Ultrasound pankreas - penyahkodan, gambar pelbagai penyakit organ, gabungan dengan patologi hati, pundi hempedu, dll..

Laman web ini memberikan maklumat rujukan untuk tujuan maklumat sahaja. Diagnosis dan rawatan penyakit harus dilakukan di bawah pengawasan pakar. Semua ubat mempunyai kontraindikasi. Perundingan pakar diperlukan!

Patologi pankreas dengan ultrasound

Di bawah ini kita akan mempertimbangkan perubahan dalam parameter ultrasound yang menunjukkan patologi pankreas, dan penyakit apa yang ditunjukkan oleh perubahan ini atau perubahan lain.

Perubahan pankreas dengan ultrasound

Oleh itu, patologi pankreas pada ultrasound ditunjukkan oleh perubahan berikut:

 • Kontur menjadi kabur dan tidak rata (boleh berselang, tidak rata, bergelombang, kabur);
 • Saiz keseluruhan pankreas atau bahagiannya secara individu (badan, ekor, kepala) menurun atau bertambah;
 • Perubahan echogenicity ke arah penurunannya (hypoechogenicity relatif dengan lobus kiri hati);
 • Kehilangan homogenitas echostructure;
 • Perubahan saluran (pengembangan saluran Wirsung lebih dari 2 mm, penebalan dinding saluran, penampilan saluran sekunder pada ultrasound kerana pengembangan dan peningkatan ukurannya);
 • Keadaan perut yang tidak normal, duodenum, saluran empedu, pundi hempedu, hati, jejunum dan saluran limpa yang berdekatan dengan pankreas.

Kehadiran salah satu jenis perubahan patologi di atas mengikut ultrasound menunjukkan penyakit pankreas. Semakin banyak perubahan patologi yang dikesan oleh ultrasound, semakin tinggi kemungkinan penyakit terbentuk yang semestinya memerlukan rawatan khusus dan tidak akan hilang sendiri apabila menghilangkan faktor persekitaran negatif (contohnya, pemakanan yang buruk, pengambilan alkohol, dll.).

Setiap perubahan patologi di atas pankreas tidak spesifik, yang wujud dalam banyak penyakit tertentu. Itulah sebabnya mustahil untuk membuat diagnosis yang tepat dan jelas hanya dengan adanya perubahan patologi pada ultrasound pankreas. Untuk diagnosis yang tepat, selain gambaran ultrasound yang khas, anda juga perlu mengetahui gejala klinikal seseorang, hasil ujian makmal (aktiviti amilase, lipase) dan data pemeriksaan. Hanya gabungan gejala, analisis, data pemeriksaan dan ultrasound yang akan membolehkan doktor membuat diagnosis yang tepat dan betul, yang berdasarkan pada objektif mengenal pasti semua kemungkinan manifestasi penyakit dan membezakannya dari yang lain, yang ditunjukkan oleh tanda-tanda yang serupa.

Perubahan patologi yang paling penting pada pankreas pada ultrasound adalah pelanggaran echogenicity, echostructure dan ukuran. Perubahan dalam parameter ini boleh terdiri daripada dua jenis utama - meresap dan fokus. Kami akan mempertimbangkannya dengan lebih terperinci di bahagian seterusnya..

Perubahan difus dan fokus pada ultrasound (tafsiran ultrasound pankreas)

Penyebaran disebut perubahan yang dicirikan oleh pelanggaran struktur umum dan echogenicity pankreas. Maksudnya, pankreas pada ultrasound berhenti menjadi homogen, dan echogenicitynya meningkat (hyperechoic), atau menurun (hypoechoic). Dengan kata lain, perubahan meresap dapat dimanifestasikan dengan peningkatan atau penurunan echogenicity keseluruhan pankreas, serta perubahan ukurannya. Perubahan difusi dapat digabungkan dengan penurunan atau peningkatan ukuran organ, serta perubahan pada sistem saluran.

Perubahan yang menyakitkan dalam jenis peningkatan atau penurunan echogenicity (hyperecho dan hypoechogenicity) pankreas, serta peningkatan atau penurunan ukurannya tidak spesifik, dan oleh itu diperhatikan dalam pelbagai penyakit. Jadual di bawah menunjukkan pelbagai penyakit khusus pankreas, yang dicirikan oleh perubahan meresap dalam jenis hipoechogenicity, hyperechoicity, peningkatan atau penurunan ukuran.

Perubahan resapan hipoechoik pada pankreas (penurunan echogenicity oleh ultrasound)Perubahan resapan hiperechoik pada pankreas (peningkatan echogenicity oleh ultrasound)Mengurangkan ukuran pankreas kerana perubahan ultrasound yang meresapPeningkatan ukuran pankreas dengan latar belakang perubahan mendadak pada ultrasound
Pankreatitis akutLipomatosisZaman berubahPankreatitis akut
Peringkat awal pankreatitis kronikFibrosis pankreasAtrofi pankreasPankreas berbentuk cincin
Pankreatitis kronikTumor atau Kista

Oleh itu, seperti yang dapat dilihat dari jadual, jika seseorang yang menurut ultrasound menunjukkan peningkatan echogenicity (hyperechoogenicity) pankreas, ini mungkin menunjukkan lipomatosis, fibrosis, atau pankreatitis kronik. Sekiranya echogenicity kelenjar dikurangkan, maka ini adalah ciri pankreatitis akut atau peringkat awal kronik. Untuk diagnosis yang lebih tepat, doktor perlu menilai gejala, ujian makmal dan hasil pemeriksaan seseorang.

Selain meresap, perubahan patologi fokus dalam echostructure dan echogenicity adalah mungkin di pankreas. Perubahan fokus adalah (berbeza dengan meresap) tempat di pankreas dengan ukuran yang berbeza, tidak mempunyai struktur dan ketumpatan gema yang sama dengan bahagian organ yang lain. Dengan kata lain, jika perubahan meresap meluas ke seluruh kelenjar, maka perubahan fokus hanya menangkap sebahagian kecilnya, beberapa kawasan tertentu.

Bergantung pada ketumpatannya, perubahan fokus boleh menjadi anechoic, isoechoic, hypoechoic dan hyperechoic. Perubahan isoechogenic adalah bahagian kelenjar yang mempunyai echogenicity yang sama dengan organ yang lain, tetapi dengan struktur yang berubah. Perubahan fokus hipoechoik adalah kawasan kelenjar yang mempunyai echogenicity lebih rendah daripada semua bahagian organ yang lain. Perubahan hiperachogenik adalah fokus yang mempunyai echogenicity yang lebih tinggi berbanding pankreas yang lain. Akhirnya, massa anechogenik adalah kawasan yang sama sekali tidak mempunyai echogenicity (hitam).

Perubahan pankreas fokal anechoic, hypoechoic, isoechoic, dan hyperechoic adalah ciri pelbagai penyakit organ ini. Jadual di bawah menunjukkan penyakit tertentu di mana perubahan fokus pada echogenicity tertentu terdapat di pankreas.

Perubahan fokus anekogenik pada pankreasPerubahan fokus isoechogenic dan hypoechoic di pankreasPerubahan fokus hiperekogenik pada pankreas
Pankreatitis hanya kepala atau ekor kelenjarPankreas berlipat gandaBatu saluran kelenjar dan kalsifikasi
Kista (kongenital, parasit)Pankreatitis fokusHemangioma
Tumor sista (jinak)Karsinoma pankreasGabus protein atau badan asing
Tumor neuroendokrinPankreatitis kronik fokus
MetastasisPseudocyst diisi dengan detritus atau batu
LimfadenopatiPengapuran vaskular

Seperti yang dapat dilihat dari jadual, perubahan fokus (seperti meresap) tidak spesifik untuk penyakit tertentu. Dan ini bermaksud bahawa kehadiran perubahan fokus yang sama mengikut ultrasound mungkin tidak menunjukkan satu patologi tertentu, tetapi beberapa sekaligus. Hanya mungkin untuk memahami patologi mana yang tepat, ketika data ultrasound dianalisis bersama dengan gejala dan hasil ujian.

Oleh kerana di antara perubahan patologi pankreas pada ultrasound (selain difus dan fokus), pengembangan dan peningkatan saluran Wirsung juga sering dikesan, maka di bawah ini kami senaraikan keadaan dan penyakit yang fenomena ini adalah ciri:

 • Pengembangan saluran Wirsung selepas makan;
 • Pankreas berganda;
 • Pankreatitis kronik;
 • Tumor pankreas;
 • Pankreatitis kronik autoimun.

Gambar ultrabunyi untuk pelbagai penyakit pankreas

Di bawah ini kita akan mempertimbangkan tanda-tanda apa pada ultrasound yang menunjukkan penyakit pankreas tertentu.

Keadaan seperti itu disebut sebagai kerosakan organ. Ultrasound mendedahkan peningkatan kawasan pankreas dalam kombinasi dengan struktur normal dan echogenicity. Sekiranya kawasan kelenjar membesar, tetapi orang tersebut tidak mempunyai gejala klinikal, maka gejala ini dianggap sebagai varian individu dari norma, dan bukan bukti kecacatan. Tetapi peningkatan kawasan dalam kombinasi dengan gejala klinikal menunjukkan patologi.

Pankreas berbentuk cincin

Kecacatan yang jarang berlaku di mana imbasan ultrasound menunjukkan cincin pankreas yang menutupi duodenum.
Pankreas berleluasa

Kerosakan seperti itu jarang berlaku, dan mewakili pankreas tambahan. Ini diwakili oleh pembentukan fokus hiperechoik bulat hingga diameter 2.5 cm, dengan echogenicity pankreas, tetapi terletak di dinding duodenum atau pundi hempedu.

Pankreas berlipat ganda

Kesalahan ini juga jarang berlaku. Sebagai peraturan, terdapat dua kali ganda bahagian organ mana pun, misalnya, dua ekor, dua badan atau dua saluran Wirsung dapat muncul di pankreas. Dua kelenjar penuh yang terletak berdekatan hampir tidak bertemu. Pada prinsipnya, penggandaan pankreas bagaimanapun tidak muncul dengan tanda-tanda khas pada ultrasound, kerana struktur tisu organ sebaliknya normal. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, penggandaan pankreas digabungkan dengan kista saluran empedu extrahepatic, kista saluran Wirsung.

Pada ultrasound, banyak formasi kecil yang bulat dengan kandungan anechogenik kelihatan, yang membuat gambar sarang lebah lebah di permukaan kelenjar. Pankreas polikistik biasanya merupakan penyakit genetik, dan oleh itu digabungkan dengan hati, ginjal, limpa dan ovari polikistik.

Kerosakan pada pankreas

Pelbagai kecederaan pankreas kerana kecederaan perut tertutup atau terbuka.

Oleh itu, dengan kecederaan tertutup cahaya dalam masa 24 jam, perubahan pada pankreas tidak ada. Tetapi sehari selepas kecederaan, pankreas menjadi lebih besar, konturnya mengalami lelasan, dan pembentukan bulat hipoechoik dengan tepi yang tidak rata dapat dilihat pada tisu, yang merupakan hematoma atau tempat nekrosis. Sekiranya proses itu berlangsung, gambaran pankreatitis akut akan berkembang..

Pada kecederaan tertutup yang teruk, apabila pankreas pecah, pada jam pertama tanda-tanda kerosakan tidak dapat dilihat. Tetapi beberapa jam selepas kecederaan, imbasan ultrasound menunjukkan bahawa pankreas adalah pembentukan echogenicity rendah tanpa bentuk, dan terdapat cairan di rongga perut (darah, jus pankreas).

Dengan kecederaan terbuka (misalnya, tusukan di perut), kelenjar yang tidak berubah dilihat pada ultrasound, dan di dalamnya di tempat tusukan terdapat pembentukan hipoechoik bulat dengan kontur kabur, yang merupakan hematoma. 2 hingga 3 hari selepas kecederaan pankreas terbuka, pankreatitis akut berkembang.

Kista kongenital dan yang diperoleh ditandai dengan gambar ultrasound yang sama - pembentukan kecil bulat dengan ketumpatan anechoic atau hypoechoic, dengan diameter 5 mm hingga 5 cm. Dinding sista dibentuk oleh tisu pankreas, oleh itu, membran pembentukan tidak dapat dilihat dengan jelas pada ultrasound..

Pankreatitis akut mempunyai pelbagai pilihan dan bentuk kursus, yang ditunjukkan oleh rangkaian gejala klinikal mereka sendiri dan, dengan demikian, memberikan gambaran yang sedikit berbeza pada ultrasound. Tetapi untuk semua bentuk dan varian perjalanan pankreatitis akut pada ultrasound, perubahan hipoechoik meresap dalam struktur pankreas dan lokasi anechogenik fokus (nekrosis atau pendarahan), kadang-kadang pengembangan saluran Wirsung, adalah ciri.

Untuk orientasi pesakit yang lebih tepat pada tanda-tanda ekografi pankreatitis akut, di bawah ini kami juga akan menerangkan ciri-ciri gambar pada ultrasound pelbagai jenis keradangan pankreas akut. Oleh itu, menurut ultrasound, beberapa bentuk pankreatitis akut (edema akut, berterusan, berulang berulang dan nekrotik akut) dibezakan, yang sering bertukar menjadi satu sama lain.

Keparahan ringan dan sederhana bentuk pankreatitis edematous akut dicirikan oleh ukuran normal atau peningkatan tempatan di kepala atau ekor organ. Konturnya sekata, struktur kelenjar bersifat hypoechoic di seluruh kawasan atau hanya di kawasan proses keradangan. Di sekitar kelenjar terdapat sejumlah kecil cecair dalam bentuk jalur echo-negatif sempit. Proses patologi, dengan tahap ringan, reda setelah 7 - 10 hari, dan dengan rata-rata, ia berlangsung lebih lama, dan boleh menjadi bentuk berterusan dan berterusan.

Bentuk pankreatitis edematous akut yang teruk dicirikan oleh peningkatan ukuran kelenjar akibat edema, perubahan struktur yang meresap dengan dominasi kawasan hipoechogenicity dan fokus anechogenicity. 15 hingga 20 hari selepas bermulanya penyakit, kista boleh terbentuk di lokasi fokus anechogenicity. Di sekitar kelenjar, pengumpulan cecair dalam bentuk jalur anechogenik kelihatan. Juga, cecair boleh didapati di rongga perut, poket douglas, dan retroperitoneally. Peritoneum di kelenjar dipadatkan dan hiperechoik kerana peritonitis awal.

Bentuk pankreatitis yang berterusan dicirikan oleh tanda-tanda bentuk edematous akut ringan dalam kombinasi dengan echogenicity struktur yang heterogen, apabila kawasan hiperechoik bergantian dengan hypoechoic.

Bentuk yang berulang berulang dicirikan pada saat eksaserbasi oleh gambaran bentuk yang berterusan, dan apabila ia reda, gambar bentuk edema akut ringan. Tetapi tidak pernah ada pemulihan dan pemulihan struktur kelenjar yang lengkap.

Bentuk pankreatitis nekrotik akut berlaku pada kecepatan kilat, dan dicirikan oleh peningkatan ketara dalam kelenjar, perubahan meresap pada parenkim dengan struktur hipoechoik. Dengan latar belakang struktur hypoechoic, banyak fokus hyperechoic dapat dikesan. Di sekitar kelenjar, di rongga perut dan poket douglas, pengumpulan cecair dapat dilihat. Peritoneum di kelenjar padat dan hyperechoic kerana permulaan peritonitis.

Gambaran echografi pankreatitis kronik boleh berbeza, dan ia bergantung terutamanya pada jenis pankreatitis akut yang dipindahkan. Pada masa ini, empat bentuk pankreatitis kronik (ringan, sederhana, teruk dan pseudotumoral) dibezakan, yang dicirikan oleh gambar ultrasound yang berbeza.

Bentuk pankreatitis kronik yang ringan dicirikan oleh ukuran normal atau sedikit membesar, kontur pankreas licin, tetapi hiperechoogenisiti strukturnya yang rendah. Dalam tisu kelenjar terdapat fokus kecil dan sederhana dari segel hiperechoik. Saluran Wirsung tidak diperluas, tetapi dindingnya dapat sedikit menebal sepanjang keseluruhannya atau hanya di beberapa kawasan (setempat). Bentuk pankreatitis kronik yang ringan sukar didiagnosis, kerana perubahan yang sama pada pankreas diperhatikan dengan latar belakang diabetes, degenerasi lemak organ, penyakit endokrin dan alkoholik. Kerana gambaran yang tidak spesifik ini, diagnosis pankreatitis kronik ringan pada lebih dari 90% kes dibuat kepada orang yang tidak menderita pankreatitis, tetapi sebenarnya menderita degenerasi lemak pankreas atau penyalahgunaan alkohol.

Bentuk pankreatitis kronik yang sederhana dicirikan oleh penurunan ukuran bahagian individu pankreas. Struktur kelenjar berbintik-bintik, dengan fokus bergantian dengan pelbagai saiz dan echogenicity yang berbeza. Kista kadang-kadang dikesan. Saluran Wirsung diperluas hingga 6 - 7 mm, dindingnya menebal dan hyperechoic tidak rata.

Bentuk pankreatitis kronik yang teruk dicirikan oleh penurunan saiz kelenjar yang ketara dan heterogenitas echostrukturnya. Jadi, kehadiran kalsifikasi hiperechoik, sista anechoic dan fibrosis hipoechoik pada tisu organ adalah tetap. Saluran Wirsung diperluas secara tidak rata, dindingnya hyperechoic dan menebal, batu-batu terlihat di lumen. Dalam beberapa kes, selain saluran Wirsung, saluran sekunder yang biasanya tidak dapat dikesan juga terlihat..

Bentuk psereatitis kronik pseudotumoral dicirikan oleh pembesaran saiz kelenjar yang tersebar, kontur kental dan struktur yang heterogen. Dalam tisu organ, nod yang berlainan saiz dan echogenicity berbeza dapat dilihat. Saluran Wirsung mungkin tidak dapat dikesan kerana banyak pembentukan nodular.

Untuk meringkaskan perkara di atas, perlu diringkaskan bahawa untuk sebarang bentuk pankreatitis kronik, dua tanda langsung adalah ciri pada ultrasound - pertama, penurunan ukuran keseluruhan kelenjar atau bahagiannya, dan, kedua, kontur yang tidak rata (tuberous, dentate, bulat bulat penonjolan, dll.). Kedua-dua tanda ini wajib untuk diagnosis pankreatitis kronik. Di samping itu, tanda pankreatitis kronik dan tidak langsung ketiga adalah heterogenitas strukturnya, apabila terdapat lesi kecil, sederhana dan besar dengan echogenicity yang berlainan pada tisu.

Batu pankreas dan saluran pankreas

Batu pankreas terbentuk kerana komplikasi pankreatitis dengan nekrosis parenkim dan saluran. Batu dilihat sebagai formasi hiperechoik dengan pelbagai ukuran dan penyetempatan. Besi itu sendiri bersifat hypoechoic kerana edema.

Batu di saluran pankreas terbentuk sebagai komplikasi bentuk nekrotik akut pankreatitis akut, apabila tisu mati hanya membatu dari masa ke masa kerana pemendapan kalsium di dalamnya. Batu adalah formasi hiperechoik dengan ukuran yang berbeza, kadang-kadang dengan bayangan akustik. Batu-batu itu boleh menjadi satu atau beberapa, dan terletak di saluran kecil dan saluran kelenjar Wirsung. Yang menarik adalah batu besar yang mengganggu aliran keluar jus pankreas di sepanjang saluran dari kelenjar ke duodenum. Dalam kes seperti itu, apabila batu itu menyekat saluran, sambungan berbentuk beg yang dipenuhi dengan kandungan anechogenik terbentuk di sepanjangnya. Sekiranya saluran Wirsung tersumbat, maka kelenjarnya bertambah besar, menjadi hipoechoik, dengan kontur cembung yang tidak rata dan struktur tuberous.

Dalam kegemukan, pankreas mempunyai ukuran normal atau sedikit membesar, strukturnya fokus kecil, hiperechoik.

Pada diabetes mellitus, pankreas mempunyai ukuran normal atau berkurang, kontur yang jelas, tetapi berselang. Parenkim organ adalah fokus kecil, dipadatkan, hiperechoik. Bentuk kelenjar menyerupai pita putih melengkung atau komet. Pada orang yang menghidap diabetes selama lebih dari 15 tahun, atrofi pankreas dan ukurannya berkurang dengan ketara.

Tumor pankreas jinak dengan ultrasound

Di pankreas, di antara tumor jinak, adenoma, cystadenoma, fibroma, lipoma, myxoma, hemangioma, limfangioma, neuroma, myoma, dan insuloma dapat berkembang. Semua tumor ini mempunyai tanda serupa pada imbasan ultrasound, walaupun asal usulnya berbeza..

Jadi, tanda-tanda ultrasound berikut adalah biasa bagi semua tumor jinak:

 • Bulat atau bujur;
 • Pemisahan yang baik dan jelas dari tisu sekitarnya;
 • Halo anekogenik di sekitar tumor;
 • Saiz tumor kecil.

Echogenicity tumor jinak mungkin berbeza kerana kandungannya. Oleh itu, hiperechoisitas homogen adalah ciri lipoma, hipoechoisitas homogen adalah ciri adenoma, mioma, neurin, dan echogenicity heterogen (penggantian kawasan hiper dan hipoechoik) adalah ciri fibromas, cystadenoma, campuran, dan hemangiomas.

Tumor malignan pankreas (barah) pada ultrasound

Tumor ganas pada ultrasound dapat dilihat, tetapi ciri-cirinya sangat berubah-ubah berbanding dengan tumor jinak, kerana ia bergantung pada bentuk pertumbuhan barah. Pada masa ini, bentuk kanser pankreas fokal, fokus-infiltratif dan invasif-infiltratif dibezakan, yang mempunyai pelbagai tanda ultrasound.

Oleh itu, bentuk fokus kanser dicirikan oleh fakta bahawa di dalam kepala, badan atau ekor terdapat simpul hyperechoic kecil tunggal dengan kontur yang tidak rata dan menonjol. Kanser fokal mirip dengan tumor jinak, oleh itu, apabila formasi semacam itu dikesan, biopsi dilakukan untuk menentukan sifat tumor.

Bentuk kanser fokus-infiltratif dicirikan oleh adanya beberapa fokus isoechogenic dan kontur tuberous kelenjar. Bentuk barah ini sukar dibezakan dengan hepatitis kronik pseudotumoral, dan oleh itu, apabila gambaran serupa dikesan, biopsi adalah wajib untuk mengesahkan diagnosis kanser.

Bentuk barah invasif-infiltratif dicirikan oleh pengembangan saluran Wirsung tanpa menebal dindingnya, adanya fokus pada tisu kelenjar, yang bercambah dan merebak ke organ-organ tetangga. Selalunya, tumor tumbuh ke saluran empedu, menyekatnya dan memprovokasi penyakit kuning obstruktif.

Ultrasound dapat dilihat dalam bentuk formasi anechogenik bulat tunggal atau berbilang dengan ukuran yang berbeza. Boleh menyerupai kelenjar getah bening perut.

Di manakah ultrasound pankreas dilakukan? Kos penyelidikan

Mendaftar untuk belajar

Untuk membuat janji temu dengan doktor atau diagnostik, anda hanya perlu menghubungi satu nombor telefon
+7 495 488-20-52 di Moscow

+7 812 416-38-96 di St. Petersburg

Pengendali akan mendengar anda dan mengalihkan panggilan ke klinik yang dikehendaki, atau menerima pesanan untuk rakaman kepada pakar yang anda perlukan..

Harga ultrasound pankreas

Kos ultrasound pankreas di pelbagai institusi perubatan swasta dan negeri pada masa ini berkisar antara 700 hingga 1700 rubel.

Di mana untuk mendapatkan ultrasound pankreas?

Ultrasound pankreas dapat dilakukan di hampir mana-mana hospital atau klinik bandar atau daerah, kerana mesin ultrasound kini tersedia hampir di mana-mana.

Berikut adalah alamat institusi perubatan besar di peringkat wilayah di berbagai kota di Rusia, di mana mungkin dilakukan ultrasound pankreas.

Ultrasound pankreas di Moscow

Terdapat di kemudahan berikut:

 • Institut Penyelidikan Ambulans mereka. Sklifosovsky, terletak di Dataran Bolshaya Sukharevskaya, 3. Telefon - (495) 680 41 54, (495) 680 93 60.
 • FNCC FMBA Rusia, yang terletak di Orekhovy Boulevard, 28. Telefon - (499) 688 83 54.

Ultrasound pankreas di St. Petersburg

Terdapat di kemudahan berikut:

 • Institut Penyelidikan Ambulans mereka. Dzhanelidze, terletak di ul. Budapest, 12. Telefon - (812) 313 28 58.
 • Institut Penyelidikan Onkologi dinamakan Petrova, terletak di ul. Leningradskaya, 68. Telefon - (812) 439 95 25.

Ultrasound pankreas di Yekaterinburg

Terdapat di Hospital Daerah No. 1, yang terletak di ul. Volgograd, 185. Telefon - (343) 240 34 59, (343) 351 16 40.

Ultrasound pankreas di Kazan

Terdapat di Pusat Diagnostik Klinikal Interregional, yang terletak di ul. Karbysheva 12a. Telefon - (843) 291 11 01, (843) 291 10 16, (843) 291 10 24.

Ultrasound pankreas di Novosibirsk

Terdapat di Hospital Klinikal Wilayah Novosibirsk yang terletak di ul. Nemirovich-Danchenko, 130. Telefon - (383) 315 98 18.

Ultrasound pankreas di Krasnodar

Terdapat di Hospital Klinikal Wilayah yang terletak di ul. Rusia, 140. Telefon - (861) 252 76 28.

Ultrasound pankreas di Voronezh

Terdapat di Hospital Wilayah Voronezh No. 1, yang terletak di 151 Moskovsky Prospekt. Telefon - (473) 257 97 77.

Ultrasound pankreas di Chelyabinsk

Terdapat di Hospital Klinik Wilayah Chelyabinsk No. 1, yang terletak di ul. Vorovskogo, 90. Telefon - (351) 232 80 60, (351) 232 80 61, (351) 232 79 88.

Ultrasound pankreas di Nizhny Novgorod

Terdapat di Pusat Diagnostik Daerah, yang terletak di ul. Rodionova, 190. Telefon - (831) 20 20 200.

Ultrasound pankreas di Ufa

Terdapat di Hospital Keretapi di st. Ufa JSC Russian Railways, yang terletak di Oktober Avenue, 71/1. Telefon - (347) 246 03 35, (347) 246 03 40, (351) 246 03 45.

Ultrasound pankreas di Saransk

Terdapat di Pusat Perundingan dan Diagnostik Republik, yang terletak di ul. Ulyanova, 30 a. Telefon - (8342) 35 28 96, (8342) 35 20 01.

Pankreatitis kronik: Cara merawat - video

Keseluruhan kebenaran mengenai ultrasound - video

Pankreas dan peranannya dalam badan - video

13 tanda pertama diabetes yang tidak boleh anda lewatkan - video

Kanser pankreas: sebab dan gejala - video

Pengarang: Nasedkina A.K. Pakar Penyelidikan Bioperubatan.

Adakah uzi akan menunjukkan penyakit pankreas

Salah satu penyakit yang paling berbahaya dan serius adalah pankreatitis. Ini adalah proses keradangan pankreas, yang tentu saja mempunyai pelbagai bentuk. Gejala termasuk sakit akut, penurunan berat badan, mual, muntah, dan gangguan najis. Untuk menentukan diagnosis yang tepat, perlu dilakukan pemeriksaan lengkap sistem pencernaan, kerana gejala serupa dapat terjadi pada penyakit lain.

Apabila gejala pertama muncul, anda harus segera mendapatkan bantuan perubatan yang berkelayakan. Diagnostik akan merangkumi pemeriksaan umum, ujian dan ultrasound. Prosedur diagnostik ultrasound benar-benar tidak menyakitkan dan cukup bermaklumat, ini membolehkan anda melihat banyak patologi pankreas, sehingga pengesanan onkologi pada peringkat awal.

Adakah mungkin untuk menentukan pankreatitis pada ultrasound? Ketepatan diagnostik ultrabunyi bertepatan dengan diagnosis akhir hingga 85% kes.

Adakah ultrasound akan menunjukkan pankreatitis??

Untuk kajian pankreas yang tepat, organ tetangga diperiksa, sehubungan dengan ini, persiapan yang tepat diperlukan untuk diagnosis yang paling tepat (pengecualian adalah keadaan kecemasan yang memerlukan pembedahan segera). Agar pankreatitis dapat dilihat pada ultrasound, perlu:

 • Beberapa hari sebelum kajian, produk dengan peningkatan pembentukan gas (susu, minuman berkarbonat, buah-buahan / sayur-sayuran) tidak termasuk dalam diet;
 • Makanan terakhir mestilah 10-12 jam sebelum waktu yang ditetapkan untuk ultrasound;
 • Dilarang sama sekali meminum alkohol, merokok dan mengambil beberapa ubat (anda perlu berbincang dengan doktor mengenai perkara ini);
 • Sejurus sebelum kajian, disarankan untuk membuat enema pembersih untuk mengosongkan usus sepenuhnya;
 • Untuk menghilangkan kembung perut, anda boleh mengambil arang aktif atau espumisan.

Penting! Ultrasound biasanya dilakukan pada waktu pagi semasa saluran pencernaan kosong sepenuhnya..

Bagaimana rupa jumlah kelenjar normal??

Untuk mengenali patologi pankreas semasa ultrasound, anda perlu mengetahui ukuran normal organ.

Pankreas terbahagi kepada kepala, badan dan membanggakan. Dimensi biasanya dianggap:

 • Panjang keseluruhan kelenjar adalah 16-22 cm, ketebalannya 2-3 cm, jisimnya 80-90 g.;
 • Badan 1.75-2.5 cm, kepala 1.8-3.2 cm, ekor 2.2-3.5 cm;
 • Konturnya jelas, sekata;
 • Saluran Wirsung mempunyai ketebalan hingga 2 mm;
 • Struktur kelenjar seragam.

Salah satu petunjuk yang paling penting dari pankreas adalah echogenicity (keupayaan untuk menghantar ultrasound). Biasanya, penunjuk ini bertepatan dengan hati dan limpa..

Perhatian! Ukuran kelenjar bergantung pada usia, jantina dan ketinggian orang tersebut. Seiring bertambahnya usia, zat besi mula berkurang, dan echogenicity menjadi lebih tinggi.

Tanda-tanda pankreatitis pada ultrasound

Terdapat tiga jenis pankreatitis utama - akut (perkembangan penyakit yang cepat), pankreatitis kronik (perkembangan penyakit yang berpanjangan walaupun dengan kesakitan berkala) dan nekrosis pankreas (tahap pankreatitis yang merosakkan). Kerana pankreatitis akan muncul pada ultrasound dalam keadaan yang berbeza, pertimbangkan di bawah.

Gejala pankreatitis akut:

 • Besi diperbesar;
 • Konturnya kabur, melengkung;
 • Di tempat keradangan, echogenicity meningkat;
 • Organ struktur heterogen;
 • Saluran Wirsung meningkat;
 • Kehadiran cecair di kelenjar, komplikasi organ jiran;
 • Kemungkinan sista atau komplikasi lain.

Pada pankreatitis akut, gejala berikut adalah ciri:

 • Sakit yang diucapkan, sengit, berterusan yang bersifat kusam atau memotong. Sekiranya anda tidak mendapat rawatan perubatan tepat pada masanya, kejutan kesakitan mungkin timbul. Bergantung pada lokasi lesi pankreas, rasa sakit mungkin muncul di bawah sudu, di hipokondrium di kedua sisi. dengan keradangan seluruh kelenjar, kesakitan akan menjadi herpes zoster.
 • Peningkatan suhu dan tekanan darah. lonjakan tekanan boleh menjadi sangat tinggi atau sangat rendah, suhu boleh meningkat hingga 40 ° C. kesihatan keseluruhannya bertambah teruk.
 • Kulit berubah, dari pemutihan menjadi warna kelabu yang bersahaja; ciri wajah dapat diasah.
 • Mual, sendawa, cegukan, mulut kering, kadang-kadang muntah, yang tidak membawa kelegaan.
 • Gangguan najis (sembelit / cirit-birit). Kerusi itu berbusa, mempunyai bau busuk. Untuk sembelit, kembung dan pengerasan otot.
 • Kemunculan sesak nafas, peluh melekit, plak kuning di lidah kerana kerosakan sistem kardiovaskular.
 • Kulit biru, bintik-bintik di punggung bawah atau pusar; kawasan inguinal boleh menjadi warna biru-hijau. Ini berlaku akibat kemasukan darah dari kelenjar di bawah kulit.

Tanda pankreatitis kronik pada imbasan ultrasound:

 • Pengembangan saluran Wirsung secara berterusan.
 • Tuberositi halus, penyeragaman kontur kelenjar;
 • Kekurangan echogenicity;
 • Terlalu besar.

Penting! Sekiranya penyakit itu berlanjutan, atrofi organ dan mengalami fibrosis, tisu kelenjar scleroses, strukturnya digantikan oleh tisu penghubung yang lebih padat, yang mengakibatkan peningkatan echogenicity. Ukuran pankreas dikurangkan, salurannya tetap melebar.

Necrosis pankreas seperti apa pada imbasan ultrasound?

Nekrosis pankreas adalah penyakit pankreas serius yang berkembang sebagai akibat dari peningkatan pankreatitis akut. Sekiranya penyakit ini dikesan, seseorang mungkin mengalami banyak kegagalan organ.

Penyakit nekrosis pankreas agak serius dan mempunyai gejala berikut:

 • Kesakitan di perut, memancar ke punggung bawah, penyetempatan kabur;
 • Muntah tidak melegakan, loya;
 • Tanda-tanda dehidrasi adalah mulut kering, dahaga, kencing jarang;
 • Sembelit, kembung perut;
 • Demam;
 • Otot dinding perut berada dalam keadaan tegang;
 • Tompok-tompok biru di pusar dan di sisi perut;
 • Kehadiran hempedu atau darah dalam muntah (bermaksud mabuk badan);
 • Menurunkan tekanan darah;
 • Kekuningan kulit dan protein mata;
 • Kawasan hipokondrium kanan memperoleh warna coklat, bintik-bintik ungu muncul di wajah;
 • Kesedaran yang keliru.

Pada kebanyakan orang, bentuk kelenjar tidak berubah, tetapi dengan nekrosis pankreas total atau subtotal, gejala ini terdapat pada semua pesakit. Sekiranya disyaki nekrosis pankreas, doktor yang hadir akan menetapkan imbasan ultrasound, ujian makmal, dan juga kaedah diagnostik lain.

Bentuk pankreatitis akut yang merosakkan pada ultrasound ditentukan oleh petunjuk berikut:

 • Pembesaran pankreas;
 • Dalam epiploon kecil cecair terkumpul;
 • Struktur kelenjar heterogen (salah satu tanda nekrosis pankreas yang paling penting);
 • Kontur badan tidak rata;
 • Di ruang retroperitoneal terdapat pengumpulan cecair. Kekasaran kontur organ.

Sebilangan besar orang yang dihantar oleh doktor yang hadir untuk imbasan ultrasound berminat dengan soalan: apa yang ditunjukkan oleh ultrasound pankreas pada pankreatitis. Terima kasih kepada ultrasound, adalah mungkin untuk menentukan bukan sahaja kawasan kerosakan kelenjar, tetapi juga fokus tunggal. Ini bermaksud memulakan rawatan tepat pada masanya dan tidak memulakan penyakit sehingga memburukkan lagi.

Video berguna

Pankreatitis dianggap penyakit serius dan berbahaya bagi manusia. Penyakit ini dicirikan oleh keradangan pankreas dengan bentuk penyakit yang berbeza. Gejala: sakit akut, penurunan berat badan, loya, muntah, gangguan najis. Diagnosis lengkap memerlukan kajian mengenai tubuh, ciri serupa dikesan semasa kegagalan setiap organ sistem pencernaan.

Diagnosis penyakit

Pada gejala pertama, pesakit harus mendapatkan bantuan perubatan. Selepas pemeriksaan dan analisis umum, pemeriksaan lebih lanjut akan diperlukan. Selalunya dalam kes seperti itu, kajian ini dilakukan menggunakan diagnostik ultrasound. Ini adalah kaedah pemeriksaan yang tidak menyakitkan dan berpatutan yang membolehkan anda membuat kajian mengenai patologi pankreas, sebelum mengesan barah pada peringkat awal.

Di mana kes melakukan ultrasound pankreas

Prosedur dijalankan untuk mengesahkan diagnosis - ketepatan menentukan kaedahnya tinggi. Kadang-kadang ultrasonografi pankreas dilakukan dengan ciri yang serupa:

Diagnosis ultrabunyi pankreas

 • kesakitan berterusan dalam bentuk kekejangan di bahagian kiri perut;
 • kemungkinan disyaki penyakit kuning;
 • dijumpai semasa pemeriksaan pembentukan (sista, tumor);
 • penurunan berat badan yang cepat tanpa usaha;
 • ketidakstabilan najis;
 • kehadiran kesakitan semasa pemeriksaan sumber malaise;
 • semasa memeriksa organ dalaman yang lain, dengan pengesanan kemungkinan perubahan pada pankreas.

Pemeriksaan pankreas dengan bantuan ultrasound dilakukan dengan pankreatitis dan kemungkinan penyakit. Sekiranya gejala bertepatan, terdapat kemungkinan ketidaktepatan diagnosis yang tinggi, mengakibatkan ketidaktepatan rawatan.

Persiapan untuk imbasan ultrasound untuk pankreatitis

Untuk menjalankan prosedur dengan betul, anda harus membuat persediaan dengan teliti. Sekiranya kita bercakap mengenai keadaan operasi kecemasan, imbasan ultrasound dilakukan tanpa persediaan. Ketepatan akan jauh lebih rendah, hasil yang dilihat tidak dijamin. Untuk ultrasound yang dirancang, pesakit mesti dijelaskan bagaimana mempersiapkan diri untuk menjalani pemeriksaan. Mari kita pertimbangkan dengan lebih terperinci prosedurnya:

 1. Ultrasound sering diresepkan pada waktu pagi, pada waktu perut kosong, pada waktu yang ditunjukkan terdapat sedikit udara dalam sistem pencernaan.
 2. Sekiranya masa mengizinkan, 2 hari sebelum prosedur, buang produk yang menyebabkan pembentukan gas dari makanan (buah-buahan, sayur-sayuran, produk tenusu, soda).
 3. Untuk mengurangkan kembung perut, pengambilan karbon aktif atau espumisan dibenarkan.
 4. Makanan terakhir harus berlangsung sekurang-kurangnya 12 jam sebelum ultrasound, atau hasilnya diputarbelitkan.
 5. Dianjurkan untuk melakukan enema sebelum kajian..
 6. Tidak diingini menggunakan ubat, alkohol, merokok sebelum proses yang akan datang.

Gambaran lengkap mengenai penyakit ini memerlukan data yang tepat. Pematuhan dengan peraturan latihan yang disenaraikan akan membolehkan anda mendapatkannya.

Hasil Pankreas Sihat

Semasa pemeriksaan, imbasan ultrasound akan menunjukkan gambaran umum dengan bantuan petunjuk perubatan yang tidak difahami oleh pesakit. Tokoh utama yang memungkinkan untuk meneka keberadaan patologi adalah parameter pankreas - bentuk dan ukurannya. Maklumat tersedia untuk perbandingan dengan mana-mana pesakit. Kemudian ultrasound mendedahkan ciri titik yang tinggal dari diagnosis pankreatitis.

Apabila pankreas diimbas pada alat, komponen organ jelas menjulang: badan, ekor dan kepala. Bagi orang dewasa, dimensi berikut dianggap normal:

 • badan hingga 21 mm;
 • ekor hingga 35 mm;
 • kepala hingga 32 mm;
 • lebar saluran tidak lebih dari 2 mm, dinding licin.

Siluet pankreas itu sendiri digariskan oleh garis yang jelas, strukturnya seragam. Petunjuk penting adalah echogenicity organ, yang menentukan kemampuan kelenjar untuk meningkatkan atau menyerap isyarat sensor peranti. Skrin dikesan oleh parameter gambar, kecerahan dan kejelasan. Petunjuk biasanya bertepatan dengan data pada hati dan limpa..

Pertimbangkan dengan lebih terperinci petunjuk yang ditentukan dengan pankreatitis. Dengan pelbagai jenis pankreatitis, gambar individu dipaparkan di skrin.

Seperti apa rupa pankreatitis akut

Sejumlah bentuk pankreatitis akut diketahui, patologi menunjukkan penyakit yang ringan dan teruk. Dalam kes pertama, organ itu sedikit rosak, pertama kali gejala dikeluarkan, menjadi sukar untuk mengenal pasti keparahan keadaan. Bentuk yang teruk menampakkan diri dalam bentuk petunjuk tertentu.

Pankreatitis akut

Gambaran umum tanda-tanda pankreatitis akut pada ultrasound dikurangkan kepada perkara berikut:

 • jumlah saiz badan meningkat;
 • sempadan pankreas mempunyai garis besar yang tidak jelas, dengan kelengkungan;
 • peningkatan echogenicity dalam sumber keradangan;
 • strukturnya heterogen;
 • saluran jauh lebih lebar daripada biasa;
 • keadaan cecair dijumpai di kawasan organ, perubahan pada organ jiran;
 • dalam bentuk teruk, sista, kawasan pereputan, perubahan lain yang tidak mungkin berlaku.

Perubahan pada rongga perut menunjukkan pankreatitis akut. Bersama dengan ujian makmal, menganalisis setiap gejala bersamaan dengan pemeriksaan ultrasound, pengesahan diagnosis pankreatitis akut akan dipercayai.

Seperti apa rupa pankreatitis kronik?

Dalam perjalanan kronik, gejalanya akan berbeza-beza. Pada pankreatitis kronik, manifestasi meningkat terutamanya setelah makan dalam bentuk kesakitan. Tidak mudah untuk mengesan perjalanan penyakit ini..

Petunjuk pankreatitis kronik

Pada skrin ultrasound, perubahan individu ciri pankreatitis kronik dapat dilihat. Ciri-ciri manifestasi:

 • pengembangan saluran yang berterusan melebihi 2 mm;
 • batas organ menunjukkan membran bergerigi, kadang-kadang dengan tuberkel kecil;
 • selain peningkatan saiz, echogenicity akan lebih sedikit;
 • kadang-kadang pseudocysts dikesan dengan penyakit lanjut, di mana echogenicity akan lebih tinggi;
 • apabila penyakit itu berkembang, skrin monitor menunjukkan bagaimana secara visual pankreas menjadi lebih kecil berbanding dengan saluran yang membesar, kerana atrofi;
 • jika terdapat kecurigaan pembentukan batu di dalam organ, ia akan kelihatan melihat suatu tempat dalam bentuk bulatan dengan jejak echogenik;
 • struktur organ adalah heterogen, dengan kesalahan meresap.

Sekiranya ada saat-saat ketika tanda-tanda pankreatitis kronik diputarbelitkan atau tidak memberikan gambaran lengkap mengenai keadaan pada ultrasound, pemeriksaan dilanjutkan dengan kaedah lain menggunakan MRI atau CT (resonans magnetik atau tomografi yang dikira).

Keberkesanan penggunaan ultrasound untuk pankreatitis

Dengan bantuan ultrasound, gambaran visual umum keadaan organ diperiksa, mengenai ukuran, bentuk, bayangan objek. Apabila perubahan berlaku, ada alasan untuk fokus pada titik yang ditentukan. Penggunaan ultrasonografi dianggap sebagai kaedah wajib untuk mendiagnosis pankreatitis dalam bentuk manifestasi apa pun. Penggunaan kaedah pemeriksaan membantu dalam diagnosis, pelantikan rawatan yang betul untuk penyakit kompleks, memungkinkan untuk analisis berkala mengenai keadaan organ dalaman.

Terima kasih kepada ultrasound, tahap awal perjalanan penyakit ini dikesan, mudah untuk memantau organ. Lebih mudah bagi doktor dan pesakit untuk mencegah ancaman yang akan datang daripada menanganinya kemudian..

Ultrasound pankreas adalah tahap penting dalam diagnosis penyakit organ ini. Kajian ini disebabkan oleh alat ultrasound, yang memvisualisasikan organ dalam pelbagai unjuran. Imbasan ultrasound akan membolehkan anda menilai keadaan pankreas, yang biasanya tersembunyi di bahagian belakang ruang perut.

Ciri-ciri pemeriksaan ini, serta persiapan dan metodologi yang diperlukan, dijelaskan secara terperinci dalam maklumat kami..

Petunjuk dan kontraindikasi

Pemeriksaan ultrasound sama sekali tidak menyakitkan dan tidak memerlukan banyak masa. Dengan menggunakan sensor khas dan konduktor seperti gel, doktor memeriksa kedudukan pankreas, dimensinya, kemungkinan penyimpangan dan patologi.

Juga, dengan menggunakan probe ultrasound, anda boleh melakukan tusukan organ untuk pemeriksaan lebih lanjut dan lebih terperinci.

Perlu diperhatikan bahawa ultrasound biasanya dilakukan secara kombinasi untuk menilai keadaan hati, pundi hempedu, saluran dan ginjal. Kegiatan semua organ ini saling berkaitan, oleh itu patologi meluas kepada "peserta" proses pencernaan yang lain.

Petunjuk untuk:

 • Kesakitan di bahagian atas abdomen, paling kerap dinyatakan selepas makan.
 • Pankreatitis akut atau kronik yang didiagnosis.
 • Kecurigaan neoplasma organ ini.
 • Mengubah saiz organ dalaman dari pemeriksaan sebelumnya.
 • Ujian Makmal Merugikan.
 • Penurunan selera makan dan penurunan berat badan yang drastik tanpa sebab yang jelas..
 • Gangguan pencernaan yang tidak hilang dalam jangka masa yang lama.
 • Kecurigaan penyakit kuning pada pesakit.
 • Peningkatan gula darah yang mendadak.

Kajian ini memberikan banyak maklumat mengenai keadaan organ, oleh itu penting untuk diagnosis banyak penyakit.

Tidak ada kontraindikasi untuk ultrasound, kerana pemeriksaan ini dilakukan untuk wanita hamil dan juga bayi yang baru lahir.

Objektif kajian

Semasa menetapkan ultrasound, pakar akan dapat mengesan perubahan pada ukuran dan kontur organ, keadaan saluran, serta kehadiran tumor. Kami mengkaji struktur tisu dan kemungkinan perubahan. Sekiranya terdapat tumor, ini adalah kaedah terbaik untuk menentukan lokasi sebenar dan jenis tumor tersebut..

Latihan

Diagnosis berkualiti tinggi tidak mungkin dilakukan tanpa persiapan awal. Untuk melakukan ini, berjumpa dengan pakar yang akan melakukan ultrasound.

Biasanya, pesakit diberi diet khas yang tidak termasuk produk berlemak dan berat untuk perut, alkohol.

Sebaiknya kecualikan makanan dari makanan yang boleh menyebabkan kembung. Pada malam mesti makan malam ringan, tetapi tidak lebih awal dari 12 jam sebelum peperiksaan. Anda boleh mengambil julap, tetapi hanya atas cadangan doktor. Jangan minum, makan atau merokok sebelum ujian..

Sekiranya anda mengambil ubat, anda mesti memberi amaran kepada pakar sebelum pemeriksaan.

Selalunya, hasil ultrasound dipengaruhi oleh persiapan yang betul. Sekiranya anda mematuhi diet dan mengikuti cadangan doktor, anda boleh bergantung pada maklumat yang lebih dipercayai..

Metodologi

Prosedur itu sendiri dijalankan di klinik atau hospital menggunakan peralatan khas. Tempohnya adalah dari 10 hingga 20 minit, bergantung pada kelayakan pakar..

Untuk keselesaan, pesakit berbaring di sofa, doktor menggunakan gel pelincir dan melewati sensor ke kawasan perut. Semasa menjelaskan petunjuk kontroversial, pemeriksaan tambahan mungkin diperlukan pada kedudukan di sisi, berdiri dan di perut.

Nilai normal pada orang dewasa dan kanak-kanak:

 • Struktur homogen.
 • Dimensi dalam had normal.
 • Refleksi purata.
 • Tiada ubah bentuk corak vaskular.
 • Saluran Wirsung tidak boleh dikembangkan (dalam jarak 1,5 - 2,5 cm).

Beberapa petunjuk boleh dianggap normal secara kondisional jika pesakit didiagnosis mempunyai masalah tertentu dengan saluran gastrousus. Juga, semasa pemeriksaan, perlu mempertimbangkan berat, usia dan jantina pesakit, yang bergantung pada parameter organ.

Patologi apa yang menunjukkan ultrasound pankreas?

Dengan pemeriksaan sedemikian, anda dapat mengenal pasti beberapa penyakit pada peringkat awal, serta menentukan patologi organ dalaman. Selalunya, ultrasound mengesahkan patologi berikut.

Transkrip penyakit dan patologi yang dikenal pasti:

 • Lipomatosis Penggantian tisu sihat dengan sel lemak. Ia ditentukan oleh peningkatan echogenicity, kawasan organ yang lebih ringan.
 • Pankreatitis kronik. Ketebalan dinding saluran meningkat, selalunya diperluas secara tidak rata. Di samping itu, kelenjar diperbesar atau konturnya berubah.
 • Tumor dan sista. Peningkatan saiz organ, anjakan kepala, dan ukuran yang tidak seimbang. Tisu normal digantikan oleh berserat atau tumor.
 • Proses keradangan di kepala. Peningkatan saiz, penyempitan saluran dan perubahan tambahan dalam echogenicity organ.

Bergantung pada keadaan organ, pemeriksaan tambahan mungkin diperlukan, misalnya, melakukan tusukan dan pemeriksaan makmal selanjutnya.

Menyatakan hasilnya

Sudah tentu, hanya seorang pakar yang dapat membuat diagnosis yang tepat, tetapi hasil anggaran dapat ditentukan secara bebas. Untuk melakukan ini, perlu menganalisis tiga petunjuk utama.

 • Bentuk kelenjar harus berupa sosis atau dalam bentuk huruf S.
 • Ukuran pankreas bergantung pada indikator individu dan berbeza dari 14 hingga 22 sentimeter. Lebar tidak boleh melebihi tiga sentimeter. Panjang kepala antara 2.5 hingga 3.5 sentimeter.
 • Kontur harus sama rata dan jelas, tanpa bahagian yang kabur. Segala masalah visualisasi harus ditangani berdasarkan kes demi kes..
 • Struktur normal organ halus-halus (dalam beberapa kes butiran kasar boleh diterima) dan homogen.

Untuk apa tusukan??

Dalam beberapa kes, selepas ultrasound, anda perlu melakukan tusukan tambahan. Ini akan membolehkan makmal menentukan struktur tisu dan menganalisis kemungkinan jenis tumor..

Ultrasound Endoskopi

Salah satu jenis diagnostik khas adalah pemeriksaan ultrasound endoskopi. Oleh itu, adalah mungkin untuk memeriksa organ dalaman dengan lebih terperinci dan mengurangkan hasil kesalahan tersebut.

Pemeriksaan dilakukan melalui endoskopi khas, di hujungnya terdapat sensor ultrasonik miniatur. Prosedur ini memerlukan kelayakan khas, jadi tidak semua pusat perubatan menawarkan pemeriksaan terperinci.

Kos diagnostik

Anggaran kos pemeriksaan sedemikian bergantung pada wilayah kelakuan, dan juga jenis institusi perubatan yang dipilih..

Rata-rata, ia dari 500 rubel, tetapi dalam diagnostik kompleks dapat dimasukkan dalam jumlah biaya, misalnya, pemeriksaan penuh saluran pencernaan, pankreas, hati dan pundi hempedu adalah dari 1500 rubel.

Video mengenai ultrasound pankreas:

Imbasan ultrasound untuk pankreatitis akan ditunjukkan: persiapan dan kesimpulan yang betul

Ultrasound untuk pankreatitis adalah bahagian penting dalam pemeriksaan pesakit. Sakit girdle akut di perut, mual dan muntah, kembung perut adalah semua gejala yang dapat menunjukkan bukan sahaja radang pankreas, tetapi juga sejumlah patologi perut yang lain. Oleh itu, menurut gambaran klinikal sahaja, mustahil untuk membuat diagnosis yang tepat, perlu dilakukan sejumlah kajian makmal dan instrumental, termasuk diagnostik ultrasound, yang akan membantu menilai keadaan organ dan mengenal pasti semua penyimpangan..

Apa yang menunjukkan ultrasound pankreas?

Kaedah diagnosis ultrasound adalah manipulasi yang dilakukan secara ambdominally, di permukaan peritoneum, akibatnya pesakit tidak mengalami kesakitan. Asas teknik ini adalah kemungkinan ultrasound menembusi taci badan. Pada masa yang sama, ultrasound melewati pelbagai struktur selular dengan cara yang berbeza dan juga dipantulkan dari mereka pada kelajuan yang berbeza. Peranti ini dilengkapi dengan sensor khas yang menangkap gelombang ultrasonik yang dipantulkan dan berdasarkan bahan yang diterima membentuk gambar. Ini adalah cara ultrasound dua dimensi berfungsi, bagaimanapun, peranti yang lebih moden yang memberikan gambar tiga dimensi membolehkan anda tidak mendapatkan gambar, tetapi keseluruhan filem. Ia dapat dilihat secara real time atau dirakam pada media digital, yang memberikan peluang yang sangat baik untuk melihat hasilnya berkali-kali, apabila ada keperluan.

Kaedah ini digunakan secara meluas untuk mengkaji banyak organ, termasuk pankreas. Ramai pesakit berminat dengan teknik apa yang ditunjukkan dan adakah mungkin untuk mengesan proses keradangan di pankreas yang melaluinya..

Oleh itu, ultrasound membantu menentukan:

 • Pelanggaran struktur pankreas;
 • Mengubah parameter organ dan konturnya;
 • Pengembangan saluran;
 • Ketipisan dan kelembutan parenchyma;
 • Kehadiran fokus nekrotik;
 • Perubahan echogenicity zon individu (penurunan atau peningkatan).

Perkara terakhir memerlukan perhatian khusus. Selalunya, sebagai hasilnya, yang diberikan oleh para ahli sonologi, anda dapat mengetahui rekod peningkatan echogenicity. Tidak semua orang tahu apa sebenarnya yang terdapat dalam istilah ini..

Oleh kerana setiap organ mempunyai ketumpatannya sendiri, ultrasound semasa diagnosis salah satu daripadanya dicerminkan dengan cara yang berbeza. Contohnya, organ yang mengandungi cecair di rongga mereka kelihatan gelap pada monitor. Sebaliknya, organ-organ yang strukturnya sangat padat ditentukan oleh warna putih. Dari sinilah echogenicity bergantung, di mana kebiasaan memahami kemampuan tisu badan untuk memantulkan gelombang ultrasound dari diri mereka sendiri. Artinya, ternyata setiap badan mempunyai norma tersendiri dari penunjuk ini.

Parameter echogenicity menentukan kehadiran tumor, metastasis, batu, sista, nekrosis atau degenerasi tisu adiposa pada parenkim organ.

Perkara utama yang perlu diingat adalah bahawa uzist hanya melakukan jenis diagnosis yang berasingan, dan diagnosis akhir hanya boleh dibuat oleh doktor yang, kemungkinan besar, akan menghantar pesakit untuk pemeriksaan tambahan.

Di mana kes melakukan ultrasound pankreas?

Pemeriksaan ultrabunyi adalah relevan untuk pemeriksaan profilaksis keadaan organ, termasuk pankreas. Tetapi selalunya, pesakit beralih kepada diagnosis ini untuk mendapatkan pertolongan hanya apabila ada keluhan dari saluran gastrousus dan khususnya organ ini.

Ini termasuk:

 • Ketidakstabilan najis;
 • Pening dan muntah;
 • Kesakitan berterusan di perut, paling kerap di bahagian kiri;
 • Sensasi kesakitan ini pada palpasi;
 • Penurunan selera makan dan penurunan berat badan yang tajam tanpa sebab yang jelas;
 • Kehadiran warna kekuningan kulit pesakit;
 • Peningkatan gula darah yang mendadak, serta penyimpangan dalam ujian makmal lain;
 • Perubahan pada organ lain yang dikenal pasti sebagai hasil pemeriksaan sebelumnya;
 • Tumor pankreas disyaki.

Kontraindikasi

Hari ini, kaedah diagnostik ultrasound cukup popular, kerana memberikan banyak maklumat yang diperlukan tanpa menimbulkan rasa sakit pada pesakit. Itulah sebabnya tidak ada kontraindikasi yang jelas untuk jenis kajian ini. Mungkin ini adalah kelebihan utama ultrasound.

Satu-satunya keadaan yang boleh menjadi sekatan sementara untuk pelaksanaan ultrasound adalah beberapa penyakit virus dan berjangkit, serta penyakit kulit yang terdapat di wilayah epigastrik:

 • Lichen;
 • Furuncle;
 • Kudis;
 • Molluscum contagiosum, herpes;
 • Kusta, borreliosis, batuk kering.

Juga, jika terdapat luka, luka, lecet atau luka bakar di kawasan ini, prosedur ini kemungkinan besar akan ditolak, akibat daripada sentuhan gel khas dengan tapak lesi, pelbagai komplikasi dapat terjadi.

Ultrasound untuk pankreatitis akut

Kaedah penyelidikan ini dapat menentukan secara tepat kehadiran atau ketiadaan proses keradangan di pankreas. Tugas diagnostik sangat difasilitasi jika tahap penyakit ini sederhana atau teruk, kerana dalam hal ini tanda-tanda pankreatitis paling jelas.

Oleh itu, melalui ultrasound, anda dapat mengenal pasti ciri-ciri berikut:

 • Peningkatan saiz badan yang kuat;
 • Perubahan konturnya: mereka menjadi kabur dan digariskan secara tidak jelas;
 • Saluran pankreas diluaskan, diameternya melebihi 2 mm.

Sebagai peraturan, pemeriksaan ultrasound memeriksa bukan sahaja pankreas, tetapi juga organ lain dari rongga perut. Dalam bentuk pankreatitis akut, beberapa di antaranya, iaitu yang terletak dekat dengan pankreas, juga diubah: peningkatan parameter dan pembengkakan mereka diperhatikan. Selalunya, cecair terkumpul di rongga perut, dan omentum atau bisul ditentukan di dindingnya - semua ini menunjukkan adanya proses keradangan di pankreas, yang didiagnosis oleh ultrasound.

Ultrasound untuk pankreatitis kronik

Kursus kronik penyakit ini juga tercermin dalam gambar yang dilihat oleh uzist ketika melakukan imbasan ultrasound. Kehadiran perubahan tertentu yang telah berlaku di dalam badan, membolehkan anda membuat pankreatitis kronik dengan tepat.

 1. Ukuran pankreas adalah kriteria pertama berdasarkan yang sonolog menetapkan penyakit akut atau kronik penyakit ini. Oleh itu, dengan peningkatan patologi pankreas, ia meningkat dengan ketara, namun, dengan peralihan penyakit ke bentuk yang lembap, parameter organ yang terjejas, sebaliknya, menurun, yang dikaitkan dengan fibrosis dan atrofi tisu secara beransur-ansur.
 2. Echogenicity yang meningkat secara heterogen, yang juga menjadi akibat dari proses atropik. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa petunjuk ini adalah norma mutlak bagi orang yang mengalami kegemukan, dan untuk orang tua.
 3. Heterogenitas parenchyma dan ketidakseragaman tepi - dengan pankreatitis kronik, ini adalah kejadian biasa. Oleh kerana ubah bentuk yang disebabkan oleh fibrosis, kontur organ menjadi kabur dan mempunyai lekukan yang disebut..
 4. Pengembangan saluran Wirsung: idealnya, diameternya 2 mm, tetapi jika terdapat keradangan kronik, ukuran ini boleh menjadi 3 mm. Dalam pemeriksaan berikutnya, dinamika positif, sebagai peraturan, tidak diperhatikan.
 5. Kehadiran formasi atau batu sista adalah patologi yang sering menyertai pankreatitis kronik.

Manifestasi pada ultrasound keradangan akut pankreas

Walaupun fakta bahawa ultrasound adalah teknik yang cukup bermaklumat, mustahil untuk membuat diagnosis berdasarkan hasilnya. Sifat penyakit ini hanya dapat ditentukan bersama dengan maklumat yang diperoleh dari ujian makmal dan kaedah diagnosis instrumental lain..

Dengan satu cara atau yang lain, terdapat sejumlah tanda yang secara jelas menunjukkan adanya proses keradangan akut di pankreas:

 • Peningkatan saiz pankreas yang ketara;
 • Batasan organ yang tidak jelas;
 • Peningkatan echogenicity di kawasan lesi, yang menunjukkan pemadatan kawasan ini;
 • Heterogenitas struktur parenchyma;
 • Pengembangan saluran pankreas, selalunya ini berlaku dengan perjalanan penyakit yang reaktif;
 • Kehadiran dalam organ gelembung yang dipenuhi dengan cecair;
 • Kehadiran komplikasi bersamaan: sista, pseudocyst, neoplasma;
 • Keradangan organ yang berdekatan dengan pankreas: pembesaran dan pembengkakannya.

Seberapa berkesan prosedur ultrasound??

Pemeriksaan ultrabunyi memungkinkan untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan mengenai keadaan pankreas. Hasil diagnosis jenis ini, banyak parameter organ dikaji, sehingga doktor dapat menilai kehadiran atau ketiadaan proses keradangan.

Walaupun ketepatan prosedur ini, pakar tidak terhad hanya pada maklumatnya. Untuk menentukan diagnosis yang tepat, doktor memberi tumpuan kepada ujian makmal, gambaran klinikal, sejarah, hasil pemeriksaan luaran pesakit. Sebagai tambahan, jika terdapat kelainan pankreas yang dikesan oleh ultrasound, pesakit dirujuk untuk pemeriksaan tambahan, misalnya, CT atau MRI.

Seperti apa organ yang sihat??

Prestasi normal pankreas adalah sama untuk wanita dan lelaki.

Pada pemeriksaan ultrasound organ ini, pakar uzist menilai banyak parameter.

 1. Bentuk pankreas: dalam keadaan normal, ia mempunyai bentuk huruf Inggeris, perubahan menunjukkan kecacatan terpencil atau patologi lain yang mempunyai kesan negatif pada pankreas.
 2. Saiz badan. Panjang pankreas pada orang dewasa bervariasi dari 14 hingga 22 cm, dan beratnya dari 70 hingga 80 g. Oleh kerana organ dibahagikan secara anatomi kepada 3 bahagian, parameter untuk setiap segmen ini mempunyai norma tersendiri. Jadi, panjang kepala semula jadi tidak boleh kurang dari 25 mm dan lebih daripada 30 mm. Ukuran badan berkisar antara 15 hingga 17 mm, dan ekornya mencapai panjang 20 mm.
 3. Diameter saluran Wirsung. Bahagian pankreas ini dirancang untuk mengangkut jus pankreas ke saluran pencernaan. 2 mm betul-betul nilai yang khas untuk saluran ini sekiranya tidak ada patologi. Dengan keradangan, penunjuk paling kerap meningkat (hingga 3 mm), tetapi penyempitan menunjukkan bahawa saluran di luar dimampatkan oleh sesuatu, misalnya, dengan batu, sista atau tumor.
 4. Kontur yang halus dan jelas bukan sahaja pankreas secara keseluruhan, tetapi semua bahagiannya secara berasingan.
 5. Ketumpatan rata-rata organ, yang kira-kira sesuai dengan ketumpatan hati atau limpa - parameter ini ditentukan oleh echogenicity seragam, yang memungkinkan kemasukan kecil.
 6. Struktur butiran parenchyma.

Angka yang ditunjukkan mungkin sedikit berbeza, yang bukan penyimpangan dari norma. Dalam kes ini, nilai yang ditentukan oleh batas atas diambil kira.

Persiapan untuk prosedur

Agar hasil kajian dapat dipercayai, perlu mempersiapkan prosedur dengan teliti. Pakar mengesyorkan mematuhi peraturan berikut:

 • Jangan makan atau minum cecair 12 jam sebelum melakukan diagnostik ultrasound;
 • Makanan terakhir mestilah mudah, makanan pedas, berlemak dan goreng tidak boleh diterima;
 • Sehari sebelum imbasan ultrasound, perlu mengecualikan makanan diet yang menyebabkan penapaian dalam usus, seperti: kubis, kekacang, buah-buahan manis, roti bakar mentega, minuman berkarbonat;
 • Dilarang minum alkohol atau merokok pada malam sebelum prosedur;
 • Sebaiknya membersihkan usus dengan mengambil julap atau penyerap, namun, sebelum ini, anda mesti berjumpa doktor; sebagai alternatif kepada ubat-ubatan, anda boleh memilih pengaturan enema;
 • Keengganan untuk mengambil pelbagai ubat pada hari diagnostik ultrasound: dalam hal ini, disyorkan untuk berjumpa doktor.

Selalunya, persiapan yang mempengaruhi hasilnya, oleh sebab itu mestilah berkualiti tinggi dan berhati-hati.

Prosedur

Tidak ada yang rumit dalam melakukan kajian pankreas menggunakan alat ultrasound. Prosedur ini merangkumi beberapa langkah:

 • Kedudukan pesakit yang betul di sofa: dia perlu berbaring di punggung dan membebaskan perutnya dari pakaian;
 • Penggunaan zat seperti gel khas ke kawasan peritoneal, yang menyumbang kepada gelinciran sensor pada permukaan kulit dengan mudah;
 • Pemeriksaan langsung itu sendiri: dengan menggunakan sensor dan pergerakan tekanan cahaya, bahagian kiri perut dikaji; untuk melengkapkan gambar, setelah beberapa saat pesakit diminta untuk meluncur ke sebelah kanan atau mengambil posisi separa duduk, yang memudahkan visualisasi segmen pankreas individu, khususnya, kepala dan badannya;
 • Penilaian keadaan pankreas dan parameternya: uzist mengukur panjang, ukuran organ, mengkaji struktur, ketumpatan dan tepi pankreas, menentukan diameter saluran Wirsung, serta kehadiran atau ketiadaan pelbagai formasi patologi pada parenkim; dalam kajian ini, pakar sonologi menentukan petunjuk ini kepada jururawat, yang memperbaikinya dalam tahanan;
 • Sekiranya perlu, gambar laman web individu diambil - kemungkinan besar, doktor memerlukannya untuk mengkaji proses patologi dan menentukan taktik terapeutiknya;

Pada akhir prosedur, pesakit diberi hasil dengan penerangan terperinci mengenai gambar yang dirakam menggunakan alat ultrasound.

Analisis Hasil

Kesimpulan ultrasound mengandungi maklumat yang paling penting bagi pakar: berdasarkan maklumat yang diterima, doktor dapat mengesahkan atau membantah diagnosis yang dicadangkan pada mulanya. Sekiranya pesakit mempunyai pankreatitis, seperti yang dibuktikan oleh prosedurnya, doktor menentukan tahap keparahan penyakit, dan juga tahapnya. Sekiranya gambar tidak sepenuhnya jelas atau memberikan data yang tidak lengkap, pesakit dihantar untuk pemeriksaan lebih lanjut (CT atau MRI). Terutama diagnosis yang lebih tepat dan luas diperlukan untuk mengesan tumor di pankreas.

Prestasi biasa

Pesakit tidak perlu risau sama sekali mengenai keadaan pankreasnya yang sihat, jika dalam kesimpulannya terdapat catatan berikut:

 • Ukuran pankreas adalah dari 14 hingga 22 cm (sebarang petunjuk yang dilaburkan dalam sekatan ini);
 • Segmen visual yang baik: kepala organ, badan, ekor;
 • Ukuran kepala tidak lebih dari 30 mm, badan tidak lebih dari 17 mm, ekornya hingga 20 mm;
 • Struktur butiran homogen dari parenchyma;
 • Tepi dinding pankreas yang halus dan jelas;
 • Saluran Wirsung - tidak diperluas, diameternya 2 mm;
 • Kekurangan kemasukan anechogenik;
 • Echogenicity seragam dan ketumpatan organ purata.

Walau bagaimanapun, walaupun hasil ultrasound mesti ditunjukkan kepada pakar. Sekiranya tidak ada perubahan yang jelas pada pankreas, dan rasa sakit masih membimbangkan pesakit, maka pemeriksaan mesti dilanjutkan. Kemungkinan besar, alasannya terletak pada beberapa patologi lain, yang sangat tidak digalakkan dilancarkan, kerana rawatan yang tidak tepat waktu kadang-kadang penuh dengan akibat yang paling menyedihkan.

Penyimpangan dari norma

Sifat pelanggaran, terutamanya bergantung kepada keparahan penyakit. Dan jika pada tahap awal proses patologi perubahan ini tidak signifikan atau dinyatakan dengan lemah, maka gambaran yang digambarkan dengan bentuk pankreatitis yang teruk akan berlimpah dengan sejumlah penyimpangan. Di samping itu, lebih mudah bagi golongan uzist untuk menentukan perjalanan penyakit yang akut daripada yang kronik, kerana semasa eksaserbasi, parameter pankreas berubah dengan kuat.

Secara umum, pelanggaran seperti itu meliputi:

 • Peningkatan saiz pankreas yang ketara, bengkak;
 • Batas dinding yang kabur, kontur badan yang tidak jelas;
 • Heterogenitas struktur pankreas;
 • Meterai, yang ditandakan oleh peningkatan echogenicity;
 • Pengembangan saluran Wirsung hingga 3 mm;
 • Kehadiran cecair di rongga perut;
 • Komplikasi: sista, pseudocyst, fokus nekrotik, tumor;
 • Peningkatan organ berdekatan.

Gejala yang agak berbeza dicirikan oleh bentuk penyakit kronik:

 • Ukuran pankreas, sebaliknya, menurun - ini disebabkan oleh fibrosis dan perubahan atrofi pada tisu, yang berlaku sebagai akibat dari penyakit yang panjang;
 • Struktur heterogen parenkim - ini ditunjukkan oleh banyak penyertaan hiperechoik, yang merupakan fokus fibrosis;
 • Perubahan bentuk pankreas berkaitan dengan penarikan semula kawasan luar;
 • Pengembangan saluran Wirsung (lebih dari 2 mm), yang tidak menyempit - sebagai peraturan, hasil ultrasound seterusnya menunjukkan ini.

Kesimpulan selepas diagnostik ultrasound

Setelah keputusan pemeriksaan dengan ultrasound diperoleh dengan tangan, anda perlu mendapatkan nasihat pakar. Hanya doktor yang dapat membuat diagnosis yang tepat dan menetapkan rawatan yang sesuai untuk penyakit yang dikenal pasti..

Walau bagaimanapun, beberapa nuansa penting harus dipertimbangkan di sini:

 • Bentuk kronik proses keradangan pankreas tidak dapat ditentukan hanya berdasarkan maklumat ultrasound, idealnya, hasil semua kajian harus dinilai: ujian makmal dan teknik instrumental lain; di samping itu, perhatian khusus harus diberikan kepada gejala yang ada pada pesakit;
 • Anda tidak boleh bergantung hanya pada hasil ultrasound dan secara automatik memindahkan diagnosis ke kad pesakit luar;
 • Maklumat yang diperoleh sebagai hasil diagnostik ultrasound dianggap boleh dipercayai jika pesakit mempunyai sekurang-kurangnya 5 tanda yang menunjukkan bentuk patologi kronik;
 • Dalam beberapa keadaan, pankreatitis kronik jauh lebih sukar untuk ditentukan daripada perjalanan akut penyakit ini, oleh itu adalah wajar untuk menetapkan pemeriksaan tambahan: CT atau MRI organ, endoskopi atau analisis biopsi terhadap lesi apabila terdapat neoplasma;
 • Perlu dipertimbangkan faktor penting lain: pada orang yang berusia lanjut, dan juga pada mereka yang gemuk, beberapa perubahan dalam parameter pankreas dianggap sebagai norma.

Hasil ultrabunyi memberikan maklumat yang diperlukan bukan hanya mengenai keadaan pankreas, mereka juga memberitahu tentang keparahan penyakit. Namun, data ini tidak dapat dijadikan dasar untuk membuat diagnosis yang tepat tanpa pemeriksaan menyeluruh terhadap pasien. Di samping itu, pada peringkat awal pankreatitis, ultrasound tidak selalu memberikan maklumat yang tepat, kerana tanda-tanda patologi dalam tempoh ini tidak begitu jelas: struktur echost masih tidak berubah, bentuk organ tidak kehilangan kejelasannya, dan pankreas itu sendiri belum bertambah besar. Diagnosis ini menjadi paling menunjukkan pada pankreatitis akut, dan juga pada saat-saat memburuk.

Ulasan

Pembaca yang dihormati, pendapat anda sangat penting bagi kami - oleh itu, kami akan gembira dengan maklum balas anda mengenai ultrasound untuk pankreatitis dalam komen, ini juga berguna untuk pengguna laman web lain.

Alyona

Di sini saya telah menunjukkan pankreatitis sama pada ultrasound. Sudah tentu, ahli terapi tersebut meminta pemeriksaan tambahan, tetapi kaedah lain menunjukkan hasil yang sama: pankreas ditentukan untuk membesar dan saluran Wirsung diperluas. Dan secara umum terdapat sejumlah besar tanda yang secara tepat menunjukkan adanya penyakit ini.

Irina

Tetapi ultrasound gagal saya. Untuk masa yang lama sakit perut saya mengganggu saya, tidak seorang pun doktor dapat membantu saya, kerana ultrasound menunjukkan bahawa semuanya normal. By the way, setelah ultrasound, saya pergi ke semua jenis pemadam kebakaran untuk FGDS untuk mengecualikan patologi saluran gastrointestinal, tetapi semuanya ternyata berada dalam keadaan sihat, sementara kesakitan masih ada. Hanya selepas beberapa ketika, ketika saya berjumpa dengan pakar yang kompeten dengan bayaran dan melalui MRI atas cadangannya, saya didiagnosis menderita pankreatitis.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes