buku dan artikel saya dalam konteks Amerika Syarikat, telah menjadi, atau tidak lama lagi akan menjadi masalah anda. Oleh itu, saya memutuskan untuk mengambil langkah ini - untuk menerbitkan buku saya sepenuhnya di forum paling demokratik di dunia - di Internet. Sekiranya maklumat dalam buku saya dapat membantu walaupun satu anak, atau seorang gadis, atau seorang lelaki dewasa, atau nenek tersayang, misi saya dipenuhi, terutama kepada pembaca di luar Amerika Syarikat yang tidak dapat membeli buku yang agak mahal ini di tanah air mereka.

Anda mungkin dengan betul mengajukan pertanyaan, mengapa saya memutuskan untuk tidak menerbitkan buku saya dalam edaran besar di Rusia, tetapi memilih penerbitan elektronik percuma? Saya akan menjawab dengan jujur:

Pertama, tidak menguntungkan bagi seorang pengarang Amerika yang berjaya menerbitkan buku melalui penerbit di Rusia - memerlukan lebih banyak masa dan wang untuk mengedit, melakukan perjalanan, berunding, dan membuat kontrak daripada ukuran yuran. (Walaupun kos buku saya tinggi, saya adalah pengarang berbahasa Rusia paling laris di Amerika Syarikat.)

Kedua, jika anda tidak menerbitkannya, sangat disayangkan bahawa maklumat penting dan relevan ini tidak akan tersedia untuk pelbagai pembaca berbahasa Rusia.

Ketiga, saya dan keluarga tinggal dan bekerja di Amerika Syarikat. Pengalaman menunjukkan bahawa menulis dan menerbitkan buku yang berjaya dalam bahasa Rusia hanya disarankan secara ekonomi dan praktikal ketika tinggal dan bekerja di Rusia: pasarannya seratus kali lebih besar, masalahnya lebih relevan, dan pembaca lebih dekat.

Keempat, saya menyelesaikan kerja buku pertama saya dalam bahasa Inggeris, dan, sayangnya, saya tidak mempunyai masa untuk memproses dan "mempromosikan" buku-buku Rusia saya di luar Amerika Syarikat, yang akan menjadi prasyarat untuk penerbitan komersial mereka yang berjaya.

Perbezaan asas antara mereka yang ingin sihat dan sihat hanya dikurangkan untuk mengetahui bagaimana menjadi sihat. Sekiranya benar-benar mustahil untuk tidak pernah sakit, apalagi menjadi tua dengan kepantasan "rata-rata orang Amerika", maka bagaimana itu sudah menjadi masalah teknologi, dan bukan nasib, keturunan, wang atau perubatan.

Kesihatan dan umur panjang anda lebih ditentukan oleh tindakan anda sekarang dan akan datang daripada kemampuan fisiologi badan anda. Lebih daripada 62 ribu orang Amerika, sezaman kita, telah merayakan satu abad, dan tidak menghairankan bahawa kebanyakan mereka mengetahui tentang penyakit secara langsung, dari perbualan dan buku, dan bahawa di antara orang-orang abad yang telah melewati ambang abad ini, hampir tidak ada kronik yang sakit! Ragu-ragu.

11–2–2000 - LONDON (Reuters) - Wanita tertua di Guinness Book of World Records meninggal dunia di Stone - in - the - Midlands hanya dalam masa enam hari hingga 115 tahun. Cik Eva Morris mendakwa bahawa umur panjangnya adalah hasil perkhidmatan harian. wiski.

Tidak teruk, ya? Sekiranya anda merancang untuk tidak jatuh sakit atau bertambah tua dan menyokong rancangan anda dengan tindakan yang dijelaskan secara terperinci dalam buku ini, anda juga boleh mengandalkan badan yang awet muda dan berkualiti tinggi, hampir hingga nafas terakhir, kerana umur panjang yang aktif berdasarkan kesihatan mutlak, daripada rawatan, prosedur, ubat-ubatan, pembedahan plastik, diet ketat dan doktor.

Sayangnya, idea yang diterima umum mengenai gaya makan, kesihatan dan cara yang tidak dapat dielakkan dari usia tua yang lemah adalah berdasarkan andaian yang salah. Harga untuk kesilapan ini adalah penampilan, kerjaya, kesihatan dan akhirnya kehidupan anda. Ketahui fakta dan gunakan cadangan dalam buku ini untuk mengekalkan sosok langsing, ingatan yang sempurna dan kesihatan mutlak! Anda harus mengakui bahawa peluang untuk menikmati tubuh yang sihat berusia 30 atau 40 tahun hingga 70, 80, dan seratus kali ganda akan membenarkan masa yang anda laburkan untuk mempelajari buku ini dan usaha yang akan anda lakukan untuk menerapkan cadangan saya. Tentukan sendiri:

9-22000 - NEW YORK (Reuters Health) - Menurut tinjauan yang dilakukan di California oleh rancangan kesihatan SCAN, pada kumpulan usia 65 hingga 69 tahun, hanya 6% merasa hebat. Dalam kumpulan yang berumur lebih dari 100 tahun - 29% melaporkan kesihatan yang sangat baik.

Jauh sebelum usia 65 tahun, keadaan kulit dan perubahan badan adalah tanda penuaan pertama dan paling jelas. Semakin cepat penampilan anda mula berubah berbanding dengan usia muda - dari 18 hingga 25 tahun - semakin hampir penuaan dan penyakit. Gejala lanjut usia yang tidak kurang jelasnya seiring dengan perubahan ini: uban - rambut kelabu, keletihan kronik, mati pucuk, menopaus pramatang, mudah marah, gangguan ingatan dan tumpuan; tersembunyi - serangan jantung, strok, barah, artritis dan penyakit degeneratif lain. Oleh itu, pencegahan penuaan awal dan pencegahan penyakit, atau, jika anda mahu, pemanjangan masa muda, sebaiknya bermula, paling baik, sejak anda dilahirkan, paling teruk, sejak anda menyedari: pencegahan selalu lebih mudah dan lebih dipercayai daripada memperbaikinya.

Wanita Tertua di Dunia Meninggal Dunia - Reuters, Khamis 2 November 2000 - 17:33 ET

New York (Reuters Health): Orang Centenari merasa sihat oleh Penny Stern, MD. Sep. 22, 2000

Ibu saya, Polina Grigoryevna Gorelik, lebih banyak membaca buku ini daripada harfiah: mula-mula membawa saya ke dunia, kemudian menanamkan minat terhadap bahasa dan akhirnya "menambah" saya ke Institut Perubatan Lviv pada tahun 1972 (pada tahun-tahun itu benar-benar prestasi, memandangkan saya adalah "pemberontak" darah murni dan satu-satunya pelajar bukan Komsomol). Setelah kembali ke perubatan setelah berehat, saya akhirnya membenarkan usaha ibu saya, dan dia adalah orang pertama yang mengikuti cadangan saya: dengan lembut menolak kentang, gula, roti, buah-buahan dan gula-gula - dan dalam masa empat tahun yang singkat dia membuktikan bahawa usia tua adalah penyakit yang dapat dicegah. Berkat teladannya, saya tidak takut membesar: pada usia 80 tahun, dia hidup sepenuhnya bebas, tidak mengambil sebarang ubat dan merasa berusia 40 tahun dalam cuaca baik, tetapi tidak mengalami cuaca buruk..

Penyiapan buku ini dan "penampilannya" tidak akan mungkin tanpa bantuan tanpa pamrih Tanya Chegodaeva-Monastyrskaya, pembicara, pengkritik, rakan, pengagum, isteri dan kekasih saya. Dia tidak hanya membawa naskah ini sesuai dengan norma-norma bahasa Rusia, yang saya lupakan selama 23 tahun hidup di AS, tetapi juga mengelilingi saya dengan perawatan, sokongan dan sokongan yang sabar, tanpanya tidak ada usaha lelaki. Selain itu, jika kemampuan Tanya yang luar biasa untuk membuat keajaiban dari sekeping daging dan ikan (dalam kata-katanya - "pasti ada ayam, tukang masak dan orang bodoh"), saya masih akan menjadi vegetarian.

Saya sangat berkewajiban dan bersyukur (mengikut susunan kronologi):

* Boris Bobrovnikov, yang pertolongan dan sokongannya membolehkan saya dan keluarga bertahan dalam salah satu tahap "paling hitam" dalam karier saya yang tidak biasa.

* Gino Catelli, kemuliaan, kemurahan hati dan kesabaran yang seluruh keluarga kami berhutang di atas kepala kami.

* Mikhail Buzukashvili, yang dengan ramah mengundang saya ke siaran Panorama Sabtu. Kesungguhan pendengarnya menyokong karya saya dalam buku ini..

Dr. Lev Avramenko untuk semua giginya, profesionalisme yang jarang berlaku dan pelajaran pemahaman luar biasa mengenai masalah biasa.

* Sime Gorelik dan Arkady Berkovich, yang dalam keadaan sukar menyokong keluarga kami.

* Viktor Peselyov dan Sergey Bakinovsky, yang belum mempercayai idea itu, tetapi mempercayai saya.

* Dr. Joseph Kleinerman, MD, yang dengan ramah membuka pintu kliniknya dan memberi saya peluang dan sokongan klinikal untuk mewujudkan konsep saya menjadi kenyataan.

* Pekerja Douglas Laboratories atas bantuan mereka yang belum pernah terjadi sebelumnya dalam usaha saya, dan makanan tambahan terbaik di dunia.

* Pesakit yang mempercayakan penyakit "tidak dapat disembuhkan" kepada saya dan sekali lagi meyakinkan saya tentang keperluan dan faedah projek ini.


Colossus pada kaki tanah liat

Doktrin Pemakanan Baik di Institut Kesihatan Nasional AS (di bawah naungan Jabatan Pertanian Amerika Syarikat) didasarkan pada apa yang disebut Piramid Panduan Makanan. Hasil propaganda bertahun-tahun mengenai piramid buah dan bijirin ini membawa kepada bencana epidemiologi di negara terkaya dan paling maju di dunia - hanya penyakit kardiovaskular yang memakan satu setengah juta nyawa setahun, belum lagi banyak mangsa diabetes, penyakit perut dan usus, artritis, osteoporosis barah dan penyakit degeneratif lain.

Set makanan harian yang disyorkan untuk "kesihatan" mengandungi 300 hingga 600 gram karbohidrat sederhana (sukrosa, fruktosa, laktosa) dan kompleks (pati, pektin, serat), dari 60% hingga 90% yang menjadi gula (glukosa) dalam darah anda selama beberapa jam. Sepanjang keseluruhan evolusi, makanan manusia tidak mempunyai roti, bijirin, mi, nasi putih, buah-buahan dan jus sepanjang tahun, tidak ada tanaman akar yang diusahakan - kentang, wortel, bit, dan lain-lain.

Hasilnya? Kerana keinginan untuk tidak jatuh sakit dan tidak sembuh, lebih dari separuh negara menjadi gemuk, lebih dari 200 ribu orang mati sebelum waktunya akibat diabetes mellitus setahun, dan anak-anak yang mengalami kegatalan "bersantai" dengan ubat-ubatan, alkohol atau rakan sebaya. Dan ini hanya permulaan masalah. Negara yang kesihatannya berdasarkan piramid seperti itu adalah kolosal dengan tanah liat: asas roti, bijirin, beras, mi, buah-buahan dan jus secepat komponen asalnya.


Asas kesihatan mutlak

Dari saat konsepsi hingga nafas terakhir, tubuh manusia melalui transformasi dramatik: dari bayi ke anak, dari anak ke perempuan atau lelaki, dari gadis dan lelaki ke wanita dan lelaki, dari lelaki dan wanita hingga lelaki tua dan wanita tua. Kelajuan transformasi ini adalah fungsi pemakanan, yang, bersama dengan udara dan air, melaksanakan fungsi tenaga (untuk kewujudan) dan plastik (untuk pembaharuan). Kira-kira 300 juta sel mati setiap minit di dalam tubuh manusia, dan jumlah yang sama diciptakan.

Setuju, anda tidak perlu menjadi pemenang Nobel untuk memahami kebenaran bersama - bahagian optimum komponen dalam diet harus sesuai dengan keperluan plastik badan, di mana kira-kira 60% air, 20% lemak, 15% protein, 4% mineral dan unsur surih. Semakin besar defisit masing-masing, semakin cepat perubahan dramatik lelaki dan wanita yang langsing menjadi wanita tua dan tua yang lembik. Semakin dekat korespondensi nutrien dengan yang ideal - semakin lama seseorang diberi peluang untuk menikmati kesihatan dan awet muda.

Piramid kesihatan dan umur panjang mutlak menggambarkan cadangan pengarang yang berdasarkan gaya pemakanan fungsional. Nenek moyang kita yang paling beruntung, pertanian primitif, kekurangan peti sejuk, makanan bermusim, memasak dengan suhu rendah, sumur atau air mata air, jauh lebih sihat daripada orang Amerika pada awal abad ke-21. Buku ini dikhaskan untuk topik-topik penting ini dan lain-lain..


Mengenai Pengarang

Konstantin Monastyrsky lulus dari fakulti farmasi Institut Perubatan Lviv pada tahun 1976. Tinggal dan bekerja di Amerika Syarikat sejak tahun 1978. Konstantin adalah Perunding Pemakanan Bertauliah dan ahli Persatuan Perunding Pemakanan Amerika. Sejak tahun 1991, dia telah mengkaji masalah penuaan dini, penyakit perut dan usus dan gangguan metabolisme karbohidrat (hipoglikemia, diabetes mellitus, kenyang dan kegemukan).

Konstantin adalah pengarang dua buku yang popular di Amerika Syarikat: "Pemakanan Fungsional: Asas Kesihatan dan Umur Panjang Mutlak" (2000) dan "Gangguan Metabolisme Karbohidrat" (2002). Konstantin telah menerbitkan lebih dari 200 artikel mengenai kesihatan dan pemakanan dalam penerbitan terkemuka berbahasa Rusia di Amerika Syarikat.

Berkat prinsip yang dikembangkan oleh dirinya sendiri dan dinyatakan dalam buku-bukunya, Konstantin mengatasi diabetes jenis 2 yang diabaikan, keletihan dan kemurungan kronik, sindrom karpal tunas, sinusitis kronik, penyakit periodontal, IBS (sindrom iritasi usus), kelengkapan dan sejumlah "penyakit lain dari makanan ”, yang hari ini memarahi bukan sahaja rakan-rakannya, tetapi juga anak-anak dan ibu bapa mereka.

Nota

Maklumat perubatan, konsep, idea dan langkah-langkah untuk pencegahan penyakit yang terdapat dalam penerbitan ini adalah hasil kajian bertahun-tahun, analisis literatur ilmiah dan generalisasi pengalaman peribadi penulis. Maklumat ini sama sekali bukan pengganti untuk berunding dengan profesional kesihatan yang berkelayakan sekiranya penyakit..

Penulis tidak menetapkan tujuan untuk mempromosikan kursus pencegahan penyakit tertentu, tetapi menganggap bahawa bahan-bahan dalam penerbitan ini menarik dan harus dapat diakses oleh kalangan pembaca yang luas.

Penulis sangat menasihatkan untuk berunding dengan profesional perubatan yang berkelayakan mengenai kesesuaian suplemen makanan dengan ubat-ubatan dan sejarah perubatan dan tidak bertanggungjawab terhadap kesan sampingan yang mungkin berlaku akibat penggunaan maklumat dalam penerbitan ini untuk rawatan diri..

Makanan tambahan dalam dos yang dinyatakan dalam buku ini dianggap selamat dan banyak terdapat di kaunter. Penulis dan penerbit tidak bertanggungjawab atas penggunaannya untuk keperluan diri. Semua suplemen pemakanan, terutama yang mengandungi zat besi, vitamin A dan D, ekstrak tumbuhan, enzim pencernaan, asid amino, dan hormon semula jadi atau sintetik, harus dijauhkan dari jangkauan kanak-kanak..


Singkatan dan Nisbah Unit

1 gram (g, g) = 1000 miligram (mg, mg) = 1,000,000 mikrogram (mcg, mcg). Sebilangan besar komponen dalam bahan tambahan makanan diukur dalam miligram atau mikrogram. Vitamin A, D dan E diukur dalam unit antarabangsa (Unit Antarabangsa, atau I. U.), yang mencerminkan potensi makanan tambahan ini tanpa mengira berat pelbagai komponen permulaan.

1 μg retinol (mcg RE) = 3.3 I.U. Vitamin A

1 μg beta-karoten = 6 μg beta-karoten

100 I.U. Vitamin D = 2.5 mcg

100 I.U. Vitamin E = 67 mg

Menulis pecahan dan nombor perpuluhan lebih dari seribu dalam bahasa Rusia berbeza dengan bahasa Amerika:

0.01 atau 2.5 (AS: 0.01 atau 2.5)

1,000 atau 1,000,000 (AS: 1,000 atau 1,000,000)

Buku ini menggunakan sintaks digital Rusia.


Kepada pembaca

Buku Konstantin Monastyrsky tidak biasa. Dia merosakkan stereotaip biasa dan membuat anda berfikir. Ternyata banyak yang kita anggap sebenarnya tidak begitu jelas.

Penulis dengan teliti menganalisis doktrin yang kelihatan tidak tergoyahkan kepada kita, dan menolong kita mencari kebenaran kita, pendekatan kita terhadap masalah kesihatan yang hanya kita sendiri yang dapat menyelesaikannya sendiri.

Buku ini mengajarkan kebijaksanaan evolusi dan menuntut akal. Kami, yang jarang mengingati kekeluargaan di luar kakek dan nenek kami, tidak memikirkan puluhan ribu generasi nenek moyang kami, yang mana api itu menjadi perapian dan hasil pemburuan - dari katak hingga raksasa - hingga "diet". Namun demikian, menurut konsep hari ini, orang primitif yang menyampaikan ketagihan dan gen kepada kita, mengasah seleksi jutaan tahun evolusi.

Kita berbeza: beradab, berpendidikan, pandai membaca, tetapi kurang sihat. Cukup aneh, tetapi nenek moyang kita yang separuh liar, separuh telanjang dan berkaki ayam lebih kuat, sihat dan lebih tahan lama daripada kita. Sebab-sebab paradoks yang luar biasa ini dan apa yang harus kita pinjam daripada mereka ditulis dengan meyakinkan oleh Konstantin.

Saya adalah salah satu daripada orang-orang yang menerima konsep Constantine. Selama beberapa tahun kita bercakap dengannya di radio, kadang-kadang kita berdebat dengannya dan pendengar radio. Banyak petuanya nampaknya sangat berguna bagi saya, walaupun ia melanggar konsep tradisional kita tentang pemakanan “sihat”..

Saya tidak boleh mengatakan bahawa saya menerima semua cadangan Konstantin. Kadang-kadang keraguan saya yang wujud mengganggu, kadang-kadang kemalasan saya sendiri dan keadaan sebenar kehidupan saya. Tetapi, mereka mengatakan, setelah usia tertentu, setiap orang adalah doktornya sendiri, dan sangat menarik untuk menjalani latihan dengan orang yang berpengetahuan seperti Konstantin. Namun, dengan yakin saya mengatakan ini, orang yang baik. Yang juga sangat penting semasa anda mengikuti petua kesihatan..

Bacalah buku yang mencetuskan pemikiran ini dan cari jalan anda sendiri untuk kehidupan yang penuh dan panjang, kerana setiap orang mempunyai jalan untuk kesihatan mereka sendiri.

wartawan, pengulas, penyampai (Radio New Life, New York).


Kata pengantar penerbitan elektronik

Berkat kebetulan yang bahagia, saya berjaya keluar dari cengkaman diabetes yang mematikan dan komplikasi yang berkaitan dengan penyakit berbahaya ini. Hanya lapan tahun yang lalu, saya tidak dapat menaip, atau bahkan memandu dengan betul kerana penyakit tangan yang disebut sindrom karpal, yang juga menjadi salah satu akibat diabetes lanjut kerana vegetarianisme selama bertahun-tahun.

Tetapi, seperti yang mereka katakan, tidak akan ada kebahagiaan, tetapi musibah menolong. Dalam ingatan saya, saya harus mengembalikan pendidikan perubatan yang saya tinggalkan dan susah payah, remah-remah, untuk menyelesaikan masalah saya sendiri. Nasib baik, pengalaman dengan sistem kewangan dan komputer yang rumit mengajar saya pemprosesan dan analisis maklumat kritikal. Buku-buku saya adalah hasil analisis, refleksi dan komunikasi bertahun-tahun ini dengan pesakit yang telah mengikuti cadangan saya. Hakikat bahawa dalam tiga tahun yang singkat saya dapat menulis beberapa ribu halaman teks dengan tangan saya sendiri jauh dari keajaiban kecil bagi saya dan orang yang saya sayangi.

Saya tinggal dan bekerja di Amerika Syarikat selama lebih dari 25 tahun, sejak kejatuhan tahun 1978. Oleh itu, buku-buku saya ditulis untuk, seperti yang disebut di sini, orang Amerika Rusia (orang Amerika Rusia). Nasib baik, taraf hidup semasa banyak orang Rusia dan penduduk berbahasa Rusia di Ukraine, Jerman, Israel, dll. hampir atau bahkan lebih tinggi daripada taraf hidup orang Rusia di Amerika Syarikat. Oleh itu, produk, ubat-ubatan, makanan tambahan dan perkhidmatan yang disebutkan dalam buku saya terdapat hampir di mana-mana sahaja.

Sayangnya, kesejahteraan negara yang semakin meningkat mempunyai kelemahan - makanan gaya Amerika dan ubat gaya Amerika untuk keuntungan (untuk keuntungan) dengan cepat "menjangkiti" kedua-dua Rusia dan negara maju yang lain. Oleh itu, masalah kita, yang disebut dalam buku dan artikel saya dalam konteks Amerika Syarikat, telah menjadi, atau tidak lama lagi akan menjadi masalah anda. Oleh itu, saya memutuskan untuk mengambil langkah ini - untuk menerbitkan buku saya sepenuhnya di forum paling demokratik di dunia - di Internet. Sekiranya maklumat dalam buku saya dapat membantu walaupun satu anak, atau seorang gadis, atau seorang lelaki dewasa, atau nenek tersayang, misi saya dipenuhi, terutama kepada pembaca di luar Amerika Syarikat yang tidak dapat membeli buku yang agak mahal ini di tanah air mereka.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes