Pengiraan jisim badan normal (BMI)

Indeks jisim badan (BMI) adalah petunjuk untuk korespondensi ketinggian dan berat badan seseorang, formula yang dibuat untuk menganggarkan berat badan seseorang. Untuk mengira BMI anda sendiri, isikan medan tinggi / berat dan klik butang "Kira".

Selepas pengiraan, indeks jisim badan anda dan berat badan ideal mengikut formula Kreff akan muncul di sini..

Jadual yang mencirikan indeks jisim badan

Indeks Jisim badanPengelasanKemungkinan penyakit kardiovaskular
16 dan kurangBerat badan yang terukRendah (bagaimanapun, risiko terkena penyakit lain meningkat)
16 - 18.5Mengurangkan berat badan
18.5 - 24.9BiasaKosong
25 - 30Berat badan berlebihanBertambah
30 - 35Kegemukan tahap pertamaMeningkat secara sederhana
35 - 40Kegemukan tahap duaTinggi
40 dan lebihKegemukan tahap ketigaSangat tinggi

Indeks Jisim Badan Ideal (BMI)

Memandangkan perbezaan jisim otot antara rata-rata lelaki dan wanita (kami tidak mengambil kira atlet), petunjuk terbaik adalah:

 • 20-22 untuk wanita;
 • 23-25 ​​untuk lelaki.

Pekali (bilangan) indeks jisim badan untuk lelaki dan wanita adalah sama, tetapi program ini menafsirkan hasilnya dengan cara yang berbeza - anda mendapat pengiraan bergantung pada jantina anda.

Sebagai contoh, seorang lelaki dengan BMI 18 dan ke atas tidak perlu risau, tetapi wanita tidak boleh menurunkan berat badan mereka ke indeks jisim badan 19 atau lebih rendah. Oleh itu, bagi seorang lelaki dengan BMI 18,5, program ini akan mengatakan bahawa semuanya baik-baik saja, dan bagi seorang gadis dengan indeks jisim badan yang sama, dia akan menunjukkan berat badan yang tidak mencukupi.

BMI - 18 dan kurang

Sekiranya anda jelas tidak cukup makan, anda harus menormalkan diet anda secepat mungkin..

Adakah anda fikir anda cukup makan? Maka anda perlu berjumpa doktor secepat mungkin dan menjalani pemeriksaan untuk mengecualikan penyakit berbahaya.

Indeks jisim badan kurang dari 16 lebih berbahaya bagi kesihatan daripada 30+.

BMI - 25 dan banyak lagi

Jangan marah dan bimbang dengan indeks jisim badan yang tinggi. Indikator ini sangat rata-rata dan tidak sesuai untuk semua orang. Kanak-kanak dan atlet tidak boleh dibimbing sama sekali.

Perkara lain adalah jika ketidaksempurnaan sosok anda dapat dilihat dengan mata kasar. Sebelum memulakan latihan dan diet, anda harus selalu berjumpa doktor. Pemeriksaan mungkin diperlukan untuk memastikan bahawa berat badan anda yang berlebihan bukanlah akibat penyakit..

Dan hanya setelah memastikan bahawa tidak ada kontraindikasi, anda boleh mula menurunkan berat badan.

Bagi mereka yang tidak mempunyai masa untuk berjumpa doktor J, kami boleh menasihati anda untuk meminimumkan pengambilan makanan masin, goreng dan berlemak, serta mulailah melakukan latihan dangkal. Ini sahaja akan mengurangkan risiko terkena penyakit kardiovaskular dan memperbaiki keadaan umum badan dengan ketara..

Bagaimana indeks jisim badan dikira?

Anda boleh melakukannya sendiri. Kalkulator ringkas akan memudahkan tugas ini. Gandakan berat badan anda dalam kilogram dengan ketinggian dalam meter.

Contoh untuk orang yang tingginya 180 cm dan berat 75 kg.

 1. Tinggi 180cm ialah 1 meter dan 80 sentimeter, iaitu 180cm = 1.8m.
 2. 75 / 1.8 = 41.6
 3. 41.6 / 1.8 = 23.1
 4. Indeks jisim badan ialah 23.1

Pengarang kaedahnya ialah Adolf Ketle (1869).

Indeks Jisim Badan dan Tentera

Pertumbuhan kurang dari 150 sentimeter atau berat badan kurang dari 45 kg memberi kelewatan satu tahun kepada penerima. Sekiranya selepas pemeriksaan dan / atau rawatan berat badan tidak meningkat, lelaki seperti itu dikecualikan daripada panggilan tersebut.

Hak penangguhan selama setengah tahun diberikan kepada peserta draf dengan nisbah jisim badan kurang dari 18.5 (berumur 18-25 tahun) dan di bawah 19 (untuk lelaki berusia lebih dari 25 tahun).

Berat yang sesuai mengikut formula Kreff

Mengira berat badan ideal anda berdasarkan umur dan jenis badan anda. Ini adalah versi yang lebih baik dari indeks Brock.

Kalkulator Indeks Jisim Badan (BMI)

Indeks Jisim Badan (BMI)

Indeks jisim badan adalah petunjuk nisbah berat dan tinggi badan seseorang. Parameter ini membantu menentukan penyimpangan dari berat badan normal dalam satu arah atau yang lain. Berat badan berlebihan adalah berbahaya bagi kesihatan manusia kerana sering menyebabkan penyakit jantung. Kalkulator indeks jisim badan dalam talian membolehkan anda mengetahui dengan cepat dan tepat berapa banyak penunjuk berat badan anda normal. Untuk mengira indeks jisim badan, anda perlu memilih tinggi dan berat badan anda dalam perkhidmatan yang disajikan.

Indeks jisim badan untuk wanita dianggap normal jika indikator berada dalam lingkungan antara 20 hingga 22. Bagi lelaki, indikator ini harus dari 23 hingga 25. Statistik menunjukkan bahawa orang yang mempunyai indikator ini kekal antara 18-22 hidup rata-rata lebih lama daripada mereka yang mempunyai masalah berat badan.

Sekiranya BMI melebihi 25, maka ini adalah isyarat bahawa anda perlu mengubah gaya hidup anda. Penting untuk diperhatikan bahawa formula yang digunakan untuk mengira indeks jisim badan dapat melebih-lebihkan kadar kegemukan bagi orang atletik, kerana pengiraannya tidak mengambil kira jisim otot.

Indeks jisim badan menjadi sangat relevan di negara-negara Barat, di mana masalah kegemukan telah menjadi sangat teruk. Pada awalnya, pengiraan IMT dikembangkan untuk penyelidikan sosiologi, oleh itu tidak sepenuhnya tepat untuk membuat diagnosis perubatan menggunakan pengiraan ini.
Walau bagaimanapun, ketersediaan dan kemudahan pengiraan menjadikan kalkulator ini sangat popular di kalangan penduduk. Sekiranya indeks melebihi angka 30, maka ini sangat mungkin menunjukkan kegemukan.
Anda perlu memahami bahawa indeks jisim badan tidak sesuai untuk membuat diagnosis, tetapi dapat membantu sebagai kawalan dalam proses menguji program kecergasan atau diet baru.
Kalkulator BMI akan menentukan titik rujukan dan membolehkan anda mengesan perubahan berat badan.

Formula untuk mengira indeks jisim badan (BMI)

Untuk mengetahui BMI anda, anda hanya perlu membahagikan berat badan anda dalam kilogram dengan segi empat pertumbuhan dalam meter.

Rumusannya tidak mengambil kira jantina dan usia seseorang, walaupun BMI lelaki lebih tinggi daripada BMI wanita, dan BMI lebih tinggi pada orang pertengahan umur, dan pada kanak-kanak dan orang tua indikator ini lebih rendah.

Jadual ringkasan nilai

Tafsiran penunjuk BMI selaras dengan cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)

Indeks Jisim Badan (BMI)

Ketinggian anda (cm):Berat, kg):

BMI - indeks jisim badan - menggambarkan keadaan kesihatan manusia. Petunjuk ini bergantung pada sumber lemak badan dan mungkin sesuai dengan norma, berlebihan atau kekurangan. Bagi banyak orang, indeks jisim badan jauh dari optimum. Tidak hairanlah BMI muncul dalam rekod perubatan sebagai faktor risiko utama morbiditi dan mula diambil kira dalam diagnosis.

Apakah indeks jisim badan anda??

Menurut WHO, separuh daripada manusia di planet ini hari ini tidak mati akibat jangkitan berbahaya, seperti pada zaman lampau. Musuh utama manusia adalah makanan segera, makan berlebihan, tekanan, kerja "tidak aktif" dan santai "sofa".

Seluruh generasi orang yang menderita obesiti dan ditakdirkan menghidap diabetes jenis 2, penyakit kardiovaskular, osteochondrosis dan banyak penyakit berbahaya yang lain telah berkembang. Tempoh asimtomatik patologi ini dapat berlanjutan selama bertahun-tahun, di mana kekuatan badan akan perlahan-lahan tetapi pasti mengalami. Mengenai aktiviti merosakkan penyakit tersembunyi dan akan mencegah peningkatan indeks jisim badan.

Sebaliknya, penurunan BMI akan menandakan penyimpangan lain dari norma - keletihan seseorang yang menyakitkan. Keadaan ini juga harus menjadi perhatian. Organisma dengan jisim lemak badan yang tidak mencukupi tidak dapat mengatasi fungsinya secara normal dan melawan penyakit. Kekurangan tisu adiposa mungkin merupakan tanda diabetes jenis 1, osteoporosis, gangguan pencernaan, masalah pernafasan atau jiwa.

Walau bagaimanapun, indeks jisim badan akan membolehkan anda menangkap tepat pada masanya dan melakukan pemulihan bentuk fizikal anda. Sudah tentu, dalam menuju ke arah kecemerlangan, anda perlu menyatukan diri, menyingkirkan tabiat buruk, mengorbankan ketagihan yang merosakkan. Walau bagaimanapun, permainan ini bernilai lilin, kerana yang paling mahal dipertaruhkan - hidup anda.

Cara mengira indeks jisim badan?

Untuk mengetahui petunjuk ini, anda perlu menentukan berat badan anda (dalam kilogram) dan mengukur tinggi badan anda (dalam meter). Kemudian, nombor yang menunjukkan berat harus dibahagi dengan nombor yang diperoleh dengan mengkuadratkan ekspresi pertumbuhan digital. Dengan kata lain, anda perlu menggunakan formula yang menyampaikan nisbah berat badan dan tinggi:

(M - berat badan, P - tinggi dalam meter)

Contohnya, berat badan anda ialah 64 kg, tinggi - 165 cm, atau 1,65 m. Ganti data anda dalam formula dan dapatkan: BMI = 64: (1,65 x 1,65) = 26,99. Sekarang anda boleh menggunakan ubat rasmi untuk penafsiran nilai BMI:

Pengelasan
keadaan kesihatan
Indeks Jisim badan
Berumur 18-30 tahunlebih daripada 30 tahun
Kekurangan jisim badankurang daripada 19.5kurang daripada 20.0
Biasa19.5-22.920.0-25.9
Berat badan berlebihan23.0-27.426.0-27.9
Ijazah obesiti I27.5-29.928.0-30.9
Ijazah obesiti II30.0-34.931.0-35.9
Obesiti darjah III35.0-39.936.0-40.9
Obesiti darjah IV40.0 ke atas41.0 ke atas

Pengarang formula ini adalah saintis Belgium Adolf Quetelet. Benar, dia bukan ahli fisiologi, tetapi ahli matematik. Oleh itu, doktor mempunyai beberapa aduan mengenai rumusnya:

 • ia tidak mengambil kira nisbah jisim otot dan lemak, jadi BMI tidak akan dapat mencerminkan keadaan kesihatan pembina badan yang terlibat dalam membina potensi otot: jika dia mengira indeks jisim badan mengikut formula Ketle, dan menurut hasilnya, dia akan bersama dengan lelaki gemuk;
 • pengiraan ini tidak sesuai untuk orang yang lebih tua: untuk pesara berusia 60-70 tahun, berat badan yang berlebihan berat badan tidak dianggap berbahaya bagi kesihatan, jadi julat BMI untuk mereka dapat diperpanjang dari 22 hingga 26.

Sekiranya anda bukan orang tua atau pembina badan, maka formula Quetelet akan benar-benar mengatasi penilaian keseimbangan parameter anda. Besarnya ralat dalam kes ini tidak menyakitkan untuk memahami sama ada anda normal atau tidak..

Perlu diingat bahawa idea komuniti perubatan mengenai norma BMI boleh berubah dari masa ke masa. Jadi sudah hampir di alaf ketiga, ketika BMI yang disarankan oleh doktor menurun dari 27.8 hingga 25. Tetapi saintis Israel membuktikan bahawa indeks jisim badan 25-27 adalah optimum untuk lelaki: dengan indeks ini mereka mempunyai jangka hayat terpanjang.

Cara mengira indeks jisim badan dalam talian?

Kalkulator dalam talian kami akan menjadi pembantu anda yang cepat dan tepat dalam mengira BMI. Anda tidak perlu membiak dan membahagi secara manual. Program kalkulator elektronik automatik akan menyelamatkan anda dari teka-teki ini..

Prinsip pengoperasiannya mudah dan jelas. Anda hanya perlu mengambil tiga langkah:

 1. Nyatakan jantina anda (atas sebab fisiologi, BMI untuk wanita biasanya lebih rendah daripada lelaki).
 2. Tandakan tinggi badan anda (dalam sentimeter) dan berat badan (dalam kilogram).
 3. Masukkan jumlah tahun anda di bidang yang sesuai.

Setelah mengisi keseluruhan borang kalkulator, klik butang "Kira". Setelah menerima data dari anda, program ini akan segera memberikan hasil yang tepat dengan cadangan dari pakar.

Anda akan belajar apa yang harus dilakukan sekiranya indeks anda jauh dari optimum atau mula menjauh darinya. Walaupun anda masih mempunyai BMI yang normal, jangan mengabaikan keinginan yang dinyatakan di sini. Kemudian dan pada masa akan datang anda tidak akan menghadapi masalah kesihatan.

Terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan kami.!

Pendapat anda sangat penting bagi kami.
Kami akan sangat berterima kasih jika anda memberikan komen dalam komen.
atau beritahu rakan anda tentang kami di rangkaian sosial

Penentuan berat badan berlebihan

Ini adalah artikel nombor 1 dalam rangkaian artikel mengenai berat badan berlebihan.

MEMORI UNTUK ORANG YANG MEMILIKI BERAT YANG BERLAKU

Pesakit yang dikasihi, anda berlebihan berat badan. Keadaan ini menyebabkan anda pelbagai aduan yang melanggar kualiti hidup anda, menyebabkan ketidakselesaan di rumah dan / atau di tempat kerja. Bersama dengan anda, kami akan berusaha menjadikan tubuh anda lebih sihat dan kehidupan anda selesa..

Bagaimana untuk menentukan sama ada anda berlebihan berat badan?

Penilaian berat badan berlebihan dan menentukan tahap kegemukan dilakukan sesuai dengan cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berdasarkan definisi beberapa petunjuk:

Jadual 1. Klasifikasi tahap kegemukan (WHO):

BMIKeterukanSkor BMI
18.5 - 24.9BiasaBerat normal
25.0 - 29.9Tahap 1 kegemukanBerat badan berlebihan
30.0 - 39.9Kegemukan tahap 2Obesiti
Lebih daripada 40.0Kegemukan tahap 3Kegemukan yang teruk

3. Lingkaran pinggang (OT) adalah petunjuk pemendapan tisu adiposa di perut pada manusia. Lingkaran pinggang diukur dalam kedudukan berdiri, di tengah jarak antara tulang rusuk bawah (lengkungan kostum) dan puncak iliaka. Sebaik-baiknya, penunjuk ini tidak boleh melebihi 94 pada lelaki dan 80 sentimeter pada wanita (lihat jadual 2). Sekiranya obesiti perut-visceral (jenis epal, apabila seseorang mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap diabetes jenis II dan penyakit kardiovaskular), angka ini lebih daripada 102 sentimeter pada lelaki dan lebih dari 88 sentimeter pada wanita. Lilitan pinggang anda ____ cm;

Jadual 2. Nilai lilitan pinggang pada lelaki dan wanita:

Obesiti dan berat badan berlebihan

Apa itu berat badan berlebihan dan kegemukan?

Indeks Jisim Tubuh (BMI) adalah nisbah berat badan dan tinggi badan yang sederhana, sering digunakan untuk mendiagnosis obesiti dan berat badan berlebihan pada orang dewasa. Indeks dikira sebagai nisbah berat badan dalam kilogram ke segiempat pertumbuhan dalam meter (kg / m2).

Dewasa

Menurut WHO, diagnosis "berat badan berlebihan" atau "obesiti" pada orang dewasa dibuat dalam kes berikut:

 • BMI lebih besar daripada atau sama dengan 25 - berat badan berlebihan;
 • BMI lebih besar daripada atau sama dengan 30 - kegemukan.

BMI adalah ukuran yang paling mudah untuk menilai tahap kegemukan dan berat badan berlebihan dalam populasi, kerana ia sama untuk kedua-dua jantina dan untuk semua kategori umur orang dewasa. Walau bagaimanapun, BMI harus dianggap sebagai kriteria anggaran, sebagai pada orang yang berlainan ia boleh sesuai dengan tahap kelengkapan yang berbeza.

Pada kanak-kanak, ketika menentukan berat badan berlebihan dan kegemukan, usia harus dipertimbangkan..

Kanak-kanak di bawah umur 5 tahun

Pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, berat badan berlebihan dan kegemukan ditakrifkan sebagai berikut:

 • berat badan berlebihan - jika nisbah "berat badan / tinggi badan" melebihi nilai median yang dinyatakan dalam Petunjuk standard perkembangan fizikal kanak-kanak (WHO), lebih daripada dua sisihan piawai;
 • kegemukan - jika nisbah "berat badan / tinggi badan" melebihi nilai median yang ditunjukkan dalam Petunjuk standard perkembangan fizikal kanak-kanak (WHO), lebih daripada tiga sisihan piawai;
 • Carta dan jadual: Petunjuk standard WHO untuk perkembangan fizikal kanak-kanak di bawah 5 tahun - dalam Bahasa Inggeris

Kanak-kanak berumur 5 hingga 19 tahun

Pada kanak-kanak berumur 5 hingga 19 tahun, berat badan berlebihan dan kegemukan ditakrifkan sebagai berikut:

 • berat badan berlebihan - jika nisbah "BMI / umur" melebihi nilai median yang dinyatakan dalam Petunjuk standard perkembangan fizikal kanak-kanak (WHO), lebih daripada satu sisihan piawai;
 • kegemukan - jika nisbah "BMI / umur" melebihi nilai median yang dinyatakan dalam Petunjuk standard perkembangan fizikal kanak-kanak (WHO), lebih daripada dua sisihan piawai;
 • Carta dan jadual: Petunjuk standard WHO untuk perkembangan fizikal kanak-kanak dan remaja berusia 5-19 tahun - dalam bahasa Inggeris

Fakta Mengenai Berat Badan dan Obesiti

Berikut adalah beberapa anggaran global terkini oleh WHO:

 • Pada tahun 2016, lebih daripada 1.9 bilion orang dewasa berusia lebih 18 tahun mempunyai berat badan berlebihan. Dari jumlah tersebut, lebih daripada 650 juta mengalami kegemukan..
 • Menurut tahun 2016, 39% orang dewasa berumur 18 tahun ke atas (39% lelaki dan 40% wanita) mempunyai berat badan berlebihan.
 • Pada tahun 2016, kira-kira 13% populasi dewasa dunia (11% lelaki dan 15% wanita) mengalami kegemukan.
 • Antara tahun 1975 dan 2016, jumlah orang gemuk di seluruh dunia meningkat tiga kali lipat.

Pada tahun 2016, dianggarkan 41 juta kanak-kanak di bawah umur 5 tahun mempunyai berat badan berlebihan atau obes. Berat badan berlebihan dan kegemukan, yang sebelumnya dianggap sebagai ciri negara berpendapatan tinggi, kini menjadi lebih umum di negara berpendapatan rendah dan sederhana, terutama di bandar. Di Afrika, sejak tahun 2000, jumlah kanak-kanak gemuk di bawah 5 tahun telah meningkat hampir 50%. Pada tahun 2016, hampir separuh daripada kanak-kanak yang berlebihan berat badan atau gemuk berusia di bawah 5 tahun tinggal di Asia.

Pada tahun 2016, 340 juta kanak-kanak dan remaja berusia 5 hingga 19 tahun mempunyai berat badan berlebihan atau obes.

Kelaziman berat badan berlebihan dan obesiti di kalangan kanak-kanak dan remaja berusia 5 hingga 19 tahun telah meningkat dengan mendadak dari hanya 4% pada tahun 1975 menjadi lebih dari 18% pada tahun 2016. Pertumbuhan ini sama rata di kalangan kanak-kanak dan remaja kedua-dua jantina: pada tahun 2016, 18% kanak-kanak perempuan dan 19% kanak-kanak lelaki mempunyai berat badan berlebihan.

Pada tahun 1975, kurang daripada 1% kanak-kanak dan remaja berusia 5 hingga 19 tahun mengalami kegemukan, dan pada tahun 2016 jumlah mereka mencapai 124 juta (6% kanak-kanak perempuan dan 8% kanak-kanak lelaki).

Secara amnya, lebih banyak orang mati akibat kesan berat badan berlebihan dan kegemukan di dunia daripada kesan berat badan yang rendah. Bilangan orang gemuk melebihi jumlah orang dengan berat badan yang berkurang; ini berlaku di semua wilayah kecuali di bahagian sub-Sahara Afrika dan Asia.

Apa yang menyebabkan kegemukan dan kegemukan?

Penyebab utama kegemukan dan berat badan berlebihan adalah ketidakseimbangan tenaga di mana kandungan kalori makanan melebihi keperluan tenaga badan. Trend berikut diperhatikan di seluruh dunia:

 • peningkatan penggunaan makanan dengan ketumpatan tenaga tinggi dan kandungan lemak tinggi;
 • penurunan aktiviti fizikal kerana sifat banyak aktiviti yang semakin tidak aktif, perubahan kaedah mobiliti dan peningkatan urbanisasi.

Perubahan dalam diet dan aktiviti fizikal selalunya merupakan hasil dari perubahan persekitaran dan sosial sebagai akibat dari proses pembangunan yang tidak disertai dengan kebijakan insentif yang sesuai dalam sektor seperti kesihatan, pertanian, pengangkutan, perencanaan bandar, perlindungan alam sekitar, produksi makanan, pemasaran dan pendidikan.

Apakah kesan kesihatan berat badan yang berlebihan dan kegemukan??

BMI yang meningkat adalah salah satu faktor risiko utama untuk penyakit tidak berjangkit seperti:

 • penyakit kardiovaskular (terutamanya penyakit jantung dan strok), yang pada tahun 2012 menjadi penyebab utama kematian;
 • diabetes;
 • gangguan sistem muskuloskeletal (khususnya osteoartritis - penyakit sendi degeneratif yang sangat melumpuhkan);
 • beberapa penyakit onkologi (termasuk barah endometrium, payudara, ovari, prostat, hati, pundi hempedu, buah pinggang dan usus besar).

Risiko penyakit tidak berjangkit ini meningkat apabila BMI meningkat..

Obesiti kanak-kanak meningkatkan kemungkinan kegemukan, kematian pramatang dan kecacatan pada masa dewasa. Sebagai tambahan kepada peningkatan risiko di masa depan, kanak-kanak gemuk juga mengalami sesak nafas, berisiko meningkat patah tulang, terdedah kepada hipertensi, tanda-tanda awal penyakit kardiovaskular, ketahanan insulin dan mungkin mengalami masalah psikologi.

Beban penyakit yang berganda

Banyak negara berpendapatan rendah dan sederhana baru-baru ini menghadapi apa yang disebut "penyakit berganda".

 • Walaupun mereka terus menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan penyakit berjangkit dan kekurangan zat makanan, secara bersamaan mereka menghadapi peningkatan pesat dalam faktor risiko penyakit tidak berjangkit seperti kegemukan dan berat badan berlebihan, terutama di kota.
 • Selalunya masalah kekurangan zat makanan wujud bersama dengan masalah kegemukan di negara yang sama, komuniti tempatan yang sama, keluarga yang sama.

Di negara berpendapatan rendah dan sederhana, kanak-kanak lebih berisiko kekurangan zat makanan semasa perkembangan pranatal, pada masa bayi, dan pada awal kanak-kanak. Pada masa yang sama, kanak-kanak di negara-negara ini memakan makanan dengan kandungan lemak, gula dan garam yang tinggi, dengan ketumpatan tenaga tinggi dan mikronutrien rendah. Makanan seperti ini biasanya lebih murah, tetapi mempunyai nilai pemakanan yang lebih rendah. Dalam kombinasi dengan tahap aktivitas fizikal yang rendah, ini menyebabkan peningkatan mendadak dalam prevalensi kegemukan pada masa kanak-kanak, dan masalah kekurangan zat makanan tetap tidak dapat diselesaikan..

Cara mengurangkan masalah kegemukan dan kegemukan?

Berat badan berlebihan dan obesiti, serta penyakit tidak berjangkit berkaitan, sebahagian besarnya dapat dicegah. Keadaan insentif dan sokongan di peringkat masyarakat memainkan peranan penting dalam keputusan orang untuk beralih ke diet yang lebih sihat dan aktiviti fizikal yang teratur sebagai pilihan yang paling tepat (iaitu, berpatutan dan praktik), yang akan membantu mencegah kegemukan dan kegemukan..

Pada peringkat individu, semua orang dapat:

 • hadkan kandungan kalori dalam diet anda dengan mengurangkan jumlah lemak dan gula yang dimakan;
 • meningkatkan penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran, serta kekacang, biji-bijian dan kacang-kacangan;
 • lakukan aktiviti fizikal secara berkala (60 minit sehari untuk kanak-kanak dan 150 minit seminggu untuk orang dewasa).

Pembentukan sikap bertanggungjawab terhadap kesihatan akan memberi pulangan sepenuhnya hanya jika orang diberi peluang untuk menjalani gaya hidup yang sihat. Oleh itu, pada tahap masyarakat secara keseluruhan, adalah penting untuk menyokong orang-orang dalam mematuhi cadangan di atas dengan selalu melaksanakan langkah-langkah politik berdasarkan data fakta dan demografi dan memastikan bahawa aktiviti fizikal dan pemakanan sihat secara berkala berpatutan dan praktikal untuk semua, terutama bagi yang termiskin strata penduduk. Contoh langkah tersebut adalah mengenakan cukai ke atas minuman manis buatan..

Industri makanan dapat memberi sumbangan besar kepada peralihan ke diet yang sihat:

 • mengurangkan kandungan lemak, gula dan garam dalam makanan yang diproses;
 • memastikan ketersediaan makanan sihat dan berkhasiat dengan harga yang berpatutan untuk semua pengguna;
 • mengehadkan iklan untuk makanan yang tinggi gula, garam, dan lemak, terutama makanan yang disasarkan kepada kanak-kanak dan remaja;
 • memastikan ketersediaan produk makanan sihat di pasaran dan mempromosikan aktiviti fizikal secara berkala di tempat kerja.

Aktiviti WHO

Strategi Global WHO Perhimpunan Kesihatan Dunia 2004 mengenai Diet, Aktiviti Fizikal dan Kesihatan menggariskan langkah-langkah yang diperlukan untuk menyokong pemakanan sihat dan aktiviti fizikal biasa. Strategi ini meminta semua pihak yang berkepentingan untuk mengambil tindakan di tingkat global, regional dan lokal untuk meningkatkan diet dan meningkatkan tahap aktivitas fisik penduduk..

Deklarasi Politik, yang diadopsi pada bulan September 2011 di Mesyuarat Tingkat Tinggi Perhimpunan Agung PBB mengenai Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Tidak Berjangkit, menyedari pentingnya mengurangkan berlakunya diet tidak sihat dan aktiviti fizikal yang rendah. Deklarasi itu menegaskan kembali komitmen untuk melanjutkan pelaksanaan Strategi Global WHO tentang Diet, Kegiatan Fizikal dan Kesihatan, termasuk, jika perlu, melalui pelaksanaan tindakan dan tindakan politik yang bertujuan untuk mempromosikan pemakanan yang sihat dan meningkatkan aktiviti fizikal di seluruh penduduk.

WHO juga telah mengembangkan Pelan Tindakan Global untuk Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Tidak Berjangkit 2013-2020. sebagai bagian dari pemenuhan kewajiban yang dinyatakan dalam Deklarasi Politik PBB tentang Penyakit Tidak Berjangkit (NCD), yang disetujui oleh ketua negara dan pemerintah pada bulan September 2011. Pelan Tindakan Global akan menyumbang kepada kemajuan menuju pencapaian 9 sasaran global untuk penyakit tidak berjangkit pada tahun 2025, termasuk penurunan 25% kematian pramatang dari NCD dan penstabilan kadar obesiti global pada tingkat 2010..

Majlis Kesihatan Sedunia menyambut baik laporan Suruhanjaya Penghapusan Obesiti Kanak-kanak (2016) dan enam cadangannya mengenai memerangi keadaan yang kondusif untuk kegemukan dan pada masa hidup kritikal di mana usaha memerangi obesiti kanak-kanak harus dilancarkan. Pada tahun 2017, Majlis Kesihatan Sedunia mengkaji dan menyambut baik rancangan untuk melaksanakan cadangan Suruhanjaya, yang disiapkan sebagai panduan untuk tindakan selanjutnya di peringkat negara..

Apakah indeks jisim badan dan adakah ia patut dipertimbangkan

Formula ringkas dan biasa akan menentukan sama ada berat badan anda normal. Tetapi ia tidak betul.

Apakah indeks jisim badan?

Indeks jisim badan (BMI, Indeks Jisim Badan, BMI, indeks Quetelet) adalah nisbah tinggi dan berat. BMI membantu untuk mengetahui sama ada seseorang mempunyai cukup lemak, adakah masanya untuk menurunkan berat badan atau, sebaliknya, menjadi lebih baik, dan dikira dengan formula:

Seterusnya, anda perlu melihat nilai dalam jadual. Status Pemakanan BMI Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menetapkan petunjuk berikut untuk orang yang berumur lebih dari 20 tahun:

Nisbah tinggi dan berat badanIndeks Jisim badan
Kekurangan jisim badankurang daripada 18.5
Biasa18.5-24.9
Obesiti25–29.9
Ijazah obesiti I30–34.9
Ijazah obesiti II35–39.9
Obesiti darjah IIIlebih daripada 40

Bagi kanak-kanak dan remaja, nilai yang tepat bergantung pada usia. Piawaian untuk orang berumur 5-19 tahun boleh didapati di laman web WHO.

Mengapa tahu indeks jisim badan

Ia digunakan untuk mengetahui risiko penyakit. WHO mendakwa Mean Body Mass Index (BMI) bahawa kelebihan berat badan meningkatkan risiko diabetes jenis 2, penyakit jantung koronari, payudara, rahim, usus, prostat, buah pinggang, dan barah pundi hempedu.

Sepanjang tahun ini, purata 2.8 juta kematian dan 35.8 juta orang kurang upaya dikaitkan dengan berat badan berlebihan di seluruh dunia.

WHO percaya bahawa untuk kesihatan yang baik, setiap orang harus berusaha untuk mendapatkan indeks 18.5-24.9. Risiko penyakit meningkat antara 25 dan 29.9, dan setelah 30 meningkat dengan ketara.

Yang muncul dengan indeks jisim badan

Rumus itu sendiri dihasilkan oleh Adolphe Quetelet (1796-1874) - rata-rata lelaki dan indeks kegemukan pada tahun 1832, ahli astronomi Belgia, ahli matematik dan ahli statistik Adolf Quetelet. Tetapi dia dikenali hanya 140 tahun kemudian, setelah kajian Indeks mengenai berat badan dan obesiti relatif oleh ahli fisiologi dan pakar kegemukan Ansel Keyes. Dia menganalisis parameter 7,400 orang dari lima negara dan membandingkan formula yang berbeza untuk menentukan berat badan berlebihan. Ternyata BMI, dengan kesederhanaannya, dengan tepat meramalkan berat badan berlebihan dan kegemukan..

Ini membuka peluang besar untuk penyelidikan berskala besar. Para saintis tidak perlu lagi mengukur lemak dengan cara yang mahal dan kompleks: anda dapat dengan cepat mengira indeks beratus-ratus orang, termasuk dari beberapa dekad yang lalu, dan membuat kesimpulan.

Walau bagaimanapun, kaedah sedemikian tidak selalu sesuai untuk individu. Lagipun, berkaitan dengan kesihatan, anda ingin mendapatkan nilai sebenarnya, bukan beberapa angka purata.

Sejauh mana tepatnya indeks jisim badan?

Walaupun BMI masih banyak digunakan dalam perubatan, ada bukti baru mengenai ketidaktepatannya. Berikut adalah beberapa fakta yang membuktikan bahawa indeks jisim badan anda bukanlah kaedah terbaik untuk memahami sama ada anda berlebihan berat badan atau tidak..

BMI tidak menunjukkan peratusan sebenar lemak dan otot

Rumusannya terlalu mudah. Jadi, BMI atlet berotot dapat menandingi indeks orang yang gemuk dan tidak terlatih. Beratnya sama, tetapi peratusan risiko lemak, penampilan dan kesihatan sangat berbeza.

Ini disahkan oleh kajian terhadap 439 orang di Body Mass Index sebagai Predictor of Percent Fat di College Athletes and Nonathletes. Indeks jisim badan atlet dan lelaki yang tidak terlatih sering menunjukkan berat badan berlebihan ketika tidak. Wanita dengan berat badan tambahan, sebaliknya, berada dalam had normal.

Hasil yang serupa diperoleh dalam kajian berskala besar Ketepatan Indeks Jisim Tubuh untuk Mendiagnosis Obesiti Dalam Populasi Dewasa AS dengan penyertaan 13 ribu orang. Para saintis membandingkan nilai indeks jisim badan dan peratusan sebenar lemak yang diperoleh menggunakan analisis bio-impedans. BMI menunjukkan kegemukan pada 21% lelaki dan 31% wanita, dan analisis - pada 50% lelaki dan 60% wanita.

Indeks jisim badan salah dalam kira-kira separuh kes, meyakinkan orang yang berlebihan berat badan.

BMI tidak mengambil kira jantina dan usia

Kerangka indeks telah dibuat universal sehingga lebih mudah untuk melakukan penyelidikan berskala besar. Pada masa yang sama, jumlah lemak pada wanita dan lelaki berbeza rata-rata sebanyak 10%. Perbezaan jantina pada tisu adiposa manusia - biologi bentuk pir, jadi menerapkan nilai yang sama pada kedua-dua jantina adalah salah.

Di samping itu, bahagian otot dan tisu adiposa dalam badan berbeza-beza. Dengan bertambahnya usia, metabolisme semakin perlahan, kerosakan tisu otot dan pemendapan lemak bermula. Oleh itu, untuk kesimpulan yang tepat, kesan jantina, umur dan bangsa terhadap anggaran peratusan lemak badan dari indeks jisim badan: Kajian Keluarga Warisan perlu mengambil kira jantina dan usia orang tersebut.

BMI tidak mengambil kira tiga dimensi manusia

Profesor Nick Trefenten dari University of Oxford mempersoalkan formula BMI semasa. Saintis tersebut mendakwa BMI (Body Mass Index) bahawa ia tidak mengambil kira ciri sebenar fizikal manusia dan memberikan data yang tidak tepat, kerana perubahan ketinggian dan berat badan berlaku secara tidak linear. Menunjukkan kepada orang kecil bahawa mereka lebih langsing daripada mereka, dan membuat orang tinggi percaya bahawa mereka lebih tebal.

Trefenten menasihatkan kaedah pengiraan baru, yang, menurut pendapatnya, akan memberikan hasil yang lebih tepat..

Pada masa yang sama, profesor percaya bahawa formula apa pun tidak sempurna, kerana orang itu terlalu rumit.

Adakah terdapat alternatif untuk indeks jisim badan

Biasanya, BMI dianggap menentukan risiko kesihatan. Tetapi sebilangan penyelidik mengatakan nisbah Pinggang-ke-tinggi sebagai petunjuk ‘risiko kesihatan awal’: lebih sederhana dan lebih ramalan daripada menggunakan ‘matriks’ berdasarkan BMI dan lilitan pinggang, yang jauh lebih baik untuk lilitan pinggang atau nisbah pinggang-ke-pinggul.

Faktanya adalah bahawa lemak di sekitar hati dan organ lain dari rongga perut (juga disebut visceral) dianggap paling berbahaya. Ia mempunyai kesan kesihatan terhadap obesiti visceral dengan aktiviti metabolik yang tinggi: ia menghasilkan asid lemak, agen keradangan dan hormon yang meningkatkan kolesterol, glukosa dan trigliserida berkepadatan rendah dalam darah, meningkatkan tekanan darah.

Kajian mengenai obesiti perut dan risiko kematian, penyebab kardiovaskular, dan barah semua penyebab: enam belas tahun tindak lanjut pada wanita AS di 44,000 wanita menunjukkan hubungan yang jelas antara lilitan pinggang dan pelbagai penyakit. Kanak-kanak perempuan dengan BMI dalam had normal, tetapi dengan lilitan pinggang di atas 89 cm, tiga kali lebih mungkin mati akibat penyakit jantung daripada peserta dengan kadar yang lebih rendah.

Data serupa diperoleh dalam kajian Shanghai mengenai adipositas perut dan kematian pada wanita Cina: pemendapan lemak yang berlebihan pada perut meningkatkan risiko kematian, tanpa mengira BMI.

Organisasi Diabetes Antarabangsa mempertimbangkan konsensus IDF di seluruh dunia mengenai METABOLIC SYNDROME lilitan pinggang yang sihat hingga 80 cm - untuk wanita dan hingga 94 cm - untuk lelaki.

Menurut Laporan Lingkaran Pinggang dan Nisbah Pinggang-Pinggang WHO dari Konsultasi Pakar WHO GENEVA, 8-11 DISEMBER 2008, pada kadar di atas kadar ini, risiko penyakit kardiovaskular, diabetes jenis 2, sindrom metabolik dan hipertensi meningkat. Dan bermula dari 88 cm - untuk wanita dan 102 cm - untuk lelaki ia menjadi lebih ketara.

Kegemukan orang dewasa

RCHR (Pusat Republikan untuk Pembangunan Kesihatan Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan)
Versi: Protokol klinikal Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan - 2017

maklumat am

Penerangan Ringkas

Obesiti adalah penyakit berulang kronik yang dicirikan oleh pemendapan tisu adiposa yang berlebihan di dalam badan. Ini adalah penyakit multifaktorial kompleks yang berkembang kerana tindakan faktor genetik dan faktor persekitaran..
Dalam praktik klinikal, obesiti dinilai menggunakan indeks jisim badan (BMI). BMI dikira dengan membahagikan berat badan dalam kilogram dengan ketinggian dalam meter persegi. Selaras dengan cadangan WHO, tafsiran penunjuk BMI berikut untuk populasi dewasa telah dikembangkan [2]:
• hingga 19 kg / m 2 - defisit berat badan;
• 19-24.9 kg / m 2 - berat badan normal;
• 25-29,9 kg / m 2 - berat badan berlebihan;
• 30 kg / m 2 ke atas - kegemukan.
Risiko kematian meningkat dengan ketara dengan BMI> 30. Dengan BMI> 40, terdapat kesan negatif kegemukan pada status kesihatan dan risiko kematian [1-5]. (A) Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) menggunakan istilah "obesiti morbid" untuk pesakit dengan BMI> 40 [3]. Menurut definisi Institut Kesihatan Nasional AS (NIH), obesiti dianggap lebih rendah dengan BMI ≥35 dan komplikasi serius yang berkaitan dengan obesiti, dan obesiti dengan BMI> 40, tanpa mengira adanya komplikasi [4, 5].

Kod ICD-10:

ICD-10
KodnyaTajuk
E66Obesiti
E66.1Obesiti Ubat
Sekiranya perlu, kenal pasti ubat menggunakan kod tambahan penyebab luaran (kelas XX).
E66.2Obesiti yang melampau disertai dengan hipoventilasi alveolar,
Sindrom hipoventilasi obesiti [OHS] sindrom hipeventilasi
E66.8Bentuk kegemukan lain. Obesiti yang menyakitkan
E66.9Kegemukan yang tidak dinyatakan. NOS Obesiti Ringkas
E67Jenis redundansi lain

Tarikh pengembangan / semakan protokol: 2013 (disemak 2017).

Singkatan yang digunakan dalam protokol:

Ag-hipertensi arteri
NERAKA-tekanan arteri
SHGG-globulin mengikat hormon seks
BMI-Indeks Jisim badan
CWR-risiko kardiovaskular
CT-Imbasan CT
HDL-lipoprotein berketumpatan tinggi
Lg-hormon luteinizing
LDL-lipoprotein berketumpatan rendah
MRI-Pengimejan resonans magnetik
MT-berat badan
DARI-Pinggang
Pankreas-lemak subkutan
SD-diabetes
CVD-penyakit jantung
Imbasan ultrabunyi-prosedur ultrasound
FR-faktor-faktor risiko
FSH-hormon perangsang folikel
Kelenjar tiroid-tiroid
Endoskopi-esofagogastroduodenoskopi

Pengguna protokol: pengamal am, ahli terapi, ahli endokrinologi, pakar kardiologi, ahli gastroenterologi, hepatologi, pakar sakit puan, pakar rheumatologi, pakar bedah, ahli neuropatologi.

Kategori pesakit: pesakit dewasa dengan obesiti, dengan manifestasi sindrom metabolik dan tanpa sindrom metabolik.

Tahap bukti:

DANMeta-analisis berkualiti tinggi, tinjauan sistematik terhadap RCT atau RCT berskala besar dengan kebarangkalian (++) kesalahan sistematik yang sangat rendah, hasilnya dapat disebarkan ke populasi yang sesuai.
PADAKajian kohort sistematik berkualiti tinggi (++) atau kajian kawalan kes atau kohort berkualiti tinggi (++) dengan risiko ralat sistematik atau RCT yang sangat rendah dengan risiko ralat sistematik (+) yang rendah, hasilnya dapat disebarkan kepada populasi yang sesuai.
DENGANKajian kohort atau kawalan kes atau kajian terkawal tanpa rawak dengan risiko bias rendah (+).
Hasilnya dapat diedarkan kepada populasi atau RCT yang sesuai dengan risiko ralat sistematik yang sangat rendah atau rendah (++ atau +), hasilnya tidak dapat disebarkan secara langsung kepada populasi yang sesuai.
DPenerangan mengenai rangkaian kes atau penyelidikan atau pendapat pakar yang tidak terkawal.
GPPAmalan klinikal terbaik.

- Panduan perubatan profesional. Piawaian rawatan

- Komunikasi dengan pesakit: soalan, ulasan, janji temu

Muat turun aplikasi untuk ANDROID

- Panduan perubatan profesional

- Komunikasi dengan pesakit: soalan, ulasan, janji temu

Muat turun aplikasi untuk ANDROID

Pengelasan

1. Oleh etiologi dan patogenesis:
Obesiti primer (perlembagaan pemakanan atau perlembagaan eksogen) (dalam 95% kes):
Gynoid (jenis bawah, pantat-femoral);
Android (jenis atas, perut, viseral);
· Dengan komponen individu sindrom metabolik;
Dengan gejala terperinci sindrom metabolik;
Dengan gangguan makan yang teruk;
Dengan sindrom makanan pada waktu malam;
· Dengan turun naik afektif bermusim;
· Dengan reaksi hiperfagik terhadap tekanan;
Dengan sindrom Pickwick;
Dengan ovari polikistik sekunder;
Dengan sindrom apnea tidur;
Sekiranya berlaku akil baligh dan muda.

2. Kegemukan (sekunder) simptomatik (dalam 5% kes):
Dengan kecacatan genetik:
· Dalam komposisi sindrom genetik yang diketahui dengan banyak kerosakan organ;
· Kecacatan genetik yang terlibat dalam pengaturan struktur metabolisme lemak.
Serebrum:
· (Distrofi Adiposogenital, sindrom Babinsky-Pehkranets-Frelikh);
· Tumor otak, struktur otak lain;
· Penyebaran lesi sistemik, penyakit berjangkit;
· Tumor hipofisis yang tidak aktif hormon, sindrom pelana Turki "kosong", sindrom "pseudotumor";
Berlatarbelakangkan penyakit jiwa.
Endokrin:
Hypothyroid;
Hypoovarian
· Untuk penyakit sistem hipotalamus-hipofisis;
Untuk penyakit kelenjar adrenal.

3. Klasifikasi obesiti sepanjang penyakit ini:
· Stabil;
Progresif
Sisa (kesan sisa selepas penurunan berat badan yang berterusan).

4. Klasifikasi obesiti mengikut indeks jisim badan.
Kegemukan BMI:
Orang Eropah:
· I darjah kegemukan: BMI dari 30 hingga 34.9;
· Obesiti darjah II: BMI dari 35 hingga 39.9;
· Obesiti darjah III: BMI dari 40 ke atas.
Orang Asia:
· I darjah kegemukan: BMI dari 25 hingga 28.94;
· Obesiti darjah II: BMI dari 29 hingga 32.9;
· Obesiti darjah III: BMI dari 33 ke atas.
Obesiti tahap III juga dipanggil patologi, atau kegemukan yang melampau. Nama ini disahkan secara klinikal, kerana pada pesakit yang menderita obesiti morbid, risiko kematian awal dua kali lipat dibandingkan dengan mereka yang BMInya sama dengan petunjuk yang sesuai dengan tahap kegemukan pertama (menurut kajian Eropah).

Klasifikasi dengan penilaian tahap risiko penyakit bersamaan

Risiko penyakit bersamaan
ObesitiBMI kg / m2OT (Wanita) 80-88 cm
OT (suami) 94-102 cm
DARI (Wanita) ³88 cm
OT (suami) ³102 cm
Berat badan berlebihan25.0-29.9Dinaikkantinggi
Purata30.0-34.9Ijazah obesiti ITinggiSangat tinggi
Sederhana35.0-39.9Ijazah obesiti IISangat tinggiSangat tinggi
Melampau (morbid)³ 40Obesiti darjah IIISangat tinggiSangat tinggi

Diagnostik

KAEDAH, PENDEKATAN DAN PROSEDUR DIAGNOSTIK [1,2]

Kriteria diagnostik:
BMI adalah kriteria pemeriksaan sederhana dan boleh dipercayai untuk menilai normal, berat badan berlebihan dan obesiti..
Algoritma untuk mendiagnosis obesiti, yang merangkumi dua komponen:
1) penilaian BMI dengan pembetulan ciri etnik untuk mengenal pasti individu dengan peningkatan jumlah tisu adiposa;
2) kehadiran dan keparahan komplikasi yang berkaitan dengan obesiti.

Aduan:
· Berat badan berlebihan;
· Peningkatan tekanan darah;
Sesak nafas semasa latihan fizikal;
Berdengkur dalam mimpi
Berpeluh meningkat;
Penyimpangan haid - pada wanita, penurunan potensi pada lelaki - kerana penyakit yang berkaitan dengan kegemukan.

Anamnesis:
· Perubahan berat badan selama 2 tahun terakhir;
· Tabiat makan, aktiviti fizikal;
Mengambil ubat (maklumat ini diperlukan untuk diagnosis awal berat badan berlebihan, pemilihan taktik rawatan yang mencukupi): kortikosteroid, ubat antipsikotik, antidepresan, kontraseptif oral, ubat penurun gula);
· Penyakit awal sistem kardiovaskular (infark miokard atau kematian mendadak seorang ayah atau saudara-mara lain dari lelaki berusia ≤ 55 tahun, atau seorang ibu atau saudara perempuan lain yang berumur a 65 tahun);
· Mengenal dan menilai kesan penyakit yang berkaitan dengan obesiti (diabetes, darah tinggi, dislipidemia, kardiovaskular, pernafasan dan patologi artikular, penyakit hati berlemak tanpa alkohol, gangguan tidur, dll.).

Pemeriksaan fizikal:
Pada peringkat rawatan awal pesakit, perlu melakukan aktiviti berikut:
· Kira BMI (indeks jisim badan);
· Ukur OT (kelantangan pinggang);
· Meneliti adanya distrofi papillary-pigmentary pada kulit (acanthosis nigricans) sebagai tanda ketahanan insulin;
· Menilai keparahan penyakit bersamaan dan risiko penyakit CVD dan diabetes jenis 2:
a) penilaian BMI;
b) penilaian OT;
c) pengiraan risiko kardiovaskular:
- merokok;
- AH (darjah, tempoh, etiologi);
- LDL;
- HDL;
- glukosa darah (plasma vena);
- asid urik, kreatinin;
- sejarah keluarga CVD;
- faktor risiko tambahan - lelaki berumur 45 tahun atau lebih, wanita 55 tahun atau lebih (menopaus).
Penilaian OT: untuk wanita ³80-88 cm, untuk lelaki ³94-102 cm (berbanding dengan standard nasional). Pengukuran OT juga mesti dilakukan dengan BMI 18,5-25 kg / m², kerana Pemendapan lemak yang berlebihan di perut meningkatkan risiko kardiovaskular (CVR) walaupun dengan berat badan yang normal. Dengan BMI ³35 kg / m² - pengukuran RT tidak praktikal.
BMI³30 kg / m² atau BMI³25 kg / m², tetapi DARI 80 cm pada wanita, DARI 94 cm pada lelaki dan kehadiran ³ 2 FR. Bagi kategori pesakit ini, penurunan berat badan adalah kunci untuk menjaga kesihatan. Pada tahap ini, perlu mengenal pasti keutamaan bagi pesakit ini - yang merupakan keutamaan pertama dalam rawatan, misalnya, berhenti merokok untuk pesakit tertentu lebih penting daripada penurunan berat badan dengan segera. Penilaian keadaan psikologi pesakit, motivasi dan keinginannya untuk mengurangkan berat badan.

Penyelidikan makmal:
· Ujian darah biokimia: kolesterol total, HDL, LDL, trigliserida, glukosa, ALT, AST, asid urik.
Ujian toleransi glukosa: dengan peningkatan glukosa puasa lebih dari 5,6 mmol / l, sejarah diabetes keluarga yang dibebani, tanda-tanda tidak langsung ketahanan insulin.

Penyelidikan instrumental:
ECG (tidak termasuk perubahan iskemia, gangguan irama, tanda-tanda ECG infarksi miokardium);
· Doppler - ekokardiografi dengan kajian mengenai ciri-ciri aliran darah transmitral dan penilaian kinetik miokard tempatan;
· Pemantauan ECG Holter (pengenalpastian gangguan irama dan konduksi yang signifikan secara klinikal, termasuk jeda yang penting secara diagnostik);
· Sekiranya IHD disyaki - ujian tekanan, dengan kemustahilan fizikal untuk melakukan;
· Ujian tekanan pesakit menunjukkan ekokardiografi tekanan farmakologi;
· MRI otak (pelana Turki) - dengan disyaki patologi sistem hipotalamus-hipofisis;
· Endoskopi: mengikut petunjuk;
Ultrasound rongga perut: mengikut petunjuk;
Ultrasound kelenjar tiroid: mengikut petunjuk.

Petunjuk untuk nasihat pakar:

pakarsasaran
pengamal am / kardiologipenjelasan keadaan somatik umum, kehadiran kejadian kardiovaskular
ahli endokrinologipengecualian obesiti yang berkaitan dengan penyakit endokrin;
pakar neurologi / pakar bedah sarafuntuk pesakit dengan sejarah kecederaan otak traumatik, penyakit neuroendokrin
pakar oftalmologipesakit dengan hipertensi arteri, kehadiran tumor otak, akibat kecederaan otak traumatik
pakar bedahuntuk menyelesaikan masalah rawatan pembedahan obesiti (dalam organisasi kesihatan republik dengan bentuk yang tidak menentu)
pakar sakit puandengan kesuburan yang terganggu, kehadiran tanda-tanda sindrom ovarium polikistik
ahli terapipesakit dengan gangguan makan (serangan makan secara kompulsif pada waktu yang berasingan, kurang kenyang, makan sejumlah besar makanan tanpa rasa lapar, dalam keadaan tidak selesa emosi, gangguan tidur dengan makan malam bersamaan dengan anoreksia pagi);
ahli genetikdengan adanya tanda-tanda sindrom genetik
pakar rheumatologiSekiranya terdapat patologi bersama, terutamanya ostearthrosis

Algoritma diagnostik: (rajah)

Diagnosis pembezaan

AduanPemeriksaanEndokrinopatiKaedah Diagnostik
Kelemahan umum, kelesuan, mengantuk, menggigil, bengkak, penurunan selera makan, sembelit, gangguan fungsi seksual, bradikardiaFisik hipersthenik, bengkak pada wajah, lidah bengkak dengan kesan gigi, bunyi jantung pekakHipotiroidisme primerTTG, svT4, ultrasound ShchZh
Pengagihan semula asid lemak (perut besar, lengan kaki yang nipis), kemerahan pada wajah, striae ungu, peningkatan tekanan darah, sakit kepala, mood yang tertekanTaburan lemak Android, matronisme, hiperpigmentasi lipatan kulit semula jadi, burgundy striae, luka kulit pustular, peningkatan tekanan darah yang berterusan, metabolisme karbohidrat tergangguSindrom hiperkortikismeACTH, kortisol dalam darah, perkumuhan kortisol dalam air kencing harian, ujian kecil / besar dengan dexamethasone, ultrasound (CT / MRI) kelenjar adrenal, MRI atau CT kelenjar pituitari
Penyimpangan haid, amenorea, pelepasan dari puting pada wanita, penurunan potensi, libido, kemandulan, ginekomastiaGalactorrheaSindrom hiperprolaktinemiaProlaktin, CT / MRI dengan kontras kelenjar pituitari, ultrasound ovari rahim pada wanita, prostat pada lelaki
Potensi menurun, libido, kemandulan, pembesaran payudara, penurunan jisim otot pada lelakiJenis badan eunuchoid, turgor kulit menurun, otot kendur, ginekomastia, perkembangan kemaluan luaranSindrom Hipogonadisme (primer / sekunder)Testosteron, LH, FSH, estradiol, GSPP, ultrasound payudara, sinar-X tengkorak (unjuran lateral), dan perundingan ahliologi
Penyimpangan haid, amenorea, pertumbuhan rambut badan yang berlebihan pada wanitaJenis badan Android, hirsutisme, virilisasiSindrom hiperandrogenismeLH, FSH, SHBG, testosteron, 17-OP, ultrasound pelvis, kelenjar adrenal, perundingan pakar sakit puan

Rawatan

Dadah (bahan aktif) yang digunakan dalam rawatan
Venlafaxine (Venlafaxine)
Liraglutide (Liraglutide)
Metformin (Metformin)
Orlistat (Orlistat)
Phentermine (Phentermine)
Fluoxetine (Fluoxetine)

Rawatan (klinik pesakit luar)

TAKTIK RAWATAN DI TINGKAT LUAR [1,2]: pada peringkat pesakit luar, pesakit tanpa tanda-tanda komplikasi dan penyakit yang berkaitan dengan obesiti dirawat.
Tujuan merawat pesakit gemuk bukan hanya untuk mengurangkan berat badan, tetapi juga untuk mengurangkan risiko kesihatan dan memperbaikinya.

Rawatan bukan ubat:
Keseluruhan tempoh rawatan dibahagikan kepada 2 peringkat: pengurangan (3-6 bulan) dan penstabilan (6-12 bulan) berat badan. Kerja bersama doktor dan pesakit adalah kunci kejayaan. Pada tahap ini, perlu mengembangkan strategi perawatan: beberapa pesakit menolak untuk menurunkan berat badan, bagi mereka metode pilihan adalah untuk mencegah kenaikan berat badan lebih lanjut. Komponen utama rawatan adalah: diet, senaman dan terapi tingkah laku.
1) Penyelesaian: rawatan apa yang diperlukan oleh pesakit??
a) cadangan diet, aktiviti fizikal, terapi tingkah laku [3] [B]
b) diet + rawatan ubat
c) diet + rawatan pembedahan
2) Cari tahu bagaimana motivasi pesakit? Hasil apa yang dia mahu dapatkan? Usaha apa yang siap dibuat?
3) Pemilihan diet yang optimum. Sistem pemakanan yang disyorkan oleh WHO melibatkan pengurangan jumlah kalori dan mengehadkan lemak hingga 25-30% daripada jumlah pengambilan kalori. Perubahan dalam pemakanan diperkenalkan secara beransur-ansur, dengan mengambil kira tabiat pemakanan pesakit (ciri kebangsaan), keperluan tenaga harian dikira (defisit 600 kcal / hari: 1000 - 1200 kcal untuk wanita, 1000-1500 kcal untuk lelaki). Sekiranya anda berasa lapar, mungkin + 100 kkal. [A]
4) Pilihan bersama (doktor + pesakit) rejimen latihan aerobik (jenis, kekerapan, intensiti - dipilih secara individu. Norma yang disyorkan adalah 225-300 min / minggu, yang sepadan dengan 45-60 min 5 r / minggu). [B]

Perubahan dalam diet (A)Aktiviti fizikal (A / B)Sokongan psikologi (B)
hitung keperluan tenaga harian (pengurangan kalori harian sebanyak 600 kkal menyebabkan penurunan berat badan sebanyak 0.5 kg / minggu)
contoh: 1000 - 1200 kkal untuk wanita, 1000-1500 kkal untuk lelaki).
Sekiranya anda berasa lapar, anda boleh + 100 kkal
Nilai tenaga diet rendah kalori (NKD) adalah 800-1200 kcal sehari. Diet yang memberikan 1200 kcal atau lebih setiap hari dikelaskan sebagai diet seimbang hipokalori atau diet kekurangan seimbang
Penggunaan diet yang memberikan tenaga kurang dari 1200 kcal sehari (5000 kJ) dapat menyebabkan kekurangan mikronutrien, yang dapat mempengaruhi status pemakanan dan hasil rawatan..
peningkatan aktiviti harian (berjalan kaki dan berbasikal daripada menggunakan kereta, menaiki tangga dan bukannya menggunakan lif, dll.).
Pesakit harus diberi nasihat dan membantu meningkatkan aktiviti fizikal harian..
Sesuai dengan saranan moden, orang-orang dari semua peringkat usia harus melakukan senaman sepanjang hari dalam seminggu atau sepanjang hari sekurang-kurangnya 30-60 minit dengan intensiti sederhana (contohnya, berjalan aktif) atau 150 minit seminggu (5 hari selama 30 minit)
Terapi kognitif-tingkah laku (CBT) merangkumi teknik yang bertujuan untuk membantu pesakit mengubah pemahaman mendalam tentang pemikiran dan kepercayaannya mengenai pengaturan berat badan, kegemukan dan akibatnya; teknik ini juga bertujuan untuk tingkah laku yang menyumbang kepada penurunan berat badan yang berjaya dan mengekalkan hasilnya. CBT merangkumi beberapa komponen, seperti pemantauan diri (rakaman makanan yang dimakan), teknik untuk mengawal proses makanan itu sendiri, kawalan rangsangan, teknik kognitif dan relaksasi
Ubat
Dadah / Kod ATX
Mekanisme tindakan / doskomenTahap bukti
Orlistat
A08AB01
Perencatan lipase gastrousus
120 mg 3 p × sehari
Kesan sampingan menurun dari masa ke masa; Ia berfungsi lebih baik sambil mengekalkan lemak dalam makanan, tetapi ini menyebabkan peningkatan kesan sampingan; menurunkan LDL; kehamilan - kategori BPADA
Liraglutide
ATX
A10BX07
Agonis reseptor GLP1,
3.0 mg **
Liraglutide mengurangkan berat badan seseorang terutamanya dengan mengurangkan jisim tisu adiposa. Penurunan berat badan berlaku dengan mengurangkan pengambilan makanan. Liraglutide tidak meningkatkan penggunaan tenaga 24 jam.PADA
* Phentermine
A08AA01
Simpatomimetik
Data RCT tidak mencukupi; peningkatan risiko hipertensi paru mungkin tidak penting; kehamilan
- kategori C;
tersedia sebagai generik; memerlukan
kawalan tekanan darah
DENGAN

* - tidak ada dalam daftar CNF, aplikasi setelah pendaftaran di wilayah Republik Kazakhstan
** permohonan setelah pendaftaran di wilayah Republik Kazakhstan

Penilaian keberkesanan terapi selama 6 bulan - 1 tahun. Pada peringkat ini, pemantauan buku harian pemakanan, pembetulan dan pemantauan berterusan terhadap keadaan psikologi pesakit perlu dilakukan. Sekiranya nilai sasaran berat badan (pengurangan 7% dari MT awal) belum tercapai dalam tempoh ini, kembali ke titik 1, tinjau taktik rawatan, dan teruskan pemantauan setiap 3-6 bulan. Semasa menggunakan terapi ubat - penilaian keberkesanan, kehadiran kesan sampingan, serta pertimbangan penarikan terapi. Setelah mencapai tahap berat badan sasaran - penilaian semula faktor risiko untuk perkembangan penyakit bersamaan. Pemantauan pesakit untuk masa yang lama.

Senarai Ubat Tambahan

Ubat
Dadah / Kod ATX
Mekanisme tindakan / doskomenTahap bukti
Venlafaxine N06AX16
Antidepresan. Perencat terbalik
menangkap serotonin dan norepinefrin.
75/150 mg
pada waktu makan malamPADA
Fluoxetine
N06AB03
antidepresan, salah satu wakil utama kumpulan perencat pengambilan serotonin selektif. Kesan antidepresan digabungkan dengan merangsang. Meningkatkan mood, mengurangkan ketegangan, kegelisahan dan rasa takut, menghilangkan dysphoria. Tidak menyebabkan hipotensi ortostatik, kesan penenang, bukan kapsul kardiotoksik 20 mguntuk pesakit dengan obesiti, apnea tidur, makan malam dan bulimiaPADA
Metformin A10BA02ubat penurun gula tabletuan biguanide. 500/100 mguntuk pesakit dengan obesiti dan diabetes, wanita dengan obesiti dan ovarium polikistik, serta untuk pesakit dengan obesiti yang menerima ubat antipsikotik yang menyebabkan ketahanan terhadap insulinPADA

Campur tangan pembedahan:
Matlamat rawatan pembedahan obesiti morbid:
· Melalui penurunan berat badan yang ketara, mempengaruhi perjalanan penyakit yang berkaitan dengan obesiti;
· Meningkatkan kualiti hidup pesakit.
Rawatan pembedahan boleh dilakukan dengan MO dan ketidakberkesanan langkah-langkah konservatif yang dilakukan sebelumnya pada orang berusia 18-60 tahun [10,11]:
BMI> 40 kg / m2 (tanpa mengira kehadiran penyakit bersamaan); (D)
· BMI> 35 kg / m2 dan adanya penyakit serius, yang mana boleh dipengaruhi oleh penurunan berat badan. (D)
Kontraindikasi untuk rawatan pembedahan obesiti adalah [10,11] (D):
Pemburukan ulser peptik perut dan duodenum;
Kehamilan
· Penyakit onkologi;
Gangguan mental: kemurungan teruk, psikosis (termasuk kronik), penyalahgunaan bahan psikoaktif (alkohol, ubat-ubatan dan psikotropik lain), beberapa jenis gangguan keperibadian (psikopati), bulimia nervosa;
· Perubahan yang tidak dapat dipulihkan pada bahagian organ penting (CHF kelas fungsional III-IV, hepatik, kegagalan buah pinggang, dll.).
Campur tangan pembedahan dilakukan mengikut Protokol Klinikal untuk Diagnosis dan Rawatan “Obbiti Morbid. Sindrom metabolik Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan ".

Selepas rawatan pembedahan, pesakit memerlukan terapi penggantian dengan persediaan besi dan kalsium; multivitamin ditunjukkan. Operasi pembetulan - abdominoplasty, sedot lemak - hanya boleh dilakukan setelah penstabilan berat badan.

Penyelenggaraan selanjutnya:
· Mengawal kolesterol total, HDL, LDL, trigliserida, glukosa, ALT, AST, asid urik 1 kali dalam 6 bulan.

Petunjuk keberkesanan rawatan:
· Menurunkan dan menstabilkan berat badan;

Kemasukan ke hospital

INDIKASI UNTUK HOSPITALISASI DENGAN INDIKASI JENIS HOSPITALISASI [15-18]

Petunjuk untuk kemasukan ke hospital yang dirancang:
· Pesakit dengan BMI 30-35 kg / m2 dengan diabetes jenis 2 bersamaan yang akan menjalani gastroshunting (UD 2b) [15,16];
· Pesakit dengan BMI = 35-39 kg / m2 dengan adanya patologi bersamaan: diabetes mellitus jenis 2, hipertensi, hiperlipidemia, apnea tidur obstruktif, sindrom hypoventilation (sindrom Picvikian), penyakit hati berlemak tanpa alkohol atau steatohepatitis bukan alkohol, GERD, asma, penyakit urat, inkontinensia kencing yang teruk, arthrosis, arthritis (UD 1a) [17,18];
Pesakit dengan BMI ≥ 40 kg / m2.

Petunjuk untuk kemasukan ke hospital kecemasan: tidak.

Maklumat

Sumber dan sastera

 1. Minit mesyuarat Suruhanjaya Bersama untuk Kualiti Perkhidmatan Perubatan Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan, 2017
  1. 1) Garis Panduan Eropah untuk Pengurusan Obesiti pada Fakta Obes Orang Dewasa 2015; 8: 402–424; 2) Obesiti Garis Panduan Global WGO; 3) Shaper A., ​​Wannamethee S., Walker M. Berat badan: implikasi untuk pencegahan penyakit jantung koronari, strok, dan diabetes mellitus dalam kajian kohort lelaki berusia pertengahan // British Medical Journal. - 2005. - No. 314. - R. 1311-17. 4) Pembedahan gastrousus untuk kegemukan teruk // NIH Consensus Statement Online. - 1991. - No. 9 (1). - R. 1-20. 5) Garis Panduan Klinikal mengenai pengenalpastian, penilaian dan rawatan kegemukan dan obesiti pada orang dewasa. Institut Jantung, Paru dan Darah Negara. Nih. 6) Leslie W.S., Hankey C.R., Lean M.E. Peningkatan berat badan sebagai kesan buruk bagi beberapa ubat yang biasa diresepkan: tinjauan sistematik // Q. J. Med. - 2007; 100: 395-404. 7) Malone M. Ubat-ubatan yang berkaitan dengan kenaikan berat badan // Ann. Farmakot - 2005; 39: 2046-55. 8) Slentz C. A., Duscha B. D., Johnson J. L., Ketchum K., Aiken L. B., Samsa G. P., Houmard J. A., Bales C. W., Kraus W. E. Kesan jumlah latihan pada berat badan, komposisi badan, dan ukuran obesiti pusat: STRRIDE - kajian terkawal secara rawak // Arch. Pelatih Med. - 2004; 164: 31-9. 9) Persatuan Diabetes Amerika, Persatuan Psikiatri Amerika, Persatuan Endokrinologi Klinikal Amerika dan Persatuan Amerika Utara untuk Kajian Obesiti: Persidangan Pembangunan Konsensus mengenai Ubat Antipsikotik dan Obesiti dan Penyataan Konsensus Diabetes // Penjagaan Diabetes. - 2004; 27: 596-601. 10) Garis panduan Eropah interdisipliner untuk pembedahan untuk kegemukan (morbid) yang teruk // Obes Surg. - 2007. - No. 17. - R. 260–70. 11) American Association of Clinical Endocrinologists, The Obesity Society, and American Society for Metabolic and Bariatric Surgery Medical Guidelines for Clinical Practice untuk sokongan pemakanan, metabolik dan bukan pembedahan perioperatif pesakit pembedahan bariatric // Surg Obes Relat Dis. - 2008. - No. 4 (5 Suppl). - R. S109–84.

Maklumat

ASPEK ORGANISASI PELAKSANAAN PROTOKOL

Senarai pembangun protokol dengan data kelayakan:
1) Danyarova Laura Bakhytzhanovna - calon sains perubatan, ahli endokrinologi, ketua jabatan endokrinologi Universiti Pedagogi Negeri Republik di Universiti Perm Perm "Institut Penyelidikan Ilmiah Kardiologi dan Penyakit Dalam".
2) Raisova Aigul Muratovna - calon sains perubatan, ketua jabatan terapi Universiti Pedagogi Negara Republik di Institut Kardiologi, Institut Penyelidikan Ilmiah Kardiologi dan Perubatan Dalaman.
3) Smagulova Gaziza Azhmagievna - Calon Sains Perubatan, Ketua Jabatan Propaedeutics Penyakit Dalaman dan Farmakologi Klinikal Universiti Pedagogi Negeri Republik di Universiti Perubatan Negeri Kazakhstan Barat yang dinamakan M. Ospanov.

Petunjuk tidak ada konflik kepentingan: tidak.

Pengulas:
Nurbekova Akmaral Asylovna - Doktor Sains Perubatan, Profesor Jabatan Penyakit Dalam Negeri No. 2 Universiti Pedagogi Negara Republik di Universiti Politeknik "Universiti Perubatan Nasional Kazakhstan Asfendiyarova ».

Petunjuk syarat-syarat untuk semakan protokol: semakan semula protokol 5 tahun selepas penerbitannya dan dari tarikh ia berkuat kuasa atau dengan adanya kaedah baru dengan tahap bukti.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes