Penyebaran diabetes di Rusia

Diabetes mellitus (DM) adalah salah satu penyakit kronik yang paling biasa di dunia. Baru-baru ini, penyakit ini mula dikaji sebagai masalah sosial, yang menjadi semakin penting. Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa terdapat peningkatan jumlah orang yang menderita diabetes, sifat kronik dari penyakit ini, perkembangan pelbagai jenis komplikasi yang menyebabkan penurunan kualiti hidup dan penurunan jangka masa [1].

Menurut Persekutuan Diabetes Antarabangsa (IDF), pada masa ini terdapat 415 juta orang yang mendaftar dengan diabetes di dunia. Menjelang 2040, peningkatan jumlah penderita diabetes diproyeksikan kepada 642 juta orang. [1]. Sehubungan dengan peningkatan jumlah pesakit diabetes, kemungkinan memperoleh maklumat yang dapat dipercayai mengenai status kesihatan pesakit tersebut (perkembangan komplikasi, jangka hayat, kecacatan, dll.) Adalah relevan. Adalah mungkin untuk melaksanakan pengumpulan dan penyimpanan maklumat menggunakan daftar "Diabetes".

Diabetes mellitus (DM) adalah penyakit kronik yang tidak berjangkit, kadar pertumbuhan dan kelazimannya telah menjadi bencana global [2; 3]. Kos ekonomi dan kerosakan sosial yang ketara disebabkan oleh meningkatnya prevalensi diabetes dan komplikasinya, kecacatan dan kematian yang tinggi dalam penyakit ini menjadi asas untuk penerimaan Resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada tahun 2006, yang menyatakan ancaman diabetes global dan meminta untuk pengembangan program daerah untuk pencegahan, pencegahan dan rawatan diabetes dan komplikasi yang disebabkan oleh penyakit ini.

Dalam konteks peningkatan prevalensi diabetes mellitus dan komplikasi diabetes, pengorganisasian sistem untuk merekod dan memantau petunjuk yang berkaitan dengan penyakit ini adalah keutamaan peringkat pertama dalam sistem kesihatan nasional. Oleh itu, pengembangan struktur daftar diabetes, yang merupakan sumber utama data epidemiologi, menjadi penting nasional. Pemantauan diabetes dan klinikal epidemiologi di Persekutuan Rusia sejak tahun 1996 telah dilakukan melalui Daftar Negeri Pesakit dengan Diabetes (GDS), yang pusat rujukan metodologi dan organisasi adalah Pusat Penyelidikan Endokrinologi Institusi Belanjawan Negeri Persekutuan Kementerian Kesihatan Rusia [2]. GDS dibuat berdasarkan Perintah Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia No. 404 bertarikh 10 Disember 1996 sebagai sebahagian dari pelaksanaan Program Sasaran Persekutuan "Diabetes Mellitus". Kerja daftar selama 20 tahun memainkan peranan penting dalam menilai prevalensi diabetes dan komplikasi diabetes di Persekutuan Rusia.

Walau bagaimanapun, kerana fakta bahawa sehingga akhir-akhir ini analisis data epidemiologi dilakukan secara statik, ini adalah pemotongan satu kali untuk tempoh akhir tahun kalendar berdasarkan penjumlahan pangkalan data subjek individu Persekutuan Rusia.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia pada November 2016 [4]:

- Kira-kira 422 juta orang menderita diabetes di seluruh dunia;

- Lebih daripada 80% kematian akibat diabetes berlaku di negara berpendapatan rendah;

- jumlah orang yang menderita diabetes meningkat dari 108 juta pada tahun 1980 kepada 422 juta pada tahun 2014;

- prevalensi diabetes di kalangan orang berusia lebih dari 18 tahun meningkat dari 4.7% pada tahun 1980 kepada 8.5% pada tahun 2014;

- diabetes adalah salah satu penyebab utama penyakit seperti kebutaan, kegagalan buah pinggang, serangan jantung, strok dan amputasi bahagian bawah kaki;

- Dianggarkan bahawa pada tahun 2012, 1.5 juta kematian secara langsung berkaitan dengan diabetes, dan 2.2 juta kematian lagi berkaitan dengan glukosa darah tinggi;

- Hampir 50% kematian akibat glukosa darah tinggi berlaku sebelum usia 70 tahun;

- pemakanan yang betul, menjaga berat badan yang sihat, aktiviti fizikal yang kerap, pantang dari penggunaan tembakau membantu mengurangkan risiko diabetes mellitus atau melambatkan kejadiannya;

- diabetes boleh dirawat, dan komplikasi yang timbul dapat dicegah atau ditangguhkan dengan bantuan diet pencegahan, aktiviti fizikal tertentu, ubat-ubatan dan pemantauan dan rawatan komplikasi secara berkala;

- Menjelang 2030, diabetes akan menjadi antara sepuluh penyebab utama kematian di seluruh dunia (Gamb. 1).

Sejak tahun 1980, jumlah penderita diabetes hampir empat kali ganda. Prevalensi penyakit ini berkembang di seluruh dunia, sebab peningkatan jumlah pesakit diabetes adalah kompleks, tetapi pertumbuhan ini sebahagiannya terkait dengan peningkatan jumlah orang yang kelebihan berat badan, termasuk peningkatan prevalensi kegemukan, yang secara langsung berkaitan dengan masalah tahap rendah aktivitas fisik dan pencegahan penduduk.

Peningkatan prevalensi diabetes di Persekutuan Rusia, menurut Gosregister diabetes untuk tempoh 2000-2015, ditunjukkan pada Gambar 2. Semua jenis diabetes boleh menyebabkan pelbagai komplikasi pada banyak organ tubuh manusia dan meningkatkan risiko kematian pramatang. Pada tahun 2012, penyebab kematian 1.5 juta orang di seluruh dunia adalah diabetes. Pemakanan yang betul, aktiviti fizikal sederhana yang teratur, menjaga berat badan yang sihat dan enggan menggunakan tembakau dalam kebanyakan kes membantu mencegah diabetes dan munculnya komplikasi yang berkaitan dengannya.

Rajah. 1. Statistik diabetes [5]

Rajah. 2. Peningkatan prevalensi diabetes di Persekutuan Rusia [2]

Kos ekonomi yang besar dan kerosakan sosial yang berkaitan dengan peningkatan jumlah pesakit diabetes mellitus memerlukan organisasi sistem untuk merakam dan memantau maklumat mengenai penyakit ini.

Walaupun begitu, sistem yang dirancang untuk memperhitungkan morbiditi dan kematian yang berlaku di Rusia tidak memenuhi keperluan penilaian dan ramalan moden, yang menentukan perkembangan Daftar diabetes sebagai salah satu keutamaan tertinggi dalam dietetik.

Daftar diabetes adalah sistem analitik maklumat automatik untuk memantau diabetes mellitus di seluruh negara, yang menyediakan untuk memantau pasien dari saat dimasukkan ke dalam daftar dan dinamika rawatannya. 69 wilayah di 9 daerah persekutuan Persekutuan Rusia dipindahkan ke karya dalam talian Gosregister SD (Gamb. 3).

Rajah. 3. Status SD Gosregister [2]

Pada bulan April 2016, Pertubuhan Kesihatan Sedunia menerbitkan Laporan Diabetes Global yang meminta tindakan yang bertujuan untuk mengurangkan pendedahan penduduk terhadap faktor risiko yang menyumbang kepada perkembangan diabetes jenis 2 dan meningkatkan kualiti dan aksesibilitas rawatan untuk pesakit dengan semua bentuk diabetes.

Untuk pencegahan atau penangguhan diabetes jenis 2, yang paling berkesan adalah langkah-langkah yang bertujuan untuk mengekalkan gaya hidup sihat. Untuk mengelakkan perkembangan diabetes jenis 2 dan komplikasinya, perkara berikut diperlukan:

• mempunyai berat badan yang sihat dan mengekalkannya;

• kehadiran aktiviti fizikal intensiti sederhana - kira-kira 30 minit untuk kebanyakan hari; aktiviti tambahan diperlukan untuk mengurangkan berat badan;

• tabiat makan sihat yang membantu mengurangkan pengambilan gula dan lemak tepu;

• pantang menggunakan tembakau - merokok meningkatkan risiko terkena penyakit kardiovaskular.

Diagnosis dan rawatan

Diagnosis awal diabetes boleh dilakukan dengan ujian darah yang agak murah..

Petunjuk utama rawatan diabetes adalah diet yang sesuai yang membantu mengurangkan glukosa darah dan faktor risiko lain yang membawa kepada pemusnahan saluran darah, aktiviti fizikal. Menghentikan penggunaan tembakau mencegah komplikasi diabetes.

Aktiviti yang menjimatkan kos dan dapat dilaksanakan di negara membangun termasuk:

• mengawal glukosa darah sederhana, terutama pada orang dengan diabetes jenis 1. Orang seperti itu memerlukan insulin;

• Orang dengan diabetes jenis 2 dapat dirawat dengan ubat oral, tetapi mereka juga mungkin memerlukan insulin;

• kawalan tekanan darah;

Aktiviti penjimatan kos lain termasuk:

• pemeriksaan retinopati menyebabkan kebutaan;

• mengawal lipid darah (untuk mengawal kolesterol);

• pemeriksaan bertujuan untuk mengesan tanda-tanda awal penyakit buah pinggang yang berkaitan dengan diabetes.

Penulis [6] mengembangkan penemuan yang berkaitan dengan diagnosis pada peringkat awal kecenderungan diabetes mellitus jenis 2 (diabetes jenis 2). Diagnosis adalah dengan mengimbas telapak tangan terbuka kedua-dua tangan dengan jari. Gambar yang diperoleh membolehkan penilaian watak dermatoglyphic yang menjadi ciri topografi corak telapak tangan dan corak falang distal jari. Semasa kajian, jenis corak yang diperoleh diambil kira; arah di ladang sawit, yang mempunyai garis telapak tangan utama A, B, C dan D; kiraan rabung dan nilai sudut atd; jenis gambar pada tenar, hypotenar, di medan interdigital dan di jari; lebar, bilangan dan sifat susunan garis telapak tangan; lokasi triradius paksi dan palmar. Menurut data yang diperoleh, kesimpulan diambil mengenai tahap risiko diabetes jenis 2. Penemuan ini boleh digunakan untuk profilaksis perubatan dan pembentukan "kumpulan risiko", iaitu untuk pemeriksaan saringan orang yang belum sakit, tetapi risiko diabetes jenis 2 adalah mungkin dengan kebarangkalian tertentu.

Para saintis telah mengembangkan kaedah [7], yang berkaitan dengan perubatan, khususnya endokrinologi dan kardiologi, dan bertujuan untuk meramalkan perkembangan diabetes jenis 2 pada orang yang menderita sindrom metabolik. Kajian ini terdiri dari menentukan kandungan aspartat aminotransferase (x1), isipadu sistolik akhir ventrikel kiri (x2), isipadu diastolik akhir ventrikel kiri (x3), kandungan alanine aminotransferase (x4), tekanan darah sistolik (x5), ukuran atrium kiri (xg), kandungan atrium kiri (xg), kandungan (x7), kortisol (x8), gula serum dua jam selepas makan (x9), usia pesakit (x10), indeks jisim badan pesakit (x11), ketiadaan atau kehadiran diabetes mellitus jenis 2 keturunan yang lemah (x12) ) dengan pengiraan seterusnya stratifikasi indeks risiko G (x) = 0.27 · x1 + 0.28 · x2 + 5.03 · x3 + 0.25 · x4 + 0.12 · x5 + 1.93 · x6-3, 13 x7 + 0.28 x8 + 1.05 x9 + 0.17 x10+

0,06 x 11 + 0,59 x 12. Sekiranya penunjuk stratifikasi risiko G (x) lebih besar daripada 88.1, maka risiko diabetes dianggap tinggi, jika tidak tidak signifikan. Kaedah ini memungkinkan ramalan individu mengenai risiko terkena diabetes, dengan mengambil kira data peribadi setiap pesakit dengan sindrom metabolik.

Pada masa yang sama, kaedah untuk diagnosis diabetes yang cepat berdasarkan kandungan jumlah aseton dalam udara yang dihembuskan manusia dicadangkan. Penentuan kandungan aseton dalam sampel dilakukan menggunakan kompleks instrumen "centrifuge - mass spektrometer pekat". Penggunaan kaedah ini membolehkan anda memantau dinamika peruntukan jumlah jejak aseton dalam masa nyata [8].

Penemuan yang diketahui, yang berkaitan dengan perubatan, yaitu dengan bidang endokrinologi, dan dapat digunakan untuk diagnosis pembezaan diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin dan bukan insulin, keadaan kompensasinya. Untuk meningkatkan kebolehpercayaan dan ketepatan kajian, mempermudah pelaksanaan, mengurangkan masa analisis dan keselamatannya, dicadangkan untuk secara bersamaan menentukan gula dan asid organik dalam air kencing dengan mengubahnya menjadi derivatif trimetilsil. Dengan menggunakan pemisahan kromatografi gas pada lajur kapilari dan jumlah semua sebatian, serta nisbah peratusan piruvik, tartarik, asid sitrik dan glukosa, menjadi mungkin untuk menentukan jenis diabetes dan tahap pampasannya [9].

Timakov A.A., Turova E.A., Golovach A.V. mempatenkan penemuan yang berkaitan dengan perubatan, khususnya endokrinologi. Inti penemuan ini terletak pada kenyataan bahawa, bersama dengan terapi diet dan terapi insulin atau mengambil ubat hipoglikemik, pesakit diresepkan minum air dengan jumlah mineralisasi 200-500 mg / l, kandungan deuterium tidak lebih dari 100 ppm dan kandungan oksigen 18 tidak lebih daripada 1800 ppm. Dos air ringan setiap hari adalah 1000-1500 ml. Dos pertama, menurut teknik, adalah 200-250 ml pada waktu pagi dengan perut kosong, selebihnya jumlah air pada siang hari, 30-40 minit sebelum makan atau di antara waktu makan, setiap hari. Kursus rawatan berlangsung dari 28 hingga 45 hari. Penggunaan air seperti itu membantu mengurangkan gula darah, mengurangkan glukosuria, meningkatkan proses metabolik [10].

Ini menunjukkan bahawa penurunan prevalensi komplikasi utama yang disebabkan oleh diabetes mellitus sebagai akibat dari pengenalan teknologi moden baru dalam pencegahan, diagnosis dan rawatan diabetes menyumbang kepada pengurangan yang signifikan dalam kos rawatan komplikasi utama penyakit ini.

Kerja ini dilaksanakan dalam rangka projek ilmiah yang disokong oleh Dana Harta Persekutuan Persekutuan Rusia No. 15-36-01235 bertarikh 15 Mac 2017. "Aspek Sosial dan Pencegahan Diabetes dan Obesiti".

Diabetes di Rusia dan dunia - statistik kejadian

Diabetes mellitus adalah penyakit dengan apa yang disebut hiperglikemia kronik. Sebab utama manifestasi belum dikaji dan dijelaskan dengan tepat. Pada masa yang sama, pakar perubatan menunjukkan faktor yang menyumbang kepada manifestasi penyakit ini, termasuk kecacatan genetik, penyakit pankreas kronik, manifestasi berlebihan hormon tiroid tertentu, atau pendedahan kepada komponen toksik atau berjangkit..

Statistik diabetes menunjukkan bahawa prevalensi diabetes di dunia terus meningkat. Sebagai contoh, di Perancis sahaja, jumlah orang dengan diagnosis ini hampir tiga juta orang, sementara kira-kira sembilan puluh peratus daripadanya adalah pesakit diabetes jenis 2. Harus diingat bahawa hampir tiga juta orang wujud tanpa mengetahui diagnosis mereka. Ketiadaan gejala yang dapat dilihat pada peringkat awal diabetes adalah masalah utama dan bahaya patologi.

Obesiti perut terdapat pada hampir sepuluh juta orang di seluruh dunia, yang membawa ancaman dan peningkatan risiko diabetes. Di samping itu, kemungkinan penyakit kardiovaskular meningkat hanya pada pesakit diabetes jenis 2.

Mengingat statistik kematian pesakit diabetes, dapat diperhatikan bahawa lebih daripada lima puluh peratus kes (peratusan tepat berbeza dari 65 hingga 80) adalah komplikasi yang timbul akibat patologi kardiovaskular, serangan jantung atau strok.

Statistik kejadian diabetes menunjukkan sepuluh negara berikut dengan jumlah orang yang paling tinggi didiagnosis:

 • Tempat pertama dalam kedudukan yang menyedihkan adalah China (hampir seratus juta orang)
 • Di India, jumlah pesakit yang sakit adalah 65 juta
 • Amerika Syarikat - 24.4 juta orang
 • Brazil - hampir 12 juta
 • Jumlah orang yang menderita diabetes di Rusia hampir 11 juta
 • Mexico dan Indonesia - masing-masing 8.5 juta
 • Jerman dan Mesir - 7.5 juta orang
 • Jepun - 7.0 juta.

Statistik menunjukkan perkembangan selanjutnya proses patologi, termasuk tahun 2017, jumlah pesakit diabetes terus meningkat.

Salah satu trend negatifnya ialah sebelum ini tidak ada kes kehadiran diabetes jenis 2 pada kanak-kanak. Hari ini, pakar perubatan memperhatikan patologi ini pada zaman kanak-kanak.

Tahun lalu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia memberikan maklumat berikut mengenai keadaan diabetes di dunia:

 • pada tahun 1980, terdapat kira-kira seratus lapan juta orang di seluruh dunia
 • pada awal tahun 2014, jumlah mereka meningkat menjadi 422 juta - hampir empat kali
 • sementara di kalangan penduduk dewasa, kejadian itu mula berlaku hampir dua kali lebih kerap
 • pada tahun 2012 sahaja, hampir tiga juta orang mati akibat komplikasi diabetes jenis 1 dan jenis 2
 • statistik diabetes menunjukkan kadar kematian yang lebih tinggi di negara berpendapatan rendah.

Satu kajian negara menunjukkan bahawa sehingga awal 2030, diabetes akan menyebabkan satu dari tujuh kematian di planet ini.

Diabetes mellitus di Rusia semakin biasa. Hari ini, Persekutuan Rusia adalah salah satu daripada lima negara yang memimpin statistik yang mengecewakan.

Menurut pakar, banyak orang bahkan tidak mengesyaki bahawa mereka mempunyai patologi ini. Oleh itu, bilangan sebenar boleh berganda.

Kira-kira tiga ratus ribu orang menderita diabetes jenis 1. Orang-orang ini, baik orang dewasa dan kanak-kanak, memerlukan suntikan insulin secara berterusan. Kehidupan mereka terdiri daripada jadual untuk mengukur tahap glukosa dalam darah dan mengekalkan tahap yang diperlukan dengan bantuan suntikan. Diabetes jenis 1 memerlukan disiplin yang tinggi dari pesakit dan mematuhi peraturan tertentu sepanjang hayat.

Di Persekutuan Rusia, kira-kira tiga puluh peratus wang yang dibelanjakan untuk rawatan patologi diperuntukkan dari anggaran kesihatan.

Sebuah filem mengenai orang yang menderita diabetes baru-baru ini diarahkan oleh pawagam domestik. Pemeriksaan menunjukkan bagaimana patologi dimanifestasikan di negara ini, langkah-langkah apa yang diambil untuk memerangi dan bagaimana perawatannya dilakukan..

Watak utama dalam filem ini adalah pelakon bekas USSR dan Rusia moden, yang juga didiagnosis menghidap diabetes.

Selalunya, diabetes mellitus adalah bentuk bebas insulin. Orang yang berumur lebih dewasa boleh mendapat penyakit ini - setelah empat puluh tahun. Harus diingat bahawa sebelum diabetes jenis kedua dianggap sebagai patologi pesara. Dari masa ke masa, selama bertahun-tahun, semakin banyak kes telah diperhatikan ketika penyakit ini mulai berkembang tidak hanya pada usia muda, tetapi juga pada anak-anak dan remaja.

Di samping itu, ciri bentuk patologi ini adalah bahawa lebih daripada 80 peratus orang yang menghidap diabetes mempunyai tahap kegemukan yang ketara (terutama di pinggang dan perut). Berat berlebihan hanya meningkatkan risiko mengembangkan proses patologi seperti itu.

Salah satu ciri khas bentuk penyakit yang bebas insulin adalah penyakit ini mula berkembang tanpa menampakkan dirinya. Itulah sebabnya mengapa tidak diketahui berapa banyak orang yang tidak menyedari diagnosis mereka..

Sebagai peraturan, adalah mungkin untuk mengesan diabetes jenis 2 pada tahap awal secara kebetulan - semasa pemeriksaan rutin atau semasa prosedur diagnostik untuk mengenal pasti penyakit lain.

Diabetes diabetes jenis 1 biasanya mula berkembang pada kanak-kanak atau pada masa remaja. Kelazimannya kira-kira sepuluh peratus daripada semua diagnosis patologi yang direkodkan..

Salah satu faktor utama dalam manifestasi penyakit yang bergantung kepada insulin adalah pengaruh kecenderungan keturunan. Sekiranya pengesanan patologi tepat pada masanya pada usia muda, orang yang bergantung kepada insulin dapat hidup hingga 60-70 tahun.

Dalam kes ini, prasyarat adalah penyediaan kawalan penuh dan pematuhan terhadap semua cadangan perubatan..

Orang yang menghidap diabetes berisiko tinggi mengalami pelbagai komplikasi..

Akibat negatif ini merangkumi:

 • Manifestasi gangguan sistem kardiovaskular yang menyebabkan serangan jantung atau strok.
 • Setelah melepasi tonggak 60 tahun, semakin kerap pesakit melihat kehilangan penglihatan sepenuhnya pada diabetes mellitus, yang berlaku akibat retinopati diabetes.
 • Penggunaan ubat yang berterusan menyebabkan fungsi buah pinggang terjejas. Itulah sebabnya, semasa diabetes, kegagalan ginjal termal dalam bentuk kronik sering ditunjukkan..

Penyakit ini juga mempunyai kesan negatif terhadap fungsi sistem saraf. Dalam kebanyakan kes, pesakit mempunyai neuropati diabetes, saluran dan arteri badan yang terjejas. Di samping itu, neuropati menyebabkan kehilangan kepekaan pada bahagian bawah kaki. Salah satu manifestasi terburuknya mungkin kaki diabetes dan gangren berikutnya, yang memerlukan amputasi kaki bawah.

Dinamakan wilayah Rusia di mana paling sering menderita diabetes

Moscow, 27 Ogos. Dalam lima tahun, jumlah pesakit diabetes di Rusia meningkat sebanyak 23%, kata perkhidmatan akhbar Kementerian Kesihatan.

Kawasan Rusia dinamakan di mana mereka paling sering menderita diabetes. Diingatkan bahawa pada tahun 2013 3.9 juta orang dengan diabetes tinggal di Rusia. Pada tahun 2018, jumlah ini adalah 4.8 juta orang. Menurut RT, pada tahun 2018, wilayah Pskov menjadi wilayah di mana diabetes paling sering terkena diabetes, dengan 4.8 ribu kes penyakit ini per 100 ribu orang. Doktor mencatatkan kadar kejadian yang tinggi di wilayah Tula dan Ivanovo (di kedua-dua wilayah, 4,5 ribu kes per 100 ribu orang), di Karelia (4,4 ribu per 100 ribu orang) dan wilayah Oryol (4,3 ribu per 100 ribu orang) ).

Saintis Jerman sebelum ini menyatakan bahawa diabetes boleh diubati. Diabetes jenis 2 dapat diubati, tetapi mempunyai kemungkinan kambuh yang agak tinggi. Kesimpulan ini dicapai oleh penyelidik dari Institut Robert Koch di Berlin dan Pusat Diabetes di Dusseldorf.

Pakar memberi amaran bahawa dalam beberapa dekad akan datang di dunia akan lebih banyak orang yang menderita penyakit ini. Secara khusus, mereka percaya bahawa pada tahun 2040 jumlah penduduk Jerman yang terdedah kepada diabetes jenis 2 akan meningkat dengan ketara.

"Kami meramalkan peningkatan jumlah pesakit menjadi 12 juta orang," kata mereka..

Andaian seperti itu, para saintis mencatat, memerlukan tindakan tegas yang bertujuan untuk mencari kaedah pencegahan dan terapi baru. Menurut kajian terbaru yang dikutip oleh pakar dari Jerman, diabetes jenis kedua mempunyai kebarangkalian pengampunan yang agak tinggi jika pesakit mematuhi diet ketat dan berat badan berlebihan.

"85% orang yang kehilangan lebih dari 15 kilogram, dan juga dapat menormalkan kadar glukosa darah mereka, berada dalam keadaan remisi," kata para penyelidik..

Sebelum ini, penyelidik Kanada, berdasarkan percubaan dua hari, mengenal pasti "sarapan pagi terbaik" bagi penghidap diabetes. Ternyata, telur dadar berminyak dan rendah karbohidrat membantu mencegah tumpahan gula sebaik sahaja makan, dengan kesannya sepanjang hari.

Walau bagaimanapun, pakar pemakanan terkenal Rusia, Margarita Koroleva mempersoalkan hasil eksperimen tersebut. Menurutnya, diet orang sihat dan orang yang menderita penyakit harus bervariasi.

Di samping itu, para saintis telah menolak manfaat vitamin D untuk melindungi daripada perkembangan diabetes.

“Rakan sekerja kami telah membincangkan mengenai hubungan antara tahap rendah vitamin D dalam badan dan kemungkinan tinggi menghidap diabetes jenis 2. Kajian lain menunjukkan bahawa ia meningkatkan fungsi sel penghasil insulin. Pada waktu yang sama, tidak ada yang memeriksa apakah itu dapat memperlambat atau mencegah perkembangan penyakit ini, ”kata penulis kajian, Marlene Staten.

Pasukannya menguji teori dalam praktik. Doktor memilih sekumpulan hampir 2.5 ribu sukarelawan dengan gula darah yang tinggi, yang keadaannya dinilai sebagai prediabetik. Para saintis telah berusaha melindungi peserta eksperimen daripada diabetes dengan menggunakan analog minyak ikan sintetik. Dosnya melebihi norma sekitar lapan kali.

Para penyelidik telah mengawasi sukarelawan selama tiga tahun dan melaporkan diabetes di antara mereka dan anggota kumpulan kawalan. Data yang diperoleh dibandingkan dengan petunjuk penting sukarelawan lain.

Akibatnya, ternyata pengambilan vitamin D tidak mempengaruhi risiko terkena diabetes. Pada akhir kajian, satu daripada empat sukarelawan di kedua-dua kumpulan menderita penyakit ini. Perbezaan juga tidak muncul, dengan mengambil kira usia, jantina, etnik dan ciri-ciri lain.

Penyebaran diabetes di Rusia

Dalam Laporan Diabetes Global pertamanya, WHO menekankan besarnya diabetes dan potensi untuk mengubah keadaan semasa. Kerangka politik telah dibentuk untuk tindakan bersama untuk memerangi penyakit ini, dan telah dikenal pasti untuk tujuan pembangunan lestari, Deklarasi Politik PBB tentang Penyakit Tidak Berjangkit dan Rencana Aksi Global WHO untuk NCD. Dalam laporan ini, WHO menunjukkan perlunya meningkatkan pencegahan dan rawatan diabetes..

Senegal melaksanakan projek yang meletakkan telefon bimbit untuk kesihatan awam

27 November 2017 - Teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), dan terutamanya telefon bimbit, mengubah harapan yang berkaitan dengan akses kepada maklumat kesihatan. Telefon bimbit membantu mencegah diabetes dengan menawarkan petua untuk terapi atau pencegahan mudah, biasanya berkaitan dengan diet, senaman, dan tanda-tanda komplikasi, seperti kecederaan kaki. Sejak 2013, WHO telah bekerjasama dengan Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa (ITU) untuk membantu negara-negara seperti Senegal melancarkan perkhidmatan telefon bimbit mDiabetesnya..

Hari Kesihatan Sedunia 2016: mengalahkan diabetes!

7 April 2016 - Tahun ini, tema Hari Kesihatan Sedunia, yang disambut setiap tahun pada 7 April, adalah "Mengalahkan diabetes!" Wabak diabetes berkembang pesat di banyak negara, dengan peningkatan yang sangat ketara di negara berpendapatan rendah dan sederhana. Tetapi sebilangan besar diabetes dapat dicegah. WHO menyeru semua orang untuk menghentikan penyakit dan mengambil langkah-langkah untuk mengalahkan diabetes!

Hari Diabetes Sedunia

Matlamat Hari Diabetes Sedunia adalah untuk meningkatkan kesedaran diabetes global: peningkatan kadar kejadian di seluruh dunia dan bagaimana mencegah perkembangan penyakit dalam banyak kes..
Ditubuhkan oleh Persekutuan Diabetes Antarabangsa (MFD) dan WHO, hari ini disambut pada 14 November, ulang tahun Frederick Bunting, yang, bersama dengan Charles Best, memainkan peranan penting dalam penemuan insulin pada tahun 1922.

Di Moscow, kira-kira 20 ribu kes diabetes baru dikesan setiap tahun

MOSCOW, 14 November. / Corr. TASS Marchenko Kristina. Bilangan pesakit diabetes yang baru didiagnosis di Moscow meningkat sebanyak 3-4% setiap tahun, iaitu sekitar 20 ribu pesakit baru. Perkara ini dilaporkan kepada TASS oleh ketua pakar bebas-endokrinologi Jabatan Kesihatan Bandar Moscow Mikhail Antsiferov pada Hari Diabetes Sedunia.

"Di Moscow hanya ada 370 ribu pesakit diabetes dari semua jenis. Menurut kajian epidemiologi Nation, prevalensi diabetes tipe 2 adalah sekitar 5.8%, dan jika kita menghitung hanya pesakit yang terdaftar, itu adalah 3.8%," kata Antsiferov. "Setiap 15 -20 tahun, jumlah pesakit diabetes meningkat dua kali ganda. Di Moscow setiap tahun pesakit ini menjadi 3-4% lebih banyak. Ada tahun-tahun ketika itu adalah 5%. Iaitu, kira-kira 20 ribu pesakit yang baru dikenal pasti perlu dimasukkan ke daftar dispensari, melantik rawatan yang sesuai, sediakan ubat-ubatan, kaedah kawalan diri ".

Menurut TASS, perkhidmatan akhbar Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia, secara keseluruhan, menurut data untuk tahun 2018, terdapat sekitar 4.9 juta pesakit dengan diagnosis diabetes mellitus di Rusia. Khususnya, untuk pertama kalinya dalam hidup, diagnosis didaftarkan tahun lalu 369.590 orang. Namun, seperti yang dicatat oleh pakar, masalah utamanya adalah penyakit ini boleh terjadi dalam bentuk yang tidak didiagnosis, dan pesakit atau doktor tidak menyedari kehadirannya.

"Menurut sebuah kajian Nation, di Rusia ada satu pasien dengan diagnosis diabetes mellitus - satu ke satu dalam satu pesakit dengan diagnosis diabetes jenis 2. Di Moscow, dua hingga satu (diabetes yang dikesan dan tidak dikesan - kira-kira TASS Oleh itu, jika 370 ribu pesakit didaftarkan di Moscow, maka pada hakikatnya kita mempunyai sekitar 550 ribu pesakit dengan diabetes, "jelas Antsiferov.

Diabetes didahului oleh keadaan seperti prediabetes. Ahli endokrinologi menyatakan bahawa di Rusia sekitar 19% penduduk menghidap diabetes, di Moscow - 23%. "Sekiranya kita mengambil semua pesakit diabetes dan prediabetes, akan ada 20-25 juta pesakit di Rusia," tambahnya.

Faktor dan Gejala Risiko

Diabetes mellitus adalah dua jenis. Yang pertama sebelumnya disebut diabetes mellitus diabetes muda yang tahan insulin. Sebagai peraturan, ia berlaku sebelum usia 20 tahun, berkembang dengan sangat cepat dan memerlukan terapi insulin pengganti sejak awal rawatan. Ini merangkumi 5-7% daripada jumlah pesakit. "Yang kedua adalah diabetes tipe II. Ia disebut diabetes orang tua, diabetes obes. Ia muncul setelah usia 40 tahun. Sekarang ia menjadi" lebih muda ": kadang-kadang juga terjadi pada anak-anak muda dan bahkan kanak-kanak. Ia mempunyai permulaan yang lebih lancar, tanda dan gejala meningkat secara beransur-ansur "Dasar pengobatan adalah obat penurun gula, dan kemudian, pada tahap tertentu, terapi insulin juga dapat digunakan," jelas Antsiferov.

Faktor risiko untuk perkembangan prediabetes dan diabetes mellitus adalah gaya hidup yang tidak menetap, pemakanan yang buruk, kegemukan dan kesan tekanan kronik, terutama bagi penduduk sebuah metropolis. "Tanda-tanda diabetes termasuk mulut kering, dahaga, buang air kecil yang berlebihan, peningkatan keletihan berterusan, kelemahan, penyembuhan luka yang buruk, luka. Mereka boleh berlaku pada usia apa pun," kata ahli endokrinologi. "Obesiti adalah faktor risiko diabetes jenis 2. Hanya satu pertiga Muscovites mempunyai berat badan normal, dan 70% berat badan berlebihan dan gemuk. Semuanya berisiko. ".

Menurut Antsiferov, pada usia tua gejalanya kurang jelas dan tidak spesifik, seperti keletihan dan kelemahan yang berterusan. Selalunya, orang mengaitkannya dengan perubahan yang berkaitan dengan usia, dan bukan dengan penyakit. "Yang paling penting ialah jika anda berusia lebih dari 40 tahun, jika anda berlebihan berat badan, anda tidak aktif secara fizikal, maka disarankan untuk pergi ke klinik sekali setahun dan memeriksa gula darah puasa anda. Tetapi jika anda tiba-tiba mengalami gejala diabetes, gejala gula tinggi, maka anda harus segera berjumpa doktor, "tambahnya.

Untuk mengelakkan timbulnya penyakit dan keluar dari keadaan prediabetes, doktor mengesyorkan gaya hidup sihat - meningkatkan tahap aktiviti fizikal, makan secara rasional, mengurangkan berat badan berlebihan.

Statistik diabetes di Persekutuan Rusia dan di dunia

Diabetes mellitus adalah masalah global yang hanya berkembang selama bertahun-tahun. Menurut statistik, di dunia 371 juta orang menderita penyakit ini, yang merupakan 7 peratus daripada jumlah populasi Bumi..

Sebab utama pertumbuhan penyakit ini adalah perubahan gaya hidup yang radikal. Menurut ahli statistik, jika keadaan tidak berubah, menjelang tahun 2025 jumlah pesakit diabetes akan meningkat dua kali ganda.

Dalam peringkat negara mengikut jumlah orang dengan diagnosis adalah:

 1. India - 50.8 juta;
 2. China - 43.2 juta;
 3. Amerika Syarikat - 26.8 juta;
 4. Rusia - 9.6 juta;
 5. Brazil - 7.6 juta;
 6. Jerman - 7.6 juta;
 7. Pakistan - 7.1 juta;
 8. Jepun - 7.1 juta;
 9. Indonesia - 7 juta;
 10. Mexico - 6.8 juta.

Peratusan kadar insiden tertinggi dijumpai di kalangan penduduk AS, di mana kira-kira 20 peratus penduduk negara itu menderita diabetes. Di Rusia, angka ini sekitar 6 peratus.

Walaupun di negara kita tahap penyakitnya tidak setinggi di Amerika Syarikat, para saintis mengatakan bahawa penduduk Rusia hampir dengan ambang epidemiologi.

Diabetes jenis 1 biasanya didiagnosis pada pesakit di bawah 30 tahun, sementara wanita lebih cenderung jatuh sakit. Jenis penyakit kedua berkembang pada orang berusia lebih dari 40 tahun dan hampir selalu berlaku pada orang yang berlebihan berat badan yang mengalami kenaikan berat badan.

Di negara kita, diabetes jenis 2 terasa lebih muda, hari ini didiagnosis pada pesakit berusia 12 hingga 16 tahun.

Angka yang menakjubkan diberikan oleh statistik mengenai orang-orang yang tidak lulus peperiksaan. Kira-kira 50 peratus penduduk dunia bahkan tidak mengesyaki bahawa mereka mungkin didiagnosis menghidap diabetes.

Seperti yang anda ketahui, penyakit ini dapat berkembang tidak kelihatan selama bertahun-tahun, tanpa menimbulkan tanda-tanda. Lebih-lebih lagi, di banyak negara yang tidak berkembang secara ekonomi penyakit ini tidak selalu didiagnosis dengan betul..

Atas sebab ini, penyakit ini membawa kepada komplikasi serius, yang merosakkan sistem kardiovaskular, hati, ginjal dan organ dalaman yang lain, yang menyebabkan kecacatan.

Oleh itu, walaupun di Afrika prevalensi diabetes dianggap rendah, di sinilah peratusan tertinggi orang yang belum diuji. Sebabnya adalah tahap literasi yang rendah dan kurangnya kesedaran mengenai penyakit ini di kalangan semua penduduk di negeri ini..

Kematian penyakit

Menyusun statistik kematian akibat diabetes tidak begitu mudah. Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa dalam praktik dunia, rekod perubatan jarang menunjukkan penyebab kematian pesakit. Sementara itu, menurut data yang ada, gambaran keseluruhan kematian akibat penyakit dapat dibuat..

Penting untuk dipertimbangkan bahawa semua kadar kematian yang ada diremehkan, kerana hanya terdiri dari data yang ada. Sebilangan besar kematian akibat diabetes berlaku pada pesakit berusia 50 tahun dan sedikit orang mati sebelum usia 60 tahun.

Oleh kerana sifat penyakit ini, jangka hayat rata-rata pesakit jauh lebih rendah daripada pada orang yang sihat. Kematian diabetes biasanya berlaku kerana komplikasi dan kekurangan rawatan yang betul.

Secara amnya, kadar kematian jauh lebih tinggi di negara-negara di mana negara ini tidak peduli dengan pembiayaan rawatan penyakit ini. Untuk alasan yang jelas, ekonomi berpendapatan tinggi dan maju mempunyai data yang lebih rendah mengenai jumlah kematian akibat penyakit..

Kejadian di Rusia

Seperti yang ditunjukkan oleh kadar kejadian, petunjuk Rusia adalah antara lima negara teratas di dunia. Secara umum, tahapnya hampir dengan ambang epidemiologi. Lebih-lebih lagi, menurut pakar saintifik, jumlah sebenar penghidap penyakit ini adalah dua hingga tiga kali lebih tinggi.

Di negara ini, terdapat lebih dari 280 ribu pesakit diabetes dengan penyakit jenis pertama. Orang-orang ini bergantung pada pemberian insulin setiap hari, di antaranya 16 ribu kanak-kanak dan 8,5 ribu remaja.

Mengenai pengesanan penyakit ini, di Rusia lebih daripada 6 juta orang tidak menyedari bahawa mereka menghidap diabetes.

Kira-kira 30 peratus sumber kewangan dibelanjakan untuk memerangi penyakit dari anggaran kesihatan, tetapi hampir 90 peratus daripadanya dibelanjakan untuk rawatan komplikasi, dan bukan penyakit itu sendiri.

Walaupun kadar kejadiannya tinggi, di negara kita penggunaan insulin adalah yang terkecil dan berjumlah 39 unit bagi setiap penduduk Rusia. Jika dibandingkan dengan negara lain, maka di Poland angka ini adalah 125, Jerman - 200, Sweden - 257.

Komplikasi penyakit

 1. Selalunya, penyakit ini membawa kepada gangguan sistem kardiovaskular.
 2. Pada orang tua, kebutaan berlaku disebabkan oleh retinopati diabetes.
 3. Komplikasi fungsi buah pinggang membawa kepada perkembangan kegagalan buah pinggang termal. Penyebab penyakit kronik dalam banyak kes adalah retinopati diabetes..
 4. Hampir separuh pesakit diabetes mengalami komplikasi yang berkaitan dengan sistem saraf. Neuropati diabetes menyebabkan penurunan kepekaan dan kerosakan pada kaki.
 5. Kerana perubahan pada saraf dan saluran darah, pesakit diabetes dapat mengembangkan kaki diabetes, yang menyebabkan amputasi kaki. Menurut statistik, amputasi seluruh bahagian bawah kaki akibat diabetes berlaku di seluruh dunia setiap setengah minit. Setiap tahun, 1 juta amputasi dilakukan kerana penyakit. Sementara itu, menurut doktor, jika penyakit itu didiagnosis tepat pada waktunya, lebih daripada 80 peratus kekurangan anggota badan dapat dielakkan..

Institusi Penjagaan Kesihatan Negeri "Yelets City Hospital No. 2"

399772, wilayah Lipetsk., Bandar Yelets, st. Kostenko, d.7

Diabetes mellitus: statistik kelaziman global dan epidemiologi

Diabetes mellitus adalah masalah perubatan dan sosial yang serius yang semakin mendapat perhatian setiap tahun. Oleh kerana kelazimannya, penyakit ini dianggap sebagai wabak tidak berjangkit..

Terdapat juga kecenderungan untuk meningkatkan jumlah pesakit dengan gangguan ini yang berkaitan dengan kerja pankreas.

Sehingga kini, menurut WHO, penyakit ini menyerang kira-kira 246 juta orang di seluruh dunia. Menurut ramalan, jumlah ini hampir dua kali ganda.

Kepentingan sosial masalah ini ditingkatkan oleh fakta bahawa penyakit ini membawa kepada kecacatan dan kematian pramatang akibat perubahan yang tidak dapat dipulihkan yang muncul dalam sistem peredaran darah. Seberapa serius prevalensi diabetes pada populasi global??

Statistik diabetes dunia

Diabetes adalah hiperglikemia kronik.

Buat masa ini, punca sebenar penyakit ini tidak diketahui. Ia boleh muncul apabila terdapat kecacatan yang mengganggu fungsi normal struktur sel..

Sebab-sebab yang menimbulkan kemunculan penyakit ini dapat diklasifikasikan sebagai: lesi pankreas yang teruk dan berbahaya yang bersifat kronik, hiperfungsi beberapa kelenjar endokrin (hipofisis, kelenjar adrenal, kelenjar tiroid), kesan bahan toksik dan jangkitan. Sejak sekian lama, diabetes telah diakui sebagai faktor risiko utama munculnya penyakit sistem kardiovaskular..

Oleh kerana manifestasi ciri berterusan dari komplikasi vaskular, jantung, otak atau periferal yang timbul dari latar belakang kawalan hipoglikemik maju, diabetes dianggap sebagai penyakit vaskular sebenar.

Diabetes sering membawa kepada penyakit sistem kardiovaskular

Di negara-negara Eropah, terdapat kira-kira 250 juta orang yang menghidap diabetes. Lebih-lebih lagi, jumlah yang mengagumkan bahkan tidak mengesyaki adanya penyakit itu sendiri.

Sebagai contoh, di Perancis, obesiti berlaku pada kira-kira 10 juta orang, yang merupakan prasyarat untuk perkembangan diabetes jenis 2. Penyakit ini menimbulkan kemunculan komplikasi yang tidak diingini yang hanya memperburuk keadaan..

Statistik Penyakit Dunia:

 • kumpulan umur. Kajian yang dilakukan oleh saintis menunjukkan bahawa prevalensi diabetes yang sebenarnya jauh lebih tinggi daripada direkodkan sebanyak 3.3 kali untuk pesakit berusia 29-38 tahun, 4.3 kali untuk usia 41-48 tahun, 2.3 kali untuk 50 -58 tahun dan 2.7 kali untuk 60-70 tahun;
 • lantai. Kerana ciri fisiologi, wanita menderita diabetes lebih kerap daripada lelaki. Jenis penyakit pertama muncul pada orang yang berumur di bawah 30 tahun. Selalunya, wanita yang menderita lebih kerap. Tetapi diabetes jenis 2 hampir selalu didiagnosis pada mereka yang gemuk. Sebagai peraturan, mereka sakit bagi orang yang berumur lebih dari 44 tahun;
 • kadar kejadian. Sekiranya kita mempertimbangkan statistik di wilayah negara kita, kita dapat menyimpulkan bahawa untuk tempoh dari awal tahun 2000-an dan berakhir pada tahun 2009, kejadian di kalangan penduduk hampir dua kali ganda. Sebagai peraturan, lebih kerap penyakit jenis kedua adalah penyakit. Di seluruh dunia, sekitar 90% daripada semua pesakit diabetes menderita jenis gangguan kedua yang berkaitan dengan fungsi pankreas yang buruk.

  Tetapi bahagian diabetes kehamilan meningkat dari 0.04 hingga 0.24%. Ini disebabkan oleh peningkatan jumlah wanita hamil sehubungan dengan kebijakan sosial negara-negara tersebut, yang bertujuan untuk meningkatkan kadar kelahiran, dan pengenalan diagnostik skrining awal diabetes kehamilan.

  Sekiranya kita mempertimbangkan statistik penampilan penyakit ini pada kanak-kanak dan remaja, kita dapat menjumpai angka yang mengejutkan: paling sering penyakit ini menyerang kanak-kanak berumur 9 hingga 15 tahun.

  Penyebaran komplikasi pada pesakit diabetes

  Diabetes adalah masalah bukan sahaja di negara kita, tetapi di seluruh dunia. Bilangan pesakit kencing manis meningkat setiap hari.

  Sekiranya kita melihat statistiknya, kita dapat menyimpulkan bahawa di seluruh dunia, kira-kira 371 juta orang menderita penyakit ini. Dan ini, sebentar, tepat 7.1% daripada populasi seluruh planet ini.

  Sebab utama penyebaran gangguan endokrin ini adalah perubahan asas dalam gaya hidup. Menurut saintis, jika keadaan tidak berubah menjadi lebih baik, maka sekitar 2030 jumlah pesakit akan meningkat beberapa kali.

  Senarai negara dengan jumlah pesakit diabetes tertinggi termasuk yang berikut:

 • India. Lebih kurang 51 juta kes
 • China - 44 juta;
 • Amerika Syarikat - 27;
 • Persekutuan Rusia - 10;
 • Brazil - 8;
 • Jerman - 7.7;
 • Pakistan - 7.3;
 • Jepun - 7;
 • Indonesia - 6.9;
 • Mexico - 6.8.

  Peratusan kadar kejadian yang luar biasa dijumpai di Amerika Syarikat. Di negara ini, kira-kira 21% penduduk menderita diabetes. Tetapi di negara kita, statistiknya kurang - sekitar 6%.

  Walaupun begitu, walaupun di negara kita tahap penyakitnya tidak setinggi di Amerika Syarikat, para pakar meramalkan bahawa indikator akan segera mendekati AS. Oleh itu, penyakit ini akan disebut sebagai wabak.

  Diabetes jenis 1, seperti yang disebutkan sebelumnya, berlaku pada orang yang berusia di bawah 29 tahun. Di negara kita, penyakit ini semakin muda: pada masa ini, ia dijumpai pada pesakit berusia 11 hingga 17 tahun..

  Angka menakutkan diberikan oleh statistik mengenai individu yang baru diperiksa.

  Kira-kira separuh daripada semua penduduk planet ini tidak mengetahui bahawa penyakit ini sudah menanti mereka. Ini berlaku untuk keturunan. Penyakit ini boleh berkembang secara tidak simptomatik untuk waktu yang lama, tanpa menimbulkan tanda-tanda malaise. Lebih-lebih lagi, di kebanyakan negara maju di dunia penyakit ini tidak selalu didiagnosis dengan betul..

  Walaupun fakta bahawa prevalensi diabetes dianggap sangat rendah di negara-negara Afrika, di sinilah peratusan tinggi orang yang belum lulus pemeriksaan khas. Keseluruhan sebabnya terletak pada tahap literasi dan ketidaktahuan yang rendah mengenai penyakit ini..

  Penyebaran komplikasi pada orang dengan kedua-dua jenis diabetes

  Kurangnya rawatan yang betul semestinya akan menampakkan diri dalam pelbagai komplikasi berbahaya, yang terbahagi kepada beberapa kumpulan utama: akut, terlambat dan kronik.

  Seperti yang anda ketahui, komplikasi akut boleh membawa lebih banyak masalah..

  Mereka menimbulkan ancaman terbesar bagi kehidupan manusia. Ini termasuk keadaan yang perkembangannya berlaku dalam jangka masa minimum.

  Ia mungkin hanya beberapa jam. Biasanya, manifestasi seperti itu membawa kepada kematian. Atas sebab ini, perlu segera memberikan bantuan yang berkelayakan. Terdapat beberapa pilihan umum untuk komplikasi akut, yang masing-masing berbeza dengan yang sebelumnya..

  Komplikasi akut yang paling biasa termasuk: ketoasidosis, hipoglikemia, koma hiperosmolar, koma asidosis laktik, dan lain-lain. Kesan kemudian muncul dalam beberapa tahun penyakit. Keburukan mereka bukan pada manifestasi, tetapi pada hakikatnya mereka perlahan-lahan memperburuk keadaan seseorang.

  Malah rawatan profesional tidak selalu membantu. Mereka merangkumi seperti: retinopati, angiopati, polyneuropathy, dan juga pesakit diabetes.

  Komplikasi yang bersifat kronik diperhatikan dalam 11-16 tahun terakhir kehidupan.

  Walaupun dengan mematuhi semua syarat untuk rawatan, saluran darah, organ sistem perkumuhan, kulit, sistem saraf, serta jantung menderita. Wakil-wakil dari seks yang lebih kuat mempunyai komplikasi yang muncul semasa diabetes mellitus, didiagnosis lebih jarang daripada wanita.

  Yang terakhir menderita lebih banyak daripada akibat gangguan endokrin seperti itu. Seperti yang telah dinyatakan sebelumnya, penyakit ini membawa kepada kemunculan gangguan berbahaya yang berkaitan dengan prestasi jantung dan saluran darah. Orang yang berumur persaraan sering didiagnosis dengan kebutaan, yang berlaku kerana adanya retinopati diabetes..

  Tetapi masalah buah pinggang menyebabkan kegagalan buah pinggang termal. Penyebab penyakit ini juga boleh menjadi retinopati diabetes..

  Kira-kira separuh daripada semua pesakit diabetes mempunyai komplikasi yang mempengaruhi sistem saraf. Kemudian, neuropati menimbulkan penurunan kepekaan dan kerosakan pada bahagian bawah kaki..

  Kerana perubahan serius yang berlaku dalam sistem saraf, komplikasi seperti kaki diabetes mungkin muncul pada orang yang mengalami penurunan prestasi pankreas. Ini adalah fenomena yang agak berbahaya, yang secara langsung berkaitan dengan pelanggaran sistem kardiovaskular. Selalunya ia boleh menyebabkan amputasi.

  Penyebaran diabetes mengikut negara

  Prevalensi diabetes di dunia, rata-rata, adalah 1-8.6%, kejadian pada kanak-kanak dan remaja adalah kira-kira 0.1-0.3%. Memandangkan bentuk yang tidak didiagnosis, jumlah ini mungkin mencapai 6% di beberapa negara. Pada tahun 2002, kira-kira 120 juta orang menderita diabetes di dunia. Menurut kajian statistik, setiap 10-15 tahun jumlah penderita diabetes berlipat ganda, jadi diabetes mellitus menjadi masalah perubatan dan sosial. Perlu diperhatikan heterogenitas kejadian diabetes mellitus, bergantung pada bangsa. Diabetes jenis 2 paling biasa di kalangan orang Mongoloid; sebagai contoh, di UK, di kalangan orang-orang dari bangsa Mongoloid yang berusia lebih dari 40 tahun, 20% menderita diabetes jenis 2, orang-orang dari golongan kulit hitam berada di tempat kedua, di antara orang yang berumur lebih dari 40 tahun, peratusan pesakit diabetes adalah 17%.

  Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), bersama-sama dengan Persekutuan Diabetes Antarabangsa, mengumpulkan statistik mengenai kejadian diabetes di semua negara. Statistik di bawah merangkumi semua kes diabetes mellitus pada orang berusia 20 hingga 79 tahun. Bilangan orang yang menghidap diabetes mengikut negara diberikan sebagai peratusan dari jumlah penduduk negara ini. Bank Dunia juga mengambil bahagian dalam pengumpulan data, yang memaparkan data ini dalam laporan prevalensi Diabetes Bank Dunia (% penduduk berumur 20 hingga 79 tahun). Versi jawapan terkini mengenai penyebaran diabetes di dunia merangkumi hasil 2017.

  Rawat diabetes

  Saya sedang mencari kejadian DIABETES JENIS 1 JENIS MENGIKUT DAERAH RUSIA. DITEMUKAN! Statistik pesakit diabetes di Rusia adalah sekitar 17% daripada jumlah penduduk negara ini.. Di kawasan yang berlainan, prevalensi penyakit ini berbeza..
  Peningkatan prevalensi diabetes di Persekutuan Rusia untuk tempoh 2000-2015.. 8. Dinamika kejadian diabetes mengikut daftar dalam talian, 63 wilayah Persekutuan Rusia, 2013-2015. Diabetes jenis 1 Bilangan pesakit baru (orang)
  Kejadian di Rusia. Seperti yang ditunjukkan oleh kadar kejadian, petunjuk Rusia adalah antara lima negara teratas di dunia.. Berapa tahun hidup dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2:
  berapa lama anda boleh hidup.
  Statistik kejadian diabetes di Rusia dan dunia.. Diabetes diabetes jenis 1 biasanya mula berkembang pada kanak-kanak atau remaja.
  Statistik kejadian diabetes di Rusia. Kejadian diabetes jenis 1 di wilayah Rusia- MASALAH TIDAK LEBIH!

  . Dari jumlah tersebut, 21 ribu adalah diabetes jenis kedua, selebihnya 322 ribu adalah diabetes jenis kedua.. Memperluas prevalensi diabetes di negara dan wilayah:
  PADA.
  Untuk menganalisis ciri epidemiologi utama diabetes mellitus (DM) di Persekutuan Rusia (prevalensi, morbiditi, kematian. Rajah 9. Jangka hayat pesakit dengan diabetes jenis 1 2013-2016, 79 wilayah Persekutuan Rusia.
  Dinamika kejadian diabetes jenis 1 dan jenis 2 pada 2013-2016 menurut daftar dalam talian di 79 wilayah Persekutuan Rusia (Gamb. 4).. Kelaziman retinopati diabetes pada diabetes jenis 1, 78 wilayah Persekutuan Rusia, 2016. Diabetes mellitus.
  Statistik mengenai kejadian diabetes di Rusia menunjukkan bahawa pada tahun 2011 terdapat kira-kira 3.6 pesakit di negara ini. Statistik diabetes di Rusia menunjukkan bahawa diabetes jenis 2 menjadi sangat muda dalam beberapa tahun kebelakangan.
  Menurut Daftar Pesakit Diabetes Negeri, pada Januari 2016, kejadian diabetes jenis 1 di wilayah Rusia adalah 100 PERATUS!

  Statistik diabetes di Persekutuan Rusia dan di dunia

  Diabetes mellitus adalah masalah global yang hanya berkembang selama bertahun-tahun. Menurut statistik, di dunia 371 juta orang menderita penyakit ini, yang merupakan 7 peratus daripada jumlah populasi Bumi..

  Sebab utama pertumbuhan penyakit ini adalah perubahan gaya hidup yang radikal. Menurut ahli statistik, jika keadaan tidak berubah, menjelang tahun 2025 jumlah pesakit diabetes akan meningkat dua kali ganda.

  Dalam peringkat negara mengikut jumlah orang dengan diagnosis adalah:

  1. India - 50.8 juta;
  2. China - 43.2 juta;
  3. Amerika Syarikat - 26.8 juta;
  4. Rusia - 9.6 juta;
  5. Brazil - 7.6 juta;
  6. Jerman - 7.6 juta;
  7. Pakistan - 7.1 juta;
  8. Jepun - 7.1 juta;
  9. Indonesia - 7 juta;
  10. Mexico - 6.8 juta.

  Peratusan kadar insiden tertinggi dijumpai di kalangan penduduk AS, di mana kira-kira 20 peratus penduduk negara itu menderita diabetes. Di Rusia, angka ini sekitar 6 peratus.

  Walaupun di negara kita tahap penyakitnya tidak setinggi di Amerika Syarikat, para saintis mengatakan bahawa penduduk Rusia hampir dengan ambang epidemiologi.

  Diabetes jenis 1 biasanya didiagnosis pada pesakit di bawah 30 tahun, sementara wanita lebih cenderung jatuh sakit. Jenis penyakit kedua berkembang pada orang berusia lebih dari 40 tahun dan hampir selalu berlaku pada orang yang berlebihan berat badan yang mengalami kenaikan berat badan.

  Di negara kita, diabetes jenis 2 terasa lebih muda, hari ini didiagnosis pada pesakit berusia 12 hingga 16 tahun.

  Pengesanan penyakit

  Angka yang menakjubkan diberikan oleh statistik mengenai orang-orang yang tidak lulus peperiksaan. Kira-kira 50 peratus penduduk dunia bahkan tidak mengesyaki bahawa mereka mungkin didiagnosis menghidap diabetes.

  Seperti yang anda ketahui, penyakit ini dapat berkembang tidak kelihatan selama bertahun-tahun, tanpa menimbulkan tanda-tanda. Lebih-lebih lagi, di banyak negara yang tidak berkembang secara ekonomi penyakit ini tidak selalu didiagnosis dengan betul..

  Atas sebab ini, penyakit ini membawa kepada komplikasi serius, yang merosakkan sistem kardiovaskular, hati, ginjal dan organ dalaman yang lain, yang menyebabkan kecacatan.

  Oleh itu, walaupun di Afrika prevalensi diabetes dianggap rendah, di sinilah peratusan tertinggi orang yang belum diuji. Sebabnya adalah tahap literasi yang rendah dan kurangnya kesedaran mengenai penyakit ini di kalangan semua penduduk di negeri ini..

  Kematian penyakit

  Menyusun statistik kematian akibat diabetes tidak begitu mudah. Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa dalam praktik dunia, rekod perubatan jarang menunjukkan penyebab kematian pesakit. Sementara itu, menurut data yang ada, gambaran keseluruhan kematian akibat penyakit dapat dibuat..

  Penting untuk dipertimbangkan bahawa semua kadar kematian yang ada diremehkan, kerana hanya terdiri dari data yang ada. Sebilangan besar kematian akibat diabetes berlaku pada pesakit berusia 50 tahun dan sedikit orang mati sebelum usia 60 tahun.

  Oleh kerana sifat penyakit ini, jangka hayat rata-rata pesakit jauh lebih rendah daripada pada orang yang sihat. Kematian diabetes biasanya berlaku kerana komplikasi dan kekurangan rawatan yang betul.

  Secara amnya, kadar kematian jauh lebih tinggi di negara-negara di mana negara ini tidak peduli dengan pembiayaan rawatan penyakit ini. Untuk alasan yang jelas, ekonomi berpendapatan tinggi dan maju mempunyai data yang lebih rendah mengenai jumlah kematian akibat penyakit..

  Kejadian di Rusia

  Seperti yang ditunjukkan oleh kadar kejadian, petunjuk Rusia adalah antara lima negara teratas di dunia. Secara umum, tahapnya hampir dengan ambang epidemiologi. Lebih-lebih lagi, menurut pakar saintifik, jumlah sebenar penghidap penyakit ini adalah dua hingga tiga kali lebih tinggi.

  Di negara ini, terdapat lebih dari 280 ribu pesakit diabetes dengan penyakit jenis pertama. Orang-orang ini bergantung pada pemberian insulin setiap hari, di antaranya 16 ribu kanak-kanak dan 8,5 ribu remaja.

  Mengenai pengesanan penyakit ini, di Rusia lebih daripada 6 juta orang tidak menyedari bahawa mereka menghidap diabetes.

  Kira-kira 30 peratus sumber kewangan dibelanjakan untuk memerangi penyakit dari anggaran kesihatan, tetapi hampir 90 peratus daripadanya dibelanjakan untuk rawatan komplikasi, dan bukan penyakit itu sendiri.

  Walaupun kadar kejadiannya tinggi, di negara kita penggunaan insulin adalah yang terkecil dan berjumlah 39 unit bagi setiap penduduk Rusia. Jika dibandingkan dengan negara lain, maka di Poland angka ini adalah 125, Jerman - 200, Sweden - 257.

 • Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes