Pengiraan jisim badan normal (BMI)

Indeks jisim badan (BMI) adalah petunjuk untuk korespondensi ketinggian dan berat badan seseorang, formula yang dibuat untuk menganggarkan berat badan seseorang. Untuk mengira BMI anda sendiri, isikan medan tinggi / berat dan klik butang "Kira".

Selepas pengiraan, indeks jisim badan anda dan berat badan ideal mengikut formula Kreff akan muncul di sini..

Jadual yang mencirikan indeks jisim badan

Indeks Jisim badanPengelasanKemungkinan penyakit kardiovaskular
16 dan kurangBerat badan yang terukRendah (bagaimanapun, risiko terkena penyakit lain meningkat)
16 - 18.5Mengurangkan berat badan
18.5 - 24.9BiasaKosong
25 - 30Berat badan berlebihanBertambah
30 - 35Kegemukan tahap pertamaMeningkat secara sederhana
35 - 40Kegemukan tahap duaTinggi
40 dan lebihKegemukan tahap ketigaSangat tinggi

Indeks Jisim Badan Ideal (BMI)

Memandangkan perbezaan jisim otot antara rata-rata lelaki dan wanita (kami tidak mengambil kira atlet), petunjuk terbaik adalah:

 • 20-22 untuk wanita;
 • 23-25 ​​untuk lelaki.

Pekali (bilangan) indeks jisim badan untuk lelaki dan wanita adalah sama, tetapi program ini menafsirkan hasilnya dengan cara yang berbeza - anda mendapat pengiraan bergantung pada jantina anda.

Sebagai contoh, seorang lelaki dengan BMI 18 dan ke atas tidak perlu risau, tetapi wanita tidak boleh menurunkan berat badan mereka ke indeks jisim badan 19 atau lebih rendah. Oleh itu, bagi seorang lelaki dengan BMI 18,5, program ini akan mengatakan bahawa semuanya baik-baik saja, dan bagi seorang gadis dengan indeks jisim badan yang sama, dia akan menunjukkan berat badan yang tidak mencukupi.

BMI - 18 dan kurang

Sekiranya anda jelas tidak cukup makan, anda harus menormalkan diet anda secepat mungkin..

Adakah anda fikir anda cukup makan? Maka anda perlu berjumpa doktor secepat mungkin dan menjalani pemeriksaan untuk mengecualikan penyakit berbahaya.

Indeks jisim badan kurang dari 16 lebih berbahaya bagi kesihatan daripada 30+.

BMI - 25 dan banyak lagi

Jangan marah dan bimbang dengan indeks jisim badan yang tinggi. Indikator ini sangat rata-rata dan tidak sesuai untuk semua orang. Kanak-kanak dan atlet tidak boleh dibimbing sama sekali.

Perkara lain adalah jika ketidaksempurnaan sosok anda dapat dilihat dengan mata kasar. Sebelum memulakan latihan dan diet, anda harus selalu berjumpa doktor. Pemeriksaan mungkin diperlukan untuk memastikan bahawa berat badan anda yang berlebihan bukanlah akibat penyakit..

Dan hanya setelah memastikan bahawa tidak ada kontraindikasi, anda boleh mula menurunkan berat badan.

Bagi mereka yang tidak mempunyai masa untuk berjumpa doktor J, kami boleh menasihati anda untuk meminimumkan pengambilan makanan masin, goreng dan berlemak, serta mulailah melakukan latihan dangkal. Ini sahaja akan mengurangkan risiko terkena penyakit kardiovaskular dan memperbaiki keadaan umum badan dengan ketara..

Bagaimana indeks jisim badan dikira?

Anda boleh melakukannya sendiri. Kalkulator ringkas akan memudahkan tugas ini. Gandakan berat badan anda dalam kilogram dengan ketinggian dalam meter.

Contoh untuk orang yang tingginya 180 cm dan berat 75 kg.

 1. Tinggi 180cm ialah 1 meter dan 80 sentimeter, iaitu 180cm = 1.8m.
 2. 75 / 1.8 = 41.6
 3. 41.6 / 1.8 = 23.1
 4. Indeks jisim badan ialah 23.1

Pengarang kaedahnya ialah Adolf Ketle (1869).

Indeks Jisim Badan dan Tentera

Pertumbuhan kurang dari 150 sentimeter atau berat badan kurang dari 45 kg memberi kelewatan satu tahun kepada penerima. Sekiranya selepas pemeriksaan dan / atau rawatan berat badan tidak meningkat, lelaki seperti itu dikecualikan daripada panggilan tersebut.

Hak penangguhan selama setengah tahun diberikan kepada peserta draf dengan nisbah jisim badan kurang dari 18.5 (berumur 18-25 tahun) dan di bawah 19 (untuk lelaki berusia lebih dari 25 tahun).

Berat yang sesuai mengikut formula Kreff

Mengira berat badan ideal anda berdasarkan umur dan jenis badan anda. Ini adalah versi yang lebih baik dari indeks Brock.

Obesiti :: Mengira tahap kegemukan

Svetlana S., 35 tahun, Dnipro

 • pada wanita - dari 19 hingga 23.8
 • pada lelaki - dari 20 hingga 25
 • pada wanita di bawah 28 tahun
 • pada lelaki di bawah 30 tahun

Ijazah
Indeks cerek
Darjah II
Indeks cerek
III darjah
Indeks cerek
Darjah IV
Indeks cerek
wanita28-30,730.8-35.435.5-47.3lebih daripada 47.3
lelaki30-32,232.3-37.237.3-49.7lebih daripada 49.7

Anda mengira indeks Quetelet, membandingkannya dengan jadual. Sekiranya anda berlebihan berat badan atau gemuk, terserah anda untuk memutuskan sama ada menambah berat badan atau mula bertengkar dengan mereka.

Kalkulator indeks jisim badan

Indeks jisim badan (indeks jisim badan Inggeris (BMI), BMI) adalah nilai yang membolehkan anda menilai tahap korespondensi jisim seseorang dan ketinggiannya dan, dengan itu, secara tidak langsung menilai sama ada jisim tidak mencukupi, normal atau berlebihan. Penting dalam menentukan petunjuk untuk keperluan rawatan..

Indeks jisim badan dikira dengan formula: berat badan dalam kilogram / (tinggi dalam meter * tinggi dalam meter)

Sesuai dengan cadangan WHO, tafsiran penunjuk BMI berikut telah dikembangkan:

Kalkulator indeks jisim badan

Masukkan berat badan anda dalam kilogram (hanya angka, misalnya "70") dan tinggi dalam sentimeter (hanya angka, misalnya, jika ketinggian anda 1 meter 68 sentimeter, anda memasukkan nilai "168"). Kemudian klik butang "Kira".

Baca juga artikel mengenai sama ada mempercayai indeks jisim jisim badan, serta kelebihan dan kekurangan kaedah pengiraan ini..

* Kalkulator BMI memberikan anggaran kasar, hanya untuk rujukan dan tidak dapat menggantikan nasihat pakar.

Konsep indeks jisim badan (BMI)

Indeks jisim badan adalah ukuran yang digunakan untuk mengira berat badan. Pengiraannya dilakukan dengan menggunakan formula khas. Kalkulator dalam talian BMI di atas melakukan semua pengiraan secara automatik. Anda juga akan menerima maklumat tambahan mengenai indeks dan ciri-cirinya..

BMI atau BMI (Indeks jisim badan) pertama kali diperkenalkan oleh Adolf Ketle pada akhir abad ke-19. Sejak itu, ia telah digunakan secara meluas oleh doktor dan pakar pemakanan. BMI membantu menentukan kecergasan dan kesihatan fizikal. Di samping itu, indeks membantu mencari berat badan yang ideal..

Telah diketahui bahawa berat badan kita secara langsung mempengaruhi kesihatan. Khususnya, kekurangan atau kelebihan berat badan secara negatif mempengaruhi aktiviti sistem kardiovaskular. Ia juga boleh menyebabkan perubahan hormon negatif. BMI adalah salah satu alat untuk mengawal keadaan badan kita. Apabila berada dalam had normal, tubuh tidak menghadapi risiko tambahan.

Perlu diperhatikan bahawa BMI tidak dapat digunakan untuk menilai keharmonian dan keindahan sosok pada lelaki dan wanita. Ini disebabkan oleh fakta bahawa formula pengiraannya tidak termasuk petunjuk seperti isipadu otot dan tisu tulang. Banyak contoh membuktikan bahawa orang dengan ketinggian dan BMI yang sama dapat kelihatan sama sekali berbeza.

Kira BMI akan membantu formula:

BMI = m / h², di mana m adalah berat badan dalam kilogram dan h adalah tinggi dalam meter.

Sebagai contoh, dengan ketinggian 1,66 m dan berat 75 kg, pengiraannya adalah seperti berikut:

75 / (1.66x1.66) = 27.22

Mengenai tafsiran hasilnya

Selepas anda membuat pengiraan, periksa jadualnya. Sebagai tambahan kepada kategori BMI standard, berikut adalah pilihan penyahsulitan untuk wanita dan lelaki, serta kumpulan umur. Maklumat ini dapat digunakan untuk membuat program penurunan berat badan..

Kategori BMI

NilaiTafsiran
16 dan kurangBerat badan rendah akut
16-18,5Berat badan kurang
18.5-24.99Biasa
25-30Berat badan berlebihan (keadaan kegemukan)
30-35Tahap kegemukan pertama
35-40Tahap kegemukan kedua
40 dan lebihTahap kegemukan ketiga (yang disebut morbid)

Penyahkodan untuk wanita

NilaiTafsiran
19 dan kurangBerat terlalu rendah
19-24Berat badan normal (dalam julat ini adalah berat badan yang ideal untuk wanita, yang harus dipandu semasa penurunan berat badan)
25-30Berat berlebihan
31-40Obesiti
40 dan lebihObesiti melampau yang menimbulkan bahaya kesihatan

Penyahkodan untuk lelaki

NilaiTafsiran
20 dan kurangKekurangan berat badan
20-25Berat normal
26-30Berat badan berlebihan
31-40Obesiti
40 dan lebihKegemukan yang teruk

Tafsiran BMI mengikut umur

UmurBMI optimum
dari 18 hingga 24 tahun19-24
dari 25 hingga 34 tahun20-25
dari 35 hingga 44 tahun21-26
dari 45 hingga 54 tahun22-27
dari 55 hingga 64 tahun23-28
Selepas 64 tahun24-29

Harap maklum bahawa umur kurang dari 18 tahun tidak termasuk dalam jadual. Ini kerana BMI tidak dianggap sebagai kaedah penilaian yang sesuai untuk kanak-kanak dan remaja. Dalam kes mereka, penentuan keadaan kecergasan dan kesihatan fizikal dibuat menggunakan ujian lain.

Sekiranya anda mendapat hasil daripada kegemukan, pastikan anda menghubungi pakar pemakanan yang cekap. Hanya dia yang boleh memilih diet dan senaman yang tepat untuk anda. Penurunan berat badan tanpa kawalan pakar mungkin tidak selamat.

Anda tidak perlu mengira indeks jisim badan sendiri. Kalkulator dalam talian kami yang berguna akan melaksanakan tugas untuk anda..

Cara menggunakan kalkulator

Kalkulator indeks jisim badan dalam talian akan sangat memudahkan tugasnya. Tetapi agar nilai yang diperoleh setepat mungkin, anda perlu mengetahui berat dan tinggi badan anda. Gunakan petua berikut untuk mengukurnya dengan betul..

Anda perlu menimbang diri anda pada waktu pagi dan dengan perut kosong..

Untuk mengukur berat badan:

 1. Tetapkan skala pada permukaan rata. Sebaiknya mereka selalu berdiri di satu tempat.
 2. Sentiasa menimbang diri anda pada waktu pagi. Pada masa ini, nilai yang dilihat akan seakurat mungkin..
 3. Sebelum menggunakan timbangan, pastikan anda pergi ke tandas.
 4. Timbang dengan pakaian yang sama tanpa kasut.

Untuk mengukur pertumbuhan diri:

 1. Untuk memulakan, ambil kotak kecil di satu tangan, dan pensil dan cermin kecil di tangan yang lain. Atau cari tempat di dinding bertentangan dengan cermin.
 2. Sila tanggalkan kasut anda. Malah selipar dengan telapak nipis dapat memesongkan hasilnya dengan serius, jadi berpakaian.
 3. Tanggalkan penutup kepala dan semua aksesori rambut. Sikat rambut sehingga rata.
 4. Cari kawasan di sebelah dinding dengan lantai rata. Lebih baik jika lantai berjubin. Berdiri dekat dengan dinding, menekan tulang belakang ke arahnya. Letakkan kaki anda bersama-sama dan tekan dengan kuat ke lantai.
 5. Luruskan sebanyak mungkin. Pastikan kepala, bahu, punggung dan tumit anda bersentuhan dengan dinding. Pandang ke hadapan dan angkat dagu. Ia akan membantu meluruskan badan anda..
 6. Angkat kotak, letakkan di kepala anda dan tekan dengan kuat ke dinding. Gunakan cermin untuk memeriksa bahawa kotak berada dalam kedudukan mendatar. Sekiranya sekurang-kurangnya sedikit miring, pengukuran akan tidak tepat.
 7. Dengan pensil, tandakan tahap di mana kepala anda berada. Untuk melakukan ini, tandakan di dinding tempat di mana bahagian bawah kotak berada.
 8. Anda hanya perlu mengukur jarak dari lantai ke tanda dengan pita pengukur.

Anda boleh mengukur pertumbuhan secara bebas menggunakan kotak atau buku.

Setelah anda menyelesaikan semua pengukuran, anda perlu memasukkannya ke dalam bidang kalkulator dalam talian. Di medan "berat", masukkan jisim badan anda dalam kilogram, di medan "pertumbuhan" - ketinggian anda dalam sentimeter. Tekan butang "hitung".

Ingat bahawa nilai yang diperoleh adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh menggantikan nasihat pakar..

Batasan Kaedah

Seperti ujian berat badan lain, mengira indeks jisim badan tidak universal. Rumusannya mempunyai sejumlah batasan, di antaranya terdapat kriteria seperti usia dan fizikal.

Siapa yang tidak boleh menggunakan BMI untuk menentukan kesihatan dan kecergasan mereka?

 1. Wanita hamil dan menyusu.
 2. Kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun.
 3. Atlet profesional (dalam kes mereka, petunjuk tinggi akan diperolehi kerana jisim otot yang besar).

Kategori orang ini juga tidak boleh menggunakan indeks untuk mengira berat badan ideal mereka..

Untuk mengurangkan ketidaktepatan penunjuk BMI, banyak jadual telah dibuat untuk penyahkodannya. Sebahagiannya merangkumi parameter seperti usia, sementara yang lain dirancang khusus untuk wanita atau lelaki. Semasa menilai hasil anda, kaji semua jadual yang ada.

Oleh itu, menentukan indeks jisim badan adalah salah satu cara untuk menilai keadaan fizikal badan. Ia boleh digunakan untuk semua lelaki dan wanita dari 18 tahun. Dengan menggunakan indeks, anda juga dapat mengetahui berat badan ideal anda. Kajian menunjukkan bahawa orang yang BMI berada dalam julat normal dibezakan oleh kesihatan yang baik dan jangka hayat yang lebih lama. Anda boleh mengira penunjuk ini sendiri atau menggunakan aplikasi dalam talian khas..

Kongsi hasil anda dan tinggalkan komen mengenai kerja kalkulator di komen ↓

Cara mengira tahap, darjah dan jenis kegemukan pada lelaki, wanita dan kanak-kanak

Beranda / BERAT EKSTRA / Diagnostik / Cara mengira tahap, tahap dan jenis kegemukan pada lelaki, wanita dan kanak-kanak

Selamat hari, pembaca blog yang dikasihi dan hanya orang yang lewat! Hari ini saya ingin mendedikasikan catatan ini kepada semua orang yang secara aktif mencari dan berminat dengan maklumat mengenai berat badan berlebihan..
Artikel mengenai tahap dan jenis kegemukan pada lelaki, wanita dan kanak-kanak (foto), bagaimana menentukan IMT dan tahap (jadual), sama ada mereka mengambil tentera dan berapa kg seseorang pada 1.2 dan 3 darjah. Di sini anda akan mendapat jawapan yang komprehensif untuk semua soalan mengenai diagnosis berat badan berlebihan dan prognosis kehidupan masa depan..

Tahniah kepada semua pada hari pertama 2012 dan saya harap anda menghabiskan hujung minggu yang panjang dengan faedah, dan tidak bodoh duduk di TV. Sudah tiba masanya untuk mula melakukan sukan atau kecergasan di gimnasium. Sekarang anda boleh bersiap untuk musim panas yang baru, kerana anda tidak mempunyai masa untuk melihat ke belakang, dan musim bunga sudah mengetuk, seperti yang mereka katakan.

Secara fizikal, setiap orang perlu dibebani secara fizikal, dan bukan hanya mereka yang akan dibincangkan dalam artikel ini. Sebagai contoh, saya mempunyai BMI - 22, tetapi ini tidak bermakna saya boleh berehat, selalu ada peluang untuk meningkatkan tahap ini menjadi 30, misalnya. Oleh itu, saya melakukan kecergasan 3 kali seminggu, yang juga saya doakan.

Cara menentukan tahap kegemukan

Menentukan tahap kegemukan pada wanita dan lelaki adalah perlu untuk menilai keparahan penyakit. Terdapat beberapa kaedah untuk menilai tahap kegemukan. Kaedah apa dan bagaimana ia digunakan, mari kita fahami.

Kerana mentaliti dan tradisi rakyat kita, kepenuhan (kegemukan) masih tidak dianggap sebagai penyakit. Dan ini buruk, kerana keadaan ini boleh menyebabkan gangguan yang lebih serius dalam tubuh, seperti gangguan toleransi glukosa atau diabetes, sekurang-kurangnya.

"Berapa tahap gula darah dalam prediabetes?", Baca dalam artikel saya. Oleh itu, berdasarkan kajian baru-baru ini, obesiti diasingkan dalam bentuk nosologi yang terpisah dalam ICD 10, iaitu, ini adalah penyakit bebas yang perlu dirawat.

Untuk menentukan sama ada pesakit gemuk, pelbagai formula digunakan untuk menilai tahap kegemukan..

Antara penyebab berat badan berlebihan, kira-kira 95% adalah kegemukan yang bersifat konstitusional dan makanan, dengan kata lain, ini adalah orang yang mempunyai kecenderungan untuk kenaikan berat badan dan pada masa yang sama tidak menonton diet mereka. Seseorang yang mempunyai kecenderungan genetik, tetapi memantau diet dengan teliti dan aktif melakukan aktiviti fizikal, jarang mendapat berat badan tambahan.
Selebihnya 5% - kegemukan, sebagai gejala penyakit endokrin.

Pada masa yang sama, terdapat 2 konsep dalam perubatan:

 • berat badan berlebihan
 • sebenarnya kegemukan

Yang pertama dapat disebut kegemukan, itu bukan penyakit, tetapi kemudian berkembang menjadi obesitas. Yang kedua adalah kegemukan, sebagai penyakit yang terpisah, yang mempunyai tahap perkembangan dan yang harus ditangani sehingga tidak berkembang menjadi sesuatu yang lebih serius.

Berapakah jumlah kg bagi seseorang yang mempunyai tahap kegemukan yang berbeza

Mustahil untuk menjawab soalan ini dengan tepat, kerana nombornya akan sama sekali berbeza, kerana bukan hanya berat badan, tetapi juga tinggi badan yang terlibat dalam pengiraan. Dua orang dengan ketinggian yang berbeza, tetapi dengan berat badan yang sama akan mempunyai tahap kegemukan yang berbeza. Oleh itu, saya cadangkan anda membaca lebih lanjut dan anda akan dapat mengetahui bagaimana berat dan tinggi mempengaruhi pengiraan..

Rumusan untuk mengira tahap kegemukan pada orang dewasa

Bagaimana membezakan kedua konsep ini dalam praktik? Untuk ini, terdapat indeks dan petunjuk kegemukan. Pertimbangkan yang paling terkenal. Mari cuba mengira tahap kegemukan, jika ada..

Indeks Jisim Badan (BMI) Obesiti

BMI adalah kaedah yang paling popular untuk menilai berat badan berlebihan; ia digunakan di seluruh dunia. Ia dikira seperti berikut: berat badan (kg) / tinggi (m) kuasa dua.

Terdapat tiga tahap atau darjah (1,2 dan 3), yang anda suka. Pada jadual di bawah anda melihat korespondensi tahap kegemukan dan angka indeks jisim badan. Dan lebih rendah lagi, anda dapat mengira BMI anda dengan cepat mengikut jadual, mengetahui berat dan tinggi badan anda (gambar boleh diklik, klik untuk membesarkan).

BMI juga dapat dikira menggunakan kalkulator dalam talian, yang banyak terdapat di Internet. Kesemuanya berdasarkan formula yang sama, jadi anda boleh memilih mana-mana. Saya belum mempunyai kalkulator seperti itu di blog saya, tetapi akan berlaku pada masa akan datang.

Berat badan yang ideal

Petunjuk lain adalah petunjuk berat badan yang ideal. Ia dikira seperti berikut: P = 50kg + (T - 150) * 0,75, di mana P adalah berat ideal, T adalah tinggi dalam cm. Pengiraan ini betul untuk lelaki. Untuk wanita: tolak 3.5 kg dari berat ideal lelaki.

Setelah mengetahui berat badan ideal anda, anda dapat mengira berapa banyak berat badan yang anda miliki dan berapa berat badan yang berlebihan. Hasilnya, kita mendapat klasifikasi kegemukan lama, di mana terdapat 1,2,3 dan 4 darjah.

Pada tahap pertama kegemukan, berat badan melebihi ideal sebanyak 29%, pada darjah kedua dari 30 hingga 49%, pada tahap ketiga dari 50 hingga 99%, dan darjah keempat adalah lebih dari 100%. Keadaan yang melampau disebut juga dengan kegemukan..

Obesiti morbid

Ini adalah tahap kegemukan yang paling teruk, keadaan yang sangat serius dan berbahaya. Lebih-lebih lagi, kadang-kadang seseorang tidak dapat melayani dirinya sendiri. Jangan biarkan diri anda seperti itu!

Adiposa tisu pengedaran dan klasifikasi jenis obesiti

Bukan hanya fakta kelebihan berat badan, tetapi juga pengedarannya. Oleh itu, anda perlu menentukan jenis kegemukan anda dan mula menyelesaikan masalahnya. Jenis obesiti Android dan gynoid dibezakan..

 • Untuk jenis gynoid (wanita), atau disebut juga kegemukan berbentuk pir, pemendapan lemak pada pinggul dan punggung adalah ciri.
 • Untuk jenis android (lelaki), ia juga disebut kegemukan dalam bentuk epal atau bahagian atas, ia dicirikan oleh pemendapan lemak dalaman, serta pada pinggang dan perut, yang memberikan bentuk bentuk epal. Bagi golongan lelaki, terdapat risiko tinggi menghidap diabetes mellitus dan komplikasi kardiovaskular.

Jenis kegemukan pada wanita

Saya akan memberitahu anda sekarang bagaimana seorang wanita dapat menambah berat badan. Semasa menambah berat badan, seorang wanita boleh melakukan salah satu daripada dua cara: jalan kegemukan gynoid atau jalan android. Dalam foto di bawah ini anda melihat dua model wanita sebenar dengan pelbagai jenis simpanan lemak..

Yang di sebelah kiri mempunyai bentuk taburan jisim lemak wanita (pinggang yang agak nipis dan pinggul penuh), di foto di sebelah kanan anda melihat seorang wanita dengan lemak yang tersimpan di perutnya dan pinggangnya, dan pinggulnya agak kurus - ini adalah kegemukan lelaki atau perut.

Jenis Obesiti pada Lelaki

Sekiranya anda berfikir bahawa lelaki boleh menambah berat badan dan menjimatkan lemak pada jenis lelaki, maka anda salah. Baru-baru ini, terdapat lebih banyak lelaki yang mengalami obesiti jenis wanita, seperti pada gambar di bawah (di sebelah kiri adalah taburan lemak mengikut jenis wanita).

Nasib baik, jenis ini agak jarang berlaku, paling sering anda dapat melihat "perut bir," seperti ini. Ini adalah jenis yang paling berbahaya dari segi perkembangan gangguan metabolik dan memerlukan rawatan segera..

Nisbah pinggang ke pinggul

Untuk menentukan risiko diabetes dan komplikasi kardiovaskular, nisbah digunakan: pinggang / pinggul. Biasanya untuk lelaki, indikator ini tidak boleh lebih dari 1.0, dan untuk wanita - tidak lebih dari 0.85. Sekiranya petunjuk ini lebih tinggi, maka risiko komplikasi dalam menghadapi diabetes jenis 2 akan meningkat.

Anggaran Saiz Pinggang

Petunjuk penting lain ialah isipadu pinggang. Biasanya, pada lelaki tidak boleh melebihi 94 cm, dan pada wanita - 80 cm. Melebihi petunjuk ini juga menyebabkan peningkatan risiko terkena diabetes dan penyakit kardiovaskular.

Selain kelebihan berat badan, ada faktor risiko lain untuk mengembangkan diabetes, dan yang dapat Anda pelajari dari artikel "Jelaskan apa penyebab diabetes".

Tahap kegemukan pada kanak-kanak

Setiap orang mempunyai peluang untuk mengira berat badan ideal mereka dan mulai melaksanakan langkah-langkah untuk mengurangkan berat badan mereka yang sebenarnya untuk mengelakkan timbulnya gejala diabetes pada masa akan datang..

Tetapi, perlu dipertimbangkan bahawa formula pengiraan ini tidak begitu sesuai untuk kanak-kanak dan atlet. Ini disebabkan oleh perkadaran lain pada kanak-kanak dan dominasi jisim otot pada atlet dan pembina badan. Dalam bahagian ini, kami mempertimbangkan masalah mendiagnosis berat badan berlebihan pada orang muda.

Malangnya, saya perhatikan fakta bahawa kejadian obesiti di kalangan kanak-kanak semakin meningkat setiap tahun. Di Rusia, belum menjadi wabak, tetapi di negara maju, doktor dan saintis secara harfiah berteriak bahawa kanak-kanak yang berlebihan berat badan mendekati titik kritikal.

Sekiranya, orang Rusia akan terus mematuhi taraf hidup Barat dan memberi inspirasi kepada nilai-nilai mereka pada anak-anak mereka, maka setelah belasan tahun kita juga akan menghadapi nasib yang serupa (lihat foto di atas). Jaga anak-anak anda! Malah, berat badan berlebihan bukan hanya pipi yang montok dan bentuk bulat yang lembut, tetapi juga jisim patologi bersamaan.

Kanak-kanak, seperti orang dewasa, boleh mendapat obesiti pada darjah pertama, kedua, dan bahkan ketiga. Perkara ini berlaku terutamanya bagi remaja dan kanak-kanak tahun pertama kehidupan. Oleh kerana dalam tempoh ini berlaku pembelahan aktif sel tisu adiposa.

Bilakah kita dapat menganggap bahawa anak sudah mempunyai masalah dengan berat badan?

Sekiranya anda mengesyaki kanak-kanak mempunyai penyakit berat badan, maka anda dapat mengira BMI dengan cepat dan mudah yang berkaitan dengan jisim lemak pada orang dewasa dan kanak-kanak, dan seperti yang disyorkan oleh WHO. Saya menulis mengenai formula ini pada awal artikel. Penilaian hasil pengiraan adalah serupa, iaitu:

 • berat badan berlebihan sepadan dengan BMI 25 hingga 30
 • obesiti 1 darjah sepadan dengan BMI 30 hingga 35
 • obesiti 2 darjah sepadan dengan BMI dari 35 hingga 40
 • Obesiti 3 darjah sepadan dengan BMI lebih daripada 40

Tahap kegemukan pada kanak-kanak dalam jadual

Tetapi kaedah ini sangat kasar dan tidak mengambil kira parameter kanak-kanak. Ahli endokrinologi kanak-kanak menggunakan kaedah yang lebih tepat - penggunaan jadual persentil atau sentil, yang membandingkan berat badan, tinggi badan, jantina dan usia kanak-kanak. Setuju bahawa kaedah ini lebih bersifat individu. Berat badan kanak-kanak dianggap berlebihan apabila indikator berada dalam lingkungan 85-95 sentil, dan kegemukan bermula pada 95 sentil.
Jadual sentil moden dibuat baru-baru ini pada tahun 2006 berdasarkan kajian multifokus pada standard pertumbuhan (MED). Mereka diciptakan di setiap negara, dengan mengambil kira ciri-ciri nasional. Mereka menggunakan sistem skor sisihan piawai (SDS). WHO menggunakan sisihan piawai –1, –2, –3 SDS, median dan +1, +2, +3 SDS.
Berdasarkan cadangan WHO, obesiti pada kanak-kanak dan remaja harus didefinisikan sebagai +2.0 SDS BMI, dan berat badan berlebihan dari +1.0 hingga +2.0 SDS BMI. Di bawah ini saya memberikan gambar meja rasmi untuk kanak-kanak lelaki dari 2 hingga 5 tahun dan menunjukkan cara menggunakannya dengan betul (klik pada gambar untuk menjadikannya lebih besar). Kemudian anda boleh memuat turun fail dengan jadual untuk semua peringkat umur dan mengira anak anda sudah.

Jadi, pada lajur pertama anda melihat usia - tahun / bulan, di lajur kedua anda melihat usia dalam beberapa bulan, kami melangkau tiga yang berikutnya. Kami melihat 7 lajur terakhir. Lajur median bermaksud BMI purata untuk usia ini dan dianggap normal jika penunjuk anda sesuai dengan penunjuk antara lajur -1SD dan 1SD.
Sekiranya BMI dari 1SD hingga 2SD, ini menunjukkan berat badan berlebihan pada anak. Sekiranya lebih daripada 2SD - kegemukan.
Masih tidak ada dalam bentuk jadual, tetapi dalam bentuk grafik. Di sini lebih senang untuk anda. Grafik kelihatan seperti ini. Contohnya, saya mengambil BMI untuk kanak-kanak lelaki berumur 5 hingga 19 tahun (gambar boleh diklik)

Di sini anda melihat 5 garis, yang membahagikan graf menjadi 6 selang. Norma adalah BMI, yang jatuh di antara garis kuning. Mendatar adalah usia, dan BMI menegak. Saya harap anda ingat bagaimana menghitungnya.
Seperti yang anda lihat, carta ini tidak menunjukkan SD, tetapi pusat yang saya bicarakan pada awalnya. Oleh itu, sebutan lama dan moden digabungkan. Muat turun grafik untuk pelbagai peringkat umur di sini.

Dengan tahap kegemukan apa mereka masuk tentera?

Soalan ini menarik bagi banyak orang muda, dan juga ibu bapa mereka. Memang, rekrut penuh boleh menjadi bahan ejekan dan buli di kalangan rakan seperjuangan yang lebih langsing. Semasa saya masih bekerja di hospital negeri, saya harus mengisi banyak tindakan dari pejabat pendaftaran tentera untuk kegemukan dan beberapa rekrut terpaksa melayani tanah air kita.

Dan semua itu kerana tidak semua lelaki yang berlebihan berat badan mengalami pembebasan dan juga penangguhan. Apabila anda datang ke komisen, mereka menimbang anda di sana, mengukur pertumbuhan dan mengira BMI. Berdasarkan hasil perhitungan, diagnosis "Obesiti" dibuat dan rujukan kepada ahli endokrinologi untuk pemeriksaan diberikan. Dijamin dapat melayani orang muda dengan 1 darjah kegemukan dan berat badan berlebihan.
Mereka yang mempunyai obesiti gred 2 mendapat kelewatan 6 bulan, dan berulang lagi. Dan mereka yang telah menumbuhkan badan mereka hingga 3 darjah kegemukan sering kali mendapat pengecualian seumur hidup dari perkhidmatan, tetapi malangnya, ini tidak selalu berlaku. Kadang-kadang dengan darjah ketiga mereka hanya dapat memberi kelonggaran dan kemudian anda perlu mengulang semuanya lagi. Menurut BMI 4 darjah kegemukan tidak wujud.

Itu sahaja untuk saya. Ikuti sukan, dan badan anda akan berterima kasih kepada anda! Apakah jenis sukan yang anda praktikkan? Bagaimana perasaan anda tentang dia secara umum?

Adakah anda menyukai artikel itu? Tekan butang sosial. rangkaian selepas artikel itu dan saya mengesyorkan agar anda melanggan kemas kini blog agar tidak ketinggalan yang paling menarik.

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Kira berat

Berat 65 kg tergolong dalam kategori Norm bagi orang dewasa dengan ketinggian 170 cm.

Anggaran ini berdasarkan Indeks Jisim Tubuh (BMI) yang dikira: 22.5, seperti yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Semua julat BMI:
 • Kekurangan jisim badan (kurang dari 18.50)
  • Diucapkan (kurang daripada 16)
  • Sederhana (16 - 17)
  • Ringan (17 - 18.5)
 • Norma (18.50 - 25.00)
 • Obesiti (25.00 - 30.00)
 • Obesiti (lebih dari 30.00)
  • Ijazah Obesiti I (30 - 35)
  • Ijazah Obesiti II (35 - 40)
  • Obesiti III darjah (lebih dari 40)

Berat berapa banyak?

Untuk orang dewasa setinggi 170 cm, berat badan yang ideal untuk kesihatan ialah: 56.7 - 76.6 kg

Nilai tepat berat ideal berada dalam julat yang ditentukan dan ditentukan oleh motif dan keperluan peribadi anda untuk gambar tersebut.

Dari sudut jangka hayat maksimum, berat ideal untuk ketinggian ini ialah 66.5 kg

Semua julat berat untuk tinggi 177 cm:

 • Parah: kurang daripada 35.58 kg
 • Sederhana: 35.58 - 50.58 kg
 • Ringan: 35.58 - 50.58 kg
 • Ijazah obesiti I: 35.58 - 50.58 kg
 • Tahap obesiti II: 35.58 - 50.58 kg
 • Obesiti III darjah: lebih daripada 75.58 kg

Penjelasan hasilnya

Hasil pengiraan BMI tidak sesuai untuk menilai berat atlet profesional, wanita hamil, serta orang yang menderita edema dan gangguan lain yang menyebabkan penilaian data sumber yang salah.

Julat berat dalam kalkulator ini dikira dengan mempertimbangkan pertumbuhan, mengikut kaedah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Metodologi anggaran berat BMI itu sendiri bertujuan untuk pengesanan awal kekurangan atau kelebihan berat badan. Mendapatkan penilaian yang berbeza dari norma adalah kesempatan untuk menghubungi pakar pemakanan dan ahli endokrinologi untuk melakukan penilaian berat badan individu dan membuat cadangan untuk pembetulannya, jika perlu.

Julat berat badan ideal (norma) menunjukkan berapa besar kemungkinan berlakunya dan berulang penyakit yang berkaitan dengan berat badan berlebihan atau kurang berat badan. Sebagai tambahan, seperti yang ditunjukkan oleh latihan, seseorang dengan berat badan normal tidak hanya kelihatan sihat, tetapi juga yang paling menarik. Sekiranya anda menyesuaikan berat badan, sangat disarankan untuk tidak melampaui norma untuk mengelakkan berlakunya masalah kesihatan.

Mengenai kategori berat badan

Kekurangan berat badan biasanya merupakan petunjuk peningkatan pemakanan; Rundingan dengan pakar diet atau ahli endokrinologi juga disyorkan. Kategori ini merangkumi orang yang kekurangan zat makanan atau menderita penyakit yang menyebabkan penurunan berat badan..
Kekurangan berat badan juga merupakan ciri model profesional, gimnastik, ballerina atau gadis yang terlalu gemar menurunkan berat badan tanpa kawalan pakar pemakanan. Malangnya, kadang-kadang ini boleh menyebabkan masalah kesihatan. Oleh itu, pembetulan berat badan dalam julat ini harus disertai dengan pengawasan perubatan secara berkala..

Norma menunjukkan berat badan seseorang mempunyai peluang maksimum untuk tetap sihat selama mungkin, dan, sebagai hasilnya, cantik. Berat badan normal bukanlah jaminan kesihatan yang baik, tetapi mengurangkan risiko gangguan dan penyakit yang disebabkan oleh berat badan berlebihan atau kurang berat badan. Sebagai tambahan, orang dengan berat badan normal, biasanya, berada dalam keadaan sihat walaupun setelah melakukan senaman fizikal yang kuat..

Obesiti menunjukkan berat badan berlebihan. Seseorang dalam kategori ini sering mempunyai beberapa gejala yang berkaitan dengan berat badan berlebihan (sesak nafas, tekanan darah meningkat, keletihan, lipatan lemak, rasa tidak puas hati terhadap angka tersebut) dan mempunyai setiap peluang untuk memasuki kategori kegemukan. Dalam kes ini, disyorkan sedikit pembetulan berat mengikut norma, atau nilai yang dekat dengannya. Juga, perundingan dengan pakar pemakanan.

Obesiti adalah petunjuk penyakit kronik yang berkaitan dengan berat badan berlebihan. Obesiti selalu membawa kepada masalah dengan sistem kardiovaskular dan meningkatkan risiko mendapat penyakit lain (diabetes, hipertensi, dll.). Rawatan kegemukan dijalankan secara eksklusif di bawah pengawasan ahli diet atau ahli endokrinologi, dan hanya setelah ujian dan penentuan jenisnya yang diperlukan. Tidak dianjurkan untuk melakukan diet yang tidak terkawal dan aktiviti fizikal yang serius dengan kegemukan, kerana ini dapat menimbulkan masalah tambahan.

Jawapan pada soalan

Berat khusus apa yang sesuai untuk saya??

Kalkulator mengira julat berat yang sesuai untuk anda berdasarkan ketinggian anda. Dari julat ini anda bebas memilih berat tertentu, bergantung pada pilihan, kepercayaan dan keperluan anda untuk seorang tokoh. Sebagai contoh, penganut tokoh model cenderung menjaga berat badan mereka di batas bawah.

Sekiranya keutamaan anda adalah kesihatan dan jangka hayat yang sihat, maka berat badan ideal dikira berdasarkan statistik perubatan. Dalam kes ini, berat optimum dikira berdasarkan BMI 23.

Adakah mungkin mempercayai penilaian yang diterima?

Ya. Anggaran berat badan orang dewasa dibuat berdasarkan kajian autoritatif oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Anggaran berat kanak-kanak dan remaja dari lahir hingga 18 tahun dilakukan mengikut teknik khas yang terpisah, yang juga dikembangkan oleh WHO.

Mengapa jantina tidak diambil kira?

Penilaian BMI untuk orang dewasa adalah sama untuk lelaki dan wanita - ini dibenarkan oleh hasil kajian statistik. Pada masa yang sama, untuk menilai berat badan kanak-kanak dan remaja, jantina dan usia sangat penting.

Beberapa kalkulator berat badan lain memberikan hasil yang berbeza. Apa yang hendak dipercayai?

Terdapat sebilangan besar kalkulator yang dirancang untuk memberikan anggaran berat berdasarkan ketinggian dan jantina. Tetapi formula mereka, sebagai peraturan, dikembangkan pada abad yang lalu oleh individu atau kumpulan berdasarkan kriteria yang tidak diketahui atau tidak sesuai untuk anda (contohnya, formula untuk menilai atlet).

Saranan WHO yang digunakan dalam kalkulator ini dirancang untuk orang moden biasa, dengan mengambil kira keadaan kehidupan moden, kemajuan perubatan dan berdasarkan pemerhatian segar terhadap populasi semua benua planet ini. Oleh itu, kami hanya mempercayai teknik ini.

Saya yakin hasilnya mesti berbeza.

Penilaian dibuat hanya berdasarkan data yang anda nyatakan mengenai tinggi dan berat badan (serta umur dan jantina untuk kanak-kanak). Sekiranya terdapat hasil yang tidak dijangka, periksa semula semua data yang dimasukkan. Juga, pastikan bahawa anda bukan termasuk dalam kategori orang yang berat badannya tidak dapat dianggarkan melalui indeks jisim badan.

Hasil saya adalah kekurangan berat badan, tetapi saya masih mahu menurunkan berat badan

Ini tidak biasa, banyak model profesional, penari, penari ballerina melakukannya. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, disyorkan untuk menurunkan berat badan hanya di bawah pengawasan ahli diet dan ahli endokrinologi, agar tidak membahayakan kesihatan anda jika itu memberi kesan yang besar kepada anda.

Harap maklum bahawa badan kebanyakan orang tidak dapat berfungsi sepenuhnya dalam keadaan kekurangan berat badan. Dan hanya sebilangan kecil, kerana ciri genetik (atau penyakit, ekologi, gaya hidup), dapat hidup dengan selesa dengan kekurangan berat badan: tanpa risiko untuk kesihatan dan tanpa mengalami rasa tidak enak, pening dan kelaparan yang berterusan.

Hasil saya adalah norma, tetapi saya menganggap diri saya penuh (atau kurus)

Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai sosok anda, maka kami mengesyorkan agar anda melakukan kecergasan setelah berunding dengan pakar pemakanan yang baik..

Harap diperhatikan bahawa beberapa elemen angka hampir tidak dapat diperbaiki hanya dengan bantuan kecergasan, latihan, diet, atau gabungannya. Seorang doktor yang berpengalaman harus menganalisis tujuan anda untuk menilai realiti, akibatnya dan hanya menetapkan prosedur yang betul..

Hasil saya adalah kegemukan (atau kegemukan), tetapi saya tidak bersetuju dengan perkara ini

Sekiranya anda seorang atlet (atau angkat besi amatur) dengan peningkatan jisim otot, maka penilaian berat BMI tidak bertujuan untuk anda (ini disebutkan dalam penjelasan). Walau bagaimanapun, untuk anggaran berat badan individu yang tepat, berjumpa dengan pakar pemakanan - hanya dalam kes ini anda akan mendapat keputusan yang berwibawa dengan doktor.

Mengapa mereka menganggap saya terlalu kurus atau gemuk, walaupun berat badan saya normal?

Perhatikan keperibadian dan berat badan orang-orang yang mengganggu anda. Sebagai peraturan, mereka menilai sendiri: secara subjektif. Orang penuh selalu menganggap orang kurus menjadi kurus, sementara orang kurus menganggap orang kurus gemuk, lebih-lebih lagi, kedua-duanya boleh mempunyai berat badan dalam norma yang sihat. Perhatikan faktor sosial: cubalah mengecualikan, mengabaikan atau mengabaikan pertimbangan yang ditujukan kepada anda yang berdasarkan kejahilan, iri hati atau permusuhan peribadi. Hanya penilaian objektif BMI yang layak dipercaya, yang dengan jelas menunjukkan norma, kelebihan atau kekurangan jisim; dan percayai kebimbangan anda mengenai angka tersebut hanya untuk orang yang menyokong kategori berat badan anda, dan lebih baik kepada ahli diet yang berpengalaman.

Cara mengira indeks jisim badan (BMI)?

Berat yang ditunjukkan dalam kilogram mesti dibahagi dengan segiempat sama tinggi yang ditunjukkan dalam meter. Contohnya, dengan tinggi 178 cm dan berat 69 kg, pengiraannya adalah seperti berikut:
BMI = 69 / (1.78 * 1.78) = 21.78

Pengiraan indeks jisim badan

Obesiti dan anoreksia adalah dua ekstrem yang membawa kesukaran besar untuk kesihatan manusia dan aktiviti sosial. Masalahnya tidak timbul dalam satu hari, tetapi semakin bertambah secara beransur-ansur. Dengan pemantauan berat badan sendiri yang disasarkan, mana-mana orang berpeluang untuk mencegah penyakit itu sebelum ia mula berakar. Ini dilakukan dengan sangat mudah - secara berkala perlu untuk memeriksa kepatuhan parameter angka dengan norma.

Apakah maksud indeks jisim badan??

BMI adalah istilah perubatan untuk menilai berat badan hingga tinggi. Nilainya mesti dipertimbangkan dengan mengambil kira fizikal, jantina, usia orang tersebut. Tisu adiposa dan otot pada lelaki dan wanita diedarkan dalam bahagian yang berbeza, ditambah dengan jenis sosok yang mengubah perubahannya. Oleh itu, setiap orang akan mempunyai indeks yang ideal. Secara subjektif, sukar untuk menentukan gambaran sebenar dan menerima apa yang anda lihat. Selain itu, ini berlaku untuk anoreksia, pengejaran penampilan model, percubaan untuk mendorong tubuh seseorang menjadi ideal jauh, hampir selalu menutup mata terhadap kebenaran. Perkara yang sama dengan kenaikan berat badan - kemurungan, makan berlebihan sebagai pelarian daripada tekanan atau kompleks ketidaksukaan diri, tidak akan membiarkan anda berhenti. Dan hanya penilaian objektif yang dapat membantu dan tidak akan membiarkan anda memaksakan diri.

Kalkulator dalam talian untuk mengira indeks jisim badan

Tidak pasti bagaimana menentukan dan mengira BMI secara bebas? Kalkulator dalam talian kami memungkinkan untuk mengira dan mengetahui indeks jisim badan dalam beberapa saat, kerana ini anda hanya perlu menunjukkan parameter sebenar anda. Pengiraan dilakukan dalam beberapa saat. Definisi ini membolehkan anda mengetahui kategori berat badan anda (adakah ancaman terhadap kesihatan anda). Berdasarkan indikator ini, adalah mungkin untuk membuat rancangan untuk tindakan selanjutnya: penyesuaian makanan, jumlah aktiviti fizikal, mencari bantuan perubatan.

PENTING! Kaunter dalam talian tidak universal. Ia tidak sesuai untuk pembina badan, semasa kehamilan, untuk mengukur badan bayi yang baru lahir.

Cara menentukan pengenalan yang betul?

Cara mengira berat badan sebenar - pastikan untuk menimbang berat badan pada waktu pagi, selepas prosedur tandas, sebelum makan, tanpa pakaian berat, tanpa alas kaki.

Cara mengira pertumbuhan - pada siang hari ia boleh berubah-ubah dalam jarak 0,5 - 2 cm, kerana ia juga diukur pada waktu pagi.

Anda boleh menilai hasilnya dalam jadual di bawah. Di dalamnya anda boleh menemui:

 • indeks normal;
 • di bawah normal;
 • indeks berat badan berlebihan;
 • tahap kegemukan.

Formula Indeks Penentuan Diri

Bagaimana mencari BMI jika anda tidak dapat menggunakan kalkulator dalam talian? Menggunakan ungkapan matematik sederhana - formula pengiraan untuk penentuan bebas BMI:

Indeks Jisim Badan = Berat (kg) / Tinggi² (m)

Tafsiran petunjuk berdasarkan cadangan WHO:

 • hingga 16 - defisit jisim yang ketara;
 • 16 - 17.9 - berat badan tidak mencukupi;
 • 18 - 24.9 - indeks norma;
 • 25 - 29.9 - berat badan berlebihan;
 • 30 - 34.9 - obesiti darjah 1;
 • 35 - 39.9 - obesiti 2 darjah;
 • lebih dari 40 - obesiti 3 darjah.

Pengumpulan lemak di dalam badan bukanlah patologi dengan sendirinya. Ini adalah proses semula jadi untuk membentuk cadangan untuk masa depan, terutama di kalangan wanita yang dipanggil untuk melahirkan anak, yang berarti menyediakan janin dengan satu set bahan yang diperlukan. Tetapi semuanya ada hadnya.

Sekiranya pengiraan menunjukkan anda mata 16-17.9 dan 25-29.9 jangan panik. Adalah cukup untuk memilih pemakanan yang betul, jika boleh, gunakan beban elektrik di gim, fikirkan sebabnya.

Indeks Obesiti atau Berat Badan

Obesiti darjah pertama dicirikan oleh julat indeks 30-34.9 mata. Walaupun keadaan luar ini tidak dapat dilihat dan biasa, tahap komplikasi yang dihadapinya agak besar. Termasuk penyakit ini seperti: diabetes mellitus, aterosklerosis, gangguan fungsi jantung.

Tahap kegemukan kedua sesuai dengan indikator 35-39.9 unit. Sudah tentu membimbangkan - dapatkan bantuan pakar, kerana risiko penyakit paling popular meningkat tiga kali ganda.

Petunjuk yang paling berbahaya untuk kesihatan, mata pencaharian, dan dengan masa hidup itu sendiri, adalah hasil lebih dari 40 mata. Pada tahap kegemukan ini, diet sederhana tidak lagi dapat menolong diri mereka sendiri. Jalan keluar dari krisis harus berada di bawah pengawasan doktor, bersikap lembut, bertahap, kerana penurunan berat badan yang tajam tidak kurang berbahaya daripada menjaga berat badan berlebihan.

Menariknya, dengan mempertimbangkan fizikal, dua jenis kegemukan dibezakan:

 • mengikut jenis lelaki, kemudian lemak terkumpul dari perut dan ke atas;
 • jenis wanita, pinggul dan punggung sangat terjejas.

Indeks jisim badan untuk wanita

Seperti yang ditunjukkan oleh pengukuran, indeks ideal berbeza-beza bergantung pada jantina, yang dikaitkan dengan ciri semula jadi struktur dan bentuk tulang. Pada wanita, indeks normal sedikit lebih rendah daripada norma lelaki. Bagi kanak-kanak perempuan akan lebih rendah.

Anda boleh mengira nilai yang dikehendaki menggunakan kalkulator dalam talian atau mengira menggunakan formula.

Jadual BMI untuk wanita

PentasBMI
kurang berat badansehingga 19
norma19-24
berlebihan25-30
kegemukan31-40
kegemukan teruklebih daripada 40

Indeks jisim badan untuk lelaki

BMI lelaki boleh ditentukan, seperti BMI wanita, dikira dengan formula, membahagi jumlah berat dengan tinggi, kuasa dua. Norma akan sedikit lebih tinggi..

Untuk mengetahui secara dalam talian bahawa kepunyaan anda dalam kumpulan risiko adalah mudah dari jadual:

PentasBMI
kurang berat badanhingga 20
norma20-25
berlebihan26-30
kegemukan31-40
kegemukan teruklebih daripada 40

Kriteria untuk menilai petunjuk dijelaskan secara terperinci di atas. Tetapi ingatlah - dengan kecergasan fizikal, gimnastik, sukan yang baik, menyebabkan peningkatan jisim otot. Indeks akan lebih tinggi daripada ideal, kerana berat otot lebih besar daripada lemak badan.

BMI untuk kanak-kanak dan remaja

Sayangnya, masalah berat badan berlebihan tidak hanya berkaitan dengan orang dewasa, tetapi juga untuk generasi muda. Ini sangat ketara pada keluarga di mana trend ini mempengaruhi kedua ibu bapa. Adalah berbahaya untuk menutup mata kita, badan kanak-kanak lebih rentan, dan hanya terbentuk.

Beban lebih tinggi daripada biasa pada organ dalaman kerana tekanan simpanan lemak, jantung perlu menggerakkan darah dengan keras, hati secara intensif membersihkannya dari racun - akibatnya, mereka akan menyebabkan penyakit yang tidak dapat disembuhkan. Jangan lupa.

Kira indeks jisim badan untuk kanak-kanak dan remaja, dengan mengambil kira usia, mesti berasingan. Untuk mendapatkan hasil yang betul, khususnya, norma-norma untuk remaja, pengiraannya meliputi jantina dan usia, kerana tubuh muda berkembang pesat dan sifat seksual memberi kesan besar.

Kaedah penilaian yang subjektif adalah dengan membandingkan luaran parameter anak anda dan rakan sebayanya. Tetapi lebih baik menggunakan kalkulator atau formula dalam talian dan periksa hasilnya di atas jadual untuk menentukan indeks.

Skala perkembangan untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan berbeza, seperti yang dibuktikan oleh angka dalam jadual, di mana penyimpangan dari norma ramalan dinyatakan dalam%.

BMI untuk kanak-kanak perempuan

Berapa tahun5% (dinyatakan kurang berat badan)10% (kekurangan)50% (biasa)85% (lebihan)95% (kegemukan berbahaya)
812.213.215.918.822.3
913.013.716.419.823.4
1013.414.216.920.723.4
sebelas13.814.617.720.822.9
1214.816.018.421.523.4
tiga belas15.215.618.922.124.4
1416.217.019.423.226.0
lima belas16.917.620.223.227.6
enam belas16.917.820.322.824.2
1717.117.820.523.425.7
lapan belas17.618.320.623.525.0

BMI untuk kanak-kanak lelaki

Berapa tahun5% (dinyatakan kurang berat badan)10% (kekurangan)50% (biasa)85% (lebihan)95% (kegemukan berbahaya)
812.514.216.419.322.6
912.813.717.119.421.6
1013.914.617.121.425.0
sebelas14.014.317.821.223.1
1214.614.818.422.024.8
tiga belas15.616.219.121.724.5
1416.116.719.822.625.7
lima belas17.017.820.223.125.9
enam belas17.818.521.023.726.0
1717.618.621.623.725.8
lapan belas17.618.621.824.026.8

Sekiranya terdapat penyimpangan yang kuat dari norma untuk remaja (+ -), anda harus menghubungi pakar pediatrik anda untuk menjelaskan sebab dan kemungkinan akibatnya.

Indeks jisim badan khusus umur

Akhir sekali, terdapat anggaran usia. Pada masa muda, seseorang lebih mudah bergerak, beremosi, memantau penampilan dengan teliti. Pada usia 40 tahun, kebanyakan orang mengurangkan rentak kehidupan dan aktiviti fizikal, yang cukup semula jadi dan tercermin dalam gambar. Penunjuk itu sendiri harus dikira menggunakan kalkulator dalam talian, untuk mengira indeks ideal, gunakan jadual:

UmurBMI
19-2419-24
25-3420-25
35-4421-26
45-5422-27
55-6423-28
lebih daripada 65 tahun24-29

Seperti yang anda lihat, selama bertahun-tahun ia meningkat sedikit, yang benar-benar normal dan ini harus diambil kira.

Ingat - penentuan BMI secara berkala akan membolehkan anda mengambil tindakan tepat pada masanya untuk meningkatkan kesihatan anda, mengelakkan banyak penyakit, memperbaiki penampilan anda.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes