Selangkah lagi

2. Kami kembali ke kedudukan permulaan.

Tulang belakang lumbar

Kedudukan permulaan: berdiri, kaki selebar bahu, lengan di tali pinggang.

1. Tangan dilipat ke atas dalam "bingkai".

2. Lakukan lima putaran badan ke kanan. Kaki tetap tidak bergerak.

3. Kami kembali ke kedudukan permulaan.

4. Ulangi perkara yang sama ke sisi lain..

1. Turunkan lengan anda di sepanjang batang badan.

2. Lakukan lima putaran badan ke kanan. Tangan bergerak dengan bebas, membantu membuat giliran. Kaki dan kepala tidak bergerak.

3. Kami kembali ke kedudukan permulaan.

4. Ulangi perkara yang sama ke sisi lain..

1. Tangan kanan diluruskan ke atas dan tegang, sebelah kiri - di tali pinggang.

2. Mencapai, perlahan-lahan mengira menjadi lima.

3. Lakukan lima miring ke kiri.

4. Kembali ke kedudukan permulaan.

Sekiranya anda mempunyai simpanan lemak di pinggul, gerakkan telapak tangan kiri anda sedikit ke bawah dan ketika membongkok, tekan perlahan pada sendi pinggul anda. Anda akan segera merasakan otot permukaan luar paha kanan.

5. Kembali ke kedudukan permulaan.

6. Ulangi perkara yang sama ke sisi lain..

1. Tangan ke sisi.

2. Ambil pelvis ke kanan, angkat kaki kanan ke hujung kaki.

3. Kami kembali ke kedudukan permulaan.

4. Kami melakukan perkara yang sama ke arah lain. Ulangi 5 kali.

1. Tangan ke sisi.

2. Lakukan lima putaran pelvis ke kanan. Kaki dan bahu tidak bergerak.

3. Lakukan lima putaran pelvis di sebelah kiri.

Sendi bahagian bawah kaki

Kedudukan permulaan: berdiri, kaki selebar bahu, lengan di tali pinggang.

1. Kami meletakkan tapak kaki kanan pada jari.

2. Lakukan lima putaran dengan lutut kanan berlawanan arah jam.

3. Lakukan lima putaran dengan lutut kanan mengikut arah jam.

4. Kembali ke kedudukan permulaan

5. Ulangi perkara yang sama dengan kaki kiri..

Kedudukan permulaan: duduk di atas kerusi.

1. Lima kali tarik lutut kanan ke dada dengan tangan anda; tarik stoking ke arah anda; belakang lurus.

2. Kami kembali ke kedudukan permulaan.

3. Ulangi perkara yang sama untuk kaki yang lain..

Kemudian anda melakukan pergerakan berhenti dari bahagian sebelumnya. Ia juga berguna bagi wanita untuk melakukan senaman untuk menguatkan otot-otot dasar pelvis, untuk mencegah berlakunya dinding vagina dan urin kencing.

Kedudukan permulaan: duduk di atas kerusi atau berdiri, kaki selebar bahu, lengan di tali pinggang.

1. Bengkokkan dan angkat siku ke belakang - tarik nafas.

2. Bengkokkan sedikit dan peras perut - hembus. Ulangi 3 kali.

1. Bengkokkan punggung, rentangkan lengan ke sisi, telapak tangan ke atas, - tarik nafas.

2. Bawa tangan anda ke hadapan dada, sedikit bengkok - hembuskan. Ulangi 3 kali.

Tarik nafas perlahan-lahan, pastikan anda tidak pening.

Apabila badan terbiasa dengan tekanan harian, anda boleh memilih sukan yang akan anda lakukan 1 atau 2 kali seminggu. Dan di sini pilihan bergantung sepenuhnya kepada anda: pada pilihan anda, keadaan kesihatan dan kecergasan fizikal. Lebih baik jika kelas diadakan di luar rumah atau di kolam renang. Sebaiknya elakkan sukan sukan dan gusti. Jangan berusaha untuk mencatat. Rekod utama anda adalah kesihatan yang sangat baik. Pilih kumpulan di mana anda dapat mengukur degupan jantung anda sebelum dan selepas kelas, dan jika anda berusia lebih dari 50 tahun, maka tekanan darah anda. Selepas setiap pelajaran, periksa kaki dengan teliti. Pilih kasut yang sesuai untuk kelas anda. Ingatlah untuk mengukur gula darah secara berkala. Ingat Pencegahan Hipoglikemia.

LITERATUR

Almazov V.A. et al. Rawatan moden terhadap hipertensi arteri. SPb., 1997.

Diabetes Ametov A.S. Apakah maksudnya? M. (penerbitan perubatan Servier),

Anfimova N.A. et al. Masakan. M.: Ekonomi, 1982.

Astomirova X., Akhmanov M. Buku panduan pesakit diabetes. SPb.: Neva; M.: Olma-press, 1998.

Akhmanov M. Diabetes pada usia tua. SPb.: Vektor, 2009

Balabolkin M.I. Kehidupan penuh dalam diabetes. M.: Penerbitan Universum, 1995.

Bateneva T. Mengalahkan diabetes. M., 2008.

Belaya N. A. Sekali lagi mengenai urut. M.: Pengetahuan, 1977.

Hidangan Ikan dan Daging: Resepi Memasak. Minsk: Belarus, 1997.

Burago L. I. Latihan khas gimnastik terapeutik dan pro-pencegahan. M.: Perubatan, 1965.

Mengalahkan diabetes Tatiana Batenova

EKSPERIMEN PERIBADI ATAU 9 LANGKAH KAEDAH ZHERLYGIN.

Saya cukup bernasib baik kerana menjadi peserta dalam percubaan untuk menyingkirkan pergantungan ubat untuk diabetes dalam 72 jam! Selama ini, saya dapat menormalkan tahap glukosa dalam darah, dan tablet menjadi tidak perlu. Tetapi tidak ada lagi perbincangan mengenai insulin. Saya menyedari apa yang perlu dilakukan untuk menyelamatkan saya dari diabetes semasa perbualan pendek dengan Boris Stepanovich Zherlygin. Selepas perbualan, mempercayai metodologinya, dan di dalamnya adalah mustahil bagi seseorang yang dapat berfikir secara logik untuk tidak mempercayai, membuang pil yang ada dengannya. Saya membuang sisa pil sebaik sahaja tiba di rumah.

Mengenai kejayaan saya dan kejayaan ahli Kelab Diabetes Goodbye yang lain lebih daripada 250 artikel telah ditulis di surat khabar dan majalah di pelbagai negara di dunia, dan rakan sepasukan kami menunjukkan semua saluran TV. Saya ditayangkan beberapa kali di Saluran 1, RTR, TVC dan mengenai keputusan sederhana saya, berbanding dengan keputusan ahli kelab Goodbye Diabetes yang lain, akhbar dan majalah pusat menulis.

Sebuah artikel dari surat khabar Izvestia menyelamatkan saya. Pada tahun 2003, saya membaca sebuah artikel besar - keseluruhan penyebaran di Izvestia mengenai metodologi Boris Zherlygin, dan setelah 3 tahun di lantai, akhbar itu juga menulis mengenai saya. Inilah penyelamat saya:

DIABETES CABARAN FISIOLOGI SUKAN

Kemenangan mengatasi diabetes. 9 langkah teknik unik

Di negara kita, lebih daripada dua juta orang menderita diabetes - ini menurut data rasmi. Menurut pakar Organisasi Kesihatan Sedunia, terdapat lebih daripada sembilan juta daripadanya. Cukup, ramai yang tidak tahu mengenai penyakit mereka, tidak pergi ke doktor, walaupun selama bertahun-tahun mereka merasa tidak enak. Ini adalah penghidap diabetes jenis 2..

Mereka yang telah didiagnosis adalah pil pertama yang diresepkan. Apabila mereka berhenti membantu, pesakit dipindahkan ke suntikan insulin. Menurut undang-undang, mereka mesti menerima pil dan insulin dengan perbelanjaan awam. Pesakit diabetes berharga $ 1.5 bilion setahun. Apabila negara tidak mempunyai cukup wang, pesakit sendiri membeli ubat, jarum suntik, dan peralatan kawalan gula darah. Selalunya ini membawa mereka ke kemiskinan sebenar. Tetapi walaupun pesakit mengikuti semua cadangan doktor, menjalani diet yang ketat dan tidak terlepas suntikan, ini tidak menjamin komplikasi diabetes yang serius - amputasi kaki, kebutaan, serangan jantung awal.
Dan inilah seorang lelaki yang mendakwa bahawa semua ini tidak perlu. Tanpa suntikan, tablet, tidak ada rasa takut akan komplikasi serius yang tidak dapat dielakkan. Pengeluaran awam yang besar, keseluruhan industri ubat-ubatan, pasukan pegawai yang mengatur dan mengedarkan semua ini tidak diperlukan. Apa yang anda panggil orang seperti itu?

Itu sahaja. Tetapi ada orang seperti itu. Namanya Boris Stepanovich Zherlygin. Selama sepuluh tahun sekarang dia memerangi seekor raksasa bernama diabetes.

Yang mengawal siapa

Pada 28 September tahun lalu, pemimpin syarikat komputer Moscow yang terkenal, Alexander Polyak, 53, telah mengambil bahagian dalam pertandingan atletik dan berlari sejauh 10 km dalam 53 minit 22 saat.
Sudah tentu, ini tidak menjadi sensasi sukan. Sensasi pencapaian ini terletak pada kenyataan bahawa hanya dua tahun sebelum itu, Alexander Polyak bukanlah sesuatu yang dapat dilalui - dia bahkan tidak dapat merangkak sejauh ini. Tekanan darahnya 220 oleh 170, kadar gula turun dari skala, beratnya 105 kg, dan para doktor secara langsung menawarkannya untuk mengeluarkan kecacatan.

- Saya merasa tidak enak untuk waktu yang lama, gemuk, dapat bekerja secara produktif tidak lebih dari satu jam sehari, ”kata Alexander. - Saya pergi ke doktor, mereka berkata: diabetes, berikut adalah pil untuk anda, menghadiri "sekolah diabetes" - mereka akan mengajar anda cara hidup baru di sana.

Kutub mula bersekolah. Pada mereka, pesakit saling memberitahu secara terperinci betapa buruknya perasaan mereka, bahawa mereka makan, kerana mereka mempercayai unit karbohidrat. Percakapan ini hanya menimbulkan malapetaka, Alexander menyedari bahawa penyakit itu membuatnya selalu hilang dari kehidupan normal, bahawa mulai sekarang dia akan bekerja "pada pil".

Sebagai orang yang mempunyai pemikiran sistemik, dia mula membaca buku, mencari maklumat mengenai penyakit ini. Dia mula mengikuti diet ketat, berat badannya sedikit berkurang, tetapi kesejahteraannya tidak bertambah baik. Dan kemudian dia menemui di Internet laman web kelab "Perpisahan diabetes!" Jadi ada pertemuan "bersejarah" dengan Boris Zherlygin.

- Selepas perbualan pertama dan kelas dengan Boris Stepanovich, saya membuang semua pil dan tidak pernah meminumnya lagi, ”kata Alexander. - Dia menunjukkan satu set latihan, membuat program sebanyak 15 mata untuk saya, menasihati saya untuk mula berlari. 4 Mac 2002 saya berlari.

Buat pertama kalinya, Alexander hanya berjarak 300 meter - pada akhir jarak kaki sudah berbulu, bernafas tidak mencukupi, perasaannya adalah bahawa darah sama sekali tidak mengalir melalui kapal. Tetapi keesokan harinya dia kembali pergi. Sebulan kemudian dia berlari sejauh satu kilometer, kini berjalan 8-10. Tidak melatih hanya pada hari bekerja - entah bagaimana tidak selesa di bandar asing.

- Sekarang saya banyak bekerja, dengan senang hati, secara umum saya merasakan rasa hidup dengan cara yang sama sekali baru! Berat saya 72 kilogram, tetapi saya rasa masih ada kilo tambahan. Diabetes, tentu saja, tidak hilang, dia tinggal. Tetapi gula darah disimpan pada tahap normal - dari 5 hingga 7, dan saya mengawalnya, dan bukan saya.

Begitu banyak untuk mitokondria!

Oleh pendidikan, Boris Zherlygin adalah ahli fisiologi sukan. Pada tahun 80-90an, dia bekerja dengan atlet yang berkelayakan tinggi, bersama dengan rakan sekerja - doktor dan pelatih - memilih mod latihan dan pemakanan yang paling fisiologi, mengembangkan alat yang membantu mengoptimumkan beban sukan. Kemudian, tanpa tipu daya dan tipu muslihat yang baru, atlet kita mencatat rekod dunia, di mana terdapat juga bahagian kerja doktor sukan.

Zherlygin mempelajari proses metabolik dalam badan dengan mendalam dan membincangkan kehidupan sel otot kita dengan cara yang berbeza - mengenai keadaan apartmennya atau "bahagian dalam" kereta kegemarannya.

- Agar organisma wujud, agar tenaga dihasilkan di dalamnya, sel memerlukan glukosa, ”jelasnya kepada pendengarnya. - Diabetes jenis 2 sebenarnya adalah lebihan glukosa dalam badan. Hormon insulin, yang bertanggungjawab untuk penghantarannya ke sel, juga terdapat dalam organisme seperti itu, dan dalam jumlah yang mencukupi. Tetapi badan tidak menghabiskan semua simpanan ini, tidak ada yang membelanjakannya. Ia seperti lokomotif, yang dipenuhi arang batu di atas bumbung, tetapi sangat menyeronokkan. Untuk memindahkannya, perlu membuang arang batu ke dalam relau dan bakar. Dan semakin panas arang batu terbakar, semakin cepat kereta api akan bergerak. Oleh itu, jika anda mula menghabiskan tenaga terkumpul - glukosa, yang kini tersumbat dengan sel, anda dapat menormalkan tahap gula. Dan dari pergerakan, dari beban, kapal kapilari baru akan tumbuh, maka gangren atau kebutaan tidak akan mengancam anda.

Boris Stepanovich, tentu saja, meluahkan pemikirannya kepada para saintis dalam bahasa saintifik, berdasarkan kajian bertahun-tahun oleh ahli fisiologi sukan. Tentang bagaimana, misalnya, bagaimana mitokondria berfungsi dalam sel - struktur selular khas, sejenis stesen tenaga. Mereka membakar glukosa dan mengubahnya menjadi tenaga. Pengoksidaan glukosa dalam mitokondria adalah proses yang kompleks tetapi dikaji dengan baik. Juga diketahui bahawa semasa aktiviti fizikal pada serat otot yang perlahan berkontraksi timbul mitokondria baru, iaitu, pengambilan glukosa meningkat. Sebagai tambahan, semasa latihan tertentu, pankreas dan sel islet khasnya, yang menghasilkan insulin, dirangsang, walaupun terdapat sedikit dari mereka. Tahap prestasi manusia dengan setiap kitaran beban semakin meningkat, dan setelah 40 minit pertama latihan, kapilari baru mulai tumbuh. Zherlygin bersedia untuk mengesahkan semua ini dengan dokumentari - penerbitan ilmiah, dan eksperimen.

Dia menawarkan untuk melakukan penelitian yang serius terhadap semua peraturan sains - pada sampel pesakit secara rawak, dengan kumpulan kontrol yang akan dirawat sesuai dengan rejimen tradisional. Ahli endokrinologi Zherlygin tidak mahu mendengar. Dia menulis surat, artikel, memohon kepada berbagai institusi dan klinik, bahkan bersedia memberikan jaminan kewangan mengenai kewajibannya - untuk mengambil sekumpulan pesakit dan mencapai normalisasi kadar gula mereka tanpa ubat diabetes biasa. Pakar yang berwibawa tidak menyedarinya.

Dan pesakit pergi, pergi, terbang, bahkan dari luar negara. Mereka menerima kaedah latihan, cadangan mengenai pemakanan, rejimen, dan mulai berlatih. Dan, seperti Alexander Polyak, mereka membuang pil mereka, berhenti menyuntik insulin.

- Gula anda sekarang normal, jika anda tidak mengambil pil, itu adalah tanggungjawab anda, "kata seorang ahli endokrinologi, salah satu tuduhannya. - Tetapi saya tidak dapat menghilangkan diagnosis diabetes, dan tidak ada yang dapat menghapusnya, kerana ini tidak mungkin!

Nenek dan 500 Setinggan

Zherlygin memulakan diabetes, seseorang mungkin mengatakan, secara kebetulan. Ibu menghidap diabetes. Ketika berusia 75 tahun, komplikasi serius pada penderita diabetes bermula: bisul kaki yang tidak sembuh muncul, buah pinggang gagal. Kemudian anak itu, tidak lagi berharap untuk doktor, mula memahami biologi penyakit ini. Menciptakan diet untuk ibu, mula melakukan latihan fizikal dengannya.

- Pada mulanya saya tidak mempercayainya, Bore, ”kata Olga Fedorovna, 86 tahun. - Dan dia meyakinkan saya untuk berjongkok terlebih dahulu, berjalan di hutan, kemudian berlari.

Pada usia 82 tahun, Olga Fedorovna pertama kali mengambil bahagian dalam pertandingan sukan, berlari sejauh satu kilometer. Seseorang yang menyampah sambil tersenyum: "Anda, nenek, sudah waktunya untuk berhenti berlari!" Dia menjawab: "Apa khabar, saya baru memulakan".

Sekarang dia melakukan lima ratus (!) Squats di sokongan, berjalan banyak, dia tidak minum pil selama 10 tahun.

Risiko adalah perniagaan yang tidak diendahkan

Saya bertemu dengan Boris Zherlygin lebih daripada lima tahun yang lalu. Saya ingat reaksi pertama saya terhadap panggilan telefonnya: "Anda tahu, kita dapat mengatasi diabetes, datang, kita akan memberitahu dan menunjukkan segalanya." Tidak cukup dengan mereka, pekerja keajaiban yang berjanji akan menyembuhkan segala yang ada di dunia dan menyelamatkan semua orang, saya fikir ketika itu. Rakan karib saya meninggal kerana koma diabetes pada usia 32 tahun, meninggalkan Andryushka kecil dan suaminya, yang tidak mencari jiwa dalam dirinya. Betapa sombong dan kejamnya orang itu - saya tidak akan menyembunyikan, saya marah - untuk menjanjikan keselamatan kepada orang yang tidak dapat ditolong oleh semua sains dunia?

Kemudian dia datang ke editor sendiri - tinggi, kemerahan, ramah, sangat impulsif. Dia menunjukkan bahan-bahan mengenai pelajarnya, tepat di pejabat editorial, dia menunjukkan latihan yang dia buat khusus untuk mereka, bercakap tentang pertemuan dengan pelbagai pakar yang membuatnya keluar dari pintu, memerah dan melambaikan tangan dengan penuh semangat. Secara umum, dia tidak kelihatan seperti seorang guru yang menyelamatkan dunia, melainkan seorang pelajar siswazah berbakat dan berpusing yang tidak dibenarkan pergi oleh seorang profesor retrograde. Kemudian kami bertemu lagi dan lagi, saya bertemu dengan orang-orang yang, setelah mengalami sistem kawalan diabetes, menjadi yakin dengan penyokongnya. Secara beransur-ansur, saya mengumpulkan folder putih yang agak berat dengan kisah mereka.

Kisah-kisah ini, sebenarnya, meyakinkan saya bahawa menulis mengenai Zherlygin dan sistemnya adalah perlu. Kerana dia tidak berpura-pura menyembuhkan diabetes. Dia menggunakan perkataan lain: MENANG. Dan ini menyelamatkan orang yang dihukum kerana menderita akibat keputusan perubatan yang tidak dapat dielakkan, dari harapan kecacatan, dari ketakutan, dari kelemahan, dari keringat dingin dengan sedikit usaha, dari kegemukan, dari kehilangan minat secara beransur-ansur dalam hidup. Salah seorang dari mereka mengatakan ini: "Setelah bertemu Boris, saya berhenti perlahan-lahan membusuk dan mulai hidup, lebih-lebih lagi, dengan senang hati daripada sebelum penyakit itu".

Hujah kuat lain ialah penerbitan doktor asing bahawa aktiviti fizikal sangat penting bagi pesakit diabetes. Di UK, misalnya, sudah ada sekitar 300 kelab sukan untuk pesakit diabetes, dan kewangan negara mereka. Latihan fizikal khusus dianjurkan untuk semua orang yang berisiko tinggi menghidap diabetes, dan ini membenarkannya. Walau bagaimanapun, ahli endokrinologi kami juga menasihati pesakit dengan lidah yang lincah "untuk berjalan lebih banyak, melakukan latihan fizikal". Tetapi mereka sendiri atau pesakit tidak memandang serius cadangan ini. Dan kemudian katakan: apa jenis pendidikan jasmani yang harus dilakukan, berapa minit sehari, latihan apa yang harus dilakukan - tidak seorang pun doktor kami akan memberikan jawapan yang dapat difahami untuk soalan-soalan ini. Zherlygin memberikan cadangan terperinci kepada masing-masing: satu untuk berlari, yang lain untuk berjalan, yang ketiga untuk berenang atau menunggang basikal.

Buku: Tatyana Anatolyevna Bateneva "Mengalahkan diabetes"

Buku ini menceritakan tentang pengalaman kelab kesihatan unik Goodbye Diabetes, yang diciptakan lebih dari 10 tahun yang lalu di Wilayah Moscow oleh ahli fisiologi sukan dan pelatih Boris Stepanovich Zherlygin dan rakan-rakannya, doktor sukan. Selama bertahun-tahun, beratus-ratus orang dengan diabetes jenis 2 telah melewati kelab ini, yang telah diberi kelas untuk menormalkan gula darah mereka, berhenti minum ubat, berhenti merasa cacat dan kembali ke kehidupan yang aktif dan sihat. Buku ini juga mengandungi bahan rujukan yang luas mengenai organisasi pemakanan, latihan auto psikologi dan set latihan fizikal tertentu yang dirancang khusus untuk pesakit diabetes. Buku ini ditujukan untuk pelbagai pembaca - pesakit diabetes, saudara, doktor, pakar fisioterapi.

Penerbit: "Rosa" (2010)

Buku-buku lain yang berkaitan:

  PengarangTempahPeneranganTahunHargaJenis buku
  Ritu jainKalahkan Diabetes dengan Rawatan AlternatifBuku ini membincangkan sebab, gejala, ujian makmal, rawatan dan pencegahan diabetes. Komplikasi diabetes yang teruk dijelaskan secara terperinci: hipoglikemia, ketoasidosis diabetes... - @ Dilya, @ (format: 84x108 / 32, 256 halaman) @ @ @ Lagi.2010
  58buku kertas
  Ritu jainKalahkan Diabetes dengan Rawatan AlternatifBuku ini membincangkan sebab, gejala, ujian makmal, rawatan dan pencegahan diabetes. Komplikasi diabetes yang teruk dijelaskan secara terperinci: hipoglikemia, ketoasidosis diabetes... - @ Dilya, @ (format: 84x108 / 32, 256 halaman) @ @ @ Lagi.2010
  lima puluhbuku kertas
  Ritu jainKalahkan Diabetes dengan Rawatan AlternatifBuku ini membincangkan sebab, gejala, ujian makmal, rawatan dan pencegahan diabetes. Komplikasi diabetes yang teruk dijelaskan secara terperinci: hipoglikemia, ketoasidosis diabetes... - @ Dilya, @ (format: 84x108 / 32, 160 halaman) @ Dilya VICTORY @ @ Baca lebih lanjut.2010
  84buku kertas
  Ritu jainMengalahkan diabetes dengan kaedah yang tidak konvensionalPenulis menyampaikan resipi terbaik untuk merawat diabetes dengan ramuan dari ubat Cina dan Ayurveda, serta ubat, diet dan senaman homeopati yang berguna dalam rawatan dan pencegahan penyakit ini - @ Dilya, @ @ - @ @ Lebih.2010
  87buku kertas
  Jain RituKalahkan Diabetes dengan Rawatan AlternatifPenulis membentangkan resipi terbaik untuk merawat diabetes dengan ramuan dari perubatan Cina dan Ayurveda, serta ubat, diet dan senaman homeopati yang berguna dalam rawatan dan pencegahan penyakit ini - @ Dilya, @ @ @ @ Lebih.2010
  83buku kertas
  Neumyvakin IvanDiabetes: Mitos dan RealitiDiabetes adalah salah satu penyakit tertua bagi manusia. Mengapa penyakit ini dianggap tidak dapat diubati? Ya, kerana sebab-sebab kejadiannya tidak ditentukan. Dan ini tidak menghairankan, kerana banyak pakar... - @ Dilya, @ @ Mitos dan kenyataan @ @ Lagi.2018
  424buku kertas
  Neumyvakin Ivan PavlovichDiabetes. Mitos dan RealitiDiabetes adalah salah satu penyakit tertua bagi manusia. Mengapa penyakit ini dianggap tidak dapat diubati? Ya, kerana sebab-sebab kejadiannya tidak ditentukan. Dan ini tidak menghairankan, kerana banyak pakar... - @ Dilya, @ @ Mitos dan kenyataan @ @ Lagi.2018
  432buku kertas
  I.P. NeumyvakinDiabetes. Mitos dan RealitiDiabetes adalah salah satu penyakit tertua bagi manusia. Mengapa penyakit ini dianggap tidak dapat diubati? Ya, kerana sebab-sebab kejadiannya tidak ditentukan. Dan ini tidak menghairankan, kerana banyak pakar... - @ Dilya, @ (format: 70x100 / 16, 256 halaman) @ @ @ Lagi.2014
  255buku kertas
  Neumyvakin Ivan PavlovichDiabetes: Mitos dan RealitiDiabetes adalah salah satu penyakit tertua bagi manusia. Mengapa penyakit ini dianggap tidak dapat diubati? Ya, kerana sebab-sebab kejadiannya tidak ditentukan. Dan ini tidak menghairankan, kerana banyak pakar... - @ Dilya, @ (format: 70x100 / 16, 256 halaman) @ Mitos dan kenyataan @ @ Butiran.2014
  369buku kertas
  Neumyvakin IvanDiabetes: Mitos dan RealitiDiabetes adalah salah satu penyakit tertua bagi manusia. Mengapa penyakit ini dianggap tidak dapat diubati? Ya, kerana sebab-sebab kejadiannya tidak ditentukan. Dan ini tidak menghairankan, kerana banyak pakar... - @ Dilya, @ @ Mitos dan kenyataan @ @ Lagi.2014
  548buku kertas
  Konstantin IvanovskyDiabetes. Cara mengalahkan penyakitDiabetes bukan ayat. Bersamanya, anda dapat belajar hidup dengan betul, tanpa menafikan apa-apa, dan buku ini akan membantu. Di dalamnya anda akan menemui semua maklumat yang diperlukan mengenai kaedah rawatan dan pencegahan... - @AB Publishing, @ @ @ audiobook @ anda boleh memuat turun Lebih banyak.2013
  119buku audio
  Konstantin IvanovskyDiabetes. Cara mengalahkan penyakitDiabetes bukan ayat. Bersamanya, anda dapat belajar hidup dengan betul, tanpa menafikan apa-apa, dan buku ini akan membantu. Di dalamnya anda akan menemui semua maklumat yang diperlukan mengenai kaedah rawatan dan pencegahan... - @ AB Publishing Trade, @ @ @ e-book @ Lagi.2013
  99buku elektronik
  Moritz AndreasKalahkan diagnosis! Diabetes, AIDS, KanserBuku ini akan mengubah atau mengubah semua idea anda mengenai kesihatan dan penyakit! Sekiranya anda ingin memahami sifat sebenar penyakit, fahami penyebabnya dan cari jalan untuk mengalahkannya... - @ Potpourri, @ @ Kesihatan dan ubat alternatif @ @ Lagi.2010
  61buku kertas
  Buku lain untuk permintaan "Beat Diabetes" >>

  Lihat juga dalam kamus lain:

  Strok - Memotong otak... Wikipedia

  Pendarahan otak - Strok Bahagian otak mangsa strok, ICD 10 I60. Saya... Wikipedia

  ONMK - Strok Bahagian otak seseorang yang meninggal dunia akibat strok, ICD 10 I60. Saya... Wikipedia

  Kemalangan serebrovaskular akut - Strok Bahagian otak mangsa strok ICD 10 I60. Saya... Wikipedia

  Senarai masalah saintifik yang paling penting - Isi 1 Masalah penting yang dihadapi sains moden 1.1 Matematik 1.2 Fizik 1.3... Wikipedia

  Masalah saintifik yang tidak dapat diselesaikan - Isi 1 Masalah penting yang dihadapi sains moden 1.1 Matematik 1.2 Fizik 1.3... Wikipedia

  Masalah yang tidak dapat diselesaikan - Isi 1 Masalah penting yang dihadapi sains moden 1.1 Matematik 1.2 Fizik 1.3... Wikipedia

  Masalah terbuka - Isi 1 Masalah penting yang dihadapi sains moden 1.1 Matematik 1.2 Fizik 1.3... Wikipedia

  Penjagaan kesihatan di Bhutan - mempunyai salah satu keutamaan tertinggi dalam skema pembangunan dan pemodenan negara. Kesihatan dan hal-hal yang berkaitan diawasi oleh Kementerian Kesihatan, yang diwakili oleh pemerintah oleh Menteri Kesehatan. Kandungan 1 Sistem...... Wikipedia

  Diabetes boleh dikalahkan!

  Kelab Diabetes Goodbye, yang ditubuhkan oleh ahli fisiologi sukan Boris Zherlygin, telah beroperasi selama kira-kira 10 tahun. Selama ini, dia dan orang-orangnya yang berpikiran seperti Svetlana Kasatkina, Ivan Neumyvakin dan lain-lain telah membantu ratusan orang kembali ke kehidupan normal, mengelakkan kecacatan, dan menolak dadah. Tetapi perubatan rasmi masih mengabaikan kaedah penyembuhan pesakit diabetes. Hari ini Zherlygin menawarkan semua orang yang ingin menamatkan penyakit serius pertolongan mereka dan kehidupan aktif yang sihat selama bertahun-tahun.

  Di negara kita, lebih daripada dua juta orang menderita diabetes - ini menurut data rasmi. Menurut pakar Organisasi Kesihatan Sedunia, terdapat lebih daripada sembilan juta daripadanya. Cukup, ramai yang tidak tahu mengenai penyakit mereka, tidak pergi ke doktor, walaupun selama bertahun-tahun mereka merasa tidak enak. Ini adalah penghidap diabetes jenis 2..

  Mereka yang telah didiagnosis adalah pil pertama yang diresepkan. Apabila mereka berhenti membantu, pesakit dipindahkan ke suntikan insulin. Menurut undang-undang, mereka mesti menerima pil dan insulin dengan perbelanjaan awam. Pesakit diabetes berharga $ 1.5 bilion setahun. Apabila negara tidak mempunyai cukup wang, pesakit sendiri membeli ubat, jarum suntik, dan peralatan kawalan gula. Tetapi walaupun pesakit mengikuti semua cadangan doktor, menjalani diet yang ketat dan tidak terlepas suntikan, adakah ini tidak menjamin komplikasi serius ?? ulser trofik dan amputasi kaki, kebutaan, serangan jantung awal.

  Dan inilah seorang lelaki yang mendakwa bahawa semua ini tidak perlu. Tanpa suntikan, tablet, tidak ada rasa takut akan komplikasi serius yang tidak dapat dielakkan. Pengeluaran awam yang besar, keseluruhan industri ubat-ubatan, pasukan pegawai yang mengatur dan mengedarkan semua ini tidak diperlukan. Kita memerlukan aktiviti fizikal yang wajar, pemakanan yang betul, optimisme ?? dan penyakit itu mereda selama bertahun-tahun, bahkan beberapa dekad.

  Begitu banyak untuk mitokondria!

  Dengan pendidikan, Boris Zherlygin ?? ahli fisiologi sukan. Pada tahun 80an - 90an dia bekerja dengan atlet yang berkelayakan, bersama rakan sekerja ?? Doktor dan pelatih ?? memilih kaedah latihan dan pemakanan yang paling fisiologi, alat yang dikembangkan yang membantu mengoptimumkan beban atletik. Kemudian, tanpa doping dan tipu muslihat, atlet kami mencatat rekod dunia, di mana terdapat juga bahagian kerja doktor sukan.

  ?? Agar organisma wujud, agar tenaga dihasilkan di dalamnya, sel memerlukan glukosa, ?? dia memberitahu dengan penuh semangat kepada semua orang yang datang ke kelas kelab Goodbye Diabetes yang diciptanya. ?? Diabetes jenis 2 ?? ia pada dasarnya hanya kelebihan glukosa dalam badan. Hormon insulin, yang bertanggungjawab untuk penghantaran ke sel, juga dalam kuantiti yang mencukupi dalam organisma seperti itu. Tetapi seseorang tidak menghabiskan semua simpanan ini, tidak ada yang membelanjakannya. Ia seperti lokomotif, yang dipenuhi arang batu di atas bumbung, tetapi sangat menyeronokkan. Untuk memindahkannya, perlu membuang arang batu ke dalam relau dan bakar. Jadi anda, jika anda mula menghabiskan tenaga terkumpul ?? glukosa, yang banyak terdapat dalam badan ?? Anda boleh menormalkan tahap gula. Dalam diabetes, saluran darah terkecil-kapilari yang menyampaikan darah dan oksigen ke otot dengannya ?? oleh itu ulser trofik pada kaki, dan kerosakan mata, dan serangan jantung. Tetapi dari pergerakan, dari beban yang betul, kapilari mulai tumbuh semula, maka gangren atau kebutaan tidak mengancam anda!

  Hula bukannya pujian

  Boris meluahkan pemikirannya kepada pakar bahasa saintifik, bergantung pada penyelidikan bertahun-tahun oleh ahli fisiologi sukan. Sebagai contoh, bagaimana mitokondria berfungsi dalam sel ?? struktur selular khas, sejenis stesen janakuasa. Mereka membakar glukosa dan mengubahnya menjadi tenaga. Pengoksidaan glukosa di dalam mitokondria ?? proses yang kompleks tetapi dikaji dengan baik. Juga diketahui bahawa semasa aktiviti fizikal pada serat otot yang perlahan berkontraksi timbul mitokondria baru, iaitu, pengambilan glukosa meningkat. Sebagai tambahan, semasa latihan tertentu, pankreas dan sel islet khasnya, yang menghasilkan insulin, dirangsang, walaupun terdapat sedikit dari mereka. Tahap prestasi manusia meningkat dengan setiap kitaran beban, dan setelah 40 minit pertama latihan, kapal kapilari baru mula tumbuh. Semua Zherlygin ini sudah siap untuk disahkan dan didokumentasikan ?? penerbitan ilmiah dan eksperimen.

  Dia tahun demi tahun menawarkan untuk melakukan penyelidikan yang serius terhadap semua peraturan sains ?? pada sampel pesakit secara rawak, dengan kumpulan kawalan yang akan dirawat mengikut skema tradisional. Ahli endokrinologi Zherlygin tidak mahu mendengar. Dia menulis puluhan surat kepada pelbagai pihak berkuasa, puluhan artikel, beralih ke institusi dan klinik yang berlainan, siap membawa sekumpulan pesakit di bawah pengawasan doktor dan mencapai normalisasi kadar gula mereka tanpa ubat diabetes biasa ?? walaupun di bawah jaminan kewangan anda. Semua sia-sia ?? doktor tidak mahu mendengarnya, hanya ada satu hujah: "Anda bukan doktor, jadi kami tidak akan bercakap dengan anda!"

  Dan pesakit pergi, mereka pergi, mereka memanggil, mereka menulis. Mereka menerima kaedah latihan, cadangan mengenai pemakanan, rejimen, dan mulai berlatih. Dan tahap gula menormalkan, ulser trofik pada kaki hilang, keupayaan kerja dipulihkan..

  Dia akan memberikan pingat "Untuk Keselamatan Orang Sakit" atau, paling buruk, asas saintifik dan klinikal. Tetapi buat masa ini, kecuali penghujatan dan bahkan ancaman ?? tiada apa-apa.

  Di sini anda perlu bersetuju dengan syaratnya

  Zherlygin tidak berpura-pura menyembuhkan diabetes. Dia menggunakan perkataan lain: MENANG. Dan ini menyelamatkan orang yang dihukum kerana menderita akibat keputusan perubatan yang tidak dapat dielakkan, dari harapan kecacatan, dari ketakutan, dari kelemahan, dari keringat dingin dengan sedikit usaha, dari kegemukan, dari kehilangan minat secara beransur-ansur dalam hidup. Salah seorang rakan sepasukannya mengatakan ini: "Setelah bertemu Boris, saya berhenti perlahan-lahan membusuk dan mula hidup, lebih-lebih lagi, dengan senang hati sebelum penyakit itu".

  ?? Saya mengikuti kelas di School of Diabetes di klinik kami selama dua minggu, ?? kata ahli kelab Galina Volkova. ?? Kami diberitahu tentang segalanya ?? mengenai diet, cara mengawal kadar gula, mengenai penjagaan kaki. Tetapi mereka tidak mengatakan sepatah kata pun mengenai hakikat bahawa kita perlu terlibat dalam pendidikan jasmani. Sekiranya tidak kerana Boris, saya mungkin akan menjadi orang kurang upaya.

  Secara adil, saya mesti mengatakan: sebilangan ahli endokrinologi memberitahu pesakit bahawa pendidikan jasmani dan diabetes bermanfaat. Tetapi apa jenis pendidikan jasmani yang harus dilakukan, berapa minit sehari, latihan apa yang harus dilakukan ?? Tidak ada doktor kami yang akan memberikan jawapan yang jelas untuk soalan-soalan ini. Zherlygin memberikan cadangan terperinci untuk setiap individu: satu larian, yang lain ?? berjalan yang ketiga ?? berenang atau menunggang basikal.

  Oleh itu, saya menulis berulang kali: metodologi Zherlygin dan rakan fisiologinya memerlukan perhatian saintifik dan perubatan yang serius, pemeriksaan klinikal objektif. Mungkin, itu tidak sesuai dengan semua orang, dan itu memerlukan usaha peribadi, disiplin, dan sikap bertanggungjawab terhadap diri sendiri. Tetapi jika kaedah itu membenarkan dirinya sendiri, jika kebenaran Zherlygin disahkan, berjuta-juta orang akan dapat mengalahkan penyakit mereka, mengembalikan kegembiraan hidup, kesejahteraan, dan berhenti merasa cacat. Dan ini sendiri akan menjadi pencapaian sosial yang besar, apatah lagi menjimatkan wang negara.

  Dunia sudah memerangi diabetes dengan pendidikan jasmani

  Adakah aktiviti fizikal penting bagi penghidap diabetes ?? kedudukan ini menjadi asas diabetesologi moden di semua negara yang bertamadun.

  Inggeris. Sudah ada sekitar 300 kelab sukan untuk pesakit diabetes, yang dibiayai oleh negara mereka. Latihan fizikal khas dianjurkan kepada semua orang yang berisiko tinggi untuk menghidap diabetes, dan ini membenarkannya.

  Finland. Kajian yang dilakukan selama 3 tahun yang melibatkan 522 pesakit dengan berat badan berlebihan menunjukkan penurunan risiko diabetes sebanyak 58% dengan senaman sederhana dan perubahan dalam diet ?? kurang makan makanan berlemak, lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, produk bijirin penuh.

  Kanada. Dalam satu kajian di University of Alberta, wanita hamil yang berlebihan berat badan dengan apa yang disebut diabetes hamil ditetapkan sama ada diet anti-diabetes biasa atau, selain itu, 8 latihan kekuatan di gim 3 kali seminggu. Dalam kes ini, insulin diperlukan untuk mengawal tahap gula pada 8 daripada 10 wanita dalam kumpulan pertama dan hanya 3 daripada 10 ?? pada yang kedua.

  USA. Diabetes jenis 2 dapat dicegah atau ditangguhkan dengan diet, menurunkan berat badan dan aktiviti fizikal yang sederhana, kata Dr Kevin McKinney, pengarah Pusat Klinikal Endokrinologi di University of Texas. Kajian yang dilakukan di sana selama dua tahun menunjukkan bahawa berjalan secara intensif selama 30 minit 4 kali seminggu dan sedikit penurunan berat badan dapat membantu orang mengurangkan risiko diabetes sebanyak 58%.

  Hasil kajian lain, di mana 2803 pesakit diabetes diperhatikan selama 14 tahun, menunjukkan: aktiviti fizikal, termasuk berjalan kaki, secara signifikan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

  Ahli kelab memberitahu tentang diri mereka

  Vyacheslav Barmin, 58 tahun: Dua tahun lalu, dia mula merasa tidak sedap: mengantuk, keletihan, mulut kering. Dia menjalani pemeriksaan perubatan, gula ternyata 12 unit atau lebih tinggi (kadar glukosa darah normal 5,5,5 unit ?? "Minggu"). Mereka memasukkannya ke hospital, pertama mereka menyuntik insulin, kemudian minum pil. Mereka memberi brosur mengenai diabetes, tetapi kemudian saya membaca mengenai kelab Zherlygin di surat khabar dan datang ke kelas. Boris Stepanovich mengarahkan saya secara terperinci. Saya bekerja dua hari sehari, saya berjalan sekitar 20 minit pada hari-hari percuma, kemudian saya berjalan dengan laju, melakukan senaman selama lebih kurang 30 minit. Saya berasa sihat, kehilangan 11 kg, gula kekal pada 4.6 ?? 5.2, tanpa tablet minum. Dia tidak mengatakan apa-apa kepada doktornya agar tidak menyinggung perasaan.

  Lyudmila Buravleva, 58 tahun: Tahun lalu, ulser muncul di kaki. Doktor menetapkan ujian gula, ternyata ?? 13.3. Saya minum pil selama dua bulan, gula turun hingga 6.4, tetapi saya berasa tidak enak. Saya membaca mengenai Zherlygin di majalah, datang ke kuliahnya. Apa yang saya dengar dari dia, saya tidak pernah mendengar dari doktor. Sekarang saya melakukan latihan yang dia nasihatkan ?? pada waktu malam dengan muzik 30-40 minit. Gula tahan 4.4 ?? 5.1. Saya mula berlari. Pada 16 Jun tahun ini, saya berlari sejauh 10 km dalam 1 jam 11 minit, saya tidak mengambil pil sejak 19 Mac.

  Galina Volkova, 59 tahun: Dua tahun lalu, tahap gula yang tinggi dikesan. Doktor itu berkata: pertama anda akan minum pil, kemudian ?? pastikan anda menggunakan insulin, kemudian ?? kecacatan. Dinasihatkan untuk makan sedikit setiap 2 jam. Cuma tidak tahan sepanjang masa memikirkan makanan ?? anda berasa sakit sepenuhnya. Saya membaca mengenai kaedah Zherlygin, saya datang ke kelab. Saya malas, saya tidak berlatih setiap hari, tetapi saya pasti tahu: jika saya makan sepotong kek ?? lari! Saya tidak mengikuti diet, saya tidak minum pil. Dulu menakutkan untuk hidup, tapi sekarang tidak menakutkan.

  Leonid Golikov, 61 tahun: Di bawah tahun 1998 yang baru menjadi buruk: kerudung di depan matanya, dahaga dahsyat. Adakah anda mendapat ujian gula ?? Ternyata 25 unit, doktor itu melihat ke dahinya: "Adakah anda tahu bahawa anda mengalami keadaan pramatang?" (koma diabetes ?? tahap gula yang mengancam nyawa. ?? "Minggu"). Dia pergi ke hospital, kira-kira empat tahun selepas itu dia minum pil dengan kerap, gula disimpan 10 12 unit. Secara tidak sengaja mendapat tahu mengenai Zherlygin, dia menjemput ke mesyuarat. Kami bercakap dengannya di dalam kereta, saya mendengar penjelasannya, membuka tingkap dan membuang pil. Dan saya tidak minum lagi Selepas pelajaran pertama di kelab, gula turun menjadi 4.8. Benar, saya tidak suka berlari, tetapi saya banyak berjalan. Sekiranya anda perlu pergi dengan metro 5 ?? 6 hentian ?? Saya tidak akan mencari apa-apa, lebih baik saya berjalan-jalan. Saya tidak pergi ke klinik lagi.

  Tatyana Kuzmicheva, 59 tahun: Saya mendapat tahu bahawa kadar gula meningkat tujuh tahun yang lalu. Pada mulanya, mereka hanya mencadangkan diet rendah karbohidrat. Tetapi setelah setahun gula sudah tinggi, tablet tidak membantu. Doktor mengatakan bahawa mereka harus beralih ke suntikan insulin, tetapi kemudian secara tidak sengaja membaca artikel mengenai kelab tersebut. Mereka mengambil beban, memberi cadangan mengenai pemakanan. Pada mulanya sangat sukar, pada awal-awalnya ia hanya bertahan beberapa minit kelas, kemudian berjalan. Secara beransur-ansur, tempoh kelas meningkat. Ketika menurunkan berat badan 10 kg, dia mula berlari, latihan sudah mudah. Sekarang saya menyertai pelbagai pertandingan. Dia berlari sejauh dua batu di Krylatskoye dan, yang mengejutkannya, mendapat pingat gangsa dalam kumpulan umurnya. Menyertai "Ski Track of Russia" 2004 dan 2005. Sekarang saya berasa sihat, gula adalah normal, saya tidak mengambil insulin dan pil.

  Selamat tinggal Cerita Kelab Diabetes berpuluh atau bahkan ratusan.

  Ingin menjadi ahli projek baru? Tulis!

  Jadi, ubat rasmi tidak mengenali teknik Zherlygin. Tetapi dia tidak berputus asa dan mengajak semua orang yang ingin meningkatkan kesihatan mereka untuk mengambil bahagian dalam projek jangka panjang kelab, yang dirancang selama 5 7 tahun ?? ujian massa bahagian sukan teknik (bahagian perubatan memerlukan kaedah kawalan makmal yang kompleks, yang, sayangnya, memerlukan dana yang besar).

  Oleh itu, jika anda menghidap diabetes jenis 2 dan anda ingin memperbaiki keadaan anda, jika anda berumur 45 hingga 60 tahun, jika anda mempunyai sekurang-kurangnya 5 tahun pengalaman, mempunyai berat badan berlebihan dan mempunyai tahap hemoglobin glikasi sekurang-kurangnya 8, maka anda Anda boleh menjadi ahli kempen baru Goodbye Diabetes Club Untuk ini, syarat-syarat tertentu mesti dipenuhi..

  ?? menanggung kos pemantauan gula darah dan ujian lain yang diperlukan;

  ?? secara berkala memantau gula darah dan ciri kesihatan lain menggunakan ujian di klinik dan pemantauan di rumah dengan glukometer dan jalur ujian;

  ?? simpan buku harian di mana anda akan mencatat secara terperinci keadaan anda, jumlah beban, diet, dan lain-lain;

  ?? ikuti sepenuhnya cadangan individu yang diberikan kepada anda oleh pakar kelab;

  ?? beli kasut sukan dan peralatan yang diperlukan untuk kelas (yang mana, pakar akan mengesyorkan kepada anda);

  ?? kerap menghantar maklumat mengenai keadaan mereka ke kelab;

  ?? benarkan kelab menggunakan data anda untuk menyusun laporan projek dan menerbitkannya di akhbar terbuka.

  ?? cadangan awal terperinci mengenai rejimen kelas, pemakanan, latihan auto psikologi;

  ?? pemantauan keadaannya secara berkala oleh kelab dan mengemas kini cadangan sekiranya perlu;

  ?? jawapan kepada sebarang pertanyaan yang anda ada semasa pelaksanaan projek.

  Boris Zherlygin menjamin: jika anda mengikuti semua cadangan dengan jelas, maka setelah 4 bulan kelas anda akan merasakan peningkatan yang ketara dalam keadaan anda.

  Kelab ini menjemput semua doktor yang berhati-hati yang ingin memahami kaedah penyembuhan pesakit diabetes jenis 2, pegawai perubatan, dan juga penaja yang dapat membantu dalam pelaksanaan projek untuk mengambil bahagian dalam projek ini.

  Hantarkan permohonan penyertaan dalam projek ke alamat: 141009, Mytishchi, Moscow Region, PO Box 212, BS Zherlygin atau e-mel [email protected] Mereka yang akan lulus pemilihan awal (lihat syarat) akan dihantar borang soal selidik dan borang permohonan penyertaan dalam projek tersebut. Sila sertakan sampul surat kosong dengan alamat anda dalam surat anda..

  "Minggu", sebahagiannya, diambil untuk membuat liputan projek, menerbitkan maklumat mengenai kemajuannya dan memberitahu secara terperinci mengenai hasilnya.

  Katakan selamat tinggal kepada diabetes pada tahun baru!

  Salam, pembaca yang dikasihi! Saya harap anda mempunyai percutian yang indah dan kini kembali ke kehidupan normal. Saya ingin mencurahkan artikel pertama tahun baru ini untuk mengkaji semula sebuah buku yang telah lama saya ingin ceritakan kepada anda, tetapi tidak ada peluang untuk melakukannya. Sebenarnya, ini bukan satu, tetapi dua buku, tetapi ia dikhaskan untuk satu topik.

  Saya pasti bahawa ketika pertama kali mengetahui mengenai diabetes anda, anda menyekat banyak maklumat di Internet, dan anda mungkin mendapat nama keluarga seperti Zherlygin. Ini adalah ketua Kelab "Minat" - Kelab "Selamat tinggal Diabetes!" Perhatian! Saya tidak mengiklankan organisasi ini dan saya tidak mendapat minat atau sogokan daripada mereka. Oleh itu, kedua-dua buku itu membincangkan satu kaedah untuk merawat diabetes, yang dikembangkan oleh rakan seperjuangan Zherlygin.

  Oleh itu, saya ingin memberitahu anda mengenai dua buku berikut:

  1. "Selamat tinggal diabetes!" Olga Zherlygina (ibu pengarang teknik)
  2. "Mengalahkan diabetes" oleh Tatyana Bateneva (rakan penulis metodologi)

  Ceritakan secara ringkas bagaimana saya menjumpai buku-buku ini. Pada awal penyakit anak saya, saya, seperti sebahagian besar ibu bapa saya, mula mencari maklumat mengenai rawatan diabetes jenis 1. Saya sampai di forum laman webnya, di mana kebanyakan penderita diabetes jenis 2 saling berkomunikasi, dan ada juga artikel yang menggariskan inti pati metodologi. Jelas sekali bahawa kaedah ini menjamin penyembuhan diabetes jenis 1. Kemudian saya mula mengetahui bagaimana mendapatkan konsultasi dan berapa harganya. Ternyata salah satu syarat untuk menyertai kelab adalah penyebaran maklumat aktif mengenai kelab: risalah, artikel surat khabar, wawancara, dll..

  Sekarang bayangkan bahawa anda mengiklankan produk yang belum pernah anda lihat, dan mempunyai idea samar-samar tentang apa itu. Saya memutuskan bahawa ini adalah perceraian lain dalam menyembuhkan diabetes dan mengucapkan selamat tinggal kepada kelab itu sendiri. Beberapa bulan yang lalu saya mempunyai idea - untuk meninjau buku-buku mengenai topik diabetes dan obesiti, kerana sekarang terdapat banyak daripadanya, dan yang mana benar, tidak semua orang dapat mengetahuinya, dan tidak semua orang dapat melakukannya.

  Oleh itu, saya pergi ke kedai dalam talian yang saya uji selama bertahun-tahun pengalaman (sangat bagus bahawa anda sekarang boleh membeli tanpa meninggalkan rumah anda) - OZON.ru (OZON.ru). Saya menjaringkan "Diabetes" di bar carian dan memilih beberapa buku dengan penilaian populariti tertinggi. Saya memerintahkan mereka, kerana mereka ada stok, saya membayar melalui kad VISA, dan mereka menyerahkan saya kepada saya semasa mengeluarkan pesanan dalam masa 6 hari. Saya sangat terkejut bahawa di bandar kecil kami terdapat tempat pengambilan, saya yakin bungkusan itu akan tiba, seperti biasa, melalui pos dan dalam dua minggu.

  Ngomong-ngomong, saya dapat memberikan pautan ke buku dengan segera supaya anda dapat mempelajarinya dan tidak mencari lama. Buku Selamat tinggal Diabetes di sini. Dan buku "Mengalahkan Diabetes" ada di sini. Sekarang, secara terperinci mengenai Zherlygin, mengenai kaedah dan bukunya.

  Selamat tinggal Diabetes dan Hello, Hidup Sihat!

  Saya akan memberitahu anda secara ringkas mengenai pengarang metodologi, Comrade Zherlygin. Yang saya tahu mengenai dia adalah hasil carian saya di Internet. Zherlygin sendiri mengatakan bahawa dia adalah jurulatih sukan, ahli fisiologi dan bahawa dia melatih pasukan kebangsaan untuk mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik. Setelah ibunya jatuh sakit dengan diabetes, Zherlygin mengembangkan sistem latihan khas untuknya, akibatnya, dia merasa lebih baik, dan gula mulai menurun, dan kemudian dia membatalkan sepenuhnya ubat antidiabetes.

  Setelah hasil kerjanya yang mengagumkan, Komrad Zherlygin memutuskan bahawa dia dapat membantu banyak orang yang menderita penyakit ini, dan menganjurkan kelab, yang saya nyatakan di atas. By the way, dia mengatakan bahawa dia dapat menyingkirkan diabetes jenis 1. Diduga, anaknya jatuh sakit atau hampir menghidap diabetes pada masa remajanya (masih ada misteri bagi saya). Dia mengembangkan sistem latihan untuknya, dia cepat sembuh dan sekarang hidup tanpa diabetes, tetapi saya tidak membincangkannya sekarang.

  Ibu pendamping Zherlygin menghidap diabetes pada usia 75, dan dalam beberapa tahun dia mencapai hasil kesihatan seperti itu. Pada masa ini, Olga Zherlygina berumur 94 tahun dan merasa seronok, kerap berolahraga mengikut program yang dikembangkan oleh anaknya, tidak mengambil ubat-ubatan yang menurunkan gula darah, menjalani gaya hidup aktif, mengambil bahagian dalam sukan massa.

  Atas namanya buku "Perpisahan diabetes!" Oleh saya ditulis. Dalam buku itu, Olga Zherlygina membincangkan mengenai kehidupan dan rejimnya, pencapaiannya. Buku ini juga menceritakan mengenai kelab itu sendiri, kemudian secara ringkas mengenai penyebab perkembangan diabetes jenis 2 dan patofisiologi. Terdapat bab besar yang menceritakan tentang intipati teknik, pentingnya latihan, mengubah gaya pemakanan, memperkenalkan tabiat baik, dan kaedah rawatan perkakasan tambahan.

  Bahagian kedua buku ini ditujukan untuk ulasan, di mana orang bercakap mengenai menyingkirkan diabetes, dan bahagian ketiga mengandungi artikel dan laporan mengenai kelab Goodbye Diabetes, serta berita terkini..

  Dan sekarang saya ingin menyatakan kesan umum saya mengenai buku ini. Sejujurnya, buku ini sangat bernilai baik dari segi maklumat dan juga motivasi. Motivasi - inilah yang kekurangan pesakit diabetes jenis 2 kita untuk meningkatkan kesejahteraan mereka atau untuk menghilangkan diabetes itu sendiri. Saya tidak ragu bahawa ini mungkin. Saya sudah membicarakan hal ini tidak hanya dalam artikel "Adakah realistis untuk menyembuhkan diabetes?", Tetapi juga yang lain.

  Baru-baru ini, seorang pemuda menulis kepada saya, yang mengatakan bahawa dia telah menurunkan gula menjadi normal dengan bantuan latihan fizikal intensif biasa, walaupun pada hakikatnya dia tidak pernah mendengar tentang Zherlygin dan belum mengambil ubat. Ini sekali lagi meyakinkan saya bahawa itu mungkin.

  Buku yang saya ceritakan adalah motivasi hebat untuk bertindak dengan resipi yang hampir siap. Sudah tentu, tidak ada yang akan membuka keseluruhan teknik untuk anda, kerana ia juga merupakan sumber pendapatan yang kuat dari Comrade Zherlygin. Tetapi sesiapa yang terinspirasi oleh idea itu boleh bergabung dengan kelab dan mengikuti kursus latihan, selepas itu anda akan diberi cadangan untuk meneruskan latihan dan memantau pemakanan.

  Dan sekarang untuk bahagian yang menyeronokkan. Zherlygin kini tidak bekerja di Rusia. Secara rasmi, dia melakukan perundingan di Cyprus dan Bulgaria, untuk jenis pertama dia tidak aktif, kerana dia sendiri mengakui bahawa tidak setiap anak akan disembuhkan, tetapi dia sangat aktif terlibat dengan penderita diabetes tipe 2, dan kursus ini berlangsung sekurang-kurangnya dua minggu. Untuk kursus dua minggu, dia meminta 17 ribu euro, iaitu sekitar 765,000 rubel.

  Saya tidak mahu membincangkan harga rawatan sekarang, setiap orang mempunyai pemasaran mereka sendiri. Saya tertanya-tanya mengapa Zherlygin tidak membuat program perkongsian francais, yang mana pengusaha akan membuka pejabat perwakilan di banyak bandar, dan kemudian lebih banyak orang yang memerlukan akan mendapat peluang untuk menyingkirkan penyakit ini, dan dengan wang sebenar. Kenyataan monopoli teknik ini membingungkan saya. Namun, saya menyimpang dari topik.

  Tidak syak lagi, saya mengesyorkan membaca buku ini kepada semua orang yang menghidap diabetes jenis 2. Sekiranya nenek itu dapat mengatasi penyakit itu, maka seorang lelaki berusia lima puluh tahun juga akan dapat, jika hanya dia mahu. Dan terdapat banyak motivasi dalam buku ini. Sekurang-kurangnya anda akan melihat jalan yang akan menuntun anda ke arah yang betul - untuk hasilnya, dan tidak akan berpusing dalam kegelapan yang suram.

  Zherlygin mengatakan (dan saya setuju sepenuhnya dengannya) bahawa diabetes jenis 2 "segar" sangat baik untuk membalikkan perkembangan. Tetapi walaupun diabetes sudah lama mengalami komplikasi, aktiviti fizikal juga akan membantu meningkatkan kesejahteraan, walaupun tidak sepenuhnya melegakan penyakit ini. Hanya dalam kes ini, anda perlu memastikan bahawa tidak ada kontraindikasi yang jelas, misalnya angina yang tidak stabil, tempoh awal infark miokard atau strok, kegagalan buah pinggang yang teruk, dll..

  Kalahkan diabetes dan lupakan. Sudah sekian lama? Selamanya!

  Buku kedua, "Mengatasi Diabetes," ditulis oleh Tatyana Bateneva, rakan seperjuangan Zherlygin yang berpasangan dan berpikiran serupa. Buku ini telah membincangkan dengan lebih terperinci mengenai diabetes, metodologi itu sendiri, latihan fizikal, prinsip pemakanan, dan psikologi. Saya menyukai buku ini kerana ia mengandungi resipi yang sebenar, dan juga gambar menunjukkan latihan fizikal asas yang boleh anda lakukan dengan mudah di rumah.

  Terkejut kerana untuk latihan anda tidak memerlukan cengkerang yang mahal. Semua latihan dilakukan dengan berat badan masing-masing. Tatyana memberitahu secara terperinci di mana untuk memulakan, perasaan apa yang harus ditumpukan dan bagaimana menilai hasilnya. Di samping itu, buku ini mengandungi contoh menu mengikut hari dalam seminggu, pelbagai jadual, dll..

  Secara umum, buku ini juga akan sangat berguna bagi penghidap diabetes jenis 2, kerana ia memberikan pengetahuan praktikal yang dapat anda gunakan dengan segera dalam hidup anda. Saya yakin bahawa dengan menggunakan nasihat pemakanan dan melakukan senaman fizikal di atas secara berkala, anda dapat meningkatkan perjalanan diabetes dengan ketara. Ada kemungkinan anda menginginkan lebih banyak lagi nanti, apabila anda melihat hasil positif anda.

  Anda boleh membeli buku di pelbagai kedai dalam talian, dan juga di kedai buku biasa, jika ada. Walau bagaimanapun, saya mengesyorkan anda ozone.ru, kerana saya tahu bahawa ini adalah kedai dalam talian yang boleh dipercayai di mana saya membeli buku dan CD sejak tahun 2006. Anda boleh memesan buku Olga Zherlygina di sini, dan buku Tatyana Bateneva di sini.

  Namun, saya ingin memberi amaran kepada mereka yang membeli buku-buku ini dan mula terlibat dalam pendidikan jasmani. Pastikan anda memantau tahap gula anda, kerana setelah memulakan latihan, ia dapat mengurangkan keperluan agen hipoglikemik, dan jika anda tidak menurunkan dos, hipoglikemia mungkin berlaku, terutama bagi mereka yang mengambil persediaan sulfanylurea: manninil, diabetes, amaryl, dll. ! Hubungan masa depan anda dengan sukan dan gaya hidup sihat bergantung padanya..

  Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

  Log masuk

  komen terkini

  Saya mencari TARIKH DIABETES TATIANA BATENEVA DOWNLOAD. DITEMUKAN! Buku ini ditujukan untuk pelbagai pembaca - pesakit diabetes, saudara-mara mereka, doktor, pakar dalam latihan fisioterapi. Anda boleh memuat turun Defeat Diabetes - Tatyana Bateneva.
  Buku ini ditujukan untuk pelbagai pembaca - pesakit diabetes, saudara-mara mereka, doktor, pakar dalam latihan fisioterapi. Baca buku Mengalahkan Diabetes - Tatyana Bateneva.
  Cara memuat turun buku Peraturan Laman web "Dunia Buku". Mengalahkan diabetes. Laman utama »Tatyana Anatolyevna Bateneva.. Pengarang:
  Bateneva Tatyana Anatolevna Genre:
  Penerbit Diabetes:
  Halaman Embun:
  182 Tahun:
  2010.
  Batyenova Tatyana Anatolyevna Mengalahkan diabetes. Penerbit:
  Genre Rosa:
  Diabetes. Kualiti:
  Halaman Baik:
  Format 182:
  pdf, fb2, epub.
  "Buku ini menceritakan tentang pengalaman kelab kesihatan yang unik." Perpisahan diabetes!

  ", Yang diciptakan lebih dari 10 tahun yang lalu di pinggir bandar oleh ahli fisiologi sukan dan pelatih Boris Stepanovich Zherlygin dan rakan-rakannya, doktor sukan.
  Pengarang:
  Bateneva T. Sekiranya anda mencari peluang untuk memuat turun buku dari torrent secara percuma dalam format pdf, txt, fb2, fb3, epub, rtf, mobi atau membaca buku secara dalam talian, maka anda tidak berada di laman web ini. Mengalahkan diabetes Tatyana Bateneva muat turun- MASALAH TIADA LAGI!

  Muat turun, baca dalam talian Mengalahkan diabetes.. Pengarang:
  Bateneva Tatyana Anatolevna Genre:
  Diabetes Tahun:
  Bilangan Halaman 2010:
  Format 182:
  PDF (9.10 MB) Tarikh muat naik:
  19 Februari 2012.
  Di sini anda boleh memuat turun buku "Kekalahan Diabetes" dalam fb2, txt, pdf, epub, doc, rtf, jar, djvu, lrf!

  . 10/07/2015 markus Diabetes Dew, Tatyana Bateneva Tambah komen.
  "Buku ini menceritakan tentang pengalaman kelab kesihatan yang unik." Perpisahan diabetes!

  - pesakit diabetes, saudara-mara mereka, doktor, pakar dalam latihan fisioterapi. ". Muat turun buku secara percuma.
  Buku ini ditujukan untuk pelbagai pembaca - pesakit diabetes, saudara-mara mereka, doktor, pakar dalam latihan fisioterapi. Muat turun Kekalahan Diabetes - Tatyana Bateneva.
  Tatyana Bateneva:
  Mengalahkan diabetes. Kategori:
  Perubatan dan Kesihatan | Ubat khas. Buku ini ditujukan untuk pelbagai pembaca - pesakit diabetes, saudara, doktor, pakar fisioterapi.
  Mengalahkan diabetes Tatyana Bateneva. Dihantar pada 06/08/201708. Mengalahkan diabetes Tatyana Bateneva muat turun- 100 PERATUS!

  06.2017 oleh saya belajar h. 1 Komen Perubatan dan kesihatan.. 1 Komen "Tatyana Bateneva Mengalahkan Diabetes".
  Format buku:
  fb2, txt, epub, pdf Saiz:
  6.6 mb Dimuat turun:
  1468 kali. "Mengalahkan diabetes" Tatyana Bateneva:
  ulasan dan ulasan pada.
  Mengalahkan diabetes. Pengarang. Bateneva Tatyana. Nama.. Pautan untuk memuat turun buku (belum tersedia). Tolonglah. Di mana memuat turun buku torrent.
  Mengalahkan diabetes Tatyana Bateneva. Dihantar pada 06/14/2017 06/14/2017 oleh alexandr_taran.. pembaca - pesakit diabetes, saudara-mara mereka, doktor, pakar terapi fizikal.
  Tatyana Bateneva:
  Mengalahkan diabetes. Pengarang:
  Bateneva Tatyana Penerbit:
  Rosa Tahun penerbitan:
  Halaman 2008:
  Halaman:
  192 (Surat khabar) Penilaian:
  8.50.
  Muat turun percuma Tatyana Bateneva. Memuat turun buku Mengalahkan diabetes Bateneva Tatyana.
  Muat turun buku. Mengalahkan diabetes.. Teknik unik ahli fisiologi Rusia membantu menyingkirkan penyakit serius - Tatyana Bateneva ketika melahirkan.
  Mengalahkan diabetes Batenev. Format buku:
  fb2, txt, epub, pdf Saiz:
  10.4 mb Dimuat turun:
  280 kali.. Buku "Untuk mengalahkan diabetes" - Tatyana Bateneva - Otzovik.
  Di mana memuat turun buku percuma diabetes Tatyana Bateneva Defeat?

  Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes