Teks sumpah Hippokratik (dengan komen)

Sumpah, όρκος, jusjurandum, adalah dokumen berharga yang menerangi kehidupan perubatan sekolah perubatan di era Hippokratik. Di sini, seperti dalam karya lain dari koleksi Hippocratic (dan juga di Plato), tidak ada hubungan antara doktor dengan perubatan kuil; doktor - walaupun asclepias, dalam arti bahawa mereka berasal dari Asclepius dan bersumpah oleh mereka, tetapi bukan imam Asclepion.

Pada zaman dahulu, perubatan adalah urusan keluarga; ia ditanam di usus nama keluarga tertentu dan diturunkan dari ayah ke anak. Kemudian skopnya diperluas, doktor mula mengambil pelajar dari sebelah. Jadi Galen memberi keterangan. Dan Plato mempunyai petunjuk bahawa doktor pada zamannya mengajar ubat dengan bayaran; sebagai contoh, dia hanya mengambil Hippocrates (lihat. Pengenalan). Benar, perkara ini tidak disebut dalam Sumpah; di sana, pelajar mesti memasukkan, sebagaimana adanya, dalam keluarga guru dan membantunya jika dia memerlukannya, tetapi kontrak kewangan boleh dibuat secara berasingan. Memasuki bengkel perubatan atau syarikat, doktor harus bertindak sewajarnya: untuk menahan diri dari segala tindakan yang tercela dan tidak menjatuhkan maruahnya. Peraturan etika perubatan yang dirumuskan dalam "Sumpah" mempunyai pengaruh besar pada semua masa berikutnya; ia dibuat berdasarkan janji fakulti yang dibuat oleh doktor perubatan setelah mendapat ijazah di University of Paris dan baru-baru ini di sini, di Rusia lama. Tidak diragukan lagi, sumpah Hippokratik disebabkan oleh keperluan untuk memisahkan diri dari doktor tunggal, berbagai penyayang dan penyembuh, yang, seperti yang kita pelajari dari buku-buku lain, banyak pada masa itu, dan untuk memastikan kepercayaan masyarakat terhadap doktor sekolah tertentu atau syarikat Asklepiad.

Banyak yang telah ditulis mengenai Sumpah: lihat Liter, IV, 610; baru-baru ini, Kerner (Körner O., Der Eid des Hippocrates, Vortrag. München u. Wiesbaden, 1921); dia juga mempunyai sastera.

1. Apollo dianggap pada era pasca-Mermer sebagai doktor para dewa. Asclepius, Ασκληπιός, Roman Aesculapius, Aesculapius, anak Apollo, dewa seni perubatan; Hygiea, Ύγεία dan Ύγίεια, anak perempuan Asclepius, dewi kesihatan (oleh itu kebersihan kita); dia digambarkan sebagai gadis berbunga dengan mangkuk dari mana seekor ular minum. Panakeia, Πανάκεια, penyembuh semua, anak perempuan Asclepius yang lain; oleh itu ubat mujarab, ubat untuk semua penyakit yang dicari oleh alkimia abad pertengahan.

2. Jenis pengajaran disenaraikan di sini. Arahan, παραaranι, praecepta, mungkin mengandungi peraturan umum tingkah laku dan profesi perubatan, berdasarkan buku Hippocratic dengan nama yang sama, yang diterbitkan dalam penerbitan ini. Pengajaran lisan, ακροασις, mungkin terdiri dari bacaan sistematik di pelbagai jabatan perubatan. Sekurang-kurangnya pada zaman Aristoteles, ceramah yang disebutnya diberikan kepada pendengar dan yang kemudian diterbitkan dalam bentuk yang diproses; misalnya, adalah Fiziknya. Φυσική ακρόασις. "Segala-galanya" mungkin merangkumi bahagian praktikal pengajaran di tepi katil atau meja operasi pesakit.

3. Ungkapan ini selalu menimbulkan kebingungan di kalangan pengulas mengapa doktor tidak seharusnya melakukan litotomi (λιθοτομία), operasi yang sudah lama diketahui oleh orang Mesir dan Yunani. Cara termudah, tentu saja, adalah dengan menjawab teks yang disetujui bahawa operasi ini dilakukan oleh pakar khas, seperti yang berlaku di Mesir dan Barat pada akhir Zaman Pertengahan; mungkin, mereka juga bersatu dalam organisasi khas dan memiliki rahsia pengeluaran, dan seorang doktor yang teratur tidak boleh mengganggu wilayah orang lain, di mana dia tidak dapat cukup kompeten tanpa kehilangan prestasinya. Tidak ada alasan untuk menganggap bahawa operasi ini, atau bahkan semua operasi pada umumnya, berada di bawah martabat doktor dan diberikan kepada kelas perubatan yang lebih rendah; Penyusunan Hippocrates cukup membantah perkara ini. Tetapi pada abad ke-17, Moreau (René de Moreau) menerjemahkan τε τεωω "Saya tidak akan mengebiri", kerana kata kerja ini mempunyai arti yang begitu penting, dan baru-baru ini versi ini dibela oleh Gomperz (Gomperz, Gr'echische Denker, Lpz)., 1893, I, 452). Dia menerjemahkan: "Saya tidak akan mengebiri bahkan mereka yang menderita penebalan batu (testis)." Versi ini, tentu saja, tidak mungkin dalam semua segi, dan dibantah oleh Hirschberg (Hirschberg, 1916, lihat Körner, 1. c., Hlm. 14).

4. Larangan doktor yang telah bersumpah untuk mengungkapkan rahsia orang lain, setelah melewati berabad-abad, telah berubah menjadi undang-undang dalam undang-undang Rusia dan Jerman yang menghukum pendedahan rahsia yang dengannya doktor berkenalan selama karier profesionalnya. Tetapi dengan sedikit pembacaan yang teliti menunjukkan bahawa dalam sumpah pertanyaan itu diajukan lebih luas: anda bahkan tidak dapat mendedahkan perkara yang menyakitkan yang dilihat atau didengar bukan hanya berkaitan dengan rawatan, tetapi juga tanpa itu. Seorang doktor yang terpandu dan teratur tidak boleh menjadi gosip jahat: ini akan merosakkan kepercayaan masyarakat bukan sahaja terhadapnya, tetapi juga seluruh syarikat..

5. Saya memberikan perbandingan "janji fakulti", yang pada masa lalu, setelah pembelaan disertasi yang memuaskan dan proklamasi disertasi oleh doktor, dibacakan kepadanya oleh dekan fakulti dan yang ditandatangani oleh doktor baru. Ia juga dicetak di bahagian belakang diploma. "Menerima dengan penghargaan yang mendalam hak-hak ilmiah seorang doktor yang diberikan kepada saya oleh sains dan memahami betapa pentingnya tugas yang diberikan kepada saya oleh gelaran ini, saya membuat janji sepanjang hidup saya untuk tidak mengaburkan kehormatan harta pusaka yang saya sertai sekarang. Saya berjanji pada setiap masa untuk membantu, menurut pemahaman terbaik saya, menggunakan kelonggaran saya untuk orang yang menderita, untuk menyimpan kerahsiaan rahsia keluarga yang dipercayakan kepada saya dan tidak menggunakan keyakinan yang ada dalam diri saya untuk kejahatan. Saya berjanji untuk terus belajar sains perubatan dan memberi sumbangan dengan segala cara untuk kesejahteraannya, memberitahu dunia terpelajar segala yang akan saya temui. Saya berjanji tidak akan terlibat dalam penyediaan dan penjualan cara rahsia. Saya berjanji untuk berlaku adil kepada rakan-rakan doktor dan tidak menyinggung perasaan mereka; namun, jika manfaat pesakit memerlukannya, katakan yang sebenarnya dan tanpa kemunafikan. Dalam kes-kes penting, saya berjanji untuk menggunakan nasihat doktor yang lebih berpengetahuan dan berpengalaman daripada saya; apabila saya sendiri akan dipanggil ke persidangan, saya akan memberi keadilan atas kebaikan dan usaha mereka ”.

Dalam janji yang diberikan, 3 bahagian dapat dibezakan, masing-masing mempunyai koleksi sumber Hippocrates sendiri. Dari jumlah tersebut, yang pertama, yang menjadikan pesakit sebagai subjeknya, secara langsung bersebelahan dengan "Sumpah". Yang kedua - mengenai rahsia perubatan dan cara rahsia - adalah gema perjuangan yang dilakukan oleh doktor Yunani pada abad ke-5 dipimpin dengan semua jenis puak. Khususnya, ungkapan: ". memberitahu dunia terpelajar segala yang saya ungkapkan "adalah menceritakan semula ungkapan:" mereka memberikan maklumat umum segala sesuatu yang mereka terima dari sains, "yang mencirikan doktor yang bijak dalam buku" On Decent Behavior, "ch. 3. Dan, akhirnya, bahagian ketiga mengenai sikap doktor terhadap rakan sekerja dan berunding dengan teliti menyampaikan apa yang dapat dibaca dalam "Arahan", bab. 8.

Kehidupan Ortodoks

Bagaimana sumpah Hippokratik "lahir, apa yang aneh di dalamnya dan bagaimana ia dibandingkan dengan janji-janji yang dibuat oleh lulusan sekolah perubatan hari ini? Kami meminta Olga Aleksandrovna Jarman, Ph.D., pensyarah kanan, Jabatan Kemanusiaan dan Bioetika, Universiti Perubatan Pediatrik Negeri St. Petersburg, untuk memberitahu mengenai perkara ini..

1. Bilakah dan mengapa sumpah Hippokratik timbul?

Ia ditulis sekitar 400 SM. Ini adalah salah satu teks kuno doktor kuno yang masih hidup hingga ke hari ini..

Hippocrates adalah seorang doktor Yunani kuno yang hidup pada abad ke-5-ke-4 SM Pengasas perubatan saintifik kuno, di mana penyakit dijelaskan bukan dengan campur tangan para dewa, tetapi oleh perubahan komposisi empat cairan badan - darah, kahak (lendir), hempedu dan hempedu hitam. Karya-karya Hippocrates dan para doktor, sezamannya yang berkongsi teorinya, termasuk dalam Koleksi Hippocrates dan mempunyai kesan besar terhadap perubatan Eropah.

Teks yang kita bicarakan hanya disebut "Sumpah", tanpa nama Hippocrates, tetapi kerana terdapat dalam Koleksi Hippocrates dengan risalah lain yang dianggap milik "bapa perubatan" yang hebat, biasanya disebut sumpah Hippokrat.

Namun, baru-baru ini, sebilangan sarjana berpendapat mengenai kencan ini dan menganggap "Sumpah" jauh lebih muda, menjadikannya sebagai pergantian era kita.

Pada abad ke-1, menurut R.H., Scribonius Larg, doktor peribadi maharaja Claudius, menyebut Sumpah Hippokratik berkaitan dengan larangan pengguguran doktor (teks Sumpah mengatakan: "Saya tidak akan menyerahkan pesess yang abortif (secara harfiah: merosakkan) kepada wanita hamil" ) dan memuji Hippocrates sendiri sebagai pengasas perubatan. Namun, teks tertua "Sumpah" yang turun kepada kita adalah papirus 300 menurut R. Kh. Secara keseluruhan, 38 manuskrip dengan "Sumpah", sejak zaman kuno, telah disimpan..

Secara umum, bersumpah pada zaman kuno adalah perkara biasa. Banyak sumpah kuno telah dipelihara, termasuk "Sumpah" epheba yang terkenal, yang diberikan oleh wajib militer muda di Athena kuno. Pegawai-pegawai dasar kuno bersumpah bahawa mereka akan melaksanakan tugas mereka dengan jujur, menyimpulkan kesatuan republik itu berjanji untuk mematuhi perjanjian, di pengadilan Yunani, mereka yang berjanji mengambil pelbagai sumpah. Teks sumpah terpenting terpahat di stela untuk tatapan umum. Namun, hanya satu sumpah yang sampai kepada kami. Kami tidak dapat mengetahui sama ada ada ikrar perubatan lain.

Ahli politik Rom yang terkenal, Cato the Elder, berhati-hati dengan doktor Yunani kerana beberapa jenis sumpah yang mereka bawa. Dia mengesyaki bahawa mereka bersumpah untuk membunuh semua orang Rom. Dia nampaknya tidak masuk ke dalam perinciannya, tetapi kemungkinan besar mencampurkan penolakan Hippocrates yang terkenal untuk melayani orang Persia - musuh orang Yunani dan "Sumpah" itu sendiri, yang tidak dikenalnya.

Mengapa "Sumpah" muncul - tidak ada jawapan yang pasti. Pendapat yang paling umum - penampilannya menandakan peralihan dari sekolah perubatan keluarga, ketika hanya anak-anak doktor, keturunan Asclepius legendaris yang disebutkan oleh Homer di Iliad, dapat menjadi doktor (para doktor disebut Asklepiads). Sekolah keluarga mula mengambil pelajar dari keluarga bukan perubatan dan melatih mereka dengan bayaran. Ngomong-ngomong, Plato dalam dialognya "Protagoras" menyebutkan bahawa Hippocrates sendiri (dan dia sezaman dengan Plato) mengambil pelajar dengan bayaran. "Sumpah", sebenarnya, terdiri daripada dua bahagian. Bahagian pertama adalah kontrak pelajar dengan doktor-doktor dan keluarganya, bahagian kedua adalah janji-janji yang tulus dan pada akhirnya, berkat kepada doktor yang setia kepada "Sumpah".

2. Adakah makna agama dilaburkan pada zaman kuno??

Ya. "Sumpah" bahkan dimulakan dengan penyebutan dewa-dewa kuno - Apollo, Asclepius, dan lain-lain, ia menggunakan istilah agama pada zaman itu - misalnya, kata-kata dari "Sumpah", seperti "suci dan rapi" dan "menganggap perkara itu sebagai rahsia", terdengar untuk kuno Yunani unik kerana sarat dengan agama. Secara umum, bahagian tengah "Sumpah" dibaca sebagai teks agama yang luhur. Di samping itu, ia adalah mutiara seni sastera - dalam pembinaan dan kontras pelbagai konsep, teksnya menyerupai ucapan para ahli falsafah Athena yang terkenal.

StatueSatu patung dewa perubatan kuno Asclepius. Foto Wikipedia / CC BY-SA 3.0

Saya bersumpah oleh Apollo, doktor Asclepius, Hygiea dan Panakea, semua dewa dan dewi, yang menjadikannya sebagai saksi, dengan jujur, menurut kuasa dan fikiran saya, mengambil sumpah dan komitmen bertulis berikut: untuk mempertimbangkan siapa yang mengajar saya seni perubatan secara setara dengan ibu bapa saya, untuk berkongsi dengannya saya kekayaan dan, jika perlu, bantu dia dalam keperluannya; anggap keturunannya adalah saudara-saudaranya, dan inilah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, ajar mereka secara percuma dan tanpa kontrak; untuk mengajar arahan, pelajaran lisan dan segala yang lain dalam doktrin kepada anak-anaknya, anak-anak guru dan pelajarnya, yang terikat dengan kewajiban dan sumpah di bawah undang-undang perubatan, tetapi tidak kepada orang lain.

Saya mengarahkan rejim orang sakit untuk manfaat mereka sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, menahan diri dari melakukan bahaya dan ketidakadilan.

Saya tidak akan memberikan ubat maut yang saya minta dan menunjukkan jalan untuk rancangan sedemikian; begitu juga, saya tidak akan menyerahkan pesisir pengguguran kepada mana-mana wanita.

Murni dan bersih saya akan menghabiskan hidup saya dan seni saya.

Saya tidak akan membuat bahagian bagi mereka yang menderita penyakit batu, menyerahkannya kepada orang-orang yang terlibat dalam masalah ini.

Apa sahaja rumah yang saya masuki, saya akan masuk ke sana untuk kebaikan pesakit, jauh dari semua niat, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba.

Apa pun semasa rawatan - dan juga tanpa rawatan - saya tidak melihat atau mendengar mengenai kehidupan manusia dari perkara yang tidak seharusnya didedahkan, saya akan terus diam memikirkan perkara seperti itu sebagai rahsia.

Bagi saya, dengan tidak dapat dipatahkan memenuhi sumpah itu, semoga kebahagiaan diberikan kepada saya dalam kehidupan dan seni, dan kemuliaan ada pada semua orang untuk selama-lamanya, tetapi dia yang melampaui batas dan memberikan sumpah palsu mungkin sebaliknya berlaku pada ini.

(Diterjemahkan oleh V.I. Rudnev)

3. Adakah semua doktor pada zaman dahulu membuat sumpah ini?

Tidak ada universiti perubatan pada zaman dahulu. Mereka dilahirkan pada zaman Kristiani, pada Zaman Pertengahan. Oleh itu, seseorang tidak dapat membayangkan kelulusan doktor antik muda yang mengangkat sumpah. Selain itu, kami tidak mempunyai maklumat bahawa semua doktor bersumpah sama sekali. Sebaliknya, ini adalah kejadian yang agak jarang berlaku, dan seringkali dalam sebuah epitaph yang berjasa, doktor atau doktor ini menulis bahawa dia bersumpah.

Ia mula diberikan lebih kerap pada akhir zaman kuno, tetapi doktor boleh berlatih tanpa sumpah. Contoh yang jelas adalah St. Caesarea, saudara St.Gregory the Theolog (abad IV). Dia mendapat pendidikan perubatan yang cemerlang di Iskandariyah, pusat sains perubatan pada masa itu, kemudian adalah seorang doktor pengadilan dengan empat maharaja. Tetapi dia tidak bersumpah - tepatnya karena dia seorang Kristian, dan dewa-dewa kafir disebutkan dalam sumpah itu. Dan, seperti yang ditulis oleh saudaranya Gregory the Theolog, semua orang mempercayainya walaupun tanpa Sumpah Hippokratik. Sumpah versi Kristian belum selesai.

St. Caesarea, saudara St.Gregory theolog

4. Apa perbezaan antara sumpah versi Kristian?

Sekiranya orang Kristian bersumpah, maka hanya sumpah, dengan nama dewa-dewa kuno, tentu saja, tidak ada yang bersumpah. Ketika tradisi membuat sumpah perubatan dibentuk, teksnya mulai berubah, berkembang dan diperhalusi. Tujuannya adalah untuk menjaga bukan surat, tetapi semangat, semangat etika Hippokratik sehubungan dengan masa kini.

Manuskrip Byzantine sumpah Hippokratik dalam bentuk salib. Abad ke-12

Dari abad XI ada varian sumpah dalam bahasa Latin, dimulai dengan kata-kata “Berbahagialah Tuhan dan Bapa Tuhan kita Yesus Kristus! Saya tidak berbohong ". Frasa mengenai pengguguran terdengar dengan terperinci: "Saya tidak akan memberikan pengguguran kepada wanita dengan cara apa pun".

Menariknya, dalam manuskrip sumpah ditulis dalam bentuk salib.

5. Adakah saat-saat di Sumpah Hippokratik sukar difahami oleh orang moden?

Bukan suatu kebetulan bahawa sejarawan perubatan menyebut "Sumpah" dokumen misteri.

Tempat yang sangat sukar dialami oleh semua orang ialah pemotongan batu. Mengapa doktor tidak akan melakukan pemotongan batu untuk pesakit? Terdapat banyak kemungkinan jawapan - persaingan, peringatan agar tidak menilai semula kemampuan seseorang, pengkhususan, pengaturan hubungan antara rakan sekerja... Tetapi persoalannya belum dapat diselesaikan. Ada pendapat bahwa ini disebabkan oleh larangan (dia juga berada di "Sumpah") untuk rawatan pembedahan, untuk memotong dengan pisau dan menumpahkan darah. Larangan semacam itu, sebenarnya, adalah ritual. Oleh itu, bahkan ada versi yang dipegang oleh beberapa sejarawan perubatan utama bahawa "Sumpah Hippokratik" adalah teks beberapa kumpulan perubatan agama, misalnya, orang Pythagoras.

"Sumpah" merujuk pada "rezim", atau "diet" ("diaita"). Ini adalah konsep yang sangat penting dalam perubatan kuno. Ini bukan hanya rutin harian dan makanan, tetapi juga cara hidup. Itu adalah gaya hidup - dengan makanan, tidur, seksualiti, gimnastik, dan sebagainya - itulah ubat utama di tangan doktor hipokratik.

Secara amnya dipercayai bahawa keseluruhan isu sumpah berpunca dari pengguguran, euthanasia dan kerahsiaan perubatan. Ini adalah topik yang sangat penting sekarang, tetapi Sumpah lebih luas..

Mereka kurang memperhatikan perkara-perkara seperti mengajar guru secara percuma untuk anak-anak - kini anak-anak doktor belajar setaraf dengan rakan sekelas mereka dari keluarga bukan perubatan.

Perkara lain - dalam sumpah ini hubungan dengan hamba disebutkan dengan bebas. Seorang budak, dari sudut pandang orang berpendidikan pada zaman itu, seperti yang dikatakan oleh Aristoteles, adalah alat bercakap. Dan "Sumpah" tidak membezakan antara lelaki dan wanita, hamba dan bebas.

Namun - doktor tidak boleh menjalin hubungan intim dengan pesakit. Oleh itu, ternyata perkahwinan antara doktor dan pesakit adalah apriori mustahil.

Perkara penting lain: Etika hipokratik tidak terhad kepada "Sumpah". Sering keliru dengan "Sumpah" adalah teks-teks lain dari "Koleksi Hippocrates" mengenai etika doktor (risalah "Hukum", "Pada Doktor", "Pada Perilaku Layak", "Petunjuk").

Doktor pada zaman Hippocrates, dan pada umumnya pada zaman kuno, melakukan banyak kebaikan dan kejahatan. Teks-teks Hippocratic Compendium adalah perubatan rasional, bukan agama. Tetapi "Sumpah" seolah-olah naik di atas semua ini, bahkan di atas risalah etika Hippokratik lain, menunjukkan beberapa dunia ideal yang indah.

Doktor Falsafah I. V. Siluyanova, salah seorang pengasas bioetika Rusia moden, menulis mengenai "perjanjian luar biasa mengenai prinsip etika perubatan hipokratik dengan idea Kristian mengenai hubungan manusia.

6. Adakah doktor masa depan di Eropah abad pertengahan mengambil sumpah Hippokratik?

Hippocrates dan Galen. Abad XII. Foto Wikipedia / CC BY-SA 2.5

Anda tidak boleh mengatakan dengan pasti. "Sumpah", tentu saja, dikenal pada Abad Pertengahan, sejak "Koleksi Hippocrates" dikenal. Dua petikan dari "Sumpah" disebut oleh penulis pada abad ke-4 menurut R. X. Dari abad ke-5 hingga ke-11, ada dua lagi petikan, termasuk dari Bapa Suci. Namun, dia pasti diketahui - sebagai contoh, pepatah para bhikkhu yang merawat pesakit di biara adalah: "Apa yang Hippocrates katakan dibenarkan." Tidak diketahui apakah teks ini digunakan sebagai sumpah dalam arti harfiah kata itu, atau hanya petunjuk etika penyembuh. Bagaimanapun, jika diterapkan, jarang dan dalam bentuk perubahan, tanpa menyebut dewa-dewa kafir.

"Sumpah" "ditemui semula" pada zaman Renaissance, dan dalam bentuk yang diubah telah tersebar luas sejak abad XVIII.

7. Adakah doktor sekarang mengangkat sumpah Hippokratik setelah menamatkan pengajian di institusi perubatan??

Tidak. Di Persekutuan Rusia, doktor memberikan "Sumpah Doktor." Teksnya disusun oleh Artikel 71 Undang-undang Persekutuan "Mengenai Asas Melindungi Kesehatan Warga di Persekutuan Rusia".

Sebagai contoh, di Amerika Syarikat, mana-mana siswazah boleh menulis sendiri sumpah sebagai doktor. Namun demikian, seorang doktor di Eropah dan AS, serta di Rusia, iaitu, dalam budaya Eropah, bersumpah sejak Sumpah Hippokratik.

8. Adakah doktor Kristian boleh bersumpah - walaupun bukan Hippocrates, tetapi beberapa modifikasi moden? Kerana Injil melarang bersumpah.
Apa yang sekarang kita sebut sebagai "sumpah doktor" bukanlah, pada dasarnya, sumpah yang menunjukkan daya tarik terhadap kekuatan gaib, tetapi janji yang sungguh-sungguh. Ini juga dirasakan, misalnya, di Empayar Rusia, ketika dokter membuat "janji Fakulti", dan di USSR, di mana "Sumpah Doktor Uni Soviet" ada..

Menariknya, perkataan Yunani kuno "horkos" ("sumpah") berkaitan dengan perkataan "herkos" ("pagar"). Doktor seolah-olah menggariskan had di mana ia akan bertindak.

LAMPIRAN

Janji Fakulti seorang doktor di Empayar Rusia (abad XIX)

Menerima dengan rasa syukur hak doktor yang diberikan kepada saya oleh sains dan memahami betapa pentingnya tugas yang diberikan kepada saya oleh tajuk ini, saya berjanji bahawa sepanjang hidup saya tidak akan mengaburkan kehormatan harta pusaka yang kini saya sertai. Saya berjanji setiap masa untuk membantu, menurut pemahaman terbaik saya, menggunakan kelonggaran saya untuk mereka yang menderita; untuk menjaga kerahsiaan rahsia keluarga yang diamanahkan kepada saya dan tidak menggunakan amanah yang ada pada saya. Saya berjanji akan terus belajar sains perubatan dan menyumbang kepada kesejahteraannya dengan segenap kekuatan saya, memberitahu dunia terpelajar segala yang akan saya temui. Saya berjanji tidak akan terlibat dalam penyediaan dan penjualan cara rahsia. Saya berjanji untuk berlaku adil kepada rakan-rakan doktor dan tidak menyinggung perasaan mereka; namun, jika manfaat pesakit memerlukannya, katakan kebenaran secara langsung dan tanpa rasa hormat peribadi. Dalam kes-kes penting, saya berjanji untuk menggunakan nasihat doktor yang lebih berpengetahuan dan berpengalaman daripada saya, apabila saya sendiri akan dipanggil ke mesyuarat itu, saya dengan jujur ​​akan memberi keadilan atas kebaikan dan usaha mereka.

Teks sumpah moden doktor di Persekutuan Rusia

Menerima pangkat tinggi doktor dan memulakan aktiviti profesional, saya bersumpah:

dengan jujur ​​memenuhi tugas perubatan anda, menumpukan pengetahuan dan kemahiran anda untuk pencegahan dan rawatan penyakit, pemeliharaan dan pengukuhan kesihatan manusia;

sentiasa bersedia memberikan rawatan perubatan, menjaga kerahsiaan perubatan, merawat pesakit dengan berhati-hati dan berhati-hati, bertindak secara eksklusif demi kepentingannya tanpa mengira jantina, bangsa, kewarganegaraan, bahasa, asal, harta dan kedudukan rasmi, tempat kediaman, agama, kepercayaan, pertalian kepada persatuan awam, serta keadaan lain;

menunjukkan penghormatan tertinggi terhadap kehidupan manusia, tidak pernah menggunakan pelaksanaan euthanasia;

untuk menjaga rasa terima kasih dan rasa hormat kepada guru mereka, untuk menuntut dan berlaku adil kepada pelajar mereka, untuk mempromosikan pertumbuhan profesional mereka;

bersikap ramah kepada rakan sekerja, berbincanglah dengan mereka untuk mendapatkan pertolongan dan nasihat sekiranya kepentingan pesakit memerlukannya, dan jangan sesekali menolak untuk menolong rakan sekerja dan menasihati diri sendiri;

sentiasa meningkatkan kemahiran profesional mereka, melindungi dan mengembangkan tradisi perubatan mulia.

Sumpah Hippokratik. Siapa yang memerlukannya dan mengapa?

Sekiranya doktor melakukan kesalahan, mengabaikan tugas rasminya atau melanggar standard etika dalam aktiviti profesional, paling sering dia akan dikenang kerana melanggar sumpah Hippokratik. Lebih-lebih lagi, doktor, yang terlibat dalam jenayah secara terang-terangan, dituduh tidak mematuhi sumpah Hippocrates yang sama, walaupun tindakannya sering dilindungi oleh Kanun Jenayah. Sumpah macam apa yang hampir semua orang dengar, tetapi hanya sedikit yang memikirkan siapa yang mengingatinya dan mengapa?

Dalam sebilangan besar kes, sumpah Hippokratik dikaitkan dengan layanan doktor yang tidak mementingkan diri kepada orang lain dan pengabdiannya kepada cita-cita humanisme, tanpa pamrih dan pengorbanan diri. Hampir setiap orang yang pernah berjumpa dengan pekerja perubatan dalam hidupnya yakin bahawa doktor mestilah seorang pakar yang sangat profesional, baik dan suka menolong dan tidak menyukai wang. Secara umum, gambaran kolektif doktor dalam keperluan kita untuknya adalah makhluk seperti malaikat yang memakan nektar dan siap untuk "dibakar dengan sendirinya, bersinar kepada orang lain. ". Kenapa? Jadi ditulis dalam sumpah Hippokratik!

Sumpah hipokratik digunakan oleh setiap orang yang tidak malas untuk menekankan bahawa doktor sejak awal, pada dasarnya profesion yang dipilih olehnya, wajib melayani (!) Orang-orang secara percuma (iaitu untuk apa-apa), mengorbankan dirinya dan kesejahteraan saudara-mara. Kenapa? Dan sekali lagi: "Dia mengambil sumpah Hippocrates!"

Mari kita pertama kali menangani sumpah Hippokrat itu sendiri, dan kemudian memutuskan mengapa dan siapa yang menggunakan sumpah ini dan apa yang dilakukannya. Jangan mempercayai pautan, tetapi baca teksnya dalam yang asal:

Ilium nempe parentum meorum loco habitumm spondeo, qui me artem istam docuit, eique alimenta impertirurum, et quibuscunque opus habuerit, suppeditaturum.

Victus etiam rationem pro virili et ingenio meo aegris salutarem praescripturum a pemiciosa vero et improba eosdem larangan. Nullius praeterea precibus adductus, mortiferum medicamentum cuique propinabo, neque huius rei consilium dabo. Casie et sace colam et artem meam.

Quaecumque vero in vita hominum sive medicinam factitans, sive non, vel videro, vel audivero, quae in vulgus efferre non decet, ea reticebo non secus atque arcana fidei meae commissa.

Quod si igitur hocce jusjurandum fideliter servem, neque violem, contingat et lucko successu tarn in vita, quam in arte mea fruar et gloriam immortalem gentium akibatnya. Sine autem id transgrediar et pejerem contraria hisce mihi eveniam ».

Saya tidak mahu menyinggung perasaan pengguna portal, tetapi saya berisiko menganggap bahawa kebanyakan dari mereka tidak diajar bahasa Latin dalam pendidikan menengah atau tinggi, jadi saya akan mencadangkan terjemahan dari bahasa Latin ke bahasa Rusia:

"Saya bersumpah oleh Apollo, doktor, Asclepius, Hygea dan Panacea dan semua dewa dan dewi, menjadikan mereka sebagai saksi, untuk memenuhi dengan jujur, menurut kekuatan dan fikiran saya, sumpah dan komitmen bertulis berikut: untuk menghormati orang yang mengajar saya bersama ibu bapa saya, untuk membagikannya kekayaan dan, jika perlu, bantu dia yang memerlukan; anggap keturunannya adalah saudara-saudaranya, dan inilah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, ajar mereka secara percuma dan tanpa kontrak; untuk mengajar arahan, pelajaran lisan dan segala yang lain dalam pengajaran kepada anak-anaknya, anak-anak guru dan pelajarnya, terikat dengan kewajiban dan sumpah di bawah undang-undang undang-undang perubatan, tetapi tidak ada orang lain.

Saya akan mengarahkan rejimen pesakit untuk manfaat mereka sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, menahan diri dari melakukan bahaya dan ketidakadilan.

Saya tidak akan memberikan ubat maut yang saya minta dan menunjukkan jalan untuk rancangan sedemikian; begitu juga, saya tidak akan menyerahkan pesisir pengguguran kepada mana-mana wanita. Saya akan menghabiskan hidup dan seni saya dengan suci dan bersih.

Saya tidak akan membuat bahagian bagi mereka yang menderita penyakit batu, menyerahkannya kepada orang-orang yang terlibat dalam masalah ini.

Apa sahaja rumah yang saya masukkan, saya akan masuk ke sana untuk kebaikan pesakit, jauh dari segala perkara yang disengajakan, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba.

Apa pun semasa rawatan - dan juga tanpa rawatan - saya tidak melihat atau mendengar mengenai kehidupan manusia dari perkara yang tidak seharusnya didedahkan, saya akan terus diam memikirkan perkara seperti itu sebagai rahsia.

Saya, dengan penuh sumpah memenuhi sumpah, semoga saya diberi kebahagiaan dalam hidup dan dalam seni dan kemuliaan di antara semua orang untuk selama-lamanya; kepada orang yang melampaui batas dan memberikan sumpah palsu, biarkan yang sebaliknya berlaku. ".

Menjadi orang yang waras dan tidak berat sebelah (dan saya sangat berharap demikian), mari kita masih menganalisis teks sumpah Hippokratik dan cuba merasainya dari sudut realiti yang ada.

"Saya bersumpah oleh Apollo seorang tabib, Asclepius, Hygia dan Panakea dan semua dewa dan dewi. "

Maaf, tetapi bersumpah dewa kafir yang terbaik tidak kukuh untuk doktor moden, tetapi bagi seorang Kristian itu benar-benar berdosa.

"Untuk menghormati mereka yang mengajar saya secara setara dengan ibu bapa saya, untuk berkongsi kekayaan mereka dengannya dan, jika perlu, untuk membantunya dalam keperluan; anggap keturunannya adalah saudara-saudaranya, dan inilah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, ajar mereka secara percuma dan tanpa kontrak; untuk mengajar arahan, pelajaran lisan dan segala yang lain dalam doktrin kepada anak-anaknya, anak-anak guru dan pelajarnya, yang terikat dengan kewajiban dan sumpah di bawah undang-undang perubatan, tetapi tidak kepada orang lain ”.

Adakah doktor wajib mengajar seni anak-anak semua guru institusi perubatan? Haruskah dia menyokong mereka secara kewangan, tidak kira siapa mereka atau apa yang mereka lakukan? Perlukah doktor menganggap saudara-maranya sebagai seluruh keluarga tenaga pengajar institut perubatan tempat dia belajar? Mari tinggalkan bahagian nazar ini tanpa komen.

"Saya tidak akan memberi ubat mematikan yang diminta daripada saya dan saya tidak akan menunjukkan jalan untuk rancangan seperti itu. "

Anda tidak perlu mempunyai tujuh rentang di dahi anda untuk memahami bahawa ini adalah larangan langsung kepada doktor untuk terlibat dalam eutanasia. Dengan jelas dan tegas. Dan di sini, sumpah Hippokratik secara langsung bertentangan dengan undang-undang yang ada di beberapa negara. Euthanasia dibenarkan secara sah di Belanda, Belgium dan di salah satu negeri AS - Oregon. Mereka. seorang doktor yang memerhatikan sumpah Hippokrat dapat dalam beberapa kes disebut penjenayah; secara definisi, dia tidak dapat mematuhi undang-undang dan mematuhi kesetiaan sumpah yang diberikan kepada mereka.

". begitu juga, saya tidak akan menyerahkan pesisir pengguguran kepada mana-mana wanita. ".

Ringkas dan jelas: semua pakar sakit puan yang berlatih adalah penjenayah sumpah yang tidak mematuhi sumpah Hippokratik. Bahkan mereka yang melakukan pengguguran atas sebab perubatan dan sosial, seperti yang dibenarkan oleh undang-undang di kebanyakan negara. Tidak sesuai? Atau kita akan menyatakan semua pakar sakit puan sebagai penjenayah sumpah?

"Saya tidak akan membuat bahagian bagi mereka yang menderita penyakit batu, menyerahkannya kepada orang-orang yang terlibat dalam masalah ini".

Berdasarkan ini, pakar bedah tidak boleh dianggap doktor. Perkara yang betul untuk mereka katakan adalah tukang, mereka hanya tahu memotong dan menjahit.

"Tidak kira rumah apa yang saya masuk, saya akan masuk ke sana untuk kebaikan orang sakit, jauh dari segala perkara yang disengajakan, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba".

Dan akhirnya: "Semasa merawat pesakit, saya tidak akan menangani perkara buruk di rumahnya, termasuk. dan melakukan hubungan seks dengan pesakit dan saudara-saudaranya. " Pada pendapat saya, satu-satunya syarat yang relevan untuk doktor moden. Hamba agak tidak sesuai, tetapi memandangkan trend moden dengan pendakwaan gangguan seksual, mereka juga sesuai sebagai entiti undang-undang.

Maaf, tapi itu sahaja! Tidak ada perkara lain yang dapat ditafsirkan sebagai kewajiban doktor terhadap pesakit, rakan sekerja dan masyarakat, dalam sumpah Hippokratik! Jadi mengapa menduga apa yang tidak terdapat dalam teks sumpah? Mari cuba mulakan dari awal, iaitu sejak kedatangan sumpah Hippokratik.

Jadi, sumpah Hippocrates muncul pada abad ke-5 SM. dan ditulis dalam dialek Ionia dari bahasa Yunani kuno. Dan sejak saat ini, ketidakkonsistenan bermula. Umumnya diterima bahawa teks sumpah itu ditulis oleh Hippocrates sendiri. Namun, banyak penyelidik mendakwa bahawa teks sumpah itu muncul kemudian setelah kematian Hippocrates, iaitu. selepas 356 (atau, menurut sumber lain - 377) tahun SM Tetapi tidak ada yang menyangkal bahawa teks asal sumpah itu berulang kali disalin dan diedit, dengan perubahan yang signifikan dalam makna sumpah tersebut. By the way, perintah "Jangan sembuh secara percuma" benar-benar ada dalam salah satu versi teks kuno Rom. Versi sumpah Hippocratic di atas adalah versi teks yang digambar ulang dan diedit berulang kali yang diterbitkan di Geneva pada tahun 1848 dengan judul "The Medical Commandment".

Tidak mungkin versi asal sumpah Hippokratik, yang ditulis sekitar 2400 tahun yang lalu, akan tersedia untuk kita, terutama kerana daripada 72 karya yang dikaitkan dengan Hippocrates, jauh dari semuanya adalah sahih (Galen mendakwa bahawa hanya 11 daripadanya milik Hippocrates, dan selebihnya ditulis oleh anak lelaki atau pelajarnya ).

Jadi mengapa teks kuno begitu diminati oleh masyarakat moden sehingga berulang kali ditulis ulang, diedit, ditambah, dan kadang-kadang dengan perubahan yang bertentangan dengan makna apa yang ditulis?

Terdapat banyak klon sumpah Hippokratik dalam bentuk pelbagai versi kod etika dan profesional doktor, tetapi semuanya disebut sumpah Hippokrat. Di Amerika Syarikat dan Eropah, sekarang ada "Kod Doktor Profesional" (diadopsi pada tahun 2006), di Israel - "Sumpah Doktor Yahudi" (bagi orang Israel, sumpah kepada dewa-dewa pantheon Yunani kuno tidak dapat diterima, yang bertentangan dengan prinsip-prinsip agama Yahudi), di Uni Soviet mereka mengambil "Sumpah Doktor Soviet" Union ”(diluluskan pada tahun 1971). Pada pertengahan 90-an abad yang lalu, sumpah ini diganti dengan "Sumpah doktor Rusia", yang pada gilirannya, digantikan oleh teks "Sumpah seorang doktor", yang disetujui oleh Duma Negara Rusia pada tahun 1999.

Pada tahun 1948, Majlis Umum Persatuan Perubatan Antarabangsa mengadopsi deklarasi (apa yang disebut Deklarasi Geneva), yang pada dasarnya, tidak lebih dari versi moden sumpah Hippokratik. Kemudian pada tahun 1949, deklarasi tersebut memasuki Kod Etika Perubatan Antarabangsa.

Janji Fakulti: "Menerima dengan penuh rasa syukur hak ilmiah seorang doktor yang diberikan kepada saya oleh sains dan memahami betapa pentingnya tugas yang diberikan kepada saya oleh gelaran ini, saya berjanji tidak akan merosakkan seluruh kelas kelas saya sekarang: Dengan menolong orang yang menderita, saya berjanji akan terus diberi kepercayaan Saya tidak menggunakan rahsia keluarga untuk saya: Saya berjanji akan berlaku adil terhadap rakan-rakan doktor dan tidak menghina keperibadian mereka, tetapi jika manfaat pesakit memerlukannya, katakan yang sebenarnya tanpa hipokrit. Dalam kes-kes penting, saya berjanji untuk menggunakan nasihat doktor yang lebih berpengetahuan dan berpengalaman daripada saya; ketika saya sendiri akan dipanggil untuk menghadiri pertemuan itu, saya berjanji untuk memberikan keadilan atas kebaikan dan usaha mereka dengan jujur ​​”.

Dan teks Deklarasi Jenewa: “Saya bersumpah dengan sungguh-sungguh untuk mengabdikan hidup saya untuk melayani umat manusia. Saya akan menghormati dan berterima kasih kepada guru saya; Saya akan memenuhi tugas profesional saya dengan bermaruah dan berintegriti; kesihatan pesakit saya akan menjadi perhatian utama saya; Saya akan menghormati rahsia yang dipercayakan kepada saya; Saya dengan segala cara yang ada dalam kuasa saya, saya akan menjaga kehormatan dan tradisi mulia profesion doktor; Saya akan memperlakukan rakan sekerja saya sebagai saudara; Saya tidak akan membiarkan motif agama, kebangsaan, kaum, politik atau sosial menghalang saya daripada melaksanakan tugas saya kepada pesakit; Saya akan mematuhi penghormatan yang mendalam terhadap kehidupan manusia, bermula dari saat konsepsi; walaupun diancam, saya tidak akan menggunakan pengetahuan saya terhadap undang-undang kemanusiaan. Saya berjanji dengan serius, sukarela dan ikhlas. ".

Saya berharap bahawa tidak ada yang akan mempunyai khayalan bahawa doktor bersumpah untuk menjadi miskin dan lapar dan memberikan semua dirinya untuk perkhidmatan semua anggota masyarakat. Dan di sini, bermula dengan teks sumpah doktor Soviet, semua "salah faham" bermula.

Sekali lagi, teks Deklarasi Jenewa kira-kira sesuai dengan Doktrin Perubatan tahun 1848, tetapi di sini prinsip "tidak mengganggu" muncul. dedikasikan hidup anda untuk melayani umat manusia. " Dan dalam "Sumpah Doktor Kesatuan Soviet", komponen ideologi seperti "kelihatan sama sekali tidak tegas." untuk bekerja dengan niat baik di mana kepentingan masyarakat memerlukannya. " Secara tidak sengaja? Tidak. Lebih-lebih lagi, prinsip-prinsip ini tidak hanya tidak ada pada versi lama dari teks sumpah Hippokratik (walaupun berulang kali diperbaiki dan diedit).

Dan sekarang mari kita ingat Komisaris Kesihatan Rakyat Soviet N. Semashko dan frasa tangkapannya: "orang akan memberi makan kepada doktor yang baik, tetapi kita tidak memerlukan yang buruk." Sejak itu, imej doktor yang tidak terkawal muncul. Sejak itu, idea bahawa doktor wajib menjadi pengemis dan mengikuti prinsip-prinsip moral dan etika yang telah ditetapkan oleh kuasa yang ada untuknya telah lama bertekad dalam kesedaran semua anggota masyarakat. Doktor dibiarkan memiliki pengetahuan, pengalaman, kemahiran profesional dan kemampuan fizikal untuk menggunakannya. Dia dibebankan dengan tanggungjawab untuk semua yang memerlukan semua kekuatan yang sama. Ringkasnya - untuk melaksanakan model perawatan kesihatan yang dipilih oleh pemerintah yang ada. Dan tanpa alasan! "Anda mengambil sumpah Hippocrates (atau variannya yang lain)! Atas sebab-sebab tertentu, semua orang lupa bahawa doktor, sebenarnya, bekerja, seperti masyarakat lain, dan pekerjaan ini harus dibayar. Negara ini "membayar" pekerjaan ini dalam lingkungan $ 150-200 dan mengenakan syarat besar pada tugas fungsional doktor - hingga lawatan dari rumah ke pangsapuri untuk penduduk yang menjalani program sosial, perubatan, dan sosial biasa (tuberkulosis, dijangkiti HIV, miskin, orang kurang upaya, dll.) ) Adakah seseorang membayar untuk ini? Tidak. "Anda mengangkat sumpah Hippocrates!".

Sekiranya seseorang memanggil nama Hippocrates, maka izinkan saya mengingatkan anda bahawa bayaran Hippocrates dan rakan-rakannya sangat besar mengikut piawaian masa itu (bahkan lebih tinggi daripada arkitek terkenal dan terkenal setakat ini). Lebih-lebih lagi, Hippocrates bukan hanya seorang doktor yang cemerlang, tetapi juga pakar yang sangat masuk akal dalam bidang periklanan: "Dan saya menasihati anda untuk tidak bersikap terlalu tidak berperikemanusiaan, tetapi untuk memperhatikan banyaknya dana (untuk pesakit) dan kesederhanaan mereka, dan kadang-kadang dia akan sembuh dengan sia-sia, mengingat memori bersyukur di atas kemuliaan sesaat. " Ngomong-ngomong, Hippocrates menasihati rawatan percuma hanya sekali-sekala, sehingga boleh dikatakan, untuk meningkatkan imejnya: “Sekiranya anda memulakan kes imbuhan terlebih dahulu, anda tentu saja akan membuat pesakit berfikir bahawa jika perjanjian itu tidak dibuat, anda akan meninggalkannya atau anda akan ceroboh kepadanya, dan jangan beri dia nasihat buat masa ini. Penetapan imbuhan tidak harus dijaga, kerana kami percaya bahawa memperhatikannya berbahaya bagi pesakit, terutama jika terjadi penyakit akut - kepantasan penyakit, yang tidak memberikan kes penangguhan, membuat doktor yang baik mencari manfaat, tetapi lebih untuk mendapatkan kemasyhuran. Lebih baik mencela orang yang disimpan daripada merampas mereka yang berada dalam bahaya terlebih dahulu ".

Pada masa ini, model perawatan kesihatan negara yang agak tidak masuk akal, tetapi sudah lama dikembangkan, menunjukkan bahawa orang (doktor) yang menghidupkannya harus menjadi pakar yang sangat profesional, tetapi pekerjaan mereka harus dibayar minimum. Maaf untuk contoh seperti itu, tetapi pelacur di Tverskaya menetapkan harga untuk perkhidmatannya (biasanya padat dan sangat besar), seorang gadis dengan skirt pendek dan kekurangan suara sepenuhnya "menyanyi" untuk wang yang sangat baik di kelab atau dewan konsert, pembina, pada akhirnya Akhirnya, mereka bekerja dengan bersetuju terlebih dahulu harga untuk kerja mereka. Tetapi doktor wajib bekerja dengan gaji pengemis, setelah menghabiskan 8-10 tahun dengan buku teks atau di klinik. Agar tidak berasas, saya akan memberikan contoh: satu jilid panduan Mitkov untuk diagnostik ultrasound (sebenarnya, ini adalah "Alkitab" diagnostik ultrasound) kini berharga kira-kira $ 200, gaji bulanan doktor adalah kira-kira jumlah yang sama (atau lebih sedikit). Bagaimana ini akan menjadi? Tetapi anda masih perlu membaca (dan membelinya di suatu tempat) sastera berkala, memperoleh sastera bukan sahaja oleh profesi, tetapi juga bidang klinikal lain (agar tidak bodoh, pada akhirnya). Maaf untuk tidak bermoral, tetapi doktor juga mempunyai keluarga, anak-anak, kerana mereka juga ingin makan, membayar bil utiliti, mengajar anak-anak untuk sesuatu, dan sekurang-kurangnya sekali setahun pergi ke laut. Tetapi semua pendapat umum ini tidak dapat dilihat: "Anda mengambil sumpah Hippocrates!" Jadi, dia wajib bekerja dan memenuhi tugasnya, yang ditunjukkan dalam sumpah Hippokratik yang sama.

Saya tidak mahu menggambarkan imej doktor moden, dan lebih-lebih lagi - untuk mempertahankannya. Tetapi saya ingin memahami bahawa doktor adalah orang! Jujur dan menipu. Baik dan jahat. Sopan dan kurang ajar. Pada waktu malam, berdiri di meja operasi dan menghabiskan waktu di kerusi empuk di pejabat jabatan kesihatan bandar. Jatuh dari keletihan di laman web dan menentukan jumlah panggilan di laman web yang sama. Pakar bedah dengan tangan emas dan konovalov bodoh. Pakar diagnostik dan pegawai yang bodoh yang menguruskannya. Mereka semua berbeza, seperti kita semua, tetapi mereka adalah orang-orang dengan semua kelebihan dan kekurangan, kelebihan dan kekurangan. Tetapi untuk menuntut dari mereka sesuatu yang dijelaskan dalam manuskrip prasejarah sekurang-kurangnya tidak masuk akal.

Dan mari kita perlakukan doktor sebagai orang sebenar, bukan watak fiksyen dari dongeng, yang dipaksakan kepada orang oleh gambar makhluk mitos dari sumpah Hippokratik. Adakah anda berfikir bahawa doktor yang menjual makanan tambahan akan mengingati sumpah Hippocratic? Atau adakah pakar di klinik yang menjalani pemeriksaan makmal yang tidak berguna, tetapi sangat mahal, yang mengambil berat tentang etika perubatan? Adakah anda masih percaya bahawa rawatan perubatan percuma yang dijamin oleh Perlembagaan ada? Mari bersikap realistik. Perubatan kini merupakan salah satu bentuk pemberian perkhidmatan kepada penduduk. Sesuai dengan kualiti dan jumlah perkhidmatan ini dan nilai mereka terbentuk. Inilah realiti kita. Dan jangan membina khayalan bahawa anda boleh mendapatkan khidmat pakar yang berkelayakan untuk apa-apa hanya kerana dia terikat dengan semacam sumpah sementara.

Dan kembali ke realiti. Sumpah yang diambil oleh doktor setelah tamat pengajian di institut atau universiti tidak mempunyai alasan yang sah. Ya, seseorang menandatangani sumpah (aliran kami, misalnya, pada tahun 90-an koboi, ketika tidak jelas di mana kita tinggal dan siapa yang harus kita bersumpah, sama sekali tidak menandatangani apa-apa). Tetapi tandatangan ini sama sekali tidak mempunyai mekanisme pengaruh pada orang yang tidak akan mengikutinya. Sumpah Hippokratik banyak dieksploitasi oleh pihak berkuasa, yang tidak dapat membuat model penjagaan kesihatan yang efektif dan efisien dan berusaha memasang lubang dalam sistem rawatan perubatan yang ada untuk penduduk, sambil menarik beberapa contoh etika korporat abad pertengahan. Negara ini sebenarnya berusaha untuk menyokong mitos populis mengenai penjagaan kesihatan percuma dengan menggunakan pengetahuan, pengalaman dan kelayakan doktor secara paksa. Dan keganasan ini dinyatakan dalam kenyataan bahawa doktor terpaksa menyelesaikan masalah kewangannya dengan mengorbankan pesakit. Kami tidak akan membincangkan siapa yang menerima ganjaran ini dan sejauh mana (sebilangan orang membeli daging lebih murah, yang lain terkoyak antara BMW dan Mercedes), tetapi sistem yang ada bukan sahaja memaksa doktor yang jujur ​​dan layak untuk menerima ganjaran daripada pesakit (terima kata saya - sangat prosedur yang memalukan dan tidak menyenangkan), tetapi juga membuka peluang besar untuk semua jenis penjahat dan pengambil rasuah.

Sebagai kesimpulan, saya ingin memetik pakar oftalmologi terkenal Svyatoslav Fedorov: “Saya seorang doktor yang baik, kerana saya bebas, dan saya mempunyai 480 doktor percuma. Sumpah Hippocratic adalah fiksyen. Tetapi sebenarnya, ada kehidupan sebenar - anda perlu makan setiap hari, mempunyai pangsapuri, pakaian. Mereka berfikir bahawa kita adalah semacam malaikat terbang. Seorang malaikat menerima gaji 350 rubel? Kini terdapat satu setengah juta doktor seperti itu di Rusia. Satu setengah juta orang miskin dengan pendidikan tinggi, hamba intelektual. Menuntut agar ubat berfungsi dengan baik dalam keadaan ini tidak masuk akal! "

Dalam menyediakan bahan yang digunakan maklumat dari Wikipedia - ensiklopedia percuma

Sumpah Hippokratik

Teks sumpah Hippokratik (dengan komen)

Saya bersumpah oleh Apollo doktor, Asclepius, Hygia dan Panakea1 dan semua dewa dan dewi, menjadikan mereka sebagai saksi, untuk memenuhi dengan jujur, sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, sumpah dan komitmen bertulis berikut: untuk mempertimbangkan siapa yang mengajar saya seni perubatan bersama dengan ibu bapa saya, untuk berkongsi saya kekayaan dan, jika perlu, bantu dia dalam keperluannya; anggap keturunannya adalah saudara-saudaranya, dan inilah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, ajar mereka secara percuma dan tanpa kontrak; mengajarkan petunjuk, pelajaran lisan, dan segala yang lain dalam doktrin2 kepada anak-anaknya, anak-anak gurunya, dan murid-muridnya, yang terikat dengan kewajiban dan sumpah berdasarkan undang-undang perubatan, tetapi tidak kepada orang lain. Saya akan mengarahkan rejimen pesakit untuk manfaatnya sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, menahan diri dari melakukan bahaya dan ketidakadilan. Saya tidak akan memberikan ubat maut yang saya minta dan menunjukkan jalan untuk rancangan sedemikian; begitu juga, saya tidak akan menyerahkan pesalah pengguguran kepada mana-mana wanita. Saya akan menghabiskan hidup dan seni saya dengan murni dan sempurna. Saya tidak akan membuat bahagian bagi mereka yang menderita penyakit batu, menyerahkannya kepada orang yang terlibat dalam perkara ini3. Apa sahaja rumah yang saya masukkan, saya akan masuk ke sana untuk kebaikan pesakit, jauh dari segala perkara yang disengajakan, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba.
Sehingga semasa rawatan - dan juga tanpa rawatan - saya tidak melihat atau mendengar tentang kehidupan manusia dari sesuatu yang tidak semestinya diungkapkan, saya akan berdiam diri memikirkan perkara tersebut sebagai rahsia4. Saya, dengan penuh sumpah memenuhi sumpah, semoga saya diberi kebahagiaan dalam hidup dan dalam seni dan kemuliaan di antara semua orang untuk selama-lamanya; kepada orang yang melampaui batas dan memberikan sumpah palsu, biarkan yang sebaliknya berlaku 5.


1. Apollo dianggap pada era pasca-Mermer sebagai doktor para dewa. Asclepius, Ασκληπιός, Roman Aesculapius, Aesculapius, anak Apollo, dewa seni perubatan; Hygiea, Ύγεία dan Ύγίεια, anak perempuan Asclepius, dewi kesihatan (oleh itu kebersihan kita); dia digambarkan sebagai gadis berbunga dengan mangkuk dari mana seekor ular minum. Panakeia, Πανάκεια, penyembuh semua, anak perempuan Asclepius yang lain; oleh itu ubat mujarab, ubat untuk semua penyakit yang dicari oleh alkimia abad pertengahan.

2. Jenis pengajaran disenaraikan di sini. Arahan, παραaranι, praecepta, mungkin mengandungi peraturan umum tingkah laku dan profesi perubatan, berdasarkan buku Hippocratic dengan nama yang sama, yang diterbitkan dalam penerbitan ini. Pengajaran lisan, ακροασις, mungkin terdiri dari bacaan sistematik di pelbagai jabatan perubatan. Sekurang-kurangnya pada zaman Aristoteles, ceramah yang disebutnya diberikan kepada pendengar dan yang kemudian diterbitkan dalam bentuk yang diproses; misalnya, adalah Fiziknya. Φυσική ακρόασις. "Segala-galanya" mungkin merangkumi bahagian praktikal pengajaran di tepi katil atau meja operasi pesakit.

3. Ungkapan ini selalu menimbulkan kebingungan di kalangan pengulas mengapa doktor tidak seharusnya melakukan litotomi (λιθοτομία), operasi yang sudah lama diketahui oleh orang Mesir dan Yunani. Cara termudah, tentu saja, adalah dengan menjawab teks yang disetujui bahawa operasi ini dilakukan oleh pakar khas, seperti yang berlaku di Mesir dan Barat pada akhir Zaman Pertengahan; mungkin, mereka juga bersatu dalam organisasi khas dan memiliki rahsia pengeluaran, dan seorang doktor yang teratur tidak boleh mengganggu wilayah orang lain, di mana dia tidak dapat cukup kompeten tanpa kehilangan prestasinya. Tidak ada alasan untuk menganggap bahawa operasi ini, atau bahkan semua operasi pada umumnya, berada di bawah martabat doktor dan diberikan kepada kelas perubatan yang lebih rendah; Penyusunan Hippocrates cukup membantah perkara ini. Tetapi pada abad ke-17, Moreau (René de Moreau) menerjemahkan τε τεωω "Saya tidak akan mengebiri", kerana kata kerja ini mempunyai arti yang begitu penting, dan baru-baru ini versi ini dibela oleh Gomperz (Gomperz, Gr'echische Denker, Lpz)., 1893, I, 452). Dia menerjemahkan: "Saya tidak akan mengebiri bahkan mereka yang menderita penebalan batu (testis)." Versi ini, tentu saja, tidak mungkin dalam semua segi, dan dibantah oleh Hirschberg (Hirschberg, 1916, lihat Körner, 1. c., Hlm. 14).

4. Larangan doktor yang telah bersumpah untuk mengungkapkan rahsia orang lain, setelah melewati berabad-abad, telah berubah menjadi undang-undang dalam undang-undang Rusia dan Jerman yang menghukum pendedahan rahsia yang dengannya doktor berkenalan selama karier profesionalnya. Tetapi dengan sedikit pembacaan yang teliti menunjukkan bahawa dalam sumpah pertanyaan itu diajukan lebih luas: anda bahkan tidak dapat mendedahkan perkara yang menyakitkan yang dilihat atau didengar bukan hanya berkaitan dengan rawatan, tetapi juga tanpa itu. Seorang doktor yang terpandu dan teratur tidak boleh menjadi gosip jahat: ini akan merosakkan kepercayaan masyarakat bukan sahaja terhadapnya, tetapi juga seluruh syarikat..

5. Saya memberikan perbandingan "janji fakulti", yang pada masa lalu, setelah pembelaan disertasi yang memuaskan dan proklamasi disertasi oleh doktor, dibacakan kepadanya oleh dekan fakulti dan yang ditandatangani oleh doktor baru. Ia juga dicetak di bahagian belakang diploma. "Menerima dengan penghargaan yang mendalam hak-hak ilmiah seorang doktor yang diberikan kepada saya oleh sains dan memahami betapa pentingnya tugas yang diberikan kepada saya oleh gelaran ini, saya membuat janji sepanjang hidup saya untuk tidak mengaburkan kehormatan harta pusaka yang saya sertai sekarang. Saya berjanji pada setiap masa untuk membantu, menurut pemahaman terbaik saya, menggunakan kelonggaran saya untuk orang yang menderita, untuk menyimpan kerahsiaan rahsia keluarga yang dipercayakan kepada saya dan tidak menggunakan keyakinan yang ada dalam diri saya untuk kejahatan. Saya berjanji untuk terus belajar sains perubatan dan memberi sumbangan dengan segala cara untuk kesejahteraannya, memberitahu dunia terpelajar segala yang akan saya temui. Saya berjanji tidak akan terlibat dalam penyediaan dan penjualan cara rahsia. Saya berjanji untuk berlaku adil kepada rakan-rakan doktor dan tidak menyinggung perasaan mereka; namun, jika manfaat pesakit memerlukannya, katakan yang sebenarnya dan tanpa kemunafikan. Dalam kes-kes penting, saya berjanji untuk menggunakan nasihat doktor yang lebih berpengetahuan dan berpengalaman daripada saya; apabila saya sendiri akan dipanggil ke persidangan, saya akan memberi keadilan atas kebaikan dan usaha mereka ”.

Dalam janji yang diberikan, 3 bahagian dapat dibezakan, masing-masing mempunyai koleksi sumber Hippocrates sendiri. Dari jumlah tersebut, yang pertama, yang menjadikan pesakit sebagai subjeknya, secara langsung bersebelahan dengan "Sumpah". Yang kedua - mengenai rahsia perubatan dan cara rahsia - adalah gema perjuangan yang dilakukan oleh doktor Yunani pada abad ke-5 dipimpin dengan semua jenis puak. Khususnya, ungkapan: ". memberitahu dunia terpelajar segala yang saya ungkapkan "adalah menceritakan semula ungkapan:" mereka memberikan maklumat umum segala sesuatu yang mereka terima dari sains, "yang mencirikan doktor yang bijak dalam buku" On Decent Behavior, "ch. 3. Dan, akhirnya, bahagian ketiga mengenai sikap doktor terhadap rakan sekerja dan berunding dengan teliti menyampaikan apa yang dapat dibaca dalam "Arahan", bab. 8.

Sebagai perbandingan, saya akan memetik sumpah moden doktor Rusia:

"Menerima pangkat doktor yang tinggi dan memulakan kerjaya profesional, saya bersumpah:
dengan jujur ​​memenuhi tugas perubatan anda, menumpukan pengetahuan dan kemahiran anda untuk pencegahan dan rawatan penyakit, pemeliharaan dan pengukuhan kesihatan manusia;
sentiasa bersedia memberikan rawatan perubatan, menjaga kerahsiaan perubatan, merawat pesakit dengan berhati-hati dan berhati-hati, bertindak secara eksklusif demi kepentingannya tanpa mengira jantina, bangsa, kewarganegaraan, bahasa, asal, harta dan kedudukan rasmi, tempat kediaman, agama, kepercayaan, pertalian kepada persatuan awam, serta keadaan lain;
menunjukkan penghormatan tertinggi terhadap kehidupan manusia, tidak pernah menggunakan pelaksanaan euthanasia;
untuk menjaga rasa terima kasih dan rasa hormat kepada guru mereka, untuk menuntut dan berlaku adil kepada pelajar mereka, untuk mempromosikan pertumbuhan profesional mereka;
bersikap ramah kepada rakan sekerja, berbincanglah dengan mereka untuk mendapatkan pertolongan dan nasihat sekiranya kepentingan pesakit memerlukannya, dan jangan sesekali menolak untuk menolong rakan sekerja dan menasihati diri sendiri;
sentiasa meningkatkan kemahiran profesional mereka, melindungi dan mengembangkan tradisi perubatan mulia. "

TIDAK DITULIS KEPADA APA YANG ANDA BOLEH BUAT KAKI ANDA TENTANG DOKTOR.

Sumpah Hippocrates, atau tentang sakit

Larisa Rakitina mengenai tanggungjawab pekerja perubatan

Larisa Rakitina (St. Petersburg)

Selama 13 tahun - pakar bedah di hospital, kemudian klinik, kini doktor pakar syarikat insurans

Saya bersumpah dengan Hygiea dan Panakea

Terdapat sedikit doktor yang tidak pernah dicela oleh pesakit dengan sumpah Hippokratik. Ungkapan ini telah lama menjadi cap, sementara hampir tidak ada yang tahu apa yang sebenarnya diturunkan oleh Hippocrates. Teks kanonik sumpah terkenal ditulis pada abad ke-5. SM eh.

"Saya bersumpah oleh Apollo doktor, Asclepius, Hygiea dan Panakea dan semua dewa dan dewi, menjadikan mereka sebagai saksi, dengan jujur, menurut kekuatan dan fikiran saya, sumpah dan komitmen bertulis berikut: untuk mempertimbangkan untuk mengajar saya seni perubatan bersama dengan ibu bapa saya, untuk berkongsi dengan dia dengan kekayaannya dan, jika perlu, untuk membantunya dalam keperluannya; anggap keturunannya adalah saudara-saudaranya, dan inilah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, ajar mereka secara percuma dan tanpa kontrak; untuk mengajar arahan, pelajaran lisan dan segala yang lain dalam doktrin kepada anak-anaknya, anak-anak guru dan pelajarnya, yang terikat dengan kewajiban dan sumpah di bawah undang-undang perubatan, tetapi tidak kepada orang lain.

Saya mengarahkan rejimen pesakit untuk mendapatkan manfaat mereka sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, menahan diri dari melakukan bahaya dan ketidakadilan. Saya tidak akan memberikan ubat maut yang saya minta dan menunjukkan jalan untuk rancangan sedemikian; begitu juga, saya tidak akan menyerahkan pesisir pengguguran kepada mana-mana wanita. Saya akan menghabiskan hidup dan seni saya dengan murni dan sempurna. Saya tidak akan membuat bahagian untuk mereka yang menderita penyakit batu, menyerahkannya kepada orang-orang yang terlibat dalam masalah ini. Apa sahaja rumah yang saya masuki, saya akan masuk ke sana untuk kebaikan pesakit, jauh dari semua niat, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba.

Apa pun semasa rawatan - dan juga tanpa rawatan - saya tidak melihat atau mendengar tentang kehidupan manusia dari sesuatu yang tidak semestinya boleh didedahkan, saya akan berdiam diri kerana menganggap perkara itu sebagai rahsia. Bagi saya, tanpa sumpah menepati sumpah, semoga kebahagiaan diberikan kepada saya dalam kehidupan dan seni, dan kemuliaan ada pada semua orang untuk selama-lamanya, tetapi dia yang melampaui batas dan memberi sumpah palsu mungkin sebaliknya berlaku kepada ini ”.

Mari kita analisa dokumen ini, mengetepikan momen kuno - rujukan kepada dewa dan hamba dan penolakan pemotongan batu (dipercayai bahawa Hippocrates berasal dari dewa perubatan Asclepius, dan kemudian pakar bedah itu tergolong dalam profesion lain, kerana mereka bukan Asclepiates). Teks sumpah mengatur hubungan "dokter - guru dan rakan sekerja", "doktor - pesakit", "doktor - orang lain", serta sistem ganjaran dan hukuman. Apa yang paling diberi perhatian?

Hampir sepertiga teks dikhaskan untuk hubungan antara guru dan pelajar. Hormat, bantuan material dan pendidikan percuma - hanya untuk mereka sendiri. Mempromosikan pengetahuan perubatan jelas tidak dialu-alukan. Amalan perubatan ditakrifkan sebagai perniagaan di mana orang asing tidak boleh dibenarkan. Rahsia seni perubatan harus dilindungi - persaingan wujud di Yunani kuno. Dua kali lebih sedikit kata diberikan untuk proses penyembuhan yang sebenarnya, di tempat ketiga adalah pemeliharaan rahsia perubatan.

Pada pendapat saya, keutamaan doktor Yunani kuno adalah jelas. Dalam teks Sumpah tidak ada kata yang doktor "berhutang" segalanya dan semua orang, tanpa mengira syarat dan imbuhan. Walaupun begitu, warga ruang pasca-Soviet sangat yakin bahawa doktor, yang membuat sumpah terkenal, mendaftar hingga akhir zamannya untuk memberikan dirinya sepenuhnya untuk menyelamatkan nyawa, tanpa menuntut balasan apa-apa. Dan tidak hairanlah - pemahaman asli tentang intipati Sumpah Hippokratik telah diperkenalkan ke dalam kesedaran kolektif selama bertahun-tahun.

Masa Soviet

Selama berabad-abad, teks sumpah telah ditulis ulang berkali-kali, menyesuaikan diri dengan perubahan dalam masyarakat. Di USSR, sumpah Hippocrates, melalui saringan ideologi yang kuat, diubah menjadi Sumpah doktor Soviet, yang diwajibkan:

 • menumpukan semua pengetahuan dan kekuatan untuk perlindungan dan peningkatan kesihatan manusia, rawatan dan pencegahan penyakit, bekerja dengan niat baik di mana ia diperlukan oleh kepentingan masyarakat;
 • sentiasa bersedia memberikan rawatan perubatan, merawat pesakit dengan berhati-hati dan berhati-hati, menjaga kerahsiaan perubatan;
 • melindungi dan mengembangkan tradisi mulia perubatan domestik, berpandukan prinsip moral komunis dalam semua tindakannya;
 • Menyedari bahaya yang ditimbulkan oleh senjata nuklear kepada manusia, tanpa kenal lelah berjuang untuk perdamaian, untuk mencegah perang nuklear;
 • selalu ingat dengan panggilan tinggi doktor Soviet, tanggungjawab kepada rakyat dan negara Soviet.

Perbandingan kod Yunani kuno dan Soviet membawa kepada idea bahawa doktor Ancient Hellas jelas hidup lebih baik daripada penerus karya mereka di negara sosialisme yang berjaya. Sumpah doktor Soviet menggambarkan gambaran ideal malaikat yang tidak mementingkan diri sendiri yang selalu bersedia, selalu berkewajiban, tidak memerlukan apa-apa untuk ini, dan bahkan berjuang untuk perdamaian di seluruh dunia tanpa gangguan dari pengeluaran. Pengertian seni perubatan sebagai nilai yang harus dilestarikan dan dilindungi tidak diendahkan, dan tidak ada nuansa dari teks aslinya "merawat sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya. Menurut Sumpah Hippokratik, niat doktor ditentukan setelah ungkapan "Tidak kira rumah apa yang saya masukkan...", iaitu tanggungjawab bermula setelah keputusan doktor untuk merawat pesakit. Dalam pengertian filistin moden, doktor harus segera menyelamatkannya, tidak kira siapa yang akan memanggilnya bila. Yang sebenarnya dapat dilihat dalam kewajipan doktor Soviet. Ini diketahui dari praktik: setelah menemui jiran doktor di meja kereta api atau di petak, mereka segera mula menyatakan masalah perubatan mereka dan meminta nasihat dan cadangan. Dan atas sebab-sebab tertentu tidak ada yang meminta paip untuk segera berjalan untuk membersihkan paip yang tersumbat.

Di samping itu, teks sumpah asli menarik hati nurani dan idea mereka sendiri tentang kebaikan dan kejahatan, dan sumpah doktor Soviet dengan tegas mengingatkan tanggungjawab kepada Rakyat dan negara Soviet jika doktor memutuskan untuk mengelak. Secara adil, saya perhatikan bahawa bukan tradisi Soviet, melainkan tradisi nasional, untuk mewajibkan doktor menjalani hukuman pada bila-bila masa hidupnya.

Variasi lain

Janji fakulti doktor Rusia, yang diberikan oleh lulusan fakulti perubatan di Rusia hingga tahun 1917, juga menyebut kesediaan pertempuran sepanjang masa. Tetapi di sana dibenarkan untuk menolong "menurut pemahaman saya yang terbaik", tanpa perintah luar:

"Saya berjanji setiap saat untuk membantu, menurut pemahaman terbaik saya, menggunakan kelonggaran saya untuk orang yang menderita, untuk menyimpan kerahsiaan rahsia [keluarga] perubatan yang dipercayakan kepada saya dan tidak menggunakan keyakinan yang ada dalam diri saya".

Sejak awal tahun 90an, ketika sumpah doktor Soviet sudah usang kerana tidak relevannya konsep "Soviet", lulusan sekolah perubatan mengambil Sumpah doktor Rusia. Teksnya hampir sama dengan Sumpah Hippokratik. Pada tahun-tahun ketidaktentuan yang kabur, nampaknya diputuskan bahawa yang baru adalah yang lama dilupakan. Komponen ideologi menekankan kewajiban untuk memberikan bantuan perubatan kepada semua orang, tanpa mengira kekayaan, kewarganegaraan, agama dan kepercayaan - "bahkan kepada musuh".

Pada akhir 90-an, kehidupan sedikit berubah. Ia mengambil kod etika yang selaras dengan realiti era baru, dan pada tahun 1999, Sumpah Doktor, yang kini berkuat kuasa, disetujui. Selama lebih dari sepuluh tahun, doktor yang menjalankan aktiviti profesional telah bersumpah:

 • dengan jujur ​​memenuhi tugas perubatan anda;
 • menumpukan pengetahuan dan kemahiran mereka untuk pencegahan dan rawatan penyakit, pemeliharaan dan pengukuhan kesihatan manusia;
 • sentiasa bersedia memberikan rawatan perubatan;
 • menjaga kerahsiaan perubatan;
 • berhati-hati dan berhati-hati merawat pesakit;
 • bertindak secara eksklusif untuk kepentingannya, tanpa mengira jantina, bangsa, kewarganegaraan, bahasa, asal, harta dan kedudukan rasmi, tempat kediaman, agama, kepercayaan, keanggotaan dalam persatuan awam, atau keadaan lain;
 • menunjukkan penghormatan tertinggi terhadap kehidupan manusia, tidak pernah menggunakan pelaksanaan euthanasia;
 • menjaga rasa syukur dan menghormati guru mereka;
 • untuk menuntut dan bersikap adil terhadap pelajar mereka, untuk menyumbang kepada pertumbuhan profesional mereka;
 • sentiasa meningkatkan kemahiran profesional anda;
 • melindungi dan mengembangkan tradisi perubatan mulia.

Doktor kerana melanggar sumpah doktor bertanggungjawab di bawah undang-undang Persekutuan Rusia.

Seperti yang dapat dilihat dari teks sumpah, tajuk "kita memperlakukan, walaupun..." diperluas dan ditambah. Sekarang perhatian juga diberikan kepada jantina, bangsa, bahasa, kedudukan rasmi dan keanggotaan dalam persatuan awam - di mana sekarang ini tanpa kebenaran politik. Selebihnya - di hadapan kita pada dasarnya adalah Sumpah doktor Soviet yang sama, dengan pengecualian mengenai moraliti komunis dan perang nuklear. Dan semua yang dinyatakan mengenai sumpah zaman Soviet juga berlaku untuk dokumen ini. Tidak ada pergeseran dalam memahami tempat doktor dalam masyarakat - kumpulan prinsip etika masih tidak beretika di tempat pertama berkaitan dengan subjeknya.

Fasal liabiliti kelihatan lebih parah daripada dalam sumpah doktor Soviet: kini tanggungjawab itu telah diperuntukkan oleh undang-undang. Tetapi bagaimana seseorang dapat dipertanggungjawabkan kerana melanggar piawaian etika yang dirumuskan secara samar-samar? Bagaimana cara mengukur rasa bersalah doktor jika dia mengabaikan “pengembangan tradisi”? Doktor, seperti mana-mana pekerja, mesti dengan teliti memenuhi tugas fungsinya bukan kerana mereka telah bersumpah, tetapi kerana itu adalah tugas mereka. Dan jika jenayah dilakukan - ada Kanun Jenayah yang secara jelas menentukan ukuran hukuman. Lebih dari 20 artikel Kanun Jenayah Persekutuan Rusia menetapkan tanggungjawab jenayah kakitangan perubatan untuk jenayah profesional, termasuk kegagalan memberikan bantuan kepada pesakit (Artikel 124 Kanun Jenayah Persekutuan Rusia).

Sudah tentu, perumusan kod moral doktor itu melayani kepentingan pihak berkuasa. Melanjutkannya, negara tidak perlu terlalu tegang: para doktor bersumpah, mereka bertanggung jawab atas segalanya. Dan inilah persefahaman mengenai situasi oleh orang-orang yang kita lihat setiap hari. Di satu pihak, hak warganegara untuk mendapatkan rawatan perubatan berkualiti tinggi dinyatakan dalam masyarakat kita. Sebaliknya, pada hakikatnya negara tidak dapat memberikan bantuan tersebut, tetapi tidak mahu mengaku bersalah. Itulah sebabnya dasar dijalankan terhadap doktor dan pesakit - media dipenuhi dengan artikel buta huruf mengenai doktor perosak, dan kaedah rawatan charlatan diiklankan. Mereka menjelaskan kepada orang-orang dengan segala cara bahawa doktor kubur harus disalahkan atas masalah mereka, yang memandang rendah Sumpah Hippokratik dan dengan berani menuntut wang dan hubungan manusia untuk pekerjaan mereka.

Di samping itu, pemahaman mitos yang ada pada intipati Sumpah Hippokratik bermanfaat bagi penduduk di tahap bawah sedar, sehingga boleh dikatakan. Proses mendapatkan perkhidmatan perubatan sama sekali tidak berkaitan dengan kesenangan. Dan adalah perkara biasa bagi orang yang menderita untuk mencari orang yang bersalah. Doktor tidak dapat menyembuhkan - walaupun ada alasan objektif untuk ini - itu bermakna mereka bersalah dan melanggar sumpah mereka. Warganegara kita tidak memahami bahawa pada tahap sekarang, seorang doktor sahaja yang tidak banyak membantu: perlu menggunakan keseluruhan mekanisme perubatan moden: peralatan, keadaan, ubat-ubatan. Dan tidak ada sifat peribadi doktor yang dapat mengubahnya.

Pengertian bahawa ubat bebas telah diserap selama beberapa dekad oleh rakan-rakan kita dengan susu ibu. Dan apa yang boleh menjadi nilai fakta bahawa ia tidak berharga? Dari sinilah timbulnya persepsi kesihatan seseorang, pertama sekali, sebagai perhatian doktor. Dia bersumpah, dia mesti menyembuhkan. Mana-mana pesakit - termasuk pesakit yang diabaikan yang tidak memenuhi janji dan cadangan.

Oleh itu, kita memahami bahawa teks dan makna sumpah doktor moden pada asasnya berbeza dengan sumpah kuno. Sebenarnya, Sumpah Hippokratik adalah kod kehormatan intra-kedai yang menetapkan peraturan tingkah laku dalam kasta. Tidak ada petunjuk bahawa doktor wajib menyembuhkan pesakit mana pun. Serta hakikat bahawa dia, pada dasarnya, harus menghadapinya. Sekiranya anda sudah melakukan rawatan - gunakan semua kemampuan anda, jangan merosakkan dengan sengaja. Tetapi doktor berhak untuk tidak melakukan rawatan.

Pada pendapat saya, adalah baik untuk meletakkan teks Sumpah Hippocrates di papan maklumat di institusi perubatan sehingga ada yang dapat membacanya dan mengetahui sendiri bahawa doktor tidak boleh membuat janji temu semasa rehatnya, kerana barisannya besar.

Barat Timur

Dan berapa banyak Sumpah Hippokratik sesuai dengan keadaan di negara-negara Barat? Sebilangan perkara itu bertentangan dengan keadaan sebenar. Di Belgium, Belanda dan beberapa negara AS, euthanasia dibenarkan secara sah, dan tidak ada larangan pengguguran di kebanyakan negeri. Bantuan Perubatan kepada Pengganas dan Pengganas Berpotensi di Amerika Syarikat Tidak Sah dan Jenayah.

Kerana perbezaan yang nyata dengan realiti moden, sumpah Hippocratic dinyatakan usang, dan pada tahun 2002, organisasi perubatan Amerika dan Eropah yang berwibawa mengembangkan Piagam Profesionalisme Perubatan, yang kelihatan sangat verbose dan tidak terlalu spesifik. Prinsip utamanya: hak eksklusif pesakit untuk membuat keputusan akhir, kesedaran penuh pesakit wajib mengenai semua masalah, termasuk kesilapan perubatan, akses yang sama terhadap rawatan mengikut standard semasa untuk semua pesakit. Dari Sumpah Hippokratik, ketentuan mengenai kerahsiaan perubatan, tidak dapat diterima gangguan seksual dan penggunaan kedudukan rasmi untuk tujuan peribadi telah dipelihara. Keperluan untuk memelihara, mengembangkan, memperdalam dan memperbaiki disorot secara terperinci..

Aspek yang baru dan menarik (sekarang relevan untuk negara kita) - doktor harus "mengenali dan menyampaikan kepada konflik kepentingan umum yang timbul dalam aktiviti profesionalnya". Kami bercakap mengenai hubungan dengan struktur komersial - industri farmaseutikal, syarikat insurans, pengeluar peralatan perubatan. Saya rasa jelas apa yang dimaksudkan.

Saya perhatikan bahawa landasan dan pengetahuan pejabat editorial nasional - peringatan tentang kewaspadaan berterusan doktor - hilang. Mentaliti Barat menunjukkan bahawa ubat untuk doktor adalah karya, bukan makna dan satu-satunya pemenuhan hidup.

Ringkasan

Sumpah dan sumpah - konsepnya sebahagian besarnya ritual. Humanisme profesion perubatan bukanlah akibat dari rasa takut akan tanggungjawab untuk melanggar sumpah Hippokratik. Sebaliknya, mereka yang memilih perubatan dengan panggilan, pada awalnya ada sikap dan panduan moral yang sesuai. Prinsip etika profesional terus dibentuk dalam proses latihan di institut dan semasa memperoleh pengalaman perubatan. Setiap doktor bersumpah untuk dirinya sendiri, dan hanya dia yang mengetahui intinya.

Terdapat kesilapan? Pilih teks dan tekan Ctrl + Enter.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes