Mengapa meter menunjukkan hasil yang berbeza dan boleh salah?

Pengukuran kerap jumlah glukosa dalam darah adalah salah satu syarat utama untuk rawatan diabetes. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pengambilan insulin yang diperlukan tepat pada masanya membolehkan pesakit menjaga kesejahteraan tubuh dan berfungsi normal pada tahap yang betul..

Di rumah, glukometer digunakan untuk memeriksa jumlah gula dalam plasma darah. Selalunya, pesakit diabetes mellitus tertanya-tanya adakah glukometer dapat menunjukkan gula di dalam badan dengan tidak betul.?

Dalam beberapa kes, penggunaan peranti tidak memungkinkan untuk memperoleh data yang boleh dipercayai mengenai jumlah karbohidrat dalam darah. Mengapa meter menunjukkan hasil yang berbeza? Kesalahan sedemikian dalam pengoperasian peranti mudah alih boleh dikaitkan dengan sebilangan besar faktor, di antaranya terdapat kedua-dua ciri teknikal peranti dan kesalahan dalam operasi mereka oleh pesakit semasa pengukuran.

Bolehkah saya mempercayai meter?

Walaupun terdapat banyak model yang beragam, prinsip penggunaannya tidak berubah. Agar alat sentiasa melakukan pengukuran yang betul dan memberikan hasil yang dapat dipercayai, pesakit harus mematuhi beberapa peraturan penggunaan alat ini..

Meter mesti disimpan mengikut kehendak arahan operasi. Peranti disimpan jauh dari tempat dengan kelembapan tinggi. Di samping itu, peranti mesti dilindungi sepenuhnya dari pendedahan kepada suhu tinggi dan rendah..

Bahan habis pakai khas dalam bentuk jalur uji harus disimpan dengan tepat. Rata-rata, jangka hayat jalur tersebut tidak melebihi tiga bulan setelah membuka bungkusan.

Sebelum prosedur pengukuran, anda perlu mencuci tangan dengan teliti, merawat tempat pengambilan darah sebelum prosedur dan selepas itu dengan alkohol. Jarum untuk tusukan kulit hanya boleh digunakan sekali pakai.

Untuk mengambil biomaterial, anda harus memilih hujung jari atau kawasan kulit di lengan bawah. Gula plasma dipantau pada waktu perut kosong pada waktu pagi..

Untuk persoalan sama ada meter boleh salah, jawapannya adalah ya, yang paling sering dikaitkan dengan kesalahan yang dibuat semasa analisis. Hampir semua kesalahan dapat dibahagikan kepada dua kumpulan besar:

 • kesilapan pengguna;
 • kesilapan perubatan.

Kesalahan pengguna adalah pelanggaran dalam teknologi penggunaan alat dan barang habis pakai, dan kesalahan perubatan adalah terjadinya keadaan dan perubahan tubuh yang khas semasa pengukuran.

Kesalahan utama pengguna

Seberapa tepat glukometer itu bergantung pada bagaimana jalur ujian yang dirancang untuk kerja mereka dikendalikan..

Yang terakhir adalah peranti mikro yang sangat kompleks dan sangat rentan. Pengendalian mereka yang tidak betul menyebabkan fakta bahawa glukometer menunjukkan hasil yang berbeza.

Pelanggaran peraturan penyimpanan menyebabkan perubahan parameter fisiko-kimia di kawasan lokasi reagen, yang menyebabkan penyimpangan hasil.

Sebelum membuka pembungkusan dengan jalur habis, anda harus mengkaji dengan teliti arahan yang dilampirkan kepadanya dan melakukan penyimpanan sesuai dengan keperluannya.

Kesalahan pengguna yang paling biasa adalah seperti berikut:

 1. Pelanggaran dalam penyimpanan jalur ujian, membawanya pada suhu yang terlalu rendah atau tinggi, yang menyebabkan kerosakannya, akibatnya menjadi mustahil untuk menentukan indikator yang boleh dipercayai. Penggunaan bahan habis pakai tersebut membawa kepada fakta bahawa meter boleh meremehkan atau melebih-lebihkan hasil analisis.
 2. Kesalahan lain ialah menyimpan helai di dalam botol yang longgar.
 3. Hasil yang tidak boleh dipercayai dapat ditentukan oleh peranti semasa menggunakan jalur ujian dengan tempoh penyimpanan yang telah habis.

Hasil yang tidak betul dapat didahului oleh pelanggaran peraturan untuk mengendalikan alat elektronik. Penyebab kerosakan yang paling biasa adalah pencemaran peranti. Peranti tidak ketat, yang memprovokasi penembusan habuk dan bahan pencemar lain ke dalamnya. Di samping itu, jika peranti ditangani dengan tidak betul, kerosakan mekanikal boleh berlaku..

Untuk mengelakkan kerosakan pada peranti, ia harus disimpan di dalam kotak khas, untuk tujuan ini, yang disertakan dengan meter.

Kesalahan perubatan utama

Kesalahan perubatan berlaku semasa pengukuran tanpa mengambil kira keadaan badan yang khas, dan juga jika analisis dilakukan tanpa mengambil kira perubahan dalam badan. Kesalahan yang paling biasa dari kumpulan ini adalah pengukuran tanpa mengambil kira perubahan dalam hematokrit dan komposisi kimia darah.

Kesalahan dalam pengoperasian alat juga timbul jika, selama periode pengukuran kadar gula, pasien mengambil beberapa ubat.

Komposisi darah merangkumi plasma dan unsur-unsur berbentuk yang digantung di dalamnya. Untuk analisis, darah kapilari digunakan. Reagen berinteraksi dengan glukosa dalam plasma, dan mereka tidak dapat meresap ke dalam sel darah merah. Pada masa yang sama, sel-sel darah merah dapat menyerap sejumlah glukosa, yang membawa kepada terlalu rendahnya petunjuk akhir.

Meter ditala dan dikalibrasi untuk mengambil kira jumlah sel darah merah ini. Sekiranya hematokrit berubah, maka tahap penyerapan glukosa oleh sel darah merah juga berubah, dan ini mempengaruhi ketepatan hasil pengukuran.

Perubahan komposisi kimia darah terdiri daripada jenuh dengan oksigen atau karbon dioksida, trigliserida dan urea. Semua komponen ini, apabila kandungannya menyimpang dari norma, mempunyai kesan yang signifikan terhadap ketepatan peranti..

Di samping itu, penyahhidratan adalah faktor penting dalam kadar glukosa dalam badan. Kesan perubatan pada penunjuk gula darah adalah mengubah kepekatan glukosa dalam darah di bawah pengaruh ubat-ubatan seperti:

 • Parasetamol;
 • Dopamin;
 • Asid asetilsalisilat dan sebilangan yang lain.

Selain itu, kebolehpercayaan hasil yang diperoleh semasa prosedur dipengaruhi oleh perkembangan ketoasidosis di dalam badan.

Cara memilih glukometer untuk pengukuran?

Model glukometer yang paling biasa dan popular adalah model yang dihasilkan oleh pengeluar dari Amerika Syarikat dan Jerman. Model pengeluar ini lulus banyak ujian untuk ketepatan menentukan parameter, sehingga pembacaan peranti ini dapat dipercaya.

Pakar mengesyorkan memeriksa sebarang model peranti setiap 2-3 minggu sekali, tanpa menunggu alasan khas untuk meragukan kesaksiannya.

Pemeriksaan peranti yang tidak dijadualkan harus dilakukan jika alat itu jatuh dari ketinggian atau jika kelembapan telah memasuki peranti. Anda juga harus memeriksa ketepatan pengukuran jika pembungkusan dengan jalur ujian telah lama dicetak..

Dilihat oleh kebanyakan ulasan, model glukometer berikut paling popular dan dipercayai oleh pesakit diabetes mellitus:

 1. BIONIME Rightest GM 550 - tidak ada yang berlebihan dalam peranti, sangat mudah dikendalikan. Kesederhanaannya menarik perhatian pengguna..
 2. One Touch Ultra Easy - peranti mudah alih, mempunyai jisim hanya 35 g. Peranti ini mempunyai ketepatan dan kemudahan penggunaan yang melampau. Untuk pengambilan sampel darah, anda boleh menggunakan bukan sahaja jari, tetapi juga kawasan alternatif badan. Meter mempunyai jaminan tanpa had dari pengeluar.
 3. Accu chek Aktiv - kebolehpercayaan peranti ini diuji mengikut masa dan kemampuan harga membolehkan anda membelinya untuk hampir setiap pesakit diabetes. Hasil pengukuran muncul secara harfiah setelah 5 saat pada paparan instrumen. Peranti ini mempunyai memori untuk 350 ukuran, yang membolehkan anda mengawal gula darah secara dinamik.

Glukometer adalah alat yang paling penting dalam rawatan diabetes mellitus. Untuk ketepatan dan ketepatan pengukuran, perlu bukan sahaja mengendalikan peranti dengan betul dan menyimpan jalur ujian yang boleh digunakan sesuai dengan arahan, tetapi juga untuk memeriksa bateri peranti secara berkala. Ini disebabkan oleh fakta bahawa apabila bateri mulai habis, peranti mungkin memberikan hasil yang salah.

Untuk mengesahkan ketepatan glukometer, disarankan agar pengambilan sampel makmal dilakukan secara berkala untuk menganalisis jumlah gula dalam plasma darah.

Meter tidak menyala

Natalya, hai! Kami sangat menyesal kerana anda menghadapi situasi ini..
Kami mengesyorkan agar anda menghubungi pusat servis http://www.eltaltd.ru/service/ di alamat: st. Gaidara, 2. Makanan sihat, tel. +7 (8332) 23-29-68; st. Surikova, 5. Makanan sihat, tel. +7 (8332) 54-00-88.

Di sana anda boleh mengganti meter yang rosak.

Nikolay, selamat petang! Kesalahan E ditunjukkan apabila tidak ada penurunan darah yang cukup untuk mengukur, atau anda telah menggunakan setetes darah ke jalur. Adalah perlu untuk mengulangi pengukuran, menahan tepi jalur dalam setetes darah hingga hitung mundur, iaitu sehingga nombor 7, 6, 5 muncul.

Sekiranya selepas kesalahan di atas berlaku, sila hubungi pusat perkhidmatan di bandar anda di:
Mira Blvd. 10, Pusat Diabetes. Volga LLC, tel. +7 (831) 246-14-76
st. Genkina, 18/12, Doktor MILIMOL, tel. +7 (831) 278-44-60

Di sana anda akan dapat menguji meter anda dan, sekiranya berlaku kerosakan, tukar dengan yang baru.
Sekiranya anda memerlukan maklumat tambahan, anda boleh memberikan nombor telefon kenalan anda dalam mesej peribadi. Kami akan menghubungi anda dan menjawab semua soalan anda..

Meter tidak menyala

Bukan hanya dengan 7.
Penting untuk melewati hemoglobin glikasi dan melihat% gula selama 3 bulan terakhir.
Tahap insulin dan nisbahnya dengan gula puasa - dikira dengan formula.
Sekiranya perlu - ujian beban.
Beberapa sumber menulis mengenai fruktosamin.

Z.Y. Saya seorang lagi yang tidak dikenali. Dia sendiri lulus ujian pada hari yang lain, gula 6.9 - mendakan. Insulin dan nisbahnya normal, hemoglobin glikasi juga. Dengan banyak beban, saya memutuskan untuk tidak mengambilnya - diet dan ramuan, dan kemudian kita akan lihat.

Anda melakukan semuanya dengan betul. Gula darah berubah setiap minit.
Kerana insulin dan hormon kontra-insulin dilepaskan setiap minit.

Nah, ditambah dengan kesalahan meter - ini adalah perkara biasa.

Perkara lain ialah semasa perut kosong anda menangkap 6.9 dan 6.5 - itu sedikit banyak.

Adakah anda sekurang-kurangnya membaca beberapa jenis sastera atau sesuatu.
Anda mempunyai nombor normal! Ya, gula darah berubah seperti ini. Sejuk tidak ada kaitan dengannya.

Selepas makan mestilah hingga 7.8.
Semasa perut kosong dan antara waktu makan - sekarang hingga 6.2, saya rasa saya tidak ingat dengan tepat.
Tetapi! Ia ditentukan di makmal..
Glukometer tidak bertujuan untuk diagnosis diabetes.
Mereka diperlukan untuk pemantauan gula secara dinamik..
Biasanya, setiap meter mempunyai ketepatan + -20%. Ini harus ditulis dalam arahan mereka.

Kerosakan meter glukosa darah

Glukometer pemeriksaan Accu - jenis, perbezaan

 • Jenis glukometer Accu-Chek, perbezaannya
 • Ciri teknikal dan penerangan glukometer
 • Cara menggunakan meter Accu-Chek?
 • Cara memeriksa ketepatan meter?

Selama bertahun-tahun berjuang dengan tidak berjaya dengan DIABETES?

Ketua Institut: “Anda akan kagum betapa mudahnya menyembuhkan diabetes dengan mengambil setiap hari.

Di pasaran untuk sistem gula darah dan kawalan diabetes, jenama Accu-Chek memiliki salah satu kedudukan terkemuka. Dia harus melakukan penelitian selama bertahun-tahun di bidang ini dan pembuatan produk berkualiti yang mapan. Ahli endokrinologi di seluruh dunia mengesyorkan Accu-Chek kepada pesakit mereka, bergantung pada ketepatan indikasi mereka dan kemudahan penggunaannya dalam kehidupan seharian..

Jenis glukometer Accu-Chek, perbezaannya

Glukometer Accu-Chek dihasilkan oleh syarikat Switzerland, Roche, yang ditubuhkan pada tahun 1896, yang segera memilih fokus utama kegiatannya pada diagnostik dan ubat-ubatan dari semua jenis. Hari ini, Roche adalah sekumpulan syarikat yang terletak di seluruh dunia, yang anggaran dan jumlah pengeluaran menjadikan mereka peneraju industri. Salah satu aktiviti yang menjadi perhatian adalah sebilangan besar alat pemantauan diri untuk orang yang menderita diabetes, yang merangkumi produk berikut:

 • glukometer;
 • jalur ujian;
 • alat untuk menusuk kulit;
 • lancet;
 • perisian;
 • pam insulin dan set infusi.

Sebagai jenama di mana Roche mempromosikan glukometernya, nama Accu-Chek dipilih, yang telah dikenali dan dihormati secara universal di kalangan doktor dan pesakit. Hari ini, jenama ini menawarkan kepada pelanggan empat model utama peranti mereka:

 • Persembahan;
 • Performa Nano;
 • Aset;
 • Mudah alih.

Walaupun terdapat perbezaan dalam reka bentuk, fungsi dan kos, semua meter ini dibezakan dengan ketepatan tinggi, operasi yang boleh dipercayai dan antara muka yang intuitif walaupun untuk pesakit tua.

Sebagai contoh, meter glukosa darah Accu-Chek Asset telah dihasilkan selama kira-kira 20 tahun, mengalami sedikit peningkatan dari semasa ke semasa, yang menjadikannya alat serupa yang paling popular di dunia (lebih dari 20 juta glukometer terjual di lebih daripada 100 negara di dunia). Glukometer Accu-Chek Performa Nano, pada gilirannya, mempunyai ukuran kecil dan reka bentuk moden yang menarik, sebab itulah ia lebih disukai oleh pesakit muda yang sering berada di luar rumah. Dimensi kecil membolehkan anda membawa meter ke dalam beg tangan atau beg bimbit.

Glukometer Accu-Chek Mobile sememangnya menjadi pelopor pasaran peranti tanpa menggunakan jalur ujian. Seperti yang anda ketahui, jalur ini menyukarkan pengukuran gula darah setiap hari, kerana anda perlu dapat mengatasinya dengan betul, menyimpannya pada masa yang sama mengikut peraturan yang ketat. Glukometer Roche yang dicadangkan oleh syarikat ini tidak mempunyai kekurangan ini, kerana sudah mengandungi kaset ujian yang dirancang untuk 50 ukuran. Ia mudah diubah setelah kehabisan sumber. Pilihan ini sangat sesuai untuk pesakit yang, kerana ciri-ciri individu, sukar dikendalikan dengan jalur ujian konvensional..

Glukometer Accu-Chek Gow bertindak sebagai model anggaran yang lebih: ia mempunyai pelaksanaan yang sederhana dan hanya fungsi minimum yang diperlukan, yang menjadikan harganya terjangkau untuk setiap diabetes secara harfiah..

Di bawah jenama Accu-Chek, bukan hanya glukometer dihasilkan, tetapi juga produk yang berkaitan, seperti lancet - alat untuk menusuk kulit agar dapat mengakses darah. Dalam beberapa model, pilihan ini sudah termasuk dalam meter, namun, lancet yang dijual secara berasingan mempunyai kelebihan tersendiri: pemisahan fungsi menjamin kebolehpercayaan yang lebih tinggi bagi setiap produk individu dan memudahkan manipulasi yang sesuai. Contoh yang mencolok adalah lancet Accu-Chek Multiklix, yang ciri-cirinya adalah kaset bersepadu dengan sistem makan drum lancet. Setiap hujung (dan terdapat total enam di dalam kaset) dilindungi oleh penutup sterilnya sendiri, yang dikeluarkan secara automatik semasa digunakan. Tusukan dengan alat seperti itu dapat disesuaikan pada 11 posisi kedalaman, dan mengambil tidak lebih dari tiga milisaat setelah menekan.

Ciri teknikal dan penerangan glukometer

Setiap produk Accu-Chek mempunyai ulasan dan arahan yang dapat dijumpai dengan mudah di laman web pengeluar, tetapi dalam kebanyakan kes, trik seperti itu berlebihan: mana-mana meter jenama ini mudah dan senang digunakan, ia dapat dikuasai dalam beberapa minit. Yang paling menarik dalam hal ini adalah perbezaan teknikal antara model yang berbeza, menilai mana pesakit diabetes akan dapat membuat pilihan terbaik. Sebagai contoh, glukometer Accu-Chek Performa Nano menjadikan proses mengukur glukosa dalam darah menjadi selesa dan organik, yang difasilitasi oleh berat dan ukuran yang rendah: 40 gr. jisim, panjang tujuh sentimeter dan lebar hanya empat sentimeter. Seperti itu, secara harfiah, alat akan muat walaupun di dalam poket pakaian. Perbezaan penting antara model ini dan analog yang lebih mudah adalah kaedah elektrokimia dan bukan kaedah fotometrik untuk mengira gula darah (kaedah ini jauh lebih tepat dan dilindungi secara higienis). Ciri-ciri lain dari Nano Performance juga menarik:

 • kapasiti ingatan untuk 500 ukuran glukosa yang menunjukkan masa dan tarikh ujian;
 • Bateri 1000 meter
 • penggera empat kedudukan;
 • pelbagai keadaan operasi: dari −25 hingga +70 darjah panas, dan kelembapan hingga 90%.

Sebaliknya, model Accu-Chek Mobile yang inovatif, yang tidak menggunakan jalur ujian terbuka, sangat diminati. Pengabaian metodologi yang biasa memungkinkan untuk menyelesaikan beberapa masalah sekaligus: pesakit dengan kemahiran motorik dan penglihatan yang lemah tidak perlu bimbang untuk membuat persiapan untuk analisis jalur terpisah, penggunaan titisan darah ke penguji difasilitasi, dan risiko pencemaran ceroboh permukaan jalur semasa penggunaan dihapuskan. Sebaliknya, meter dilengkapi dengan kartrij untuk 50 ujian dan lancet bawaan, yang sedikit meningkatkan ukurannya (panjang 12 sentimeter dan lebar lebih dari enam dengan berat keseluruhan 130 gram).

Glukometer Accu Chek Performa yang kecil dan boleh dipercayai

Penyakit diabetes tidak dirawat hari ini. Ini adalah patologi yang menjadi cara hidup, tetapi dalam kemampuan pesakit itu sendiri - untuk menahan perkembangannya, meminimumkan manifestasi, mengimbangi rawatan ubat dengan membetulkan pemakanan, aktiviti fizikal, latar belakang emosi, dll..

Supaya pesakit sendiri dapat memahami keadaannya dengan jelas, tidak hanya bergantung pada faktor subjektif, diperlukan beberapa data yang dapat diukur, tepat dan boleh dipercayai. Ini adalah parameter biokimia darah, dan secara khusus - kandungan glukosa dalam darah. Setiap pesakit diabetes boleh melakukan analisis penanda ini sendiri, di rumah, dengan menggunakan alat mudah alih yang mudah..

Peranti Accu Chek Perform

Bioanalyzer moden dengan ciri menarik - selalunya inilah yang ditunjukkan oleh glukometer Accutche Performa. Ini memiliki dimensi kecil, seperti telefon bimbit, perangkatnya tepat dan senang digunakan. Secara aktif, alat seperti itu digunakan oleh pekerja perubatan untuk memantau ujian pesakit. Accu chek Performa banyak digunakan sebagai penganalisis rumah.

Kelebihan meter ini:

 • Kekompakan;
 • Skrin kontras tinggi yang besar;
 • Pen-piercer dengan sistem pemilihan kedalaman tusukan;
 • Data pelabelan sebelum / selepas makan;
 • Kemudahan penggunaan.

Mematikan alat adalah automatik, setelah tidak digunakan secara aktif selama 2 minit, peranti mati dengan sendirinya. Ini membantu melindungi bateri peranti, menyumbang kepada penggunaan ekonomi mereka..

Ini akan mengingatkan pemiliknya bahawa sudah waktunya untuk kajian lain. Pengguna sendiri boleh menetapkan 4 kedudukan amaran. Peranti ini juga dapat memberi amaran mengenai krisis hipoglikemik. Untuk melakukan ini, anda perlu memasukkan ke dalam data data yang disyorkan oleh doktor kepada anda, dan setiap kali, semasa analisis, yang menunjukkan data ini, peralatan akan memberikan isyarat audio.

Pakej Instrumen

Semasa membeli produk sedemikian, pastikan untuk memeriksa apakah semuanya ada di dalam kotak.

Di peralatan kilang:

Untuk rawatan sendi, pembaca kami telah berjaya menggunakan DiabeNot. Melihat populariti produk ini, kami memutuskan untuk memberikannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

 • Peranti itu sendiri;
 • Jalur ujian asal dengan pengecam kod;
 • Pena untuk menusuk kulit Accu periksa softclix;
 • Lancet steril;
 • Bateri;
 • Penyelesaian kawalan khas dengan dua tahap;
 • Kes;
 • Manual pengguna.

Sudah tentu, bagi kebanyakan pembeli, harga Accu Check Perform juga penting. Harganya berbeza dengan cara: anda boleh mendapatkan peranti untuk 1000 rubel, dan untuk 2300 rubel, julat harga seperti itu tidak selalu jelas. Jalur tidak akan begitu murah, bungkusan besar harganya lebih mahal daripada peranti itu sendiri.

Cara menggunakan peranti

Peranti ini memerlukan pra-pengekodan. Pertama, matikan penganalisis dan putar dengan skrin anda. Masukkan elemen kod dengan nombor di slot khas. Sekiranya sebelum ini alat telah digunakan, maka piring lama harus dikeluarkan dengan memasukkan yang baru. Dan anda perlu menyusun semula plat setiap kali, membuka tiub jalur penunjuk baru.

Cara mengukur tahap gula dengan Accan-Chek bioanalyzer?

 1. Cuci tangan anda. Tidak perlu membasuhnya dengan alkohol - lakukan hanya jika anda tidak dapat mencuci tangan. Alkohol menjadikan kulit lebih lebat, dan oleh itu tusukan akan menyakitkan. Dan jika larutan alkohol masih tidak mempunyai masa untuk menguap, data mungkin akan diremehkan.
 2. Sediakan pen penindik.
 3. Masukkan jalur ujian ke dalam peranti. Bandingkan data di skrin dengan petunjuk yang ditunjukkan pada tabung dengan jalur. Sekiranya atas sebab tertentu kod tersebut tidak muncul, ulangi sesi sekali lagi.
 4. Siapkan jari anda, urut, tusuk dengan pen.
 5. Sentuh sampel darah dengan zon penunjuk kuning khas pada pita..
 6. Tunggu hasilnya, keluarkan jalur ujian.

Sekiranya perlu, anda boleh mengambil darah dari zon alternatif.

Tetapi hasil seperti itu tidak selalu betul. Sekiranya anda mengambil darah dari kawasan ini (contohnya, lengan bawah atau telapak tangan), lakukan hanya dengan perut kosong.

Ciri-ciri Jalur Uji

Pita penunjuk untuk alat ini dibuat menggunakan teknologi khas yang menjamin pengesahan menyeluruh terhadap maklumat yang diperoleh sebagai hasil analisis. Setiap jalur mempunyai enam kenalan emas, dan semuanya sangat diperlukan..

Kenalan dalam jalur penunjuk:

 • Perlu menyesuaikan diri dengan perubahan kelembapan peratus;
 • Pastikan penyesuaian dengan lonjakan suhu;
 • Atur kawalan cepat aktiviti riben;
 • Mampu memeriksa dos darah untuk analisis;
 • Pastikan pemeriksaan integriti pita.

Pemantauan kawalan adalah wajib: ia merangkumi penyelesaian dua tahap, satu dengan kandungan glukosa tinggi, dan yang kedua dengan rendah.

Sekiranya terdapat sebarang data yang meragukan, penyelesaian ini pasti akan digunakan sebagai ujian kawalan..

Apakah jenis peranti Accu-chek Performa nano?

Ini adalah pilihan lain yang popular, namanya: Accu check nano adalah meter yang sangat kecil yang senang dibawa walaupun dalam klac atau beg tangan. Sehingga kini, peranti ini, sayangnya banyak pengguna, tidak lagi tersedia. Walaupun begitu, di beberapa kedai atau farmasi Accu Chek Performa nano masih boleh dijumpai.

Kelebihan peranti ini:

 • Reka bentuk yang bijaksana sebenarnya;
 • Skrin besar dengan gambar berkualiti tinggi dan lampu latar yang cukup terang;
 • Ringan dan miniatur;
 • Kebolehpercayaan data;
 • Pengesahan bertingkat bagi data yang diterima;
 • Ketersediaan siren dan isyarat;
 • Sebilangan besar memori - sekurang-kurangnya 500 pengukuran terkini kekal dalam ingatan dalaman peranti;
 • Bateri jangka panjang - tahan selama 2000 pengukuran;
 • Kemungkinan pengesahan.

Adakah penganalisis ini mempunyai kekurangan? Sudah tentu, bukan tanpa mereka. Pertama sekali, hakikat bahawa mencari barang habis untuk gadget boleh menjadi masalah sebenarnya. Dengan mengambil kira hakikat bahawa lebih banyak pemeriksaan Accu seperti itu tidak dikeluarkan, dan jalur untuk itu tidak dikeluarkan dalam jilid sebelumnya. Harga peranti ini berkisar antara 1,500 rubel hingga 2,000 rubel, pada hari promosi adalah mungkin untuk membeli bioanalyzer lebih murah.

Analisis klinik atau pengukuran rumah

Sudah tentu, analisis makmal akan lebih tepat. Tetapi jika anda membeli peranti yang bagus, perbezaan prestasi kedua-dua pilihan penyelidikan tidak boleh melebihi 10%. Oleh itu, ketika membeli glukometer, banyak pesakit kencing manis dengan wajar memutuskan untuk mengujinya dengan tepat. Untuk melakukan ini, lakukan ujian darah di klinik, dan kemudian segera pergi ke doktor, buat tusukan jari yang lain dengan pen dari meter, dan ukur kadar gula menggunakan alat ini. Hasilnya perlu dibandingkan..

Cara mengambil ujian darah untuk gula:

 • Jangan makan sebelum menyerah 8-12 jam;
 • Sekiranya anda ingin minum, semestinya air minuman tulen (tanpa gula);
 • Jangan minum alkohol sekurang-kurangnya sehari sebelum analisis;
 • Jangan gosok gigi pada hari anda lulus ujian;
 • Jangan mengunyah permen karet pada hari analisis.

Diperlukan diagnosis yang jelas sekiranya berlaku hasil yang meragukan. Ini boleh menjadi ujian hemoglobin glikasi. Ujian sedemikian akan membolehkan anda mengira kepekatan glukosa dalam darah selama tiga bulan sebelumnya. Tetapi lebih kerap kajian ini disyorkan untuk orang yang menjalani terapi antidiabetik. Ia memberikan maklumat mengenai keberkesanan aktiviti.

Pertama, tahap gula darah puasa diukur, selepas itu orang itu minum larutan glukosa. Kemudian gula diukur setiap setengah jam, doktor membuat jadual, berdasarkannya, dan kesimpulan dibuat mengenai kehadiran penyakit ini.

Cuba ikuti ujian dalam keadaan tenang. Ini juga berlaku untuk pengukuran rumah..

Sebarang gangguan boleh menyebabkan gangguan metabolik yang memberi kesan buruk terhadap kebolehpercayaan ujian..

Ulasan pemilik

Membeli prestasi pemeriksaan Accu hari ini tidak begitu mudah, tetapi jika anda melihat peranti seperti itu di kedai atau farmasi, tidak perlu terlebih dahulu membaca ulasan pemilik sebenar. Ini mungkin petunjuk yang berguna. Dan jika anda sudah mempunyai glukometer yang anda gunakan secara aktif, jangan terlalu malas untuk menulis ulasan sendiri - mungkin akan berguna bagi seseorang.

Accu-check Performa adalah peranti popular yang pasti suka dibeli ramai hari ini, tetapi setiap hari ia menjadi semakin sukar untuk dilakukan. Sekiranya anda menjumpai peranti yang dijual, periksa peralatan, kad jaminan, segera beli satu set helai.

Bagaimana untuk memeriksa ketepatan meter di rumah? Kaedah dan Algoritma

Menurut statistik perubatan, dalam satu tahun, 1 bilion 200 juta pengukuran glukosa diambil di Rusia. Dari jumlah tersebut, 200 juta jatuh pada prosedur profesional di institusi perubatan, dan sekitar satu bilion jatuh pada kawalan bebas.

Pengukuran glukosa adalah asas semua diabetesologi, dan tidak hanya: di Kementerian Darurat dan tentera, di sukan dan di sanatorium, di rumah jagaan dan di hospital bersalin, prosedur serupa adalah wajib.

Glukosa darah

Menurut algoritma rawatan perubatan khas untuk diabetes, kekerapan pengukuran tersebut untuk pesakit kencing manis adalah 4 p / Hari. dengan diabetes jenis 1 dan 2 p / hari. dengan diabetes jenis 2. Dalam glukometer biasa kami menggunakan kaedah enzimatik biokimia secara eksklusif, analog fotometrik yang digunakan pada masa lalu tidak berkesan hari ini, teknologi non-invasif yang tidak melibatkan tusukan kulit belum tersedia untuk pengguna massa. Peranti untuk mengukur glukosa adalah makmal dan bukan makmal.

Artikel ini adalah mengenai penganalisis mudah alih, yang dibahagikan kepada glukometer hospital (ia digunakan di hospital institusi perubatan) dan individu, untuk kegunaan peribadi. Glukometer hospital digunakan untuk diagnosis awal hipo- dan hiperglikemia, untuk memantau glukosa pada pesakit di hospital di jabatan endokrinologi dan terapi, untuk mengukur glukosa dalam situasi kecemasan.

Kelebihan utama mana-mana meter adalah ketepatan analitiknya, yang mencirikan tahap kedekatan hasil pengukuran dengan peranti ini dengan gambar yang sebenarnya, hasil pengukuran rujukan.

Ukuran ketepatan analisis glukometer adalah kesilapannya. Semakin kecil penyimpangan dari penunjuk rujukan, semakin tinggi ketepatan peranti.

Cara menilai ketepatan peranti

Pemilik glukometer model yang berlainan sering meragui bacaan penganalisis mereka. Tidak mudah untuk mengawal glisemia dengan alat yang ketepatannya tidak pasti. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara memeriksa ketepatan meter di rumah. Data pengukuran model glukometer peribadi yang berbeza kadangkala tidak bertepatan dengan hasil makmal. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa peranti tersebut mengalami kerosakan kilang.

Pakar menganggap hasil pengukuran bebas tepat jika penyimpangannya dari petunjuk yang diperoleh semasa pemeriksaan makmal tidak melebihi 20%. Kesalahan seperti itu tidak tercermin dalam pilihan metodologi rawatan, oleh itu, ia dianggap boleh diterima.

Tahap penyimpangan dapat dipengaruhi oleh konfigurasi peralatan, ciri teknikalnya, pilihan model tertentu. Ketepatan pengukuran penting untuk:

 • Pilih peranti yang sesuai untuk kegunaan rumah;
 • Nilaikan keadaan dengan kesihatan yang tidak betul;
 • Jelaskan dos ubat untuk mengimbangi glisemia;
 • Selaraskan diet dan senaman.

Untuk meter glukosa darah peribadi, kriteria ketepatan analisis sesuai dengan GOST adalah: 0,83 mmol / L dengan kadar glukosa plasma kurang dari 4,2 mmol / L dan 20% dengan hasil lebih besar dari 4,2 mmol / L. Sekiranya nilai melebihi had penyimpangan yang dibenarkan, peranti atau barang habis pakai harus diganti.

Punca Penyelewengan

Beberapa peranti menilai hasil pengukuran bukan dalam mmol / l, yang digunakan oleh pengguna Rusia, tetapi dalam mg / dl, yang khas untuk standard Barat. Perlu diterjemahkan bacaan mengikut formula korespondensi berikut: 1 mol / l = 18 mg / dl.

Ujian makmal menguji gula, baik dengan darah kapilari dan vena. Perbezaan antara bacaan sedemikian adalah hingga 0,5 mmol / l.

Ketidaktepatan boleh berlaku dengan pengambilan sampel biomaterial yang ceroboh. Anda tidak boleh bergantung pada hasilnya apabila:

 • Jalur ujian yang tercemar jika tidak disimpan dalam bungkusan asli yang ditutup atau melanggar syarat penyimpanan;
 • Lancet tidak steril, yang digunakan berulang kali;
 • Jalur yang luput, kadangkala perlu untuk mengesahkan tarikh luput pembungkusan terbuka dan tertutup;
 • Kebersihan tangan yang tidak mencukupi (mereka mesti dibasuh dengan sabun dan kering dengan lebih baik dengan pengering rambut);
 • Penggunaan alkohol dalam rawatan tapak tusukan (jika tidak ada pilihan, anda perlu memberi masa untuk menetap wap);
 • Analisis semasa rawatan dengan maltosa, xilosa, imunoglobulin - alat ini akan menunjukkan hasil yang terlalu tinggi.

Kaedah pengesahan ketepatan instrumen

Salah satu cara termudah untuk memeriksa ketepatan peranti adalah membandingkan data semasa pemeriksaan di rumah dan di persekitaran makmal, dengan syarat masa antara dua sampel darah adalah minimum. Benar, kaedah ini tidak sepenuhnya buatan sendiri, kerana lawatan ke klinik dalam kes ini diperlukan.

Anda boleh memeriksa glukometer anda dengan tiga jalur di rumah jika terdapat masa yang singkat antara ketiga-tiga ujian darah. Untuk instrumen yang tepat, perbezaan hasil tidak akan melebihi 5-10%.

Anda perlu memahami bahawa penentukuran meter glukosa darah dan peralatan di makmal tidak selalu bertepatan. Peranti peribadi kadangkala mengukur kepekatan glukosa dari seluruh darah, dan makmal - dari plasma, yang merupakan bahagian cairan darah yang dipisahkan dari sel. Atas sebab ini, perbezaan hasil mencapai 12%, dalam darah keseluruhan penunjuk ini biasanya lebih rendah. Membandingkan hasilnya, perlu memasukkan data ke dalam satu sistem pengukuran, menggunakan jadual khas untuk terjemahan.

Anda boleh menilai ketepatan peranti secara bebas menggunakan cecair khas. Beberapa peranti juga mempunyai penyelesaian kawalan. Tetapi anda boleh membelinya secara berasingan. Setiap pengeluar untuk model mereka menghasilkan penyelesaian ujian khusus, ini mesti diambil kira.

Botol mengandungi kepekatan glukosa yang diketahui. Sebagai bahan tambahan menggunakan komponen yang meningkatkan ketepatan prosedur.

Ciri Pengesahan

Sekiranya anda mempelajari arahannya dengan teliti, anda dapat melihat cara menukar peranti agar berfungsi dengan cecair kawalan. Algoritma prosedur diagnostik akan seperti ini:

 1. Jalur ujian dimasukkan ke dalam peranti, peranti harus dihidupkan secara automatik.
 2. Periksa sama ada kod pada meter dan jalur ujian sesuai.
 3. Di menu anda perlu mengubah tetapan. Semua peranti untuk kegunaan rumah dikonfigurasikan untuk pengambilan sampel darah. Item ini dalam menu beberapa model mesti diganti dengan "control solution". Adakah anda perlu mengganti tetapan atau secara automatik dalam model anda, anda dapat mengetahui dari arahan anda.
 4. Goncangkan botol larutan dan sapukan pada jalur.
 5. Tunggu hasilnya dan bandingkan jika sesuai dengan had yang dibenarkan..

Sekiranya terdapat kesilapan, ujian mesti diulang. Sekiranya penunjuk sama atau meter menunjukkan hasil yang berbeza setiap kali, pertama anda perlu mengambil paket jalur ujian baru. Sekiranya masalah berlanjutan, anda tidak boleh menggunakan peranti seperti itu.

Kemungkinan penyimpangan

Semasa mengkaji cara memeriksa ketepatan meter, lebih baik memulakannya dengan kaedah diagnostik di rumah. Tetapi pertama, anda perlu menjelaskan sama ada anda menggunakan bahan habis pakai dengan betul. Peranti mungkin salah sekiranya:

 • Simpan bekas pensel dengan bahan habis pakai di ambang tingkap atau berhampiran bateri pemanasan;
 • Tudung pada pembungkusan kilang dengan jalur tidak ditutup rapat;
 • Barang habis pakai dengan tempoh jaminan yang telah tamat;
 • Peranti ini kotor: lubang sentuhan untuk memasukkan bahan habis pakai, lensa photocell berdebu;
 • Kod yang ditunjukkan pada kotak pensel dengan jalur dan pada peranti tidak sesuai;
 • Diagnostik dijalankan dalam keadaan yang tidak mematuhi arahan (keadaan suhu yang dibenarkan dari +10 hingga + 45 ° C);
 • Tangan dibekukan atau dibasuh dengan air sejuk (akan terdapat peningkatan kepekatan glukosa dalam darah kapilari);
 • Tangan dan perkakas yang tercemar dengan makanan bergula;
 • Kedalaman tusukan tidak sesuai dengan ketebalan kulit, darah tidak keluar secara spontan, dan usaha tambahan menyebabkan pembebasan cairan antar sel, yang memutarbelitkan kesaksian.

Sebelum memeriksa ketepatan meter glukosa darah anda, anda perlu memeriksa sama ada semua syarat untuk menyimpan bekalan dan sampel darah dipenuhi.

Alasan untuk memeriksa glukometer

Pengilang meter glukosa darah di mana-mana negara diminta untuk menguji ketepatan alat sebelum memasuki pasaran farmasi. Di Rusia adalah GOST 115/97. Sekiranya 96% pengukuran berada dalam julat ralat, maka peranti memenuhi syarat. Peranti individu jelas kurang tepat daripada rakan hospital. Semasa membeli peranti baru untuk kegunaan rumah, periksa ketepatannya diperlukan.

Pakar mengesyorkan memeriksa prestasi meter setiap 2-3 minggu, tanpa menunggu alasan khas untuk meragui kualitinya.

Sekiranya pesakit mempunyai diabetes prediabetes atau tipe 2, yang dapat dikendalikan dengan diet rendah karbohidrat dan muatan otot yang mencukupi tanpa ubat hipoglikemik, maka gula dapat diperiksa seminggu sekali. Dalam kes ini, kekerapan memeriksa kebolehoperasian peranti akan berbeza.

Pemeriksaan yang tidak dijadualkan dilakukan jika peranti jatuh dari ketinggian, kelembapan masuk ke dalam peranti atau pembungkusan jalur uji telah lama dicetak.

Apakah jenama glukometer yang paling tepat?

Pengilang yang paling terkenal adalah dari Jerman dan Amerika Syarikat, model jenama ini lulus banyak ujian, ada yang mempunyai jaminan seumur hidup. Oleh itu, mereka mendapat permintaan tinggi di semua negara. Penilaian pengguna adalah seperti berikut:

 • BIONIME Rightest GM 550 - tidak ada yang berlebihan dalam peranti, tetapi kekurangan fungsi tambahan tidak menghalangnya daripada menjadi peneraju ketepatan.
 • One Touch Ultra Easy - peranti mudah alih yang beratnya hanya 35 g sangat tepat dan senang digunakan, terutamanya semasa dalam perjalanan. Pensampelan darah (termasuk dari zon alternatif) dilakukan dengan menggunakan muncung khas. Jaminan Pengilang - Tidak terhad.
 • Accu-Chek Active - kebolehpercayaan peranti ini disahkan oleh popularitinya selama bertahun-tahun, dan ketersediaannya membolehkan sesiapa sahaja yakin akan kualitinya. Hasilnya muncul di layar setelah 5 saat, jika perlu, sebahagian darah dapat ditambahkan ke jalur yang sama jika isinya tidak mencukupi. Memori untuk 350 hasil, adalah mungkin untuk mengira nilai purata selama seminggu atau sebulan.
 • Accu-Chek Performa Nano - peranti pelbagai fungsi yang dilengkapi dengan port inframerah untuk sambungan tanpa wayar ke komputer. Peringatan dengan penggera akan membantu mengawal kekerapan analisis. Pada kadar kritikal, isyarat yang dapat didengar. Jalur ujian tidak memerlukan pengekodan dan menarik setetes darah itu sendiri.
 • True Result Twist - ketepatan meter membolehkan anda menggunakannya dalam bentuk apa pun dan pada peringkat diabetes mana pun, memerlukan sedikit darah untuk analisis.
 • Contour TS (Bayer) - peranti Jerman dikembangkan menggunakan teknologi terkini untuk memastikan ketepatan dan ketahanan maksimum, sementara harga dan kelajuan pemprosesan yang berpatutan menambah popularitinya.

Glukometer adalah alat yang paling penting dalam rawatan diabetes, dan anda perlu merawatnya dengan keseriusan yang sama seperti ubat-ubatan. Ketepatan analitik dan klinikal beberapa model glukometer di pasaran domestik tidak memenuhi kehendak GOST, jadi sangat penting untuk mengawal ketepatannya tepat pada waktunya.

Glukometer individu hanya bertujuan untuk memantau sendiri glukosa pada pesakit diabetes dan pesakit dengan diagnosis lain yang memerlukan prosedur sedemikian. Dan anda perlu membelinya hanya di farmasi atau rangkaian peralatan perubatan khusus, ini akan membantu mengelakkan palsu dan kejutan lain yang tidak diingini.

Arahan: cara menggunakan meter di rumah

Memeriksa dan memantau kadar glukosa darah secara berkala adalah aspek penting dalam perawatan diabetes. Pengambilan insulin hormon yang tepat pada masanya membolehkan pesakit diabetes jenis 2 mengekalkan kesihatan yang normal. Jenis diabetes yang tidak bergantung kepada insulin (jenis 1) juga memerlukan ujian gula darah rutin untuk menyesuaikan diet dan mencegah penyakit bergerak ke peringkat seterusnya.

Peralatan perubatan moden membolehkan anda menjimatkan masa dan tenaga dengan tidak mengunjungi klinik beberapa kali sehari. Perlu menguasai peraturan mudah bagaimana menggunakan meter, dan makmal di telapak tangan anda siap sedia. Meter glukosa mudah alih padat dan sesuai walaupun di dalam poket anda.

Apa yang ditunjukkan oleh meter

Di dalam tubuh manusia, makanan karbohidrat, ketika dicerna, dipecah menjadi molekul gula sederhana, termasuk glukosa. Dalam bentuk ini, mereka diserap ke dalam darah dari saluran pencernaan. Agar glukosa memasuki sel dan memberi mereka tenaga, diperlukan pembantu - hormon insulin. Sekiranya hormon kecil, glukosa diserap lebih teruk, dan kepekatannya dalam darah tetap meningkat untuk masa yang lama.

Glukometer, menganalisis setetes darah, mengira kepekatan glukosa di dalamnya (dalam mmol / l) dan memaparkan penunjuk pada skrin peranti.

Had gula dalam darah

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, petunjuk kandungan gula dalam darah kapilari pada orang dewasa mestilah 3,5-5,5 mmol / l. Analisis dilakukan semasa perut kosong.

Dalam keadaan prediabetes, meter akan menunjukkan kandungan glukosa 5,6 hingga 6,1 mmol / L. Kadar yang lebih tinggi menunjukkan diabetes.

Untuk mendapatkan bacaan peranti yang tepat, penting untuk mempelajari cara menggunakan meter glukosa darah model anda sebelum digunakan..

Sebelum penggunaan pertama

Membeli alat untuk mengukur glukosa dalam darah, masuk akal, tanpa meninggalkan kedai, dapatkan dan baca arahannya. Kemudian, jika anda mempunyai pertanyaan, perunding di lokasi akan menerangkan cara menggunakan meter.

Apa lagi yang perlu dilakukan:

 1. Ketahui seberapa kerap anda perlu melakukan analisis dan persediaan dengan jumlah bahan habis yang diperlukan: jalur ujian, lancet (jarum), alkohol.
 2. Kenali semua fungsi peranti, pelajari konvensyen, lokasi slot dan butang.
 3. Ketahui bagaimana hasilnya disimpan, adakah mungkin menyimpan catatan pemerhatian secara langsung di dalam peranti.
 4. Periksa meter. Untuk melakukan ini, gunakan jalur ujian khas atau cecair - tiruan darah.
 5. Masukkan kod untuk pembungkusan baru dengan jalur ujian.

Setelah mengetahui cara menggunakan meter dengan betul, anda boleh mula mengukur.

Prosedur untuk menguji gula darah menggunakan glukometer mudah alih

Tanpa ribut-ribut, ikuti langkah berikut:

 1. Cuci tangan anda. Sekiranya ini tidak dapat dilakukan (dalam perjalanan), gunakan gel sanitasi atau pembasmi kuman lain.
 2. Sediakan alat lancing dengan memasukkan lancet pakai buang.
 3. Lembapkan bola kapas dengan alkohol..
 4. Masukkan jalur ujian ke dalam slot peranti, tunggu sehingga siap digunakan. Prasasti atau ikon muncul dalam bentuk drop.
 5. Rawat bahagian kulit yang dicucuk dengan alkohol. Beberapa glukometer memungkinkan mengambil sampel bukan sahaja dari jari, ini akan ditunjukkan dalam arahan untuk peranti.
 6. Dengan menggunakan lancet dari kit, buat tusukan, tunggu setetes darah muncul.
 7. Bawa jari anda ke bahagian ujian jalur ujian sehingga menyentuh setetes darah..
 8. Pegang jari anda dalam kedudukan ini semasa undur berada di skrin meter. Betulkan hasilnya.
 9. Buangkan lancet dan jalur ujian yang boleh ditanggalkan..

Ini adalah garis panduan umum. Mari kita pertimbangkan dengan lebih terperinci mengenai ciri-ciri model peranti popular untuk mengukur tahap gula.

Cara menggunakan meter Accu-Chek

Glukometer jenama ini sesuai untuk pesakit diabetes jenis pertama dan kedua. Hasil pengukuran yang tepat hanya dalam 5 saat.

Kelebihan meter Accu-Chek untuk pengguna:

 • jaminan seumur hidup pengeluar;
 • paparan besar;
 • dibekalkan dengan jalur ujian dan lancet steril.

Arahan di atas mengenai cara menggunakan meter juga sesuai untuk peranti jenama ini. Hanya perlu diperhatikan beberapa ciri:

 1. Untuk mengaktifkan meter dalam slot khas, cip dipasang. Cip berwarna hitam - sekali untuk sepanjang meter. Sekiranya ia tidak diprapasang, cip putih dari setiap bungkus helai dimasukkan ke dalam slot.
 2. Peranti dihidupkan secara automatik apabila jalur ujian dimasukkan.
 3. Peranti tusukan kulit diisi dengan drum enam-lancet yang tidak dapat dikeluarkan sebelum semua jarum digunakan.
 4. Hasil pengukuran dapat ditandakan sebagai diterima semasa perut kosong atau selepas makan.

Meter dibekalkan dalam kotak pensil, senang menyimpan dan mengangkut bersama semua bahan.

Cara menggunakan meter Aktif Accu-Chek

Sistem aset berbeza dengan yang sebelumnya dalam beberapa cara:

 1. Meter mesti dikodkan setiap kali sebelum menggunakan paket jalur ujian baru dengan cip oren di dalam paket.
 2. Sebelum mengukur, lancet tunggal baru dipasang di pemegang tusukan.
 3. Pada jalur ujian, kawasan bersentuhan dengan setetes darah ditunjukkan dengan kotak oren.

Jika tidak, cadangannya bertepatan dengan cara menggunakan glukometer Accu-Chek dari model lain.

Sistem Pengukuran Glukosa Darah Satu Sentuhan

Menggunakan Van Touch meter lebih mudah daripada yang dijelaskan di atas. Ciri-ciri meter termasuk:

 • kekurangan pengekodan. Nilai kod jalur ujian yang diinginkan dipilih dari menu dengan butang;
 • peranti dihidupkan secara automatik apabila jalur ujian dipasang;
 • apabila dihidupkan, hasil pengukuran sebelumnya dipaparkan di skrin;
 • peranti, pen dan bekas dengan jalur dibungkus dalam bekas plastik keras.

Peranti melaporkan tahap glukosa yang meningkat atau tidak mencukupi dengan isyarat bunyi.

Apa sahaja peranti yang anda suka, konsep kajiannya tetap sama. Masih memilih sistem pemantauan yang anda mahukan. Semasa menilai kos berikutnya, anda perlu mempertimbangkan kos bahan habis pakai, bukan peranti itu sendiri.

Mengapa meter tidak menyala

Mengapa meter tidak menyala

"Insulin adalah penawar bagi orang pintar, bukan orang bodoh,
sama ada doktor atau pesakit "
(E.P. Joslin)

 • Senarai forum ‹Kaedah teknikal pampasan dan kawalan SK‹ Glucometer, jarum suntik dan kaedah teknikal lain
 • Tukar saiz fon
 • versi cetak
 • versi mudah alih

Apa kata doktor mengenai diabetes

Doktor Sains Perubatan, Profesor Aronova S. M.

Selama bertahun-tahun saya mengkaji masalah DIABETES. Sangat menakutkan apabila begitu banyak orang mati, dan lebih-lebih lagi menjadi orang kurang upaya kerana diabetes.

Saya bergegas untuk memberitahu berita baik - Pusat Penyelidikan Endokrinologi Akademi Sains Perubatan Rusia telah berjaya mengembangkan ubat yang dapat menyembuhkan diabetes mellitus sepenuhnya. Pada masa ini, keberkesanan ubat ini menghampiri 100%.

Satu lagi berita baik: Kementerian Kesihatan telah memastikan penggunaan program khas yang mengimbangi keseluruhan kos ubat tersebut. Di Rusia dan negara-negara CIS, pesakit kencing manis boleh menerima ubat itu secara PERCUMA.

Siapa yang berada di persidangan sekarang?

Pengguna yang melayari forum ini: tidak ada pengguna dan tamu yang berdaftar: 1

 • Senarai forum
 • Versi mudah alih • Pasukan kami • Padamkan kuki persidangan • Zon waktu: UTC + 3 jam

Diabetes mellitus dan rawatannya di Dia Club - laman gotong royong

Untuk rawatan sendi, pembaca kami telah berjaya menggunakan DiabeNot. Melihat populariti produk ini, kami memutuskan untuk memberikannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Menurut WHO, setiap tahun di dunia 2 juta orang mati akibat diabetes dan komplikasinya. Sekiranya tiada sokongan badan yang berkelayakan, diabetes membawa kepada pelbagai komplikasi, secara beransur-ansur memusnahkan tubuh manusia.

Komplikasi yang paling biasa adalah: gangren diabetes, nefropati, retinopati, ulser trophik, hipoglikemia, ketoasidosis. Diabetes juga boleh menyebabkan perkembangan tumor barah. Dalam hampir semua kes, pesakit diabetes mati, bergelut dengan penyakit yang menyakitkan, atau berubah menjadi orang kurang upaya yang sebenar.

Apa yang dilakukan oleh penghidap diabetes? Pusat Penyelidikan Endokrinologi Akademi Sains Perubatan Rusia berjaya membuat ubat yang menyembuhkan diabetes sepenuhnya.

Program Persekutuan "Bangsa Sihat" sedang berjalan, dalam rangka di mana ubat ini diberikan secara PERCUMA kepada setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat laman web rasmi MINZDRAVA.

Glukometer adalah alat mudah alih yang direka untuk menentukan tahap glukosa dalam darah dalam beberapa minit. Mereka boleh digunakan di makmal dan untuk kawalan glisemik di rumah. Hari ini, produk seperti itu boleh didapati bukan sahaja di rumah pesakit diabetes, tetapi juga di semua orang yang memantau kesihatan mereka dengan teliti.

Meter glukosa darah moden terdiri daripada beberapa bahagian, memberikan kebolehpercayaan dan kesederhanaan prosedur pengukuran.

 • Bateri. Perlu untuk memastikan hayat bateri. Selalunya menggunakan bateri standard, yang boleh dibeli di mana-mana kedai. Peranti tanpa kemungkinan penggantian diri atau pengisian semula kurang popular dalam kehidupan seharian..
 • Peranti kompak utama dilengkapi dengan paparan dan butang mudah untuk melihat memori peristiwa dan hasil terkini. Paparan menunjukkan nilai yang diterima. Bergantung pada penentukuran, ujian darah plasma atau kapilari mungkin dilakukan..
 • Jalur ujian. Tanpa penggunaan ini, pengukuran tidak mungkin dilakukan. Hari ini, setiap model mempunyai jalur ujian tersendiri..
 • Alat menusuk jari (lancet). Model individu dipilih untuk setiap pesakit. Pilihannya bergantung pada ketebalan kulit, kekerapan pengukuran, kemungkinan penyimpanan dan penggunaan individu.

Prinsip operasi

Perwakilan peranti dari pengeluar domestik dan asing yang terkenal mempunyai 2 cara utama bekerja

 1. Fotometrik. Apabila glukosa memasuki jalur ujian, reagen dicat dengan warna yang berbeza, intensiti yang menentukan kepekatan gula oleh sistem optik bersepadu..
 2. Elektrokimia. Di sini, prinsip arus elektrik kecil digunakan untuk mendapatkan hasilnya. Apabila reagen berinteraksi dengan setetes darah pada jalur ujian, penganalisis menangkap nilai dan mengira kepekatan glukosa dalam sampel.

Sebilangan besar penganalisis di rumah khusus dari jenis kedua, kerana mereka memberikan nilai yang paling tepat (iaitu, ralat minimum).

Cara memilih glukometer?

Peraturan asas pilihan adalah kebolehgunaan dan ketersediaan fungsi yang diperlukan. Setiap pesakit mungkin memerlukan ciri-ciri individu, yang bermaksud bahawa alat tertentu sesuai. Kriteria penting ialah kos alat itu sendiri dan jalur ujian, ketersediaannya untuk pengisian tepat pada masanya.

Peranti mesti menghasilkan hasil yang paling tepat. Jika tidak, keseluruhan titik pembelian hilang. Secara tradisional dengan teliti dan berhati-hati mendekati penilaian gula pada kanak-kanak dan wanita hamil.

Pemeriksaan tepat tidak dihidupkan - rawatan diabetes

 • 1 Penerangan dan faedah
 • 2 Fungsi meter Accu Chek Asset
  • 2.1 Apa yang disertakan?
 • 3 Prinsip kerja
  • 3.1 Ciri teknikal
  • 3.2 Cara penggunaan?
 • 4 Model syarikat lain

Selama bertahun-tahun berjuang dengan tidak berjaya dengan DIABETES?

Ketua Institut: "Anda akan kagum betapa mudahnya menyembuhkan diabetes dengan meminumnya setiap hari...

Glukometer mudah alih Accu-Chek Active akan membantu anda memantau tanda-tanda penting setiap hari. Terima kasih kepadanya, tidak perlu bagi pesakit kencing manis untuk kerap mengunjungi klinik dan melakukan ujian makmal yang mahal untuk memantau gula darah. Analisis boleh dilakukan sendiri di rumah. Kaedahnya tidak menyakitkan dan mudah..

Glukometer Accu-Chek Active dihasilkan oleh syarikat Jerman Roche Diagnostic dan telah mendapat populariti di seluruh dunia kerana ciri-cirinya:

 • Satu titisan darah cukup untuk mengukur gula darah.
 • Peranti mengeluarkan keputusan lima saat selepas pengumpulan bahan.
 • Penguji menghidupkan dan mematikan dengan satu tangan.
 • Skrin lampu latar besar membolehkan anda melakukan ujian dalam cahaya rendah.
 • Jumlahnya besar dan jelas, yang merupakan nilai tambah bagi orang yang cacat penglihatan.
 • Untuk kemudahan, mengesan dinamika perubahan indikator, meter menyimpan 350 sampel terakhir.
 • Bateri cukup untuk melakukan 1000 ujian.
 • Waranti seumur hidup diberikan pada peranti..

Fungsi meter Accu Chek Asset

Peranti Accu-Chek Active adalah penguji mudah alih rumah untuk mengukur glukosa darah. Dia tidak melakukan pengukuran bersamaan (degupan jantung, tekanan, suhu badan).

Malah kanak-kanak dan warga emas boleh menggunakan peranti ini - selamat dan senang digunakan. Fungsi utamanya adalah menyediakan pengambilan bahan yang cepat dan tanpa rasa sakit dan menghasilkan hasil.

Ketepatan ujian di antara peralatan rumah di "Akuchek" - salah satu yang paling tinggi.

Peranti ini membolehkan anda melakukan analisis di rumah, tanpa rasa sakit.

Apa yang ada di dalam kotak?

Bersama dengan peranti itu sendiri, lancet juga dijual.

Pengilang memastikan penggunaan peranti ini selesa.

Set dengan meter termasuk bekalan yang diperlukan untuk ujian, bateri dan arahan terperinci mengenai cara memasang peranti dan mengukur gula dengan betul.

Semua barang keperluan mesti ditutup kilang. Sekiranya bungkusannya rosak, lebih baik tidak menggunakannya. Kotak standard mengandungi peralatan asas, termasuk:

 • meter glukosa darah;
 • 10 lancet Accu-Chek;
 • Kabel USB untuk menyambungkan peranti ke PC;
 • lampiran 10 jalur ujian;
 • pen suntikan khas untuk pengambilan sampel darah;
 • penutup untuk menyimpan dan mengangkut peranti dengan selamat;
 • jaminan kilang, penerangan produk dan petua penggunaan.

Ciri-ciri teknikal

Sekiranya memori peranti penuh, maka hasil penyelidikan dapat disimpan ke PC menggunakan kabel Micro-USB.

Penguji gula perkakasan elektrokimia Accu-Chek mudah dikendalikan kerana automasi proses utama.

Pengekodan, pengaktifan, penonaktifan, dan penelitian dilakukan tanpa upaya dan pengaturan tambahan pada bagian pasien.

Untuk membebaskan memori peranti, hasil analisis ekspres yang disimpan dapat dipindahkan ke PC atau komputer riba menggunakan kabel mikro-USB yang disediakan atau port inframerah yang terdapat di dalam penguji.

Peranti ini tahan terhadap turun naik suhu. Pengukuran dilakukan di persekitaran dari 8 hingga 42 darjah Celsius.

Adalah selamat untuk menyimpan penguji dengan "plug" suhu -25 / + 70 (dengan bateri dikeluarkan), yang utama ialah ambang kelembapan 85% tidak dilampaui. Kelembapan membawa kepada pengasidan bateri litium.

Ketinggian maksimum di mana penguji berfungsi dengan baik tidak melebihi 4 ribu meter, jadi alat ini dapat dibawa dalam perjalanan di pergunungan.

Bagaimana nak guna?

Pada penggunaan pertama, perlu membongkar sekumpulan bahan habis pakai untuk operasi peranti dan memeriksa kesesuaiannya.

Jalur dimasukkan ke dalam alat, kemudian dengan bantuan suntikan pen, kulit dicucuk dan darah diambil untuk mengukur tahap gula. Tapak tusukan mesti dibasmi kuman dengan alkohol, antiseptik.

Manipulasi paling baik dilakukan dengan sarung tangan perubatan atau dengan mencuci tangan dengan sabun.

Penurunan pada skrin adalah petunjuk kesediaan peranti untuk analisis.

Apabila peranti siap dan penunjuk penurunan muncul di atasnya, jalur dengan hujung hijau bersandar pada tempat suntikan untuk menyerap dos darah yang diperlukan. Sekiranya tidak ada cukup bahan untuk pagar, penguji melaporkannya di skrin.

Hasil analisis dikeluarkan setelah 5-7 minit, dan secara automatik direkam dalam memori peranti. Apabila bukannya jalur "asli" mereka menggunakan analog syarikat lain, anda boleh menunggu keputusan dari 8 hingga 10 saat.

Setelah menyelesaikan operasi, meter mesti dimasukkan ke dalam casing yang disertakan dengan peranti.

Model syarikat lain

Syarikat "Roche Diagnostic" menghasilkan pelbagai peranti yang membantu memantau gula darah. Model popular dari garis Accu-Chek diwakili oleh peranti Aktif dan Lakukan.

Jenis produk ini boleh ditukar ganti dari segi penggunaan dan fungsi.

Peralatan standard merangkumi semua yang diperlukan untuk menjalankan ujian di rumah, bahan tambahan dapat dibekalkan dengan alat tersebut atas permintaan pesakit.

Aset Glucometer Accu Chek: ciri dan nuansa penggunaan yang penting

Sekiranya keluarga menghidap diabetes, mungkin ada meter glukosa darah di kabinet ubat rumah. Ini adalah penganalisis diagnostik yang mudah dan senang digunakan yang membolehkan anda memantau bacaan gula.

Yang paling popular di Rusia adalah wakil dari garis Accu-Chek. Glucometer Accu Chek Asset + satu set jalur ujian - pilihan yang sangat baik. Dalam ulasan dan arahan video terperinci kami, kami akan mempertimbangkan ciri, peraturan penggunaan dan kesalahan pesakit yang kerap semasa bekerja dengan peranti ini.

Glucometer dan aksesori

Mengenai pengeluar

Meter glukosa darah Accu-Chek dihasilkan oleh Roche Group of Companies (ibu pejabat di Switzerland, Basel). Pengilang ini adalah salah satu pemaju terkemuka dalam bidang farmaseutikal dan perubatan diagnostik..

Jenama Accu-Chek diwakili oleh pelbagai alat pemantauan diri untuk pesakit diabetes dan merangkumi:

 • glukometer generasi moden;
 • ujian jalur;
 • alat menindik;
 • lancet;
 • perisian hemanalisis;
 • pam insulin;
 • set infusi.

Lebih dari 40 tahun pengalaman dan strategi yang jelas membolehkan syarikat membuat produk inovatif dan berkualiti tinggi yang sangat memudahkan kehidupan pesakit diabetes.

Pengelasan Penganalisis Genggam

Pada masa ini, garis Accu-Chek mempunyai empat jenis penganalisis:

Nota! Untuk masa yang lama, alat Accu Chek Gow sangat popular di kalangan pesakit. Walau bagaimanapun, pada tahun 2016 pengeluaran jalur ujian untuknya dihentikan..

Selalunya ketika membeli glukometer orang hilang. Apakah perbezaan antara jenis peranti ini? Yang hendak dipilih? Di bawah ini kami mempertimbangkan ciri dan kelebihan setiap model..

Accu Chek Performa adalah penganalisis berkualiti tinggi baru. Adakah dia:

 • Tidak memerlukan pengekodan;
 • Mempunyai paparan besar yang mudah dibaca;
 • Untuk mengukur jumlah darah yang mencukupi;
 • Telah membuktikan ketepatan pengukuran.

Kebolehpercayaan dan kualiti

Accu Chek Nano (Accu Chek Nano) bersama dengan ketepatan tinggi dan kemudahan penggunaan membezakan saiz padat dan reka bentuk yang bergaya.

Peranti padat dan senang

Accu Check Mobile adalah satu-satunya glukometer sejauh ini tanpa jalur ujian. Sebaliknya, kaset khas dengan 50 bahagian digunakan..

Walaupun kosnya agak tinggi, pesakit menganggap glukometer Accu Chek Mobile sebagai pemerolehan yang menguntungkan: kit ini juga merangkumi penindik 6-lancet, serta mikro-USB untuk menyambung ke komputer.

Formula terbaru tanpa penggunaan jalur ujian

Ciri Aktif Accu-Chek

Accu Chek Asset adalah meter gula darah yang paling popular. Ini digunakan untuk mengkaji kepekatan glukosa dalam darah periferal (kapilari).

Ciri teknikal utama penganalisis ditunjukkan dalam jadual di bawah:

Paparan LCD dengan 96 segmen H * W * T 9,78 x 4,68 x 1,91 cm Berat 50 g Jangka masa 5 s Isipadu darah 1-2 μl Kaedah pengukuran Julat Fotometrik 0,6-33,3 mmol / L Ukuran memori 500 nilai dengan tarikh dan waktu (+ memaparkan nilai rata-rata untuk minggu lalu, bulan dan 3 bulan) Hayat bateri ≈1000 ukuran (kira-kira 1 tahun) Bateri apa yang saya perlukan Bateri CR2032 - 1 pc. Peringatan pengukuran + Pemindahan data ke PC melalui mikro-USB+

Kebaikan

Oleh itu, mengapa Accu-Check Asset mendapat banyak populariti?

Antara kelebihan penganalisis:

 • prestasi - anda dapat menentukan kepekatan glukosa dalam catatan 5 saat;
 • reka bentuk ergonomik dan berfungsi;
 • kesederhanaan dalam operasi: menjalankan manipulasi diagnostik standard tidak memerlukan menekan butang;
 • kemungkinan analisis dan penilaian data bersepadu;
 • keupayaan untuk melakukan manipulasi darah di luar peranti;
 • hasil yang tepat;
 • paparan besar: hasil kajian senang dibaca;
 • harga berpatutan dalam lingkungan 800 r.

Terlaris

Peralatan

Kit standard merangkumi:

 • glukometer dengan bateri;
 • penindik;
 • lancet - 10 pcs. (Jarum glukosa aset Accu Chek lebih baik dibeli dari pengeluar yang sama);
 • jalur ujian - 10 pcs.;
 • sarung hitam bergaya;
 • kepimpinan;
 • arahan ringkas untuk menggunakan meter Accu Chek Active.

Pengenalan dengan peranti

Pandangan depan Pandangan sisi Lengkap dengan penindik dan jalur ujian

Pada kenalan pertama dengan peranti, baca dengan teliti manual pengguna. Sekiranya anda masih mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor anda..

Penting! Tahap glukosa dapat ditentukan dengan menggunakan dua unit ukuran yang berbeza - mg / dl atau mmol / l. Oleh itu, terdapat dua jenis glukometer Accu Check Active. Tidak mustahil untuk mengukur unit ukuran yang digunakan oleh peranti! Semasa membeli, pastikan anda membeli model dengan nilai biasa anda..

Sebelum penggunaan pertama

Sebelum menghidupkan peranti untuk pertama kalinya, meter harus diperiksa. Untuk melakukan ini, pada peranti yang dimatikan, tekan butang S dan M secara serentak dan tahan selama 2-3 saat. Setelah penganalisis dihidupkan, bandingkan gambar di layar dengan gambar yang dinyatakan dalam manual pengguna.

Memeriksa paparan

Sebelum penggunaan pertama peranti, anda boleh mengubah beberapa parameter:

 • format untuk memaparkan masa dan tarikh;
 • Tarikh
 • masa;
 • isyarat bunyi.

Cara mengkonfigurasi peranti?

 • Tahan butang S lebih dari 2 saat.
 • Paparan menunjukkan susunan. Parameter, ubah sekarang, berkelip.
 • Tekan butang M dan ubahnya.
 • Untuk pergi ke tetapan seterusnya, tekan S.
 • Tekan sehingga jumlahnya muncul. Hanya dalam kes ini mereka diselamatkan.
 • Kemudian anda boleh mematikan perkakas dengan menekan butang S dan M secara serentak.

Anda boleh mengetahui lebih banyak maklumat dari arahan

Cara mengukur gula

Jadi, bagaimana meter Accu Chek berfungsi? Peranti ini membolehkan anda mendapatkan hasil glisemik yang boleh dipercayai dalam masa sesingkat mungkin..

Untuk menentukan tahap gula anda, anda memerlukan:

 • meter glukosa darah;
 • jalur ujian (gunakan bekalan yang sesuai dengan penganalisis anda);
 • penindik;
 • lancet.

Ikuti prosedur dengan jelas:

 • Basuh tangan anda dan keringkan dengan tuala.
 • Keluarkan satu jalur dan masukkan ke arah anak panah ke lubang khas pada peranti.
 • Meter akan menyala secara automatik. Tunggu ujian paparan standard berlangsung (2-3 saat). Setelah selesai, bunyi bip akan berbunyi.
 • Dengan menggunakan alat khas, tusukan hujung jari (lebih baik permukaan lateralnya).
 • Letakkan setetes darah di ladang hijau dan angkat jari anda. Pada masa ini, jalur ujian mungkin tetap dimasukkan ke dalam meter atau anda boleh mengeluarkannya.
 • Jangkakan 4-5 s.
 • Pengukuran selesai. Anda dapat melihat hasilnya.
 • Buangkan jalur ujian dan matikan peranti (selepas 30 saat ia akan mati secara automatik).

Prosedurnya mudah, tetapi memerlukan ketekalan. Perhatikan! Untuk analisis yang lebih baik dari hasil yang diperoleh, pengeluar memberikan kemungkinan menandainya dengan salah satu dari lima watak ("sebelum makan", "setelah makan", "peringatan", "pengukuran kawalan", "lain").

Pengukuran kawalan

Pesakit berpeluang untuk memeriksa ketepatan glukometer mereka sendiri. Untuk melakukan ini, pengukuran kawalan dilakukan, di mana bahan tersebut bukan darah, tetapi larutan kawalan yang mengandungi glukosa khas.

Jangan lupa beli Penyelesaian kawalan dijual secara berasingan.

Mesej ralat

Sekiranya terdapat kerosakan dan kerosakan fungsi meter, mesej yang sesuai muncul di skrin. Kesalahan biasa semasa menggunakan penganalisis ditunjukkan dalam jadual di bawah..

 • Jalur ujian yang tidak betul atau tidak lengkap dimasukkan;
 • Cuba memasukkan jalur ujian terpakai;
 • Memohon darah ke jalur ujian terlalu awal (sehingga isyarat yang sesuai muncul di skrin);
 • Mengukur pencemaran tingkap.
 • Ikut arahan semasa memasukkan jalur ujian;
 • Gunakan jalur ujian baru;
 • Bersihkan perkakas.
 • Glukosa sangat rendah
 • Semasa aplikasi, jalur ujian diimbangi atau dibengkokkan;
 • Memohon jumlah darah yang tidak mencukupi ke jalur;
 • Menggunakan jalur ujian yang salah.
 • Sekiranya terdapat tanda-tanda hipoglikemia yang teruk - rawatan kecemasan;
 • Gunakan jalur ujian Accu-Check Active yang baru yang sesuai;

Masalah dengan plat kod. Cuba reboot peranti atau hubungi pusat servis

Menyambungkan meter kerja ke komputer Ulangi dengan melepaskan kabel USB

Peranti terkena sinaran elektromagnetik yang kuat. Ukur di tempat lain atau putuskan sumber radiasi.

Langkah berjaga-jaga

Untuk menggunakan meter benar-benar selamat untuk kesihatan, harus diingat bahawa:

 • Apa-apa benda yang bersentuhan dengan darah manusia boleh menjadi sumber jangkitan. Apabila menggunakan penganalisis oleh beberapa orang, ada kemungkinan dijangkiti HBV, jangkitan HIV, dll..
 • Pengilang mengesyorkan menggunakan Accu-Check Active hanya dengan jalur ujian yang sama. Penggunaan jalur ujian dari syarikat lain boleh menyebabkan keputusan palsu..
 • Jauhkan sistem dan aksesori dari jangkauan kanak-kanak, kerana bahagian kecil boleh menyebabkan sesak nafas..

Bagi pesakit yang menderita diabetes, pemantauan glukosa secara berterusan sangat penting. Alat yang kami kaji untuk mengukur gula darah memungkinkan kami membuat prosedur ini cepat, sederhana, dan tidak menyakitkan. Peranti ini mendapat banyak maklum balas positif dari pengguna yang telah menggunakannya sejak sekian lama..

Punca Kesalahan

Helo! Saya membeli glukometer seperti 2 tahun yang lalu. 2 bulan terakhir menunjukkan nilai yang diremehkan. Periksa semula di makmal dan dengan penyelesaian kawalan.

Dengan apa yang dapat dihubungkan?

Helo! Mungkin masalahnya adalah kerosakan peranti atau tidak mematuhi teknik penyelidikan. Walau apa pun, anda harus menghubungi pusat khidmat..

Jaminan produk Accu-Check tidak terhad.

Kekerapan pengukuran

Helo, Doktor! Ibu saya baru-baru ini didiagnosis menghidap diabetes, menetapkan diet, pil dan diberitahu untuk memastikan tahap gula. Mereka membelikannya aset Accu-Chek. Dan berapa kerap saya mesti menggunakan peranti ini?

Selamat hari! Doktor menetapkan cadangan untuk kekerapan dan masa mengukur glisemia untuk setiap pesakit secara individu. Cadangan umum adalah seperti berikut:

 • pada waktu pagi dengan perut kosong;
 • 2 jam selepas makan (petang dan petang);
 • jika pesakit mempunyai risiko hipoglikemia nokturnal - pada 2-4 pagi.

Pengukuran secara berkala akan membolehkan pengesanan dan pembetulan pelanggaran tepat pada masanya.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes