"Tidak ada insulin. Berbaring dan mati? " Kanak-kanak diabetes tidak mendapat apa yang mereka perlukan

Kisah pesakit diabetes jenis 1 serupa antara satu sama lain. Sejurus setelah mengenal pasti penyakit ini, mereka menghadapi kekurangan ubat-ubatan dan produk diagnostik penting..

Insulin, jarum, pen jarum suntik, jalur ujian untuk glukometer - untuk mendapatkan apa yang mereka perlukan, pesakit terpaksa memenuhi ambang hospital, melakukan korespondensi jangka panjang dengan pegawai dan bahkan menakutkan pengurusan poliklinik oleh polis.

Perkara yang paling teruk ialah kita bercakap mengenai kanak-kanak.

Perang Jalur Uji

Chelyabinsk Alisa Poptsova yang berusia lapan tahun didiagnosis menghidap diabetes jenis 1 tiga setengah bulan yang lalu. Gadis itu memerlukan insulin setiap hari. Sebelum dan selepas makan dan bersenam, dia perlu mengukur glukosa darahnya. Dari empat hingga lapan atau lebih tusukan dengan jarum glukometer dan seberapa banyak jalur ujian mungkin diperlukan setiap hari.

Pengukuran ini perlu dilakukan kerana dos insulin yang dikira dan diberikan secara tidak betul dapat menyebabkan penurunan kadar glukosa yang tajam dan keadaan akut - koma glisemik. Terdapat juga bentuk diabetes yang tidak stabil, apabila faktor luaran seperti cuaca dapat mempengaruhi gula darah. Sebaik sahaja anak membeku, gula turun dengan cepat. Bukan hanya kesihatan penghidap diabetes, tetapi juga perkembangan penuh mereka pada masa kanak-kanak bergantung pada ketepatan dan kekerapan pengukuran.

Dengan diagnosisnya, Alice mengalami kecacatan sepanjang hidupnya, tetapi dia tidak mendapat faedah yang seharusnya diikuti. "Selama ini sejak diagnosis dibuat, kami tidak diberi satu jarum untuk pen jarum suntik dan bukan satu jalur," kata ibu gadis itu, Angelina Poptsova. "Ibu bapa diabetes lain yang saya ajak bicara mempunyai kisah yang sama." Ahli endokrinologi menjelaskan bahawa Kementerian Kesihatan tidak membeli jarum dengan ukuran yang betul dan tali yang sesuai untuk kita. Jawapan Kementerian Kesihatan hanyalah jawapan yang tidak masuk akal! Dan kira-kira. Menteri Kesihatan Alexander Kuznetsov menjawab bahawa pesakit diabetes dapat mengukur glukosa darah di klinik secara percuma. Apa, setiap tiga jam untuk pergi ke klinik? Dan pada waktu malam juga? Anda sama sekali tidak tahu apa itu diabetes ?! "

Kisah itu menimbulkan kemarahan orang ramai, media memberitahu masalah Poptsovs. Keesokan harinya, Angelina dipanggil ke klinik dan memberi preskripsi untuk ujian, lebih-lebih lagi, dengan selang beberapa bulan. Kemudian, Kementerian Kesihatan melaporkan bahawa keluarga ini juga menerima jarum untuk jarum suntik.

Pertempuran kecil satu pesakit berakhir dengan kemenangan, tetapi perang berterusan setiap hari, dan tidak setiap ibu bapa berpeluang membuat bising di media.

Maaf untuk ahli endokrinologi

Pada awal tahun lalu, Maria V. yang berusia 17 tahun dari Chelyabinsk, doktor mengesahkan diagnosis, diabetesnya dari jenis kedua menular ke yang pertama. Untuk masa yang lama, dia menghadapi kekurangan insulin dan bekalan berkala. "Selama dua tahun terakhir, jalur ujian diberikan kepada saya hanya sekali (walaupun empat kotak). Cukup selama sebulan setengah. Kemudian saya membelinya sendiri. Satu pakej berharga kira-kira seribu rubel, terdapat 50 helai. Cukup selama 10 hari. Kita harus menunggu stok, kadang-kadang 300 rubel dapat disimpan, Masha berkongsi. "Tidak lebih baik dengan insulin." Tahun lalu, saya menerima insulin dua kali: pada awal tahun, tiga kotak dengan jarum suntik dan pada bulan Mei tiga kotak. Selepas itu, saya telah membeli insulin sendiri selama empat bulan. Sekarang saya cuba mendapatkan preskripsi dari ahli endokrinologi, doktor sudah tujuh kali. Tetapi di klinik mereka mengatakan bahawa tidak ada ubat, dan saya akan pergi. Sementara menunggu resipi, saya membeli sekotak pen insulin bertindak pendek (tindakan pantas) dengan harga 2 ribu rubel, ini cukup untuk sebulan.

Saya melihat bagaimana ahli endokrinologi bimbang tentang kita, tetapi mereka tidak dapat berbuat apa-apa. Di jabatan statistik, mereka tidak menulis preskripsi, dan itu sahaja. Itu berlaku, mereka malah marah kerana kita sering datang, mereka berteriak. Tetapi apa yang harus saya lakukan? Mati, sekarang? "

Menurut Wakil Gabenor Irina Geht, pada tahun 2019, Kementerian Kesihatan Wilayah Chelyabinsk merangkumi 80% keperluan pesakit untuk jarum dan jalur ujian serta 100% insulin. Nampaknya pemerintah daerah tidak mengetahui sesuatu. Setelah media menulis mengenai Angelina Poptsova dan anak perempuannya, sejumlah besar panggilan datang dari bandar-bandar kecil di rantau ini untuk penerimaan wakil Wakil Duma Negara, Valery Gartung. Ibu bapa kanak-kanak diabetes mengadu bahawa mereka tidak menerima insulin dan terpaksa membelinya dengan perbelanjaan mereka sendiri. Tetapi mereka tidak ingin membawa masalah ini ke perbincangan yang luas, kerana takut doktor yang hadir akan dihukum atau sikap terhadap anak itu akan berubah.

Mengapa tidak seperti di Moscow?

Keadaan menyedihkan bukan hanya dengan dadah. Menurut undang-undang, kanak-kanak diabetes mesti diberikan tiket ke sanatorium setiap tahun. Sebenarnya, memperolehnya setiap tiga tahun adalah kejayaan besar. Dan orang dewasa yang menemani anak tidak dikeluarkan cuti sakit. Ia dirundingkan dengan majikan dan mengambil cuti tanpa penyelenggaraan.

Di sanatorium itu sendiri, kata ibu bapa, makanan tidak memenuhi keperluan pesakit diabetes: gula ditambahkan ke dalam pinggan, dan tidak ada cara untuk mengukur jumlah karbohidrat.

"Sistem bekalan ubat percuma tidak berfungsi. Permohonan yang salah dikumpulkan setiap tahun, jika tidak, bagaimana seseorang dapat menjelaskan bahawa pesakit diabetes tidak sepenuhnya menerima rawatan yang ditetapkan oleh doktor (!), Termasuk alat perubatan, ”kata Alexander, bapa seorang budak lelaki berusia enam tahun yang menderita diabetes. - Di klinik saya, saya mengetepikan resipi pilihan yang sudah terancam untuk memanggil pejabat. Ada baiknya ada artikel yang sesuai dari Kanun Jenayah "Pengabaian" (pembuangan sengaja tanpa bantuan). Kali pertama ketika pertama kali mengetahui tentang diagnosis, mereka seperti hilang. Apa yang anda perlukan, ke mana harus pergi, dengan siapa untuk dihubungi? Bukan pegawai, bukan Kementerian Kesihatan, yang membantu, tetapi ibu bapa anak-anak diabetes yang sama, bersatu dalam sebuah komuniti.

Halangan ada di mana-mana. Sementara kami memperjuangkan jalur ujian yang sudah lapuk, sudah ada sistem pemantauan kilat (sensor dimasukkan di bawah kulit), yang memungkinkan anda melihat perubahan gula darah dalam waktu nyata. Tetapi mereka hanya terdapat di Moscow. Kenapa? Lagipun, kami membayar semua cukai ”.

Ibu bapa kanak-kanak diabetes dengan "pengalaman" mengatakan bahawa persediaan insulin dan perubatan tidak pernah lengkap dan diabetes bukanlah satu-satunya penyakit yang memerlukannya untuk mendapatkan ubat yang tepat. Walaupun begitu, kemarahan masyarakat membuahkan hasil. Pada 10 Februari, Kementerian Kesihatan Wilayah Chelyabinsk menyiapkan tiga lelongan untuk pembekalan jalur ujian untuk glukometer. Dalam masa terdekat, 24.5 ribu unit akan dihantar ke poliklinik untuk keperluan penerima bantuan.

Pakar endokrinologi kanak-kanak P. S. ketua wilayah Chelyabinsk enggan mengulas mengenai bahan kami.

Komen

Ketua Pusat Perlindungan Hak Ksenia Morozova:

- Insurans perubatan wajib merangkumi rawatan terapi diabetes mellitus, khususnya terapi insulin berterusan. Dan dengan perintah berasingan dari Kerajaan Persekutuan Rusia bertarikh 31 Disember 2018 No. 3053-r, senarai barang habis yang disediakan secara percuma telah ditentukan. Ia merangkumi pen jarum suntik, jarum insulin untuknya, jalur ujian untuk menentukan glukosa darah dan pam insulin. Ubat diabetes adalah ubat penting dan penting. Oleh itu, warganegara harus dibekalkan dengan mereka secara percuma dan tepat pada masanya, sama ada hospital atau klinik pesakit luar. Ini mesti tidak terganggu..

Di samping itu (beberapa orang tahu mengenai hal ini), terdapat cadangan metodologi ketua doktor sanitasi Persekutuan Rusia, di mana dikatakan bahawa di tadika, sekolah, kem kesihatan dan sanatorium, kanak-kanak harus diberi nutrisi individu mengikut pernyataan ibu bapa mereka berkaitan dengan penyakit ini.

Mengapa sistem bantuan tidak berfungsi - masalah global yang belum dapat diselesaikan.

Irina ISAKOVA, Ketua pergerakan diabetes Chelyabinsk "Bersama", Naib Presiden LLCI "Persatuan Diabetes Rusia":

- Keadaan sedang berkembang di poliklinik: sebilangan jalur ujian masuk, dan mereka yang mempunyai beberapa jenis kecurangan atau lebih gigih memilih jumlah produk yang diperlukan untuk anak mereka. Dan mereka yang lebih sederhana atau tidak mempunyai hubungan, pengetahuan, tetap tidak dilayan. Saya tahu bahawa satu keluarga menerima 71 bungkus jalur ujian tahun lalu dan lapan lagi. Ini pada asasnya salah.

Kanak-kanak yang menghidap diabetes adalah penerima bantuan persekutuan; pemerintah telah komited untuk memberi mereka ubat-ubatan. Dengan kekurangan dana, wilayah tersebut mesti memperuntukkan wang tambahan. Di wilayah Chelyabinsk, tidak banyak kanak-kanak diabetes, kira-kira seribu. Dan kita mempunyai anggaran lebihan. Yang anda perlukan hanyalah kehendak politik.

Bagi insulin, pengadaannya di bawah undang-undang No. 44-FZ, di mana harga rendah menang. Setiap kali, mengubah pengeluar ubat tersebut, kami melanggar pampasan untuk diabetes, yang sukar dicapai dengan rawatan. Adalah perlu untuk mengeluarkan insulin dari tanggungjawab undang-undang ini, untuk memasukkannya ke dalam senarai ubat-ubatan yang terpisah yang dibeli bukan dengan nama bukan milik antarabangsa, tetapi oleh perdagangan.

Bagaimana saya mendapatkan pam insulin untuk insurans perubatan wajib?

Dan mendapat bekalan percuma untuknya

Pam insulin berharga 70 000-245 000 R, habis untuknya - 70 000 R setahun. Dan saya mendapat semuanya melalui MLA.

Saya berumur 27 tahun dan menghidap diabetes jenis 1. Maksudnya, pankreas saya sama sekali tidak menghasilkan insulin. Pada jenis kedua, ia cukup pertama dan bahkan lebih daripada biasa, tetapi reseptor insulin berfungsi lebih teruk. Kemudian pankreas habis dan menghasilkan sedikit insulin..

Sekiranya dipermudahkan, tanpa insulin, glukosa tidak memasuki sel otot dan lemak dan terkumpul di dalam darah. Terdapat masalah dengan penglihatan, ginjal, kaki, atau komplikasi lain. Untuk mengelakkannya, dengan diabetes jenis kedua, mereka biasanya mengikuti diet atau minum pil penurun gula. Saya menghidap diabetes jenis pertama. Saya mesti sentiasa memeriksa gula darah saya dengan glukometer dan menyuntik diri dengan insulin sebelum makan.

Saya biasa menyuntik diri dengan pen jarum suntik khas. Doktor memberi saya insulin, dan saya menerimanya di farmasi negeri. Tetapi dengan mudah melupakan pen jarum suntik di rumah, dan untuk membuat percutian di pesta atau di kafe, saya harus pergi ke tandas. Kemudian saya mendapat tahu mengenai pam insulin. Peranti ini sendiri menyuntik insulin ke dalam badan pada siang hari. Dan sebelum makan, anda boleh menekan butang secara senyap-senyap dan memasukkan dos tambahan. Ia selesa.

Pada tahun 2015, pam berharga 90 000 R, dan saya menerimanya melalui insurans perubatan wajib. Saya diberi insulin percuma, tetapi ia mesti disalurkan ke tangki khas untuk pam. Tangki-tangki ini, serta sistem infus untuk insulin, dianggap boleh habis. Bahagian keenam dari gaji saya mula diberikan kepada mereka..

Pada tahun 2020, saya berjaya mendapatkan bahan habis pakai secara percuma. Saya memberitahu anda bagaimana saya melakukan semuanya.

Artikel ini untuk siapa?

Terapi insulin pam merujuk kepada rawatan perubatan berteknologi tinggi. Serta penggantian sendi, pemindahan organ penting dan rawatan kompleks yang lain. Semua ini dapat diperoleh dengan insurans perubatan wajib..

Saya menulis artikel ini untuk mereka yang memerlukan pertolongan seperti itu, tetapi tidak tahu hendak berpaling ke mana. Anda boleh melakukannya lebih mudah daripada saya. Dan jika anda telah menerima rawatan berteknologi tinggi untuk CHI, sila komen.

Apa itu pam insulin

Secara luaran, pam kelihatan seperti pager atau pemain. Saya memasukkan takungan insulin ke dalamnya. Terdapat petunjuk di skrin - ia menunjukkan pengisian bateri dan kepenuhan tangki. Sekiranya terdapat sedikit insulin, pam akan bergetar atau berbunyi bip. Terdapat juga butang pada pam untuk mengkonfigurasinya dan memulakan suntikan.

Pam menghantar insulin dari takungan ke sistem infusi. Sistem ini terdiri daripada tiub dan kanula Teflon - ia adalah seperti port yang masuk ke dalam insulin. Terdapat jarum di dalam kanula yang saya masukkan di bawah kulit. Kemudian saya mengeluarkannya, dan tiub nipis kekal di badan. Biasanya kanula dilekatkan pada kaki, lengan atau punggung. Tetapi lebih senang bagi saya untuk melekap di sisi.

Pam mempunyai dua mod operasi - basal dan bolus. Basal adalah ketika pam menyuntik insulin secara automatik pada siang hari. Tanpa pam, saya bertanggungjawab untuk tindakan insulin yang berpanjangan. Berkat basal, kadar gula tetap dalam had normal..

Bolus - suntikan tunggal untuk makan. Dia bertanggungjawab terhadap glukosa yang diterima oleh badan semasa makan. Dulu saya mengambil suntikan tambahan sebelum setiap makan, sekarang pam membantu dalam hal ini. Tetapi dia tidak tahu apa yang akan saya makan, berapa banyak glukosa yang akan diperoleh dan berapa banyak insulin yang diperlukan untuknya. Oleh itu, sebelum makan, saya mengukur gula dengan glukometer dan mengira berapa karbohidrat dalam makanan. Saya memasukkan nilai, dan pam mengira dos insulin. Kemudian saya klik "Mula", dan dia mula menyuntikkan bolus secara beransur-ansur.

Pam mesti dipakai secara berterusan malah boleh tidur dengannya. Saya menanggalkannya hanya untuk mandi.

Saya mengukur tahap glukosa dalam darah dengan glukometer - dalam foto itu ada di sebelah kanan. Jalur ujian sekali pakai dimasukkan di slot atas. Pam ada di foto di sebelah kiri. Saya memasukkan petunjuk glukosa ke dalamnya dan berapa gram karbohidrat yang akan saya makan. Dan dia mengira dos insulin yang diperlukan

Kini semua pam yang dihasilkan dapat memantau gula darah. Dan ada juga yang tahu bagaimana mengaturnya dalam julat normal, tetapi harga model seperti itu mencapai 245,000 R. Bukan model termahal yang dikeluarkan oleh OMS, tetapi bagaimanapun, mereka memerlukan sensor khas. Satu sensor hidup selama dua minggu, dan berharga dari 3500 hingga 5000 R. Ia tidak berpatutan untuk saya. Pam saya adalah model lama, dan tidak mempunyai fungsi pemantauan. Dan saya mengukur gula dengan glukometer.

Saya mendengar mengenai pam dan sehingga tahun 2015, kemudian harganya sekitar 90 000 R, dan keluarga saya menyimpan wang. Tetapi tidak ada tempat untuk berunding: ahli endokrinologi dari klinik tidak mengetahui apa-apa mengenai pam. Dan saya pergi untuk berunding di Pusat Penyelidikan Endokrinologi ESC di Moscow. Terdapat pusat terapi insulin pam di mana mereka dinasihatkan dan dilatih untuk bekerja dengan pam.

Di ESC, ahli endokrinologi mengatakan bahawa pam itu termasuk dalam rawatan perubatan berteknologi tinggi dan boleh diperoleh dengan insurans perubatan wajib. Terdapat dua cara untuk melakukan ini. Saya memanfaatkan yang kedua, tetapi saya akan memberitahu mengenai keduanya.

R. Sekarang ini dihentikan, tetapi ini tidak menghalangnya berfungsi dengan sempurna "width =" 1000 "height =" 667 "class =" outline-bordered "style =" max-width: 1000px; height: auto "data-bordered =" true "> My Medtronic MMT-715 adalah model pam termudah tanpa pemantauan. Pada tahun 2015 harganya sekitar 90 000 R. Sekarang mereka dihentikan, tetapi ini tidak menghalang mereka berfungsi dengan sempurna." width = "2000" height = "2080" class = "outline-bordered" style = "max-width: 1000.0px; height: auto" data-bordered = "true"> Di kedai Diamarca, pam berharga 80,000-245 000 R

Cara mendapatkan pam melalui klinik bandar

Anda perlu pergi ke ahli endokrinologi di klinik dan mengatakan bahawa anda mahu meletakkan pam. Doktor akan mengarahkan untuk diperiksa. Anda perlu menjalani ujian darah dan air kencing untuk gula, menjalani ultrasound pankreas dan buah pinggang, memeriksa mata anda dan kecenderungan untuk trombosis.

Pakar endokrinologi mengesyorkan pam jika terdapat risiko komplikasi atau dekompensasi. Komplikasi, misalnya, kehilangan penglihatan, gangguan fungsi buah pinggang, bisul kaki dalam.

Dekompensasi adalah apabila gula darah rata-rata anda sering melebihi normal. Contohnya, jika anda memasukkan dos insulin yang salah. Tahap glukosa purata selama tiga bulan menunjukkan ujian hemoglobin glikasi. Itulah gula di mana gula "tersekat". Sekiranya tahapnya melebihi 8% berkenaan dengan hemoglobin normal, ini adalah dekompensasi.

Saya mendengar bahawa beberapa orang tidak memantau gula secara khusus dan memburukkan keadaan mereka, sehingga mereka mengesyorkan pam. Tetapi doktor saya dari ESC mengatakan bahawa ini tidak boleh dilakukan: hampir semua diabetes boleh dianggap tidak dapat dikompensasi. Oleh itu, ahli endokrinologi sangat mungkin mengesyorkan terapi pam.

Hasil cadangan doktor dan ujian diperiksa oleh suruhanjaya klinik. Sekiranya dia mengesahkan bahawa pesakit mempunyai pam, pihak pengurusan klinik akan memberitahu Kementerian Kesihatan daerah mengenai hal ini. Di sana anda akan beratur untuk pemasangan pam.

Dalam senario ini, satu tolak adalah penantian lama. Saya mendengar bahawa orang menunggu dari 2 bulan hingga 2 tahun. Itu semua bergantung pada kapan Kementerian Kesihatan daerah akan membeli pam dan berapa banyak yang akan ada..

Tetapi saya bernasib baik: Saya secara tidak sengaja mengetahui cara lain yang lebih pantas untuk mendapatkan pam.

Untuk mengetahui tentang perubahan undang-undang yang berkaitan dengan perubatan dan insurans perubatan wajib, anda boleh melanggan buletin sistem Perunding-plus

Bagaimana saya mendapat pam program khas

Pusat penyelidikan utama menjalankan program diabetes. Pada mereka, anda boleh mendapatkan pam melalui insurans perubatan wajib tanpa perlu menunggu. Anda boleh mengetahui mengenai program tersebut melalui carian di Internet atau dari doktor anda.

Pada tahun 2015, program seperti ini dikendalikan di Pusat Penyelidikan Endokrinologi Moscow. Saya pergi ke sana untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pam, dan ahli endokrinologi mengajak saya untuk mengambil bahagian dalam program ini. Untuk melakukan ini, perlu berbaring di pusat selama dua minggu. Pam diberikan secara langsung semasa pemeriksaan dan segera mengajarnya cara menggunakannya.

Pada pemeriksaan mungkin dikenakan bayaran atau dengan insurans perubatan wajib. Rawat inap yang dibayar berharga 30 ribu rubel. Menurut insurans perubatan wajib, mereka menghantar hanya dengan rujukan dari klinik di tempat kediaman. Menjadikannya mudah. Ahli endokrinologi dari ESC memberi saya cadangan untuk memasang pam, dan saya kembali ke bandar saya. Dia membawa cadangan itu ke klinik, dan beberapa hari kemudian mereka memberi saya rujukan.

Walaupun untuk dimasukkan ke hospital, saya lulus ujian darah dan air kencing umum, darah untuk hemoglobin glikasi dan melakukan fluorografi.

Cadangan seperti itu diberikan kepada saya oleh doktor di ESC. Bersama mereka, saya pergi ke ahli endokrinologi saya di klinik dan mendapatkan rujukan ke hospital.

Saya kembali ke Moscow dan pergi ke ESC selama dua minggu. Saya diperiksa oleh pakar optometris dan ahli phlebologist, dan terutama oleh ahli nefrologi, kerana saya mengalami kerosakan satu buah pinggang. Saya juga menjalani ECG, ultrasound ginjal dan pankreas, dan mereka mengambil darah dan air kencing untuk ujian. Pada waktu malam, ketika perut kosong, sebelum dan sesudah makan, mereka memeriksa tahap glukosa dalam darah - kemudian membantu mengatur pam.

Saya ditawarkan dua pam untuk dipilih - Medtronic atau Accu-check. Fungsi mereka sama, tetapi saya memilih Medtronic kerana ia lebih dekat dengan telinga.

Setiap hari saya bersekolah di sekolah diabetes. Doktor di ESC mengajar cara menyesuaikan diet dan menggunakan pam dengan betul: letakkan kanula, uji kepekaan insulin anda, hitung karbohidrat dalam makanan dan masukkan data ke dalam pam. Sekiranya anda tidak mengetahui semua ini, mungkin ada masalah: laman pemasangan mungkin meradang, gula tiba-tiba jatuh atau melompat. Dan kerana tetapan yang salah, dekompensasi boleh menjadi kritikal.

Sekarang, pada tahun 2020, ESC tidak memasang pam insulin untuk insurans perubatan wajib. Tetapi anda boleh mendaftar untuk memandu uji. Anda akan diberi pam selama sebulan, dan anda akan melihat apakah lebih senang anda menggunakannya dan adakah tahap gula akan bertambah baik. Saya mengenali orang yang kelihatan sukar, dan mereka kembali beralih kepada suntikan.

Anda boleh membeli pam atau mendapatkannya melalui klinik, dan kemudian pergi ke ESC untuk mendapatkan dos insulin dan belajar bagaimana menggunakan peranti ini.

Semasa pemeriksaan, perlu mengukur tahap glukosa dalam darah setiap jam. Sehingga saya tidak lagi menusuk jari saya, mereka memasang sensor pemantauan glukosa darah di ESC. Dia mengukur dan mencatat bacaan

Berapa banyak bekalan

Ramai yang tidak memasang pam kerana bekalannya mahal. Di pam, ia adalah takungan insulin dan sistem infusi. Pada tahun 2015-2019, saya membelinya dengan wang saya.

Takungan mesti diubah semasa insulin habis. Satu cukup selama tiga hingga tujuh hari, semuanya bergantung pada dos insulin harian. Saya mempunyai cukup selama lima hari. Pada tahun 2019, pakej 10 takungan masing-masing 3 ml berharga 1600 R, sebelum itu - sedikit lebih murah. Rata-rata, pembungkusan itu bertahan selama 50 hari, iaitu untuk tahun 2019 saya menghabiskan 11,680 R.

Sistem infusi disyorkan untuk diganti setiap 3 hari. Jika tidak, tapak pemasangan akan meradang, dan insulin akan bertindak tidak betul. Contohnya, tidak akan mencapai keseluruhan dos atau terkumpul di tempat suntikan. Saya melanggar peraturan ini sedikit dan mengubahnya setiap 5 hari - pada masa yang sama ketika saya memasukkan tangki baru dengan insulin.

Sebungkus sepuluh sistem infusi pada tahun 2019 berharga 8,000 R, saya juga mempunyai cukup selama 50 hari. Untuk tahun ini saya menghabiskan 58,400 R.

Untuk tahun 2019 sahaja, saya menghabiskan 70,080 R untuk bekalan. Ini banyak untuk saya: Saya memperoleh 40,000 R sebulan, ditambah pencen untuk orang kurang upaya dari 3 kumpulan - 5700 R. Iaitu, seperenam dari gaji saya, atau 12.8% daripada jumlah pendapatan saya, dibelanjakan untuk habis pakai dalam setahun. Saya menghabiskan kira-kira jumlah yang sama pada tahun-tahun sebelumnya, ketika gaji separuh.

Saya membelanjakan bahan habis pakai untuk pam pada tahun 2015-2019

Bagaimana saya mendapat bekalan

Pada bulan Mac 2019, saya pergi ke ESC untuk temujanji lain. Dan doktor mengatakan bahawa dari 31 Disember 2018, takungan dan sistem infusi untuk pam dikeluarkan melalui insurans perubatan wajib. Tetapi pada masa yang sama mereka adalah sebahagian daripada serangkaian perkhidmatan sosial. Iaitu, mereka hanya disediakan untuk mereka yang mendapat pencen sosial - orang kurang upaya, veteran, anak-anak yang kehilangan pencari nafkah. Saya mempunyai 3 orang kurang upaya, dan saya termasuk dalam kategori ini.

Tetapi untuk mendapatkan bahan habis pakai untuk insurans perubatan wajib hanya boleh dilakukan melalui poliklinik bandar. Ahli endokrinologi di klinik saya tidak tahu. Saya juga tidak menemui apa-apa mengenai perkara ini di laman web Kementerian Kesihatan wilayah. Pada bulan Mei 2019, saya menghubungi jabatan organisasi bekalan ubat, tetapi perbualan tidak memberikan apa-apa: mungkin akan ada pembelian barang habis pakai, atau mungkin tidak.

Kemudian saya memutuskan untuk menulis surat rasmi dan rayuan. Menurut undang-undang, mereka dianggap tidak sampai 30 hari, tetapi saya tidak tergesa-gesa. Selain itu, saya tidak kehilangan apa-apa, dan jika mereka menolak saya, itu boleh diajukan banding.

Kementerian Kesihatan: tidak ada masalah dengan insulin di Kuban

"KI" mendapat tahu sekiranya terdapat gangguan di Kuban dengan pemberian benefisiari dengan ubat penurun gula.

Dua kes

Sebabnya adalah dua kes mengerikan yang berlaku bulan lalu di Wilayah Krasnodar. Mungkin ada lebih banyak lagi, tetapi kedua-duanya banyak disebarkan di media..

Ingatlah bahawa dalam kes pertama, seorang pesakit diabetes jenis 1 memohon preskripsi untuk insulin di klinik Hospital Daerah Daerah Seversky.

Namun, ahli terapi yang bertugas, tidak menemui nama belakangnya dalam senarai janji temu, enggan melayaninya.

Gadis itu cuba menjelaskan apa yang dirakam, tetapi tidak teratur kerana dia berada di bandar lain, tetapi doktor tidak melemahkan hujah ini.

Pesakit merakam dialog mereka di video dan kemudian menyiarkannya di Web. Ngomong-ngomong, dia masih mendapat resep, tapi sudah dari doktor lain, dan ahli terapi bertugas dengan pengalaman 36 tahun dipecat.

Kes kedua, yang dilaporkan oleh media, berlaku di klinik Hospital Daerah Tengah di Daerah Gulkevichsky. Faina Kosyakova yang berusia 64 tahun pergi ke Gulkevichi dari kampung selama dua minggu untuk mendapatkan preskripsi untuk insulin, tetapi kakitangan perubatan pejabat endokrinologi selalu menutup pintu di hadapannya:

"Apa yang kamu memandu? Tidak ada insulin di farmasi, jadi kami tidak akan memberi anda preskripsi. ".

Ketika wanita itu benar-benar putus asa, dia datang ke polis dengan pernyataan bahawa klinik itu enggan menuliskan resep untuk ubat penting. Dia kembali ke hospital dengan ditemani polis bersenjata. Memang, tidak ada insulin di farmasi, namun, Faina Yuryevna membawanya ke rumahnya pada keesokan harinya.

Tiada gangguan

Untuk menyediakan pesakit diabetes dengan ubat-ubatan yang diperlukan, poliklinik perbandaran membuat permohonan untuk dihantar ke farmasi terlampir. Mereka dipindahkan ke Kementerian Kesehatan Daerah, yang secara pusat membeli insulin.

Juga, Kementerian Kesihatan melakukan pemantauan mingguan terhadap preskripsi yang ditetapkan dan, jika perlu, mengambil langkah-langkah untuk mengagihkan semula ubat-ubatan antara bandar, yang melibatkan semua sumber dana.

Sekiranya seseorang mempunyai status orang kurang upaya, maka dia diberikan ubat penurun gula mengikut faedah persekutuan, jika tidak ada status tersebut, - menurut wilayah.

Walau bagaimanapun, ini tidak penting - undang-undang membenarkan doktor melakukan manuver: jika tidak ada ubat di farmasi untuk kepentingan persekutuan, doktor akan menetapkannya di wilayah tersebut, dan sebaliknya.

"Tetapi ada peraturan penting: pesakit mesti membuat janji temu dengan ahli endokrinologi terlebih dahulu, sekurang-kurangnya seminggu sebelum berakhirnya ubat penurun gula," kata ketua doktor salah satu klinik Krasnodar kepada Krasnodar Izvestia.

- Ini perlu supaya kemudahan kesihatan mempunyai masa untuk mencari dan menghantar insulin yang diperlukan sekiranya farmasi yang ditugaskan di klinik ini tidak memilikinya. Dalam senario ini, resipi diletakkan pada keselamatan sepuluh hari yang ditangguhkan.

Kami menerima respons dari kementerian kesihatan daerah yang ditandatangani oleh Wakil Menteri Pertama Larisa Kadzayeva atas permintaan KI mengenai situasi semasa dengan memberikan manfaat insulin kepada penerima di Wilayah Krasnodar, yang menyatakan bahawa "pada masa ini, terdapat persediaan enam bulan persediaan insulin yang mencukupi untuk menyediakan kategori pilihan rakyat ".

Jabatan Kesihatan Krasnodar juga memberi jaminan bahawa gangguan bekalan insulin, yang berlaku hampir setiap tahun, adalah perkara yang lalu. Setakat ini, insulin tersedia di seluruh rangkaian farmasi Perbandaran Unitary Enterprise "Pengurusan Farmasi Krasnodar City" baik dalam hak wilayah dan persekutuan.

Sementara itu

Tetapi jika tidak ada lagi gangguan bekalan insulin di rantau ini, mengapa pesakit dari daerah Seversky dan Gulkevichsky, yang menjadi pahlawan penerbitan jurnalistik, tidak dapat menerima insulin tepat pada masanya? Mungkin semuanya tidak selamat seperti yang dinyatakan oleh Kementerian Kesihatan. Untuk mengetahui bagaimana keadaannya, kami beralih ke cawangan Krasnodar dari Persatuan Diabetes Rusia. "Sebenarnya tidak ada masalah dengan insulin," kata ketua persatuan Arkady Semizarov, dan ketika membahas dua kes yang disebutkan di atas dengan pesakit, dia sangat marah:

- Ya, anda sendiri menonton video bersama pesakit dari daerah Seversky. Kita semua tahu bahawa anda perlu datang terlebih dahulu untuk menulis preskripsi, ini bukan berita! Secara jujur, saya mesti mengatakan bahawa video itu tidak dirakam dari saat pertama pesakit dibawa oleh doktor, ada kemungkinan dia menimbulkan konflik.

Di samping itu, gadis itu bersikap sombong, memberikan buku nota insulin kepada terapis dan secara harfiah menuntut resep ubat tersebut..

Sebaliknya, letakkan buku nota pesakit ke lantai dan katakan, "Walaupun anda mati, saya tidak akan memberikannya!" anda tidak akan memanggil reaksi doktor yang mencukupi.

Semizarov tidak mengulas mengenai kes di daerah Gulkevichi, tetapi dia dikomentari oleh ketua Liga Pesakit tempatan, Galina Kulik:

- Kisah Faina Kosyakova jauh dari kes terpencil di kawasan kita. Sejumlah ubat pilihan, termasuk insulin, harus disingkirkan dengan pertarungan. Doktor tidak mahu menulis preskripsi jika tidak dapat segera diberikan di farmasi, kerana merosakkan statistik Hospital Daerah Tengah.

Sementara itu, dalam setiap kes tertentu, dengan penolakan untuk memberi resep, anda perlu memahami di peringkat ketua doktor, kerana dialah yang menguruskan pengedaran ubat-ubatan di kalangan pesakit dan permohonan sebilangan besar ubat untuk penerima manfaat.

Tolong "KI"

Hari ini di Wilayah Krasnodar kira-kira 30 ribu orang menjalani terapi insulin, lebih daripada 9600 daripadanya berada di pusat wilayah.

Talian Hotline

Kementerian Kesihatan Wilayah Krasnodar mempunyai talian hotline 24 jam untuk penyediaan ubat dan bantuan perubatan: 8-800-200-03-66.

Tiada insulin untuk mengadu

Baru-baru ini, di Internet, saya menemui maklumat menarik tentang cara mendapatkan sebungkus bulu dari biri-biri hitam dari penjagaan kesihatan Rusia - ubat-ubatan percuma yang diresepkan kepada anda oleh undang-undang. Setelah sedikit mengedit teks untuk bacaan yang lebih baik dan memasukkan pautan, saya menyiarkannya di sini sebagai panduan untuk bertindak.
Saya mesti mengatakan bahawa saya mengagumi kedudukan sipil aktif penulis teks. Saya sendiri, yang mempunyai pendidikan perubatan dan penglihatan yang serupa mengenai keadaan itu, bagaimanapun, tidak mengetahui semua perkara yang penulis tulis. Walaupun ini bukan hari pertama saya tinggal di Rusia, dan sejauh mungkin saya berusaha membuang habuk dari penjagaan kesihatan domestik. Kuku akan membuat orang-orang ini
Sekiranya semua warganegara kita begitu aktif, kita mungkin mempunyai hadiah, iaitu kesihatan awam yang sihat.
Sementara itu, warga apa...
Jadi teks itu sendiri:

Helo. Orang kurang upaya 3 gr. dan kanak-kanak kurang upaya kanak-kanak. Saya sangat akrab dengan sistem penjagaan kesihatan dan dengan semua struktur negara pada umumnya, kerana sifat degil dan keinginan untuk mencapai tujuan saya, saya harus banyak berjuang, yang masih saya lakukan. Mengenai kekurangan ubat di farmasi, saya boleh mengatakan yang berikut.

1. Cari ubat anda dalam senarai DLO (anda tidak perlu mencari dengan nama jenama, tetapi dengan bahan aktif). Sekiranya anda tidak mempunyai zat aktif anda, anda harus menetapkan ubat dengan bahan aktif lain dari kumpulan yang sama (contohnya, nimesulide (Nise) sebagai ubat anti-radang bukan steroid boleh digantikan dengan meloxicam, diclofenac, ketoprfen, dll.).

2. Permintaan (jangan tanya, tetapi tuntut) dari doktor anda untuk memberi anda preskripsi ubat pilihan, walaupun dia mengatakan bahawa dia tidak dapat menulis kerana tidak hadir di farmasi. Dia berkewajiban untuk melakukan ini. Sekiranya penolakan, buatlah keluhan kepada jabatan kesehatan daerah (anda tidak seharusnya memanggil pemerintah kota sebagai peraturan, keadaan ini ada dengan pengetahuan mereka). Katakan bahawa jika langkah-langkah tidak diambil, kirimkan aduan melalui surat berdaftar (rawatan lisan dapat diabaikan, tetapi aduan bertulis melalui surat berdaftar semuanya didaftarkan dan memiliki kekuatan hukum bahkan di pengadilan).

Apa yang perlu dilakukan sekiranya tiada ubat pilihan di farmasi

Apabila anda diberi resep, anda pergi ke farmasi, dan jika anda diberitahu bahawa tidak ada ubat, anda HARUS ditangguhkan dengan mendaftar di jurnal khas. Peraturan ini berlaku untuk semua wilayah (dasar PESANAN 14 Disember 2005 N 785 "TENTANG TATACARA PELUPUSAN UBAT"). Farmasi wajib memberikan ubat kepada anda selewat-lewatnya 15 hari, dan walaupun preskripsi telah habis pada masa ubat itu muncul, anda tidak boleh mengeluarkannya semula.

4. Sekiranya anda memerlukan ubat-ubatan dengan segera dan anda tidak sabar, beli ubat untuk wang anda dan teruskan pemeriksaan supaya syarikat insurans anda akan memberikannya kepada anda, yang akan memberikan anda polisi perubatan. Harap maklum bahawa ini berlaku untuk ubat-ubatan dalam senarai keutamaan. Di samping itu, ubat yang dibeli hendaklah dicatatkan pada kad, dan bukan pada sehelai kertas dengan tangan, kerana syarikat insurans mungkin memerlukan ekstrak dari kad (adakah doktor benar-benar melantiknya dan kapan).

Jangan lupa bahawa Rusia bukanlah peraturan undang-undang dan bahawa orang tidak pernah dipertimbangkan di sini. Untuk tinggal di Rusia adalah bertahan dan membuktikan kepada semua pegawai bahawa anda juga seorang dan bahawa anda juga mempunyai hak. Jangan takut untuk menunjukkan gigi kepada pegawai di mana-mana lembu jantan yang mempunyai tin timahnya sendiri (IMG: style_emoticons / default / wink.gif) Dalam praktiknya, saya dapat mengatakan bahawa apabila mereka melihat orang yang lemah lembut di hadapan mereka, mereka duduk di atas kepala. Sentiasa menuntut, menyokong keperluan anda dengan alasan undang-undang (di zaman Internet, untuk mengetahui hak anda, anda tidak perlu menjadi peguam, cari sahaja soalan yang anda minati dan baca sedikit)
Semoga berjaya dan sihat dalam memerangi negara. mafia yang tidak mempunyai prinsip manusia

Dihantar oleh: Maria Solenkova.

Littleone 2006-2009> Kecantikan dan Kesihatan> Kesihatan Kita> JANGAN MEMBERI INSULIN DABETIK, tempat mengadu.

Lihat versi lengkap: DABETICS TIDAK MEMBERI INSULIN, tempat mengadu.

Perawan, beritahu saya, mungkin ada yang tahu...
keadaannya begini, suami saya menghidap diabetes jenis 1, bergantung kepada insulin, izin tinggal di Wilayah Leningrad, mulai bulan ini mereka berhenti memberikan insulin pilihan, mereka mengatakan ia didaftarkan di Slantsy dan mendapatkannya
Slate berjarak 3 jam dari St. Petersburg, farmasi biasanya bekerja pada hari kerja dengan kadar yang lebih rendah. Memandu di sana setiap bulan untuk insulin, yang mungkin tidak ada di sana, dan sebelum itu, pergi ke klinik tempatan untuk mendapatkan preskripsi tidak dapat difahami. mereka tidak akan membiarkan mereka pergi bekerja, kita masih mempunyai seorang anak kecil. bahawa dia telah lama diperhatikan di St Petersburg di pusat diabetes, di sana dia tidak ditolak lawatan, ada polisi perubatan
semuanya baik-baik saja, saya tidak mendapat insulin sama sekali.. Saya hanya melihat satu jalan keluar - untuk membeli wang saya.. tetapi kita mempunyai propaganda ubat percuma untuk pesakit diabetes, pesakit barah dan pesakit HIV, ada dana negara, tetapi tidak ada insulin.

Bolehkah saya menulis surat berdaftar terus ke penerimaan gabenor? mengadu? orang berkumpul dengan tandatangan?

suami saya terkejut hari kedua berjalan…. jangan berikan ubat penting! kononnya keputusan dari Moscow! karut..
dan sama ada bukan suami muda saya, tetapi seorang pesara yang berdaftar di Len.obl dan tinggal di St. Petersburg, dia juga perlu pergi ke kotanya dan pergi ke separuh farmasi dan farmasi?

Saya rasa anda perlukan
1) perkara pertama untuk menghubungi syarikat insurans (nombor telefon ditunjukkan pada polisi) dan membincangkan keadaan dengan perunding perubatan
mungkin mereka akan menasihati anda agar melampirkan polisi itu ke klinik tempat suami anda tinggal
Saya tahu pasti bahawa polisi ini boleh dilampirkan ke klinik daerah tempat anda tinggal, tetapi tidak didaftarkan.
ia adalah 100%!
lampiran ini dilakukan di syarikat sial di mana mereka mengeluarkan polisi
2) berbincang dengan ketua klinik klinik perubatan
doktor kepala seperti itu ada di setiap klinik dan dia akan banyak membantu anda untuk mengatur hubungan anda dengan doktor anda dan menjelaskan kepada anda hak dan kewajiban anda!
3) oms.ru beberapa laman web sedemikian di sistem OMS
terdapat juga banyak perkara yang ditulis dari undang-undang!
anda perlu mengetahui hak anda!!
Semoga berjaya.

Kisah ini seperti kekasih saya, ibunya adalah seorang yang sangat tua dan terpaksa membeli insulin untuk mendapatkan wang. Inna baru saja pergi ke pejabat pendakwa, mereka menerima semua permohonan dari warganegara dan tarikh akhir untuk menjawab permohonan adalah 10 hari. Mereka menggunakan mereka dari poliklinik sebanyak 3 kali di rumah, soalan itu diselesaikan dan tidak lagi timbul. Dan sebelum itu, tidak ada yang bertindak sama sekali - baik ketua pegawai perubatan, atau ketua lain di klinik.
Dengan cara yang sama, setelah dia dikirim 3 kali dari pejabat perumahan, dia menulis kepada pejabat pendakwa bahawa pembaikan di pintu depan tidak dilakukan selama 7 tahun, tikus itu sedang berjalan, dll..
Dia terkejut di pejabat perumahan di mana permintaan seperti itu datang !! mereka bahkan tidak dapat memperuntukkan satu tin cat, dan kemudian mereka membuat pembaikan dengan cepat dan itu saja.
Kami tidak tahu hak kami, dan pihak berkuasa menggunakannya.
Dia dibawa, tentu saja, ketika dia secara semula jadi dihantar dari ZhEK dan dia memutuskan untuk mempengaruhi mereka dengan cara ini. Kemudian mereka juga berlari, diminta untuk menyembunyikan semuanya.

Para doktor di Pusat Diabetes di mana suami yang dilampirkan hanya senang.. ada beberapa keputusan pelik dari Moscow. yang diserahkan oleh kesihatan awam.. semua tangan mengangkat bahu...

Apa yang perlu dilakukan sekiranya tiada ubat preskripsi di farmasi?

mereka kata pergi ke Slates.. dan itu saja...
Klinik ini tidak menolak untuk menjalani perkhidmatan, ini adalah masalah insulin daerah, yang mustahil diperoleh di bandar di bandar. farmasi...

kita akan bertarung, apa yang boleh saya lakukan?... Saya akan menghantar surat berdaftar kepada semua pihak yang berkaitan dengan ini...

Baiklah, secara amnya logik. jika semua orang yang berdaftar di bandar lain, tetapi tinggal di St Petersburg akan menerima ubat di sini, maka St. Petersburg tidak mencukupi. yang bermaksud bahawa di kampung halaman orang itu akan kekal. Bagaimana menjadi pesakit lain? ada insulin, nampaknya hanya untuk tempatan.

Baiklah, secara amnya logik. jika semua orang yang berdaftar di bandar lain, tetapi tinggal di St Petersburg akan menerima ubat di sini, maka St. Petersburg tidak mencukupi. yang bermaksud bahawa di kampung halaman orang itu akan kekal. Bagaimana menjadi pesakit lain? ada insulin, nampaknya hanya untuk tempatan.

Nah, sebelumnya ia diberikan tanpa halangan kerana jelas bahawa separuh wilayah Leningrad di St Petersburg tinggal, bekerja, dll...

maka mungkin benar-benar ke pejabat pendakwa
jika demikian, semestinya tidak ada kecuaian seperti itu!
biarkan insulin dari serpih dipindahkan ke sini ke tempat orang sakit dilampirkan!
pergi ke jawatankuasa kesihatan!

Nah, sebelumnya ia diberikan tanpa halangan kerana jelas bahawa separuh wilayah Leningrad di St Petersburg tinggal, bekerja, dll...
mungkin semua orang terlepas? atau hanya keputusan baru yang lain ?: 008:

Suami saya adalah pesakit diabetes berdasarkan hak istimewa persekutuan. Apabila masalah dengan insulin berlaku - saya menulis pada sabun di alamat yang berbeza di laman web pentadbiran bandar. Dalam beberapa hari kita dapati insulin.
Cari di laman web untuk jawatankuasa yang anda perlukan dan hantar surat. Harap maklum bahawa tandatangan anda mesti mempunyai alamat lengkap dengan indeks.

Suami saya adalah pesakit diabetes berdasarkan hak istimewa persekutuan. Apabila masalah dengan insulin berlaku - saya menulis pada sabun di alamat yang berbeza di laman web pentadbiran bandar. Dalam beberapa hari kita dapati insulin.
Cari di laman web untuk jawatankuasa yang anda perlukan dan hantar surat. Harap maklum bahawa tandatangan anda mesti mempunyai alamat lengkap dengan indeks.

Terima kasih, saya sudah bersenang-senang dengan ini semalam :)))) Saya masih bersenang-senang :))) jika mereka tidak menjawab :)

mungkin semua orang terlepas? atau hanya keputusan baru yang lain ?: 008:

itulah keputusan yang seterusnya... anda boleh menghantar insulin bukan ke serpihan tetapi kepada Peter dengan kejayaan yang sama.. semestinya tidak ada masalah kekurangan sama sekali!

Terima kasih semua atas jawapannya, saya akan berjuang dan menulis-menulis-menulis!

Jangan malas, pergi ke pejabat pendakwa. 10 hari - dan jalan penyelesaian dijumpai, tetapi anda boleh menulis untuk masa yang lama... Inilah mafia, mengapa menanggalkan surat-menyurat?

Adakah anda mahu mendaftarkan suami anda dengan anda di St. Petersburg? Akan menerima insulin di tempat pendaftaran.

Jangan malas, pergi ke pejabat pendakwa. 10 hari - dan jalan penyelesaian dijumpai, tetapi anda boleh menulis untuk masa yang lama... Inilah mafia, mengapa menanggalkan surat-menyurat?

Nah, pejabat pendakwa adalah kaedah yang ekstrem.. kerana keputusan itu datang dari tanah, sangat mungkin mereka akan menghantarnya ke sana... perlu di pergunungan. pihak pentadbiran untuk menghubungi...

Adakah anda mahu mendaftarkan suami anda dengan anda di St. Petersburg? Akan menerima insulin di tempat pendaftaran.

Ya, jika semuanya mudah. tempat saya berdaftar, dengan saya 6 orang lagi berdaftar seluas 60 meter persegi. meter, kali ini, kedua, slate suami dalam keluarga mempunyai masalah keluarga. dan jika dia keluar dari sana, bukan sahaja dia boleh tinggal dengan hidungnya....
oleh itu, keadaan permit kediaman belum diputuskan secara berbeza

Baru-baru ini, di Internet, saya menemui maklumat menarik tentang cara mendapatkan sebungkus bulu dari biri-biri hitam dari penjagaan kesihatan Rusia - ubat-ubatan percuma yang diresepkan kepada anda oleh undang-undang. Setelah sedikit mengedit teks untuk bacaan yang lebih baik dan memasukkan pautan, saya menyiarkannya di sini sebagai panduan untuk bertindak.
Saya mesti mengatakan bahawa saya mengagumi kedudukan sipil aktif penulis teks. Saya sendiri, yang mempunyai pendidikan perubatan dan penglihatan yang serupa mengenai keadaan itu, bagaimanapun, tidak mengetahui semua perkara yang penulis tulis. Walaupun ini bukan hari pertama saya tinggal di Rusia, dan sejauh mungkin saya berusaha membuang habuk dari penjagaan kesihatan domestik. Kuku akan membuat orang-orang ini
Sekiranya semua warganegara kita begitu aktif, kita boleh mempunyai hadiah, iaitu.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya tidak ada ubat pilihan di farmasi atau jika ubat tersebut ditolak?

kesihatan awam yang sihat.
Sementara itu, warga apa...
Jadi teks itu sendiri:

Helo. Orang kurang upaya 3 gr. dan kanak-kanak kurang upaya kanak-kanak. Saya sangat akrab dengan sistem penjagaan kesihatan dan dengan semua struktur negara pada umumnya, kerana sifat degil dan keinginan untuk mencapai tujuan saya, saya harus banyak berjuang, yang masih saya lakukan. Mengenai kekurangan ubat di farmasi, saya boleh mengatakan yang berikut.

1. Cari ubat anda dalam senarai DLO (anda tidak perlu mencari dengan nama jenama, tetapi dengan bahan aktif). Sekiranya anda tidak mempunyai zat aktif anda, anda harus menetapkan ubat dengan bahan aktif lain dari kumpulan yang sama (contohnya, nimesulide (Nise) sebagai ubat anti-radang bukan steroid boleh digantikan dengan meloxicam, diclofenac, ketoprfen, dll.).

2. Permintaan (jangan tanya, tetapi tuntut) dari doktor anda untuk memberi anda preskripsi ubat pilihan, walaupun dia mengatakan bahawa dia tidak dapat menulis kerana tidak hadir di farmasi. Dia berkewajiban untuk melakukan ini. Sekiranya penolakan, buatlah keluhan kepada jabatan kesehatan daerah (anda tidak seharusnya memanggil pemerintah kota sebagai peraturan, keadaan ini ada dengan pengetahuan mereka). Katakan bahawa jika langkah-langkah tidak diambil, kirimkan aduan melalui surat berdaftar (rawatan lisan dapat diabaikan, tetapi aduan bertulis melalui surat berdaftar semuanya didaftarkan dan memiliki kekuatan hukum bahkan di pengadilan).

3. Apabila anda telah diberi resep, anda pergi ke farmasi, dan jika anda diberitahu bahawa tidak ada ubat, anda HARUS ditangguhkan dengan mendaftar di jurnal khas. Peraturan ini berlaku untuk semua wilayah (dasar PESANAN 14 Disember 2005 N 785 "TENTANG TATACARA PELUPUSAN UBAT"). Farmasi wajib memberikan ubat kepada anda selewat-lewatnya 15 hari, dan walaupun preskripsi telah habis pada masa ubat itu muncul, anda tidak boleh mengeluarkannya semula.

4. Sekiranya anda memerlukan ubat-ubatan dengan segera dan anda tidak sabar, beli ubat untuk wang anda dan teruskan pemeriksaan supaya syarikat insurans anda akan memberikannya kepada anda, yang akan memberikan anda polisi perubatan. Harap maklum bahawa ini berlaku untuk ubat-ubatan dalam senarai keutamaan. Di samping itu, ubat yang dibeli hendaklah dicatatkan pada kad, dan bukan pada sehelai kertas dengan tangan, kerana syarikat insurans mungkin memerlukan ekstrak dari kad (adakah doktor benar-benar melantiknya dan kapan).

Jangan lupa bahawa Rusia bukanlah peraturan undang-undang dan bahawa orang tidak pernah dipertimbangkan di sini. Untuk tinggal di Rusia adalah bertahan dan membuktikan kepada semua pegawai bahawa anda juga seorang dan bahawa anda juga mempunyai hak. Jangan takut untuk menunjukkan gigi kepada pegawai di mana-mana lembu jantan yang mempunyai tin timahnya sendiri (IMG: style_emoticons / default / wink.gif) Dalam praktiknya, saya dapat mengatakan bahawa apabila mereka melihat orang yang lemah lembut di hadapan mereka, mereka duduk di atas kepala. Sentiasa menuntut, menyokong keperluan anda dengan alasan undang-undang (di zaman Internet, untuk mengetahui hak anda, anda tidak perlu menjadi peguam, cari sahaja soalan yang anda minati dan baca sedikit)
Semoga berjaya dan sihat dalam memerangi negara. mafia yang tidak mempunyai prinsip manusia

Dihantar oleh: Maria Solenkova.

Baru-baru ini, di Internet, saya menemui maklumat menarik tentang cara mendapatkan sebungkus bulu dari biri-biri hitam dari penjagaan kesihatan Rusia - ubat-ubatan percuma yang diresepkan kepada anda oleh undang-undang. Setelah sedikit mengedit teks untuk bacaan yang lebih baik dan memasukkan pautan, saya menyiarkannya di sini sebagai panduan untuk bertindak.
Saya mesti mengatakan bahawa saya mengagumi kedudukan sipil aktif penulis teks. Saya sendiri, yang mempunyai pendidikan perubatan dan penglihatan yang serupa mengenai keadaan itu, bagaimanapun, tidak mengetahui semua perkara yang penulis tulis. Walaupun ini bukan hari pertama saya tinggal di Rusia, dan sejauh mungkin saya berusaha membuang habuk dari penjagaan kesihatan domestik. Kuku akan membuat orang-orang ini
Sekiranya semua warganegara kita begitu aktif, kita mungkin mempunyai hadiah, iaitu kesihatan awam yang sihat.
Sementara itu, warga apa...
Jadi teks itu sendiri:

Helo. Orang kurang upaya 3 gr. dan kanak-kanak kurang upaya kanak-kanak. Saya sangat akrab dengan sistem penjagaan kesihatan dan dengan semua struktur negara pada umumnya, kerana sifat degil dan keinginan untuk mencapai tujuan saya, saya harus banyak berjuang, yang masih saya lakukan. Mengenai kekurangan ubat di farmasi, saya boleh mengatakan yang berikut.

Maaf, tiada ubat

Lihat ubat anda di senarai DLO (anda tidak perlu melihat dengan nama jenama, tetapi dengan bahan aktif). Sekiranya anda tidak mempunyai zat aktif anda, anda harus menetapkan ubat dengan bahan aktif lain dari kumpulan yang sama (contohnya, nimesulide (Nise) sebagai ubat anti-radang bukan steroid boleh digantikan dengan meloxicam, diclofenac, ketoprfen, dll.).

2. Permintaan (jangan tanya, tetapi tuntut) dari doktor anda untuk memberi anda preskripsi ubat pilihan, walaupun dia mengatakan bahawa dia tidak dapat menulis kerana tidak hadir di farmasi. Dia berkewajiban untuk melakukan ini. Sekiranya penolakan, buatlah keluhan kepada jabatan kesehatan daerah (anda tidak seharusnya memanggil pemerintah kota sebagai peraturan, keadaan ini ada dengan pengetahuan mereka). Katakan bahawa jika langkah-langkah tidak diambil, kirimkan aduan melalui surat berdaftar (rawatan lisan dapat diabaikan, tetapi aduan bertulis melalui surat berdaftar semuanya didaftarkan dan memiliki kekuatan hukum bahkan di pengadilan).

3. Apabila anda telah diberi resep, anda pergi ke farmasi, dan jika anda diberitahu bahawa tidak ada ubat, anda HARUS ditangguhkan dengan mendaftar di jurnal khas. Peraturan ini berlaku untuk semua wilayah (dasar PESANAN 14 Disember 2005 N 785 "TENTANG TATACARA PELUPUSAN UBAT"). Farmasi wajib memberikan ubat kepada anda selewat-lewatnya 15 hari, dan walaupun preskripsi telah habis pada masa ubat itu muncul, anda tidak boleh mengeluarkannya semula.

4. Sekiranya anda memerlukan ubat-ubatan dengan segera dan anda tidak sabar, beli ubat untuk wang anda dan teruskan pemeriksaan supaya syarikat insurans anda akan memberikannya kepada anda, yang akan memberikan anda polisi perubatan. Harap maklum bahawa ini berlaku untuk ubat-ubatan dalam senarai keutamaan. Di samping itu, ubat yang dibeli hendaklah dicatatkan pada kad, dan bukan pada sehelai kertas dengan tangan, kerana syarikat insurans mungkin memerlukan ekstrak dari kad (adakah doktor benar-benar melantiknya dan kapan).

Pada jarum. Bagaimana Diabetes Bertahan Tanpa Insulin Pilihan

MOSCOW, 19 Dis - RIA Novosti, Irina Khaletskaya. Diabetes mellitus adalah salah satu penyakit yang paling meluas di dunia. Hari ini, 8.5% orang menghidapinya. Rusia berada di empat negara teratas dari segi jumlah orang yang terkena penyakit ini. Sebilangan pesakit diabetes mesti mengambil insulin setiap hari: jika anda tidak meminumnya tepat pada waktunya, terdapat risiko tinggi untuk mati. Namun, di wilayah yang berlainan di Rusia terdapat masalah sistemik dengan pengeluaran insulin percuma. Mengapa terdapat gangguan dalam bekalan ubat - dalam bahan RIA Novosti.

Satu untuk yang lain

Natalia Zheleznova dari wilayah Ulyanovsk sedang membesarkan anak dengan diabetes. Di rantau ini, bukan satu-satunya - kira-kira 200 lagi kanak-kanak dengan diagnosis yang sama memerlukan suntikan insulin berterusan. Menurut Natalia, ramai yang belum menerima ubat vital percuma selama dua bulan sekarang..

"Di Kementerian Kesihatan wilayah mereka mengatakan bahawa kita tidak boleh menunggu hingga awal tahun depan - tidak ada tender yang diadakan. Anak-anak kita tidak dapat hidup tanpa insulin, jadi kita harus mencari dana. Sebilangan besar ibu mendapat elaun penjagaan anak dan duduk di rumah tanpa bekerja, kerana tidak ada anak anda tidak boleh meninggalkan pengawasan. Dan pembayarannya hanya 5.5 ribu rubel, "Natalia berkongsi perasaannya.

Dia menjelaskan bahawa sebelum tidak ada masalah dengan penghantaran insulin, tetapi jalur ujian untuk mengukur gula darah dan persediaan untuk pam insulin tidak diberikan dengan keteraturan yang dicemburui.

"Mengenai masalah ini, kami telah berulang kali mengajukan banding ke kantor jaksa. Walaupun hakikatnya mahkamah memutuskan untuk memihak kepada kami, ia tidak dilaksanakan. Hanya ada satu jawapan: tidak ada wang di wilayah ini. Kadang-kadang mereka bahkan mengatakan bahawa kami tidak membeli begitu banyak jalur ujian di prinsipnya. Mereka memberikan 50 keping, dan anda memerlukan sekitar 200 helai sebulan. Oleh itu, kami juga membelinya dengan perbelanjaan kami sendiri, "kata wanita itu..

Natalya mengatakan dia mengajukan banding ke Kementerian Kesihatan persekutuan, tetapi agensi itu mengalihkan surat itu ke tingkat wilayah: "Kadang-kadang pegawai dapat menolong seseorang sendiri yang menulis paling banyak keluhan. Ternyata mereka mengambil helaian dari seseorang untuk diberikan kepada orang lain?"

Ibu-ibu dari anak-anak yang bergantung kepada insulin dari wilayah Ulyanovsk membentuk kumpulan mereka sendiri: mereka berkomunikasi dalam rangkaian sosial, saling meminta pertolongan. "Sebelum itu, kita jarang bercakap, hanya pada hari cuti. Dan sekarang ini adalah keperluan penting. Kami terutamanya berusaha untuk menolong mereka yang berada dalam situasi yang lebih sukar," jelas Natalya..

43.1 ribu pesakit diabetes tinggal di Wilayah Ulyanovsk, di mana 10.4 ribu orang memerlukan ubat tersebut. Perwakilan Kementerian Kesihatan daerah dan Kementerian Kewangan mengetahui tentang jalan buntu dan merancang untuk memperuntukkan wang tambahan dalam waktu dekat untuk memberi ubat-ubatan penting kepada penduduk. Mereka akan dibeli melalui pengagihan semula dana. Sebanyak 36% akan dihantar hanya untuk pembelian insulin. Sekarang kerja sedang dijalankan untuk menyimpulkan kontrak.

Berjuang hingga mati

Orang yang bergantung kepada insulin terpaksa memperjuangkan hak mereka dengan mengirimkan aduan kepada pelbagai pihak berkuasa. Tatyana Solovyova dari Ryazan Oblast mengetahui tentang diagnosis pada tahun 2011 dan, dia ingat, menerima insulin sekejap selama tiga tahun pertama. Menurutnya, penderita diabetes harus diberi ubat, alat kawalan diri, jarum, dan jarum suntik. Ketiadaan semua ini, dia percaya, adalah pelanggaran hak perlembagaan untuk kesihatan..

"Walaupun semasa kehamilan, mereka tidak memberi saya insulin. Saya hampir tidak menghabiskan dua hari yang penting bagi saya dan janin, tetapi pada akhirnya saya masih menemui ubat-ubatan di simpanan ketua endokrinologi bandar ini," kata Tatyana.

Menurutnya, jalur ujian dan jarum tidak dikeluarkan sama sekali. Selama tiga tahun, tidak pernah. "Dan pemantauan diri dengan glukometer dan jalur ujian untuk diabetes adalah syarat yang diperlukan untuk hidup. Tanpa itu, pampasan tidak mungkin, kerana glukosa darah adalah penunjuk yang sangat dinamik yang dapat berubah setiap minit, turun naik setiap hari berjumlah puluhan milimol," kata Tatyana Solovieva.

Pesakit panik: masalah dengan insulin bermula di Rusia

Tujuh masalah - satu diabetes

09/30/2019 jam 19:30, tontonan: 20337

Nampaknya insulin selalu menjadi ubat, kekurangannya mustahil untuk dibayangkan walaupun dalam mimpi buruk yang paling teruk. Tidak ada yang harus disinggung ketika memberi mereka pesakit: krisis dunia, perang ruang angkasa, atau sekatan, atau rampasan kuasa.

Namun, sistem ini masih tidak dapat bertahan dengan kebijakan negara mengenai pengaturan harga ubat-ubatan penting - dan sistem ini retak. Dalam kumpulan pesakit diabetes yang tertutup di rangkaian sosial - keadaan hampir panik. Laporan bahawa gangguan insulin telah bermula dari pelbagai kawasan. Sebilangan pesakit melaporkan bahawa mereka sedang diterjemahkan ke dalam bahasa Rusia, dari mana kesan sampingan berkembang, dan tidak akan ada impak sama sekali. Apa yang berlaku - pengulas MK faham.

Mereka mula mengeluarkan insulin dengan senapang mesin

"Pada akhir tahun lalu, untuk pertama kalinya dalam latihan kami, cabang liga Krasnodar mengekstrak insulin dengan penembak mesin," kata Alexander Saversky, ketua Liga Pesakit All-Russian. - Seorang penduduk tempatan memerlukan insulin, dan dia ditolak selama beberapa bulan. Pada akhirnya, kami harus memanggil penyiasat - dan dia datang ke klinik untuk menangani penembak mesin. Mereka menemui insulin dengan segera. Tetapi kita tidak boleh bertarung dengan semua klinik dan memberikan penyiasat kepada pesakit yang memerlukan di negara ini. Walaupun kes ini merupakan salah satu petunjuk masalah penyediaan ubat di seluruh Rusia. Sehingga tahun lalu, tidak ada masalah dengan insulin selama sepuluh tahun. Tetapi pada tahun lalu rayuan dari berbagai wilayah - Crimea, Wilayah Moscow, dan banyak lagi - telah berleluasa. Pada bulan Ogos, saya secara peribadi menghabiskan sebulan di telefon untuk menerima aduan dari daerah - dan ada banyak permintaan untuk insulin ".

Penuh dengan kebimbangan dan jawatan pesakit, serta ibu bapa pesakit kecil dengan diabetes mellitus jenis 1 - bergantung kepada insulin. Di suatu tempat mereka mendapat insulin dengan gangguan besar. Sebagai contoh, dari wilayah Kemerovo mereka menulis bahawa mereka tidak mempunyai insulin selama lebih dari satu tahun - mereka harus melakukan perjalanan untuk membelinya di Novosibirsk. Dari Tula, berita datang bahawa pesakit telah berhenti mengambil resep. Orang ramai mula membeli ubat sendiri, dan sebungkus berharga $ 40-80. "Setiap kali mereka memberi kita ubat yang berlainan berdasarkan" mengambil apa itu ". Doktor melihat ke dinding, tidak bertindak balas terhadap aduan, ”kata pesakit. Sebilangan dari mereka yang berpeluang menguasai pengimportan ubat penting dari luar negara. Tetapi cara ini tersedia untuk unit.

Tetapi yang paling penting, pesakit takut memindahkan ke insulin Rusia, yang mula kita hasilkan. Mereka takut bukan begitu: seseorang sudah berurusan dengannya - dan, seperti yang mereka katakan, merasakan perbezaannya. Dari dua wilayah dilaporkan bahawa tepat setelah pindah ke sana, anak-anak mulai muntah dengan darah, sakit perut, dan lain-lain. Dari wilayah Kaluga dilaporkan bahawa pesakit berada dalam perawatan intensif; kes serupa ada di Yekaterinburg... Mungkin keadaan pesakit sama sekali tidak berkaitan dengan ubat, tetapi ada sebab untuk berfikir.

"Semalam, mereka membunuh saya dengan berita bahawa sejak September Persekutuan Rusia menolak untuk membeli insulin yang diimport, dan bahawa pesakit diabetes akan bertahap untuk dipindahkan ke rumah tangga sebagai pengganti import. Pada bulan September mereka akan berangkat bersama Lantus dan Tujeo, pada bulan Mac - dengan Novorapid dan Levemir, saya tidak tahu mengenai yang lain, tetapi ini akan mempengaruhi semua insulin yang diimport. Seperti yang saya diberitahu, Rusia mula menghasilkan insulinnya, dan sekarang dokumentasi sedang dibuat untuk ubat baru. Pegawai yang memberitahu saya ini memberi amaran bahawa kualiti insulin Rusia tidak setanding (yang lebih buruk) dengan orang Amerika dan Denmark yang dikeluarkan sekarang. Berita ini hanya menghancurkan saya, ”tulis ibu seorang pesakit kecil dari Nizhny Novgorod. Pesakit Tyumen melaporkan bahawa mereka sudah mula berpindah ke produk Rusia.

Sebagai ibu Olga, seorang pesakit diabetes mellitus tipe 1, menjelaskan kepada kami, hari ini anaknya diberi insulin yang diimport (termasuk dari dua syarikat asing yang dilokalkan di negara ini): “Diabetes jenis 1 memerlukan dua insulin - basal dan bolus. Bolus disuntik secara merata dengan bantuan pam, seperti dalam sistem pengairan ladang. Ini sangat penting bagi anak: tidak perlu mencucuknya lima kali sehari, pam dipasang untuk masa yang lama. Satu pek bolus berharga 2–3,5 ribu rubel. Sekarang mereka dikeluarkan untuk pesakit dengan pendaftaran tetap. Sekiranya tidak, anda mesti membeli insulin sendiri. Tidak ada maklumat mengenai insulin Rusia ".

Sekiranya kami meneruskan statistik perbelanjaan ibu bapa, ia juga merangkumi pembelian jalur ujian (50 keping berharga 1,200-1,600 rubel; anda perlu memeriksa gula sekurang-kurangnya 10 kali sehari - 6-7 ribu rubel sebulan); sistem pemantauan dengan sensor yang membolehkan anda mengukur glukosa (satu berharga 4.500, ia berlangsung selama 2 minggu); kanula dan jarum untuk pam, yang berubah setiap tiga hari (sekitar 6 ribu rubel sebulan)... "Setiap bulan kita menghabiskan sekurang-kurangnya 20 ribu untuk semua ini. Tidak ada yang menyediakan ini secara percuma. Sehingga 18 tahun mereka diberi kecacatan, dan setelah 18 tahun, setiap komisen di setiap wilayah dan daerah menilai T1D dengan caranya sendiri. Seseorang diberi kecacatan, tetapi seseorang tidak, ”kata Olga.

Insulin Mungkin Tambahan Ketiga

... Fakta bahawa keadaan itu adalah bencana juga disahkan oleh laman web perolehan awam. MK telah menulis mengenai situasi tersebut dengan gangguan sejumlah besar petender (iaitu setiap pertiga) petender untuk pembekalan ubat-ubatan penting untuk hospital dan penyediaan benefisiari. Dan pertama sekali, ini mempengaruhi bekalan insulin. Jadi, selama setengah tahun, 2.8 ribu permohonan insulin diterima, dan 692 daripadanya tidak berlaku. Para pakar menyatakan bahawa sebab utama adalah harga yang diremehkan di mana Kementerian Kesihatan menawarkan untuk menjual ubat-ubatan kepada firma.

Keadaan perolehan paling sukar - di wilayah Saratov (hampir separuh dari tender terganggu), Dagestan dan wilayah Pskov (45%), sepertiga lagi ubat tidak dibeli di 24 wilayah. "Negara sebenarnya tidak merancang selama 3-5 tahun untuk keperluan penduduk, kapasitas yang diperlukan untuk menampung, tablet yang diperlukan, ia tidak mempunyai kontrak untuk ini, tetapi memasuki pertandingan, mengadakan tender, dan di sana, bang, tidak ada yang ada," kata Alexander Saversky.

Menurut Nikolai Bespalov, pengarah pembangunan syarikat analitik RNC Pharma, MK, gangguan dalam menyediakan insulin dengan pesakit kemungkinan besar juga berkaitan dengan harga maksimum awal kontrak yang diremehkan: "Ini sekarang adalah masalah utama, dan saya sungguh-sungguh tidak memahami sebab-sebab mengapa Kementerian Kesihatan lama ditarik dengan keputusan. Sekarang, di bawah tekanan dari media dan masyarakat ahli, nampaknya situasinya telah berubah, dan kementerian mengumumkan perubahan dalam prosedur perolehan. Saya harap keadaan bertambah baik dalam beberapa bulan. ”.

Ketakutan pesakit tentang fakta bahawa insulin mungkin berada di bawah pengaruh Keputusan No. 102, yang popular disebut "tambahan ketiga", juga tidak berasas. Ingatlah bahawa, menurut dokumen itu, jika ubat yang diimport mempunyai dua rakan sejawat Rusia, ubat itu tidak boleh masuk ke dalam perolehan awam. Bentuk pemberian ubat tidak diambil kira.

"Keputusan mengenai" kelebihan ketiga "boleh mempengaruhi ubat dengan komposisi yang sama, tetapi dengan bentuk pentadbiran yang berbeza, dan banyak bergantung pada bentuk pentadbiran. Sebagai contoh, ubat antipiretik dengan ibuprofen penuh, dan hanya satu sirap. Tetapi hanya ia sesuai untuk kanak-kanak kecil. Epilepsi tidak boleh diberikan pil - hanya suntikan. Begitu juga dengan insulin, ”kata Alexander Saversky.

Sementara itu, menurut "MK," profesor, ketua jabatan endokrinologi dan diabetesologi di Akademi Perubatan Pascasiswazah Rusia, Alexander Ametov, di Rusia ada daftar negara pesakit diabetes mellitus tipe 1: "Untuk semua pesakit, doktor menetapkan insulin dan rejimen tertentu. Dan tidak boleh ada perbincangan: ini tidak mencukupi, tidak cukup... Kami mempunyai sejumlah kilang dan kemudahan pengeluaran tempatan, termasuk kitaran penuh - di Orel, Kaluga, pengeluaran kami berfungsi di St Petersburg. Insulin Rusia telah diuji dan memenuhi standard antarabangsa. Dan jika tidak ada ubat di suatu tempat, ini bermaksud bahawa kita bercakap mengenai kecuaian pegawai yang tidak memberikan perintah keadaan tepat pada masanya. Adalah mungkin untuk menukar insulin kepada pesakit hanya sebagai langkah terakhir! Ya, ada ubat yang boleh ditukar ganti, tetapi masing-masing mempunyai ciri khas, dan ada yang lebih selamat. Dan pesakit harus mengambil apa yang ditetapkan oleh doktor, dan tanpa gangguan. ".

... Namun, masalah sistemik dengan penyediaan ubat-ubatan pesakit di negara ini tidak dapat diselesaikan. Sebagai ketua kumpulan pengurusan strategik Pusat Pembangunan Kesihatan Sekolah Pengurusan Moscow Irina Svyato mencatat, kami tidak mempunyai sistem tindakan terkoordinasi antara kementerian dan badan pemerintah. Perbezaan bekalan ubat di pelbagai kawasan mencapai 7.4 kali! “Kami mempunyai setiap wilayah - negara yang terpisah. Kami tidak mempunyai sistem pengurusan penjagaan kesihatan yang holistik, dan ini secara sosial memburukkan negara, ”kata Irina Svyato.

"Kami berhadapan dengan sistem regulasi - tidak ada subjek pengobatan yang memiliki tugas untuk menyediakan pasien dengan obat, hanya serpihan individu," kata Saversky. - Tidak ada sistem bekalan ubat terpadu di negara ini. Kementerian Kesihatan tidak mengetahui apa yang berlaku dalam subjek Persekutuan. Akibatnya, pihak berkuasa melaporkan bahawa semuanya indah dengan kami, bahawa ubat dibeli, tetapi sebenarnya ubat itu tidak tersedia - baik di farmasi, atau di hospital. Dan pihak berkuasa tidak faham mengapa. Segala kegagalan membawa kepada fakta bahawa pesakit tidak menerima ubat yang diperlukan. Sekarang China telah mengumumkan bahawa ia menghentikan pengeluaran bahan-bahan murah, yang bermaksud bahawa pengeluar domestik tidak akan dapat menghasilkan ubat-ubatan yang murah. Hampir tidak ada yang bersedia untuk memperkenalkan pelabelan ubat-ubatan. Tidak ada yang tahu keperluan umum penduduk untuk ubat - dan 30% pesakit tidak pergi ke doktor dengan kami. Adalah perlu untuk memperkenalkan kontrak penyediaan ubat-ubatan untuk 3-5 tahun ke depan, dan secara umum - undang-undang mengenai penyediaan ubat-ubatan harus diadopsi di negara ini ".

Tajuk Akhbar: Tujuh Masalah - Satu Diabetes
Diterbitkan di akhbar Moskovsky Komsomolets No. 28089 bertarikh 1 Oktober 2019 Tags: krisis, perubatan, kuasa, organisasi penjagaan kesihatan: Kementerian Kesihatan Lokasi: Rusia, China

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes