Ubat percuma untuk pesakit diabetes dan asma pada tahun 2020 - senarai semua ubat

Negeri ini memberi bantuan kepada pesakit kencing manis dengan menuliskan senarai ubat pilihan yang boleh didapati oleh pesakit diabetes di farmasi - secara percuma, dan juga memberi faedah.

Apabila diabetes berkembang, pelbagai komplikasi (masalah penglihatan, gangren, disfungsi ginjal dan hati) mungkin berlaku. Oleh kerana itu, banyak orang terpaksa meninggalkan kegiatan profesional, masing-masing, tidak mendapat sokongan kewangan yang mencukupi untuk menjaga kesihatan mereka.

Harga banyak ubat yang sangat diperlukan bagi seseorang yang menghidap penyakit tersebut adalah tinggi. Tidak semua orang mampu membeli ubat mahal seperti itu. Itulah sebabnya negara memastikan pengeluaran ubat percuma kepada pesakit diabetes jenis 2 dan insulin, pesakit diabetes jenis 1. Manfaat lain juga diberikan: bantuan sosial, pencen kecacatan.

Terdapat tiga kumpulan kecacatan:

 • Kumpulan 1 - orang yang mempunyai masalah dengan alat visual, mereka cenderung mengalami trombosis, koma. Oleh itu, mereka tidak dapat melakukan aktiviti secara bebas, mereka memerlukan bantuan pekerja sosial atau saudara.
 • Kumpulan 2 - pesakit dengan kegagalan buah pinggang, dengan gangguan mental dan neuropati diabetes. Mereka bebas bergerak, menjalankan aktiviti profesional, tetapi dengan sekatan.
 • Kumpulan 3 - semua orang dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2. Kumpulan ini hanya boleh didapati dengan memberikan semua sijil dan kesimpulan dari lembaga perubatan kepada lembaga perubatan.

Menurut undang-undang Persekutuan Rusia, orang-orang seperti itu boleh mendapat ubat percuma dan pencen kecacatan. Juga, mereka yang mempunyai lebih daripada 1 jenis penyakit berhak membayar utiliti dengan kadar yang lebih rendah.

Senarai Ubat Bebas Diabetes 2018

Ramai orang sering bertanya, mengapa tidak ada ubat gratis untuk penderita diabetes? Faktanya adalah bahawa mereka, tetapi dikeluarkan kepada orang-orang di farmasi, hanya dengan arahan yang ada dari ahli endokrinologi.

Adalah mungkin untuk mendapatkan ubat-ubatan yang diperlukan secara percuma, tetapi untuk ini pesakit, pertama sekali, mesti mengunjungi institusi perubatan dan meminta pendapat daripada doktor yang hadir. Anda juga perlu membiasakan diri dengan senarai ubat pilihan terlebih dahulu, jika tidak ada ubat yang ditetapkan dalam senarai ini, anda boleh meminta doktor untuk menulis ubat yang terdapat dalam senarai yang ditetapkan..

Ubat-ubatan berikut ditetapkan untuk pesakit diabetes:

 • menyokong fungsi hati yang betul - fosfolipid;
 • meningkatkan fungsi pankreas (pancreatin);
 • penyelesaian untuk suntikan, tablet, vitamin;
 • ubat-ubatan yang memulihkan proses metabolik;
 • ubat pembekuan darah (trombolitik);
 • ubat-ubatan yang menormalkan fungsi jantung;
 • ubat darah tinggi.

Sebagai ubat tambahan, di farmasi, pesakit diabetes akan dapat antimikroba dan antihistamin.

Juga, ubat yang diresepkan oleh ahli endokrinologi dan diberikan secara percuma bergantung kepada jenis penyakit. Oleh itu, pesakit diabetes jenis 1 boleh mendapat insulin:

 • dalam bentuk penyelesaian (Detemir, glargine, biphasic manusia) untuk pentadbiran di bawah kulit;
 • dalam ampul (Aspart, Lizpro, manusia larut) untuk suntikan;
 • dalam bentuk suspensi (Dua fasa, Isofran, Aspart) untuk suntikan.

Etil alkohol dan picagari juga disediakan. Pesakit diabetes jenis kedua tidak memerlukan insulin, masing-masing, senarai ubatnya sedikit berbeza. Dalam senarai keutamaan ubat-ubatan, anda boleh mendapatkan jalur ujian khas yang sentiasa memantau tahap insulin, dan, jika perlu, mengaturnya.

Mereka yang bebas daripada insulin mendapat 1 jalur setiap hari, 3 jalur bergantung kepada hormon. Hanya mereka yang mempunyai preskripsi ahli endokrinologi yang boleh menerima ubat percuma, tetapi tidak begitu mudah untuk mendapatkannya. Untuk melakukan ini, anda mesti memberi doktor:

 • dokumen yang mengesahkan hak istimewa;
 • pasport;
 • SNILS (nombor insurans bagi akaun peribadi individu);
 • perakuan dari Kumpulan Wang Pencen;
 • polisi insurans perubatan.

Sekiranya ahli endokrinologi enggan memberikan ubat pilihan, pesakit berhak menghubungi ketua doktor klinik dan meminta ekstrak dengan ubat-ubatan yang ada dalam senarai percuma..

Kebaikan untuk pesakit kencing manis

Menurut undang-undang, penderita diabetes berhak mendapatkan jenis manfaat berikut:

 • menerima ubat secara percuma;
 • pencen hilang upaya;
 • pengecualian dari tentera;
 • mendapatkan dana untuk diagnosis;
 • kemungkinan penyelidikan percuma sistem dan organ endokrin di pusat diabetes khusus.

Sebilangan warga Persekutuan Rusia mungkin mendapat faedah dalam bentuk rawatan di dispensari dan pusat rawatan. Di samping itu, pesakit diabetes yang kurang upaya boleh membayar 50% lebih sedikit untuk utiliti.

Kanak-kanak perempuan yang cuti hamil dengan diabetes boleh memperpanjangnya selama 16 hari.

Manfaat bagi pesakit diabetes jenis 1 adalah seperti berikut:

 • penyediaan ubat-ubatan dan prosedur;
 • keupayaan untuk melakukan analisis secara percuma;
 • bantuan pekerja sosial jika seseorang mempunyai sekatan pergerakan.

Pesakit diabetes jenis 2 mempunyai faedah berikut:

 • Rawatan di kawasan spa. Di samping itu, mereka diberi peluang untuk mengubah bimbingan vokasional.
 • Mendapatkan ubat-ubatan yang diperlukan, tidak berdasarkan pengambilan doktor yang hadir.

Di samping itu, senarai faedah yang berasingan bergantung pada tahap kecacatan yang diberikan kepada seseorang yang menderita diabetes. Pertama sekali, adalah perlu untuk menyelesaikan masalah memperoleh status ini. Peluang seperti itu muncul hanya setelah memberikan madu istimewa. pemeriksaan yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan Rusia. Anda boleh sampai ke sana hanya atas arahan ahli endokrinologi, namun, jika doktor tidak membuat ekstrak seperti itu, pesakit boleh cuba pergi ke komisen sendiri.

Komisen inilah yang memutuskan kumpulan kecacatan mana yang dapat diberikan kepada seseorang, oleh itu sejarah perubatan pesakit berfungsi sebagai asas utama untuk ini. Ia mesti mengandungi semua sijil penyelidikan dan perubatan yang sedang dijalankan..

Dengan kumpulan kecacatan yang ditetapkan, seseorang yang menghidap diabetes boleh memohon faedah seperti itu:

 • menerima faedah sosial (pencen tanpa gaji);
 • menghadiri acara yang bertujuan untuk memulihkan kesihatan manusia;
 • mendapatkan bantuan daripada pakar;
 • sokongan maklumat berterusan;
 • peluang untuk belajar dan menjana wang.

Manfaat untuk kanak-kanak dengan diabetes

Kategori yang berasingan adalah kanak-kanak yang telah didiagnosis menghidap diabetes mellitus. Penyakit yang sangat dahsyat ini boleh mempengaruhi tubuh anak kecil dengan cara yang berbeza. Selalunya, ia menyebabkan patologi dan komplikasi, jadi ibu bapa, untuk melindungi bayi, berhak untuk memohon kecacatan sehingga dia mendapat faedah dan kemungkinan rawatan.

Kanak-kanak dengan diabetes boleh mendapat hak istimewa ini:

 • pergi ke sanatorium dan kem kesihatan untuk perjalanan percuma;
 • menerima pencen hilang upaya;
 • menjalani diagnostik dan rawatan di institusi perubatan asing;
 • dapatkan pertolongan semasa memasuki universiti;
 • tidak membayar cukai.

Ibu bapa sehingga 14 tahun boleh memohon elaun berdasarkan penyakit anak dalam jumlah purata pendapatan.

Penolakan faedah

Pesakit kencing manis yang secara sukarela menolak faedah, tetapi mempunyai kecacatan, dapat memberikan pampasan kewangan sebagai balasannya. Sekiranya seseorang tidak menggunakan hak istimewa selama satu tahun dan tidak mendapat ubat percuma, dia boleh memohon ke Dana Insurans Sosial.

Jumlah pembayaran dalam kes ini tidak sepadan dengan kos baucar yang dapat dia terima. Oleh itu, penolakan faedah dan perjalanan akan sesuai hanya apabila seseorang tidak dapat menggunakannya untuk alasan lain..

Walaupun seseorang secara sukarela menolak faedah, dia tetap berhak untuk menerima ubat, jarum suntik dan alat percuma (membolehkan anda mengukur tahap glukosa dalam badan). Fakta ini termaktub dalam Resolusi No. 890 "Tentang Sokongan Negara untuk Pembangunan Industri Perubatan".

Senarai diabetes percuma

Manfaat bagi pesakit diabetes pada tahun 2020

Dengan diabetes jenis apa pun, pesakit endokrinologi memerlukan ubat yang mahal dan pelbagai prosedur rawatan. Mengingat peningkatan kejadian yang mendadak, negara mengambil pelbagai langkah untuk menyokong pesakit. Manfaat bagi pesakit kencing manis membolehkan anda mendapatkan ubat yang diperlukan, serta menjalani rawatan percuma di dispensari. Tidak setiap pesakit diberitahu tentang kemungkinan mendapat jaminan sosial.

Adakah semua pesakit diabetes layak mendapat faedah? Adakah perlu mendaftar kecacatan untuk menerimanya? Mari bercakap lebih lanjut mengenai perkara ini..

Apa faedahnya bagi pesakit diabetes

Status pesakit diabetes di Rusia adalah isu yang agak kontroversial, yang juga jarang disebut di media dan pada temu janji dengan ahli endokrinologi..

Walau bagaimanapun, mana-mana pesakit, tanpa mengira keparahan penyakit, jenisnya, atau adanya kecacatan, berhak mendapat faedah bagi pesakit diabetes.

Ini termasuk:

Untuk menjalani penyelidikan di pusat diagnostik, pesakit dikecualikan dari kajian atau bekerja dengan cara yang ditentukan oleh undang-undang untuk jangka waktu yang ditentukan. Selain memeriksa hati dan kelenjar tiroid, penderita diabetes dapat menerima rujukan untuk diagnosis sistem saraf, sistem kardiovaskular, dan organ penglihatan.

Mengunjungi semua pakar dan mengambil ujian adalah percuma bagi pesakit, dan semua keputusan dihantar ke doktornya.

Contoh pusat diagnostik seperti itu adalah Pusat Endokrinologi Akademi Perubatan di Moscow, yang terletak di kawasan stesen metro Akademicheskaya.

Sebagai tambahan kepada langkah sokongan sosial ini, pesakit berhak mendapat faedah tambahan, yang sifatnya bergantung pada jenis penyakit dan keparahannya..

Manfaat bagi pesakit diabetes jenis 1

Kompleks khas (standard) sokongan perubatan dikembangkan untuk pesakit yang bergantung kepada insulin, termasuk:

 1. Penyediaan ubat-ubatan untuk rawatan diabetes dan kesannya.
 2. Bekalan perubatan untuk suntikan, pengukuran gula dan prosedur lain.

Namun, pada tahun 2014, Perintah Kementerian Kesihatan No. 582 yang ada sebelumnya, yang menyetujui "Piawaian untuk pemberian bantuan kepada diabetes mellitus yang bergantung pada insulin" secara rawat jalan, dinyatakan oleh Angkatan Bersenjata Persekutuan Rusia sebagai bertentangan dengan undang-undang yang berlaku, khususnya Art. 37 dari Undang-undang Persekutuan 21 November 2011 No. 323-ФЗ "Mengenai Asas Kesihatan Warga di Persekutuan Rusia". Keputusan Angkatan Bersenjata Persekutuan Rusia menunjukkan bahawa standard rawatan perubatan dikembangkan mengikut tatanama perkhidmatan perubatan dan merangkumi petunjuk rata-rata kekerapan penghantaran dan kekerapan penggunaan. Ini bermakna bahawa jika pesakit diabetes memerlukan, untuk petunjuk (penting) perubatan, sebilangan jalur ujian, maka mereka mesti diberikan dalam kuantiti yang diperlukan.

Namun, perlu dicatat bahwa saat ini hal ini tidak tercermin dalam undang-undang. Ini sering digunakan oleh pegawai dan pekerja institusi penjagaan kesihatan, perkhidmatan sosial yang tidak bertanggungjawab, yang menafikan warga menyedari hak undang-undang mereka. Khususnya, standard persekutuan yang ada sebelumnya untuk penyediaan rawatan rawat jalan untuk pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin masih berlaku di sejumlah wilayah kerana penggabungan piawaian tambahan ini dalam badan hukum wilayah, yang tidak ada yang dibatalkan di mahkamah atau secara administratif. Oleh itu segala macam kesulitan dengan hakikat hak warganegara.

Pesakit yang tidak dapat mengatasi penyakit itu sendiri boleh bergantung pada bantuan pekerja sosial. Tugasnya adalah melayani pesakit di rumah.

Selalunya, diabetes yang bergantung kepada insulin menyebabkan kecacatan, jadi pesakit diabetes jenis 1 mendapat hak untuk semua faedah yang tersedia untuk status ini.

Adakah anda memerlukan nasihat pakar mengenai perkara ini? Huraikan masalah anda dan peguam kami akan menghubungi anda tidak lama lagi.

Kebaikan untuk Diabetes Jenis 2

Bagi pesakit diabetes yang tidak bergantung kepada insulin, peraturan perundangan lain berlaku untuk mereka. Khususnya, Perintah No. 748 Kementerian Kesihatan dan Kementerian Tenaga Kerja dan Pembangunan Sosial pada 11.12.2007 Mengenai persetujuan standard rawatan perubatan bagi pesakit dengan diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin. Menurut dokumen ini, jumlah purata jalur ujian untuk menentukan glukosa darah adalah 180. setahun, jarum suntikan untuk pen jarum suntik - 110 pcs. setiap tahun, serta 2 pen jarum suntik untuk pemberian insulin (disediakan sekali jika tidak ada pen jarum suntik untuk pemberian insulin dan untuk penggantian 2 tahun sekali).

Bagi pesakit diabetes jenis 2, faedah berikut diberikan:

 1. Pemulihan di sanatorium.Pesakit endokrinologi boleh bergantung pada pemulihan sosial. Oleh itu, pesakit mendapat peluang untuk belajar, mengubah orientasi profesional. Dengan bantuan langkah sokongan daerah, pesakit diabetes jenis 2 masuk untuk bersukan dan mengikuti kursus kesihatan di sanatorium. Anda boleh mendapatkan tiket ke sanatorium tanpa mengalami kecacatan. Selain perjalanan percuma, penderita diabetes diganti dengan:
  • Jalan itu;
  • pemakanan.
 2. Ubat percuma untuk merawat komplikasi diabetes. Jenis ubat berikut boleh diresepkan kepada pesakit: 1. Fosfolipid (ubat yang menyokong fungsi normal hati).2. Alat bantu pankreas (Pancreatin) 3. Vitamin dan kompleks vitamin-mineral (tablet atau penyelesaian untuk suntikan).4. Ubat-ubatan untuk pemulihan gangguan metabolik (ubat dipilih secara individu oleh doktor yang hadir dari senarai ubat percuma).5 Ubat trombolitik (ubat untuk mengurangkan pembekuan darah) dalam tablet dan suntikan. Ubat jantung (diperlukan untuk menormalkan fungsi jantung).7. Diuretik.8. Ubat untuk rawatan hipertensi.Selain itu, ubat lain (antihistamin, antimikroba, dll.) Yang diperlukan untuk rawatan komplikasi diabetes boleh diresepkan kepada pesakit..

Selain ubat penurun gula, penderita diabetes diberi ubat tambahan.

Pesakit dengan diabetes jenis 2 tidak memerlukan insulin, tetapi layak mendapat glukometer dan jalur ujian. Jumlah jalur ujian bergantung kepada sama ada pesakit menggunakan insulin atau tidak:

 • untuk insulin bergantung tambahkan 3 jalur ujian setiap hari;
 • sekiranya pesakit tidak menggunakan insulin - 1 jalur ujian setiap hari.

Pesakit yang menggunakan insulin diberi jarum suntikan dalam jumlah yang diperlukan untuk pentadbiran ubat setiap hari.

Siapa yang layak mendapat kecacatan diabetes

Mari kita bincangkan faedah yang dimiliki oleh pesakit kencing manis.

Untuk mendapatkan status kecacatan, anda perlu menghubungi biro pemeriksaan perubatan khusus, yang tunduk kepada Kementerian Kesihatan. Rujukan ke biro ditetapkan oleh ahli endokrinologi. Dan walaupun doktor yang hadir tidak berhak untuk menolak pesakit seperti itu, jika atas sebab tertentu dia masih belum melakukan ini, pesakit boleh pergi ke komisen sendiri.

Menurut peraturan umum yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan, terdapat 3 kumpulan kecacatan yang berbeza dalam keparahan penyakit.

Pertimbangkan kumpulan ini untuk diabetes.

 1. Kecacatan Kumpulan 1 diberikan kepada pesakit yang, akibat diabetes, kehilangan penglihatan sepenuhnya atau sebahagian, mengalami lesi sistem kardiovaskular yang teruk, menderita gangguan sistem saraf, dan mempunyai patologi korteks serebrum. Kategori ini dikaitkan dengan pesakit yang berulang kali mengalami koma. Juga dalam kumpulan 1 termasuk pesakit yang tidak dapat melakukan tanpa bantuan jururawat.
 2. Komplikasi yang sama dengan gejala yang kurang jelas memungkinkan untuk mengaitkan pesakit dengan kategori kecacatan ke-2.
 3. Kategori 3 diberikan kepada pesakit dengan gejala penyakit sederhana atau ringan.

Suruhanjaya berhak untuk menetapkan kategori. Asas keputusan adalah sejarah perubatan pesakit, yang merangkumi hasil kajian dan dokumen perubatan lain.

Sekiranya tidak setuju dengan kesimpulan biro, pasien berhak untuk memohon kepada pihak kehakiman untuk mengajukan banding atas keputusan tersebut.

Status kecacatan membolehkan pesakit diabetes menerima faedah kecacatan sosial. Manfaatnya adalah pencen yang belum dijumpai, peraturan untuk penerimaannya, dan ukuran pembayaran ditentukan oleh Undang-undang Persekutuan yang relevan dari 15.12.2001 N 166-ФЗ "Mengenai peruntukan pencen negara di Persekutuan Rusia".

Muat turun untuk melihat dan mencetak

Faedah hilang upaya

Pesakit kencing manis yang kurang upaya berhak mendapat faedah umum untuk semua orang kurang upaya, tanpa mengira statusnya..

Apa langkah sokongan yang diberikan oleh negara:

 1. Aktiviti Pemulihan Kesihatan.
 2. Bantuan daripada profesional yang berkelayakan.
 3. Sokongan maklumat.
 4. Menciptakan syarat untuk penyesuaian sosial, menyediakan pendidikan dan pekerjaan.
 5. Potongan harga untuk perkhidmatan perumahan dan komunal.
 6. Bayaran tunai tambahan.

Manfaat untuk kanak-kanak dengan diabetes

Kanak-kanak dengan diagnosis diabetes dikenal pasti dalam kategori pesakit khas. Penyakit ini menyerang organisma kecil terutamanya, dan dengan jenis diabetes yang bergantung kepada insulin, kanak-kanak itu didiagnosis mengalami kecacatan. Penting bagi ibu bapa untuk diberitahu tentang faedah dari negeri ini, yang memungkinkan untuk mengurangkan kos rawatan dan pemulihan anak yang sakit.

Kanak-kanak kurang upaya diberikan hak istimewa berikut:

Ibu bapa anak yang sakit di bawah usia 14 tahun menerima pembayaran tunai dalam jumlah pendapatan purata.

Ibu bapa atau penjaga kanak-kanak mempunyai hak untuk mengurangkan waktu bekerja dan mendapat cuti tambahan. Pencen tua untuk orang-orang ini diberikan lebih awal dari jadual..

Cara mendapatkan faedah

Manfaat bagi pesakit kencing manis diberikan oleh badan eksekutif setelah menyampaikan dokumen khas kepada pesakit. Dokumen yang membolehkan anda mendapat sokongan dari negara dikeluarkan kepada pesakit ahli endokrinologi atau wakilnya di pusat diabetesologi di tempat kediaman sebenar.

Cara mendapatkan ubat

Preskripsi ubat percuma ditetapkan oleh ahli endokrinologi.

Untuk mendapatkan preskripsi, pesakit harus menunggu hasil semua ujian yang diperlukan untuk menentukan diagnosis yang tepat. Berdasarkan kajian, doktor menyusun jadual ubat, menentukan dosnya.

Di farmasi negeri, pesakit diberi ubat dengan ketat mengikut jumlah yang ditetapkan dalam preskripsi.

Sebagai peraturan, terdapat cukup ubat untuk sebulan atau lebih, selepas itu pesakit sekali lagi harus berjumpa doktor.

Ahli endokrinologi tidak mempunyai hak untuk menolak untuk menulis preskripsi jika pesakit mempunyai diagnosis diabetes pada kad tersebut. Sekiranya ini masih berlaku, anda harus menghubungi ketua doktor klinik atau pakar jabatan kesihatan.

Hak untuk mendapatkan sokongan lain, sama ada ubat atau peralatan untuk mengukur tahap gula, tetap dimiliki oleh pesakit endokrinologi. Langkah-langkah ini mempunyai alasan hukum dalam bentuk Keputusan Pemerintah Persekutuan Rusia pada 30 Julai 94 No. 890 dan Surat Kementerian Kesihatan No. 489-SM.

Undang-undang perundangan yang disenaraikan menetapkan institusi kesihatan untuk menyediakan ubat-ubatan dan produk perubatan kepada pesakit yang memerlukan.

Muat turun untuk melihat dan mencetak

Penolakan faedah

Diandaikan bahawa sekiranya penolakan keselamatan sosial sepenuhnya, pesakit diabetes mendapat hak untuk mendapatkan sokongan kewangan dari negeri ini. Khususnya, kita bercakap mengenai pampasan material untuk baucar yang tidak digunakan di sanatorium.

Dalam praktiknya, jumlah pembayaran tidak dibandingkan dengan kos rehat, jadi untuk menolak faedah hanya dalam kes yang luar biasa. Contohnya, ketika perjalanan tidak mungkin.

Kami menerangkan cara-cara khas untuk menyelesaikan masalah undang-undang, tetapi setiap kes itu unik dan memerlukan bantuan undang-undang individu.

Untuk penyelesaian cepat untuk masalah anda, kami mengesyorkan agar anda menghubungi pengacara laman web kami yang berkelayakan.

Perubahan terakhir

Pakar kami memantau semua perubahan undang-undang untuk memberi anda maklumat yang boleh dipercayai..

Apakah ubat-ubatan percuma untuk pesakit diabetes??

Diabetes mellitus adalah patologi yang menimbulkan sebilangan besar masalah baik untuk individu dan juga masyarakat secara keseluruhan. Atas sebab ini, perlindungan kesihatan awam, perubatan dan sosial bagi pesakit diabetes harus menjadi keutamaan..

Pada masa ini, negara menjamin secara undang-undang penerimaan ubat pilihan untuk pesakit kencing manis.

Dadah untuk pesakit diabetes mellitus diberikan setelah menyerahkan pakej dokumen yang sesuai untuk menerima faedah ke Dana Pencen.

Tidak semua orang yang menderita penyakit ini tahu ubat apa yang diberikan kepada pesakit diabetes secara percuma. Untuk mengetahui senarai ubat bebas untuk diabetes jenis 2, anda harus mempelajari undang-undang dan peraturan yang relevan yang mengatur prosedur mendapatkan ubat dan memberikan senarai ubat percuma untuk pesakit diabetes.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan percuma untuk terapi, pesakit berhak menerima pelbagai manfaat yang menyumbang untuk meningkatkan kualiti hidupnya.

Untuk memahami bagaimana keuntungan dibuat, anda perlu tahu dalam situasi apa penyediaan yang terakhir dilakukan sesuai dengan hukum.

Apakah faedah untuk diabetes jenis 2?

Bagi pesakit yang menderita diabetes jenis 2, undang-undang memperuntukkan pemulihan sanatorium dengan biaya yang lebih rendah. Oleh kerana langkah-langkah sokongan wilayah, kumpulan pesakit ini menjalani pemulihan di sanatorium.

Sebagai tambahan kepada proses pemulihan, syarat istimewa berlaku untuk pembelian tiket untuk perjalanan ke tempat pemulihan dan untuk makanan di sanatorium.

Sesuai dengan undang-undang persekutuan, senarai ubat-ubatan percuma untuk diabetes jenis 2 telah dikembangkan, yang dapat diandalkan oleh pesakit ketika menyiapkan dan menyerahkan senarai dokumen tertentu ke Dana Pencen.

Apakah ubat-ubatan percuma untuk penghidap diabetes? Ubat pilihan untuk pesakit diabetes jenis 2 termasuk:

 1. Fosfolipid.
 2. Alat bantu pankreas.
 3. Persediaan kompleks vitamin dan vitamin-mineral.
 4. Ubat trombolitik.
 5. Ubat jantung.
 6. Ubat diuretik.
 7. Ubat Hipertensi.

Sebagai tambahan kepada kumpulan ubat-ubatan ini, pesakit diabetes mellitus jenis 2 boleh diberi ubat tambahan yang berkaitan dengan:

 • antihistamin;
 • antimikotik dan sebilangan yang lain.

Ubat ini mungkin diperlukan untuk merawat komplikasi diabetes..

Selain ubat penurun gula, pesakit kencing manis memerlukan dana tambahan.

Insulin tidak diberikan kepada pesakit diabetes jenis 2 sebagai ubat bebas, tetapi mereka berhak menerima glukometer dan jalur ujian berdasarkan pilihan. Sekiranya terdapat ketergantungan pada insulin, jalur ujian dikeluarkan berdasarkan tiga ukuran sehari, dan jika tidak bergantung pada insulin, satu pengukuran sehari.

Suntikan suntikan diberikan kepada pesakit yang menggunakan insulin dalam jumlah yang diperlukan untuk suntikan harian.

Di samping itu, pesakit diberikan pembayaran tunai.

Manfaat untuk kanak-kanak yang menderita diabetes jenis 2

Kanak-kanak dengan diabetes diperuntukkan dalam kategori yang berasingan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa gangguan yang disebabkan oleh diabetes terutama mempengaruhi tubuh anak-anak.

Dengan adanya bentuk patologi yang bergantung kepada insulin, kecacatan ditetapkan untuk anak.

Ibu bapa kanak-kanak seperti itu harus diberitahu tentang ubat apa yang diresepkan kepada pesakit diabetes secara percuma, dan juga apa manfaat anak dengan patologi ini.

Pengetahuan tersebut dapat mengurangkan hingga tahap tertentu melakukan tindakan terapi untuk menormalkan keadaan anak dan menjaga kesihatannya pada tahap yang sesuai.

Kanak-kanak diabetes dan kanak-kanak kurang upaya untuk diabetes diberikan senarai faedah. Senarai ini merangkumi:

 1. Pemberian baucar untuk pemulihan ke sanatorium atau kem rekreasi khusus dengan tambang berbayar untuk kedua-dua belah anak dan orang yang menemani.
 2. Pencen hilang upaya.
 3. Syarat khas untuk lulus EGE dan bantuan semasa kemasukan ke institusi pendidikan.
 4. Hak untuk diperiksa dan dirawat di klinik asing.
 5. Pengecualian dari perkhidmatan ketenteraan.
 6. Pengecualian cukai.

Sebagai tambahan kepada faedah ini, ibu bapa anak yang sakit diberikan pembayaran tunai dalam jumlah pendapatan purata sehingga anak itu mencapai usia 14 tahun.

Apa ubat-ubatan percuma untuk pesakit diabetes yang diberikan dalam pilihan??

Setiap tahun untuk pesakit diabetes jenis 2, tanpa mengira kecacatan, sokongan kewangan tertentu diperuntukkan dari anggaran negara. Pihak berkuasa khas mengedarkan aset material yang ditetapkan kepada pesakit oleh undang-undang. Jawatankuasa wilayah mengagihkan ubat-ubatan, pembayaran tunai dan faedah sosial.

Pesakit mungkin layak mendapat ubat diabetes percuma, pemulihan percuma, dan faedah kewangan.

Senarai ubat yang diperuntukkan berdasarkan keutamaan cukup besar dan merangkumi ubat penurun gula. Bilangan ubat penurun gula dan bilangan jalur ujian ditentukan oleh ahli endokrinologi.

Sesuai dengan perintah Kerajaan Persekutuan Rusia, ubat percuma untuk pesakit diabetes termasuk kumpulan ubat berikut:

 • untuk rawatan patologi hati;
 • penambah pencernaan, termasuk enzimatik;
 • untuk rawatan diabetes mellitus termasuk insulin;
 • vitamin dan kompleks vitamin-mineral;
 • untuk menormalkan proses metabolik;
 • ubat antitrombotik;
 • untuk rawatan patologi dalam kerja jantung;
 • penyekat beta.

Cara yang dimaksudkan untuk rawatan penyakit hati termasuk asam glisirhizat, fosfolipid dalam bentuk kapsul dan lyophilisate untuk penyediaan larutan suntikan. Ubat bebas pencernaan termasuk pankreatin dalam bentuk kapsul dan tablet.

Ubat yang digunakan dalam rawatan diabetes dan termasuk dalam senarai ubat bebas termasuk:

 1. Insulin bertindak pendek - Degludek, Aspart, Lizpro, kejuruteraan genetik manusia larut insulin.
 2. Ubat jangka masa sederhana - insulin Isofan, Aspart dua fasa.
 3. Insulin yang bertindak panjang - Glargin, Detemirn.
 4. Biguanides - Metformin dan analognya.
 5. Derivatif sulfonilurea - Glibenclamide, Glyclazide.
 6. Thiazolidinediones - Rosiglitazone.
 7. Inhibitor Dipeptidyl Peptidase-4 - Vildagliptin, Saxagliptin, Sitagliptin.

Retinol, Alfacalcidol, Calcitriol, Kalecalciferol, Thiamine, asid askorbik, Pyridoxine, Calcium Gluconate, Potassium dan Magnesium Asparaginate diberikan kepada pesakit sebagai kompleks vitamin dan mineral-vitamin percuma..

Ubat bebas yang menormalkan proses metabolik termasuk Ademethionint, Agalsidase beta dan alpha, Velaglucerase alpha, Idursulfase, Imiglucerase, Miglustat, Nitizinon, asam Thioctic.

Ejen antitrombotik secara percuma untuk pesakit kencing manis adalah Warfarin, Enoxaparin sodium, Clopidogrel, Alteplase, Prourokinase, protein rekombinan yang mengandungi urutan asid amino staphylokinase, Dabigatran etexilate, Rivaroxaban.

Senarai ubat percuma untuk rawatan patologi jantung

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, tindakannya ditujukan untuk menormalkan fungsi organ pencernaan dan proses metabolik, serta ubat yang dirancang untuk menjaga keadaan kesihatan yang normal, jika perlu, pesakit diabetes diberi ubat percuma untuk tekanan dan rawatan patologi lain di jantung.

Kumpulan ubat ini merangkumi ubat anti-rematik, vasodilator, ubat antihipertensi, diuretik, beta-blocker

Ubat-ubatan anti-rematik termasuk procainamide dan lappaconitine hydrobromide.

Kumpulan vasodilator termasuk:

 • Isosorbida dinitrat;
 • Isosorbida mononitrat;
 • Nitrogliserin.

Ubat antihipertensi adalah:

Sebagai diuretik sekiranya terdapat penyakit seperti diabetes, pesakit dijemput untuk menerima Hydrochlorothiazide, Hydrochlorothiazide, Indapamide, Furosemide dan Spironolactone secara percuma.

Kumpulan penyekat beta merangkumi:

 • Propranolol;
 • Atenolol;
 • Bisoprolol;
 • Metoprolol;
 • Carvedilol;
 • Amlodipine;
 • Nimodipine;
 • Nifedipine;
 • Verapamil dan beberapa ubat lain.

Senarai yang dinyatakan tidak lengkap, kerana tidak termasuk ubat antimikroba, anestetik, ubat anti-radang dan anti-rematik. Kumpulan ubat ini jarang digunakan dan sekiranya berlaku kecemasan, tetapi pesakit harus tahu bahawa dia berhak memberikan ubat percuma dari kumpulan ubat ini.

Cara memanfaatkan faedah ubat?

Untuk mendapat ubat percuma, anda perlu mendaftar di daftar orang yang berhak mendapat faedah tertentu.

Dana Pencen Persekutuan Rusia terlibat dalam memasukkan maklumat ke dalam daftar ini. Setelah memasukkan maklumat yang diperlukan, maklumat tersebut akan dihantar kepada semua pihak yang berminat.

Seorang pesakit diabetes perlu menghubungi dana pencen dan memberikan pakej dokumen yang diperlukan untuk mendaftarkannya. Selepas mendaftar dengan dana pencen, anda harus mengambil sijil yang menyatakan bahawa pesakit tidak menolak untuk memberikan faedah.

Untuk mendapatkan preskripsi pilihan dari doktor, dia perlu memberikan senarai dokumen tertentu. Dokumen wajib untuk mendapatkan preskripsi pilihan adalah:

 1. Pasport.
 2. Bukti kelayakan.
 3. Sijil dari dana pencen.
 4. SNILS
 5. Polisi insurans perubatan.

Doktor, berdasarkan dokumen yang disediakan, menuliskan resep untuk pesakit dengan borang khas, yang diberikan di farmasi semasa menerima ubat. Mendapatkan ubat percuma disediakan di farmasi yang mendapat sokongan dari negeri.

Masa pelaksanaan preskripsi doktor berbeza berbeza antara satu sama lain, bergantung pada rawatan yang ditetapkan:

 • untuk ubat narkotik dan psikotropik - 5 hari;
 • pada anabolik - 10 hari;
 • untuk jenis ubat lain - dari 1 hingga 2 bulan.

Setiap risalah preskripsi mengandungi maklumat mengenai masa ubat. Pemberian ubat-ubatan oleh ahli farmasi mesti dilakukan di tangan pesakit dengan ketat dalam masa yang dinyatakan dalam borang.

Ubat Preskripsi Diabetes: Senarai Ubat Diabetes

Ubat pilihan untuk pesakit diabetes jenis 2 adalah sejenis pertolongan dari negeri ini. Diabetes mellitus adalah penyakit berbahaya, perkembangannya menyebabkan pelbagai komplikasi. Ini mungkin gangguan penglihatan, gangren, hati, ginjal atau disfungsi lain..

Dalam kes seperti itu, beberapa pesakit kencing manis harus menghentikan aktiviti profesional mereka. Pertama sekali, ini berlaku untuk pekerjaan yang memerlukan perhatian yang tinggi, misalnya, memandu kenderaan atau menguruskan mekanisme yang kompleks.

Sebagai tambahan, rawatan diabetes pada masa ini memerlukan perbelanjaan wang yang besar bagi pesakit. Kos banyak ubat sangat tinggi, dan tidak semua orang mampu membelinya. Untuk melakukan ini, negeri memberikan faedah - bantuan sosial, pencen kecacatan dan ubat-ubatan (percuma).

Kumpulan Orang Kurang Upaya Diabetes

Pertama, anda perlu mengetahui kumpulan kecacatan seseorang yang menghidap diabetes. Berkat hasil kajian, dapat dikenal pasti dalam 1, 2 atau 3 kumpulan kecacatan.

Kumpulan pertama merangkumi pesakit yang telah merosot alat visual, gangren timbul, ada kemungkinan trombosis dan sering koma. Pesakit seperti itu tidak dapat melakukan tanpa pengawasan luar; sukar bagi mereka untuk mengurus diri sendiri.

Kumpulan kecacatan kedua diresepkan untuk perkembangan kegagalan buah pinggang, gangguan mental pada latar belakang diabetes dan neuropati diabetes. Dalam kes ini, orang mengalami akibat penyakit yang teruk, tetapi mereka boleh melakukannya tanpa bantuan orang lain..

Kumpulan ketiga bertujuan untuk semua pesakit yang telah didiagnosis menghidap diabetes jenis 1 atau jenis 2.

Orang-orang seperti itu berhak mendapat ubat dan pencen percuma untuk orang kurang upaya. Di samping itu, pesakit diabetes jenis 1 yang tidak dapat menampung diri mereka sendiri dibekalkan dengan barang keperluan rumah dan keperluan separuh.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai faedah faedah lain..

Hak untuk diabetes mendapat faedah

Ramai orang yang mempunyai "penyakit manis" berminat dengan soalan, adakah ubat percuma itu kebenaran atau tipuan? Tidak dinafikan, ini benar. Pesakit kencing manis dengan sebarang jenis penyakit mendapat rawatan istimewa.

Di samping itu, pesakit yang telah mengesahkan kecacatan layak mendapat pakej faedah kesihatan sepenuhnya. Ini bermakna pesakit diberi hak 3 tahun sekali untuk berehat secara percuma di dispensari..

Pelbagai perkhidmatan pilihan diberikan kepada pesakit diabetes mellitus, bergantung pada jenisnya..

Jadi, sebagai contoh, dengan patologi jenis 1, pesakit dapat menerima:

 • jarum suntikan insulin dan suntikan;
 • dimasukkan ke hospital di institusi perubatan untuk pemeriksaan (jika perlu);
 • alat untuk menentukan glisemia dan aksesorinya (3 jalur ujian sehari).

Selalunya, jenis diabetes yang bergantung kepada insulin menyebabkan kecacatan pesakit. Dalam kes seperti itu, dia diberi kesempatan untuk mendapatkan ubat mahal yang tidak termasuk dalam senarai ubat-ubatan percuma. Walau bagaimanapun, ia dikeluarkan dengan ketat seperti yang ditetapkan oleh doktor. Harus diingat bahawa ubat yang bertanda "Urgent" dikeluarkan dalam 10 hari, dan ubat psikotropik - dalam 2 minggu.

Dengan diabetes jenis 2, pesakit berhak menerima secara percuma:

 1. Ubat hipoglikemik (dos ditunjukkan oleh doktor, kesan preskripsi berlangsung 1 bulan).
 2. Glukometer dan jalur ujian untuknya (hingga tiga keping sehari) pada pesakit yang memerlukan terapi insulin.
 3. Jalur ujian sahaja (pada pesakit diabetes jenis 2 yang tidak memerlukan suntikan insulin, kecuali pesakit dengan penglihatan rendah).

Wanita semasa hamil dan kanak-kanak (berumur sehingga 18 tahun) berhak membeli bukan sahaja ubat dan suntikan, tetapi juga alat percuma untuk mengukur gula dan pena jarum suntik.

Di samping itu, anak-anak dapat berehat secara percuma di sanatorium, perjalanan itu sendiri juga akan dibayar oleh negara.

Senarai ubat hipoglikemik percuma

Bagi pesakit diabetes, senarai ubat percuma yang agak besar untuk tahun 2017 disediakan. Perlu diingatkan sekali lagi bahawa anda boleh mendapatkannya di farmasi hanya dengan preskripsi ahli endokrinologi.

Sekiranya doktor telah menetapkan ubat diabetes, anda perlu mengetahui apakah ubat tersebut termasuk dalam senarai ubat pilihan. Anda mungkin perlu meminta doktor untuk preskripsi lain..

Sekiranya enggan memberikan preskripsi, pesakit perlu mengadu kepada ketua jabatan atau ketua doktor klinik.

Oleh itu, ubat apa yang boleh diberikan secara percuma? Senarai tersebut mengandungi penggunaan ubat hipoglikemik seperti itu:

 • Acarbose (dalam tablet);
 • Glibenclamide;
 • Glycidone;
 • Glukofag
 • Glibenclamide + Metformin;
 • Glimepiride;
 • Tablet Glyclazide (tindakan yang diubah suai);
 • Glipizide;
 • Metformin;
 • Rosiglitazone;
 • Repaglinide.

Pesakit yang menderita diabetes jenis pertama dan kadang-kadang kedua diberi ubat yang mengandungi insulin. Penghantaran insulin percuma dibenarkan:

 1. Dalam bentuk penyelesaian untuk pentadbiran subkutan - glargine, detemir dan manusia biphasic.
 2. Dalam ampul untuk suntikan - lispro, aspart, manusia larut.
 3. Dalam bentuk suspensi untuk suntikan - aspart dua fasa dan isofran.

Sebagai tambahan kepada faedah ini untuk ubat-ubatan untuk pesakit kencing manis, 100g etanol dan jarum suntik dengan jarum juga dapat diberikan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mendapatkan preskripsi percuma dari ahli endokrinologi tanpa dokumen berikut:

 • menuntut faedah;
 • pasport
 • nombor insurans akaun peribadi individu (SNILS);
 • sijil dari Kumpulan Wang Pencen;

Di samping itu, polisi insurans perubatan harus disediakan..

Senarai ubat pilihan lain

Dadah diberikan bukan hanya untuk menurunkan kepekatan glukosa, tetapi juga untuk penyakit berkaitan diabetes yang lain.

Dengan patologi hati, benefisiari berhak menerima fosfolipid dan asid glisirizik dalam kapsul, serta lyophilisate dalam bentuk larutan untuk suntikan ke dalam vena.

Pesakit diabetes boleh mendapatkan ubat-ubatan yang membantu meningkatkan pencernaan, khususnya yang enzimatik. Ini adalah pancreatin dalam kapsul dan tablet..

Sebagai tambahan, bagi pesakit yang menderita jenis "penyakit manis" jenis 1 dan 2, doktor diberikan secara percuma:

 1. Sebilangan besar vitamin, dan kompleksnya: alfacalcidol, retinol, calcitriol, colecalciferol, asid askorbik, piridoksin, tiamin, kalsium glukonat, kalium dan magnesium asparaginate. Dan juga vitamin Doppelherz untuk pesakit kencing manis.
 2. Sejumlah besar ubat yang digunakan untuk pelbagai gangguan metabolik, termasuk persiapan enzim dan asid amino: ademetionint, agalsidase alpha, agalsidase beta, velaglucerase alpha, idursulfase, imiglucerase, miglustat, nitizinone, acid thioctic dan nitizinone.
 3. Sebilangan besar ubat antitrombotik: warfarin, natrium enoxaparin, natrium heparin, clopidogrel, alteplase, prourokinase, protein rekombinan, rivaroxaban dan dabigatran etexilate.

Bagi pesakit diabetes, ubat disediakan untuk rawatan patologi jantung. Contohnya, digoxin dalam ampul untuk suntikan ke dalam urat dan tablet. Membolehkan pengeluaran ubat anti-rematik secara percuma seperti procainamide dan lappaconitine hydrobromide.

Kumpulan vasolidator untuk rawatan penyakit jantung merangkumi isosorbide dinitrate, isosorbide mononitrate dan nitroglycerin.

Bebas membeli ubat seperti tekanan: methyldopa, clonidine, moxonidine, urapidil, bosentan, serta diuretik, termasuk hidroklorotiazid, indapamide, hidroklorotiazid, furosemida dan spironolakton.

Menerima dadah dan penolakan syarat keutamaan

Anda boleh mendapatkan ubat untuk diabetes dengan syarat yang baik di farmasi negeri khas. Ahli farmasi mesti memberikan ubat dalam jumlah yang ditunjukkan oleh pakar yang hadir dalam preskripsi.

Selalunya, destinasi yang ditetapkan dirancang untuk menjalani terapi selama 1 bulan, kadang-kadang sedikit lagi. Setelah selesai menjalani rawatan, pesakit harus berjumpa doktor yang akan menilai keberkesanan terapi. Dalam kes ini, dia boleh menetapkan lulus ujian dan menetapkan semula ubat.

Diabetes dengan kecacatan boleh secara sukarela menolak pakej sosial perubatan sepenuhnya. Ini menunjukkan penolakan tiket ke dispensari. Dalam kes ini, dia diberikan pampasan kewangan. Tetapi tidak dapat dibandingkan dengan kos izin, oleh itu tidak dianjurkan. Anda hanya perlu berfikir bahawa tinggal dua minggu di sanatorium adalah 15,000 rubel, tetapi pampasan kewangan jauh lebih sedikit daripada angka ini. Selalunya ditinggalkan hanya jika mustahil untuk beberapa alasan untuk berehat.

Walaupun begitu, walaupun telah menolak paket sosial, penerima tetap berhak untuk menerima ubat, alat pengukur glukosa dan jarum suntik secara percuma.

Diabetes diakui sebagai "wabak" abad ke-21. Jumlah pesakit kencing manis meningkat setiap tahun. Penyakit ini dapat berkembang dengan cepat, melumpuhkan orang yang terbiasa dengan gaya hidup normal. Manfaat yang sama diberikan kepada kanak-kanak kurang upaya dengan diabetes jenis 1.

Negeri ini, sebahagiannya, membantu pesakit dengan diagnosis ini. Ia menyediakan ubat-ubatan tertentu, pencen kecacatan dan bantuan sosial secara percuma. Oleh kerana rawatan diabetes sangat mahal, anda tidak boleh menolak bantuan tersebut..

Video dalam artikel ini membincangkan mengenai manfaat sah dari sebarang jenis diabetes..

Manfaat untuk pesakit diabetes jenis 2: apa yang penting untuk diketahui oleh pesakit?

Artikel ini akan mempertimbangkan masalah penting mengenai penderita diabetes: apa faedah yang diberikan untuk pesakit diabetes jenis 2, apakah negara menyokong pesakit yang sakit, perkhidmatan apa yang dapat digunakan secara percuma?

Diabetes mellitus adalah penyakit, yang peratusannya meningkat setiap tahun. Orang yang sakit memerlukan rawatan dan prosedur seumur hidup yang mahal yang tidak dapat dibayar oleh semua orang.

Negara ini memberikan sedikit bantuan untuk menjaga kehidupan dan kesihatan warganegara di negaranya. Adalah penting bahawa setiap pesakit diabetes mengetahui tentang faedah yang diberikan kepadanya. Malangnya, tidak semua orang diberitahu mengenai kemampuan mereka..

Faedah am

Sedikit yang mengetahui bahawa pesakit diabetes mempunyai hak untuk menggunakan senarai perkhidmatan tertentu. Terdapat senarai yang sesuai untuk semua orang yang mempunyai masalah gula, tanpa mengira keparahan, jangka masa penyakit, jenisnya. Ramai yang akan tertarik dengan apa faedah yang dimiliki oleh pesakit diabetes.?

 • menerima ubat percuma;
 • pengecualian dari perkhidmatan ketenteraan;
 • peluang untuk melakukan pemeriksaan percuma dalam bidang endokrinologi di pusat diabetes;
 • pengecualian dari pengajian atau bekerja semasa peperiksaan;
 • di beberapa wilayah ada peluang untuk mengunjungi dispensari dan sanatorium, dengan tujuan kesejahteraan;
 • keupayaan untuk memohon kecacatan dengan menerima faedah persaraan;
 • peningkatan cuti bersalin semasa kehamilan sebanyak 16 hari;
 • 50% pengurangan bil utiliti;
 • penggunaan alat diagnostik secara percuma.

Dengan pemeriksaan percuma di pusat diabetes, ahli endokrinologi dapat menghantar pemeriksaan tambahan kepada pakar neurologi, pakar oftalmologi, ahli kardiologi dengan perbelanjaan negara. Pada akhir ujian, hasilnya dihantar kepada doktor yang hadir.

Kebaikan untuk Diabetes Jenis 2

Sebagai tambahan kepada faedah umum, senarai berasingan dibezakan mengenai jenis penyakit, keparahannya.

Seorang pesakit diabetes jenis 2 boleh mengharapkan pilihan berikut:

 • Mendapatkan ubat-ubatan yang diperlukan, senarai yang ditentukan oleh doktor yang hadir. Dia mungkin menetapkan beberapa ubat dari senarai di bawah:
 • Pil pengurangan gula;
 • ubat untuk hati;
 • ubat untuk fungsi pankreas yang betul;
 • diuretik;
 • multivitamin;
 • ubat untuk menetapkan proses metabolik;
 • pil untuk menormalkan kerja jantung;
 • ubat untuk tekanan darah tinggi;
 • antihistamin;
 • antibiotik.
 • Mendapatkan tiket percuma ke sanatorium untuk tujuan penyembuhan adalah faedah wilayah. Diabetes mempunyai hak untuk mengunjungi pusat kesihatan, bermain sukan dan prosedur sihat yang lain di sana. Jalan dan makanan dibayar.
 • Pesakit berhak mendapat pemulihan sosial - latihan percuma, peluang untuk mengubah bimbingan vokasional mereka.
 • Pemerolehan glukometer dan jalur ujian untuknya. Jumlah jalur ujian bergantung pada keperluan suntikan insulin. Oleh kerana pesakit diabetes jenis 2, selalunya insulin tidak diperlukan, jumlah jalur ujian adalah 1 unit sehari. Sekiranya pesakit menggunakan insulin - 3 jalur untuk setiap hari, jarum suntikan insulin juga dikeluarkan dalam jumlah yang diperlukan.

Senarai faedah disediakan setiap tahun. Sekiranya, untuk alasan tertentu, pesakit diabetes tidak menggunakannya, anda mesti menghubungi FSS, menulis pernyataan dan membawa sijil yang menyatakan bahawa anda tidak menggunakan peluang yang ditawarkan. Maka anda boleh mendapatkan sejumlah wang.

Anda juga boleh meninggalkan paket sosial sepenuhnya dengan menulis pernyataan, jangan menggunakan faedah untuk pesakit diabetes jenis 2. Dalam kes ini, pesakit diabetes akan menerima satu kali wang tunai untuk mengimbangi peluang yang diberikan..

Kurang Upaya Diabetes

Setiap pesakit berhak menghubungi biro pemeriksaan perubatan untuk kemungkinan kecacatan. Doktor yang hadir juga boleh melakukan ini dengan menghantar dokumen yang diperlukan..

Pesakit menjalani pemeriksaan khas, sesuai dengan hasilnya dia dapat ditugaskan untuk kumpulan kecacatan tertentu.

Jadual - Pencirian kumpulan kecacatan pada diabetes mellitus:

Karakteristik Kumpulan 1 Diabetes yang kehilangan beberapa fungsi penting akibat penyakit disenaraikan: kehilangan penglihatan, patologi CVD dan otak, gangguan sistem saraf, ketidakupayaan untuk melakukan tanpa bantuan dan orang yang jatuh ke dalamnya lebih dari sekali.2 Pesakit dengan komplikasi di atas diterima dalam bentuk yang kurang jelas.3 Untuk tanda-tanda penyakit ringan atau ringan.

Setelah mendapat kecacatan, seseorang berhak mendapat faedah bagi orang kurang upaya.

Mereka disusun secara umum, tidak berbeza dengan kemungkinan penyakit lain:

 • pemeriksaan perubatan percuma;
 • bantuan dalam penyesuaian sosial, peluang untuk bekerja dan belajar;
 • menarik minat profesional perubatan yang berpengalaman;
 • caruman pencen hilang upaya;
 • pengurangan pembayaran utiliti.

Kecacatan pada kanak-kanak dengan diabetes

Penyakit ini memberi kesan buruk kepada kesihatan orang kecil, jauh lebih sukar daripada pada orang dewasa, terutama dengan bentuk yang bergantung kepada insulin. Manfaat diabetes mellitus jenis 1 adalah dengan menerima ubat yang diperlukan.

Sejak kecil, kecacatan dikeluarkan, yang melibatkan hak istimewa berikut:

 • Keupayaan untuk menerima perjalanan percuma ke kem kesihatan, motel, dispensari.
 • Peperiksaan dan peperiksaan masuk di universiti dengan syarat khas.
 • Kebarangkalian untuk menjalani rawatan di klinik asing.
 • Pembatalan tugas ketenteraan.
 • Pelepasan cukai.

Ibu bapa kanak-kanak kurang upaya mempunyai hak untuk mendapat syarat yang baik dari majikan:

 • Mengurangkan waktu bekerja atau hak untuk cuti tambahan untuk merawat pesakit diabetes.
 • Bersara awal.
 • Menerima pembayaran sama dengan purata pendapatan sebelum mencapai orang kurang upaya 14 tahun.

Manfaat untuk kanak-kanak kurang upaya dengan diabetes, dan juga kategori umur yang lain, dapat diperoleh dari pihak eksekutif dengan mengemukakan dokumen yang diperlukan. Anda boleh mendapatkannya dengan menghubungi pusat diabetes terdekat anda.

Cara untuk mendapatkan ubat percuma

Untuk mengambil peluang untuk menerima ubat secara percuma, anda mesti lulus semua ujian yang mengesahkan diagnosis. Ahli endokrinologi, berdasarkan hasil ujian, menetapkan ubat yang diperlukan, dalam dos yang tepat. Berdasarkan ini, pesakit diberi preskripsi dengan jumlah ubat yang tepat.

Anda boleh mendapatkan ubat di farmasi negeri, mempunyai preskripsi dengan anda. Biasanya jumlah ubat diberikan selama sebulan, maka pesakit sekali lagi perlu berjumpa doktor.

Tip: penting untuk mengetahui segala yang diberikan oleh negara ketika anda menghidap diabetes: faedah akan membantu anda mengatasi rawatan yang mahal. Mengetahui hak anda, anda boleh menuntut hak istimewa negara jika tidak ada yang menawarkan untuk menggunakannya.

Soalan Lazim

PAS percuma

Helo, Eugene. Bagi penghidap diabetes, ada keistimewaan untuk perjalanan percuma di pengangkutan awam, tanpa mengira kecacatan. Tetapi ini hanya berlaku untuk pengangkutan pinggir bandar.

Kemasukan Diabetes

Helo, Catherine. Sekiranya terdapat kecacatan, kanak-kanak itu, dalam keadaan khas, dipilih untuk pendidikan tinggi, berhak untuk belajar secara percuma. Untuk melakukan ini, anda perlu mengumpulkan dokumen dan sijil yang diperlukan, senarai yang akan diminta di universiti.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes