Tukar dari gram ke mol dan dari mol ke gram

Kalkulator diterjemahkan dari jisim bahan yang diberikan dalam gram kepada jumlah bahan dalam tahi lalat dan sebaliknya.

Untuk masalah kimia, mungkin perlu menukar jisim zat dalam gram menjadi jumlah bahan dalam tahi lalat dan sebaliknya.
Ini diselesaikan melalui nisbah sederhana:
,
di mana jisim bahan dalam gram, adalah jumlah bahan dalam mol, adalah jisim molar bahan dalam gram / mol

Kalkulator di bawah secara automatik mengira jisim molar mengikut formula bahan dan mengira jisim bahan dalam gram atau jumlah bahan dalam mol, bergantung pada pilihan pengguna. Sebagai rujukan, jisim molar sebatian dan perincian pengiraannya juga ditunjukkan.

Unsur-unsur kimia harus ditulis kerana ia ditulis dalam jadual berkala, iaitu dengan memperhatikan huruf besar dan kecil. Contohnya, Co - kobalt, CO - karbon monoksida, karbon monoksida. Oleh itu, Na3PO4 betul, na3po4, NA3PO4 tidak betul.

Penukaran dari gram ke mol dan gram ke gram

Jisim molar adalah ciri suatu zat, nisbah jisim suatu zat dengan bilangan mol bahan ini, iaitu jisim satu mol suatu bahan. Untuk unsur kimia individu, jisim molar adalah jisim satu mol atom individu unsur ini, iaitu jisim atom suatu zat yang diambil dalam jumlah yang sama dengan nombor Avogadro (sebenarnya, nombor Avogadro adalah bilangan atom karbon-12 dalam 12 gram karbon-12). Oleh itu, jisim molar unsur, dinyatakan dalam g / mol, secara numerik bertepatan dengan jisim molekul - jisim atom unsur, dinyatakan dalam a. E. m. (Unit jisim atom). Dan jisim molar molekul kompleks (sebatian kimia) dapat ditentukan dengan menjumlahkan jisim molar unsur penyusunnya.

Dan, sebenarnya, saat paling sukar dalam pengiraan adalah penentuan jisim molar sebatian kimia.

Nasib baik, laman web kami sudah mempunyai kalkulator Molar Mass Compound yang mengira jisim molar sebatian kimia berdasarkan data jisim atom dari Buku Panduan Mendeleev. Ia digunakan untuk memperoleh jisim molar mengikut formula sebatian kimia yang dimasukkan dalam kalkulator.

Tiba-tiba bahasa Rusia

Sekarang sedikit penyimpangan. Semasa menulis teks ini, saya mempunyai soalan - bagaimana menulis dengan betul dari sudut bahasa Rusia: terjemahan tahi lalat ke dalam liter atau terjemahan tahi lalat ke dalam liter.

Menurut Wiktionary, kata ngengat cenderung, iaitu tahi lalat, berdoa, berdoa, tahi lalat, berdoa, tahi lalat dalam bentuk tunggal, dan tahi lalat, tahi lalat, tahi lalat, tahi lalat, tahi lalat, tahi lalat dalam jamak.

Lebih-lebih lagi, menurut Arahan Metodologi tahun 1979 dari Komite Standar Negara USSR, "Penunjukan unit yang bertepatan dengan nama unit ini, berdasarkan kes dan angka tidak boleh diubah jika mereka ditempatkan setelah nilai numerik, serta pada tajuk lajur, tabel sisi dan kesimpulan, dalam penjelasan sebutan kuantiti ke formula. Penunjukan ini merangkumi: bar, rem, var, mol, rad. Ia harus ditulis 1 mol, 2 mol, 5 mol, dll. Pengecualian adalah sebutan "St. Year", yang berubah seperti berikut : 1 tahun St., 2,3,4 tahun St., 5 tahun St.

Oleh itu, ternyata "pemindahan mol ke liter" betul, dan "pemindahan mol ke liter" tidak betul, tetapi "5 mol" betul, "5 mol" tidak betul.

Unit kolesterol dan terjemahannya

Selalunya dalam praktik klinikal, kolesterol diukur dalam mg / dl. Penyeragaman ini membolehkan doktor mentafsirkan hasil makmal dengan lebih mudah. Tetapi beberapa peranti memberikan nilai akhir dalam mmol / l. Ini memerlukan penukaran tambahan kepada unit yang biasa digunakan. Terjemahan boleh dilakukan secara manual, yang memakan masa. Yang semakin popular adalah kalkulator elektronik parameter darah biokimia.

Apa itu kolesterol??

Molekul kolesterol adalah styren kompleks yang terdapat dalam hormon, enzim pencernaan dan metabolit vitamin. Kekurangan kolesterol dalam badan menyebabkan kekurangan banyak organ dan sistem. Oleh itu, penting untuk mengekalkan keseimbangan antara lipoprotein berketumpatan tinggi dan rendah. Peningkatan molekul kolesterol terjadi ketika ada kesalahan dalam diet, gaya hidup yang tidak aktif, atau disebabkan oleh gangguan genetik. Pencegahan dan pemeriksaan perubatan tepat pada masanya membantu mencegah komplikasi dislipidemia dalam bentuk aterosklerosis dinding arteri dan urat dengan bencana vaskular berikutnya.

Dalam unit apa itu diukur?

Untuk mentafsirkan hasil analisis biokimia dengan betul, anda perlu menavigasi norma dan singkatan. Kolesterol darah diukur dalam unit:

Nilai ini boleh diukur dalam mmol / L..

 • Mmol / l. Ia bermaksud milimol seliter. Rama-rama mengandungi 10 kandungan zat ketiga.
 • Μmol / L. Jadi kurangkan mikromol seliter. Angka ini 100 kali lebih kecil daripada yang sebelumnya..
 • Mg / dl. Miligram setiap desiliter. Deciliter mengandungi 10 liter. Ia juga disebut sebagai mg / 100ml.
 • Mg%. Peratusan Miligram. Ini bermaksud bahawa 100 ml larutan ujian mengandungi sejumlah bahan.
 • Mg / L - miligram seliter. Penamaan ini jarang digunakan..
 • Μg / ml - mikrogram seliter.
Kembali ke senarai kandungan

Pindahkan ke unit lain

Dalam penerbitan mengenai fisiologi metabolisme kolesterol, Y. L. Tyuryumin, MD, mendakwa bahawa jenis kolesterol endogen dan eksogen dalam pelbagai peratusan terkandung dalam aliran darah.

Agar unit mengekalkan petunjuk perpuluhannya, anda perlu menerjemahkannya dengan betul. Penukaran dilakukan menggunakan kalkulator dalam talian khas atau jadual yang mengandungi pekali. Contohnya, anda boleh menukar mikromol menjadi mmol dengan membahagi nilai asalnya dengan seribu. Unit SI standard dan nombor tradisional yang disyorkan digunakan untuk manipulasi tersebut..

Kolesterol

Harga 120 r.

+ Pensampelan darah dari urat: 200 gosok

Dianjurkan untuk menderma darah pada waktu pagi (dari 8 hingga 11 jam), dengan ketat semasa perut kosong (sekurang-kurangnya 8 dan tidak lebih dari 14 jam puasa, anda boleh minum air). Elakkan makanan berlebihan sehari sebelumnya.

Unit: mmol / L.
Unit alternatif: mg / dl.
Penukaran unit: mg / dl x 0.026 ==> mmol / l.

Nilai rujukan

Meter menunjukkan data dalam miligram, bagaimana menerjemahkan tahi lalat menjadi batu.

Tahap glukosa diukur dalam miligram per desiliter (mg / dl) di beberapa negara (contohnya, Amerika Syarikat, Jerman, Jepun, Perancis, Mesir, Colombia); atau dalam milimol per liter (mmol / l), seperti di Rusia.

Faktor penukaran dari mmol / l ke mg / dl adalah 18. Beberapa contoh surat-menyurat:

* 72 mg / dl = 4 mmol / l
* 90 mg / dl = 5 mmol / l
* 108 mg / dl = 6 mmol / l
* 126 mg / dl = 7 mmol / l
* 144 mg / dl = 8 mmol / l
* 180 mg / dl = 10 mmol / l
* 270 mg / dl = 15 mmol / l
* 288 mg / dl = 16 mmol / l
* 360 mg / dl = 20 mmol / l
* 396 mg / dl = 22 mmol / l
* 594 mg / dl = 33 mmol / l

Lipoprotein berketumpatan rendah

Lipoprotein berketumpatan rendah
(diambil dari Ensiklopedia Britanica, disesuaikan)
Lipoprotein berketumpatan rendah (singkatan biasa: LDL dan LDL; Lipoprotein berketumpatan rendah Inggeris, LDL) - kelas lipoprotein darah (juga disebut lipoprotein), protein kompleks, yang terdiri daripada apolipoprotein dan lipid. Mereka mempunyai ukuran 18 hingga 25 nm dan ketumpatan 1.019 hingga 1.063 g / ml. LDL mengandungi satu-satunya molekul apolipoprotein - apolipoprotein B-100, yang menstabilkan struktur zarah LDL. Fungsi utama kolesterol LDL (kolesterol) dalam darah.

Lipoprotein berketumpatan rendah adalah beta-lipoprotein, yang disebut lipoprotein "buruk". LDL cukup kecil untuk menembusi dinding arteri. Selepas pengoksidaan, mereka mudah berlama-lama di dinding arteri, sehingga mengambil bahagian dalam pembentukan plak aterosklerotik, yang menyempitkan lumen kapal dan menyumbang kepada trombosis.

Klasifikasi tahap dan nilai rujukan kolesterol LDL serum

Tahap kolesterol LDL serum sasaran sedang diperdebatkan. Persatuan Kardiologi Eropah (ESC) pada masa ini mengesyorkan penggunaan statin pada pesakit dengan penyakit jantung koronari dengan tahap kolesterol LDL sasaran kurang dari 70 mg / dl (= 1,8 mmol / l), namun ada kajian * yang menyatakan bahawa sasaran kolesterol LDL tahap 4 95
Nota. Penukaran nilai dalam mg / dl ke nilai dalam mmol / L: Y (dalam mg / dl) = Y (dalam mmol / L) x 0.0259.

Nilai rujukan LDL dalam plasma mengikut makmal INVITRO:

Umur tahunLantaiKolesterol LDL, mmol / l
5-10M1.63 - 3.34
F1.76 - 3.63
10-15M1.66 - 3.44
F1.76 - 3.52
15-20M1.61 - 3.37
F1.53 - 3.55
20-25M1.71 - 3.81
F1.48 - 4.12
25-30M1.81 - 4.27
F1.84 - 4.25
30-35M2.02 - 4.79
F1.81 - 4.04
35-40M2.10 - 4.90
F1.94 - 4.45
40-45M2.25 - 4.82
F
1.92 - 4.51
45-50M2.51 - 5.23
F2.05 - 4.82
50-55M2.31 - 5.10
F2.28 - 5.21
55-60M
2.28 - 5.26
F
2.31 - 5.44
60-65M2.15 - 5.44
F2.59 - 5.80
65-70M2.54 - 5.44
F2.38 - 5.72
> 70M2.28 - 4.82
F2.49 - 5.34

* Leibowitz M. et al. Perkaitan Antara Tahap Lipoprotein Berkepadatan Rendah dan Kejadian Jantung Jantung Besar pada Pesakit Dengan Penyakit Jantung Iskemia Stabil Mengambil Rawatan Statin // JAMA Intern Med. doi: 10.1001 / jamainternmed.2016.2751.

Kaedah untuk menurunkan jumlah LDL dalam darah

Untuk mengurangkan kolesterol LDL, diet yang bertujuan untuk mengurangkan pengambilan kolesterol dan lemak jenuh dan meningkatkan pengambilan makanan berprotein tinggi, lemak tak jenuh ganda dan tak jenuh tunggal, serat, serta terapi dengan ubat penurun lipid..

Pada masa ini, perencat struktur enzim 3-hidroksi-3-metilglutaryl-asetil-koenzim A reduktase, sebentar "statin" (atorvastatin, cerivastatin, rosuvastatin, pitavastatin, dianggap sebagai ubat hipolipodemik utama yang digunakan untuk mengurangkan kepekatan lipoprotein "buruk" dalam darah)..), Kod ATX C10AA. Terapi statin antara semua kaedah yang mungkin untuk membetulkan gangguan metabolisme lipid tetap menjadi satu-satunya kaedah berkesan untuk mencegah strok iskemia utama. Sasaran utama terapi penurun lipid adalah untuk mencapai nilai sasaran kolesterol LDL atau tahap penurunan tahapnya.

Sekiranya pesakit tidak bertindak balas terhadap terapi statin, urutan asid hempedu (cholestyramine dan lain-lain) boleh diresepkan kod ATX C10AC. Selain itu, fibrate (kod ATX C10AB), asid nikotinik dan turunannya (kod ATX C10AD), serta ubat lain seperti trigliserida omega-3, polikosanol, ezetimibe dan lain-lain boleh digunakan. Ubat ini diresepkan sebagai sebahagian daripada kombinasi atau sebagai monoterapi..

Terapi statin jangka panjang menurunkan LDL tetapi tidak memanjangkan umur kepada pesakit yang lebih tua?

Terdapat kajian yang membuktikan bahawa dengan terapi statin (pravastatin, 40 mg sehari) selama 6 tahun pada sekumpulan besar pesakit tua dengan dislipidemia dan hipertensi, tetapi tanpa manifestasi klinikal penyakit kardiovaskular (CVD), walaupun terdapat penurunan tahap LDL, tidak ada penurunan yang signifikan dalam kematian, dibandingkan dengan pasien yang tidak mengambil statin, atau penurunan jumlah kes penyakit jantung koronari yang mematikan dan tidak mematikan. Dan, lebih-lebih lagi, terdapat kecenderungan untuk meningkatkan kadar kematian dari semua sebab ketika menggunakan statin pada kumpulan usia tertua. Kajian ini tidak membantah fakta bahawa statin mengurangkan risiko CHD. **

** Han BH, et al. Kesan Rawatan Statin vs Penjagaan Biasa terhadap Pencegahan Kardiovaskular Primer di kalangan Orang Dewasa yang Lebih tua // JAMA Internal Medicine, 2017, doi: 10.1001 / jamainternmed.2017.1442.

ICD-10 dan tahap tinggi lipoprotein berketumpatan rendah
Perkhidmatan perubatan yang berkaitan dengan penentuan lipoprotein berketumpatan rendah dalam darah manusia

Dengan perintah Kementerian Kesihatan dan Pembangunan Sosial Rusia No. 1664n bertarikh 12/27/2011, Nomenklatur Perkhidmatan Perubatan telah disetujui. Bahagian 9 dari Nomenklatur menyediakan perkhidmatan perubatan yang berkaitan dengan penentuan tahap lipoprotein berkepadatan rendah dalam darah manusia: "Kajian tahap lipoprotein berketumpatan rendah", kod perkhidmatan A09.05.028.


Hasil kajian lipoprotein berketumpatan rendah dalam darah memberikan maklumat penting untuk doktor yang menghadiri, tetapi bukan diagnosis!

Kalkulator Penukaran Unit

nmol DPD / mmol Cr

Analisis didekripsi: 51309

Pada masa ini, perkhidmatan ini membolehkan anda menguraikan ujian darah (klinikal) umum, ujian darah biokimia, urinalisis umum, analisis umum tinja, hormon, jangkitan, kajian koagulologi (hemostasis), dll. Tafsiran baru ujian ditambahkan secara berkala..

Selain itu, pada halaman transkrip analisis, di menu sebelah kiri terdapat "kalkulator penukaran unit" yang akan membantu mengubah nilai rujukan beberapa makmal pihak ketiga menjadi unit yang digunakan oleh makmal BION.

Lab4U akan menyahsulitkan analisis anda dalam beberapa saat dan menghantar hasilnya melalui e-mel.

Kami menarik perhatian anda kepada fakta bahawa hasil penyahkodan ujian hanya untuk tujuan maklumat, bukan diagnosis dan tidak menggantikan konsultasi tatap muka dengan doktor.

Pilih bandar

 • Moscow
 • St Petersburg
 • Nizhny Novgorod
 • Astrakhan
 • Belgorod
 • Vladimir
 • Volgograd
 • Voronezh
 • Ivanovo
 • Yoshkar-Ola
 • Kazan
 • Kaluga
 • Kostroma
 • Krasnodar
 • Kursk
 • Helang
 • Penza
 • Permian
 • Rostov-on-Don
 • Ryazan
 • Samara
 • Saratov
 • Tver
 • Tula
 • Ufa
 • Yaroslavl

Langganan tahunan

Langganan tahunan termasuk dalam pesanan pertama dan membolehkan tahun anda dan ahli keluarga anda diuji dua kali lebih murah. Hasil semua analisis akan disimpan selama-lamanya di akaun anda. Maklumat lanjut

Unit teknik diabetes: mg / dl atau mmol / l. Apa yang lebih baik?

Soalan mengenai unit adalah salah satu yang paling biasa. Hampir setiap minggu dan lebih dari sekali anda mesti menjawab. Jadi akhirnya memutuskan untuk membuat catatan mengenai topik tersebut.

Glukosa darah diukur dalam unit yang berbeza. Di Amerika Syarikat dan Israel - dalam mg-dl, dan di negara-negara CIS - dalam mmol-l. Tidak ada perbezaan tertentu, kerana seseorang dapat dengan mudah ditukar menjadi yang lain dengan faktor 18. Maksudnya, untuk mendapatkan dari mg -> mmol - anda perlu membahagi dengan lapan belas, dan untuk mendapatkan mg dari mmol - kalikan dengan lapan belas.

Di negara kita, diabetes diajar di sekolah di mmol. Untuk bulan-bulan pertama setelah diagnosis, kami sendiri mengukur segala-galanya dalam mmol, dan membiasakannya sehingga kami sedikit malu ketika teknologi Amerika masuk dalam mg. Tetapi setelah dua minggu mereka beralih sepenuhnya ke mg dan sangat senang dengan kelebihan bahawa ketidaknyamanan kecil ini dalam latihan semula dari mmol usang ke mg maju memberi.

Semasa membeli peralatan diabetes, banyak orang memperhatikan unit ukuran, sebagai salah satu faktor penting. Saya sudah mempunyai banyak pengalaman menjual peralatan diabetes dan sukar untuk dipercayai, tetapi bagi banyak orang, lebih mudah untuk membayar lebih banyak BANYAK dolar hanya untuk pemantauan atau pam mereka bekerja di mmol biasa! Ini adalah kesilapan yang serius. Dan bukan hanya harga yang penting.

Saya akan cuba menerangkannya berdasarkan pengalaman saya sendiri dan pada contoh alat pemantau darah Dexcom, yang saya anggap sebagai salah satu penemuan terbaik untuk mengawal diabetes. Dialah yang, lebih dari setahun yang lalu, menjadi keselamatan kita dari kesalahpahaman dan keputusasaan yang tragis setelah diagnosis buruk terhadap puterinya.

Jadi, dex dalam mg-dl atau mmol-l?

1) Dua versi peranti dibuat di kilang yang berbeza dan, nampaknya, dengan kualiti yang berbeza. Sebagai contoh, versi mmol monitor dari dexcom sering terputus dengan beberapa jenis ralat HDWR. Versi Amerika juga menderita, tetapi di antara semua dek yang saya jual, dia hanya bertemu SATU kali, dan kemudian entah bagaimana dia sendiri hilang. Pada masa yang sama, pemilik monitor Eropah berkali-kali menulis kepada saya, yang memutuskan hubungan dengan ralat ini. Dan mereka meminta untuk menggantinya dengan yang Amerika. Saya terpaksa membuat mereka kecewa, menjelaskan bahawa mereka tidak sesuai dengan pemancar mereka.

2) Pemancar dan monitor versi mmol dan mg berbeza dalam frekuensi operasi pemancar. Kekerapan pemancar peranti Amerika beroperasi di Eropah tidak disahkan (atau sibuk), jadi sistem dekkom mmol Eropah berfungsi pada frekuensi yang berbeza. Untuk ini, peranti asal (dek yang dibangunkan di Amerika Syarikat) mesti diubah suai khusus untuk standard frekuensi radio Eropah. Sebarang tambahan tambahan pada peranti asal berpotensi mengurangkan kebolehpercayaan. Keserasian ditambah hilang.

3) Jangkauan pemancar Dex digambarkan sebagai 6 meter dan sepertinya standard radio untuk saluran radio Eropah, kerana pemancar kami berfungsi 20 meter di ruang terbuka! Monitor kami digantung di rumah di TV (untuk pemantauan dalam talian), sementara ketika anak perempuan bermain walaupun di halaman, sambungan tetap terjaga! Perkara yang sama untuk Dex Seven: pemancar Amerika dengan bateri segar dengan mudah berfungsi sejauh tiga meter dan bukannya "diletakkan" 1.5

4) Unit dalam mg-dl jauh lebih senang dalam kehidupan seharian daripada mmol-l. Kami menggunakan kedua-duanya, dan kami dapat membandingkan. Faktanya ialah untuk pengiraan harian, bilangan bulat jauh lebih senang dan visual daripada pecahan.

5) Harga untuk peranti Amerika yang serupa dalam mg lebih rendah daripada peranti yang sama dari Eropah. Ini berlaku untuk pam dan pemantauan.

6) Semua rawatan diabetes terbaik dan paling maju dilakukan di Amerika Syarikat dan Israel, di mana pengukuran hanya dalam mg. Dan barulah mungkin, versi untuk mmol muncul. Sebagai contoh, sistem pemantauan Israel Navigator-2 dengan ciri-ciri yang cukup mengagumkan telah tersedia di Israel selama lebih dari satu tahun, dan kemunculannya di Eropah dan bahkan Amerika Syarikat (belum lagi CIS) tidak dijangka. Atau meter yang baru dibangunkan di Israel tanpa menusuk jari dan jalur ujian, yang akan mula dijual... Dan seterusnya, dan seterusnya. Membiasakan diri dengan mg-dl, anda secara automatik bersedia untuk teknologi yang paling maju.

7) Glukometer dalam mg dan rata bagi mereka biasanya lebih murah dan lebih baik. Sebagai contoh, kita membayar 50 jalur tidak lebih dari 10 dolar.

Senarai faedah mg-dl yang mengagumkan, bukan? Dan hanya satu "kelebihan" mmol-l: "kita diajar di dalamnya, kita terbiasa dengan mereka".

Jadi mengapa banyak yang sanggup membayar ratusan dolar tambahan dan menanggung kesulitan dalam mengira pecahan, jika hanya pemantauan atau pam mereka berada di mmol biasa. Adakah tidak terlalu mahal untuk membayar tabiat buruk (diabetes plumbum dalam mmol), yang juga dapat dihilangkan dalam beberapa minggu.

Bagaimana menukar mg / l menjadi mmol / l? Cara menukar mmol / L menjadi mg / L?

Cara terjemahan dengan betul:

mg / l - ini adalah kepekatan jisim, ini menunjukkan jisim zat terlarut (dalam miligram) dalam satu liter larutan.

mmol / L adalah kepekatan molar, ia menunjukkan jumlah zat terlarut (dalam milimol) dalam satu liter larutan. Lebih-lebih lagi, mmol adalah unit pecahan, ia adalah 10−3 mol.

Sekiranya masalah timbul berkaitan dengan mg / l dan mmol / l, pertama sekali anda perlu mengetahui jisim molar bahan.

Ambil contoh asid sulfurik; jisim molarnya ialah 98 mg / mmol.

1) Untuk menukar mg / l menjadi mmol / l, perlu membahagikan kepekatan jisim (dalam mg / l) dengan jisim molar bahan.

Kepekatan jisim adalah 10 mg / l, dalam mmol / l ini akan sama dengan: 10/98 = 0.102 mmol / l.

2) Untuk menukar mmol / l menjadi mg / l, anda perlu mengalikan kepekatan molar (dalam mmol per l) dengan jisim molar bahan.

Kepekatan molar adalah 0.15 mmol / L, dalam mg / L ini adalah: 0.15 * 98 = 14.7 mg / L.

Tukar dari gram ke mol dan dari mol ke gram

Kalkulator diterjemahkan dari jisim bahan yang diberikan dalam gram kepada jumlah bahan dalam tahi lalat dan sebaliknya.

Untuk masalah kimia, mungkin perlu menukar jisim zat dalam gram menjadi jumlah bahan dalam tahi lalat dan sebaliknya.
Ini diselesaikan melalui nisbah sederhana:
,
di mana jisim bahan dalam gram, adalah jumlah bahan dalam mol, adalah jisim molar bahan dalam gram / mol

Kalkulator di bawah secara automatik mengira jisim molar mengikut formula bahan dan mengira jisim bahan dalam gram atau jumlah bahan dalam mol, bergantung pada pilihan pengguna. Sebagai rujukan, jisim molar sebatian dan perincian pengiraannya juga ditunjukkan.

Unsur-unsur kimia harus ditulis kerana ia ditulis dalam jadual berkala, iaitu dengan memperhatikan huruf besar dan kecil. Contohnya, Co - kobalt, CO - karbon monoksida, karbon monoksida. Oleh itu, Na3PO4 betul, na3po4, NA3PO4 tidak betul.

Penukaran dari gram ke mol dan gram ke gram

Jisim molar adalah ciri suatu zat, nisbah jisim suatu zat dengan bilangan mol bahan ini, iaitu jisim satu mol suatu bahan. Untuk unsur kimia individu, jisim molar adalah jisim satu mol atom individu unsur ini, iaitu jisim atom suatu zat yang diambil dalam jumlah yang sama dengan nombor Avogadro (sebenarnya, nombor Avogadro adalah bilangan atom karbon-12 dalam 12 gram karbon-12). Oleh itu, jisim molar unsur, dinyatakan dalam g / mol, secara numerik bertepatan dengan jisim molekul - jisim atom unsur, dinyatakan dalam a. E. m. (Unit jisim atom). Dan jisim molar molekul kompleks (sebatian kimia) dapat ditentukan dengan menjumlahkan jisim molar unsur penyusunnya.

Dan, sebenarnya, saat paling sukar dalam pengiraan adalah penentuan jisim molar sebatian kimia.

Nasib baik, laman web kami sudah mempunyai kalkulator Molar Mass Compound yang mengira jisim molar sebatian kimia berdasarkan data jisim atom dari Buku Panduan Mendeleev. Ia digunakan untuk memperoleh jisim molar mengikut formula sebatian kimia yang dimasukkan dalam kalkulator.

Tiba-tiba bahasa Rusia

Sekarang sedikit penyimpangan. Semasa menulis teks ini, saya mempunyai soalan - bagaimana menulis dengan betul dari sudut bahasa Rusia: terjemahan tahi lalat ke dalam liter atau terjemahan tahi lalat ke dalam liter.

Menurut Wiktionary, kata ngengat cenderung, iaitu tahi lalat, berdoa, berdoa, tahi lalat, berdoa, tahi lalat dalam bentuk tunggal, dan tahi lalat, tahi lalat, tahi lalat, tahi lalat, tahi lalat, tahi lalat dalam jamak.

Lebih-lebih lagi, menurut Arahan Metodologi tahun 1979 dari Komite Standar Negara USSR, "Penunjukan unit yang bertepatan dengan nama unit ini, berdasarkan kes dan angka tidak boleh diubah jika mereka ditempatkan setelah nilai numerik, serta pada tajuk lajur, tabel sisi dan kesimpulan, dalam penjelasan sebutan kuantiti ke formula. Penunjukan ini merangkumi: bar, rem, var, mol, rad. Ia harus ditulis 1 mol, 2 mol, 5 mol, dll. Pengecualian adalah sebutan "St. Year", yang berubah seperti berikut : 1 tahun St., 2,3,4 tahun St., 5 tahun St.

Oleh itu, ternyata "pemindahan mol ke liter" betul, dan "pemindahan mol ke liter" tidak betul, tetapi "5 mol" betul, "5 mol" tidak betul.

Mg mg hingga mmol l

Buat kesimpulan

Serangan jantung dan strok adalah penyebab hampir 70% daripada semua kematian di dunia. Tujuh daripada sepuluh orang mati kerana arteri jantung atau otak yang tersumbat.

Terutama mengerikan adalah kenyataan bahawa banyak orang bahkan tidak mengesyaki bahawa mereka menghidap darah tinggi. Dan mereka melepaskan peluang untuk memperbaiki sesuatu, sehingga mereka mati.

 • Sakit kepala
 • Denyutan jantung
 • Titik hitam di depan mata (lalat)
 • Apatis, mudah marah, mengantuk
 • Penglihatan kabur
 • Berpeluh
 • Keletihan kronik
 • Bengkak muka
 • Rasa kebas dan menggigil jari
 • Tekanan melonjak

Malah salah satu daripada gejala ini mesti membuat anda berfikir. Dan jika ada dua, maka jangan ragu - anda mengalami hipertensi.

Cara merawat darah tinggi apabila terdapat sebilangan besar ubat yang memerlukan banyak wang?

Sebilangan besar ubat tidak akan memberi kebaikan, dan ada juga yang boleh membahayakan! Pada masa ini, satu-satunya ubat yang disyorkan secara rasmi oleh Kementerian Kesihatan untuk merawat darah tinggi adalah Carditonus.

Sehingga 26 Februari. Institut Kardiologi, bersama dengan Kementerian Kesihatan, menjalankan program "tidak ada hipertensi". Dalam kerangka ubat Carditonus tersedia hanya 149 rubel, untuk semua penduduk kota dan wilayah!

Saya tidak tahu bagaimana, bagi saya, kebanyakan ubat adalah sampah lengkap, pembaziran wang. Adakah anda tahu betapa saya sudah mencuba semuanya.. Hanya Carditonus yang biasanya membantu (dengan cara ini, anda boleh mendapatkannya secara percuma di bawah program khas). Saya meminumnya selama 4 minggu, setelah minggu pertama pengambilan, kesihatan saya bertambah baik. 4 bulan berlalu sejak itu, tekanannya normal, dan saya tidak ingat mengenai hipertensi! Bermakna kadang-kadang saya minum lagi selama 2-3 hari, hanya untuk pencegahan. Dan saya mengetahui tentangnya sama sekali secara tidak sengaja, dari artikel ini..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes