Masa prothrombin: normal. Bagaimanakah masa prothrombin ditentukan?

Diagnosis penyakit makmal pada masa ini merangkumi sebilangan besar ujian. Salah satu yang sering digunakan dalam rawatan banyak penyakit darah dan sistem pencernaan adalah penentuan masa prothrombin.

Apa jenis analisis ini?

Waktu protrombin difahami sebagai petunjuk yang digunakan untuk menentukan sifat dan tanda-tanda utama pembekuan luaran dalam sistem darah. Selalunya, penunjuk ini ditentukan untuk menilai terapi antikoagulan (misalnya, INR digunakan untuk menilai rawatan warfarin), tetapi juga dapat digunakan untuk memantau fungsi sintetik hati, dan juga untuk menentukan kepekatan vitamin K dalam plasma.

Masa prothrombin memaparkan keadaan dan aktiviti fungsi faktor pembekuan pertama, kedua, kelima, ketujuh dan kesepuluh. Biasanya, selari dengan penentuan PTV, penunjuk APTT juga dikesan - masa tromboplastin separa diaktifkan (menunjukkan kerja jalan pembekuan darah dalaman). APTT paling kerap dikira dengan terapi heparin. INR dan PTI (nisbah dinormalisasi antarabangsa dan indeks prothrombin) adalah turunan PTV.

Prestasi biasa

Masa prothrombin, INR dan PI mencirikan perjalanan fasa kedua hemostasis plasma - tahap pembentukan trombin.

Untuk kajian petunjuk menggunakan plasma darah.

Biasanya, nilai PTV harus dari 11 hingga 15 saat (jika masa prothrombin ditentukan oleh Quick). Kali ini menunjukkan seberapa cepat bekuan terbentuk dalam darah..

INR normal ialah 0.7-1.1. Ia dikira mengikut nisbah masa prothrombin plasma pesakit dan kawalan dinaikkan menjadi kuat (tahap ditentukan oleh indeks sensitiviti antarabangsa yang khusus untuk setiap set reagen; rata-rata, indeks 1 digunakan).

Indeks prothrombin dikira dari nisbah masa prothrombin penderma dengan masa prothrombin pesakit, didarabkan dengan 100 peratus. Indikator ini berkisar antara 80 hingga 105 peratus (untuk pemantauan terapi anti-vitamin, nisbah ini dari 20 hingga 45 persen).

Apa yang perlu untuk prosedur

Seperti analisis apa pun, masa prothrombin harus ditentukan dalam keadaan steril. Untuk penyelidikan, darah diambil dari urat. Kit untuk menentukan masa prothrombin terdiri daripada beberapa ampul dengan tromboplastin (4 dan 10 ml - kit K-220). Di samping itu, untuk penentuan analisis yang betul, peralatan tambahan juga diperlukan - alat atau instrumen untuk menentukan ciri optik bekuan, jam randik, sampel kawalan plasma darah, dan juga beberapa gelas makmal (khususnya, tiub, buret, pipet). Sebagai tambahan, air suling harus digunakan untuk mencairkan tromboplastin..

Semua pinggan harus dicuci dengan teliti agar tidak menimbulkan keadaan untuk penafsiran analisis yang salah..

Set mesti steril, mematuhi GOST. Tarikh luput juga tidak boleh luput (kerana ini boleh mempengaruhi kebolehpercayaan analisis dengan ketara).

Bagaimana darah diambil untuk dianalisis

Darah diperoleh dengan tusukan urat periferal (biasanya anastomosis digunakan antara urat ulnar dan brachial yang terletak di fossa ulnar). Darah yang dihasilkan perlahan-lahan dituangkan melalui jarum ke dalam tabung uji. Natrium sitrat digunakan untuk mencegah pembekuan darah. Darah dicampur dengan teliti, dan kemudian disentrifugasi (untuk memisahkan sel darah merah dan plasma darah). Selepas ini, kalsium ditambahkan ke tabung uji (untuk mematikan kesan natrium sitrat). Pastikan nisbah jumlah sitrat dan kalsium yang tepat biasanya digunakan 9: 1. Setelah semua ini, faktor tisu ketiga ditambahkan dan masa diperhatikan sehingga gumpalan terbentuk..

Dalam kes peningkatan kepekatan bilirubin dan lipoprotein dalam darah, waktu prothrombin disyorkan untuk ditentukan menggunakan alat (penentuan mekanik PV). Hasil dalam kes ini lebih tepat, dan bahan tambahan (bilirubin) tidak mempengaruhi pengukurannya.

Tafsiran keputusan

Seperti yang anda ketahui, masa prothrombin adalah jangka masa dari menambahkan faktor tisu ketiga ke dalam darah untuk membentuk bekuan. Dalam kes ini, keberkesanan saluran pembekuan darah luaran dan umum dinilai..

Prothrombin time, norma yang ditunjukkan, mungkin merupakan salah satu faktor pertama yang dapat menunjukkan keadaan hemostasis.

Masa pembentukan gumpalan di sepanjang jalan luaran secara langsung bergantung kepada kepekatan faktor pembekuan 7. Vitamin K mempunyai kesan terhadap sintesis dan kandungan plasmanya. Oleh itu, dengan kekurangan vitamin ini dalam tubuh, kepekatan dan 7 faktor menurun, yang menyebabkan berlakunya lanjutan masa prothrombin. Sekiranya vitamin K berlebihan, PV dikurangkan. Selain itu, penyakit hati, disertai dengan gangguan fungsi anabolik, juga dapat mempengaruhi peningkatan PV..

Peningkatan tahap INR di atas 5 menunjukkan risiko pendarahan tinggi, penurunan di bawah 0.5 menunjukkan risiko tinggi terkena DIC dan trombosis. Semasa terapi warfarin, nilai INR normal adalah 2-3.

Apa yang boleh mempengaruhi proses menentukan beberapa petunjuk

Biasanya, kebanyakan molekul dan nutrien terdapat dalam plasma darah. Masing-masing dari mereka adalah spesifik, kerana ia berbeza dengan sifat dan asalnya yang lain. Sebagai tambahan kepada molekul normal (protein pengangkutan, protein kekebalan tubuh, sebatian lemak tertentu, glukosa), ia boleh mengandungi patogen atau atipikal yang hanya muncul dalam kes penyakit. Molekul-molekul semacam itu mungkin termasuk antikoagulan lupus, hirudin (enzim air liur lintah yang digunakan dalam penyakit tertentu), dan platelet atipikal. Kesemuanya mampu mempengaruhi komposisi plasma, sebab itulah banyak parameter darah yang ditentukan dengan tidak betul. Selain itu, pengambilan sampel darah yang tidak betul dari urat, dan setelah dipindahkan ke tabung uji, juga boleh mempengaruhi penentuan beberapa petunjuk dan membawa kepada penafsiran mereka yang salah..

Masa protrombin meningkat sekiranya keadaan persekitaran tidak diperhatikan. Semasa melakukan analisis di bilik sejuk, waktu yang diperlukan untuk pembekuan dapat berkurang (sesuai, suhu di atas 37 darjah memperpanjang waktu pembentukan gumpalan).

Masa prothrombin dalam pelbagai keadaan

Norma penunjuk ini bergantung pada tahap vitamin K, kehadiran dalam plasma faktor tisu ketiga dan faktor pembekuan ketujuh, serta tahap kalsium; mungkin berbeza dalam keadaan yang berbeza. Dalam beberapa penyakit, penurunan satu atau faktor lain dapat diperhatikan:

 • Sebagai contoh, dengan patologi hati, terdapat penurunan tahap faktor pembekuan, termasuk yang ketujuh.
 • Masa protrombin semasa kehamilan dapat dikurangkan kerana tahap vitamin K dan kalsium. Keadaan ini bersifat sementara dan hilang pada trimester kedua atau ketiga. Prothrombin time, norma yang mana pada wanita hamil, pada dasarnya, tidak berbeza dengan yang berlaku pada orang biasa, harus ditentukan pada setiap trimester untuk diagnosis tepat pada masanya kemungkinan gangguan.
 • Penyakit onkologi. Gangguan pembekuan darah dapat diperhatikan dengan hemofilia, patologi sumsum tulang.
 • Kelaparan. Dengan cachexia, penurunan kadar protein sering diperhatikan, termasuk semua faktor pembekuan.
 • Pendarahan besar-besaran. Mereka akan mempunyai kesan yang signifikan hanya jika mereka relatif baru (dan platelet tidak dapat pulih ke angka normal).

Petunjuk dan kontraindikasi

Petunjuk ini tidak ditentukan pada semua pesakit. Untuk ini, mesti ada petunjuk tertentu. Ini termasuk:

 • Penentuan keadaan sistem pembekuan sebelum dan selepas pembedahan.
 • Gejala pendarahan dalaman.
 • Pengendalian aktiviti sistem pembekuan dalam rawatan antikoagulan langsung dan tidak langsung.
 • Diagnosis penyakit sistem darah dan pencernaan.
 • Sejarah trombosis dan tromboemboli cabang penyokong pelbagai organ.
 • Diagnosis kanser dan anemia kronik.
 • Memantau perjalanan kehamilan yang normal.
 • Operasi diagnostik.
 • Pemeriksaan selepas penyakit hati.
 • Orang yang mengalami dehidrasi yang ketara.
 • Menderita neurosis dan dicirikan oleh tingkah laku ganas.
 • Orang yang mengalami kecacatan atau penguraian sistem kardiovaskular.
 • Mempunyai luka bakar yang besar di seluruh permukaan badan.

Diagnostik ekspres

Pada masa ini, kaedah ekspres untuk menentukan masa prothrombin mula digunakan dengan lebih meluas. Sebenarnya, lebih mudah bagi pesakit, terutama mereka yang memantau status kesihatan mereka, dan juga mereka yang dirawat dengan warfarin dan heparin, untuk menentukan indeks pembekuan mereka di rumah (terutama teruk). Di samping itu, penentuan masa prothrombin di rumah membolehkan anda mendiagnosis tepat pada masanya beberapa keadaan kecemasan. Dan ini dapat menyelamatkan nyawa pesakit. Sebagai contoh, penentuan PTV untuk infark miokard atau tromboemboli paru, di mana masa prothrombin meningkat, akan sangat memudahkan langkah-langkah pemulihan dan pertolongan cemas untuk pasukan ambulans, serta doktor hospital.

Untuk tujuan tersebut, INRatio banyak digunakan. Ia merujuk kepada penganalisis cepat penunjuk pembekuan darah. Peranti ini mudah digunakan, yang akan memungkinkan penentuan masa prothrombin pada orang yang berumur berbeza.

Masa prothrombin adalah normal (jadual). Masa prothrombin meningkat atau berkurang - apa maksudnya

Masa prothombin adalah masa yang diperlukan untuk darah membeku. Prothrombin adalah protein kompleks, juga dikenal sebagai faktor pembekuan darah II. Sebenarnya, ia adalah salah satu daripada banyak protein plasma yang terlibat dalam proses penting ini..

Sekiranya berlaku kerosakan pada vaskular, misalnya, ketika cedera, platelet berkumpul di tempat ini, mewujudkan palam sementara untuk menghentikan pendarahan. Agar palam ini cukup kuat, interaksi 12 faktor pembekuan dan 12 protein yang membuat luka pengedap fibrin diperlukan.

Sekiranya salah satu faktor pembekuan tidak berfungsi dengan betul atau tidak hadir sepenuhnya, ini menyebabkan gangguan keseluruhan proses pembekuan darah. Keadaan seperti itu mungkin timbul akibat penyakit, misalnya, hemofilia. Atau - akibat kekurangan vitamin K. dalam tubuh manusia. Atau - akibat penggunaan ubat-ubatan tertentu.

Gejala yang menunjukkan bahawa norma masa prothrombin dalam darah tidak mengikut urutan:

 • pendarahan subkutan ringan, lebam,
 • pendarahan yang sukar dihentikan walaupun selepas tekanan digunakan pada luka,
 • darah dalam air kencing,
 • bengkak dan sakit sendi,
 • pendarahan haid yang berat,
 • mimisan yang kerap.

Ujian darah masa protrombin membolehkan anda menentukan seberapa baik semua faktor pembekuan berfungsi.

Kadar masa prothrombin dalam darah. Penyahkodan hasil (jadual)

Ujian darah masa prothrombin biasanya diresepkan jika anda mengesyaki bahawa pesakit mempunyai kelainan dalam proses pembekuan darah. Juga, ujian ini mesti dilakukan sebelum operasi perut untuk memastikan bahawa selama perjalanannya tidak akan ada komplikasi dalam bentuk pendarahan, walaupun pesakit tidak mengalami gejala yang sesuai.

Ujian darah biasa untuk masa prothrombin dilakukan semasa terapi menggunakan ubat penipisan darah, seperti warfarin. Ini diperlukan untuk mengawal rawatan dan memastikan bahawa dos yang diperlukan belum terlampaui. Juga, ujian darah masa prothrombin boleh diresepkan untuk mendiagnosis pelbagai penyakit hati atau kekurangan vitamin K dalam tubuh pesakit..

Kadar masa prothrombin dalam darah ditentukan dengan mengambil darah dari urat. Oleh kerana banyak ubat boleh mempengaruhi pembekuan darah, pastikan untuk memberi tahu doktor tentang ubat yang telah anda ambil pada bulan terakhir sebelum mengikuti ujian..

Prothrombin time, norma untuk orang biasa dan wanita hamil:

Sekiranya masa prothrombin dinaikkan, apakah maksudnya?

Masa prothrombin yang lebih lama daripada biasa mungkin menunjukkan ketiadaan atau kesan rendah dari satu atau lebih faktor pembekuan - I, II, V, VII, X. Di samping itu, penyakit berikut boleh menyebabkan kesan yang sama:

 • sirosis hati,
 • DIC,
 • dehidrasi, misalnya, dengan cirit-birit atau muntah yang teruk,
 • kekurangan vitamin K.

Penggunaan ubat-ubatan tertentu, khususnya warfarin, atau, dalam kes yang lebih jarang, heparin, juga menyebabkan peningkatan masa prothrombin.

Sekiranya masa prothrombin dikurangkan, apakah maksudnya?

Sekiranya darah membeku lebih cepat daripada yang sepatutnya, maka pesakit mempunyai risiko peningkatan trombosis. Keadaan ini boleh membahayakan kesihatan. Polisitemia, trombosis pelbagai etiologi dan penggunaan ubat-ubatan tertentu, khususnya kontraseptif oral, menyebabkan penurunan masa prothrombin..

Semasa mengandung, masa prothrombin menurun secara semula jadi, sehingga tubuh melindungi dirinya dari kehilangan darah semasa melahirkan.

Darah INR: pengukuran, penyahkodan, norma

Ramai orang telah mendengar petunjuk darah INR. Apa yang dia maksudkan? Mengapa doktor memberi perhatian begitu banyak? Seberapa penting penentuan INR darah dalam amalan perubatan? Baca mengenainya dalam artikel kami..

Apa itu darah INR?

Darah INR adalah hubungan normal antarabangsa. Walau bagaimanapun, bagi orang yang tidak terlibat dalam perubatan, ini adalah ungkapan kosong. Untuk memahami intipati darah INR dan peranannya dalam tubuh, anda perlu melakukan lawatan kecil ke dalam fisiologi sistem peredaran darah.

Keadaan cecair darah dalam tubuh manusia dipastikan oleh kerja terkoordinasi sistem pembekuan dan antikoagulasi. Kebolehaliran - sifat penting darah - disediakan oleh sistem antikoagulan, dan dengan pendarahan, keupayaan pembekuan menjadi relevan. Apabila sistem sistem ini terganggu, seseorang mengalami pendarahan yang meningkat (contohnya, pendarahan berterusan pada gusi ketika menggosok gigi, mimisan yang kerap) atau kecenderungan untuk trombosis - pembentukan gumpalan darah yang dapat "melewati" melalui saluran dengan diameter yang lebih besar dan "terjebak" pada saluran dengan diameter yang lebih kecil diameter. Ia berbahaya ketika memasuki saluran jantung dan otak, kerana dalam kes ini mereka menyebabkan serangan jantung dan strok dan, akibatnya, cacat.

Pada kebiasaannya, orang yang sihat berada dalam keadaan hiperkoagulasi sedikit, iaitu dalam badan yang sihat, kerja sistem pembekuan yang sedikit meningkat diperhatikan. Walau bagaimanapun, jika tidak ada penyakit, ciri ini tidak membawa kepada bencana vaskular akut (serangan jantung dan strok). Dengan adanya beberapa penyakit (dan, pertama sekali, fibrilasi atrium yang sangat meluas), kecenderungan trombosis yang sudah ada meningkat dengan mendadak. Doktor telah lama mengetahui ciri ini, oleh itu, jika seseorang mempunyai penyakit yang disertai dengan peningkatan trombosis, mereka menetapkan terapi antitrombotik (antikoagulan dan agen antiplatelet) untuk mencegah serangan jantung dan strok. Saya ingin memberi tumpuan kepada kenyataan bahawa ubat-ubatan ini diresepkan oleh doktor dengan ketat, kerana dengan rawatan bebas dan tidak terkawal mereka boleh menjadi akibat yang serius yang mengancam nyawa. Keterukan ubat ini berkait rapat dengan konsep darah INR.

Oleh kerana ubat antitrombotik, mencegah pembekuan darah, mengencerkan darah, sangat penting untuk memantau jumlah darah yang mencerminkan berapa banyak darah cair. Petunjuk utama adalah darah INR. Indikator PTV (masa prothrombin) dan PTI (indeks prothrombin) yang digunakan secara meluas perlahan-lahan memudar ke latar belakang, kerana metodologi untuk menentukan indikator ini menyiratkan penggunaan setiap reagen dengan kepekaan tersendiri. Oleh itu, hasilnya boleh sangat berbeza antara makmal. Penunjuk APTT (masa tromboplastin separa diaktifkan) ditentukan semasa rawatan dengan heparin (ketat dalam keadaan pegun). Indikator INR darah diperkenalkan ke dalam praktik perubatan untuk entah bagaimana menyeragamkan indikator sistem pembekuan darah. Tidak hairanlah singkatan INR darah bermaksud nisbah normalisasi antarabangsa.

Ubat antitrombotik yang paling biasa ditetapkan oleh doktor adalah warfarin. Ini adalah ubat yang dipelajari dengan baik dengan asas bukti yang luas. Tetapi tepatnya ketika menggunakan warfarin adalah sangat penting untuk menentukan INR darah. Julat nilai INR darah normal semasa rawatan dengan warfarin adalah 2.0-3.0. Sekiranya INR darah kurang dari 2.0, maka risiko strok iskemia meningkat, jika INR darah lebih dari 3.0, risiko pendarahan serebrum meningkat. Grafik di bawah menggambarkan sejauh mana nilai-nilai INR darah mempunyai risiko komplikasi berbahaya yang minimum (yang disebut "tetingkap terapi").

By the way, pada orang yang tidak menggunakan warfarin, nilai INR darah berkisar antara 0,85-1,35.

Di mana saya boleh mengukur INR darah??

Terdapat 3 cara utama untuk mengukur darah INR. Pertama: anda pergi ke poliklinik kepada ahli terapi tempatan, yang setelah pemeriksaan yang diperlukan melantik anda ujian darah, yang anda sumbangkan sama ada di klinik yang sama secara percuma atau di makmal swasta dengan perbelanjaan anda sendiri (ini bergantung pada kemampuan klinik anda). Kaedah kedua hampir sama, cuma perbezaannya ialah ahli terapi melakukan ujian INR untuk anda di pejabatnya (dengan syarat bahawa dia mempunyai peralatan yang sesuai untuk analisis ini). Cara ketiga: untuk membeli peranti mudah alih terkecil untuk kajian darah INR. Sudah tentu, peranti ini tidak murah, tetapi dengannya anda akan yakin dengan keselamatan anda setiap hari, terutamanya kerana rawatan warfarin biasanya sangat lama, dan dalam beberapa kes, seumur hidup. Oleh itu, anda membeli peranti ini untuk penggunaan jangka panjang, memberikan sumbangan besar kepada kesihatan dan kualiti hidup anda..

Penting untuk diingat bahawa warfarin, seperti ubat lain, dapat berinteraksi dengan ubat dan bahan lain, mengubah aktivitinya. Ini penting untuk dipertimbangkan, kerana dalam hal ini perlu dilakukan penyesuaian dos untuk menjaga indeks INR darah dalam kisaran 2.0-3.0. Berikut adalah jadual interaksi warfarin.

Julat interaksi ubat dan makanan warfarin *

Dadah yang meningkatkan aktiviti warfarinDadah yang mengurangkan aktiviti warfarinSekatan makanan
Amiodarone, steroid anabolik, Antabuse, acetaminophen, bispeptol, vaksin influenza, isoniazid, lovastatin, metronidazole, miconazole, norfloxacin, NSAIDs, omeprazole, ofloxacin, propronolol, salicylates, tamoxifen, tetracycine, tirroine, tetroycine, tirosin, tetrycine, fracine ciprofloxacin, eritromisinAzathioprine, barbiturat, cabamazepine, cholestyramine, cyclosporine, griseofulvin, rifampicin, sucralfateAlkohol, herba, teh hijau, halia, bawang putih dan banyak lagi

* Plus ketahanan warfarin

Sebagai kesimpulan, saya menambah bahawa pada masa ini terdapat antikoagulan oral baru (PLA) yang mudah digunakan dan tidak memerlukan proses yang sukar untuk menentukan INR darah petunjuk lain. Sebilangan besar negatif ubat ini adalah kosnya yang tinggi. Jadual di bawah menunjukkan contoh antikoagulan oral baru.

Kawalan makmal PLA

Petunjuk terkawalDabigatranRivaroxabanApixaban
PlateletTidak perlu kawalanTidak perlu kawalanTidak perlu kawalan
INRTidak perlu kawalanTidak perlu kawalanTidak perlu kawalan
APTTVSekiranya meningkat sebanyak 2 kali atau lebih, risiko pendarahan meningkatTidak perlu kawalanTidak perlu kawalan
Masa prothrombinTidak perlu kawalanMasa yang lebih lama boleh meningkatkan risiko pendarahanTidak perlu kawalan

Pengarang: ahli terapi A.V. Kosovo

Masa protrombin: normal, hasilnya lebih rendah dan lebih tinggi daripada biasa

Prothrombin: normal

Di dalam tubuh manusia terdapat pergerakan darah yang berterusan - cairan penghidup yang memberi nutrien kepada semua sel tubuh dan metabolisme. Panjang kapal adalah beribu-ribu kilometer, dan luasnya lebih dari setengah hektar. Mustahil untuk membayangkan bagaimana semua ini sesuai dengan tubuh orang dewasa.

Tetapi jumlah cecair yang memberi nyawa kecil: untuk lelaki - sedikit lebih daripada lima liter, dan untuk wanita - kira-kira empat.

Oleh itu, apabila kecederaan atau luka melanggar integriti sistem peredaran darah, kandungannya dapat dengan cepat tumpah, mengancam seseorang dengan akibat yang membawa maut.

Sekiranya kehilangan darah tidak dapat dicegah, pengikat pengangkutan utama yang menyuburkan seluruh tubuh akan hilang.

Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, alam mencipta sistem yang bertanggungjawab untuk pembekuan darah. Dialah yang mampu melancarkan mekanisme pelindung yang menutup luka dan tidak membiarkan darah keluar dari saluran.

Nilai prothrombin dalam badan

Sebahagian dari sistem ini adalah protein plasma khas yang disebut faktor pembekuan. Mereka ditunjukkan dengan angka Romawi dari I hingga XIII. Prothrombin adalah salah satu komponen utama. Protein ini adalah faktor pembekuan II.

Nama "prothrombin" menunjukkan bahawa ia adalah pendahulu trombin, enzim aktif. Dengan pertolongannya, bekuan (trombus) terbentuk, menutupi luka dan menghentikan kehilangan darah.

Tahap prothrombin yang normal menunjukkan bahawa proses pembekuan darah berfungsi dengan cekap dan tubuh dapat menghentikan kehilangan cairan yang memberi nyawa ini pada waktunya.

Kajian kandungan protein tidak dilakukan sekerap ujian darah secara klinikal. Prosedur ini tidak mudah dan hanya boleh dilakukan sekiranya berlaku kecemasan, misalnya, dengan penyakit darah atau sekiranya terdapat masalah dengan kebekuannya..

Penentuan tahap prothrombin - ujian yang paling penting dalam komposisi hemostasiogram.

Baca lebih lanjut Norm ESR pada lelaki

Kadar prothrombin

Molekul prothrombin pecah dengan sangat cepat dan mudah. Sukar untuk memisahkannya dari protein lain, yang sangat merumitkan penentuan tahapnya. Untuk analisis kualitatif, beberapa kaedah digunakan..

 • Prothrombin oleh Quick. Hari ini, kaedah ini diterima umum dan biasa. Teknik ini memberikan pengiraan tahap bahan sebagai peratusan dari jumlah yang dibenarkan. Nilai berikut dianggap optimum (%):
  • minimum - 70;
  • maksimum - 120.

  Petunjuk ini membolehkan anda menentukan aktiviti kompleks plasma trombosis dibandingkan dengan pelbagai pencairan plasma pesakit. Plot perubahan prothrombin disusun, yang pembinaannya berdasarkan data pada masa pembekuan darah.

  Analisis Pantas dianggap oleh pakar sebagai yang paling tepat apabila nilai prothrombin rendah direkodkan..

 • Indeks Prothrombin - juga ditentukan sebagai peratusan. Petunjuk normal berada dalam had sedemikian (%):
  • minimum - 95;
  • maksimum - 105.

  Hasil dua ujian yang disebutkan di atas mungkin bertepatan jika prothrombin adalah normal. Tetapi apabila nilainya berada di bawah optimum, nilainya berbeza dengan ketara. Indeks sangat bergantung pada kepekaan bahan kimia yang digunakan dalam ujian..

  Masa prothrombin - menunjukkan berapa saat plasma membeku setelah menambahkan campuran khas padanya.

  Data ujian akhir bergantung pada usia. Pada bayi yang baru lahir, masa pembekuan darah dapat dari 14 hingga 18 saat. Dan petunjuk ini adalah normal. Pada orang dewasa, selang 10 hingga 15 saat dianggap optimum.

  Sikap normalisasi antarabangsa - INR. Kaedah ini adalah pilihan dan digunakan untuk mengawal keputusan ujian prothrombin..

  Kaedah INR disarankan oleh pakar WHO dan organisasi dan jawatankuasa antarabangsa lain yang mengkaji trombosis dan menyeragamkan dalam hematologi.

  Hasil ujian sedemikian membolehkan doktor mengawal keberkesanan rawatan dengan antikoagulan - bahan sintetik yang mengurangkan kandungan prothrombin dalam darah dan memperlambat pembekuannya..

  Ubat ini digunakan dalam rawatan tromboflebitis, trombosis, iaitu penyakit yang membentuk gumpalan darah berbahaya pada pembuluh vena.

  INR biasanya 0.85–1.15.

  Apabila rawatan penyakit seperti embolisme paru, trombosis vena, atau jika terdapat patologi injap jantung, had yang dibenarkan meningkat menjadi 3.0.

  Batasan INR yang disyorkan meningkat kepada 4.5 dalam rawatan tromboemboli arteri dan embolisme sistemik berulang.

  Petunjuk untuk ujian prothrombin

  Ujian darah untuk prothrombin boleh diresepkan oleh doktor dalam kes seperti:

  • pesakit mengalami pendarahan yang tidak berhenti terlalu lama (ini jelas menunjukkan bahawa pembekuan darah berada di bawah normal);
  • prestasi enzim hati dan hati secara keseluruhan menurun;
  • untuk memantau pembekuan dengan penggunaan antikoagulan yang berpanjangan;
  • dengan sindrom antiphospholipid untuk menjelaskan penyebab penyakit ini;
  • sekiranya terdapat penyakit yang disertai dengan kekurangan vitamin K dalam badan.

  Beberapa sebab tidak langsung yang memerlukan analisis prothrombin adalah secara eksklusif secara individu. Selalunya, kajian ini ditetapkan kepada wanita dari usia 50 hingga 60 tahun. Pada masa inilah perubahan hormon berlaku, menyebabkan perubahan komposisi dan struktur darah.

  Doktor sedemikian boleh menetapkan analisis:

  • ahli terapi;
  • pakar traumatologi;
  • pakar bedah;
  • pakar kardiologi;
  • pakar bius resusitasi;
  • pakar pulmonologi;
  • pakar pediatrik.

  Untuk penyelidikan, darah dari urat digunakan. Agar hasilnya setepat mungkin, peraturan standard mesti dipatuhi sebelum kajian:

  • makan malam selewat-lewatnya pukul lapan malam, sekurang-kurangnya 12 jam sebelum ujian;
  • Sebelum kajian, adalah mustahak untuk mengatur urat saraf dan tidak mengalami tekanan secara fizikal;
  • jangan merokok pada hari ujian dan jangan minum minuman keras.

  Seperti biasa, darah didermakan pada waktu pagi untuk perut kosong. Adalah perlu untuk memberitahu kakitangan perubatan mengenai semua ubat yang diambil pada hari terakhir.

  Prothrombin meningkat

  Peningkatan kandungan prothrombin dalam darah menunjukkan bahawa pembekuan darah lebih daripada biasa. Ini bermakna ia menjadi terlalu likat, yang menyukarkan peredaran darah dan menyebabkan penyumbatan saluran darah.

  Penyakit seperti itu dapat menimbulkan peningkatan kandungan prothrombin, dan, oleh itu, pembekuan darah:

  • neoplasma malignan;
  • patologi hati;
  • tromboemboli;
  • polisitemia;
  • angina progresif.

  Faktor-faktor tersebut juga dapat meningkatkan jumlah protein:

  • lebihan vitamin K dalam badan, di mana prothrombin dihasilkan;
  • penggunaan antikoagulan, antibiotik, asid nikotinat, kontraseptif hormon dalam terapi. Penggunaan aspirin, steroid anabolik dan ubat pencahar yang berlebihan juga boleh mempengaruhi pertumbuhan prothrombin..

  Selalunya, kandungan protein meningkat semasa melahirkan anak. Selalunya, ini muncul pada trimester terakhir dan tidak memerlukan rawatan.

  Prothrombin dikurangkan: penyebab

  Prothrombin tahap rendah adalah berbahaya kerana walaupun kecederaan kecil yang merosakkan saluran darah dapat mengakibatkan kehilangan darah yang besar. Lagipun, pembentukan bekuan darah lebih lambat daripada yang sepatutnya.

  Tahap prothrombin yang menurun menimbulkan sebab-sebab seperti:

  • Beberapa patologi hati, walaupun sebahagian besarnya disertai oleh pertumbuhan protein. Kandungan prothrombin menurun dalam bentuk hepatitis akut dan kronik. Begitu juga dengan sirosis hati.
  • Sintesis vitamin K tidak mencukupi oleh tubuh. Proses ini paling kerap berlaku disebabkan oleh penyakit saluran gastrousus dan dysbiosis..
  • Kekurangan fibrinogen - protein yang dihasilkan di hati dan kemudian berubah menjadi fibrin, yang menjadi asas pembekuan semasa pembekuan darah. Kekurangan seperti itu boleh menjadi kongenital atau diperolehi..
  • Mengambil ubat yang mendorong pembekuan darah.

  Adalah mungkin untuk menjadikan tahap prothrombin menjadi normal, tetapi sesuatu perlu dilakukan hanya setelah berunding dengan pakar.

  Terapi bertujuan untuk menghilangkan penyakit yang menyebabkan masalah tersebut. Selalunya, asas rawatan adalah diet khas.

  Baca lebih lanjut Mengurangkan Monosit

  Apakah masa prothrombin, norma, peningkatan dan penurunannya

  Kajian mengenai petunjuk proses pembekuan darah sangat penting untuk mencegah perkembangan banyak penyakit manusia.

  Penentuan masa prothrombin (PTV), indeks (IPT), dan INR (nisbah normal antarabangsa) tepat pada masanya untuk kanak-kanak dan wanita hamil, pesakit dengan trombosis, jantung, hati, dan penyakit ginjal untuk mendiagnosis penampilan gumpalan sangat diperlukan.

  Di samping itu, dengan mengesan kenaikan dan penurunan indeks pembekuan memungkinkan anda memulakan rawatan penyakit yang tepat pada masanya akibat gangguan metabolik. Itulah sebabnya ujian sedemikian, untuk menentukan kemungkinan perubahan, ditetapkan oleh doktor semasa pemeriksaan cukup kerap.

  Apa yang akan diberitahu oleh ujian ptv, burung,

  Kandungan dan aktiviti prothrombin dalam darah ditentukan menggunakan petunjuk beberapa ujian makmal.

  • Analisis untuk masa prothrombin mencirikan jangka masa pembekuan plasma darah. Perlu dilakukan diagnosis penyakit darah dan saluran darah, dan juga untuk mengawal tindakan ubat-ubatan yang bertujuan mengurangi pembekuan darah dan kadar penebalan. Julat normal orang dewasa dari 11 hingga 16 saat, bayi 14 hingga 18 saat.
  • Indeks prothrombin kadang-kadang digantikan dengan istilah MSC (pekali standard antarabangsa). Analisis menunjukkan keadaan 5 faktor pembekuan. Sekiranya kompleks kuantitatif mereka tidak mencukupi, peningkatan masa pembekuan darah (PTV) ditentukan. Norma 95% - 105%.
  • Norma indeks INR = 0.85-1.25. Apabila INR meningkat, ada kemungkinan pendarahan, jika di bawah normal - ada bahaya pembekuan darah.

  Apabila ada keperluan untuk analisis

  Petunjuk untuk kajian analisis masa prothrombin:

  • pengenalpastian penyebab pendarahan, atau pembentukan pendarahan, hematoma;
  • memeriksa keberkesanan rawatan dengan koagulan;
  • pengesanan hemofilia, penyakit lain yang disertai dengan pendarahan tanpa henti dari hidung atau organ lain;
  • untuk mengesan kekurangan vitamin K;
  • kajian fungsi hati;
  • disyaki pembekuan vaskular yang disebarkan;
  • semasa mengandung untuk mengesan ancaman keguguran;
  • trombosis yang disyaki;
  • sebelum dan selepas operasi;
  • kemungkinan disfungsi homeostasis;
  • diagnosis penyakit kardiovaskular;
  • disyaki serangan jantung: miokardium, ginjal, usus, dan juga, jika keadaannya pra-infark;
  • trombosis urat;
  • kemungkinan tromboemboli arteri saluran pernafasan, atau organ lain;
  • dengan anemia kronik.

  Faktor-faktor berikut adalah petunjuk untuk ujian darah tambahan untuk INR dan masa prothrombin semasa melahirkan anak: keguguran sebelumnya, janin beku, nada rahim yang terlalu tinggi, gejala gestosis.

  Mengapa masa pembekuan darah meningkat?

  Peningkatan PTV berlaku dalam keadaan patologi berikut:

  • sintesis fibrinogen dan prothrombin yang salah, yang disebabkan oleh penyakit hati, dan juga saluran empedu. Selalunya penyebabnya adalah kekalahan badan oleh toksin dan racun. Dalam kes ini, cara yang berkesan untuk melawan adalah membersihkan hati dengan ubat-ubatan rakyat;
  • kerana kekurangan atau kelebihan vitamin K;
  • kerana anemia, serta kekurangan phylloquinone;
  • dengan neoplasma malignan, leukemia;
  • dengan hemofilia;
  • disebabkan oleh trombositopenia, dari penurunan jumlah platelet kerana alahan, penyakit radiasi;
  • dengan penyakit serum, kejutan anaphylactic;
  • kerana kekurangan kalsium;
  • kerana peningkatan pengeluaran heparin, atau overdosis pengenalannya ke dalam badan;
  • daripada pengambilan dicumarin yang berlebihan;
  • dengan kerosakan pada tisu organ semasa operasi.

  Mengapa masa prothrombin dikurangkan?

  Penyimpangan berikut menyebabkan peningkatan kadar pembekuan darah:

  • kehamilan 3 trimester,
  • kontraseptif hormon (COC dan OK),
  • DIC,
  • ubat pembekuan darah,
  • perubahan intravaskular.
  • terapi antikoagulan;
  • kerosakan pada dinding saluran darah;
  • kawasan luka bakar yang luas;
  • kehilangan darah yang ketara semasa pembedahan, atau selepas itu;
  • polisitemia;
  • gangguan metabolisme lipid pada obesiti, aterosklerosis;
  • lebihan vitamin K.

  Sekiranya seseorang mengambil antikoagulan, atau perencat (heparin, warfarin, aspirin), ujian prothrombin tunggal tidak dianggap objektif, oleh itu ujian untuk kajian indeks prothrombin dan APTT, serta INR, ditetapkan secara serentak.

  Faktor luaran yang memutarbelitkan hasil analisis

  Petunjuk kajian masa prothrombin mungkin menjadi tidak dapat dipercayai bukan hanya kerana orang tersebut mengambil antikoagulan, tetapi juga kerana kekurangan zat makanan, mengambil ubat-ubatan, dan juga makanan tambahan.

  Apa yang memanjangkan proses pembekuan

  • produk - minuman yang mengandungi alkohol, hidangan berlemak berlebihan, kacang, soya, tanaman hijau sayur-sayuran;
  • ubat - dari kumpulan antibiotik, steroid anabolik, heparin;
  • dos tinggi aspirin, diuretik, reserpine, julap dan ubat lain.

  Kurangkan jangka masa pembekuan darah

  • makanan dengan kepekatan vitamin K yang tinggi;
  • ubat - Vikasol, vitamin C, antihistamin, kortikosteroid, barbiturat, kafein tinggi, xanthine, kontraseptif (oral), banyak lagi.
  • sebagai tambahan, nilai masa prothrombin dipengaruhi oleh dehidrasi, yang disebabkan oleh muntah, cirit-birit dan faktor lain.

  Kepentingan kajian pembekuan hamil

  Analisis pembekuan darah untuk masa prothrombin membantu mencegah kemungkinan komplikasi: trombosis, trombofilia, preeklamsia, dan patologi lain.

  Norma PTV pada wanita hamil:

  • dalam 1 trimester dari 9.8 hingga 13.4 saat,
  • pada trimester ke-2 dari 9.4 hingga 13.5 saat,
  • dalam 3 trimester dari 9.7 hingga 12, 8 saat.

  Pada wanita yang tidak hamil dari 12, 6 hingga 15.3 saat.

  Peningkatan indikator bermaksud berlakunya risiko pendarahan, serta pembentukan lebam akibat hematoma. Sekiranya keputusan PTV di bawah normal, darah beku mungkin terbentuk..

  Arahan Ujian Khas

  Pelbagai kajian wajib mengenai masa prothrombin semasa kehamilan dilakukan untuk wanita, kumpulan risiko yang disebut:

  • ibu dengan sejarah pengguguran spontan, kehamilan yang tidak dijawab,
  • di hadapan diabetes,
  • dengan penyakit jantung dan patologi vaskular,
  • dengan adanya kecenderungan untuk membentuk pembekuan darah,
  • wanita yang berisiko tinggi mengalami pendarahan.

  Ancaman DIC

  Bahaya besar bagi ibu hamil adalah perkembangan hypercoagulation (peningkatan pembekuan darah) pada awal kehamilan, dan kemudian hypocoagulation (penurunan kadar pembekuan), yang disebut sindrom DIC. Akibat ketidakseimbangan hemostasis adalah ancaman perkembangan patologi berikut:

  • plasenta previa dan pengelupasan,
  • preeklamsia;
  • ancaman kejutan hemoragik;
  • darah tinggi wanita,
  • embolisme,
  • risiko keguguran,
  • kematian janin antenatal (intrauterin).

  Sekiranya terdapat keabnormalan, doktor menetapkan terapi yang dapat memperbaiki pelanggaran bahagian hemostasis tertentu di mana perubahan patologi telah berlaku. Anda tidak boleh mengambil ubat antikoagulan dan ubat heparin sendiri.

  Rawatan

  Sekiranya, setelah menguji masa prothrombin, ditentukan bahawa ia lebih rendah daripada yang diperlukan (kerana peningkatan pembekuan darah), jika ada risiko pembekuan darah, doktor menetapkan antikoagulan: tindakan langsung (heparin) atau tindakan tidak langsung (warfarin).

  Apabila masa prothrombin meningkat (melambatkan kadar pembekuan), diperlukan penggunaan koagulan (Thrombin, Vikasol), ubat sintetik untuk mempercepat pembekuan, serta mengurangkan kebolehtelapan dinding vaskular (rutin)..

  Makanan diet

  Prasyarat untuk rawatan penyimpangan adalah pelantikan diet khas.

  Menentang pembekuan darah

  Semasa rawatan dengan antikoagulan, makanan yang mengurangkan masa prothrombin harus dimakan sesedikit mungkin (atau sama sekali dikecualikan dari menu):

  • lemak haiwan dalam bentuk lemak, mentega, krim, daging berlemak dan jeroan (otak, ginjal, hati);
  • bubur soba;
  • kubis merah, lobak, lobak, bit, lada merah;
  • mangga, kismis merah, viburnum, chokeberry, blueberry, blackberry, pisang;
  • tanaman hijau sayur-sayuran;
  • sayur-sayuran kekacang;
  • produk putih roti;
  • daging masin.
  • pembekuan darah yang lain.

  Sebaliknya, dalam rawatan koagulan, diperlukan untuk meningkatkan penggunaan produk ini.

  Apa yang perlu dimakan dengan ancaman pendarahan

  Sekiranya masa prothrombin dikurangkan, produk yang menyebabkan penipisan darah disyorkan untuk digunakan:

  • ikan berlemak - ikan haring, makarel, halibut, ikan keli, dan minyak ikan;
  • bawang putih dan bawang; lemon dan buah sitrus lain;
  • Artichoke Yerusalem, halia;
  • minyak zaitun dan biji rami;
  • cranberry berguna, plum, raspberi, buah ara, blueberry,
  • oatmeal
  • teh hijau, koko.

  Untuk mengurangkan kelikatan plasma, diperlukan rejimen khas untuk meminum air biasa: dalam sips kecil lebih kerap. Sama pentingnya adalah diet seimbang. Minuman beralkohol semasa rawatan harus dikecualikan.

  Masa protrombin meningkat, normal, menurun, apa maksudnya

  Waktu prothrombin (PV), serta indeks prothrombin yang berkaitan (PI) dan nisbah normalisasi antarabangsa (INR) adalah parameter makmal penting masa pembekuan darah dalam praktik klinikal, yang mempunyai nilai diagnostik yang meningkat. Mereka membolehkan anda mengesahkan penyakit yang mempengaruhi sistem pembekuan dan untuk memantau perjalanan terapi menggunakan ubat yang mempengaruhi pembekuan ini.

  Apakah masa prothrombin?

  Secara sederhana, proses pembekuan adalah seperti berikut: disebabkan oleh beberapa faktor, dinding saluran darah rusak, yang memulai pembebasan pemangkin khas sistem pembekuan, yang mulai membentuk filamen fibrin di lokasi kerusakan, yang kemudian berubah menjadi gumpalan darah.

  Pembekuan darah adalah proses pembentukan "tambalan", gumpalan darah di lokasi kerusakan pada pembuluh darah untuk menghentikan pendarahan. Dan masa prothrombin dalam keadaan ini adalah masa yang diperlukan oleh tubuh untuk menghilangkan jurang di dalam kapal.

  Proses memulakan seluruh rantai hemostatik dapat dimulakan oleh kerosakan luaran pada saluran darah dan oleh yang dalaman. Waktu protrombin adalah petunjuk masa pembekuan yang disebabkan oleh faktor luaran..

  Biasa

  Waktu pembekuan normal dianggap antara 11 hingga 16 saat. Selain itu, penilaian masa ini dilakukan melalui pengiraan indeks prothrombin, yang merupakan nisbah PV orang yang sihat (plasma kawalan) terhadap sampel ujian. Julat 95 hingga 105% dianggap sebagai norma PI.

  Nisbah normalisasi antarabangsa berbeza dari petunjuk lain kerana, ketika menghitungnya, masa prothrombin dikalikan dengan pekali normalisasi standard.

  MNO digunakan secara aktif dalam amalan antarabangsa dan diperlukan untuk pertukaran maklumat antara rakan sekerja menggunakan kaedah yang berbeza untuk menentukan PV.

  Bahasa Latin, yang digunakan untuk sebutan penyakit universal, mikroorganisma, bahagian tubuh, dapat difahami oleh pakar yang berpengalaman, dapat berfungsi sebagai analogi yang jelas..

  Penyimpangan dari norma

  Penyimpangan PV atau petunjuk yang berkaitan di atas atau di bawah norma adalah keadaan patologi dan memerlukan rawatan. Apa yang boleh dikatakan perubahan itu?

  Masa protrombin mungkin lebih tinggi daripada biasa kerana sebab berikut:

  • tumor malignan;
  • peningkatan risiko trombosis (infark miokard, peningkatan kelikatan darah dan hipohidrasi bersamaan);
  • mengambil antihistamin;
  • sindrom pembekuan intravaskular tersebar (DIC);
  • meningkat melebihi antitrombin normal.

  Masa protrombin di bawah normal boleh disebabkan oleh sebab berikut:

  • polisitemia (peningkatan ketara dalam jumlah sel darah merah);
  • keturunan kekurangan faktor pembekuan tertentu (terdapat dua belas semuanya dan ditunjukkan dalam angka Rom);
  • beberapa penyakit kronik (hati, ginjal, sistem imun) boleh menyebabkan kekurangan faktor pembekuan;
  • penghambatan kumarin dengan mengambil ubat-ubatan tertentu (barbiturat, vitamin K, kortikosteroid, kontraseptif oral, meprobamate);
  • kehamilan pada trimester terakhir.

  Senarai ini masih belum lengkap. Perlu diingat bahawa tidak perlu mengenal pasti punca penyimpangan PV dari norma itu sendiri. Diagnosis yang betul dengan keadaan patologi ini hanya boleh menjadi doktor.

  Masa prothrombin semasa kehamilan

  Semasa mengandung, ujian pembekuan darah komprehensif (koagulogram) adalah wajib bagi wanita, kerana pengetahuan tentang indeks prothrombin memungkinkan untuk mengelakkan komplikasi semasa kehamilan dan kelahiran (pendarahan teruk atau pembekuan darah).

  Masa prothrombin pada wanita semasa kehamilan biasanya sedikit berkurang kerana munculnya lingkaran baru peredaran darah - ibu-anak. Peningkatan kebekuan disebabkan oleh proses penyediaan tubuh ibu untuk peningkatan ketara dalam jumlah darah yang beredar dan kemungkinan kehilangannya semasa melahirkan.

  Perlu diingat bahawa semasa kehamilan, koagulogram diresepkan sekali trimester. Kekerapan ini membolehkan anda mengawal semua faktor pembekuan. Walau bagaimanapun, jika semasa analisis wanita menunjukkan penyimpangan, maka analisis waktu prothrombin harus dilakukan lebih sering untuk memantau rawatan.

  Penyimpangan teoritis PV semasa kehamilan boleh menyebabkan akibat yang sangat serius:

  • Gangguan plasenta dalam kebanyakan kes berlaku dengan pendarahan dalaman semasa kehamilan, kerana penurunan pembekuan.
  • Embolisme. Keadaan ini berkembang dengan pembekuan darah ibu yang tidak mencukupi, akibatnya semasa proses kelahiran cairan amniotik memasuki saluran paru-paru dan menyebabkan kegagalan pernafasan akut dan kejutan.
  • Sindrom antiphospholipid. Patologi ini dicirikan oleh trombosis vena dan arteri pelbagai. Penyakit ini menakutkan kerana pada setiap tahap kehamilan terdapat peningkatan risiko penamatannya yang ketara. Sekiranya AFS disyaki, wanita itu juga diberikan analisis untuk antibodi terhadap fosfolipid.

  Dalam hal ini, semasa kehamilan, seorang wanita tidak boleh mengabaikan ujian PV dan cadangan doktor, kerana bukan sahaja kesihatan anda, tetapi juga kehidupan anak anda yang belum lahir bergantung padanya.

  Rawatan

  Rawatan gangguan pembekuan mesti dilakukan dengan sangat berhati-hati. Sekiranya analisis menunjukkan masa prothrombin berada di atas atau di bawah normal, maka cadangan utama adalah berjumpa doktor. Hanya dia yang dapat menilai keputusan ujian darah dengan betul dan membuat diagnosis yang tepat. Pengubatan sendiri dalam kes ini mungkin tidak memberikan hasil yang diinginkan, tetapi menyebabkan peningkatan risiko komplikasi.

  Sekiranya pembekuan melebihi normal, ubat pilihan klasik adalah antikoagulan. Mereka dapat menipis darah dan membuang darah beku tanpa pembedahan. Bergantung pada penyakit tertentu, anda mungkin diberi ubat antispasmodik, fibrinolitik, ubat anti-radang.

  Di samping itu, dengan sifat penyakit yang akut, prosedur pengisian darah atau intervensi pembedahan dapat diterapkan. Rawatan harus dilakukan dengan pemantauan berterusan dari doktor yang hadir dan secara berkala melakukan ujian untuk masa prothrombin sehingga indikator berhenti berada di atas nilai normal.

  Apabila pembekuan berada di bawah nilai rujukan, tujuan rawatan adalah untuk menghilangkan faktor-faktor yang menyebabkan penyakit ini.

  Peningkatan waktu prothrombin dapat dilakukan dengan memproses diet harian ke arah peningkatan jumlah produk yang kaya dengan faktor pembekuan. Antaranya, kalsium, vicasol, asid folik, asid amino penting dapat dibezakan.

  Produk ini banyak terdapat di kedai-kedai, yang bermaksud anda dapat memberikan sokongan minimum untuk tubuh tanpa mengambil ubat sendiri.

  Prothrombin: norma, indeks prothrombin dan masa, meningkat, menurun, penyebab

  Sistem pembekuan darah adalah salah satu fungsi perlindungan tubuh kita yang paling penting. Dalam keadaan normal, ketika tubuh tidak dalam bahaya, faktor pembekuan dan antikoagulasi berada dalam keseimbangan dan darah tetap menjadi medium cair. Tetapi jika kerosakan pada kapal terjadi, seluruh reaksi akan segera dicetuskan, diprogram untuk membentuk gumpalan darah dan menyekat kerosakan.

  Apa itu sistem pembekuan?

  Sistem hemostasis sangat kompleks, ia melibatkan banyak faktor tisu dan serum. Pelancarannya benar-benar seperti kaskade: ia adalah rantai tindak balas, yang mana setiap pautan berikutnya dipercepat oleh enzim tambahan.

  Skema pembekuan darah yang dipermudah kelihatan seperti ini: tromboplastin dilepaskan dari endotelium yang rosak, dengan penyertaan ion kalsium dan vitamin K, ia mengaktifkan prothrombin.

  Prothrombin ditukar menjadi trombin aktif, yang seterusnya mencetuskan pembentukan fibrin tidak larut dari fibrinogen larut.

  Proses ini diselesaikan oleh tahap penarikan gumpalan darah, iaitu pemadatannya dan penyumbatan kerosakan yang sebenarnya.

  Pada setiap peringkat, banyak lagi faktor yang terlibat dalam skema ini. Secara keseluruhan, 13 plasma dan 22 platelet.

  Apa itu prothrombin

  Ini adalah glikoprotein yang dihasilkan dalam sel hati, faktor pembekuan plasma II.

  Sintesis prothrombin memerlukan vitamin K, jadi salah satu sebab pengurangannya adalah pengambilan vitamin ini dari makanan yang tidak mencukupi atau tahap sintesisnya yang rendah di dalam usus.

  Prothrombin adalah protein lengai, pengaktifannya berlaku di bawah pengaruh faktor pembekuan XII (sistem dalaman) atau dengan kerosakan pada endotelium (mekanisme luar hemostasis).

  Norma prothrombin dalam darah adalah 0.1-0.15 g / l. Walau bagaimanapun, pengukurannya dalam diagnostik rutin tidak berlaku. Ini adalah protein yang agak tidak stabil, mudah dimusnahkan dan sukar untuk memisahkannya menjadi pecahan dan pengiraan yang terpisah.

  Dalam praktiknya, ujian berkualiti tinggi untuk prothrombin digunakan, yang mencerminkan kandungannya dalam darah hanya secara tidak langsung. Mereka didasarkan pada menghitung jangka masa di mana darah membeku ketika aktivator trombokinase ditambahkan ke dalamnya (yang seterusnya mengaktifkan prothrombin, mengubahnya menjadi trombin, dan trombin memangkinkan penukaran fibrinogen menjadi fibrin).

  Oleh itu, apabila kita mengatakan "analisis untuk prothrombin", "darah untuk prothrombin", ini tidak bermaksud menentukan kepekatannya dalam darah, seperti, misalnya, glukosa, hemoglobin atau bilirubin diperiksa.

  Dan hasilnya tidak ditunjukkan dalam unit kuantitatif, tetapi sebagai peratusan.

  Konsep ini mencirikan mekanisme luar hemocoagulation secara umum dan mencerminkan aktiviti keseluruhan kompleks prothrombin (faktor II, V, VII, X).

  Bagaimana ujian prothrombin dilakukan?

  Inti dari hampir semua kaedah untuk mengkaji aktiviti kompleks prothrombin adalah untuk mengira masa pembentukan bekuan fibrin sebaik sahaja pengaktif ditambahkan ke dalam darah, dan juga membandingkan masa ini dengan petunjuk normal.

  Darah dikumpulkan dalam tabung uji dengan antikoagulan (natrium sitrat). Tiub darah sitrat sedikit hangat di tempat mandi air. Reagen yang terdiri daripada thromboplastin dan kalsium klorida ditambahkan ke dalamnya. Jam randik mengukur masa kehilangan serat fibrin. Ini adalah masa prothrombin (PV). Nilai normalnya ialah 11-15 saat.

  Setelah menentukan PV pesakit, ia dibandingkan dengan masa prothrombin normal (PVN). Biasanya ditunjukkan pada botol reagen dan bergantung pada aktiviti tromboplastin yang digunakan..

  Biasanya angka ini adalah dari 12 hingga 18 saat (dalam setiap sampel reagen baru mungkin berbeza). Nisbah PVN ke PV ujian, dinyatakan sebagai peratusan, adalah indeks prothrombin (PI). Nilai normalnya ialah 80-105%.

  Semakin lama masa pembekuan darah (PV), semakin rendah PI, yang akan menunjukkan hipokoagulasi.

  Prothrombin oleh Quick

  Ujian ini juga berdasarkan nisbah masa prothrombin normal terhadap PV pesakit, dinyatakan dalam bentuk peratusan. Tetapi kaedah itu dianggap lebih tepat. Untuk kajian ini, digunakan beberapa pencairan plasma (1: 2, 1: 3,1: 4) dan pembinaan graf penentukuran. Untuk setiap pencairan, PV ditentukan dan dicatat pada grafik..

  Kadar prothrombin cepat dari 75% hingga 140%.

  Dalam kandungan protein normal, hasil Pantas dan PTI sama. Dengan kandungan yang rendah, penunjuk ini kadang-kadang berbeza.

  Petunjuk lain adalah INR (nisbah normalisasi antarabangsa). Ia digunakan terutamanya untuk menilai keberkesanan penggunaan antikoagulan. Penunjuk ini dikira dengan formula:

  Indeks ini ditunjukkan pada setiap bungkusan reagen. INR membolehkan anda menyeragamkan hasil PV dan PTI yang dijalankan di makmal yang berbeza. Nilai INR pada individu yang sihat ialah 0.8-1.2.

  Bilangan prothrombin menurut Quick dan INR berkadar terbalik antara satu sama lain: jika prothrombin menurut Quick meningkat, maka INR dikurangkan dan sebaliknya.

  Analisis pembekuan (koagulogram) bukan pemeriksaan rutin, ia tidak diresepkan kepada semua pesakit berturut-turut. Ujian ini dilakukan dalam situasi berikut:

  • Kehadiran gejala yang menunjukkan masalah pembekuan: mimisan yang kerap dan pendarahan lain, lebam tanpa sebab yang jelas, gusi berdarah ketika menggosok gigi, ruam pendarahan pada kulit.
  • Thrombophlebitis dari urat pada bahagian bawah kaki.
  • Pemeriksaan pesakit sebelum menjalani pembedahan.
  • Pastikan memeriksa kehamilan.
  • Kawal semasa rawatan dengan antikoagulan. Mereka diresepkan kepada pesakit dengan aritmia, setelah penggantian injap, dengan trombophlebitis. Tujuan ubat ini adalah untuk meningkatkan masa pembekuan darah, tetapi pada masa yang sama menyimpannya dalam jarak yang selamat. Dalam kes ini, PV akan ditingkatkan sebanyak 1.5-2 kali, IPT dan prothrombin menurut Quick dikurangkan, INR dinaikkan (selamat menjadi 2-3).
  • Dengan penyakit hati, untuk menjelaskan kekurangan fungsinya.
  • Sebelum pelantikan hormon yang mengandungi estrogen, serta semasa pentadbirannya.

  Kadar prothrombin dalam pelbagai kumpulan pesakit

  Kadar glikoprotein ini dalam darah sedikit berbeza pada kumpulan umur yang berbeza. Pada kanak-kanak di bawah usia 18 tahun, kandungan normalnya berkisar antara 80 hingga 110%, pada orang dewasa - dari 78 hingga 145%.

  Norma pada lelaki dan wanita dewasa tidak berbeza. Kenaikan prothrombin yang sederhana mungkin berlaku pada wanita sebelum melahirkan.

  Indeks prothrombin

  Penunjuk ini ditentukan dalam semua koagulogram. Apakah maksud indeks prothrombin??

  Kadar indeks prothrombin adalah 80-105%. Semakin banyak PV pesakit berbanding dengan yang normal, yang lebih rendah akan menjadi PI dan sebaliknya. Oleh itu, indeks yang rendah menunjukkan kebekalan yang lemah, dan indeks yang tinggi menunjukkan hiperkoagulasi (kecenderungan untuk trombosis).

  Uji indeks prothrombin ditetapkan dalam situasi yang sama dengan ujian prothrombin Pantas. Pada dasarnya, kedua-dua nilai ini berkorelasi langsung dan mungkin sama dalam julat kandungan normal..

  Norma indeks prothrombin semasa kehamilan sedikit berbeza pada trimester:

  Cara menyahsulit koagulogram

  Analisis ini dilakukan untuk mendapatkan jawapan kepada soalan:

  • adakah darah membeku secara normal;
  • sama ada terdapat risiko pendarahan pasca operasi atau selepas bersalin;
  • apakah punca pendarahan dan lebam yang kerap;
  • berapa dos antikoagulan yang selamat jika perlu.

  Mengenai hipokoagulasi darah dan kecenderungan pendarahan akan menunjukkan:

  • prothrombin dikurangkan mengikut Quick (kurang dari 75);
  • penurunan indeks prothrombin (kurang daripada 80);
  • peningkatan masa prothrombin (lebih daripada 18 saat);
  • Kenaikan INR (lebih 1.3).

  Hypercoagulation dan kecenderungan untuk membentuk gumpalan darah dicirikan oleh:

  • peningkatan indeks prothrombin (lebih daripada 110);
  • peningkatan prothrombin (di atas 145);
  • Pemendekan PV (kurang daripada 10 s);
  • penurunan INR kurang daripada 0.8.

  Penyebab utama penurunan prothrombin

  Ingat bahawa prothrombin adalah protein yang terbentuk dalam sel hati dengan penyertaan vitamin K. Ia masuk ke keadaan aktif dengan bantuan beberapa faktor pembekuan tisu dan plasma. Gen yang bertanggungjawab untuk sintesis prothrombin yang normal adalah resesif, dan terletak pada kromosom 11.

  Selain itu, terdapat juga faktor antikoagulan dalam darah, peningkatan aktiviti yang dapat menghambat komponen kompleks protrombin.

  Dari mekanisme fisiologi ini, penyebab utama prothrombin rendah dan IPT mengikuti (PV dan INR meningkat):

  • Patologi kongenital - perubahan gen yang bertanggungjawab untuk sintesis prothrombin (cukup jarang).
  • Penyakit hati, disertai dengan penurunan fungsi atau kematian hepatosit: hepatitis kronik, sirosis. Kekurangan unit struktur untuk sintesis menyebabkan fakta bahawa prothrombin dalam darah berkurang.
  • Kekurangan vitamin K. Ini berlaku apabila pengambilannya tidak mencukupi dengan makanan, dan pelanggaran penyerapan dan sintesisnya dalam usus. Oleh itu, penyakit gastrointestinal disertai oleh dysbiosis dan gangguan penyerapan lemak juga boleh menyebabkan kekurangan.
  • Penurunan tahap faktor pembekuan V, VIII, X.
  • Penyakit autoimun, termasuk pengembangan antibodi terhadap prothrombin (lebih tepatnya, ke kompleks phosphatidylserine-prothrombin).
  • Fibrinogen rendah.
  • Fasa ke-2 DIC (fasa penipisan).
  • Peningkatan aktiviti faktor antikoagulasi antitrombin III.
  • Rawatan antikoagulan (heparin, fraxiparin, warfarin, neodicumarin).

  Peningkatan IPT menunjukkan hiperkoagulasi dan berbahaya bagi perkembangan trombosis (serangan jantung, strok, trombosis urat kaki, emboli paru). Keadaan ini sangat tidak baik selepas pembedahan dan selepas melahirkan anak..

  • Minggu-minggu terakhir kehamilan.
  • DIC - sindrom (peringkat 1).
  • Penggunaan hormon yang mengandungi estrogen oleh wanita (dan kadang-kadang lelaki).
  • Thrombophilia kongenital.
  • Vitamin K yang berlebihan.
  • Mutasi gen Prothrombin G20210A (pembawa gen yang rosak adalah 2-3% daripada populasi).
  • Tempoh selepas operasi berat, penyakit luka bakar.
  • Tahap selepas bersalin.
  • Tumor malignan.
  • Kekurangan Antithrombin III.
  • Sindrom Antiphospholipid.

  Apa yang perlu dilakukan dengan metrik bukan normatif?

  Prothrombin meningkat atau menurun, apa yang perlu dilakukan?

  Pertama, anda perlu berjumpa doktor. Ramai orang berpendapat bahawa jawapan untuk semua soalan kini boleh didapati di Internet. Sebenarnya, ini jauh dari kes. Hal ini berlaku terutamanya pada sistem pembekuan. Maklumat yang disampaikan di rangkaian mengenai perkara ini sangat membingungkan dan pada umumnya 50% tidak betul. Ini menunjukkan kerumitan isu ini..

  Doktor mana yang harus saya hubungi?

  Kepada yang melantik analisis. Sekiranya anda menjalani sendiri koagulogram, pertama kami berjumpa dengan ahli terapi.

  Apa yang anda perlu beritahu doktor?

  • Pastikan anda menyenaraikan semua ubat yang anda ambil atau baru-baru ini, termasuk makanan tambahan. Banyak ubat cenderung mempengaruhi indeks koagulogram, dan ini tidak hanya berlaku untuk antikoagulan. Oleh itu, mereka dapat menurunkan prothrombin Nevigramon, Streptomycin, Tetracycline, Levomycetin, L-thyroxine, vitamin A, Aspirin dalam dos yang tinggi.

  PTI dapat meningkat: hormon kawalan kelahiran, kafein, antihistamin, vitamin C dosis tinggi, K, hormon kortikosteroid.

  • Penyalahgunaan alkohol yang berpanjangan juga dapat mengurangkan IPT.
  • Kelebihan diet makanan yang kaya dengan vitamin K boleh menyebabkan peningkatan prothrombin, dan pengambilannya tidak mencukupi - sebaliknya, penurunan. Ini adalah produk seperti sayur-sayuran, sayur-sayuran hijau dan buah-buahan, dan hati..
  • Wanita mesti dimaklumkan mengenai kehadiran kehamilan.

  Apa ujian tambahan yang boleh diberikan?

  • Kajian fungsi hati (analisis biokimia lanjutan dengan penentuan bilirubin, transaminase hepatik, protein total, albumin).
  • Ultrasound hati dan saluran empedu.
  • Fibroelastografi hati dengan disyaki sirosis.
  • Penentuan antibodi terhadap hepatitis virus.
  • Pemeriksaan lanjutan sistem pembekuan (APTT, fibrinogen, masa trombin, D-dimers, plasminogen, antithrombin III, aktiviti fibrinolitik plasma, antikoagulan lupus, dll.)
  • Pemeriksaan usus (analisis tinja untuk dysbiosis, kolonoskopi).

  Cara menurunkan atau meningkatkan indeks prothrombin?

  Sekiranya penunjuk hanya sedikit melebihi norma, jangan panik. Mungkin, setelah beberapa lama selepas pembatalan beberapa ubat, analisis kedua tidak akan menunjukkan penyimpangan.

  Ramai wanita bimbang tentang soalan - apa yang harus dilakukan dengan penggunaan alat kontraseptif? Sekiranya penyakit kardiovaskular didiagnosis, pasti berhenti mengambilnya, jika wanita itu secara amnya sihat, anda boleh minum pil, tetapi secara berkala memantau analisisnya.

  Anda juga boleh mencuba menyesuaikan diet DTI jika anda yakin bahawa diet anda jelas kekurangan makanan seperti sayuran hijau (pasli, dill, bayam), sayur-sayuran (kubis, brokoli), daging sapi atau hati babi. PTI yang baik meningkatkan teh hijau.

  Dengan peningkatan tahap prothrombin dan risiko trombosis, doktor biasanya menetapkan antikoagulan. Dalam kes ini, hanya warfarin yang akan mengurangkan penunjuk ini. Antikoagulan generasi baru (Pradax, Xarelto, Elikvis dan lain-lain) bertindak pada faktor pembekuan lain, sementara tahap prothrombin mungkin tidak berubah.

  Aspirin juga tidak mengubah penunjuk ini, tetapi mengambilnya dalam dos kecil masuk akal untuk mengurangkan risiko trombosis..

  Sekiranya anda tidak membuang masa untuk diet?

  • Sekiranya petunjuk koagulogram jauh lebih tinggi atau lebih rendah daripada biasa.
  • Terdapat gejala gangguan homeostasis: pendarahan berulang atau trombosis.
  • Kehadiran kehamilan.
  • Coagulogram yang tidak normal pada kanak-kanak.
  • Terdapat gejala lain (kekuningan kulit, urin gelap, bengkak, ruam, gatal-gatal, dll.)

  Dalam kes ini, anda perlu menjalani pemeriksaan penuh dan mengetahui punca patologi sistem pembekuan.

  Prothrombin: menurut Quick, PTI, PTV, normal, tinggi, penyebab

  Prothrombin adalah proenzim yang disintesis dalam hati dengan tindakan vitamin K. Glikoprotein ini adalah salah satu petunjuk utama hemostasiogram (analisis pembekuan).

  Sebagai prekursor trombin (protein yang merangsang proses trombosis), prothrombin dalam ujian darah mencerminkan keadaan keseluruhan sistem pembekuan.

  Prothrombin juga disebut faktor kedua hemostasis..

  Memantau nilai prothrombin membolehkan anda menilai risiko terkena hiperkoagulasi atau pendarahan, serta mendiagnosis beberapa patologi hati dan gastrousus.

  Permulaan pembentukan bekuan darah sebagai tindak balas terhadap pelanggaran integriti dinding vaskular berlaku di sepanjang jalan luaran pembekuan. Untuk pembentukan bekuan darah di kawasan dengan aliran darah yang perlahan atau dinding vaskular yang diubah secara tidak normal, jalan dalaman hemostasis bertanggungjawab.

  Untuk rujukan. Kepentingan analisis prothrombin juga membolehkan anda menilai kedua-dua jalur hemostasis (luaran dan dalaman).

  Untuk kajian hemostasis yang komprehensif, kajian yang paling kerap digunakan:

  • masa prothrombin (PV);
  • masa tromboplastin separa diaktifkan;
  • bilangan platelet;
  • pengukuran fibrinogen.

  Armand Kvik dalam penyelidikannya mengembangkan tiga ujian yang berbeza, tetapi kami berminat dengan ujian satu langkahnya untuk mengetahui jumlah prothrombin yang terdapat dalam plasma darah dan penentuan masa pembekuan prothrombin.

  Ujian inilah yang memungkinkan untuk menggunakan ungkapan "Cepat" secara meluas. Kita mesti memberi penghormatan bahawa itu adalah ujian Armand Quick yang memberikan gambaran yang paling tepat mengenai kemampuan darah untuk membeku.

  Apa itu prothrombin menurut Quick

  Untuk mengkaji tahap prothrombin dalam darah, berikut digunakan: prothrombin menurut Quick and the international normalized ratio. Petunjuk ini mencerminkan masa prothrombin yang mencirikan pembentukan prothrombin dan trombin, iaitu, tahap 1 dan 2 hemostasis plasma.

  Masa prothrombin cepat - kaedah untuk menilai keadaan kekurangan kompleks prothrombin dan memaparkan aktiviti mekanisme hemostasis luaran.

  Hasil analisis ditunjukkan sebagai peratusan aktiviti prothrombin, ditentukan oleh grafik khas yang dibina menggunakan pencairan plasma standard.

  Semasa membuat plot, masa prothrombin diambil kira, iaitu masa hemostasis plasma direkodkan dalam beberapa saat selepas pengenalan campuran tromboplastino-Ca.

  Juga, dalam kajian hemostasis, indeks prothrombin oleh Quick dapat dianggarkan. Indeks prothrombin (PTI) adalah nisbah PV ke normal (nilai pada orang yang sihat) dengan PV pesakit. Respons analisis dicatat sebagai peratusan.

  Perhatian. Pada masa ini, IPT dan PV lebih jarang digunakan oleh prothrombin mengikut nisbah Quick dan antarabangsa yang dinormalisasi.

  Ini disebabkan oleh fakta bahawa ketika menentukan IPT, indikator bergantung pada reagen yang digunakan di makmal. Perkara yang sama berlaku untuk PV.

  Memandangkan makmal, teknik, dan reagen yang berbeza digunakan di setiap makmal, membandingkan data yang diperoleh tidak mungkin dilakukan..

  Prothrombin menurut Quick dan PTI memungkinkan dengan ketepatan yang tinggi untuk mencerminkan tahap aktiviti prothrombin pada pesakit berbanding dengan PV dalam plasma kawalan (nilai pada orang yang sihat).

  Kaedah pengiraan ini membolehkan anda memperoleh hasil yang boleh dipercayai walaupun di kawasan dengan nilai rendah, kerana tidak seperti IPT dan PV tidak bergantung pada kepekaan reagen makmal terhadap nilai minimum prothrombin.

  Ini dapat mengurangkan kemungkinan kesalahan dalam diagnosis dengan ketara..

  Pada orang yang sihat, prothrombin menurut Quick dan IPT mungkin sama. Dengan prothrombin rendah (paling sering diperhatikan pada pesakit yang menerima rawatan dengan HA (antikoagulan tidak langsung)), petunjuk ini mungkin berbeza.

  Sebagai kaedah tambahan untuk menguji ujian prothrombin, INR digunakan. Ini adalah nisbah normalisasi antarabangsa yang digunakan untuk menilai kualiti dan keberkesanan rawatan untuk HA.

  Penunjuk ini dikira dengan formula khas:

  Nisbah dinormalisasi antarabangsa = (PV pesakit / PV biasa normal) * nilai indeks kepekaan antarabangsa.

  Indeks Sensitiviti - mencerminkan tahap kepekaan tromboplastin.

  Penting. Dengan menggunakan INR, pembetulan matematik dan standardisasi hasil masa protrombin yang ditentukan di pelbagai makmal menggunakan campuran tromboplastin yang berbeza dilakukan.

  Nilai nisbah normalisasi antarabangsa yang mesti dicapai dengan merawat pesakit dengan ubat HA akan bergantung pada tujuan terapi dan ditetapkan oleh doktor sesuai dengan diagnosis pesakit.

  Semasa menafsirkan hasilnya, perlu diperhatikan bahawa hasil prothrombin menurut Quick dan nisbah standard antarabangsa akan terbalik
  ketagihan. Maksudnya, penurunan prothrombin menurut Quick akan disertai dengan kenaikan INR.

  Kepentingan kompleks prothrombin dan kepentingannya dalam badan

  Hasil masa prothrombin bergantung pada faktor hemostasis berikut:

  • yang kedua - prothrombin (proferent);
  • kelima - faktor labil (kofaktor protein);
  • ketujuh - proconvertin (proenzyme);
  • kesepuluh - Faktor Stuart (proenzim).

  Faktor-faktor ini membentuk kompleks prothrombin. Prothrombin time (PV) juga bergantung pada kemampuan hati untuk mensintesis protein. Oleh kerana faktor kompleks protrombin disintesis tepat di hati, analisis ini dapat digunakan dalam diagnosis patologinya.

  Perlu juga diperhatikan bahawa sintesis kompleks prothrombin hanya dilakukan dengan adanya vitamin K. Oleh kerana fakta bahawa antikoagulan tidak langsung menyaingi vitamin K, ujian prothrombin dapat digunakan secara efektif untuk memantau terapi HA.

  Petunjuk untuk ujian

  • pelbagai patologi sistem pembekuan;
  • pemeriksaan menilai sistem hemostatik;
  • pemantauan pembekuan semasa rawatan jangka panjang dengan ubat HA;
  • diagnosis patologi hati, disertai dengan pelanggaran fungsi sintesis proteinnya;
  • pemeriksaan menyeluruh pesakit sebelum pembedahan.

  Kajian mengenai keadaan sistem hemostatik diperlukan untuk pesakit dengan:

  • pendarahan gusi yang teruk, hidung, pendarahan haid yang berat, pendarahan yang berpanjangan selepas luka dan luka, anemia kronik, hematoma yang mudah terbentuk, pendarahan pada otot dan sendi;
  • keguguran, keguguran berulang;
  • kehilangan penglihatan asal tidak diketahui;
  • patologi keturunan sistem pembekuan darah;
  • penyakit hati
  • trombosis;
  • disyaki DIC dan embolisme paru (embolisme paru);
  • Patologi CCC.

  Kajian tahap prothrombin semasa kehamilan adalah wajib. Ujian ini membolehkan anda menilai risiko dan mencegah pendarahan semasa melahirkan dan gangguan plasenta (dengan penurunan prothrombin), serta trombosis (dengan peningkatan nilai).

  Cara mengambil ujian untuk prothrombin

  Untuk diagnosis, darah vena digunakan. Bahan tersebut harus diambil semasa perut kosong. Pengambilan makanan dikecualikan sekurang-kurangnya dua belas jam sebelum analisis.

  Sejam sebelum kajian, perlu untuk mengecualikan merokok, tekanan dan aktiviti fizikal. Dilarang menggunakan jus, kopi, teh manis dan minuman berkarbonat. Pengambilan air tidak mempengaruhi hasil analisis.

  Minuman beralkohol mesti dikecualikan satu minggu sebelum pengumpulan bahan..

  Kategori pesakit yang berasingan terdiri daripada individu yang menjalani rawatan HA. Untuk mengkaji prothrombin dalam kategori pesakit ini, rejimen penggunaan antagonis vitamin K (warfarin) harus diperhatikan dengan jelas. Sekiranya doktor belum menetapkan rejimen individu, maka sehari sebelum diagnosis, dos harian diambil sekali dari empat hingga lima pada waktu malam.

  Perhatian! Penting untuk dipertimbangkan bahawa diagnosis awal penunjuk Prothrombin menurut Quick, nisbah normalisasi antarabangsa, masa prothrombin dan indeks harus dilakukan sebelum rawatan dengan antikoagulan.

  Menurut prothrombin Quick, norma adalah dari 70 hingga 120% atau dari 78 hingga 142%, bergantung pada makmal. Dalam hal ini, seseorang harus dipandu oleh indikator norma yang ditunjukkan pada borang hasil.

  Untuk rujukan. Prothrombin, Norma cepat tidak bergantung pada jantina.

  Norma pada wanita hamil juga sesuai dengan nilai dari 70 hingga 120% atau dari 78 hingga 142%. Peningkatan sedikit nilai dapat dilihat pada bulan-bulan terakhir kehamilan.

  Nilai nisbah dinormalisasi antarabangsa pada orang dewasa berkisar antara 0.8 hingga 1.2. Bagi pesakit yang menerima rawatan dengan ubat antikoagulan tidak langsung, nilai boleh berubah dari 2.0 ke 3.0. Pada pesakit dengan injap prostetik, kadar INR adalah dari 2.5 hingga 3.5.

  Perhatian. Pertimbangkan juga norma umur INR.

  Bagi bayi di bawah usia tiga hari, norma nisbah normalisasi antarabangsa adalah dari 1.15 hingga 1.35.

  Dari tiga hari hingga sebulan - dari 1.05 hingga 1.35.

  Dari sebulan hingga setahun kehidupan - dari 0,86 hingga 1,22.

  Dari setahun hingga enam tahun - dari 0,92 hingga 1,14.

  Dari usia enam hingga sebelas tahun - dari 0,86 hingga 1,2.

  Dari sebelas hingga enam belas tahun - dari 0,97 hingga 1,3.

  Dari enam belas tahun, norma INR tidak berbeza dengan orang dewasa.

  Perhatian. Semasa menilai nilai prothrombin oleh INR, perlu diingat bahawa norma pada wanita hamil bergantung pada minggu kehamilan.

  Dari minggu pertama hingga ketiga belas - dari 0,8 hingga 1,2.

  Dari ketiga belas hingga dua puluh pertama - dari 0,56 hingga 1,1.

  Dari 21 hingga dua puluh sembilan - dari 0,5 hingga 1,13.

  Dari 29 hingga tiga puluh lima - dari 0,58 hingga 1,17.

  Dari ke-35 - dari 0.15 hingga 1.14.

  Penting. Petunjuk masa prothrombin tidak bergantung pada jantina, namun, mereka mempunyai turun naik yang berkaitan dengan usia.

  Nilai dicatat dalam beberapa saat..

  Untuk bayi sehingga tiga hari, norma PV adalah 14,4 hingga 16,4.

  Dari tiga hari hingga sebulan - dari 13.5 hingga 16.4.

  Dari sebulan hingga setahun kehidupan - dari 11.5 hingga 15.3.

  Dari setahun hingga enam tahun - dari 12.1 hingga 14.5.

  Dari usia enam hingga sebelas tahun - dari 11.7 hingga 15.1.

  Dari sebelas hingga enam belas tahun - dari 12.7 hingga 16.1.

  Untuk rujukan. Nilai indeks prothrombin normal berkisar antara 93 hingga 107%.

  • peningkatan kecenderungan untuk trombosis;
  • tahap DIC hypercoagulable;
  • peringkat awal trombosis urat dalam;
  • kehamilan (kemungkinan peningkatan nilai dalam beberapa bulan kebelakangan);
  • peningkatan aktiviti faktor ketujuh hemostasis;
  • polisitemia;
  • tromboemboli;
  • neoplasma onkologi dan metastasis aktifnya;
  • tromboemboli;
  • ancaman infark miokard akut;
  • hiperglobulinemia;
  • menebal kerana dehidrasi yang teruk.

  Peningkatan prothrombin menurut Quick juga disertai dengan penurunan nisbah normalisasi antarabangsa. Gambaran sedemikian dalam analisis menunjukkan risiko tinggi pembekuan darah.

  Baca juga:
  - platelet meningkat (trombositosis)
  - platelet diturunkan (trombositopenia)

  Prothrombin untuk Cepat diturunkan (dan kadar dinormalisasi antarabangsa meningkat) dengan:

  • defisit faktor hemostasis pertama, kedua, kelima, ketujuh dan kesepuluh;
  • hipofibrinogenemia;
  • disfibrinogenemia;
  • kekurangan vitamin K;
  • keadaan bayi baru lahir kerana kekurangan vitamin K ibu semasa mengandung (diatesis hemoragik pada bayi baru lahir);
  • amiloidosis;
  • fasa hypocoagulation DIC;
  • adenoma pankreas atau barah (pankreas);
  • sindrom nefrotik:
  • malabsorpsi sebagai penyakit seliak;
  • leukemia akut;
  • sindrom antiphospholipid;
  • kegagalan jantung kongestif (kegagalan jantung);
  • kejutan toksik berjangkit;
  • patologi hati yang teruk (termasuk genesis alkohol);
  • penyakit kuning obstruktif.

  Penurunan prothrombin menurut Quick dan peningkatan kadar INR dicirikan oleh peningkatan pendarahan dan patologi yang disebabkan oleh kekurangan faktor pembekuan darah.

  Semasa menjalankan analisis, perlu mengambil kira bahawa prothrombin menurut Quick menurun dengan:

  • penderaan alkohol,
  • mengambil asid nalidixik,
  • neomycin,
  • streptomisin,
  • sulfonamida,
  • tetrasiklin,
  • streptomisin,
  • kloramfenikol,
  • levothyroxine,
  • warfarin,
  • heparin,
  • diuretik,
  • dos vitamin A yang tinggi,
  • asid acetylsalicylic dalam dos yang tinggi.

  Untuk meningkatkan nilai Pantas boleh menyebabkan:

  • pengambilan vitamin K yang berpanjangan dalam dos yang tinggi, atau pengambilannya yang berlebihan dengan makanan (hijau, hati babi, dll.),
  • pengambilan antihistamin berterusan, vitamin C, kafein,
  • mengambil pil perancang yang mengandungi estrogen,
  • rawatan dengan kortikosteroid, barbiturat, rifampisin, fenobarbital.
Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes