Tahap kegemukan

Dalam klasifikasi penyakit antarabangsa (ICD) untuk obesiti dari pelbagai jenis, beberapa kod diperuntukkan. Adalah kebiasaan untuk membahagi mengikut darjah bergantung pada indeks jisim badan (BMI). Mengapa klasifikasi ini baik dan buruk, dan apa yang mungkin akan diganti pada tahun-tahun mendatang? Mengapa BMI tidak sesuai untuk kanak-kanak dan orang tua? Apakah bahaya kegemukan pada setiap peringkat? Mari kita bincangkan semua ini dengan lebih terperinci..

Maklumat di bawah bertujuan untuk membiasakan anda dengan masalah ini. Tindakan konkrit yang bertujuan untuk menurunkan berat badan harus diambil hanya setelah berunding dengan pakar, menurut program penurunan berat badan yang dirancang dengan baik. Klinik Doktor Bormental menggunakan kaedah penurunan berat badan yang dipatenkan, dengan lebih daripada setengah juta orang telah menurunkan berat badan - https://doctorbormental.ru/metodika/.

Pengiraan indeks jisim badan

Pengiraan indeks jisim badan dilakukan mengikut formula BMI = berat (kg) / tinggi 2 (m). Anda perlu mengambil berat badan dalam kilogram, bahagikan dengan ketinggian dalam meter (contohnya, dengan 1,65, jika ketinggian adalah 165 cm) dan bahagikan lagi dengan ketinggian. Nombor akhir adalah BMI. Sekiranya BMI:

 • kurang dari 18.5: kurang berat badan (cachexia, keletihan)
 • 18.5-24.9: berat badan ideal
 • 25-29.9: berat badan berlebihan
 • 30-34.9: 1 darjah kegemukan
 • 35-39.9: obesiti 2 darjah
 • lebih dari 40: kegemukan 3 darjah (morbid, dari morbis Latin - kematian).

Cachexia dan anoreksia

Istilah cachexia dan anorexia harus dibezakan. Cachexia - kekurangan zat makanan, boleh mempunyai pelbagai sebab, terutamanya kekurangan nutrisi. Ia menjadi kejadian yang kerap berlaku ketika rasa lapar berkecamuk. Anorexia adalah diagnosis dari kumpulan gangguan makan, yang dicirikan oleh gangguan persepsi terhadap tubuh seseorang dan, akibatnya, makan. Cachexia tidak selalu disertai oleh anoreksia - banyak penduduk Leningrad yang terkepung mengalami cachexia kerana kekurangan zat makanan, tetapi tidak ada anoreksia.

Berat badan yang ideal

Ini bukan satu angka, tetapi julat 18.5 - 24.9 mengikut BMI. Angka berat yang berbeza mungkin tersembunyi dalam julat: misalnya, dengan ketinggian 165 cm, berat 52 kg dan berat 67 kg mungkin sesuai. Mengapa julat ini dipilih sesuai? Dengan julat BMI ini, terdapat risiko paling rendah terkena penyakit yang berkaitan dengan obesiti - hipertensi, diabetes mellitus jenis 2, aterosklerosis vaskular dengan akibatnya (serangan jantung, strok). Oleh itu, menjaga BMI dalam kerangka yang ditentukan membolehkan anda menjaga kesihatan.

Berat badan berlebihan

Berat badan berlebihan dengan BMI 25-29.9 adalah penyebab obesiti. Berpotensi 2 situasi mungkin berlaku. Yang pertama - seseorang yang berumur besar (hingga keseluruhan kehidupan dewasa) hidup dengan berat badan yang stabil. Ini berlaku dengan jenis badan hipersthenik, atau dengan atlet yang telah terlibat dalam sukan sukan selama bertahun-tahun. Dalam kes ini, risiko menghidap penyakit tetap rendah..

Pilihan kedua - berat yang digunakan terletak pada julat normal, tetapi mulai meningkat, dan pada masa ini berada di zon berat badan berlebihan. Pilihan ini tidak dapat diprediksi. Kajian menunjukkan bahawa dengan perkembangan kejadian seperti itu, kebanyakan pesakit dalam 5-7 tahun berpindah dari zon kelebihan berat badan ke zon obesiti, dan tubuh ditumbuhi lemak pada jenis lelaki atau wanita.

Obesiti 1 darjah

Obesiti 1 darjah: BMI 30-34.5. Dengan berat badan ini, mekanisme pampasan tubuh berfungsi dengan baik pada mulanya, petunjuk kesihatan (tekanan darah, glukosa darah, kolesterol) tetap memuaskan. Ini dipanggil obesiti yang sihat secara metabolik. Tetapi kajian yang dilakukan oleh prof. Rachel Batterham di University College London menunjukkan bahawa mekanisme pampasan seperti itu habis (biasanya selepas 50-60 tahun). Jangka hayat pesakit dengan 1 darjah kegemukan dikurangkan sekitar 3-5 tahun kerana kematian awal kerana penyakit kardiovaskular. Sudah pada tahap ini, wanita mempunyai jenis kegemukan perut yang ketara (tisu lemak berlebihan terkumpul di bahagian perut dan organ dalaman), atau jenis gynoid (lemak terkumpul di pinggul, punggung).

Obesiti 2 darjah

Kegemukan tahap 2: BMI 35-39.9. Terdapat masalah gaya hidup. Orang mengalami kesukaran dalam aktiviti fizikal dan kehidupan seharian yang normal - mereka cepat letih, mengalami sesak nafas, berdengkur pada waktu malam, mereka mengalami penyakit sendi. Tekanan darah tinggi menjadi biasa, gula dengan kolesterol meningkat pada usia 40-45, yang membawa kepada risiko diabetes jenis 2. Kajian menunjukkan bahawa jangka hayat pesakit sedemikian dikurangkan sebanyak 5-8 tahun..

Obesiti 3 darjah

Obesiti 3 darjah: BMI lebih daripada 40. Batasan setiap hari, ketidakselesaan, penderitaan: kesukaran bernafas, ketidakupayaan untuk membengkok dan mengikat tali kasut, berjalan 2 berhenti dengan berjalan kaki, naik di atas 3 tingkat. Cepat atau lambat, pesakit menghadapi diabetes, akibatnya mereka mati 8-10 tahun lebih awal daripada kemungkinan.

Salah satu pilihan khusus untuk menjalani kegemukan adalah sindrom Pickwick. Lebih kerap berlaku pada lelaki, tetapi ia juga berlaku pada wanita. Sindrom ini dicirikan oleh peningkatan kesukaran bernafas kerana banyaknya lemak yang menghalang paru-paru bekerja dengan berkesan. Lemak yang berlebihan meremas saluran leher, laring, pernafasan memperoleh peluit khas, dan ketika duduk, kerana kekurangan bekalan darah ke otak, mereka sering tertidur secara tidak sengaja dan segera mula berdengkur, yang sangat mengganggu orang lain. Risiko untuk hidup adalah kesukaran bernafas yang semakin meningkat dalam keadaan sering tidur, penangkapan pernafasan berbahaya dengan akibat yang membawa maut.

Universaliti BMI

Keistimewaan menggunakan BMI adalah bahawa ia bukan faktor universal yang sesuai untuk semua orang. Ia tidak sesuai untuk menggambarkan berat badan pada kanak-kanak dan orang tua. Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa wakil-wakil dari kumpulan umur ini mengubah kadar pertumbuhan, "berkabel" dalam formula BMI. Untuk kanak-kanak, kaedah sentil yang disebut digunakan, yang menerangkan pembahagian nisbah berat badan dan tinggi badan bergantung pada jantina dan usia anak.

Bagi orang yang berumur lebih dari 65-70 tahun, keadaannya sebaliknya: seiring bertambahnya usia, pertumbuhan seseorang menurun (cakera intervertebralis habis, perubahan berkaitan dengan usia lain berlaku), jadi BMI meningkat walaupun dengan berat badan yang tetap. Sehubungan dengan fakta ini, kajian telah dilakukan menunjukkan bahawa jangka hayat maksimum pada orang tua diperhatikan dengan BMI 25-27, yang meningkatkan kadar berat badan ideal bagi pesakit dalam kategori usia yang lebih tua.

Terdapat kajian yang menunjukkan kesamaran BMI dalam perwakilan dari pelbagai kaum. Sebilangan penyelidik percaya bahawa bagi perwakilan bangsa Asia, nilai had BMI normal adalah 23 dan bukannya 25, kerana pertumbuhan rata-rata rendah (berbanding bangsa Kaukasia).

Oleh itu, indeks jisim badan adalah petunjuk yang baik terhadap pergantungan keadaan kesihatan dan jangka hayat terhadap berat badan. Tetapi kajian dalam 10 tahun terakhir menunjukkan bahawa terdapat keadaan khas apabila, dengan BMI normal, lebihan tisu adiposa dapat diperhatikan. Dan penganalisis komposisi badan, atau bioimpedansometri (BIM), membantu dalam analisis keadaan sedemikian..

Bioimpedansometri sebagai kaedah diagnostik untuk kegemukan

Bioimpedansometry adalah kaedah untuk mendiagnosis komposisi tubuh seseorang dengan mengukur impedans (rintangan elektrik bahagian badan) di bahagian tubuh yang berlainan. Ini menunjukkan nisbah komponen tubuh - komponen lemak, air, protein dan mineral. Teknik ini berfungsi kerana fakta bahawa tisu yang berbeza mempunyai daya tahan elektrik yang berbeza. Anda boleh membuang profil badan yang pelik berdasarkan nisbah komponen ini, dan mengira tahap metabolisme asas (OOB). Metabolisme mengukur jumlah tenaga yang diperlukan untuk pemeliharaan biologi kehidupan tubuh, bergantung pada faktor seperti jantina, usia, tahap hormon, dan jisim otot. BIM adalah kaedah yang tidak invasif dan mudah untuk mendiagnosis kegemukan.

Peranti bioimpedansometri secara konvensional dibahagikan kepada 2 kumpulan: rumah dan profesional. Haiwan peliharaan dilengkapi dengan 2 elektrod untuk kaki - ini adalah skala inovatif dengan penganalisis komposisi badan. Melalui Bluetooth, mereka berkomunikasi dengan telefon pintar, mengirimkan data parameter ke aplikasi. Timbangan bioimpedansometrik adalah mudah, murah, tetapi ketepatan pengukurannya sangat diperlukan. Peranti profesional biasanya mempunyai 4 elektrod (2 untuk berhenti + 2 untuk tangan), menyambung ke komputer desktop dan menghasilkan ukuran ketepatan tinggi. Walau bagaimanapun, kerana peningkatan kerumitan dan harga yang tinggi, mereka digunakan terutamanya oleh pusat perubatan khusus.

Pengelasan Kegemukan BIM

Beberapa tahun yang lalu, klasifikasi tahap kegemukan baru dicadangkan, yang tidak berdasarkan BMI, tetapi berdasarkan peratusan lemak dan jenis tisu lain di dalam badan. Keperluan untuk pendekatan ini disebabkan oleh fakta bahawa terdapat sebilangan besar orang dengan indeks jisim badan normal, dengan kelebihan tisu adiposa sekiranya kekurangan tisu otot. Keadaan ini membawa risiko tambahan untuk menghidap penyakit yang sama yang berkaitan dengan obesiti pada berat badan normal, dan disebut sebagai sarcopenic obesity. Sebaliknya, orang-orang yang sangat atletik yang melakukan banyak aktiviti fizikal (sebagai contoh, angkat berat atau pembina badan) boleh mempunyai banyak berat badan kerana jisim otot yang banyak, tetapi lemak dalam badan sangat sedikit. BMI akan memberikan hasil positif palsu kerana berlebihan berat badan atau gemuk. Oleh itu, kriteria baru untuk BIM dicadangkan..

Untuk diagnosis keadaan yang betul, dicadangkan untuk menggunakan penggredan berikut dalam jadual untuk lelaki dan wanita:


Peratusan lemak pada lelakiPeratusan lemak pada wanita
Berat normal10-20%20-30%
Berat badan berlebihan20.1-25%30.1-35%
Obesiti> 25.1%> 35.1%

Pendekatan sedemikian harus, di satu pihak, memungkinkan untuk mendiagnosis obesiti sarcopenic dengan betul, dan di sisi lain, tidak termasuk diagnosis berlebihan dalam kes atlet. Yang menarik perhatian adalah kajian yang membandingkan yang lama (BMI) dengan pilihan baru (BIM) untuk mendiagnosis obesiti.

Slaid ini ditunjukkan pada Kongres Eropah mengenai Obesiti 2016 di Gothenburg, Sweden

Dari kajian ini dapat dilihat bahawa dengan BMI normal 18.5-24.9, hanya 45% orang yang mempunyai jumlah tisu adiposa yang normal. 26% mempunyai lebih banyak lemak daripada yang diperlukan, dan sebanyak 29% mempunyai banyak lemak dengan kekurangan otot. Dan ini dengan BMI biasa !! 29% orang ini adalah "pembawa" kegemukan yang sangat sarkopenik. Mereka berisiko mengalami obesiti sejati dengan peningkatan BMI, kerana dengan kelebihan lemak (dan defisit jisim otot yang sesuai dengan BMI normal), kadar metabolisme asas mereka menurun, yang banyak bergantung pada jumlah jisim otot. Dan dengan penurunan metabolisme, risiko kegemukan meningkat dengan ketara.

Pada masa yang sama, walaupun dalam kumpulan dengan indeks jisim badan yang meningkat (25-29.9) dan tinggi (lebih dari 30), ada orang yang mempunyai petunjuk normal tisu adiposa - masing-masing 5% dan 0,2% pada setiap kumpulan. Ini adalah atlet dan atlet yang sama dengan jisim otot yang banyak dan kandungan normal tisu adiposa. Dalam diagnosis BMI yang rutin, dia keliru didiagnosis dengan berat badan berlebihan..

Oleh itu, diagnosis obesiti menggunakan bioimpedansometri secara signifikan meningkatkan ketepatan pengukuran, menghilangkan kedua-dua pilihan negatif palsu (obesiti sarcopenic) dan hasil positif palsu (atlet). Diharapkan apabila versi revisi Klasifikasi Penyakit 11 versi berikutnya diperkenalkan ke dalam praktik klinikal, tepatnya kriteria baru untuk obesiti oleh bioimpedansometri akan diambil sebagai kriteria utama untuk diagnosis dan disetujui oleh WHO.

Selain itu, hanya bioimpedansometri dinamik yang dapat membantu penilaian yang tepat mengenai keberkesanan mana-mana kaedah penurunan berat badan yang ada. Katakan seseorang mengurangkan 10 kilogram dalam 3 bulan, menaikkan BMI dari 2 darjah kegemukan menjadi 1. Namun, bagaimana saya dapat mengetahui sama ada lemak, atau mungkin air, tisu otot yang meninggalkan tubuhnya? Apa yang menjadi tahap metabolisme baru masing-masing - diet apa yang akan cukup untuk menjaga berat badan yang stabil dan mencegah kambuh bagi pesakit tertentu? Semua soalan ini hanya dapat dijawab oleh pakar di pusat perubatan yang mempunyai kemampuan untuk melakukan bioimpedansometri berulang kali. Ini adalah standard yang disuarakan oleh Persatuan Eropah untuk Kajian Obesiti, yang dimasuki oleh Rusia pada tahun 2011, dan ini adalah standard yang diperkenalkan di semua cabang pusat penurunan berat badan Dr. Bormental. Program pusat kami lebih daripada 95% memenuhi cadangan penurunan berat badan Persatuan Eropah untuk Kajian Obesiti, yang disuarakan di Kongres Eropah XXV pada 2018 di Vienna.

Punca kegemukan

Berat badan berlebihan terkumpul pada penyakit tertentu sistem endokrin atau pencernaan, adalah akibat gangguan metabolik. Walau bagaimanapun, selalunya pound tambahan terbentuk kerana gangguan makan. Seseorang tidak makan atas permintaan badan dan tidak mengikut peraturan yang baik, tetapi hanya untuk kesenangan. Kalori dimakan lebih banyak daripada yang diperlukan untuk hidup. Kalori yang tidak habis ditukar menjadi simpanan lemak.

Jenis kegemukan yang berlaku sebagai akibat daripada tingkah laku makan yang tidak betul, para pakar menyebut makanan sebagai makanan atau eksogen. Semakin tinggi tahap kegemukan, semakin sukar untuk mengatasinya. Jadi, tahap ketiga adalah keadaan di mana rawatan pembedahan sering digunakan dengan proses pemulihan yang sukar. Oleh itu, tanda-tanda kegemukan pertama adalah isyarat bahawa anda perlu menjaga diri anda dengan serius dan menurunkan berat badan kembali normal..

Terdapat patologi berasingan di mana obesiti sangat berbahaya. Sebagai contoh, gangguan metabolik menyebabkan obesiti viseral, apabila tisu lemak berkumpul di sekitar organ dalaman, menjadikan fungsinya lebih sukar. Keadaan ini dijumpai pada pesakit diabetes mellitus dengan ketahanan insulin..

Selalunya pada wanita, kehamilan menjadi penyebab kegemukan dan kegemukan. Di sini terdapat sebilangan besar faktor yang berperanan - perubahan hormon, peningkatan keperluan badan untuk nutrien, mengurangkan halangan psikologi untuk makan berlebihan, ketidakupayaan untuk bersukan, dll. Walau apa pun, selepas pemulihan badan, anda harus berjumpa pakar dan menormalkan berat badan.

Melanggar fungsi hipotalamus, kegemukan hipotalamus berlaku, yang dirawat secara perubatan. Terdapat pituitari, berkaitan dengan gangguan rembesan otak dan juga memerlukan rawatan dengan ubat-ubatan. Peningkatan berat badan hipofisis adalah masalah bagi lelaki muda, tetapi boleh berlaku pada orang yang berlainan usia dari kedua-dua jantina setelah kecederaan otak traumatik, dan juga pada wanita pada masa selepas bersalin..

Psikosomatik berat badan berlebihan juga penting. Mekanisme psikologi penggantian dan pampasan membuat seseorang makan berlebihan, mendapat lebih banyak pound tambahan, mengabaikan kemerosotan kesejahteraan dan penampilan mereka sendiri. Semua varian kelengkapan berlebihan, kecuali yang diprovokasi oleh penyakit fizikal, berdasarkan psikosomatik.

Cara untuk Mengatasi Obesiti

Berat badan berlebihan mengurangkan kualiti hidup seseorang, memberi kesan negatif terhadap harga diri dan memprovokasi perkembangan pelbagai penyakit. Pertama sekali, sendi, saluran darah, jantung menderita. Organ dalaman berisiko. Contohnya, kegemukan pankreas dipenuhi dengan berlakunya nekrosis pankreas. Pelbagai gejala komplikasi berlaku pada tahap kegemukan yang berlainan. Ia amat berbahaya bagi remaja dan orang muda - dari masa ke masa, metabolisme mereka akan menjadi perlahan, dan keadaan akan bertambah buruk berkali-kali.

Penurunan berat badan harus dilakukan dengan bantuan pakar. Ini berlaku terutamanya pada orang yang sudah mengalami tahap kegemukan. Di klinik khusus, pemeriksaan dijalankan, kaedah berkesan untuk memerangi berat badan berlebihan ditawarkan..

Dalam keadaan kegemukan, adalah mungkin untuk memperbaiki keadaan dengan beralih kepada pemakanan yang betul dan meningkatkan aktiviti fizikal. Masuk akal untuk membuat menu selama seminggu atau sebulan, setelah mengira kalori hidangan. Untuk menurunkan berat badan, anda perlu mengambil kalori sebanyak yang dibelanjakan untuk fungsi badan dan aktiviti fizikal.

Selalunya mula menurunkan berat badan dengan diet ketat yang popular. Nampaknya ini adalah dasar: "Anda hanya perlu kelaparan selama beberapa hari, dan saya akan menjadi seperti dalam foto satu dekad yang lalu." Tetapi para pakar menasihatkan agar tidak menggunakan kaedah sedemikian - kaedah tersebut tidak berkesan, dan dalam banyak kes memudaratkan kesihatan.

Kesimpulannya

Sebagai kesimpulan, saya ingin mengatakan bahawa penurunan berat badan adalah satu paradoks. Lemak tidak menyakitkan, tetapi dari kesan kegemukan kira-kira separuh daripada semua kematian di negara-negara bertamadun berlaku. Walaupun begitu, orang sering berusaha untuk menambah berat badan sendiri, percaya bahawa mereka dapat mengatasinya tanpa pakar. Di Internet, anda boleh memilih beratus-ratus diet yang menjanjikan penurunan berat badan yang ajaib, tetapi tidak mempunyai cadangan atau syarat awal untuk diagnosis obesiti yang tepat, atau untuk menilai dinamika penurunan berat badan. Sebaliknya, tidak ada yang meninggal kerana kerosakan gigi dan sakit gigi. Walau bagaimanapun, tidak ada yang berusaha untuk merawat karies sendiri, tetapi mereka berusaha untuk mendapatkan doktor gigi profesional, mencari klinik dengan pakar terbaik. Oleh itu, mungkin kegemukan mesti melakukan perkara yang sama? Cari profesional yang bekerja mengikut piawaian antarabangsa terkemuka dan dapatkan bantuan.

Tahap kegemukan bagaimana menentukan kegemukan 1, 2, 3, 4 darjah

Tahap kegemukan - berat badan berlebihan masuk ke dalam kategori penyakit, apabila jumlah simpanan lemak meningkatkan berat badan ideal seseorang sebanyak 20%.

Seperti penyakit lain, kegemukan mempunyai tahap keparahannya yang berbeza..

Diagnostik

Oleh kerana masalah berat badan berlebihan telah mempengaruhi manusia, doktor telah mencari cara untuk menentukan tahap kegemukan. Pelbagai formula diciptakan yang membantu menentukan berat badan ideal seseorang.

Dari ideal ini, hitung tahap kegemukan. Salah satu formula yang paling popular adalah pilihan berikut:

 • tinggi dalam cm - 100 = berat ideal dalam kg

Perbezaan antara berat dan ideal yang tersedia tidak boleh lebih atau kurang dari 10. Ini adalah salah satu kaedah tertua, tetapi bukan yang paling dipercayai..

 • Formula Brock

Versi kaedah pertama yang lebih sempurna. Dalam perwujudan ini, pembetulan dilakukan bergantung pada pertumbuhannya. Tinggi 155-165 cm - angka dikurangkan 100, tinggi 165-175 cm - dikurangkan 105, dan hingga 185 cm dikurangkan 110.

 • formula borngardt

Cara yang sangat mudah untuk mengira berat badan ideal bagi setiap individu, bergantung pada struktur badan. Isi padu payudara dalam cm dibahagi dengan bilangan 240 dan darab dengan tinggi dalam cm = berat badan ideal.

Untuk meningkatkan ketepatan mendiagnosis tahap kegemukan, jadual khas dibuat, kerana ia bergantung pada banyak faktor, yang meliputi:

 • Indeks Berat Ideal
 • Lantai
 • Umur
 • Perlembagaan struktur badan.

Tahap kegemukan - Ijazah

Tahap awal kegemukan ditetapkan dengan peningkatan berat badan dari 20 hingga 29%. Pada peringkat ini, pound tambahan tidak menyebabkan ketidakselesaan fisiologi.

Tubuh tidak terlalu berat dan menghadapi beban seperti itu. Seseorang dengan tahap I kegemukan lebih banyak dipengaruhi oleh penampilan badannya yang tidak sedap dipandang.

Ketidakselesaan psikologi boleh menyebabkan dua hasil yang sangat berbeza. Dalam satu perwujudan, seseorang berfikir tentang perubahan dalam tubuh dan membuat keputusan mengenai perubahan diet dan rutin harian.

Akibatnya, perubahan yang baik membolehkan badan mengatasi berat badan berlebihan dan kembali normal..

Pilihan kedua kurang positif. Gangguan pada penampilan anda boleh menyebabkan kegemukan yang lebih besar, kerana seseorang mula "meremas" kesedihannya.

Atau tidak memperhatikan lipatan baru, menganggapnya sebagai akibat dari pembangunan semula jadi.

Tahap kegemukan - darjah II

Tanpa disedari, hari demi hari, sekeping demi satu, seseorang memperoleh kilogram baru, menambah berat badan idealnya sehingga 49% lemak berlebihan.

Kesedaran mengenai gangguan pada tubuh menjadi lebih jelas. Pada tahap progresif ini, sangat penting untuk meminta pertolongan, kerana akibatnya masih boleh dibalikkan.

Semakin cepat masalah diselesaikan, semakin mudah untuk diberikan.

 • Peningkatan berat badan yang cepat adalah mengerikan (masalah psikologi) dan mempengaruhi seluruh badan, yang tidak bersedia untuk beban baru (masalah fisiologi). II tahap kegemukan sudah menyebabkan gangguan pada sendi dan tulang belakang. Kerana perubahan saiz badan yang tajam, masalah dengan kemampuan manuver dapat diperhatikan. Seseorang mungkin menyedari bahawa dia telah menjadi lebih canggung, janggal.
 • Obesiti lambat tidak menakutkan, kerana seseorang secara beransur-ansur terbiasa dengan penampilan baru. Oleh itu, prosesnya menjadi hampir tidak dapat dilihat. Kesannya, berat badan mencapai tahap yang baru..

Tahap kegemukan - darjah III

Dengan tahap kegemukan ini, perbezaan antara berat badan ideal dan yang ada adalah dari 50 hingga 99%. Untuk lebih jelasnya, anda dapat membayangkan berat ini dalam jumlah..

Jadi, jika berat badan normal adalah sekitar 60 kg, maka dengan obesiti tahap III, ia akan turun naik dari 90 hingga 120 kg. Ternyata 30-60 kg lemak berlebihan diedarkan ke seluruh badan sebagai agen penimbang tetap.

Akibatnya, tubuh mula mati lemas. Sebagai syarat untuk tahap kegemukan ini adalah ciri:

 • masalah dengan sistem tulang belakang dan muskuloskeletal. Kaki dan pelvis terjejas terutamanya;
 • sesak nafas muncul. Walaupun bebannya ringan;
 • rasa tidak selesa di hati. Denyutan jantung meningkat;
 • bengkak
 • kesan regangan pada kulit dan rangkaian vena varikos;
 • mengantuk dan keletihan;
 • kesihatan dan mood yang teruk;
 • kemurungan progresif di tengah penurunan harga diri.

Pada tahap ini, sangat mungkin untuk bertarung secara bebas dengan penyakit anda. Sekiranya tidak ada tindakan yang diambil, masalahnya akan bertambah buruk..

Dan yang terbaik, sekiranya dalam masa sukar seperti itu, pakar yang berpengalaman akan bersama anda.

Darjah - tahap IV kegemukan

Dan sekarang, ketika berat pesakit berbeza dari ideal lebih dari 100% - ini bermakna bahawa kegemukan telah mencapai tahap kritikal. Kegemukan tahap IV tidak menambah sensasi baru, tetapi memburukkan lagi yang ada..

Menambah berat badan meningkatkan beban pada jantung dan sendi. Keletihan patologi mengakibatkan kegatalan dan kegelisahan.

Gangguan pada saluran pencernaan membuat diri mereka dirasakan dengan pelbagai cara, termasuk kelaparan dan dahaga yang berterusan, mual, kepahitan di kerongkong.

Oleh kerana badan telah lama berusaha mengatasi kelebihan berat badan dan menyesuaikan diri dengan fungsi dalam keadaan seperti itu, maka ada perubahan patologi pada organ individu dan seluruh sistem tubuh.

Oleh kerana berat badannya meningkat berbanding dengan tahap kegemukan III, ini bermakna orang tersebut masih tidak mengambil langkah untuk menghentikan prosesnya. Akibat dari kebiasaan itu, jantung cepat habis.

Tidak dapat menahan beban yang besar dan berterusan, ia berhenti berfungsi.

Tahap kegemukan yang berbeza memerlukan pendekatan yang berbeza untuk menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan penyakit ini..

Percubaan bebas untuk menjalani diet yang ketat mengakibatkan gangguan dan kemerosotan. Doktor mesti menentukan tahap kegemukan dan kaedah rawatan penyakit ini..

Cara mengira tahap, darjah dan jenis kegemukan pada lelaki, wanita dan kanak-kanak

Tahniah kepada semua pada hari pertama 2012 dan saya harap anda menghabiskan hujung minggu yang panjang dengan faedah, dan tidak bodoh duduk di TV. Sudah tiba masanya untuk mula melakukan sukan atau kecergasan di gimnasium. Sekarang anda boleh bersiap untuk musim panas yang baru, kerana anda tidak mempunyai masa untuk melihat ke belakang, dan musim bunga sudah mengetuk, seperti yang mereka katakan.

Secara fizikal, setiap orang perlu dibebani secara fizikal, dan bukan hanya mereka yang akan dibincangkan dalam artikel ini. Sebagai contoh, saya mempunyai BMI - 22, tetapi ini tidak bermakna saya boleh berehat, selalu ada peluang untuk meningkatkan tahap ini menjadi 30, misalnya. Oleh itu, saya melakukan kecergasan 3 kali seminggu, yang juga saya doakan.

Punca Berat Badan

Wanita lebih cenderung menderita berat badan tambahan, kerana badan mereka lebih cenderung pada set badan mereka.

Keupayaan melahirkan anak juga menyumbang kepada ini, kerana janin mesti dilindungi oleh lapisan lemak.

Tetapi ini tidak bermaksud bahawa masalah itu tidak mempengaruhi lelaki. Patologi ini tersebar luas, yang disebabkan oleh ciri-ciri kehidupan orang moden..

Faktor utama yang menyumbang kepada pengumpulan lemak berlebihan adalah:

 • makan berlebihan (terutamanya makanan berkalori tinggi yang kaya dengan karbohidrat);
 • ciri metabolik;
 • keturunan;
 • kekurangan aktiviti fizikal;
 • penyakit sistem endokrin;
 • penggunaan ubat hormon;
 • ketidakpatuhan terhadap diet (bermaksud makan pada waktu yang berlainan atau mengambil bahagian yang terlalu besar, kerana jarang makan);
 • penderaan alkohol
 • banyak tekanan;
 • gangguan tidur.

Semua ciri ini bersama-sama dan secara individu boleh menyebabkan peningkatan jumlah skala. Sekiranya penyebabnya tidak tepat pada masanya dan kesannya tidak dineutralkan, proses ini dapat mencapai tahap bencana..

Diagnostik

Diagnosis obesiti tahap pertama termasuk menimbang dan mengukur pertumbuhan, berdasarkan yang ditentukan indeks jisim badan. Nisbah lilitan pinggang dan pinggul membolehkan anda menjelaskan penyetempatan pemendapan lemak. Pemeriksaan endokrinologi merangkumi ujian darah untuk gula, kolesterol, tahap adiponektin dan leptin serum, serta kajian mengenai jus gastrik untuk lipase. Isipadu tisu adiposa dan penyebarannya dianggarkan dengan absorptiometri sinar-X, densitometri ultrasound atau MRI.

Cara menentukan tahap kegemukan?

Ramai yang tidak menganggap kepenuhan penyakit ini, terutama di Rusia - kerana pandangan tradisional. Tetapi, menurut data perubatan, orang gemuk lebih cenderung menderita pelbagai penyakit, kejadiannya menyumbang kepada kelebihan berat badan. Kerana berat badan berlebihan, gangguan metabolik, masalah sendi, diabetes mellitus jenis 2, dan lain-lain sering timbul. Oleh itu, anda harus tahu berat badan apa yang normal dan petunjuk apa yang menunjukkan peningkatan risiko.

Kemunculan lebihan dalam kebanyakan kes disebabkan oleh faktor keturunan dan ciri pemakanan. Hanya 5% orang yang kenyang menderita akibat gangguan endokrin. Tetapi kedua-duanya menjadi masalah..

Penting juga untuk membezakan antara konsep "kegemukan" dan "berat badan berlebihan".

Berat badan berlebihan dipanggil kelebihan nilai normalnya. Ini adalah prasyarat untuk perkembangan obesiti, tetapi ciri ini tidak dianggap sebagai penyakit. Obesiti difahami sebagai kehadiran kelebihan berat badan yang ketara. Ini adalah penyakit yang mempunyai peringkat perkembangan dan memerlukan rawatan. Tahap perkembangan patologi mempengaruhi ciri terapi, oleh itu sangat penting untuk memahami bagaimana menentukannya.

Untuk mengenal pasti kepentingan penyakit pada manusia, kaedah yang berbeza dapat digunakan. Terdapat formula khas yang boleh dikira..

Diagnostik

Semasa menghubungi ahli endokrinologi untuk mengesahkan atau membantah diagnosis, anda harus menjalani pemeriksaan, sejumlah ujian dan ujian makmal:

p, blokquote 26,0,0,0,0 ->

 • menimbang, mengukur pertumbuhan, mengira BMI, menjelaskan penyetempatan lemak badan;
 • ujian darah untuk kolesterol, gula, biokimia;
 • analisis jus gastrik;
 • absorptiometri fluoroskopi (DEXA);
 • densitometri ultrasonik;
 • MRI mendedahkan lemak viseral.

Di samping itu, diagnostik pembezaan dilakukan untuk mengenal pasti patologi bersamaan: hipotiroidisme, ovari polikistik, tumor pankreas, dll..

p, blokquote 27,0,0,0,0 ->

p, blokquote 28,0,0,0,0 ->

Formula untuk mengira pada orang dewasa

Untuk mengenal pasti penyakit yang dimaksudkan, digunakan beberapa jalan yang berbeza. Selalunya saya menggunakan indeks jisim badan untuk ini, berkat yang anda dapat menentukan berapa berat badan pesakit yang menyimpang dari norma ke tahap yang lebih besar atau lebih rendah. Anda juga boleh menggunakan kaedah tambahan.

Mengikut indeks jisim badan (BMI)

Mengenal pasti masalah menggunakan indeks jisim badan adalah kaedah yang paling biasa..

Untuk mencarinya, anda perlu membahagikan jisim (kg) dengan ketinggian (m) kuasa dua: BMI = m / h²

Orang yang tidak biasa dengan kaedah ini ingin mengetahui berapa banyak tahap kegemukan yang wujud berdasarkan BMI. Ia datang dalam tiga darjah.

Petunjuk yang dapat dikenal pasti menggunakan formula ini:

 1. Kelebihan berat badan yang ketara (indeks kurang daripada 16).
 2. Kekurangan jisim (16-18.5).
 3. Norma (18.5-24.9).
 4. Obesiti (25-29.9).
 5. Obesiti 1 darjah (30-34.9).
 6. Obesiti 2 darjah (35-39.9).
 7. Obesiti 3 darjah (lebih dari 40).

Pengiraan boleh dilakukan secara manual atau menggunakan kalkulator yang dengan cepat menentukan keadaan berat badan seseorang.

Berat badan yang ideal

Kaedah pengiraan lain adalah dengan mengira indeks jisim ideal..

Untuk melakukan ini, anda memerlukan formula:

P = 50 kg + (H - 150) * 0,75.

Di dalamnya, P adalah nilai berat ideal, dan H adalah tinggi orang dalam cm.

Formula ini membolehkan anda mengira berat badan yang ideal untuk lelaki. Untuk mengenal pasti indikator yang sama pada wanita dari bilangan yang diperoleh, tolak 3.5 kg.

Dengan mengenal pasti norma, anda dapat menentukan berapa banyak data sebenar yang melaluinya.

Kaedah ini membolehkan anda menentukan obesiti 4 darjah. Ijazah bergantung kepada berapa peratus yang dilebihi..

 1. Untuk tahap 1, tanda ideal melebihi 29%.
 2. Ijazah kedua dicirikan oleh peningkatan 30-49%.
 3. Pada orang dengan tahap 3, 50-99% berat badan berlebihan diperhatikan.
 4. Pada suhu 4 darjah, peningkatan jisim melebihi 100%.

Tidak kira tahap perkembangannya, kegemukan adalah masalah dan pengesanannya memerlukan tindakan pantas..

Obesiti morbid

Istilah ini merujuk kepada tahap patologi yang melampau. Ini adalah pelanggaran yang sangat berbahaya, kerana keadaan kesihatan seseorang dengan masalah seperti itu sangat buruk, dan penampilannya menakutkan.

Sekiranya terdapat patologi jenis penyakit, kadang-kadang sukar bagi pesakit untuk memenuhi keperluannya secara bebas.

Pelanggaran ini sering disertai oleh banyak kesulitan tambahan..

Selalunya diperhatikan:

 • diabetes;
 • gangguan hormon;
 • penyakit sistem kardiovaskular;
 • perubahan rangka;
 • masalah penghadaman.

Seseorang tidak dapat mengatasi patologi ini dengan sendirinya. Berita buruk adalah bahawa sesetengah orang dengan diagnosis ini tidak menganggapnya berbahaya sama sekali dan hanya bimbang kerana estetika. Sementara itu, dengan kegemukan yang teruk, banyak kesukaran timbul..

 • BMI melebihi 40;
 • kerana pelanggaran ini, pesakit mengalami kelemahan, berpeluh berlebihan, sesak nafas, kemerosotan kesejahteraan umum;
 • orang seperti itu sering mengalami masalah psikologi dan kesukaran untuk menyesuaikan diri dalam masyarakat;
 • selalunya mereka mengalami pergantungan pada makanan;
 • sekatan aktiviti motor - sukar bagi orang yang sakit untuk melakukan tindakan yang sederhana.

Oleh kerana obesiti morbid, penyakit tambahan berkembang. Kejadian mereka disebabkan oleh masalah ini, oleh itu, untuk menghilangkannya, anda mesti terlebih dahulu mengatasinya.

Rawatan

Sebagai tambahan kepada diet, rawatan obesiti tahap 1 merangkumi kaedah lain yang semestinya berfungsi dalam satu kompleks.

p, blokquote 35,0,0,0,0 ->

Terapi Tingkah Laku:

p, blokquote 36,0,0,0,0 ->

 • sukan biasa: kolam renang, berbasikal, berjalan, berlari, senaman pagi, dan lain-lain:
 • tinggal di udara segar;
 • berhenti alkohol dan merokok;
 • mengurangkan tekanan dan kegelisahan;
 • tidur sekurang-kurangnya 8 jam;
 • motivasi yang sempurna;
 • pematuhan tepat terhadap semua cadangan doktor;
 • penggunaan semua elemen terapi kompleks.

p, blokquote 37,0,0,1,0 ->

Persediaan

p, blokquote 38,0,0,0,0 ->

Dengan kegemukan tahap 1, ubat-ubatan diresepkan untuk menghentikan perkembangan penyakit ini. Nama-nama tablet ini telah lama didengar oleh semua orang:

p, blokquote 39,0,0,0,0 ->

 • kumpulan amfetamin;
 • Orlistat (Xenical);
 • Sibutramine (Meridia);
 • Fluoxetine (Prozac);
 • Lorcaserin (Belvik);
 • Bupropion (Velbutrin, Zyban);
 • Naltrexone;
 • Liraglutid (Viktoza, Saksenda);
 • Garis Emas;
 • Lida
 • Orsoten;
 • Reduxin.

Sebilangan besar dari mereka, mempengaruhi bahagian otak, cukup berkesan, tetapi diikuti oleh skandal mengenai kesan psikotropik mereka. Sebilangan ubat boleh mengurangkan jumlah lemak yang diserap. Sebelum mengambilnya, anda perlu berjumpa doktor dan penilaian objektif sama ada anda memerlukan pil sama sekali.

p, blokquote 40,0,0,0,0 ->

Gred 1 hanyalah permulaan kegemukan. Oleh itu, dalam beberapa kes, sekiranya tidak ada kontraindikasi, doktor boleh menetapkan ubat-ubatan rakyat untuk rawatan. Sebilangan besar daripada mereka mempunyai kesan pembakaran lemak diuretik atau lemak. Tetapi mereka boleh memusnahkan tisu lemak hanya dalam kombinasi dengan diet dan aktiviti fizikal..

p, blokquote 41,0,0,0,0 ->

Pembedahan

p, blokquote 42,0,0,0,0 ->

Untuk menghilangkan berat badan berlebihan, gastroplasti diresepkan: bahagian perut dikeluarkan, membentuk "lengan" panjang dan nipis dari selebihnya. Kapasiti menurun 10 kali (setiap 200 ml). Pembedahan pintasan, balon gastrik, pembalut - semua operasi ini biasanya dilakukan pada peringkat penyakit yang lebih maju.

p, blokquote 43,0,0,0,0 ->

Selain itu, pada tahap ini masuk akal untuk mendaftar sedot lemak. Sebagai sebahagian daripada terapi kompleks, ia akan memberikan hasil yang baik..

p, blokquote 44,0,0,0,0 ->

p, blokquote 45,0,0,0,0 ->

Pembahagian dan pengelasan tisu adiposa

Untuk lebih memahami kesukaran, anda bukan sahaja perlu mengenal pasti kehadiran berat badan berlebihan, tetapi juga menentukan jenisnya.

Terdapat dua jenis kegemukan:

 1. Android Varieti ini disebut jantan atau sekumpulan kilogram dalam bentuk epal. Ia dicirikan oleh pembentukan lemak dalaman. Juga, lemak terbentuk di pinggang dan perut, kerana sosok seseorang dengan pelanggaran seperti itu menyerupai epal. Jenis patologi ini dianggap lebih berbahaya, kerana inilah yang memprovokasi perkembangan masalah kesihatan tambahan.
 2. Gineoid. Terdapat juga nama lain untuk jenis ini - berbentuk pir. Dalam kes ini, lemak disimpan terutamanya di bahagian bawah badan - pada pinggul dan punggung. Selalunya ia menampakkan diri pada wanita.

Varieti ini dianggap maskulin dan feminin secara teori, tetapi sebenarnya ini tidak berlaku..

Android dan gynoid jenis kegemukan pada wanita

Walaupun jenis gynoid pada wanita berkembang lebih kerap, pembentukan jenis android juga cenderung untuk mereka (lihat foto).

Baru-baru ini, kes seperti ini sering berlaku. Oleh itu, pada wanita, lemak boleh disimpan sama ada di pinggul (badan berbentuk pir), atau di pinggang dan perut (bentuknya kelihatan seperti epal).

Sebilangannya mungkin mempunyai pinggul yang agak nipis, tetapi banyak lemak di bahagian pinggang, sementara yang lain mempunyai paha yang agak kurus tetapi penuh.

Lelaki juga menambah berat badan bukan hanya mengikut jenis lelaki. Perwakilan seks yang lebih kuat dengan pengedaran lemak mengikut jenis gynoid muncul lebih kerap - pinggul mereka semakin gemuk, simpanan lemak muncul di lengan dan kelenjar susu.

Tetapi kes seperti itu masih tidak biasa. Lebih kerap pada lelaki, kenaikan itu disebut "perut bir" - yang lebih fisiologi bagi mereka. Walaupun begitu, pelbagai jenis patologi android adalah yang paling berbahaya bagi kesihatan, kerana penyakit bersamaan biasanya timbul.

Risiko terkena penyakit individu dapat dinilai dengan menentukan nisbah antara pinggang dan pinggul. Untuk melakukan ini, isipadu pertama mesti dibahagi dengan isipadu kedua.

Hasilnya dianggap normal:

 • sehingga satu - untuk lelaki;
 • sehingga 0.85 - untuk wanita.

Sekiranya petunjuk ini lebih tinggi, ancaman keabnormalan vaskular dan jantung, serta diabetes mellitus meningkat.

Juga, untuk menilai penampilan dan berat badan, penting untuk mengambil kira petunjuk jumlah pinggang. Bagi separuh populasi lelaki, bilangan ini tidak boleh lebih tinggi daripada 94 cm. Nilai maksimum yang dibenarkan untuk wanita ialah 80 cm. Sekiranya melebihi, ada juga risiko komplikasi.

Mengenai dinamika perkembangan patologi

Pembentukan tisu adiposa di setiap berlaku pada kadar yang berbeza..

Berdasarkan kriteria ini, 3 jenis penyakit harus dibezakan:

 1. Stabil Patologi dicirikan oleh pemeliharaan jangka panjang nilai berat badan pada tahap yang sama..
 2. Progresif. Dari namanya menjadi jelas bahawa berat badan terus meningkat.
 3. Sisa. Ini merujuk kepada kehadiran pengumpulan lemak yang berlaku setelah penurunan berat badan yang berterusan sebagai kesan sisa..

Malangnya, wanita selalu beralih kepada pakar tepat pada waktunya, yang memungkinkan peningkatan kegemukan. Sekiranya anda beralih ke peringkat awal patologi, anda sering dapat mengatasi pelanggaran tersebut tanpa masalah.

Tetapi meminta pertolongan dengan penyakit yang sedang berjalan, anda harus bersedia untuk rawatan jangka panjang.

Ramai yang tidak menyedari doktor mana yang harus berunding dengan kegemukan. Untuk pemeriksaan awal, perlu hadir kepada ahli endokrinologi. Sekiranya doktor yang hadir menganggapnya perlu, dia akan merujuk anda kepada pakar lain, misalnya, ke pakar sakit puan atau pakar pemakanan.

Mengetahui sekarang doktor mana yang merawat obesiti, seseorang harus membuat janji temu dengannya pada manifestasi penyimpangan pertama.

Tahap dan penyebab kegemukan pada kanak-kanak

Untuk mengelakkan masalah kesihatan yang disebabkan oleh berat badan berlebihan, anda perlu mengetahui petunjuk mana yang dianggap normal. Setelah menentukan data yang ideal, seseorang dapat mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk mengurangkan bilangan sebenar atau menyimpannya.

Tetapi formula dan makna di atas sesuai untuk orang dewasa biasa. Bagi kanak-kanak atau atlet, peraturan ini tidak sesuai, kerana pada masa kanak-kanak bahagian yang sama sekali berbeza, dan pada orang yang terlibat secara aktif dalam sukan, massa otot berlaku. Dalam hal ini, kesulitan timbul dalam menentukan petunjuk normal untuk kedua-duanya.

Masalah kegemukan kanak-kanak semakin berleluasa. Di Rusia, kes seperti ini masih jarang berlaku, tetapi di seluruh dunia fenomena ini semakin berleluasa..

Risiko yang berkaitan dengan penyimpangan ini untuk kanak-kanak serupa dengan risiko yang melekat pada orang dewasa. Hanya pada masa kanak-kanak keadaan yang rumit oleh kenyataan bahawa kehadiran pound tambahan dan penyakit bersamaan dapat menyebabkan gangguan perkembangan anak.

Penyebab berat badan berlebihan pada kanak-kanak serupa dengan yang menjadi ciri orang dewasa.

Ini termasuk:

 • pemakanan yang tidak betul (gula-gula berlebihan dan makanan segera dalam diet kanak-kanak);
 • mobiliti rendah (kanak-kanak moden sering mengelakkan aktiviti fizikal, lebih suka menghabiskan masa di komputer);
 • keturunan (jika ibu bapa mempunyai berat badan berlebihan, maka anak-anak juga sering membentuknya).

Untuk mengelakkan akibat negatif, perlu membentuk tabiat makan yang betul pada anak, mencegah pengambilan gula-gula yang berlebihan, mengembangkan kecenderungan untuk bersukan pada anak, dan merawat sebarang gangguan badan tepat pada waktunya..

Anda juga harus memperhatikan masa-masa khas ketika risiko masalah meningkat. Ini adalah tempoh ketika perubahan hormon terjadi, kerana metabolisme dapat terganggu..

Ini berlaku pada awal kanak-kanak dan prasekolah. Tetapi yang paling berisiko adalah akil baligh. Pada masa ini, sangat penting untuk menjaga keseimbangan dengan mencegah terjadinya kegemukan, tetapi juga tidak membatasi pertumbuhan tubuh dalam pemakanan yang diperlukan.

Video dari Dr. Komarovsky mengenai kegemukan pada kanak-kanak:

Bagaimana untuk menentukan sama ada kanak-kanak sudah mempunyai masalah berat badan?

Untuk mengetahui sama ada bayi mempunyai masalah di kawasan ini cukup sukar. Sudah menjadi kebiasaan bagi pakar pediatrik untuk menggunakan jadual khas yang menunjukkan nilai purata mengikut umur. Mereka juga dapat mengukur lemak subkutan dengan menarik kulit di lengan bawah..

Ibu bapa boleh menggunakan kaedah mengira BMI yang popular. Anda perlu bertindak dengan cara yang sama seperti untuk orang dewasa (rumusnya serupa), tetapi petunjuknya akan sedikit berbeza.

Ia adalah seperti berikut:

 1. Obesiti - Nilai BMI berada dalam lingkungan 25-30.
 2. Tahap pertama kegemukan - 30-35.
 3. Peringkat kedua - 35-40.
 4. Tahap ketiga - BMI melebihi 40.

Berat berlebihan dapat dikesan secara visual. Ibu bapa boleh melihat perut bayi. Sekiranya terdapat pembengkakan yang ketara di kawasan sekitar pusar, maka ada masalah.

Tetapi konsep norma adalah relatif. Berat dipengaruhi bukan sahaja mengikut usia. Mereka bergantung pada jantina, faktor keturunan, perlembagaan umum badan. Oleh itu, jika anda mengesyaki perkembangan penyakit ini, anda harus berjumpa doktor.

Pengelasan pada kanak-kanak

Obesiti pada masa kanak-kanak juga boleh dibahagikan kepada peringkat. Untuk klasifikasi, ia masih lebih kerap digunakan bukan BMI, tetapi kelebihan nilai normal dalam peratus.

Menurut ini, 4 peringkat perkembangan patologi dibezakan:

 1. Pada peringkat pertama, berat badan anak melebihi 15-24%.
 2. Tahap kedua dicirikan oleh kehadiran 25-49% berat badan berlebihan.
 3. Pada peringkat ketiga, berat badan meningkat 50-99%.
 4. Pada darjah keempat, berat badan boleh 100% atau lebih daripada norma usia. Tahap ini dianggap paling berbahaya, kerana kanak-kanak seperti ini mempunyai risiko besar terhadap banyak penyakit.

Mana-mana daripadanya memerlukan perhatian yang teliti dari ibu bapa dan doktor. Tetapi dari kedudukan mengatasi penyakit, lebih baik mengesannya pada peringkat awal perkembangan.

Video berguna

Mengenai rawatan obesiti pada kanak-kanak, lihat video ini:

 • Diet Ionova: menu mingguan dari Dr. Lydia...
  Diyakini bahawa diet Ionova cukup lengkap dan seimbang. Menu mingguan membolehkan anda menyesuaikan produk. Makanan dari Dr. Lydia Ionova memberikan hasil yang sangat baik. Baca lebih lanjut
 • Jintan untuk menurunkan berat badan: penggunaan minyak, biji, sifat...

Cukup tidak biasa, tetapi juga menggunakan jintan untuk menurunkan berat badan. Semuanya digunakan - minyak, biji hitam dan biasa, pil. Terdapat kontraindikasi, dan pertama sekali adalah alahan. Aplikasi mana yang lebih berkesan? Resipi jintan hitam apa yang sesuai untuk menurunkan berat badan? Baca lebih lanjut

Ubat untuk rawatan obesiti: ubat baru...

Pilih ubat untuk rawatan kegemukan pada wanita dan lelaki, lebih baik memberi kepercayaan kepada doktor. Dia akan menentukan tahap kegemukan (1, 2, 3), menetapkan ubat baru atau menghentikan ubat hormon. Baca lebih lanjut

Peringkat keempat

Sekiranya seorang lelaki mempunyai BMI 100, maka ini adalah tahap keempat kegemukan dan prognosisnya mengecewakan. Patologi sangat jarang berlaku, kerana orang, jika tidak dirawat, tidak bertahan hingga ke tahap ini. Dalam kes terbaik, mereka tidak dapat berjalan, mereka hampir tidak meninggalkan tempat tidur, kerana beban pada sendi terlalu besar. Kesukaran bernafas walaupun ketika rehat. Gejala penyakit tahap 4:

 • gangguan sistemik dalam kerja jantung: kegagalan jantung, hipoksia miokard, iskemia dan lain-lain;
 • proses keradangan di saluran pernafasan: radang paru-paru, batuk kering;
 • patologi sendi, tulang belakang.

Dengan perkembangan tahap kegemukan ini, komplikasi bermula di seluruh badan: di organ dalaman, kulit, rambut, saluran darah, membran mukus. Banyak penyakit tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, dan seterusnya menyebabkan kematian, kecacatan. Obesiti pada tahap ini dirawat secara eksklusif melalui pembedahan.

Apa yang tidak diambil oleh obesiti kepada tentera

Berat badan berlebihan untuk penerima draf bukanlah suatu kontraindikasi jika tidak melebihi 40% daripada norma.

Ini bermaksud bahawa tahap kedua penyakit ini bukan alasan untuk membatalkan perkhidmatan ketenteraan. Tahap ketiga adalah isu kontroversial, tetapi jika BMI lebih dari 40, untuk draf 18–26 dan lebih dari 41 untuk lelaki selepas 26, maka draf dewan setelah pemeriksaan perubatan akan dipaksa untuk memberikan kelewatan.

Setelah selesai, draf diperiksa semula. Sekiranya berat badan menurun, komisariat tentera akan mengiktiraf pemuda itu sesuai untuk menjalani perkhidmatan ketenteraan. Sekiranya seorang lelaki gagal menurunkan berat badan, mereka akan memberikan kategori "B" dan dia akan diberhentikan.

Diagnostik

Untuk menentukan diagnosis kegemukan (kod untuk ICD 10 - E 66), anda mesti berjumpa doktor.

Dia akan melakukan pemeriksaan menyeluruh dan menjadualkan siri peperiksaan, yang utama adalah:

 • penentuan berat badan;
 • pengukuran pertumbuhan;
 • Penentuan BMI;
 • lokasi lemak badan;
 • analisis darah umum;
 • biokimia;
 • glukosa darah;
 • analisis jus gastrik;
 • absorptiometri fluoroskopi (DEXA);
 • densitometri ultrasonik;
 • MRI, menunjukkan jumlah lemak viseral.

Di samping itu, perlu dilakukan diagnosis perbandingan dan mengenal pasti kehadiran penyakit bersamaan. Cara merawat patologi harus ditentukan oleh doktor, tetapi, sebagai peraturan, obesiti darjah 1 tidak dirawat dengan ubat.

Berat badan yang berlebihan adalah ciri patologi seperti hipotiroidisme, ovari polikistik, tumor pankreas.

Gejala

Kejadian (seberapa kerap gejala itu muncul dalam penyakit tertentu)
Peningkatan berat badan (kenaikan berat badan, kenaikan berat badan)100%
Makan berlebihanlima puluh%
Selera makan meningkatlima puluh%
Peningkatan berpeluh pada kulit badan (berpeluh berlebihan, hiperhidrosis, berpeluh berlebihan, berpeluh berlebihan)45%
Sakit pada sendi bahagian bawah kaki ketika berjalantiga puluh%
Sembelittiga puluh%
Dispnea luar biasadua puluh%
Potensi menurundua puluh%
Haus (polidipsia)10%

Rawatan

Rawatan obesiti darjah 1 sebahagian besarnya merangkumi pembetulan diet dan aktiviti fizikal. Jumlah serat dalam menu meningkat dan bahagian komponen kalori tinggi menurun. Menu diet dibuat sesuai dengan jadual rawatan No. 8 menurut Pevzner. Pesakit dengan obesiti tahap pertama perlu menurunkan 5-10% berat badan. Kadang-kadang ubat diresepkan untuk menekan lipase dan mengurangkan penyerapan lemak usus. Psikoterapi tingkah laku membantu sebilangan pesakit..

Pembetulan pembedahan, sebagai peraturan, tidak digunakan untuk kegemukan 1 darjah. Tetapi menurut petunjuk, gastroplasti dapat diresepkan dengan penyingkiran sebahagian perut, yang mengurangkan kapasitinya sekitar 10 kali.

Artikel ini disiarkan untuk tujuan pendidikan sahaja dan bukan bahan ilmiah atau nasihat perubatan profesional..

Rawatan obesiti 1 darjah pada wanita harus dilakukan tanpa gagal. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa patologi berkembang agak cepat dan menjadi penyebab kesihatan yang buruk. Sebilangan besar individu percaya bahawa kegemukan pada tahap pertama tidak memerlukan perhatian khusus, tetapi ini adalah salah tanggapan. Ini adalah amaran pertama mengenai perlunya perubahan gaya hidup. Kami akan membincangkan mengenai kegemukan, gejala dan kaedah untuk menyingkirkan patologi ini dalam artikel.

Pengelasan mengikut jenis pemendapan lemak badan

Obesiti mengikut jenis pemendapan lemak badan di dalam badan juga mempunyai klasifikasi tersendiri..

Sebagai tambahan untuk menentukan tahap penyakit (1-2 atau 3), bagi doktor untuk menyusun rejimen rawatan yang betul, perlu mengenal pasti jenis berikut yang dimaksudkan:

 • Android (lemak terkumpul di bahagian atas badan, diedarkan di kawasan dada, muka, peritoneum atas. Orang yang berisiko, dalam kes ini, adalah pembawa diabetes mellitus, hipertensi kelas 2 dan 3, gangguan hormon).
 • Perut (lapisan lemak kebanyakannya terkumpul di sekitar organ dalaman dan di perut pesakit. Selalunya ia terbentuk akibat kekurangan zat makanan dan gaya hidup yang tidak sihat).
 • Gynoid (paling biasa pada wanita yang berada dalam tempoh menopaus. Ia dicirikan oleh pengumpulan lemak di bahagian bawah perut, punggung dan kaki).
 • Bercampur-campur (dengan jenis kegemukan ini, tisu adiposa diedarkan secara merata ke seluruh tubuh pesakit, sementara orang itu kelihatan berat, terkendali pergerakan dan sering memerhatikan lonjakan tekanan dan sesak nafas).

Akibat untuk Dielakkan

Mungkin akibat kegemukan yang paling menjengkelkan pada lelaki adalah penurunan ketara dalam aktiviti seksual atau kekurangan ereksi. Tahap seterusnya adalah kemandulan. Kekurangan testosteron sangat mengurangkan kualiti sperma, akibatnya sperma menjadi lesu dan bahkan cacat. Obesiti boleh menyebabkan keturunan yang sakit.

Malangnya, senarai "ketidakselesaan" tidak berakhir di sana. Obesiti visceral, seperti yang disebutkan di atas, dapat menyebabkan perkembangan sejumlah penyakit bersamaan, termasuk serangan jantung, stroke, penyakit sendi dan saluran gastrointestinal, ginjal, organ pernafasan, dll. Semua ini menyebabkan penurunan jangka hayat yang ketara. Keadaan psikologi seseorang sering sangat tertekan. Tidak semua orang dapat menahan beban emosi, jadi lelaki sering memerlukan bantuan psikologi untuk kegemukan.

Dalam beberapa kes, kegemukan pada lelaki boleh menyebabkan perkembangan neoplasma malignan. Penyakit ini boleh menyebabkan barah prostat, usus besar dan rektum.

Berat badan berlebihan dan gemuk adalah dua perkara yang berbeza, tetapi ingat bahawa yang kedua bermula dengan yang pertama. Penyakit ini jauh lebih mudah diatasi pada peringkat awal, jadi lebih perhatikan badan anda, jaga keharmoniannya dan hilangkan lebih banyak berat badan pada waktunya, walaupun hanya sedikit. Untuk melakukan ini, tidak perlu menjadi atlet yang gemar, cukup untuk menjalani gaya hidup aktif, mengikuti cadangan umum dan makan dengan betul. Kekal sihat dan jangan biarkan kegemukan berlebihan!

Perangkap berat badan berlebihan

Oleh kerana lelaki lebih cenderung mengumpul lemak di perut, maka justru perkembangan obesiti visceral lebih cenderung terjadi. Selalunya, kecenderungan terhadapnya disebabkan oleh faktor kongenital atau genetik, gangguan makan, suka memakan makanan berkalori tinggi dan mengandungi gula. Apa jenis obesiti dan bahaya apa yang ditimbulkannya??

Penampilan viseral membentuk lapisan lemak yang berlebihan di sekitar jantung, yang menekan organ penting. Memandangkan jantung enggan bekerja dalam mod biasa. Akibatnya, aritmia, hipertensi, sesak nafas, peningkatan keletihan muncul. Deposit lemak di sekitar paru-paru tidak membenarkannya terbuka sepenuhnya. Pesakit mula mengalami kesukaran bernafas. Oksigen tidak dibekalkan ke otak dalam jumlah yang diperlukan dan kebuluran oksigen berlaku. Akibatnya - sesak nafas sepanjang masa, peningkatan keletihan, kelemahan biasa. Penyebaran lapisan lemak di sekitar organ peritoneal menghalang fungsinya mengikut prinsip yang serupa.

Di dalam badan terdapat pelanggaran proses metabolik, perkembangan diabetes mellitus, gastritis kronik, kolesistitis, dyskinesia bilier. Prognosis obesiti jenis viseral tidak memberikan yang paling melegakan - kemandulan dan mati pucuk. Obesiti tidak membuat pengecualian kepada sesiapa pun: akibatnya bagi semua orang tidak menyenangkan - bagi lelaki dan wanita.

Kaedah perjuangan

Bagaimana cara menghilangkan perut benci? Menggantung di atas peti sejuk untuk memotivasi foto atlet meningkat tidak cukup. Untuk mengurangkan berat badan dan meningkatkan kesihatan mereka di bawah kekuatan semua orang. Tetapi agar rawatan itu berkesan, anda harus menjalani pemeriksaan komprehensif dan lulus ujian untuk mengenal pasti patologi. Selepas itu, strategi yang berkesan dikembangkan..

Kaedah dibahagikan kepada bukan perubatan (sukan dan diet), perubatan (testosteron per tablet) dan pembedahan (gastrik banding). Doktor akan memilih rawatan yang sesuai berdasarkan tahap kegemukan..

Pemakanan yang sederhana, senaman di gim harus menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian. Diet ketat kadang-kadang, di mana daun salad dimakan setiap minggu, akan memperburuk keadaan. Tubuh tidak dapat ditipu, berat badan tidak akan bergerak ke mana-mana. Sebaliknya, secara intensif akan mengumpulkan cadangan untuk menahan serangan berikutnya. Aktiviti fizikal adalah penjaga keharmonian anda. Makan sebungkus kuki? Kerjakan kalori yang diperoleh dengan basikal senaman.

Testosteron harus dipersalahkan

Adakah anda melelahkan diri dengan diet tanpa sia-sia, menjalankan jarak maraton di treadmill? Hubungi klinik, ambil ujian. Testosteron rendah, hormon pembakar lemak utama, mempengaruhi keberkesanan rawatan.

Gejala berikut akan membantu menentukan kekurangan hormon lelaki utama:

 • Masalah psiko-emosi: kegelisahan, keletihan, kemurungan;
 • Penyakit badan: sakit di bahagian bawah punggung dan sendi, pembesaran payudara, nisbah otot dan lemak yang memihak kepada yang terakhir;
 • Disfungsi genital: ereksi lemah, ejakulasi awal, kemandulan, dorongan seks rendah.

Ahli urologi dan ahli urologi atau ahli endokrinologi akan menetapkan rawatan yang tepat, pilih terapi penggantian, berkat testosteronnya akan meningkat. Ia boleh menjadi suntikan, tablet, patch.

Rawatan

Memerangi obesiti tahap pertama harus dilakukan di kompleks, anda perlu segera mengetahui fakta bahawa ia akan lama.

Langkah-langkah yang dapat membantu menghilangkan kegemukan di rumah termasuk:

 • makanan diet;
 • aktiviti fizikal;
 • rawatan ubat (tablet ditetapkan dalam keadaan kecemasan).

Persoalan dari mana untuk memulakan dan bagaimana menghilangkan pound tambahan harus diputuskan oleh pakar.

Diet

Mematuhi peraturan pemakanan yang baik untuk kegemukan 1 darjah adalah langkah penting. Tidak dianjurkan untuk mulai mengikuti diet ketat untuk waktu yang lama, kerana ini boleh membahayakan kesihatan. Mematuhi peraturan pemakanan yang baik akan membantu menurunkan berat badan jika tidak sementara..

Cadangan utama adalah:

 • keengganan untuk menggunakan makanan goreng, berlemak dan manis;
 • sekatan penggunaan garam, daging asap, acar dan rempah;
 • diet mesti diperkaya dengan sayur-sayuran dan buah-buahan tanpa gula;
 • dibenarkan memakan daging dan ikan dari jenis rendah lemak;
 • semua hidangan mesti dikukus atau dimasak;
 • pematuhan dengan peraturan minum, norma harian air harus sekurang-kurangnya 2 liter;
 • penaik dilarang;
 • anda perlu makan 5-6 kali sehari dalam bahagian kecil.

Jumlah kalori tertinggi harus diambil pada waktu pagi. Makanan seperti itu tidak terlalu keras, hasil pertama akan dapat dilihat dari masa ke masa, rasa tidak selesa dan rasa tidak sihat akan hilang..

Resipi dari sumber rakyat

Segera perlu difokuskan pada fakta bahawa ubat tradisional bukan ubat mujarab, tetapi penggunaannya dapat meningkatkan pengaruh kaedah lain untuk memerangi kegemukan.

Ubat rakyat mempunyai banyak kontraindikasi, yang bermaksud bahawa sebelum menggunakannya, anda perlu berjumpa doktor. Nah, sekarang kita akan mempertimbangkan bagaimana menurunkan berat badan dengan menggunakan ubat-ubatan rakyat.

Ubat terbaik adalah penggunaan akar saderi, teh hijau. Produk ini mempunyai keupayaan untuk merangsang proses metabolisme tubuh dan pengoksidaan lemak..

Daun pisang menekan selera makan, ini disebabkan oleh fakta bahawa tanaman itu mengandungi serat, apabila di perut mereka menyebabkan hilangnya rasa lapar. Selain itu, plantain menormalkan glukosa darah..

Penggunaan rumput laut dianggap berkesan, mereka secara positif mempengaruhi fungsi kelenjar tiroid dan menekan rasa lapar. Produk seperti halia, kunyit, jintan, kordamon dan lada cayenne akan membantu mengurangkan berat badan. Selain itu, rempah juga mempunyai sifat antioksidan yang kuat..

Aktiviti fizikal

Hanya mengikuti diet tidak akan dapat menghilangkan berat badan berlebihan, jadi anda perlu memperhatikan aktiviti fizikal..

Untuk penurunan berat badan yang cepat, disyorkan:

 • melakukan senaman secara berkala;
 • berjalan lebih banyak;
 • lari;
 • menghabiskan lebih banyak masa di luar rumah;
 • bermain permainan aktif.

Satu set latihan untuk kegemukan 1 darjah mesti dilakukan setiap hari, pertama bermula dengan 20 minit, kemudian waktu ini meningkat.

Latihan untuk kegemukan:

 1. Berjalan dengan kaki tinggi dan berlari di tempat.
 2. Gerakan pekeliling tangan.
 3. Gerakan bulat dengan lengan dan badan pada masa yang sama.
 4. Setinggan.
 5. Tubuh ke kaki kanan dan kiri sambil duduk di lantai.
 6. Duduk, letakkan tangan anda di lantai di belakang. Angkat pelvis dengan perlahan, lakukan gerakan kaki lurus ke hadapan dan ke atas.
 7. Berbaring telentang, angkat kaki dan lakukan pelbagai pergerakan (bengkok, lentur, lakukan gerakan dalam bulatan) selama 30-45s.
 8. Berbaring di perut anda, tangan di bahagian belakang kepala. Angkat kepala, bahu dan kedua kaki lurus anda pada masa yang sama, tahan 3-5.
 9. Berlutut, angkat tangan. Duduk di lutut, bersandar ke depan, kepala meraih lutut, turunkan lengan dan tarik ke belakang.
 10. Melompat di tempat pertama dengan satu kaki kemudian di sebelah yang lain.

Setiap latihan mesti diulang 12-16 kali. Di samping itu, anda boleh, jika boleh, mengunjungi gimnasium. Adalah disyorkan untuk melakukan ini sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu.

Kaedah perjuangan kosmetologi

Rawatan kegemukan 1 darjah lebih mudah dijalankan di salun kecantikan. Walau bagaimanapun, walaupun pengaruh prosedur kosmetik tidak akan membantu mengatasi masalah tersebut sekiranya anda tidak memantau diet dan senaman anda.

Perlu difokuskan pada fakta bahawa dengan bantuan pembalut, mandi dengan penambahan minyak pati, mesoterapi, peronggaan, terapi tekanan dan urut LPG, hasil positif dapat dicapai dengan cepat.

Hasil positif akan dilihat setelah lulus kursus, yang terdiri daripada 10 prosedur, sementara pelbagai bahan dapat disapu pada kulit. Sekiranya lemak badan terletak di bahagian badan yang terpisah, adalah mungkin untuk menjalankan prosedur membungkus bahagian yang sangat bermasalah ini.

Mesoterapi juga bertujuan untuk menurunkan berat badan. Asas prosedur adalah pengenalan ke daerah dengan lemak berlebihan melalui jarum khas ubat-ubatan yang dikurniakan kemampuan untuk memecah sel-selnya, merangsang perkumuhan ke ruang antar sel.

Perjuangan melawan berat badan berlebihan harus dilakukan secara beransur-ansur, ini diperlukan agar tubuh dapat menyesuaikan diri dengan irama kehidupan, diet dan aktiviti fizikal yang baru.

Selepas itu, sel-sel lemak dengan residu ubat diekskresikan dengan aliran limfa. Oleh itu, pemusnahan lemak akhir berlaku, pemulihannya hampir mustahil.

Walaupun anda tidak mengikuti diet pemakanan, kenaikan berat badan akan menjadi perlahan. Hanya beberapa sesi prosedur yang membantu menyingkirkan pengumpulan lemak di bahagian tubuh tertentu..

Peronggaan juga merosakkan lemak badan, ini berlaku di bawah pengaruh getaran ultrasonik. Prosedur ini sesuai untuk pembetulan badan di tempat-tempat tertentu dan tidak ada masalah dengan kegemukan seluruh badan. Ultrasound tidak memberi kesan buruk kepada tisu lain, iaitu kulit, ujung saraf dan saluran darah.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes