Pendidikan pesakit diabetes jenis 2

Diabetes diabetes jenis 2 (DM) dicirikan oleh perkembangan komplikasi teruk yang menyebabkan kecacatan, kecacatan awal dan kematian pesakit. Pada tahap perkembangan diabetesologi sekarang, pendidikan pesakit adalah komponen yang diperlukan

Diabetes diabetes jenis 2 (DM) dicirikan oleh perkembangan komplikasi teruk yang menyebabkan kecacatan, kecacatan awal dan kematian pesakit. Pada tahap perkembangan diabetesologi sekarang, pendidikan pesakit adalah komponen yang diperlukan dan kunci untuk terapi kompleks diabetes tipe 2 yang berjaya bersama dengan diet, aktiviti fizikal, kawalan diri dan terapi ubat..

Latihan ini dijalankan di "sekolah khas untuk pesakit dengan diabetes jenis II," salah satunya telah beroperasi selama 7 tahun di klinik endokrinologi Akademi Perubatan Moscow yang diberi nama I.M.Schenchenova. 3171 orang dilatih di sekolah ini, di mana 2663 orang (83.9%) berulang kali, usia rata-rata pesakit adalah 56 ± 11.2 tahun.

Tujuan melatih pesakit diabetes jenis 2 adalah untuk memberi motivasi untuk rawatan pada pesakit sehingga mereka dapat mengambil bahagian aktif dalam proses rawatan, serta pemerolehan pengetahuan dan kemahiran praktikal yang diperlukan oleh pesakit untuk menyesuaikan diri dengan keadaan hidup baru yang kualitatif. Untuk penyelesaian tugas yang berjaya, diperlukan organisasi proses pembelajaran yang jelas. Di klinik endokrinologi MMA diberi nama I. M. Sechenov, pasukan latihan terdiri daripada dua doktor: seorang ahli endokrinologi dan seorang ahli podologi, jika perlu, seorang pakar pemakanan, psikologi, dan pakar oftalmologi boleh dimasukkan ke dalam staf. Pesakit yang menjalani pemeriksaan dan rawatan pesakit luar atau pesakit dalam dilatih, ukuran kumpulan berbeza dari 8 hingga 15 orang. Program latihan untuk pesakit diabetes jenis 2 yang disajikan di bawah ini tersusun dengan jelas dan terdiri daripada 9 pelajaran 2-3 jam setiap satu.

Pelajaran 1. Tema "Apa itu diabetes?"

Pelajaran dimulakan dengan kenalan dengan kumpulan, penyampaian pasukan latihan, cerpen untuk setiap pesakit tentang permulaan penyakit, rawatan yang diterima, masalah yang timbul berkaitan dengan kehadiran diabetes.

Aspek utama topik:

  • konsep asas diabetesologi (gula darah normal, tinggi dan rendah, ambang ginjal koma);
  • tujuan rawatan;
  • gejala diabetes dan penyebab kemunculannya;
  • jenis diabetes;
  • "Empat paus" terapi kompleks diabetes jenis II.

Semasa pelajaran, pesakit diberitahu tentang kadar gula puasa normal dan sebelum makan (3.3-5.5 mmol / l), serta 2 jam selepas makan (1. Dedov I.I., Antsiferov M. B., Galstyan G. R., Mayorov A. Yu., Surkova E. V. Pendidikan pesakit diabetes. M., 1999.
2. Shtandl E., Menert H. Panduan besar untuk diabetes. Per. dengan dia. M., 2000.
3. Butrova S. A. Sindrom ketahanan insulin dalam kegemukan perut // Menghadiri Doktor. 1999. No. 7. S. 32-36.
4. SD. Laporan kumpulan kajian WHO. Siri laporan teknikal 727. Per. dari bahasa Inggeris M., 1987.
5. Cadangan dan prinsip-prinsip Persatuan Diabetes Amerika / Nutrisi untuk orang yang menghidap diabetes mellitus / Diabetes Care 21. 1998. (Tambahan 1): S5-S19.
6. Assal J. P. laporan WHO mengenai program pendidikan untuk pesakit terapi // Medicografiya. T 21. 1999. No.4. S. 64-72.
7. Coulston A. M. Ketahanan insulin: peranannya dalam kesihatan dan penyakit dan implikasi untuk pengurusan pemakanan. Topik dalam Pemakanan, 1997.1-14.

Organisasi sekolah diabetes

Anda akan belajar mengenai perubahan semasa dalam CS dengan menjadi peserta dalam program yang dikembangkan bersama dengan Sberbank-AST. Pelatih yang berjaya menguasai program ini dikeluarkan dengan sijil yang ditetapkan.

Program ini dibangunkan bersama dengan Sberbank-AST. Pelatih yang berjaya menguasai program ini dikeluarkan dengan sijil yang ditetapkan.

Surat Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia pada 27 Mei 2019 No. 15-1 / I / 1-4544 Atas arahan manual "Kanak-kanak dengan diabetes di sekolah"

Mengikuti perenggan 3.2 minit mesyuarat Majlis di bawah Pemerintahan Persekutuan Rusia bertarikh 14 Februari 2019 No. 2, yang dipengerusikan oleh Ketua Majlis, Wakil Perdana Menteri T.A. Golikova mengenai isu-isu menyediakan rawatan perubatan dan penyesuaian sosial kanak-kanak dengan diabetes mellitus, dan pembentukan kesedaran orang ramai mengenai gejala diabetes mellitus, Kementerian Kesihatan Rusia mengirimkan manual "Kanak-kanak dengan diabetes di sekolah", yang dikembangkan oleh pakar Institut Belanjawan Negeri Persekutuan Pusat Penyelidikan Perubatan Nasional untuk Endokrinologi Kementerian Kesihatan Rusia dan bukan kakitangan utama pakar, ahli endokrinologi pediatrik Kementerian Kesihatan Rusia, ahli akademik Akademi Sains Rusia V. Peterkova.

Maklumat yang terkandung dalam buku panduan ini diperlukan untuk memahami ciri-ciri kanak-kanak dengan diabetes mellitus dan untuk menjelaskan tindakan mereka, kerana tindakan ini mungkin kelihatan aneh dan berbeza dari peraturan umum tingkah laku pelajar. Matlamat utama manual ini adalah untuk mengajar institusi pendidikan membuat keputusan yang tepat dan mengambil tindakan yang tepat untuk kanak-kanak yang menghidap diabetes.

Sila hantarkan elaun itu kepada organisasi pendidikan entiti penyusun Persekutuan Rusia untuk disemak.

Yang pertama
Timbalan Menteri
T.V. Yakovleva

permohonan
kepada surat Kementerian Kesihatan Rusia
bertarikh 27 Mei 2019 No. 15-1 / I / 1-4544

Sekolah dan diabetes *

Sejak edisi pertama manual (Shaposhnikova TD "Kanak-kanak yang menghidap diabetes di sekolah", Moscow, Kementerian Pendidikan Umum dan Profesional Persekutuan Rusia, 1997), perubahan ketara telah berlaku dalam diabetesologi moden. Insulin baru dan cara pentadbirannya muncul, alat kawalan diri menjadi lebih maju, tahap pendidikan kedua-dua kanak-kanak dan ibu bapa mereka dalam diabetes meningkat dengan ketara.

Manual ini adalah edisi berulang, disemak dan ditambah, yang telah dipinda untuk mempertimbangkan semua trend semasa. Manual ini dihadiri oleh pekerja jabatan diabetes mellitus kanak-kanak di Institut Belanjawan Negara Pusat Penyelidikan Perubatan Nasional untuk Endokrinologi Kementerian Kesihatan Rusia.

Kami berharap dengan membaca buku panduan ini, anda dapat membantu seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes dan keluarganya kembali ke dunia biasa dengan lebih cepat, dan selama bertahun-tahun bersama anda di sekolah, dia dan keluarganya akan mengingat dengan penuh rasa syukur dan mesra!

Manual ini menetapkan maklumat bahawa pekerja sekolah perlu memahami ciri-ciri kanak-kanak dengan diabetes dan menjelaskan banyak tindakan mereka, kerana, pada pandangan pertama, mereka mungkin kelihatan aneh dan berbeza dari peraturan umum tingkah laku pelajar.

Matlamat utama manual ini adalah untuk mengajar kakitangan sekolah membuat keputusan yang tepat dan mengambil tindakan yang tepat untuk kanak-kanak dengan diabetes, dan tidak takut dengan penyakit ini.

Kuraeva Tamara Leonidovna - sayang doktor. Sci., Profesor, Ketua Penyelidik, Jabatan Diabetes, Institut Endokrinologi Pediatrik, Institusi Belanjawan Negeri Persekutuan Pusat Penyelidikan Perubatan Nasional untuk Endokrinologi, Kementerian Kesihatan Rusia.

Andrianova Ekaterina Andreevna - Cand. sayang. Sci., Penyelidik terkemuka, Jabatan Diabetes, Institut Endokrinologi Pediatrik, Institusi Belanjawan Negeri Persekutuan Pusat Penyelidikan Perubatan Nasional untuk Endokrinologi, Kementerian Kesihatan Rusia.

Peterkova Valentina Aleksandrovna - Pengarah Institut Endokrinologi Pediatrik, Institusi Belanjawan Negara Persekutuan Pusat Penyelidikan Perubatan Nasional untuk Endokrinologi Kementerian Kesihatan Rusia, Anggota Akademi Sains Rusia, Profesor, Doktor Sains Perubatan sains.

Pengenalan

Pankreas menghasilkan sebanyak mungkin insulin untuk penyerapan makanan dalam bentuk glukosa dalam darah. Apabila insulin tidak mencukupi, tahap glukosa darah (gula) meningkat dengan ketara. Gejala gula darah tinggi termasuk rasa dahaga yang meningkat, peningkatan kencing, dan penurunan berat badan. Gejala-gejala ini merupakan ciri khas penyakit ini pada peringkat awal (sebelum diagnosis). Semua kanak-kanak dengan diabetes memerlukan suntikan insulin setiap hari. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak yang telah dilakukan di dunia untuk mengurangkan penderita diabetes, yang terpaksa mengambil beberapa suntikan insulin setiap hari. Suntikan insulin dilakukan dengan pen jarum suntik khas dengan jarum nipis kecil yang tidak memerlukan pensterilan. Secara luaran, pen jarum suntik menyerupai pena tip-tip biasa. Untuk pengukuran kadar gula darah secara bebas, alat mudah alih telah dibuat - glukometer, ukurannya tidak melebihi ukuran telefon bimbit, dan masa untuk memperoleh hasilnya adalah beberapa saat.

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik, kaedah rawatan radikal yang belum ada. Rawatan diabetes, yang terdiri daripada suntikan insulin setiap hari (hingga lima suntikan sehari), banyak penentuan kadar gula darah dan diet yang ketat, hingga tahap tertentu membatasi kehidupan anak. Ini bermaksud bahawa kanak-kanak tersebut tidak hanya memerlukan penjagaan tambahan semasa proses pendidikan, tetapi juga semasa pemulihan dan penyatuan ke dalam persekitaran. Penjagaan tambahan memerlukan keluarga membesarkan anak dengan diabetes.

Bagi kanak-kanak dengan diabetes, tidak ada kontraindikasi untuk belajar di sekolah komprehensif biasa dan, dengan sedikit pengecualian, memindahkan anak ke sekolah tidak hanya tidak perlu, tetapi juga sangat tidak diingini. Satu bentuk pendidikan di rumah hanya kadang-kadang dan dalam keadaan tertentu yang pelajar perlukan. Di sekolah, guru tetap menjadi protagonis dan pembantu kanak-kanak. Jelas bahawa banyak masalah dapat disingkirkan dari bahu guru, jika sekolah kita mempunyai sistem yang baik untuk menolong kanak-kanak yang menghidap diabetes atau kanak-kanak lain yang mempunyai penyakit kronik yang lain dari pihak pekerja perubatan sekolah, perkhidmatan sosial, psikologi sekolah. Sudah tentu - inilah masa depan. Tetapi setakat ini perkara ini tidak berlaku, dan masalah diabetes sudah ada. Ngomong-ngomong, di negara-negara asing maju, di mana masalah diabetes telah lama ditangani dengan berkesan di semua peringkat, seorang kanak-kanak dengan diabetes, yang menghabiskan sebahagian besar waktunya di sekolah, merasakan, pertama-tama, penjagaan guru, dan guru bertanggung jawab untuk kehidupan pelajarnya. Sebagai pesakit diabetes, anak berhak mendapat cuti tambahan dan, jika perlu, tidak boleh bersekolah pada hari persekolahan dalam seminggu. Secara individu, masalah membebaskan kanak-kanak dengan diabetes dari semua atau sebahagian daripada peperiksaan dapat diselesaikan. Keputusan ini mesti dibuat secara kolektif, dengan penyertaan doktor, guru dan ibu bapa. Pengarah sekolah tempat kanak-kanak itu belajar, memutuskan guru mana (guru kelas, guru besar, dll.) Yang akan bertanggungjawab terhadap pelaksanaan aspek organisasi pemulihan kanak-kanak di sekolah dan akan memantau keadaan dalam isu ini.

Beban utama dalam proses mengembalikan anak yang menghidap diabetes ke kehidupan normal, tentu saja, jatuh ke bahu ibu bapa dan persekitaran mereka. Tempat terpenting di sini adalah milik sekolah. Itulah sebabnya mengapa seorang guru sekolah, terutamanya seorang guru kelas, mesti mempunyai maklumat yang diperlukan mengenai penyakit ini dan perjalanannya,

Di banyak negara di dunia, termasuk Rusia, terdapat rangkaian Sekolah Diabetes, di mana orang yang menghidap diabetes diajar teknik suntikan insulin, kawalan diri, organisasi yang betul untuk semua aktiviti kehidupan - belajar, bekerja, komunikasi, sukan, dll. Segala yang mungkin dilakukan supaya, setelah belajar bagaimana menguruskan penyakitnya, pesakit diabetes dapat mendekatkan situasi kehidupan seseorang yang kurang upaya dengan kehidupan anggota masyarakat yang sihat dan penuh. Anak-anak adalah kanak-kanak, dan bahkan yang tertua di antara mereka - pelajar di kelas terakhir sekolah - memerlukan pengawasan yang halus dan tidak rumit. Maklumat ini tidak diberikan untuk kanak-kanak yang menghidap diabetes untuk mendapat rawatan khas. Mereka mesti mematuhi semua peraturan sekolah, seperti kanak-kanak lain. Kami bercakap tentang beberapa penjagaan tambahan untuk mereka dan, di atas semua, pencegahan situasi kritikal di mana mereka mungkin disebabkan oleh penyakit, dan, jika keadaan seperti itu timbul, dengan bantuan yang mencukupi. Pertama sekali, sepanjang tahun pendidikan anak di sekolah, hubungan peribadi guru kelas dengan ibu bapa sangat penting. Pada masa yang sama, untuk pertama kalinya, ibu bapa kanak-kanak yang sakit akan menjadi pembantunya yang miskin, kerana mereka benar-benar mungkin berada dalam keadaan terkejut setelah mendapat berita mengenai penyakit ini. Untuk belajar bagaimana "hidup dengan diabetes", seisi keluarga harus belajar banyak maklumat bukan hanya mengenai apa itu diabetes, tetapi juga membuat banyak perubahan dalam kehidupan seharian mereka. Saudara-mara anak harus belajar bagaimana memberi suntikan, membuat perubahan yang diperlukan untuk diet, sentiasa memantau perjalanan penyakit agar anak itu tidak menderita. Pada masa akan datang, tentu saja, semua masalah yang bersifat pendidikan harus diselesaikan secara bersama.

Sudah tentu, guru kelas harus membiasakan diri dengan maklumat yang diperlukan mengenai diabetes dan membiasakan guru lain dengannya (maklumat yang berasingan juga harus untuk jururawat sekolah, guru pendidikan jasmani, dan pekerja kantin).

Situasi Diabetes Kritikal.
Hipoglikemia

Hipoglikemia adalah keadaan yang berkembang dengan penurunan gula darah yang ketara. Singkatnya, hipoglikemia disebut "hypo." Gejala utama "hypo" adalah kulit pucat, berpeluh berlebihan, tangan gemetar, kelemahan. Walau bagaimanapun, hipoglikemia juga dapat menampakkan diri dengan peningkatan kegelisahan atau keagresifan, kegembiraan, air mata, gangguan penglihatan, gangguan koordinasi pergerakan. Manifestasi yang paling hebat dari keadaan ini, yang disebut hipoglikemia teruk, boleh menjadi kehilangan kesedaran dan kekejangan.

Hypo boleh berkembang jika kanak-kanak:

- membuat terlalu banyak dos insulin;

- tidak makan, setelah membuat suntikan insulin, terlepas atau menangguhkan makan sehingga kemudian, makan terlalu sedikit;

- menerima aktiviti fizikal yang ketara tanpa pengambilan karbohidrat tambahan.

Untuk membiarkan kejadian dan perkembangan keadaan "hypo" sangat berbahaya bagi kehidupan kanak-kanak!

Setiap kanak-kanak (kecuali anak-anak terkecil, yang, kerana keunikan perkembangan mental mereka, tidak selalu dapat menilai keadaan mereka dengan baik dan mengenali "hipo") terlebih dahulu merasakan permulaan gejala. Adalah perlu bahawa guru juga dapat dengan cepat mengenali tanda-tanda "hypo" pada pelajar, terutama di kalangan pelajar yang lebih muda, dan mengambil langkah-langkah yang diperlukan pada waktunya. Penting agar anak itu tidak keliru dan mengetahui dengan jelas apa yang harus dilakukannya dalam kes ini.

Untuk menghentikan dengan betul (jika tidak rawatan), hipoglikemia harus segera (tidak kira sama ada kanak-kanak itu dalam pelajaran atau berehat): minum jus buah manis (1 cawan) atau makan 2-4 keping gula, atau minum 0,5 cawan Pepsi biasa -kolik, atau ambil 3 tablet glukosa masing-masing 5 gram. Produk-produk ini harus selalu ada bersama anak (di dalam beg bimbit, di dalam beg atau di dalam poket), Guru tidak boleh takut dan panik ketika pelajar mengalami simptom hipoglikemia. Sekiranya anak semasa pelajaran mengeluarkan sebungkus kecil jus atau gula dari beg bimbit, maka dia merasakan pendekatan "hypo" dan dia perlu segera minum atau makan perkara di atas. Melarang atau memarahi pelajar dalam kes ini sama sekali tidak mustahil! Dengan tindakan ini, dilakukan tepat pada masanya dan betul, keadaan "hypo" mungkin tidak berkembang lebih jauh, tetapi untuk menyatukan kesan yang dicapai, adalah penting bahawa anak itu masih mempunyai sesuatu untuk dimakan. Cukup untuk makan biskut, buah apa pun atau sandwic (semua ini semestinya ada dalam portfolio pelajar - ibu bapa harus mengikuti ini). Anda boleh membenarkan pelajar itu keluar dari kelas dan makan di kantin sekolah, pejabat perubatan, tetapi pastikan untuk menghantarnya bersama petugas dan memastikan bahawa dia mempunyai makanan.

Tidak perlu menghantar anak pulang: keadaan "hypo" biasanya hilang secara harfiah dalam 10-15 minit. Sekiranya keadaan ini timbul pada akhir hari persekolahan (dalam pelajaran terakhir, di bilik persalinan), setelah makan, anak harus dihantar pulang dengan pengiring atau ibu bapa harus dipanggil untuk ini. Sekiranya kanak-kanak itu kehilangan kesedaran, ambulans mesti segera dipanggil. Jangan cuba memasukkan anak yang tidak sedarkan diri, teh manis atau cecair lain - ia boleh tersedak. Untuk memberikan rawatan kecemasan untuk hipoglikemia yang teruk, ubat GlucaGen HypoKit yang dihasilkan oleh Novo Nordisk (Denmark) digunakan.

Tindakan guru

Mungkin, "hipo" adalah satu-satunya keadaan yang dapat diklasifikasikan sebagai kritikal dan yang mungkin dihadapi oleh seorang guru dalam pelajaran, semasa kelas pendidikan jasmani, dalam lawatan, dan ketika membersihkan kelas sekolah. Walau bagaimanapun, sebagai peraturan, manifestasi hipoglikemia terbatas pada gejala ringan, yang mudah dihentikan oleh anak sendiri. Tetapi guru harus tahu betapa pentingnya pelajar yang menghidap diabetes makan tepat pada waktunya dan apa yang boleh berlaku sekiranya anda tidak memberi peluang kepada anak untuk menyelesaikan semua prosedur yang diperlukan. Hipoglikemia yang teruk, disertai dengan kejang atau kehilangan kesedaran, adalah keadaan yang sangat jarang berlaku di mana kebanyakan kanak-kanak tidak akan pernah mengalami kehidupan mereka, untungnya, tetapi guru mesti mengetahui mengenainya. Biasanya, waktu makan tengah hari di sekolah jatuh pada waktu rehat antara pelajaran kedua dan ketiga, makan tengah hari selepas pelajaran kelima, dan waktu makan tengah hari semasa peralihan kedua, antara pelajaran kedua dan ketiga. Sekiranya pelajar memerlukan makanan ringan pada masa ini, anda mesti memberi dia peluang ini. Perkara ini harus diambil kira sekiranya pelajarannya berganda (untuk membolehkan anak keluar). Anda tidak perlu mengunci bilik darjah tanpa memastikan pelajar itu bersarapan dengannya, sebelum lawatan anda perlu memeriksa sama ada dia mempunyai makanan di dalam beg bimbitnya, dan guru pendidikan jasmani untuk memastikan bahawa pelajar itu makan sebelum dan selepas pelajaran.

Cara menggunakan GlucaGen HypoKit?

Anda perlu melarutkan serbuk GlucaGen dengan air dari picagari; tanpa mengeluarkan jarum, campurkan larutan yang dihasilkan dengan teliti, masukkan ke dalam jarum suntik, keluarkan jarum dari gabus botol dan suntikan GlucaGen secara subkutan (seperti insulin) atau secara intramuskular. Kanak-kanak di bawah usia 7 tahun harus disuntik dengan larutan 0,5 ml (separuh daripada yang ada dalam jarum suntik), kanak-kanak berumur lebih dari 7 tahun - 1 ml (jumlah keseluruhan jarum suntikan). GlucaGen adalah ubat yang bertindak pantas, jadi kanak-kanak itu biasanya sedar dengan jarum. Dalam 10 minit selepas suntikan, anak mesti diberi makan - berikan sandwic, buah atau jus buah, kerana hipoglikemia mungkin berlaku, kerana GlucaGen hanya bertindak dalam waktu yang singkat. GlukaGen HypoKit harus sama ada dengan anak bersamanya atau dengan jururawat. Kit ini terdiri daripada bungkusan yang mengandungi 1 mg GlucaGen dalam bentuk serbuk dalam botol, picagari dengan pelarut air dan arahan penggunaan.

Menangani beberapa masalah organisasi untuk mencegah hipoglikemia

Anda juga harus memutuskan di mana produk yang mungkin diperlukan untuk menghentikan "hipo" (jus, gula, dll.) Akan disimpan jika tidak ada dalam portfolio anak. Sekolah harus mempunyai telefon perubatan kecemasan (ambulans), telefon yang jika perlu, anda boleh menghubungi ibu bapa anda dengan segera. Penggunaan insulin moden yang sepenuhnya meniru pankreas orang yang sihat dalam beberapa tahun kebelakangan ini memungkinkan kehidupan anak-anak dengan diabetes sedekat mungkin dengan kehidupan rakan sebaya mereka. Ini juga berlaku untuk diet. Sekiranya seorang kanak-kanak makan siang di sekolah, adalah mustahak untuk memastikan bahawa sebelum makan tengah hari dia memeriksa tahap gula darahnya dengan glukometer (ini dapat dilakukan di dalam kelas jika anak itu tidak malu menggunakan meter dengan rakan sekelasnya, atau di pejabat perubatan, atau membiarkannya menentukan tahapnya gula tanpa orang yang tidak dikenali). Penggunaan insulin moden tidak bermaksud selang 30 minit wajib antara suntikan dan makanan - suntikan dilakukan tepat sebelum makan atau segera selepas itu. Tempat di mana kanak-kanak dapat mengambil suntikan insulin ditentukan secara individu, serupa dengan bagaimana pilihan tempat untuk menentukan kadar gula darah dilakukan. Suntikan boleh dilakukan di mana sahaja. Prosedur ini hanya memerlukan beberapa saat: cukup untuk mendapatkan pen jarum suntik, lepaskan penutup pelindung, tetapkan dos insulin yang diperlukan dan, setelah membuat suntikan, masukkan pen jarum suntik ke dalam beg bimbit atau poket. Makanan untuk kanak-kanak yang menghidap diabetes hampir sama dengan makanan yang disediakan di kantin sekolah. Cukup untuk mengecualikan produk yang mengandungi gula tulen, misalnya, ganti kompot manis dengan teh tanpa gula. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, apabila kehidupan pesakit diabetes telah dipermudah dengan kedatangan jarum suntik dan glukometer, jarang sekali perlu pulang ke rumah selepas pelajaran ke-5 untuk memberi suntikan dan makan, dan kemudian kembali ke kelas selama 7, 8 pelajaran, dalam satu kumpulan dilanjutkan hari untuk menghadiri pelbagai aktiviti sekolah. Sekiranya keperluan seperti itu masih ada, ternyata setiap hari sekolah kanak-kanak itu kehilangan satu pelajaran. Dan di sini persoalannya harus diselesaikan dengan guru mata pelajaran: adakah berbaloi untuk menyelesaikan pelajaran ini.

Satu cara atau yang lain, pemula penyelesaian semua masalah organisasi di sekolah, di mana seringkali tidak ada pekerja perubatan, psikologi atau jururawat, yang tanggungjawabnya adalah untuk menangani masalah mengatur proses pemulihan kanak-kanak dengan diabetes, adalah guru kelas atau guru besar yang terlibat dalam pendidikan.

Terdapat banyak kesukaran: tidak selalu ibu bapa anak yang sakit ingin mengetahui tentang diabetes di dalam kelas, mereka takut (dan selalunya tidak tanpa alasan) bahawa mereka akan mengusik anak itu. Apa yang harus dilakukan oleh guru kelas dalam kes ini? Pertama sekali, anda masih harus mencapai persetujuan dengan ibu bapa anda dalam menyelesaikan masalah ini, kerana mustahil untuk menyimpan maklumat rahsia sepenuhnya mengenai penyakit ini. Tidak diragukan lagi, adalah perlu untuk mempertimbangkan kelas apa sebagai satu pasukan, apa hubungan secara umum dan sikap terhadap anak ini secara peribadi, anda harus mempertimbangkan sama ada untuk membincangkan penyakit ini kepada seluruh kelas atau mengambil sebagai pembantu hanya beberapa rakan yang paling bertanggungjawab dan penuh perhatian dengan pesakit seorang kanak-kanak. Perhatian khusus harus diberikan kepada anak yang menghidap diabetes itu sendiri. Kanak-kanak usia sekolah rendah dan menengah kelihatan kurang bimbang bahawa mereka agak berbeza dengan kanak-kanak lain dan memerlukan pertolongan orang lain.

Pemulihan psikologi

Tugas yang paling penting adalah masalah pemulihan psikologi kanak-kanak dengan diabetes. Ia mempunyai dua aspek yang sukar: bagaimana menyediakan kelas dengan betul dan menjelaskan bahawa kanak-kanak itu menghidap diabetes (mengapa dia harus makan pada waktu tertentu, apa itu "hypo", bagaimana membantunya dalam keadaan kritikal, dll.), Dan bagaimana menolong anak itu kembali ke kelas selepas diagnosis.

Pelajar yang lebih muda hanya perlu diingatkan tentang waktu makan, suntikan insulin. Terdapat anak-anak yang sangat pemalu: mereka takut dengan ejekan rakan-rakan, mereka malu untuk makan sandwic atau epal di rehat. Perkara yang paling berbahaya adalah, setelah mengenal pasti tanda-tanda "hypo" dalam pelajaran, anak itu malu untuk minum jus dalam pelajaran atau makan gula. Dia tidak akan mengangkat tangan sekali lagi untuk mengambil cuti di tandas, walaupun gula darah tinggi semestinya dikaitkan dengan kencing yang kerap. Anak-anak seperti itu harus diyakinkan dan yakin bahawa semua yang mereka perlukan "kerana sakit" akan diterima dengan baik oleh guru. Kesukaran rancangan tertentu wujud di kalangan pelajar yang lebih tua. Mereka sudah dapat mengatasi masalah organisasi sendiri - mereka membuat suntikan, memantau waktu makan, namun secara psikologi, usia ini, terutama dengan mengambil kira penyakit ini, sangat sukar. Mungkin untuk pertama kalinya mereka menyedari penyakit ini sebagai alasan untuk membatasi aktiviti hidup mereka dengan keperluan melakukan suntikan berganda setiap hari, mengamati diet tertentu, melakukan kawalan diri, dll. Selalunya kesukaran ini menimbulkan kesan di kalangan pelajar mengenai ketidakcukupan banyak tujuan hidup yang wajar bagi mana-mana orang - untuk mempunyai kawan, membuat keluarga, mendapatkan profesion yang diinginkan, bekerja, bermain sukan, dll. Oleh itu, selalunya mereka dicirikan oleh keadaan tekanan, kemurungan, keraguan diri. Dan jika, disebabkan oleh penyakit yang teruk, anak itu sendirian, tidak tergolong dalam kumpulan kelas mana pun, tidak mempunyai kawan, dia mempunyai masa yang sangat sukar.

Keadaan dengan gula darah tinggi

Gula darah tinggi dan masalah yang berkaitan dengan keadaan ini tidak begitu mengerikan seperti "hypo", tetapi juga memerlukan perhatian khusus dari guru. Tidak seperti hipoglikemia, yang muncul dengan serta-merta, gejala gula tinggi meningkat secara beransur-ansur selama beberapa hari..

Sebab-sebab peningkatan kadar gula dalam darah berbeza: dos insulin yang tidak mencukupi, terlalu banyak makanan, tekanan apa pun, penyakit katarrhal. Pada masa yang sama, anak mula minum banyak dan sering membuang air kecil, dan, oleh itu, boleh diminta ke tandas beberapa kali semasa pelajaran atau beberapa pelajaran. Penting untuk memahami keadaan ini dan dengan tenang mengaitkannya, tanpa kesal dan tidak menumpukan perhatian kepada pelajar lain. Biasanya, ibu bapa bersetuju terlebih dahulu dengan guru bahawa anak mereka cukup mengangkat tangannya, dan guru boleh membiarkannya pergi dengan tenang. Sekiranya guru melakukan kesalahan, dengan mencatat: "Saya membiarkan anda pergi ke tandas pada pelajaran terakhir!" - Ia boleh menimbulkan ejekan daripada pelajar lain. Terdapat kes-kes ketika kanak-kanak, terutama di sekolah rendah, malu dan takut diejek, jatuh ke dalam keadaan canggung.

Peraturan Pemakanan Sekolah

Bersama dengan insulin, elemen penting dalam rawatan diabetes adalah pemakanan yang betul. Kanak-kanak dan ibu bapa mempelajari ciri-ciri pemakanan ketika dimasukkan ke hospital pertama, ketika diagnosis diabetes baru dibuat. Dalam komposisinya, makanan kanak-kanak dengan diabetes tidak begitu berbeza dengan makanan orang yang sihat, hanya sejumlah karbohidrat yang harus diambil kira setiap hari.

Produk protein (daging, ayam, ikan, sosej, keju, keju cottage, telur), semua sayur-sayuran (kecuali kentang dan jagung) dan makanan dengan kandungan lemak tinggi (krim masam, mayonis, mentega dan minyak sayuran) tidak mempengaruhi gula secara signifikan.

Seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes boleh memakannya dalam jumlah normal, tanpa bimbang kenaikan gula. Makanan sesuai dengan pelajar yang lain: sarapan, makan tengah hari dan makan malam. Sekiranya profil tindakan insulin menentukan keperluan makanan ringan tambahan (sarapan ke-2, makanan ringan petang dan makan malam ke-2), masalah ini harus dibincangkan lebih lanjut dengan ibu bapa dan menentukan waktu makanan ringan ini. Sebagai peraturan, sarapan ke-2 (epal, sandwic atau kuki) harus 2 - 2.5 jam selepas sarapan.

Urutan pemakanan untuk diabetes pada selang waktu yang sama selepas makanan utama adalah makanan ringan petang dan makan malam ke-2. Sekiranya seorang kanak-kanak memerlukan makanan ringan, adalah penting untuk tidak melewatkan waktu ini dan tidak menangguhkannya ke kemudian hari, sejak saat itu ada kemungkinan mengembangkan situasi kritis ("hipo"). Oleh itu, guru mesti membenarkan anak yang menghidap diabetes makan pada waktu tertentu untuknya, tanpa mengira keadaan di mana dia berada - di dalam kelas atau semasa peperiksaan, lawatan atau semasa pergi ke teater. Anda hanya perlu memastikan bahawa anak itu mempunyai makanan yang boleh dimakannya pada waktu yang tepat. Sekiranya pelajar mesti lulus ujian atau peperiksaan, disarankan untuk memilih waktu untuk ini agar tidak bertepatan dengan waktu makan. Sekiranya kanak-kanak itu mula mengalami gejala "hypo" semasa pendidikan jasmani, dia perlu segera memberikan sesuatu yang manis, dan kemudian menyuruhnya makan. Terutama dengan berhati-hati anda harus memerhatikan anak di kolam renang, kerana air dan berenang mengurangkan gula darah. Sekiranya anak mengambil bahagian dalam acara sukan, misalnya, dalam pertandingan, pertandingan merentas desa atau bola sepak, dia harus memiliki gula di sakunya, dan penganjur pertandingan harus memiliki "Pepsi" atau minuman manis lainnya.

Aktiviti fizikal dan sukan
(cadangan untuk guru pendidikan jasmani, pelatih bahagian sukan)

Aktiviti fizikal tidak dilarang untuk kanak-kanak, sebaliknya, dalam jumlah yang sederhana dan di bawah kawalan sukan dan latihan fizikal yang ditunjukkannya. Seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes mendapat cadangan daripada doktor mengenai cara berkelakuan semasa bersenam. Di seluruh dunia terdapat banyak contoh bagaimana atlet profesional, yang menderita diabetes, tidak mengubah gaya hidup mereka kerana sakit, mengira aktiviti fizikal, rejimen dan terapi insulin dengan mahir. Senaman menyebabkan tubuh "membakar" gula lebih cepat daripada di persekitaran normal, yang menyumbang kepada penurunan gula darah yang lebih cepat. Oleh itu, seorang guru pendidikan jasmani perlu ingat bahawa kanak-kanak dengan diabetes mesti selalu memeriksa gula darah mereka, makan atau, dalam kes yang melampau, makan sesuatu yang manis (contohnya, coklat) sebelum kelas.

Mereka mungkin sangat diperlukan dalam situasi "hypo", dan itu harus diingat oleh orang dewasa, kerana anak mungkin melupakannya. Oleh itu, apa yang harus diingat oleh guru atau pelatih pendidikan jasmani ketika mempunyai anak dengan diabetes dalam kumpulannya:

- Sebelum dan selepas kelas, anda harus memastikan bahawa anak itu bukan sahaja berjaya menukar pakaian, tetapi juga menentukan tahap gula dan makan jika perlu;

- jika pelajaran pendidikan jasmani berganda atau berlaku di luar rumah (misalnya, bermain ski pada musim sejuk), anda harus memastikan bahawa anak itu mempunyai (dengan guru) produk untuk menghentikan "hypo" (gula, "Pepsi", jus) dan makanan tambahan (sandwic, buah-buahan, dan lain-lain);

- jika kanak-kanak itu masih mempunyai keadaan "hipo" dan anda berjaya mengatasinya, tetapi memutuskan untuk menghantar anak itu ke sekolah dari kelas di jalan atau ke kelas dari gim, cari orang yang menemani;

- jika kanak-kanak itu menyertai sukan atau acara lain, anda harus lebih memperhatikannya, mengawasi keadaannya.

Petua memilih profesion

Terdapat beberapa profesion yang tidak dapat diterima oleh pesakit diabetes, seperti kapal terbang, kawalan kereta api. Walau bagaimanapun, orang yang menghidap diabetes dibenarkan memandu kereta mereka sendiri..

Apabila mempertimbangkan pemilihan profesion oleh guru, psikologi sekolah dan ibu bapa yang menolong pelajar sekolah dalam masalah yang sukar ini, harus diingat bahawa diabetes adalah penyakit yang penuh dengan pelbagai komplikasi dan, akibatnya, kemungkinan kecacatan. Amaran yang tidak berkaitan dengan keadaan yang melampau, waktu kerja yang tidak teratur dan kekurangan peluang untuk makanan biasa adalah disyorkan. Sebaiknya pilih, misalnya, kelas bahasa, pelbagai profesi kemanusiaan yang mempunyai cara kerja yang tenang dan difasilitasi. Walau apa pun, kerana penyakit ini, adalah mustahil untuk tidak dibenarkan menguasai satu atau yang lain, melainkan jika ia termasuk dalam senarai yang dilarang secara rasmi untuk orang yang menghidap diabetes.

Apa yang perlu diketahui oleh guru mengenai keadaan psikologi kanak-kanak dengan diabetes

Pada awal penyakit, kanak-kanak itu benar-benar dihancurkan oleh berita bahawa dia sakit. Ya, dan penyakit itu sendiri, yang memerlukan suntikan insulin setiap hari, diet dan fungsi penting, sudah sangat luar biasa dan menakutkan. Ada banyak yang perlu dipelajari, banyak yang harus kita tinggalkan.

Banyak masalah timbul dengan guru dan keluarga membesarkan anak yang menghidap diabetes. Selalunya, ibu bapa menganggap perkara utama hanya untuk memantau keadaan fizikal anak, kehilangan banyak perkara penting dalam jiwa. Mereka tidak boleh disalahkan kerana ini - memantau perjalanan penyakit, menjaga keadaan stabil memerlukan banyak usaha dan masa. Anda harus memberitahu mereka bagaimana anak itu hidup pada usia tertentu, apa yang paling penting baginya dalam situasi kehidupan pada satu atau ketika perkembangannya.

Persoalannya segera timbul: untuk bercakap atau tidak untuk bercakap mengenai penyakit di sekolah, kepada saudara-mara dan orang lain. Anak secara rasmi menerima status kecacatan sejak kecil, yang tentunya tidak menambah kegembiraan. Ramai orang lebih suka tidak mengatakan apa-apa tentang penyakit ini kepada orang lain, untuk menyembunyikan walaupun di sekolah bahawa anak itu sakit, tidak memahami bahaya yang ditimbulkan dalam hidupnya. Sudah tentu, setiap keluarga menyelesaikan masalah ini secara bebas, tetapi walaupun ibu bapa tidak memberitahu orang lain kecuali guru mengenai penyakit ini, tingkah laku anak dalam situasi tertentu berbeza dengan tingkah laku rakan sebayanya dan menyebabkan minat tidak sihat di dalam kelas. Banyak masalah timbul pada remaja yang menghidap diabetes. Sesungguhnya, pada usia ini terdapat proses penentuan nasib sendiri yang aktif dalam hidup, pencarian tempat seseorang di kalangan rakan sebaya, dan merenungkan diri seseorang. Penyakit ini meninggalkan kesan pada proses ini - remaja "kompleks", nampaknya penyakit ini akan mendorong rakan mereka menjauhkan diri dari mereka, mereka tidak akan dapat mewujudkan keluarga normal, mendapatkan profesi kegemaran mereka, atau mendapatkan pekerjaan. Oleh itu, kanak-kanak dan remaja yang menghidap diabetes harus dibantu untuk menjalin hubungan dengan rakan sebaya mereka, cuba memastikan bahawa mereka tidak terkeluar dari lingkaran minat dan urusan umum kelas, memberi peluang untuk menyedari diri mereka sendiri.

Jadi, apa yang perlu anda ingat:

1. Seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes harus selalu mempunyai glukosa (gula atau minuman manis) di tempat yang mudah diakses, terutama di kelas, semasa acara sukan, pendidikan jasmani, semasa permainan dan lawatan.

2. Sekiranya anda seorang guru kelas, pastikan bahawa guru lain menyedari diabetes pelajar anda; cubalah menjadikan orang dewasa dan rakan sebaya sebagai orang yang tepat..

3. Sekiranya kanak-kanak yang menghidap diabetes tidak sihat, jangan pernah menghantarnya sendiri ke pejabat perubatan atau rumah - hanya dengan iringan; jika anda perlu menghantarnya pulang, pastikan ada orang dewasa di rumah.

4. Jangan sekali-kali melambatkan anak yang menghidap diabetes di sekolah selepas sekolah pada waktu dia perlu mendapat suntikan dan makan siang, serta dalam pelajaran (pelajaran berganda), rehat, setelah itu dia harus makan.

5. Diharapkan kanak-kanak yang menghidap diabetes, walaupun pada usia muda, tahu banyak tentang penyakit mereka dan ciri-ciri manifestasi. Oleh itu, jika anak seperti itu berpaling kepada anda dan mengatakan bahawa ada sesuatu yang perlu dilakukan mengenai dia, sila dengarkan dia dan buat keputusan yang tepat..

6. Kadang kala kanak-kanak dengan diabetes minum lebih kerap daripada kanak-kanak sihat yang lain. Ini disebabkan oleh peningkatan gula dalam darah. Jangan menyangka bahawa dia ingin mengolok-olok anda ketika dia mengadu dahaga atau sering meminta untuk keluar.

7. Dalam situasi dengan "hypo" lakukan seperti yang dijelaskan di atas dalam bahan ini.

9. Pengawalan yang ketat sepanjang diabetes hanya dapat dilakukan dengan keseimbangan antara dos insulin, pemakanan dan aktiviti fizikal. Walau bagaimanapun, pada kanak-kanak dengan diabetes, bahkan mereka yang memantau keseimbangan ini dengan hati-hati, kes hipoglikemia tiba-tiba dan, sebaliknya, peningkatan kadar gula dalam darah tidak dikecualikan. Mereka sering memerlukan sokongan psikologi, harus merasakan bahawa mereka tidak bersendirian, tetapi merupakan sebahagian daripada rakan sebaya.

10. Cuba pastikan bahawa kanak-kanak dengan diabetes mengambil bahagian dalam kebanyakan aktiviti sekolah dan bilik darjah. Sudah tentu, ini memerlukan banyak perhatian dan masalah organisasi, selalunya lebih mudah bagi seorang guru untuk melarang seorang kanak-kanak dengan diabetes untuk mengambil bahagian dalam perjalanan, lawatan, pertandingan, dll. Tetapi anak itu akan ditinggalkan sendirian dengan penyakitnya, hanya akan dibatasi oleh kerangka rumah dan keluarga, dan dia memerlukannya situasi kehidupan di mana dia akan memperoleh pengalaman yang memberikannya kemampuan untuk mengatasi penyakitnya sendiri. Sekiranya anda merancang perjalanan atau lawatan, anda boleh menjemput ibu bapa atau datuk nenek kanak-kanak untuk mengambil bahagian dalam acara ini - mereka dapat menolong guru dan mengawal anak secara tidak mengganggu. Dengan menunjukkan kesabaran, perhatian dan kebijaksanaan, anda akan membantu pelajar anda menyesuaikan diri dengan dunia di sekelilingnya, tidak takut dengan penyakit ini, tetapi belajar menguruskannya.

11. Di banyak sekolah di mana jururawat berada di pejabat sepanjang hari sekolah, dialah yang dapat menolong guru dan anak dalam menyelesaikan masalahnya (membuat suntikan insulin, periksa tahap gula, pastikan anak menyuntik insulin dengan betul). Dia mesti bertemu dengan ibu bapa anak itu dan mengajak mereka untuk membawa ke sekolah pendua petikan dari sejarah penyakitnya..

Biasanya, jururawat mengisi borang berikut:

Maklumat mengenai kanak-kanak dengan diabetes:

- Tarikh, bulan, tahun kelahiran,

- Alamat rumah, telefon,

- Maklumat mengenai ibu bapa (nama, patronimik ibu dan ayah, tempat kerja dan nombor telefon),

- Maklumat mengenai insulin yang diberikan: (jenis insulin, dos),

- F.I. O., telefon dari ahli endokrinologi yang hadir.

Dengan persetujuan dengan ibu bapa, jururawat mungkin mempunyai alat suntikan insulin, insulin, peralatan pemantauan diri di pejabat, di GlukaGen HypoKit. Semua dana yang diperlukan dapat disediakan oleh ibu bapa kanak-kanak dengan diabetes dan disimpan di bilik perubatan.

Kesimpulannya

Kanak-kanak yang menghidap diabetes tidak boleh menjadi subjek perlindungan khas. Mereka mesti mematuhi semua peraturan sekolah, seperti kanak-kanak lain. Ini hanya untuk beberapa penjagaan tambahan untuk mereka. Namun, mereka memerlukan pengawasan yang teliti dan teliti..

Kami berharap dengan membaca buku panduan ini, anda akan sangat membantu seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes dan keluarganya kembali ke dunia biasa dengan lebih cepat, dan tahun-tahun yang diluangkan bersama anda di sekolah, dia dan keluarganya akan ingat dengan penuh rasa syukur dan mesra.

Guru tersebut mungkin mengesyaki diabetes pada pelajarnya. Bukan rahsia lagi bahawa kanak-kanak, semasa di sekolah, sering berkomunikasi dengan guru lebih daripada ibu bapa mereka sendiri. Pengambilan ibu bapa di tempat kerja, pulang lewat mungkin menjadi alasan bahawa permulaan penyakit ini tidak disedari. Mereka mendiagnosis penyakit ketika anak menjadi sakit sepenuhnya - ada kelemahan tajam, sesak nafas, mual dan muntah. Ini adalah manifestasi diabetes yang lewat, dan sering diperlukan untuk menyimpulkan dari keadaan seperti itu di unit rawatan rapi. Sekiranya anda menyedari bahawa kanak-kanak itu banyak minum, sering berjalan ke tandas, beritahu ibu bapa anda mengenai perkara itu.

* Diterbitkan tanpa ilustrasi.

Gambaran Keseluruhan Dokumen

Kementerian Kesihatan telah menyediakan manual yang akan membantu kakitangan sekolah membuat keputusan yang mencukupi dan mengambil tindakan yang tepat untuk kanak-kanak yang menghidap diabetes. Dijelaskan:

- bagaimana mengesyaki dan mengenali keadaan hipoglikemia, dan juga bertindak balas terhadapnya;

- cara menggunakan ubat GlucaGen HypoKit;

- cara menghentikan atau mencegah hipoglikemia semasa di sekolah;

- bagaimana mengenali peningkatan gula darah;

- cara mengatur pemakanan pelajar di sekolah,

- Apa sokongan psikologi yang perlu diberikan oleh pelajar?.

Kuliah Sekolah Diabetes (Jenis 2)

Jabatan Endokrinologi LOKB (http://lokb.lipetsk.ru/II-typ.html)

* Diet. Pemanis. Alkohol.

* Latihan tekanan. Ubat penurun gula. Hipoglikemia.

* Komplikasi diabetes yang lewat

Kaedah kawalan diri

Diabetes mellitus hari ini adalah salah satu masalah perubatan dan sosial yang terkemuka. Berjuta-juta orang di seluruh dunia menderita penyakit ini. Walaupun terdapat kajian intensif, diabetes tetap menjadi penyakit kronik yang memerlukan pemantauan berterusan untuk mencegah komplikasi dan kecacatan pramatang. Oleh itu, melatih pesakit diabetes dalam kaedah mengawal diri, menguruskan penyakit mereka dengan kerjasama rapat dengan doktor mereka sangat penting. Pesakit dengan diabetes mellitus yang tidak bergantung pada insulin biasanya kurang mendapat maklumat dan berminat terhadap penyakitnya daripada pesakit yang menerima insulin. Sementara itu, kumpulan pesakit yang besar ini tidak kurang mendapat perhatian daripada pesakit yang bergantung kepada insulin. Rawatan dengan ubat hipoglikemik oral sahaja tidak akan meningkatkan taraf kesihatan pesakit seperti itu. Hanya dalam kombinasi dengan diet, aktiviti fizikal dan latihan ubat-ubatan ini dapat mengimbangi diabetes dan mencegah komplikasi lewat..

Diabetes jenis II atau diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin biasanya berkembang secara beransur-ansur. Ia dipanggil 'diabetes dewasa' atau 'diabetes tua' kerana ia berlaku pada orang berusia 40 tahun dan lebih tua. Selalunya, pesakit ini mempunyai berat badan berlebihan. Mereka masih menghasilkan banyak insulin mereka, tetapi insulin ini tidak cukup berkesan..

Dengan berat badan berlebihan, anda mesti menurunkan berat badan, maka hampir mustahil untuk dilakukan tanpa ubat penurun gula, dan lebih-lebih lagi tanpa insulin. Berat badan yang sesuai untuk seseorang dapat dikira menggunakan formula berikut: tinggi badan seseorang dalam cm tolak 100. Perlu diingatkan bahawa penurunan berat badan walaupun dengan beberapa kilogram dapat meningkatkan gula darah pesakit.

Bilangan gula darah puasa yang normal pada orang yang sihat adalah 3.3 - 5.5 mmol / L, dan setelah makan tidak melebihi 7.8 mmol / L.

Gula darah yang meningkat menyebabkan dahaga, mulut kering, kerap membuang air kecil dengan peningkatan jumlah air kencing hingga 3-7 liter sehari. Pada masa yang sama, kulit kering, gatal-gatal pada kulit dan membran mukus, penyembuhan luka yang lemah, kelemahan, keletihan juga diperhatikan. Sekiranya gula darah naik sangat banyak, ia boleh menyebabkan koma diabetes dengan kehilangan kesedaran, yang mengancam nyawa. Sekiranya anda cukup mengetahui mengenai penyakit anda, kawal metabolisme anda secara berkala dan bersikap sewajarnya, maka anda tidak akan mengalami koma diabetes. Sekiranya, selama bertahun-tahun, gula darah tetap tinggi, ini boleh menyebabkan munculnya komplikasi diabetes yang lewat, terutama pada saluran kecil. Akibatnya, kerosakan teruk pada mata, ginjal, dan saraf berkembang. Dengan mengekalkan kadar gula darah yang baik, komplikasi ini dapat dielakkan..

Seperti disebutkan sebelumnya, gula darah tinggi sering ditunjukkan oleh sensasi yang tidak menyenangkan. Ini juga merupakan asas untuk diabetes.

Tidak setiap pesakit diabetes jenis II akan mengalami komplikasi teruk. Oleh itu, tujuan rawatan tidak sama untuk semua pesakit. Sekiranya diabetes jenis II berlaku setelah 40 tahun, gula darah harus disimpan sedekat mungkin agar tidak timbul komplikasi diabetes yang berbahaya. Sebaliknya, jika seseorang berusia 75 tahun didiagnosis menderita diabetes, ini tidak akan menyebabkan penurunan jangka hayatnya, walaupun gula darahnya agak tinggi. Pada pesakit diabetes berusia 75 tahun, gula darah harus dikurangkan hanya jika dia merasakan tanda-tanda peningkatan gula: kencing kerap, sejumlah besar kencing, jangkitan kulit atau pundi kencing, penurunan prestasi, penyembuhan luka yang buruk.

Sangat penting bagi semua pesakit diabetes untuk mengelakkan gangguan metabolik yang teruk seperti koma diabetes. Peningkatan gula darah yang berbahaya dapat terjadi hanya dalam beberapa hari, jadi setiap orang yang menghidap diabetes harus dapat mengenali kemerosotan seperti itu tepat pada masanya dan betul. Ini hanya boleh dilakukan dengan penentuan gula dalam darah dan air kencing. Seorang pesakit diabetes yang ingin mendapatkan pampasan yang sangat baik untuk penyakit ini harus dapat mengawal keadaannya antara lawatan ke doktor. Itulah sebabnya pengukuran kendiri sangat penting di sini. Di samping itu, tidak ada yang dapat melihat kadar gula darah yang normal dan yang sedikit meningkat mengikut sensasinya. Dengan mengukur gula darah atau air kencing anda sendiri, anda juga dapat menilai bagaimana penunjuk berubah setelah makan.

Dengan gula darah normal, tidak ada gula dalam air kencing. Sekiranya gula darah meningkat melebihi 10 mmol / L - yang disebut 'ambang ginjal' - buah pinggang mula mengeluarkan gula dalam air kencing. Semakin tinggi gula darah, semakin tinggi gula dalam air kencing. Pada sesetengah orang, gula muncul dalam air kencing hanya dengan kadar gula darah yang sangat tinggi, pada yang lain dengan gula yang lebih rendah. Apa jenis 'ambang ginjal' gula yang anda ada, anda mesti membuat keputusan dengan doktor anda. Untuk menentukan 'ambang ginjal' dengan tepat, perlu mengukur gula darah beberapa kali dan pada masa yang sama, gula dalam 'sampel air kencing segar', dan kemudian membandingkan hasilnya.

Gula air kencing dapat diukur dengan menggunakan jalur 'Diabur - test', Tlyukofan '. Untuk melakukan ini, jalur ujian diturunkan ke dalam air kencing selama beberapa saat dan setelah 2 minit hasil analisis dinilai oleh perubahan warna jalur uji dibandingkan dengan skala standard. Gula darah diukur menggunakan jalur "Hemoglukotest", "Glukohrom-D" atau dengan bantuan glukometer. Dengan menggunakan jarum suntik atau jarum suntik insulin, tusukan bahagian jari anda, letakkan setetes darah di reagen (medan ujian) jalur. Biarkan setitik darah pada jalur ujian selama 1 minit, kemudian lap dengan lembut dengan sehelai kapas. Selepas 1 minit, bandingkan warna kedua-dua medan ujian dengan skala rujukan pada botol; semakin tinggi gula darah, semakin gelap kedua-dua medan ujian. Sekiranya kedua-dua medan ujian sangat gelap, tunggu 1 minit lagi dan bandingkan lagi warnanya dengan standard.

Semasa menggunakan glukometer, setetes darah digunakan pada jalur ujian yang dimasukkan ke dalam alat dan setelah beberapa saat maklumat mengenai gula darah dipaparkan di paparan peranti.

Diet. Pemanis. Alkohol.

Kaedah utama rawatan pesakit diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin adalah terapi diet. Dalam hampir semua kes, penyebab kegemukan agak mudah - mereka yang makan lebih lama daripada keperluan badan menjadi kenyang. Tubuh mengumpul lebihan tenaga dalam simpanan dalam bentuk tisu adiposa. Mungkin, jika berlaku berat badan berlebihan, beberapa ciri metabolik juga berperanan. Untuk menghilangkan berat badan berlebihan, tidak ada resipi rahsia, anda hanya perlu mengambil lebih sedikit kalori daripada sebelumnya. Ini adalah peraturan yang paling penting. Banyak ubat dan 'ubat ajaib' untuk menurunkan berat badan atau kehilangan selera makan tidak berguna atau mempunyai kesan sampingan yang berbahaya. Dengan diet 1000 kkal sehari, anda dapat menurunkan berat badan dalam sebulan tanpa risiko kesihatan, jika nutrisi sepenuhnya.

Prinsip pertama diet, berdasarkan semua perkara di atas, adalah makanan rendah kalori yang dimakan. Produk ini terutamanya merangkumi sayur-sayuran yang mengandungi banyak air, vitamin, serat dan jumlah kalori minimum. Lebih banyak kalori mengandungi makanan yang mengandungi protein, dan lebih banyak lagi yang mengandungi lemak. Sesuai dengan jumlah kalori yang terkandung, semua produk dibahagikan kepada 3 kumpulan:

1. kumpulan termasuk produk yang boleh dimakan dalam kuantiti apa pun, tanpa sekatan, memandangkan kandungan kalori rendahnya;

2. Kumpulan ini merangkumi makanan yang kaya dengan lemak, karbohidrat dan alkohol. Adalah perlu untuk menolaknya atau mengurangkan penggunaannya minimum;

3. kumpulan itu merangkumi makanan berkalori tinggi yang kaya dengan protein dan karbohidrat dalam bentuk kanji, yang mesti terhad. Mari kita analisis 3 kumpulan ini dengan lebih terperinci.

1 kumpulan.

Produk yang boleh dimakan dalam kuantiti apa pun tanpa sekatan. Kumpulan ini merangkumi semua sayur-sayuran, kecuali kekacang masak, kentang dan jagung, herba, cendawan. Dari buah-buahan, lemon dan cranberry tergolong dalam kumpulan ini..

2 kumpulan.

Produk yang harus ditolak oleh pesakit, jika mustahil untuk ditolak, kurangkan penggunaannya. Ini adalah minyak: sayur-sayuran dan krim, mayonis, susu pekat dan kalengan, krim masam, keju lebih dari 45% lemak, ikan berlemak, ikan salai, daging berlemak, sosej, terutama salai, daging goreng dan ikan, kue, pai, gula-gula, minuman manis, kacang-kacangan, biji-bijian, madu, gula, buah-buahan kering. Dari buah-buahan, anggur tergolong dalam kumpulan ini. Dan, tentu saja, memandangkan kandungan alkohol berkalori tinggi, pesakit mesti menghilangkan penggunaannya sepenuhnya.

3 kumpulan.

Produk yang mesti dimakan dalam had yang munasabah, membataskan diri anda. Ia termasuk daging dan ikan rendah lemak, susu, produk tenusu, keju dengan kandungan lemak kurang dari 45% (keju feta, suluguni), telur, kentang, jagung, kekacang masak, pasta, bijirin, roti dan semua buah-buahan lain. Lebih baik makan daging dan ikan dalam rebus, daripada digoreng, kerana semasa menggoreng mereka menyerap lemak atau minyak yang anda goreng dan kandungan kalori makanan meningkat.

Prinsip pemakanan kedua adalah pematuhan pemecahan pemakanan: perlu untuk mengganti 2-3 makanan biasa kita dengan 5-6 makanan. Tidak perlu makan makanan yang lapar, pesakit harus berusaha menahan selera makan mereka, misalnya, dengan secawan teh atau kopi dengan pemanis, atau sayur-sayuran: makan timun, tomato, wortel. Kunyah makanan dengan perlahan dan berhati-hati. Anda mesti selalu ingat bahawa selera makan kita bukan di perut, tetapi di kepala, dan kita tidak selalu mahu makan ketika badan kita memerlukannya.

Prinsip pemakanan ketiga: makanan tidak boleh diperhalusi, harus kaya dengan serat dan serat tumbuhan, sejumlah besar terdapat dalam roti gandum, kekacang, kubis, wortel dan tanaman akar lain, beri, epal, jeruk, pir.

Prinsip pemakanan keempat: perlu menghilangkan gula-gula sepenuhnya.

Sudah tentu, sukar untuk segera menghentikan diet biasa anda, jadi kami mengesyorkan agar pesakit gemuk kami mengikuti prinsip lain yang disebut "separuh". Ini bermakna bahawa jika sebelumnya anda makan 4 keping roti semasa makan tengah hari, hadkan diri anda kepada dua, jika - makan sebungkus keju kotej untuk makan malam - makan hanya setengah dan seterusnya. Pada pesakit dengan berat badan normal, prinsip pemakanan adalah sama: pemakanan pecahan, pengecualian gula-gula, pengambilan makanan yang mengandungi serat secara wajib, tetapi pengambilan kalori harus lebih tinggi daripada pada pesakit dengan obesiti. Walau bagaimanapun, berat badan dalam kumpulan pesakit ini harus tetap stabil, iaitu tidak meningkat atau menurun. Normalisasi berat badan, kepatuhan diet yang ketat, aktiviti fizikal membolehkan banyak pesakit memperoleh pampasan untuk diabetes tanpa mengambil ubat hipoglikemik oral.

Sekiranya anda mahukan sesuatu yang manis, gunakan pemanis. Mereka tidak mempunyai nilai pemakanan, tidak mengandungi karbohidrat, atau kalori. Pemanis biasanya terdapat dalam bentuk tablet. Ini termasuk ubat-ubatan yang disediakan berdasarkan sakarin dan aspartam. Ubat ini boleh dibeli di farmasi dengan nama 'Sukrazit', 'Sweetley', 'Zucli' (disediakan berdasarkan sakarin); 'Slastilin', 'Sladeks', 'Nutrasvit' - (disediakan berdasarkan aspartam). Dalam jumlah yang berpatutan, pemanis tidak membahayakan kesihatan. Sebagai bahan protein, pemanis berdasarkan aspartam dipecah ketika dipanaskan, jadi anda tidak boleh menambahkannya ke minuman yang terlalu panas. Pemanis berasaskan sakarin boleh - digunakan untuk membuat jem, sirap, digunakan dalam penaik.

Sekiranya anda menetapkan matlamat - untuk menurunkan berat badan, perhatikan nilai tenaga makanan (kalori). Berdasarkan ini, anda tidak boleh menggunakan makanan 'diabetes' secara meluas (coklat, biskut, wafel, jem). Dalam makanan 'diabetes', gula biasa diganti terutamanya dengan fruktosa (gula buah), xylitol atau sorbitol - ini adalah analog gula yang disebut. Walaupun analog gula memberikan kenaikan gula darah yang sangat kecil, ia mengandungi kalori sebanyak gula biasa. Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, maka tidak diinginkan menggunakan coklat atau gula-gula 'diabetes', kerana mereka mempunyai banyak kalori. Gula-gula 'diabetes' sama buruknya dengan makanan biasa. Sebilangan makanan 'diabetes' boleh menyebabkan cirit-birit dan kembung. Semasa memilih produk 'diabetes', anda harus lebih memilih produk yang dibuat berdasarkan sakarin dan aspartam, kerana mereka kurang kalori tinggi.

Alkohol tulen menurunkan gula darah - ini benar, misalnya, untuk vodka. Walaupun begitu, anda tidak boleh menurunkan gula darah tinggi dengan alkohol. Ia akan merosakkan hati anda. Sebilangan besar minuman beralkohol (bir, wain, sampanye, minuman keras) mengandungi pada masa yang sama sejumlah gula yang berbeza. Selepas mereka, gula darah meningkat dengan banyak. Akhirnya, anda perlu ingat bahawa minuman ini sangat tinggi kalori, yang sangat tidak diingini ketika berusaha menurunkan berat badan. Perkara terbesar yang anda mampu adalah sedikit gelas pada hari cuti. Pesakit diabetes tanpa berat badan berlebihan dibenarkan wain kering, sampanye kering. Pesakit diabetes yang mengambil tablet penurun gula harus berhati-hati. Alkohol dapat meningkatkan kesan ubat-ubatan ini dan menyebabkan hipoglikemia teruk dengan kehilangan kesedaran..

Latihan tekanan. Ubat penurun gula. Hipoglikemia.

Banyak kajian saintifik menunjukkan bahawa kekurangan aktiviti motor dalam beberapa tahun dan dekad kebelakangan ini telah menyebabkan peningkatan kejadian diabetes jenis II. Ayah dan datuk kita terpaksa bekerja secara fizikal - baik di tempat kerja dan di rumah - jauh lebih banyak daripada yang biasa kita bekerja. Oleh itu, seiring dengan penurunan berat badan, aktiviti fizikal adalah komponen wajib dalam rawatan dan pencegahan diabetes jenis II.

Sekiranya anda sudah menghidap diabetes jenis II, maka normalisasi berat badan dan aktiviti fizikal harus menjadi komponen rawatan yang paling penting. Di samping itu, kerja otot menyumbang kepada penurunan berat badan, kerana ia meningkatkan perbelanjaan tenaga badan. Semasa pergerakan, otot menyerap lebih banyak glukosa daripada pada waktu rehat. Ini membawa kepada penurunan gula dalam darah. Sangat penting bahawa anda melibatkan diri dalam sukan tertentu atau pekerjaan fizikal yang akan memberi anda keseronokan. Hanya jika itu menggembirakan anda, anda boleh bersukan secara sistematik dalam sukan. Tidak perlu mengutamakan sukan mana pun, sukan mana pun sesuai. Yang paling penting adalah keteraturan kelas, tetapi tanpa beban yang berlebihan. Anda tidak hanya boleh bersukan, tetapi juga bekerja di taman: menggali katil, mengumpul buah-buahan, memotong pokok. Semua ini juga akan menurunkan gula darah, seperti berjalan kaki atau gimnastik. Pergi membeli-belah dengan berjalan kaki, menaiki tangga, jangan menggunakan lif atau eskalator. Pada hujung minggu, berjalan-jalan di taman atau hutan. Peningkatan secara beransur-ansur dalam aktiviti fizikal pada usia berapa pun adalah asas kesihatan. Walau bagaimanapun, untuk beberapa penyakit sistem kardiovaskular adalah perlu untuk membatasi aktiviti fizikal, jika boleh, sekurang-kurangnya untuk sementara waktu. Walau bagaimanapun, adalah mustahak bahawa orang yang tidak terlatih tidak segera memulakan dengan senaman yang berpanjangan dan kuat - ini boleh memberi kesan buruk kepada jantung dan saluran darah..

Pastikan anda berbincang dengan doktor anda sebelum memulakan senaman. Tanyakan kepadanya tentang kemungkinan kesan sampingan ubat yang anda ambil. Semasa menggunakan tablet penurun gula semasa latihan, hipoglikemia (penurunan gula darah yang tajam) dapat berkembang. Beberapa ubat yang menurunkan tekanan darah juga dapat menunjukkan kesan sampingannya semasa bersenam. Sukan membawa lebih banyak keseronokan ketika terlibat dalam kumpulan. Sekiranya anda tidak mempunyai penyakit lain selain diabetes, anda boleh berlatih sukan bersama dengan semua orang. Terdapat kumpulan kesihatan khas untuk pesakit dengan penyakit sistem kardiovaskular..

Dan satu lagi perkara mengenai sukan: kerja otot dan sukan bukan sahaja menurunkan gula darah. Mereka menyumbang kepada penurunan berat badan, meningkatkan peredaran darah, mengurangkan lemak darah tinggi dan tekanan darah. Pergerakan adalah ubat yang hampir universal untuk penyakit yang sangat biasa dengan diabetes jenis II: kegemukan, darah tinggi, lemak darah meningkat, dan gangguan peredaran darah. Walaupun berjalan kaki setiap hari selama satu jam tidak lebih awal dari 1,5-2 jam setelah makan, anda dapat mengekalkan gula darah dalam batas normal.

Sebilangan ubat boleh mengeluarkan insulin dari sel pankreas, sehingga menurunkan gula darah. Oleh itu, masuk akal untuk melantik mereka hanya untuk pesakit yang masih terbentuk insulin sendiri dan kesannya tidak terganggu. Tablet penurun gula adalah perangsang ('penambah') pembebasan insulin mereka sendiri. Mereka meningkatkan kandungan insulin bukan hanya ketika gula darah naik setelah makan, tetapi juga di antara waktu makan. Ini membawa kepada fakta bahawa hipoglikemia boleh berkembang semasa mengambil tablet penurun gula. Pil penurun gula hanya membantu pesakit diabetes yang masih menghasilkan insulin sendiri, iaitu pesakit diabetes jenis II. Mereka tidak membantu pesakit diabetes jenis I.

Pesakit yang berlebihan berat badan dengan diabetes jenis II harus menurunkan berat badan. Ketika menurunkan berat badan, tablet penurun gula bahkan dapat mengganggu, kerana boleh menyebabkan hipoglikemia. Seorang pesakit diabetes jenis II selalu memulakan rawatan dengan diet. Hanya jika kepatuhan berpanjangan pada diet rendah kalori (1000 kalori) tidak menormalkan glukosa darah, anda boleh mencuba pengambilan tablet penurun gula. Pesakit diabetes mellitus tipe II yang lengkap perlu mengambil tablet pengurangan gula hanya jika, setelah beberapa minggu sekatan pengambilan kalori makanan yang ketat, peningkatan metabolik masih tidak dapat dicapai.

Terdapat banyak tablet penurun gula. Yang paling biasa digunakan adalah maninil (glibenclamide), yang sudah dalam dos kecil mempunyai kesan yang kuat. Di Rusia, pesakit menggunakan ubat penurun gula berikut: maninil, euglucon, tanah liat, betanase, glurenorm, diabeteson, minidiab, predian, adebit, glibutide. Perbezaan antara tablet hipoglikemik yang ada tidak ketara. Sebilangan besar mengandungi bahan yang sama, sementara yang lain sedikit berbeza dalam komposisi. Walau bagaimanapun, beberapa perbezaan masih penting. Predian tidak bertindak sekuat manin, itu tidak bermaksud bahawa predian selalu lebih buruk daripada mannan. Contohnya, apabila kesan mannine terlalu kuat, predian mungkin diperlukan. Dalam kebanyakan kes, tiga tablet sehari - dos ubat terbesar dan paling mencukupi. Menetapkan lebih banyak tablet penurun gula hanya masuk akal dalam kes yang jarang berlaku. Adebit dan glibutide diresepkan hanya untuk pesakit yang berlebihan berat badan di bawah usia 60 tahun. Pelantikan semua ubat penurun gula, mengubah dosnya harus berada di bawah pengawasan ketat doktor.

Gula darah rendah (hipoglikemia) adalah kepekatan gula dalam darah yang terlalu rendah. Dengan hipoglikemia, gejala berikut tiba-tiba muncul: pergolakan, kegelisahan, gemetar, berpeluh, rasa lapar yang teruk. Anda mempunyai kaki yang lemah, sakit kepala, gangguan penglihatan, ketidakupayaan untuk berkonsentrasi, nadi lemah. Tidak semua gejala ini berlaku secara serentak. Dalam kes yang meragukan, ukur gula darah. Penyebab hipoglikemia selalu terlalu banyak insulin di dalam badan. Ini mengurangkan gula darah di bawah nilai normal. Sekiranya hipoglikemia tidak dirawat dengan betul, keadaannya mungkin bertambah buruk. Otak menerima glukosa (gula) terlalu sedikit, kesedaran terganggu, dan, pada akhirnya, ada kehilangan kesedaran. Sekiranya anda tidak mengambil tablet hipoglikemik dan tidak menyuntik insulin, maka anda tidak akan mengalami hipoglikemia. Pil penurun gula melepaskan lebih banyak insulin dari pankreas, mereka melakukan ini apabila keperluan untuk insulin tidak besar, iaitu ketika anda tidak makan. Oleh itu, dalam rawatan pil ini harus menjadi makanan perantaraan. Sekiranya hipoglikemia berlaku, anda perlu mempertimbangkan mengapa ia berlaku. Apa-apa yang menurunkan gula darah boleh menyebabkan hipoglikemia:

1. Secara tidak sengaja - mengambil sebilangan besar tablet;

2. Aktiviti fizikal yang luar biasa tinggi, tanpa langkah berjaga-jaga yang sewajarnya;

3. Kekurangan atau ketiadaan karbohidrat dalam makanan;

4. Minum.

Dengan hipoglikemia, rawatan segera diperlukan. Sekiranya anda tidak pasti, maka ukur gula darah. Rawatan hipoglikemia: segala sesuatu yang biasanya anda tidak boleh makan sekarang sesuai: gula - 4-5 keping, teh dengan gula, limun, jus buah, madu. Untuk hipoglikemia ringan, makanan yang meningkatkan gula darah lebih perlahan daripada gula tulen, seperti roti atau epal, juga membantu. Sekiranya anda menghidap hipoglikemia, maka setelah gula, anda perlu makan roti atau buah lain agar hipoglikemia tidak berulang.

Komplikasi diabetes lewat.

Sekiranya gula darah tetap tinggi untuk jangka masa yang lama, komplikasi diabetes mellitus akan timbul. Mereka ditunjukkan oleh pelanggaran peredaran darah di saluran terkecil. Tahap kerosakan pada kapal kecil dapat ditentukan oleh doktor jika dia memeriksa fundus menggunakan cermin mata. Dalam kes ini, anda dapat melihat kapal kecil secara langsung.

Kerosakan pada saluran kecil juga boleh berlaku di buah pinggang: ini menyebabkan gangguan fungsi ginjal dan, pada akhirnya, boleh menjadi rumit oleh kegagalan buah pinggang. Oleh itu, pesakit diabetes perlu sentiasa memantau keadaan buah pinggang. Komplikasi diabetes yang lewat juga boleh mempengaruhi sistem saraf. Ini mengurangkan persepsi kesakitan dan suhu, terutama pada kulit kaki. Kadang-kadang, dengan kerosakan pada sistem saraf pada diabetes mellitus, luka dan rasa sakit pada kaki berlaku, terutama pada waktu malam.

Angiopati diabetes - gangguan peredaran darah di kapal.

Neuropati diabetes - kerosakan pada saraf sensitif, terutamanya bahagian bawah kaki.

Nefropati diabetes - kerosakan buah pinggang pada diabetes.

Retinopati diabetes adalah lesi retina. Terutama komplikasi diabetes yang teruk timbul di depan mata. Kerana peningkatan gula darah yang berpanjangan, gangguan peredaran darah dan pendarahan retina mungkin muncul. Akibatnya, gangguan penglihatan berlaku, kadang-kadang buta. Pada peringkat awal, komplikasi ini berjaya diatasi dengan pancaran laser. Oleh itu, setahun sekali, berjumpa doktor mata. Sekiranya anda tiba-tiba mengalami masalah penglihatan, penglihatan berganda, atau objek kabur, segera berjumpa dengan doktor mata anda..

Pesakit diabetes sering mengalami katarak (mengaburkan lensa mata). Tanda pertama katarak adalah kemunculan silau kecoklatan pada semua objek. Selalunya penyebab sakit kepala dan gangguan penglihatan pada orang tua adalah peningkatan tekanan intraokular - glaukoma.

Ramai pesakit tua yang menghidap diabetes menderita gangguan peredaran darah, terutama pada saluran kaki. Walaupun berjalan kaki sebentar, sakit kaki berlaku, anda harus berhenti sebentar, dan kemudian teruskan. Doktor mendapati bahawa nadi pada saluran kaki lemah atau tidak dapat dikesan. Ini kerana saluran kaki yang besar (arteri) menyempit atau tersumbat (arterial sclerosis). Penyebab utama penyakit ini adalah merokok, kolesterol darah tinggi, tekanan darah tinggi dan kurang bergerak. Dalam kes tertentu, pembedahan pada saluran kaki dapat membantu. Ubat sering tidak membantu. Cara terbaik: jika boleh, bergerak lebih banyak dan lakukan gimnastik untuk kaki. Kurang rokok.

Terdapat banyak bahaya pada kaki pesakit diabetes jenis II. Oleh kerana neuropati kaki diabetes, anda tidak akan mengenalinya pada waktunya, anda tidak akan merasakan luka kecil dan lecet dari kasut. Oleh kerana gangguan peredaran darah pada saluran luka kecil dan besar, calar mudah meradang. Kulit pesakit diabetes nipis, kering, mudah terdedah. Sekiranya keradangan bergabung, penyembuhan luka sangat buruk. Risiko menyebarkan keradangan dan peningkatan ukuran luka meningkat. Goresan atau calar kecil boleh berubah menjadi ulser besar. Sebilangan pesakit tua, sayangnya, terpaksa mengamputasi kaki atau kaki. Bahaya ini dapat dan harus dielakkan dengan perawatan dan rawatan yang betul..

Sekiranya anda mengalami komplikasi lewat, jangan berkaki ayam..

Kaki sejuk: Hangat dengan stoking bulu rajutan. Jangan gunakan pad pemanasan atau pad pemanasan, jangan tinggalkan kaki anda di dalam air panas. Sekiranya kepekaan suhu kulit kaki terganggu, anda mungkin tidak akan merasa terbakar pada waktunya.

Kasut: tanggalkan dan pakai beberapa kali. Lihat apakah insole licin dan adakah kasut yang boleh menggosok atau mencederakan kaki. Semasa membeli kasut, perhatikan fakta bahawa ia tidak sempit. Beli kasut yang lembut dan lembut. Buat pertama kalinya, kasut kasut baru tidak lebih dari satu jam. Jangan beli kasut dengan tumit tinggi, ia boleh menyebabkan gangguan peredaran darah yang serius di kaki. Sekiranya anda menghidap neuropati diabetes, jangan berkaki ayam. Pakai selipar di pantai.

Bagaimana merawat kaki anda? Kebersihan kaki penting untuk anda..

Penjagaan kuku kaki: jangan memotong kuku kaki, tetapi failkan dengan kuku. Sekiranya kepekaan kulit kaki anda terganggu, ada bahaya anda akan merosakkan kulit dengan gunting dan tidak merasakannya. Itulah sebabnya anda perlu menggunakan fail kuku, dan kuku tidak boleh difailkan terlalu pendek. Sudut kuku kaki harus dibiarkan tanpa memotong.

Mencuci kaki setiap hari: Secara semula jadi, anda selalu mencuci kaki. Sekiranya anda mengalami komplikasi diabetes yang lewat, ikuti beberapa peraturan mudah. Basuh kaki anda, tetapi jangan mandi kaki panjang - ia melembutkan kulit terlalu banyak. Keringkan kulit anda dengan baik selepas mencuci, terutama di antara jari anda. Sekiranya kulitnya sangat nipis, kering, kemudian selepas mengelap, pelincirkannya dengan krim kaki berminyak. Jangan sapukan krim di antara jari anda. Jangan sekali-kali menggunakan alat pemotong seperti pisau atau pisau cukur untuk merawat kawasan keratin dan kapalan. Jangan gunakan plaster jagung..

Amaran: setiap hari anda mesti memeriksa kaki anda dengan teliti sekali. Sangat penting untuk mengesan luka, lecet, dll. Jangan malu, tunjukkan kepada doktor anda walaupun luka terkecil di kaki anda. Sekiranya anda terluka walaupun terdapat semua langkah berjaga-jaga: dalam kes ini anda mesti mempunyai pembalut steril dan pembasmi kuman dengan anda sepanjang perjalanan. Luka harus dibersihkan dengan larutan hidrogen peroksida 3%, dicuci dengan larutan furacilin berair dan menggunakan pembalut steril. Sekiranya terdapat keradangan luka, dengan luka besar dan dalam - segera berjumpa doktor.

Seperempat jam setiap malam anda perlu melakukan latihan kaki.

Kedudukan permulaan: Duduk di tepi kerusi tanpa bersandar di belakang.

Latihan 1 (10 kali).

1. Bengkokkan jari kaki.

2. Luruskannya lagi.

Latihan 2 (10 kali).

1. Angkat jari kaki, tumit tetap di lantai.

2. Turunkan jari kaki, angkat dan turunkan tumit.

Latihan 3 (10 kali).

1. Letakkan kaki di tumit, angkat jari kaki.

2. Cairkan stoking ke sisi.

3. Turunkan stoking ke lantai.

4. Selipkan stoking bersama.

Latihan 4 (10 kali).

1. Letakkan kaki anda di kaus kaki anda, angkat tumit anda.

2. Cairkan tumit ke sisi.

3. Turunkan tumit ke lantai.

4. Gerakkan tumit bersama-sama.

Latihan 5 (10 kali setiap kaki).

1. Angkat lutut.

2. Luruskan kaki anda.

3. Tarik jari kaki.

4. Turunkan kaki ke lantai (bergantian ke kanan dan kiri).

Latihan 6 (10 kali setiap kaki).

1. Untuk memanjangkan kaki, menyentuh lantai.

2. Angkat kaki yang dipanjangkan.

3. Ketatkan lutut anda.

4. Turunkan tumit ke lantai.

Latihan 7 (10 kali).

Seperti latihan sebelumnya, tetapi dengan dua kaki pada masa yang sama.

Latihan 8 (10 kali).

1. Pastikan kedua kaki dipanjangkan.

2. Lenturan dan panjangan kaki pada sendi pergelangan kaki.

Latihan 9 (10 kali).

1. Angkat dan luruskan kaki.

2. Lakukan pergerakan bulat dengan kaki.

3. stoking berhenti menulis nombor di udara.

Latihan 10 (1 kali).

Gulungkan helaian surat khabar dengan kaki kosong ke dalam bola yang ketat. Kemudian ratakan surat khabar dengan kaki anda dan koyakkannya..

Meringkaskan semua perkara di atas, kita dapat membuat kesimpulan berikut: kawalan diri adalah asas untuk rawatan dan pencegahan komplikasi diabetes yang berjaya. Sistem kawalan diri merangkumi pengetahuan pesakit dengan ciri-ciri manifestasi klinikal dan rawatan penyakit, kawalan diet, petunjuk gula darah dan air kencing, dan berat badan. Kawalan diri melibatkan pembetulan tablet penurun gula. Perkembangan sistem kawalan diri hari ini merupakan salah satu elemen penting dalam rawatan diabetes. Pengendalian diri terhadap penyakit ini melibatkan tahap pendidikan yang tinggi mengenai sebab dan akibat diabetes, langkah-langkah terapi. Rawatan diabetes yang berjaya bermaksud doktor dan pesakit bekerjasama untuk meningkatkan metabolisme. Agar pesakit diabetes berjaya mengatasi penyakitnya, dia mesti mengetahui sebanyak mungkin mengenai sebab, gejala, komplikasi dan rawatan penyakit ini..

Sekiranya anda memahami intipati dan rawatan diabetes, doktor boleh berbincang dengan anda mengenai tujuan rawatan masing-masing dan mengembangkan rancangannya. Untuk menetapkan matlamat rawatan, doktor mesti menilai tahap keparahan penyakit, mengambil kira usia anda, kehadiran penyakit dan faktor lain. Sebaliknya, anda harus memberitahu doktor mengenai diet biasa anda, rejimen kecergasan fizikal. Ini akan membantu doktor untuk menjelaskan tahap gula dalam darah dan jumlah berat badan yang perlu dicapai semasa rawatan. Ingatlah bahawa anda sendiri merawat penyakit anda, dan doktor hanya membantu anda.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes