Apakah sesak nafas psikogenik dengan neurosis, VSD dan bagaimana menyingkirkannya?


Aduan sesak nafas dengan neurosis dan VVD, yang tidak lebih daripada manifestasi neurosis yang sama, adalah salah satu yang paling biasa di antara semua gejala fizikal gangguan kecemasan.

Yang tidak menghairankan, kerana bernafas adalah perkara pertama yang berubah pada tanah saraf. Dan takut mati lemas adalah yang paling dalam dan tidak dapat ditanggung oleh manusia.

Manifestasi dispnea saraf

Gejala sesak nafas psikogenik termasuk:

 • merasakan bahawa anda bernafas (biasanya kita tidak menyedarinya);
 • perasaan kekurangan udara;
 • perasaan sukar bernafas, tidak mungkin untuk menarik nafas penuh dan menangkap udara yang cukup dengannya;
 • keperluan untuk membengkak dan tercekik;
 • fikiran bahawa anda harus memaksa diri untuk bernafas, dan jika anda terlupa melakukannya, maka pernafasan anda akan berhenti serta merta;
 • kerap menguap;
 • sesak nafas, seperti selepas berlari, tetapi benar-benar keluar tanpa sebab yang jelas.

Semua gejala ini dapat menampakkan diri pada masa yang sama atau berjaya antara satu sama lain. Dan hanya satu atau dua daripadanya yang boleh menang.

Kadang-kadang masalah pernafasan timbul dengan alasan saraf yang jelas, iaitu, ia jelas berkaitan dengan sebarang peristiwa tekanan dalam hidup. Dan kadang-kadang mereka datang seolah-olah tidak dari mana.

Mereka boleh mengganggu sepanjang hari. Dan ia hanya boleh berlaku dalam waktu yang berasingan. Boleh dikunjungi setiap hari. Dan hanya sesekali mereka dapat muncul.

Setelah bersusah payah bernafas dengan VSD menampakkan diri secara terpisah dari gejala penyakit yang lain, dan sekali menambahnya.

Bagi sesetengah orang, angin bergaya yang bertiup di wajah menimbulkan peningkatan perasaan bahawa sukar bagi mereka untuk bernafas..

Walau bagaimanapun, sangat mustahil anda akan menemui apa-apa. Sekiranya anda mempunyai patologi yang menyebabkan masalah pernafasan sebenar, anda pasti sudah lama mengetahuinya. Hanya sesak nafas dalam neurosis, VSD adalah gejala yang tidak pernah menemui bukti perubatan, kecuali untuk diagnosis yang sama - dystonia vegetatif-vaskular.

Punca

Hiperventilasi

Sebab pertama dyspnea dengan VSD. Oleh kerana dystonia vegetatif-vaskular hanyalah gambaran dari tekanan dan kegelisahan yang berterusan, orang yang menderita momok ini sering memaksa nafas mereka. Tanpa menyedarinya. Bagaimanapun, mereka sentiasa bersiap untuk berlari atau menyerang. Walaupun nampaknya ini salah sama sekali.

Bagaimanapun, ini betul. Oleh itu, badan mereka memperkenalkan lebih banyak oksigen daripada yang diperlukan. Dan mengeluarkan lebih banyak karbon dioksida daripada yang sepatutnya. Lagipun, dia bersiap untuk kerja otot yang aktif. Yang pada akhirnya tidak. Oleh itu, keadaan hiperventilasi berkembang, yang sering dirasakan oleh seseorang kerana kekurangan udara, sesak nafas.

Tahan nafas

Selalunya, sukar untuk bernafas dengan VSD hanya kerana seseorang tidak bernafas. Sebilangan neurotik yang yakin bahawa mereka mempunyai penyakit jantung dan / atau paru-paru mengembangkan jenis pernafasan "hemat" untuk diri mereka sendiri: mereka mula bernafas secara dangkal. Mereka nampaknya dengan cara ini dapat mengurangkan beban pada sistem tubuh yang berpenyakit.

Sudah tentu, kesan daripada tingkah laku "hemat" itu bertentangan dengan apa yang diharapkan. Sesak nafas muncul, rasa kekurangan udara. Tetapi bagaimana mereka tidak dapat muncul jika seseorang terus menahan nafas?

Lebihan otot pernafasan

Sukar bernafas dengan VVD kerana otot pernafasan terlalu tegang. Seperti semua otot rangka yang lain.

Malah ada yang secara khusus mengetatkan otot perut. Oleh itu, bagi mereka bahawa jantung tidak berdegup kencang, tetapi tidak bernafas dalam-dalam. Dan semestinya selamat.

Sudah tentu, terlalu banyak otot di dada, perut dan punggung tidak menimbulkan ancaman kepada kehidupan atau kesihatan. Tetapi secara subyektif, ia dapat dianggap sebagai kesukaran bernafas.

Mengeringkan membran mukus saluran pernafasan atas

Sukar bernafas dari saraf kerana mukosa hidung mengering. Pengeringan dikaitkan dengan kekejangan kapilari membran mukus, berkembang dengan latar belakang tekanan.

Sekali lagi, kekejangan seperti itu tidak mengancam nyawa, tetapi boleh menyebabkan neurotik membuka mulutnya dan mulai membengkak seolah-olah dia sedang berlari atau menderita hidung berair yang teruk.

Bukan sahaja mukosa hidung, tetapi juga tekaknya boleh mengering. Dan ini sering menyebabkan batuk secara saraf.

Degupan jantung

Sesak nafas dengan neurosis sering berlaku dengan latar belakang peningkatan degupan jantung, yang, pada gilirannya, secara langsung berkaitan dengan keadaan cemas di mana orang itu berada.

Semakin kuat nadi, semakin kerap nafas. Inilah norma..

Ketakutan, kecurigaan dan hipersensitiviti.

Itulah sebabnya sebab utama masalah bernafas kerana masalah saraf adalah kecurigaan (pemantauan kesejahteraan seseorang secara berterusan) dan ketakutan apabila sesuatu menjadi "salah" dengan keadaan badan.

Sering kali, serangan ketakutan mati lemas, berkembang menjadi serangan panik, berkembang seperti berikut:

 • orang itu gugup;
 • dia mengalami perubahan semula jadi dalam bernafas yang memprovokasi perkembangan "gejala sesak nafas";
 • diikuti oleh ketakutan;
 • dan selepas ketakutan, peningkatan gejala meningkat;
 • peningkatan ketakutan, panik, dll..

Jadi terdapat serangan akut sesak nafas psikogenik, sering berkembang menjadi serangan panik.

Pada masa yang sama, masalah pernafasan dengan VVD juga mungkin kronik. Dalam kes ini, panik akut tidak berkembang. Tetapi seseorang selalu berfikir bahawa dia "sukar bernafas, tidak cukup udara, sekarang dia akan mati lemas, dll.".

Dengan latar belakang pemikiran seperti itu yang menyebabkan pergolakan saraf kronik, sesak nafas psikogenik kronik juga berlaku. Oleh kerana neurotik sentiasa bimbang, mendengar dirinya sendiri, dan oleh itu sentiasa "tercekik".

Pemikiran kewajipan yang tidak rasional

Oleh itu, orang yang mengalami sesak nafas dengan neurosis selalu berfikir bahawa mereka tercekik. Fikiran ini bersifat obsesif. Rasa curiga tinggi.

Namun, selain pemikiran ini, mereka juga memiliki pemikiran kewajiban yang tidak rasional, yang dalam hal ini meyakinkan mereka bahawa mereka:

 • mesti sentiasa bernafas sekata;
 • mereka mungkin tidak mahu menarik nafas panjang;
 • mereka tidak boleh mempercepat pernafasan;
 • tidak boleh mengeringkan hidung, dll..

Tetapi manusia bukan robot. Fungsi organ dalamannya sentiasa berubah sedikit. Dan ini adalah kebiasaan.

Semua orang di Bumi "tersedak" dari semasa ke semasa. Mereka tidak takut. Sama sekali tidak memperhatikannya.

Lihat pelajar darjah satu. Dia duduk dan memaparkan huruf pertama dalam hidupnya. Mulut terbuka. Terengah-engah dari ketegangan.

Dalam keadaan ini, perwakilan akan segera memutuskan bahawa sukar baginya untuk bernafas, tidak cukup udara, dll. Tetapi pelajar kelas satu tidak menyedari bahawa dia "tercekik." Dia tidak perasan kerana tidak ada pemikiran yang tidak rasional di kepalanya yang tidak boleh dia sumbangkan. Dan jika bernafas, maka inilah akhirnya.

Terdapat pemikiran seperti itu di kepala neurotik. Oleh itu, perubahan normal dalam pernafasan yang disebabkan oleh ketegangan saraf, dia menganggap sebagai gejala penyakit serius. Takut. Dan pergi...

Cara menyingkirkan?

Rawatan dyspnea dengan VVD boleh dibahagikan kepada dua bahagian. Ini adalah ambulans. Dan - penyelesaian lengkap untuk masalah tersebut.

Cara cepat menghilangkan gejala?

Pertama sekali, cuba buat pernafasan anda lebih sekata dan sekata. Sekiranya anda mengalami hiperventilasi, anda perlu bernafas dengan kurang dalam. Sekiranya kelewatan - sebelum menarik nafas lebih dalam. Oleh kerana secara subjektif kedua keadaan ini tidak selalu mudah dibezakan, cubalah skema ini:

 • tarik nafas dalam-dalam, tetapi tidak berlebihan;
 • hitung hingga 4 dan hanya selepas menghembuskan nafas itu (sepenuhnya, jangan "ganti diri");
 • hitung lagi hingga 4 dan tarik nafas lagi, dll..

Corak pernafasan ini dapat membantu dengan hiperventilasi, dan dengan kegagalan pernafasan..

 1. Sekiranya anda merasa sukar untuk bernafas kerana blok otot, ketatkan (sangat) otot perut dan belakang dan tahan ketegangan selama 10 saat. Kemudian berehat. Ulangi 2 kali lagi.
 2. Sekiranya anda merasakan bahawa semua selaput lendir kering, cukup lembapkan dengan air..

Ia membantu mengembalikan irama pernafasan yang normal untuk berjalan tanpa tergesa-gesa. Tetapi hanya jika pada masa ini anda tidak mengalami ketakutan agorafobik. Serta senaman ringan. Tetapi sekali lagi, hanya jika anda tidak takut kepada mereka, jangan berfikir bahawa aktiviti fizikal boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak dapat diperbaiki pada tubuh anda yang sakit.

Rawatan sejati

Meringankan gejala kesukaran bernafas dengan VVD berguna untuk melegakan dengan segera. Tetapi ia tidak membantu menghilangkan neurosis dengan cara apa pun. Oleh itu, tidak kira bagaimana anda cuba bernafas dengan lancar dan dengan perbelanjaan, tidak kira bagaimana otot anda berehat, sesak nafas psikogenik akan tetap kembali. Atau digantikan dengan gejala lain.

Oleh itu, jika anda ingin berhenti tersedak sekali, anda perlu mengatasi neurosis anda, dan bukan dengan manifestasi badannya yang disebut VSD.

Penyembuhan sebenar untuk neurosis dalam semua aspeknya memerlukan bantuan psikoterapi yang mempraktikkan terapi tingkah laku kognitif. Oleh kerana rawatan sedemikian tidak dapat diakses oleh semua orang, anda boleh mula bekerja dengan pemikiran tidak rasional anda sendiri.

Mustahil untuk menerangkan amalan terapi kognitif-tingkah laku dalam satu artikel di laman web ini. Sebilangan besar maklumat saintifik dikhaskan untuk soalan ini. Walau bagaimanapun, anda boleh menggariskan secara ringkas prinsip kerja secara langsung dengan gejala ketakutan sesak nafas, sesak nafas psikogenik.

Atasi gejala anda seperti berikut..

 • Ambil sehelai kertas dan sebatang pen. Perlu - tidak ada peranti elektronik.
 • Tuliskan secara terperinci semua pemikiran tidak rasional anda mengenai pernafasan anda. Tulis secara terperinci dan jelas semua yang anda fikirkan.

Oleh itu, langsung dan tulis:

Saya percaya bahawa pernafasan saya mesti sentiasa sempurna. Sekiranya tidak lancar, saya akan mati.

Saya percaya bahawa jika hidung saya kering dan saya membuka mulut, ini bermakna saya sakit parah dan akan mati lemas.

Saya berpendapat bahawa jika saya menarik nafas "ekstra", maka saya mempunyai penyakit jantung yang serius atau patologi sistem pernafasan.

Oleh itu, tuliskan semuanya dengan terperinci. Jangan terlepas apa-apa. Anda akan mempunyai banyak pemikiran. Bukan 1 atau 2. Sekiranya anda tidak dapat menulis lebih dari 1, maka anda tidak mencarinya dengan teruk. Sembunyikan dari diri sendiri.

 • Kemudian pada helaian kertas yang lain juga tuliskan secara terperinci dan terperinci penolakan setiap pemikiran anda yang tidak rasional.

Pemikiran: Saya percaya bahawa pernafasan saya mesti sentiasa sempurna. Sekiranya tidak lancar, saya akan mati.

Pembetulan: mengapa saya memutuskan bahawa saya harus bernafas seperti robot, selalu sama rata? Adakah orang-orang di dunia bernafas seperti itu? Tetapi adakah orang yang menjalani rawatan intensif pada pengudaraan mekanikal. Dan itu bukan fakta. Tidakkah saya menggembirakan ketika saya menjalankan sekolah merentas desa atau menulis ujian matematik? Dan bahawa saya mati kerana seluar ini? Lalu mengapa saya memutuskan bahawa saya akan mati darinya sekarang?

Dan seterusnya, seterusnya..

Tulis secara terperinci. Jangan malas. Ini adalah kepentingan terbaik anda. Cuba tulis seberapa banyak bantahan terhadap setiap pemikiran yang tidak rasional. Tiada satu.

Anda boleh yakin bahawa setelah anda memikirkan dengan teliti semua pemikiran tidak rasional anda tentang bernafas, anda akan berasa lebih baik. Walau bagaimanapun, satu kajian sedemikian tidak mungkin mencukupi. Kemungkinan besar ia perlu diulang beberapa kali.

Berhenti bernafas dalam mimpi

Keadaan patologi yang dicirikan oleh penangkapan pernafasan separa atau lengkap jangka pendek.

Hari ini kita akan bercakap mengenai penangkapan pernafasan dalam mimpi. Apakah patologi ini, dan bagaimana ia berbahaya? Mari kita bincangkan mengenai gejala, sebab, kaedah diagnosis, rawatan dan pencegahan penyakit.

Apa ini

Terdapat banyak gangguan tidur yang memberi kesan negatif terhadap kesihatan dan keadaan seseorang. Walau bagaimanapun, terdapat proses patologi seperti itu yang membawa kepada akibat yang serius. Salah satu fenomena seperti itu adalah pencekikan malam atau apnea..

Tempoh sesak nafas tidak lebih dari beberapa minit, kerana impuls kekurangan oksigen memasuki otak manusia dan pesakit terbangun. Namun, keadaan itu membawa perubahan negatif.

Penangkapan pernafasan pada waktu malam dalam mimpi berlaku semasa fasa dalam. Setelah bangun tidur, pesakit tidak ingat bahawa dia kekurangan udara, tetapi mencatat kekurangan daya hidup dan keinginan yang jelas untuk tidur.

 • mempengaruhi kualiti tidur;
 • menimbulkan ketidakseimbangan hormon;
 • menyumbang kepada perkembangan hipertensi arteri;
 • melumpuhkan fungsi banyak sistem badan.

Selalunya ia menjadi penyebab gangguan metabolik, dari mana seseorang dengan cepat menambah berat badan.

Sekiranya tidak ada terapi, risiko penyakit paru-paru, jantung, otak dan saluran darah meningkat. Sebabnya adalah kekurangan oksigen yang berterusan..

Dengan latar belakang ini, hipoksia terbentuk, yang diperburuk dengan serangan apnea yang kerap.

Terdapat beberapa jenis patologi.

 1. Pada masa serangan: separa dan lengkap.
 2. Bergantung pada faktor yang memprovokasi: obstruktif, bercampur dan pusat.
 3. Mengikut tahap manifestasi dan jumlah serangan setiap malam: ringan, sederhana hingga teruk.

Punca

Penyebab utama patologi adalah peningkatan kelonggaran otot cincin faring, yang menyokong amandel, lidah dan lelangit atas.

Semasa berehat berlebihan, otot menutup sepenuhnya atau sebahagian dan menyumbat tekak pernafasan..

Memicu fenomena seperti itu mampu menimbulkan faktor yang memprovokasi seperti:

 • penyakit saluran pernafasan atas dan bawah: hidung berair, sinusitis, bronkitis, radang paru-paru, dan lain-lain;
 • penggunaan ubat dengan kesan penenang dan pil tidur;
 • minum alkohol atau ketagihan alkohol;
 • penyakit sistem kardiovaskular, di mana bekalan darah terganggu;
 • proses patologi sistem saraf pusat, menyebabkan dorongan palsu kepada kekejangan otot yang kerap;
 • kecenderungan keturunan;
 • berat badan berlebihan - tisu adiposa disimpan di leher dan diafragma, yang dalam kedua kes ini menyebabkan peningkatan tekanan pada sistem pernafasan;
 • penyakit endokrin: diabetes jenis 1 dan jenis 2;
 • perubahan latar belakang hormon, misalnya, semasa kehamilan atau semasa menopaus;
 • malformasi kongenital rahang dan saluran pernafasan: kelengkungan septum, otot bergerak besar (lidah), amandel yang diperbesar secara fisiologi;
 • jantina: menurut statistik, lelaki lebih cenderung kepada serangan asma daripada separuh yang adil.

Selalunya penyebab penyakit tersebut adalah ciri usia pesakit.

Pada kanak-kanak

Pada masa bayi, penyakit ini muncul dengan sebab berikut:

 • pramatang;
 • kekurangan struktur bronkus;
 • jangkitan intrauterin;
 • keabnormalan perkembangan;
 • anemia;
 • hipoglikemia;
 • kecederaan kelahiran.

Pada kanak-kanak prasekolah, penangkapan pernafasan dalam mimpi dapat diprovokasi oleh gangguan berikut:

 • tumbuh-tumbuhan adenoid;
 • terapi ubat;
 • hidung berair
 • kecederaan
 • perubahan struktur.

Penyebab apnea pada remaja boleh:

 • ketidakseimbangan hormon;
 • pengalaman psiko-emosi;
 • kecederaan mekanikal.

Pada orang dewasa

Pada lelaki dan wanita, faktor-faktor berikut dapat memprovokasi serangan penangkapan pernafasan dalam mimpi:

 • penyakit sistem pernafasan dan sistem kardiovaskular;
 • mengambil ubat penenang ubat;
 • diabetes;
 • penyakit tiroid;
 • kegemukan;
 • proses patologi sistem saraf;
 • gangguan sistem saraf pusat;
 • gangguan mental;
 • Faktor memprovokasi VVD.

Pada orang tua

Pada orang tua, manifestasi kegagalan pernafasan dalam mimpi dapat menyumbang kepada:

 • kelemahan berkaitan dengan sistem otot;
 • serat yang terlalu longgar;
 • sedikit rembesan mukus;
 • penyakit kronik jantung dan paru-paru;
 • darah tinggi;
 • Sejarah IHD.

Apa yang berbahaya

Sindrom Apnea Menyebabkan Penyakit dalam Serangan Sering Berulang.

Ini ditunjukkan dalam perkara berikut:

 • pesakit mengadu sakit kepala yang kerap;
 • mengantuk kronik;
 • kehilangan kekuatan dan kelesuan;
 • kegelisahan;
 • kemurungan;
 • kekurangan keinginan seksual, dan lelaki - mati pucuk;
 • poliuria pada waktu malam;
 • penurunan ketekunan dan gangguan ingatan;
 • kanak-kanak mengadu tentang mimpi dan mimpi buruk yang menakutkan.

Nampaknya, keadaan yang tidak berbahaya memperburuk kualiti hidup dan memprovokasi perkembangan penyakit sekunder.

Di samping itu, sifat malignan dari patologi, yang menyebabkan ketakutan tidur atau menyebabkan asma, tidak dikesampingkan.

Risiko kematian tidak mungkin, tetapi tidak dikecualikan.

Senggugut malam yang kronik boleh menyebabkan kekejangan otot faring yang berpanjangan, sementara otak tidak mempunyai masa untuk bertindak balas terhadap dorongan.

Pesakit tidak menyedari serangan malam dengan sendirinya, dia hanya memperhatikan tidur yang buruk, mengaitkannya dengan dengkuran atau ketegangan saraf.

Gambar klinikal penangkapan pernafasan semasa rehat malam:

 • berdengkur;
 • pernafasan sekejap dan bising;
 • keinginan untuk menarik nafas dalam-dalam;
 • berpeluh
 • kerap bangun untuk pergi ke tandas adalah sejenis faktor amaran.

Diagnostik

Somnologists terlibat dalam diagnosis dan rawatan penyakit ini.

Terdapat 2 kaedah diagnostik utama yang digunakan untuk kanak-kanak dan orang dewasa..

Teknik pertama dikembangkan oleh saintis. Skala Epworth disebut. Ini adalah soal selidik dengan sejumlah soalan. Pesakit diminta untuk menjawab soalan, tetapi setelah pemeriksaan luaran dan pengambilan sejarah.

Soalan skala Epworth: "Bolehkah anda tertidur jika":

 • membaca surat khabar;
 • Menonton TV
 • berada di tempat awam;
 • memandu di dalam kereta sebagai penumpang;
 • makan malam yang sedap;
 • bercakap dengan seseorang;
 • tidur pada waktu petang;
 • memandu kereta atau berdiri di lalu lintas.

Pilihan jawapan: Saya tidak tertidur - saya b, saya boleh tidur - II b, saya mudah mimpi, kadang-kadang malah seketika - III b.

Sekiranya jumlahnya melebihi 14 b, maka pesakit memerlukan rawatan berkualiti tinggi dengan ubat-ubatan atau kaedah lain. Hanya doktor yang dapat menafsirkan hasilnya..

Kaedah kedua adalah pemeriksaan polisomnografi, yang merangkumi manipulasi berikut:

 • patensi saluran hidung;
 • pengukuran tekanan darah;
 • riak;
 • ujian air kencing dan darah;
 • pengesanan penyakit sistemik.

Pesakit terbenam dalam tidur perubatan, dan dengan bantuan sensor yang bersambung, mereka memantau keadaan subjek.

Perendaman dalam fasa tidur diperhatikan, dan tempoh penangkapan pernafasan dicatatkan. Semasa serangan, pakar memantau tingkah laku manusia dan jangka masa apnea.

Hasilnya menunjukkan data berikut:

 • pergerakan dada;
 • ECG;
 • sifat berdengkur;
 • rakaman audio tidur;
 • elektroensefalografi;
 • elektromiografi.

Di klinik somnologi, rawatan ditetapkan, tetapi tidak di setiap pakar kampung dalam bidang ini bekerja.

Prosedurnya mahal dan hanya dilakukan di kemudahan penjagaan kesihatan swasta..

Pertolongan cemas

Pertolongan cemas turun untuk berusaha menyedarkan pesakit. Untuk melakukan ini, anda perlu mendorong yang tidur, tetapi tanpa usaha fizikal yang khusus. Seterusnya, duduk di kerusi dan buka tingkap.

Dengan serangan asma yang kerap berulang sebelum tidur, disarankan untuk berjalan di udara segar dan, jika boleh, tidur dengan tingkap terbuka.

Anda tidak boleh menuangkan air kepada seseorang atau memberinya minuman, kerana risiko kekejangan berulang meningkat.

Sekiranya usaha untuk bangun tidak berjaya - anda harus cuba mengalihkan pesakit ke sisinya dan meniup sedikit wajahnya. Dari tindakan sedemikian, impian berlalu dan pesakit bangun.

Rawatan

Untuk menghilangkan kecacatan malam, ubat-ubatan digunakan, serta menyesuaikan gaya hidup.

 1. CPAP - penggunaan peralatan khas dalam bentuk topeng, yang memberikan aliran oksigen yang cukup ke dalam badan. Kaedah rawatan ini digunakan dalam kes yang teruk dan dengan masalah kesihatan yang serius..
 2. Penolakan ketagihan: merokok, minum alkohol dan makan berlebihan. Doktor mengesyorkan diet untuk menormalkan berat badan dan mengurangkan jumlah serangan mati lemas.
 3. Bersenam untuk mengurangkan lemak badan dan penambahan otot. Pesakit disyorkan berjalan dan cepat berjoging di luar rumah..
 4. Terapi ubat dikurangkan untuk menghilangkan penyebab penyakit, jika disebabkan oleh penyakit pernafasan: vasokonstriktif, imunostimulasi. Rawatan simptomatik.
 5. Rawatan pembedahan bermula untuk menghilangkan adenoid, memulihkan struktur septum hidung.

Tidak ada tablet ajaib untuk apnea untuk orang dewasa dan kanak-kanak, serta ubat untuk berdengkur.

Semua rawatan adalah simptomatik dan bertujuan untuk mengenal pasti dan menghapuskan penyebabnya..

Cadangan

Untuk mengelakkan serangan penangkapan pernafasan dalam mimpi, perlu mematuhi beberapa cadangan mudah:

 • untuk mengubah gaya hidup - untuk mengamati gaya hidup sihat;
 • mengawal berat badan;
 • menolak terapi yang tidak masuk akal dengan pil tidur;
 • ventilasi bilik sebelum tidur;
 • enggan menonton rancangan televisyen yang agresif sebelum tidur;
 • Minimumkan pencahayaan bilik
 • merawat patologi tepat pada masanya sistem pernafasan, terutamanya rongga nasofaring.

Strangulasi malam berlaku pada 40% orang, tetapi berbeza tahap intensiti dan bentuk kursus.

Langkah pencegahan dengan kecenderungan yang ada membolehkan anda mengelakkan penyakit atau mencegah peralihannya ke bentuk kronik.

Kegagalan pernafasan psikogenik: apa itu?

Sekiranya anda merasa sukar bernafas, dan benjolan terbentuk di kerongkong, keadaannya mungkin tidak begitu berbahaya. Nampaknya sensasi udara yang tidak mencukupi disertai dengan rasa sakit di dada dan jantung. Dalam kes sedemikian, kegelisahan dan ketakutan tiba-tiba muncul..

Tetapi, selalunya, gejala seperti itu tidak berkaitan dengan penyakit paru-paru atau jantung. Ini adalah manifestasi dari sindrom hiperventilasi yang disebut, yang muncul dengan latar belakang kegagalan pernafasan psikogenik dan sering menjadi penyebab apnea.

Secara ringkas mengenai mekanisme regulasi pernafasan yang normal

Terbukti secara saintifik bahawa pernafasan adalah satu-satunya hipostasis sokongan hidup yang dapat dikawal oleh seseorang. Sebagai contoh, kita terpaksa menahan nafas atau membuatnya lebih cepat. Mekanisme kawalan sedar ditunjukkan terutamanya ketika belon mengembang, dan tidak sedar - semasa tidur, misalnya, atau ketika perhatian dialihkan ke sesuatu yang lain.

Intipati kegagalan pernafasan psikogenik

DHW, iaitu sindrom hiperventilasi atau pernafasan yang meningkat, menampakkan diri dalam keadaan apabila skema di atas terdedah kepada pelanggaran. Ini berlaku di bawah pengaruh resonans yang bersifat psikologi. Perubatan telah lama menghubungkan tekanan air tinggi dengan tekanan tinggi.

Hari ini, penyakit ini agak biasa. Mereka sering menderita mereka yang berdengkur ketika tidur. Secara amnya, ia mempengaruhi lebih daripada 12% populasi dunia..

Penyebab kegagalan pernafasan psikogenik

Apa yang membawa kepada gangguan yang dilengkapi dengan rasa takut, sesak nafas, kerosakan automatik pernafasan?

 • Punca utama sesak nafas, sakit tekak dan batuk sistematik adalah sama - tekanan psikologi. Sesungguhnya, jiwa, dan juga sistem saraf jabatan somatik, benar-benar mempengaruhi fungsi pernafasan. Oleh itu, pernafasan bertindak balas terhadap semua perubahan dalam sistem ini, terutamanya tekanan.
 • Antara sebab lain, peniruan oleh beberapa pesakit mengenai gejala penyakit, seperti batuk, menonjol. Ia tetap pada tahap tidak sedar dan menjadi norma tingkah laku..
 • Di samping itu, gangguan psikogenik berkembang di bawah pengaruh pengamatan orang yang sesak nafas. Bagaimanapun, ingatan manusia menangkap peristiwa, dan kemudian mencuba menghasilkannya semula dalam keadaan sebenar.

Penting untuk memahami bahawa perubahan pernafasan dalam dan frekuensi mengubah keasidan darah, dan juga kepekatan mineral di dalamnya. Atas sebab ini, gegaran, ketegangan kejang, sakit merinding dan rasa kekejangan otot berlaku..

Tanda dan gejala penyakit

Gejala utama sering disebabkan oleh tekanan jiwa. Pertimbangkan ini secara lebih khusus:

 1. Gejala autonomi ditunjukkan oleh gangguan pernafasan dalam bentuk penyedutan-pernafasan cepat dan kekurangan udara, gangguan kardiovaskular dalam bentuk kesakitan, tekanan mampatan dan irama yang teruk, gangguan gastrousus dan saluran kencing.
 2. Perubahan yang mempengaruhi kesedaran pesakit - pengsan, kehilangan realiti.
 3. Gangguan motor dan otot - gemetar pada anggota badan, kekejangan, sejuk atau panas, mati rasa atau terbakar, serta sakit.
 4. Gangguan etiologi mental - kegelisahan, ketakutan, keagresifan, keadaan gelisah umum.

Diagnosis semestinya dilakukan oleh doktor pakar: ahli terapi, ahli endokrinologi, ahli neuropatologi. Keluhan pesakit didengar, ujian nafas dilakukan: selama beberapa minit berturut-turut pesakit menarik nafas lega dan dalam.

Elektromiografi boleh diresepkan untuk mengesan kekejangan otot laten. Skema pemeriksaan melibatkan ujian darah, ultrasound tiroid dan peritoneum, sinar-X paru-paru. Dalam kes yang serius, pemeriksaan komprehensif ditetapkan.

Taktik rawatan

Di antara pendekatan moden untuk rawatan, terdapat:

 • Sesi psikoterapi, iaitu perubahan sikap pesakit terhadap penyakit itu sendiri. Doktor yang berpengalaman menjelaskan intipati penyakit ini, menunjukkan tidak adanya akibat yang serius di dalamnya, yang tidak mampu membawa maut. Memahami ini membebaskan banyak pesakit dari gambaran klinikal obsesif..
 • Kompleks pernafasan. Hari ini, beberapa metodologi dapat menyesuaikan pernafasan. Mereka didasarkan pada menahan nafas semasa penyedutan dan pernafasan memanjang. Apabila terdapat kekurangan udara, teknologi pernafasan diterapkan dalam kantung bahan kedap udara. Dari ini, kepekatan karbon dioksida bermanfaat dalam darah meningkat dan gejala dihilangkan. Pernafasan perut kerana pergerakan diafragmatik sangat popular. Menghirup dengan teknik ini dua kali lebih lama daripada penyedutan. Satu pernafasan hidung diamalkan. Jadi, pertukaran udara kembali normal, tahap oksigen dan karbon dioksida diselaraskan.
 • Fisioterapi tidak penting bagi tubuh: mandi santai, menghirup, kolam, urut dan aromaterapi.
 • Peraturan metabolisme melalui magnesium, serta kalsium dan asid glutamat bermanfaat.
 • Tekanan dalaman juga dihilangkan oleh ubat. Mereka mengurangkan kegembiraan. Antidepresan dan anxiolytics mempunyai kesan yang baik. Rawatan selalu dipantau oleh doktor.

Pendekatan bersepadu untuk terapi menjamin penyembuhan lengkap kebanyakan pesakit. Perlu diingat bahawa gangguan pernafasan pada dasarnya dapat diatasi, sebagai contoh, terapi CPAP digunakan untuk apnea. Perkara utama adalah tidak melakukan rawatan diri dan tidak memulakan prosesnya, tetapi berjumpa doktor yang berkelayakan tepat pada waktunya.

8 masalah pernafasan yang membincangkan bahaya

Pernafasan adalah fungsi yang paling penting bagi tubuh, memberikan oksigenasi dan perkumuhan darah dengan berakhirnya produk metabolik, terutamanya karbon dioksida. Seseorang tidak menyedari bagaimana dia bernafas. Nafas menarik perhatian kepada dirinya sendiri apabila ada masalah dengan menghirup atau menghembus nafas, anda mendengar siulan atau mengi, tersedak atau sakit berlaku. Kehadiran keabnormalan ini memerlukan pencarian penyebab penyebab gangguan pernafasan. MedAboutMe membantu anda mengetahui masalah pernafasan yang merupakan gejala penyakit serius..

Nafas dan penyebabnya

Kekerapan pernafasan normal pada orang dewasa adalah 15-20 kitaran (menghirup-menghembuskan nafas) seminit. Pada kanak-kanak, penunjuk ini tidak boleh melebihi 30 kitaran. Nafas mesti bebas dan senyap. Pelanggaran dianggap fenomena seperti:

 • bising, mengi, pernafasan berdehit;
 • sakit semasa proses pernafasan;
 • kesukaran bernafas masuk atau keluar;
 • pernafasan cepat atau perlahan.

Pelanggaran proses pernafasan boleh disebabkan oleh pelbagai sebab, dari latihan fizikal atau tekanan hingga penyakit serius. Orang yang sihat mungkin mengalami sesak nafas semasa latihan fizikal, kegelisahan, sementara pernafasan normal dengan cepat dengan pemberhentian faktor-faktor yang menyebabkan pelanggaran tersebut. Sekiranya gejala yang tidak menyenangkan muncul ketika berehat atau dengan sedikit usaha, ini mungkin merupakan bukti perkembangan penyakit tertentu yang memerlukan perhatian. Penyakit seperti itu boleh:

 • penyakit sistem bronkopulmonari;
 • patologi jantung;
 • alahan;
 • mabuk;
 • kegemukan.

Apabila masalah pernafasan bercakap mengenai bahaya

Terdapat sejumlah gejala kegagalan pernafasan yang menunjukkan kemungkinan penyakit serius. Sebahagian daripada mereka memerlukan rawatan perubatan segera. Ini merangkumi kes berikut.

 • Kejang mati lemas teruk pada kulit biru, sakit dada mungkin merupakan tanda edema paru, yang penyebabnya paling sering adalah pelbagai penyakit sistem bronkopulmonari atau kardiovaskular.
 • Kesukaran bernafas secara tiba-tiba dengan mengi dan bersiul, sensasi objek asing di kerongkong menunjukkan pembengkakan laring, yang dapat berkembang dengan cepat, terutamanya dalam kes alergi penyakit (reaksi terhadap ubat, gigitan serangga, dll.). Sekiranya masalah pernafasan meningkat dengan cepat, diperlukan rawatan perubatan segera, sebelum mana-mana antihistamin harus diberikan kepada pasien.
 • Gejala-gejala berikut juga memerlukan rawatan perubatan segera: permulaan sesak nafas yang teruk, pernafasan perlahan dalam kombinasi dengan sakit dada yang teruk, batuk, takikardia, dan wajah biru. Mereka adalah tanda embolisme paru - penyumbatan tempat tidur arteri, yang boleh berlaku disebabkan oleh pergerakan dengan aliran darah pembekuan darah yang sebelumnya terbentuk di saluran periferal, yang paling sering di bahagian bawah kaki.

Masalah pernafasan juga berlaku pada beberapa penyakit kronik sistem bronkopulmonari atau kardiovaskular. Gejala masalah pernafasan yang diperhatikan dalam masa dapat mendedahkan penyakit ini, sangat memudahkan rawatannya, dan mungkin mencegah perkembangan selanjutnya.

 • Sesak nafas dengan serangan asma, yang mungkin disertai dengan mengi dan batuk, biasanya menunjukkan asma bronkial. Dalam kes pemburukan, penyakit ini memerlukan rawatan perubatan segera..
 • Perasaan kekurangan udara, disertai dengan sakit mampatan di jantung, diperhatikan dengan penyakit jantung koronari. Gejala-gejala ini biasanya muncul semasa bersenam..
 • Sesak nafas dalam kedudukan terlentang, yang berlalu dalam kedudukan tegak, bercakap mengenai kegagalan jantung.
 • Perasaan kekurangan udara dan rasa sakit di dada dengan sedikit usaha juga dapat disertai dengan perkembangan anemia. Dalam kes ini, kekurangan sel darah merah yang membawa oksigen menyebabkan hipoksia (kelaparan oksigen), yang menyebabkan kesukaran bernafas.
 • Sesak nafas yang kerap, batuk dengan dahak untuk waktu yang lama boleh menjadi gejala penyakit serius yang mengalami perkembangan secara beransur-ansur dan oleh itu sering tidak dapat dilihat - penyakit paru obstruktif kronik (COPD). COPD biasanya memberi kesan kepada perokok, dan juga merupakan penyakit pekerjaan bagi orang yang bekerja di industri berbahaya (lombong, tapak pembinaan, makmal kimia).

Rawatan dan pencegahan

Masalah pernafasan bukanlah penyakit dalam diri mereka. Ini hanya gejala perubahan patologi yang berlaku di dalam badan. Mereka membantu mengenal pasti proses tersebut dan memulakan rawatannya. Oleh itu, jika anda mengalami masalah pernafasan, anda mesti berunding dengan doktor umum, yang, jika perlu, akan mengadakan konsultasi dengan pakar kardiologi, ahli pulmonologi atau pakar dengan profil berbeza. Oleh kerana gangguan proses pernafasan yang normal dapat disebabkan oleh pelbagai penyakit dan keadaan patologi, maka perawatan dalam setiap kes akan dilakukan secara individu, bergantung pada penyakit dan keadaan tertentu pesakit.

Pencegahan kebanyakan penyakit yang mempengaruhi proses pernafasan adalah gaya hidup sihat. Berhenti merokok dan memerangi berat badan berlebihan, pemakanan yang betul, aktiviti fizikal dapat mencegah banyak penyakit sistem pernafasan, kardiovaskular dan endokrin. Memperbaiki keadaan umum badan, termasuk organ dan sistem yang mempengaruhi pernafasan, akan difasilitasi oleh:

 • penolakan dos alkohol yang besar;
 • pengurangan tekanan (sama ada konflik atau semangat yang berlebihan untuk aktiviti profesional, kerja fizikal atau mental);
 • normalisasi tidur;
 • pergerakan dan udara segar.

Ubat untuk masalah pernafasan

Penggunaan sebarang ubat harus dilakukan hanya seperti yang diarahkan oleh doktor. Untuk masalah pernafasan, ubat berikut boleh digunakan:

Antihistamin, mempunyai kesan anti-alergi. Untuk masalah pernafasan, ia digunakan untuk menghilangkan bengkak, termasuk yang disebabkan oleh pengambilan ubat atau gigitan serangga. Ia tidak mempunyai kesan penenang. Terdapat dalam bentuk tablet.

Ubat dalam bentuk aerosol digunakan sebagai bantuan kecemasan untuk melegakan bronkospasme dan asma pada asma bronkial. Untuk ini, orang dewasa perlu menyedut 0.1-0.2 mg ubat yang disembur melalui mulut. Tidak ada kontraindikasi mutlak.

Ubat vasodilator. Berkesan menghilangkan serangan angina, disertai dengan perasaan kekurangan udara, sesak nafas. Meningkatkan bekalan oksigen ke jantung. Bentuk ubat yang paling popular adalah tablet dan semburan dos meter. Sebagai bantuan kecemasan, 1-2 tablet ubat (0,5-1,0 mg) diserap di bawah lidah, atau 1-2 dos (satu atau dua klik) ubat disembur di bawah lidah sebagai semburan. Semburkan produk dalam keadaan duduk sambil menahan nafas. Nitrogliserin mempunyai kontraindikasi, oleh itu, tanpa preskripsi doktor, berbahaya untuk digunakan.

Expectorant digunakan untuk radang paru-paru, bronkitis, asma bronkial, penyakit paru-paru obstruktif kronik). Terdapat dalam bentuk tablet, sirap, lozenges, aerosol. Ubat ini boleh diterima dengan baik. Kontraindikasi pada sindrom kejang, luka ulseratif pada perut dan duodenum.

Masalah pernafasan

Gejala kegagalan pernafasan

 • Kadar pernafasan yang tidak betul: pernafasan disegerakan secara berlebihan (pada masa yang sama menjadi dangkal, iaitu, ia mempunyai nafas dan nafas yang sangat pendek) atau, sebaliknya, ia sangat berkurang (selalunya ia menjadi sangat dalam).
 • Pelanggaran irama pernafasan: selang waktu antara penyedutan dan pernafasan berbeza, kadang-kadang pernafasan dapat berhenti selama beberapa saat / minit, dan kemudian muncul kembali.
 • Kekurangan kesedaran: tidak berkaitan langsung dengan kegagalan pernafasan, tetapi kebanyakan bentuk kegagalan pernafasan muncul dalam keadaan yang sangat serius pada pesakit dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Bentuk

Punca

 • Kemalangan serebrovaskular akut.
 • Gangguan metabolik:
  • asidosis - pengasidan darah dalam penyakit teruk (kegagalan buah pinggang atau hati, keracunan);
  • uremia - pengumpulan produk pemecahan protein (urea, kreatinin) dalam kegagalan buah pinggang;
  • ketoasidosis.
 • Meningitis, ensefalitis. Kembangkan, misalnya, dengan penyakit berjangkit: herpes, ensefalitis bawaan kutu.
 • Keracunan: contohnya, karbon monoksida, pelarut organik, ubat.
 • Kelaparan oksigen: kegagalan pernafasan berkembang akibat kebuluran oksigen yang teruk (contohnya, pada orang lemas yang diselamatkan).
 • Tumor otak.
 • Kecederaan otak.

Pakar neurologi akan membantu rawatan penyakit ini

Diagnostik

 • Analisis aduan dan sejarah perubatan:
  • Berapa lama terdapat tanda-tanda kegagalan pernafasan (irama dan kedalaman nafas);
  • peristiwa apa yang mendahului perkembangan gangguan ini (kecederaan kepala, keracunan dadah atau alkohol);
  • seberapa cepat gangguan pernafasan muncul setelah kehilangan kesedaran.
 • Pemeriksaan neurologi.
  • Anggaran kadar pernafasan dan kedalaman.
  • Penilaian Kesedaran.
  • Cari tanda-tanda kerosakan otak (penurunan nada otot, strabismus, refleks patologi (tidak hadir pada orang yang sihat dan hanya muncul sekiranya berlaku kerosakan pada otak atau saraf tunjang)).
  • Penilaian keadaan murid dan reaksi mereka terhadap cahaya:
   • murid lebar yang tidak bertindak balas terhadap cahaya adalah ciri kerosakan otak tengah (kawasan otak yang terletak di antara batang otak dan belahan otaknya);
   • murid sempit (titik), kurang responsif terhadap cahaya, adalah ciri kerosakan pada batang otak (kawasan otak di mana pusat-pusat penting berada, termasuk pusat pernafasan).
 • Ujian darah: penilaian tahap produk pemecahan protein (urea, kreatinin), ketepuan oksigen.
 • Keadaan asid-asas darah: penilaian kehadiran pengasidan darah.
 • Analisis toksikologi: pengesanan bahan toksik dalam darah (ubat-ubatan, ubat-ubatan, garam logam berat).
 • CT (komputasi tomografi) dan MRI (pengimejan resonans magnetik) kepala: membolehkan anda mengkaji struktur otak secara berlapis, mengenal pasti sebarang perubahan patologi (tumor, pendarahan).
 • Perundingan pakar bedah saraf juga boleh dilakukan..

Rawatan untuk Gangguan Pernafasan

 • Rawatan penyakit ini diperlukan, dengan latar belakang di mana terdapat kegagalan pernafasan.
  • Detoksifikasi (melawan keracunan) sekiranya berlaku keracunan:
   • ubat-ubatan yang meneutralkan toksin (penawar);
   • vitamin (kumpulan B, C);
   • terapi infusi (infus penyelesaian secara intravena);
   • hemodialisis (buah pinggang tiruan) dengan uremia (pengumpulan produk pemecahan protein (urea, kreatinin) dengan kegagalan buah pinggang);
   • antibiotik dan ubat antivirus untuk meningitis berjangkit (radang meninges).
 • Perjuangan melawan edema serebrum (berkembang pada penyakit otak yang paling teruk):
  • ubat diuretik;
  • ubat hormon (hormon steroid).
 • Dadah yang meningkatkan pemakanan otak (neurotropik, metabolisme).
 • Pemindahan tepat pada masanya ke pengudaraan mekanikal.

Komplikasi dan akibatnya

 • Kegagalan pernafasan sahaja bukan penyebab komplikasi serius..
 • Kelaparan oksigen disebabkan pernafasan yang tidak teratur (jika terjadi pelanggaran irama pernafasan, tubuh tidak menerima tahap oksigen yang tepat, iaitu, pernafasan menjadi "tidak produktif").

Pencegahan kegagalan pernafasan

 • Menjalankan pencegahan gangguan pernafasan adalah mustahil, kerana ini adalah komplikasi penyakit serius otak dan seluruh tubuh yang tidak dapat diramalkan (kecederaan otak traumatik, keracunan, gangguan metabolik).

MAKLUMAT RUJUKAN

Perundingan dengan doktor diperlukan

 • Pengarang

M.Mumentaller - Diagnosis Pembezaan dalam Neurologi, 2010.
Paul W. Brazis, Joseph C. Masdew, Jose Biller - Diagnostik Topikal dalam Neurologi Klinikal, 2009.
Nikiforov A.S. - Neurologi Klinikal, jilid 2, 2002.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya masalah pernafasan?

 • Pilih doktor Neurologi doktor yang tepat
 • Ikuti ujian
 • Dapatkan rejimen rawatan dari doktor
 • Ikuti semua cadangan

Nafas sekejap dalam mimpi pada lelaki

Punca penangkapan pernafasan semasa tidur, atau apnea tidur. Mengapa ini berlaku dan bagaimana merawatnya.

Sindrom Apnea adalah penangkapan pernafasan jangka pendek (sehingga tiga minit) dalam mimpi. Menahan nafas boleh menjadi tunggal atau kecil, atau dalam jumlah yang banyak - beratus-ratus nafas setiap malam. Bahaya utama apnea adalah bahawa dalam keadaan terburuk dalam mimpi, anda boleh mati. Mengapa penahan pernafasan berlaku semasa tidur dan bagaimana melindungi diri daripada sindrom apnea?

Apa itu apnea

Ketika datang ke pernafasan semasa tidur, sindrom apnea tidur obstruktif (OSAS) tersirat, yang boleh terdiri daripada dua jenis:

 • Apnea - semasa tidur, otot tekak mengendur sehingga menyekat saluran udara. Dalam kes ini, pernafasan mungkin terganggu selama 10 saat atau lebih..
 • Hypopnea - apabila saluran udara tersekat sebahagiannya, dan hanya 50% oksigen atau kurang memasuki paru-paru. Nafas juga berhenti selama 10 saat atau lebih lama..

Sebagai tambahan kepada OSAS, terdapat jenis penangkapan pernafasan lain dalam mimpi - sindrom apnea tidur pusat. Perbezaan antara kedua jenis apnea ini terletak pada kenyataan bahawa semasa OSAS, penangkapan pernafasan berlaku disebabkan oleh tisu faring yang menyekat oksigen, dan pada apnea malam tengah, penangkapan pernafasan berlaku kerana fungsi otak yang tidak betul. Otak tidak mengawal proses pernafasan dan, seperti itu, "lupa" untuk menghantar isyarat ke saluran pernafasan untuk dibuka. Oleh kerana itu, penangkapan pernafasan berlaku, yang boleh mengakibatkan kematian.

Oleh kerana kerap mengalami apnea, seseorang mungkin mengalami masalah dengan kualiti dan jangka waktu tidur. Faktanya ialah apabila pernafasan berhenti disebabkan oleh kekurangan oksigen di paru-paru, tubuh dapat bergerak dari tahap tidur nyenyak ke tahap dangkal, atau bahkan menyebabkan kebangkitan. Seseorang boleh bangun dan duduk di atas katil untuk menarik nafas. Selalunya orang tidak mengingati perkara ini, tetapi pada waktu pagi mereka dapat merasa letih dan mengantuk..

Gejala Apnea Nocturnal

Gejala utama apnea adalah penangkapan pernafasan dalam mimpi melebihi jangka masa 10 saat (penangkapan pernafasan kurang dari 10 saat hanya boleh menarik nafas dalam). Hampir mustahil untuk melihat sendiri gejala apnea - untuk ini anda memerlukan orang lain yang akan mengikuti bagaimana anda bernafas dalam mimpi. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk meneka bahawa seseorang mungkin mengalami episod apnea pada waktu malam kerana dengkuran yang kuat dan pernafasan sekejap kuat dalam mimpi. Gejala apnea lain yang mungkin diketahui oleh seseorang sendiri:

 • Keletihan berlebihan pada waktu siang: seseorang tidak memahami mengapa dia tidak cukup tidur, walaupun dia cukup tidur. Dia tidak ingat bahawa dia bangun beberapa kali kerana pernafasan.
 • Mulut kering selepas bangun, sakit tekak mungkin.
 • Sakit kepala, terutamanya pada waktu pagi.
 • Kerosakan ingatan.
 • Keresahan.
 • Kerengsaan.
 • Kemurungan.
 • Libido menurun.
 • Kemerosotan mental.
 • Gesa membuang air kecil lebih dari dua kali malam.
 • Mati pucuk.
 • Pertambahan berat badan.
 • Gula darah tinggi.
 • Tekanan darah tinggi pada waktu pagi.

Pada lelaki, apnea malam dua kali lebih besar daripada wanita. Ini disebabkan oleh fakta bahawa lelaki mempunyai pernafasan perut yang lebih maju, serta struktur diafragma dan oropharynx dan laring. Lelaki berdengkur lebih kerap dan lebih kerap, yang mungkin merupakan salah satu gejala apnea pada waktu malam. Pengambilan alkohol menyumbang kepada penampilan sindrom apnea. Ini juga menjelaskan mengapa lelaki lebih cenderung mengalami gangguan pernafasan dalam mimpi - mereka lebih cenderung daripada wanita minum alkohol..

Risiko apnea meningkat seiring usia, 60% orang berusia lebih dari 65 tahun menderita penyakit ini. Walau bagaimanapun, sindrom ini juga boleh berlaku pada orang muda, dan bahkan pada kanak-kanak, 60% bayi baru lahir juga mengalami kelewatan pernafasan dalam tidur. Ramai orang bahkan tidak menyedari bahawa mereka mengalami apnea malam - kira-kira 7% orang tidak menyedari penyakit ini dan berisiko.

Penyebab utama apnea malam

Berhenti bernafas dalam mimpi boleh berlaku kerana banyak sebab. Bezakan antara sindrom apnea tidur obstruktif dan sindrom apnea tidur pusat, serta apnea pada kanak-kanak.

Punca Sindrom Apnea Tidur Obstruktif

Faktor yang menyumbang kepada penangkapan pernafasan dalam tidur dengan OSAS:

 • Pelanggaran struktur rahang. Sekiranya rahang tidak cukup besar, semasa tidur, lidah orang tenggelam ke belakang, menyekat saluran udara.
 • Bahasa terlalu besar.
 • Leher kecil atau pendek.
 • Berat badan berlebihan atau kegemukan - dalam kes ini, "klac" lemak mengelilingi faring, memerahnya.
 • Amandel atau adenoid yang diperbesar - membuat halangan mekanikal terhadap pengambilan udara.
 • Minum alkohol atau pil tidur - mereka mengendurkan otot-otot faring sehingga keadaan mereka praktikal melekat, mencegah seseorang bernafas dalam mimpi.
 • Pembedahan Pernafasan Atas Terkini.
 • Penyakit kronik saluran pernafasan atas - sinusitis atau rhinitis vasomotor.

Apabila pernafasan berhenti disebabkan oleh OSAS, seseorang merasakan kelaparan oksigen yang tajam, kerana pengekalan oksigen berlangsung untuk waktu yang agak lama. Untuk akhirnya mendapatkan oksigen yang diperlukan, otak bangun dengan mendadak dan mengirimkan isyarat ke paru-paru, yang memaksa seseorang untuk menarik nafas yang tajam dan bising. Selepas ini, orang itu dapat berdengkur dengan kuat sehingga otot kembali mengendur dan episod apnea seterusnya berlaku..

Penyebab sindrom apnea tidur pusat

SCAS boleh disebabkan oleh beberapa sebab yang berkaitan dengan kerja otak:

 • Penggunaan opioid - heroin, morfin, metadon.
 • Kegagalan jantung atau buah pinggang.
 • Tinggi di pergunungan.
 • Laluan terapi CPAP. Semasa terapi ini, SCAS adalah kesan sampingan yang hilang setelah terapi berakhir..

Punca Apnea pada Kanak-kanak

Pada bayi baru lahir, penangkapan pernafasan dalam mimpi agak biasa. Ini disebabkan oleh fakta bahawa sistem pernafasan belum berkembang sepenuhnya. Sebagai peraturan, beberapa minggu atau bulan setelah kelahiran, apnea pada waktu malam pada bayi lewat sendiri. Ramai ibu bapa takut bahawa penyakit ini boleh menyebabkan sindrom kematian bayi secara tiba-tiba. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti saintifik bahawa perkara-perkara ini berkaitan..

Punca OSAS pada bayi baru lahir:

 • saluran udara sempit kongenital;
 • otot laring yang dikembangkan dengan tidak betul;
 • halangan saluran udara atas;
 • pengembangan rahang yang tidak betul, penarikan belakang lidah, lelangit sumbing.

Penyebab SCAS pada bayi baru lahir boleh:

 • kecederaan otak traumatik semasa melahirkan anak;
 • peningkatan oksigen darah sejurus selepas kelahiran;
 • pendarahan tengkorak, hematoma otak;
 • perkembangan otak yang tidak normal.

Sekiranya jari atau wajah anak menjadi biru, nadi melambatkan hingga 90 denyutan seminit, ketika dijemput, tubuh bayi tidak terasa nada, lengan dan kaki kendur, bayi enggan menyusui - segera panggil ambulans.

Pada usia yang lebih tua, adenoid, amandel yang membesar atau masalah dengan pernafasan hidung: alahan atau rinitis boleh menjadi penyebab apnea pada kanak-kanak. Juga, anak mungkin mengalami pelanggaran struktur kerangka wajah atau kegemukan, yang mengganggu peredaran udara yang normal dalam mimpi. Sekiranya anda mengesyaki apnea, anda mesti berjumpa pakar pediatrik atau pakar otolaryngologi.

Terapi CPAP akan membantu kanak-kanak dengan apnea sindromik.

Diagnosis dan rawatan apnea malam

Untuk mengesan apnea, seseorang harus memerhatikan tidur pesakit. Saudara-mara mengenali gejala pertama, diagnosis seterusnya akan dilakukan di hospital: aliran udara ketika menghembuskan nafas, tahap oksigen dalam darah dan dengkuran akan diperiksa. Juga, pesakit diambil gambar paru-paru, ujian darah umum, ujian darah untuk gula dan urinalisis diambil. Diagnosis yang betul adalah jaminan utama kejayaan dalam rawatan apnea, kerana ia tidak akan berjaya untuk menghilangkan penyakit ini - pesakit perlu memilih rawatan individu yang akan membantu seseorang untuk bernafas sepenuhnya dalam mimpi.

Beberapa teknik yang berbeza digunakan untuk merawat OSAS. Hampir semua pesakit diberi terapi CPAP. Ia membolehkan anda menepati paru-paru dengan oksigen, menyebarkan dinding saluran pernafasan. Selepas terapi ini, penangkapan pernafasan dalam mimpi berhenti. Prosedur ini tidak digalakkan untuk pesakit dengan sindrom apnea tidur pusat, kerana tidak berkesan..

Sekiranya pesakit mengalami apnea disebabkan oleh pelanggaran struktur kerangka wajah, pembedahan mungkin diperlukan. Juga, amandel atau adenoid yang membesar yang menyekat akses oksigen ke saluran pernafasan dapat dikeluarkan secara pembedahan. Dengan alahan, penurunan hormon ditetapkan. Dengan rahang kecil, pelindung mulut intraoral khas dapat digunakan yang mendorong rahang ke depan, sehingga udara dapat beredar dengan bebas. Anda hanya perlu memakainya semasa tidur.

Pelindung mulut adalah alat intraoral khas yang melancarkan peredaran udara normal semasa tidur.

Dengan SCAS, ubat-ubatan diresepkan untuk menghilangkan penyebab apnea. Tugas utama ubat-ubatan adalah untuk menyambung semula fungsi otak, paru-paru dan jantung dengan betul..

Berhenti merokok, yang sering menjadi penyebab apnea, akan sangat berkesan. Alkohol, rokok, ubat-ubatan dan pil tidur - semua perkara ini dapat menimbulkan penangkapan pernafasan secara berkala dalam mimpi. Dengan kegemukan, pesakit perlu menurunkan berat badan. Penurunan berat badan sebanyak 15-20% dapat menyelamatkan pesakit dari masalah apnea malam. Tetapi ubat-ubatan sendiri dilarang sama sekali - penggunaan ubat boleh menyebabkan alahan dan pembengkakan laring, yang akan memperburuk keadaan..

Sindrom Apnea Tidur Obstruktif: Punca dan Rawatan

Sindrom apnea tidur obstruktif mempunyai kekhasan. Ini adalah faktor risiko untuk perkembangan pemburukan saluran darah dan jantung yang mengancam nyawa, seperti strok, gangguan trofisme, aritmia, dan kematian. Sebilangan besar sindrom apnea tidur berlaku antara 3 dan 4 jam. Kira-kira 80% sawan dikaitkan dengan masalah pernafasan..

Punca penangkapan pernafasan patologi dalam mimpi

Untuk merawat apnea, doktor mesti menentukan penyebab sindrom apnea tidur. Terdapat sebilangan ciri anatomi dan fisiologi yang menyebabkan penangkapan pernafasan sementara. Punca Apnea:

 • patologi perkembangan tengkorak;
 • hipotensi otot yang terletak berhampiran sistem pernafasan;
 • retrognathia - rahang bawah yang menonjol;
 • leher terlalu besar kerana kegemukan;
 • amandel yang membesar atau pembengkakan lelangit;
 • kesempitan rahang atas atau bawah;
 • kehadiran polip atau neoplasma lain di saluran udara;
 • penyakit paru-paru obstruktif;
 • kecacatan septum hidung;
 • lidah terlalu besar yang tidak sesuai di rongga mulut.

Apnea tidur juga boleh mencetuskan diabetes atau kegemukan..

Faktor-faktor risiko

Sebagai tambahan kepada penyebab langsung apnea, faktor risiko dipertimbangkan yang tidak menjamin perkembangan patologi, tetapi meningkatkan risiko apnea tidur. Ini termasuk:

 1. Lantai. Sindrom apnea lebih kerap berlaku pada seks yang lebih kuat. Doktor mengaitkannya dengan fakta bahawa lelaki mempunyai berat lebih banyak dan lehernya lebih besar. Tetapi semuanya berubah seiring bertambahnya usia, kerana semasa sindrom menopaus, separuh wanita menjadi lebih terdedah.
 2. Umur. Kejadian puncaknya datang dari 40 hingga 60 tahun, tetapi ini tidak mengganggu penampilan penangkapan pernafasan semasa tidur anak.
 3. Genetik. Sekiranya saudara terdekat mempunyai sejarah apnea obstruktif, maka risiko patologi meningkat dengan ketara.
 4. Penyalahgunaan tembakau dan alkohol.

Perhatian! Setiap orang perlu memantau berat badan, kerana obesiti adalah faktor risiko utama..

Gejala Apnea (OSAS)

Sebab-sebab kecurigaan adanya sindrom apnea tidur adalah keluhan orang tentang tidur yang tidak baik, kekurangan tenaga, daya tahan berterusan, sakit kepala. Pada orang dewasa, keupayaan bekerja menurun, perhatian dan keupayaan untuk menumpukan perhatian pada sesuatu menurun. Orang seperti itu sangat tersebar dan sering tidak ingat apa yang mereka lakukan..

Sebagai tambahan kepada gejala ini, gejala berikut mungkin muncul:

 • insomnia;
 • penangkapan pernafasan dalam mimpi;
 • berasa sesak pada waktu malam;
 • dyspnea;
 • mimpi buruk biasa yang membuat anda bangun;
 • kerengsaan berlebihan;
 • kemurungan kerana kurang tidur;
 • hiperhidrosis teruk;
 • bercakap dalam mimpi;
 • bruxism - pengisaran gigi;
 • mati pucuk pada lelaki dan penurunan libido pada wanita;
 • memerlukan kencing yang berterusan pada waktu malam.

Saudara mara mengatakan bahawa ada dengkuran malam. Pesakit sendiri tidak dapat melihat penangkapan pernafasan. Rawatan mendengkur dan apnea tidur ditangani dengan serius, kerana dengan pendekatan buta huruf, hasilnya dapat membawa maut..

Diagnosis Apnea

Diagnosis dibuat berdasarkan aduan pesakit dan data pemeriksaan. Tetapi kerana gejalanya tidak bersifat dan mungkin tidak muncul sama sekali, diagnostik tambahan diperlukan. Ramai orang tertanya-tanya doktor mana yang harus dihubungi. Pertama sekali, berjumpa dengan ahli terapi atau bawa anak anda ke pakar pediatrik. Sekiranya masalahnya serius, anda perlu menghubungi pakar somnologi. Pakar cenderung polysomnografi.

Dengan apnea, diagnosis dilakukan dengan sangat dekat. Polysomnography adalah prosedur yang panjang, yang memerlukan masa sekitar 8 jam. Dengan menggunakan alat khas, doktor memeriksa tidur pesakit sepanjang malam. Kaedah ini terdiri dalam merakam tanda-tanda penting seperti penangkapan pernafasan, gelombang otak, dan tempohnya. Menurut hasilnya, diagnosis akhir sudah dibuat..

Apnea pada kanak-kanak

Setiap ibu bapa tertanya-tanya apa itu dan apa jenis ancaman terhadap kehidupan yang ditimbulkannya. Apnea pada kanak-kanak adalah penahan pernafasan pada bayi semasa rehat malam. Ini membawa kepada pelanggaran pelbagai parameter homeostasis badan.

Penting untuk mengetahui! Penyakit pada bayi boleh berupa sindrom yang terpisah atau gejala penyakit.

Di sebalik mekanisme penampilan, tiga jenis keadaan ditentukan:

 • tengah;
 • halangan;
 • genesis campuran.

Apnea pusat pada bayi baru lahir dikaitkan dengan kerosakan pusat pernafasan, yang terletak di medulla oblongata. Penyebab yang paling biasa adalah kematangan yang tidak mencukupi..

Semasa rehat malam, aktiviti metabolik proses biokimia menurun, yang menyebabkan penurunan kepekatan karbon dioksida dalam darah. Dialah yang menjadi penggerak pusat pernafasan. Itulah sebabnya pusat ini ditutup apabila terdapat kekurangan karbon dioksida..

Perkembangan apnea nokturnal pada kanak-kanak mungkin disebabkan oleh fakta bahawa serat saraf yang masuk ke otot pernafasan belum sepenuhnya menjalani proses mielinasi. Kerana ketiadaan protein tertentu, kadar penghantaran impuls dari sistem saraf pusat sangat berkurang.

Episod apnea pada kanak-kanak sehingga satu tahun jenis obstruktif muncul sekiranya terdapat halangan saluran udara. Ini diperhatikan terutamanya semasa tidur. Pada bayi, terdapat kelonggaran serat otot licin yang terletak di sekitar saluran pernafasan. Akibatnya, penyempitan kritikal terhadap laring. Terdapat juga beberapa faktor yang menyebabkan apnea tidur pada kanak-kanak:

 • penyakit dan kecederaan serius;
 • berat badan berlebihan;
 • kejutan saraf yang teruk;
 • keadaan selepas pembedahan;
 • proses keradangan pulau sistem pernafasan.

Jenis campuran pada kanak-kanak diperhatikan dengan penyumbatan saluran udara.

Berhenti bernafas juga sering disertai dengan gejala berikut:

 • kehilangan kesedaran;
 • kekejangan
 • sianosis kulit;
 • bradikardia;
 • melompat tekanan darah.

Semasa merawat, sangat penting untuk melindungi anak daripada tekanan dan ketegangan.

Apnea pada bayi pramatang

Tubuh bayi pramatang dicirikan oleh ketidakmatangan banyak organ dan sistem. Ini terutama berlaku untuk sistem saraf, yang terus berkembang untuk jangka masa yang panjang. Pusat pernafasan yang terletak di medulla oblongata tidak terkecuali.

Peranan yang terpisah dimainkan oleh proses myelinasi serat saraf. Pada bayi pramatang, ia tidak dilaksanakan sepenuhnya. Semasa tidur bayi pramatang, penurunan kepekaan pusat pernafasan, penurunan kepekatan karbon dioksida dalam darah.

Apnea pada bayi prematur berlaku dalam kebanyakan kes. Sebagai tambahan kepada ketidakmatangan fizikal badan, kerosakan sistem saraf pusat dapat memprovokasi perkembangan keadaan patologi. Faktor-faktor tersebut merangkumi:

 • proses keradangan pulau sistem saraf pusat;
 • malformasi kongenital medula oblongata;
 • peningkatan tekanan dalam sistem ventrikel serebrum;
 • akibat kecederaan traumatik;
 • perubahan metabolik dalam darah.

Sekiranya salah satu patologi di atas dikesan, perlu untuk menyembuhkannya. Ini adalah rawatan yang paling berkesan, setelah itu semua gejala akan hilang. Dalam kes yang teruk, ubat-ubatan mungkin diresepkan..

Cara menghilangkan apnea

Semasa tertanya-tanya bagaimana merawat apnea, pertama sekali perlu mematuhi langkah pencegahan. Dalam kes ringan dan tidak dirawat, dalam rawatan apnea tidur, perlu mengikuti cadangan mudah:

 1. Menurunkan berat badan berlebihan. Penting untuk menjalani gaya hidup sihat dan makan makanan yang seimbang..
 2. Tolak makan sebelum tidur. Lebih dari tiga jam harus berlalu selepas makan malam.
 3. Berhenti merokok dan minum. Sekiranya anda tidak dapat menolak sepenuhnya, sekurang-kurangnya jangan merokok tiga jam sebelum tidur.
 4. Semasa tidur, menempati lokasi yang selesa di tempat tidur. Selalunya, serangan apnea berlaku pada orang yang lebih suka tidur di punggung, jadi anda perlu belajar cara tidur di sisi anda.
 5. Pastikan pernafasan hidung bebas. Untuk tujuan ini, plaster khas mesti digunakan..

Tetapi bagi sebilangan pesakit, cadangan di atas tidak akan mencukupi. Sekiranya pesakit mengalami kecacatan pada septum hidung atau mempunyai polip, maka campur tangan pembedahan diperlukan. Pada orang dewasa di mana apnea pusat muncul kerana kecacatan rahang, alat khas boleh digunakan. Mereka dimasukkan ke rongga mulut dan menyesuaikan kedudukan rahang semasa tidur..

Selalunya, patologi menggunakan pengudaraan paru-paru tambahan. Dengan menggunakan alat, oksigen dilancarkan, yang menghalang saluran udara menyempit. Apnea tidur tidak dapat dirawat dengan alat ini, tetapi komplikasi dapat dielakkan dan pesakit dapat tidur lena..

Perhatian! Sekiranya patologi dilarang memberi pil tidur kepada pesakit, kerana otot-otot itu dapat merehatkan otot dan seseorang boleh tercekik.

Setelah memeriksa apa itu apnea, anda dapat memahami betapa kompleksnya penyakit ini dan apa akibatnya. Jangan berfikir bahawa ini hanya berdengkur, dan ringankan masalahnya. Pada peringkat awal, penyakit ini mudah diubati di rumah. Dan jika anda mempertimbangkan doktor mana yang merawat, berjumpa dengan pakar somnologi. Hanya dia yang akan menunjukkan sebab dan rawatannya.

Penyakit menyebabkan penangkapan pernafasan dalam mimpi

Gejala berhenti bernafas semasa tidur kelihatan cukup menakutkan, kerana seseorang tiba-tiba berhenti bernafas dan pada masa yang sama tidak dapat melakukan apa-apa mengenainya. Oleh kerana oksigen tidak masuk ke dalam badan, serangan panik meningkat. Pesakit merasa tidak selesa di kerongkong dan leher, mula takut mati lemas, dari mana dia bangun. Fobia malam muncul, seolah-olah seseorang menekan tekak dan ingin mencekik.

Serangan sesak nafas pada waktu malam muncul akibat penurunan jumlah oksigen dalam darah dan pembentukan lebihan karbon dioksida. Kerana ini, sesak nafas muncul, kekejangan di kerongkong, kulit menjadi pucat, otot mengencang. Sekiranya serangan sesak nafas malam berlangsung lama, sianosis kulit muncul, peluh sejuk muncul.

Mana-mana orang mesti bernafas normal. Tanpa ini, fungsi tubuh yang mencukupi adalah mustahil. Sekiranya sesak nafas setiap malam diperhatikan secara sistematik, ini menunjukkan masalah sistemik yang perlu ditangani dan diselesaikan dengan segera..

Tidak selalu penangkapan pernafasan dalam mimpi dikaitkan dengan penyakit sistemik yang teruk. Oleh itu, sekali masalah ini boleh berlaku kerana mengalami tekanan yang hebat atau aktiviti fizikal yang ketara. Dan hanya berhenti bernafas secara berkala ketika tertidur atau dalam mimpi adalah kesempatan untuk menghubungi pakar. Ini mungkin menunjukkan penyakit pernafasan, paru-paru, jantung, dan vaskular..

Gejala sesak nafas

Simptom yang paling asas adalah ketidakupayaan untuk menarik nafas penuh. Manifestasi lain boleh dibahagikan kepada beberapa fasa:

 • Fasa pertama. Pusat pernafasan berfungsi dengan kuat. Masalah kebuluran oksigen dikompensasikan oleh peningkatan kedalaman dan frekuensi pernafasan, peningkatan tekanan, dan takikardia. Kepala anda mungkin berpusing pada masa ini.
 • Fasa kedua. Jumlah pergerakan pernafasan berkurang, jantung juga berfungsi lebih perlahan. Manifestasi sianosis kulit bermula.
 • Fasa ketiga. Pusat pernafasan mula tidak berfungsi. Sebenarnya, kelewatan pernafasan dalam tidur muncul, yang dapat berlangsung beberapa saat, atau bahkan 2-3 minit. Tekanan menurun, sesekali kekejangan atau kekejangan otot, refleks semakin teruk.
 • Fasa keempat. Ia dicirikan oleh gangguan pernafasan yang paling teruk. Pesakit bernafas sangat jarang dan dalam, ini boleh disertai dengan kejang. Tidak ada irama pernafasan yang diperhatikan.

Diagnosis penyakit

Penangkapan pernafasan dewasa berlaku kerana pelbagai sebab. Mengingat hal ini, perlu dilakukan prosedur diagnostik yang kompleks, untuk mendengar riwayat pesakit. Berdasarkan aduan yang diterima dan data objektif, doktor akan berusaha mencari alasan yang boleh menyebabkan penangkapan pernafasan dalam mimpi.

Selalunya, kaedah analisis berikut ditetapkan:

 • spirografi;
 • ujian alahan;
 • radiografi paru-paru;
 • sikloflowmetri (kaedah mengukur kadar aliran ekspirasi puncak);
 • ujian darah;
 • torakoskopi (atau pemeriksaan dada dari dalam);
 • tomografi paru-paru, bronkus;
 • ECG;
 • bronkoskopi;
 • polisomnografi dan lain-lain.

Punca penangkapan pernafasan dalam mimpi

Selalunya orang yang cukup sihat mengalami serangan asma. Mereka mungkin mengalami ketegangan saraf atau minum ubat yang mempengaruhi fungsi sistem pernafasan. Kadang-kadang sesak nafas disebabkan oleh debunga tumbuhan, yang merupakan alergen.

Penyebab asfiksia ini tidak kronik, jadi setelah 1-2 manifestasi, gejala patologi hilang. Tetapi selalunya reaksi lain yang cukup patogen menyebabkan pernafasan berhenti pada waktu malam. Ia adalah seperti berikut:

 • proses keradangan;
 • onkologi;
 • gangguan sistem saraf;
 • krisis vaskular serebrum;
 • kegagalan jantung;
 • penyakit lain dari paru-paru dan jantung.

Selalunya terdapat masalah dengan bernafas ketika tertidur. Pesakit untuk beberapa waktu merasakan kekurangan udara, setelah itu keadaan normal dipulihkan. Tetapi kerana serangan seperti itu, ada ketakutan untuk tertidur dan mati pada masa yang sama..

Penyakit ini sering menyebabkan apnea

Tercekik pada waktu malam berlaku secara tiba-tiba. Ini menakutkan pesakit, menjadikan hidupnya lebih sibuk. Walau bagaimanapun, banyak penyakit boleh menjadi penyebab fenomena ini, iaitu:

 • Asma bronkial. Patologi disertai dengan sesak nafas yang teruk. Seiring waktu, ia merosot menjadi lemas kerana kemerosotan patensi bronkus. Serangan berlaku pada waktu malam, jadi anda perlu membawa ubat yang sesuai dengan anda.
 • Sindrom Sleep Apnea. Otot kehilangan nada, kerana lumen faring ditutup sebentar. Ini menyebabkan penangkapan pernafasan. Ini mungkin berkaitan dengan pengambilan alkohol, kegemukan, amandel yang membesar, dan pil tidur. Pesakit sering tidak mengetahui tentang masalahnya, tetapi dia menjadi lebih lesu, jengkel, pada waktu pagi dia mengalami sakit kepala, berdengkur ketika tidur, tekanan mungkin terjadi. Sindrom Apnea membawa kepada patologi endokrin dan kardiovaskular yang teruk.
 • Angina pectoris. Pesakit dengan penyakit ini mengalami gangguan atau gangguan pernafasan pada waktu malam, jika pada waktu siang mengalami tekanan emosi atau fizikal yang kuat. Pada masa yang sama, pesakit ingin batuk, serangan disertai dengan sakit menekan akut di belakang sternum. Kerana sesak nafas, aktiviti fizikal sangat terhad. Perlu diingat bahawa untuk angina pectoris, penahan pernafasan lebih bersifat semasa bangun tidur..
 • Aritmia. Fibrilasi atrium semasa eksaserbasi dapat menyebabkan penangkapan pernafasan dalam mimpi dengan kekurangan denyutan serentak. Selain sesak nafas, takikardia, kelemahan teruk, sakit jantung dapat diperhatikan..
 • Kegagalan jantung. Jantung menjadi kurang mampu mengepam sejumlah besar darah. Ini menyebabkan pelanggaran pertukaran gas yang ketara, yang menyebabkan penangkapan pernafasan. Tercekik lebih cenderung berlaku pada waktu malam daripada pada waktu siang..
 • Penyakit tiroid. Dalam kes ini, disebabkan oleh peningkatan organ, benjolan di kerongkong muncul. Ini menyebabkan gangguan pernafasan dan penampilan ketidakselesaan di leher. Tercekik akhirnya berkembang.
 • Serangan panik. Kerosakan saraf menyebabkan kegagalan pernafasan, degupan jantung meningkat, panik. Oleh kerana itu, penghentian bekalan oksigen mungkin berlaku. Untuk menghilangkan keadaan patologi, campur tangan psikiatri diperlukan.

Cara menolong seseorang yang mengalami sesak nafas

Pertama sekali, anda perlu berjumpa doktor dengan orientasi yang sesuai. Sekiranya pesakit panik, dia perlu diyakinkan, memberi dia akses ke udara segar. Sekiranya serangan asma disebabkan oleh asma bronkial, berikan pesakit Eufilin, plaster sawi diletakkan di dada. Sekiranya penangkapan pernafasan dalam mimpi pada kanak-kanak atau orang dewasa disebabkan oleh reaksi alergi yang cepat, antihistamin diberikan, khususnya, Diphenhydramine, Diazolin, Fenkarol.

Sekiranya serangan gagal jantung, mereka memberikan posisi duduk separuh pesakit, memberi Validol atau Nitrogliserin di bawah lidah, membawa penunjuk tekanan kembali normal, membuat mandi kaki yang hangat.

Kadang-kadang penangkapan pernafasan dalam mimpi adalah mungkin kerana difteria. Filem berserabut menyumbat seluruh lumen saluran udara. Dalam kes itu, perlu meletakkan pesakit, menenangkan, menghangatkan kakinya. Kedudukan menegak dapat meningkatkan fungsi otot yang menyebabkan proses pernafasan.

Pada akhir kehamilan, masalah pernafasan semasa tidur juga boleh berlaku. Ini disebabkan oleh tekanan janin pada diafragma, yang menyebabkan sesak nafas yang teruk. Dalam kes ini, disarankan agar wanita tidur dalam keadaan duduk di ruangan dengan masuknya udara segar yang mencukupi. Anda juga boleh menggunakan alat sedut oksigen.

Amaran khas

Di samping itu, adalah mustahak untuk mengelakkan pesakit jatuh dari lidah. Sekiranya saudara-mara cenderung mati lemas, ubat-ubatan yang sesuai harus selalu ada.

Terdapat banyak sebab untuk penangkapan pernafasan. Jadi, masalah serupa berlaku dengan overdosis ubat, gangguan metabolik, kemurungan, keracunan gas toksik dan masalah lain. Adalah perlu untuk mengawasi seberapa sering tercekik berlaku dalam mimpi. Sekiranya ia mengganggu secara berkala, anda harus mencari pakar yang baik dan hubungi dia. Tidak ada alasan universal yang menyebabkan serangan mati lemas pada waktu malam. Sehubungan dengan itu, tidak ada pendekatan bersatu untuk rawatan. Oleh itu, anda perlu memperhatikan kesihatan anda dan merawat sebarang patologi yang secara tidak langsung boleh mempengaruhi kualiti tidur..

Dalam kes yang teruk, anda boleh menghubungi pakar somnologi. Ini adalah pakar yang merawat patologi tidur. Sebagai peraturan, masalah yang berkaitan dengan pelanggaran aktiviti saraf jenis ini dengan cepat diperbetulkan. Tetapi untuk ini, anda perlu menentukan secara tepat semua penyebabnya dan segera menghapuskannya. Tahan nafas jangka pendek semasa tidur nampaknya merupakan masalah kecil, tetapi jika tidak dirawat, patologi ini dapat mengakibatkan akibat yang serius..

Universiti Negeri Moscow M.V. Lomonosov

Apnea tidur sangat berbeza

Penangkapan pernafasan yang pendek semasa tidur agak biasa, kadang-kadang disertai oleh kebangkitan dari kekurangan udara, tetapi mereka lebih asimtomatik dan pesakit bimbang tentang masalahnya dengan kata-kata orang lain. Adakah ini selalu menjadi tanda masalah kesihatan serius yang memerlukan perhatian perubatan? Mari cuba mengetahuinya.

Setelah tertidur, tubuh manusia berfungsi sedikit berbeza, tidak seperti yang dilakukan ketika terjaga. Oleh itu, aritmia pernafasan sederhana semasa tidur tidak selalu sinonim dengan masalah. Hanya jika jeda pernafasan berlangsung lebih lama daripada 10 saat, ia dianggap sebagai penangkapan pernafasan "benar" dan disebut sleep apnea. Tetapi dalam kes ini, penangkapan pernafasan tidak selalu menjadi tanda penyakit - untuk beberapa tahap tidur, sebilangan kecil episod apnea dianggap sebagai varian normal.

Apnea adalah obstruktif dan pusat. Dalam apnea obstruktif, penangkapan pernafasan dikaitkan dengan penyumbatan berkala saluran pernafasan atas semasa tidur dengan pergerakan pernafasan dada yang berterusan. Sekiranya terdapat banyak penangkapan pernafasan obstruktif, maka ini adalah tanda penyakit serius - sindrom apnea tidur obstruktif. Bentuk apnea obstruktif yang teruk bukan sahaja memburukkan lagi kesihatan seseorang, tetapi juga mengalami komplikasi serius seperti infark miokard dan strok. Gejala penyakit yang paling ketara adalah berdengkur malam yang kuat dan mengantuk pada waktu siang. Tetapi untuk semua masalah yang serius, diagnosis ini bukanlah hukuman terakhir. Penangkapan pernafasan obstruktif, walaupun dalam kes yang paling teruk, akan membantu mengatasi pernafasan dengan tekanan udara positif - terapi CPAP.

Apnea pusat berlaku jika pusat pernafasan di otak secara berkala berhenti menghantar isyarat ke otot pernafasan, dan mereka berhenti bekerja buat sementara waktu. Berbeza dengan apnea obstruktif, penangkapan pernafasan pusat berlaku walaupun saluran udara terbuka pada masa ini. Gejala apnea pusat boleh menjadi tidur yang cemas dan sekejap-sekejap, terbangun dengan perasaan kekurangan udara, yang biasanya cepat hilang sendiri, sukar tidur, sakit kepala pada waktu pagi, kelemahan pada waktu siang dan mengantuk. Terdapat beberapa pilihan untuk apnea tidur pusat:

 • Nafas Cheyne-Stokes. Ini adalah apa yang disebut pernafasan berkala, di mana kedalaman inspirasi secara beransur-ansur meningkat, dan kemudian juga secara beransur-ansur berkurang sehingga pernafasan berhenti sepenuhnya. Selalunya, varian apnea pusat ini berlaku pada pesakit dengan kegagalan jantung atau yang mengalami strok yang teruk. Dalam kes ini, strategi rawatan untuk penyakit yang mendasari menjadi dasar strategi rawatan, tetapi kadang-kadang sokongan perubatan khas, oksigen, terapi CPAP atau beberapa jenis pernafasan topeng tambahan mungkin diperlukan..
 • Apnea pusat perubatan. Sebilangan pil tidur, ubat penenang atau ubat penahan sakit yang kuat, sebagai kesan sampingan, dapat menghalang aktiviti pusat pernafasan. Ini boleh menyebabkan pernafasan tidak teratur semasa tidur atau kadang-kadang berhenti sepenuhnya.
 • Pernafasan berkala ketinggian. Ini adalah varian pernafasan, yang mengingatkan pada pernafasan Cheyne-Stokes, tetapi timbul pada orang yang benar-benar sihat dengan apa yang disebut penyakit gunung - akibat kenaikan pesat ke ketinggian tinggi, di mana udara tipis dan mengandung sedikit oksigen. Mekanisme pengatur pernafasan tidak mempunyai waktu untuk dibangun kembali, dan pada mulanya semasa tidur, pernafasan yang kerap dan dalam dapat diperhatikan, yang kemudian diganti dengan gangguan pernafasan. Selepas tempoh penyesuaian tertentu atau kembali ke persekitaran yang biasa, gangguan pernafasan jenis ini semasa tidur berlalu dengan sendirinya.
 • Apnea tidur yang kompleks adalah keadaan di mana penangkapan pernafasan pusat berlaku selepas permulaan terapi CPAP untuk apnea tidur yang obstruktif. Dalam kebanyakan kes, apnea kompleks dapat sembuh sendiri setelah beberapa minggu menjalani rawatan biasa dan jarang memerlukan perubahan taktik rawatan..
 • Apnea tidur tengah. Pilihan penangkapan pernafasan ini biasanya disebabkan oleh kenyataan bahawa pada sesetengah orang semasa tidur, mekanisme yang mengatur pernafasan tidak mempunyai masa untuk memasuki mod autonomi sepenuhnya. Akibatnya, seseorang kekurangan perasaan kekurangan udara dari tidur yang akan datang. Dalam tidur nyenyak, penahanan pernafasan seperti itu berhenti. Masalah ini biasanya diatasi dengan memberi ubat ringan yang menenangkan sistem saraf..
 • Apnea pusat primer adalah masalah yang jarang berlaku apabila penangkapan pernafasan tidak disebabkan oleh sebab yang diketahui dan mungkin akibat gangguan kongenital pada bahagian sistem saraf pusat yang bertanggungjawab untuk peraturan pernafasan.

Tidak semua penangkapan pernafasan berbahaya dan memerlukan rawatan wajib. Tetapi untuk menentukan sama ada keadaan ini adalah masalah sebenar dan sama ada seseorang memerlukan terapi khas, perundingan somnolog dan pemeriksaan khas - polysomnografi atau pemantauan kardiorespirasi - diperlukan untuk menentukan sifat penangkapan pernafasan dan keparahan gangguan yang ada. Dalam satu kes, pembetulan terapi ubat yang diterima akan diperlukan, yang lain - terapi oksigen atau pernafasan dibantu. Kadang-kadang tidak memerlukan rawatan khas. Tetapi hanya doktor yang berpengalaman yang dapat menyelesaikan masalah ini..

Apa itu apnea malam pada orang dewasa: gejala, sebab, rawatan

Apnea malam adalah kegagalan pernafasan sementara yang secara berkala berlaku semasa tidur. Patologi disertai oleh keletihan umum, sikap tidak peduli dan penurunan keupayaan kerja, yang menyebabkan banyak ketidakselesaan dan menghalang gaya hidup yang produktif.

Apnea - apa itu?

Apa itu apnea, dan dalam bentuk apa ia menampakkan diri? Apnea adalah penyakit yang bersifat patologi dan memerlukan rawatan yang kompleks bergantung pada bentuk dan keparahannya.

Klasifikasi apnea mengikut mekanisme penangkapan pernafasan:

 1. Jenis tengah. Ia diprovokasi oleh kerosakan sistem saraf pusat. Pergerakan pernafasan berhenti selepas menghembus nafas, dan dada tidak lagi naik. Punca dalam kes ini mungkin: tekanan intrakranial, kecederaan otak traumatik, jangkitan virus, tumor otak dan gangguan CNS.
 2. Jenis obstruktif - penyumbatan mekanikal saluran udara.
 3. Jenis campuran - gabungan jenis pusat dan obstruktif. Ia dicirikan oleh dengkuran yang teruk.

Mengikut tempoh berhenti, jenis berikut dibezakan:

 • Hypopnea - kekurangan oksigen hingga 50%, jalan bertindih sebahagian (hanya sebahagian pergerakan diafragma, pernafasan semakin cepat);
 • Apnea malam, yang dicirikan oleh kelonggaran laring sepenuhnya. Kelewatan berlangsung lebih dari 10 saat.

Untuk menentukan keparahan, perhatikan tempoh dan kekerapan fenomena:

 • Ringan - 5–20 serangan setiap malam.
 • Bentuk sederhana - 20-40 sawan.
 • Hentian teruk - lebih dari 40.

Kurang daripada lima episod setiap malam dianggap selamat untuk manusia..

Keterukan apnea dikira mengikut formula yang mengambil kira petunjuk ini dan jangka masa berhenti dalam beberapa saat yang berlaku selama satu jam rehat.

Simptomologi

Gejala utama apnea adalah gangguan pernafasan secara tiba-tiba semasa tidur, kerap bangun tidur, tidur gelisah dan berdengkur yang teruk (berhenti secara tiba-tiba sebelum berhenti bernafas). Pesakit sering tidak mengingati episod malam, jadi yang lain dapat menunjukkan penyimpangan - anak, orang tua atau babak kedua. Tanda-tanda yang disertakan hendaklah memberi amaran:

 • kerap membuang air kecil pada waktu malam;
 • mengantuk dan kelemahan pada siang hari;
 • sakit kepala pagi;
 • mulut kering
 • gangguan reaksi dan ingatan;
 • ketidakstabilan emosi (kemurungan, mudah marah atau tekanan);
 • kegelisahan dan paranoia yang berterusan.

Tanda-tanda ini bersifat sementara. Selalunya mereka diperhatikan pada waktu malam dan pagi, dan lewat pada waktu malam. Sekiranya rawatan tidak dimulakan tepat pada masanya, keadaan umum orang bertambah buruk dan penyimpangan lain berkembang:

 • disfungsi seksual dan prostatitis (pada lelaki);
 • sekumpulan berat badan yang tajam;
 • aritmia;
 • penyakit jantung.

Pada 50% pesakit, patologi bersamaan didiagnosis, yang memburukkan lagi perjalanan apnea. Dalam kes ini, rawatan bertujuan untuk menghilangkan hipertensi arteri, asma bronkial, penyakit jantung koronari, dan penyakit paru-paru lain.

Ia juga sangat penting untuk memerhatikan anak-anak pada waktu siang dan malam. Patologi boleh diberikan dengan bernafas melalui mulut, inkontinensia urin, berkeringat meningkat, reaksi tertunda, perubahan temperamen yang tajam dan postur yang tidak biasa semasa tidur.

Penyebab utama apnea adalah pelanggaran fungsi motor otot dan tisu laring. Kelonggaran bahagian badan ini menyebabkan gangguan bekalan oksigen ke paru-paru, dari mana seseorang mula tercekik dan bangun.

Dalam kebanyakan kes, anoe adalah patologi kongenital yang diwarisi dari ibu bapa.

Selain genetik, terdapat sebilangan ciri badan dan tabiat buruk yang menyebabkan perkembangan dan pemburukan keadaan:

 1. Lantai. Lelaki dua kali lebih mungkin terkena wanita.
 2. Perubahan berkaitan dengan usia. Berisiko adalah orang yang berumur lebih dari 50 tahun. Ini disebabkan oleh kelemahan otot, terutamanya jika seseorang menjalani gaya hidup yang tidak aktif.
 3. Ciri-ciri anatomi: lidah membesar, saluran udara sempit, lipatan berlebihan pada mukosa, amandel membesar dan rahang bawah berongga menyekat aliran oksigen yang normal.
 4. Alkohol dan merokok adalah tabiat buruk yang disalahgunakan oleh setiap pesakit apnea ketiga.
 5. Diabetes meningkatkan ancaman sebanyak 2-3 kali.
 6. Polip dan adenoid.
 7. Keretakan hidung dan kesesakan hidung.
 8. Mengambil pil tidur.
 9. Perubahan hormon pada wanita - kehamilan, menopaus.

Berat badan berlebihan adalah penyebab yang paling biasa, terutama jika seseorang mempunyai pengumpulan tisu adiposa di leher, dagu dan perut. Akumulasi lemak memberi tekanan pada otot di kawasan ini, mengganggu fungsi normal diafragma dan laring. Berat badan yang berlebihan cenderung disimpan di tempat-tempat ini tepat pada lelaki, jadi mereka lebih kerap menderita apnea.

Kerosakan pada saraf periferal dan hipotiroidisme juga menyebabkan penurunan nada otot..

Pencegahan

Mematuhi peraturan berikut akan membantu mengurangkan manifestasi, dan dalam beberapa kes bahkan menyembuhkan apnea malam sepenuhnya:

 • Kawalan berat badan. Penurunan berat badan 5-10% meningkatkan kebolehtelapan oksigen sebanyak 50-60%.
 • Tidur di perut atau di sisi anda. Apabila seseorang berbaring telentang, lidahnya jatuh ke dalam, sehingga menyekat saluran udara.
 • Kedudukan kepala yang tinggi dapat mengelakkan dengkuran dan menurunkan lidah ke dalam. Tidak menaikkan bantal terlalu tinggi tidak digalakkan, kerana akan membawa kesan yang sebaliknya.
 • Mengambil hormon akan membantu wanita yang mengalami perubahan berkaitan dengan usia..
 • Penghapusan penggunaan ubat penenang dan warna yang menenangkan pada ramuan perubatan.
 • Penghapusan tabiat buruk.
 • Menggunakan cawan sedutan khas untuk berdengkur.
 • Memberi pernafasan hidung yang mudah. Kesesakan hidung kronik memerlukan rawatan segera oleh doktor ENT.

Di samping itu, penting untuk memastikan keadaan dan ketenangan yang paling selesa: hilangkan semua bunyi yang tidak perlu, tinggalkan TV dan komputer sebelum tidur, gunakan penutup mata yang gelap.

Kaedah terapi bergantung pada jenis apnea yang didiagnosis. Pertama sekali, rawatan apnea harus ditujukan untuk menghilangkan penyebabnya, oleh itu diperlukan terapi CNS, obesiti, diabetes mellitus, dan lain-lain..

Dengan apnea obstruktif ringan, yang disebabkan oleh ciri-ciri anatomi, pembedahan ditetapkan. Doktor yang hadir menetapkan kaedah terapi setelah diagnosis lengkap.

Dengan bentuk yang sederhana dan teruk, pembedahan tidak berkesan, kerana penyumbatan mekanikal bukanlah faktor bahaya utama. Bagaimana merawat? Dalam kes ini, peranti CPAP, BIPAP dan TRIPAP digunakan..

Ia diresepkan untuk amandel yang membesar, kelengkungan rahang bawah dan hidung. Termasuk jenis operasi berikut:

 • Penggunaan sistem Pilar adalah pengenalan plat sintetik ke lelangit lembut, yang menjadikannya lebih kaku dan menyokongnya seperti bingkai. Berkesan Menghilangkan Berdengkur.
 • Adenomektomi - penyingkiran tisu limfoid hipertrofik. Polip dikeluarkan di bahagian atas nasofaring di bawah anestesia tempatan..
 • Trakeostomi - membuka trakea dan memperkenalkan tiub khas yang memberikan akses berterusan ke udara, walaupun jalan ke pernafasan tersekat sepenuhnya.
 • Bariatrics. Ia dilakukan dengan kegemukan yang teruk dan merupakan pengurangan pembedahan pada ukuran perut. Seseorang mula mengambil lebih sedikit makanan dan menurunkan berat badan.
 • Uvulopalatopharyngoplasty - penyingkiran bahagian lelangit lembut.
 • Tonsillectomy - penyingkiran tonsil hipertrofik.

Ini adalah salah satu cara terbaik dan paling selamat, iaitu menyambungkan sebelum tidur topeng khas yang menutup hidung dan mulut.

Udara mengalir melalui tiub khas di bawah tekanan, memberikan bekalan oksigen berterusan ke badan. Peranti moden mempunyai tetapan khas untuk kelembapan dan suhu udara, yang membolehkan anda membuat keadaan yang paling selesa bagi pesakit.

Rawatan yang berkesan untuk apnea yang disebabkan oleh lemparan lidah adalah penggunaan serpihan mandibula getah pada gigi untuk membantu menjaga rahang dan lidah pada kedudukan yang selamat..

Dalam diagnosis bentuk pusat, bersama dengan rawatan utama, diuretik Acetazolamide digunakan, yang menghilangkan bengkak dan meningkatkan bekalan darah ke sel otak.

Komplikasi

Sekiranya tidak dirawat, seseorang memasuki keadaan yang mengancam nyawanya. Kekurangan koordinasi dan keletihan boleh menyebabkan situasi berbahaya seperti mengalami kemalangan.

Kelaparan oksigen berterusan meningkatkan risiko serangan jantung dan strok sebanyak 30-40%. Dalam bentuk yang teruk, sindrom apnea nokturnal masuk ke fasa siang hari, dan pertukaran karbon dioksida terganggu 24 jam sehari. Dalam kes seperti itu, diagnosis Sindrom Pickwick ditetapkan, apabila disebabkan oleh rasa mengantuk dan keletihan umum seseorang dapat tertidur pada bila-bila masa dan di mana sahaja, yang penuh dengan kecederaan fizikal dan industri.

Peningkatan cepat dalam manifestasi klinikal boleh menyebabkan kecacatan dan bahkan kematian..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes