Diabetes di Rusia dan dunia - statistik kejadian

Moscow, 27 Ogos. Dalam lima tahun, jumlah pesakit diabetes di Rusia meningkat sebanyak 23%, kata perkhidmatan akhbar Kementerian Kesihatan.

Kawasan Rusia dinamakan di mana mereka paling sering menderita diabetes. Diingatkan bahawa pada tahun 2013 3.9 juta orang dengan diabetes tinggal di Rusia. Pada tahun 2018, jumlah ini adalah 4.8 juta orang. Menurut RT, pada tahun 2018, wilayah Pskov menjadi wilayah di mana diabetes paling sering terkena diabetes, dengan 4.8 ribu kes penyakit ini per 100 ribu orang. Doktor mencatatkan kadar kejadian yang tinggi di wilayah Tula dan Ivanovo (di kedua-dua wilayah, 4,5 ribu kes per 100 ribu orang), di Karelia (4,4 ribu per 100 ribu orang) dan wilayah Oryol (4,3 ribu per 100 ribu orang) ).

Saintis Jerman sebelum ini menyatakan bahawa diabetes boleh diubati. Diabetes jenis 2 dapat diubati, tetapi mempunyai kemungkinan kambuh yang agak tinggi. Kesimpulan ini dicapai oleh penyelidik dari Institut Robert Koch di Berlin dan Pusat Diabetes di Dusseldorf.

Pakar memberi amaran bahawa dalam beberapa dekad akan datang di dunia akan lebih banyak orang yang menderita penyakit ini. Secara khusus, mereka percaya bahawa pada tahun 2040 jumlah penduduk Jerman yang terdedah kepada diabetes jenis 2 akan meningkat dengan ketara.

"Kami meramalkan peningkatan jumlah pesakit menjadi 12 juta orang," kata mereka..

Andaian seperti itu, para saintis mencatat, memerlukan tindakan tegas yang bertujuan untuk mencari kaedah pencegahan dan terapi baru. Menurut kajian terbaru yang dikutip oleh pakar dari Jerman, diabetes jenis kedua mempunyai kebarangkalian pengampunan yang agak tinggi jika pesakit mematuhi diet ketat dan berat badan berlebihan.

"85% orang yang kehilangan lebih dari 15 kilogram, dan juga dapat menormalkan kadar glukosa darah mereka, berada dalam keadaan remisi," kata para penyelidik..

Sebelum ini, penyelidik Kanada, berdasarkan percubaan dua hari, mengenal pasti "sarapan pagi terbaik" bagi penghidap diabetes. Ternyata, telur dadar berminyak dan rendah karbohidrat membantu mencegah tumpahan gula sebaik sahaja makan, dengan kesannya sepanjang hari.

Walau bagaimanapun, pakar pemakanan terkenal Rusia, Margarita Koroleva mempersoalkan hasil eksperimen tersebut. Menurutnya, diet orang sihat dan orang yang menderita penyakit harus bervariasi.

Di samping itu, para saintis telah menolak manfaat vitamin D untuk melindungi daripada perkembangan diabetes.

“Rakan sekerja kami telah membincangkan mengenai hubungan antara tahap rendah vitamin D dalam badan dan kemungkinan tinggi menghidap diabetes jenis 2. Kajian lain menunjukkan bahawa ia meningkatkan fungsi sel penghasil insulin. Pada waktu yang sama, tidak ada yang memeriksa apakah itu dapat memperlambat atau mencegah perkembangan penyakit ini, ”kata penulis kajian, Marlene Staten.

Pasukannya menguji teori dalam praktik. Doktor memilih sekumpulan hampir 2.5 ribu sukarelawan dengan gula darah yang tinggi, yang keadaannya dinilai sebagai prediabetik. Para saintis telah berusaha melindungi peserta eksperimen daripada diabetes dengan menggunakan analog minyak ikan sintetik. Dosnya melebihi norma sekitar lapan kali.

Para penyelidik telah mengawasi sukarelawan selama tiga tahun dan melaporkan diabetes di antara mereka dan anggota kumpulan kawalan. Data yang diperoleh dibandingkan dengan petunjuk penting sukarelawan lain.

Akibatnya, ternyata pengambilan vitamin D tidak mempengaruhi risiko terkena diabetes. Pada akhir kajian, satu daripada empat sukarelawan di kedua-dua kumpulan menderita penyakit ini. Perbezaan juga tidak muncul, dengan mengambil kira usia, jantina, etnik dan ciri-ciri lain.

Rawat diabetes

Diabetes mellitus adalah masalah global yang hanya berkembang selama bertahun-tahun. Menurut statistik, di dunia 371 juta orang menderita penyakit ini, yang merupakan 7 peratus daripada jumlah populasi Bumi..

Sebab utama pertumbuhan penyakit ini adalah perubahan gaya hidup yang radikal. Menurut ahli statistik, jika keadaan tidak berubah, menjelang tahun 2025 jumlah pesakit diabetes akan meningkat dua kali ganda.

 1. India - 50.8 juta;
 2. China - 43.2 juta;
 3. Amerika Syarikat - 26.8 juta;
 4. Rusia - 9.6 juta;
 5. Brazil - 7.6 juta;
 6. Jerman - 7.6 juta;
 7. Pakistan - 7.1 juta;
 8. Jepun - 7.1 juta;
 9. Indonesia - 7 juta;
 10. Mexico - 6.8 juta.

Peratusan kadar insiden tertinggi dijumpai di kalangan penduduk AS, di mana kira-kira 20 peratus penduduk negara itu menderita diabetes. Di Rusia, angka ini sekitar 6 peratus.

Walaupun di negara kita tahap penyakitnya tidak setinggi di Amerika Syarikat, para saintis mengatakan bahawa penduduk Rusia hampir dengan ambang epidemiologi.

Sebagai peraturan, ia didiagnosis pada pesakit di bawah 30 tahun, sementara wanita lebih cenderung jatuh sakit. Jenis penyakit kedua berkembang pada orang berusia lebih dari 40 tahun dan hampir selalu berlaku pada orang yang berlebihan berat badan yang mengalami kenaikan berat badan.

Di negara kita, diabetes jenis 2 terasa lebih muda, hari ini didiagnosis pada pesakit berusia 12 hingga 16 tahun.

Pengesanan penyakit

Angka yang menakjubkan diberikan oleh statistik mengenai orang-orang yang tidak lulus peperiksaan. Kira-kira 50 peratus penduduk dunia bahkan tidak mengesyaki bahawa mereka mungkin didiagnosis menghidap diabetes.

Seperti yang anda ketahui, penyakit ini dapat berkembang tidak kelihatan selama bertahun-tahun, tanpa menimbulkan tanda-tanda. Lebih-lebih lagi, di banyak negara yang tidak berkembang secara ekonomi penyakit ini tidak selalu didiagnosis dengan betul..

Atas sebab ini, penyakit ini membawa kepada kesan yang serius dan merosakkan pada sistem kardiovaskular, hati, ginjal dan organ dalaman yang lain, yang menyebabkan kecacatan..

Oleh itu, walaupun di Afrika prevalensi diabetes dianggap rendah, di sinilah peratusan tertinggi orang yang belum diuji. Sebabnya adalah tahap literasi yang rendah dan kurangnya kesedaran mengenai penyakit ini di kalangan semua penduduk di negeri ini..

Kematian penyakit

Menyusun statistik kematian akibat diabetes tidak begitu mudah. Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa dalam praktik dunia, rekod perubatan jarang menunjukkan penyebab kematian pesakit. Sementara itu, menurut data yang ada, gambaran keseluruhan kematian akibat penyakit dapat dibuat..

Penting untuk dipertimbangkan bahawa semua kadar kematian yang ada diremehkan, kerana hanya terdiri dari data yang ada. Sebilangan besar kematian akibat diabetes berlaku pada pesakit berusia 50 tahun dan sedikit orang mati sebelum usia 60 tahun.

Oleh kerana sifat penyakit ini, jangka hayat rata-rata pesakit jauh lebih rendah daripada pada orang yang sihat. biasanya berlaku kerana perkembangan komplikasi dan kekurangan rawatan yang betul.

Secara amnya, kadar kematian jauh lebih tinggi di negara-negara di mana negara ini tidak peduli dengan pembiayaan rawatan penyakit ini. Untuk alasan yang jelas, ekonomi berpendapatan tinggi dan maju mempunyai data yang lebih rendah mengenai jumlah kematian akibat penyakit..

Kejadian di Rusia

Seperti yang ditunjukkan oleh kadar kejadian, petunjuk Rusia adalah antara lima negara teratas di dunia. Secara umum, tahapnya hampir dengan ambang epidemiologi. Lebih-lebih lagi, menurut pakar saintifik, jumlah sebenar penghidap penyakit ini adalah dua hingga tiga kali lebih tinggi.

Di negara ini, terdapat lebih dari 280 ribu pesakit diabetes dengan penyakit jenis pertama. Orang-orang ini bergantung pada pemberian insulin setiap hari, di antaranya 16 ribu kanak-kanak dan 8,5 ribu remaja.

Mengenai pengesanan penyakit ini, di Rusia lebih daripada 6 juta orang tidak menyedari bahawa mereka menghidap diabetes.

Kira-kira 30 peratus sumber kewangan dibelanjakan untuk memerangi penyakit dari anggaran kesihatan, tetapi hampir 90 peratus daripadanya dibelanjakan untuk rawatan komplikasi, dan bukan penyakit itu sendiri.

Walaupun kadar kejadiannya tinggi, di negara kita penggunaan insulin adalah yang terkecil dan berjumlah 39 unit bagi setiap penduduk Rusia. Jika dibandingkan dengan negara lain, maka di Poland angka ini adalah 125, Jerman - 200, Sweden - 257.

Komplikasi penyakit

 1. Selalunya, penyakit ini membawa kepada gangguan sistem kardiovaskular.
 2. Pada orang tua, kebutaan berlaku disebabkan oleh retinopati diabetes.
 3. Komplikasi fungsi buah pinggang membawa kepada perkembangan kegagalan buah pinggang termal. Penyebab penyakit kronik dalam banyak kes adalah retinopati diabetes..
 4. Hampir separuh pesakit diabetes mengalami komplikasi yang berkaitan dengan sistem saraf. Neuropati diabetes menyebabkan penurunan kepekaan dan kerosakan pada kaki.
 5. Kerana perubahan pada saraf dan saluran darah, penderita diabetes dapat berkembang, yang menyebabkan amputasi kaki. Menurut statistik, amputasi seluruh bahagian bawah kaki akibat diabetes berlaku di seluruh dunia setiap setengah minit. Setiap tahun, 1 juta amputasi dilakukan kerana penyakit. Sementara itu, menurut doktor, jika penyakit itu didiagnosis tepat pada waktunya, lebih daripada 80 peratus kekurangan anggota badan dapat dielakkan..

Hari Diabetes Sedunia disambut setiap tahun pada 14 November. Pada tahun 1991, sebagai tindak balas terhadap ancaman yang semakin meningkat terhadap kesihatan manusia akibat diabetes mellitus (DM), acara ini dilancarkan di bawah naungan Persekutuan Diabetes Antarabangsa (IDF) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Sejak 2007, Hari Diabetes Sedunia diadakan di bawah naungan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Hari ini diisytiharkan oleh Majlis Umum PBB dalam resolusi khas No. A / RES / 61/225 pada 20 Disember 2006..

Pada tahun 2016, tema Hari Diabetes Sedunia adalah: Melihat Diabetes.

Sehubungan dengan itu, objektif utama acara ini adalah untuk meningkatkan kesadaran masyarakat tentang faktor risiko diabetes dan mempopularkan pemeriksaan yang bertujuan untuk mengesan awal perubahan metabolisme karbohidrat..

Jumlah pesakit diabetes di dunia selama 10 tahun terakhir meningkat dua kali ganda, dan pada akhir 2015, mencapai 415 juta. Menurut ramalan Persekutuan Diabetes Antarabangsa, pada tahun 2040, 642 juta orang akan menderita diabetes.

Di Persekutuan Rusia, seperti di semua negara di dunia, terdapat kadar pertumbuhan tinggi diabetes. Selama 15 tahun yang lalu, lebih daripada 2 juta kes diabetes baru dilaporkan, sekitar 365 pesakit setiap hari..

Menurut Daftar Pesakit Diabetes Negeri, pada Januari 2016, terdapat sekitar 4.3 juta orang di Rusia dari segi akses ke institusi perubatan, di antaranya: diabetes jenis 2 berlaku dan berjumlah 3.9 juta orang. Sementara itu, hasil kajian kawalan dan epidemiologi yang dilakukan oleh Pusat Penyelidikan Endokrinologi Institusi Belanjawan Negeri Persekutuan (ESC) Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia dalam tempoh dari 2002 hingga 2010 menunjukkan bahawa jumlah sebenar pesakit diabetes di Rusia adalah kira-kira 3-4 kali lebih banyak daripada yang didaftarkan secara rasmi dan mencapai 9 - 10 juta orang, iaitu sekitar 7% daripada populasi.

Menurut daftar diabetes mellitus di Wilayah Moscow, 231516 pesakit saat ini terdaftar: 11283 dari mereka menghidap diabetes jenis 1, 215682 menderita diabetes jenis 2, dan 4551 mempunyai jenis diabetes lain. Setiap tahun, diabetes dikesan di sekitar 7-9 ribu penduduk di wilayah Moscow.

Selama 50-60 tahun terakhir, di kebanyakan negara terdapat perubahan mendasar dalam cara hidup orang. Makanan menjadi lebih berpatutan. Mempercepat langkah hidup telah meningkatkan keperluan untuk makanan segera dan makanan keselesaan. Orang cenderung untuk memasak makanan di rumah dan lebih suka makanan ringan di mana sahaja. Makanan kasar, bijirin yang kurang diproses kurang diminum. Untuk mempercepat penyediaan dan meningkatkan rasa, pengeluar menggunakan pemprosesan produk yang mendalam. Semakin diproses produk dengan lebih teliti, semakin cepat ia diserap ke dalam usus, yang membawa sejumlah kesan negatif pada metabolisme. Oleh itu, wabak diabetes jenis 2 di Asia banyak dikaitkan dengan penggunaan beras putih kukus, yang dengan cepat meningkatkan kadar gula darah. Minuman berkarbonat manis telah meluas di dunia, terutamanya di kalangan orang muda. Telah terbukti bahawa pengambilan minuman bergula secara berkala meningkatkan risiko kegemukan dan diabetes jenis 2. Sebagai tambahan kepada perubahan dalam pemakanan, gaya hidup yang tidak aktif ditugaskan berperanan besar dalam perkembangan kegemukan. Sebilangan besar orang tidak memerlukan tenaga kerja biasa seperti sebelumnya. Sebaliknya, untuk menjadi aktif secara fizikal, orang menghabiskan wang dan masa lapang untuk melakukan kecergasan atau pelbagai sukan. Ini memerlukan usaha yang tidak dapat dilakukan oleh semua orang. Pada abad ke-21, rata-rata beban fizikal penduduk kota menurun hampir 50 kali ganda berbanding abad sebelumnya. Orang yang tidak aktif secara fizikal mempunyai risiko 27% lebih tinggi untuk menghidap diabetes.

Perubahan berterusan dalam cara hidup orang di planet ini menyebabkan fakta bahawa lebih dari 2 bilion orang yang berusia lebih dari 20 tahun mempunyai berat badan berlebihan atau obes. Lebih separuh daripada semua pesakit gemuk tinggal di 10 negara: Amerika Syarikat, China, India, Rusia, Brazil, Mexico, Mesir, Jerman dan Indonesia. Di Rusia, prevalensi kegemukan telah mencapai besarnya wabak. Di negara kita, 54% lelaki dan 58% wanita berusia lebih 20 tahun berlebihan berat badan atau gemuk. Terdapat peningkatan pesat dalam prevalensi kegemukan di kalangan orang muda, kanak-kanak dan remaja..

Masalah lain yang berkait rapat dengan gangguan metabolik adalah penuaan. Hari ini, orang ingin kekal muda, aktif, dalam permintaan dalam bidang peribadi dan sosial untuk jangka masa panjang. Perkembangan penyakit kronik mempercepat proses penuaan. Diabetes jenis 2 dipanggil model penuaan dipercepat. Oleh itu, normalisasi metabolisme adalah keadaan yang sangat diperlukan untuk umur panjang aktif..

Kegemukan keluarga boleh mempengaruhi kesihatan generasi akan datang. Sekiranya kedua-dua ibu bapa mempunyai berat badan normal, risiko kegemukan pada anak adalah 1 hingga 10, jika satu orang tua dengan obesiti - 4 dari 10 kes, dan jika kedua orang tua dengan obesiti - 8 dari sepuluh kes. Sukar untuk membesar-besarkan peranan keluarga dalam membentuk gaya hidup sihat pada kanak-kanak dan remaja. Kanak-kanak hari ini hidup di dunia yang lebih cenderung kepada tabiat makan yang tidak sihat dan tidak aktif fizikal daripada makan dan aktiviti fizikal yang sihat. Hasrat untuk makanan segera, penggunaan minuman manis dan berjam-jam yang dihabiskan di komputer dan menonton rancangan TV pada kanak-kanak membentuk cara hidup yang membawa kepada kenaikan berat badan dan perkembangan kegemukan.

Pada masa kanak-kanak awal, cita rasa anak berkembang, dia meniru tingkah laku ibu bapa yang sihat dan tidak sihat. Pada tahun 2010, kira-kira 43 juta kanak-kanak prasekolah mempunyai berat badan berlebihan dan gemuk di dunia, iaitu 60% lebih banyak daripada pada tahun 1990. Di beberapa negara, hampir separuh daripada kanak-kanak lelaki berusia 8-9 tahun mempunyai berat badan berlebihan, dan lebih satu perempat mengalami kegemukan.

Risiko kegemukan pada kanak-kanak meningkat jika tidak menyusu, pengurangan waktu tidur, peningkatan masa yang diperlukan untuk menonton rancangan TV atau bersenam di komputer. Petunjuk aktiviti fizikal yang tidak mencukupi semakin meningkat di kalangan kanak-kanak dan remaja: hanya 34% remaja (13-15 tahun) di Wilayah Eropah (termasuk Rusia) yang cukup aktif untuk memenuhi standard yang disyorkan pada masa ini. Ibu bapa harus menerapkan syarat untuk meminimumkan risiko ini dan membentuk tabiat makan yang sihat pada anak, mencadangkan pendekatan alternatif untuk aktiviti riadah dan mendorong anak-anak untuk menjalani gaya hidup yang sihat..

Peraturan yang paling penting untuk menjaga kesihatan dan mencegah perkembangan gangguan metabolik adalah menjaga keseimbangan tenaga. Tenaga yang dimakan bersama makanan sama dengan tenaga yang dibelanjakan untuk proses metabolik + aktiviti fizikal.

Prinsip asas diet yang sihat:

 • Makan sarapan, makan tengah hari dan makan malam setiap hari.
 • Adalah berguna untuk memulakan hari dengan segelas air suam, di mana anda boleh menambah sedikit jus lemon. Ia dapat membantu merangsang saluran gastrousus..
 • Jangan sesekali makan sehingga perasaan sesak. Harus dihentikan ketika 80% penuh.
 • Cuba makan sayur-sayuran dan buah-buahan pada setiap hidangan. Lebih baik jika mereka berlainan warna. Sayur-sayuran dan buah-buahan dapat menjadi asas salad, serta menjadi jus dan milkshake..
 • Untuk makan tengah hari dan makan malam, bahagian sayur mestilah antara ½ hingga 2/3 pinggan, 1/4 - makanan yang tinggi protein (ikan, ayam, ayam belanda, arnab, jarang - daging lembu, daging babi), side - lauk (soba, nasi yang belum diproses, lentil, jarang kentang).
 • Untuk setiap hidangan, cubalah makan makanan yang tinggi protein (bersaiz sawit).
 • Makan hidangan (30 g) kacang setiap hari, lebih suka kacang walnut, badam dan hazelnut.
 • Terdapat lebih sedikit produk separuh siap atau menolaknya sama sekali.
 • Gantikan beras kukus, pasta, roti putih dengan nasi yang belum diproses, pasta dan roti gandum.
 • Cuba mempelbagaikan diet anda, jangan makan makanan yang sama selama beberapa hari berturut-turut.
 • Tambahkan minyak sayuran (biji rami, zaitun, canola) ke salad dan makanan lain yang dimasak. Cuba panaskan lebih sedikit. Minyak ini mengoksidakan ketika dipanaskan dan menghasilkan bahan berbahaya yang boleh merosakkan sel. Semasa menggoreng, anda boleh menggunakan sebilangan kecil mentega atau minyak kelapa, yang lebih stabil pada suhu tinggi. Cuba bakar atau memasak makanan lebih kerap.
 • Makan perlahan-lahan; kunyah makanan dengan teliti.
 • Cuba jangan makan pada saat tekanan atau keletihan yang teruk. Minum air yang lebih baik.

Risiko diabetes jenis 2 meningkat pada individu dengan obesiti perut, yang didiagnosis di sekitar pinggang: pada lelaki ≥ 94 cm, pada wanita ≥ 80 cm.

Mencapai indeks jisim badan normal (BMI) sangat sesuai untuk orang yang gemuk dan berat badan berlebihan. Walau bagaimanapun, penurunan berat badan yang sangat cepat dapat membahayakan lebih banyak daripada kebaikan. Oleh itu, disarankan untuk mengurangkan berat badan hingga 10% dari yang asli selama 8-12 bulan, kemudian mengekalkan hasil yang dicapai dengan penurunan berat badan secara beransur-ansur. Untuk ini, dengan BMI dari 27 hingga 35 kg / m 2, perlu mengurangkan berat badan sebanyak 0.2-0.5 kg per minggu, dengan BMI> 35 kg / m 2 - sebanyak 0.5-1 kg per minggu.

Aktiviti fizikal adalah penentu utama perbelanjaan tenaga, dan oleh itu sangat penting untuk keseimbangan tenaga dan mengekalkan berat badan yang optimum. Kegiatan fizikal boleh mengambil pelbagai bentuk dan jenis, tahap intensiti berbeza-beza. Prinsip asas latihan fizikal adalah: keteraturan, tahap beransur-ansur dan kecukupan. Adalah perlu untuk bergantian anaerobik (2-3 kali seminggu) dan muatan aerobik (3-5 kali seminggu). Tahap minimum aktiviti fizikal setiap hari adalah 30 minit, memandangkan 1 pelajaran sekurang-kurangnya 10 minit. Contoh tahap aktiviti fizikal harian yang optimum adalah langkah 10.000 langkah pada kadar rata-rata dan pantas..

Projek "Keluarga Sihat - Generasi Sihat" dilancarkan di wilayah Wilayah Moskow, sebuah program latihan terstruktur untuk mengadakan kelas di Sekolah Gaya Hidup Sihat dalam Keluarga, yang tujuannya adalah untuk mengurangkan prevalensi faktor risiko gangguan metabolik di kalangan penduduk Wilayah Moscow. Semua bahan program disediakan oleh pakar Pusat Pencegahan Perubatan Wilayah Moscow dan Jabatan Endokrinologi FUV GBUZMO MONIKI. M.F. Vladimirsky. Projek ini mewakili pendekatan metodologi terpadu untuk melatih kumpulan fokus dalam keadaan Pusat Kesihatan dengan kawalan kualiti bantuan yang diberikan, menerima maklum balas. Program ini menyediakan kemungkinan latihan berterusan untuk semua ahli keluarga menggunakan portal www.vzdorovye.rf.

Sebagai sebahagian daripada kerja lapangan modul endokrinologi rawatan dan profilaksis di kawasan perbandaran Moscow, para pekerja GBUZMO MONIKI diberi nama M.F. Vladimirsky secara berkala melakukan pemeriksaan untuk mengesan diabetes mellitus laten dan gangguan awal metabolisme karbohidrat, di mana orang yang mempunyai risiko peningkatan diabetes akan diperiksa. Oleh itu, pada tahun 2015, pasukan pakar lawatan melawat 7 daerah di wilayah Moscow. Dalam rangka tindakan tersebut, diamobile mudah alih MONIKI mengunjungi bandar-bandar: Tuchkovo, Ozherelye, Pushchino, Dedovsk, Khimki, Yegoryevsk, Taldom. Doktor memeriksa lebih daripada 1.5 ribu pesakit diabetes dan beribu-ribu orang berisiko. Lebih daripada 5 ribu perundingan dan 1.5 ribu analisis dilakukan. Selama lima tahun terakhir program ini, lebih daripada 5.5 ribu orang yang berisiko mengambil bahagian dalam pemeriksaan, di antaranya 30% menderita diabetes mellitus laten dan 30% mengalami gangguan metabolisme karbohidrat awal. Semua pesakit dengan gangguan metabolisme karbohidrat awal dan orang yang berisiko menghidap diabetes dihantar untuk menjalani latihan di Pusat Kesihatan di Wilayah Moscow.

Memandangkan kepentingan sosial yang tinggi terhadap masalah diabetes dan tingginya prevalensi faktor risiko gangguan metabolik di kalangan penduduk Wilayah Moscow, Pusat Wilayah Pencegahan Perubatan Moscow (Cawangan untuk Pencegahan Perubatan GAUZMO KCVMiR) mengesyorkan mengadakan acara peningkatan kesedaran berikut dalam sebulan mulai 14 November:

 • Untuk memberi maklumat kepada penduduk mengenai Hari Diabetes Sedunia melalui media, hantarkan maklumat di portal Internet perbandaran, di rangkaian sosial.
 • Mengatur dan menjalankan siaran langsung dengan ucapan doktor di radio dan televisyen dengan penekanan pada faktor risiko dan pencegahan gangguan metabolik.
 • Terbitkan artikel yang relevan di akhbar tempatan.
 • Mengadakan seminar dan persidangan tematik untuk doktor dan paramedik.
 • Mengatur acara massa (latihan kesihatan, flash mob, pertandingan sukan, latihan tarian) dengan penglibatan orang muda, termasuk peserta organisasi sukarelawan awam yang kegiatannya bertujuan untuk mempromosikan gaya hidup sihat.
 • Mengatur acara untuk penduduk di institusi, pusat kebudayaan, pawagam, pusat membeli-belah, dll., Termasuk pemeriksaan saringan (penentuan glukosa darah, tekanan darah dan data antropometri, dll.), Sekolah terbuka untuk pencegahan diabetes, sekolah pemakanan dan aktiviti fizikal dengan ucapan oleh ahli endokrinologi, ahli terapi, doktor pusat pencegahan perubatan (jabatan, pejabat), pusat kesihatan.
 • Mengeluarkan buletin sanitasi tematik di kemudahan kesihatan.
 • Sebarkan risalah, risalah, risalah pencegahan diabetes.

Untuk maklumat mengenai peristiwa tersebut, sila kirimkan ke Pusat Wilayah Pencegahan Perubatan Moscow (Cawangan untuk Pencegahan Perubatan GAUZ MO KCVMiR) melalui e-mel: dari [dilindungi e-mel] sehingga 25 Disember 2016.

Persekutuan Diabetes Antarabangsa (IDF) baru-baru ini menerbitkan data terkini yang menunjukkan bahawa di seluruh dunia jumlah penghidap diabetes telah meningkat dari 108 juta pada tahun 1980 kepada 422 juta pada tahun 2014..

Kelaziman diabetes global * di kalangan orang berusia lebih dari 18 tahun meningkat dari 4.7% pada tahun 1980 kepada 8.5% pada tahun 2014..

WHO meramalkan diabetes menjadi penyebab utama ketujuh kematian pada tahun 2030.

Setiap 5 saat di dunia, seseorang mendapat diabetes, dan setiap 7 saat seseorang mati akibat penyakit ini, yang telah menerima status wabak tidak berjangkit pada abad ke-21. Bukti terbaru menunjukkan bahawa orang di negara berpendapatan rendah dan sederhana menanggung wabak penyakit ini, dan bahawa penyakit ini mempengaruhi lebih banyak orang usia bekerja daripada yang difikirkan sebelumnya.

Menurut data yang ada dari tahun 1985, maka 30 juta orang di seluruh dunia menderita diabetes. Selepas 15 tahun, jumlah ini melebihi 150 juta. Hari ini, dalam masa kurang dari 15 tahun, jumlah penghidap diabetes hampir 400 juta, separuh daripadanya berumur antara 20 hingga 60 tahun.

STATISTIK MELLITUS DIABETES DI RUSIA

Pada awal tahun 2014, 3.96 juta orang didiagnosis dengan ini di Rusia, sementara angka sebenarnya jauh lebih tinggi - hanya menurut anggaran tidak rasmi, jumlah pesakit lebih dari 11 juta.

Kajian yang dijalankan selama dua tahun menurut pengarah Institut Diabetes Institut Belanjawan Negara Pusat Penyelidikan Endokrinologi Kementerian Kesihatan Rusia Marina Shestakova, dari 2013 hingga 2015, diabetes jenis II dikesan pada setiap peserta kajian ke-20 di Rusia, dan tahap prediabetes di setiap 5hb. Pada masa yang sama, menurut kajian Nation, sekitar 50% pesakit diabetes tipe II tidak mengetahui penyakit mereka..

Marina Vladimirovna Shestakova pada bulan November 2016 membuat laporan mengenai kelaziman dan pengesanan diabetes, yang memetik statistik sedih dari kajian epidemiologi Nation: hari ini lebih daripada 6.5 juta orang Rusia menghidap diabetes jenis 2 dan hampir separuh tidak menyedarinya, dan setiap orang Rusia kelima adalah peringkat pra-diabetes.

Menurut Marina Shestakova, dalam kajian ini, data objektif pertama kali diperoleh mengenai prevalensi diabetes tipe II yang sebenarnya di Persekutuan Rusia, iaitu 5.4%.

343 ribu pesakit diabetes didaftarkan di Moscow pada awal 2016.

Dari jumlah tersebut, 21 ribu adalah diabetes jenis kedua, selebihnya 322 ribu adalah diabetes jenis kedua. Kelaziman diabetes di Moscow adalah 5.8%, sementara diabetes yang didiagnosis dikesan pada 3.9% populasi, dan tidak didiagnosis pada 1.9% populasi, M. Antsiferov menyatakan. - Kira-kira 25-27% berisiko menghidap diabetes. 23.1% penduduk mempunyai prediabetes. Dengan cara ini,

29% penduduk Moscow sudah sakit diabetes atau berisiko tinggi untuk menghidapnya.

"Menurut data terbaru, 27% populasi dewasa di Moscow mempunyai obesiti satu darjah atau yang lain, yang merupakan salah satu faktor risiko yang paling penting untuk diabetes mellitus jenis 2," tegas M.Anziferov, ketua pakar bebas di endokrinologi Jabatan Kesihatan Moscow, sambil menambahkan bahawa Di Moscow, untuk dua pesakit dengan diabetes jenis 2 yang sudah ada, hanya ada satu pesakit dengan diagnosis yang belum ditentukan. Semasa di Rusia - nisbah ini berada pada tahap 1: 1, yang menunjukkan tahap pengesanan penyakit yang tinggi di ibu negara.

IDF meramalkan bahawa jika pertumbuhan semasa berterusan, menjelang 2030 jumlahnya akan melebihi 435 juta - jauh lebih banyak orang daripada penduduk Amerika Utara sekarang..

Diabetes kini mempengaruhi tujuh peratus populasi dewasa dunia. Kawasan dengan prevalensi tertinggi adalah Amerika Utara, di mana 10.2% populasi dewasa menderita diabetes, diikuti oleh Timur Tengah dan Afrika Utara dengan 9.3%.

 • India adalah negara dengan jumlah penghidap diabetes terbesar (50.8 juta);
 • China (43.2 juta)
 • Amerika Syarikat (26.8 juta);
 • Rusia (9.6 juta);
 • Brazil (7.6 juta);
 • Jerman (7.5 juta);
 • Pakistan (7.1 juta);
 • Jepun (7.1 juta);
 • Indonesia (7 juta);
 • Mexico (6.8 juta).
 • Perlu diperhatikan bahawa nilai-nilai ini sangat diremehkan - kes penyakit pada kira-kira 50 peratus pesakit diabetes tidak didiagnosis, menurut WHO. Pesakit ini, dengan alasan yang jelas, tidak menjalani pelbagai terapi yang menyumbang kepada penurunan gula dalam darah. Juga, pesakit ini mengekalkan tahap glikemia tertinggi. Yang terakhir adalah penyebab perkembangan penyakit vaskular dan semua jenis komplikasi.
 • Sehingga kini, jumlah pesakit diabetes di dunia meningkat dua kali ganda setiap 12-15 tahun. Peratusan pesakit dengan diabetes jenis 1 atau tipe 2 secara keseluruhan di planet ini adalah sekitar 4%, di Rusia penunjuk ini, menurut pelbagai anggaran, adalah 3-6%, di Amerika Syarikat peratusan ini maksimum (15-20% dari populasi negara).
 • Walaupun di Rusia, seperti yang kita lihat, kejadian diabetes masih jauh dari peratusan yang kita amati di Amerika Syarikat, para saintis sudah menunjukkan bahawa kita sudah dekat dengan ambang epidemiologi. Hari ini, jumlah orang Rusia yang secara rasmi didiagnosis menghidap diabetes adalah lebih daripada 2.3 juta orang. Menurut data yang belum disahkan, jumlah sebenar boleh mencapai 10 juta orang. Lebih daripada 750 ribu orang mengambil insulin setiap hari.
 • Mengekstrapolasi prevalensi diabetes di negara dan wilayah: Jadual berikut cuba memperkirakan prevalensi diabetes di kalangan penduduk di negara dan wilayah yang berlainan. Seperti disebutkan di atas, pengekstrakan lebih lanjut mengenai prevalensi diabetes adalah untuk keseluruhan anggaran dan mungkin mempunyai kaitan yang terbatas dengan prevalensi diabetes sebenarnya di mana-mana wilayah:
 • Negara / WilayahSekiranya anda memperkirakan PrevalensiAnggaran populasi yang digunakan
  Diabetes di Amerika Utara (diekstrapolasi berdasarkan statistik)
  USA17273847293,655,4051
  Kanada191222732,507,8742
  Diabetes di Eropah (statistik diekstrapolasi)
  Austria4808688,174,7622
  Belgium60872210,348,2762
  Great Britain (United Kingdom)354533560270708 untuk UK2
  Republik Czech733041,0246,1782
  Denmark3184345,413,3922
  Finland3067355,214,5122
  Perancis355436560,424,2132
  Yunani62632510,647,5292
  Jerman484850682,424,6092
  Iceland17292293.9662
  Hungary59013910,032,3752
  Liechtenstein196633.4362
  Ireland2335033,969,5582
  Itali341514558,057,4772
  Luxembourg27217462,6902
  Monaco189832,2702
  Belanda (Belanda)95989416,318,1992
  Poland227213838,626,3492
  Portugal61906710,524,1452
  Sepanyol236945740,280,7802
  Sweden5286118,986,4002
  Switzerland4382867,450,8672
  Inggeris354533560,270,7082
  Wales1716472,918,0002
  Diabetes di Balkan (statistik ekstrapolasi)
  Albania2085183,544,8082
  Bosnia dan Herzegovina23976407.6082
  Croatia2645214,496,8692
  Macedonia1200042,040,0852
  Serbia dan Montenegro63681710,825,9002
  Diabetes di Asia (statistik diekstrapolasi)
  Bangladesh8314145141,340,4762
  Butane1285622,185,5692
  China764027991,298,847,6242
  Timor Timur599551,019,2522
  Hong Kong4032426,855,1252
  India626512101,065,070,6072
  Indonesia14026643238,452.9522
  Jepun7490176127,333,0022
  Laos3569486,068,1172
  Makau26193445.2862
  Malaysia138367523,522,4822
  Mongolia1618412,751,3142
  Filipina507304086,241,6972
  Papua New Guinea3188395,420,2802
  Vietnam486251782,662,8002
  Singapura2561114,353,8932
  Pakistan9364490159,196,3362
  Korea Utara133515022,697,5532
  Korea Selatan283727948,233,7602
  Sri Lanka117089219,905,1652
  Taiwan133822522,749,8382
  Thailand381561864,865,5232
  Diabetes di Eropah Timur (diekstrapolasi berdasarkan statistik)
  Azerbaijan4628467,868,3852
  Belarus60650110,310,5202
  Bulgaria4422337,517,9732
  Estonia789211,341,6642
  Georgia2761114,693,8922
  Kazakhstan89080615,143,7042
  Latvia1356652,306,3062
  Lithuania2122293,607,8992
  Romania131503222,355,5512
  Rusia8469062143.974.0592
  Slovakia3190335,423,5672
  Slovenia1183212,011,473 2
  Tajikistan4124447,011,556 2
  Ukraine280776947,732,0792
  Uzbekistan155355326,410,4162
  Diabetes di Australia dan Pasifik Selatan (statistik diekstrapolasi)
  Australia117136119,913,1442
  New Zealand2349303,993,8172
  Diabetes di Timur Tengah (diperkirakan berdasarkan statistik)
  Afghanistan167727528,513,6772
  Mesir4,477,49576,117,4212
  Semenanjung Gaza779401,324,9912
  Iran397077667,503,2052
  Iraq149262825,374,6912
  Israel3646476,199,0082
  Jordan3300705,611,2022
  Kuwait1327962,257,5492
  Lubnan2221893,777,2182
  Libya3312695,631,5852
  Arab Saudi151740825,795,9382
  Syria105981618,016,8742
  Turki405258368,893,9182
  Emiriah Arab Bersatu1484652,523,9152
  Bank Barat1359532,311,2042
  Yaman117793320,024,8672
  Diabetes di Amerika Selatan (diekstrapolasi berdasarkan statistik)
  Belize16055272.9452
  Brazil10829476184,101,1092
  Cili93082015,823,9572
  Colombia248886942,310,7752
  Guatemala84003514,280,5962
  Mexico6174093104,959,5942
  Nicaragua3152795,359,7592
  Paraguay3641986,191,3682
  Peru162025327,544,3052
  Puerto Rico2292913,897,9602
  Venezuela147161025,017,3872
  Diabetes di Afrika (statistik diekstrapolasi)
  Angola64579710,978,5522
  Botswana964251,639,2312
  Republik Afrika Tengah2201453,742,4822
  Chad5610909,538,5442
  Congo Brazzaville1763552,998,0402
  Congo Kinshasa343041358,317,0302
  Ethiopia419626871,336,5712
  Ghana122100120,757,0322
  Kenya194012432,982,1092
  Liberia1994493,390,6352
  Niger66826611,360,5382
  Nigeria104413812.5750.3562
  Rwanda4846278,238,6732
  Senegal63836110,852.1472
  Sierra Leone3461115,883,8892
  Somalia4885058,304,6012
  Sudan230283339,148,1622
  Afrika Selatan261461544,448,4702
  Swaziland687781,169,2412
  Tanzania212181136,070,7992
  Uganda155236826,390.2582
  Zambia64856911,025,6902
  Zimbabwe2159911,2671,8602

Sejarah memerangi diabetes, saintis terkemuka dan doktor kuno, Abad Pertengahan, zaman moden menyumbang kepada kajian penyakit ini, namun, satu kejayaan revolusi dalam rawatan diabetes hanya dibuat pada 20-an abad yang lalu dengan penemuan dan permulaan penggunaan insulin.

Pada abad ke-21, umat manusia telah menghadapi masalah perubatan dan sosial yang serius - peningkatan bencana dalam kejadian diabetes. Ramalan yang dibuat oleh para pakar mengecewakan: mungkin berlaku pada pertengahan abad ini, sehingga separuh penduduk planet kita akan menghidap diabetes. Dua puluh tahun yang lalu, jumlah orang yang didiagnosis menghidap diabetes mellitus di seluruh dunia tidak melebihi 30 juta orang. Hari ini, kira-kira 280 juta orang menghidap diabetes, dan pada tahun 2030 jumlah mereka dapat meningkat menjadi 435 juta..

Pada sesi ke-61 Perhimpunan Agung PBB pada tahun 2006, satu Resolusi telah diadopsi yang mengiktiraf diabetes sebagai penyakit kronik yang serius yang menimbulkan ancaman serius bukan hanya untuk kesejahteraan individu, tetapi juga untuk kesejahteraan ekonomi dan sosial negara-negara dan seluruh masyarakat dunia..

Pakar percaya bahawa peningkatan kejadian diabetes adalah kos bagi peradaban moden: pemakanan, tekanan dan gaya hidup yang tidak seimbang adalah faktor risiko utama.

Suruhanjaya Perlindungan Kesihatan, Ekologi, Pembangunan Budaya Fizikal dan Sukan dari Dewan Umum Persekutuan Rusia menyokong Resolusi Majlis Umum PBB dan menganggap tugas utamanya untuk memperhebatkan usaha untuk mempromosikan gaya hidup sihat.

Untuk menyelesaikan masalah ini, perlu memulihkan sistem pendidikan kesihatan dan mengembangkan doktrin negara bersatu dalam bidang pencegahan. Masalah ini melampaui kerangka satu agensi, ia bersifat nasional dan memerlukan penyatuan usaha seluruh masyarakat.

Karya ini dikhaskan untuk penemuan dan pencapaian zaman dalam memerangi diabetes, serta trend semasa dalam bidang ini..

Situasi menghidap diabetes di dunia dan Rusia

Peningkatan kejadian diabetes di dunia

Diabetes mellitus adalah masalah perubatan, sosial dan kemanusiaan global abad ke-21, yang telah mempengaruhi seluruh masyarakat dunia hari ini. Penyakit kronik yang tidak dapat disembuhkan sekarang ini memerlukan perhatian perubatan sepanjang hayat pesakit. Diabetes boleh menyebabkan komplikasi serius yang memerlukan rawatan yang mahal..

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), setiap 10 saat di dunia, 1 pesakit diabetes meninggal dunia, iaitu lebih daripada 3.5 juta pesakit setiap tahun - lebih banyak daripada AIDS dan hepatitis.

Diabetes menduduki tempat ketiga dalam senarai penyebab kematian, hanya selepas penyakit kardiovaskular dan onkologi..

Lebih-lebih lagi, diabetes sering tidak disebutkan dalam kes di mana penyebab kematian segera adalah salah satu komplikasi yang lewat: infark miokard, strok, atau kegagalan buah pinggang. Diabetes mellitus semakin muda, memberi kesan kepada semakin banyak orang usia bekerja setiap tahun..

Diabetes mellitus adalah penyakit pertama yang tidak menular yang mengadopsi Resolusi PBB khas yang meminta semua negara untuk "mengambil langkah-langkah segera untuk memerangi diabetes dan mengembangkan strategi nasional untuk pencegahan dan rawatan penyakit ini." Dasar strategi ini adalah pencegahan diabetes utama yang berkesan, diagnosis awal penyakit dan penggunaan kaedah rawatan terkini..

Berbanding dengan penyakit serius yang lain, diabetes, terutamanya diabetes jenis II, adalah ancaman tersembunyi. Pada tahap awal perkembangannya, ia tidak menampakkan diri dengan cara apa pun, kerana ia tidak mempunyai gejala yang jelas, dan orang hidup selama bertahun-tahun tanpa mengesyaki mereka sakit. Kurangnya rawatan yang mencukupi menyebabkan berlakunya komplikasi serius - selalunya diagnosis dibuat walaupun terdapat perubahan yang tidak dapat dipulihkan dalam tubuh manusia. Menurut pakar, satu pesakit diabetes jenis II yang terdaftar menyumbang 3-4 yang tidak dapat dikesan.

Diabetes adalah penyakit yang sangat mahal. Menurut Persekutuan Diabetes Antarabangsa (IDF), anggaran kos memerangi diabetes di dunia pada tahun 2010 berjumlah 76 bilion, dan pada tahun 2030 mereka akan meningkat menjadi 90 bilion.

Hanya kos langsung untuk memerangi diabetes dan komplikasinya di negara maju yang menyumbang sekurang-kurangnya 10-15% daripada anggaran kesihatan.

Bagi kos tidak langsung yang berkaitan dengan diabetes (kehilangan produktiviti kerana kecacatan sementara, kecacatan, persaraan awal, kematian pramatang), mereka sukar dinilai.

Keadaan dengan diabetes di Rusia

Rusia telah lama dan berjaya melaksanakan praktiknya rekomendasi Resolusi PBB mengenai diabetes mellitus mengenai pengembangan strategi nasional untuk memerangi penyakit ini. Ciri khas dasar negara dalam bidang ini adalah pendekatan yang komprehensif dan sistematik untuk menyelesaikan masalah yang sangat penting ini. Tetapi pada masa yang sama, pertumbuhan kejadian diabetes di Rusia, dan juga di seluruh dunia, masih belum dapat dihentikan.

Secara rasmi, lebih daripada 3 juta pesakit didaftarkan secara rasmi di negara ini, tetapi menurut anggaran oleh Persekutuan Diabetes Antarabangsa (IDF), jumlah mereka tidak kurang dari 9 juta

Lebih banyak data yang mengancam telah diperoleh pada tahun 2006 berdasarkan hasil pemeriksaan klinikal 6.7 juta orang Rusia yang bekerja di bidang sosial sebagai bagian dari projek nasional "Kesihatan". Diabetes mellitus dikesan pada lebih daripada 475 ribu orang, iaitu, 7.1% daripada mereka yang diperiksa.

Diterbitkan pada tahun 2009, hasil pemeriksaan perubatan umum penduduk Rusia pada tahun 2006-2008. mengesahkan bahawa kejadian diabetes di negara kita terus meningkat pada tahap yang membimbangkan. Di antara kes diabetes mellitus yang baru didiagnosis secara besar-besaran menjadi tempat pertama.

Di samping itu, kira-kira 6 juta lebih orang Rusia berada dalam keadaan prediabetes, iaitu, dengan kebarangkalian yang tinggi mereka boleh jatuh sakit setelah beberapa tahun jika mereka tidak mengubah gaya hidup mereka. Itulah sebabnya hari ini sangat penting untuk memperhatikan pencegahan, diagnosis awal, dan juga memberi maklumat kepada penduduk mengenai penyakit ini..

Diabetes mellitus dan komplikasinya

Apa itu diabetes?

Diabetes mellitus adalah penyakit endokrin yang teruk yang berkaitan dengan kekurangan atau ketiadaan hormon insulin di dalam tubuh pesakit atau pelanggaran kemampuan tubuh untuk menggunakannya, yang menyebabkan gula darah tinggi (glukosa).

Insulin dihasilkan oleh sel beta pankreas. Pada orang yang sihat, proses metabolik berlaku seperti berikut. Karbohidrat yang masuk ke dalam badan dengan makanan dipecah menjadi gula sederhana. Glukosa diserap ke dalam darah, dan ini berfungsi sebagai isyarat untuk sel beta menghasilkan insulin. Insulin dibawa oleh aliran darah dan "membuka pintu" sel-sel organ dalaman, memastikan penembusan glukosa ke dalamnya.

Sekiranya pankreas tidak dapat menghasilkan insulin kerana kematian sel beta, maka setelah makan makanan yang kaya dengan karbohidrat, kadar glukosa dalam darah meningkat, tetapi tidak dapat masuk ke dalam sel. Akibatnya, sel-sel "kelaparan", dan kadar gula darah dalam tubuh tetap tinggi..

Keadaan ini (hiperglikemia), dalam beberapa hari, boleh menyebabkan koma diabetes dan kematian. Satu-satunya rawatan dalam keadaan ini adalah pemberian insulin. Ini adalah diabetes jenis I, yang biasanya menyerang kanak-kanak, remaja, dan orang di bawah usia 30 tahun..

Pada diabetes mellitus jenis II - sebahagian daripada insulin yang dihasilkan dalam badan tidak dapat memainkan peranan sebagai "kunci". Oleh kerana kekurangan insulin, kadar gula dalam darah tetap di atas normal, yang dari masa ke masa membawa kepada perkembangan komplikasi. Sebelum ini, orang-orang yang berumur lanjut terutama menderita diabetes jenis II, tetapi pada tahun-tahun kebelakangan ini mereka semakin dipengaruhi oleh orang-orang usia kerja dan bahkan kanak-kanak (terutama mereka yang berlebihan berat badan).

Kaedah untuk merawat diabetes jenis II bergantung pada keadaan pesakit: kadang-kadang satu diet atau diet dengan ubat penurun gula cukup. Yang paling progresif dan mencegah perkembangan komplikasi pada masa ini adalah terapi kombinasi (tablet penurun gula dan insulin) atau peralihan lengkap ke insulin. Walau bagaimanapun, dalam semua kes, diet dan peningkatan aktiviti motor diperlukan..

Komplikasi diabetes

Seperti yang disebutkan di atas, tanpa insulin, glukosa tidak memasuki sel. Tetapi terdapat apa yang disebut tisu bebas insulin yang mengambil gula dari darah, tanpa menghiraukan kehadiran insulin. Sekiranya terdapat terlalu banyak gula dalam darah, maka ia akan masuk ke dalam tisu-tisu ini secara berlebihan.

Pembuluh darah kecil dan sistem saraf periferi menderita dari awal. Menembusi dinding mereka, glukosa diubah menjadi bahan yang beracun pada tisu ini. Akibatnya, organ di mana terdapat banyak saluran kecil dan ujung saraf menderita.

Rangkaian saluran darah kecil dan ujung saraf periferal paling banyak dikembangkan di retina dan di buah pinggang, dan ujung saraf sesuai untuk semua organ (termasuk jantung dan otak), tetapi terdapat banyak di antaranya di kaki. Organ inilah yang paling mudah terdedah kepada komplikasi diabetes yang menyebabkan kecacatan awal dan kadar kematian yang tinggi..

Risiko strok dan penyakit jantung pada pesakit diabetes mellitus adalah 2-3 kali lebih tinggi, kebutaan 10-25 kali, nefropati 12-15 kali, dan gangren pada bahagian bawah kaki hampir 20 kali lebih tinggi daripada di kalangan penduduk umum.

Pilihan pampasan diabetes semasa

Sains masih belum mengetahui mengapa sel beta pankreas mula mati atau menghasilkan insulin yang tidak mencukupi. Jawapan untuk soalan ini tentunya akan menjadi pencapaian terbaik dalam bidang perubatan. Sementara itu, diabetes tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, tetapi dapat dikompensasi, untuk memastikan bahawa glukosa darah pasien sedekat mungkin dengan normal. Sekiranya pesakit mengekalkan gula darah dalam nilai yang dapat diterima, maka dia dapat mengelakkan perkembangan komplikasi diabetes.

Salah satu doktor pertama yang menunjukkan peranan penting pampasan pada tahun 1920 adalah American Elliot Proctor Joslin.

The American Jocelyn Foundation menganugerahkan pesakit diabetes yang telah hidup 50 dan 75 tahun tanpa komplikasi dengan pingat Victory.

Hari ini, untuk pampasan diabetes sepenuhnya, ada semua ubat yang diperlukan. Ini adalah keseluruhan rangkaian insulin kejuruteraan genetik manusia, serta analog insulin manusia yang paling moden, baik tindakan jangka panjang dan campuran dan tindakan ultra pendek. Insulin boleh diberikan menggunakan jarum suntik sekali pakai dengan jarum, suntikan yang hampir tidak dapat dilihat, pen jarum suntik, dengan mana anda boleh melakukan suntikan melalui pakaian dalam keadaan apa pun. Kaedah pemberian insulin yang mudah adalah pam insulin - dispenser insulin yang dapat diprogramkan yang memberikannya ke tubuh manusia tanpa gangguan.

Ubat penurun gula oral generasi baru juga telah dikembangkan. Pada masa yang sama, tentu saja, untuk mengimbangi diabetes dengan berkesan, syarat untuk mematuhi peraturan gaya hidup sihat, terutama diet dan aktiviti fizikal, tetap berlaku. Alat yang berguna untuk mengawal penyakit ini adalah glukometer, yang membolehkan anda mengukur gula darah dengan cepat dan memilih dos yang tepat yang ditetapkan oleh doktor anda.

Hari ini, dengan bantuan persediaan insulin, orang yang menghidap diabetes, dengan pampasan yang mencukupi untuk penyakit mereka, dapat menjalani kehidupan yang penuh. Namun, ini tidak selalu berlaku. Alat radikal untuk pampasan diabetes yang berkesan, insulin, ditemui kurang dari seratus tahun yang lalu..

Ubat yang mengubah dunia

Penemuan insulin adalah salah satu penemuan paling megah dalam sejarah sains dunia, satu kejayaan revolusi sebenar dalam perubatan dan farmakologi.

Permintaan yang melampau untuk ubat baru ini digarisbawahi oleh fakta bahawa pengenalannya ke dalam amalan perubatan telah terjadi pada kadar yang belum pernah terjadi sebelumnya - dalam hal ini hanya dapat dibandingkan dengan antibiotik.

Dari pandangan yang cemerlang hingga menguji ubat pada haiwan, hanya tiga bulan yang berlalu. Lapan bulan kemudian, dengan bantuan insulin, mereka menyelamatkan pesakit pertama dari kematian, dan dua tahun kemudian, syarikat farmaseutikal telah menghasilkan insulin pada skala industri.

Kepentingan luar biasa karya yang berkaitan dengan pengeluaran insulin dan kajian lebih lanjut mengenai molekulnya disahkan oleh fakta bahawa enam Hadiah Nobel diberikan untuk karya-karya ini (lihat di bawah).

Era pra-insulin

Diabetes mellitus telah dikenali sejak zaman kuno. Doktor dari Mesir kuno, Mesopotamia, Yunani kuno, Rom kuno, Eropah abad pertengahan dan Timur sudah biasa dengan diabetes. Kes penyakit ini dijelaskan oleh Celsus, Galen, Areteus, Avicenna, Paracelsus dan doktor hebat lain pada masa lalu.

Istilah "diabetes" (dari diabaino Yunani - "melewati") diperkenalkan ke dalam amalan perubatan oleh Areteus. "Diabetes adalah penderitaan yang mengerikan, melarutkan daging dan anggota badan dalam air kencing," tulisnya. - Pesakit mengeluarkan air dalam aliran berterusan, seperti melalui paip air terbuka. Hidup ini pendek, tidak menyenangkan dan menyakitkan, dahaga tidak puas, pengambilan cecair berlebihan dan tidak sebanding dengan jumlah air kencing yang banyak kerana diabetes yang lebih besar. Tidak ada yang dapat menghalangi mereka dari pengambilan cecair dan pengeluaran air kencing. Sekiranya untuk waktu yang singkat mereka enggan mengambil cecair, ia kering di dalam mulut, kulit dan membran mukus menjadi kering; pesakit mengalami loya, gelisah dan mati dalam jangka masa yang singkat. ".

Gambaran anatomi pankreas pertama kali dibuat pada tahun 1642, walaupun pada masa itu, doktor tidak mengaitkan diabetes dengan organ tubuh manusia ini. Pada tahun 1776, doktor Inggeris Dobson mendapati bahawa rasa manis air kencing pesakit dikaitkan dengan kehadiran gula di dalamnya, dan mulai tarikh ini penyakit ini disebut diabetes mellitus. Pada tahun 1788, dihipotesiskan bahawa diabetes dikaitkan dengan gangguan fungsi pankreas. Kemudian, kebutuhan untuk diet khusus untuk pasien diabetes dibuktikan, peningkatan gula dalam darah mereka ditemukan, kaedah untuk menentukan gula air kencing dikembangkan.

Namun, kaedah dan cara untuk menjaga kehidupan pasien tetap sama seperti ribuan tahun yang lalu - kelaparan, diet ketat, buruh fizikal, dan beberapa tanaman penurun gula. Oleh itu, orang yang menghidap diabetes terus mati, seperti yang berlaku pada zaman kuno atau pada Zaman Pertengahan. Ini berlanjutan hingga awal abad ke-20, ketika insulin haiwan pertama kali diasingkan.

Pada abad kesembilan belas, ilmu kelenjar endokrin dikenali sebagai endokrinologi. Asasnya diletakkan oleh ahli fisiologi Perancis yang hebat Claude Bernard. Pada tahun 1869, di Berlin, pelajar perubatan berusia 22 tahun Paul Langerhans, mempelajari struktur pankreas, menarik perhatian pada sel-sel yang sebelumnya tidak diketahui yang membentuk kumpulan yang diedarkan secara seragam ke seluruh kelenjar, yang kemudian disebut pulau Langerhans. Pada akhir abad ke-19, doktor Minkowski dan Mering menemui hubungan antara fungsi pankreas dan diabetes mellitus, dan saintis Rusia Leonid Sobolev secara eksperimen membuktikan bahawa pulau Langerhans menghasilkan hormon yang mengatur gula darah. Selepas semua penemuan ini, perkara utama tetap ada - untuk mengasingkan insulin dari pankreas haiwan dan menggunakannya untuk merawat orang.

Frederick Bunting
Sejarah Penemuan Insulin

Orang pertama yang berjaya mengasingkan insulin dan berjaya menggunakannya untuk merawat pesakit adalah ahli fisiologi Kanada Frederick Bunting. Kejadian tragis mendorong seorang saintis muda untuk berusaha menciptakan penawar diabetes - dua rakannya meninggal dunia akibat diabetes.

Bahkan sebelum Bunting, banyak penyelidik, yang memahami peranan pankreas dalam perkembangan diabetes mellitus, berusaha mengasingkan daripadanya zat yang mempengaruhi kadar gula darah, tetapi semua percubaan mereka gagal. Kegagalan ini disebabkan oleh fakta bahawa enzim pankreas mempunyai waktu untuk menguraikan molekul protein insulin sebelum dapat diasingkan dari ekstrak tisu kelenjar.

Seorang pakar bedah dengan latihan, Frederick Bunting memutuskan untuk menggunakan kemahirannya untuk mencapai atrofi pankreas dengan bantuan campur tangan pembedahan dan melindungi pulau Langerhans dari kesan enzimnya, dan kemudian mengasingkan ekstrak yang diinginkan. Dalam kajian makmal yang diawasi oleh Profesor John MacLeod, pada 27 Julai 1921, ekstrak pankreas atrofi anjing eksperimen diberikan kepada anjing lain dalam koma diabetes. Ini menyebabkan penurunan kadar gula dalam darah dan air kencingnya..

Seterusnya, Bunting dan pembantunya Charles Best berjaya mengasingkan ekstrak insulin (dari Latin insula - "pulau") dari pankreas anak lembu yang baru lahir, yang belum mengembangkan enzim pencernaan, tetapi telah mensintesis sejumlah hormon ini. Itu cukup untuk menyokong kehidupan anjing eksperimen selama 70 hari. Bunting dan Best menerangkan hasil penyelidikan mereka pada akhir tahun 1921 pada pertemuan kelab Jurnal Fisiologi Universiti Toronto dan pada pertemuan Persatuan Fisiologi Amerika di New Haven.

Untuk memastikan pemurnian insulin dengan baik, yang mula diperoleh dari pankreas lembu, John Macleod membawa karya ahli biokimia terkenal James Collip. Dan pada awal tahun 1922, Bunting and Best memulakan ujian klinikal pertama insulin pada manusia..

Frederick Bunting, yang menemui insulin, menjadi pahlawan nasional di Kanada. Pada tahun 1923, University of Toronto menganugerahkannya sebagai doktor, terpilih sebagai profesor, dan membuka jabatan baru, terutama untuk meneruskan pekerjaan penemuan tersebut. Parlimen Kanada memberinya pencen seumur hidup, dan pada tahun 1930 Bunting menjadi pengarah sebuah institusi penyelidikan dan terpilih menjadi anggota Royal Society di London. Pada tahun 1934, dia mendapat gelaran ksatria Britain. Dengan tercetusnya Perang Dunia II, Bunting menjadi sukarelawan untuk tentera, di mana dia menjadi penganjur rawatan perubatan. Pada 22 Februari 1941, sebuah kapal terbang di mana seorang veteran Perang Dunia I, Sir Frederick Bunting yang berusia 50 tahun, terbang dari Kanada ke England, terhempas di padang pasir bersalju Newfoundland. Monumen Bunting berdiri di tanah kelahirannya, di bandar London di London (Ontario), dan di taman peringatan berhampiran Pelabuhan Musgrave, tidak jauh dari tempat dia meninggal. 14 November, ulang tahun Frederick Bunting, disambut hari ini sebagai Hari Diabetes Sedunia..

Mulakan penggunaan insulin

Suntikan insulin pertama kepada seseorang dibuat pada 11 Januari 1922. Dia adalah sukarelawan berusia 14 tahun, Leonard Thompson, yang meninggal dunia akibat diabetes. Suntikan tidak berjaya sepenuhnya: ekstrak tidak dimurnikan secukupnya, yang menyebabkan terjadinya alergi. Setelah bekerja keras untuk memperbaiki ubat itu, anak lelaki itu diberi suntikan insulin kedua pada 23 Januari, yang membawanya kembali hidup. Leonard Thompson - insulin orang pertama yang disimpan sehingga 1935.

Tidak lama kemudian, Bunting menyelamatkan rakannya, doktor Joe Gilchrist, dari kematian yang mendekati, serta seorang gadis remaja, yang ibunya, seorang doktor secara profesional, dibawa dari Amerika Syarikat, secara tidak sengaja mengetahui tentang ubat baru itu. Bunting menembak seorang gadis tepat di platform platform yang sudah koma pada masa ini. Hasilnya, dia dapat hidup lebih dari enam puluh tahun..

Berita mengenai kejayaan penggunaan insulin telah menjadi sensasi antarabangsa. Bunting dan rakan-rakannya benar-benar menghidupkan beratus-ratus pesakit diabetes dengan komplikasi yang teruk. Banyak surat ditulis kepadanya untuk meminta keselamatan dari penyakit itu, mereka datang ke makmalnya.

Walaupun persiapan insulin tidak cukup standard - tidak ada cara untuk mengawal diri, tidak ada data mengenai ketepatan dos, yang sering menyebabkan reaksi hipoglikemik, - pengenalan insulin secara meluas dalam praktik perubatan.

Bunting menjual paten insulin kepada University of Toronto dengan jumlah simbolik, setelah itu universiti mula mengeluarkan lesen kepada pelbagai syarikat farmaseutikal untuk pengeluarannya..

Kebenaran pertama untuk membuat ubat diterima oleh Lily (AS) dan Novo Nordisk (Denmark), yang kini menduduki posisi terkemuka dalam bidang diabetes.

Pada tahun 1923, F. Bunting dan J. MacLeod dianugerahkan Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan, yang mereka kongsi dengan C. Best dan J. Collip.

Kisah yang menarik ialah penciptaan syarikat Novo Nordisk, yang kini menjadi peneraju dunia dalam rawatan diabetes dan persediaan insulinnya dikenali sebagai rujukan. Pada tahun 1922, pemenang Nobel dalam bidang perubatan pada tahun 1920, Dane August Krog diundang untuk memberi kursus ceramah di Universiti Yale. Berjalan dengan isterinya Maria, seorang doktor dan penyelidik metabolik yang menghidap diabetes, dia mendapat tahu mengenai penemuan insulin dan merancang perjalanannya sedemikian rupa untuk mengunjungi rakan-rakan di Toronto.

Selepas suntikan insulin, keadaan Maria Krog bertambah baik. Diilhamkan oleh Krog, dia mendapat lesen untuk menggunakan kaedah pemurnian insulin dan pada bulan Disember 1922 memulakan pengeluarannya di sebuah kilang berhampiran Copenhagen (Denmark).

Perkembangan selanjutnya dari persediaan insulin haiwan

Selama lebih dari 60 tahun, bahan mentah untuk pengeluaran insulin adalah pankreas lembu dan babi, dari mana masing-masing dibuat daging sapi atau daging babi. Segera setelah penemuan insulin, timbul pertanyaan untuk memperbaikinya dan mengatur pengeluaran industri. Oleh kerana ekstrak pertama mengandungi banyak kekotoran dan menyebabkan kesan sampingan, tugas yang paling penting adalah membersihkan ubat.

Pada tahun 1926, seorang saintis perubatan di University of Baltimore J. Abel berjaya mengasingkan insulin dalam bentuk kristal. Penghabluran memungkinkan untuk meningkatkan kemurnian insulin larut dan menjadikannya sesuai untuk pelbagai pengubahsuaian. Sejak awal tahun 1930-an penghabluran telah menjadi biasa dalam pengeluaran insulin, yang telah mengurangkan kejadian reaksi alergi terhadap insulin.

Usaha lebih lanjut para penyelidik bertujuan untuk mengurangkan kandungan kekotoran dalam penyediaan untuk mengurangkan risiko antibodi insulin dalam tubuh pesakit. Ini membawa kepada pembentukan insulin monokomponen. Didapati bahawa apabila dirawat dengan insulin yang sangat dimurnikan, dos ubat dapat dikurangkan.

Persediaan insulin pertama hanya bertindak pendek, jadi ada keperluan mendesak untuk membuat ubat tindakan yang berpanjangan. Pada tahun 1936, di Denmark, X. K. Hagedorny menerima persiapan insulin bertindak panjang pertama menggunakan protein protamin. Sebagai otoritas yang diakui dalam diabetesologi E. Johnson (AS) menulis setahun kemudian, "protamine adalah langkah maju yang paling signifikan dalam perawatan diabetes sejak penemuan insulin".

D.A. Scott dan F.M. Fisher dari Toronto, menambahkan protamin dan zink ke insulin, menerima ubat yang bertindak lebih lama, protamine-zink-insulin. Berdasarkan kajian-kajian ini, pada tahun 1946, sekumpulan saintis yang diketuai oleh H. K. Hagedorn membuat insulin NPH ("protin Hagedorn neutral"), yang hingga kini tetap menjadi salah satu persediaan insulin yang paling banyak digunakan di dunia..

Pada tahun 1951-1952 Dr. R. Mjeller mendapati bahawa insulin dapat diperpanjang dengan mencampurkan insulin dengan zink tanpa protamin. Oleh itu, insulin siri Lente diciptakan, yang merangkumi tiga ubat dengan jangka masa tindakan yang berbeza. Ini membolehkan doktor menetapkan rejimen dos insulin individu sesuai dengan keperluan setiap pesakit. Kelebihan tambahan dari insulin ini adalah reaksi alahan yang lebih sedikit..

Pada tahun-tahun pertama pengeluaran ubat, pH semua insulin adalah berasid, kerana hanya ini memastikan perlindungan insulin dari kehancuran oleh kekotoran enzim pankreas. Walau bagaimanapun, generasi "berasid" berasid ini mempunyai kestabilan yang tidak mencukupi dan mengandungi sejumlah besar kekotoran. Hanya pada tahun 1961, insulin larut neutral pertama dibuat.

Insulin (kejuruteraan genetik) manusia

Langkah asas seterusnya adalah penciptaan sediaan insulin, dalam struktur molekul dan sifat yang serupa dengan insulin manusia. Pada tahun 1981, syarikat Novo Nordisk untuk pertama kalinya di dunia memulakan pengeluaran bersiri insulin semi-sintetik manusia yang diperoleh melalui pengubahsuaian kimia insulin babi. Alternatif untuk kaedah ini adalah kaedah biosintetik menggunakan teknologi kejuruteraan genetik DNA rekombinan. Pada tahun 1982, syarikat "Eli Lilly" untuk pertama kalinya di dunia mula menghasilkan insulin manusia menggunakan kaedah kejuruteraan genetik. Dengan menggunakan teknologi ini, gen yang bertanggungjawab untuk sintesis insulin manusia dimasukkan ke dalam DNA bakteria E. coli yang tidak patogen..

Pada tahun 1985, Novo Nordisk memperkenalkan insulin manusia yang diperoleh dengan teknologi kejuruteraan genetik menggunakan sel ragi sebagai asas pengeluaran..

Kaedah kejuruteraan biosintetik atau genetik pada masa ini merupakan kaedah utama dalam pengeluaran insulin manusia, kerana ia bukan sahaja dapat memperoleh insulin yang serupa dengan hormon yang dihasilkan dalam tubuh manusia, tetapi juga untuk mengelakkan kesukaran yang berkaitan dengan kekurangan bahan mentah.

Sejak tahun 2000, insulin yang direkayasa secara genetik telah direkomendasikan untuk digunakan di semua negara di dunia..

Era Baru dalam Diabetologi - Analog Insulin

Perkembangan analog insulin, penggunaannya dalam praktik perubatan secara signifikan memperluas kemungkinan mengobati diabetes mellitus dan menyebabkan peningkatan dalam kualiti hidup dan kompensasi penyakit yang lebih baik, menjadi tonggak penting baru dalam rawatan diabetes. Analog insulin adalah bentuk insulin manusia yang direkayasa secara genetik di mana molekul insulin sedikit berubah untuk membetulkan parameter permulaan dan jangka masa tindakan insulin. Pampasan diabetes dengan bantuan analog insulin memungkinkan untuk mencapai hampir semua peraturan metabolisme karbohidrat yang merupakan ciri orang yang sihat.

Walaupun analognya agak lebih mahal daripada insulin biasa, kelebihannya adalah pampasan yang lebih baik untuk diabetes, pengurangan yang signifikan dalam kekerapan keadaan hipoglikemik yang teruk, peningkatan kualiti hidup pesakit, kemudahan penggunaan - lebih daripada menampung kos ekonomi.

Menurut pakar Kementerian Kesihatan dan Pembangunan Sosial Persekutuan Rusia, merawat pesakit diabetes adalah 3-10 kali lebih murah daripada rawatan tahunan bagi pesakit dengan komplikasi serius penyakit ini.

Pada masa ini, analog menerima 59% daripada semua pesakit diabetes di dunia, dan di Eropah - lebih daripada 70%. Analogi insulin secara aktif diperkenalkan ke dalam amalan perubatan di Rusia, walaupun rata-rata prevalensi analog insulin hanya 34% di negara ini. Namun, hari ini mereka telah menyediakan 100% kanak-kanak dengan diabetes.

Hadiah Nobel dan Insulin

Pada tahun 1923, Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan dianugerahkan kepada F. Bunting dan J. MacLeod, yang mereka kongsi dengan C. Best dan J. Collip. Pada masa yang sama, pelopor insulin dicalonkan untuk anugerah paling berprestij ini dalam dunia sains hanya setahun setelah penerbitan pertama mengenai pengeluaran insulin.

Pada tahun 1958, F. Senger menerima Hadiah Nobel untuk menentukan struktur kimia insulin, yang metodologinya menjadi prinsip umum mempelajari struktur protein. Selepas itu, dia berjaya menetapkan urutan serpihan dalam struktur heliks ganda DNA yang terkenal, di mana dia dianugerahkan Hadiah Nobel kedua pada tahun 1980 (bersama-sama dengan W. Gilbert dan P. Berg). Ini karya F. Sanger yang menjadi asas teknologi, yang disebut "kejuruteraan genetik".

Ahli biokimia Amerika W. Du Vigno, yang mempelajari insulin selama beberapa tahun, mempelajari karya F. Senger, memutuskan untuk menggunakan tekniknya untuk menguraikan struktur dan sintesis molekul hormon lain. Karya saintis ini dianugerahkan Hadiah Nobel pada tahun 1955, dan sebenarnya membuka jalan untuk sintesis insulin.

Pada tahun 1960, ahli biokimia Amerika R. Yulow mencipta kaedah imunokimia untuk mengukur insulin dalam darah, yang mana dia dianugerahkan Hadiah Nobel. Penemuan Yulow membolehkan rembesan insulin dinilai dalam pelbagai bentuk diabetes.

Pada tahun 1972, ahli biofisik Inggeris D. Crowfoot-Hodgkin (pemenang Nobel pada tahun 1964 untuk menentukan struktur bahan aktif secara biologi menggunakan sinar-X) membentuk struktur tiga dimensi kompleks molekul insulin yang sangat kompleks.

Pada tahun 1981, ahli biokimia Kanada M. Smith telah dijemput ke pengasas saintifik syarikat bioteknologi baru Zimos. Salah satu kontrak pertama syarikat itu dimeterai dengan syarikat farmasi Denmark Novo untuk mengembangkan teknologi untuk pengeluaran insulin manusia dalam kultur ragi. Sebagai hasil usaha bersama, insulin yang diperoleh dengan teknologi baru mula dijual pada tahun 1982..

Pada tahun 1993, M. Smith, bersama dengan C. Mullis, menerima Hadiah Nobel untuk satu kitaran kerja di bidang ini. Pada masa ini, insulin kejuruteraan genetik secara aktif menggantikan insulin haiwan.

Diabetes dan gaya hidup

Di hampir semua negara di dunia, penjagaan kesihatan difokuskan terutamanya untuk memberi rawatan perubatan kepada orang yang sudah sakit. Tetapi jelas bahawa jauh lebih efisien dan bermanfaat dari segi ekonomi untuk menjaga kesihatan manusia atau mengesan penyakit pada peringkat awal sebelum timbulnya gejala serius, mengurangkan risiko kecacatan dan kematian pramatang.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kesihatan manusia hanya 25% bergantung pada kualiti perkhidmatan perubatan. Selebihnya ditentukan oleh kualiti dan gaya hidup, tahap budaya kebersihan.

Hari ini, pentingnya masalah perubatan pencegahan, tanggungjawab manusia terhadap kesihatan seseorang diserlahkan oleh kepimpinan tertinggi Rusia dalam salah satu bidang keutamaan dalam bidang perubatan. Jadi, dalam "Strategi Keselamatan Nasional Persekutuan Rusia hingga 2020", yang diluluskan oleh Keputusan Presiden Persekutuan Rusia D.A. Medvedev bertarikh 12 Mei 2009 No. 537, di bahagian Penjagaan Kesihatan, menyatakan bahawa dasar negara Persekutuan Rusia dalam bidang kesihatan awam dan kesihatan negara harus ditujukan untuk mencegah dan mencegah pertumbuhan penyakit berbahaya sosial, memperkuat orientasi pencegahan penjagaan kesihatan, dan orientasi untuk memelihara kesihatan manusia.

"Dalam jangka sederhana, Persekutuan Rusia menentukan arah utama untuk memastikan keselamatan nasional dalam bidang kesihatan awam dan kesihatan nasional sebagai penguatan orientasi pencegahan kesihatan awam, orientasi untuk menjaga kesihatan manusia..."

Strategi Keselamatan Negara Rusia hingga 2020

Sehubungan dengan itu, pencegahan diabetes yang berkesan harus menjadi sistem yang dikembangkan dan berfungsi dengan baik. Sistem ini harus merangkumi:

 • jangkauan awam yang berkesan;
 • pencegahan diabetes utama;
 • pencegahan diabetes sekunder;
 • diagnosis tepat pada masanya;
 • rawatan yang mencukupi menggunakan kaedah yang paling moden.

Pencegahan diabetes utama merangkumi promosi gaya hidup sihat, yang terutama bermaksud diet seimbang dalam kombinasi dengan senaman fizikal yang sederhana. Dalam kes ini, risiko terkena diabetes jenis II diminimumkan. Pencegahan sekunder melibatkan pemantauan berterusan dan pampasan diabetes pada orang yang sudah sakit untuk mencegah perkembangan komplikasi. Oleh itu, diagnosis awal penyakit sangat penting untuk pengesanan tepat pada masanya dan rawatan yang mencukupi..

Dalam 80% kes, diabetes jenis II dapat dicegah, serta perkembangan komplikasi seriusnya dapat dicegah atau ditunda secara signifikan. Oleh itu, yang diterbitkan pada tahun 1998, hasil kajian UKPDS yang dilakukan di UK selama hampir 20 tahun, menunjukkan bahawa penurunan tahap hemoglobin glikasi hanya 1% menyebabkan pengurangan komplikasi 30-35% dari mata, ginjal dan saraf, dan juga mengurangkan risiko perkembangan infark miokard sebanyak 18%, strok - sebanyak 15%, dan 25% mengurangkan kematian yang berkaitan dengan diabetes.

Kajian oleh pakar Amerika pada tahun 2002 mengenai Program Pencegahan Diabetes untuk Pencegahan Diabetes menunjukkan bahawa orang dengan prediabetes dapat mencegah perkembangan diabetes tipe II dengan membuat perubahan pada diet mereka dan meningkatkan aktiviti fizikal dalam kombinasi dengan terapi ubat. Latihan intensiti sederhana 30 minit setiap hari dan penurunan berat badan 5-10% mengurangkan risiko diabetes sebanyak 58%. Peserta kajian yang berusia lebih dari 60 tahun dapat mengurangkan risiko ini sebanyak 71%..

Jangkauan

Setakat ini, hanya pakar yang mengetahui tentang ancaman wabak diabetes, serta keperluan dan kemungkinan pencegahannya. Seruan Resolusi PBB untuk meningkatkan kesedaran orang mengenai diabetes dan komplikasinya disebabkan oleh kurangnya idea asas mengenai penyakit ini dan bagaimana ia dapat dicegah di sebahagian besar penduduk planet kita. Ciri diabetes yang unik adalah hakikat bahawa pencegahan utamanya termasuk mengikuti gaya hidup sihat. Oleh itu, dengan mempromosikan pencegahan diabetes, kita mempromosikan gaya hidup sihat, dan sebaliknya. Hari ini penting bukan sahaja untuk meningkatkan kualiti perawatan perubatan, tetapi juga untuk mempromosikan pembentukan tanggungjawab peribadi terhadap kesihatan diri, untuk melatih mereka dalam kemahiran gaya hidup sihat dan pencegahan penyakit..

Peningkatan pesat kejadian diabetes mellitus jenis II terutama berkaitan dengan kos peradaban moden, seperti urbanisasi, gaya hidup yang tidak menetap, tekanan, dan perubahan struktur pemakanan (di mana-mana makanan segera). Hari ini, orang dicirikan oleh sikap tidak peduli terhadap kesihatan mereka, yang jelas dinyatakan, terutama di negara kita, keengganan untuk bersukan, dalam keadaan meminum minuman keras dan merokok yang berlebihan.

Hidup mengalahkan diabetes!

Memerangi diabetes bermaksud bagi seseorang penyusunan semula gaya hidupnya dan kerja keras harian untuk dirinya sendiri. Masih mustahil untuk pulih dari diabetes, tetapi dalam perjuangan ini seseorang dapat menang, menjalani kehidupan yang panjang, memuaskan, dan menyedari dirinya dalam bidang kegiatannya. Namun, perjuangan ini memerlukan organisasi dan disiplin diri yang tinggi; Malangnya, tidak semua orang mampu melakukannya.

Sokongan terbaik untuk penghidap diabetes, dan terutama bagi orang muda, adalah kisah mereka yang berjaya mengatasi penyakit mereka. Antaranya ialah ahli politik terkenal, saintis, penulis, pengembara, pelakon terkenal dan juga atlet terkenal yang, walaupun menghidap diabetes, tidak hanya bertahan hingga tahun-tahun maju, tetapi juga mencapai puncak tertinggi di bidangnya.

Diabetes dipengaruhi oleh pemimpin USSR seperti N.S. Khrushchev, Yu.V. Andropov. Di antara pemimpin negara asing dan ahli politik terkenal, presiden Mesir Gamal Abdel Nasser dan Anwar Sadat, Presiden Syria Hafiz Assad, Perdana Menteri Israel Men-Hem Begin, pemimpin Yugoslavia Joseph Broz Tito, dan bekas diktator Chile Pinochet boleh dinamakan. Penemu Thomas Alva Edison dan pereka pesawat Andrei Tupolev, penulis Edgar Poe, Herbert Wells dan Ernst Hemingway, artis Paul Cezanne juga menderita penyakit ini.

Orang yang paling terkenal dengan diabetes untuk orang Rusia di kalangan artis akan kekal sebagai Fedor Chaliapin, Yuri Nikulin, Faina Ranevskaya, Lyudmila Zykina, Vyacheslav Nevinniy. Bagi orang Amerika, Inggeris, Itali, angka yang setara adalah Ella Fitzgerald, Elvis Presley, Marcello Mastroiani. Bintang filem Sharon Stone, Holy Bury dan banyak lagi menghidap diabetes.

Hari ini, orang yang menghidap diabetes menjadi juara Olimpik, menyertai maraton basikal sejauh ribuan kilometer, menakluki puncak gunung tertinggi, mendarat di Kutub Utara. Mereka dapat mengatasi rintangan yang paling tidak dapat dibayangkan, membuktikan bahawa mereka dapat menjalani kehidupan yang penuh.

Contoh atlet profesional yang menghidap diabetes adalah pemain hoki Kanada Bobby Clark. Dia adalah salah satu dari sedikit profesional yang tidak menyembunyikan penyakitnya. Clark jatuh sakit dengan diabetes jenis I pada usia tiga belas tahun, tetapi tidak berhenti dari kelas dan menjadi pemain hoki profesional, bintang Liga Hoki Nasional, dua kali memenangi Piala Stanley. Clark mengawasi penyakitnya dengan serius. Jadi, dia adalah salah satu orang pertama yang menghidap diabetes yang selalu menggunakan meter. Menurut Clark, itu adalah sukan dan kawalan diabetes yang paling teruk yang membantunya mengalahkan penyakit ini..

Bibliografi

 1. IDF Diabetes Atlas 2009
 2. Persekutuan Diabetes Antarabangsa, Kesan diabetes manusia, sosial dan ekonomi, www.idf.org
 3. C. Savona-Ventura, C.E. Mogensen. Sejarah diabetes mellitus, Elsevier Masson, 2009
 4. Suntsov Yu. I., Dedov I.I., Shestakova M.V. Pemeriksaan komplikasi diabetes sebagai kaedah untuk menilai kualiti rawatan perubatan bagi pesakit. M., 2008
 5. Dedov I.I., Shestakova M.V. Algoritma rawatan perubatan khusus untuk pesakit diabetes mellitus, M., 2009
 6. Bahan-bahan untuk penyediaan Laporan Pemerintah Persekutuan Rusia "Mengenai pelaksanaan program-program yang disasarkan oleh persekutuan dan pelaksanaan Program Pelaburan yang disasarkan untuk tahun 2008"
 7. Bahan-bahan Laporan Pemerintah Persekutuan Rusia "Mengenai kemajuan dalam pelaksanaan program-program yang disasarkan persekutuan dan pelaksanaan Program Pelaburan yang disasarkan untuk tahun 2007"
 8. Keputusan Pemerintah Persekutuan Rusia No. 280 bertarikh 05/10/2007 "Mengenai program sasaran persekutuan" Pencegahan dan pengendalian penyakit yang penting secara sosial (2007-2011) "
 9. Astamirova X., Akhmanov M., Ensiklopedia Besar Diabetes. EXMO, 2003
 10. Chubenko A., Sejarah satu molekul. Mekanik Popular, No. 11, 2005
 11. Levitsky M. M., Insulin - molekul paling popular abad XX. Penerbitan "First September", No. 8, 2008

Sehingga hari ini, diabetes mempunyai statistik yang menyedihkan, kerana penularannya di dunia terus meningkat. Data yang sama diterbitkan oleh pakar diabetes domestik - untuk 2016 dan 2017, jumlah diabetes yang baru didiagnosis meningkat secara purata 10%.

Statistik diabetes menunjukkan peningkatan penyakit yang berterusan di dunia. Penyakit ini membawa kepada hiperglikemia kronik, kualiti hidup yang buruk, dan kematian pramatang. Sebagai contoh, seorang yang keenam belas penduduk Perancis adalah pesakit diabetes, dan sepersepuluh dari mereka menderita jenis patologi pertama. Kira-kira jumlah pesakit yang sama di negara ini hidup tanpa mengetahui kehadiran patologi. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pada peringkat awal diabetes tidak menampakkan diri dengan cara apa pun, dengan mana bahaya utamanya dikaitkan.

Faktor etiologi utama belum dipelajari sehingga kini. Walau bagaimanapun, terdapat pencetus yang dapat menyumbang kepada perkembangan patologi. Ini terutamanya merangkumi kecenderungan genetik dan proses patologi kronik pankreas, penyakit berjangkit atau virus.

Kegemukan perut telah mempengaruhi lebih daripada 10 juta orang. Ini adalah salah satu faktor pencetus utama untuk perkembangan diabetes jenis kedua. Perkara penting adalah bahawa pesakit seperti itu cenderung mempunyai patologi kardiovaskular, kadar kematiannya adalah 2 kali lebih tinggi daripada pada pesakit tanpa diabetes.

Statistik Diabetes

Statistik untuk negara dengan jumlah pesakit terbanyak:

 • Di China, diabetes telah mencapai 100 juta;
 • India - 65 juta;
 • Amerika Syarikat adalah negara dengan rawatan diabetes paling maju, berada di kedudukan ketiga - 24.4 juta;
 • Lebih 12 juta pesakit diabetes di Brazil;
 • Di Rusia, jumlah mereka melebihi 10 juta;
 • Mexico, Jerman, Jepun, Mesir dan Indonesia secara berkala "menukar" peringkat, jumlah pesakit mencapai 7-8 juta orang.

Trend negatif yang baru adalah kemunculan diabetes jenis kedua pada anak-anak, yang dapat berfungsi sebagai langkah untuk meningkatkan kematian akibat bencana kardiovaskular pada usia muda, dan juga penurunan kualiti hidup yang ketara. Pada tahun 2016, WHO menerbitkan trend dalam perkembangan patologi:

 • pada tahun 1980, 100 juta orang menghidap diabetes;
 • menjelang 2014, jumlah mereka meningkat 4 kali ganda dan berjumlah 422 juta;
 • lebih daripada 3 juta pesakit mati setiap tahun kerana komplikasi patologi;
 • kematian akibat komplikasi penyakit ini meningkat di negara-negara di mana pendapatan di bawah purata;
 • Menurut kajian Nation, diabetes akan menyebabkan sepertiga dari semua kematian menjelang 2030.

Statistik di Rusia

Di Rusia, diabetes menjadi wabak, kerana negara ini adalah salah satu "pemimpin" kejadian. Sumber rasmi mengatakan bahawa terdapat kira-kira 10-11 juta pesakit diabetes. Kira-kira jumlah orang yang sama tidak mengetahui mengenai kehadiran dan penyakit mereka.

Menurut statistik, diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin mempengaruhi kira-kira 300 ribu penduduk negara ini. Ini termasuk orang dewasa dan kanak-kanak. Lebih-lebih lagi, pada kanak-kanak ini mungkin merupakan patologi kongenital yang memerlukan perhatian khusus dari hari-hari pertama kehidupan bayi. Seorang kanak-kanak dengan penyakit seperti itu semestinya memerlukan pemeriksaan berkala oleh pakar pediatrik, ahli endokrinologi, dan juga pembetulan terapi insulin.

Anggaran kesihatan untuk bahagian ketiga terdiri daripada dana yang bertujuan untuk merawat penyakit ini. Penting bagi orang untuk memahami bahawa menjadi diabetes bukanlah kalimat, tetapi patologi memerlukan tinjauan serius mengenai gaya hidup, tabiat, dan diet mereka. Dengan pendekatan rawatan yang betul, diabetes tidak akan menimbulkan masalah serius, dan perkembangan komplikasi mungkin tidak berlaku sama sekali.

Patologi dan bentuknya

Bentuk penyakit yang paling biasa adalah jenis kedua, apabila pesakit tidak memerlukan pemberian insulin eksogen secara berkala. Walau bagaimanapun, patologi seperti itu boleh menjadi rumit oleh penipisan pankreas, maka perlu menyuntikkan hormon penurun gula.

Biasanya diabetes jenis ini berlaku pada masa dewasa - setelah 40-50 tahun. Doktor mendakwa bahawa diabetes yang tidak bergantung kepada insulin semakin muda, kerana sebelum ini dianggap sebagai penyakit usia persaraan. Walau bagaimanapun, hari ini ia boleh didapati bukan hanya pada orang muda, tetapi juga pada kanak-kanak prasekolah.

Ciri penyakit ini adalah bahawa 4/5 pesakit mengalami kegemukan yang teruk dengan pemendapan lemak yang dominan di pinggang atau perut. Berat badan berlebihan bertindak sebagai faktor pencetus perkembangan diabetes jenis 2.

Ciri ciri patologi yang lain adalah permulaan yang beransur-ansur, hampir tidak dapat dilihat atau bahkan tanpa gejala. Orang mungkin tidak merasa kehilangan kesejahteraan, kerana prosesnya lambat. Ini membawa kepada fakta bahawa tahap pengesanan dan diagnosis patologi dikurangkan, dan pengesanan penyakit berlaku pada peringkat akhir, yang mungkin berkaitan dengan komplikasi.

Pengesanan diabetes jenis 2 tepat pada masanya adalah salah satu masalah perubatan utama. Sebagai peraturan, ini berlaku secara tiba-tiba semasa pemeriksaan fizikal atau pemeriksaan kerana patologi yang tidak berkaitan dengan diabetes..

Jenis penyakit pertama lebih banyak ciri orang muda. Selalunya, ia berasal dari kanak-kanak atau remaja. Ini menempati sepersepuluh dari semua kes diabetes di dunia, namun, di negara yang berlainan, data statistik dapat berubah, yang menghubungkan perkembangannya dengan pencerobohan virus, penyakit tiroid, dan tahap beban tekanan..

Para saintis menganggap kecenderungan keturunan sebagai salah satu pencetus utama perkembangan patologi. Dengan diagnosis tepat pada masanya dan terapi yang mencukupi, taraf hidup pesakit mendekati normal, dan jangka hayat sedikit lebih rendah daripada individu yang sihat.

Kursus dan komplikasi

Statistik menunjukkan bahawa wanita lebih terdedah kepada penyakit ini. Pesakit dengan patologi seperti ini berisiko mengalami banyak patologi bersamaan, yang boleh menjadi proses perkembangan diri atau penyakit yang berkaitan dengan diabetes. Lebih-lebih lagi, diabetes selalu mempengaruhi mereka secara negatif. Ini termasuk:

 1. Kemalangan vaskular - strok iskemia dan hemoragik, infark miokard, masalah aterosklerotik saluran kecil atau besar.
 2. Penglihatan menurun kerana kemerosotan keanjalan saluran kecil mata.
 3. Gangguan fungsi ginjal kerana kecacatan vaskular, serta penggunaan ubat-ubatan dengan nefrotoksisitas secara berkala. Sangat banyak pesakit dengan diabetes jangka panjang mengalami kegagalan buah pinggang.

Diabetes juga ditunjukkan secara negatif pada sistem saraf. Sebilangan besar pesakit didiagnosis dengan polyneuropathy diabetes. Ia mempengaruhi ujung saraf anggota badan, yang menyebabkan pelbagai sensasi kesakitan, penurunan kepekaan. Ia juga menyebabkan kemerosotan nada saluran darah, menutup lingkaran komplikasi vaskular. Salah satu komplikasi penyakit yang paling dahsyat adalah kaki diabetes, yang membawa kepada nekrosis tisu di bahagian bawah kaki. Sekiranya tidak dirawat, pesakit mungkin memerlukan amputasi..

Untuk meningkatkan diagnosis diabetes, serta memulakan rawatan untuk proses ini tepat pada masanya, ujian gula darah tahunan harus dilakukan setiap tahun. Pencegahan penyakit boleh menjadi gaya hidup sihat, menjaga berat badan yang normal..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes