Jadual untuk menerjemahkan glukometer yang dikalibrasi plasma menjadi glukosa darah sebenar.

Beberapa tahun yang lalu, banyak glukometer, khususnya aset Accu-Chek, menentukan glukosa darah dari seluruh darah. Baru-baru ini, hampir tidak ada alat yang tersisa dan kebanyakan glukometer dikalibrasi oleh plasma darah. Dan selalunya hasilnya disalahtafsirkan oleh pesakit diabetes. Semasa menilai hasilnya, mesti diingat bahawa dalam plasma darah gula darah 10-11% lebih tinggi daripada darah kapilari. Di makmal untuk memeriksa glukometer, untuk mendapatkan nilai rujukan glukosa darah, disarankan untuk memperbanyak bacaan glukometer dengan faktor 0.89 atau dibahagi dengan faktor 1.12 (dengan koefisien ini, jadual terjemahan di bawah dibuat). Sekiranya doktor anda mengesyorkan agar anda memusatkan perhatian pada standard glukosa dalam plasma darah, maka anda hanya mengambil bacaan meter tanpa menggunakan faktor penukaran. Walau bagaimanapun, norma-norma tersebut adalah seperti berikut: 5.6-7.2 semasa perut kosong dan tidak lebih tinggi daripada 8.96 2 jam selepas makan. Sekiranya anda dipandu oleh norma glukosa yang terkenal dalam darah kapilari, petunjuk normal akan seperti berikut: 5.0-6.0 (6.5) pada perut kosong dan sebelum makan, dan 7.8 2 jam selepas makan. Untuk menukar indikator plasma ke parameter darah kapilari, anda boleh menggunakan jadual di mana norma gula darah diserlahkan dalam warna merah jambu.
Perlu diketahui bahawa ketepatan peranti anda mesti diperiksa di makmal khas. Selalunya, peranti ini memandang rendah atau terlalu tinggi penunjuk, tetapi dalam keadaan apa pun, anda perlu berusaha untuk glikemia tidak lebih tinggi dari 8 pada siang hari.
Terdapat standard DIN EN ISO 15197, yang menetapkan keperluan yang relevan untuk kaedah pengendalian diri terhadap glikemia. Menurut piawaian ini, ketepatan glukometer yang dibenarkan adalah seperti berikut:

1. Dengan kadar glukosa darah kurang dari 4,2 mmol / L, 95% pengukuran harus berbeza dari standard tidak lebih dari 0,82 mmol / L

2. Pada kepekatan glukosa darah lebih besar daripada atau sama dengan 4,2 mmol / l, 95% pengukuran harus berbeza dari standard tidak lebih dari 20%, baik naik dan turun.

Pada 13 Mei 2013, saya menguji instrumen saya di makmal untuk menguji meter glukosa ENC (Moscow, Moskvorechye St., 1). Dan inilah berita yang dia dapati: ralat glukometer Roche yang dibenarkan (semua pemeriksaan Accu) kini meningkat 15%, dan untuk syarikat pengeluar lain - 20%. Ini adalah maklumat rasmi. Dengan kata lain, jika semasa ujian meter (Accu-check) penyimpangannya adalah 15%, anda akan diganti dengan meter baru.

Apakah norma glukosa plasma?

Bagaimana prosedurnya

Diagnostik dilakukan dalam beberapa peringkat. Dalam selang waktu peperiksaan tidak layak berjalan atau melakukan kerja intelektual.

 • Pagar pertama dilakukan semasa perut kosong..
 • Setelah menjalani ujian darah, beban glukosa dilakukan. Untuk melakukan ini, bahan kering dicairkan dalam air rebus dan pesakit diberi minuman selama 5 minit. Bagi orang yang beratnya hingga 40 kg, kepekatannya dikira secara individu. Dengan kegemukan, hingga 100 g zat terlarut dalam air..
 • Derma darah berulang dilakukan setelah mengambil penyelesaian setiap setengah jam selama dua jam untuk mengenal pasti masalah dengan penyerapan karbohidrat.

Analisis glukosa dari urat dimasukkan ke dalam tiub khas yang mengandungi natrium fluorida dan antikoagulan. Menggunakan ubat ini dalam sel darah merah mencegah glikolisis dan kepekatan glisemia dipertahankan.

Mencampurkan darah dilakukan dengan berhati-hati dengan membalikkan tiub. Semasa mengira jumlahnya, harus diingat bahawa tahap glukosa dalam plasma darah vena lebih tinggi daripada pada kapilari.

Pada usia 47 tahun, saya didiagnosis menghidap diabetes jenis 2. Dalam beberapa minggu saya menambah berat badan hampir 15 kg. Keletihan berterusan, mengantuk, rasa lemah, penglihatan mula duduk.

Dan inilah kisah saya

Ketika berusia 55 tahun, saya sudah menusuk insulin, semuanya sangat teruk... Penyakit ini terus berkembang, serangan berkala bermula, ambulans benar-benar mengembalikan saya dari dunia seterusnya. Sepanjang masa saya berfikir bahawa kali ini adalah yang terakhir...

Segala-galanya berubah apabila anak perempuan saya membiarkan saya membaca satu artikel di Internet. Anda tidak dapat membayangkan betapa saya bersyukur kepadanya. Artikel ini membantu saya menyingkirkan diabetes sepenuhnya, penyakit yang dikatakan tidak dapat disembuhkan. 2 tahun terakhir saya mula bergerak lebih banyak, pada musim bunga dan musim panas saya pergi ke negara ini setiap hari, menanam tomato dan menjualnya di pasaran. Bibi saya terkejut bagaimana saya mengikuti segala-galanya, di mana banyak kekuatan dan tenaga berasal, mereka masih tidak percaya bahawa saya berusia 66 tahun.

Siapa yang ingin menjalani kehidupan yang panjang dan bertenaga dan melupakan penyakit dahsyat ini selama-lamanya, luangkan 5 minit dan baca artikel ini.

3 Gula Darah

Sekiranya terdapat diabetes jenis I, maka analisis diri harus dilakukan sekurang-kurangnya 4 kali sehari, dan diabetes jenis II memaksa anda untuk memeriksa tahap gula pada waktu pagi dan petang. Adalah dipercayai bahawa norma dalam had yang dibenarkan pada siang hari berubah-ubah, tetapi ada satu set ubat, ia sama untuk lelaki dan wanita - itu adalah 5,5 mmol / l. Kejadian yang biasa berlaku selepas makan adalah jika gula sedikit meningkat..

Petunjuk pagi yang tidak boleh menyebabkan penggera - dari 3.5 hingga 5.5 mmol / l. Sebelum makan tengah hari atau makan malam, penunjuk harus sama dengan nombor seperti itu: dari 3.8 hingga 6.1 mmol / l. Setelah makanan dimakan (setelah satu jam), kadar normalnya tidak lebih dari 8,9 mmol / L. Pada waktu malam, ketika badan sedang berehat, norma adalah 3.9 mmol / l. Sekiranya bacaan glukometer menunjukkan bahawa tahap gula berubah, nampaknya, tidak signifikan 0,6 mmol / l atau bahkan dengan nilai yang besar, maka gula harus diukur lebih kerap - 5 kali atau lebih setiap hari untuk memantau keadaannya. Dan jika ini menimbulkan kebimbangan, anda harus mendapatkan nasihat doktor.

Kadang-kadang mungkin untuk menormalkan keadaan dengan bantuan diet yang ditetapkan dan latihan fisioterapi, jika tidak ada pergantungan pada suntikan insulin. Tetapi agar gula darah menjadi normal, iaitu, di mana kerja badan tidak terganggu, berikut:

 1. Buatlah peraturan untuk mencatat setiap bacaan meter dan memberikan nota kepada doktor pada temu janji berikutnya.
 2. Ambil darah untuk pemeriksaan dalam masa 30 hari. Prosedur ini dilakukan sebelum makan..

Sekiranya anda mengikuti peraturan ini, maka doktor akan lebih mudah memahami keadaan badan. Apabila lonjakan gula berlaku setelah makan dan tidak melebihi had yang boleh diterima, maka ini dianggap normal. Walau bagaimanapun, penyimpangan dari norma sebelum makan adalah isyarat berbahaya, dan anomali ini mesti diatasi, kerana tubuh sahaja tidak dapat mengatasi, ia memerlukan insulin luaran.

Diagnosis diabetes terutama berdasarkan pada menentukan tahap gula dalam darah. Petunjuk - 11 mmol / l - adalah bukti bahawa pesakit menghidap diabetes. Dalam kes ini, selain rawatan, anda akan memerlukan satu set makanan tertentu di mana:

 • terdapat indeks glisemik rendah;
 • peningkatan jumlah serat sehingga makanan seperti itu dicerna dengan lebih perlahan;
 • banyak vitamin dan bahan bermanfaat lain;
 • mengandungi protein, yang membawa rasa kenyang, mencegah kemungkinan makan berlebihan.

Orang yang sihat mempunyai petunjuk tertentu - standard gula darah. Ujian diambil dari jari pada waktu pagi ketika tidak ada makanan di dalam perut.

Bagi orang biasa, norma adalah 3.3-5.5 mmol / l, dan kategori umur tidak memainkan peranan. Peningkatan prestasi menandakan keadaan perantaraan, iaitu ketika toleransi glukosa terganggu. Ini adalah nombor: 5.5-6.0 mmol / L. Kadar meningkat - alasan untuk mengesyaki diabetes.

Sekiranya darah diambil dari vena, maka definisi akan sedikit berbeza. Analisis juga harus dilakukan pada waktu perut kosong, norma hingga 6.1 mmol / l, tetapi jika diabetes ditentukan, maka indikator akan melebihi 7.0 mmol / l.

Beberapa institusi perubatan mengetahui adanya gula dalam darah dengan glukometer, kaedah cepat yang disebut, tetapi ia adalah kaedah awal, oleh itu adalah wajar darah tersebut diperiksa melalui peralatan makmal. Untuk menentukan diabetes, anda boleh melakukan analisis 1 kali, dan keadaan badan akan ditentukan dengan jelas.

Glukometer dan ciri-cirinya

Glukometer adalah alat yang sangat baik yang dapat mengenal pasti jumlah glukosa dalam plasma darah di rumah. Oleh kerana kelembutan, kekompakan dan kesederhanaan peranti, sesiapa sahaja boleh menggunakan peranti tersebut. Ini bermaksud bahawa setiap orang dapat melakukan analisis penting dari institusi perubatan..

Penting! Sekiranya seseorang sakit diabetes, dalam keadaannya sangat penting untuk selalu menggunakan glukometer. Untuk membuat analisis setiap saat dan mencegah kemerosotan kesihatan

By the way, peranti moden boleh dipakai secara langsung di leher, seperti telefon bimbit.

Penentukuran peranti dilakukan di kilang. Ini merangkumi pembentukan hubungan tertentu antara ciri-ciri peranti itu sendiri dan nilai yang diukur.

Video akan membantu anda memahami cara mengukur gula darah dengan glukometer dengan betul:

Bagaimana meter glukosa darah dianalisis

Sebilangan besar meter glukosa darah moden untuk kegunaan rumah menentukan tahap gula dengan darah kapilari, namun, beberapa model dikonfigurasi untuk darah kapilari keseluruhan, dan yang lain - untuk plasma darah kapilari. Oleh itu, semasa membeli glukometer, pertama sekali, tentukan jenis penyelidikan yang dilakukan oleh peranti anda.

Terdapat piawaian antarabangsa rasmi yang akan membantu mengubah kepekatan glukosa dalam darah penuh menjadi setara dalam plasma dan sebaliknya. Untuk ini, pekali tetap 1.12 digunakan..

Tukarkan dari darah penuh ke plasma

Seperti yang kita ingat, kepekatan gula dalam plasma lebih tinggi, oleh itu, untuk mendapatkan nilai glukosa di dalamnya, anda perlu mengambil bacaan glukosa dalam darah keseluruhan dan mengalikannya dengan 1.12.

Contoh: Peranti anda dikalibrasi dengan darah penuh dan menunjukkan 6.25 mmol / L. Nilai dalam plasma adalah: 6.25 x 1.12 = 7 mmol / L

Tukar dari plasma ke darah penuh

Sekiranya anda perlu menerjemahkan nilai petunjuk plasma ke dalam nilai darah kapilari, anda perlu mengambil bacaan gula dalam plasma dan membaginya dengan 1.12.

Contoh: Peranti anda dikalibrasi oleh plasma dan menunjukkan 9 mmol / L. Nilai dalam plasma adalah: 9: 1.12 = 8.03 mmol / L (dibundarkan hingga seratus)

Kesalahan yang dibenarkan dalam operasi meter

Menurut GOST ISO semasa, kesalahan berikut dibenarkan dalam operasi meter glukosa darah di rumah:

 • ± 15% untuk hasil lebih besar daripada 5.55 mmol / L
 • ± 0,83 mmol / L untuk hasil tidak lebih dari 5,55 mmol / L.

Secara rasmi diakui bahawa penyimpangan ini tidak memainkan peranan penting dalam pengendalian penyakit dan tidak menimbulkan akibat serius bagi kesihatan pesakit..

Ia juga dipercayai bahawa dinamika nilai, dan bukan angka itu sendiri, sangat penting dalam memantau glukosa dalam darah pesakit, kecuali ia adalah masalah nilai kritis. Sekiranya tahap gula dalam darah pesakit tinggi atau rendah, adalah mustahak untuk mendapatkan bantuan perubatan khusus dari doktor yang mempunyai peralatan makmal yang tepat

Tahap glukosa darah berubah sepanjang hari. Penurunan kepekatan mungkin disebabkan oleh kelaparan, aktiviti fizikal, atau aktiviti kerja. Tahap gula penting untuk diagnosis pelbagai patologi, termasuk diabetes, kerana penyakit ini dapat berlanjutan pada tahap awal.

Selalunya, pengesanan proses patologi berlaku secara kebetulan semasa pemeriksaan perubatan atau pemeriksaan perubatan. Sekiranya gula plasma lebih tinggi daripada biasa, maka doktor menetapkan ujian darah puasa tambahan, atau ujian toleransi glukosa.

Diagnosis adalah pada waktu pagi, kebanyakannya sebelum sarapan..

Sebelum prosedur, anda harus mengikuti beberapa peraturan:

 • 1) makan malam diperlukan 12 jam sebelum kajian;
 • 2) dilarang sarapan sebelum dianalisis;
 • 3) anda tidak boleh minum teh, kopi, suntikan ubat manis dan makanan tambahan atau minuman susu masam. Ia dibenarkan minum segelas air;
 • 4) sebilangan pakar tidak mengesyorkan menggosok gigi untuk mengecualikan kesan kepekatan glukosa dalam darah.

Faktor berikut boleh mempengaruhi keputusan ujian:

 • alkohol sebelum kajian;
 • minum berlebihan atau kekeringan;
 • buruh fizikal berat;
 • merokok sebelum analisis;
 • tekanan
 • ARVI;
 • rehat di atas katil.

Sebahagian daripada jumlah hemoglobin yang beredar yang berkaitan dengan glukosa. Penunjuk diukur sebagai peratusan. Ia ditetapkan dalam kes diabetes yang disyaki sebagai kaedah diagnostik tambahan..

Prosedur ini mempunyai beberapa aspek positif:

 • analisis boleh diambil pada waktu siang;
 • hasilnya paling tepat, kerana tidak dipengaruhi oleh situasi tertekan, makan makanan, banyak atau mengambil ubat;
 • menjalankan kawalan gula selama tiga bulan terakhir;
 • mengesahkan atau membantah diabetes mellitus yang didiagnosis sebelumnya.

Kebiasaannya, indeks hemoglobin adalah hingga 5.7%. Sekiranya penyakit itu berkembang, hasil analisis akan lebih tinggi - 6.4%.

Ujian Hemoglobin Glikosilasi

Diabetes tidak selalu menjadi penyebab peningkatan gula. Oleh itu, banyak ahli endokrinologi menganggap hasil analisis tahap glukosa dalam plasma darah tidak mencukupi untuk membuat diagnosis yang tepat. Untuk diagnosis akhir diabetes mellitus, pesakit dihantar untuk ujian hemoglobin glikosilasi.

Jenis diagnosis ini membantu menentukan berapa banyak hemoglobin dalam darah pesakit yang terikat glukosa.

Penting untuk diperhatikan bahawa semakin lama pesakit menderita gula darah tinggi, semakin banyak bilangan molekul hemoglobin yang bertindak balas dengan monosakarida.

Oleh kerana jangka hayat molekul hemoglobin sekurang-kurangnya 4 bulan, kaedah diagnostik ini membolehkan anda mendapatkan data mengenai tahap glukosa dalam darah bukan hanya pada hari analisis, tetapi untuk bulan-bulan sebelumnya.

Hasil analisis untuk hemoglobin glikosilasi:

 • Normal hingga 5.7%;
 • Meningkat dari 5.7% kepada 6.0%;
 • Prediabetes dari 6.1 hingga 6.4;
 • Diabetes mellitus dari 6.4 ke atas.

Harus diingat bahawa terdapat banyak faktor lain yang dapat mempengaruhi kepekatan glukosa dalam tubuh dan bahkan menyebabkan hiperglikemia. Selalunya ini adalah pelbagai penyakit kronik sistem endokrin dan saluran gastrousus.

Mengapa glukosa plasma boleh meningkat:

 • Pheochromocytoma - tumor kelenjar adrenal yang memprovokasi peningkatan rembesan hormon kortikosteroid, menyebabkan peningkatan pengeluaran glikogen;
 • Penyakit Cushing - menyebabkan kerosakan pada kelenjar pituitari, yang juga menyumbang kepada peningkatan pengeluaran kortikosteroid;
 • Tumor pankreas - penyakit ini boleh menyebabkan kematian sel-β yang menghasilkan insulin dan akhirnya menyebabkan diabetes mellitus;
 • Sirosis hati dan hepatitis kronik - selalunya penyebab gula darah tinggi adalah penyakit hati yang teruk;
 • Mengambil ubat glukokortikosteroid - penggunaan ubat ini secara berpanjangan boleh menyebabkan diabetes steroid;
 • Tekanan yang teruk atau kemurungan yang berpanjangan - pengalaman emosi yang kuat sering menyebabkan peningkatan glukosa plasma;
 • Pengambilan alkohol yang berlebihan - orang yang sering mengambil alkohol mempunyai risiko yang sangat tinggi untuk menghidap diabetes;
 • Sindrom pramenstruasi - dalam tempoh ini, banyak wanita meningkatkan gula darah.

Kesimpulannya, perlu diketahui bahawa penyebab peningkatan glukosa plasma adalah diabetes. Tetapi ada faktor lain yang boleh menyebabkan penyimpangan serupa dari norma..

Oleh itu, untuk menentukan diabetes dengan plasma, perlu mengecualikan penyakit lain yang dapat meningkatkan kepekatan glukosa dalam darah.

Cara memasang meter glukosa darah

Setelah pembelian dibuat, persoalan semula jadi adalah bagaimana mengatur meter. Sebenarnya, tidak ada yang rumit dalam proses ini. Mula-mula anda perlu memasang bateri.

Sekarang anda boleh menetapkan pengekodan. Apabila peranti dimatikan, perlu meletakkan port pada waktu asas. Anda mesti memasangnya di pangkalan ke bawah. Apabila semuanya dilakukan dengan betul, satu klik akan muncul..

Seterusnya, anda perlu mengkonfigurasi tarikh, masa dan unit. Untuk memasukkan tetapan, anda mesti menahan butang utama selama 5 saat. Setelah itu bunyi bip akan dibunyikan, sehingga data memori muncul di layar. Sekarang anda perlu menahan butang lagi sehingga data pemasangan tersedia. Sebelum seseorang dapat meneruskan persediaan, peranti akan dimatikan sebentar. Selama proses ini, butang tidak dapat dilepaskan.

Untuk menetapkan tarikh, cukup gunakan butang atas dan bawah dan tetapkan masa yang diinginkan. Prosedur serupa diulang untuk unit. Selepas setiap perubahan, anda perlu menekan butang utama supaya semua data disimpan.

Seterusnya, sediakan alat berbentuk pisau pembedah. Bahagian atas terbuka, dan lancet dimasukkan ke dalam sarang. Kemudian hujung pelindung peranti dilepaskan dan ditutup semula. Dengan memutar pada alat, anda boleh memilih tanda yang diperlukan untuk mengambil darah untuk sampel. Peranti lancet ditarik hingga ke atas dan siap digunakan.

Sekarang anda boleh memulakan pengambilan sampel darah. Ini dilakukan secara sederhana. Jalur ujian dimasukkan ke dalam port sehingga terdengar bunyi bip. Selepas itu, alat pisau pembedah digunakan pada hujung jari dan menebuknya. Darah dimasukkan dengan teliti ke dalam peranti. Perkara utama adalah bahawa tidak boleh ada banyak "bahan mentah", kerana ada kemungkinan pencemaran port untuk pengekodan. Setetes darah harus disentuh ke pintu masuk untuk mengambilnya dan memegang jari anda sehingga anda mendengar bunyi bip. Hasilnya akan muncul di layar setelah 8 saat..

Petunjuk biasa

Tahap gula darah normal bergantung pada usia:

 • Baru lahir sehingga 1 bulan. - 2.7-4;
 • Dari bulan 1 hingga 14 tahun - 3.33-5.5;
 • 15 - 60 tahun - 3.8-5.8;
 • Selepas 60 - 6.5.

Terdapat beberapa sebab yang mempengaruhi perubahan kepekatan karbohidrat normal:

 • Sekiranya anda membuat analisis sejurus selepas makan atau satu jam selepas makan, hasilnya akan berbeza-beza.
 • Penurunan glukosa berlaku secara beransur-ansur selama beberapa jam di bawah pengaruh emosi atau beban kerja..

Peningkatan gula boleh dicetuskan oleh:

 1. pheochromocytoma - tumor kelenjar adrenal yang merangsang pengeluaran glikogen;
 2. Penyakit Cushing - patologi kelenjar pituitari, dicirikan oleh peningkatan kortikosteroid plasma;
 3. keganasan pankreas yang menyebabkan kematian sel yang bertanggungjawab untuk pengeluaran insulin;
 4. hepatitis kronik;
 5. mengambil GCS - memprovokasi perkembangan diabetes steroid;
 6. sindrom pramenstruasi. Ramai wanita mengalami peningkatan gula darah;
 7. pengambilan makanan berkarbohidrat berlebihan;
 8. hipertiroidisme.

Sebab menurunkan kadar glukosa:

 • penderaan alkohol
 • hipotiroidisme;
 • overdosis persediaan insulin;
 • beban fizikal;
 • gangguan pada saluran pencernaan yang berkaitan dengan penyerapan dan asimilasi karbohidrat;
 • kebuluran.

Hipoglikemia dicirikan oleh penurunan glukosa darah dan menyebabkan gangguan pada sistem saraf: peningkatan berpeluh, gegaran muncul di anggota badan, dan kekejangan. Sekiranya tidak ada pertolongan, pesakit mungkin koma, pingsan, dia mengalami halusinasi, pernafasan dan aktiviti jantung tidak dikesampingkan.

Penurunan gula primer dapat didiagnosis pada masa kanak-kanak. Kadang-kadang tanda ditentukan pada orang yang berkaitan dengan perubahan dalam diet. Untuk menghilangkan gejala dalam kes ini, cukup memasukkan karbohidrat kompleks ke dalam diet.

Cara memeriksa seberapa tepat instrumen anda

DIN EN ISO 15197 adalah standard yang mengandungi keperluan untuk peranti glisemik pemantauan sendiri. Sesuai dengannya, ketepatan peranti adalah seperti berikut:

- sedikit penyimpangan dibenarkan pada tahap glukosa hingga 4.2 mmol / L. Diandaikan bahawa kira-kira 95% pengukuran akan berbeza dari standard, tetapi tidak lebih dari 0,82 mmol / l;

- untuk nilai yang lebih besar daripada 4.2 mmol / l, kesalahan setiap 95% hasilnya tidak boleh melebihi 20% dari nilai sebenar.

Ketepatan peralatan yang diperoleh untuk pemantauan diri diabetes harus diperiksa dari semasa ke semasa di makmal khas. Sebagai contoh, di Moscow, ini dilakukan di pusat untuk memeriksa meter glukosa ESC (di Moskvorechye St. 1).

Menurut Keputusan No. 56742, setiap pesakit diabetes boleh mendapatkan ubat yang unik dengan harga istimewa!
Doktor Sains Perubatan, Ketua Institut Diabetologi Tatyana Yakovleva

Penyimpangan yang dibenarkan dalam nilai peranti ada seperti berikut: untuk peralatan Roche, yang mengeluarkan peranti Accu-Cheki, kesalahan yang dibenarkan adalah 15%, dan untuk pengeluar lain angka ini adalah 20%.

Ternyata semua peranti sedikit memutarbelitkan hasil sebenar, tetapi tidak kira sama ada meter terlalu tinggi atau terlalu rendah, pesakit diabetes harus berusaha untuk mengekalkan tahap glukosa mereka tidak lebih tinggi daripada 8 pada waktu siang. Sekiranya peralatan pemantauan diri glukosa menunjukkan simbol H1, ini bermaksud gula lebih banyak 33.3 mmol / L. Untuk pengukuran yang tepat, jalur ujian lain diperlukan. Hasilnya mesti diperiksa semula dan langkah-langkah diambil untuk menurunkan glukosa.

Tokoh apa yang hendak dilayari dalam kajian

Untuk mendiagnosis diabetes, ujian darah selalu wajib dilakukan di makmal. Doktor tidak mempunyai hak untuk mendiagnosis keputusan meter! Hasil kajian pada meter dan di makmal akan berbeza. Oleh itu, mustahil untuk menggunakan glukometer daripada mengarahkan pesakit untuk melakukan ujian darah untuk glukosa puasa!

Dalam hal ini, plasma darah digunakan untuk analisis di makmal, di mana darah yang diambil dari vena pertama kali disentrifugasi, memisahkan plasma dari unsur-unsur yang terbentuk. Tidak sukar untuk meneka bahawa akibatnya, nilai glisemia akan berbeza.

Hasil daripada banyak kajian, dihitung bahawa rata-rata tahap glisemia dalam plasma darah sekitar 11% lebih tinggi daripada pada darah keseluruhan dalam keadaan hematokrit.

Memandangkan ketepatan pengukuran dapat dijamin hanya jika kaedah penyelidikan makmal digunakan yang menggunakan plasma darah untuk tujuan ini, maka standard untuk glikemia saat ini dipertahankan dalam plasma darah.

Semasa memeriksa plasma darah, tahap hematokrit yang berubah-ubah dan faktor-faktor lain yang mempengaruhi hasil kajian keseluruhan darah tidak diambil kira. Itulah sebabnya penentuan tahap glukosa plasma yang paling tepat.

Dan bagaimana dengan glukometer? Adakah orang benar-benar memerlukannya, dan harus membuangnya ke tong sampah? Nasib baik tidak. Glukometer baik untuk membuat pengkomputeran peribadi di rumah. Sebagai contoh, anda pada awalnya menderma darah untuk dianalisis dengan kaedah makmal, dan akibatnya, anda didiagnosis menghidap diabetes mellitus. Kemudian, ahli endokrinologi menetapkan rawatan yang sesuai dan memberikan cadangan penting, dan glukometer rumah akan memberitahu anda dan doktor tentang keberkesanan tindakan anda yang seterusnya, bacaannya perlu direkodkan dalam bentuk khas. Contohnya, ini:

Hampir semua meter glukosa darah menggunakan darah penuh untuk analisis. Tetapi anda sentiasa dapat mengira semula hasilnya ke plasma darah secara matematik. Beberapa meter glukosa darah melakukan ini secara automatik untuk kemudahan pengguna, dan hasil plasma sudah dipaparkan di paparan. Glukometer "pintar" seperti itu disebut "dikalibrasi oleh plasma"

Sentiasa perhatikan pada masa ini ketika membeli untuk penggunaan meter pembantu rumah secara berterusan. Anda boleh membaca bagaimana untuk tidak membuat perhitungan salah dengan pembelian glukometer

Arahan untuk setiap glukometer menunjukkan sama ada ia dikalibrasi oleh plasma atau darah keseluruhan. Juga dalam arahan anda akan menemui norma tahap glisemia untuk glukometer ini. Sentiasa mengambil kira faktor-faktor ini semasa pengukuran rumah anda..

Tinggalkan komen dan dapatkan HADIAH!

Dalam diabetes mellitus jenis apa pun, seseorang harus memantau glukosa di dalam badan dan melakukan ujian darah secara berkala. Seperti yang anda ketahui, gula masuk ke dalam badan melalui makanan.

Dengan pelanggaran metabolisme karbohidrat, gula terkumpul dalam darah dan kadar insulin menjadi lebih tinggi daripada biasa. Sekiranya langkah-langkah yang diperlukan tidak diambil, keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi serius, termasuk koma hipoglikemik..

Untuk ujian darah biasa untuk gula, alat khas digunakan - glukometer. Peranti sedemikian membolehkan anda mengkaji keadaan badan bukan sahaja pada pesakit diabetes, tetapi juga pada orang yang sihat. Oleh kerana itu, mungkin untuk tepat pada masanya mengesan perkembangan tahap awal penyakit dan memulakan rawatan yang diperlukan.

Diagnostik Pertama

Kandungan komponen ini dalam darah manusia ditentukan oleh analisis: persampelannya dibuat dari urat

Penting untuk membuat persediaan dengan betul untuk kajian ini:
. 10 hingga 12 jam sebelum itu, anda tidak boleh makan makanan;
setengah jam sebelum pemeriksaan, segala tekanan dan tekanan fizikal harus dihilangkan;
tidak merokok 30 minit sebelum ujian.

 • 10 hingga 12 jam sebelum itu, anda tidak boleh makan makanan;
 • setengah jam sebelum pemeriksaan, segala tekanan dan tekanan fizikal harus dihilangkan;
 • tidak merokok 30 minit sebelum ujian.

Untuk membuat diagnosis, hasil analisis dinilai berdasarkan piawaian dan cadangan WHO yang ada..

Di rumah, anda boleh memeriksa gula menggunakan glukometer konvensional. Namun, harus diingat bahawa di perkakas rumah, darah dari jari, yaitu kapilari, dianalisis. Dan kandungan gula 10-15% lebih tinggi daripada kandungan vena. Ini disebabkan oleh proses penggunaan glukosa oleh tisu..

Berdasarkan keterangan glukometer, ahli endokrinologi tidak akan membuat diagnosis, tetapi kelainan yang dikesan akan menjadi alasan untuk kajian lanjutan.

Mereka mengesyorkan untuk memeriksa kes seperti ini:

 • untuk pemeriksaan pencegahan orang yang berumur lebih dari 45 tahun (perhatian khusus diberikan kepada pesakit dengan berat badan berlebihan);
 • apabila gejala hipoglikemia berlaku: masalah penglihatan, kegelisahan, peningkatan selera makan, kesedaran kabur;
 • dengan tanda-tanda hiperglikemia: kehausan berterusan, peningkatan kencing, keletihan berlebihan, masalah penglihatan, kekebalan yang lemah;
 • kehilangan kesedaran atau perkembangan kelemahan yang teruk: mereka memeriksa sama ada kemerosotan itu disebabkan oleh pelanggaran metabolisme karbohidrat;
 • diabetes yang terdiagnosis sebelumnya atau keadaan yang menyakitkan: untuk mengawal petunjuk.

Tetapi mengukur glukosa sahaja tidak mencukupi. Ujian toleransi gula dijalankan, dan jumlah hemoglobin glikasi diperiksa. Analisis ini membolehkan anda mengetahui berapa banyak glukosa dalam tiga bulan terakhir. Dengan pertolongannya, jumlah hemoglobin, yang dikaitkan dengan molekul glukosa, ditentukan. Inilah reaksi Maillard yang disebut..

Dengan kandungan gula yang tinggi, proses ini lebih cepat, kerana jumlah hemoglobin glikasi meningkat. Pemeriksaan ini membolehkan anda mengetahui sejauh mana keberkesanan rawatan yang ditetapkan. Untuk menahannya, perlu mengambil darah kapilari pada bila-bila masa, tanpa mengira pengambilan makanan.

Selain itu, ketika masalah dikesan, darah diambil untuk menentukan C-peptida, insulin. Ini perlu untuk menentukan bagaimana tubuh menghasilkan hormon ini..

Nilai gula plasma normal hasil yang lebih rendah dan lebih tinggi

Glukosa adalah gula yang berfungsi sebagai sumber tenaga utama badan..

Kepekatannya ditentukan oleh nisbah proses pembentukan dan penggunaan, yang diatur oleh berbagai hormon.

Kadang-kadang beberapa fungsi dalam tubuh dilanggar, gejala yang sesuai muncul dan patologi serius berkembang yang memerlukan diagnosis. Anda boleh mengetahui mengenai mereka menggunakan ujian glukosa darah.

Apa itu plasma darah

Ini adalah komponen darah terbesar, menyumbang kira-kira 55% daripada jumlah keseluruhan. Matlamat utama adalah untuk mengangkut nutrien, hormon dan protein. Plasma membantu membuang sisa dari badan. Menggalakkan pergerakan semua unsur darah melalui sistem peredaran darah.

Bahagian cecair dalam darah adalah larutan kompleks yang mengandungi lebih dari 90% air. Konstituen penting ialah elektrolit (natrium, kalium, klorida, bikarbonat, magnesium dan kalsium). Di samping itu, terdapat asid amino, vitamin, asid organik, pigmen dan enzim. Hormon seperti insulin, kortikosteroid dan tiroksin dirembeskan ke dalam aliran darah sistem endokrin.

Plasma mengandungi 6-8% protein. Glukosa tinggi atau rendah membantu mengesahkan gangguan serius. Semasa membandingkan darah kapilari dan arteri, anda akan melihat bahawa terdapat kurang dalam dekstrosa pertama. Ini dijelaskan oleh pengambilan tisu periferalnya (otot dan tisu adiposa).

Petunjuk untuk analisis gula dalam plasma

Cecair biologi diambil dari kapilari atau saluran vena. Penentuan glukosa diperlukan untuk mengesahkan diabetes, dan juga untuk memantau perkembangan penyakit ini.

Kajian juga ditetapkan dalam kes berikut:

 • berat badan berlebihan,
 • penyakit kelenjar tiroid, kelenjar adrenal atau kelenjar pituitari,
 • fungsi hati terjejas,
 • hipertensi berterusan.

Petunjuk untuk kajian ini adalah gabungan gejala, penyebabnya tidak dapat dijumpai oleh doktor. Contohnya, dahaga yang teruk, penurunan cepat atau kenaikan berat badan, bau aseton dari mulut, takikardia, masalah penglihatan, hiperhidrosis.

Bagaimana analisisnya

Terdapat dua cara untuk menentukan gula. Ini adalah pensampelan darah tunggal dari urat atau jari dan ujian toleransi glukosa (di bawah beban).

Persiapan yang betul akan membantu mengelakkan hasil yang tidak betul. Penting untuk mengetahui bagaimana kajian dijalankan agar setelah lawatan anda mendapat jawapan yang boleh dipercayai.

Peringkat persediaan

Ujian glukosa plasma dilakukan pada waktu pagi setelah berpuasa selama 12 jam. Jangan minum air atau makan. Lebih mudah menahan diri semasa tidur, jadi ujian dilakukan pada waktu pagi.

Kelaparan diperlukan agar hasilnya tidak diputarbelitkan, dan tidak harus berulang. Setelah malam tanpa air dan makanan, kadar gula pada orang yang sakit akan tetap tinggi, sementara pada orang yang sihat akan normal.

Untuk ujian toleransi glukosa tidak boleh dimakan selama 16 jam. Pada waktu malam anda hanya boleh minum air bersih tanpa gas. Sekiranya seseorang minum sedikit ubat, dia mesti memaklumkan kepada doktor.

Proses analisis

Tunjukkan kepada jururawat arahan dari doktor untuk ujian. Semasa dia mengisi jurnal, pesakit akan dapat menyetelnya. Pastikan anda bercakap mengenai ketakutan suntikan, darah.

Darah diambil dari urat atau jari. Ia dikumpulkan dalam tabung uji, setelah itu analisis dihantar ke makmal, dan pesakit dapat pulang.

Semasa menjalankan ujian toleransi glukosa, seorang perawat memakai sarung tangan, merawat kulit dengan antiseptik, dan mengambil sedikit darah untuk menilai tahap gula sebelum glukosa disuntik. Mengambil darah dari urat.

Kemudian berikan larutan glukosa (air manis). Anda perlu duduk sebentar. Pengambilan cecair biologi diulang 3-4 kali.

Pengambilan cecair biologi yang banyak membolehkan doktor memahami bagaimana tubuh menguraikan gula. Sekiranya pening, sesak nafas, peluh keluar, atau gejala lain terganggu setelah minum penyelesaiannya, pastikan untuk memberitahu kakitangan perubatan.

Penjelasan petunjuk

Selepas pemeriksaan, ujian toleransi glukosa standard dibina. Keluk gula menunjukkan fungsi dan keadaan sistem endokrin.

Ahli endokrinologi terlibat dalam penyahsulitan, tetapi ia akan berubah secara bebas untuk mengetahui sama ada tahap gula dinaikkan atau diturunkan. Hasilnya menunjukkan nilai normal dan hasil pesakit.

Gula di bawah normal bermaksud hipoglikemia, di atas - hiperglikemia. Ini adalah penyimpangan dari norma, penyebabnya masih harus ditentukan dengan melakukan pemeriksaan tambahan dan mengumpulkan anamnesis.

Nilai normal

Untuk memahami jika pesakit mempunyai masalah dengan metabolisme karbohidrat, anda perlu mengetahui norma-norma. Semasa menjalankan ujian menggunakan glukometer, perlu mengkaji petunjuk yang ditentukan dalam arahan.

Jadual 1. Kepekatan gula dalam plasma dan darah keseluruhan adalah normal.

Tahap glukosa, mmol / l
PlasmaKeseluruhan
venakapilarivenakapilari
Pada perut kosong4.0-6.13.3–5.5
2 jam selepas PGTTlebih daripada 6.7di atas 7.8di atas 7.8di atas 7.8

Norma pada bayi baru lahir adalah 2,1-3,2 mmol / l, pada anak di bawah 5 tahun - 2,6-4,3 mmol / l, hingga 14 tahun - 3,2-5,5 mmol / l, hingga 60 tahun - 4.0-5.8 mmol / l.

Jadual 2. Kesesuaian glukosa dalam darah penuh (CK) dan plasma (P).

Jawatankuasa PusatPJawatankuasa PusatPJawatankuasa PusatPJawatankuasa PusatP
11.128.59.52enam belas17.9223.526.32
1,51.68910.0816.518.482426.88
22.249.510.641719.0424.527.44
2,52,81011,217.519.062528
33.3610.511.46lapan belas20.1625.528.56
3,53.92sebelas12.3218.520.722629.12
44.4811.512.88Sembilan belas21.2826.529.68
4,55.041213.4419.521.842730.24
55,612.514dua puluh22.427.530.8
5.56.16tiga belas14.2620.522.962831.36
66.7213.515.122123.5228.531.92
6.57.281415.6821.524.0829hb32,48
77.8414.516.242224.6129.533.04
7.58.4lima belas16.822.525,2tiga puluh33.6
88.9615,517.362325.7630.534.16

Nisbah nilai-nilai ini dipengaruhi oleh banyak faktor. Contohnya, masa pengumpulan analisis, suhu bilik, kesucian sampel.

Ujian hemoglobin gliser

Pesakit diabetes mesti sentiasa memantau penyakit ini untuk mengelakkan komplikasi. Untuk ini, adalah perlu untuk menilai keadaan metabolisme karbohidrat. Analisis glikated hemoglobin (HbA1C) mencerminkan kandungan glukosa purata sehingga 3 bulan.

Hemoglobin adalah oksigen di dalam sel darah merah. Analisis HbA1C membantu mengesan diabetes awal.

Ia mengukur pampasan diabetes dan mendiagnosis gangguan metabolisme karbohidrat..

 • 6.5% ke atas - terdapat diabetes,
 • 5.7% - 6.4% - tahap prediabetes,
 • Di bawah 5.7% - tiada diabetes.

Petunjuk ini hanya berfungsi sebagai garis panduan. Bergantung pada jenis diabetes, peratusannya mungkin sedikit berbeza. Faktor lain, seperti kekurangan vitamin C atau penyalahgunaan alkohol, boleh mempengaruhi hasil hemoglobin glikasi..

Beberapa jam sebelum kajian, anda tidak boleh makan makanan, anda boleh minum air pegun yang bersih. Jangan merokok setengah jam sebelum ujian..

Ujian ini disyorkan untuk diulang setiap 3 bulan untuk memantau perkembangan diabetes. Hasilnya mungkin dipengaruhi oleh kehadiran anemia, pendarahan. HbA1C meningkat berlaku dengan kekurangan zat besi atau pemindahan darah baru-baru ini.

Hemoglobin gliser tidak akan menunjukkan perubahan glukosa secara tiba-tiba. Fluktuasi pada pesakit dengan diabetes labil juga tidak akan dapat dikesan oleh kajian ini..

Kemungkinan penyebab penyimpangan

Lonjakan gula darah berlaku bukan hanya pada pesakit diabetes mellitus. Mereka mungkin menunjukkan penyakit yang lebih serius..

Sekiranya glukosa rendah, ini mungkin menunjukkan perkara berikut:

 • fungsi hati terjejas,
 • kebuluran karbohidrat,
 • hiperinsulemia,
 • kekurangan hormon hiperglikemik:
 • mengambil alkohol dalam dos yang besar,
 • berpuasa yang berpanjangan,
 • insulinoma,
 • overdosis ubat atau insulin,
 • perubahan mendadak satu ubat ke ubat lain.

Hipoglikemia boleh berlaku pada bayi pramatang dan anak yang dilahirkan oleh ibu yang menghidap diabetes.

Terdapat juga banyak sebab penyimpangan glukosa meningkat. Keadaan ini disebut hiperglikemia dan dimanifestasikan oleh polydipsia, polyuria, penurunan berat badan, dahaga, penyembuhan luka yang buruk dan penglihatan kabur.

Penyebab gula darah tinggi adalah keadaan berikut:

 • sindrom kesakitan berterusan,
 • terhadap latar belakang perkembangan epilepsi,
 • patologi gastrousus,
 • penyakit hati,
 • patologi keradangan kelenjar endokrin,
 • ketidakseimbangan hormon,
 • Diabetes jenis 1 atau 2
 • barah pankreas,
 • mengambil ubat tertentu.

Peningkatan glukosa dipengaruhi oleh merokok dan kerja keras. Hormon yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan manusia juga merupakan faktor risiko..

Jadual korelasi gula dalam darah dan plasma

Terdapat kaedah untuk menentukan glukosa dalam darah dan plasma. Hasil kaedah ini berbeza antara satu sama lain sebanyak 12 peratus - bacaan dalam plasma lebih tinggi daripada bacaan dalam darah keseluruhan.
Untuk membandingkan bacaan yang diperoleh dengan dua cara, anda perlu mengalikan bacaan glukosa dalam darah penuh dengan 1,12, dan, sebaliknya, bacaan glukosa dalam plasma harus dibahagi dengan 1,12.

Untuk kemudahan, terdapat jadual khas yang menunjukkan kesesuaian kepekatan glukosa dalam plasma dan darah keseluruhan.

Glukosa plasma

Glukosa adalah gula sederhana, hidrokarbon darah utama dan sumber tenaga utama untuk semua sel.

Ujian gula darah, glukosa darah, ujian glukosa darah puasa.

Bahasa Inggeris Sinonim

Gula darah, gula darah puasa, FBS, glukosa darah puasa, FBG, glukosa plasma puasa, glukosa darah, glukosa air kencing.

Kaedah UV enzimatik (hexokinase).

Mmol / l (milimol per liter), mg / dl (mmol / l x 18.02 = mg / dl).

Biomaterial apa yang boleh digunakan untuk penyelidikan?

Darah kapilari vena.

Bagaimana persediaan untuk belajar?

 1. Jangan makan selama 12 jam sebelum ujian.
 2. Menghilangkan tekanan fizikal dan emosi 30 minit sebelum kajian..
 3. Jangan merokok selama 30 minit sebelum kajian..

Tinjauan Kajian

Glukosa adalah gula sederhana yang berfungsi sebagai sumber tenaga utama badan. Karbohidrat manusia dipecah menjadi glukosa dan gula sederhana lain, yang diserap oleh usus kecil dan memasuki aliran darah..

Sebilangan besar sel badan memerlukan glukosa untuk menghasilkan tenaga. Sel-sel otak dan saraf memerlukannya bukan hanya sebagai sumber tenaga, tetapi juga sebagai pengatur kegiatan mereka, kerana mereka dapat berfungsi hanya jika kandungan glukosa dalam darah mencapai tahap tertentu.

Tubuh boleh menggunakan glukosa kerana insulin, hormon yang dikeluarkan oleh pankreas. Ini mengatur pergerakan glukosa dari darah ke sel-sel tubuh, menyebabkan mereka mengumpulkan lebihan tenaga dalam bentuk cadangan jangka pendek - glikogen atau dalam bentuk trigliserida yang disimpan dalam sel lemak. Seseorang tidak boleh hidup tanpa glukosa dan tanpa insulin, kandungannya dalam darah mesti seimbang.

Biasanya, kandungan glukosa dalam plasma darah sedikit meningkat setelah makan, sementara insulin yang dirembeskan menurunkan kepekatannya. Tahap insulin bergantung pada jumlah dan komposisi makanan yang diambil. Sekiranya kepekatan glukosa dalam darah turun terlalu rendah, yang boleh berlaku setelah berpuasa selama beberapa jam atau setelah melakukan kerja fizikal yang kuat, maka glukagon (hormon pankreas lain) dilepaskan, yang menyebabkan sel-sel hati mengubah glikogen kembali menjadi glukosa, sehingga meningkatkan kandungannya dalam darah.

Mengekalkan glukosa darah sangat penting. Apabila mekanisme maklum balas glukosa-insulin berfungsi dengan baik, tahap glukosa darah tetap stabil. Sekiranya keseimbangan ini terganggu dan kadar gula darah meningkat, tubuh berusaha untuk memulihkannya, pertama, dengan menghasilkan lebih banyak insulin, dan kedua, dengan menghilangkan glukosa dalam air kencing.

Bentuk hiper dan hipoglikemia yang melampau (berlebihan dan kekurangan glukosa) boleh mengancam nyawa pesakit, menyebabkan gangguan organ, kerosakan otak dan koma. Glukosa darah yang meningkat secara kronik boleh merosakkan buah pinggang, mata, jantung, saluran darah, dan sistem saraf. Hipoglikemia kronik berbahaya untuk kerosakan pada otak dan sistem saraf..

Kadang-kadang pada wanita, hiperglikemia (diabetes kehamilan) berlaku semasa kehamilan. Sekiranya tidak dirawat, boleh menyebabkan ibu mengandung bayi besar dengan glukosa darah rendah. Menariknya, seorang wanita yang menderita hiperglikemia semasa mengandung tidak semestinya menghidap diabetes selepasnya..

Untuk apa kajian ini digunakan??

Tahap glukosa penting dalam diagnosis hiper dan hipoglikemia dan, dengan demikian, dalam diagnosis diabetes mellitus, dan juga untuk pemantauan berikutnya. Ujian gula boleh dilakukan pada waktu perut kosong (setelah 8-10 jam berpuasa), secara spontan (pada bila-bila masa), setelah makan, dan juga boleh menjadi sebahagian daripada ujian toleransi glukosa oral (GTT).

Sekiranya diabetes dikesan, disarankan untuk melakukan analisis glukosa darah puasa atau ujian toleransi glukosa. Lebih-lebih lagi, untuk pengesahan akhir diagnosis, analisis harus dilakukan dua kali pada masa yang berlainan..

Sebilangan besar wanita hamil diuji untuk diabetes kehamilan (bentuk hiperglikemia sementara) antara minggu ke-24 dan ke-28 kehamilan..

Pesakit kencing manis harus memantau tahap glukosa darah mereka dengan teliti untuk menyesuaikan pengambilan tablet dan suntikan insulin. Biasanya diperlukan beberapa kali sehari untuk menentukan berapa banyak kepekatan glukosa yang menyimpang dari norma..

Pengukuran tahap glukosa di rumah, sebagai peraturan, dilakukan menggunakan alat khas - glukometer, di mana jalur ujian dengan titisan darah yang sebelumnya digunakan dari jari pesakit diletakkan.

Bilakah analisis ini dijadualkan?

 • Pemeriksaan profilaksis pesakit tanpa kecurigaan diabetes, kerana diabetes adalah penyakit yang bermula dengan gejala kecil. Sangat penting untuk memantau kadar glukosa darah pada pesakit dengan kecenderungan genetik untuk diabetes, berat badan berlebihan dan mereka yang berusia lebih dari 45 tahun.
 • Semasa mendiagnosis diabetes pada pesakit dengan gejala hiper atau hipoglikemia. Gejala hiperglikemia atau gula tinggi: peningkatan dahaga, peningkatan kencing, keletihan, penglihatan kabur, peningkatan kerentanan terhadap jangkitan. Gejala hipoglikemia atau gula rendah: berpeluh, peningkatan selera makan, kegelisahan, kesedaran kabur, penglihatan kabur.
 • Sekiranya kehilangan kesedaran atau kelemahan yang teruk untuk mengetahui apakah ia disebabkan oleh gula darah rendah.
 • Sekiranya pesakit mempunyai keadaan pra-diabetes (di mana kandungan glukosa plasma lebih tinggi dari biasanya, tetapi lebih rendah daripada pada pesakit diabetes), analisis dilakukan secara berkala.
 • Bagi orang yang didiagnosis menghidap diabetes mellitus, ujian glukosa darah ditetapkan bersamaan dengan ujian hemoglobin glikasi (A1c) untuk memantau perubahan glukosa darah dalam jangka masa yang panjang.
 • Dalam beberapa kes, ujian glukosa darah dapat dilakukan bersamaan dengan ujian insulin dan C-peptida untuk memantau pengeluaran insulin.
 • Wanita hamil biasanya diuji diabetes kehamilan pada akhir istilah. Sekiranya seorang wanita pernah didiagnosis menghidap diabetes kehamilan, maka dia akan diuji glukosa sepanjang kehamilan, dan juga selepas melahirkan anak.

Apa maksud hasilnya??

Nilai Rujukan (Kadar Glukosa Darah)

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes