Diet untuk toleransi glukosa terganggu

Hiperglikemia. Gangguan metabolisme karbohidrat yang paling biasa, yang dicirikan oleh peningkatan glukosa darah - hiperglikemia. Dengan peningkatan glukosa dalam darah yang pertama kali dikesan, anda mesti terlebih dahulu menentukan kategori gangguan metabolisme karbohidrat yang dimiliki pesakit ini. Menurut kriteria terbaru untuk gangguan metabolisme karbohidrat, terdapat tiga kategori utama hiperglikemia.

Sekarang telah terbukti bahawa gangguan toleransi glukosa adalah faktor risiko awal untuk perkembangan diabetes jenis 2, dan juga parah pada sindrom metabolik hilirnya. Komplikasi utama sindrom metabolik adalah perkembangan penyakit kardiovaskular yang menyebabkan kematian pramatang..

Metodologi Ujian dan Keputusan Ujian

Oleh kerana toleransi glukosa terganggu adalah faktor risiko awal untuk penyakit kardiovaskular dan diabetes jenis 2, ujian toleransi glukosa harus menjadi prosedur wajib yang sama untuk setiap orang dengan pengukuran tekanan darah.

Hanya ujian glukosa puasa yang digunakan untuk pemeriksaan. Ini dilakukan semasa menghubungi klinik dengan pelbagai alasan. Setelah menerima petunjuk melebihi norma, kajian diulang. Dan jika indikator darah vena keseluruhan melebihi angka 6.1 mmol / l, doktor berhak membuat diagnosis diabetes mellitus. Kajian lebih lanjut mengenai glisemia pada siang hari diperlukan untuk menyelesaikan masalah perlunya terapi ubat dan pelantikan ubat yang tepat. Sekiranya pengesanan glisemia secara tidak sengaja dalam darah keseluruhan dari 5,6 hingga 6,1 mmol / L, diperlukan penjelasan lebih lanjut mengenai varian gangguan metabolisme karbohidrat. Untuk melakukan ini, sama ada ujian toleransi glukosa oral digunakan, atau pengukuran glisemia setelah makan dengan kandungan karbohidrat yang mencukupi.

Menjalankan ujian toleransi glukosa membolehkan anda mengenal pasti pesakit yang mungkin di masa depan menderita penyakit serius, untuk memberi cadangan pencegahannya dan dengan itu dapat memelihara kesihatan mereka dan memperpanjang umur mereka. Biasanya, diabetes jenis 2 terdiri daripada tiga peringkat utama perkembangan: prediabetes, toleransi glukosa terganggu, dan diabetes terbuka. Sebagai peraturan, pada awal pesakit tidak "klasik" tanda-tanda penyakit ini.

Penyakit apa yang mengganggu toleransi glukosa

Dalam praktiknya, mengenal pasti ancaman diabetes adalah mungkin pada tahap gangguan toleransi glukosa. Penyerapan dalam glukosa darah merangsang rembesan insulin pankreas, yang menyebabkan penyerapan tisu glukosa dan penurunan glukosa darah 2 jam selepas latihan. Nilai pertengahan dikenal pasti sebagai toleransi glukosa terganggu atau "sebelum diabetes".

Kajian ini membezakan gangguan glukosa puasa dan gangguan toleransi glukosa.

Semua diagnostik diabetes harus dilakukan tanpa penggunaan diet dengan pembatasan karbohidrat, dalam tempoh yang tidak termasuk peningkatan tekanan glukosa darah (tempoh akut infark miokard, kemalangan serebrovaskular, demam, trauma, tekanan saraf). Glisemia puasa - ditentukan semasa perut kosong setelah berpuasa setiap malam selama 8-10 jam. Glikemia selepas bersalin - 2 jam selepas makan. Peraturan untuk Ujian Toleransi Glukosa Mulut (OTTG)

Toleransi glukosa yang terganggu disebabkan oleh pelanggaran bersama rembesan insulin dan penurunan kepekaan tisu terhadap insulin. Tahap glukosa dalam toleransi glukosa terganggu mungkin normal atau sedikit meningkat. Sekiranya gangguan toleransi glukosa terganggu, langkah-langkah tertentu dapat membantu mencegah pertumbuhan gangguan metabolisme karbohidrat: peningkatan aktiviti fizikal, penurunan berat badan, diet seimbang yang sihat. Ujian itu adalah tingkah laku yang tidak sesuai yang berulang kali mengesahkan tahap glukosa dengan diabetes ambang diagnosis yang lebih tinggi..

Ujian toleransi glukosa oral harus dilakukan mengikut peraturan berikut:
Pesakit tidak boleh mengehadkan penggunaan karbohidrat sekurang-kurangnya 3 hari (sekurang-kurangnya 150 g karbohidrat sehari).
Ujian ini dilakukan setelah berpuasa lengkap selama 10-14 jam, sementara air minum tidak terhad.
Semasa ujian, pesakit tidak melakukan aktiviti fizikal, tidak makan, tidak merokok, tidak mengambil ubat. Anda boleh minum air kosong.
Subjek mengambil darah kapilari dari jari untuk menentukan kandungan glukosa awal.
Selepas itu, dia minum 75 g glukosa yang dilarutkan dalam 250-300 ml air selama 5-15 minit (untuk kanak-kanak - 1,75 g / kg, tetapi tidak lebih dari 75 g).
Sampel darah kedua diambil 2 jam selepas pengambilan glukosa, dalam beberapa kes - sejam kemudian.

Atas budi bicara doktor, jika perlu, ujian boleh dijalankan selari dengan menentukan tahap kelaparan C-peptida dan 2 jam selepas pemuatan glukosa untuk menentukan bekalan insulin yang dirembeskan. Semua orang yang berisiko memerlukan toleransi glukosa, walaupun tahap glukosa darah prandial dalam julat normal. Untuk mengelakkan kesilapan penyelidikan harus dua kali ganda. Dalam kes yang meragukan, perlu memeriksa ketahanan glukosa dengan glukosa intravena.

Mengingat semua perkara di atas, menjadi jelas bahawa masalah kawalan glukosa darah penting dalam praktiknya, seorang ahli endokrinologi, ahli kardiologi, pakar neurologi, pengamal am. Setelah pengumpulan darah pertama dari jari, subjek ujian mengambil 75 g glukosa dalam 250 ml air di dalamnya selama 5 minit. Untuk mengelakkan loya, disarankan untuk menambahkan asid sitrik ke dalam larutan glukosa..

Penentuan glukosa dalam air kencing bukanlah ujian diagnostik, tetapi kajian ini penting untuk algoritma selanjutnya untuk kajian gangguan karbohidrat.

Glikosuria bergantung pada ambang glukosa buah pinggang. Biasanya, dengan kandungan glukosa darah lebih dari 10 mmol / L (180 mg%), glukosa juga terdapat dalam air kencing. Dengan bertambahnya usia, ambang ginjal untuk glukosa meningkat. Dengan ujian positif glukosa dalam air kencing, ujian darah dilakukan lebih lanjut mengikut skema yang dicadangkan di atas. Diagnosis diabetes dengan tahap glikasi Hb tidak diterima, kerana kriteria digital yang tepat belum dikembangkan. Ia tidak digunakan untuk diagnosis ujian diabetes IV dengan glukosa, walaupun dalam penyelidikan khusus ini mungkin dilakukan.

Selepas pengambilan glukosa, darah kapilari pagar dihasilkan setelah 1 dan 2 jam, kerana tempoh ini paling banyak menunjukkan ciri-ciri keadaan fungsional alat insular. Adakah anda mengalami penurunan toleransi glukosa? Adakah anda ingin mengetahui lebih banyak maklumat atau anda memerlukan pemeriksaan? Sila daftar untuk temu janji dengan doktor! Doktor akan mengkaji anda, melihat tanda-tanda luaran dan membantu menentukan gejala penyakit, mereka akan menasihati anda dan memberikan bantuan yang diperlukan..

Anda juga boleh menghubungi doktor di rumah. Adakah anda merasa terganggu toleransi glukosa? Anda mesti sangat menjaga kesihatan keseluruhan anda. Orang tidak cukup memperhatikan gejala penyakit ini dan tidak menyedari bahawa penyakit ini boleh membahayakan. Setiap penyakit mempunyai ciri tersendiri, gejala khas adalah gejala penyakit. Mengenal pasti gejala adalah langkah pertama untuk mendiagnosis penyakit secara umum.

Penggunaan glukometer untuk menentukan diagnosis awal diabetes boleh dilakukan, tetapi pengesahan diagnosis dengan pengukuran tahap glisemia yang dijelaskan di atas diperlukan, kerana glukometer mempunyai penunjuk yang banyak. Bergantung pada petunjuk glisemik, jenis gangguan metabolisme karbohidrat ditentukan. Mengulas mengenai jadual kriteria diagnostik untuk diabetes dan gangguan metabolisme karbohidrat lain, dapat ditekankan bahawa dua jenis keadaan patologi, yang ditunjukkan oleh peningkatan glukosa darah, sebelumnya dibezakan:
- toleransi glukosa terganggu (NTG);
- diabetes mellitus (diabetes).

Anda hanya perlu menjalani pemeriksaan doktor beberapa kali dalam setahun untuk tidak hanya mencegah penyakit yang dahsyat, tetapi juga untuk menjaga minda yang sihat dalam tubuh dan tubuh secara keseluruhan. Peta gejala dan jenis gangguan hanya untuk tujuan pendidikan sahaja..

Keadaan pra-diabetes: gejala

Sekiranya anda berminat dengan lebih banyak gejala penyakit dan jenis gangguan, atau anda mempunyai soalan dan cadangan lain - hubungi kami, kami akan berusaha membantu anda. Pengaturan kadar glukosa darah yang betul sangat penting untuk kesihatan yang baik. Apabila keupayaan tubuh untuk mengatur kadar glukosa darah berubah-ubah, seperti halnya diabetes, tahap glukosa yang meningkat secara kronik boleh menyebabkan komplikasi serius. Kesan ini merangkumi kerosakan pada buah pinggang, sistem saraf, sistem kardiovaskular, retina, kaki dan kaki, dll..

Dalam kriteria gangguan karbohidrat (1999), sepertiga ditambahkan pada dua jenis patologi metabolisme karbohidrat yang ditunjukkan - glikemia puasa terganggu.

Untuk setiap keadaan ini, kriteria kuantitatif yang jelas untuk tahap glukosa dalam darah (seluruh darah - vena dan kapilari, dan dalam plasma - vena dan kapilari) ditentukan. Harus diingat bahawa petunjuk ini agak berbeza antara satu sama lain. Oleh itu, istilah "glisemia" dalam penentuan kuantitatif glukosa dalam darah tidak dibenarkan. Penting untuk menunjukkan dengan tepat "glukosa dalam kapiler, darah vena" atau "glukosa dalam plasma kapiler" atau "dalam plasma vena". Ini sangat penting untuk diagnosis varian gangguan metabolisme karbohidrat, dan juga untuk penyelidikan. Darah utuh vena mempunyai nilai glukosa terendah, kadar tertinggi dalam plasma darah kapilari.

Gangguan toleransi glukosa: rawatan

Seperti yang dijelaskan dalam kajian di bawah ini, kajian pada manusia dan haiwan telah menunjukkan bahawa pengambilan fluorida yang berlebihan menyebabkan peningkatan glukosa darah. Di samping itu, individu diabetes akan mempunyai pengambilan air yang lebih tinggi daripada biasa, dan oleh itu akan mempunyai pengambilan fluorida yang lebih tinggi daripada biasa, untuk kepekatan fluorida dalam air minuman tertentu.

Walaupun mekanisme dengan mana fluorida meningkatkan glukosa darah belum sepenuhnya difahami, ini sebahagiannya boleh mempengaruhi kesan fluorida pada pemprosesan badan. Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas yang menyebabkan sel menyerap glukosa yang beredar di aliran darah. Apabila badan tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi atau ketika sel menjadi peka terhadap insulin yang dihasilkan, kemampuan tubuh membersihkan glukosa dari darah menjadi terganggu.

Bacaan glukosa darah normal:
Pada perut kosong, dari 3,3 hingga 5,5 mmol / L (59-99 mg%) dalam seluruh darah vena dan kapilari, dari 4,0 hingga 6,1 mmol / L (72-110 mg%) dalam plasma - vena dan kapilari.
2 jam selepas makan atau ujian toleransi glukosa, tahap glukosa darah: dalam darah vena - hingga 6,7 ​​mmol / l (120 mg%), dalam darah kapilari - hingga 7,8 mmol / l (140 mg%), dalam kapiler plasma - hingga 8.9 mmol / l (160 mg%).

Pemilihan taktik rawatan

Seperti yang telah dicatat, kajian menunjukkan bahawa fluorida dapat mempengaruhi pengeluaran dan kepekaan insulin. Mekanisme yang berkaitan dengan hiperglikemia yang disebabkan oleh fluorin. Kepekatan glukosa darah puasa dan nilai puncak selepas glukosa oral dalam kumpulan yang disinari lebih tinggi daripada kepekatan kumpulan kawalan. Nilai puncak dikesan 120 minit selepas pemberian glukosa oral, 60 minit selepas puncak kumpulan kawalan.

Fenomena ini telah diperhatikan pada manusia. Sebilangan besar perubahan yang menunjukkan kesan toksik fluorida didapati dalam analisis lengkung gula dan keseimbangan fosforus-kalsium-magnesium. Enam kes diabetes didiagnosis, 4 daripadanya adalah jenis awal, terutamanya di unit pengeluaran.

Glisemia puasa:
Tahap glukosa puasa melebihi 5,6 mmol / L (100 mg%), tetapi kurang dari 6,1 mmol / L (110 mg%) dalam darah keseluruhan (baik dalam vena dan kapilari). Tetapi dalam plasma, penunjuk ini harus lebih besar daripada 6.1 mmol / L (110 mg%), tetapi kurang dari 7.0 mmol / L (126 mg%).
2 jam selepas makan atau ujian toleransi glukosa, kadar glukosa darah harus normal (hingga 6,7 ​​mmol / L (120 mg% dalam darah vena), hingga 7,8 mmol / L (140 mg% dalam darah kapiler) dalam plasma kapilari hingga 8,9 mmol / L (160 mg%).

Tahap fluorida meningkat 5 kali ganda dalam kumpulan ini. Pada kepekatan fluorida yang lebih tinggi dalam air minuman, peningkatan glukosa adalah 78%. Peranan glukoneogenesis dan glikogenolisis dalam tindak balas hiperglikemik ini dinilai. Pemberian natrium fluorida secara oral kepada tikus yang kelaparan menyebabkan penurunan kadar insulin serta peningkatan glisemia seterusnya.

Jurnal Penyelidikan Pergigian 65. Apakah gangguan toleransi glukosa? Seperti diabetes jenis 2, tubuh menghasilkan insulin, tetapi mungkin kurang, jika tidak, ia mungkin tidak berfungsi dengan baik. Rintangan insulin berlaku apabila badan berhenti bertindak balas terhadap insulin. Untuk mengimbangi, tubuh membuat lebih banyak insulin. Tetapi kerana tubuh tidak bertindak balas terhadap insulin, tahap insulin yang lebih tinggi tidak dapat mengawal kadar glukosa darah dengan berkesan. Apabila ketahanan insulin meningkat, gula darah meningkat dan akhirnya boleh menyebabkan diabetes.

Toleransi glukosa terganggu:
Tahap glukosa puasa lebih daripada 5.6 mmol / L (100 mg%), tetapi kurang dari 6.1 mmol / L (110 mg%) pada darah vena dan kapilari, kurang dari 7.0 mmol / L (126 mg%) ) dalam plasma vena dan kapilari (seperti dalam glikemia puasa yang terganggu).
2 jam selepas makan atau ujian toleransi glukosa atau pada bila-bila masa sepanjang hari, tahap glukosa lebih daripada 6.7 mmol / L (120 mg%), tetapi kurang dari 10.0 mmol / L (180 mg%) dalam darah vena; dalam darah kapilari, lebih daripada 7.8 mmol / L (140 mg%), tetapi kurang dari 11.1 mmol / L (200 mg%); dalam plasma kapilari, lebih daripada 8,9 mmol / L (160 mg%), tetapi kurang dari 12,2 mmol / L (220 mg%).

Ini disebabkan oleh fakta bahawa pemindahan lemak berlebihan dalam tubuh menghalang tindakan insulin. Dengan penurunan berat badan, kadar glukosa cenderung kembali ke tahap normal. Oleh kerana terdapat sedikit daya tahan terhadap insulin, lebih banyak glukosa diangkut dari darah ke sel tisu. Menurunkan berat badan juga akan membantu mengurangkan risiko diabetes jenis 2..

Apakah tanda dan simptomnya? Orang yang mengalami toleransi glukosa terganggu sering tidak mempunyai gejala. Sebenarnya, berjuta-juta orang menderita diabetes dan tidak mengetahuinya, kerana gejalanya berkembang secara beransur-ansur, orang sering tidak mengenalinya. Gejala diabetes merangkumi perkara berikut..

Diabetes:
Puasa - glukosa lebih daripada 6.1 mmol / L (110 mg%) dalam darah vena dan kapilari, lebih daripada 7.0 mmol / L (126 mg%) dalam plasma vena dan kapilari.
2 jam selepas makan atau ujian toleransi glukosa atau pada bila-bila masa sepanjang hari - lebih daripada 10.0 mmol / l dalam darah vena dan lebih daripada 11.1 mmol / l dalam darah kapilari dan plasma vena, lebih daripada 12.2 mmol / l (220 mg%) dalam plasma kapilari.

Tekanan buang air kecil yang kerap, selalu letih, kabur penglihatan, luka dan lebam yang perlahan-lahan menyembuhkan jangkitan yang kerap, kesemutan atau kebas di lengan atau kaki anda. Setelah berpuasa sekurang-kurangnya 8 jam, kadar glukosa darah diukur sebelum dan 2 jam setelah memakan larutan yang mengandungi glukosa yang mengandung 75 g glukosa.

Sekiranya glukosa darah anda berada dalam kisaran normal, adalah bijak untuk menguji semula setiap 3 tahun. Anda mungkin berisiko menghidap diabetes, tetapi berita baiknya adalah bahawa sudah terlambat untuk mengawal gula darah anda dalam jangka masa panjang..

Oleh itu, diagnosis diabetes hanya dapat dibuat berdasarkan data makmal mengenai kandungan glukosa. Ia mungkin:
peningkatan glukosa darah kapilari atau vena di atas 6.1 mmol / l dua kali (jika ragu - tiga kali);
peningkatan glukosa darah kapilari di atas 11.1 mmol / l atau darah vena di atas 10.0 mmol / l 2 jam selepas OTT, atau makanan dengan kandungan karbohidrat yang mencukupi, atau jika glukosa darah ditentukan secara rawak pada bila-bila masa.

Hanya kehilangan 10-15 paun boleh membuat perbezaan yang nyata. Mengambil langkah-langkah ini sekarang dapat membantu mengembalikan glukosa darah anda ke normal. Anda juga harus menjalani ujian darah setiap tahun untuk mengukur glukosa darah puasa anda untuk memastikan anda tidak menghidap diabetes. Anda juga harus melakukan pengukuran tekanan darah dan kolesterol secara berkala untuk menilai risiko penyakit jantung anda..

Perlu diingat bahawa berat badan yang perlahan, bukan penggunaan gaya hidup atau diet yang keras, akan membantu anda mengekalkan berat badan. Menjadi lebih aktif secara fizikal akan membantu anda mengawal berat badan dan menurunkan risiko anda menghidap diabetes jenis 2, tekanan darah tinggi, penyakit jantung, dan strok. Anda tidak perlu menjadi atlet berkebolehan super untuk mengawal berat badan anda, menikmati aktiviti seperti berjalan kaki, berkebun dan menari, dan juga melihat ke mana dia akan membawa anda!

Perbezaan kandungan glukosa dalam vena, kapiler seluruh darah, dalam vena, kapilari plasma menimbulkan kesulitan tertentu dalam menafsirkan hasil ini untuk menentukan kategori gangguan metabolisme karbohidrat. Harus diingat bahawa semasa menentukan glukosa dalam plasma, nilai normal 13-15% lebih tinggi. Setelah memperoleh hasil seperti itu, kehadiran diabetes harus diperhatikan, bagaimanapun, diagnosis ini hanya dapat dianggap sebagai pendahuluan. Data yang diperoleh harus disahkan dengan menentukan semula tahap glukosa dalam darah pada hari-hari lain. Harus diingat bahawa hari ini glukosa darah puasa normal berkurang dengan ketara berbanding sebelumnya. Ini dapat diandaikan bahawa keadaan ini memungkinkan untuk mengesan gangguan metabolisme karbohidrat pada tahap awal dan akan meningkatkan keberkesanan memerangi patologi ini. Walau bagaimanapun, diharapkan peningkatan diagnosis diabetes sebanyak 15%, dan ini mesti diambil kira semasa mengira kos kewangan dan lain-lain.

Jadilah manis untuk diri sendiri - pastikan gula darah anda terkawal

Anda boleh membantu menguruskan keadaan anda dengan petua pemakanan ini. Sarapan pagi adalah makanan penting sepanjang hari - jangan ketinggalan! Makan dengan kerap, bukan hanya satu hidangan besar. Biji-bijian dan makanan kaya serat boleh membantu mengawal glukosa darah anda..

Pilih makanan yang rendah gula dan bebas gula, kerana makanan ringan dan minuman yang tinggi gula dapat meningkatkan gula darah dengan cepat. Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran anda. Lebih mudah daripada yang anda fikirkan untuk makan 7 hingga 10 hidangan! Nikmati buah untuk makanan ringan dan tambahkan sayur-sayuran untuk menjadikan makanan kegemaran anda lebih enak.

Setelah menetapkan diagnosis diabetes dengan petunjuk glukosa dalam darah atau plasma, maka perlu untuk menentukan jenis diabetes. Pada tahap pertama pembezaan sindrom diabetes, penjelasan berikut harus dibuat: sama ada pelanggaran metabolisme karbohidrat adalah bebas, primer, atau sama ada disebabkan oleh adanya penyakit lain, sebagai akibat dari sebab-sebab tertentu yang boleh ditanggalkan, iaitu sekunder. Dalam praktik klinikal, lebih mudah untuk memulakan dengan pengecualian atau pengesahan diabetes sekunder.

Penyebab diabetes sekunder paling kerap:
1) penyakit pankreas;
2) keabnormalan hormon yang berlaku dalam sejumlah penyakit endokrin (acromegaly, sindrom Cushing, pheochromocytoma, dll.);
3) gangguan metabolik karbohidrat yang disebabkan oleh ubat atau kimia (mengambil katekolamin, glukokortikoid, sitostatik, dll.);
4) tumor - glukagon, somatostatinoma, vipoma, dan lain-lain;
5) tekanan kronik - "hiperglikemia stres" sekiranya berlaku penyakit luka bakar, infark miokard, campur tangan pembedahan yang kompleks, dan lain-lain;
6) gangguan metabolisme karbohidrat dalam sindrom genetik, seperti distrofi myotonik, ataxia-telangiectasia, lipodystrophy, dan lain-lain;
7) gangguan struktur reseptor insulin.

Dalam menentukan sejarah penyakit dan memperinci keluhan pesakit, adalah mungkin untuk mengesyaki lesi pankreas (terutama pada penyalahgunaan alkohol), untuk menunjukkan adanya tumor aktif hormon. Dalam kes ini, adalah mungkin untuk mendapatkan informasi tentang pasien yang menggunakan ubat-ubatan tertentu yang dapat menyebabkan hiperglikemia. Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa kes simulasi atau peningkatan penyakit adalah mungkin. Dalam kes-kes ini, mengenal pasti ubat sebagai penyebab hiperglikemia akan menjadi tugas yang menakutkan..

Kes diabetes sekunder kerana sensitiviti insulin yang merosot pada reseptor sel boleh menjadi sangat sukar. Sangat sukar untuk mengenali kes-kes penyumbatan autoimun reseptor insulin yang terletak di sel hati. Dalam kes-kes ini, penjelasan mengenai penyebab diabetes hanya dapat dilakukan dengan pemeriksaan khas di institusi khusus. Tetapi kecurigaan akan adanya situasi yang serupa harus muncul pada seorang dokter yang memerhatikan kekurangan pengaruh pelbagai terapi, terutama ketika dirawat dengan insulin. Setelah menghilangkan kehadiran diabetes sekunder, sifat sindrom gangguan metabolisme karbohidrat primer diperjelaskan.

Pernyataan pengesanan gangguan metabolisme karbohidrat yang dipercayai oleh jenis hiperglikemia tidak boleh menjadi penyelesaian kerja doktor mengenai diagnosis pembezaan sindrom ini. Dari sudut pandangan praktikal, nampaknya perlu untuk menentukan dengan cepat kehadiran atau ketiadaan pergantungan gangguan metabolisme karbohidrat pada insulin. Selama bertahun-tahun terdapat pembahagian pesakit dengan gangguan metabolisme karbohidrat yang serupa ke dalam kumpulan. Kumpulan pesakit dengan diabetes yang bergantung kepada insulin dan diabetes yang tidak bergantung kepada insulin telah diperuntukkan. Walau bagaimanapun, pengalaman menunjukkan bahawa tidak selalu mudah untuk meramalkan pergantungan patologi pesakit terhadap insulin. Banyak individu yang penampilannya menunjukkan bahawa mereka menghidap diabetes jenis 2 dan yang awalnya memberi respons yang baik terhadap rawatan yang tidak termasuk insulin, menunjukkan lebih jelas adanya keperluan untuk insulin. Tanpa itu, mereka sering mengalami koma ketoasidotik. Dalam hal ini, disarankan agar pesakit dengan adanya sindrom diabetes harus dibezakan bergantung pada adanya kecenderungan untuk mengembangkan keadaan ketoasidosis yang memerlukan terapi insulin, pada mereka yang menderita diabetes, rentan terhadap ketoasidosis, dan diabetes, tidak rentan terhadap ketoasidosis.

Kajian moden mengenai patogenesis diabetes telah menyebabkan pengakuan bahawa disarankan untuk mencari pergantungan diabetes pada mekanisme imun, dan keinginan telah dinyatakan untuk mengetahui kehadiran atau ketiadaannya dalam diagnosis. Lebih-lebih lagi, disarankan untuk membahagikan sindrom diabetes mellitus menjadi diabetes autoimun dan hari C. autoimun. Semasa pembezaan ini, doktor perlu segera membuat keputusan yang tepat mengenai terapi yang diperlukan untuk pesakit tertentu. Kami menekankan sekali lagi bahawa pengetahuan moden mewajibkan kita untuk mengetahui bahawa konsep "diabetes mellitus" tidak mencerminkan penyakit tertentu, tetapi hanya membincangkan fenomena sindrom diabetes, yang boleh disebabkan oleh banyak sebab yang berbeza.

Dari segi praktikal, nampaknya perlu dengan cepat menentukan kehadiran atau ketiadaan pergantungan gangguan metabolisme karbohidrat pada insulin. Sejak tahun 1989, terdapat pembahagian pesakit yang jelas ke dalam kumpulan IDDM (diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin) dan NIDDM (diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin). Klasifikasi diabetes patogenetik semasa telah mengalami perubahan tertentu. Oleh kerana sehingga kini, kebanyakan pengamal terus menggunakan klasifikasi domestik pada tahun 1989, kami membentangkan klasifikasi lama dan klasifikasi diabetes, yang diusulkan oleh Jawatankuasa Pakar WHO pada tahun 1999, sebagai perbandingan, dan bukan untuk mengesyorkan penggunaan klasifikasi sebelumnya.

Setiap daripada kita mengetahui penyakit seperti diabetes. Semua orang memahami kepentingan dan akibat penyakit ini. menurun dengan mendadak, sementara tahap glukosa meningkat. Akibatnya, pesakit mengharapkan pelanggaran sistem kardiovaskular dan saraf, serta metabolisme. Tetapi, apa yang boleh menjadi lebih teruk daripada penyakit pendam?

Apabila tidak ada gejala yang mengancam kehidupan dan kesihatan manusia. Dalam kes ini, tubuh menipu anda, kemudian menurunkan, kemudian meningkatkan tahap glukosa. Ini adalah pelanggaran toleransi glukosa.

Beberapa tahun yang lalu, toleransi glukosa yang terganggu disebut sebagai bentuk diabetes terpendam. Dan baru-baru ini ia menjadi penyakit yang terpisah, berlanjutan dalam bentuk pendam, tanpa tanda-tanda tertentu. Pada masa yang sama, norma glukosa dalam darah dan air kencing akan berada dalam batas yang dapat diterima, dan hanya ujian toleransi glukosa yang akan menunjukkan penurunan dalam pencernaan gula dan sintesis insulin yang stabil.

Penyakit ini disebut prediabetes dengan alasan gambaran klinikal dapat dijelaskan seperti berikut. Tahap glukosa darah pesakit lebih tinggi daripada biasa, tetapi tidak begitu banyak sehingga ahli endokrinologi dapat membuat kesimpulan - diabetes. Berlaku tanpa tanda-tanda gangguan endokrin.

Sekiranya ujian toleransi glukosa positif, maka pesakit ditempatkan dalam kumpulan risiko utama diabetes. Adalah sangat penting untuk melakukan ujian toleransi glukosa secara berkala. Ini akan membantu mencegah, dan dalam beberapa kes mengelakkan gangguan pada sistem kardiovaskular..

Dalam kebanyakan kes, rawatan tepat pada masanya membantu mencegah kematian bahkan sebelum berjumpa doktor. Sebelum seseorang mengatasi diabetes, mungkin memerlukan 5-10 tahun. Selama ini, anda dapat mengurangkan kemungkinan timbulnya penyakit ini dengan ubat-ubatan.

Kehamilan dan diabetes pseudo

Semasa kehamilan, ujian darah dapat menunjukkan penurunan persepsi glukosa oleh tubuh, iaitu kehamilan atau pseudodiabetes. Toleransi glukosa yang terganggu mungkin disebabkan oleh penurunan yang dihasilkan oleh sistem endokrin badan. Hanya ada satu sebab untuk penyakit ini - peningkatan kadar hormon kehamilan. Amalan perubatan menunjukkan bahawa setelah kelahiran anak dalam 90% kes, seorang wanita mula menghidap diabetes jenis 2.

Bahaya diabetes gestasi adalah bahawa ia boleh menyebabkan kelahiran pramatang atau, dalam keadaan terburuk, pembekuan janin di rahim. Oleh itu, pakar sakit puan sangat mengesyorkan agar wanita merancang kehamilan dan secara berkala melakukan ujian glukosa. Oleh itu, ada kemungkinan besar untuk mencegah berlakunya dan mengembangkan banyak penyakit.

Sekiranya pada minggu-minggu pertama kehamilan, ujian toleransi glukosa menunjukkan kelebihan norma insulin dan gula darah, maka perlu untuk mulai menjaga kadar glukosa dalam tubuh. Semakin cepat seorang wanita mula melakukan ini, semakin rendah risiko komplikasi semasa melahirkan anak. Kadar glukosa semasa kehamilan adalah antara 3.5 hingga 5, g / mol.

Bahaya kepada anak

Pelanggaran toleransi glukosa adalah penyebab jangkitan janin dan, sebagai akibatnya, ini menimbulkan kelahiran pramatang pada seorang wanita. Semasa kehamilan itu sendiri, bermula dari trimester kedua kehamilan, janin mengalami gangguan penglihatan, fungsi ginjal dan aliran darah menjadi perlahan.

Semua kecacatan ini dijelaskan oleh fakta bahawa anak dalam tiga bulan pertama kehidupan di rahim hanya menerima glukosa. Sebelum trimester ketiga, kelebihan insulin terkumpul di janin, merangsang munculnya penyakit hiperinsulinemia, yang menyebabkan sesak nafas janin dan fungsi pernafasan.

Setelah mengesahkan kehamilan, seorang wanita perlu didaftarkan di klinik antenatal. Di sinilah doktor akan berusaha mengecualikan kemungkinan risiko dan ancaman kehamilan. Pertama, pesakit perlu menderma darah untuk menentukan tahap gula. Kadar glukosa tidak boleh melebihi 5 mmol / L. Sekiranya nilai ini dilebihi, maka ujian toleransi glukosa untuk penurunan toleransi glukosa dilakukan..

Garis Panduan Ujian Glukosa

Untuk mendapatkan hasil yang paling dipercayai, pesakit perlu bersiap sedia untuk menderma darah. Beberapa hari sebelum analisis, perlu mengecualikan sebarang aktiviti fizikal, tekanan, kebimbangan dan perasaan. Anda juga perlu mengikuti diet - tidak ada pedas, goreng, masin.

14 jam sebelum kajian, pengambilan makanan berhenti, kerana analisis hanya dilakukan ketika perut kosong. Ini juga berlaku untuk wanita pada trimester pertama kehamilan. Dilarang minum alkohol dan merokok seminggu sebelum ujian..

Mengambil ubat, walaupun homeopati dua hari sebelum kajian, mesti dikecualikan sepenuhnya. Sekiranya pada waktu pagi, sebelum mengambil ujian darah, pesakit merasa gugup, menderita sakit kepala atau penyakit kronik lain, maka kajian biokimia dan ujian untuk toleransi glukosa terganggu dibatalkan dan dijadualkan untuk hari lain.

Pelanggaran ini boleh berlaku akibat penyakit kardiovaskular, fungsi sistem endokrin yang rendah, atau bergantung pada kitaran haid wanita.

Metodologi Ujian dan Keputusan Ujian

Pada mulanya, pesakit mengambil darah semasa perut kosong. Sekiranya kadar glukosa meningkat kepada kira-kira 6, 7 mol / l, maka kajian akan dihentikan. Melalui diagnosis lebih lanjut, kita dapat membuat kesimpulan dan membuat diagnosis.

Sekiranya ujian menunjukkan bahawa tahap glukosa berada dalam had normal, maka pesakit harus minum segelas air di mana 75 ml glukosa akan dilarutkan. Ini dipanggil penyelidikan pasca latihan. Untuk mengelakkan keinginan muntah pada wanita hamil, sedikit asid sitrik ditambahkan ke dalam larutan. Sekiranya pesakit mempunyai kelainan pada saluran gastrousus, maka glukosa diberikan secara intravena.

Selepas 30, 60, 90 dan 120 minit, darah diambil untuk dianalisis. Sekiranya seseorang menghidap diabetes, maka kadar glukosa setelah mengambil beban akan meningkat kepada norma tertentu dan berhenti. Pada orang yang sihat, glukosa akan naik atau turun ke nilai normal. Perlu mendiagnosis keabnormalan dalam pengeluaran insulin.

Hasilnya dapat ditafsirkan sebagai berikut:

 • jika pesakit pada awalnya mempunyai tahap glukosa normal dalam julat 5.5 mol / L, maka setelah mengambil beban - 11.1 mol / L, dan setelah beberapa saat nilainya turun menjadi 7.8 mol / L, maka orang itu sihat dan biokimia ujian darah adalah normal.
 • jika penunjuk sebelum beban berada dalam julat 5.5 - 6.7 mol / l, setelah beban itu berada di bawah nilai 11.1 mol / l, dan setelah 2 jam glukosa tidak turun menjadi 7.8 mol / l, tetapi masih dalam julat 11.1 mol / l, maka ini terganggu toleransi glukosa.

Jangan tergesa-gesa dan membuat kesimpulan. Untuk mengesahkan hasilnya, pesakit mesti mengulangi ujian sekurang-kurangnya dua kali pada hari yang berbeza. Lakukan juga ujian hormon untuk melihat jumlah insulin yang disintesis.

Faktor Yang Mempengaruhi Tahap Glukosa

Kadar insulin dan glukosa dalam darah dapat meningkat jika:

 1. Dalam diet terdapat gula yang tidak disempurnakan dalam jumlah besar, kek, pastri dan pastri manis lain;
 2. Pesakit sentiasa dalam keadaan gementar dan emosi;
 3. Pesakit tidak bergerak dan tidak membuat badannya melakukan sekurang-kurangnya senaman fizikal;
 4. Seseorang menderita ketagihan alkohol atau nikotin;
 5. Ketidakseimbangan kehamilan dan haid;
 6. Berat badan berlebihan.

Rawatan

Sebagai peraturan, diabetes pseudo dirawat dengan diet. Tidak perlu terapi insulin, kerana pengeluaran hormon berlaku. Wanita hamil perlu mengurangkan jumlah karbohidrat dalam makanan mereka. Perlu diingat bahawa norma gula setiap hari adalah 30 gram.

Mereka yang mempunyai berat badan berlebihan diberi diet yang ketat kecuali gula-gula. Adalah perlu untuk mengganti makanan manis dengan buah-buahan dan sayur-sayuran segar dalam jumlah besar. Sekiranya setelah sebulan menjalani perawatan dengan diet, tidak ada peningkatan yang terjadi, dan ujian untuk menentukan kadar glukosa dan insulin belum menunjukkan dinamika, maka terapi insulin ditetapkan. Seorang wanita hamil perlu berjumpa doktor untuk mengelakkan kambuh dan komplikasi yang mungkin berlaku.

Adakah toleransi glukosa terganggu (NTG) disembuhkan?

Beranda / BERAT EKSTRA / Komplikasi / Adakah mungkin untuk menyembuhkan gangguan toleransi glukosa (NTG)

Salam kepada pembaca blog biasa dan orang yang lewat! Adakah anda tahu apakah loceng pertama dalam pelanggaran metabolisme karbohidrat sebelum perkembangan diabetes?

Toleransi glukosa terganggu (NTG) dan glukosa puasa adalah prediabetes, dan sekarang anda akan belajar mengenai sebab, gejala, rawatan dan prognosis, dan apakah ia dapat disembuhkan..

Setelah mempelajari bahan artikel, anda akan memahami banyak perkara, dan yang paling penting, akan ada tujuan yang harus anda berusaha.

Apa itu prediabetes dan bagaimana merawatnya

Apa-apa penyakit mempunyai permulaannya, ketika tidak ada tanda-tanda yang dapat dilihat, tetapi perubahan patologi sudah dilakukan. Oleh itu, dalam diabetes ada keadaan ketika ia hanya digariskan dan ketika anda dapat melakukan sesuatu. Keadaan ini disebut toleransi glukosa terganggu atau prediabetes diabetes biasa..

Punca prediabetes

Mari kita tentukan terlebih dahulu kepada siapa keadaan ini berlaku: orang dewasa (wanita atau lelaki) atau kanak-kanak. Apa yang menyebabkan prediabetes lebih kerap? Diabetes Jenis 1 atau Jenis 2?

Istilah ini digunakan untuk menunjukkan pelanggaran metabolisme karbohidrat pada pemohon dewasa untuk diabetes jenis 2, serta pada anak-anak dengan obesitas yang berisiko untuk diabetes jenis 2. Dan semua ini kerana diabetes jenis ini berkembang agak perlahan dan masih mungkin untuk mengesyaki ada yang salah dan mencegah penyakit ini, dan ada juga kaitan antara permulaan prediabetes dan ketahanan insulin pesakit-pesakit ini.
Dengan jenis 1, semuanya berlaku hampir seketika, dalam beberapa hari atau minggu seseorang mengalami kekurangan hormon insulin, yang menyebabkan ketoasidosis, yang sangat sukar dilewatkan. Dengan jenis 1, tidak pernah ada ketahanan insulin yang benar semasa pembukaan..

Saya rasa sudah jelas bagi anda bahawa konsep prediabetes merujuk kepada pembentukan diabetes mellitus jenis 2, yang pada gilirannya dikaitkan dengan peningkatan kandungan insulin dalam darah dan kepekaan tisu terhadapnya, iaitu toleransi terhadap glukosa yang diserap berkembang.

Gejala prediabetes pada wanita dan lelaki

Pelanggaran toleransi glukosa (NTG) tidak menampakkan diri secara klinikal, yang penuh dengan bahaya. Apa yang mengancam dan bagaimana menentukan toleransi glukosa terganggu?

Toleransi glukosa terganggu adalah istilah yang kompleks dan tidak begitu jelas bagi orang awam yang sederhana. Dalam artikel ini saya akan cuba memberitahu dalam bahasa yang mudah dan mudah diakses mengenai keadaan ini dan risiko utama dalam mengenalinya.

Istilah toleransi glukosa terganggu (NTG), dalam istilah sederhana, bermaksud penurunan penyerapan gula darah oleh tisu badan dengan sebab tertentu, tetapi diabetes belum berkembang.

Keadaan ini sebelum ini dianggap sebagai salah satu peringkat diabetes. Hari ini, prediabetes diasingkan dalam penyakit yang berasingan dan dimasukkan ke dalam diagnosis yang sesuai, yang dikodkan mengikut ICD 10 sebagai R 73.0. Penyakit ini adalah salah satu komponen penyakit yang cukup serius seperti sindrom metabolik. Entah bagaimana saya akan menulis artikel berasingan mengenai sindrom ini, jadi melanggan kemas kini blog agar tidak ketinggalan.

Ramai doktor dan pesakit meremehkan toleransi glukosa yang terganggu dan tidak memerhatikan pesakit dalam keadaan dinamik, sementara perubahan metabolisme karbohidrat telah dimulai, yang dapat menyebabkan manifestasi pertama diabetes mellitus, dan kemudian mengalami komplikasi. Dan anda boleh mengelakkannya dengan mengetahui caranya.

Toleransi glukosa yang terganggu adalah penderita penyakit yang sering berlaku seperti kegemukan, kerana terdapat ketahanan insulin (insensitiviti insulin), yang juga menyebabkan penurunan pengambilan glukosa oleh tubuh.

Rawatan prediabetes

Untuk yang paling tidak sabar, saya memutuskan untuk mengganggu aliran pemikiran logik dan pertama kali menulis mengenai rawatan toleransi terjejas, dan kemudian anda akan mengetahui siapa yang harus kita periksa untuk gangguan karbohidrat dan apa kriteria diagnostik untuk prediabetes dari segi gula darah.
Jadi, rawatan terdiri daripada tiga komponen:

 • penyesuaian pemakanan
 • peningkatan aktiviti fizikal
 • terapi hipoglikemik (pilihan)

Pemakanan dan diet untuk prediabetes
Dalam kerangka artikel ini, saya tidak dapat memberikan menu terperinci selama seminggu, tetapi saya bersedia memberikan cadangan umum mengenai pemakanan, dengan menggunakan mana anda akan membuat diet individu untuk diri sendiri.

Saya menerangkan diet yang lebih tepat untuk diabetes jenis 2 dalam artikel "Diet untuk prediabetes dan diabetes jenis 2: memo dan menu." Ikuti pautan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara makan dengan penyakit ini..

Kami ingat bahawa penyebab semua masalah adalah tahap ketidakpekaan insulin dan tisu yang tinggi. Untuk menyelesaikan masalah itu, kita perlu mengatasi penyebabnya, iaitu tahap insulin yang tinggi. Dan apa yang merangsang pankreas untuk menghasilkan banyak hormon ini? Sudah tentu makanan karbohidrat!

Inilah resipi asas untuk anda: kami mengeluarkan semua produk dengan indeks glisemik tinggi dan sederhana dari diet lama kami. Apa arti indeks glisemik dalam artikel "Indeks glisemik dalam makanan"? Elakkan karbohidrat yang sangat kuat dalam beberapa makanan - maltodextrin. Ia meningkatkan gula darah lebih kuat dan lebih cepat daripada glukosa.
Tetapi bukan itu sahaja. Bersama dengan indeks glisemik, terdapat juga indeks insulin. Ini menunjukkan seberapa besar produk tertentu meningkatkan kadar insulin. Sebagai contoh, produk mungkin dengan indeks glisemik rendah, tetapi tinggi insulin. Produk ini merangkumi semua produk tenusu. Saya cadangkan membuangnya dari diet..

Apa yang tinggal? Kumpulan produk berikut tersedia untuk anda:

 • daging, ayam, ikan
 • telur
 • hampir semua sayur-sayuran
 • sebilangan buah-buahan dan buah beri
 • kacang dan biji
 • kehijauan
 • pastri dan pencuci mulut rendah karbohidrat

Saya bersegera untuk meyakinkan anda, anda tidak akan mematuhi pemakanan sedemikian sepanjang hidup anda. Sebaik sahaja berat badan, insulin dan gula darah anda kembali normal, anda boleh memperbanyak diet anda dengan teliti. Tetapi jika produk tersebut menyebabkan anda meningkatkan glukosa darah, maka anda harus meninggalkannya sepenuhnya.
Ada yang bertanya: "Mengapa anda tidak boleh makan makanan pedas dengan prediabetes?" Larangan ini tidak ada asasnya, kecuali hidangan pedas ini mengandungi karbohidrat. Makanlah untuk kesihatan!
Aktiviti fizikal dalam prediabetes
Rawatan kedua yang paling penting adalah aktiviti fizikal. Ini tidak bermaksud bahawa sekarang anda perlu membajak seperti kuda di gim, terutamanya kerana anda tidak pernah melakukannya. Anda perlu meningkatkan intensiti dan kelajuan secara beransur-ansur, menyesuaikan diri dengan perasaan anda.

Sebaik sahaja anda merasakan bahawa beban sebelumnya menjadi kecil untuk anda, anda dapat meningkatkan kadarnya. Buat pertama kalinya, untuk mempercepat metabolisme, berjalan pantas di hutan atau taman, latihan sederhana dengan berat badan anda sendiri (squat, push-up, latihan di akhbar, "bar", dll.) Sudah cukup untuk dilakukan. Pada mulanya cukup untuk melakukan tidak lebih dari 1 jam, tetapi tidak kurang dari 30 minit. Kelas harus dilakukan setiap hari minggu, tetapi tanpa hujung minggu.
Kemudian anda boleh pergi ke kelab sukan dan berlatih dengan lebih profesional menggunakan bahan penimbang. Saya mengesyorkan agar anda terlebih dahulu mengambil jurulatih supaya dia membuat program latihan individu untuk anda.
Ubat antidiabetes untuk prediabetes
Dalam beberapa kes, doktor menambah ubat penurun gula ke keseluruhan rejimen rawatan. Untuk kategori pesakit ini, yang paling sesuai adalah persediaan kumpulan metformin (siofor, glucophage, dll.)

Namun, saya tidak suka meresepkan ubat lebih awal, dan semuanya kerana dengan resepnya, motivasi seseorang untuk bekerja pada diet dan makanannya menurun. muatan. Fikiran bawah sedar berfikir bahawa ubat itu akan melakukan segalanya untuk dirinya sendiri. Itulah sebabnya orang seperti itu sering hilang dari bentuk doktor..
Ubat-ubatan rakyat rawatan NTG
Di sinilah terdapat fantasi popular untuk berkeliaran! Anda boleh mencuba sebarang kaedah, perkara utama adalah tidak membahayakan kesihatan anda, tetapi jangan lupa bahawa rawatan utama untuk anda adalah pembetulan pemakanan dan peningkatan aktiviti fizikal. Ubat-ubatan rakyat tidak ada kaitan dengan perubatan, dan oleh itu saya akan meninggalkan persoalan memilih kaedah rawatan kepada warganegara yang lebih kompeten.

Kumpulan risiko NTG

Diagnosis gangguan toleransi glukosa dilakukan bukan untuk semua orang, tetapi untuk kategori orang tertentu yang terdedah kepada perkembangan penyakit ini.

Berikut adalah faktor-faktor yang memerlukan diagnosis:

 1. kehadiran saudara-mara dengan diabetes mellitus barisan pertama kekeluargaan
 2. berat badan berlebihan (BMI> 27 kg / m2)
 3. sejarah diabetes kehamilan (diabetes semasa kehamilan)
 4. melahirkan janin besar (lebih daripada 4.5 kg) atau kelahiran mati
 5. kehadiran hipertensi (dengan tekanan darah> 140/90 mm Hg)
 6. trigliserida darah tinggi (> 2.8 mmol / l)
 7. tahap lipoprotein berketumpatan tinggi kurang daripada 35 mg / dl
 8. penyakit periodontal kronik dan furunculosis
 9. hipoglikemia spontan (penurunan gula darah yang tajam)
 10. mengambil ubat diabetesogenik (diuretik, estrogen, glukokortikoid)
 11. berumur lebih dari 45 tahun

Kriteria untuk toleransi glukosa terganggu

Dalam artikel saya sebelumnya, saya menulis mengenai tahap gula dalam darah yang normal. Inilah artikel, "Gula darah itu normal." Sekarang saya ingin menunjukkan kriteria tahap gula dengan toleransi glukosa yang terganggu.

Untuk membuat diagnosis ini, anda perlu membuktikannya, dan ini dilakukan dengan menggunakan ujian toleransi glukosa yang disebut. Ujian ini dilakukan di klinik atau mana-mana makmal berbayar. Untuk ujian ini, anda memerlukan serbuk glukosa tulen dalam jumlah 75 gram dan sepotong lemon jika dikehendaki, untuk merebut rasa glukosa manis yang tidak menyenangkan.

Sebelum melakukan kajian, selama 3 hari anda perlu makan secara normal dengan kandungan karbohidrat yang mencukupi, dan juga mematuhi kadar aktiviti fizikal yang biasa. Sebaiknya hindari situasi tertekan sebelum kajian dan jangan merokok, ini boleh memutarbelitkan hasilnya. Anda mesti tidur nyenyak dan menolak analisis jika anda baru datang dari shift malam.

Anda datang ke makmal dengan perut kosong (sekurang-kurangnya 10 jam kelaparan) dan menderma darah untuk gula, selepas itu anda diberi serbuk glukosa yang diencerkan dalam air suam (jika tidak, ia tidak akan larut) air dan masa akan kelihatan. Selepas itu anda perlu duduk diam selama 2 jam di koridor (jika anda berjalan-jalan di sepanjang koridor, ke tangga atau jalan, hasilnya tidak betul).

Yang paling penting, ujian harus dilakukan dalam persekitaran yang tenang dan tanpa aktiviti fizikal. Selama dua jam ini, mereka akan mengambil darah anda dua kali untuk analisis (1 dan 2 jam setelah minum glukosa). Mengikut cadangan terkini, 1 pagar dalam 2 jam sudah cukup.

Itu sahaja. Prosedur mudah ini berjaya diselesaikan, dan sekarang hanya menunggu hasilnya. Hasilnya biasanya siap pada hari yang sama selepas makan tengah hari atau pada keesokan harinya..

Kadar prediabetes

Di bawah ini anda melihat jadual di mana kriteria diagnostik untuk prediabetes ditunjukkan (gambar boleh diklik).

Ramalan prediabetes atau apa yang perlu dilakukan seterusnya

Parameter anda betul.?

Saya mengucapkan tahniah kepada anda, sekarang anda boleh bebas selama setahun, tetapi jangan lupa mengusahakan faktor risiko yang anda pasti ada, kerana anda dihantar untuk analisis ini. Tetapi setelah setahun, jika faktor risiko tidak dihapuskan, anda perlu lulus ujian ini sekali lagi.

Parameter anda sesuai dengan diagnosis "toleransi glukosa terganggu"

Maka sudah tiba masanya untuk mengambil langkah-langkah yang menentukan, dan walaupun begitu, diabetes tidak jauh. Pertama, anda perlu membuang semua faktor risiko yang menyumbang kepada penyakit ini, kedua, mula memantau diet anda (mengurangkan atau meninggalkan karbohidrat ringan, makanan berlemak berlebihan, alkohol), dan ketiga, mulakan senaman berkala dalam sukan rekreasi.

Dalam beberapa kes, ubat-ubatan yang menghilangkan ketahanan insulin, seperti metformin hidroklorida, mungkin diperlukan untuk mengurangkan berat badan. Berapa lama pengambilan metformin dengan prediabetes hanya ditentukan oleh doktor di kaunter penerimaan tetamu.

Adakah terdapat hubungan antara prediabetes dan barah

Terdapat hipotesis mengenai hubungan antara barah dan prediabetes di Internet. Sejauh manakah itu? Sebenarnya, rasionalisasi terdapat dalam penyataan ini. Oleh kerana toleransi glukosa terganggu berlaku pada orang yang mempunyai berat badan berlebihan, dan fakta bahawa orang gemuk lebih kerap terdedah kepada barah adalah fakta yang tidak dapat dipertikaikan dan terbukti..
Oleh itu, anda perlu melawan berat badan pada mulanya, dan di sana prediabetes akan hilang, dan berisiko tinggi mendapat barah.

Prediabetes dan kehamilan

Semasa kehamilan, terutamanya pada trimester kedua, toleransi glukosa biasanya meningkat. Proses ini berjalan secara fisiologi dan lembut, sekiranya wanita itu sihat sepenuhnya sebelum hamil dan tidak mempunyai berat badan berlebihan. Tetapi jika seorang wanita pada mulanya lengkap dan mempunyai keturunan untuk diabetes jenis 2, maka dengan kemungkinan yang lebih tinggi, gangguan patologi toleransi glukosa dapat berkembang, yang dapat dengan mudah berubah menjadi diabetes kehamilan.
Diagnosis gangguan karbohidrat pada wanita hamil dilakukan dengan cara yang sama seperti pada wanita yang tidak hamil, tetapi kriteria penilaian akan berbeza. Oleh kerana topik diabetes dan prediabetes pada wanita hamil sangat besar dan tidak sesuai dengan artikel ini, saya memutuskan bahawa saya akan meluangkan masa yang terpisah untuknya. Langgan kemas kini blog dan jangan terlepas banyak maklumat berguna lain mengenai diabetes.

Dan akhirnya, saya ingin mengatakan bahawa masa depan pesakit yang mengalami gangguan toleransi glukosa dikesan sepenuhnya di tangannya. Keadaan ini berjaya disembuhkan dengan mengubah gaya hidup normal menjadi gaya hidup sihat. Dalam artikel "Apakah mungkin untuk menyembuhkan diabetes?" Saya sudah menulis mengenainya. Dengan menghilangkan masalah ini, anda akan mengelakkan munculnya penyakit yang lebih serius - diabetes, dan sangat berbaloi. Bukankah begitu?

Dalam artikel seterusnya saya ingin membincangkan mengenai penyebab utama diabetes pada wanita dan lelaki. Dengan mengetahui sebab-sebab ini, anda dapat mempengaruhi nasib dan mencegah penyakit..

Mengenai ini saya mengucapkan selamat tinggal kepada anda. Langgan untuk menerima artikel baru melalui e-mel dan tekan butang rangkaian sosial tepat di bawah artikel.

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes