L-carnitine: keberkesanan dan kaedah penggunaan

L-carnitine sebahagiannya adalah pembakar lemak, sebagian pendorong prestasi fizikal, ia mempunyai sejarah yang kaya dan pasukan peminat setia. Ketahui sudut pandangan saintis dan tentukan apakah nutrien ini sesuai untuk anda!

Dihantar oleh Jim Stoppani, Ph.D.

Pada tahun 80-an, L-carnitine memasuki dunia makanan tambahan sebagai pembakar lemak yang popular. Kedudukannya sangat terguncang ketika pembakar lemak baru yang dipenuhi dengan perangsang memasuki arena. Pada masa ini, L-carnitine kembali beroperasi, dan kedudukannya lebih kuat dari sebelumnya. Sekarang kita sudah tahu bahawa bahan yang dipelajari dengan baik ini bukan sahaja membantu membakar lemak, tetapi juga mempercepat pemulihan selepas latihan dan meningkatkan prestasi.

Keraguan bahawa bahan tanpa sifat merangsang benar-benar membantu membakar lemak? Adakah anda pernah mendengar ulasan negatif mengenai L-carnitine? Adakah anda pernah berjumpa dengannya sebagai minuman bertenaga dan sekarang meragui keselamatannya? Sudah tiba masanya untuk menghilangkan keraguan dan membicarakan karya ilmiah di sebalik L-carnitine..

Apakah L-carnitine??

Walaupun sering disebut sebagai asam amino, secara formal, L-carnitine bukan asam amino. Ia dianggap serupa dengan asid amino "zat seperti vitamin", yang berkaitan dengan vitamin kumpulan B. Ia pertama kali dijelaskan pada tahun 1950; pada masa itu L-carnitine disebut vitamin BT.

L-carnitine disintesis dalam hati dan ginjal dari asid amino lisin dan metionin. Carnitine dijumpai di semua tisu badan manusia, tetapi yang paling penting adalah otot (termasuk otot jantung), otak dan air mani. Sumber makanan utama karnitin adalah daging dan produk haiwan lain. Anda juga boleh mendapatkannya dari produk tumbuhan, khususnya dari alpukat dan kacang soya, tetapi daging adalah sumber terbaik. Dan semakin merah dagingnya, semakin baik!

Terdapat dua bentuk karnitin, D-carnitine dan L-carnitine. Secara semula jadi, ia berlaku dalam bentuk L yang aktif secara biologi, yang dalam bahan tambahan makanan boleh ditetapkan sebagai L-carnitine, L-carnitine L-tartrate, atau propionyl-L-carnitine. Ini adalah sebatian yang berkaitan dengan kesan yang sama. Sebaliknya, bentuk D tidak aktif secara biologi dan tidak dijual sebagai makanan tambahan..

Acetyl L-carnitine, juga dikenali sebagai acetylcarnitine atau ALKAR, adalah bentuk lain dari L-carnitine. Acetyl L-carnitine dilambangkan secara meluas dalam sistem saraf pusat, di mana ia terlibat dalam pengeluaran tenaga dan sintesis mediator penting asetilkolin.

Kumpulan asetil yang melekat pada molekul karnitin meningkatkan kemampuannya untuk melintasi penghalang darah-otak dan menembusi otak, di mana ia bertindak sebagai antioksidan yang kuat. Ramai saintis percaya bahawa kerana sifat ini, asetil L-carnitine melambatkan proses penuaan dan melindungi sistem saraf dari perubahan degeneratif..

Bagaimana L-carnitine berfungsi?

Fungsi utama L-carnitine adalah untuk mengangkut lemak, khususnya asid lemak rantai panjang, ke mitokondria sel. Di mitokondria, lemak dioksidakan dan menjadi bahan bakar untuk sintesis adenosin trifosfat, atau ATP. L-carnitine melaksanakan tugasnya semasa latihan dan rehat, tetapi eksperimen membuktikan bahawa ia paling berkesan semasa latihan intensif.

Tanpa jumlah L-carnitine yang mencukupi, bahagian lemak diet tidak dapat menembus mitokondria untuk pembakaran di dalam tungku pertukaran tenaga. Bagi kebanyakan orang, kekurangan L-carnitine menjadi masalah perubatan yang serius, akibatnya tidak terhad kepada ketidakupayaan tubuh untuk memecahkan lemak. Kekurangan nutrien boleh menyebabkan kelemahan otot, pertumbuhan terbantut, hati yang membesar dan banyak masalah lain. Ini adalah salah satu sebab mengapa L-carnitine dianggap sebagai nutrien "bersyarat penting". Tubuh anda mensintesis sebatian organik ini, tetapi jika tidak cukup terbentuk, ada bahaya serius bagi kesihatan.

Dalam eksperimen baru-baru ini, saintis Scotland membuat kesimpulan bahawa selain mengambil bahagian dalam pengangkutan lemak, L-carnitine meningkatkan kesan insulin pada sel otot. Ini bermaksud bahawa L-carnitine membantu mengekalkan glisemia rendah walaupun selepas makan dengan kandungan karbohidrat yang tinggi, dan juga memberikan sumbangan yang besar untuk menambah simpanan glikogen. Atas sebab ini, saya sangat mengesyorkan minum L-carnitine semasa makan selepas bersenam..

Kesan karnitin pada prestasi dan fizikal

L-carnitine adalah pembakar lemak yang boleh dipercayai, terbukti dengan sains dan masa. Dalam fasa mendapatkan jisim, ia akan mengurangkan set lemak dan memberikan pertumbuhan massa otot yang lebih "bersih". Pada fasa pengeringan, L-carnitine akan membantu mengangkut lemak yang disimpan ke tungku sel, di mana ia akan dibakar dengan tenaga.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, eksperimen yang sangat menarik telah dikhaskan untuk pengaruh L-carnitine pada prestasi atletik. Dalam satu kajian baru-baru ini di University of Nottingham School of Medicine, para saintis membahagikan peserta kepada dua kumpulan. Kumpulan pertama menerima 2 gram L-carnitine dalam kombinasi dengan 80 gram karbohidrat indeks glisemik tinggi selama 24 minggu; Subjek mengambil bahagian pertama pada awal pagi, dan bahagian kedua selepas 4 jam. Wakil kumpulan kawalan menerima karbohidrat tulen tanpa L-carnitine mengikut skema yang serupa..

Para penyelidik mendapati bahawa semasa melakukan latihan tidak intensif dengan basikal senaman, wakil kumpulan L-carnitine menggunakan glikogen otot kurang 55%, dan mereka membakar lemak 55% lebih banyak. Semasa latihan intensiti tinggi, kurang asid laktik terkumpul di dalam tisu subjek yang mengambil L-carnitine, di samping itu, tahap kreatin fosfat, bahan yang paling penting untuk resynthesis ATP, lebih tinggi pada otot.

Menilai kemampuan subjek untuk melawan keletihan semasa ujian menggunakan basikal senaman, para saintis menyimpulkan bahawa orang yang menerima L-carnitine dapat bekerja 25% lebih lama. Ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa badan mereka membakar lebih banyak lemak dan menyelamatkan glikogen otot, dan juga mengumpulkan lebih sedikit asid laktik dan mengekalkan kepekatan kreatin fosfat yang lebih tinggi.

Para saintis Britain juga mendapati bahawa, walaupun memperkayakan diet harian dengan 640 kalori tambahan dalam bentuk karbohidrat yang cepat dicerna, wakil kumpulan L-carnitine berjaya mengelakkan peningkatan jisim lemak badan. Pada masa yang sama, peserta dalam kumpulan kawalan (tanpa L-carnitine) memperoleh lebih daripada 2.2 kg jisim lemak.

Kesan positif L-carnitine pada prestasi atletik tidak hanya dikaitkan dengan kemampuannya untuk merangsang pembakaran lemak dan mengurangkan penggunaan glikogen, tetapi juga dengan peningkatan aliran darah otot. Oleh kerana peningkatan aliran darah di otot, nutrien dan hormon memasuki tepat tisu-tisu yang paling memerlukannya semasa latihan.

Bagaimana karnitin meningkatkan perfusi otot? Sebagai contoh, L-carnitine menghalang pemecahan oksidatif nitrik oksida (NO). Di samping itu, ia meningkatkan aktiviti enzim utama yang terlibat dalam sintesis NO. Hasil akhirnya adalah peningkatan oksida nitrat, yang tidak hanya mengisi otot dengan tenaga semasa latihan, tetapi juga menyumbang kepada pemulihan yang cepat setelah sesi latihan yang kejam.

Nampaknya apa yang lebih baik daripada meningkatkan oksida nitrat? Bagaimana dengan testosteron? Para saintis di University of Connecticut telah mendapati bahawa L-carnitine meningkatkan bilangan reseptor testosteron intramuskular yang dikenali sebagai reseptor androgen. Semakin banyak reseptor ini berada di otot anda, semakin banyak testosteron dapat menghubunginya, merangsang pertumbuhan otot dan meningkatkan kekuatan.

Akhirnya, saintis telah membuktikan bahawa mengambil L-carnitine memperkuatkan tindakan faktor pertumbuhan seperti insulin (1-IGF-1), penggerak hipertrofi otot yang paling penting. Ini disebabkan oleh peningkatan kepekatan protein yang mengikat IGF-1.

Kesan Sampingan Carnitine

Apabila menggunakan L-carnitine dalam dos yang munasabah, kemungkinan kesan sampingannya sangat kecil. Dosis tinggi L-carnitine boleh menyebabkan mual, kekejangan perut, muntah, dan cirit-birit. Kesan sampingan yang jarang berlaku termasuk kelemahan otot pada pesakit dengan uremia dan kekejangan pada pesakit dengan epilepsi..

Satu kajian baru-baru ini membuat pernyataan keras bahawa L-carnitine konon dapat meningkatkan risiko terkena aterosklerosis. Walau bagaimanapun, struktur kajian ini disambut oleh komuniti ilmiah dengan banyak kritikan, termasuk dari pihak saya. Pakar dalam bidang perubatan menarik perhatian kepada banyak eksperimen yang membuktikan sebaliknya - pengambilan L-carnitine mengurangkan risiko keseluruhan penyakit kardiovaskular.

Terdapat "kesan sampingan" yang tidak dijangka yang mungkin anda hadapi semasa mengambil L-carnitine, walaupun anda tidak akan menyedarinya di gimnasium. Para saintis Itali mendapati bahawa dalam rawatan disfungsi ereksi, L-carnitine lebih berkesan daripada testosteron. Ini mungkin disebabkan oleh peningkatan kepekatan nitrat oksida, yang merangsang aliran darah di kawasan masalah. Beberapa eksperimen juga menunjukkan bahawa L-carnitine meningkatkan kesuburan lelaki dengan meningkatkan pergerakan sperma..

Apakah kaedah terbaik untuk mengambil L-Carnitine??

Ringkasnya: rakan utama L-carnitine adalah karbohidrat. Pada awal kajian mengenai sifat bermanfaat L-carnitine, saintis dikalahkan kerana mereka tidak dapat meningkatkan kepekatan intramuskular bahan ke tahap kritikal. Sebabnya adalah pilihan yang tidak berjaya untuk mengambil makanan tambahan. Anda perlu minum L-carnitine dengan latar belakang kenaikan kadar insulin, merangsang penyerapan nutrien aktif oleh tisu otot.

Kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa untuk penembusan L-carnitine ke dalam tisu otot, di mana ia melakukan sebahagian besar kerjanya, diperlukan tahap insulin yang cukup tinggi. Sebaliknya, pengambilan L-carnitine meningkatkan tindakan hormon pada sel otot, yang seterusnya membantu memberikan lebih banyak glukosa dan lebih banyak L-carnitine ke tisu otot..

Kami meneruskan dos. Peralihan positif dapat dicapai dengan 1 gram L-carnitine, tetapi untuk kesan maksimum, saya cadangkan bertaruh pada dos antara 2 hingga 3 gram dalam kombinasi dengan 30-40 gram karbohidrat dan 20-40 gram protein. Mengambil karnitin adalah yang terbaik dengan makan. Semua ini berlaku untuk L-carnitine tulen, L-carnitine L-tartrate, dan propionyl-L-carnitine..

Adapun asetil L-carnitine, walaupun ketiadaan makanan, lebih baik diserap oleh usus dan sel otot, apatah lagi otak. Bentuk L-carnitine ini boleh diminum di antara makanan utama bersama dengan bahan penambah lemak lain seperti kafein dan ekstrak teh hijau..

Sekiranya saya mengambil ubat dalam kitaran?

Tidak ada alasan untuk mengambil L-carnitine secara berkala. L-carnitine akan berkesan dalam jarak jauh walaupun dengan penggunaan berterusan..

Bila perlu mengambil carnitine?

Waktu yang sesuai untuk mengambil L-carnitine adalah selepas bersenam, tetapi anda boleh mengambilnya pada bila-bila masa sepanjang hari bersama dengan makanan yang kaya dengan karbohidrat dan protein. Sekiranya anda ingin menggunakan karnitin antara waktu makan bersama dengan ubat lipolitik lain, pilihlah asetil L-carnitine.

Saya dapati strategi yang berkesan baik dari segi pembakaran lemak, dan juga peningkatan prestasi fizikal. Ambil 2-3 dos L-carnitine asetil dengan pembakar lemak lain di antara waktu makan, dan kemudian 1 dos L-carnitine atau L-carnitine L-tartrate bersama makanan selepas bersenam.

Kata akhir

Perkara utama adalah bahawa apabila digunakan dengan betul, L-carnitine meningkatkan senaman dan fizikal anda. Di gimnasium, anda akan mendapati peningkatan pam dan stamina yang meningkat, dan di cermin anda akan melihat lebih banyak otot dan kurang lemak. Dan walaupun anda dapat membaca lebih awal, karnitin benar-benar selamat..

Ringkasnya, jangan takut dengan L-carnitine. Baca tentangnya, ketahui cara menggunakannya dengan betul, dan anda akan mendapat alat yang hebat untuk gudang senjata anda!

Cara mengambil L-carnitine untuk penurunan berat badan - dos dan peraturan

Obesiti berjalan di planet ini dengan langkah yakin, meningkatkan jumlah orang yang berlebihan berat badan. Ini juga membuat kita mencari cara yang terbukti untuk memerangi lemak, yang membantu bukan hanya dalam janji iklan, tetapi juga dalam perniagaan.

Salah satu ubat ini adalah L-carnitine - makanan tambahan yang selamat yang dapat membakar sel-sel lemak. Tetapi untuk hasil kualitatif, anda perlu mengambil l-carnitine mengikut peraturan, tanpa melanggar dos. Kami akan memberitahu dengan lebih terperinci.

L-carnitine - bahan apa dan bagaimana ia berfungsi?

L-carnitine adalah bahan semula jadi yang serupa dengan vitamin B (oleh itu sering dan keliru disebut vitamin B atau B11). Carnitine disintesis di dalam badan, dan didasarkan pada hati, tisu otot dan tertumpu dalam plasma. Tugas utamanya adalah untuk mempercepat metabolisme dan membakar lemak.

L-carnitine membentuk ikatan kimia kompleks di dalam mitokondria, di mana ia mengangkut asid lemak, dan seterusnya memusnahkannya, mengubah lemak menjadi tenaga. Bahan ini tidak termasuk dalam bahan tambahan makanan wajib, kerana ia dibentuk dalam jumlah yang mencukupi, tetapi mungkin ada pengecualian..

Sebagai contoh, dengan kekurangan L-carnitine, tubuh tidak mengatasi kerosakan lemak, yang kita terima setiap hari dengan makanan (daging dan produk tenusu). Akibat ketidakseimbangan, berat badan berlebihan, risiko penyakit jantung meningkat.

By the way, l-carnitine disintesis di bawah pengaruh enzim, zat besi, vitamin C dan vitamin B - B3, B6 dan B9. Oleh itu, jangan lupa tentang pengambilan kompleks vitamin secara berkala - ini adalah sumber yang sangat baik dari keseluruhan "set" elemen berguna yang meningkatkan atau membantu memenuhi fungsi penting sistem dalaman.

Bagaimana L-carnitine mempengaruhi badan?

Terutama, bahan ini membantu melawan berat badan berlebihan, yang mana ia terkenal sebagai pembakar lemak yang sangat baik. Benar, sebilangan saintis mempersoalkan keberkesanannya, dan pengkritik menuduh pemasar dan mengajukan soalan: melainkan jika l-carnitine anda tidak dapat menurunkan berat badan dan membuat badan menjadi?

Secara teori dan praktik - tentu anda boleh. Tetapi ini memerlukan lebih banyak masa dan usaha, kerana tugas l-carnitine adalah untuk membantu badan anda menurunkan berat badan pada kadar yang dipercepat kerana pemusnahan aktif sel-sel lemak.

Fungsi tambahan zat ini adalah untuk menjaga berat badan normal dengan menukar sel lemak menjadi "bahan bakar" tepat pada masanya. Ia juga berguna untuk mengawal jumlah l-carnitine dalam badan, kerana kepekatannya menurun seiring bertambahnya usia, menjadi lebih sukar untuk menukar lemak menjadi tenaga.

Secara ringkas mengenai fungsi lain dari L-carnitine:

 • Merangsang kemampuan mental (tablet karnitin mendapat ulasan baik dalam hal ini). Doktor perhatikan bahawa pengambilan 2 g ubat setiap hari selama 6 bulan meningkatkan fungsi otak, mengurangkan risiko gangguan kemurungan dan mendorong pertumbuhan semula sel-sel tisu saraf.
 • Menciptakan kesan anabolik. Menyegarkan struktur selular, membantu mengembalikan otot. Khususnya, membina otot

Sifat l-carnitine ini sangat popular dalam pemakanan sukan. Kesan maksimum dapat diperoleh dengan "mengeringkan", ketika lemak pecah, dan otot terus tumbuh.

 • Ia memberi kesan positif pada jantung dan saluran darah. Ini menormalkan kolesterol, mewujudkan penghalang untuk perkembangan aterosklerosis. Mencegah risiko strok dan serangan jantung.
 • Membersihkan badan. Ini menghilangkan toksin dan toksin, membantu pulih selepas mabuk (baik perubatan dan alkohol). Melindungi neuron dari kematian.

Sebahagiannya mengaitkan sifat l-karnitin sebagai antioksidan yang indah, yang dipinjam dari sekutu terdekat dengan nama - karotena. Sebenarnya, ini merujuk kepada pigmen, tetapi terutama terdapat pada wortel dan makanan tumbuhan lain.

Sebaliknya, L-carnitine memasuki tubuh dengan susu, keju dan jenis produk tenusu lain, dengan daging (daging babi, daging rusa, daging lembu dan arnab), dengan ikan dan cendawan. Bahan ini juga terdapat dalam kacang, bijirin, sayur-sayuran dan buah-buahan, tetapi dalam jumlah yang jauh lebih kecil..

Jenis L-Carnitine untuk Menurunkan Berat Badan

Terdapat beberapa jenis ubat-ubatan berasaskan L-carnitine yang tersedia dalam kombinasi dengan bahan-bahan lain. Keberkesanannya berbeza, dan cadangan untuk diambil.

 1. Asetil adalah kebaruan relatif yang dibezakan oleh kehadiran zat dalam komposisi kumpulan asetil.

Ubat semacam itu mampu menembusi penghalang antara sistem saraf pusat dan sistem peredaran darah, di mana ia meningkatkan ingatan dan pemikiran kita. Mempengaruhi kadar metabolisme.

Yaitu, pada tahap yang lebih besar, tindakan itu ditujukan pada otak, dan menurunkan berat badan adalah tugas sekunder..

 1. Tartrate adalah bentuk paling aktif dari semua ubat. Apabila masuk ke dalam perut, zat tersebut terbahagi kepada asid tartarik dan karnitin tulen (unsur diserap secara berasingan).

Tugas tartrate adalah untuk meningkatkan kesan karnitin, yang secara bebas diserap secara perlahan. Sekiranya anda percaya ulasan mereka yang telah menurunkan berat badan, ubat ini lebih berkesan daripada "saudara" yang lain membantu melawan berat badan berlebihan.

 1. Propionyl - berdasarkan karnitin penting dengan kumpulan propionil tambahan. Peserta aktif dalam metabolisme lipid. Mengembang saluran darah. Menggalakkan penghasilan testosteron, menjadikan tubuh lebih lentur.

Ubat ini membantu membakar lemak, tetapi kerana propionil sangat disarankan untuk masalah dengan sistem kardiovaskular (iskemia dan kegagalan jantung).

 1. Fumarate - dibuat dari l-carnitine tulen dengan penambahan asid fumarat. Ia membantu membakar lemak, tetapi kesannya kurang ketara kerana asid dalam komposisi. Lebih kerap ubat ini disyorkan untuk pencegahan penyakit vaskular dan jantung..
 2. Carnitine chloride adalah bentuk ubat intravena yang tidak diminati dalam penurunan berat badan dan pemakanan sukan. Faktanya adalah bahawa asas ubat adalah dua lawan - L-carnitine dan D-carnitine.

Tindakan mereka bertujuan untuk merawat penyakit neurologi dan melindungi sel otak (contohnya, dengan iskemia atau hipoksia). Digunakan secara eksklusif untuk tujuan perubatan.

 1. Carnitine tulen adalah bentuk klasik (juga disebut "asas"). Ia diserap dengan sempurna, sedikit kehilangan tartrate. Membantu membakar lemak dan mengekalkan tisu otot.

Ringkasnya: bentuk l-carnitine terbaik dalam memerangi lemak adalah pilihan kedua dan terakhir. Walaupun terdapat perbezaan keberkesanan yang minimum, harga kedua ubat disimpan pada tahap yang hampir sama (rata-rata dari 400 rubel).

Bentuk pelepasan - yang mana L-carnitine yang dipilih untuk menurunkan berat badan?

Paling senang mengambil zat dalam bentuk tablet, tetapi bentuk cairannya mempunyai kesan yang lebih besar. Ngomong-ngomong, ada 5 daripadanya:

 1. Kapsul.
 2. Dalam pil.
 3. Dalam ampul.
 4. Serbuk.
 5. Cecair (minum).

Karnitin pekat (cecair) cepat diserap ke dalam aliran darah dan langsung "dimasukkan" dalam kerja. Masuk ke perut dalam bentuk "selesai", tidak memerlukan masa untuk larut. Satu-satunya negatif adalah kemungkinan adanya pewarna dan pemanis dalam komposisi, yang dalam kes yang jarang dapat mengganggu saluran pencernaan.

Cara mengambil L-carnitine - arahan terperinci

Ubat dalam bentuk kering (tablet dan serbuk) boleh dicuci dengan air, jus atau teh. Skema penerimaan umum kelihatan seperti ini:

 • sejurus sebelum sarapan;
 • sebelum makan malam;
 • sejurus sebelum tengah hari;
 • satu jam sebelum latihan.

Sekiranya anda tidak melakukan kecergasan, minum l-carnitine sejurus sebelum makanan utama, tidak termasuk makan malam (anda boleh mendapat insomnia atau mudah marah). Sekiranya anda meluangkan masa untuk bersenam, minum ubat itu sehari sekali sebelum latihan.

Kami meneruskan dos. Sangat penting untuk mengambil l-carnitine tanpa melebihi norma harian. Ia betul-betul 2000 mg.

Cara mengambil l-carnitine untuk penurunan berat badan:

 • Kapsul Mereka mengandungi 500 mg bahan tulen tanpa bahan tambahan pihak ketiga seperti pemanis dan kekotoran lain. Norma harian adalah 4 kapsul. Minum sejam sebelum latihan dalam satu langkah. Sekiranya tidak ada latihan, ambil 2 kapsul dua kali sehari. Minum segelas air penuh.
 • Tablet. Mereka dihasilkan dalam dos yang berbeza, lebih kerap kurang daripada 500 mg. Peraturan kemasukannya serupa - sebelum latihan atau dua kali sehari. 2,000 mg setiap hari.
 • Ampul. Terdapat dalam dos 1000 hingga 3000 mg, bergantung pada pengeluarnya. Kadar piawai harian adalah 2000 mg. Minum sejam sebelum kelas atau dua kali sehari. Ampul siap sepenuhnya untuk digunakan, tetapi boleh dicairkan dengan segelas air - ini adalah pilihan.
 • Bentuk serbuk. Norma harian adalah 2 g. Bergantung pada tujuan, ia dibiakkan dengan air atau jus. Untuk penurunan berat badan dengan senaman sederhana, lebih baik menggunakan 200 ml air, dengan banyak beban, minum dengan jus (ini akan membantu melepaskan lebih banyak tenaga daripada karbohidrat).

Luangkan satu jam sebelum kelas. Ubat ini mula bertindak setelah 30-45 minit, dan terus berfungsi secara aktif untuk membakar lemak selama 2.5-3 jam. Boleh dimakan dalam 2 dos yang dibahagi - 1 g pada waktu pagi dan petang.

 • Cecair l-carnitine untuk penurunan berat badan. Kaedah penggunaan: sebelum sarapan atau makan tengah hari, atau satu jam sebelum latihan. Normalnya ialah 2000 mg sehari. Pada waktu malam, mereka tidak dianjurkan untuk mengonsumsi, kerana terdapat komposisi gula, yang berisiko menjadi gemuk.

Tidak ada perbezaan dalam dos L-carnitine untuk lelaki dan wanita. Bahan bertindak dengan cara yang sama. Penting untuk tidak melebihi norma dan mematuhi diet.

Keberkesanan l-carnitine - dengan dan tanpa latihan

Carnitine, sebagai pembakar lemak yang kuat, memberikan hasil yang sangat baik dalam kombinasi dengan aktiviti fizikal. Sekiranya anda meminumnya semasa berbaring di atas katil, kesannya akan lemah atau tidak nyata sama sekali (kemungkinan besar).

Dan inilah sebabnya: ini mengenai strategi substansi. Ingat, l-carnitine adalah pengangkut sel lemak. Berurusan dengan mereka di dalam mitokondria, ia membebaskan tenaga untuk latihan aktif, yang tujuannya adalah untuk membakar lemak.

Secara ringkas, zat hanya meningkatkan proses membuang lemak, membantu tubuh menjadi lebih langsing. L-carnitine hampir menggandakan "bekalan" lemak dan, dengan itu, pemprosesannya menjadi tenaga. Oleh itu, badan tidak "pergi" untuk mendapatkan glikogen dari pantri, tetapi menghabiskan sebenarnya - apa yang berlaku untuknya sendiri.

Sebaliknya, tanpa penyertaan l-carnitine, bekalan glikogen dimakan terlebih dahulu (ini kira-kira 20 minit dari keseluruhan latihan), dan kemudian lemak mula dibakar. Ingat bahawa kesan terbesar menurunkan berat badan anda akan dapat dengan aktiviti fizikal aktif - dari peralatan senaman hingga berenang. Perkara utama adalah tidak duduk diam.

Sekiranya anda menambahkan diet protein tinggi untuk latihan dan l-carnitine, anda boleh menurunkan berat badan yang lebih banyak. Angka purata ialah 4 kg sebulan. Beberapa? Tidak sama sekali. Anda tidak perlu kelaparan, kerana dietnya sangat memuaskan dan pelbagai..

Plus jangan lupa tentang otot. L-carnitine akan menjaga nada mereka, dan dengan latihan yang lebih baik akan menjadikan tubuh timbul. Omong-omong, anda juga boleh berlatih (termasuk sukar!) Walaupun di rumah, kerana untuk ini terdapat pelbagai latihan senaman kardio yang akan membantu kerja bioaditif pada kecantikan tubuh anda.

L-carnitine untuk penurunan berat badan - terdapat kontraindikasi

Bahan ini sememangnya selamat untuk kesihatan dalam keadaan dos yang optimum. Ia tidak mengandungi bahan toksik dan tidak membentuk kebergantungan.

Siapa yang tidak mengesyorkan mengambil bioaditif:

 • wanita hamil dan menyusu;
 • orang yang mempunyai intoleransi protein;
 • pesakit barah;
 • sangat letih.

Cari maklumat terperinci mengenai sekatan kemasukan pada bungkusan dengan ubat - mungkin ada nuansa. Contohnya, kesan sampingan seperti cirit-birit, sawan, atau alahan.

Cara meningkatkan kesan l-carnitine

Terdapat 2 cara yang pasti untuk menjadikan penurunan berat badan berkesan. Di sini mereka:

 1. Buat makanan yang seimbang. Setiap hari anda mesti makan sehingga 20% lemak, 60% protein dan tidak lebih daripada 30% karbohidrat. Dengan mengekalkan keseimbangan seperti itu, anda akan membantu tubuh membakar lemak dan tidak mengumpul baru.

Dari lemak, ambil asid lemak tak jenuh - Omega3, Omega6 dan Omega9. Mereka memenuhi tubuh dengan unsur-unsur yang berguna, dan dapat mengatur selera makan (keinginan untuk makan sesuatu yang enak akan mengganggu).

 1. Jadikan senaman sebagai bahagian penting dalam menurunkan berat badan. Pilihan yang bagus adalah latihan kekuatan dalam kombinasi dengan kardio. Adakah beban terlalu tinggi untuk anda? Kemudian pergi berjoging atau melakukan satu latihan pembakaran lemak di rumah. Bersenam sekurang-kurangnya 1 jam.

Jangan lupa tentang mood anda sendiri. Diet dan senaman termasuk penolakan gula-gula, pastri dan makanan ringan lain. Sangat sukar bagi banyak wanita untuk hidup sehari dan tidak makan sekurang-kurangnya sekeping kecil coklat.

Biarkan diri anda tidak mematuhi pelatih (dan masing-masing pasti akan melarang anda gula-gula) dan makan sepotong coklat gelap pada waktu pagi.

Lupakan jubin susu. Ini adalah musuh harmoni pertama, tetapi peratusan tinggi serbuk koko dalam coklat gelap tidak begitu mengerikan bagi sosok itu. Ia juga sangat berguna untuk mengekalkan mood yang baik.!

L-carnitine untuk sukan: komposisi, faedah, dos dan peraturan untuk mengambil makanan tambahan

Perjuangan menentang orang gemuk yang berminat dari semua generasi. Ksatria abad pertengahan tidak menyukai perut yang montok, mereka tidak sesuai dengan selera moden. Semua orang suka makan, tetapi memakai lemak badan multi-sentimeter - tiada siapa.

Oleh itu, tugas untuk pengeluar pemakanan sukan bukanlah sesuatu yang mudah: membuat ubat pembakar lemak yang benar-benar berfungsi, tetapi pada masa yang sama tidak membahayakan kesihatan.

Kami akan mengejutkan anda sekiranya kami mengatakan bahawa alat seperti itu ada? Selain itu, ini bukan kompleks mega yang mengandungi banyak komponen rahsia, tetapi bahan seperti vitamin yang popular yang disebut L-carnitine.

Hari ini mereka membincangkannya sebagai pembantu terbaik dalam pembakaran lemak. Menariknya, L-carnitine bukan sahaja membantu menurunkan berat badan - ia memberi banyak bonus tambahan kepada tubuh. Tetapi perkara pertama yang pertama.

Apakah L-carnitine?

L-carnitine adalah asid amino, relatif dari vitamin B. Ia dieksploitasi secara aktif oleh firma farmasi dan syarikat yang bekerja di industri kecergasan. Kecekapan tinggi, kos berpatutan, mudah dibawa dan bentuk pelepasan, sesuai untuk penerimaan, telah menjadikan pengiklanan dengan berkesan.

Kami tidak akan membiarkan anda masuk ke dalam debu, dengan alasan bahawa L-carnitine mesti diambil. Ini tidak benar. Asid amino yang dijelaskan adalah wanita mandiri dan boleh dihasilkan secara mandiri dalam badan. Ia tidak boleh diganti. Ia terkumpul terutamanya di hati dan otot.

Tetapi dengan diet yang tidak seimbang dan aktiviti fizikal yang tinggi, defisitnya hampir selalu terjadi. Sekiranya kita mengambil kira bahawa semasa mengambil dos tinggi, kelebihannya akan dihilangkan sepenuhnya tanpa menyebabkan gejala negatif overdosis, maka kesimpulannya menunjukkan: tidak hanya mungkin minum, tetapi juga perlu.

Untuk menjelaskan keadaan: L-carnitine bukan pembakar lemak klasik. Dia tahu bagaimana berkawan dengan lemak dan tidak membakarnya secara langsung. Prinsip kerjanya berbeza - ia menyampaikan asid lemak ke mitokondria, di mana ia memecah dengan pengeluaran tenaga.

Bagaimana L-carnitine mempengaruhi badan

Bukan hanya gadis bikini kecergasan yang menawan, atlet dan orang yang mendoakan donat menelan L-carnitine. Aditif bertindak dalam beberapa arah, oleh itu, ia digunakan untuk tujuan yang berbeza. Dia dihargai kerana:

 • menghilangkan gangguan metabolik;
 • melindungi jantung;
 • menunjukkan aktiviti anabolik, mempercepat pertumbuhan otot;
 • meningkatkan ketahanan tisu terhadap kebuluran oksigen;
 • merangsang proses regeneratif.

Sifat Aditif

Bercakap mengenai sifat asid amino pembakar lemak terkenal, perlu diperhatikan perkara berikut:

 • memberikan penurunan berat badan;
 • meningkatkan pengambilan protein otot;
 • mengoksidakan lemak dan mengubahnya menjadi tenaga, dengan itu meningkatkan potensi tenaga seseorang;
 • menurunkan kepekatan kolesterol dan trigliserida berbahaya dalam darah;
 • meningkatkan keupayaan detoksifikasi hati;
 • menguatkan sistem imun;
 • meningkatkan kemampuan intelektual.

Secara umum, di mana sahaja anda melihat adalah faedah yang kukuh.

Kesan pada sistem kardiovaskular

Carnitine tidak membenarkan lemak dimasukkan ke dalam otot jantung, sehingga melindungi yang terakhir dari peningkatan beban dan pemakaian pramatang.

Kajian menunjukkan bahawa ia menurunkan kolesterol. Oleh itu, ia tidak membenarkan pembentukan plak aterosklerotik di dinding saluran darah. Oleh kerana itu, mengurangkan risiko terkena penyakit kardiovaskular sekitar 60%.

Pembentukan otot

Asid amino mempunyai kesan terhadap metabolisme protein dan menunjukkan fungsi anabolik yang dapat diraba. Dengan jumlah yang mencukupi, darah lebih baik diperkaya dengan oksigen, yang bermaksud bahawa otot tidak menderita hipoksia.

Semasa mengambil L-carnitine, tahap asid laktik menurun, glukosa pecah lebih baik. Oleh itu, lebih mudah bagi atlet untuk menjalani latihan kekuatan dan mendapatkan hasil semaksimum mungkin dari mereka.

Proses metabolik

Para saintis telah membuktikan bahawa L-carnitine terlibat secara langsung dalam pengeluaran tenaga. Berkat kemampuan ini, ia mempercepat reaksi metabolik dan mempercepat pembelahan lemak.

Penting juga bahawa alat ini mempromosikan detoksifikasi berkualiti tinggi - ia membantu tubuh menyingkirkan sebatian toksik dan berbahaya, asid asetik, logam berat.

Ketahanan dan ketahanan tekanan

Dalam perenggan ini, beberapa ciri L-carnitine harus disebutkan sekaligus:

 • meningkatkan kadar metabolisme lemak, di mana tenaga tambahan berasal;
 • melindungi sistem saraf dari kesan negatif komponen toksik yang cenderung terkumpul di dalam tubuh manusia;
 • menghilangkan gejala hipoksia dan membekalkan sistem saraf pusat dengan oksigen yang mencukupi;
 • meningkatkan pengeluaran endorfin, yang tanpa sebab disebut "hormon kebahagiaan".

Semua item ini bersama-sama memberikan penurunan rasa gugup, meningkatkan daya tahan tekanan, meningkatkan mood pada umumnya.

Petunjuk untuk digunakan

Terdapat banyak sebab untuk mengambil L-carnitine, bermula dengan petunjuk perubatan dan berakhir dengan keinginan biasa untuk memperbaiki angka tersebut. Mari bercakap dengan lebih terperinci mengenai petunjuk yang paling biasa untuk menggunakan komponen seperti vitamin.

Dengan kekurangan zat dalam badan

Ramai orang berpendapat bahawa kerana karnitin dapat diperoleh dari makanan, kekurangannya tidak mungkin. Oh, betapa salahnya mereka! Adalah berguna untuk mengetahui bahawa tubuh mampu menghasilkan tidak lebih dari 25% karnitin dari dos harian yang diperlukan. Sekiranya kita mengambil kira bahawa kita paling sering makan makanan yang telah menjalani rawatan panas, maka kita tidak perlu bermimpi untuk memelihara zat di dalamnya - kebanyakannya musnah.

Oleh itu, hampir semua kita memerlukan sambungan tambahan. Untuk memahami sejauh mana anda menyeksa badan anda, periksa tanda-tanda kekurangan L-carnitine:

 • keletihan walaupun dengan senaman fizikal yang ringan;
 • penampilan kejang selepas atau semasa bersukan;
 • ketegangan otot yang kuat selepas latihan, yang tidak hilang untuk masa yang lama;
 • Pening
 • perasaan kekurangan oksigen;
 • "Melompat keluar" dari dada jantung semasa latihan sukan.

Ada barang sendiri? L-carnitine untuk membantu anda!

Untuk menambah tenaga

Item ini sangat relevan untuk orang yang setiap hari atau terlibat secara profesional dalam sukan. Keperluan mereka untuk semua komponen berguna selalu lebih tinggi daripada keperluan orang malas berbaring di sofa.

Memerlukan banyak tenaga untuk melatih - lebih daripada yang kita mahukan. Sudah tentu, anda boleh menebusnya dengan memasukkan tenaga atau perangsang yang sejuk ke dalam diri anda. Tetapi ia penuh dengan masalah dengan sistem saraf.

Sekiranya anda tidak mahu mata anda berkedut dengan gugup ketika melihat pintu bilik latihan, lebih baik menggunakan L-carnitine. Anda menungganginya lebih lama, tetapi kemudian.

Mengambil ubat sebelum dan semasa latihan dapat mengurangkan keletihan dengan ketara, dan menurunkan kepekatan asid laktik membolehkan anda melakukan latihan yang kompleks dengan berat yang besar sama banyak kali seperti yang diinginkan pada awalnya (dan tanpa terengah-engah, yang mungkin anda fikir bar itu menghancurkan anda).

Semasa mengeringkan

Pengeringan adalah hak prerogatif pengumpatan yang bertujuan dan halus. Terima kasih kepadanya, kelegaan otot menjadi lebih baik dikesan, yang selalu sangat cantik. Anda boleh mengering menggunakan satu diet, tetapi sukar. Sekiranya anda menyambungkan L-carnitine ke litar, dapatkan kubus keluli yang walaupun baju tidak dapat disembunyikan, lebih mudah.

Pencegahan Lemak Badan

Ada orang yang kurus seperti gophers sepanjang hidupnya, dan ada orang yang harus makan satu pai, dan mereka segera berubah menjadi hamster kecil yang gemuk. Jadi, yang terakhir selalu berjaga-jaga dengan sosoknya. Malah mereka mesti tidur di lengan dengan berat..

Untuk mengurangkan risiko kenaikan berat badan berlebihan, anda perlu mengikuti kursus L-carnitine. Maka evolusi dari gopher ke Homa tidak akan begitu cepat.

Untuk penurunan berat badan

L-carnitine ditunjukkan untuk kegemukan bukan hanya kerana memberikan asid amino lemak ke mitokondria, di mana ia berasal dari kirdyk. Para saintis mendapati bahawa dengan kekurangan asid amino ini di dalam badan, obesiti yang sama juga berkembang. Oleh itu, tiada pilihan! Rawan kenaikan berat badan atau sudah makan, anda boleh tinggal di pulau gurun selama setahun? Gunakan karnitin!

Dengan aktiviti mental yang tinggi

Orang menjadi letih bukan hanya dari berjalan, berlari, melompat dan membawa beban berat. Otak mereka juga memerlukan rehat. Keletihan mental menampakkan dirinya:

 • sakit kepala;
 • penurunan perhatian;
 • gangguan ingatan;
 • kelesuan;
 • menghancurkan kuil.

Otak lurus mengetuk dengan palu dari dalam: “Vasily! Selamat berehat! " Dengar orang miskin! Jangan biarkan dia membongkok. L-carnitine membebaskan tenaga. Sebahagian daripadanya dapat memenuhi keperluan otak.

Ia juga meningkatkan nada keseluruhan badan dan meningkatkan pengeluaran endorfin. Oleh itu, walaupun selepas hari yang sukar, anda akan meninggalkan pejabat dengan suasana hati yang baik dan membersihkan selang otak.

Untuk mempercepat pertumbuhan semula pada usia tua

Orang tua, jika mereka sakit, maka pulih dengan lebih perlahan. Fraktur dan paresis mereka tidak sembuh dengan baik. Ini sebahagiannya disebabkan oleh kekurangan L-carnitine. Asid amino meningkatkan proses regeneratif, kerana semua lecet dan retakan akan cepat parut.

Kontraindikasi dan kesan sampingan

Tidak ada kontraindikasi yang ketat untuk mengambil L-carnitine. Tetapi ada situasi di mana anda boleh meminumnya hanya setelah mendapat kebenaran doktor yang hadir:

 • penyakit tiroid;
 • epilepsi;
 • diabetes;
 • kegagalan buah pinggang yang teruk.

Sekiranya kita bercakap mengenai kesan sampingan, kadang-kadang semasa kursus mereka mula mengganggu:

 • cirit-birit;
 • ruam alergi (biasanya ia tidak disebabkan oleh karnitin itu sendiri, tetapi oleh penerima ubat);
 • insomnia, keterlaluan emosi (badan tidak mempunyai masa untuk menghabiskan tenaga tambahan itu, yang diberikan setiap hari).

Bentuk pelepasan bioaditif

Anda mungkin sudah menyedari bahawa makanan tambahannya sangat sedap. Tidak hairanlah, pengeluar pemakanan sukan bereksperimen dengannya dan melepaskannya dalam pelbagai bentuk. Mereka berusaha untuk meningkatkan daya pencernaannya, walaupun yang terakhir tidak memerlukannya (dia sudah mempunyai semua petunjuk di atas!).

L-Carnitine 100% tulen

Versi klasik. Ia paling kerap digunakan oleh atlet. Komposisi yang terbukti dan boleh dipercayai yang tidak gagal. Ia menembusi dengan sempurna melalui membran mitokondria dan menyeret di belakangnya seluruh timbunan molekul asid lemak, yang terdiri daripada rantai panjang. Mitokondria melakukan fungsi penghukum - mereka memecah lemak berbau ini ke neraka.

L-Carnitine Tartrate

Ia adalah garam karnitin. Apabila memasuki perut, metabolisme dengan cepat menjadi asid karnitin dan asam tartarik (jangan takut - jangan mabuk!). Gabungan ini mempercepat penyerapan sebatian..

Asetil L-Carnitine

Ini adalah karnitin, yang terpaksa berikat dengan kumpulan asetil. Oleh kerana itu, ketersediaan bionya meningkat, dan keberkesanannya.

Menurut beberapa laporan, asetil L-carnitine mempunyai kemampuan untuk menembusi otak dan memberikan kesan neurostimulasi ke atasnya. Inilah perompaknya!

Anda boleh mengenali bentuk karnitin ini dengan mudah. Sekiranya dia, maka Acetyl atau Alcar akan ditunjukkan di bank.

Propionyl L-Carnitine

Propionylcarnitine adalah bentuk halus dari bahan seperti vitamin. Kumpulan propionil dilampirkan ke dalamnya. Oleh kerana itu, komponen tersebut bukan sahaja membelah lemak, tetapi juga belajar bagaimana meningkatkan fungsi miokardium..

L-carnitine fumarate

Bahan tambahan yang dibentuk oleh seratus peratus karnitin tulen dan asid fumarat. Kesan yang baik pada sistem kardiovaskular. Tetapi juga tidak kehilangan kemampuannya yang berkaitan dengan penurunan berat badan.

Cara pengambilan L-carnitine untuk penurunan berat badan

Bagi mereka yang memompa bahagian berlemak dan berlatih secara produktif di gimnasium, dos harian L-carnitine yang optimum ialah 4 gram, tetapi anda boleh meningkatkannya hingga 5-6. Agar hasilnya cemerlang, anda harus ingat peraturannya:

 1. Tidak kira masa anda menggunakan suplemen, yang paling penting, lakukannya secara berkala. Sebaiknya bahagikan dos harian kepada tiga dos, contohnya, minum ubat pada waktu pagi, makan siang dan petang. Anda boleh mendapatkan dengan dua. Anda tidak perlu menelan keseluruhan bahagian dalam satu masa.
 2. Bahan yang lebih baik diserap ketika diminum semasa perut kosong. Ingat perkara itu.
 3. Anda perlu mengambil L-carnitine setiap hari, dan bukan hanya semasa melakukan senaman. Ini adalah prasyarat. Jika tidak, tidak akan timbul soal pembakaran lemak..

Seperti yang anda lihat, semuanya cukup mudah. Memutuskan dos, menetapkan penggera, dan menelan, menelan...

Penting! Semasa menentukan dos pembakaran lemak yang optimum untuk diri sendiri, jangan lupa untuk mengambil kira ciri diet. Sekiranya terdapat banyak makanan kaya karnitin, anda boleh mendapatkannya dengan 3 gram sehari. Anda tidak boleh minum terlalu banyak - ia akan tersinggung, ia tidak berfungsi, dan akan berteman dengan rektum anda.

Cara mengambil L-carnitine cecair untuk menurunkan berat badan

Bentuk cecair diserap dengan cepat - lebih cepat daripada yang lain. Itulah sebabnya ia sangat diminati di kalangan atlet.

Pengilang menuangkan larutan ke dalam botol dengan pekat, ampul, menawarkannya dalam bentuk minuman siap. Sekiranya anda merancang perjalanan, lebih mudah menyimpan stok ampul. Sekiranya anda tidak suka bahan kimia, beli komposisi siap pakai dengan segera. Pekat mesti dicairkan sebelum digunakan. Tetapi tidak ada yang rumit.

Cara pengambilan kapsul

Perlu menelan keseluruhan, tanpa mengunyah. Anda tidak boleh berkongsi. Minum sedikit air. Bentuk ini dicirikan oleh asimilasi yang panjang, oleh itu lebih baik menggunakannya kira-kira satu jam sebelum permulaan latihan.

Cara minum bentuk tablet

Semuanya jelas di sini juga. Tidak dibahagikan kepada beberapa bahagian. Ini boleh menjejaskan penyerapan mereka. Oleh itu, segera lihat berapa banyak L-carnitine yang terkandung dalam satu pil. Minum dengan air.

Bentuk serbuk

Serbuk kurang biasa daripada pekat, kapsul dan tablet. Kita boleh mengatakan bahawa tidak selesa untuk diambil. Siapa yang memerlukan buasir dengan pencairan, gegaran, mencari hidangan yang sesuai? Sekiranya anda tidak keliru dengan prosedur ini, sila gunakannya. Kesannya akan.

Bolehkah saya minum L-carnitine tanpa latihan?

Ia mungkin, tetapi mengapa? Tanpa latihan fizikal, L-carnitine berubah menjadi dorman yang tidak aktif di pintu masuk. Kenapa begitu? Intipati karyanya adalah:

 • penghantaran oksigen ke sel;
 • mengangkut lemak melalui membran mitokondria.

Ini adalah bagaimana ia membantu tubuh memecahkan lemak yang tidak perlu. Secara selari, L-carnitine melancarkan program anti-katabolik dan menghalang pemecahan protein dan karbohidrat. Kita boleh mengatakan bahawa dia secara paksa memaksa badan untuk mengebom lemak tepat. Tetapi ini berlaku hanya dengan syarat seseorang melakukan sesuatu - berlari, melompat, melakukan hubungan seks, menyeret barbel.

Sekiranya anda hanya berbaring, menelan pil dan menonton filem pintar mengenai penurunan berat badan, proses pembakaran lemak akan berhenti. Asid lemak akan dapat melepaskan diri dari tangan L-carnitine yang "peduli" dan berjaya sampai ke depot kegemaran mereka - perut, punggung, lengan, kaki dan juga dagu tiga kali ganda.

Kadar harian L-carnitine

Tujuan kemasukanDos harianBagaimana nak guna
penghapusan kekurangan L-carnitine500-2000 mg¼ dos 20 minit sebelum sarapan,
¼ 20 minit sebelum makan tengah hari,
½ - setengah jam atau satu jam sebelum latihan
Atau: ½ dos pada waktu pagi sebelum makan,
½ - pada waktu petang sebelum tidur dengan perut kosong.
Boleh dibahagikan kepada tiga dos yang sama.
perlindungan jantung
menguatkan imuniti
Sokongan CNS
pecutan penjanaan semula
hilang berat badan3000-4000 mgPada hari senaman:
½ dos pada waktu pagi sebelum makan
½ setengah jam-jam sebelum latihan
Pada hari bukan latihan:
bahagikan dos harian menjadi 3-4 dos.
Sentiasa minum semasa perut kosong.
pengeringan
peningkatan aktiviti dalam latihan

Gabungan dengan ubat lain

L-carnitine boleh menjadi pelengkap yang baik untuk pembakar lemak lain. Ini meningkatkan kesan mereka, kerana yang "ditiup" anda akan menjadi lebih cepat. Tetapi ingat bahawa menurunkan berat badan terlalu cepat tidak baik untuk kesihatan anda. Jadi cepat-cepatlah.

L-carnitine dapat digabungkan dengan selamat dengan timbunan untuk mendapatkan jisim otot, suplemen vitamin dan mineral. Dia tidak bertengkar dengan protein, penambah, perangsang. Secara amnya, pendamping jinak.

L-carnitine dalam makanan

Bolehkah saya mencari L-carnitine di dalam peti sejuk anda? Ya Mudah! Sudah tentu, jika tetikus tidak digantung di sana. Menurut data terkini, kepekatan maksimum komponen terkandung dalam:

Terdapat L-carnitine pada ikan, terutama di dalamnya ikan kod, ikan haring, ikan tenggiri dan pike. Jangan ragu untuk menambahkan hati ke dalam diet.

Pencinta susu boleh bergembira. Sumber sambungan adalah:

 • keju keras;
 • ais krim;
 • krim;
 • susu lembu keseluruhan;
 • krim masam;
 • keju kotej.

Ia berguna untuk memakan bijirin, sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan.

Cara menjadikan pengambilan suplemen lebih berkesan untuk menurunkan berat badan

Untuk memanfaatkan L-carnitine secara maksimal semasa memerangi lemak, utamakan bentuk cair. Ia diserap lebih cepat. Tetapi, jika anda lebih suka tablet dan kapsul, jangan enggan menggunakannya. Jangan lupa membawanya terlebih dahulu (sekurang-kurangnya setengah jam sebelum latihan sukan).

Inti dari cadangan kedua adalah bahawa dengan gabungan karnitin dengan energetik semula jadi dan sebatian vitamin, keberkesanan pembakaran lemak ubat meningkat dengan ketara. Oleh itu, jangan lupa menggunakan kompleks vitamin dan mineral yang baik. Gunakan kopi juga, tetapi sedikit demi sedikit - berlebihan boleh membahayakan sistem saraf pusat.

Kekurangan dan kontraindikasi

Saya ingin sekali mengenainya, tetapi tidak sama sekali... Itulah yang boleh dikatakan mengenai L-carnitine. Bagaimanapun, sebatian ini mempunyai asal semula jadi dan boleh dihasilkan secara bebas di dalam badan. Yang terakhir, seperti yang anda ketahui, tidak bodoh, dan menyediakan dirinya hanya dengan yang terbaik.

Satu-satunya perkara adalah mengambil L-carnitine dengan ketat dalam kursus. Tidak berlaku secara berterusan. Sekiranya anda meminumnya sepanjang tahun, pengeluaran semula jadi bahan tersebut akan menjadi sia-sia, dan ini sudah menjadi masalah. Sekiranya anda mengikuti arahan, tidak ada masalah semasa mengambil suplemen makanan yang akan berlaku.

Wanita hamil dan menyusui boleh menggunakan L-carnitine hanya seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Soalan popular mengenai karnitin

Pelanggan kami sering berkongsi maklum balas mereka mengenai penggunaan L-carnitine. Biasanya mereka menyedari bahawa selepas kursus mereka mempunyai:

 • kesihatan keseluruhan telah bertambah baik, lebih banyak tenaga telah menjadi;
 • peningkatan aktiviti otak;
 • kelegaan otot telah menjadi lebih curam;
 • ketebalan lapisan lemak menurun;
 • penurunan berat badan.

Gadis yang menurunkan berat badan memberi tumpuan kepada sifat pembakaran lemak komponen. Dia banyak membantu mereka menjadi lebih langsing dan anggun..

Kami perhatikan bahawa hanya orang-orang yang jauh dari sukan yang memberikan ulasan negatif mengenai karnitin. Nampaknya, mereka secara keliru bertindak balas terhadap ubat itu sebagai ubat ajaib yang berfungsi secara bebas. Tetapi, seperti yang telah disebutkan di atas, tanpa latihan, L-carnitine tidak dapat mengalahkan lemak.

Kami akan menjawab soalan paling popular mengenai makanan tambahan:

- Bolehkah saya mendapatkan jumlah L-carnitine yang diperlukan oleh badan saya hanya dari makanan? Adakah perlu untuk mengambilnya sebagai tambahan?

Malangnya, ini hampir tidak realistik. Komponen tersebut dihancurkan oleh rawatan haba, sehingga kandungannya dalam piring siap diabaikan. Mengambil kursus L-carnitine sangat bermanfaat baik untuk menurunkan berat badan dan untuk menjaga kesihatan keseluruhan..

- Bagaimana L-carnitine mempengaruhi perkembangan janin? Adakah ia berguna semasa mengandung??

L-carnitine sangat penting untuk perkembangan normal janin. Sekiranya tidak ada kekurangan, lelaki kecil itu mendapat tenaga yang dia perlukan dari asid lemak yang dipecah. Sekiranya L-carnitine kekurangan, proses pembelahan dihambat. Ini tidak baik. Tetapi seorang wanita hamil tidak boleh menetapkan suplemen itu sendiri. Perundingan perubatan wajib!

- Mengapa L-carnitine sering disebut sebagai komponen seperti vitamin? Dia bukan vitamin sebenarnya.?

Dan ada. Ia tidak sama dengan vitamin. Ia boleh dihasilkan dalam tubuh manusia dengan sendirinya. Apakah risiko overdosis L-carnitine? Pada prinsipnya, tidak mungkin. Karnitin berlebihan cepat dihilangkan dari tubuh manusia melalui kerja buah pinggang..

Tetapi, walaupun berlaku overdosis, tidak ada yang buruk akan berlaku. Perkara paling teruk yang diharapkan adalah cirit-birit.

- Benar, L-carnitine menjadikan tubuh lebih tahan terhadap tekanan.?

Ya. Dia mengambil bahagian dalam proses yang bertujuan melindungi serat saraf dari pelbagai jenis toksin..

- Adakah mungkin kehilangan beberapa kilogram jika anda minum L-carnitine, tetapi tidak bersenam?

Soalan ini menarik minat semua orang untuk menurunkan berat badan, tetapi anda pasti kecewa. Sekiranya anda tidak menggunakan usaha fizikal, tidak ada yang akan berjaya. Bahagian maksimum sebatian terkumpul tepat pada otot. Untuk membakar lemak, anda perlu membuat tisu otot berfungsi.

- Bolehkah saya menggunakan L-carnitine sebagai latihan sebelum bersenam (minum sebelum latihan agar lebih peka)?

Ya, memang cukup. Sudah tentu, ia tidak akan memberikan kesan yang sejuk seperti kompleks pra-latihan yang penuh dengan perangsang, tetapi ia akan memberikan daya tarikan yang baik, meningkatkan daya hidup.

- Berapa lama (atau mungkin) perjalanan L-carnitine, agar tidak membahayakan kesihatan?

Dua bulan sudah cukup. Maka lebih baik berehat untuk jangka masa yang sama. Selepas, jika dikehendaki, kursus boleh diulang. Sekiranya anda minum lebih lama dan tanpa gangguan, badan boleh melupakan cara menghasilkan L-carnitine secara bebas, dan ini sangat tidak diingini.

- Sekiranya saya takut kesan sampingan semasa L-carnitine? Di mana sahaja mereka menulis bahawa ia tidak berbahaya. Entah bagaimana sukar untuk dipercayai.

Sehingga kini, tidak ada bukti bahawa L-carnitine boleh membahayakan. Selalunya boleh diterima dengan baik oleh manusia dan tidak menyebabkan reaksi buruk yang berbahaya..

Komplikasi harus ditakuti jika anda tidak menggunakan L-carnitine tulen, tetapi timbunan berdasarkannya, yang merangkumi sebatian lain. Kami tidak dapat menjamin keburukan yang terakhir. Baca komposisi dengan teliti.

- Adakah benar bahawa doktor menetapkan L-carnitine untuk penghidap anoreksia? Sekiranya ada, mengapa?

Dan ada. L-carnitine meningkatkan selera makan, yang sangat penting bagi pesakit seperti itu. Ia juga menormalkan proses metabolik dan mempercepat set jisim otot. Semua kesan ini memberi kesan positif kepada keadaan pesakit anoreksia..

- L-carnitine adalah ubat?

Anda boleh menemui banyak ubat perubatan di mana L-carnitine ada. Sebagai contoh, ia ditambahkan ke tablet untuk rawatan kemandulan lelaki, penyakit gastrousus.

Sekiranya dosnya tinggi dan ubat itu diambil untuk menyelesaikan masalah perubatan yang serius, maka ya - ia boleh dianggap sebagai ubat. Sekiranya orang yang sihat meminumnya dalam dos profilaksis yang tepat, maka baginya itu adalah makanan tambahan.

Apa itu L-carnitine dan bagaimana mengambilnya?

Tarikh Terbitan: 03 Ogos 2019.

Makanan tambahan sukan boleh didapati dalam pelbagai bentuk: tablet, kapsul, cecair

Penerangan mengenai bahan tersebut

L-carnitine (levocarnitine) adalah asid amino yang terdapat di dalam tubuh manusia dan secara semula jadi mempercepat dan juga meningkatkan metabolisme.

Dia mengambil bahagian aktif dalam proses pengeluaran tenaga dari lemak. Dengan kekurangannya, tubuh kehilangan kemampuannya untuk memproses lipid, yang membawa kepada kegemukan, masalah jantung.

L-carnitine meningkatkan stamina dan mengurangkan keletihan badan. Ia juga mempercepat pemulihan tisu otot setelah melakukan senaman fizikal yang berat, membantu melindungi serat dari kerosakan semasa latihan.

Pengambilan zat dalam bentuk makanan tambahan adalah disyorkan ketika melakukan sukan apa pun, tetapi sangat penting untuk memberi perhatian kepada mereka yang terlibat dalam bina badan, kecergasan dan aerobik.

Dua bidang aplikasi utama adalah umum:

 1. Sebagai pembakar lemak bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tambahan (tetapi hanya dalam kombinasi dengan aktiviti fizikal).
 2. Untuk meningkatkan kekuatan imuniti dan aktiviti otak.

Sejarah Penemuan

Ahli biokimia Rusia Gulevich V.S. bersama dengan Krimberg R.P. pertama kali memperoleh asid amino ini dari tisu otot dan secara keliru mengaitkannya dengan kumpulan vitamin B. Namun, kemudian menjadi jelas bahawa tubuh dapat menghasilkan bahan ini secara bebas di buah pinggang dan hati.

Dalam proses kajian lebih lanjut mengenai karnitin, ia mulai dikaitkan dengan bahan yang diperlukan untuk fungsi enzim (koenzim). Para saintis masih berpegang pada pendapat ini.

Produk mana yang paling banyak?

Sebilangan besar asid amino ini mengandungi produk berikut (per 100 g.):

 • daging lembu (95 mg);
 • stik daging lembu (94.5 mg)
 • daging babi (27.7 mg);
 • bacon (23.3 mg);
 • itik (18.4 mg);
 • salmon (10 mg);
 • susu (3.3 mg).

Gunakan untuk mengurangkan berat badan

Penggunaan L-carnitine untuk penurunan berat badan hanya dianjurkan jika terdapat kombinasi pengambilan ubat dan aktiviti fizikal yang berterusan (senamrobik, berjalan pantas, berlari, menari, latihan pada mesin kardiovaskular). Jika tidak, kesannya adalah sebaliknya: anda akan menimbulkan peningkatan selera makan yang kuat dan tidak berguna. Tempoh latihan harus ditetapkan sekurang-kurangnya 25-30 minit, sehingga proses pembakaran lipid semula jadi diaktifkan. Mengambil suplemen sukan ini akan membantu badan anda beralih ke pengeluaran tenaga dari simpanan lemak anda..

Anda boleh memperkenalkan sekatan pengambilan karbohidrat, sebagai contoh, mengurangkan jumlah makanan dalam makanan sebanyak 10%. Oleh kerana itu, anda dapat menggunakannya dengan lebih cepat dalam latihan, yang bermaksud bahawa mekanisme pengeluaran tenaga dari lipid akan segera dimulakan.

Video mengenai topik: "l-carnitine. Cara pengambilan untuk menurunkan berat badan"

Bagi atlet

Seperti disebutkan di atas, levocarnitine membantu atlet melindungi otot dari kerosakan yang sering berlaku semasa latihan. Juga, pengambilan zat meningkatkan stamina badan kerana tenaga yang dikeluarkan semasa pembakaran lemak.

Mahukan kaedah aerobik yang berkesan untuk membakar lemak? Pelajari cara melompat tali untuk menurunkan berat badan.

Inilah program kerja untuk membina sayap.

Pengambilan suplemen makanan dengan L-carnitine dalam pemakanan sukan adalah serupa dengan pengambilannya untuk menurunkan berat badan, kecuali dos dan kekerapan pentadbiran, tetapi lebih banyak lagi kemudian.

Juga di antara "kelebihan" makanan tambahan bagi mereka yang gemar bersukan, kami perhatikan perkara berikut:

 • bahan tersebut membolehkan anda menjimatkan simpanan glikogen di dalam badan;
 • mengurangkan rasa lapar, yang sangat ketara selepas latihan fizikal;
 • memberi kesan positif kepada keadaan otot jantung;
 • dengan kemasukan biasa mengurangkan kecederaan;
 • mengekalkan BCAA dan asid amino lain.

Dalam kes ini, levocarnitine boleh diambil dengan makanan tambahan sukan lain. Sekatan penggunaan dengan pembakar lemak, anabolik dan suplemen lain pada masa ini, saintis belum dikenal pasti.

Varieti

Di rak kedai anda boleh mendapatkan pelbagai jenis makanan tambahan sukan berikut:

 1. Asetil karnitin.
 2. L-carnitine fumarate.
 3. Levokarnitin Tartrate.
 4. Propionyl Carnitine.
 5. Carnitine tulen.

Jenis pertama disyorkan untuk aktiviti otak aktif untuk meningkatkan pemikiran, kerana mudah menembusi otak. Kepelbagaian kedua akan sangat bermanfaat bagi sistem kardiovaskular..

Jenis ketiga mudah larut dalam badan, hancur menjadi asid tartarik dan makanan tambahan tulen. Selalunya, ia digunakan untuk menurunkan berat badan. Versi suplemen propionil bertujuan terutamanya untuk meningkatkan fungsi saluran darah, ia membantu penyakit kardiovaskular. Dalam bentuk tulen, bahan tambahan serupa dengan levocarnitine tartrate.

Bagaimana nak guna?

Dengan banyaknya levocarnitine yang berasal dari makanan, badan mungkin tidak mencukupi

Pertama, mari kita ketahui berapa banyak L-carnitine yang perlu anda ambil dalam badan. Tisu otot dan hati manusia yang dililit mengandungi kira-kira 25 g bahan ini. Keperluan harian badan adalah 0.2-0.5 g, dengan peningkatan beban, kebutuhan meningkat menjadi 1.5-2 g.

Sebahagiannya, L-carnitine diisi semula dengan makanan yang kaya dengan protein. Ia boleh menjadi daging ayam putih, ikan, keju cottage, kuman gandum, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, jumlah bahan yang memasuki "luar" selalunya tidak mencukupi (terutama untuk atlet). Kekurangannya hanya membolehkan anda menampung pelbagai makanan tambahan.

Dos dipilih untuk setiap kes individu, bergantung pada keadaan badan, tahap beban dan ubat yang dipilih. Pengilang sering meletakkan arahan untuk digunakan pada bungkusan makanan tambahan dan tidak boleh diabaikan..

Cadangan umum untuk digunakan

Borang pelepasanNasihatCatatan
Sirap5 ml 3 kali sehariSebaiknya atlet minum 15 ml segera 20-30 minit sebelum pergi ke gim
Pil dan kapsul250-500 mg 2-3 kali sehariAtlet - 500-1500 mg sekali sebelum latihan
Serbuk1 g sehariSekiranya perlu (sebagai contoh, sebagai persediaan untuk acara sukan), pengambilan intensif zat dalam dos "super" dibenarkan: 9-15 g sehari

Tempoh pengambilan L-carnitine cair boleh menjadi 1-1,5 bulan dengan kemungkinan lulus kursus setelah 2-3 minggu. Tempoh penggunaan suplemen makanan dalam tablet adalah 2-6 bulan.

Pengulangan hingga 4-6 kursus setahun dibenarkan. Lebih daripada 6 bulan untuk menggunakan ubat tidak digalakkan. Juga, makanan tambahan dengan levocarnitine tidak digalakkan untuk digunakan semasa penyusuan dan kehamilan kerana data yang tidak mencukupi mengenai kesan ubat pada bayi.

Cara pengambilan zat dalam bentuk cecair?

L-carnitine boleh didapati dalam bentuk cecair (larutan, sirap, minuman khas, ampul) dan pepejal (tablet, kapsul). Aditif ini disajikan di pasar makanan tambahan dan di pasar farmasi (Elkar, dll.).

Inilah kaedah mengeringkan badan untuk kanak-kanak perempuan.

Doktor dan pakar pemakanan mengesyorkan mengambil levocarnitine cair (biasanya asetil-levocarnitine) dalam bentuk koktel vitamin antara waktu makan, atau 20 minit sebelum makan. Anda tidak boleh menggunakannya pada perut yang "kosong" sepenuhnya untuk mengelakkan akibat negatif bagi mikroflora saluran gastrointestinal. Ubat ini disyorkan untuk digunakan pada separuh pertama hari (idealnya antara sarapan pagi dan snek petang), sebagai penghasilan sejumlah besar tenaga semasa mengambilnya boleh menyebabkan masalah tidur.

Mengambil suplemen dalam bentuk cair sangat sesuai sebelum latihan (kemudahan dos, rasa yang menyenangkan, tidak perlu mencari makanan tambahan).

Selebihnya, kapsul atau tablet lebih disukai. Sebagai peraturan, pengeluar jarang menghasilkan elcarnitine tulen dalam bentuk cecair: pemanis, perasa sering terdapat dalam penyediaan seperti itu. Bentuk pelepasan ini lebih mahal daripada yang lain..

Cara mengambil pil atau suplemen serbuk?

Peraturan untuk mengambil L-carnitine dalam tablet atau serbuk, secara umum, tidak berbeza dengan cadangan pengambilan ubat dalam bentuk cair. Kecuali perlu diperhatikan bahan dalam satu tablet atau kapsul. Pakar pemakanan mengesyorkan minum bahan tersebut dengan jus atau air mineral.

Dalam bentuk tablet, ubat diserap oleh badan sedikit lebih lama daripada dengan versi cair.

Tablet lebih sesuai digunakan untuk menormalkan aktiviti jantung. Dalam memerangi pound "ekstra" dan dalam latihan sukan, disarankan untuk menggunakan suplemen dalam bentuk cair.

Ingat bahawa semasa mengambil levocarnitine dalam bentuk pelepasan apa pun, anda harus mengehadkan penggunaan produk yang mengandungi kafein, agar tidak melampaui batas sistem saraf.

Kesalahan besar

Apa-apa makanan tambahan memerlukan perhatian yang teliti dari segi penggunaan yang betul. Manfaat karnitin akan minimum jika:

 1. Melanggar masa penerimaan yang optimum. Tindakan puncak ubat berlaku 20-30 minit selepas penggunaannya. Kesannya berlangsung sehingga 2 jam. Cuba gunakan suplemen sukan sekurang-kurangnya 15-20 minit sebelum bersenam..
 2. Dos yang terlalu kecil. Dalam kes ini, lebih banyak lebih baik daripada kurang. Cirit-birit boleh bermula dari overdosis ubat, tetapi ini adalah kes yang jarang berlaku..
 3. Carnitine sahaja tidak membantu menurunkan berat badan atau menjaga bentuk badan. Oleh itu, jangan lupa latihan, pemakanan yang betul dan seimbang..

Ulasan atlet mengenai pengambilan makanan tambahan

Baik di internet dan di bilik terdekat, anda boleh bertemu dengan orang yang menggunakan levocarnitine dalam latihan mereka. Dalam kebanyakan kes, mereka memberi respons positif terhadap suplemen sukan ini, sambil menyatakan bahawa ia tidak akan berfungsi jika anda duduk di sofa.

Sebenarnya, terdapat banyak pengkritik di dunia yang menyinggung kajian yang meragukan mengenai kesan dos berlebihan dari suplemen sukan pada badan atlet. Mereka percaya bahawa tidak masuk akal untuk mengambil karnitin bukan dari makanan semula jadi, tetapi semua hujah mengenai faedahnya hanyalah pesanan untuk iklan dan pemasaran dari pengeluar pemakanan sukan.

Setakat ini, sebenarnya tidak ada kata sepakat mengenai perkara ini. Pada masa yang sama, terdapat banyak contoh yang menunjukkan bahawa sejak mengambil dos tambahan koenzim yang popular, orang telah meningkatkan kemajuan latihan dengan ketara dalam membakar lemak dan meningkatkan daya tahan. Apa pengalaman anda dengan karnitin? Adakah anda mempunyai pendapat pengkritik atau pengeluar pemakanan sukan?

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes