Cara mengukur glukosa darah?

Mengesan kepekatan glukosa adalah penting bagi penghidap diabetes. Pengukuran gula disyorkan untuk pencegahan diabetes. Nombor dari 3.9 hingga 6.9 mmol / L dianggap sebagai petunjuk normal, lebih-lebih lagi, ia bergantung pada beberapa keadaan, kerana angka tersebut akan berubah. Adalah mungkin untuk mengukur tahap glukosa di klinik di mana ujian khas dilakukan. Untuk menentukan jumlah bahan di rumah akan membolehkan alat khas - glukometer. Agar ia dapat menunjukkan hasil dengan kesalahan minimum, peraturan prosedur harus dipatuhi.

Bagaimana glukosa diukur?

Kaedah penentuan klinikal

Pelanggaran proses karbohidrat boleh membahayakan kesihatan manusia, oleh sebab itu, untuk pencegahan, anda harus mengunjungi klinik untuk memeriksa gula darah. Di institusi perubatan menggunakan kaedah makmal, mereka memberikan gambaran yang lebih jelas mengenai keadaan badan. Kaedah untuk menentukan gula termasuk ujian berikut:

 • Kimia darah. Sering adalah kaedah untuk menentukan glisemia pada diabetes, yang dilakukan untuk tujuan pemeriksaan dan pencegahan. Bahan untuk pemeriksaan diambil dari jari atau urat.
 • Periksa toleransi. Juga membantu mengukur glukosa plasma.
 • Definisi hemoglobin. Membolehkan anda mengukur tahap glisemia, yang dicatat dalam tempoh hingga 3 bulan.

Dalam keadaan makmal, ujian ekspres juga dilakukan untuk mengukur kadar glukosa dalam darah, yang berdasarkan prinsip yang sama seperti dalam analisis toleransi glukosa. Ujian pantas memerlukan lebih sedikit masa, di samping itu, anda boleh melakukan pengukuran di rumah.

Cara mengukur gula di rumah?

Dengan diagnosis diabetes, anda perlu mengukur indeks glisemia setiap hari dengan penjelasan bahawa dengan jenis 1 ditunjukkan untuk mengawal gula darah sepanjang hari. Lebih baik menggunakan alat elektrik khas - glukometer. Dengan itu, memeriksa darah untuk gula hampir tidak menyakitkan. Peralatan standard:

 • bahagian elektronik dengan paparan;
 • pen jarum suntik (lancet);
 • set jalur ujian.
Kembali ke senarai kandungan

Pengukuran Glukometer

Peraturan penyediaan

Untuk mendapatkan hasil sebenar dengan ralat minimum, anda perlu mengukur gula dengan glukometer dengan betul. Peranti ditunjukkan dengan betul tertakluk pada peraturan berikut:

 • Sebelum prosedur, penting untuk tetap tenang, kerana ketika seseorang gugup, gula melompat.
 • Penurunan penunjuk boleh disebabkan oleh aktiviti fizikal yang kuat, diet atau kelaparan pada malam sebelum analisis.
 • Glukosa darah puasa disyorkan sebelum menggosok gigi..
 • Anda perlu mengambil bahan secara langsung dari urat atau jari. Lebih-lebih lagi, disarankan untuk menukar tempat secara berkala agar tidak terjadi kerengsaan pada kulit.
Kembali ke senarai kandungan

Bilakah lebih baik untuk mengukur?

Masa yang sesuai untuk prosedur adalah yang paling disepakati dengan doktor. Untuk mencegah prediabetes atau diabetes, gula dipantau sebulan sekali. Tidak ada peraturan yang ketat dengan diabetes jenis 2. Sekiranya anda mengambil ubat diabetes dan mengikuti diet, maka tidak perlu mengawal gula setelah makan atau pada waktu tidur. Cukup 2 kali sehari. Dengan diabetes jenis 1, perlu memeriksa gula pada siang hari sekitar 7 kali, iaitu:

 • pada waktu pagi, setelah bangun dan sebelum makan pertama;
 • sebelum makan atau makanan ringan;
 • beberapa jam selepas makan;
 • sebelum pergi tidur;
 • sebaik sahaja dirasakan ada keperluan, kerana peningkatan gula membuat dirinya merasa tidak enak;
 • untuk pencegahan hipoglikemia pada waktu malam sering diukur pada pertengahan malam.
Kembali ke senarai kandungan

Algoritma Pengesanan Gula

Sebelum menentukan tahap gula darah, perlu diperhatikan arahannya, kerana kebanyakannya perlu dikalibrasi (disesuaikan). Untuk banyak peranti, penentukuran berdasarkan pengukuran plasma darah - ini bermakna hasilnya akan lebih tinggi, dan anda perlu mengambil bahan dari urat. Sekiranya peranti dikalibrasi untuk darah kapilari, penunjuk yang betul akan bergantung pada kebenaran skema.

Mengukur gula darah dengan betul akan membantu algoritma. Kualiti kesaksian akan bergantung kepada urutan berikut:

Setelah memeriksa penentukuran peranti, anda perlu memasukkan jalur ujian ke dalamnya.

 1. Basuh tangan dengan sabun, keringkan.
 2. Periksa sama ada instrumen tersebut dikalibrasi dan masukkan jalur ujian.
 3. Melincirkan tapak tusukan masa depan dengan antiseptik, menusuk hujung jari dan mengambil bahan, membawa tepi jalur ujian hingga jatuh.
 4. Selepas beberapa saat atau minit, anda dapat mengetahui hasilnya..
Kembali ke senarai kandungan

Bagaimana hasilnya ditafsirkan?

Untuk menguraikan hasilnya, ada standard tertentu - jadual petunjuk terjemahan, yang difokuskan pada kawalan glisemik bebas. Menurut jadual ini, standard gula darah yang dibenarkan adalah seperti berikut:

 • Petunjuk dalam had normal sepanjang hari hendaklah antara 3.9-6.9 mmol / L, idealnya hingga 5.5 mmol / L.
 • Hasil yang dilebih-lebihkan mungkin merupakan petunjuk diabetes. Mereka berkisar antara 6.1-11.1 mmol / l.
 • Indikator yang diremehkan menunjukkan hipoglikemia, dan berbeza dalam 3.3-3.5 mmol / l.

Norma gula adalah petunjuk penting bukan hanya untuk pesakit kencing manis, tetapi juga untuk orang yang sihat, kerana membantu mencegah perkembangan patologi atau keadaan prediabetes. Sekiranya pemeriksaan dengan glukometer menunjukkan hasil yang tinggi, anda mesti mengunjungi institusi perubatan untuk mengesahkan atau membantah hasilnya. Bagi pesakit kencing manis, untuk mengelakkan komplikasi, disarankan untuk mengukur gula darah setiap hari, dan menjaga kadar glukosa dalam kisaran 3,5-8 mmol / l.

Jenis glukometer dan prinsip kerja mereka.

Laman utama »Berguna» Jenis glukometer dan prinsip kerja mereka.

Prinsip operasi glukometer

Glukometer adalah alat untuk menentukan tahap glukosa dalam darah. Hari ini, glukometer yang direka untuk kegunaan rumah semakin meluas. Ini adalah peranti ringkas yang membantu mengekalkan pampasan yang baik untuk penghidap diabetes..

Pasar farmasi mempunyai beratus-ratus meter glukosa darah yang berbeza yang dihasilkan oleh syarikat yang berbeza. Semua meter glukosa darah ini serupa antara satu sama lain kerana:

 1. Mereka ringkas, bersaiz kecil dan ringan. Glukometer ini senang digunakan untuk mengukur kadar gula bukan sahaja di rumah, tetapi juga di jalan, di sekolah, di tempat kerja;
 2. Dalam masa yang singkat (dari 5 hingga 20-30 saat), meter mengambil ukuran dan menunjukkan hasil pengukuran;
 3. Sebilangan besar glukometer untuk analisis memerlukan jalur ujian, yang boleh habis;
 4. Hampir semua glukometer mempunyai memori terbina dalam dan membolehkan anda melihat hasil pengukuran yang lalu. Selalunya, masa dan tarikh pengukuran yang tepat ditunjukkan;
 5. Banyak glukometer memberikan kemampuan untuk memindahkan data yang disimpan ke komputer atau telefon pintar. Ini membantu melihat tahap pampasan dengan lebih jelas, menilai terapi yang sedang dijalankan dan menghilangkan kesilapan..

Tetapi ada beberapa titik yang membezakan glukometer antara satu sama lain. Jadi, sebagai contoh, salah satu perkara utama yang membezakan glukometer adalah prinsip operasi atau prinsip pengukuran.

Terdapat dua prinsip utama glukometer invasif. Meter glukosa darah invasif adalah alat yang memerlukan setetes darah untuk melakukan analisis. Meter glukosa darah tidak invasif.

Hampir 99% glukometer yang digunakan invasif. Oleh kerana mereka berbeza dalam pengukuran yang lebih tepat..
Masih belum ada meter glukosa darah non-invasif yang tepat dan komersial di pasaran, walaupun baru-baru ini pengembangan meter glukosa darah tidak invasif telah diumumkan, tetapi belum mencapai pelancaran pasar, kerana glukometer belum diuji secara klinikal, atau harganya sangat tinggi, dan kualiti dan prinsip pengukuran tidak sepenuhnya invasif.

Oleh itu, glukometer invasif berfungsi pada dua prinsip:

 • Prinsip fotometrik atau fotolistrik.
 • Prinsip elektrokimia.

Prinsip fotometrik

Prinsip fotometrik glukometer adalah bahawa, bergantung pada tahap glukosa, warna reagen berubah, yang digunakan pada kawasan sensitif jalur ujian. Oleh kerana perubahan intensiti warna reagen ini, yang ditentukan oleh sistem optik glukometer, tahap glukosa darah ditentukan.

Prinsip pengukuran fotometrik tidak sepenuhnya tepat. Analisis dipengaruhi oleh banyak faktor yang memutarbelitkan hasilnya. Glukometer berdasarkan fotometer mempunyai ralat pengukuran yang besar.

Prinsip pengukuran fotometrik digunakan terutamanya oleh glukometer "generasi lama".

Prinsip elektrokimia

Prinsip pengukuran elektrokimia didasarkan pada kenyataan bahawa reagen khas digunakan pada medan sensitif jalur ujian. Apabila glukosa yang terkandung dalam setetes darah berinteraksi dengan reagen ini, reaksi berlaku yang menyebabkan pengumpulan potensi elektrik. Glukometer dengan kekuatan potensi ini menentukan tahap glukosa dalam darah pada masa ini..

Kaedah elektrokimia lebih tepat, kesalahan dalam glukometer seperti itu minimum. Sebilangan besar meter glukosa darah moden berfungsi mengikut prinsip elektrokimia.

Coulometry

Coulometry dapat disebut subspesies dari prinsip elektromekanik glukometer. Kaedah operasi ini berdasarkan pengukuran jumlah cas yang dilepaskan semasa ujian. Sebilangan besar meter glukosa darah di rumah menggunakan prinsip ini..

Meter glukosa darah coulometry memerlukan jumlah darah minimum untuk analisis.

Prinsip spektrometri

Menurut prinsip spektrometri, glukometer bukan invasif berfungsi, iaitu, yang tidak memerlukan setetes darah untuk analisis.

Inti dari kerja glukometer seperti itu adalah bahawa ketika menggunakan laser, glukometer tidak aktif membezakan spektrum glukosa dari spektrum lain dan mengukur tahapnya.

Sehingga kini, terdapat beberapa meter glukosa darah yang tidak invasif, tetapi tidak banyak digunakan. Meter ini mempunyai ketepatan yang rendah, mereka membuat banyak kesalahan yang boleh menyebabkan masalah besar..

Prinsip spektrometri untuk mengukur tahap glukosa masih dalam pembangunan.
Meter glukosa darah tidak invasif tidak wujud!

Kami mengukur gula darah dengan glukometer dengan betul dan pada masa yang tepat

Pesakit kencing manis memerlukan kawalan gula dalam darah setiap hari.

Oleh kerana lawatan ke hospital tidak mungkin dilakukan, analisis diberikan 1 kali seminggu. Namun, lebih baik membelanjakannya di rumah.

Oleh itu, anda dapat mengelakkan banyak komplikasi, termasuk koma. Untuk melakukan ini, terdapat glukometer yang mampu memberikan hasil dalam 10 saat.

Arahan pengukuran langkah demi langkah

Untuk cepat mengambil analisis, anda harus berlatih. Perhatikan arahan penggunaan peranti.

Cara menggunakan meter:

 1. Basuh tangan dan lap hingga kering.
 2. Masukkan jalur ujian sehingga terkunci.
 3. Lap jari anda dengan pembasmi kuman dan tunggu sehingga kering.
 4. Buat tusukan lancet di sisi jari, jangan tusukan di dekat sendi.
 5. Keluarkan titisan pertama dengan bulu kapas kering, sapukan kedua pada jalur ujian. Anda tidak boleh menekan jari untuk mengeluarkan darah, tunggu sehingga setitik itu muncul.
 6. Selepas 10-60 saat, hasilnya akan muncul..

Keluarkan dan buang jalur ujian. Anda tidak boleh menggunakan lancet lebih dari 1 kali.

Menyatakan hasilnya

Menilai petunjuk, perlu diingat bahawa plasma dekstrosa mengandungi 10-11% lebih banyak. Makmal mengesyorkan memperbanyak kesaksian dengan 0.89 atau membahagi dengan 1.12.

Sekiranya doktor mengatakan mengambil kira hasil dalam plasma, perbanyakkan atau bahagi tidak perlu. Sebagai contoh, peranti menunjukkan 5.04, yang bermaksud bahawa gula darah adalah 4.5 semasa perut kosong dan tidak lebih dari 8.96 2 jam selepas makan, iaitu dalam darah kapilari - 8.0.

Ketepatan peranti dapat diperiksa di makmal khas, selalunya ia terlalu tinggi atau meremehkan.

Jadual. Kadar gula darah mengikut usia.

UmurPada perut kosong

Selepas makan
Selepas 1 jam, mmol / lSelepas 2 jam, mmol / l
2 hari - 4 bulan 3 minggu2.8-4.4tidak lebih tinggi daripada 4.63.0-4.4
1–5 tahun3.3–5tidak lebih tinggi daripada 5.53.5-6.0
Berumur 5-11 tahun3.3–5.5
12-14 tahun3.3–5.63.9–7.8
14-60 tahun4.1-5.9
60-90 tahun4.6-6.4
90 tahun ke atas4.2-6.7
Pada wanita hamil3.3–5.3tidak lebih tinggi daripada 7.7tidak lebih tinggi daripada 6.6

Kesalahan yang paling biasa

Agar hasilnya dapat dipercayai, penting untuk menggunakan meter dengan betul. Kesalahan disebabkan oleh kesalahan pengguna dan perubatan.

Yang pertama merangkumi pengendalian jalur ujian atau alat itu sendiri yang tidak betul, kesilapan dalam penyediaan.

Pengendalian jalur ujian yang salah

Ini adalah kesalahan pengguna yang paling biasa. Tahap gula tidak boleh dipercayai.

Ini adalah peranti mikro yang rentan yang harus disimpan dengan betul. Sekiranya sifat fizikokimia jalur ujian dilanggar, ini menyebabkan pembacaan instrumen tidak betul..

Jangan tinggalkan jalur ujian dalam botol yang tertutup rapat, kesan cahaya dan kelembapan mempengaruhi hasilnya. Ia juga mustahil untuk digunakan setelah tarikh luput, jawapannya akan berbeza.

Penggunaan peranti yang tidak betul

Penyebab umum keputusan yang salah adalah penggunaan meter glukosa yang salah. Meter tidak boleh disimpan tanpa sarung. Tanpa perlindungan, habuk dan kotoran terkena kenalan dan lensa. Ia akan menunjukkan hasil yang salah..

Pakai dalam cuaca panas mesti berada di dalam beg tangan anda. Di dalam poket kelembapan meningkat. Rembesan peluh mengandungi asid organik; bersentuhan dengannya menyebabkan pengoksidaan.

Adalah mustahil untuk menggerakkan peranti ini. Pada musim sejuk dan musim luruh yang sejuk, disarankan untuk meletakkan penutup, selain itu juga dibungkus dengan kain lembut. Suhu peranti tidak boleh dibiarkan turun di bawah 4 darjah Celsius.

Kesalahan dalam penyediaan

Penting untuk anda membuat persediaan untuk ujian glukosa darah anda. Jika tidak, anda akan mendapat hasil yang terpesong.

Kesalahan utama penyediaan yang tidak betul:

 • tangan kotor,
 • jari ketat,
 • tangan berpeluh, basah, atau sejuk,
 • tidak betul menetapkan kod jalur ujian.

Tangan harus dibasuh sebelum digunakan, jika jari mengandungi zat dengan glukosa atau bahan kimia lain, jawapannya tidak betul. Maka anda perlu memanaskan dengan cara yang mungkin. Kemudian lap jari anda sehingga kering.

Anda perlu menetapkan jalur ujian dengan betul. Pengekodan harus diubah ketika menukar ke kumpulan baru.

Kesalahan perubatan

Kesalahan ini merangkumi keadaan pesakit yang mempengaruhi proses pengukuran gula darah.

 • perubahan hematokrit,
 • perubahan komposisi kimia darah,
 • ubat.

Faktor-faktor ini mempengaruhi petunjuk, mereka dapat memutarbelitkan hasil pengukuran..

Bila hendak mengukur gula pada siang hari

Kekerapan mengukur gula pada siang hari bergantung pada ciri-ciri individu rawatan, keparahan patologi endokrin dan kehadiran komplikasi.

Pada tahap awal perkembangan diabetes, gula harus diperiksa beberapa kali sehari. Dalam kes lain, sehingga 5 kali sehari.

Terdapat selang masa yang diterima umum apabila mengukur kepekatan glukosa lebih baik..

Pada perut kosong

Pada waktu pagi, setiap pesakit dengan patologi endokrin harus mengukur tahap gula. Pastikan anda melakukan ujian sekiranya terdapat risiko terkena hipoglikemia nokturnal.

Pada waktu pagi anda tidak boleh minum atau makan, gosok gigi sehingga anda menggunakan meter.

Pemeriksaan dilakukan sebelum makan dan dua jam selepas makan tengah hari. Lebih kurang 14-15 jam.

Makan tengah hari adalah kalori dan karbohidrat yang paling tinggi. Untuk memahami seberapa baik insulin dihasilkan dan glukosa diekskresikan, anda perlu melakukan ujian 2 jam selepas makan.

Pada masa ini, kadar gula harus kembali ke keadaan sebelumnya, iaitu, petunjuk sebelum makan ditunjukkan.

Makanan terakhir tidak lewat dari jam 6 petang, sehingga hasilnya dapat dipercayai. Oleh itu, ujian ini dilakukan pada pukul 8-9 malam.

Pada waktu malam

Pengukuran malam tidak selalu dilakukan. Gunakan meter mesti berisiko mengalami hipoglikemia malam.

Kira-kira jam 2-4 pagi mereka melakukan ujian..

Cadangan Glukometer Ketepatan

Pembelian meter gula darah mudah alih menjadikan hidup lebih mudah bagi pesakit diabetes. Tidak perlu pergi ke hospital seminggu sekali, berdiri dalam barisan panjang untuk mengetahui tahap glukosa.

Namun, ketika mengunjungi farmasi, mata melarikan diri dari jenis alat. Tidak kira sama ada harganya mahal atau murah, perkara utama adalah mengikuti beberapa peraturan ketika memilih glukometer yang tepat.

 • Yang paling mahal dalam meter adalah jalur ujian. Mereka mesti sering digunakan. Pertama sekali, mereka menumpukan pada bahan habis pakai. Kadang-kadang ia keluar lebih mahal daripada glukometer. Jalur dan lancet ujian mesti sesuai dengan model yang dipilih..
 • Orang cacat penglihatan harus membeli peranti dengan skrin dan angka yang besar.
 • Nah, jika ada memori terbina dalam. Peranti akan menelan belanja lebih tinggi, tetapi anda dapat membandingkan petunjuk sebelumnya, dengan itu dapat mengelakkan berlakunya komplikasi.
 • Peranti dengan pengekodan automatik lebih senang digunakan. Tidak perlu menukar kod setelah membeli pek jalur ujian baru.
 • Sekiranya penglihatannya sangat lemah, beli peranti dengan fungsi suara. Selepas pengukuran, mereka membunyikan hasil pengukuran..
 • Penentukuran adalah penting. Beberapa alat diukur dengan darah kapilari, yang lain oleh plasma. Mana yang sesuai untuk pesakit tertentu harus ditanya oleh doktor yang hadir, bukan ahli farmasi.

Meter mesti mempunyai kad jaminan dari pengilang dan sijil. Peranti sedemikian mungkin akan bertahan lebih lama.

Tidak kira peranti mana yang hendak diukur, perkara utama adalah hasil yang boleh dipercayai.

Cara menggunakan meter - arahan penggunaan, peraturan penggunaan, jenis dan masa untuk pengukuran

Bagi pesakit diabetes, sangat penting untuk mengawal jumlah gula dalam darah. Sekiranya anda pertama kali menemui keperluan untuk mengukur tahap glukosa, arahan untuk peranti ini akan membantu anda mengetahui algoritma tindakan dan mengajar anda cara menggunakan meter dengan betul. Baca peraturan mudah untuk menggunakan peranti ini untuk mendapatkan data yang paling dipercayai mengenai keadaan anda sendiri.

Apa itu glukometer?

Pada diabetes, gula dipantau setiap hari pada frekuensi dua, atau bahkan tiga kali sehari, sebab itulah lawatan ke hospital untuk pengukuran sangat sukar. Oleh itu, pesakit disarankan menggunakan alat khas - glukometer mudah alih, yang membolehkan anda mendapatkan semua data yang diperlukan di rumah. Berdasarkan hasil analisis yang dilakukan dalam jangka waktu tertentu, langkah-langkah yang sesuai diambil untuk mengimbangi gangguan metabolisme karbohidrat.

Prinsip operasi

Penganalisis moden berfungsi berdasarkan kaedah elektrokimia. Peranti untuk kegunaan rumah dibezakan oleh kelajuan dan ketepatan tinggi pengukuran, yang menjadikannya sangat diperlukan untuk pesakit diabetes. Prinsip operasi glukometer elektrokimia didasarkan pada ciri-ciri mengubah kekuatan semasa, yang berfungsi sebagai parameter utama untuk mengukur gula.

Oleh itu, pada permukaan kerja jalur ujian dilapisi lapisan khas. Apabila jatuh ke titisan darah terakhir, interaksi kimia berlaku. Oleh kerana kesan penjumlahan dari tindak balas ini, bahan-bahan tertentu terbentuk yang dibaca oleh arus yang dibawa ke jalur ujian dan menjadi asas untuk mengira hasil akhir.

Dibolehkan menggunakan kedua-dua model penganalisis yang sangat mudah dan moden. Baru-baru ini, alat fotometrik yang menentukan perubahan fluks cahaya yang melewati plat uji yang dilapisi dengan penyelesaian khas sedang dihentikan. Dalam kes ini, penentukuran glukometer dari rancangan sedemikian dilakukan pada darah kapilari keseluruhan. Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, kaedah ini tidak selalu membuahkan hasil.

Memandangkan kesalahan pengukuran yang mengagumkan dari penganalisis seperti itu, para pakar cenderung mempercayai bahawa mengukur gula dengan glukometer yang berfungsi berdasarkan prinsip fotodinamik tidak sepenuhnya sesuai dan bahkan berbahaya. Hari ini di rangkaian farmasi anda boleh membeli glukometer yang lebih moden untuk kegunaan individu, yang menghasilkan peratusan ralat yang jauh lebih rendah:

 • biosensor glukosa optik - berfungsi berdasarkan fenomena resonans permukaan plasma;
 • elektrokimia - mengukur petunjuk utama glisemia mengikut besarnya arus yang berlalu;
 • Raman - tergolong dalam jumlah glukometer bukan invasif yang tidak memerlukan tusukan kulit, tentukan glisemia dengan mengasingkan spektrumnya dari spektrum penuh kulit.

Peraturan untuk menggunakan meter

Alat untuk mengesan gula secara automatik mudah digunakan. Sekiranya anda tidak tahu cara menggunakan meter dengan betul, terdapat arahan untuk peranti dan tutorial video terperinci. Sekiranya anda mempunyai soalan tambahan yang berkaitan dengan prosedur, lebih baik berjumpa doktor untuk mendapatkan penjelasan. Jika tidak, anda berisiko menerima maklumat palsu yang secara langsung mempengaruhi taktik memerangi diabetes.

Cara memasang meter glukosa darah

Sebilangan besar meter moden dilengkapi dengan fungsi pengkodan, yang melibatkan memasukkan maklumat mengenai pembungkusan jalur ujian baru ke dalam peranti. Dalam keadaan di mana prosedur ini tidak dilakukan, mustahil untuk mendapatkan bacaan yang tepat. Hakikatnya adalah untuk setiap model glukometer, jalur dengan lapisan tertentu diperlukan. Kehadiran sebarang ketidakkonsistenan menunjukkan ketidakupayaan untuk menggunakan meter.

Oleh itu, sebelum menggunakan penganalisis secara langsung, sangat mustahak untuk melakukan persediaan awal. Untuk tujuan ini, anda perlu menghidupkan meter dan memasukkan plat ke dalam meter. Kemudian nombor akan muncul di skrin, yang mesti dibandingkan dengan kod yang ditunjukkan pada pembungkusan jalur. Sekiranya yang terakhir bertepatan, anda boleh mula menggunakan meter, tanpa perlu risau tentang kebolehpercayaan pembacaannya.

Bilakah gula lebih baik untuk diukur

Yang terbaik adalah menentukan tahap glukosa dalam darah sebelum makan, selepas makan dan sebelum tidur. Dalam kes ini, jika anda merancang untuk melakukan analisis pada waktu perut kosong, ingatlah bahawa makanan terakhir harus tidak lebih dari 18 jam pada malam sebelum prosedur. Sebagai tambahan, glukometer perlu mengukur gula pada waktu pagi sebelum menggosok gigi atau minum air..

Kekerapan pengukuran

Pada diabetes mellitus jenis kedua, disyorkan untuk menggunakan penganalisis glukosa beberapa kali selama seminggu. Pesakit yang menderita bentuk utama penyakit harus memantau glisemia setiap hari dan bahkan beberapa kali sehari. Perlu diingat bahawa pengambilan ubat dan proses menular akut secara tidak langsung dapat mempengaruhi ketepatan data yang diperoleh. Orang yang mempunyai gula darah tinggi disarankan untuk memeriksa glukosa mereka sebulan sekali..

Punca data glukometer yang salah

Pelbagai faktor boleh mempengaruhi ketepatan bacaan. Dalam kebanyakan kes, penyebab utama pembacaan alat yang salah adalah peruntukan jumlah darah yang tidak mencukupi dari tusukan. Untuk mengelakkan masalah seperti itu terjadi, tangan harus dibasuh dengan air suam dan kemudian diurut perlahan-lahan sebelum menggunakan mesin..

Sebagai peraturan, manipulasi ini membantu menghilangkan stasis darah, akibatnya pesakit berjaya mendapatkan jumlah cairan yang diperlukan untuk analisis. Dengan semua ini, meter sering memberikan bacaan yang tidak mencukupi kerana pelanggaran integriti permukaan penunjuk jalur ujian - ingatlah, meter mesti disimpan di tempat yang tidak dapat dilalui cahaya dan kelembapan. Selain itu, penting untuk membersihkan peranti tepat pada masanya: zarah debu juga dapat mempengaruhi ketepatan peranti..

Cara mengukur gula darah dengan glukometer

Untuk mendapatkan hasil yang paling tepat sebelum analisis, disarankan untuk mencuci tangan dengan sabun dan mengeringkannya dengan tuala. Langkah seterusnya adalah menyediakan jalur ujian dan menghidupkan peranti. Beberapa model diaktifkan dengan satu klik butang, sementara yang lain dengan pengenalan plat uji. Setelah menyelesaikan fasa persediaan, anda harus terus menusuk kulit..

Darah boleh diambil dari mana-mana jari. Pada masa yang sama, jika anda mengukur glisemia lebih jarang daripada sekali sehari, lebih baik mengambil bahan biologi dari jari manis. Jari harus dicucuk dari permukaan sisi pad. Ingat bahawa lancet (jarum) tidak boleh digunakan lebih dari satu kali. Titisan darah pertama mesti dikeluarkan dengan bulu kapas. Bahagian cecair seterusnya boleh digunakan untuk analisis. Gunakan jalur ujian yang sesuai untuk model instrumen anda..

Oleh itu, jalur jenis kapilari dibawa turun dari atas, sementara cecair yang dikaji digunakan pada jenis plat penunjuk lain dengan sentuhan. Penganalisis pelbagai model mengambil masa 5-60 saat untuk memeriksa tahap glukosa. Hasil pengiraan dapat disimpan dalam memori peranti, tetapi lebih baik menggandakan nombor yang diperoleh dalam buku harian pemantauan diri diabetes.

Accu chek

Peranti jenama ini boleh dipercayai dan ringkas. Accu-Chek dilengkapi dengan fungsi untuk mengira paras gula rata-rata dan menandakan petunjuk. Peranti memerlukan pengekodan dan hidup setelah pengenalan plat uji. Kelebihan yang tidak dapat dipertikaikan dari meter glukosa ini adalah paparan besar. Bersama dengan peranti, kit Accu-Chek merangkumi 10 jalur ujian, 10 lancet (jarum) dan pen penindik. Arahan untuk peranti mengandungi maklumat lengkap mengenai cara menggunakan glukometer mudah alih jenama ini. Algoritma untuk menentukan glisemia menggunakan Accu-Chek adalah seperti berikut:

 1. Basuh dan keringkan tangan.
 2. Tarik satu plat uji keluar dari tiub, masukkan ke dalam lubang khas sehingga terkunci.
 3. Bandingkan nombor di paparan dengan kod pada bungkusan.
 4. Menggunakan lancet untuk menusuk jari.
 5. Sapukan darah yang diperoleh ke permukaan jalur oren.
 6. Tunggu hasil pengiraan.
 7. Tanggalkan plat ujian.
 8. Tunggu peranti dimatikan.

Mini gamma

Penganalisis glisemik ini adalah sistem kawalan yang paling padat dan ekonomik, jadi sangat senang menggunakannya. Glukometer Gamma Mini berfungsi tanpa pengekodan semasa menggunakan jalur ujian. Analisis memerlukan jumlah minimum bahan biologi. Anda boleh mendapatkan hasilnya selepas 5 saat. Selain peranti itu sendiri, kit pembekal termasuk 10 jalur ujian, 10 lancet, pen penindik. Baca arahan untuk Gamma Mini di bawah:

 1. Basuh dan keringkan tangan anda.
 2. Hidupkan peranti dengan menahan butang utama sekurang-kurangnya 3 saat.
 3. Ambil piring ujian dan letakkan di lubang khas pada peranti.
 4. Tusuk jari, tunggu darah muncul di atasnya.
 5. Sapukan cecair badan ke jalur ujian.
 6. Tunggu sehingga pengiraan selesai..
 7. Tanggalkan jalur dari slot.
 8. Tunggu peranti dimatikan secara automatik.

Senarai semak Penentuan glukosa cepat

Pengiraan dos insulin

Insulin dosis dalam unit antarabangsa dan dilepaskan dalam botol 40 unit (80 dan 100 unit) dalam 1 ml. Untuk set dos insinsulin yang betul, anda perlu memilih jarum suntik yang sesuai dengan ubat. Untuk pemberian insulin, jarum suntik insulin dilepaskan yang mempunyai skala insulin di UNIT atau skala gabungan di UNIT dan ml.

1. Sebelum pengumpulan insulin, perlu menentukan "harga" pembahagian skala insulin (lihat definisi "harga" pembahagian).

2. Sekiranya skala insulin sesuai dengan 2 PIECES, maka dos insulin dikira seperti berikut:

1 bahagian - 2 BAHAGIAN insulin

Pembahagian X - dos insulin yang diingini, contohnya 10 PIECES insulin

Pengiraan: 1 pembahagian - 2 PIECES

3. Apabila menggunakan picagari gabungan, dosnya dikira seperti berikut:

Mengetahui bahawa dalam 1 ml. mengandungi 40 PIECES insulin, jumlahnya:

dalam 0.1 ml. - 4 unit insulin

dalam x ml. - (dos UNIT insulin yang diperlukan), contohnya 12 UNIT

Contohnya: ia ditetapkan untuk memasukkan 32 PIECES insulin. Tidak ada jarum suntik insulin, kita boleh menggunakan penukaran ED dalam ml. dan kumpulkan insulin dalam jarum suntik 1.0 atau 2.0 dengan nilai pembahagian 0.1 ml.Mengetahui bahawa dalam 1 ml. mengandungi 40 PIECES insulin, jumlahnya:

dalam 0.1 ml. - 4 unit insulin

x ml - 32 EDR: 32x0.1: 4 = 0.8 ml.Untuk memberikan 32 IU insulin, perawat mesti memasukkan 0.8 ml ke dalam picagari gabungan. insulin.

Insulin subkutan

Tujuannya adalah untuk memberikan dos insulin yang tepat untuk menurunkan glukosa darah.

Peralatan: sebotol dengan larutan insulin yang mengandungi dalam 1 ml 40 UNIT (80ED atau 100ED); 70% etil alkohol; steril: dulang, pinset, bebola kapas, picagari insulin sekali pakai.

PERSEDIAAN UNTUK TATACARA

PERINGKATNOTA
1. Pastikan bahawa tidak ada kontraindikasi terhadap penggunaan insulin ini.Kontraindikasi: koma hipoglikemik, reaksi alergi terhadap insulin ini.
2. Sahkan bahawa insulin sesuai untuk pentadbiran subkutan..Baca tulisan di botol: nama, dos, tarikh luput, lakukan kawalan kualiti visual botol insulin.
3. Panaskan sebotol insulin hingga suhu badan 36-37 darjah di tempat mandi air.Anda boleh memegang botol di tangan anda selama 3-5 minit.
4. Ambil jarum suntik insulin dalam bungkusan, periksa kesesuaian, ketatnya bungkusan, buka bungkusan.Tentukan harga pembahagian picagari.
5. Buka penutup botol yang menutupi penyumbat getah.Tindakan selanjutnya memerlukan pematuhan dengan peraturan aseptik.
6. Lap penyumbat getah dengan bebola kapas dengan alkohol dua kali, ketepikan botol, biarkan alkohol kering.Masuknya alkohol ke dalam larutan insulin menyebabkan ia tidak aktif.
7. Bantu pesakit untuk mengambil kedudukan yang selesa.
8. Masukkan ke dalam jarum suntik dos insulin yang ditetapkan di UNIT dari botol dan di samping itu ambil 1-2 UNIT insulin, letakkan di tutup, masukkan ke dalam dulang.Tambahan 1-2 PIECES dikumpulkan agar tidak mengurangkan dos ketika udara dilepaskan dari jarum suntikan sebelum suntikan.
1. Rawat tempat suntikan secara berurutan dengan dua sapu kapas yang dibasahkan dengan alkohol: pertama kawasan yang besar, kemudian tempat suntikan itu sendiri. Biarkan kulit kering..Tempat untuk suntikan subkutan: permukaan luar atas bahu, permukaan luar paha atas, kawasan subskapular, dinding perut anterior. Jangan menyuntik insulin di tempat yang sama.
2. Keluarkan penutup dari jarum suntik, buang udara.
3. Masukkan kulit ke lipatan 1 dan 2 dengan jari tangan kiri.Tentukan ketebalan lapisan lemak subkutan di lipatan.
4. Perkenalkan dengan gerakan pantas jarum pada sudut 30-45 darjah di tengah lapisan lemak subkutan sepanjang jarum, pegang dengan potongan.Sudut pemberian insulin dapat diubah bergantung pada ketebalan lapisan lemak subkutan. (hingga 90 darjah).
5. Lepaskan tangan kiri dengan melepaskan lipatan.
6. Suntik insulin secara perlahan.
7. Titiskan bebola kapas steril kering ke tempat suntikan dan lepaskan jarum dengan cepat.

1. Beri makan kepada pesakit.
2. Singkirkan jarum suntik dan bola kapas, angkat sarung tangan dan masukkan ke dalam bekas pembasmi kuman.Pembasmian kuman dilakukan sesuai dengan perintah yang berlaku..

Untuk mengambil darah dari jari, alat automatik khas digunakan untuk menusuk kulit dengan lancet yang bertindak berdasarkan mekanisme pegas (Penlet, Softclix, dll.).

Titisan darah yang terhasil digunakan pada medan jalur ujian yang diresapi yang dimasukkan ke dalam peranti mudah alih khas dengan kuasa bateri - glukometer (ONETOUCH, AccuChek, Glucotrend, dll.).

Semasa menggunakan jalur ujian visual (Glucochrome D, Betachek), setetes darah digunakan pada jalur ujian. Ujian pewarnaan yang dihasilkan dibandingkan dengan rujukan skala pada bungkusan, yang menunjukkan julat nilai gula darah.

Prasyarat: semasa menentukan glisemia, anda tidak boleh mengotorkan setetes darah atau menggunakan titisan tambahan pada jalur. Jari dari mana darah akan diambil tidak boleh basah, kerana air akan mencairkan darah dan analisisnya tidak boleh dipercayai.

Tanggalkan jalur ujian dari pembungkusan sebelum penggunaan langsung. Perlu diingat bahawa jalur ujian sangat sensitif terhadap kelembapan, jadi anda perlu menyentuhnya hanya dengan tangan kering. Jalur hendaklah disimpan dalam bungkusan yang kering dan tertutup rapat pada suhu bilik, tidak lebih tinggi daripada 30 darjah. Sekiranya jalur telah habis, anda tidak boleh menggunakannya..

Senarai semak Penentuan glukosa cepat

Tidak.Tindakan (item)Tanda Kemajuan (Ya / Tidak)
Penyediaan Peralatan: Meter
jalur ujian
pen dan lancet
tisu alkohol boleh guna
Syarat: - Mendapatkan persetujuan pesakit untuk mengetahui tahap glukosa dalam darah menggunakan glukometer
Dikendalikan secara kebersihan
Keringkan tangan dengan bersih
Dia mengeluarkan penutup dari pemegang untuk tusukan jari
Saya memasukkan lancet sekali pakai ke pemegang tusukan kulit, mengeluarkan penutup pelindung dari itu
Tetapkan kedalaman tusukan yang diperlukan pada skala (untuk kanak-kanak 2-3, untuk dewasa 4-6)
Memeriksa tarikh luput pada botol ujian.
Saya mengeluarkan jalur ujian dari botol dan memasukkannya ke dalam lubang meter sehingga terkunci
Hidupkan peranti dengan menekan butang kiri
Saya memeriksa sama ada kod pada botol untuk jalur sesuai dengan kod pada paparan meter. Sekiranya terdapat perbezaan, kemudian transkodkan peranti dengan menekan butang kanan
Mengurut jari tanpa alkohol
Tusuk jari tengah atau jari manis dengan perlahan ke permukaan sisi dengan lancet sekali pakai
Peras titisan darah pertama dari jari yang tertusuk dan angkat dengan kapas.
Picit setetes darah kedua, pastikan darah tetap seperti tetes, tidak diburukkan
Sapukan tepi jalur ujian (sektor kerja) ke setetes darah dan tunggu sehingga sektor kerja sepenuhnya terisi di bawah tindakan daya kapilari
Tekan serbet dengan alkohol ke tempat tusukan
Setelah waktu tertentu (dari 3 hingga 45 saat, bergantung pada model meter), angka pada meter glukosa darah muncul pada paparan meter glukosa darah (jadual 6.).
Tanggalkan jalur ujian meter, selepas itu peranti akan mati secara automatik
Buangkan jalur ujian yang diekstrak ke dalam bekas yang disediakan khas dengan larutan pembasmi kuman.
Tanggalkan penutup dari batang jari.
Keluarkan dan buang lancet dalam bekas yang disediakan khas dengan larutan penyahgaraman. Hasil komit.
Jumlah:

Piawaian gula darah *

Darah kapilariDarah terdoksigen(dari jari)semasa perut kosong3.5-5.5mmol / L

Tarikh Ditambah: 2018-06-27; Pandangan: 3340;

Glukosa darah

Mengukur glukosa darah, juga dikenal sebagai pemantauan glukosa darah, adalah cara untuk memeriksa berapa banyak glukosa (gula) dalam darah pesakit diabetes, menggunakan meter glukosa darah kapan saja, di mana sahaja.

Nilai glukosa darah normal bagi orang yang tidak menghidap diabetes dan wanita tidak semasa mengandung 1:

Dalam 2 jam
selepas makan

Bagi penghidap diabetes, lebih tepat untuk membicarakan tentang nilai gula darah normal, tetapi mengenai julat sasaran. Tugas pesakit adalah memastikan bahawa glukosa darah selalu berada dalam jangkauan sasarannya..

Ia berlaku bahawa penghidap diabetes percaya bahawa gula tinggi dapat dirasakan, dan diabaikan untuk mengukur glukosa menggunakan glukometer. Tetapi tubuh terbiasa dengan bacaan gula darah yang tinggi, dan tahap berbahaya mungkin tidak dapat diperhatikan. Oleh itu, anda tidak boleh bergantung pada perasaan anda.

Untuk memperbaiki penyimpangan dari jangkauan sasaran dan mencegah perkembangan komplikasi diabetes yang tidak dapat dipulihkan, perlu mengukur glukosa darah setiap hari.

Glukometer Siri Pilih OneTouch Baru ® Plus membolehkan anda mengukur glukosa darah anda dengan cepat dan tepat. Selain itu, mereka mempunyai petua warna yang membantu anda memahami sekilas jika gula darah berada dalam lingkungan sasaran..

Hubungi penyedia penjagaan kesihatan anda untuk mengetahui jangkauan sasaran anda. Ia akan memberitahu anda had atas dan bawah julat yang sesuai untuk anda. Nilai-nilai ini dapat disesuaikan dengan mudah dalam meter OneTouch Select. ® Plus dan OneTouch Select Plus Flex ®.

Penting untuk memahami bahawa hanya mengukur glukosa tidak mencukupi untuk mengawal diabetes. Adalah perlu untuk mengambil tindakan dengan nilai yang dikurangkan atau meningkat.

Bagaimana doktor memeriksa darah: ujian hemoglobin glikasi (HbA1c)

Indeks hemoglobin glikasi membolehkan anda mengukur gula darah dan menganggarkan penunjuk purata untuk 2-3 bulan terakhir.

Analisis ini dilakukan untuk diabetes jenis 1 dan jenis 2. Ini menunjukkan bagaimana tubuh pesakit dengan diabetes memenuhi rejimen rawatan yang ditetapkan, dan, jika perlu, membolehkan rejimen ini disesuaikan. Berikut adalah jadual yang boleh anda tentukan penunjuk individu.

Algoritma untuk pemilihan tujuan rawatan secara individu untuk HbA1c:

Kehadiran makrovaskular yang teruk
komplikasi dan / atau risiko yang teruk
hipoglikemia
Umur
MudaTengahWarga emas dan / atau
Jangka hayat 2

Kesesuaian HbA1c dengan glukosa plasma purata harian (CGP) selama 3 bulan terakhir.

Hba1c,
%
LNG,
mmol / l
Hba1c,
%
LNG,
mmol / l
Hba1c,
%
LNG,
mmol / l
Hba1c,
%
LNG,
mmol / l
43.8810.21216.5enam belas22.9
4.54.68.511.012.517.316.523.7
55.4911.8tiga belas18.11724.5
5.56.29.512.613.518.917.525.3
67.01013.41419.7lapan belas26.1
6.57.810.514.214.520.518.526.9
78.6sebelas14.9lima belas21.3Sembilan belas27.7
7.59.411.515.715.522.119.528.5

Hasil analisis HbA1c tidak dapat meramalkan perubahan harian yang berlaku di dalam badan bergantung pada diet atau aktiviti fizikal. Oleh itu, glukometer adalah salah satu penyelesaian terbaik untuk memantau turun naik kadar glukosa darah secara berkala, bergantung pada pemakanan dan aktiviti fizikal. Menggunakan glukometer akan membolehkan anda mengukur glukosa darah, segera bertindak balas terhadap perubahan dan, jika perlu, membawa tahap glukosa ke nilai sasaran individu. Doktor juga akan bergantung pada pengukuran glukosa darah yang diperoleh dengan glukometer untuk menilai keberkesanan terapi.

Agar tidak melupakan kapan anda perlu mengetahui tahap gula darah, apa yang perlu anda pantau, sehingga anda dapat memantau penunjuk dengan jayanya setiap hari, anda boleh menggunakan jadual mudah ini.

Bila hendak mengukurApa yang mesti dicari
Pada waktu pagi, sebaik sahaja bangun, sebelum makanBagaimana badan / ubat mengatur glukosa darah dalam semalam?
Sebelum setiap hidangan
 • Bagaimana pilihan makanan dan saiz hidangan mempengaruhi glukosa darah?
 • Semasa menyuntik insulin (pendek / ultra pendek) makanan, perlu memeriksa apakah dos insulin ini diberikan sebelum makan sebelumnya mencukupi.
 • Cara menyesuaikan pemakanan dan saiz hidangan pada masa akan datang?
Dua jam selepas makan
 • Adakah glukosa darah anda kembali ke sasaran anda setelah makan??
 • Semasa menyuntik insulin (pendek / ultra pendek) makanan, perlu memeriksa apakah dos insulin ini diberikan sebelum makan mencukupi?
 • Bagaimana pilihan makanan dan saiz hidangan mempengaruhi glukosa darah?
Sebelum melakukan aktiviti fizikal
 • Adakah saya perlu makan sebelum melakukan aktiviti fizikal?
 • Adakah mungkin untuk melakukan aktiviti fizikal atau sekiranya ditunda?
Semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal
 • Bagaimana aktiviti fizikal mempengaruhi glukosa darah?
 • Adakah aktiviti fizikal mempunyai kesan tertunda pada glukosa darah?
 • Adakah terdapat hipoglikemia?
Sekiranya anda merasa tidak sihat atau tertekanAdakah malaise atau stres mempengaruhi glukosa darah anda?
Sebelum tidurAdakah saya memerlukan makanan ringan sebelum tidur?
Pada waktu malam (jam 3 pagi)Adakah hipoglikemia pada waktu malam?
Pada masa lain seperti yang disyorkan oleh doktorSejauh manakah rawatan yang ditetapkan berfungsi??
Sebelum memandu keretaGlukosa darah selamat untuk memandu?

Hipoglikemia bermaksud "glukosa darah rendah," yang boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang hari. Dengan hipoglikemia, tubuh mengalami kekurangan glukosa, yang dapat digunakan sebagai sumber tenaga. Hipoglikemia sepadan dengan tahap glukosa darah di bawah 3.9 mmol / L.

Tanda dan gejala hipoglikemia:

 • permulaan tajam menyatakan kelemahan;
 • berpeluh
 • pening;
 • menggeletar tangan atau perasaan gementar dalaman;
 • pucat;
 • penglihatan berganda dan kegelapan pada mata;
 • kegelisahan, ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian, ketakutan;
 • kardiopalmus;
 • lapar.
Apa yang perlu dilakukan dengan glukosa darah rendah:
 1. Ukur glukosa darah anda. Sekiranya kurang daripada 3.9 mmol / l, gunakan peraturan 15/15:
  - ambil 15 g karbohidrat cepat, contohnya segelas jus buah, 3-4 sudu teh (1 sudu besar) gula yang dilarutkan dalam air atau 5-6 gula-gula;
  - atau ambil tablet glukosa (pastikan label mengatakan bahawa mengandungi 15 g glukosa);
  - tunggu 15 minit dan pastikan glukosa darah anda diuji lagi.
 2. Sekiranya glukosa darah anda masih rendah:
  - ambil 15 g glukosa dan tunggu 15 minit sehingga pengukuran glukosa seterusnya dalam darah; lakukan ujian darah untuk gula sebanyak yang diperlukan sehingga indikator mencapai nilai yang boleh diterima.
 3. Fikirkan tentang apa yang menyebabkan timbulnya hipoglikemia..
 4. Jangan lewatkan makanan seterusnya, agar tidak menyebabkan penurunan glukosa darah lagi.
 5. Sekiranya gejala berterusan, hubungi pembekal penjagaan kesihatan anda..
Glukosa Darah Tinggi - Hiperglikemia

Tahap glukosa darah meningkat apabila pemakanan, tahap aktiviti dan terapi kurang seimbang: terlalu banyak makanan yang mengandung gula, kurang aktiviti fizikal atau keberkesanan (dos) ubat. Hiperglikemia juga boleh berlaku dengan tekanan. Ingat bahawa dengan glukosa darah tinggi, risiko dijangkiti jangkitan juga meningkat..

Tanda dan gejala hiperglikemia

Hiperglikemia, atau glukosa darah tinggi, adalah tanda diabetes, jadi gejala hiperglikemia dan diabetes adalah sama.

Cara menggunakan meter: bekerja dengan meter gula

Seperti yang anda ketahui, kadar glukosa normal dalam darah manusia ialah 4.1-5.9 mmol / liter. Dengan peningkatan data ini, kita dapat membincangkan perkembangan diabetes. Untuk mengukur gula darah, anda perlu menggunakan glukometer - alat khas yang membolehkan anda melakukan pengukuran di rumah.

Model moden terdapat dalam dua jenis - fotometrik dan elektrokimia. Dalam kes pertama, fluks cahaya yang melalui jalur ujian dengan reagen diukur. Darah disapu terus ke jalur. Glukometer elektrokimia lebih mudah dikendalikan, ia berfungsi dengan jalur ujian yang menyerap darah secara bebas menggunakan kapilari khas.

Pada masa ini, penderita diabetes ditawarkan berbagai pilihan perangkat, kompak, ringan, mudah, dan berfungsi. Algoritma operasi hampir semua peranti adalah sama. Tetapi untuk mendapatkan hasil yang tepat, anda perlu mengetahui cara menggunakan meter.

Peraturan untuk menggunakan meter

Sebelum menggunakan meter, anda perlu mempelajari arahan yang dilampirkan dan mengikuti cadangan dalam manual dengan tepat. Simpan peranti pada suhu bilik, tanpa bersentuhan dengan cahaya matahari langsung, air dan kelembapan berlebihan. Penganalisis mesti disimpan dalam kotak khas..

Jalur ujian disimpan dengan cara yang serupa; mereka tidak boleh bersentuhan dengan bahan kimia apa pun. Setelah membuka pembungkusan, helai harus digunakan selama jangka masa yang ditunjukkan pada tiub.

Semasa pengambilan darah, peraturan kebersihan mesti dipatuhi dengan ketat untuk mengelakkan jangkitan melalui tusukan. Pembasmian kuman di kawasan yang diinginkan dilakukan dengan menggunakan tisu alkohol sekali pakai sebelum dan selepas pengambilan darah.

Tempat yang paling sesuai untuk mengambil darah adalah hujung jari, anda juga boleh menggunakan bahagian perut atau lengan bawah. Tahap gula dalam darah diukur beberapa kali sehari. Bergantung pada jenis dan keparahan penyakit.

Untuk memastikan ketepatan data yang diperoleh, disarankan untuk menggabungkan penggunaan meter dalam minggu pertama dengan analisis di makmal.

Ini akan membolehkan anda membandingkan indikator dan mengenal pasti kesalahan pengukuran..

Cara menggunakan meter

Jarum steril dipasang di pen penindik, kemudian kedalaman tusukan dipilih, dengan mempertimbangkan bahawa kedalaman yang lebih kecil kurang menyakitkan, tetapi akan sukar untuk mendapatkan darah pada kulit tebal dengan cara ini.

Selepas itu, manipulasi berikut dilakukan:

 1. Meter dihidupkan, selepas itu peranti memeriksa operasi dan melaporkan kesediaan untuk bekerja. Beberapa model dapat dihidupkan secara automatik semasa anda memasang jalur ujian di slot. Paparan menunjukkan simbol kesediaan untuk analisis..
 2. Kawasan yang diinginkan dirawat dengan antiseptik dan tusukan dibuat pada kulit dengan pen penindik. Bergantung pada jenis alat, darah harus diserap secara bebas atau dengan penyertaan pesakit ke kawasan yang ditandai pada jalur. Apabila anda mendapat jumlah darah yang tepat, peranti akan melaporkannya dan memulakan diagnosis..
 3. Setelah beberapa saat, hasil kajian muncul di paparan. Sekiranya kesalahan diterima, diagnosis diulang, tertakluk kepada semua peraturan.

Urutan tindakan ketika menggunakan model penganalisis tertentu dapat dilihat dalam video.

Mengapa meter memberikan data yang salah

Terdapat banyak sebab mengapa pengukur gula darah mungkin tidak menunjukkan hasil yang betul. Oleh kerana pesakit sering menimbulkan kesalahan kerana tidak mematuhi peraturan operasi, sebelum menghubungi bahagian perkhidmatan, anda perlu memastikan bahawa pesakit tidak boleh disalahkan.

Agar alat dapat menunjukkan hasil ujian yang betul, adalah mustahak agar jalur ujian dapat menyerap jumlah darah yang diperlukan. Untuk meningkatkan peredaran darah, disarankan untuk mencuci tangan dengan air suam sebelum tusukan, sambil mengurut jari dan tangan dengan ringan. Untuk mendapatkan lebih banyak darah dan mengurangkan rasa sakit, tusukan dilakukan bukan pada hujung jari, tetapi pada pemasangan.

Anda perlu memantau tarikh luput jalur ujian dan pada akhir tempoh operasi, memotongnya. Juga, penggunaan beberapa glukometer memerlukan pengekodan baru sebelum menggunakan kumpulan jalur ujian yang baru. Sekiranya anda mengabaikan tindakan ini, analisis juga mungkin tidak tepat..

Penting untuk memeriksa ketepatan peranti secara berkala, kerana ini larutan kawalan atau jalur khas biasanya disertakan dalam kit. Anda juga perlu memantau alat ini; jika kotor, lakukan pembersihan, kerana kotoran mengganggu pembacaan.

Diabetes harus selalu ingat peraturan berikut:

 • Masa dan kekerapan ujian gula darah ditentukan oleh doktor yang hadir, berdasarkan ciri-ciri individu perjalanan penyakit ini.
 • Semasa menggunakan meter, anda mesti sentiasa mempunyai bateri dan jalur ujian.
 • Penting untuk memantau tarikh luput jalur ujian, anda tidak boleh menggunakan barang yang telah habis tempoh.
 • Ia juga hanya dibenarkan menggunakan jalur ujian yang sesuai dengan model peranti.
 • Ujian darah hanya boleh dilakukan dengan tangan yang bersih dan kering..
 • Lancet terpakai mesti disimpan di dalam bekas khas dengan penutup yang ketat dan hanya dibuang ke tong sampah dalam bentuk ini.
 • Jauhkan peranti dari cahaya matahari, kelembapan dan kanak-kanak..

Setiap model meter mempunyai jalur ujian sendiri, jadi jalur dari jenama dan pengeluar lain tidak sesuai untuk penyelidikan. Walaupun kos penggunaan yang tinggi, tidak ada yang harus menjimatkan pembelian mereka.

Agar jalur tidak gagal, pesakit mesti belajar bertindak secara konsisten semasa pengukuran. Pembungkusan harus ditutup rapat setelah mengeluarkan jalur, ini akan mengelakkan masuknya udara dan cahaya.

Perlu memilih alat untuk mengukur gula darah berdasarkan keperluan dan ciri-ciri tubuh, dengan mengambil kira jenis diabetes mellitus, usia pesakit dan kekerapan analisis. Semasa membeli, disarankan untuk segera memeriksa seberapa tepat peranti tersebut..

Memeriksa ketepatan meter adalah seperti berikut:

 1. Anda perlu melakukan ujian darah untuk petunjuk glukosa tiga kali berturut-turut. Setiap hasil yang diperoleh mungkin mempunyai kesalahan tidak lebih dari 10 peratus.
 2. Dianjurkan untuk melakukan ujian darah selari menggunakan alat dan di makmal. Perbezaan data yang diterima tidak boleh melebihi 20 peratus. Ujian darah dilakukan sebelum dan selepas makan.
 3. Termasuk anda boleh menjalani kajian di klinik dan selari tiga kali dalam mod pantas mengukur gula dengan glukometer. Perbezaan data yang diterima tidak boleh lebih tinggi daripada 10 peratus.

Video dalam artikel ini akan menunjukkan cara menggunakan peranti.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes