Tindak balas sukrosa

Molekul karbohidrat monosakarida dapat berinteraksi antara satu sama lain, membentuk rantai pelbagai panjang. Dalam pelajaran ini, kita akan mengkaji bagaimana ini berlaku dan bagaimana oligo- dan polisakarida terbentuk. Contoh disakarida yang paling biasa di alam (oligosakarida) adalah sukrosa (bit atau gula tebu).

Kami akan membincangkan dengan lebih terperinci disakarida yang paling terkenal dan paling biasa - mengenai sukrosa. Pertimbangkan hidrolisis sukrosa.

I. Filem: "Karbohidrat: Disakarida"

II. Pembinaan disakarida

Oligosakarida adalah produk pemeluwapan dua atau lebih molekul monosakarida.

Disakarida adalah karbohidrat yang, apabila dipanaskan dengan air di hadapan asid mineral atau di bawah pengaruh enzim, menjalani hidrolisis, dipecah menjadi dua molekul monosakarida.

Formula molekul untuk sukrosa ialah C12N22TENTANGsebelas

Sukrosa mempunyai struktur yang lebih kompleks daripada glukosa. Molekul sukrosa terdiri daripada residu glukosa dan fruktosa yang saling berkaitan satu sama lain kerana interaksi hidroksil hememia dengan ikatan glikosida (1 → 2):

III. Sifat dan sifat fizikal

Sugarose adalah kristal tanpa rasa yang manis, larut dalam air. Titik lebur sukrosa ialah 160 ° C. Apabila sukrosa lebur menguat, jisim telus amorf terbentuk - karamel.

Ia terdapat di banyak tanaman: dalam jus birch, maple, wortel, tembikai, serta bit gula dan tebu.

IV. Sifat kimia

1. Tindak balas kualitatif (untuk alkohol polihidrat)

Kehadiran kumpulan hidroksil dalam molekul sukrosa dengan mudah disahkan oleh tindak balas dengan hidroksida logam.

Sekiranya larutan sukrosa ditambahkan ke hidroksida tembaga (II), larutan gula tembaga berwarna biru terang terbentuk (tindak balas kualitatif alkohol polihidrat).

2. Sifat disakarida bukan pengurang

Apabila dipanaskan dengan tembaga (II) hidroksida tidak membentuk oksida tembaga merah (I).

Sukrosa, tidak seperti glukosa, bukan aldehid. Sukrosa, yang berada dalam larutan, tidak menimbulkan reaksi "cermin perak", kerana tidak dapat berubah menjadi bentuk terbuka yang mengandung kumpulan aldehid. Disakarida semacam itu tidak mampu mengoksidakan (iaitu sebagai agen pengurangan) dan dipanggil gula bukan pengurangan..

3. Tindak balas sukrosa dengan air

Sifat kimia penting sukrosa adalah keupayaan untuk menjalani hidrolisis (apabila dipanaskan di hadapan ion hidrogen). Dalam kes ini, molekul glukosa dan molekul fruktosa terbentuk dari satu molekul sukrosa:

Dari isomer sukrosa yang mempunyai formula molekul C12N22TENTANGsebelas, maltosa dan laktosa dapat dibezakan.

Semasa hidrolisis, pelbagai disakarida dipecah menjadi monosakarida mereka kerana pemutusan ikatan di antara mereka (ikatan glikosidik):

Oleh itu, tindak balas hidrolisis disakarida adalah proses terbalik pembentukannya dari monosakarida.

V. Penggunaan sukrosa

  • Produk makanan
  • Dalam industri gula-gula
  • Memperolehi madu tiruan

Sukrosa

Struktur

Komposisi molekul merangkumi sisa dua monosakarida siklik - α-glukosa dan β-fruktosa. Rumus struktur suatu bahan terdiri daripada formula siklik fruktosa dan glukosa yang dihubungkan oleh atom oksigen. Unit struktur dihubungkan bersama oleh ikatan glikosidik yang terbentuk di antara dua hidroksil.

Rajah. 1. Formula struktur.

Molekul sukrosa membentuk kisi kristal molekul.

Mendapatkan

Sukrosa adalah karbohidrat yang paling biasa di alam. Kompaun ini adalah sebahagian daripada buah-buahan, buah beri, daun tumbuhan. Sebilangan besar bahan siap dijumpai dalam bit dan tebu. Oleh itu, sukrosa tidak disintesis, tetapi dirembeskan dengan tindakan fizikal, pencernaan dan pemurnian..

Rajah. 2. Tebu.

Bit atau tebu disapu halus dan dimasukkan ke dalam dandang besar dengan air panas. Sukrosa dihanyutkan untuk membentuk larutan gula. Ia mengandungi pelbagai kekotoran - pigmen pewarna, protein, asid. Untuk memisahkan sukrosa, kalsium hidroksida Ca (OH) ditambahkan ke dalam larutan2. Hasilnya adalah endapan dan gula kalsium S12N22TENTANGsebelasCaO2H2Oh, melalui mana karbon dioksida (karbon dioksida) dilalui. Kalsium karbonat mendakan dan baki larutan disejat untuk membentuk kristal gula.

Ciri-ciri fizikal

Ciri fizikal utama bahan:

  • berat molekul 342 g / mol;
  • ketumpatan - 1.6 g / cm 3;
  • takat lebur - 186 ° C.

Rajah. 3. Kristal gula.

Sekiranya bahan cair terus panas, sukrosa akan mula terurai dengan perubahan warna. Apabila sukrosa lebur menguat, karamel terbentuk - bahan telus amorf. Dalam 100 ml air dalam keadaan normal, 211,5 g gula dapat dilarutkan, pada 0 ° C - 176 g, pada 100 ° C - 487 g. Dalam 100 ml etanol dalam keadaan normal, hanya 0,9 g gula dapat dilarutkan.

Sekali dalam usus haiwan dan manusia, sukrosa di bawah tindakan enzim dengan cepat terurai menjadi monosakarida.

Sifat kimia

Tidak seperti glukosa, sukrosa tidak menunjukkan sifat aldehid kerana ketiadaan kumpulan -CHO aldehid. Oleh itu, reaksi kualitatif "cermin perak" (interaksi dengan larutan ammonia Ag2O) tidak pergi. Apabila dioksidakan dengan tembaga (II) hidroksida, bukan oksida tembaga merah (I) terbentuk, tetapi larutan biru terang.

Sifat kimia utama dijelaskan dalam jadual..

Tindak balas

Penerangan

Persamaan

Tindak balas kualitatif untuk kehadiran kumpulan hidroksil

Bertindak balas dengan kuprum (II) hidroksida untuk menghasilkan gula tembaga biru terang

Tindak balas berterusan apabila dipanaskan dengan adanya pemangkin (sulfurik atau asid hidroklorik). Sukrosa dipecah menjadi molekul fruktosa dan glukosa

Sukrosa tidak mampu mengoksidakan (ia bukan agen pengurangan dalam tindak balas) dan dipanggil gula bukan pengurangan..

Permohonan

Gula dalam bentuk tulennya digunakan dalam industri makanan untuk pembuatan madu tiruan, gula-gula, gula-gula, alkohol. Sukrosa digunakan untuk menghasilkan pelbagai bahan: asid sitrik, gliserol, butanol.

Dalam perubatan, sukrosa digunakan untuk membuat ubat dan serbuk untuk menyembunyikan rasa yang tidak menyenangkan..

Apa yang kita pelajari?

Sukrosa atau gula adalah disakarida yang terdiri daripada residu glukosa ¸ fruktosa. Rasanya manis, mudah larut dalam air. Bahan tersebut diasingkan dari bit dan tebu. Sukrosa mempunyai kurang aktiviti daripada glukosa. Ia menjalani hidrolisis, bertindak balas dengan hidroksida tembaga (II), membentuk gula tembaga, tidak mengoksidakan. Gula digunakan dalam makanan, industri kimia, perubatan.

Pelajaran abstrak dalam kimia "Sukrosa"

Pelajaran No. _________________ kelas 10 ___________ 2018.

Tujuan: Untuk membentuk idea mengenai disakarida, mengenai sifat dan skop sukrosa;

- latihan: mewujudkan syarat untuk persepsi dan penyatuan utama bahan baru mengenai struktur dan sifat sukrosa sebagai wakil disakarida; menunjukkan kepentingan praktikal bahan yang dikaji;

-membangun: mengembangkan kemahiran penyelidikan, keupayaan untuk bekerja dalam kumpulan;

- mendidik: menanam rasa cinta akan tanah air dan kemampuan untuk bercakap di hadapan khalayak; mengekalkan minat terhadap subjek.

Jenis Pelajaran: Belajar Pengetahuan Baru.

Kaedah: perbualan heuristik, visual, mencari masalah.

Peralatan: skrin multimedia, projektor, persembahan Sukrosa, tabung uji, sukrosa, air, larutan tembaga sulfat (!!), natrium hidroksida.

I. Fasa organisasi (2 min)

II. Motivasi - tahap indikatif (8-10 min)

III. Kajian bahan baru "(20-25 min)

IV. Kerja rumah (2 min)

V. Generalisasi pengetahuan (5 min)

VI. Refleksi (2 min)

I. Fasa organisasi (2 min).

Saya mengalu-alukan semua orang untuk pelajaran kita. Saya doakan anda semua mood yang baik.

Mulakan pelajaran kita.

II. Motivasi - tahap indikatif (8-10 min)

Namakan kelas sambungan

Namakan kelas sambungan

Namakan kelas sambungan

Namakan kelas sambungan

Mari kita periksa (slaid jawapan).

Baca huruf pertama jawapan anda. Ternyata perkataan - sukrosa.

Kami memanggil sukrosa dalam kehidupan seharian sebagai gula, dan ia memainkan peranan penting di dalamnya. Hari ini kita akan mencirikan sukrosa sebagai bahan kimia..

Tulis topik pelajaran: "Sukrosa" (slaid - topik pelajaran).

Mencirikan zat, apa yang harus kita namakan? (tindak balas pelajar).

Iaitu, ketika mempelajari sukrosa sebagai bahan kimia, kita akan mempertimbangkan...

(matlamat dirumuskan oleh pelajar).

III. Pembelajaran Bahan Baru (20-25 min)

- Laktosa C12N22TENTANGsebelas (glukosa, galaktosa) - sebahagian daripada susu

- Maltosa C12N22TENTANGsebelas (glukosa) - terkandung dalam jumlah besar dalam biji-bijian barli, rai dan bijirin yang tumbuh; juga terdapat pada tomato, debunga dan nektar sejumlah tanaman.

Mendapatkan sukrosa (mesej pelajar)

latar belakang sejarah (laporan pelajar);

memperoleh sukrosa dari bit gula (pesanan pelajar).

Semasa Perang Salib, ladang tebu besar ditemui di Syria. Penduduk tempatan di periuk tanah liat membuat gula dari tebu.

Ada ketika gula dianggap sebagai ubat mahal dan membelinya di farmasi.

Pada tahun 1747, ahli kimia Jerman Andreas-Sigismund Marggraf (1709-1782) mengasingkan gula Eropah pertama dari bit gula.

Pada tahun 1802, kilang gula Rusia pertama dilancarkan di kampung Alyabyevo, provinsi Tula. Di sini gula dimasak dari bit, yang ditanam berdekatan.

Fakta menarik mengenai gula

- Gula halus dalam bentuk kiub diciptakan pada tahun 1843 di Republik Czech. Pencipta Switzerland Jacob Christoph Rad adalah pengurus kilang gula di Dacice. Di tempat di mana kilang gula berada, kini sebuah monumen dipasang - sebuah kubus putih salji yang melambangkan gula - gula halus.

- Adalah mungkin untuk membakar sekeping gula jika sedikit abu, seperti tembakau, dituangkan ke tempat pembakaran, kerana ia mengandungi garam litium yang menjadi pemangkin pembakaran sukrosa.

- Gula - gula halus (1 cm kubus) larut sepenuhnya dalam gelas dengan air 60 0 C, selama 11-24 saat.

Tindak balas sukrosa

Nilai laktosa sangat tinggi, kerana ia adalah nutrien penting, terutama untuk organisma yang tumbuh pada manusia dan mamalia.

Maltosa C12H22Osebelas - disakarida yang dibentuk oleh dua residu glukosa a.

Sifat kimia mirip dengan glukosa, oleh itu ia disebut disakarida pengurangan. Molekul maltosa terdiri daripada dua residu b-glukosa dalam bentuk pirranosa, yang dihubungkan melalui atom karbon ke-1 dan ke-4:

Laktosa terdiri daripada residu (3-galaktosa dan a-glukosa dalam bentuk pirranosa, yang dihubungkan melalui atom karbon ke-1 dan ke-4:

Semua bahan ini adalah kristal tanpa rasa yang manis, larut dalam air..

Sifat kimia disakarida ditentukan oleh strukturnya. Semasa hidrolisis disakarida dalam medium berasid atau di bawah tindakan enzim, ikatan antara dua cincin pecah dan monosakarida yang sesuai terbentuk, contohnya:

Berkaitan dengan agen pengoksidaan, disakarida dibahagikan kepada dua jenis: pengurangan dan bukan pengurang. Yang pertama termasuk maltosa dan laktosa, yang bertindak balas dengan larutan ammonia perak oksida mengikut persamaan yang dipermudahkan:

Disakarida ini juga dapat mengurangkan hidroksida tembaga (II) menjadi oksida tembaga (I):

Sifat pengurangan maltosa dan laktosa disebabkan oleh fakta bahawa bentuk kitarannya mengandungi hidroksil glikosidik (ditunjukkan oleh asterisk), dan, oleh itu, disakarida ini dapat berpindah dari bentuk siklik ke aldehid, yang bertindak balas dengan Ag2O dan Cu (OH) 2. Tidak ada hidroksil glikosid dalam molekul sukrosa; oleh itu, bentuk sikliknya tidak dapat dibuka dan berubah menjadi bentuk aldehid. Sukrosa adalah disakarida yang tidak mengurangkan; ia tidak bertindak balas dengan kuprum (II) hidroksida dan amonia perak oksida.

Tersebar di alam semula jadi.Disakarida yang paling biasa adalah sukrosa. Ini adalah nama kimia untuk gula biasa, yang diperoleh dengan pengambilan dari bit gula atau tebu. Sukrosa adalah sumber karbohidrat utama dalam makanan.

orang. Laktosa terdapat dalam susu (dari 2 hingga 8%) dan diperoleh dari whey. Maltosa terdapat dalam biji bijirin yang bercambah. Maltosa juga terbentuk oleh hidrolisis kanji yang tidak lengkap..

Cellobiose - 4- (β-glucosido)-glukosa, disakarida yang terdiri daripada dua residu glukosa yang dihubungkan oleh ikatan β-glukosida; unit asas selulosa.

Cellobiose dicirikan oleh tindak balas yang melibatkan kumpulan aldehid (semi-asetal) dan kumpulan hidroksil; ia dapat membentuk glikosida dengan alkohol, amina, dan monosakarida lain. Semasa hidrolisis asid atau di bawah tindakan enzim β-glukosidase terurai dengan pembentukan 2 molekul glukosa:

Dapatkan hidrolisis enzimatik selobio selulosa. Bentuk selobiosis bebas terkandung di dalam getah beberapa pokok.

Cellobiose terbentuk oleh hidrolisis enzimatik selulosa oleh bakteria yang hidup di saluran pencernaan ruminan. Kemudian, selobiose dibelah oleh enzim bakteria β-glukosidase (selobiase) menjadi glukosa, yang memastikan asimilasi oleh ruminan bahagian selulosa biomas.

22. Homo- dan heteropolysaccharides. Struktur, sifat dan kepentingan pati, glikogen dan serat. Dextrans. Chitin. Bahan pektin. Asid hyaluronik.

Dalam industri, dextran diperolehi oleh bakteria pengeluar yang semakin meningkat (Leuconostoc mesenteroides, Leuconostoc dextranicum) pada medium yang mengandung gula di bawah tindakan enzim gula dekstran. Sintesis polisakarida dalam keadaan penanaman berjalan sama dengan biosintesis dalam keadaan semula jadi. Sukrosa dipecah menjadi glukosa dan fruktosa. Fruktosa diperam dengan pembentukan asid laktik dan asetik, manitol dan karbon dioksida. Glukosa berpolimerisasi kepada dextran. Dextran diasingkan dari biomas bakteria dengan pemendakan dengan pelarut organik. Produk yang dihasilkan disucikan dari kekotoran dengan pembubaran berulang dalam air, diikuti dengan pengerapan semula dengan metanol atau etil alkohol. Dextran yang dimurnikan dipecahkan.

Struktur kimia dan struktur molekul

Dextran adalah homopolysaccharide bercabang yang rantai makromolekulnya dibina dari unit D-glucopyranose yang tinggal. Pautan bahagian linear molekul dihubungkan terutamanya oleh ikatan- (1 → 6) -glikosida. Sebilangan kecil pautan rantai utama dapat dihubungkan oleh ikatan- (1 → 3) -glikosida. Dalam sebilangan dextrans (agak jarang berlaku), pautan dari residu α-D-glukopyranosa rantai linier dihubungkan dengan ikatan glycoside bergantian- (1 → 6) -dan (1 → 3).

Rantai sisi dilekatkan pada bahagian linear makromolekul dextran oleh ikatan a- (1 → 2) -, a- (1 → 3) - dan a- (1 → 4) -glycoside. Rantai sisi terdiri daripada satu, atau dua atau tiga residu a-D-glukosa yang dihubungkan oleh ikatan a- (1 → 6) -glikosidik. Rantai sisi yang lebih panjang dalam struktur makromolekul dextran agak jarang berlaku. Rumus struktur fragmen makromolekul dextran ditunjukkan dalam Rajah 1.

Dextrans dihidrolisiskan oleh asid dan enzim spesifik dextranglucosidases. Dengan hidrolisis lengkap, glukosa D terbentuk (Gambar 2).

Sebilangan kecil depolimerisasi dextran dengan hidrolisis asid ringan, penyinaran gelombang ultrasonik, atau rawatan haba menghasilkan polisakarida dengan berat molekul yang lebih rendah berbanding dengan bahan permulaan (diperoleh dengan kaedah bioteknologi). Pecahan produk ini mengeluarkan polisakarida dengan berat molekul yang hampir dengan berat molekul protein darah - 40 - 70 kDa. Penyelesaian dextran klinikal produk ini digunakan sebagai pengganti darah..

Dextran dihitung oleh produk akhir hidrolisis berasid dan enzimatik lengkap, iaitu. menggunakan reaksi khusus untuk penentuan glukosa (Gamb. 3).

Dextran memasuki tindak balas pautan silang di bawah tindakan pelbagai agen pemaut silang (resin, epiklorohidrin, dll.). Dextran yang dipautkan dengan epiklorohidrin disebut sephadex..

Dextrans digunakan dalam pertanian untuk rawatan benih khas, dalam industri makanan, tekstil dan kertas. Derivatif dextran digunakan secara meluas: eter - dalam industri tekstil, silang (Sephadexes) - sebagai penyaring molekul dan penyerap dalam gel, pertukaran ion dan kromatografi hidrofobik, serta dalam elektroforesis.

Dextrans banyak digunakan dalam perubatan sebagai pengganti kehilangan darah yang besar dan dalam rawatan kejutan trauma dan luka bakar. Yang sangat penting adalah dextran sulfate, yang digunakan sebagai antikoagulan darah (pengganti heparin).

Dalam bentuk semula jadi, kitin dari pelbagai organisma berbeza dalam komposisi dan sifatnya. Berat molekul kitin mencapai 260,000.

Apabila dipanaskan dengan larutan pekat asid mineral (hidroklorik atau sulfurik), hidrolisis berlaku, mengakibatkan pembentukan monomer N-asetilglukosamin.

Dengan pemanasan kitin yang berpanjangan dengan larutan alkali pekat, N-deasetilasi berlaku dan kitosan terbentuk.

Enzim yang membelah ikatan β (1 → 4) -glikosida dalam molekul kitin disebut kitinase..

Bahan pektin adalah sebatian yang terdiri terutamanya daripada asid polygalacturonic metoksilasi. Sisa asid galakturonik dihubungkan oleh ikatan glikosidik a-1,4. Bersama dengan selulosa, hemiselulosa dan lignin, zat pektin membentuk dinding sel tumbuhan, menjadi bahan penyekat dinding ini, menggabungkan sel menjadi satu keseluruhan dalam organ tanaman tertentu..

Terdapat tiga kumpulan utama zat pektin: protopektin, asid pektik, pektat, pektin.

Untuk semua bahan pektin yang tidak larut, terdapat nama umum - protopectin. Komponen struktur utama protopectin adalah asid galacturonic, yang membentuk rantai utama; arabinose, galactose, dan rhamnose adalah sebahagian daripada rantai sampingan. Sebahagian daripada kumpulan asid asid galakturonik diesterifikasi dengan metil alkohol.

Secara umum, struktur protopectin dapat ditunjukkan secara skematik:

Protopectin mudah dibelah oleh enzim protopectinase, berubah menjadi bentuk larut - pektin.

Pektin adalah bahan larut dalam air yang bebas daripada selulosa dan hemiselulosa dan terdiri daripada residu asid polygalacturonic yang sebagian atau sepenuhnya metoksilasi (lihat di atas untuk serpihan struktur).

Pektin mengandungi 100-200 residu asid D-galacturonic. Sukar untuk menentukan tahap metoksilasi, kerana ikatan eter pecah semasa pengekstrakan.

Semasa pematangan dan penyimpanan buah-buahan, bentuk pektin yang tidak larut ditukar menjadi larut. Fenomena ini dikaitkan dengan pelembutan buah..

Asid pektik adalah rantai yang terdiri daripada residu asid D-galacturonic. Garam asid pektik (paling sering Ca atau Mg) disebut pektat. Sebilangan besar asid pektik mengandungi 5 hingga 100 sisa ini..

Bahan pektin terdapat dalam jumlah besar dalam buah beri, buah, ubi. Khasiat penting zat pektin adalah keupayaannya untuk menggelembung, iaitu keupayaan untuk membentuk jeli yang kuat apabila terdapat sejumlah besar gula (65-70%). Hidrolisis separa metil ester menyebabkan penurunan keupayaan gel. Asid pektik tidak dapat membentuk jeli sekiranya terdapat gula. Oleh itu, dalam pengeluaran zat pektin industri, proses pengasingan pektin harus dilakukan sedemikian rupa untuk mengelakkan hidrolisis kumpulan metoksi, menyebabkan penurunan kemampuan gel.

Keupayaan menggelembung zat pektin didasarkan pada penggunaannya sebagai komponen pembentuk gel dalam industri gula-gula untuk produksi kon, manisan, marshmallow, jeli, jem, serta dalam industri pengetinan dan roti.

Bahan pektin berperanan negatif dalam industri makanan. Dalam pengeluaran gula bit, asid pektik dan pektin dari kerepek bit diubah menjadi jus resapan, di mana, setelah pemurnian lebih lanjut menggunakan susu limau, kalsium pektat terbentuk, menghasilkan peningkatan tajam dalam kelikatan jus yang disucikan, yang menyukarkan penapisan.

Bahan pektin dipecah di bawah tindakan sejumlah enzim: protopectinases, esterases pektin, polygalacturonases.

Secara skematik, hidrolisis enzimatik protopektin dapat ditunjukkan sebagai berikut:

Hidrolisis enzimatik pektin dapat dilanjutkan dengan penyertaan dua enzim: pektin esterase dan polygalacturonase.

Asid Polygalacturonic Methoxylated

Pektin esterase menghilangkan kumpulan metil dengan menghidrolisis ikatan ester bersebelahan dengan kumpulan karboksil bebas, iaitu. terdapat reaksi:

pektin + n N2O ® n metanol + pektin (kurang esterifikasi)

Oleh itu, bahan pektin bertanggungjawab terhadap kandungan metanol bahan toksik dalam jus buah, anggur buah

Polygalacturonase memangkin pemisahan ikatan α- (1-4) -glikosida yang terbentuk oleh asid galakturonik yang tidak diuji..

Persediaan yang mengandungi enzim yang menghidrolisis zat pektin biasanya diperoleh dari pelbagai acuan. Persediaan ini digunakan dalam industri makanan untuk memperjelas jus buah dan meningkatkan hasilnya, serta untuk meringankan anggur buah dan anggur, yang biasanya mengandung pektin larut dalam jumlah besar, yang membuat penyaringan sukar dan menyebabkan ketelusan anggur yang tidak mencukupi.

Asid hyaluronik adalah komponen penting rawan artikular, di mana ia terdapat dalam bentuk membran setiap sel (chondrocyte)

Penggunaan perubatan

Fakta bahawa asid hyaluronik adalah sebahagian daripada banyak tisu (kulit, tulang rawan, badan vitreous), menentukan penggunaannya dalam rawatan penyakit yang berkaitan dengan tisu-tisu ini (katarak, osteoartritis, dll.): Endoprostheses cecair sinovial; persekitaran pembedahan untuk pembedahan oftalmik; persediaan (Restylane, Juviderm, Zfill, Adoderm) untuk melicinkan tisu lembut dan mengisi kedutan (termasuk suntikan intradermal) dalam pembedahan kosmetik. Asid hyaluronik mampu, menurut ramalan saintifik yang berkaitan dengan penyelidikan di University of Haifa, menjadi asas ubat-ubatan anti-barah baru yang berkesan.

Amines. Amina primer, sekunder, tersier dan asas ammonium kuarter. Sifat asas amina. Tindak balas asilasi dan alkilasi. Konsep diamines. Amina biogenik. Amino alkohol.

Pengasingan

Kaedah yang digunakan untuk asilasi dapat dibahagikan terutamanya kepada kumpulan berikut: pemanasan amina dengan asid, amina tindak balas dengan asid klorida, bromida atau anhidrida asid dan amina tindak balas dengan ester, atau bahkan dengan amida asid, yang biasanya memberikan hasil yang lebih buruk.

Kaedah pertama ini terdiri daripada pemanasan amina dengan lebihan asid karboksilik yang sepadan.

Dengan cara yang serupa, homolog asetanilida yang lebih tinggi diperoleh. Kaedah ini sering digunakan untuk mengenal pasti asid monobasik. Sangat menarik untuk diperhatikan bahawa asid formik jauh lebih mudah daripada homolognya untuk menukar kepada formamida yang diganti dengan kaedah ini. Formanilida mudah terbentuk dengan memanaskan 50% asid formik berair dengan anilin..

Untuk asetilasi amina, juga disyorkan untuk menggunakan asid thioacetic. Kelebihan kaedah ini adalah bahawa asetilasi anilin dan homolognya berlaku dalam kes ini dalam keadaan sejuk. Tindak balas diteruskan dengan pembebasan hidrogen sulfida..

Kaedah yang lebih mudah dan biasa untuk menghasilkan amina asilasi adalah penggunaan asid klorida atau asid anhidrida. Asid Klorida Beraksi dengan Amina yang berlebihan untuk membentuk Derivatif Asilasi dan Amina Hidroklorida.

Pemisahan garam asid hidroklorik dari turunan amina asilasi berdasarkan kepada kelarutannya yang berbeza. Biasanya, tindak balas dilakukan dalam pelarut di mana garam amina tidak larut. Sebagai tambahan, jika amina yang diasilasi tidak larut dalam air, garam hidroklorida dapat dikeluarkan dengan mudah dengan mencuci campuran reaksi dengan air.

Alkilasi

Reaksi berlangsung mengikut mekanisme penggantian nukleofilik..
Garam primer, sekunder, amina tersier dan garam alklamina terbentuk.

Sukrosa

Ciri-ciri dan sifat fizikal sukrosa

Molekul bahan ini dibina dari sisa-sisa α-glukosa dan fruktopyranosa, yang dihubungkan bersama oleh hidroksil glikosidik (Gamb. 1).

Rajah. 1. Formula struktur sukrosa.

Ciri utama sukrosa ditunjukkan dalam jadual di bawah:

Jisim molar, g / mol

Ketumpatan, g / cm 3

Titik lebur, o C

Suhu Penguraian, o F

Kelarutan dalam air (25 o C), g / 100 ml

Pengeluaran Sukrosa

Sukrosa adalah yang paling penting dari disakarida. Ia diperoleh dari bit gula (mengandungi hingga 28% sukrosa dari bahan kering) atau dari tebu (dari mana namanya berasal); juga terdapat dalam jus birch, maple dan beberapa buah.

Sifat kimia sukrosa

Semasa berinteraksi dengan air, sukrosa terhidrat. Tindak balas ini dilakukan dengan adanya asid atau alkali, dan produknya adalah monosakarida pembentuk sukrosa, iaitu. glukosa dan fruktosa.

Penggunaan sukrosa

Sucrose telah menemukan aplikasinya terutama dalam industri makanan: ia digunakan sebagai produk makanan bebas, dan juga sebagai pengawet. Selain itu, disakarida ini dapat berfungsi sebagai substrat untuk penghasilan sebilangan sebatian organik (biokimia), dan juga komponen integral dari banyak ubat (farmakologi).

Contohnya menyelesaikan masalah

TugasDi makmal kimia terdapat dua larutan, salah satunya adalah gliserin, dan yang kedua adalah sukrosa. Transformasi kimia apa yang perlu dilakukan untuk memahami di mana gliserin tabung uji dan sukrosa mana?
KeputusanGliserin adalah alkohol trihidrat, yang mengandungi tiga kumpulan hidroksil. Sukrosa adalah karbohidrat yang dibina dari residu glukosa dan fruktosa..

Untuk menentukan di mana larutan itu, tambahkan beberapa tetes larutan asid sulfurik atau hidroklorik yang dicairkan ke setiap tiub. Secara visual, kami tidak akan melihat perubahan, namun sukrosa akan menghidrolisis:

Glukosa adalah alkohol aldo kerana mengandungi lima hidroksil dan satu kumpulan karbonil. Oleh itu, untuk membezakannya dari gliserin, kami melakukan reaksi kualitatif terhadap aldehid - reaksi cermin "perak" - interaksi dengan larutan ammonia perak oksida. Tambahkan larutan yang ditunjukkan pada kedua tiub..

Sekiranya menambahkannya ke alkohol triatom, kita tidak akan melihat tanda-tanda tindak balas kimia. Sekiranya terdapat glukosa dalam tabung uji, koloid perak akan dilepaskan:

TugasBerapakah jisim sukrosa yang mesti dihidrolisis untuk mendapatkan 35 g glukosa?
KeputusanKami menulis persamaan untuk tindak balas hidrolisis sukrosa:

Cari jumlah bahan glukosa, dengan mengambil kira keadaan masalahnya (jisim molar - 180 g / mol):

Menurut persamaan tindak balas ν (C6H12O6) = ν (C12H22Osebelas) = 0.2 mol. Cari jisim sukrosa yang telah memasuki tindak balas hidrolisis (jisim molar - 342g / mol):

Disakarida. Sifat Disakarida.

Disakarida yang paling penting ialah sukrosa, maltosa dan laktosa. Mereka semua mempunyai formula umum C12N22TENTANGsebelas, tetapi strukturnya berbeza.

Sukrosa terdiri daripada 2 kitaran yang dihubungkan bersama oleh glikosida hidroksida:

Maltosa terdiri daripada 2 residu glukosa:

Laktosa:

Semua disakarida adalah kristal tanpa warna, rasanya manis, mudah larut dalam air.

Sifat kimia disakarida.

1) Hidrolisis. Akibatnya, ikatan antara 2 kitaran terputus dan monosakarida terbentuk:

Mengurangkan dikarida - maltosa dan laktosa. Mereka bertindak balas dengan larutan oksida perak amonia:

Dapat mengurangkan kuprum (II) hidroksida kepada kuprum oksida (I):

Keupayaan pengurangan dijelaskan oleh bentuk kitaran dan kandungan hidroksil glikosidik.

Tidak ada hidroksil glikosid dalam sukrosa, jadi bentuk siklik tidak dapat dibuka dan berubah menjadi aldehid.

Penggunaan disakarida.

Disakarida yang paling biasa adalah sukrosa. Ia adalah sumber karbohidrat dalam makanan manusia..

Laktosa terdapat dalam susu dan diperoleh daripadanya..

Maltosa terdapat dalam biji bijirin yang bercambah dan dibentuk oleh hidrolisis pati enzimatik..

Kimia. Gred 10

Ringkasan pelajaran

Nombor pelajaran 10. Karbohidrat. Glukosa. Oligosakarida. Sukrosa

Senarai isu yang dibahas dalam topik: pelajaran dikhaskan untuk kajian karbohidrat, ciri strukturnya. Pengaruh kumpulan berfungsi terhadap sifat karbohidrat dipertimbangkan. Pencirian sifat kimia glukosa dan sukrosa diberikan. Peranan biologi karbohidrat dan penggunaannya dijelaskan..

Alkilasi - reaksi pembentukan eter sebagai hasil penggantian atom hidrogen oleh radikal hidrokarbon dalam kumpulan hidrokso.

Acylation - tindak balas pembentukan ester akibat interaksi alkohol, termasuk polihidrat, dengan asid atau anhidrida asid.

Fermentasi butir - penukaran glukosa dengan tindakan bakteria asid butik menjadi asid butik. Diiringi oleh pembebasan karbon dioksida dan hidrogen.

Penapaian asid laktik - penukaran glukosa oleh bakteria asid laktik kepada asid laktik.

Penapaian alkohol - penguraian glukosa oleh tindakan ragi dengan pembentukan etil alkohol dan karbon dioksida.

Komposisi glukosa - monosakarida C6N12TENTANG6, terdiri daripada 6 atom karbon, 5 kumpulan hidroksil dan kumpulan aldehid. Ia boleh wujud dalam bentuk molekul linear dan siklik. Ia memasuki reaksi oksidasi, pengurangan, asilasi, alkilasi, mengalami asid laktik, alkohol, fermentasi asid butik.

Kanji - polisakarida yang terdiri daripada residu α-glukosa.

Laktosa, atau Gula Susu - Disakarida C12N22TENTANGsebelas, terdiri daripada residu glukosa dan galaktosa, menjalani hidrolisis, dapat dioksidakan menjadi asid sakarin.

Monosakarida - karbohidrat yang tidak dihidrolisis, terdiri daripada 3-10 atom karbon, dapat membentuk molekul siklik dengan satu kitaran (glukosa, fruktosa, ribosa).

Karbohidrat bukan pengurangan - karbohidrat yang tidak mengandungi kumpulan aldehid dan tidak mampu mengurangkan tindak balas (fruktosa, sukrosa, kanji).

Oligosakarida - karbohidrat yang terbentuk semasa hidrolisis dari 2 hingga 10 molekul monosakarida (sukrosa, laktosa).

Polisakarida - karbohidrat yang terbentuk semasa hidrolisis dari puluhan hingga ratusan ribu molekul monosakarida (selulosa, kanji).

Ribose adalah monosakarida, merujuk kepada pentosa. Molekul linier mengandungi kumpulan aldehid. Membentuk kitaran lima anggota. Termasuk dalam RNA.

Sukrosa adalah disakarida yang terdiri daripada residu α-glukosa dan β-fruktosa. Ia tergolong dalam karbohidrat bukan pengurangan, kerana ia tidak mengandungi kumpulan aldehid dan tidak dapat mengurangkan hidroksida tembaga (II) menjadi oksida tembaga monovalen dan perak dari larutan ammonia hidroksida perak. Ia adalah alkohol polihidrat. Terhidrolisis.

Karbohidrat - sebatian organik yang mengandungi oksigen yang mengandungi karbonil dan beberapa kumpulan hidroksil.

Fruktosa adalah monosakarida komposisi C6N12TENTANG6, merujuk kepada ketosis. Ia boleh wujud baik dalam bentuk molekul linear dan membentuk kitaran lima anggota.

Selulosa adalah polisakarida yang terdiri daripada residu β-glukosa.

Sastera utama: Rudzitis, G. E., Feldman, F. G. Kimia. Gred 10. Tahap asas; buku teks / G. E. Rudzitis, F. G., Feldman - M.: Pendidikan, 2018.-- 224 p..

1. Ryabov, M.A. Kumpulan tugas, latihan dan ujian dalam kimia. Ke buku teks G.E. Rudzitis, F.G. Feldman “Kimia. Gred 10 "dan" Kimia. Gred 11 ": manual latihan / M.A. Ryabov. - M.: Peperiksaan. - 2013. - 256 s.

2. Rudzitis, G.E. Kimia. Gred 10: manual untuk organisasi pendidikan. Tahap lanjutan / G.E. Rudzitis, F.G. Feldman. - M.: Pendidikan. - 2018.-- 352 s.

Sumber elektronik terbuka:

  • Tingkap tunggal akses ke sumber maklumat [Sumber elektronik]. M. 2005 - 2018. URL: http://window.edu.ru/ (diakses: 06/01/2018).

BAHAN TEORI UNTUK KAJIAN INDEPENDEN

Konsep karbohidrat, pengelasannya

Karbohidrat disebut sebatian organik yang mengandungi oksigen yang mengandungi karbonil dan beberapa kumpulan hidroksil dan biasanya sesuai dengan formula umum CP(N2TENTANG)t. Karbohidrat termasuk glukosa, fruktosa, ribosa, sukrosa, laktosa, kanji, selulosa dan lain-lain. Karbohidrat boleh wujud dalam bentuk molekul linear dan juga siklik. Karbohidrat, yang molekulnya hanya dapat membentuk satu kitaran, disebut monosakarida (glukosa, fruktosa, ribosa). Sekiranya molekul karbohidrat semasa hidrolisis dipecah menjadi beberapa (dari dua hingga sepuluh monosakarida), mereka disebut oligosakarida (sukrosa, laktosa). Karbohidrat, yang terbentuk semasa hidrolisis puluhan, beratus-ratus atau lebih monosakarida, disebut polisakarida (kanji, selulosa).

Molekul monosakarida boleh mengandungi dua hingga sepuluh atom karbon. Semua monosakarida mempunyai akhir ose. Nama pertama menunjukkan bilangan atom karbon, dan kemudian akhirannya ditambahkan: triose, tetrose, pentose, hexose.

Untuk organisma hidup, pentosa dan heksosa adalah yang paling penting. Monosakarida dengan kumpulan aldehid disebut aldosis (misalnya glukosa), dan kumpulan yang mengandungi kumpulan keto disebut ketosis (mis. Fruktosa). Penomboran atom karbon dalam aldosis bermula dengan atom kumpulan aldehid, dan dalam ketosis - dengan atom ekstrem yang paling dekat dengan kumpulan karbonil.

Monosakarida yang paling biasa adalah glukosa. Ia terdapat dalam buah beri dan buah-buahan yang manis. Madu juga mengandungi banyak glukosa..

Glukosa tergolong dalam kumpulan heksosa, kerana mengandungi enam atom karbon. Molekul glukosa boleh berupa linear (D-glukosa, aldose), atau siklik (α dan β-glukosa). Molekul glukosa linear mengandungi kumpulan aldehid pada akhir. Formula am C6N12TENTANG6 boleh ditetapkan sebagai glukosa dan fruktosa.

Fruktosa tergolong dalam ketosis dan kitaran lima anggota terbentuk. Ia adalah isomer glukosa. Fruktosa, serta glukosa, boleh wujud dalam bentuk molekul linier dan siklik, bergantung pada kedudukan substituen pada atom karbon kedua, α- dan β-fruktosa dibezakan.

Glukosa adalah bahan kristal yang tidak berwarna. Sangat larut dalam air, mempunyai rasa manis. Fakta bahawa terdapat kumpulan aldehid dalam molekul glukosa dibuktikan dengan reaksi "cermin perak". Dengan fruktosa, tindak balas ini tidak berlaku. Satu mol glukosa bertindak balas dengan lima mol asid asetik untuk membentuk ester, yang membuktikan kehadiran lima kumpulan hidroksil dalam molekul glukosa. Tindak balas ini dipanggil asilasi. Sekiranya larutan sulfat tembaga dan alkali ditambahkan ke larutan glukosa sejuk pada waktu sejuk, warna biru terang akan terbentuk dan bukannya endapan. Tindak balas ini membuktikan bahawa glukosa adalah alkohol polihidrat. Kerana adanya kumpulan aldehid dalam molekul glukosa, ia tidak hanya dapat memasuki reaksi "cermin perak", tetapi juga dapat menurunkan hidroksida tembaga (II) menjadi oksida monovalen. Hidrogen dengan adanya pemangkin nikel mengurangkan glukosa menjadi sorbitol, alkohol enam atom. Dalam tindak balas dengan alkohol yang lebih rendah dalam medium berasid atau dengan metil iodida dalam medium alkali, kumpulan hidroksil mengambil bahagian dalam pembentukan eter - reaksi alkilasi berlaku.

Glukosa, bergantung pada keadaan, memasuki reaksi penapaian dengan pembentukan pelbagai produk. Di bawah pengaruh bakteria asid laktik, glukosa diubah menjadi asid laktik - proses ini disebut "fermentasi asid laktik". Ia digunakan dalam pembuatan produk tenusu. Di hadapan ragi, glukosa mengalami penapaian alkohol. Jenis penapaian ini digunakan dalam pembuatan minuman beralkohol, dan juga adunan ragi. Dalam proses ini, selain alkohol, karbon dioksida terbentuk, yang menjadikan doh menjadi subur. Fermentasi glukosa, yang mengakibatkan pembentukan asid butirat, berlaku di bawah pengaruh bakteria asid butirik khas. Jenis fermentasi ini digunakan dalam penghasilan asid butirat, esternya banyak digunakan dalam minyak wangi. Tetapi jika bakteria berminyak masuk ke dalam makanan, mereka boleh menyebabkannya membusuk..

Salah satu produk fotosintesis yang disertakan dengan penyertaan tumbuhan hijau adalah glukosa. Bagi manusia dan haiwan, glukosa adalah sumber tenaga utama untuk proses metabolik. Dalam organisma haiwan, glukosa terkumpul dalam bentuk glikogen (polisakarida yang dibentuk oleh residu glukosa). Pada tumbuhan, glukosa diubah menjadi pati (polisakarida yang terdiri daripada residu α-glukosa). Membran sel tumbuhan yang lebih tinggi dibina dari selulosa (polisakarida yang terdiri daripada residu β-glukosa).

Kira-kira 0.1% glukosa terdapat dalam darah manusia. Kepekatan ini cukup untuk membekalkan tenaga kepada tubuh. Tetapi dengan penyakit yang disebut diabetes, glukosa tidak terurai, kepekatannya dalam darah dapat mencapai 12%, yang menyebabkan gangguan serius dalam fungsi seluruh tubuh.

Dalam keadaan makmal, glukosa dapat diperoleh dari formaldehid dengan adanya kalsium hidroksida. Sintesis ini pertama kali dilakukan oleh Alexander Mikhailovich Butlerov pada tahun 1861. Dalam industri, glukosa diperoleh dengan hidrolisis pati di bawah tindakan asid sulfurik..

Disakarida yang paling biasa adalah sukrosa. Secara semula jadi, ia terdapat dalam bit dan tebu dalam jumlah besar. Molekul sukrosa terdiri daripada residu α-glukosa dan β-fruktosa.

Sukrosa adalah bahan kristal tanpa warna, mudah larut dalam air, dua kali lebih manis daripada glukosa. Titik lebur ialah 160 ° C. Akibat tindak balas sukrosa dengan hidroksida tembaga, muncul warna biru terang, yang khas untuk alkohol polihidrat, tetapi apabila larutan dipanaskan, endapan merah tidak terbentuk, yang menunjukkan ketiadaan kumpulan aldehid. Di hadapan asid mineral, apabila dipanaskan, sukrosa menjalani hidrolisis, terurai menjadi α-glukosa dan β-fruktosa. Sekiranya larutan sukrosa ditambahkan pada larutan susu kapur, maka endapannya larut. Gula kalsium yang larut dalam air terbentuk. Tindak balas ini mendasari penghasilan sukrosa dari bit gula dan tebu. Sekiranya karbon dioksida disalurkan melalui larutan gula kalsium, maka endapan kalsium karbonat dan larutan sukrosa terbentuk..

Sukrosa digunakan dalam industri makanan untuk pembuatan produk gula-gula, pengetinan (jem, pengawet, kompot).

CONTOH DAN PERBINCANGAN PENYELESAIAN MASALAH MODUL LATIHAN

1. Pengiraan jumlah reagen yang diperlukan untuk tindak balas dengan glukosa

Pernyataan masalah: Untuk mendapatkan ester asetat asetat glukosa per 1 mol glukosa, 5 mol asid asetik diperlukan. Berapa gram larutan 35% asid asetik diperlukan untuk bertindak balas sepenuhnya dengan 10 g glukosa jika hasil produk tindak balas adalah 75%?

Tulis jawapan sebagai nombor bulat.

Langkah pertama: cari molar glukosa dan asid asetik.

M (CH3COOH) = 2 · 12 + 1 · 16 + 4 · 1 = 60 (g / mol).

Langkah Kedua: Cari jisim asid asetik yang bertindak balas dengan 10 g glukosa. Untuk melakukan ini, kami menyusun perkadaran:

180 g glukosa bertindak balas dengan 5 · 60 g asid asetik;

10 g glukosa bertindak balas dengan x1 g asid asetik.

Langkah Ketiga: Kami mendapati jisim asid asetik mengambil kira hasil produk tindak balas. Untuk melakukan ini, kami menyusun perkadaran:

16.7 g asid asetik akan bertindak balas dengan 75% glukosa;

x2 g asid asetik akan bertindak balas dengan glukosa 100%.

Langkah keempat: Cari jisim larutan asid asetik 35%, yang mengandungi 22.2 g asid. Untuk melakukan ini, kami menyusun perkadaran:

100 g larutan mengandungi 35 g asid;

dalam x3 g larutan mengandungi 22.2 g asid.

2. Pengiraan jumlah tenaga yang diterima oleh badan semasa pemecahan glukosa.

Pernyataan masalah: Dalam proses pemisahan 1 mol glukosa dalam tubuh manusia, 200 kJ tenaga dibebaskan. Seorang pelajar sekolah menengah memerlukan 12,500 kJ tenaga setiap hari. Berapakah peratusan keperluan tenaga harian yang akan diisi oleh pelajar dengan 200 gram anggur sekiranya glukosa dalam anggur adalah 30%? Tuliskan jawapannya ke persepuluh terdekat.

Langkah Pertama: Cari jisim molar glukosa:

Langkah kedua: Cari jisim glukosa yang terkandung dalam 200 g anggur.

Untuk melakukan ini, kalikan jisim anggur sebanyak 30% dan bahagikan dengan 100%:

Langkah Ketiga: Cari jumlah mol glukosa yang terkandung dalam 60 g karbohidrat ini.

Untuk melakukan ini, bahagikan jisim glukosa dengan jisim molarnya:

Langkah keempat: Cari jumlah tenaga yang akan dibebaskan dengan membelah 0.33 mol glukosa.

Untuk melakukannya, kami menyusun perkadaran:

Apabila 1 mol glukosa dipecah, 200 kJ tenaga dibebaskan;

setelah membelah 0.33 mol glukosa, x dilepaskan1 tenaga kj.

Langkah Lima: Kami dapati berapa peratus keperluan harian adalah jumlah tenaga ini.

Untuk melakukan ini, kami menyusun perkadaran:

12500 kJ adalah 100% daripada keperluan harian;

66 kJ ialah x2% keperluan harian.

Berorientasikan Peribadi
belajar adalah jalan menuju kejayaan

Meningkatkan kualiti pendidikan secara langsung bergantung kepada teknologi pedagogi apa yang digunakan oleh guru dalam kerjanya. Teknologi pembelajaran berorientasikan keperibadian sepenuhnya mematuhi keperluan moden.

Pada mereka, kedudukan profesional guru adalah mengetahui dan menghormati pernyataan pelajar mengenai isi topik yang dibincangkan. Guru memikirkan bukan sahaja bahan apa yang hendak dilaporkan, tetapi juga meramalkan apa bahan ini sudah ada dalam pengalaman subjektif pelajar. Pada masa yang sama, perlu membincangkan versi kanak-kanak dalam dialog yang sama. Mengenal dan mengekalkan versi yang sesuai dengan topik pelajaran, objektif dan objektif pembelajaran. Dalam keadaan seperti itu, pelajar berusaha untuk didengar, secara aktif membicarakan topik yang dibincangkan, menawarkan pilihan mereka tanpa rasa takut akan kesalahan. Membincangkan sudut pandangan pelajar dalam pelajaran, guru membentuk pengetahuan kolektif, dan tidak hanya dari kelas untuk menghasilkan semula sampel yang sudah siap.

Interaksi semasa pelajaran memerlukan bukan hanya dengan mengambil kira ciri peribadi, tetapi juga ciri interaksi antara kumpulan, menjangkakan kemungkinan perubahan dalam organisasi kerja kolektif kelas, dan membetulkannya semasa pelajaran. Keberkesanan pelajaran ditentukan dengan meringkaskan pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh, menilai asimilasi mereka, menganalisis hasil kerja kumpulan dan individu, memberi perhatian khusus kepada proses menyelesaikan tugasan, dan bukan hanya hasil akhirnya, membincangkan pada akhir pelajaran bahawa kita "belajar" apa yang kita suka (bukan suka) dan mengapa.

Matlamat. Pembelajaran oleh pelajar mengenai struktur, sifat, kaedah untuk menghasilkan sukrosa, peranan biologinya; pengembangan kemahiran untuk bekerja dengan buku teks dan sastera tambahan, mengaplikasikan pengetahuan sedia ada dalam situasi baru dan tidak standard, membuat kesimpulan; pengembangan minat dalam sejarah dan fakta sains yang baru, menghormati alam dan kesihatan seseorang.

Peralatan dan reagen. Buku teks L. A. Tsvetkov "Kimia-10", jadual "Kaedah industri untuk menghasilkan sukrosa", "Struktur molekul sukrosa", "Peta penyelidikan bebas"; sukrosa, air, asid sulfurik (konkrit), larutan tembaga sulfat, natrium hidroksida, larutan ammonia perak oksida.

Kerja individu. Di papan: pencirian sifat dan struktur glukosa.

Pada kad. a) tulis formula struktur arabinose. Bagaimana karbohidrat ini berkaitan dengan larutan ammonia perak oksida?

b) Buat persamaan untuk tindak balas pengoksidaan glukosa lengkap. Hitungkan isipadu CO2 (nos) terbentuk semasa pengoksidaan 2 mol glukosa.

c) Tuliskan persamaan untuk tindak balas penapaian alkohol glukosa. Hitungkan isipadu CO2 (n.o.), terbentuk semasa penapaian 360 g glukosa.

BESEDASKLASOM.

Apa itu karbohidrat?

Apakah ciri-ciri mereka??

Apakah monosakarida yang anda tahu?

Apakah peranan biologi ribosa dan deoksiribosa?

Apakah glukosa dan fruktosa yang saling berkaitan??

Apakah peranan biologi mereka?

Di mana alam semula jadi mereka berlaku?

Apa yang boleh mereka perolehi? (Sekiranya lelaki tidak menjawab, guru menjawab - dari sukrosa.)

Dan kumpulan karbohidrat mana yang menjadi sukrosa??

Pembelajaran Bahan Baru

Guru (menyampaikan topik pelajaran dan menetapkan matlamat untuk pelajar). Perlu dilakukan penyelidikan untuk menentukan struktur, sifat, kaedah untuk menghasilkan sukrosa, peranan biologinya, permulaan sejarah kehidupan "manis". Untuk mendapatkan maklumat yang boleh dipercayai, kami akan membuat kumpulan. Setiap kumpulan menerima arahan, peralatan dan literatur yang diperlukan untuk penyelidikannya..

Arahan 1

Siapkan sijil mengenai sejarah "kehidupan" gula, kehadiran dan pembentukannya di alam, menggunakan buku teks dan literatur tambahan. (Soalan untuk membantu: di mana dan kapan mereka mula-mula menggunakan gula untuk makanan? Tumbuhan mana yang kaya dengan gula? Bagaimana gula terbentuk di dalam tumbuhan? Apakah hasil dari proses ini?)

Buat persamaan untuk tindak balas pembentukan gula dalam sel tumbuhan.

Arahan 2

Buat rajah kaedah perindustrian untuk menghasilkan gula dari bit gula menggunakan buku teks dan literatur tambahan.

Arahan 3

Sediakan perakuan mengenai struktur molekul sukrosa. (Tuliskan formula struktur dan molekul sukrosa.)

Berdasarkan strukturnya, buat kesimpulan mengenai sifat fizikalnya.

Apakah peranan biologi bahan ini?

Arahan 4

Ketahui sifat kimia sukrosa menggunakan buku teks, literatur tambahan, dan reagen..

Tugas untuk kerja eksperimen.

1) Diberi tiub dengan larutan glukosa dan sukrosa. Tentukan secara eksperimen tiub yang mengandungi sukrosa.

2) Uji larutan sukrosa dengan hidroksida tembaga (II) yang baru disiapkan. Terangkan tanda-tanda tindak balas ini..

3) Dengan menggunakan teks buku teks dan hasil eksperimen, tulis persamaan tindak balas yang mencirikan sifat kimia sukrosa.

Arahan 5

Ketahui sifat kimia sukrosa menggunakan buku teks, literatur tambahan, dan reagen..

Tugas untuk kerja eksperimen.

1) Lakukan tindak balas hidrolisis sukrosa (tuangkan sedikit larutan asid sulfurik ke dalam tabung uji dengan larutan sukrosa dan panaskan). Bagaimana membuktikan bahawa hidrolisis telah berlaku?

2) Dalam tabung uji dengan gula tepung, tambahkan dengan teliti asid sulfurik pekat. Terangkan tanda-tanda tindak balas ini..

3) Dengan menggunakan data dari buku teks dan hasil eksperimen, tulis persamaan tindak balas.

Kumpulan mengikuti arahan selama 10 minit. Di meja setiap pelajar terdapat jadual "Peta penyiasatan bebas." Setelah menerima maklumat, kad diisi.

Kad Siasatan Bebas

Kawasan penyelidikan

hasil
penyelidikan

Persamaan tindak balas1. Sejarah "kehidupan" gula, lokasi dan pembentukannya di alamJenis gula yang paling tua adalah tebu. Tanah Air - India. Pada tahun 1747, ahli kimia Jerman A.S. Marggraf mengasingkan gula "Eropah" dari bit gula.

Kandungan gula tinggi dalam tebu, bit gula, jus maple. Sukrosa terbentuk di daun tanaman semasa fotosintesis.Fotosintesis:

2. Skema kaedah perindustrian untuk menghasilkan gula dari bit gulaCaso3 = CaO + CO2,

= C12N22TENTANGsebelas + Caso33. Struktur molekul sukrosa, sifat fizikalnya dan peranan biologiSukrosa dibentuk oleh residu glukosa dan fruktosa, yang merupakan sumber tenaga yang sangat diperlukan dalam metabolisme organisma hidup. Oleh itu, sukrosa juga merupakan sumber tenaga. Walau bagaimanapun, pengambilan gula berlebihan menyebabkan diabetes dan kerosakan gigi, penyakit sistem kardiovaskularFormula Molekul: C12N22TENTANGsebelas.

4. Sifat kimia sukrosa• Larutan glukosa dan sukrosa dapat dibezakan dengan menggunakan larutan ammonia perak oksida, sebagai tidak ada kumpulan aldehid dalam molekul sukrosa;

• sukrosa adalah alkohol polihidrat, oleh itu, ketika berinteraksi dengan hidroksida tembaga (II) yang baru disiapkan, ia memberikan warna biruDENGAN6 N12TENTANG6 + Ag2O = C6 N12TENTANG7 + 2Ag,

= (C12N21TENTANGsebelas)2Cu + 2H2TENTANG5. Sifat kimia sukrosa• Larutan sukrosa dihidrolisiskan dalam medium berasid, menghasilkan campuran monosakarida. Ini dapat dibuktikan dengan menggunakan larutan ammonia Ag2TENTANG;

• asid sulfurik pekat berkarbonat sukrosa

2C12N22TENTANGsebelas + 2H2JADI4 = 23С + СО2 +
+ 2SO2 + 24H2TENTANG

Perbincangan bahan baru

Kegiatan pelajar disusun secara berkumpulan dan melibatkan cara memperoleh pengetahuan secara kolektif dan individu. Pelajar berkenalan dengan maklumat pendidikan mengenai sukrosa, membuat keputusan mengenai kepentingannya dan kaitannya dengan tujuan penyelidikan mereka, melakukan eksperimen, dan bersiap untuk membincangkan hasil kerja mereka. Pada akhir kerja, kumpulan melaporkan. Pada masa ini, pelajar yang lain melengkapkan "Kad Penyiasatan Bebas" mereka dengan maklumat baru. Kemudian mereka menilai karya rakan mereka, membuat kesimpulan umum.

Sukrosa adalah alkohol polihidrat, semasa hidrolisis yang terbentuk monosakarida (yang disahkan oleh pengoksidaan berikutnya dari produk tindak balas kepada asid glukonat). Disakarida ini disebut tidak mengurangkan, kerana tidak mengandungi kumpulan aldehid terbuka. Sukrosa adalah produk makanan penting, seperti adalah pembekal tenaga.

Pilih kerja rumah anda

1) Cadangkan kaedah untuk mengesan gliserol, sukrosa, fenol dengan satu reagen.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes