Pam insulin - bagaimana ia berfungsi, berapa harganya dan bagaimana mendapatkannya secara percuma

Untuk menjadikan hidup lebih mudah dan meningkatkan kawalan gula darah, pesakit diabetes terapi insulin boleh menggunakan pam insulin. Peranti ini dianggap kaedah pentadbiran hormon yang paling progresif. Penggunaan pam mempunyai kontraindikasi minimum, setelah latihan wajib setiap pesakit yang biasa dengan asas-asas matematik akan mengatasinya.

Model pam terbaru berfungsi dengan stabil dan memberikan glukosa hemoglobin berpuasa dan gliser yang lebih baik daripada pemberian insulin dengan pen jarum suntik. Sudah tentu, peranti ini juga mempunyai kekurangan. Anda perlu mengawasinya, menukar barang habis secara berkala dan bersiap sedia untuk menguruskan insulin dengan cara lama sekiranya berlaku keadaan yang tidak dijangka.

Apa itu pam insulin?

Penting untuk mengetahui! Satu perkara baru yang disarankan oleh ahli endokrinologi untuk Pemantauan Diabetes Berterusan! Ia hanya perlu setiap hari. Baca lebih lanjut >>

Pam insulin digunakan sebagai alternatif untuk jarum suntik dan jarum suntik. Ketepatan dos pam jauh lebih tinggi daripada semasa menggunakan picagari. Dosis minimum insulin yang dapat diberikan setiap jam ialah 0,025-0,05 unit, sehingga anak-anak dan penderita diabetes dengan kepekaan terhadap insulin dapat menggunakan perangkat ini.

Diabetes dan lonjakan tekanan akan menjadi perkara masa lalu

Diabetes adalah penyebab hampir 80% semua strok dan amputasi. 7 daripada 10 orang mati kerana arteri jantung atau otak yang tersumbat. Dalam hampir semua kes, alasan untuk tujuan buruk ini adalah sama - gula darah tinggi.

Gula boleh dan harus dirobohkan, jika tidak, tidak ada. Tetapi ini tidak dapat menyembuhkan penyakit itu sendiri, tetapi hanya membantu memerangi penyelidikan, dan bukan penyebab penyakitnya.

Satu-satunya ubat yang disyorkan secara rasmi untuk diabetes dan digunakan oleh ahli endokrinologi dalam kerja mereka adalah Ji Dao diabetes patch.

Keberkesanan ubat, dikira mengikut kaedah standard (jumlah pesakit yang pulih hingga jumlah pesakit dalam kumpulan 100 orang yang menjalani rawatan) adalah:

 • Normalisasi gula - 95%
 • Penghapusan trombosis vena - 70%
 • Penghapusan degupan jantung yang kuat - 90%
 • Melegakan tekanan darah tinggi - 92%
 • Semangat pada waktu siang, tidur yang lebih baik pada waktu malam - 97%

Pengeluar Ji Dao bukan organisasi komersial dan dibiayai oleh negara. Oleh itu, sekarang setiap penduduk berpeluang untuk menerima ubat dengan potongan harga 50%.

Rembesan semula jadi insulin terbahagi kepada asas, yang mengekalkan tahap hormon yang diinginkan, tanpa mengira pemakanan, dan bolus, yang dilepaskan sebagai tindak balas terhadap pertumbuhan glukosa. Sekiranya jarum suntik digunakan untuk diabetes, insulin panjang digunakan untuk memenuhi keperluan asas tubuh untuk hormon, sebelum makan - pendek.

Pam diisi bahan bakar hanya dengan insulin pendek atau ultrashort, untuk mensimulasikan rembesan latar belakang, ia sering menyuntikkannya di bawah kulit, tetapi dalam bahagian kecil. Kaedah pentadbiran ini membolehkan anda mengawal gula dengan lebih berkesan daripada penggunaan insulin yang panjang. Meningkatkan pampasan diabetes tidak hanya diperhatikan oleh pesakit dengan penyakit jenis 1, tetapi juga dengan pengalaman lama dari jenis 2.

Hasil yang sangat baik ditunjukkan oleh pam insulin dalam pencegahan neuropati, pada kebanyakan pesakit diabetes, gejala dapat diatasi, perkembangan penyakit menjadi perlahan.

Prinsip operasi peranti

Pam adalah alat perubatan berukuran kecil, sekitar 5x9 cm, yang mampu menyuntik insulin di bawah kulit secara berterusan. Ia mempunyai skrin kecil dan beberapa butang untuk kawalan. Sebuah takungan dengan insulin dimasukkan ke dalam alat, ia disambungkan ke sistem infusi: tiub lentur nipis dengan kanula - jarum plastik atau logam kecil. Kanula sentiasa berada di bawah kulit pesakit diabetes, jadi mungkin untuk membekalkan insulin di bawah kulit dalam dosis kecil pada selang waktu yang ditentukan.

Di dalam pam insulin terdapat piston yang menekan reservoir hormon dengan frekuensi yang tepat dan memasukkan ubat ke dalam tiub, dan kemudian melalui kanula ke dalam lemak subkutan.

Bergantung pada modelnya, pam insulin mungkin dilengkapi dengan:

 • sistem pemantauan glukosa;
 • fungsi penutupan insulin automatik untuk hipoglikemia;
 • isyarat amaran yang dipicu oleh perubahan kadar glukosa yang cepat atau ketika melampaui had normal;
 • perlindungan terhadap air;
 • alat kawalan jauh
 • keupayaan untuk menyimpan dan memindahkan ke komputer maklumat mengenai dos dan masa insulin yang disuntik, tahap glukosa.

Apa kelebihan pam diabetes

Kelebihan utama pam adalah keupayaan untuk menggunakan insulin ultrashort sahaja. Ia memasuki aliran darah dengan cepat dan bertindak dengan stabil; oleh itu, ia menang dengan ketara berbanding insulin yang panjang, penyerapannya bergantung pada banyak faktor.

Kelebihan terapi insulin pam yang tidak diragukan juga termasuk:

 1. Mengurangkan tusukan kulit, yang mengurangkan risiko lipodystrophy. Semasa menggunakan picagari, kira-kira 5 suntikan dibuat setiap hari. Dengan pam insulin, jumlah tusukan dikurangkan menjadi 3 hari sekali.
 2. Ketepatan dos. Jarum suntik membolehkan anda menaip insulin dengan ketepatan 0.5 unit, pam memberi dos ubat dengan kenaikan 0.1.
 3. Pemudahcaraan pengiraan. Seseorang yang menghidap diabetes sekali kali memasukkan jumlah insulin yang diperlukan setiap 1 XE ke dalam memori peranti, bergantung pada waktu dan tahap gula darah yang diinginkan. Kemudian, sebelum setiap hidangan, cukup untuk memasukkan jumlah karbohidrat yang dirancang, dan peranti pintar akan mengira bolus insulin itu sendiri.
 4. Peranti berfungsi tanpa disedari oleh orang lain..
 5. Dengan bantuan pam insulin, lebih mudah untuk mengekalkan tahap glukosa normal ketika bermain sukan, kenduri berpanjangan, dan pesakit diabetes berpeluang untuk tidak mengikuti diet dengan begitu keras tanpa membahayakan kesihatan mereka.
 6. Penggunaan alat yang dapat memberi amaran gula berlebihan atau rendah dapat mengurangkan risiko koma diabetes.

Siapa yang ditunjukkan dan dikontraindikasikan untuk pam insulin

Mana-mana pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin, tanpa mengira jenis penyakitnya, boleh menggunakan pam insulin. Tidak ada kontraindikasi untuk kanak-kanak atau wanita hamil dan menyusui. Satu-satunya syarat adalah kemampuan menguasai peraturan pengendalian peranti.

Sebaiknya pam dipasang pada pesakit dengan pampasan yang tidak mencukupi untuk diabetes mellitus, peningkatan glukosa darah, hipoglikemia pada waktu malam, dan gula puasa yang tinggi. Peranti ini juga berjaya digunakan oleh pesakit dengan tindakan insulin yang tidak dapat diramalkan dan tidak stabil.

Syarat wajib bagi pesakit diabetes adalah kemampuan untuk menguasai semua nuansa terapi intensif terapi insulin: pengiraan karbohidrat, perancangan beban, pengiraan dos. Sebelum menggunakan pam sendiri, pesakit diabetes harus berpengalaman dalam semua fungsinya, dapat memprogramnya semula secara bebas dan memperkenalkan dos penyesuaian ubat. Pam insulin tidak diberikan kepada pesakit dengan penyakit mental. Halangan untuk menggunakan alat ini adalah penglihatan diabetes yang sangat buruk yang tidak membenarkan penggunaan skrin maklumat.

Agar kerosakan pam insulin tidak membawa kepada akibat yang tidak dapat dipulihkan, pesakit harus selalu membawa kit pertolongan cemas bersamanya:

 • pen jarum suntik yang diisi untuk suntikan insulin sekiranya alat tersebut gagal;
 • sistem infusi simpanan untuk berubah tersumbat;
 • takungan insulin;
 • bateri untuk pam;
 • meter glukosa darah;
 • karbohidrat cepat seperti tablet glukosa.

Bagaimana pam insulin berfungsi

Pemasangan pam insulin pertama dilakukan di bawah pengawasan mandatori doktor, selalunya di rumah sakit. Seorang pesakit diabetes diperkenalkan kepada operasi alat secara terperinci.

Cara menyediakan pam untuk digunakan:

 1. Buka bungkusan dengan takungan insulin steril.
 2. Masukkan ubat yang ditetapkan ke dalamnya, biasanya Novorapid, Humalog atau Apidra.
 3. Sambungkan takungan ke sistem infusi menggunakan penyambung di hujung tiub.
 4. Mulakan semula pam.
 5. Masukkan tangki ke dalam petak khas.
 6. Aktifkan fungsi pengisian bahan bakar pada peranti, tunggu sehingga tiub diisi dengan insulin dan tetesan muncul di hujung kanula.
 7. Pasang kanula di tempat suntikan insulin, selalunya di perut, tetapi mungkin juga pada pinggul, punggung, bahu. Jarum dilengkapi dengan pita pelekat yang dengan kuat melekatkannya pada kulit.

Anda tidak perlu mengeluarkan kanula untuk mandi. Ia terputus dari tiub dan ditutup dengan penutup kalis air khas.

Bahan yang boleh dibelanjakan

Tangki menahan 1.8-3.15 ml insulin. Mereka boleh guna, tidak boleh digunakan kembali. Harga satu tangki adalah dari 130 hingga 250 rubel. Sistem infusi diubah setiap 3 hari, kos penggantian adalah 250-950 rubel.

Oleh itu, menggunakan pam insulin sekarang sangat mahal: yang paling murah dan termudah adalah 4 ribu sebulan. Harga perkhidmatan boleh mencapai hingga 12 ribu rubel. Bahan habis pakai untuk pemantauan berterusan tahap glukosa lebih mahal: sensor, yang direka untuk pemakaian selama 6 hari, berharga sekitar 4000 rubel.

Selain bahan habis pakai, ada alat yang mempermudah kehidupan dengan pam yang dijual: klip untuk melekatkan pakaian, penutup untuk pam, alat untuk memasang kanula, beg penyejuk untuk insulin, dan juga pelekat lucu pada pam untuk kanak-kanak.

Pemilihan jenama

Di Rusia, adalah mungkin untuk membeli dan, jika perlu, memperbaiki pam dua pengeluar: Medtronic dan Roche.

Ciri perbandingan model:

PengilangModelPenerangan
MedtronikMMT-715Peranti paling mudah, mudah dikuasai oleh kanak-kanak dan pesakit diabetes tua. Dilengkapi dengan pembantu untuk mengira bolus insulin.
MMT-522 dan MMT-722Mampu mengukur glukosa secara berterusan, memaparkan tahapnya di skrin dan menyimpan data selama 3 bulan. Beri amaran mengenai perubahan gula kritikal yang tidak terdapat pada insulin.
Veo MMT-554 dan Veo MMT-754Lakukan semua fungsi yang dilengkapi dengan MMT-522. Sebagai tambahan, insulin dihentikan secara automatik semasa hipoglikemia. Mereka mempunyai tahap insulin basal yang rendah - 0,025 unit per jam, sehingga dapat digunakan sebagai pam untuk anak-anak. Juga, pada alat, dos harian ubat yang mungkin meningkat menjadi 75 unit, sehingga pam insulin ini dapat digunakan pada pesakit dengan keperluan hormon yang tinggi.
RocheKombo Accu-ChekMudah diuruskan. Ia dilengkapi dengan alat kawalan jauh yang menduplikasi sepenuhnya peranti utama, sehingga dapat digunakan secara diam-diam. Dia dapat mengingatkan tentang perlunya menukar bahan habis pakai, masa untuk memeriksa gula dan juga lawatan berikutnya ke doktor. Menoleransi rendaman jangka pendek di dalam air.

Yang paling senang pada masa ini adalah Omnipod pam tanpa wayar Israel. Secara rasmi, ia tidak dibekalkan ke Rusia, jadi ia mesti dibeli di luar negara atau di kedai dalam talian.

Ulasan pesakit diabetes yang berpengalaman

Harga pam insulin

Berapa kos pam insulin:

 • Medtronic MMT-715 - 85 000 rubel.
 • MMT-522 dan MMT-722 - kira-kira 110 000 rubel.
 • Veo MMT-554 dan Veo MMT-754 - kira-kira 180 000 rubel.
 • Accu-Chek dengan alat kawalan jauh - 100 000 rubel.
 • Omnipod - panel kawalan sekitar 27,000 dari segi rubel, satu set bahan habis pakai selama sebulan - 18,000 rubel.

Boleh saya dapatkannya secara percuma

Menyediakan pesakit kencing manis dengan pam insulin di Rusia adalah sebahagian daripada program rawatan perubatan berteknologi tinggi. Untuk mendapatkan peranti secara percuma, anda perlu menghubungi doktor anda. Dia menyusun dokumen sesuai dengan perintah Kementerian Kesehatan 930n bertarikh 12/29/14, setelah itu mereka dihantar ke Departemen Kesihatan untuk pertimbangan dan keputusan mengenai pembagian kuota. Dalam 10 hari, pas untuk penyediaan VMP dikeluarkan, setelah itu pesakit diabetes hanya perlu menunggu gilirannya dan jemputan ke hospital.

Sekiranya ahli endokrinologi anda enggan membantu, anda boleh menghubungi Kementerian Kesihatan serantau secara langsung untuk mendapatkan nasihat.

Pastikan anda belajar! Adakah anda fikir pil dan insulin adalah satu-satunya cara untuk mengawal gula? Tidak betul! Anda boleh mengesahkannya sendiri dengan mula menggunakannya. baca lagi >>

Lebih sukar untuk mendapatkan bahan habis pakai pam secara percuma. Mereka tidak termasuk dalam senarai keperluan penting dan tidak dibiayai dari belanjawan persekutuan. Merawat mereka dipindahkan ke daerah, jadi penerimaan bekalan bergantung sepenuhnya kepada pihak berkuasa tempatan. Sebagai peraturan, kanak-kanak dan orang kurang upaya mendapat set infusi lebih mudah. Selalunya, pesakit diabetes mula memberi bahan habis pakai dari tahun berikutnya setelah memasang pam insulin. Pada bila-bila masa, penerbitan percuma mungkin berhenti, jadi anda perlu bersedia membayar sendiri sejumlah besar.

Pam insulin diabetes: jenis, prinsip operasi, faedah dan ulasan pesakit diabetes

Orang yang menghidap diabetes kadang-kadang mengalami masa yang sukar dan keseluruhan kesalahan adalah suntikan insulin secara berkala. Itu semua tidak akan menjadi apa-apa, tetapi ada satu peringatan - keperluan untuk mengambil ubat mungkin timbul pada saat yang paling tidak sesuai. Sebagai contoh, dalam pengangkutan awam, bahawa seseorang yang menghidap penyakit tersebut menyebabkan ketidakselesaan psikologi. Nasib baik, ubat-ubatan pada masa kini telah melangkah maju, dan sekarang ada satu alat - pam insulin.

Ini adalah pencapaian yang wajar dibanggakan oleh penciptanya. Alternatif yang lebih baik untuk suntikan harian dengan jarum suntik belum diciptakan. Lebih-lebih lagi, ciri peranti ini ialah memberikan rawatan berterusan, tetapi selain itu juga mengatur jumlah gula dalam darah dan mengawasi karbohidrat memasuki tubuh. Apakah jenis alat ajaib ini? Perkara ini akan dibincangkan dalam artikel ini..

Apakah peranti itu?

Peranti input insulin adalah alat yang diletakkan di tempat kompak yang bertanggungjawab menyuntik sejumlah ubat ke dalam tubuh manusia. Dos ubat yang diperlukan dan kekerapan suntikan dimasukkan ke dalam memori peranti. Hanya sekarang untuk melakukan manipulasi ini hanya boleh dilakukan oleh doktor yang hadir dan tidak ada orang lain. Ini disebabkan oleh fakta bahawa setiap orang mempunyai parameter individu semata-mata.

Reka bentuk pam insulin untuk diabetes terdiri daripada beberapa komponen:

 • Pam - ini adalah pam yang sebenarnya, yang tugasnya adalah tepat untuk membekalkan insulin.
 • Komputer - mengawal keseluruhan operasi peranti.
 • Kartrij adalah bekas di mana ubat itu berada..
 • Set infus adalah jarum atau kanula semasa ubat disuntik di bawah kulit. Ini juga termasuk tiub yang menghubungkan kartrij ke kanula. Setiap tiga hari, set itu mesti diganti..
 • Bateri.

Di tempat di mana, sebagai peraturan, suntikan insulin dilakukan dengan jarum suntik, kateter dengan jarum dipasang. Biasanya ini adalah kawasan pinggul, perut, bahu. Peranti itu sendiri dipasang pada tali pinggang pakaian dengan menggunakan klip khas. Agar jadual penghantaran ubat tidak dilanggar, kartrij mesti diganti sebaik sahaja kosong.

Peranti ini bagus untuk kanak-kanak, kerana dosnya kecil. Di samping itu, ketepatan adalah penting di sini, kerana kesalahan dalam pengiraan dos membawa kepada akibat yang tidak diingini. Oleh kerana komputer menguruskan operasi peranti, hanya dia yang dapat mengira jumlah ubat yang diperlukan dengan tahap ketepatan yang tinggi.

Membuat tetapan untuk pam insulin juga menjadi tanggungjawab doktor, yang mengajar pesakit bagaimana menggunakannya. Kebebasan dalam hal ini dikecualikan sepenuhnya, kerana kesalahan apa pun boleh menyebabkan koma diabetes. Anda boleh menanggalkan alat semasa mandi, tetapi hanya selepas prosedur, perlu mengukur jumlah gula dalam darah untuk memastikannya normal.

Prinsip pam

Peranti sedemikian kadang-kadang dipanggil pankreas buatan. Dalam keadaan sihat, organ hidup ini bertanggungjawab untuk pengeluaran insulin. Lebih-lebih lagi, ini dilakukan dalam mod pendek atau ultrashort. Maksudnya, bahan tersebut memasuki aliran darah sebaik sahaja makan. Sudah tentu, ini adalah perbandingan kiasan dan alat itu sendiri tidak menghasilkan insulin, dan fungsinya adalah untuk memberi terapi insulin.

Sebenarnya, mudah difahami bagaimana peranti berfungsi. Di dalam pam terdapat piston yang menekan bahagian bawah bekas (kartrij) dengan ubat dengan kelajuan yang diprogramkan oleh komputer. Daripadanya, ubat bergerak di sepanjang tiub dan mencapai kanula (jarum). Dalam kes ini, terdapat beberapa cara untuk menguruskan ubat, yang mana lebih jauh lagi.

Kaedah operasi

Kerana setiap orang mempunyai keperibadian yang berbeza, pam insulin dapat berfungsi dengan cara yang berbeza:

Dalam mod operasi basal, insulin dibekalkan ke tubuh manusia secara berterusan. Peranti dikonfigurasikan secara individu. Ini membolehkan anda mengekalkan tahap glukosa dalam had normal sepanjang hari. Peranti dikonfigurasikan sedemikian rupa sehingga ubat itu terus diberikan pada kelajuan tertentu dan sesuai dengan selang waktu yang ditandakan. Dos minimum dalam kes ini ialah sekurang-kurangnya 0.1 unit dalam 60 minit.

Terdapat beberapa peringkat:

Buat pertama kalinya, mod ini disiapkan bersama dengan pakar. Selepas itu, pesakit telah beralih secara bebas di antara mereka, bergantung pada mana yang diperlukan dalam jangka waktu tertentu.

Rejimen bolus pam insulin sudah menjadi satu suntikan insulin, yang berfungsi untuk menormalkan peningkatan jumlah gula dalam darah. Cara operasi ini, pada gilirannya, juga dibahagikan kepada beberapa jenis:

Mod standard bermaksud pengambilan satu jumlah insulin yang diperlukan dalam tubuh manusia. Sebagai peraturan, menjadi mustahak ketika memakan makanan yang kaya dengan karbohidrat, tetapi dengan kurang protein. Dalam kes ini, tahap glukosa darah menormalkan..

Dalam mod segiempat, insulin diedarkan ke seluruh badan dengan sangat perlahan. Ini relevan dalam kes-kes apabila terdapat banyak protein dan lemak dalam makanan yang anda makan..

Mod dwi atau pelbagai gelombang menggabungkan kedua-dua jenis di atas, dan pada masa yang sama. Mula-mula, dos insulin yang tinggi (dalam lingkungan normal) tiba, tetapi pengambilannya ke dalam badan menjadi perlahan. Mod ini disyorkan untuk digunakan dalam kes makan makanan di mana sejumlah besar karbohidrat dan lemak.

Superbolus adalah mod operasi standard tambahan, akibatnya kesan positifnya meningkat.

Bagaimana anda dapat memahami operasi pam insulin medtronik (misalnya) bergantung pada kualiti makanan yang dimakan. Tetapi kuantitinya berbeza-beza bergantung pada produk tertentu. Sebagai contoh, jika jumlah karbohidrat dalam makanan melebihi 30 gram, anda harus menggunakan mod berganda. Walau bagaimanapun, apabila menggunakan makanan dengan indeks glisemik tinggi, perlu menukar peranti ke superbolus.

Faedah pam

Walaupun peranti ini mempunyai dimensi yang padat, ia mempunyai banyak kelebihan. Mungkin, yang paling penting adalah peningkatan kualiti hidup seseorang yang menderita diabetes. Tidak perlu lagi melakukan suntikan insulin di tempat yang terhad oleh pesanan.

Antara kelebihan lain, ketepatan dos yang tinggi dapat dibezakan, di mana orang itu sendiri tidak perlu mengambil bahagian. Dalam banyak cara, ini tidak termasuk faktor manusia. Lebih-lebih lagi, untuk mengubah cara operasi, tidak perlu selalu berjumpa doktor. Cukup untuk mengkonfigurasi peranti sekali dengan pakar, dan kemudian pesakit boleh menukar mod secara bebas. Dan berdasarkan beberapa ulasan pesakit diabetes, pam insulin sangat berguna, walaupun harganya (lebih lanjut kemudian).

Kelebihan lain yang tidak ternilai adalah suntikan insulin bertindak pendek. Oleh kerana itu, anda boleh mengikuti diet biasa. Selain itu, peranti di bawah pakaian peranti tidak kelihatan lagi kerana ukurannya yang kecil. Oleh itu, hakikat penyakit ini dapat disembunyikan dari mata kasar. Dan bagi sebilangan orang, ia sangat penting dari sudut psikologi.

Di samping itu, jumlah suntikan yang menyakitkan dikurangkan, yang juga merupakan kelebihan yang tidak diragukan.

Sejumlah kekurangan

Malangnya, peranti yang luar biasa ini juga mempunyai kekurangannya. Tapi, kenapa mereka tidak punya ?! Dan yang paling penting, kita bercakap mengenai kos tinggi peranti. Di samping itu, perlu menukar barang habis secara berkala, yang seterusnya meningkatkan kos. Sudah tentu, adalah dosa untuk menjimatkan kesihatan anda, tetapi kerana beberapa sebab, dana tidak mencukupi.

Oleh kerana ini masih merupakan alat mekanikal, dalam beberapa kes mungkin terdapat nuansa teknikal semata-mata. Sebagai contoh, dengan memotong jarum, pengkristalan insulin, sistem dos mungkin gagal. Oleh itu, sangat penting bahawa peranti ini dibezakan dengan kebolehpercayaan yang sangat baik. Jika tidak, pesakit mungkin mengalami pelbagai jenis komplikasi seperti ketoasidosis pada waktu malam, hipoglikemia yang teruk, dll..

Tetapi selain harga pam insulin, ada risiko jangkitan di tempat suntikan, yang kadang-kadang boleh menyebabkan abses yang memerlukan campur tangan pembedahan. Juga, sebilangan pesakit melihat ketidakselesaan mencari jarum di bawah kulit. Kadang-kadang ini menjadikannya sukar untuk melakukan prosedur air, seseorang mungkin mengalami kesukaran dengan alat ketika berenang, bermain sukan atau berehat setiap malam.

Jenis peranti

Produk syarikat terkemuka dibentangkan di pasaran Rusia moden:

Perlu diingat bahawa sebelum memberi keutamaan kepada jenama tertentu, anda perlu berjumpa pakar. Mari pertimbangkan beberapa model dengan lebih terperinci..

Roche

Sebuah syarikat dari Switzerland mengeluarkan produk bernama Accu Chek Combo Spirit. Model ini mempunyai 4 mod bolus dan 5 program dos asas. Kekerapan pemberian insulin adalah 20 kali sejam.

Di antara kelebihannya dapat diperhatikan adanya langkah kecil basal, memantau jumlah gula dalam mod jauh, ketahanan air dari casing. Di samping itu, terdapat alat kawalan jauh. Tetapi pada masa yang sama, mustahil untuk memasukkan data dari peranti meter lain, yang mungkin satu-satunya kelemahan.

Pam insulin Medtronic

Syarikat ini mempunyai dua peranti. Salah satunya mudah digunakan - Medtronic Paradigm MMT-715, yang lain adalah Medtronic Paradigm MMT-754 adalah model yang lebih maju.

Peranti, dengan nama kode MMT-715, memiliki layar yang menunjukkan tahap glukosa dalam aliran darah, dan dalam waktu nyata. Ini dimungkinkan oleh sensor khas yang melekat pada badan. Untuk lebih selesa pengguna berbahasa Rusia, model ini dilengkapi dengan menu berbahasa Rusia, pembetulan glisemia dilakukan secara automatik, termasuk penggunaan insulin ketika makan makanan. Antara kelebihannya ialah pemberian dos bahan dan dimensi padat. Kekurangan - kos penggunaan agak tinggi.

Peranti MMT-754 lain dilengkapi dengan sistem pemantauan glukosa. Langkah dos bolus adalah 0.1 unit, dos basal adalah 0.025 unit. Memori pam insulin Medtronic dirancang selama 25 hari, terdapat kunci butang dari penekanan secara tidak sengaja.

Sekiranya tahap glukosa dikurangkan, isyarat khas akan memberitahu mengenai perkara ini, yang boleh dianggap sebagai nilai tambah. Namun, dalam tempoh aktiviti fizikal dan rehat malam, alat ini dapat menyebabkan ketidakselesaan, yang sudah menjadi minus.

Pengawal kesihatan Korea

SOOIL ditubuhkan pada tahun 1981 oleh ahli endokrinologi Korea, Soo Bong Choi, yang merupakan pakar terkemuka dalam kajian diabetes. Anak sulungnya adalah alat Dana Diabecare IIS, yang ditujukan untuk khalayak kanak-kanak. Kelebihan model ini adalah ringan dan padat. Pada masa yang sama, sistem ini mengandungi 24 mod basal selama 12 jam, paparan LCD.

Bateri pam insulin seperti itu untuk kanak-kanak dapat membekalkan tenaga selama kira-kira 12 minggu agar alat ini berfungsi. Di samping itu, sarung peranti kalis air sepenuhnya. Tetapi ada kekurangan yang ketara - barang habis dijual hanya di farmasi khusus.

Pilihan dari Israel

Terdapat dua model bagi orang yang menderita penyakit ini:

 • Omnipod UST 400.
 • Omnipod UST 200.

UST 400 adalah model canggih generasi terkini. Kemuncaknya ialah ia adalah tanpa wayar dan tanpa wayar, yang sebenarnya berbeza dari peranti pelepasan sebelumnya. Untuk membekalkan insulin, jarum diletakkan terus pada alat. Glukometer Freestyl dimasukkan ke dalam model, sebanyak 7 mod untuk dos asas tersedia untuk anda, paparan warna di mana semua maklumat mengenai pesakit dipaparkan. Peranti ini mempunyai kelebihan yang sangat penting - bahan habis pakai untuk pam insulin tidak diperlukan..

UST 200 dianggap sebagai pilihan anggaran, yang mempunyai ciri yang hampir sama dengan UST 400, kecuali beberapa pilihan dan berat (10 gram lebih berat). Antara kelebihannya, perlu diperhatikan ketelusan jarum. Tetapi data pesakit untuk beberapa sebab tidak dapat dilihat di layar.

Harga terbitan

Di zaman moden kita ini, apabila terdapat pelbagai penemuan berguna di dunia, harga pengeluaran produk tidak berhenti menggembirakan banyak orang. Perubatan dalam hal ini tidak terkecuali. Kos pam suntikan insulin boleh kira-kira 200 ribu rubel, yang jauh dari yang mampu dimiliki oleh semua orang. Dan jika anda mempertimbangkan bahan habis pakai, maka ini adalah nilai tambah sekitar 10,000 rubel lagi. Hasilnya, jumlahnya cukup mengagumkan. Lebih-lebih lagi, keadaannya rumit oleh fakta bahawa pesakit diabetes perlu mengambil ubat mahal yang diperlukan..

Berapa kos pam insulin sekarang dapat difahami, tetapi pada masa yang sama, ada peluang untuk mendapatkan peranti yang sangat diperlukan hampir tanpa apa-apa. Untuk melakukan ini, anda perlu menyediakan paket dokumen tertentu, sesuai dengan keperluan penggunaannya untuk memastikan kehidupan normal.

Terutama kanak-kanak dengan diabetes mellitus memerlukan pembedahan insulin seperti ini. Untuk mendapatkan peranti secara percuma untuk anak anda, anda mesti menghubungi Dana Bantuan Rusia dengan permintaan. Dokumen perlu dilampirkan pada surat:

 • Perakuan yang mengesahkan keadaan kewangan ibu bapa dari tempat kerja.
 • Ekstrak yang boleh diperoleh dari dana pencen untuk membuktikan fakta akrual dana dalam mewujudkan kecacatan anak.
 • Sijil kelahiran.
 • Kesimpulan dari pakar dengan diagnosis (meterai dan tandatangan diperlukan).
 • Foto kanak-kanak dalam jumlah beberapa keping.
 • Surat jawapan dari institusi perbandaran (jika pihak berkuasa pertahanan tempatan enggan membantu).

Ya, mendapatkan pam insulin di Moscow atau di bandar lain, walaupun pada zaman moden ini, masih banyak masalah. Namun, jangan berputus asa dan dengan segala cara untuk mencapai alat yang diperlukan.

Ulasan

Banyak pesakit diabetes telah memperhatikan bahawa kualiti hidup mereka memang bertambah baik setelah memperoleh alat insulin. Beberapa model mempunyai meter bawaan, yang sangat meningkatkan keselesaan menggunakan peranti ini. Alat kawalan jauh membolehkan anda mengotomatisasi proses sekiranya tidak mungkin mendapatkan peranti dengan alasan apa pun.

Sejumlah tinjauan mengenai pam insulin sebenarnya mengesahkan manfaat sepenuhnya dari peranti ini. Seseorang membelinya untuk anak-anak mereka dan berpuas hati dengan hasilnya. Bagi yang lain, ini adalah keperluan pertama, dan sekarang mereka tidak perlu lagi menjalani suntikan yang menyakitkan di hospital.

Kesimpulannya

Peranti insulin mempunyai kelebihan dan kekurangan, tetapi industri perubatan tidak berhenti dan terus berkembang. Dan kemungkinan harga pam insulin menjadi lebih berpatutan bagi kebanyakan orang yang menderita diabetes. Dan Tuhan melarang, masa ini akan datang seawal mungkin.

Kelebihan dan kekurangan penggunaan pam insulin

Kebaikan Menggunakan Pam

 1. Pampasan yang Lebih Baik. Penggunaan pam membantu mengurangkan lonjakan gula, serta menurunkan tahap HbA1c berbanding dengan rawatan dengan bantuan jarum suntik.
 2. Mengurangkan kejadian hipoglikemia. Ini disebabkan oleh penggunaan insulin bertindak pendek. Sekiranya anda sering menghidap hipoglikemia dan terdedah kepada episod hipoglikemia yang teruk, maka pam adalah pilihan yang sangat baik..
 3. Keupayaan untuk menyesuaikan jadual anda dengan lebih fleksibel. Anda terutamanya dapat mengkaji bagaimana gula berperilaku jika pam mempunyai sistem pemantauan glukosa jarak jauh terbina dalam atau jika anda mempunyai sensor khas.
 4. Pengiraan dos insulin yang lebih senang. Banyak pam mempunyai kalkulator bolus yang akan membantu anda mengira dos insulin untuk makan, dengan mengambil kira karbohidrat dalam makanan, glukosa dalam darah, dan jumlah insulin aktif.
 5. Dos yang tepat. Langkah penghantaran insulin di pam adalah 0.1; 0.05 atau 0.025 unit..
 6. Lupakan pelbagai suntikan. Kateter dimasukkan 1 kali dalam 2-3 hari.
 7. Mudah menyesuaikan diri dengan kehidupan sebenar. Fungsi "kadar basal sementara" insulin membantu mengekalkan tahap glukosa yang stabil dalam darah semasa pertumbuhan, sakit, sukan musiman, makan di luar, hari-hari kritikal. Keupayaan untuk menguruskan keseluruhan bolus sekaligus atau dalam jangka masa yang panjang dapat memainkan peranan penting dalam mencapai kawalan glukosa pasca makan yang optimum..
 8. Mengawal berat badan. Makan apa dan bila anda mahu; makanan ringan tidak diperlukan jika anda menggunakan pam.
 9. Analisis data. Semua maklumat direkodkan dalam memori peranti. Dengan bantuan program, ia dapat dipaparkan di komputer untuk analisis dan pembetulan tetapan..

Potensi penggunaan pam

Bagaimana kami cuba memasang pam insulin

Halaman utama / PELBAGAI DAN PERIBADI / KEHIDUPAN SAYA / Bagaimana kami berusaha meletakkan pam insulin

Halo, pembaca yang dikasihi atau hanya tetamu yang berkunjung! Artikel ini akan dalam format yang sedikit berbeza. Sebelum itu, saya menulis mengenai topik perubatan semata-mata, ini adalah melihat masalah sebagai doktor, untuk dibicarakan. Hari ini saya ingin terus berada di seberang "barikade" dan melihat masalahnya melalui pandangan pesakit, lebih-lebih lagi kerana tidak sukar untuk saya melakukan ini, kerana jika saya tidak tahu, saya bukan sahaja seorang ahli endokrinologi, tetapi juga ibu kepada seorang anak diabetes. Saya harap pengalaman saya berguna kepada seseorang...

Baru-baru ini, pada bulan Oktober 2012, saya dan anak saya berada di hospital kanak-kanak republik. Sebelum itu, saya berada di hospital dengan seorang anak hanya 1 kali (4 tahun yang lalu) hanya selama satu setengah hari, dan nampaknya, saya tidak mengetahui sepenuhnya semua "pesona".

Sehingga masa ini, ayah kami selalu berbohong. Kali ini kemasukan ke hospital dirancang - sebelum pemeriksaan seterusnya untuk kecacatan. Secara amnya, ini pelik, mengapa anda perlu banyak menderita setiap tahun untuk membuat sehelai kertas berwarna merah jambu? Atau di sana mereka berfikir bahawa keajaiban akan berlaku pada anak dan dia akan menyingkirkan diabetes ini?

Sudah tentu, saya tidak menentang perkembangan peristiwa seperti itu, tetapi kita semua tahu bahawa ini adalah dari kategori fiksyen. Saya sudah menulis tentang ini dalam artikel di mana saya membincangkan kemungkinan menyingkirkan diabetes, jika anda belum membacanya, saya sangat mengesyorkan membaca.

Secara umum, itu adalah perjalanan biasa ke hospital, dan saya tidak dapat membayangkan apa yang akhirnya akan mengakibatkannya. Apa yang saya pelajari dan kesimpulan apa yang saya buat, baca terus.

Sekiranya anda pernah berada di hospital, anda akan memahami keadaan saya. Tidak, saya tidak bercakap mengenai keadaan umum. Praktisnya hanya ideal: di jabatan ada pembaikan, wad untuk 2 orang, di wad ada almari pakaian, meja, dan harga diri. simpul (sink dan mangkuk tandas). Tetapi secara psikologi sukar ditanggung. Saya tidak biasa apabila terdapat sekatan pergerakan! Nampaknya bahagian tenaga itu sendiri sedang dihancurkan.

Nuansa lain. Ini adalah pemakanan. Walaupun makanannya tidak buruk, ia khas untuk pesakit diabetes. Dalam diet pesakit diabetes jenis 1, mesti ada pengiraan karbohidrat yang tepat, dan ini mustahil dilakukan di persekitaran hospital. Betapa tepatnya saya fikir karbohidrat, saya akan memberitahu anda cara lain dalam artikel lain, jadi saya menasihati anda untuk melanggan kemas kini agar tidak ketinggalan. Saya hanya dapat mengatakan bahawa kawalan sempurna terhadap gula di hospital menjadi mustahil, yang menyebabkan kemerosotan.

Tetapi ini tidak ada apa-apa, akhirnya mereka mula membawa makanan dari rumah. Yang tidak saya harapkan sama sekali adalah kita akan diminta untuk beralih ke pam insulin. Bagi saya seperti salji di kepala saya, dan saya tidak dapat berorientasi tepat pada waktunya, untuk menyiapkan atau sesuatu. Saya sudah lama memikirkan perkara ini dan sama sekali tidak mengharapkan kenalan awal. Dalam praktik saya, saya belum melihat "binatang" ini dan entah bagaimana malah risau.

Sebagai hasil dari pengembaraan yang panjang di sekitar laman web dan forum, saya memutuskan sendiri bahawa perkara itu, tentu saja, bermanfaat, tetapi ada beberapa soalan yang masih belum saya dapati jawapannya. Adakah berbaloi untuk meletakkannya pada usia ini (kita hampir 5 tahun)? Bagaimanakah anak dapat melihat peranti ini (saya keras kepala)? Adakah kita akan dapat melayannya pada masa akan datang (bekalan yang cukup mahal)?

Ternyata, alam semesta selalu tergesa-gesa untuk menolong kita, dan jawapan mereka sendiri dapati. Pada akhirnya, saya bersetuju, dan kami mula bekerja. Saya ingin ambil perhatian bahawa pada awalnya kita mempunyai gula yang hampir sempurna, hemoglobin glikasi tidak buruk. Secara umum, semuanya tidak buruk, tetapi saya mahukan sesuatu yang lebih baik, kerana mereka mengatakan tidak ada batasan untuk kesempurnaan.

Kami mendapat pam Medtronic Real Time dengan maklum balas (dengan sensor yang mengukur tahap gula dan memindahkannya ke pam). Pada mulanya, selama dua hari saya membaca brosur di pam dan melatih pengembangan fungsi dalamannya: bagaimana menggunakannya, bagaimana mengisi minyak, bagaimana bertindak balas terhadap isyarat, mengira insulin. Sejujurnya, sama sekali tidak sukar, sekurang-kurangnya tidak lebih sukar untuk menggunakan telefon, malah model tertua.

Begitulah rupa pam kami. Ini seperti ukuran pager, ingat sekali ada alat komunikasi seperti itu.

Dan ia dipasang. A - pam itu sendiri, B - kateter dengan kanula (set cepat), C dan D - pautan kecil dengan sensor yang mengukur gula dan memindahkannya ke monitor pam.

Menu sangat mudah dan mudah diakses secara intuitif. Oleh itu, saya cepat terbiasa dan siap memasang pam itu sendiri pada anak.

Pemasangan pam itu sendiri juga tidak rumit. Saya berpendapat bahawa setiap orang mempunyai sedikit ketakutan, tetapi kemahiran dan ketenangan muncul setelah 3-4 kali. Saya sekarang boleh membincangkan reka bentuk pam ini, cara mengaturnya secara teknikal, dan lain-lain, tetapi tujuan artikel ini berbeza. Saya pasti akan memberitahu anda tentangnya dalam artikel saya yang seterusnya, jangan ketinggalan.

Kami meletakkan kateter dan sensor tanpa masalah. Mereka memakai pantat, di mana mereka biasanya melakukan suntikan intramuskular. Anda masih boleh meletakkannya di perut, paha dan bahu, tetapi anda memerlukan bekalan tisu lemak yang baik, dan kami menghadapi masalah dengan simpanan ini. Secara umum, ditetapkan dan dihantar.

Satu kateter berharga 3 hari, kemudian diganti dengan yang baru. Ini adalah salah satu kelebihan pam yang anda perlukan untuk menyuntik hanya tiga hari sekali, dan dos insulin seterusnya dihantar melalui tiub. Tetapi semuanya salah dengan kami.

Setelah pam dipasang, gula menjadi tidak terkawal, pada dasarnya ia menahan 19-20 mmol / l, atau lebih tinggi lagi, hemoglobin glikasi pada masa itu adalah 6.2%. Saya memperkenalkan dos untuk menurunkan, dan gula tidak menurun, maka semakin banyak. Akibatnya, setelah banyak siksaan, pada akhir hari kedua, saya memutuskan untuk menjadikan insulin sebagai kaedah biasa - dengan pen jarum suntik saya. Apa pendapat anda, gula cepat turun, saya hampir tidak dapat menghentikannya. Kemudian keraguan masuk ke dalam saya, tetapi saya tidak mendengarkannya. Dan hanya ketika gula berada pada tahap terbaik sekali selepas makan malam, saya menjadikan insulin pen jarum suntik saya dan ia kembali turun, saya menyedari semuanya ada di pam, atau lebih tepatnya, di kateter.

Kemudian saya memutuskan, tanpa menunggu tamatnya kateter, untuk membuangnya. Akibatnya, saya melihat bahawa kanula yang sama (panjang 6 mm) di mana insulin dihantar dibengkokkan di dua tempat. Dan selama ini, insulin sama sekali tidak dihantar ke badan.

Gambar menunjukkan sistem itu sendiri, di mana insulin dibekalkan. Satu bahagian dilekatkan pada pam, yang kedua (tompok lingkaran putih dengan kanula dan jarum konduktor) diletakkan di badan. Apabila kanula berada di dalam badan, jarum konduktor menarik kembali, dan tiub plastik nipis (panjang 6 mm) kekal. Sama seperti kateter intravena, hanya di bawah kulit. Oleh itu tiub plastik ini bengkok di beberapa tempat sehingga insulin tidak dibekalkan.

Keesokan harinya saya memberitahu doktor dan menunjukkan kateter itu sendiri. Dia mengatakan bahawa ini berlaku dan anda perlu menyesuaikan diri dengan memasang kateter. Kami meletakkan semula sistem, di sebelah tempat sebelumnya. Makanan pertama nampaknya berfungsi dengan baik, tetapi untuk makan malam lagi gimik yang sama. Kemudian saya menanggalkan kateter - dan sekali lagi kanula dibengkokkan separuh.

Diseksa oleh gula tinggi, putra itu enggan mengatur sistemnya lagi, dan kami sekali lagi harus kembali ke "jarum". Selain itu, anak lelaki selalu mengingatkan tentang pam, ketika dia menukar pakaian atau pergi ke tandas, dia harus lebih berat, yang hanya mengganggu anak itu. Baginya, peranti ini serupa dengan beg pakaian tanpa pemegang..

Bagi saya, saya sangat seronok menguruskannya. Perkara yang mudah, anda tidak akan mengatakan apa-apa. Selepas itu, saya terfikir mengapa terdapat masalah seperti pemasangan. Saya memutuskan bahawa itu semua adalah kegagalan, khususnya untuk anak saya, untuk kanula. Kerana, seperti yang saya tanya, ibu-ibu lain yang mempunyai anak di pam juga menghadapi masalah seperti itu, hanya di tempat lain, misalnya ketika anda memakai pinggul. Anak saya bergerak, tidak duduk diam, terus naik ke suatu tempat.

Itulah bagaimana saya mendapat pengalaman yang tidak ternilai. Saya tidak menyesal dengan apa yang berlaku, tetapi sebaliknya, saya berterima kasih kepada nasib bahawa ia memberi saya peluang untuk mencuba pam insulin. Sudah tentu, pam itu sendiri harus dikembalikan, kerana ia dapat memberi manfaat dan faedah kepada seseorang.

Apa kesimpulan yang saya dapat dari situasi ini dan apa yang baru saya pelajari:

 • Sekali lagi saya yakin akan kenyataan ungkapan "Takut dengan keinginan anda, mereka mungkin menjadi kenyataan".
 • Sekarang kita tahu bagaimana ia berfungsi, seperti apa pam dan apa kesulitan ketika menggunakannya, ini memberi kita peluang untuk mendekati prosedur dengan lebih penting pada waktu berikutnya. Saya yakin bahawa selain perkara-perkara ini, ada yang lain yang kita pelajari hanya dengan menelitinya sendiri.
 • Tidak perlu meluru ke arah yang baru sekiranya yang lama berfungsi dengan baik. Anda perlu mencarinya secara bermakna, dan bukan kerana seseorang berkata.
 • Anak itu tidak bersedia untuk perubahan (atau mungkin saya, termasuk)

Dan bagi mereka yang masih ragu, saya menasihati: mencuba dan mencuba, menimba pengalaman anda. Secara amnya, saya gembira dengan percubaan kami, kami akan mencuba lagi, mungkin dalam 1-2 tahun. By the way, bahan habis pakai berharga 7 ribu rubel tanpa sensor dan 20 ribu rubel menggunakan sensor.

Itu sahaja untuk saya. Saya banyak menulis, saya harap seseorang mendapat manfaat daripada pengalaman saya. Sekiranya anda mempunyai soalan, tanyakan. Sekiranya anda mempunyai pengalaman, beritahu kami pendapat anda mengenai pam insulin, adalah menarik untuk mengetahui pendapat pihak ketiga. Apa kesukaran yang anda hadapi pada mulanya? Bagaimana perasaan anak anda mengenai peranti ini? Dalam artikel seterusnya saya akan membincangkan mengenai hemoglobin glikasi.

Saya mengesyorkan agar anda membaca mengenai gejala diabetes, yang tidak bergantung pada jenisnya. Pada kanak-kanak dan orang dewasa, manifestasi adalah sama, kecuali pada kanak-kanak mereka lebih cerah. Oleh itu, artikel ini sesuai untuk ibu bapa kanak-kanak dengan diabetes, dan juga untuk orang dewasa yang menghidap diabetes.

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Pam insulin: berapa harganya dan bagaimana anda boleh mendapatkannya secara percuma

Pam insulin dikembangkan untuk mempermudah kawalan kadar glukosa darah dan meningkatkan kualiti hidup pesakit diabetes. Peranti ini membolehkan anda menyingkirkan suntikan hormon pankreas secara berterusan. Pam - alternatif untuk penyuntik dan jarum suntik konvensional.

Ia memberikan operasi stabil sepanjang masa, yang membantu meningkatkan nilai glukosa puasa dan nilai hemoglobin glikosilasi.

Peranti ini dapat digunakan oleh penderita diabetes tipe 1, serta pasien dengan tipe 2, ketika ada keperluan untuk suntikan hormon.

Pam insulin adalah alat ringkas yang direka untuk pemberian hormon dosis kecil secara berterusan ke dalam tisu subkutan.

Ia memberikan kesan insulin yang lebih fisiologis, menyalin kerja pankreas.

Beberapa model pam insulin sentiasa dapat memantau gula darah untuk mengubah dos hormon dengan cepat dan mencegah perkembangan hipoglikemia.

Peranti ini mempunyai komponen berikut:

 • pam (pam) dengan skrin kecil dan butang kawalan;
 • kartrij yang boleh diganti untuk insulin;
 • sistem infusi - kanula untuk penyisipan dan kateter;
 • bateri (bateri).

Pam insulin moden mempunyai fungsi tambahan yang menjadikan hidup lebih mudah bagi pesakit diabetes:

 • pemberhentian pengambilan insulin secara automatik semasa perkembangan hipoglikemia;
 • memantau kepekatan glukosa dalam darah;
 • isyarat bunyi apabila gula naik atau turun;
 • perlindungan kelembapan;
 • keupayaan untuk memindahkan maklumat ke komputer mengenai jumlah insulin yang diterima dan tahap gula dalam darah;
 • alat kawalan jauh dengan jarak jauh.

Peranti ini direka untuk rejimen terapi insulin intensif..

Prinsip operasi radas

Terdapat piston di selongsong pam, yang pada selang waktu tertentu menekan katrij dengan insulin, sehingga memastikan pengenalannya melalui tiub getah ke dalam tisu subkutan.

Diabetes kateter dan kanula harus diganti setiap 3 hari. Pada masa yang sama, tempat pemberian hormon juga berubah. Kanula biasanya diletakkan di perut; boleh dilekatkan pada kulit paha, bahu, atau punggung. Ubat ini terdapat di dalam tangki khas di dalam peranti. Persiapan ultrashort digunakan untuk pam insulin: Humalog, Apidra, NovoRapid.

Siapa yang ditunjukkan terapi insulin pam

Bagi sesiapa yang menghidap diabetes yang memerlukan suntikan insulin, mereka boleh memasang pam insulin mengikut kehendak mereka. Adalah sangat penting untuk memberitahu seseorang secara terperinci mengenai semua kemampuan peranti, menerangkan cara menyesuaikan dos ubat.

Penggunaan pam insulin sangat disyorkan dalam situasi seperti ini:

 • perjalanan penyakit yang tidak stabil, hipoglikemia yang kerap;
 • kanak-kanak dan remaja yang memerlukan dos ubat yang kecil;
 • sekiranya hipersensitiviti individu terhadap hormon;
 • ketidakupayaan untuk mencapai nilai glukosa optimum semasa disuntik;
 • kekurangan pampasan diabetes (hemoglobin glikosilasi melebihi 7%);
 • Kesan "subuh pagi" - peningkatan kepekatan glukosa yang ketara semasa bangun tidur;
 • komplikasi diabetes, terutamanya perkembangan neuropati;
 • persediaan untuk kehamilan dan sepanjang tempohnya;
 • pesakit yang menjalani kehidupan aktif, sering melakukan perjalanan perniagaan, tidak dapat merancang diet.

Kebaikan Pam Diabetes

 • Mengekalkan tahap glukosa normal tanpa lompatan pada waktu siang kerana penggunaan hormon ultrashort.
 • Dosis bolus ubat dengan ketepatan 0.1 unit. Kadar pengambilan insulin dalam mod asas dapat disesuaikan, dos minimum adalah 0,025 unit.
 • Jumlah suntikan dikurangkan - kanula diletakkan tiga hari sekali, dan apabila menggunakan jarum suntik, pesakit menghabiskan 5 suntikan sehari. Ini mengurangkan risiko lipodistrofi..
 • Pengiraan mudah jumlah insulin. Seseorang perlu memasukkan data ke dalam sistem: tahap glukosa sasaran dan keperluan ubat pada jangka masa yang berlainan. Kemudian, sebelum makan, ia tetap menunjukkan jumlah karbohidrat, dan alat itu sendiri akan memasukkan dos yang diinginkan.
 • Pam insulin tidak dapat dilihat oleh orang lain.
 • Pengawalan gula darah dipermudahkan semasa aktiviti fizikal, kenduri. Pesakit boleh sedikit mengubah dietnya tanpa membahayakan badan.
 • Peranti menandakan penurunan atau peningkatan glukosa yang tajam, yang membantu mencegah perkembangan koma diabetes.
 • Menyimpan data sejak beberapa bulan lalu mengenai dos hormon dan nilai gula. Ini, bersamaan dengan petunjuk hemoglobin glikosilasi, memungkinkan untuk menilai keberkesanan rawatan secara retrospektif.

Kelemahan penggunaan

Pam insulin dapat menyelesaikan banyak masalah yang berkaitan dengan terapi insulin. Tetapi penggunaannya mempunyai kekurangan:

 • harga tinggi peranti itu sendiri dan barang habis pakai, yang mesti ditukar setiap 3 hari;
 • risiko ketoasidosis meningkat, kerana badan tidak mempunyai depot insulin;
 • keperluan untuk mengawal tahap glukosa 4 kali sehari atau lebih, terutama pada awal penggunaan pam;
 • risiko jangkitan di tempat penempatan kanula dan perkembangan abses;
 • kemungkinan menghentikan pengenalan hormon kerana kerosakan fungsi radas;
 • bagi sesetengah pesakit diabetes, pemakaian pam secara berterusan mungkin tidak selesa (terutamanya semasa berenang, tidur, melakukan hubungan seks);
 • terdapat risiko kerosakan pada peranti semasa bermain sukan.

Pam insulin tidak diinsuranskan daripada kerosakan yang boleh menyebabkan keadaan kritikal bagi pesakit. Untuk mengelakkan ini berlaku, seseorang yang menghidap diabetes harus selalu bersamanya:

 1. Jarum suntik atau pena insulin.
 2. Kartrij hormon pengganti dan set infusi.
 3. Pek bateri yang boleh diganti.
 4. Meter glukosa darah.
 5. Makanan berkarbohidrat tinggi (atau tablet glukosa).

Pengiraan dos

Kuantiti dan kelajuan ubat menggunakan pam insulin dikira berdasarkan dos insulin yang diterima pesakit sebelum menggunakan alat ini. Jumlah dos hormon dikurangkan sebanyak 20%, dalam rejimen basal, separuh daripada jumlah ini diberikan.

Pada mulanya, kadar pengambilan ubat adalah sama sepanjang hari. Di masa depan, diabetes menyesuaikan rejimen pentadbirannya sendiri: untuk ini, perlu secara berkala mengukur petunjuk glukosa darah. Sebagai contoh, anda boleh meningkatkan pengambilan hormon pada waktu pagi, yang penting bagi pesakit diabetes dengan sindrom hiperglikemia ketika bangun tidur..

Mod bolus ditetapkan secara manual. Pesakit mesti memasukkan data memori peranti mengenai jumlah insulin yang diperlukan untuk satu unit roti, bergantung pada waktu. Pada masa akan datang, sebelum makan, anda perlu menentukan jumlah karbohidrat, dan alat itu sendiri akan mengira jumlah hormon.

Untuk kemudahan pesakit, pam mempunyai tiga pilihan bolus:

 1. Normal - penghantaran insulin sekali sebelum makan.
 2. Meregang - hormon dibekalkan ke dalam darah secara merata untuk beberapa waktu, yang senang digunakan semasa mengambil sejumlah besar karbohidrat perlahan.
 3. Bolus gelombang ganda - separuh ubat segera disuntik, dan selebihnya datang secara beransur-ansur dalam bahagian kecil, digunakan untuk kenduri panjang.

Bahan yang boleh dibelanjakan

Takungan boleh guna (kartrij) untuk insulin mengandungi dari 1.8 ml hingga 3.15 ml produk. Harga kartrij - dari 150 hingga 250 rubel.

Secara keseluruhan, kira-kira 6.000 rubel akan dikeluarkan untuk melayani model standard pam insulin. sebulan. Sekiranya model itu mempunyai fungsi pemantauan glukosa secara berterusan, akan lebih mahal untuk mengekalkannya. Sensor selama seminggu penggunaan berharga kira-kira 4000 rubel.

Terdapat pelbagai aksesori yang lebih mudah membawa pam: tali pinggang nilon, klip, penutup untuk memasang bra, penutup dengan pengikat untuk membawa peranti di kaki.

Model yang ada

Di Rusia, pam insulin dua syarikat pembuatan tersebar luas - Roche dan Medtronic. Syarikat-syarikat ini mempunyai pejabat perwakilan dan pusat perkhidmatan, di mana anda boleh menghubungi sekiranya berlaku kerosakan peranti..

Ciri-ciri pelbagai model pam insulin:

Medtronic MMT-715

Versi peranti yang paling mudah adalah fungsi mengira dos insulin. Ia menyokong 3 jenis mod bolus dan 48 selang basal setiap hari. Data mengenai hormon yang diperkenalkan disimpan selama 25 hari.

Medtronic MMT-522, MMT-722

Peranti ini dilengkapi dengan fungsi untuk memantau glukosa darah, informasi mengenai indikator ada di memori peranti selama 12 minggu. Pam insulin menandakan penurunan atau peningkatan gula yang kritikal melalui isyarat bunyi, getaran. Terdapat pilihan untuk mengatur peringatan pemeriksaan glukosa.

Medtronic Veo MMT-554 dan MMT-754

Model ini mempunyai semua kelebihan versi sebelumnya..

Tahap minimum pengambilan insulin hanya 0.025 U / jam, yang membolehkan penggunaan alat ini pada kanak-kanak dan pesakit diabetes dengan kepekaan tinggi terhadap hormon.

Maksimum setiap hari, anda boleh memasukkan hingga 75 unit - penting sekiranya berlaku ketahanan insulin. Di samping itu, model ini dilengkapi dengan fungsi untuk menghentikan aliran ubat secara automatik dalam keadaan hipoglikemik.

Kombo Roche Accu-Chek

Kelebihan penting pam ini ialah kehadiran panel kawalan yang berfungsi menggunakan teknologi Bluetooth. Ini membolehkan anda menggunakan peranti tanpa disedari oleh orang asing. Peranti boleh menahan rendaman di dalam air hingga kedalaman tidak lebih dari 2.5 m hingga 60 minit. Model ini menjamin kebolehpercayaan yang tinggi, yang disediakan oleh dua mikropemproses.

Syarikat Israel Geffen Medical telah membangunkan pam insulin tanpa wayar moden Insulet OmniPod, yang terdiri daripada alat kawalan jauh dan tangki kalis air untuk insulin yang dipasang di badan. Malangnya, belum ada penghantaran rasmi model ini ke Rusia. Ia boleh dibeli di kedai dalam talian asing.

Harga pam insulin

 • Medtronic MMT-715 - 90 ribu rubel;
 • Medtronic MMT-522 dan MMT-722 - 115,000 rubel;
 • Medtronic Veo MMT-554 dan MMT-754 - 200 000 rubel;
 • Roche Accu-Chek - 97,000 rubel;
 • OmniPod - 29,400 rubel. (barang habis pakai selama sebulan berharga 20 ribu rubel).

Boleh saya dapatkannya secara percuma

Menurut perintah Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia bertarikh 29 Disember 2014, seorang pesakit diabetes boleh mendapatkan alat terapi insulin pam secara percuma. Untuk melakukan ini, dia harus menghubungi doktor yang hadir, yang akan menyediakan dokumentasi yang diperlukan untuk jabatan daerah. Selepas ini, pesakit beratur untuk pemasangan peranti.

Pemilihan rejimen pemberian hormon dan pendidikan pesakit dilakukan selama dua minggu di jabatan khusus. Kemudian pesakit diminta untuk menandatangani perjanjian bahawa barang habis untuk peranti tidak dikeluarkan.

Mereka tidak termasuk dalam kategori alat penting, oleh itu, negara tidak memperuntukkan anggaran untuk pemerolehan mereka. Pihak berkuasa tempatan boleh membiayai bahan habis pakai untuk penghidap diabetes.

Biasanya, faedah ini digunakan oleh orang kurang upaya dan kanak-kanak..

Pam insulin diabetes

Masalah pesakit diabetes dianggap sebagai pemberian dos insulin yang diperlukan secara berterusan.

Kadang kala perlu dilakukan di tempat awam, kerana prosedur yang tidak selesai tepat pada waktunya boleh menyebabkan kemerosotan kesejahteraan pesakit..

Untuk kes seperti itu, alat khas untuk pentadbiran insulin telah dikembangkan, yang selain fungsi utamanya, melakukan sejumlah prosedur penting lainnya. Alat seperti itu disebut "pam untuk pesakit diabetes." Terima kasih, kawalan glukosa dilakukan tanpa bantuan glukometer, dan insulin diberikan secara automatik.

Apa itu pam insulin

Berita mengenai pelepasan alat perubatan baru yang menggantikan suntikan hormon pankreas telah menarik minat kebanyakan pesakit diabetes. Dan mereka prihatin mengenai persoalan apa itu pam insulin, bagaimana menggunakannya. Juga, ramai yang berminat sama ada ia boleh didapati secara percuma..

Pam insulin adalah alat elektronik dengan sistem pengurusan diabetes bersepadu. Dalam fungsi kerjanya, ia menyerupai organ pankreas. Ini memberikan hubungan berterusan dengan lemak subkutan, di mana insulin diberikan.

Walau bagaimanapun, keadaan kekurangan pemantauan glukosa dalam darah secara berterusan membawa kepada fakta bahawa pada seseorang, kerana jumlah hormon yang berlebihan, hipoglikemia pasti terjadi.

Setelah mengetahui perkara ini, para saintis sampai pada kesimpulan bahawa perlu untuk melengkapkan peranti ini dengan fungsi lain. Oleh itu, terdapat model baru pam insulin, yang prinsipnya berkaitan dengan pemantauan glukosa darah secara berterusan.

Mesin diabetes dikuasakan oleh bateri. Maklumat mengenai kekerapan dan dos dimasukkan dan disimpan dalam memori pager. Parameter ditetapkan oleh ahli endokrinologi yang bergantung pada ciri dan keperluan individu tubuh pesakit. Tidak disyorkan untuk mengkonfigurasi peranti sendiri, kerana ketidaktepatan sedikit pun boleh menyebabkan perkembangan koma.

Pakej Instrumen

Kit terapi insulin merangkumi yang berikut:

 • supercharger dengan peranti komputer;
 • katrij - bahagian terpasang di sisi peranti adalah bekas untuk insulin;
 • kanula dengan diameter jarum untuk pemberian hormon dan tiub subkutan, memastikan hubungannya dengan takungan;
 • bateri - unsur nutrien peranti.

Kanula dipasang di kawasan pentadbiran ubat yang paling peribadi: paha, perut bawah atau sepertiga bahagian atas bahu. Untuk memperbaikinya, gunakan patch biasa. Peranti itu sendiri, dilengkapi dengan klip, dipasang pada pakaian.

Kompleks takungan, tiub dan kanula mempunyai nama umum, sebagai sistem infusi. Sistem ini diganti setiap tiga hari bersama dengan sumber penghantaran insulin. Sebagai terapi, hanya insulin bertindak pendek atau pendek yang digunakan, seperti: Humalog, NovoRapid.

Bagaimana pam berfungsi

Untuk mempermudah penggunaan alat ini, pesakit diabetes ditawarkan dua jenis rejimen: terapi bolus dan basal.

Bolus

Pengambilan insulin dalam cecair pankreas berlaku sebagai tindak balas kepada pengambilan makanan untuk meneutralkan lonjakan gula darah yang tajam.

Bergantung pada sifat makanan, mereka membezakan:

 • Cara standard. Direka untuk pesakit yang dietnya didominasi oleh sejumlah besar karbohidrat. Satu suntikan insulin menyumbang kepada normalisasi glukosa dalam darah dengan cepat.
 • Petak. Kaedah pentadbiran berbeza dari yang pertama oleh tindakan perlahan hormon pada badan. Sesuai untuk mereka yang memakan makanan yang kaya dengan lemak dan protein..
 • Berganda. Menggabungkan kedua-dua kaedah. Pada mulanya, insulin dilepaskan pada kadar yang cepat, maka terdapat lambat pemberian ubat dengan peningkatan dalam jangka waktu tindakan. Menjadikan parameter normal apabila pesakit mengambil makanan berkarbohidrat tinggi.
 • Super. Cara standard akan berlipat ganda apabila gula darah mencapai nilai tertinggi..

Basal

Pembekalan hormon yang berterusan dengan kadar pentadbiran tertentu dan jumlah unit dalam masa. Cara operasi ini membolehkan anda mengekalkan tahap glukosa dalam had normal sepanjang hari..

Tidak seperti terapi bolus, rejimen basal merangkumi tiga tahap pengambilan insulin:

 • pagi - kandungan kalori makanan pada waktu tersebut adalah yang tertinggi dan keperluan untuk insulin sesuai;
 • setiap hari - jumlah hormon kurang daripada bahagian pagi;
 • pada waktu malam - dos bahan adalah minimum.

Cara operasi alat insulin ditetapkan dan ditentukan oleh doktor. Hanya pakar yang berpengalaman yang dapat mengembangkan strategi rawatan secara individu untuk setiap pesakit..

Petunjuk untuk digunakan

Pam insulin untuk diabetes mellitus jenis 1 diresepkan, untuk jenis 2 hanya jika pesakit memerlukan insulin.

Sebab untuk membeli peranti tersebut adalah:

 • keinginan pesakit itu sendiri;
 • ketidakstabilan bacaan glukosa darah;
 • nilai gula di bawah 3 mmol / l.;
 • ketidakupayaan anak untuk menentukan dos yang tepat;
 • kehadiran diabetes pada wanita hamil;
 • peningkatan glukosa yang tidak terkawal pada waktu pagi;
 • keperluan untuk pemberian hormon secara berterusan;
 • diabetes mellitus dengan gejala komplikasi.

Arahan manual

Setiap kaedah terapi insulin didasarkan pada peraturan untuk mengira dos hormon pankreas. Pertama, dos harian ditentukan, yang biasanya diresepkan kepada pesakit sebelum mendapatkan alat tersebut. Bilangan yang dihasilkan dikurangkan sekurang-kurangnya 20% dari yang asal. Dalam mod operasi asas alat, dos bersyarat adalah sama dengan setengah peratus daripada jumlah unit harian.

Untuk rawatan diabetes yang berkesan di rumah, para pakar menasihati Diagen. Ini adalah alat yang unik:

 • Menormalkan glukosa darah
 • Mengatur fungsi pankreas
 • Menghilangkan bengkak, mengatur metabolisme air
 • Meningkatkan penglihatan
 • Sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak.
 • Tidak mempunyai kontraindikasi

Pengilang telah menerima semua lesen dan sijil kualiti yang diperlukan di Rusia dan di negara jiran.

Contoh: seorang pesakit dalam keadaan normal menggunakan 56 unit. insulin Semasa menggunakan pam, jumlah dos adalah 44.8 unit. (56 * 80/100 = 44.8). Oleh itu, terapi basal dijalankan dalam jumlah 22.4 unit. sehari dan 0.93 unit. dalam 60 minit.

Dos harian basal diagihkan secara merata sepanjang hari. Kemudian kadar suapan berubah bergantung pada tahap gula dalam darah pada waktu malam dan siang hari.

Dengan terapi bolus, jumlah pemberian hormon tetap sama, seperti suntikan. Peranti diprogramkan secara manual sebelum setiap kali makan oleh pesakit..

Kontraindikasi

Beralih ke terapi pam tidak selalu menjadi penyelesaiannya..

Ia tidak berlaku apabila:

 • pesakit mempunyai kelainan mental;
 • kekurangan kemahiran, keinginan dan kemampuan pesakit untuk mengawal kadar gula dalam darah, mengira jumlah karbohidrat dalam produk menggunakan unit roti dan dos insulin yang diperlukan untuk pentadbiran;
 • kekurangan kesan ubat spektrum pendek.

Sebelum membeli peranti, anda perlu berunding dengan ahli endokrinologi.

Gambaran Keseluruhan Model

Anda boleh mengetahui pam insulin mana yang lebih baik dari jadual di bawah. Berikut adalah penerangan peranti dari pengeluar yang paling biasa di Rusia.

Medtronic MMT-715Lebih mudah menggunakan peranti. Secara bebas mempertimbangkan gula darah, nilainya tetap tidak lebih dari 4 minggu.
Medtronic MMT-522, MMT-722Salah satu alat dengan fungsi mengawal glukosa darah. Data yang diperoleh semasa pengukuran cenderung berlama-lama dalam memori peranti sehingga 3 bulan. Dalam keadaan yang mengancam nyawa, dia memberikan isyarat ciri.
Medtronic Veo MMT-554 dan MMT-754Peranti ini mempunyai semua peranti dan fungsi, serta versi sebelumnya. Bagus untuk kanak-kanak kecil dengan hipersensitiviti terhadap hormon. Kelebihan model ini ialah menghentikan penggunaan insulin sekiranya pesakit menghidap hipoglikemia.
Kombo Roche Accu-ChekPeranti ini dilengkapi dengan fungsi tambahan - Bluetooth, yang memungkinkan untuk mengkonfigurasinya tanpa menarik perhatian orang lain. Selain itu, ia tahan terhadap air. Pengilang menjamin kebolehpercayaan peranti.

Anda boleh membeli peranti dengan harga bermula dari 20 ribu hingga 200 ribu rubel, bergantung pada kualiti dan pengeluarnya.

Harga purata di Moscow pam insulin untuk diabetes adalah 122 ribu rubel.

Cara mendapatkan pam insulin secara percuma

Dengan perintah Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia pada tahun 2014, pam insulin diberikan kepada pesakit diabetes secara percuma. Adalah cukup untuk menghubungi doktor anda, yang kedua, pada gilirannya, mesti mengisi dokumen yang mengesahkan keperluan pesakit untuk alat tersebut.

Setelah menerima alat tersebut, pesakit menandatangani perjanjian bahawa dia tidak akan dapat menerima dana dari negara untuk membayar kos bahan untuk peranti tersebut. Kanak-kanak yang menghidap diabetes boleh memanfaatkan faedah tambahan dari pihak berkuasa tempatan.

Bahagian negatif pam diabetes

Walaupun terdapat pengaruh positif dari peranti ini, anda dapat menemui beberapa kelemahan penggunaannya. Harga yang tinggi membuatkan anda memikirkan faedahnya. Bagaimanapun, perkara yang mahal tidak bermaksud ia berkualiti tinggi, penggunaan picagari biasa akan jauh lebih murah.

Peranti teknikal, seperti peranti lain, terdedah kepada kerosakan. Ia mungkin menghentikan penghantaran insulin, tiub boleh keluar atau pecah, dan kanula akan terkelupas.

Sebilangan pesakit kencing manis lebih suka menyuntik insulin dengan pen jarum suntik daripada memakai pam yang menyekat pergerakan dan selalu mengganggu rawatan air dan pendidikan jasmani.

Kanula yang dimasukkan secara subkutan memerlukan kepatuhan kepada peraturan asepsis untuk mengelakkan patogen masuk ke dalam. Jika tidak, infiltrat mungkin terbentuk di tempatnya, yang harus dikeluarkan secara pembedahan.

Ulasan mengenai pam untuk diabetes

Saya telah menderita diabetes selama bertahun-tahun. Doktor selalu menegur saya bahawa saya mempunyai glikogemoglobin yang sangat tinggi. Saya membeli peranti dengan fungsi pemantauan glukosa. Sekarang saya tidak lupa menyuntik hormon tepat pada waktunya, dan alat itu memberi amaran kepada saya jika tahap glukosa turun dari skala.

Svetlana, 38 tahun

Anak perempuan saya baru berusia 12 tahun dan menghidap diabetes jenis 1. Dia tidak suka bangun pada waktu malam dan menyuntik insulin, kerana pada waktu pagi glukosa mencapai nilai tertinggi. Terima kasih kepada pam, masalah ini berjaya diselesaikan. Peranti boleh dikonfigurasi dengan mudah dan meningkatkan dos hormon pada waktu malam..

Ekaterina, 30 tahun

Pam diabetes adalah perkara yang sangat tidak selesa dan sangat mahal. Sebelum menerimanya, saya mesti menunggu talian yang sangat lama. Dan ketika akhirnya memasangnya, saya menyedari bahawa ia hanyalah perkara yang tidak berguna. Peranti bersinar melalui pakaian, tiub dapat ditarik keluar semasa pergerakan. Oleh itu, bagi saya lebih baik menggunakan picagari.

Berdasarkan tinjauan tersebut, kita dapat menyimpulkan bahawa alat insulin adalah masalah banyak masalah bagi pesakit diabetes. Tetapi tidak semua orang mampu mendapatkan kemewahan pam diabetes.

Adakah artikel itu berguna? Nilai bahan pada skala lima mata! (Sekiranya anda masih mempunyai soalan atau ingin berkongsi pendapat, pengalaman - tulis komen di bawah.

Cara mendapatkan pam insulin secara percuma untuk orang dewasa dan kanak-kanak?

Terapi insulin diabetes adalah cara utama untuk mengimbangi gula darah tinggi. Kekurangan insulin menyebabkan pesakit diabetes menderita penyakit sistem kardiovaskular dan saraf, gangguan fungsi ginjal, penglihatan, serta keadaan akut dalam bentuk koma diabetes, ketoasidosis.

Terapi penggantian dilakukan untuk diabetes jenis pertama seumur hidup, dan untuk jenis 2, peralihan ke insulin dilakukan dalam kes penyakit yang teruk atau keadaan patologi akut, campur tangan pembedahan, semasa kehamilan.

Untuk pengenalan insulin, suntikan digunakan, yang dilakukan sama ada dengan jarum suntik insulin konvensional atau pen jarum suntik. Kaedah yang agak baru dan menjanjikan adalah penggunaan pam insulin, yang dapat untuk waktu yang lama memastikan bekalan insulin ke dalam darah dalam dosis yang diperlukan.

Bagaimana pam insulin berfungsi?

Pam insulin terdiri daripada pam yang memberikan insulin dengan isyarat dari sistem kawalan, kartrij dengan larutan insulin, satu set kanula untuk dimasukkan ke bawah kulit dan tiub penyambung. Termasuk juga bateri pam. Peranti ini diisi dengan insulin pendek atau ultra pendek.

Kadar pemberian insulin dapat diprogram, jadi tidak perlu memberikan insulin yang berpanjangan, dan rembesan latar belakang dikendalikan dengan suntikan minimum yang kerap. Sebelum makan, dos bolus diberikan, yang dapat ditetapkan secara manual bergantung pada makanan yang diambil..

Fluktuasi gula darah pada pesakit terapi insulin sering kali dikaitkan dengan kadar tindakan insulin panjang. Penggunaan pam insulin membantu menyelesaikan masalah ini, kerana ubat pendek atau ultrashort mempunyai profil hipoglikemik yang stabil.

Kelebihan kaedah ini termasuk:

 1. Pemeteran tepat dalam langkah kecil.
 2. Jumlah tusukan kulit dikurangkan - sistem dipasang semula tiga hari sekali.
 3. Anda dapat mengira keperluan insulin makanan dengan tepat, menyebarkan pengenalannya untuk jangka masa tertentu.
 4. Pemantauan Gula Makluman Pesakit.

Petunjuk dan kontraindikasi untuk terapi insulin pam

Untuk memahami ciri-ciri pam insulin, pesakit mesti mengetahui cara menyesuaikan dos insulin bergantung pada makanan dan mengekalkan rejimen basal ubat. Oleh itu, sebagai tambahan kepada keinginan pesakit itu sendiri, kemahiran terapi insulin mesti diperoleh di sekolah pendidikan diabetes.

 • Dianjurkan untuk menggunakan alat dengan hemoglobin tinggi glikasi (lebih daripada 7%), turun naik gula dalam darah, serangan hipoglikemia yang kerap, terutamanya pada waktu malam, fenomena “subuh pagi”, ketika merancang kehamilan, melahirkan anak dan selepas melahirkan, serta pada anak-anak.
 • Pam insulin tidak digalakkan untuk pesakit yang belum menguasai kemahiran mengawal diri, merancang diet, tahap aktiviti fizikal, dengan kecacatan mental dan untuk pesakit dengan penglihatan yang rendah.
 • Juga, semasa menjalankan terapi insulin dengan pengenalan melalui pam, harus diingat bahawa pesakit tidak mempunyai insulin tindakan yang berpanjangan dalam darah, dan jika ubat dihentikan atas sebab apa pun, maka darah akan mulai tumbuh dalam 3-4 jam gula, serta peningkatan pembentukan keton, yang menyebabkan ketoasidosis diabetes.
 • Oleh itu, selalu perlu untuk mengambil kira kerosakan teknikal peranti dan mempunyai stok insulin dan jarum suntik untuk pentadbirannya, serta selalu menghubungi jabatan yang menjalankan pemasangan peranti ini..

Kali pertama anda menggunakan pam untuk pesakit diabetes mesti berada di bawah pengawasan berterusan doktor.

Pam insulin percuma

Kos pam cukup tinggi untuk pengguna biasa. Peranti itu sendiri berharga lebih dari 200 ribu rubel, di samping itu, anda perlu membeli bekalan untuknya setiap bulan. Oleh itu, ramai pesakit diabetes berminat dengan soalan - bagaimana mendapatkan pam insulin secara percuma.

Sebelum anda berjumpa dengan doktor mengenai pam, anda perlu memastikan bahawa ia berkesan dan diperlukan untuk kes diabetes tertentu. Untuk melakukan ini, banyak kedai khusus yang menjual peralatan perubatan menawarkan untuk menguji pam secara percuma..

Dalam sebulan, pembeli berhak menggunakan model pilihannya tanpa membuat pembayaran, dan kemudian anda perlu mengembalikannya atau membelinya dengan perbelanjaan anda sendiri. Selama ini, anda dapat belajar menggunakannya dan menentukan keburukan dan kelebihan beberapa model.

Menurut peraturan perundangan, dari akhir tahun 2014 adalah mungkin untuk mendapatkan pam untuk terapi insulin dengan mengorbankan dana yang diperuntukkan oleh negara. Oleh kerana beberapa doktor tidak mempunyai maklumat lengkap mengenai kemungkinan ini, disarankan untuk melakukan tindakan normatif dengan anda sebelum lawatan, yang memberi anda manfaat sedemikian bagi penderita diabetes.

Adakah berbaloi untuk memasang pam insulin? Kelebihan dan kekurangan

Sekiranya anda menghidap diabetes dalam keluarga, anda mungkin tahu bagaimana rasanya memantau gula darah anda secara berterusan. Kadang-kadang anda harus mengukurnya hampir setiap jam, tetapi menghitung karbohidrat biasanya menjadi kebiasaan. Bagi kes diabetes yang kompleks, kaedah terapi insulin pompa diciptakan. Mari cuba cari tahu: adakah masuk akal untuk beralih ke pam?

maklumat am

Jadi, pam insulin adalah peranti ringkas dengan kawalan elektronik. Rata-rata, berat alat sedemikian ialah 65-100 gram dan, pada dasarnya, ini adalah prostesis elektronik yang meniru fungsi normal sistem endokrin. Pesakit mesti selalu memakai pam.

Perbezaan utama dari suntikan standard ialah pam hanya memberikan analog insulin bertindak pantas (terapi insulin basal-bolus).

Cara menggunakan pam insulin

Pam insulin terdiri daripada tiga bahagian:

 • sebenarnya, pam dengan sistem kawalan elektronik;
 • takungan yang boleh diganti untuk insulin;
 • set infusi dengan sistem kanula dan tiub.

Kanula adalah jarum khas (logam, plastik atau seramik) yang berada di bawah kulit pesakit secara berterusan. Melaluinya, pada selang waktu yang ditentukan, dos insulin yang telah ditentukan disuntik.

Bergantung pada modelnya, tangki insulin boleh guna dan boleh diganti, atau boleh digunakan semula. Dalam kes kedua, pesakit mesti mengisinya secara bebas dengan ubat sebelum digunakan.

Memasang pam insulin adalah seperti berikut:

 1. Buka takungan dan keluarkan omboh yang menyuntik ubat;
 2. Masukkan jarum ke dalam ampul dengan insulin;
 3. Masukkan udara ke dalam ampul untuk mengelakkan vakum dalam sistem;
 4. Masukkan insulin ke dalam takungan dan kemudian keluarkan jarum;
 5. Picit gelembung udara dari takungan dan kemudian keluarkan omboh;
 6. Sambungkan tiub set infusi ke sistem;
 7. Pasang unit yang dipasang ke dalam pam dan isi tiub (drive insulin dan (jika ada) gelembung udara melalui tiub). Dalam kes ini, pam mesti terputus dari orang tersebut untuk mengelakkan bekalan insulin secara tidak sengaja.

Apakah petunjuk penggunaan pam?

Tidak dalam semua kes, pesakit diabetes mempunyai petunjuk untuk memasang pam. Perlu difahami bahawa keputusan itu dibuat oleh ahli endokrinologi anda berdasarkan gejala dan keparahan penyakit. Pertama sekali, dia akan memperhatikan beberapa perkara:

 1. lonjakan gula yang besar pada siang hari dan ketidakupayaan untuk mengimbangi metabolisme karbohidrat melalui suntikan standard;
 2. penurunan kualiti hidup, keletihan tinggi, sesak nafas, dan serangan hipoglikemia yang lebih kerap, walaupun pengambilan insulin secara berkala;
 3. melompat gula pada waktu pagi - apa yang disebut "fenomena subuh pagi";
 4. gaya hidup aktif dan senaman teratur.

Antara lain, doktor mungkin mengesyorkan pam jika pesakit mempunyai ketakutan yang jelas terhadap jarum suntik (akupunktur) - adalah perkara biasa pada kanak-kanak. Pada masa yang sama, hakikat minoriti adalah petunjuk untuk memasang pam, mereka tidak mempunyai batasan umur.

Secara amnya, tidak menjadi masalah bila hendak memasang pam. Sekiranya anda sudah mempunyai diagnosis diabetes jenis I atau tipe II dan masalah dengan penyerapan insulin dari suntikan biasa, anda boleh menggunakannya dengan segera.

Walau bagaimanapun, doktor masih mengesyorkan beralih ke pam lebih awal selepas 6 bulan. Selama ini, pesakit atau ibu bapanya mesti belajar bagaimana mereka harus mengawal gula darah.

Ahli endokrinologi, pada prinsipnya, akan bersetuju untuk memindahkan anda ke pam sebaik sahaja dia melihat bahawa anda dapat menguruskan diabetes anda, tidak terlepas insulin, mengambil pendekatan yang bertanggungjawab untuk diet, dll..

Kegagalan akan berlaku dalam dua kes: sama ada anda tidak mahu belajar bagaimana mengawal diabetes, atau anda tidak peduli dengan kesihatan. Seorang doktor juga boleh menolak keluarga asosial dan tidak berfungsi (alkoholisme, ketagihan dadah, suasana yang tidak menyenangkan), atau kepada ibu bapa kanak-kanak dengan gangguan mental yang jelas.

Adakah mungkin untuk mendapatkan pam insulin secara percuma?

Ya awak boleh. Menurut perintah Kerajaan Persekutuan Rusia No. 2762-R bertarikh 12/29/2014, pam insulin termasuk dalam senarai alat perubatan yang disediakan di bawah program insurans perubatan wajib. Di samping itu, dana dapat dialokasikan ke pam dari anggaran wilayah subjek persekutuan.

Pesakit perlu membuat dokumen pilihan untuknya, tetapi, seperti yang dikatakan oleh pesakit diabetes yang berpengalaman, untuk mencapainya tidak begitu mudah.

Pertama, ahli endokrinologi kemungkinan besar akan menolak anda dengan pelbagai alasan. Dan dapat difahami: seorang doktor boleh diberhentikan dengan keras jika syarikat insurans memutuskan bahawa dia terlalu bebas untuk menguruskan wang mereka dari dana insurans perubatan wajib.

Kedua, anda perlu membuktikan bahawa anda dapat menguruskan kesihatan, mengikuti diet, mengetahui bagaimana dan kapan meletakkan insulin. Anda harus melakukan ini di hadapan komisen khas jika anda merancang untuk menerima pam bukan dari anggaran wilayah, tetapi dari dana insurans kesihatan wajib.

Wakil insurans akan memerlukan:

 • kesimpulan komisen yang ditandatangani oleh semua anggota dan doktor yang menghadiri;
 • merujuk kepada institusi perubatan negeri sistem CHI, yang berhak memasang pam insulin.

Ketiga, di klinik mereka boleh memasukkan kertas pada tandatangan anda yang mengatakan bahawa bekalan untuk pam insulin tidak ada dalam senarai preskripsi dan harus dibeli dengan perbelanjaan pesakit. Dilarang menandatangani apa-apa! Adalah perlu untuk memastikan bahawa keputusan komisen perubatan menunjukkan penyediaan bahan habis pakai.

Kekurangan pam insulin

Di Rusia, jumlah pesakit diabetes yang menggunakan pam insulin meningkat setiap tahun - kira-kira seribu pesakit setiap tahun. Namun, jika dibandingkan dengan Amerika Syarikat, jumlahnya masih sedikit. Kira-kira 80% pesakit diabetes telah memasang pam di Amerika, 70% di Eropah.

Sebab utama ialah kos peranti yang tinggi. Dan ini adalah kelemahan utama pam insulin, yang harganya di pasaran berkisar antara 70 hingga 250 ribu rubel. Perbelanjaan berkala untuk insulin dan set infus yang boleh ditukar ganti (jarum, takungan, dll.) Mesti ditambahkan pada ini; secara purata, perbelanjaan akan berjumlah 10-15 ribu rubel sebulan.

Kelemahan lain: pam memerlukan pengendalian yang teliti dan sikap yang lebih berhati-hati. Selepas pemasangan, anda perlu memantau dos insulin dengan teliti - terdapat risiko terkena hiperglikemia, atau sebaliknya - ketoasidosis. Dalam kes ini, pam apa pun secara lalai memperlihatkan pengenalan insulin selepas tiga hidangan biasa. Anda perlu menyesuaikannya dengan diet anda.

Terdapat kekurangan yang kurang jelas, seperti kesulitan. Walaupun pam tidak lebih besar daripada ukuran pager, ia boleh mengganggu aktiviti seharian.

Cara mendapatkan pam insulin secara percuma untuk kanak-kanak

 • Ramai orang, yang menghadapi diagnosis diabetes yang teruk pada diri mereka sendiri atau anak-anak mereka, berusaha menyelesaikan masalah dengan cekap dan berkesan untuk meneruskan kehidupan yang penuh, walaupun penyakit ini.
 • Salah satu cara untuk mempermudah hidup pesakit diabetes adalah dengan menggunakan pam insulin, yang membantu memberi anda dos insulin yang tepat sepanjang hari..
 • Peranti sedemikian pada dasarnya dianggap sebagai pankreas elektronik, yang setiap beberapa minit secara automatik mengukur kadar gula dalam darah pesakit dan, jika perlu, menyuntik jumlah hormon yang tidak mencukupi ke dalam badan.
 • Bagi kebanyakan kanak-kanak yang menghidap diabetes, alat seperti itu sangat diperlukan, tetapi harganya cukup tinggi untuk pengguna biasa.

Pam insulin itu sendiri berharga dari 200 ribu rubel dan lebih, dan setiap bulan anda perlu membeli bekalan yang mahal. Peranti itu sendiri dapat berfungsi selama tujuh tahun, selepas itu penggantiannya diperlukan.

Atas sebab ini, alat seperti itu mungkin tidak tersedia untuk banyak pesakit diabetes..

Sementara itu, ada beberapa cara untuk mendapatkan pam insulin untuk diri sendiri atau anak anda secara percuma. Terdapat beberapa pilihan untuk membeli peranti tersebut..

Uji penggunaan peranti

Oleh kerana pembelian peranti ini jauh dari kesenangan yang murah, banyak pesakit diabetes meragukan sama ada pam insulin benar-benar berkesan dan adakah ia dapat mengimbangi jumlah insulin yang hilang sepenuhnya.

Atas sebab ini, banyak kedai khusus yang menjual peralatan perubatan memberi peluang untuk menguji pam insulin mana-mana model untuk orang dewasa dan kanak-kanak secara percuma..

Pembeli berpeluang menggunakan alat elektronik selama sebulan tanpa pembayaran. Pada akhir tempoh ujian, peranti boleh dikembalikan atau dibeli dengan perbelanjaan anda sendiri.

Hari ini, enam pengeluar pam insulin boleh didapati - Animas Corporation, Insulet Corporation, Medtronic MiniMed, Roche, Smiths Medical MD dan Sooil.

Oleh itu, pengguna bukan sahaja dapat merasakan kelebihan atau kekurangan peranti ini, tetapi juga belajar menggunakannya.

Termasuk pesakit diabetes boleh memilih alat dari model yang sesuai tanpa menghabiskan sumber kewangannya sendiri.

Cara mendapatkan pam insulin untuk diabetes

Semua orang tahu bahawa dengan diabetes, jarum suntik untuk pemberian insulin disediakan secara percuma, tetapi bukan pam insulin. Biasanya doktor yang hadir hanya mengangkat bahu dan merujuk kepada undang-undang, tetapi sebenarnya undang-undang membenarkan pesakit mendapatkan pam insulin secara percuma.

Perundangan

Mula-mula anda perlu ingat undang-undang yang harus dikendalikan semasa memohon faedah:

Perintah Pemerintah No. 2762-R - mengenai penyediaan ubat-ubatan dan alat yang dapat ditanam. Ia memberitahu tentang kemungkinan mendapatkan rawatan perubatan berteknologi tinggi khusus secara percuma - dari kaedah insurans perubatan wajib. Pam insulin sesuai dengan definisi itu.

Keputusan Kerajaan No. 1492 - mengenai rawatan perubatan percuma di bawah program insurans perubatan wajib - untuk tahun 2018.

Perintah Kementerian Kesihatan No. 930n - mengenai penyediaan rawatan perubatan berteknologi tinggi.

Mereka membicarakan kemungkinan pindah ke terapi penggantian insulin menggunakan pam. Lebih-lebih lagi, mungkin bagi pesakit diabetes jenis 1 dan jenis 2..

Semua undang-undang boleh didapati di domain awam di Internet, misalnya, di laman web Perunding. Sebelum berjumpa doktor, mereka harus diperiksa dengan teliti, dan lebih baik mencetaknya dalam rangkap dua. Untuk menyimpan satu salinan agar dapat menggunakan maklumat yang tepat semasa bercakap dengan kakitangan perubatan, dan memindahkannya kepada doktor yang hadir (ahli endokrinologi).

Prosedur

Mula-mula anda perlu membuat temu janji dengan ahli endokrinologi dan membincangkan masalah anda. Di klinik di bandar besar, ini lebih mudah: seseorang boleh pergi berjumpa dengan mereka dengan segera. Sekiranya bandar atau kampung kecil, mendapatkan pam adalah.

Kemungkinan besar, doktor dari awal akan menolak untuk memberikan pam. Dia akan merujuk kepada undang-undang (untuk ini anda perlu mengambil semua cetakan bersama anda) atau dia akan dengan jujur ​​mengatakan bahawa dia boleh dipecat untuk janji temu ini. Kerana.

pemeriksaan serius terhadap pekerjaan poliklinik dan hospital oleh dana insurans perubatan wajib sedang dilakukan sekarang - syarikat insurans menemui banyak alasan untuk membayar lebih sedikit.

Tetapi pam disediakan bukan hanya dengan perbelanjaan dana insurans - selalunya ia dibayar dari anggaran wilayah.

Pada peringkat ini, perkara utama adalah untuk memahami bahawa anda tidak menentang doktor, tetapi bersama dengannya. Dia tidak membayar poket insulin dari saku, jadi dia harus dijadikan sekutunya. Anda tidak perlu bertengkar dengannya, anda perlu memberitahunya tentang keinginannya untuk mendapatkan pam secara percuma. Di beberapa kemudahan perubatan ini sudah mencukupi.

Sekiranya tidak, maka 3 aplikasi harus dijalankan dengan teks yang sama: · ke Dana MHI wilayah; ke Departemen Kesihatan wilayah (anda boleh pergi ke Kementerian dengan segera, tetapi pihak berkuasa tempatan juga bertindak balas dengan baik); · ke Pejabat Pendakwa atas nama Jaksa wilayah (wilayah).

Pernyataan ini mesti menunjukkan inti pati permintaan. Anda perlu menulis justifikasi perubatan untuk diagnosis anda: sertakan ekstrak dari kad perubatan, sijil kecacatan (jika ada, pesakit diabetes kadang-kadang mendapat kecacatan), dll. Kemudian, sijil pendapatan (jika kecil) hendaklah dilampirkan pada dokumen ini - sangat penting bagi pesara yang tidak bekerja.

Pernyataan tersebut perlu menunjukkan semua undang-undang yang ditulis di atas. Menyalinnya sebagai pilihan.

Permohonan akan dipertimbangkan 30 hari. Biasanya, selepas ini, seseorang segera menerima kuota untuk pemasangan pam insulin dengan insurans perubatan wajib atau dengan mengorbankan anggaran wilayah. Sekiranya dana insurans kesihatan wajib membayar pam, mereka perlu memberikan tambahan:

· Keputusan komisen perubatan mengenai pemasangan pam (di sinilah diperlukan sikap setia doktor yang hadir!);.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes