Penyelesaian Glukosa Infusi

ARAHAN untuk penggunaan perubatan ubat:
Penyelesaian glukosa untuk infusi 5%

Kumpulan farmakoterapi:
makanan karbohidrat

Syarat Percutian di Farmasi
Dengan preskripsi. Diterapkan di hospital.

Penerangan Produk, Arahan.

Nombor pendaftaran P N 000209/02

Jenama: Glukosa

Bukan hak milik antarabangsa atau nama lain: dextrose

Bentuk dos: penyelesaian untuk infus

Struktur
Glukosa (dekstrosa) (dalam bentuk anhidrat) - 50 g, natrium klorida - 0,26 g, larutan asid hidroklorik 0,1 M hingga pH 3,0-4,1, air untuk suntikan - hingga 1 l.

Penerangan: cecair jernih dan tidak berwarna.

Kod ATX: BO5BA03.

Sifat farmakologi
Glukosa meningkatkan proses redoks dalam badan, meningkatkan fungsi antitoksik hati, merangkumi sebahagian daripada pengeluaran tenaga tubuh, kerana ia adalah sumber karbohidrat yang mudah dicerna.
Larutan glukosa 5% adalah isotonik. Semasa metabolisme glukosa, sejumlah besar tenaga dilepaskan dalam tisu yang diperlukan untuk kehidupan badan.
Penyelesaiannya dikeluarkan dengan cepat dari sistem vaskular dan hanya sementara meningkatkan jumlah cecair yang beredar di dalam kapal, mempunyai kesan detoksifikasi. Farmakokinetik
Diserap sepenuhnya oleh badan, ia tidak diekskresikan oleh buah pinggang (penampilan dalam air kencing adalah tanda patologi).

Petunjuk untuk digunakan
Hipoglikemia, kekurangan zat makanan karbohidrat, toksikoinfeksi, mabuk pada penyakit hati (hepatitis, distrofi dan atrofi hati, termasuk kegagalan hati), diatesis hemoragik; dehidrasi (muntah, cirit-birit, tempoh selepas operasi); mabuk; runtuh, kejutan; untuk penyediaan penyelesaian ubat untuk pentadbiran intravena.
Larutan glukosa isotonik (5%) digunakan untuk mengisi isi padu cecair dalam sel dan dehidrasi umum, hiperhidrasi ekstraselular.

Kontraindikasi
Hiperglikemia, diabetes mellitus, hipersensitiviti, hiperlaktasidemia, hiperhidrasi, gangguan pasca operasi penggunaan glukosa; edema serebrum, edema paru, kegagalan ventrikel kiri akut, koma hiperosmolar.
Dengan berhati-hati:
Diabetes mellitus, kegagalan jantung dekompensasi, kegagalan buah pinggang kronik (oligo-anuria), hiponatremia.

Dos dan pentadbiran
Larutan dekstrosa isotonik (5%) disuntikkan 300-500 ml di bawah kulit, ke dalam vena (titisan) pada kelajuan maksimum 7.5 ml (150 cap) / min (400 ml / jam), dalam bentuk enema, 300-2000 ml larutan Sehari; Jet secara intravena - 10-50 ml.
Pada orang dewasa dengan metabolisme normal, dos dextrose harian yang diberikan tidak boleh melebihi 4-6 g / kg / hari, iaitu sekitar 250-450 g / hari (dengan penurunan kadar metabolisme, dos harian dikurangkan menjadi 200-300 g), sementara isipadu cairan yang disuntik adalah 30-40 ml / kg / hari.
Untuk pemakanan parenteral, bersama dengan lemak dan asid amino, 6 g dextrose / kg / hari diberikan pada hari pertama, diikuti hingga 15 g / kg / hari. Semasa mengira dos dextrose dengan pengenalan larutan 5%, isipadu cecair yang disuntik boleh diambil kira: untuk kanak-kanak dengan jisim 2-10 kg - 100-165 ml / kg / hari, untuk kanak-kanak dengan jisim 10-40 kg - 45-100 ml / kg / hari.
Kadar pemberian: dalam keadaan normal metabolisme, kadar pemberian maksimum kepada orang dewasa adalah 0.25-0.5 g / kg / jam (dengan penurunan kadar metabolisme, kadar pemberian dikurangkan menjadi 0.125-0.25 g / kg / jam). Pada kanak-kanak, kadar pentadbiran tidak boleh melebihi 0.5 g / kg / j; yang untuk penyelesaian 5% adalah sekitar 10 ml / min - 200 tetes / min (20 tetes = 1 ml).
Dalam kes dehidrasi yang teruk, pengenalan 3-5 l larutan dekstrosa isotonik adalah mungkin.
Bagi pesakit diabetes, dekstrosa diberikan di bawah kawalan glukosa dalam darah dan air kencing..

Kesan sampingan
Ketidakseimbangan keseimbangan ion, hiperglikemia, demam, hipervolemia, kegagalan ventrikel kiri akut. Di tempat suntikan - perkembangan jangkitan, trombophlebitis.

Berlebihan
Sekiranya penggunaan larutan ubat yang berlebihan, berhati-hati menilai keadaan pesakit dan menetapkan rawatan pembetulan yang sesuai.

arahan khas
Untuk asimilasi dekstrosa yang lebih lengkap yang diberikan dalam dos yang besar, insulin diresepkan serentak dengannya pada kadar 1 unit insulin per 4-5 g dekstrosa.
Apabila digabungkan dengan ubat lain, perlu memantau keserasian secara visual.

Borang pelepasan
Larutan glukosa 5% dalam bekas polimer 200, 250, 400, 500 dan 1000 ml. Setiap bekas dibungkus dalam beg plastik plastik.
- 1 bekas dalam bungkusan dalaman pembungkusan pengguna dibungkus dalam pakej luar pembungkusan pengguna dari filem polietilena dan kemudian 1, 2, 3 atau 5 paket ke dalam pakej kumpulan filem polietilena.
- 1, 2, 3 atau 5 bekas dalam bungkusan dalaman pembungkusan pengguna dibungkus dalam pakej kumpulan filem pelbagai lapisan berdasarkan aluminium foil.
Arahan untuk penggunaan diletakkan di dalam beg luaran atau beg berkelompok yang terbuat dari filem polietilena dalam jumlah yang sama dengan jumlah bekas, dan ketika dibungkus dalam beg dari filem multilayer gabungan berdasarkan aluminium foil, dalam wadah pengangkutan dalam jumlah yang sesuai dengan jumlah beg kumpulan.

Keadaan simpanan
Di tempat yang kering, terlindung dari persekitaran yang ringan dan agresif, pada suhu 5 hingga 20 ° C. Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak..
Selepas pengangkutan dalam keadaan suhu negatif, bekas harus disimpan dalam keadaan iklim normal sekurang-kurangnya 24 jam.

Jangka hayat
2 tahun semasa pembungkusan dalam beg luaran yang diperbuat daripada filem polietilena;
3 tahun semasa mengemas dalam beg luaran dari gabungan filem pelbagai lapisan
berdasarkan kerajang aluminium.
Ubat tersebut harus digunakan sebelum tarikh yang tertera pada bungkusan.

Glukosa

Nombor pendaftaran: P No. 00261/01

Nama Dagangan: Glukosa

Nama Bukan Hak Milik Antarabangsa: Dextrose

Nama kimia: D-glukosa

Bentuk dos: penyelesaian untuk infus

Struktur:

Bahan aktif: glukosa (dextrose monohydrate) - 50.0 g, 100.0 g;

Eksipien: natrium klorida - 0.26 g; asid hidroklorik 0.1 M - hingga pH 3.0-5.0; air untuk suntikan - sehingga 1.0 l.

Penerangan

cecair jernih tanpa warna.

Kumpulan farmakoterapi: makanan tambahan karbohidrat

Kod ATX: B05VA03

Farmakodinamik

Glukosa meningkatkan proses redoks dalam badan, meningkatkan fungsi antitoksik hati, meningkatkan kontraktilasi miokardium, merupakan sumber karbohidrat yang mudah dicerna.

Sifat farmakodinamik larutan dekstrosa 5% dan 10% serupa dengan glukosa, sumber tenaga utama metabolisme sel..

Larutan dekstrosa 5% adalah larutan isotonik dengan osmolariti sekitar 278 mOsm / l. Pengambilan kalori larutan dekstrosa 5% ialah 200 kcal / l. Larutan dekstrosa 10% adalah larutan hipertonik dengan osmolariti sekitar 555 mOsm / L. Pengambilan kalori larutan dekstrosa 10% ialah 400 kcal / l.

Dalam kerangka pemakanan parenteral, larutan dekstrosa 5% dan 10% diberikan sebagai sumber karbohidrat (secara berasingan atau sebagai sebahagian daripada pemakanan parenteral, jika perlu). 5% dan 10% larutan dekstrosa menampung kekurangan cecair tanpa pengenalan ion secara serentak. Dextrose, memasuki tisu, fosforilat, berubah menjadi glukosa-6-fosfat, yang secara aktif terlibat dalam banyak bahagian metabolisme tubuh.

Semasa menggunakan larutan dekstrosa untuk mencairkan dan melarutkan ubat parenteral, sifat farmakodinamik larutan akan bergantung pada bahan yang ditambahkan.

Farmakokinetik

Glukosa dimetabolisme dalam dua cara yang berbeza: anaerobik dan aerobik.

Dextrose, terurai menjadi asid piruvik atau laktat (anaerobik glikolisis), dimetabolisme menjadi karbon dioksida dan air dengan pembebasan tenaga.

Apabila menggunakan larutan dekstrosa untuk mencairkan dan melarutkan ubat parenteral, sifat farmakokinetik larutan akan bergantung pada bahan yang ditambahkan.

Petunjuk untuk digunakan

- Penyelesaian glukosa 5%:

 • sebagai sumber karbohidrat (bersendirian atau sebagai sebahagian daripada pemakanan parenteral, jika perlu);
 • untuk rehidrasi sekiranya kehilangan cecair, terutama pada pesakit yang memerlukan karbohidrat yang tinggi;
 • untuk mencairkan dan melarutkan ubat parenteral.

- Penyelesaian glukosa 10%:

 • sebagai sumber karbohidrat (bersendirian atau sebagai sebahagian daripada pemakanan parenteral, jika perlu);
 • untuk rehidrasi sekiranya kehilangan cecair, terutama pada pesakit yang memerlukan karbohidrat yang tinggi;
 • untuk pencairan dan pembubaran ubat-ubatan parenteral;
 • untuk pencegahan dan rawatan hipoglikemia.

Kontraindikasi

Diabetes diabetes mellitus dan diabetes insipidus; koma hiperosmolar; hemodilusi dan hiperhidrasi ekstraselular, hipervolemia; hiperglikemia dan hiperlaktatemia; kegagalan buah pinggang yang teruk (dengan oliguria atau anuria); kegagalan jantung dekompensasi; edema umum (termasuk edema paru dan serebrum) dan sirosis hati dengan asites; bentuk intoleransi glukosa lain yang diketahui (contohnya tekanan metabolik); hipersensitiviti terhadap komponen ubat; pengenalan penyelesaian selama 24 jam pertama selepas kecederaan kepala; penggunaan sistem infus yang sama dengan transfusi darah, kerana risiko hemolisis dan trombosis; pesakit dengan intoleransi terhadap jagung atau produk dari jagung (semasa menerima dekstrosa dari jagung); kontraindikasi terhadap sebarang ubat yang ditambahkan pada larutan glukosa.

Dengan berhati-hati

Digunakan untuk glaukoma, jangkitan sistemik (bakteria, virus, jamur, parasit), osteoporosis, sirosis, hipotiroidisme, kehamilan, penyusuan.

Gunakan semasa mengandung dan semasa menyusu

Penyelesaian glukosa semasa kehamilan dan penyusuan hanya boleh digunakan tertakluk kepada pengawasan perubatan.

Larutan glukosa 5% boleh digunakan mengikut petunjuk semasa mengandung dan semasa menyusui.

Semasa mengandung, larutan glukosa 5% paling sering digunakan sebagai pengangkutan ubat lain - biasanya oksitosin. Tidak ada data mengenai berlakunya kesan yang tidak diingini pada janin semasa mengandung, melahirkan dan menyusui.

Penyelesaian glukosa 10% semasa kehamilan dan penyusuan hanya dapat digunakan jika doktor mengawal keseimbangan cairan dalam badan dan keseimbangan elektrolit, yang seharusnya berada dalam had fisiologi. Semasa menggunakan penyelesaian sebagai pengangkutan ubat lain, kesan ubat tambahan ini semasa kehamilan dan penyusuan harus dinilai.

Kesan sampingan

Reaksi buruk (HP) dikelompokkan ke dalam sistem dan organ mengikut Kamus MedDRA dan klasifikasi kekerapan perkembangan HP WHO:

Penyelesaian glukosa untuk infus

Kumpulan farmakologi:

Komposisi dan bentuk pelepasan ubat Glukosa larutan untuk infus

1 ml suntikan mengandungi glukosa 50, 100 atau 200 mg; dalam botol 200 atau 400 ml.

Tindakan farmakologi ubat penyelesaian Glukosa untuk infus

Ejen pemulihan dan detoksifikasi.

Larutan dekstrosa isotonik (5%) digunakan untuk mengisi semula badan dengan cecair. Di samping itu, ia adalah sumber nutrien berharga yang mudah diserap. Semasa metabolisme glukosa, sejumlah besar tenaga dilepaskan dalam tisu yang diperlukan untuk kehidupan badan.

Dengan adanya / dalam pengenalan penyelesaian hipertonik (10%, 20%, 40%), tekanan osmotik darah meningkat, aliran cairan dari tisu ke dalam darah meningkat, proses metabolik meningkat, fungsi antitoksik hati bertambah baik, aktiviti kontraktil otot jantung meningkat, pembuluh darah mengembang, dan kapal meningkat diuresis.

Petunjuk Penyelesaian glukosa untuk infusi

Pampasan untuk kekurangan karbohidrat dalam badan. Pembetulan dehidrasi kerana muntah, cirit-birit, dalam tempoh selepas operasi. Terapi infusi detoksifikasi. Keruntuhan, kejutan (sebagai komponen pelbagai cecair pengganti darah dan anti-kejutan). Digunakan untuk penyediaan penyelesaian ubat untuk pentadbiran iv.

Kontraindikasi Penyelesaian glukosa untuk infus

Hiperglikemia, diabetes mellitus, hiperlaktasidemia, hiperhidrasi, gangguan pasca operasi penggunaan glukosa; gangguan peredaran darah yang mengancam edema paru; edema serebrum, edema paru, kegagalan ventrikel kiri akut, koma hiperosmolar.

Penggunaan semasa kehamilan dan penyusuan ubat larutan Glukosa untuk infus

Mungkin penggunaan dekstrosa semasa kehamilan dan penyusuan (penyusuan susu ibu) mengikut petunjuk.

Permohonan gangguan fungsi ginjal ubat Glukosa untuk infus

Dengan berhati-hati, dextrose diresepkan untuk kegagalan buah pinggang kronik (oligoanuria).

Kesan sampingan ubat Glukosa untuk infus

Dari sisi metabolisme: kemungkinan ketidakseimbangan, hiperglikemia.

Dari sistem kardiovaskular: hipervolemia, kegagalan ventrikel kiri akut.

Reaksi tempatan: jarang - kerengsaan tempatan, perkembangan jangkitan, trombophlebitis.

Dos dan pentadbiran ubat Penyelesaian glukosa untuk infus

Penyelesaian dekstrosa diberikan secara intravena.

Penyelesaian 5%: hingga maksimum 150 tetes / min, dos harian maksimum untuk orang dewasa ialah 2 l;

Penyelesaian 10%: hingga maksimum 60 tetes / min, dos harian maksimum untuk orang dewasa ialah 500 ml;

Penyelesaian 20%: hingga maksimum 40 tetes / min, dos harian maksimum untuk orang dewasa ialah 300 ml;

Penyelesaian 40%: hingga maksimum 30 tetes / min, dos harian maksimum untuk orang dewasa ialah 250 ml.

Keadaan penyimpanan ubat Glukosa untuk infus

Pada suhu 5-30 ° C.

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Hayat simpan ubat Glukosa untuk infus

Jangan gunakan selepas tarikh luput yang tertera pada bungkusan.

Penyelesaian infusi pengeluar glukosa

ALTAYVITAMINS, CJSC Rusia

Farmakokinetik ubat Penyelesaian glukosa untuk infus

Dextrose, memasuki tisu, fosforilat, berubah menjadi glukosa-6-fosfat, yang secara aktif terlibat dalam banyak bahagian metabolisme tubuh. Diekskresikan oleh buah pinggang.

Arahan khas untuk ubat penyelesaian Glukosa untuk infusi

Dextrose diresepkan dengan berhati-hati dalam kegagalan jantung dekompensasi, kegagalan buah pinggang kronik (oligoanuria), hiponatremia..

Untuk meningkatkan osmolariti, larutan dekstrosa 5% dapat digabungkan dengan larutan natrium klorida isotonik.

Glukosa

Arahan penggunaan:

Harga di farmasi dalam talian:

Glukosa - ubat untuk pemakanan parenteral, rehidrasi (penghapusan dehidrasi) dan detoksifikasi.

Bentuk dan komposisi pelepasan

Glukosa dibuat dalam bentuk serbuk, dalam bentuk tablet dalam bungkusan 20 keping, dan juga dalam bentuk larutan 5% untuk suntikan dalam botol 400 ml, larutan 40% dalam ampul 10 atau 20 ml.

Komponen aktif ubat adalah dextrose monohydrate.

Petunjuk untuk digunakan

Menurut arahan, Glukosa dalam bentuk larutan digunakan dalam kes berikut:

 • Dehidrasi ekstraselular isotonik;
 • Sebagai sumber karbohidrat;
 • Untuk tujuan mencairkan dan mengangkut ubat parenteral.

Glukosa dalam tablet ditetapkan untuk:

 • Hipoglikemia;
 • Kekurangan pemakanan karbohidrat;
 • Mabuk, termasuk penyakit yang disebabkan oleh penyakit hati (hepatitis, distrofi, atrofi);
 • Jangkitan toksik;
 • Kejutan dan kejatuhan;
 • Dehidrasi (tempoh selepas operasi, muntah, cirit-birit).

Kontraindikasi

Menurut arahan, Glukosa dilarang digunakan dengan:

 • Hiperglikemia;
 • Koma hiperosmolar;
 • Diabetes diabetes mellitus;
 • Hiperlaktasidemia;
 • Kekebalan tubuh terhadap glukosa (dengan tekanan metabolik).

Glukosa diresepkan dengan berhati-hati dalam:

 • Hyponatremia;
 • Kegagalan buah pinggang kronik (anuria, oliguria);
 • Kegagalan jantung dekompensasi kronik.

Dos dan pentadbiran

Larutan glukosa 5% (isotonik) diberikan secara berperingkat (ke dalam vena). Kadar pentadbiran maksimum adalah 7.5 ml / min (150 tetes) atau 400 ml / jam. Dos untuk orang dewasa ialah 500-3000 ml sehari.

Bagi bayi baru lahir yang berat badannya tidak melebihi 10 kg, dos glukosa optimum ialah 100 ml per kg berat badan setiap hari. Kanak-kanak yang berat badannya 10-20 kg, mengambil 150 ml per kg berat badan setiap hari, lebih daripada 20 kg - 170 ml setiap kg berat badan setiap hari.

Dos maksimum adalah 5-18 mg per kg berat per minit, bergantung pada usia dan berat badan.

Penyelesaian hipertonik glukosa (40%) diberikan secara bertahap pada kadar hingga 60 tetes per minit (3 ml per minit). Dos maksimum untuk orang dewasa ialah 1000 ml sehari..

Dengan pemberian jet intravena, larutan glukosa 5 dan 10% dalam dos 10-50 ml digunakan. Dos yang disyorkan tidak boleh dilebihi untuk mengelakkan hiperglikemia..

Pada diabetes mellitus, penggunaan glukosa harus dilakukan di bawah pemantauan berkala kepekatannya dalam air kencing dan darah. Untuk mencairkan dan mengangkut ubat yang digunakan secara parenteral, dos Glukosa yang disyorkan adalah 50-250 ml setiap dos ubat. Dos dan kadar pemberian larutan bergantung pada ciri ubat yang larut dalam glukosa..

Tablet glukosa diambil secara oral, 1-2 tablet sehari.

Kesan sampingan

Penggunaan glukosa 5% dalam dos yang besar boleh menyebabkan hiperhidrasi (lebihan cairan dalam badan), disertai dengan pelanggaran keseimbangan air-garam.

Dengan pengenalan larutan hipertonik sekiranya ubat masuk ke bawah kulit, nekrosis tisu subkutan berlaku, dengan pemberian yang sangat cepat, kemungkinan phlebitis (radang urat) dan trombi (pembekuan darah).

arahan khas

Dengan penggunaan terlalu cepat dan penggunaan Glukosa yang berpanjangan, perkara berikut adalah mungkin:

 • Hiperosmolariti;
 • Hiperglikemia;
 • Diuresis osmotik (akibat hiperglikemia);
 • Hiperglucosuria;
 • Hipervolemia.

Sekiranya terdapat gejala overdosis, disarankan agar langkah-langkah diambil untuk menghilangkannya dan terapi sokongan, termasuk dengan penggunaan diuretik.

Tanda-tanda overdosis yang disebabkan oleh ubat tambahan yang dicairkan dalam larutan glukosa 5% ditentukan terutamanya oleh sifat ubat ini. Sekiranya berlaku overdosis, disarankan untuk meninggalkan penyelesaiannya dan melakukan rawatan simptomatik dan sokongan.

Kes interaksi ubat Glukosa dengan ubat lain yang tidak dijelaskan.

Semasa mengandung dan menyusui, glukosa diluluskan untuk digunakan..

Untuk mengasimilasi glukosa dengan lebih baik, pesakit secara serentak diberi insulin s / c pada kadar 1 unit per 4-5 g glukosa.

Tidak disyorkan untuk memberikan Glukosa segera setelah pemindahan darah dalam sistem yang sama, kerana ada kemungkinan trombosis dan hemolisis.

Penyelesaian glukosa sesuai untuk digunakan hanya dalam keadaan ketelusan, integriti pembungkusan dan ketiadaan kekotoran yang kelihatan. Gunakan larutan sebaik sahaja melekatkan botol ke sistem infusi..

Dilarang menggunakan bekas larutan glukosa yang dihubungkan secara bersiri, kerana ini dapat menyebabkan perkembangan embolisme udara kerana penyerapan udara yang tersisa dalam paket pertama.

Ubat-ubatan lain harus ditambahkan ke dalam larutan sebelum atau semasa penyerapan melalui suntikan ke kawasan bekas yang direka khas. Semasa menambahkan ubat harus memeriksa isotonik larutan yang dihasilkan. Larutan yang dihasilkan dari pencampuran harus digunakan sebaik sahaja disiapkan.

Bekas mesti dibuang sebaik sahaja menggunakan larutan, tanpa mengira sama ada ubat itu tertinggal di dalamnya atau tidak.

Analog

Ubat berikut adalah analog struktural Glukosa:

 • Glukosteril;
 • Glukosa-E;
 • Glukosa Coklat;
 • Glukosa Bufus;
 • Dekstrosa;
 • Glukosa Eskom;
 • Vial Dextrose;
 • Penyelesaian Analisis Peritonial Kalsium Rendah Kalsium.

Terma dan syarat penyimpanan

Menurut arahan, Glukosa dalam bentuk apa pun hendaklah disimpan pada suhu sejuk, di luar jangkauan kanak-kanak. Jangka hayat ubat bergantung kepada pengilangnya dan berkisar antara 1,5 hingga 3 tahun.

Terdapat kesilapan dalam teks? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter.

Resipi glukosa (larutan) dalam bahasa Latin

Resipi untuk Dextrose dalam bahasa Latin:

Bergantung pada tujuan pentadbiran, dos dan peratusan glukosa dalam larutan dipilih.

Resipi Latin untuk penyelesaian glukosa

Dengan infus intravena, apabila larutan glukosa diberikan untuk pemakanan parenteral, larutan glukosa ditetapkan mengikut resipi berikut dalam bahasa Latin:

Dengan terapi detoksifikasi, larutan glukosa dengan asid askorbik ditetapkan, contohnya:

Resipi Latin untuk Glukosa dengan Asid askorbik dalam bahasa Latin

Dengan koma hipoglikemik, larutan glukosa 40% diberikan bolus.

Anda boleh menulis preskripsi glukosa dalam bahasa Latin dalam ampul seperti ini:

Maklumat Umum:

Bahan aktif: Dextrose (Dextrose) (INN)
Kumpulan farmakologi: Karbohidrat
Borang Resipi: OTC
Nama Dagangan:

 • glukosa

Tidak disyorkan untuk digunakan dalam gangguan metabolisme karbohidrat, termasuk dengan diabetes. Kemungkinan penggunaan pada wanita hamil dan semasa menyusui.

Penyelesaian glukosa untuk infusi - ulasan, arahan penggunaan, analog dan harga

Ulasan doktor - Penyelesaian glukosa untuk infusi

Arahan penggunaan

Analog dan harga ubat Glukosa penyelesaian untuk infus

penyelesaian infusi

penyelesaian untuk pentadbiran intravena

penyelesaian untuk pentadbiran intravena

penyelesaian untuk pentadbiran intravena

penyelesaian infusi

penyelesaian infusi

penyelesaian infusi

Jumlah suara: 2 doktor.

Perincian responden mengikut pengkhususan:

Penyelesaian glukosa untuk infusi 5%, 250 ml, 1 pc

Borang pelepasan

Penyelesaian infusi.

Struktur

1 liter larutan 5% mengandungi glukosa bukan berair 50,00 g (sepadan dengan glukosa monohidrat 55,00 g);
eksipien - asid hidroklorik, air untuk suntikan.

kesan farmakologi

Glukosa mempunyai kesan metabolisme tenaga yang menggantikan, menghidratkan, merangsang plasma..

Petunjuk

Hipoglikemia, kekurangan zat makanan karbohidrat, toksikoinfeksi, mabuk pada penyakit hati (hepatitis, distrofi dan atrofi hati, termasuk kegagalan hati), diatesis hemoragik;
dehidrasi (muntah, cirit-birit, tempoh selepas operasi);
mabuk;
runtuh, terkejut.

Sebagai komponen pelbagai cecair penggantian darah dan antishock;
untuk penyediaan penyelesaian ubat untuk pentadbiran iv.

Kontraindikasi

Hiperglikemia, diabetes mellitus, hiperhidrasi, gangguan penggunaan glukosa pasca operasi;
koma hiperosmolar, hiperlaktasidemia.

Langkah berjaga-jaga - kegagalan jantung yang teruk, edema paru, oliguria, anuria, hiponatremia.

Kehamilan dan penyusuan

Ubat itu boleh digunakan mengikut petunjuk.

Kaedah permohonan

Dalam / titisan, larutan glukosa 5% diberikan pada kelajuan maksimum hingga 7 ml (150 cap) / min (400 ml / jam);
dos harian maksimum untuk orang dewasa - 2000 ml.

In / in jet - 10-50 ml penyelesaian 5%.

Pada orang dewasa dengan metabolisme normal, dos glukosa harian yang diberikan tidak boleh melebihi 4-6 g / kg / hari, iaitu sekitar 250-450 g / hari (dengan penurunan kadar metabolisme, dos harian dikurangkan menjadi 200-300 g), sementara isipadu cairan yang disuntik adalah 30-40 ml / kg / hari.

Untuk pemakanan parenteral, bersama dengan lemak dan asid amino, 6 g Glukosa / kg / hari diberikan pada hari pertama, diikuti hingga 15 g / kg / hari. Semasa mengira dos glukosa dengan pengenalan larutan 5%, isipadu cecair yang disuntik boleh diambil kira: untuk kanak-kanak dengan jisim 2-10 kg - 100-165 ml / kg / hari, untuk kanak-kanak dengan jisim 10-40 kg - 45-100 ml / kg / hari.

Kesan sampingan

Demam, hipervolemia, perkembangan jangkitan dan tromboflebitis di tempat suntikan Glukosa, extravasation.

arahan khas

Untuk meningkatkan osmolariti, larutan glukosa 5% dapat digabungkan dengan larutan natrium klorida. Dextrose diserap dengan lebih lengkap dan cepat pada latar belakang insulin (3 unit per 1 g dekstrosa kering).

Interaksi dadah

Dengan penggunaan serentak dengan diuretik thiazide dan furosemide, kemampuan mereka untuk mempengaruhi tahap glukosa dalam serum darah harus diambil kira. Insulin menyumbang kepada pembebasan glukosa ke dalam tisu periferal. Larutan glukosa mengurangkan kesan toksik pyrazinamide pada hati. Pengenalan larutan glukosa dalam jumlah besar menyumbang kepada perkembangan hipokalemia, yang meningkatkan ketoksikan persediaan digitalis yang diambil secara serentak.

Glukosa tidak serasi dalam larutan dengan aminofilin, barbiturat larut, hidrokortison, kanamisin, sulfanilamida larut, sianokobalamin.

Berlebihan

Keadaan simpanan

Ubat harus disimpan di luar jangkauan kanak-kanak pada suhu tidak melebihi 2-8 ° C..

Glukosa

Nombor pendaftaran

Nama dagangan

Nama Bukan Hak Milik Antarabangsa

Bentuk dos

penyelesaian infusi

Struktur

1 ml larutan mengandungi:

bahan aktif: dextrose monohydrate (dari segi bahan kering) 50 mg;

eksipien: larutan asid hidroklorik 0.1 M - hingga pH 3.0-4.1, natrium klorida 0.26 mg, air untuk suntikan hingga 1 ml.

Penerangan

Kumpulan farmakoterapeutik

Sifat farmakologi

Farmakodinamik

Mengambil bahagian dalam pelbagai proses metabolik dalam badan. Penyerapan larutan dekstrosa 5% sebahagiannya mengisi defisit air. Dextrose, memasuki tisu, fosforilat, berubah menjadi glukosa-6-fosfat, yang secara aktif terlibat dalam banyak bahagian metabolisme tubuh.

Larutan dekstrosa 5% mempunyai kesan detoksifikasi, metabolik, merupakan sumber nutrien yang mudah dicerna.

Larutan dekstrosa 5% adalah isotonik dengan plasma darah. Dengan metabolisme dextrose, sejumlah besar tenaga dilepaskan dalam tisu yang diperlukan untuk kehidupan tubuh.

Farmakokinetik

Petunjuk

Hipoglikemia, kekurangan zat makanan karbohidrat, toksikoinfeksi, diatesis hemoragik, dehidrasi (muntah, cirit-birit, tempoh selepas operasi); mabuk; runtuh, terkejut.

Sebagai komponen pelbagai pengganti darah dan cecair serbuk; untuk penyediaan penyelesaian ubat untuk pentadbiran intravena.

Kontraindikasi

Hipersensitiviti, hiperglikemia, hiperlaktasidemia, hiperhidrasi, gangguan pasca operasi penggunaan glukosa; gangguan peredaran darah yang mengancam edema serebrum dan paru-paru, edema serebrum, edema paru, kegagalan ventrikel kiri akut, koma hiperosmolar.

Dengan berhati-hati

Diabetes mellitus, kegagalan jantung dekompensasi, kegagalan buah pinggang kronik (oligo-, anuria), hiponatremia.

Gunakan semasa mengandung dan semasa menyusu

Penggunaan semasa kehamilan dan penyusuan adalah mungkin seperti yang diarahkan oleh doktor.

Dos dan pentadbiran

Dengan titisan intravena (iv), larutan 5% diberikan pada kadar maksimum hingga 7 ml (150 cap) / min (400 ml / j); dos harian maksimum untuk orang dewasa - 2 l.

In / in jet - 10-50 ml larutan 5%.

Pada orang dewasa dengan metabolisme normal, dos harian dextrose yang diberikan tidak boleh melebihi 4-6 g / kg, iaitu sekitar 250-450 g (dengan penurunan kadar metabolisme, dos harian dikurangkan menjadi 200-300 g), sementara jumlah harian cairan yang disuntik adalah 30-40 ml / kg.

Semasa mengira dos dextrose dengan pengenalan larutan 5%, jumlah cecair yang disuntik boleh diambil kira: untuk kanak-kanak dengan berat badan 2-10 kg - 100-165 ml / kg / hari, untuk anak-anak dengan berat badan 10-40 kg - 45-100 ml / kg / hari.

Kadar pemberian: dalam keadaan metabolik normal, kadar maksimum pemberian dekstrosa kepada orang dewasa ialah 0.25-0.5 g / kg / jam (dengan penurunan kadar metabolisme, kadar pemberian dikurangkan menjadi 0.125-0.25 g / kg / j).

Pada kanak-kanak, kadar pentadbiran dekstrosa tidak boleh melebihi 0,5 g / kg / j, yang untuk larutan 5% adalah 1 ml / min atau 200 tetes / min (20 tetes = 1 ml)

Untuk asimilasi dekstrosa yang lebih lengkap yang diberikan dalam dos yang besar, insulin bertindak pendek diresepkan serentak dengan kadar 1 unit insulin per 4-5 g dekstrosa.

Bagi pesakit diabetes, dekstrosa diberikan di bawah kawalan kandungannya dalam darah dan air kencing..

Kesan sampingan

Ketidakseimbangan ionik, hipervolemia, kegagalan ventrikel kiri akut.

Di tempat suntikan - perkembangan jangkitan, trombophlebitis.

Berlebihan

Gejala: hiperglikemia, glukosuria, hiper glisemik koma hiperlisemia, hiperhidrasi, gangguan keseimbangan air-elektrolit.

Rawatan: hentikan glukosa, berikan insulin bertindak pendek, terapi simptomatik.

Interaksi dengan ubat lain

Apabila digabungkan dengan ubat lain, perlu memantau keserasian secara visual (ketidaksesuaian farmasi atau farmakodinamik yang tidak dapat dilihat mungkin).

arahan khas

Untuk asimilasi dekstrosa yang lebih lengkap dan cepat, anda boleh memasukkan 4-5 IU insulin secara subkutan, berdasarkan 1 IU insulin setiap 4-5 g dekstrosa.

Larutan dekstrosa 5% boleh digunakan sebagai larutan asas untuk melarutkan dan mencairkan pekat dan ubat yang sesuai dengan fizikokimia.

Pengaruh keupayaan memandu kenderaan, mekanisme

Penggunaan ubat tidak mempengaruhi pengurusan kenderaan dan penyelenggaraan mesin dan mekanisme yang memerlukan perhatian.

Borang pelepasan

Penyelesaian untuk infusi, 5%.

Penyimpanan

Pada suhu 5 hingga 30 ° C.

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Jangka hayat

Jangan gunakan selepas tarikh luput yang tertera pada bungkusan.

Panduan Pengambilan Vidal - Vidal

Ejen pemulihan dan detoksifikasi.

Larutan dekstrosa isotonik (5%) digunakan untuk mengisi semula badan dengan cecair. Di samping itu, ia adalah sumber nutrien berharga yang mudah diserap. Semasa metabolisme glukosa, sejumlah besar tenaga dilepaskan dalam tisu yang diperlukan untuk kehidupan badan.

Dengan adanya / dalam pengenalan penyelesaian hipertonik (10%, 20%, 40%), tekanan osmotik darah meningkat, aliran cairan dari tisu ke dalam darah meningkat, proses metabolik meningkat, fungsi antitoksik hati bertambah baik, aktiviti kontraktil otot jantung meningkat, pembuluh darah mengembang, dan kapal meningkat diuresis.


Farmakokinetik
Dextrose, memasuki tisu, fosforilat, berubah menjadi glukosa-6-fosfat, yang secara aktif terlibat dalam banyak bahagian metabolisme tubuh. Diekskresikan oleh buah pinggang.
Petunjuk
Pampasan untuk kekurangan karbohidrat dalam badan. Pembetulan dehidrasi kerana muntah, cirit-birit, dalam tempoh selepas operasi. Terapi infusi detoksifikasi. Keruntuhan, kejutan (sebagai komponen pelbagai cecair pengganti darah dan anti-kejutan). Digunakan untuk penyediaan penyelesaian ubat untuk pentadbiran iv.
Rejimen dos

Penyelesaian dekstrosa diberikan secara intravena.

Penyelesaian 5%: hingga maksimum 150 tetes / min, dos harian maksimum untuk orang dewasa ialah 2 l;

Penyelesaian 10%: hingga maksimum 60 tetes / min, dos harian maksimum untuk orang dewasa ialah 500 ml;

Penyelesaian 20%: hingga maksimum 40 tetes / min, dos harian maksimum untuk orang dewasa ialah 300 ml;

Penyelesaian 40%: hingga maksimum 30 tetes / min, dos harian maksimum untuk orang dewasa ialah 250 ml.

Dari sisi metabolisme: kemungkinan ketidakseimbangan, hiperglikemia.

Dari sistem kardiovaskular: hipervolemia, kegagalan ventrikel kiri akut.

Reaksi tempatan: jarang - kerengsaan tempatan, perkembangan jangkitan, trombophlebitis.


Kontraindikasi
Hiperglikemia, diabetes mellitus, hiperlaktasidemia, hiperhidrasi, gangguan pasca operasi penggunaan glukosa; gangguan peredaran darah yang mengancam edema paru; edema serebrum, edema paru, kegagalan ventrikel kiri akut, koma hiperosmolar.
Penggunaan ubat GLUCOSE SOLUTION untuk infus semasa kehamilan dan penyusuan
Mungkin penggunaan dekstrosa semasa kehamilan dan penyusuan (penyusuan susu ibu) mengikut petunjuk.
Penggunaan ubat Glucose Solution untuk infus sekiranya gangguan fungsi buah pinggang
Dengan berhati-hati, dextrose diresepkan untuk kegagalan buah pinggang kronik (oligoanuria).
arahan khas

Dextrose diresepkan dengan berhati-hati dalam kegagalan jantung dekompensasi, kegagalan buah pinggang kronik (oligoanuria), hiponatremia..

Untuk meningkatkan osmolariti, larutan dekstrosa 5% dapat digabungkan dengan larutan natrium klorida isotonik.

Penyelesaian Infusi Glukosa Arahan

Ejen pemulihan dan detoksifikasi.

Larutan dekstrosa isotonik (5%) digunakan untuk mengisi semula badan dengan cecair. Di samping itu, ia adalah sumber nutrien berharga yang mudah diserap. Semasa metabolisme glukosa, sejumlah besar tenaga dilepaskan dalam tisu yang diperlukan untuk kehidupan badan.

Dengan adanya / dalam pengenalan penyelesaian hipertonik (10%, 20%, 40%), tekanan osmotik darah meningkat, aliran cairan dari tisu ke dalam darah meningkat, proses metabolik meningkat, fungsi antitoksik hati bertambah baik, aktiviti kontraktil otot jantung meningkat, pembuluh darah mengembang, dan kapal meningkat diuresis.

Penyelesaian dekstrosa diberikan secara intravena.

Penyelesaian 5%: hingga maksimum 150 tetes / min, dos harian maksimum untuk orang dewasa ialah 2 l;

Penyelesaian 10%: hingga maksimum 60 tetes / min, dos harian maksimum untuk orang dewasa ialah 500 ml;

Penyelesaian 20%: hingga maksimum 40 tetes / min, dos harian maksimum untuk orang dewasa ialah 300 ml;

Penyelesaian 40%: hingga maksimum 30 tetes / min, dos harian maksimum untuk orang dewasa ialah 250 ml.

Dari sisi metabolisme: kemungkinan ketidakseimbangan, hiperglikemia.

Dari sistem kardiovaskular: hipervolemia, kegagalan ventrikel kiri akut.

Reaksi tempatan: jarang - kerengsaan tempatan, perkembangan jangkitan, trombophlebitis.

Dextrose diresepkan dengan berhati-hati dalam kegagalan jantung dekompensasi, kegagalan buah pinggang kronik (oligoanuria), hiponatremia..

Untuk meningkatkan osmolariti, larutan dekstrosa 5% dapat digabungkan dengan larutan natrium klorida isotonik.

2018-2020 Combomed.ru (Combomed)

Semua kombinasi, perbandingan dan maklumat lain yang disajikan di laman web adalah maklumat latar belakang yang dihasilkan dalam mod automatik dan tidak dapat berfungsi sebagai asas yang mencukupi untuk memutuskan taktik rawatan dan pencegahan penyakit, serta keselamatan penggunaan kombinasi ubat. Perundingan doktor diperlukan.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes