Vitamin: buatan berbanding semula jadi. Apa yang hendak dipilih?

Vitamin adalah sekumpulan sebatian organik dengan berat molekul dengan struktur yang agak sederhana dan sifat kimia yang pelbagai.

Oleh sifat kimia, vitamin adalah kumpulan gabungan bahan organik yang digabungkan berdasarkan keperluan mutlak mereka sebagai bahagian penting dalam makanan.

Vitamin dijumpai dalam jumlah yang sangat kecil dalam makanan dan mikronutrien..

Unsur surih, asid amino penting dan lemak penting bukan vitamin..

Kerana kekurangan definisi yang tepat, pelbagai zat diberikan kepada vitamin pada masa yang berlainan..

Pada masa ini 13 vitamin diketahui.

Selama lebih dari satu abad, para saintis di seluruh dunia telah berusaha menyelesaikan masalah pengawetan makro dan mikronutrien dalam makanan yang diproses.

Sebenarnya, usaha untuk menyelesaikan masalah ini pada awal 1900-an membawa kepada pengembangan bahan tambahan makanan aktif aktif biologi moden - multivitamin dan makanan tambahan mineral.

Tetapi sebelum itu, secara semula jadi, perlu untuk mencari bahan yang sekarang kita sebut sebagai vitamin.

Pada awal abad ke-20, hanya makronutrien - protein, lemak dan karbohidrat - yang dikenal pasti dalam makanan.

Penyebab utama pelbagai penyakit dianggap sebagai kebersihan yang buruk dan kekurangan kemahiran kebersihan yang mencukupi.

Itulah sebabnya, untuk produk makanan tertentu, digunakan kaedah pemprosesan, termasuk perawatan dengan larutan sterilisasi untuk menyingkirkan bakteria dan jamur, serta menggilap biji-bijian dan mengupas (mengelupas) - penyingkiran cangkang luar biji-bijian. Oleh itu, mereka berusaha untuk memperpanjang jangka hayat beberapa jenis produk makanan, tetapi mereka tidak mengambil kira akibat negatif yang tidak mereka ketahui pada masa itu.

Oleh itu, menggilap dan mengupas biji-bijian menghancurkan vitamin B dan menyebabkan peningkatan kejadian penyakit serius seperti pellagra (penyakit yang berkaitan dengan kekurangan niasin) dan beriberi (penyakit yang berkaitan dengan kekurangan vitamin B1 / tiamin).

Akibat pensterilan, vitamin C yang terkandung dalam susu hancur, yang menyebabkan peningkatan kejadian kudis di kalangan anak-anak dalam keluarga kaya.

Harus diingat bahawa masalah seperti itu timbul pada sekelompok orang yang cukup kaya yang memiliki akses kepada makanan "lebih baik, lebih baik dan lebih selamat", seperti yang mereka fikirkan.

Sudah tentu, perubahan struktur kejadian seperti itu tidak dapat menarik perhatian para saintis.

Hasil daripada banyak kajian mengenai makanan, bukan sahaja tiga elemen utama yang sudah diketahui - lemak, protein dan karbohidrat - tetapi juga bahan lain mula dikesan. Bahan seperti itu, yang penting untuk kesihatan manusia, mulai disebut "eksipien".

Jadi, pada tahun 1905, orang Inggeris William Fletcher, meneroka penyebab beriberi, membuat penemuan bahawa memakan beras perang mengganggu perkembangan penyakit ini.

W. Fletcher mencadangkan bahawa semasa proses penggilap, nutrien khas yang terkandung dalam sekam padi dikeluarkan yang dapat mencegah beriberi..

Pada tahun 1906, ahli biokimia Inggeris Sir Frederick Gowland Hopkins juga mendapati bahawa faktor pemakanan tertentu (protein, karbohidrat, lemak dan mineral) penting untuk pertumbuhan dan perkembangan manusia. Karya beliau dianugerahkan Hadiah Nobel dengan Christian Eyckman pada tahun 1929..

Pada tahun 1912, dalam sebuah artikel ilmiah, Casimir Funk pertama kali menggunakan istilah "vitamin" yang diciptakan olehnya, menggabungkan dua kata: "vita" - kehidupan dan "amina" - sebatian yang terdapat dalam tiamin yang dapat diambilnya dari sekam padi.

Bersama-sama, Frederick Gowland Hopkins dan Casimir Funk merumuskan hipotesis kekurangan tenaga, yang mana kekurangan vitamin dapat menyebabkan pelbagai penyakit.

Penemuan vitamin menimbulkan arah baru dalam industri farmaseutikal - pengeluaran produk vitamin yang biasanya mengandungi vitamin B dari kultur ragi (pada masa itu, vitamin B individu belum dikenal pasti), pekat besi dan bahan-bahan lain.

Tablet Vitamon yang mengandungi vitamin A, B dan C, zat besi, kalsium, dan Nux vomica, ubat homeopati untuk pedih ulu hati, sangat popular. Maklumat berikut disajikan pada label produk ini: “Ubat ini mengandungi vitamin bersama dengan bahan lain yang akan membantu meningkatkan selera makan, pencernaan, membersihkan kulit dari jerawat dan bisul, mencegah keletihan saraf dan fizikal, membersihkan badan, meningkatkan tenaga dan membantu peningkatan berat badan dengan kekurangan zat makanan.

Komuniti perubatan sangat skeptikal terhadap tuntutan tersebut, mempercayai bahawa maklumat mengenai sifat multivitamin menyesatkan pengguna.

Walaupun mendapat kritikan, pada tahun 1922 sebuah artikel muncul dalam jurnal perubatan yang mempromosikan Metagen multivitamin, yang dihasilkan oleh Parke, Davis & Co., sebuah syarikat farmasi terkemuka. (kini merupakan sebahagian daripada syarikat farmasi Pfizer, Amerika Syarikat).

Metagen mengandungi vitamin A, B dan C dan, menurut tinjauan oleh Pakar Keluarga Amerika, mempunyai kesan positif terhadap kesihatan seluruh keluarga, termasuk bayi dan orang yang menderita penyakit serius..

Pada masa yang sama, Persatuan Perubatan Amerika meluluskan produk vitamin Oscodal yang dicipta oleh C. Funk. Lelaki yang menemui vitamin mencipta proses mendapatkan vitamin A dan D dari minyak ikan.

Pada 30-an, vitamin baru ditemui, dan pengembangan produk multivitamin baru bermula.

Pada mulanya, ramuan vitamin diekstrak dari makanan, tetapi pada akhir 30-an, kaedah untuk mensintesisnya di makmal dikembangkan, yang menyebabkan pengurangan kos dan penciptaan syarat untuk penggunaan vitamin yang lebih luas.

Pada tahun 1941, Amerika Syarikat menjadi tuan rumah Persidangan Pemakanan Pertahanan Nasional, yang menghasilkan senarai pertama mikronutrien yang disyorkan oleh pemerintah (RDA), yang merangkumi 6 vitamin dan 2 mineral.
Pelbagai multivitamin pada zaman kita

Seiring berjalannya waktu, semakin banyak unsur mikro dimasukkan dalam multivitamin, peraturan ketat telah dikembangkan yang mengatur kualiti dan keselamatan produk tersebut.

Hari ini kita mempunyai pelbagai jenis multivitamin: dari bahan semula jadi dan sintetik, dari bahan mentah tumbuhan dan haiwan yang tidak mengandungi GM, soya dan gluten, dan lain-lain.

Multivitamin kini dibahagikan bukan sahaja mengikut kumpulan umur, bermula dari usia bayi, tetapi juga terdapat multivitamin untuk pelbagai peringkat kehidupan (kehamilan, menopaus, dll.), Dengan pelbagai keadaan dan penyakit patologi.

Bentuk pelepasan multivitamin juga pelbagai: tablet, kapsul, serbuk, cecair, sirap, dll..

Kami tidak mempunyai masalah lagi?

Walaupun sudah lebih dari satu abad melakukan penyelidikan dan inovasi, penduduk dunia terus menderita diet yang tidak seimbang dan kekurangan zat makro dan mikro.

Dan walaupun pada masa ini defisit mungkin tidak cukup serius untuk menampakkan diri dalam bentuk penyakit serius seperti beriberi atau pellagra, ia tetap mempengaruhi kesihatan kita.

Malangnya, kebanyakan orang tidak mendapat cukup nutrien yang mereka perlukan, walaupun mereka fikir mereka makan dengan sihat.

Pada tahun 2016, satu kajian dilakukan di mana lebih daripada 10,000 orang berpartisipasi, menunjukkan bahawa orang yang menggunakan multivitamin mempunyai kekurangan vitamin dan mineral yang jauh lebih rendah daripada orang yang makan makanan biasa tanpa makanan tambahan..

Orang yang mengambil suplemen multivitamin dan mineral sekurang-kurangnya 25 hari sebulan

Vitamin C: apa itu dan apa yang dimakan dengannya

Sejak kecil, vitamin C telah menjadi bahagian penting dalam diet harian seseorang. Hampir semua orang telah mendengar tentang sifat ajaib dari bahan ini, yang dapat mengalahkan selesema, menghilangkan gejala yang tidak menyenangkan dari timbulnya selesema, "meningkatkan" imuniti dan mengembalikan daya hidup dan kesihatan yang sangat baik. Itulah sebabnya pada musim gugur-musim bunga semua jenis sitrus dan sumber semula jadi asid askorbik sangat popular..

Walau bagaimanapun, seseorang harus memikirkan vitaminisasi tubuh sepenuhnya bukan hanya pada musim demi musim, apabila risiko penularan virus jauh lebih tinggi: fungsi vitamin C tidak terhad untuk mengekalkan imuniti - bahan ini memainkan peranan penting dalam memastikan proses biologi normal yang bertanggungjawab untuk aktiviti penting sepenuhnya. Itulah sebabnya mengapa diet sihat yang kaya dengan asid askorbik penting pada bila-bila masa sepanjang tahun..

Untuk apa vitamin C dan untuk apa?

Kepentingan vitamin C, saintis dan doktor telah dihargai jauh sebelum penemuannya. Walaupun untuk pertama kalinya mungkin untuk mengasingkan asid askorbik hanya pada tahun 1928, sejak pertengahan abad ke-19 ada kepercayaan yang tidak terucapkan di antara para pelaut dan pelancong - untuk mengkonsumsi jeruk dan jus sitrus setiap hari. Tanpa mengetahui makanan mana yang mengandungi vitamin C, mereka secara intuitif memenuhi keperluan tubuh. Berkat diet sedemikian, mereka dapat mengalahkan kudis - penyakit yang sangat berbahaya yang boleh menyebabkan kematian. Kemudian pemerhatian ini mendapat justifikasi saintifik: pada tahun 1932 terdapat kajian yang mengesahkan keberkesanan vitamin C terhadap penyakit kudis. Walaupun penyakit ini hampir tidak dapat dilupakan, asid askorbik masih disebut sebagai vitamin anti-zingotik..

Dari masa penemuan hingga hari ini, banyak kajian saintifik telah dikhaskan untuk sifat asid askorbik. Nampaknya para saintis telah lama memutuskan apa itu Vitamin C dan apa itu dimakan, tetapi sehingga sekarang, kajian telah mengesahkan sifat bahan ini semakin berguna. Ia digunakan secara teratur bukan hanya dalam bidang perubatan, tetapi juga dalam industri kecantikan, kerana fungsi asid askorbik yang biasa dan biasa sangat tidak terbatas.

Vitamin C tulen itu sendiri adalah sebatian organik yang kompleks. Dalam penampilan, ia tidak jauh berbeza dengan bentuk farmasi yang sudah biasa, dikeluarkan dalam bentuk serbuk putih dengan rasa manis dan masam. Walau bagaimanapun, asid askorbik semula jadi lebih berguna, kerana ia mudah diserap dan tanpa rasa sakit tanpa menyebabkan alergi, hipervitaminosis dan gejala "bersamaan" lain yang wujud dalam terapi farmakologi. Selain itu, mengetahui apa yang diperlukan dan di mana vitamin C terkandung, tidak akan sukar untuk menyusun menu lengkap dan menyediakan tubuh dengan semua bahan yang diperlukan.

Vitamin anti-zingotik merujuk kepada bahan larut dalam air. Praktikalnya tidak terkumpul di dalam badan, oleh itu, pengambilan asid askorbik dengan diet harus tetap dan mencukupi. Walau bagaimanapun, harta ini juga mempunyai sisi lain dari koin: hipervitaminosis C agak jarang berlaku - dalam kebanyakan kes, kelebihan vitamin A dihilangkan secara semula jadi. Pengecualian adalah pengambilan vitamin dalam bentuk ubat - dalam kes ini, penggunaan dosis tinggi secara berkala dipenuhi dengan akibat yang tidak menyenangkan.

Asid askorbik tidak tahan terhadap faktor luaran, ia mudah hancur pada suhu tinggi dan penyimpanan jangka panjang, terutama di bawah sinar matahari terbuka. Itulah sebabnya diet makanan mentah dianggap paling kaya dengan vitamin C - jika diproses dengan tidak betul, bahkan produk yang paling diperkaya dapat berubah menjadi "pemberat" yang tidak berguna. Juga, penurunan kepekatan vitamin ini diperhatikan dengan pencairan makanan tumbuhan beku yang tidak betul. Dalam kes ini, pencairan lambat jauh lebih buruk daripada kejutan: lebih baik meletakkan kiub beku dengan sayur-sayuran dalam air mendidih selama beberapa saat - jadi kehilangan vitamin akan minimum. Dengan mengikuti peraturan mudah ini, anda dapat mengelakkan kekurangan vitamin C, bertahan tanpa rasa sakit kerana kekurangan sumber asid askorbik bermusim, mengekalkan status vitamin yang ideal dan memberikan tubuh segala yang diperlukan untuk berfungsi normal.

Fungsi Vitamin C

 1. Yang paling terkenal ialah khasiat vitamin anti-zingotik untuk menyokong sistem imun. Ia meningkatkan rizab perlindungan tubuh, menguatkan tindak balas imun dan membantu menentang virus dan bakteria patogen. Di samping itu, vitamin C mengurangkan risiko komplikasi pada selesema yang sudah berkembang, melegakan gejala reaksi keradangan dan merupakan peserta wajib dalam terapi pemulihan..
 2. Asid askorbik adalah salah satu antioksidan yang paling terkenal dan kuat yang terdapat di alam semula jadi. Bahan ini berkesan menghilangkan radikal bebas yang terbentuk di dalam badan, dengan itu mengekalkan awet muda dan produktiviti. Kerana sifat ini, Vitamin C digunakan secara aktif dalam bidang kecantikan - kosmetik semula jadi dengan askorbik meremajakan kulit, menjadikannya lebih halus dan kencang. Walau bagaimanapun, dengan diet yang dirancang dengan betul, pengambilan zat tambahan melalui kulit tidak diperlukan sama sekali - penampilannya masih akan mencapai tahap tinggi.
 3. Makanan vitamin C yang terdapat setiap hari di atas meja mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan sistem saraf. Terapi vitamin seperti itu membantu tubuh mengatasi tekanan dengan lebih baik, menahan tekanan psikologi yang tinggi dan melawan kemurungan..
 4. Pertukaran tenaga penuh juga mustahil tanpa asid askorbik. Bahan ini terlibat dalam pembentukan karnitin, yang, pada gilirannya, mempunyai kesan positif pada metabolisme normal. Kerana sifat ini, dipercayai bahawa vitamin C menyumbang kepada penurunan berat badan. Ini benar sebahagiannya, kerana dengan metabolisme normal, berat badan berlebihan secara beransur-ansur berkurang. Namun, ini tidak bermaksud pengambilan vitamin C setiap hari harus dilampaui dengan harapan mempercepat proses menurunkan berat badan - pendekatan ini akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius dan sama sekali tidak akan membantu menghilangkan kilogram yang tidak diperlukan. Ringkas diet anda, memperkayakannya dengan sumber asid askorbik semula jadi - dan masalahnya secara beransur-ansur akan diselesaikan dengan sendirinya.
 5. Vitamin anti-zingotik secara tidak langsung terlibat dalam proses hematopoiesis. Tanpa itu, penyerapan zat besi yang normal tidak mungkin dilakukan, dan oleh itu, pemeliharaan hemoglobin pada tahap yang betul. Dengan kekurangan vitamin C, saluran menjadi rapuh, sehingga risiko pendarahan meningkat beberapa kali.

Fungsi penting vitamin C tidak berakhir di sini, kerana senarai ini praktikalnya tidak habis-habisnya. Bahan ini mempercepat penghapusan sebatian toksik logam berat, menormalkan fungsi endokrin, mencegah pembentukan plak vaskular kolesterol, meningkatkan kemampuan untuk mengasimilasi vitamin lain. Sehingga kini, kajian telah berjaya menghubungkan vitamin C dengan pencegahan barah sistem pencernaan dan genitouriner. Oleh itu, produk tumbuhan yang merupakan sumber bahan yang sangat berguna ini hanya perlu hadir di meja dalam jumlah yang mencukupi setiap hari!

Makanan apa yang mengandungi vitamin C

Asid askorbik berfungsi sebagai peserta yang sangat diperlukan dalam banyak proses penting yang berlaku di dalam badan, namun, sayangnya, ia tidak dapat terkumpul atau disintesis secara bebas. Oleh itu, makanan dengan vitamin C yang disenaraikan dalam jadual harus dimakan secara berkala..

Produk, 100gJumlah vitamin C, dalam mgProduk, 100gJumlah vitamin C, dalam mg
Rosehip dikeringkansehingga 1500Raspberry25
Lada merah250Lobakdua puluh
Anggur hitam250Lobakdua puluh
Kuda Kuda100-200Tembikaidua puluh
Lada hijau125Timunlima belas
Kembang kol75Saladlima belas
Sorrel60Lingonberrylima belas
Stroberi60Cerilima belas
Lobaklima puluhKranberilima belas
Jeruklima puluhZucchini10
Lemonlima puluhAprikot10
Kubis putih40Pisang10
Gooseberry40Persik10
Kismis merah40Lobak8
Tomato merah35Pir8
Bayamtiga puluhPlum8
Tangerinetiga puluhTembikai7
Epal Antonovkatiga puluhTerung5
Bawang hijau27Garnet5
Kacang hijau25Blueberry5
Kentang25Anggur4

Perlu diperhatikan bahawa angka-angka ini adalah standard - dalam kebanyakan kes, kandungan asid askorbik dalam produk akan berbeza-beza bergantung pada jenis tertentu, tempat pertumbuhan dan faktor luaran lain. Di samping itu, sebilangan bahan itu musnah semasa rawatan haba dan penyimpanan produk, yang bermaksud bahawa norma harian vitamin C tidak dapat dihitung secara menyeluruh hanya dari petunjuk ini - dalam keadaan apa pun, terdapat ralat, yang hampir mustahil untuk diramalkan. Walau bagaimanapun, senarai ini akan membantu anda menavigasi pelbagai jenis hidangan dan menumpukan perhatian pada hidangan yang mengandungi jumlah vitamin anti-zingosis tertinggi.

Apa yang menyebabkan kekurangan vitamin C

Hypovitaminosis C agak biasa, terutama pada masa kanak-kanak. Sebab utama ini adalah kekurangan zat makanan, pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran segar yang tidak mencukupi. Dalam kes ini, menyesuaikan menu cukup mampu menyelesaikan masalah. Walau bagaimanapun, terdapat kes-kes apabila kekurangan asid askorbik dalam badan adalah endogen. Ini bermaksud bahawa bahan yang diterima dalam jumlah yang mencukupi tidak dapat diserap sepenuhnya. Dengan bentuk hipovitaminosis ini, anda harus menghubungi pakar secepat mungkin untuk mengetahui punca penyakit dan berjaya menghapuskannya.

Menyedari kekurangan vitamin C cukup sederhana - sudah di peringkat awal, keadaan ini menampakkan diri dengan banyak gejala:

 • jangkitan virus pernafasan yang kerap berlaku dengan demam tinggi dan komplikasi seterusnya;
 • peningkatan kepekaan dan pendarahan mukosa mulut, kemerosotan gigi sehingga kehilangannya sepenuhnya;
 • penurunan penglihatan;
 • penampilan lebam dan lebam tanpa sebab yang jelas, urat varikos dan pembentukan urat labah-labah;
 • penyembuhan luka yang berpanjangan, ulserasi dan peningkatan kepekaan kulit;
 • keletihan, insomnia, mudah marah, kehilangan kekuatan dan gejala lain dari keadaan yang tertekan;
 • penampilan berat badan berlebihan, walaupun dengan diet seimbang yang normal;
 • penurunan warna kulit dan kendur, penampilan kedutan wajah yang tidak sesuai dengan usia;
 • sakit pada sendi, terutamanya ketika bersenam.

Sekiranya anda mempunyai sekurang-kurangnya beberapa gejala yang disenaraikan, anda semestinya menyemak menu anda, memilih makanan yang diperkaya. Mengetahui makanan yang mengandungi vitamin C, anda dapat dengan mudah mengatasi kekurangan sementara dan mencegah kemerosotan. Walau bagaimanapun, tidak perlu ditangguhkan: hanya dua hingga tiga bulan tanpa asid askorbik akan menyebabkan perkembangan kekurangan vitamin, disertai dengan gejala yang jauh lebih serius.

Pengambilan vitamin C setiap hari

Untuk mencegah kekurangan hipo dan vitamin, cukup untuk mematuhi cadangan pakar yang disetujui mengenai jumlah asid askorbik dalam diet harian. Petunjuk ini bergantung pada usia, jantina, gaya hidup dan tempat tinggal. Untuk menentukan keperluan vitamin yang disyorkan, anda mesti menggunakan jadual.

KategoriUmurPengambilan optimum, mg
Bayisehingga 6 bulantiga puluh
dari 6 bulan hingga setahun35
Kanak-kanak (tanpa mengira jantina)1-3 tahun40
4-10 tahun45
Lelaki11-14 tahunlima puluh
15 tahun ke atas60
Wanita11-14 tahunlima puluh
15 tahun ke atas60
Perempuan mengandung70
Wanita semasa menyusui95

Berdasarkan nombor dan data ini mengenai apa yang diperlukan dan di mana vitamin C terkandung, mudah untuk mengira bahawa hanya sebilangan oren atau 3-4 buah epal kecil akan membantu mengelakkan gejala hipovitaminosis yang tidak menyenangkan. Penambahan menu seperti ini akan membolehkan anda merasa waspada dan aktif sepanjang hari, meningkatkan rizab tenaga badan dan membantu melawan jangkitan.

Adakah hipervitaminosis C mungkin dan mengapa ia berbahaya?

Secara teorinya, hipervitaminosis C tidak dapat dikesampingkan - walaupun penggunaannya secara semula jadi tidak dapat menyebabkan keadaan seperti itu, penggunaan farmaseutikal yang tidak terkawal kadang-kadang disertai oleh gejala-gejala ciri kandungan asid askorbik yang berlebihan dalam badan. Ini termasuk:

 • gangguan saluran pencernaan: loya, pedih ulu hati, muntah, najis longgar, sakit spastik;
 • sakit kepala yang kerap;
 • gangguan tidur;
 • pembentukan batu ginjal.

Agar tidak menghadapi manifestasi hipervitaminosis seperti itu, cukup untuk diingat bahawa penyederhanaan adalah penting dalam segala hal, dan bahkan bahan yang paling berguna dalam jumlah besar berubah menjadi racun.

Maklumat mengenai apa itu Vitamin C dan apa yang dimakan sangat penting bagi setiap orang yang ingin menjaga dan meningkatkan kesihatan mereka, untuk kekal menjadi orang yang bertenaga dan aktif sepanjang hayat. Kekurangan vitamin C, serta kelebihannya, dapat memprovokasi banyak gangguan fungsi penting dalam tubuh, menyebabkan gejala berbahaya dan akhirnya menyebabkan penyakit serius, beberapa di antaranya tidak dapat dipulihkan. Itulah sebabnya mengapa perlu merancang diet anda dengan teliti, termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran yang diperkaya bermusim, dan jika mereka tidak hadir, cubalah mengisi kekurangan dengan makanan sejuk beku dan infus herba dengan vitamin C.

Senang & semula jadi

Pendekatan semula jadi untuk kesihatan, pemakanan dan kecantikan

Vitamin sintetik dan semula jadi - perbezaan dan kepentingan

Kongsi posting "Vitamin Sintetik dan Semula jadi - Perbezaan dan Kepentingan"

Vitamin sintetik dan semula jadi, apakah perbezaan asasnya dan mengapa anda harus selalu memperhatikannya.

Alphabet menjadi kompleks vitamin-mineral pertama dalam hidup saya. Kira-kira 20 tahun yang lalu dan dalam keadaan di utara, tempat saya membesar, vitamin diperlukan. Walaupun semua yang saya ingat dari penerimaannya adalah tablet berwarna. Sudah tentu, saya faham bahawa ini sama sekali tidak diperlukan, terutamanya untuk pewarna badan kanak-kanak.

Industri vitamin semakin meningkat hari ini. Di mana-mana farmasi (dan bukan sahaja), anda boleh menemui kompleks dan bahan tambahan yang paling pelbagai. Tetapi kita tidak memikirkan dari mana vitamin ini berasal. Dan sedikit orang tahu bahawa mereka terbahagi kepada semula jadi (aka semula jadi) dan sintetik. Dan anda mungkin bertanya, apa sebenarnya masalahnya? Dan mengapa anda perlu mengetahui perkara ini?

Vitamin sintetik mengandungi komponen yang tidak pernah disengajakan secara semula jadi oleh tubuh kita. Mereka tidak dijumpai di alam semula jadi..

Contohnya, versi sintetik vitamin E adalah bentuk dl: gabungan bentuk-d yang secara semula jadi berlaku di alam dan bentuk-l yang tidak dapat dijumpai di sana. Badan kita tidak dapat menggunakan bentuk l, jadi hanya memaparkannya.

Vitamin larut lemak adalah contoh terbaik lain. Kerana sebagai contoh, vitamin A yang tidak semula jadi berbahaya, ia terkumpul di dalam tisu lemak kita, mempunyai kesan toksik. Itulah sebabnya apabila mereka bertanya mengapa saya mengesyorkan jumlah vitamin A yang tinggi semasa mengandung, saya menjawab bahawa semua kajian yang mengesahkan bahawa kesan toksik dilakukan dengan vitamin A sintetik dan semula jadi, mereka sama sekali tidak membimbangkan.

Namun, izinkan saya memberitahu anda dengan lebih terperinci mengapa saya sekarang hanya mengutamakan kompleks makanan semula jadi.

Apa itu Vitamin?

Ini adalah molekul organik kecil yang diperlukan untuk kehidupan kita. Tubuh kita tidak dapat mensintesisnya (atau sangat sukar untuk kita lakukan) dan kita mesti mendapatkannya dari luar, biasanya dari makanan.

Tetapi makanan tidak seperti dulu.

Jumlah vitamin dan mineral di dalamnya berkurang kerana banyak faktor: tanah tidak lagi dapat "memberikan" begitu banyak vitamin dan mineral kerana tidak dibenarkan berehat; penggunaan racun perosak, baja sintetik yang tidak dapat dibandingkan dengan yang semula jadi, seperti baja. Baiklah, jangan lupa tentang penampilan GM yang baru-baru ini, yang mana kita tidak tahu dengan tepat bagaimana ia akan mempengaruhi gen dan kesihatan kita pada masa akan datang.

Sebagai tambahan kepada semua perkara di atas, kami menyempurnakan produk, menjadikannya kekurangan vitamin dan mineral terkini. Memasuki pasar raya, seseorang dapat dengan mudah memahami bahawa, selain buah-buahan dan sayur-sayuran, segala yang lain tidak menyerupai makanan yang kita makan 1000 tahun yang lalu. Dan kemudian kita tertanya-tanya dari mana alergi, penyakit autoimun, obesiti, diabetes berasal dari...

Kita semua tahu sejak kecil bahawa kita memerlukan vitamin dan mineral untuk kesihatan yang baik. Para saintis, doktor, dan syarikat farmaseutikal bersetuju dengan ini. Dan mereka menemui kami, mensintesis vitamin di makmal, memperkayakannya dengan makanan dan minuman.

Vitamin sintetik dan semula jadi - apa perbezaannya?

Ambil (atau hampir semua) kompleks vitamin atau multivitamin yang dibeli di farmasi dan lihat komposisinya.

Banyak vitamin dan mineral disintesis di makmal, dan tidak "ditambang" dari sumber semula jadi. Mereka dibuat untuk meniru bagaimana vitamin semulajadi bertindak di dalam badan kita..

Vitamin semula jadi diperoleh secara langsung dari sumber semula jadi. Contohnya, vitamin C dari serbuk gooseberry Amla India - sumber vitamin ini yang kaya. Vitamin semula jadi tidak dapat diperoleh di makmal.

Banyak vitamin sintetik kekurangan zat dan kofaktor khas yang melekat pada vitamin semula jadi dan membantu asimilasinya. Oleh itu, vitamin sintetik juga dipanggil "terpencil". Dan vitamin seperti itu tidak dapat digunakan sepenuhnya oleh tubuh kita sebagai versi semula jadi.

Sintetik sering ditangguhkan di dalam badan kita sehingga badan sintesis atau menerima nutrien tambahan yang diperlukan untuk penyerapannya atau dikeluarkan melalui "tandas".

Juga, vitamin yang tidak semula jadi kekurangan mikronutrien dan oleh itu sudah ada beban besar pada badan kita; sumber mineralnya digunakan, yang menyebabkan kekurangan serius. Mereka kekurangan bioavailabiliti analog semula jadi. Mereka melebihkan buah pinggang kita.

Menurut statistik, lebih daripada 95% kompleks dan aditif yang dijual adalah sintetik.

Vitamin sintetik dan semula jadi

Vitamin A

Semula jadi: Beta-karoten, yang seharusnya diubah oleh tubuh kita menjadi vitamin A yang nyata dan aktif.

Sintetik: Retinil Palmitat atau Retinil Asetat. Mereka diperoleh dengan mencampurkan minyak ikan atau minyak sawit dengan beta-ionon. Ia mudah menyebabkan overdosis dan mempunyai kesan toksik..

Vitamin B1

Semula jadi: Tiamin adalah vitamin larut air yang disintesis oleh tumbuhan dan melekat pada Fosfat. Sistem pencernaan kita membebaskan Thiamine dari Fosfor menggunakan enzim khas..

Sintetik: Thiamine Mogonitrate atau Thiamine Hydrochloride diperoleh daripada tar arang batu, ammonia, aseton dan asid hidroklorik. Bentuk yang dihasilkan kurang dicerna kerana tidak melekat pada Fosfat. Strukturnya kristal berbeza dengan analog makanan. Struktur sedemikian boleh menyebabkan kerosakan pada badan kita dan terkumpul di sendi..

Vitamin B2

Semula jadi: Riboflavin mudah diserap oleh badan kita, kekal dalam aliran darah untuk waktu yang lama, dan digunakan oleh badan untuk membuat enzim penting..

Sintetik: Diperolehi dari asid Asetik dan Nitrogen atau dengan pengubahsuaian dan penapaian bakteria. Bentuk ini jauh lebih mudah dicerna dan cepat dikeluarkan melalui air kencing, seperti racun..

Vitamin B3

Semula jadi: Niacin, yang terdapat dalam makanan sebagai Niacinamide atau Nicotinamide.

Sintetik: Ini adalah asid nikotinat, yang diperoleh daripada tar, ammonia, asid, formaldehid yang boleh diterima. Menyerap lebih teruk dan mungkin mempunyai kesan sampingan yang serius..

Vitamin B5

Semula jadi: Pantothenate.

Sintetik: Asid pantotenik memerlukan formaldehid untuk membentuk garam kalsium.

Vitamin B6

Semula jadi: Pyridoxine terikat dengan Fosfat dalam sumber tumbuhan untuk menghasilkan bentuk aktif biologi Pyridoxal Phosphate.

Sintetik: Pyridoxine Hydrochloride diperoleh daripada petroleum eter, formaldehid dan asid hidroklorik. Ini adalah bentuk yang tidak aktif dan tidak begitu mudah untuk mengubahnya menjadi bentuk aktif secara biologi. Di samping itu, ia menghalang vitamin B6 semula jadi di dalam badan kita..

Vitamin B7

Semula jadi: Biotin diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan sel, metabolisme.

Sintetik: Diperolehi dari Asid Fumarat.

Vitamin B9

Semula jadi: Terdapat dalam makanan dalam bentuk folat, yang kita perlukan untuk membuat dan memulihkan DNA, terutamanya semasa kehamilan..

Sintetik: Asid folik tidak dijumpai di alam semula jadi, ia dikristal dan kurang diserap. Ia diperoleh daripada produk petroleum, asetilena dan asid..

Vitamin B12

Semula jadi: Cobalamin secara semula jadi disintesis oleh mikroorganisma: bakteria dari tanah, mikroalga dan rumput laut.

Sintetik: Kobalt dan Sianida diperam untuk menghasilkan Cyanocobalamin. Sianida, seperti yang diketahui ramai, beracun.

Kolin

Semula jadi: Sering dijumpai dalam makanan bersama dengan vitamin B. Berkaitan dengan Fosfat.

Sintetik: Choline chloride atau Choline Birtrat disintesis daripada etilena, ammonia, asid hidroklorik.

Vitamin C

Semula jadi: Terdapat banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Secara semula jadi, vitamin ini selalu beriringan dengan flavonoid dan fitonutrien yang diperlukan untuk penyerapannya..

Sintetik: Asid askorbik adalah bentuk vitamin C yang terasing yang berasal dari gula jagung (paling kerap GMO) yang diproses dengan Aseton. Tidak mengandungi fitonutrien atau flavonoid.

Vitamin D

Semula jadi: Sumber semula jadi yang terbaik tentunya matahari. Di bawah pengaruh sinarnya kulit kita menghasilkan vitamin suria yang paling mudah dicerna. Vitamin D yang terdapat dalam bio juga terdapat dalam lichen..

Sintetik: Untuk meniru serupa dengan vitamin D semula jadi, saintis memancarkan lemak haiwan. Oleh itu, sumber vitamin tersebut adalah lanolin.

Vitamin E

Semula jadi: Terdiri daripada 8 zarah larut lemak yang berbeza. Terkandung dalam Benih dan Minyak.

Sintetik: Bentuk dl yang paling biasa diperoleh daripada minyak halus. Sukar dicerna, tidak tinggal lama dalam badan, cepat dikeluarkan.

Vitamin K

Semula jadi: Vitamin K diperlukan untuk pembekuan darah dan metabolisme normal..

Sintetik: Menadione diperoleh dari tar arang batu dan minyak kacang soya yang terhidrogenasi (dan selalunya GMO). Sangat beracun.

Adakah saya perlu menggunakan kompleks multivitamin?

Sekiranya anda makan dengan betul, menjalani gaya hidup sihat - maka kemungkinan besar tidak.

Tetapi saya secara peribadi berpendapat bahawa dalam situasi kehidupan tertentu, pengambilan multivitamin atau kompleks terpencil menjadi mustahak:

 • Sebagai contoh, jika anda merancang kehamilan, sudah hamil atau menyusu, maka kompleks pranatal yang berkualiti tinggi akan menjamin kekurangan dan mencegah perkembangan anomali.
 • Orang tua tidak lagi dapat membuang vitamin dan mineral dengan betul. Oleh itu, multivitamin yang mengandungi komponen yang tepat akan menjadi pilihan yang tepat..
 • Vegetarian / vegan yang kekurangan diet produk haiwan dan, oleh itu, terdapat kemungkinan besar kekurangan vitamin B12, kalsium, zat besi, zink, vitamin D.
 • Dan tentu saja, orang yang mempunyai keadaan kekurangan, sama ada vitamin B atau B.

Sentiasa berhati-hati dan baca komposisi semua vitamin dan makanan tambahan yang akan anda beli. Sebagai sebahagian daripada vitamin semula jadi, sumber seperti amla, brokoli, wortel dan sebagainya akan selalu ditunjukkan. Secara sintetik, ini tidak akan berlaku. Pencernaan produk akhir secara langsung bergantung kepada ini. Jangan membelanjakan wang "di tandas" atau sintetik.

Vitamin apa yang anda ambil?

* Penting: Pembaca yang dihormati! Semua pautan ke laman web iherb mengandungi kod rujukan peribadi saya. Ini bermaksud bahawa jika anda mengikuti pautan ini dan membuat pesanan dari laman web iherb atau memasukkan HPM730 semasa membuat pesanan di bidang khas (kod rujukan), anda mendapat diskaun 5% untuk keseluruhan pesanan anda, saya mendapat komisen kecil untuk ini (ini sama sekali tidak mempengaruhi dengan harga pesanan anda).

Kongsi posting "Vitamin Sintetik dan Semula jadi - Perbezaan dan Kepentingan"

Kongsi pautan:

Sama

Komen (9)

Artikel yang sangat bagus! Saya membaca dengan senang hati!
Saya mencirikan sikap saya terhadap multivitamin dari farmasi sebagai sangat negatif. Tidak satu kompleks pun, sama ada untuk satu dolar atau seratus, yang menghasilkan hasil yang benar-benar waras dalam seluruh hidup saya (kecuali untuk satu persediaan besi, tetapi ketika itu saya mengalami defisit yang teruk).
Bantuan sebenarnya hanya datang dari penggunaan produk sihat secara berterusan (contohnya, halia, yang saya makan setiap hari selama beberapa bulan; biji labu, prun, dll.). Inilah dia - kompleks vitamin sebenar!

Adakah pengarang artikel tersebut mengetahui sekurang-kurangnya sesuatu mengenai persijilan GMP sebelum membuat kesimpulan mengenai ketidaksesuaian dan ketidak pencernaan vitamin dari farmasi?

Kedua, berapa hari yang anda perlukan untuk makan makanan apa untuk membekalkan tubuh dengan semua vitamin dan mineral yang diperlukan? Pernahkah anda mencuba untuk mengira berapa kerap dan berapa banyak yang anda perlukan untuk makan buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin yang sangat habis untuk mengajar satu set lengkap? dan jika anda menambahkan usus yang bocor sebagai agen pemburuk, yang merupakan keajaiban jika hanya mengasimilasikan bahagian ke-10 vitamin dan mineral yang dibekalkan... maka saya mempunyai soalan - berapa banyak produk dalam kg yang harus diproses oleh badan setiap hari untuk mendapatkan elaun hariannya... dan?

Oksana, saya tidak begitu faham di mana GMP.

Bahagian kedua komen juga entah bagaimana tidak dapat...

Helo, Eugene! Boleh saya tanya kamu?! Doktor menetapkan Pantogam kepada anak berumur 1-8 bulan untuk "bercakap".
Kanak-kanak itu tidak bercakap dengan kami, tetapi dia memahami segalanya.
Saya tidak merancang untuk memberi pantogam, seperti ubat lain (ada alahan), tetapi saya berminat dengan apa bahan aktif ini "dari semua penyakit" - asid hopantenik? Bukankah itu vitamin B5? Adakah terdapat pil semula jadi?
P.S. Terdapat masalah dengan pencernaan. Kami masih mematuhi cadangan pemakanan anda.
TERIMA KASIH!

Maya, untuk semua anak, dalam satu cara atau yang lain ketinggalan dalam pembangunan (walaupun konsep ini juga cukup luas), mereka mengesyorkan untuk menghilangkan gluten sepenuhnya dan memberi perhatian kepada usus (saya cadangkan beralih ke paleo sepenuhnya dan mengambil probiotik).

Tidak, vitamin B5 adalah asid pantotenik. Asid Hopantenic adalah molekul vitamin B5 yang diubah, iaitu bahan lain.

Minyak apa yang mengandungi vitamin E? Jangan beli kapsul vitamin E di farmasi atau di iherb? dilantik doktor pakar sakit puan yang melanggar haid. kitaran? Anda tidak mempunyai artikel bagaimana memulihkan kitaran? terima kasih

Christina, sumber yang kaya adalah minyak zaitun!

Ya, vitamin E seperti itu tidak buruk, kerana mengandungi sekurang-kurangnya 4 tokoferol.

Untuk memulihkan kitaran haid, saya boleh mengesyorkan anda membersihkan secara subur: http: //happyandnatural.com/fertilnaya-chistka-travami/

Saya minum Gerimax, saya suka. Anda tahu, sukar untuk mendapatkan serbuk dari Amla gooseberry India untuk mendapatkan vitamin A ketika berada di kompleks ini dan berfungsi juga..

Nina, tidak syak lagi :) Di manakah amle semula jadi sebelum sediaan sintetik dengan bahan tambahan seperti: selulosa mikrokristalin E460, pati jagung, maltodekstrin, natrium - karboksimetil selulosa berangkai silang E 468, gliserin E422, magnesium stearat E 470b, hidroksipropil hidroksipropil 172, shellac E 904, talc E 553b.

Vitamin C dalam tablet. Apa vitamin C yang lebih baik untuk kanak-kanak dan orang dewasa?

Vitamin C (asid askorbik) adalah bahan yang sangat penting yang terlibat dalam banyak proses penting dalam badan kita..

Ia terlibat dalam penghasilan kolagen, tirosin, serotonin, serta L-carnitine dan beberapa hormon steroid.

Vitamin C memainkan peranan penting dalam proses imun - ia merangsang pengeluaran imunoglobulin dan interferon.

Meningkatkan penyerapan zat besi dalam usus, terlibat dalam pengangkutannya dari protein transferrin besi ke ferritin, yang menyimpan zat besi.

Walau bagaimanapun, vitamin C telah mendapat populariti sebagai antioksidan yang melindungi terhadap kesan toksik dari radikal bebas..

Dalam hal ini, para saintis mencadangkan bahawa vitamin C dapat mencegah perkembangan beberapa jenis barah, kardiovaskular dan penyakit lain di mana tekanan oksidatif memainkan peranan penting..

Kekurangan Vitamin C

Tidak seperti kebanyakan haiwan, orang tidak dapat mensintesis vitamin ini sendiri, jadi kita harus mendapatkannya cukup dari makanan atau makanan tambahan untuk menjaga kesihatan.

Kekurangan vitamin C akut menyebabkan penyakit kudis. Sehingga akhir abad ke-18, banyak pelaut yang melakukan perjalanan laut panjang hampir tidak mendapat vitamin C, akibatnya mereka mati akibat penyakit kudis. Pada pertengahan 1700-an, James Lind, seorang pakar bedah di Tentera Laut Inggeris, melakukan eksperimen dan menyedari bahawa memakan buah sitrus dapat menyembuhkan penyakit kudis. Setelah bertahun-tahun, saintis mendapati bahawa penawarnya disebabkan oleh komponen aktif buah sitrus - asid askorbik.

Pada masa kini, di negara maju, penyakit kudis jarang terjadi. Ia berlaku hanya jika pengambilan vitamin C turun di bawah 10 mg / hari untuk jangka masa yang lama..

Walau bagaimanapun, gejala pengambilan vitamin C yang tidak mencukupi dapat terjadi pada orang dengan diet yang tidak seimbang dan tidak seimbang. Dalam kes ini, kekurangan vitamin C ditunjukkan oleh peningkatan keletihan, malaise, dan kepekaan membran mukus, terutama gusi.

Ketika kekurangan vitamin C berkembang, sintesis kolagen terganggu, dan gejala berikut muncul:

 • gusi diisi semula dan berdarah
 • kehilangan gigi
 • pendarahan kapilari (mimisan)
 • masalah dengan kulit, kuku dan rambut
 • lebam
 • sakit sendi
 • penyembuhan luka yang lemah
 • hiperkeratosis (keratinisasi kulit yang berlebihan)

Penyerapan Vitamin C

Tubuh mengawal kepekatan vitamin C dengan ketat dalam tisu dan plasma darah. Dengan pengambilan oral sederhana 30-180 mg / hari, 70-90% vitamin C akan diserap, dan pada dos melebihi 1000 mg / hari, kurang dari 50% (1). Oleh itu, pengambilan vitamin C melebihi 200 mg / hari tidak memberikan peningkatan kepekatan vitamin C yang ketara.

Vitamin C dan Kesihatan

Vitamin C diperlukan untuk kesihatan dan kesejahteraan umum, dan juga boleh mempengaruhi perjalanan penyakit tertentu..

Ia dapat membantu mengalahkan jangkitan, kerana kekurangan vitamin C menjadikan tubuh lebih rentan terhadap jangkitan (2, 3).

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan vitamin C secara berkala dapat mengurangkan jangka masa atau keparahan gejala selesema. Tinjauan terhadap 31 kajian menunjukkan bahawa pengambilan vitamin C 1-2 gram sehari mengurangkan tempoh selesema sebanyak 18% pada kanak-kanak dan 8% pada orang dewasa (4).

Di samping itu, diketahui bahawa vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi, yang mungkin penting bagi orang yang kekurangannya (5).

Vitamin C dalam makanan

Sumber utama vitamin C semula jadi adalah buah sitrus, tomato, dan kentang. Sumber lain yang kurang kaya adalah lada merah dan hijau, kiwi, brokoli, strawberi, tauge Brussels dan tembikai.

Vitamin C dalam makanan dapat berkurang akibat penyimpanan dan memasak jangka panjang, kerana asid askorbik dihancurkan oleh panas. Masakan wap atau gelombang mikro boleh mengurangkan kehilangannya..

Apa bentuk vitamin C yang lebih baik?

Vitamin C

Makanan tambahan yang dijual di farmasi biasanya mengandungi vitamin C dalam bentuk asid askorbik (asid L-askorbik).

Telah diketahui bahawa ketersediaan bio asid L-askorbik tidak kalah dengan ketersediaan bio asid askorbik yang berasal dari semula jadi..

Walau bagaimanapun, di pasaran farmaseutikal moden terdapat suplemen vitamin C yang digabungkan dengan garam mineral dan bioflavonoid yang meningkatkan ketersediaan bio.

Asid L-askorbik terbaik di Ayherb:

Vitamin C untuk kanak-kanak:

Garam mineral asid askorbik

Asid askorbik boleh digabungkan dengan pelbagai garam mineral, yang biasa disebut adalah askorbat mineral.

 • kalsium askorbat (gabungan asid askorbik dan kalsium, nama yang dipatenkan adalah Ester-C)
 • natrium askorbat (sebatian asid askorbik dan natrium)
 • dan askorbat mineral lain.

Garam mineral asid askorbik mempunyai keasidan yang rendah dan tidak merengsakan mukosa gastrousus. Mereka harus memberi keutamaan kepada orang yang mempunyai keasidan tinggi dan perut sensitif..

Dalam satu kajian, Ester-C dan asid askorbik meningkatkan kepekatan vitamin C dalam plasma secara sama. Walau bagaimanapun, 24 jam setelah mengambil Ester-C, ia menyebabkan kepekatan vitamin C dalam sel darah putih lebih tinggi (6).

Kepekatan askorbat intraselular yang tinggi dalam leukosit memberikan perlindungan sel dan penghasilan antibodi - imunoglobulin (7).

Vitamin C terbaik sebagai Kalsium Ascorbate di Aicherb:

Vitamin C liposom

Liposomal vitamin C adalah bentuk yang diperbaiki yang mempunyai sejumlah kelebihan terbukti daripada bentuk vitamin C. lain. Liposom menyelimuti vitamin C, sehingga memudahkan penyerapan dan pengangkutannya ke dalam sel, meminimumkan kemungkinan kerengsaan dari usus..

Kajian menunjukkan bahawa pengambilan vitamin C liposomal dalam tablet membawa kepada kepekatan vitamin C yang jauh lebih tinggi daripada pengambilan asid askorbik biasa (8, 9).

Fosfatidilkolin dari bunga matahari lecithan dianggap paling berguna dan paling universal untuk pembentukan liposom.

Vitamin C Liposomal terbaik di Eicherb:

Vitamin C yang disyorkan

Untuk memberikan perlindungan antioksidan dan mencegah barah dan penyakit kardiovaskular, Vitamin C (RDA) yang disyorkan adalah 90 mg / hari untuk lelaki dan 75 mg / hari untuk wanita. Dos yang diperlukan untuk mengisi defisitnya jauh lebih rendah (10).

Kadar Harian (RDA):

 • Kanak-kanak (1-3 tahun) - 15 mg
 • Kanak-kanak (4-8 tahun) - 25 mg
 • Remaja (9–13 tahun) - 45 mg
 • Remaja (14-18 tahun) - 65-75 mg
 • Wanita dewasa (berumur 19 tahun ke atas) - 75 mg
 • Lelaki dewasa (berumur 19 tahun dan lebih tua) - 90 mg
 • Wanita hamil (berumur 19 tahun dan lebih tua) - 85 mg
 • Wanita yang menyusu (berumur 19 tahun ke atas) - 120 mg

*** Orang yang merokok memerlukan 35 mg sehari.
lebih banyak vitamin C daripada yang tidak merokok.

Had Atas (UL) yang dibenarkan:

 • Kanak-kanak (1-3 tahun) - 400 mg
 • Kanak-kanak (4-8 tahun) - 650 mg
 • Remaja (9–13 tahun) - 1200 mg
 • Remaja (14-18 tahun) - 1800 mg
 • Wanita dewasa (berumur 19 tahun ke atas) - 2000 mg
 • Lelaki dewasa (berumur 19 tahun ke atas) - 2000 mg
 • Wanita hamil (berumur 19 tahun ke atas) - 2000 mg
 • Wanita yang menyusu (berumur 19 tahun dan lebih tua) - 2000 mg

*** Untuk bayi yang disusui, formula dan makanan harus menjadi satu-satunya sumber vitamin C.

Pengambilan vitamin C yang berpanjangan di atas tahap atas yang boleh diterima boleh meningkatkan risiko kesan kesihatan yang buruk..

Ikuti cadangan pengeluar yang dijelaskan dalam arahan untuk vitamin C. Arahan penggunaan boleh didapati di bahagian belakang bungkusan atau di halaman produk di laman web iherb.

Overdosis vitamin C

Vitamin C praktikalnya tidak beracun. Walau bagaimanapun, dosnya yang besar dapat menyebabkan gangguan saluran pencernaan (mual, cirit-birit), peningkatan kencing dengan sensasi terbakar, serta pemusnahan sel darah merah dan kekurangan vitamin B12.

Dosis vitamin C melebihi 1000 mg / hari meningkatkan kepekatan asid oksalat dalam darah dan air kencing, meningkatkan risiko batu ginjal dari kalsium oksalat.

Kerana peningkatan penyerapan zat besi, pengambilan vitamin C yang tinggi boleh menyebabkan penyerapannya berlebihan. Ia selamat untuk orang yang sihat, tetapi pada orang dengan metabolisme zat besi yang terganggu, ini dapat menyebabkan peningkatan kadar zat besi dalam tubuh..

Dosis vitamin C di atas had yang dibenarkan lebih tinggi harus dipersetujui dengan doktor anda.

Di mana untuk mendapatkan vitamin?

Mungkin, jika anda melakukan tinjauan populasi dengan topik "Adakah anda fikir anda memerlukan vitamin?", Jawapannya akan menjadi sebulat suara positif. Apa yang kita tahu mengenai bahan-bahan ini? Seseorang akan mengatakan bahawa mereka terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, dan bagi seseorang, idea mengenai bahan-bahan ini yang diperlukan untuk kehidupan dikaitkan secara eksklusif dengan botol tablet di farmasi.

Sementara itu, ini adalah sebatian organik struktur kimia kompleks, yang dihasilkan terutamanya oleh tumbuhan, lebih jarang oleh haiwan. Nama "vitamin" berasal dari perkataan Latin "vita", yang bermaksud kehidupan dalam terjemahan. Sudah dalam tajuk, kita melihat bahawa vitamin hanya diperlukan untuk kehidupan badan kita. Dari zaman kuno, telah diperhatikan bahawa walaupun makanan seseorang penuh dengan protein, lemak dan karbohidrat, tetapi makanan sayuran segar tidak tersedia untuk waktu yang lama, seseorang mula sakit dengan penyakit kronik yang serius.

Sebagai contoh, banyak orang mengetahui kisah pelaut yang membawa banyak makanan dalam tin dan haiwan, dan makanan tumbuhan yang diabaikan. Kekurangan makanan vitamin menyebabkan fakta bahawa setelah beberapa ketika kru pelaut mendapat kudis, dari mana banyak yang mati. Ingatlah bahawa penyakit kudis adalah penyakit yang berlaku ketika asid askorbik tidak ada dalam makanan, di mana badan kelihatan hancur menjadi bahagian, kerana kerapuhan saluran darah, tulang dan tisu tulang rawan muncul. Walaupun vitamin diperlukan untuk tubuh kita dalam jumlah yang sangat kecil, dengan kekurangan atau kekurangan vitamin, masing-masing, kekurangan hipo dan vitamin.

Perlu juga diperhatikan bahawa ketika menggunakan vitamin, Anda juga harus berhati-hati: dosis tinggi menyebabkan hipervitaminosis, perkembangan penyakit kronik yang teruk. Di bawah ini, mari kita lihat vitamin utama dan terangkan secara ringkas apa yang berlaku apabila kekurangannya..

Vitamin dikelaskan berdasarkan kelarutan:

Vitamin larut lemak

Vitamin A (Retinol)

Terkandung dalam hati ikan, mentega, kuning telur.

Dari makanan tumbuhan, mereka kaya dengan wortel, bawang hijau, kismis hitam.

Dengan kekurangan makanan dalam vitamin ini, mungkin terdapat penyakit mata (gangguan penglihatan senja), penyakit kulit dan membran mukus.

Sebagai tambahan kepada kekurangan hipo dan vitamin yang berkaitan dengan kekurangan retinol, vitamin A digunakan untuk penyakit mata (eksim kelopak mata, konjungtivitis, radang retina) dan kulit (retak, luka lambat, eksim, luka bakar dan radang dingin).

Provitamin A adalah karotena.

Vitamin E (tokoferol)

Terkandung dalam minyak sayuran, biji-bijian bijirin yang tumbuh.

Vitamin ini mempengaruhi fungsi kelenjar seks dan juga antioksidan, melambatkan proses penuaan. Ia digunakan untuk distrofi otot, myositis, penyakit kulit, ketidakteraturan haid, gangguan fungsi seksual pada lelaki, keguguran yang mengancam.

Vitamin D (cholecalciferol - D3, ergocalciferol - D2)

Vitamin D3 disintesis oleh kulit manusia apabila terkena sinar ultraviolet.

Vitamin D2 terdapat dalam susu, telur, minyak ikan, hati ikan kod, ikan berlemak.

Vitamin ini mengatur metabolisme kalsium dalam tulang, dengan kekurangan riket..

Vitamin K (vitamin anti-hemoragik)

Vitamin ini mengandungi sayur-sayuran berdaun hijau, bayam, kubis Brussels, putih dan kembang kol, bijirin gandum.

Kekurangan vitamin ini berlaku pada penyakit hati, pundi hempedu, pankreas, dan malabsorpsi tertentu dalam usus..

Vitamin K terlibat dalam proses pembekuan darah, oleh karena itu digunakan untuk pendarahan, setelah luka dan operasi, dengan overdosis ubat-ubatan yang mengurangi pembekuan darah.

Vitamin larut air

Vitamin B1 (Tiamin)

Terkandung dalam ragi bir kering, daging babi, anak benih gandum, gandum, kacang (hazelnut).

Dengan hipovitaminosis B1, sistem saraf terjejas - polyneuritis, kelemahan otot, neuralgia, sciatica.

Dalam kes yang teruk, dengan penyakit beri-beri beriberi thiamine berkembang: kelumpuhan, gangguan sistem kardiovaskular, edema.

Dalam perubatan, vitamin ini digunakan untuk penyakit sistem saraf periferal (neuritis, neuralgia, radiculitis), distrofi miokard, dan penyakit hati, kulit, dan atonia usus..

Co-enzim vitamin B1 adalah cocarboxylase. Ini adalah ubat metabolik yang digunakan dalam rawatan kompleks penyakit saraf, sistem kardiovaskular, dll..

Vitamin B2 (Riboflavin)

Vitamin ini kaya dengan ekstrak ragi, bibit gandum, dedak gandum, kacang soya, brokoli, hati, kuning telur, keju.

Dengan hipovitaminosis, terdapat masalah pada penyakit mulut dan mata. Lidah (glossitis) mungkin meradang, stomatitis sudut boleh berkembang, penglihatan senja mungkin terganggu, dan penyakit membran mukus mata mungkin berlaku..

Vitamin B3 (Vitamin PP, Niacin)

Terkandung dalam sayur-sayuran hijau, kacang-kacangan, bijirin gandum, ragi, daging, termasuk ayam, hati, ikan, susu, keju.

Dengan kekurangan vitamin Pellagra penyakit berkembang (nama vitamin PP memberitahu kita mengenainya - vitamin antipellagric).

Penyakit ini dimanifestasikan oleh cirit-birit, dermatitis, glossitis, sakit perut, demensia.

Asid nikotinik digunakan untuk ulser peptik saluran gastrousus, penyakit hati, kekejangan saluran darah otak, ginjal dan anggota badan, aterosklerosis, dalam rawatan diabetes yang kompleks.

Semasa menggunakan ubat, kemerahan muka dan bahagian atas badan, reaksi alahan dapat diperhatikan. Nikotinamide, serupa dalam struktur, menyebabkan lebih sedikit komplikasi..

Vitamin B6 (Pyridoxine)

Produk yang mengandungi vitamin ini: bibit gandum dan dedak, sayuran berdaun hijau, daging, hati, ikan, susu, telur.

Hipovitaminosis pyridoxine jarang terjadi, kerana ia disintesis dalam usus manusia. Pada kanak-kanak, penurunan vitamin B6 boleh menyebabkan dermatitis.

Vitamin ini digunakan dalam perubatan untuk berbagai penyakit sistem saraf, serta dalam perawatan kompleks aterosklerosis, diabetes, toksikosis, penyakit udara dan laut, penyakit kulit.

Pyridoxine akan meningkatkan keasidan perut, oleh itu kontraindikasi pada ulser gastrik dan ulser duodenum.

Vitamin B12 (Cyanocobalamin)

Terkandung dalam makanan asal haiwan: hati, ginjal, kaviar, telur, keju, susu, keju cottage, daging, ikan.

Vitamin ini disintesis oleh mikroflora usus kita..

Ini adalah faktor pertumbuhan, yang diperlukan untuk pembentukan darah normal..

Ia digunakan untuk anemia, anemia ganas, distrofi pada bayi baru lahir, penyakit radiasi, penyakit hati, polyneuritis, radiculitis, migrain dan penyakit lain.

Vitamin B (asid folik)

Ia disintesis oleh mikroflora usus, yang terdapat dalam sayur-sayuran segar, hati dan ginjal haiwan.

Ia digunakan untuk anemia, leukopenia, gastritis kronik, batuk kering usus, epilepsi.

Vitamin ini mesti digunakan oleh wanita sebelum konsepsi anak dan sepanjang kehamilan, terutama pada peringkat awal..

Vitamin C (Asid askorbik)

Terkandung dalam buah sitrus, bawang, rosehip, kismis hitam, walnut.

Dengan avitaminosis, penyakit skurvi berkembang, yang disertai dengan keletihan yang cepat, penurunan daya tahan tubuh terhadap jangkitan, keradangan dan pendarahan gusi, kehilangan gigi, pendarahan di bawah kulit dan otot, tulang rawan rapuh dan tulang.

Anda tidak boleh menggunakan vitamin C dalam dos kejutan untuk menghentikan kesejukan pada peringkat awal, ini boleh menyebabkan pankreatitis akut. Dengan penggunaan yang berpanjangan atau penggunaan dos yang besar, fungsi pankreas terganggu.

Anda tidak boleh mengambil vitamin C untuk diabetes dan trombophlebitis.

Vitamin P (rutin, quercetin)

Terkandung dalam buah sitrus, rosehip, walnut, abu gunung, kismis hitam.

Ini adalah bahan semula jadi - bioflavonoid yang menguatkan kapilari.

Dengan kekurangan dalam badan, kebolehtelapan vaskular meningkat, mereka menjadi rapuh, pendarahan berlaku.

Vitamin dalam Tumbuhan Ubat

Tidak ada tumbuhan yang tidak mengandungi vitamin. Tetapi untuk kegunaan perubatan, tumbuh-tumbuhan di mana sejumlah besar vitamin menarik. Mari kita pertimbangkan beberapa daripadanya..

Bunga Marigold (Bunga Calendula)

Tumbuhan ini mengandungi sejumlah besar karotenoid (provitamin A).

Bunga marigold bersikeras mandi air dan digunakan untuk penyakit ulseratif dan radang saluran pencernaan, digunakan sebagai koleretik, juga digunakan dalam ginekologi untuk hakisan serviks dan kolpitis (douching), dalam proktologi (enema).

Untuk penyakit radang pada rongga mulut, otitis media, luka, radang amandel, luka bakar, tincture calendula digunakan.

RUMPAI MINUMAN MINUMAN

(Nama tanaman lain: kayu manis paya, rumput kodok).

Tumbuhan ini mengandungi karoten, asid askorbik, tiamin (vitamin B1). Infusi disediakan dari rumput..

Diterapkan dengan hipertensi, ulser gastrik dan duodenum, radang usus. Sekiranya ulser peptik perut dan duodenum, gastritis, infus kering diresepkan, sebagai peraturan, dalam kombinasi dengan tanaman lain. Caterpillar ditunjukkan untuk enteritis akut dan kronik, kolitis, disentri bakteria dan amuba. Digunakan secara topikal untuk luka, bisul dan luka bakar, serta pembilasan untuk keradangan di mulut, sakit gigi, radang amandel, radang amandel.

BUAH-BUAHAN ROWAN BIASA

Buah Rowan mengandungi sejumlah besar karoten, asid askorbik, quercetin dan rutin, vitamin E dan B.

Merebus disediakan dari buah-buahan, dan ia juga segar.

Buah Rowan digunakan untuk hipovitaminosis, untuk rawatan penyakit kudis. Mereka juga mencegah hipertensi dan aterosklerosis. Kadang-kadang digunakan sebagai julap ringan. Tindakan diuretik, koleretik dan hemostatik yang diketahui. Sebagai diaforetik, ia digunakan untuk selesema. Jus beri segar digunakan untuk meningkatkan keasidan jus gastrik. Jeli dari buah abu gunung menguatkan tubuh dengan vitamin P -rutin dan quercetin, tetapi asid askorbik dihancurkan oleh rawatan panas. Buah Rowan juga digunakan dalam rawatan diabetes dan obesiti yang kompleks. Dari buah membuat bubur, yang mampu menghilangkan ketuat.

Buah-buahan dari buckthorn laut

Buah dari buckthorn laut - gudang bahan vitamin. Terdapat sejumlah besar karotena, dan vitamin C, dan vitamin E, vitamin B1, B2, B6, B12, E, K, P, asid folik. Di samping itu, kandungan unsur mikro dan makro yang tinggi (natrium, magnesium, silikon, besi, aluminium, kalsium, plumbum, nikel, molibdenum, mangan, strontium).

Dalam perubatan, minyak dan jus buckthorn laut digunakan. Minyak buckthorn laut digunakan untuk penyakit kulit, kecederaan (luka bakar, luka baring, bisul), dalam amalan mata dan pergigian, gastroenterologi, ginekologi. Penggunaan ubat buckthorn laut untuk mencegah serangan jantung, sklerosis, dan pembekuan darah diketahui. Jus buckthorn laut dengan pulpa disyorkan sebagai bahan tambahan untuk keasidan rendah jus gastrik, hipokinesia perut dan usus, sembelit atonik.

Daun jelatang

Daun jelatang mengandungi banyak asid askorbik, vitamin K, karotenoid, asid pantotenik (vitamin B5).

Daun jelatang mempunyai kesan hemostatik, sehingga digunakan untuk pelbagai pendarahan, dengan overdosis ubat-ubatan yang mengurangkan pembekuan darah. Infus daun jelatang digunakan untuk penyakit kulit. Tumbuhan ini adalah sebahagian daripada banyak bayaran, termasuk vitamin. Dalam perubatan rakyat, jelatang digunakan untuk penyakit saluran gastrousus, hati dan pundi hempedu, anemia. Infusi jelatang disimpan tidak lebih dari sehari, kerana menjadi beracun.

BINTANG COLUMN

Komposisi bahan tumbuhan perubatan ini merangkumi vitamin: asid askorbik dan pantotenik, vitamin K1, D, E.

Tiang dengan stigma jagung digunakan terutamanya sebagai koleretik dan diuretik..

RUMPAI TAS KEPALA

Ramuan ini mengandungi sejumlah besar asid askorbik, vitamin K, karotenoid..

Beg gembala telah lama digunakan untuk pelbagai pendarahan (terutamanya rahim).

Secara luaran dalam bentuk tahi lalat dengan mastitis.

BUAH DOG-ROSE

Terdapat pelbagai jenis pinggul mawar, yang mengandungi jumlah asid askorbik yang berlainan.

Jenis vitamin tinggi: Rosehip May (kayu manis), Rosehip Sparkling, Rosehips berkerut, Rosehips Daurian, Rosehips Begger, Rosehips Fedchenko.

Spesies rendah vitamin: Dogrose, Felted Rosehip, Kokand Rosehip.

Selain asid askorbik, banyak karotena, vitamin B2, K1, E terdapat di pinggul mawar.

Merebus disediakan dari buah-buahan, di farmasi anda boleh membeli sirap rosehip, yuran multivitamin dengan rosehip, teh vitamin, Holosas ubat koleretik dari buah-buahan rendah vitamin. Minyak rosehip digunakan untuk luka bakar, luka (seperti minyak laut buckthorn).

Persediaan rosehip dengan vitamin tinggi digunakan untuk kekurangan hipo dan vitamin C. Juga untuk pencegahan dan rawatan menyeluruh dari pelbagai penyakit.

BUAH MATA HITAM

Beri blackcurrant - multivitamin (vitamin C, B1, B2, B6, B12, D, E, K, P, karotenoid.

Blackcurrant beku mengekalkan aktiviti vitaminnya dengan baik.

Buah kismis hitam adalah sebahagian daripada kos vitamin. Secara berasingan, anda boleh membeli buah beri dalam bungkusan. Telah diketahui bahawa beri blackcurrant segar mempunyai tindakan antidiarrheal, meningkatkan selera makan, dan merawat rematik. Daun blackcurrant juga memiliki banyak vitamin C, digunakan dalam koleksi yang kompleks.

Di mana untuk mendapatkan jumlah vitamin yang tepat?

Sekiranya anda ingin memperkayakan diet anda dengan makanan vitamin, anda mesti tahu faktor apa yang menyebabkan pemusnahan vitamin..

 • Semasa menyimpan makanan di dalamnya, jumlah vitamin dikurangkan dengan ketara, terutama yang mudah dioksidakan (contohnya, asid askorbik). Sekiranya potong hijau - dill, pasli, dll. - simpan selama kira-kira 4-5 jam di udara, sekitar 50% vitamin C musnah di dalamnya. Sebaiknya gunakan produk segar.
 • Rawatan haba juga mengurangkan jumlah vitamin dalam makanan dari 25% hingga 90-100% (susu mendidih, sayur-sayuran dan buah-buahan mendidih).
 • Masalah lain dari vitamin dari makanan adalah penggunaan produk yang sangat halus (tepung, beras putih, gula, minyak sayuran, dll.). Dari produk ini, hampir semua vitamin dikeluarkan semasa pemprosesan..
 • Mengawetkan sayur-sayuran juga membawa kepada pemusnahan vitamin di dalamnya. Dari tahun ke tahun, jumlah vitamin dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam dalam pertanian berkurang.
 • Sebilangan vitamin dalam proses penanaman hilang begitu sahaja dari tumbuh-tumbuhan (seperti vitamin E dari kacang polong, epal, pasli). Walaupun makan sayur-sayuran dan buah-buahan segar yang mencukupi mungkin tidak memberi tubuh vitamin yang mencukupi..

Apa nak buat? Anda boleh membeli vitamin di farmasi. Pengeluaran vitamin farmaseutikal selalunya terletak pada sintesis kimianya. Sebilangan pakar mengatakan bahawa vitamin tersebut diserap jauh lebih teruk daripada yang diperoleh dari bahan tumbuhan. Terdapat pendapat bahawa vitamin sintetik dan kompleks vitamin-mineral membahayakan tubuh kita. Walau bagaimanapun, kesan positif terbukti secara klinikal dari penggunaan persediaan vitamin pengeluaran farmasi. Tetapi, tentu saja, vitamin asal semula jadi yang diperoleh dari produk dan tumbuh-tumbuhan segar, serta bahan tambahan aktif secara biologi (BAA), yang dibuat dari bahan mentah semula jadi (dengan proses cryoprocessing), lebih disukai. Sering kali kita tidak mementingkan diet kita dan mengambil sejumlah besar protein dan karbohidrat, tetapi kita lupa untuk memperkayakan tubuh kita dengan makanan yang mengandungi vitamin..

Awasi diet anda dan kekal sihat!

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes