Perpustakaan

Vilunas Yuri - Napas tersedu menyembuhkan penyakit dalam sebulan

Siri "Jalan menuju kesihatan"

Buku ikatan ini adalah buku teks perubatan. Semua cadangan dipersetujui dengan doktor anda..

Yuri Vilunas menyajikan teknik penyembuhan yang unik - nafas terisak. Nafas yang terisak dapat menyembuhkan banyak penyakit "tidak dapat disembuhkan" tanpa ubat - hanya dengan bantuan mekanisme kesihatan semula jadi.

Teknik ini memastikan pemulihan pesakit diabetes mellitus tanpa penggunaan insulin, ubat penurun gula dan diet. Ini adalah kejayaan revolusi dalam diabetes! Asma bronkial, penyakit kardiovaskular, ulser peptik, dan banyak penyakit lain surut sebelum mekanisme penyembuhan semula jadi. Pernafasan yang terisak memberi peluang sebenar untuk menghilangkan ubat-ubatan yang tidak perlu, dan sering berbahaya, dan menguruskan kesihatan anda dengan berkesan. Sumber kesihatan, belia dan umur panjang diletakkan di dalam tubuh setiap orang - anda hanya perlu membukanya!

Menurut pesakit. Yuri Georgievich Vilunas Layak menerima anugerah) Hadiah Nobel atas sumbangan yang luar biasa dalam memastikan kesihatan orang tanpa penggunaan ubat-ubatan.

Kata pengantar Hidup tanpa ubat. 6

BAHAGIAN I. MEKANISME KESIHATAN ALAM DAN KAEDAH PENGGUNAAN MEREKA

Bab 1. Pernafasan yang betul adalah keadaan utama.

Proses bernafas. sebelas

Mengapa kebanyakan orang bernafas tidak betul. enam belas

Ubat tidak berdaya. 22

Meratap adalah rawatan terbaik. 26

Teknik melakukan nafas teresak-esak. 31

Cara menggunakan nafas yang terisak

pada waktu siang. 52

Cara bernafas melalui hidung anda. 55

Bab 2. Urut diri nadi - unik

mekanisme pemulihan. 69

Menjadikan diri anda sihat. 69

Metodologi untuk melakukan urutan diri nadi. 75

Semua mekanisme penyembuhan wujud dalam gen kita. 84

Bab 3. Rehat malam semula jadi - asasnya

kesihatan, belia, umur panjang. 88

Seseorang masih tidak dapat tidur dengan betul 88

Teknik rehat malam. 93

Bab 4. Pemakanan semula jadi mengikut undang-undang Alam. 104

Prinsip asas pemakanan semula jadi 104

Kelaparan semula jadi. 124

Bab 5. Gaya hidup semula jadi dalam keadaan

masyarakat moden. 136

Masalah tertunggak. 136

Peraturan asas gaya hidup semula jadi. 140
"Perubatan mesti berkualiti." 151

BAHAGIAN II SETIAP PESAKIT BOLEH MENYEMBUHKAN DIRI TANPA UBAT!

Bab 1. Cara menyembuhkan diabetes dalam satu

Empat soalan kritikal. 157

Pesakit diabetes tidak memerlukan insulin,

Diet - tidak! Sahara - ya. 165

Kadar gula pada pesakit mungkin meningkat.. 169

Dua peringkat rawatan gula berturut-turut

Kesaksian orang menyembuhkan gula
diabetes. 178

Doktor merawat diabetes dengan nafas terisak dan urutan diri yang berdenyut.. 189

Bab 2. Rawatan pelbagai penyakit menangis

Kata Laluan. Menjalani undang-undang Alam

tanpa ubat. 215

Penulis adalah orang pertama di dunia yang pulih dari diabetes. Tekniknya menyelamatkan banyak pesakit dari penyakit yang kononnya tidak dapat disembuhkan..

Karya ini, bersama dengan buku yang diterbitkan sebelumnya oleh Peter, buku "Diabetes dapat disembuhkan dengan kaedah perubatan semula jadi," penulis menganggap sebagai permohonan rasmi untuk Hadiah Nobel atas sumbangannya yang luar biasa dalam memastikan kesihatan orang di seluruh dunia.

Kata pengantar

HIDUP TANPA UBAT

Saya sekarang berumur 70 tahun. Selama 30 tahun yang lalu, saya tidak menggunakan sebarang ubat. Saya ingin menekankan: baik dari ramuan herba, mahupun dari kimia. Di samping itu, saya tidak menggunakan makanan tambahan dan ubat-ubatan lain yang disyorkan. Hasil dari kehidupan yang "bebas dadah" itu sendiri.

Ketika saya berusia 40 tahun, doktor menentukan "sejambak" saya yang sebenar dari pelbagai penyakit: diabetes mellitus, iskemia, hipertensi, penyakit periodontal, kardiosklerosis. Pada masa yang sama, sangat menarik untuk diperhatikan bahawa "sejambak" ini muncul setelah selama tiga dekad saya dengan teliti mengikuti semua cadangan perubatan mengenai gaya hidup sihat (saya melakukan senaman setiap hari; saya makan seperti yang dinasihatkan oleh doktor; saya mengambil masa yang diperlukan untuk berehat). Ketika jatuh sakit, dia mengambil semua ubat yang diperlukan..

Pada mulanya, menurut saya, tepat pada waktunya mengikuti semua nasihat pakar, saya akan menjaga kesihatan saya untuk masa yang lama. Yang mengejutkan saya, semuanya berubah sebaliknya: semakin berhati-hati syarat doktor dipenuhi, semakin banyak ubat yang saya ambil, semakin teruk saya mendapat. Pada akhirnya, mereka mengatakan kepada saya bahawa saya menghidap diabetes dan tidak ada harapan keselamatan, kerana penyakit ini tidak dapat disembuhkan.

Pada saat yang sukar ini, saya pertama sekali harus memikirkan apa yang perlu dilakukan seterusnya. Prospeknya sangat buruk. Selanjutnya, seperti yang dikatakan oleh doktor dengan segera dan terbuka, hanya kemerosotan yang mungkin terjadi, dan sebagai pilihan - kehilangan penglihatan, amputasi kaki, penyakit organ dalaman, dll..

Bagi saya ini adalah sejenis penemuan - buat pertama kalinya saya menemui ketidakberdayaan doktor sepenuhnya, ketidakberdayaan dan ketidakmampuan mereka menyelesaikan masalah. Menjadi jelas bahawa dalam keadaan seperti itu, dalam perawatan pekerja perubatan, seperti sebelumnya, bermaksud membawa diri kepada kecacatan yang tidak dapat dielakkan dalam waktu terdekat.

Hanya ada satu jalan keluar - untuk mencuba sendiri jalan penyembuhan anda.

Pada kesimpulan kardinal, yang bermaksud perubahan tajam dalam hidup saya, saya disembuhkan di sanatorium kardiologi di Repino (Januari 1978).

18 Mac 1978 adalah hari pembukaan nafas yang terisak. Kemudian untuk pertama kalinya dalam beberapa bulan, saya sekali lagi memutuskan untuk melakukan senaman. dan tidak boleh! Selepas tidur, saya merasa sangat lemah sehingga saya tidak dapat mengangkat tangan ketika melakukan latihan fizikal (tangan dipenuhi dengan berat badan yang luar biasa, mereka menjadi seperti puding). Ini tidak pernah berlaku kepada saya sebelum ini..

Dalam perasaan kecewa dan putus asa, saya duduk di atas kerusi dan hampir terisak. Tetapi yang menakjubkan: tidak ada air mata pada waktu yang sama, walaupun saya menghembuskan nafas panjang dengan mulut, seperti ketika menangis. Nafas ini berlangsung selama 2-3 minit, dan kemudian berhenti, tetapi saya segera merasakan bahawa saya berasa lebih baik.

Saya segera mengaitkan peningkatan ini dengan bernafas, mengingatkan pada nafas yang menangis. Banyak soalan melintas di benak saya: jenis penyembuhan pernafasan apa? Bagaimana ia berlaku? Dan mengapa ia tiba-tiba hilang? Dan apa yang perlu dilakukan untuk membuatnya muncul kembali?

Saya bangun dan cuba melakukan senaman fizikal, sambil mengawasi pernafasan saya dengan teliti. Selepas beberapa pergerakan, saya merasakan nafas yang serupa muncul kembali. Ini adalah isyarat untuk saya segera duduk dan bernafas semula, membuat pernafasan berpanjangan dengan mulut saya. Kesejahteraan saya bertambah baik lagi. Dan ketika saya menyelesaikan caj sepenuhnya, badan saya secara ajaib berubah: ada semangat, tenaga, mood yang baik dan bahkan mahu berlari.

Dan saya mengambil kesempatan: di sebalik semua larangan doktor, untuk mengambil semua nasihat saya untuk melindungi jantung saya yang lemah dari tekanan yang ketara, saya pergi ke luar dan dengan senang hati berlari sejauh kira-kira seratus meter, dan kemudian berlari pulang. Hati saya berfungsi dengan lancar, saya merasa hebat, saya berada di syurga ketujuh.

Sejak itu, setiap hari di pagi hari, saya semestinya menggabungkan setiap latihan dengan nafas "menangis" yang muncul pada waktu yang sama (kemudian doktor menyebut nafas ini "terisak"). Dan setiap hari keadaan saya bertambah baik. Sebulan kemudian, semua penyakit dan secara umum semua masalah kesihatan hilang tanpa jejak, semuanya kembali normal, dan saya menjadi orang yang sihat semula. Sejak itu, selama 30 tahun saya tidak mengambil ubat.

Saya menunjukkan nafas teresak-esak kepada beberapa doktor. Mereka mengatakan bahawa mereka memerhatikan pernafasan seperti itu untuk pertama kalinya. Pengenalan dengan sastera khas mengesahkan bahawa nafas ini tidak diketahui di dunia. Jadi penemuan telah benar-benar dibuat.

Selama tiga dekad yang lalu, ribuan orang telah pulih dengan nafas yang terisak-isak, dan banyak doktor menggunakannya ketika ubat-ubatan mereka tidak berdaya..

Satu-satunya cara pemulihan yang benar adalah mengetahui dan menggunakan undang-undang Alam, yang tidak kita ketahui. Hanya dengan itu semua rahsia kesihatan, awet muda dan umur panjang akan terungkap kepada kita.

Pemikir terhebat dunia kuno, Hippocrates berkata: "Kebijaksanaan adalah mengetahui semua yang diciptakan oleh Alam." Kata-kata saintis terkenal ini tetap relevan hingga hari ini.

MEKANISME KESIHATAN ALAM DAN KAEDAH PENGGUNAAN MEREKA

Nafas yang betul adalah syarat kesihatan yang utama

Dalam bentuk yang paling umum, proses pernafasan dipertimbangkan oleh perubatan dalam dua aspek utama..

Pertama sekali, organ pernafasan betul, strukturnya, semua komponen (paru-paru, dll.) Yang menyediakan proses ini dikaji dengan teliti. Aspek kedua berkaitan dengan kajian proses fisiologi penghantaran oksigen dari paru-paru ke sistem peredaran darah, dan kemudian ke sel-sel organ, serta penyingkiran karbon dioksida dari tubuh setelah proses metabolik..

Oleh kerana kedua-dua aspek proses pernafasan ini dipelajari dengan baik, nampaknya bahagian kehidupan tubuh ini tidak lagi menarik minatnya, semuanya lebih kurang jelas di sini. Dan tiba-tiba "paya" tenang yang mapan ini mula menyerbu dengan kuat.

Batu pertama dilemparkan oleh profesor K.P. Buteyko. Hasil daripada banyak kajian makmal, dia menyimpulkan bahawa proses penghantaran oksigen ke sel-sel organ tidak semudah yang biasanya dilakukan oleh para penyelidik. Fakta bahawa oksigen dari paru-paru memasuki sistem peredaran darah sama sekali tidak bermaksud bahawa ia akan dihantar oleh hemoglobin ke semua organ, otot dan sistem tubuh lain melalui aliran darah normal tanpa masalah.

Kejayaan proses ini, ternyata, secara langsung bergantung pada nisbah antara oksigen dan karbon dioksida yang telah berkembang di dalam badan pada masa ini. Bahagian optimum dijumpai di mana oksigen mudah dipisahkan dari hemoglobin dan memasuki sel tanpa halangan: semestinya terdapat 3 kali lebih banyak karbon dioksida daripada oksigen.

Sekiranya nisbah ini dilanggar, molekul oksigen terikat dengan kuat ke hemoglobin darah, tidak dapat mengatasi hubungan yang kuat dan masuk ke dalam sel. Akibatnya, fenomena kebuluran oksigen berlaku, ketika organ tanpa oksigen diperlukan untuk berfungsi normal. Dan ini boleh menjadi penyebab kerosakan yang serius dalam kerja kedua-dua organ individu dan keseluruhan organisma secara keseluruhan. Lebih-lebih lagi, pelanggaran seperti itu boleh berlaku sekiranya terdapat cukup oksigen di dalam badan.

Oleh itu, tidak cukup hanya dengan menyedut oksigen. Ternyata seseorang mesti menghirup supaya oksigen tidak hanya memasuki paru-paru dan sistem peredaran darah, tetapi juga masuk terus ke dalam sel-sel organ: kesihatan anda secara langsung bergantung pada hasil ini. Dan untuk ini, anda perlu belajar bernafas dengan betul, bukan, seperti yang anda harus lakukan, bukan bagaimana ia akan berubah, "mengepam" oksigen ke dalam badan tanpa sebarang faedah.

Bagi K.P. Buteyko sendiri, jelas bahawa dalam penemuannya terdapat banyak peluang untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit. Bagaimanapun, jika mungkin untuk menghilangkan gangguan dalam penyampaian oksigen ke organ, maka peluang tambahan akan muncul baik untuk merawat pesakit dan untuk pencegahan. Sistem pernafasan yang dikembangkannya seharusnya dapat menyelesaikan masalah ini..

Dan walaupun apa yang dilakukan K.P. Buteyko adalah penemuan yang sangat penting, namun ia tidak disokong oleh perubatan rasmi. Lebih-lebih lagi, penemuan ini bukan sahaja tidak dihargai, tetapi pengarangnya sendiri (seperti yang sering terjadi di Rusia) mengalami serangan besar-besaran - terutama kerana dia berbicara tentang kemungkinan mengobati banyak penyakit tanpa ubat hanya menggunakan sistemnya bernafas.

K. P. Buteyko menyebut sistem pernafasannya "penghapusan nafas dalam-kuat" (VLGD). Idea utama penulis adalah untuk mencoba mengatur nisbah karbon dioksida dan oksigen dalam badan dalam nisbah 3: 1 menggunakan VLDG. Untuk mencapai hasil ini, pesakit diminta untuk mengambil nafas cetek, cetek, sehingga mewujudkan dominasi karbon dioksida (terkumpul semasa proses metabolik) dalam tubuh dibandingkan dengan sejumlah kecil oksigen yang diterima semasa respirasi permukaan.

Ubat rasmi selama 35 tahun tidak mengenali sistem pernafasan yang dibuat oleh K.P. Buteyko, walaupun pernafasan ini benar-benar membantu pesakit di mana ubat-ubatan itu tidak berdaya. Dan hanya pada awal tahun sembilan puluhan dalam keadaan pendemokrasian yang dimulai di negara ini, semua larangan dicabut dan "bernafas di sepanjang Buteyko" dibenarkan secara rasmi di institusi perubatan.

Namun, untuk memahami sepenuhnya makna penuh sumbangan KP Buteyko terhadap pengembangan perubatan moden hanya dapat dilakukan dengan membuka nafas yang terisak-isak.

Kenyataannya adalah bahawa dari sudut perubatan rasmi, mustahil untuk memahami dan menjelaskan mengapa, dalam proses pernafasan yang terisak, peningkatan dramatik seperti itu berlaku secara harfiah dalam beberapa minit (tekanan dinormalisasi, rasa sakit dapat dihilangkan). Tetapi ini dapat dimengerti jika kita menganggap bahawa terisak adalah pilihan ideal yang diberikan oleh manusia oleh Alam itu sendiri, yang dirancang untuk mewujudkan nisbah karbon dioksida dan oksigen yang optimum dalam nisbah 3: 1. Ketika seseorang mula menggunakan pernafasan yang terisak-isak, dia hampir dengan serta-merta menghilangkan semua halangan untuk penghantaran oksigen ke sel-sel organ, mengaktifkan metabolisme dan memberikan penyembuhan cepat tanpa ubat-ubatan, sehingga sebenarnya merealisasikan idea K.P. Buteyko. Corak pernafasan yang ideal ini diaktifkan oleh badan itu sendiri semasa menangis. Ia dengan cepat menormalkan keadaan seseorang, menghilangkan tekanan, dan menenangkan. Orang-orang telah memperhatikan hal ini untuk waktu yang lama (maka nasihatnya: "menangis - merasa lebih baik"). Mekanisme menangis telah wujud sejak manusia pertama di bumi muncul. Namun, belum ada yang dapat menjelaskan rahsia kesan penyembuhan menangis..

Penemuan nafas terisak memberi jawapan buat pertama kalinya. Ini semua mengenai ciri pernafasan yang muncul ketika menangis:

a) penyedutan dan pernafasan hanya dilakukan melalui mulut;

b) pernafasan lebih lama daripada penyedutan.

Ini, di luar, ini adalah di luar: ia dijumpai oleh saya dan diperbaiki dalam kaedah menghembus nafas.

Bahagian dalam, iaitu, penjelasan mengenai proses yang berlaku semasa menangis pada tahap fisiologi, sebenarnya dibenarkan oleh K.P. Buteyko dalam penemuannya.

Sebagai hasil gabungan dua penemuan ini, muncul sistem pernafasan berdasarkan ilmiah dengan pekali kecekapan yang belum pernah terjadi sebelumnya. Ciri pembezaan utamanya adalah bahawa ia tertanam di dalam badan oleh Alam itu sendiri, dan tidak diciptakan oleh manusia, seperti semua sistem pernafasan lain (pernafasan yogis, qigong, kelahiran semula, dll.).

Sistem pernafasan Buteyko juga diciptakan sepenuhnya. Tanpa mengetahui bahawa Alam telah memberikan penyelesaian yang ideal untuk masalah ini, K. P. Buteyko sebenarnya mulai "menemukan kembali roda". Mula-mula dia membuat corak pernafasan, dan kemudian mula mengatur pernafasan masuk dan keluar di bawahnya. Itulah sebabnya, dalam praktiknya, penggunaan pernafasan yang dicadangkannya, bersama dengan kesan positif, sering memberikan kegagalan dan bahkan dapat memperburuk keadaan pesakit. Ini adalah alasan utama bahawa "Buteyko bernafas" tidak pernah menjadi nafas berjuta-juta, walaupun orang sangat memerlukannya.

Kita dengan yakin dapat mengatakan bahawa nafas yang terisak-isak itulah yang diminta untuk menempati ceruk bebas sebagai satu-satunya nafas yang tepat yang diberikan oleh Alam itu sendiri kepada kita.

Mengapa kebanyakan orang bernafas tidak betul

Dari sudut perubatan moden, semua orang bernafas dengan cara yang sama, iaitu, mereka bernafas dengan betul, dengan pengecualian, tentu saja, dari beberapa jenis kecacatan kelahiran. Kesimpulan ini secara semula jadi berasal dari pandangan umum doktor mengenai proses pernafasan, yang disebutkan di atas.

Namun, penemuan yang dilakukan oleh K.P. Buteyko dan pembukaan pernafasan yang terisak membuat penyesuaian yang sangat ketara terhadap pemahaman yang diterima umum selama ini. Menjadi jelas bahawa orang dapat bernafas dengan betul dan salah, lebih-lebih lagi, semua orang bernafas secara berbeza. Hanya pernafasan seperti itu yang dapat dianggap betul, di mana tubuh mengekalkan nisbah optimum karbon dioksida dan oksigen dalam nisbah 3: 1. Hanya dengan pertukaran gas seperti itu, semua oksigen yang anda sedut, tanpa masalah, masuk ke sel-sel organ dan otot, memberikan metabolisme terbaik dan tahap kesihatan yang tinggi.

Seperti yang ditunjukkan oleh amalan pernafasan yang terisak-isak, untuk memastikan hasil positif, pernafasan oleh mulut harus lebih lama daripada penyedutan. Oleh itu, luput yang berpanjangan dari mulut adalah prasyarat untuk pernafasan yang betul, memastikan pertukaran gas yang optimum.

Tetapi, banyak yang akan mengatakan, kerana seseorang mesti bernafas dan bernafas melalui hidungnya. Seperti yang ditegaskan oleh doktor, ketika bernafas melalui hidung, udara dibersihkan dari debu, memanaskan badan dan memasuki badan dalam keadaan yang lebih baik. Bahkan para yogi berkata: "jika anda bernafas dengan mulut anda, maka makanlah dengan hidung anda", dengan demikian menunjukkan bahawa secara fisiologis hidung dibuat untuk bernafas, dan mulut untuk makanan.

Walaupun begitu, kita benar-benar mengalami paradoks yang jelas: ketika pesakit mula bernafas dengan mulutnya sambil menggunakan nafas yang terisak, keadaannya segera bertambah baik (tekanan darahnya menurun, sakit kepala dan sakit jantung hilang, dll.). Tetapi ketika dia kembali beralih ke pernafasan hidung normal, keadaannya bertambah buruk (tekanan mungkin meningkat, sakit kepala dan sakit jantung muncul, dll.). Dan kerana fenomena seperti itu adalah ciri semua orang, tanpa pengecualian, orang yang mempunyai sejenis penyakit, kesimpulannya menunjukkan: semua pesakit bernafas dengan tidak betul.

Kesimpulan ini disokong oleh pemerhatian berikut. Orang yang sihat tidak dapat belajar bernafas terisak, kerana mereka tidak dapat mengeluarkan nafas panjang dengan mulut berturut-turut, mereka menjadi tidak menyenangkan. Pada masa yang sama, pesakit boleh mengambil nafas yang panjang untuk waktu yang sangat lama (hingga setengah jam, satu jam atau lebih), hanya mendapat hasil positif.

Terus memerhatikan fenomena seperti itu selama bertahun-tahun, saya menerangkan mengenai penjelasan paradoks ini.

Untuk bernafas dengan betul, sentiasa memberikan pertukaran gas optimum 3: 1 kepada tubuh, pernafasan hidung mesti lebih lama daripada inspirasi. Pada orang yang dilahirkan dengan otot paru-paru yang kuat, pernafasan yang optimum diberikan oleh tubuh itu sendiri, sebagai akibat dari pengaturan diri. Oleh itu, semua proses metabolik dijalankan dengan berkesan dalam organisma mereka, mereka berbeza dalam kesihatan yang baik dari masa kanak-kanak, hampir tidak sakit, hidup lama.

Walau bagaimanapun, kebanyakan orang sudah dilahirkan dengan sistem paru-paru otot yang lemah, jadi pernafasan hidungnya tidak betul (lebih pendek daripada inspirasi). Akibatnya, metabolisme mereka selalu terganggu, mereka sering jatuh sakit (sejak kecil), rentan terhadap pelbagai penyakit, serangan jantung, strok, dan jangka hayatnya jauh lebih pendek.

Tetapi orang-orang ini dapat menolong diri mereka sendiri dengan memulakan pernafasan yang panjang, bukan hanya dengan hidung, tetapi juga dengan mulut mereka. Dan tidak sewenang-wenangnya, seperti yang anda mahukan, tetapi mengikut kaedah menghembus nafas, menggunakan teknik yang dikembangkan oleh saya. Dalam kes ini, semua pesakit cepat sembuh tanpa ubat. Inilah yang berlaku kepada saya dan ribuan pesakit lain yang kembali sihat.

Sekiranya seseorang itu sakit, maka dia tidak bernafas dengan betul; hanya orang yang sihat bernafas dengan betul. Oleh itu, kemungkinan pemulihan cepat seluruh penduduk menjadi terang. Pembaca, saya fikir, sudah menebak bagaimana melakukannya: anda perlu mengajar orang bagaimana bernafas.

Bilangan pesakit meningkat dari tahun ke tahun, dan kematian meningkat. Ini menunjukkan peningkatan berterusan dalam jumlah orang dengan pernafasan yang tidak betul, di mana metabolisme dalam badan sentiasa terganggu. Dan di sini, ubat rasmi dengan ubat-ubatannya sama sekali tidak berkuasa, seperti yang dibuktikan oleh penurunan tahunan penduduk 800 ribu orang.

Satu-satunya jalan keluar adalah beralih ke latihan massa dalam pernafasan terisak yang betul secepat mungkin..

Sudah tentu, ini bukan satu-satunya perkara. Tidak perlu dengan kata-kata, tetapi dalam praktiknya, untuk segera menyelesaikan masalah mengatasi kemiskinan yang teruk di mana sebahagian besar penduduk hidup. Kekurangan zat makanan asas merosakkan kesihatan, melemahkan seluruh badan, seluruh sistem otot, termasuk otot paru-paru, melancarkan pernafasan dan menentukan pernafasan yang tidak betul, gangguan metabolik dan penyakit massa baru.

Pernafasan yang tidak betul boleh menjadi kongenital dan diperolehi. Sebilangan besar bayi, hampir tidak dilahirkan, sudah bernafas dengan tidak betul: ini adalah pernafasan keturunan. Sekiranya ibu bapa tidak bernafas dengan betul, maka anak mereka juga tidak bernafas dengan betul. Ini menentukan penyakit mereka di masa depan, dan penyakit itu sendiri ditentukan oleh peraturan umum: di mana ia tipis - di sana ia pecah. Tempat paling lemah dalam badan biasanya ditentukan oleh penyakit yang dihidapi oleh orang tua (walaupun keturunan seperti itu tidak wajib, seratus peratus). Perkara utama adalah bahawa otot paru-paru yang lemah, pernafasan yang tidak betul, gangguan metabolik yang berkaitan dan kecenderungan untuk pelbagai penyakit diwarisi.

Walau bagaimanapun, pernafasan yang tidak betul dapat diperoleh..

Saya sering didekati oleh orang-orang yang, sebelum berusia 50 tahun, tidak mengalami masalah kesihatan tertentu. Dan tiba-tiba keadaan mereka bertambah teruk: tekanan meningkat dengan mendadak, kepala dan jantung mula sakit, mereka tercekik. Ini adalah contoh baik pernafasan yang tidak betul. Sebabnya di sini adalah satu, umum: sebagai akibat dari kesusahan hidup, kesukaran, keadaan kewangan yang semakin teruk, kekurangan zat makanan dan faktor lain, kelemahan sistem otot paru-paru berlaku, pernafasan menjadi lebih pendek daripada penyedutan, proses metabolik terganggu.

Tanpa memahami sepenuhnya penyebab fenomena ini, doktor, seperti biasa, menggunakan ubat-ubatan. Tetapi dengan itu mereka bukan sahaja tidak membantu pesakit, malah memburukkan lagi keadaannya. Saya hanya akan memberikan satu contoh..

Seorang lelaki memanggil saya dan menceritakan kisah seperti itu. Dia sekarang berumur 56 tahun. Sehingga baru-baru ini, dia merasa dirinya benar-benar sihat; dia jarang berpaling kepada doktor. Namun, kira-kira lima bulan yang lalu, dia sesak nafas, dia mula tersedak dan rehat, dan terutama ketika berjalan. Lelaki itu terpaksa berjumpa doktor di kliniknya; dia memberi ubat untuknya. Tetapi ia tidak membantu, sebaliknya, pesakit mula tersedak lebih keras. Seseorang menasihatinya untuk berjumpa doktor lain, yang segera membatalkan ubat sebelumnya dan memberikan ubat baru, kerana dia berkata, "lebih berkesan". Walau bagaimanapun, keadaannya tidak bertambah baik sama sekali. Kisah itu diulang dengan doktor ketiga: ubat "lebih berkesan" baru tidak menyelesaikan masalahnya.

Akhirnya, doktor yang hadir berkumpul untuk berunding dan mengeluarkan kesimpulan berikut: pesakit mengalami gangguan kerja pusat pernafasan di otak. Cadangan: anda perlu membuat kraniotomi dan cuba memperbaiki sesuatu di sana. Pembedahan sudah dijadualkan, tetapi pesakit sangat takut padanya dan, ketika belajar tentang pernafasan yang terisak, menoleh ke arah saya. Pada hari yang sama, dengan bantuan pernafasan yang terisak, dia menormalkan keadaannya.

Contoh ini menunjukkan betapa banyaknya ubat-ubatan moden yang hilang kerana tidak mengetahui mekanisme penyembuhan semula jadi. Ini adalah salah satu sebab utama penurunan keberkesanan rawatan pesakit dan peningkatan kematian.

Tetapi apa yang paling menarik: doktor tidak berusaha untuk mendapatkan pengetahuan baru, tentu saja, menganggap perkataan sains terakhir adalah yang diketahui 30-40 tahun yang lalu. Oleh itu, pandangan yang tidak dapat dijelaskan pada pandangan pertama adalah konservatisme, keengganan untuk menerima idea baru. Apabila pesakit dengan bantuan pernafasan yang terisak melegakan jantung dan sakit kepala, menormalkan tekanan darah tanpa ubat dalam lima minit, maka reaksi doktor hampir selalu (dengan pengecualian yang sangat jarang berlaku) adalah: "ini tidak mungkin." Pada masa yang sama, doktor seperti itu enggan membaca buku apa pun, dan lebih-lebih lagi - untuk mencuba teknik yang sesuai.

Konservatisme dan kelesuan pekerja perubatan sedemikian mahal bagi sains dan masyarakat..

Semua mengenai nafas yang terisak. Kesihatan, panjang umur, harmoni, kecantikan. Lebih daripada 100 cadangan untuk kes yang berbeza (Lyudmila Martynova)

Ubat paling mudah dan berguna tersembunyi di dalam diri kita. Buku ini adalah kisah mengenai alat seperti itu. Orang yang menulisnya dapat menyingkirkan penyakit serius tanpa rawatan yang melemahkan dan mahal, tanpa gimnastik, diet dan pil harian. Hanya dengan bantuan mekanisme sederhana yang diberikan sejak lahir kepada semua orang - mekanisme pernafasan yang terisak. Bernafas dengan betul adalah semua yang anda perlukan untuk menjaga kesihatan. Buku ini memberikan teori dan praktik pernafasan yang terisak, serta petua dan nasihat mengenai rawatan pelbagai penyakit menggunakan kaedah unik ini. Penerbitan ini bukan buku teks perubatan. Semua prosedur rawatan mesti dipersetujui dengan doktor anda..

Isi kandungan

  • Kesihatan Tanpa Usaha
  • Pernafasan semula jadi adalah asas gaya hidup sihat.
  • Menangis nafas Yuri Vilunas

Di atas adalah cebisan pengantar buku Semua mengenai nafas terisak. Kesihatan, panjang umur, harmoni, kecantikan. Lebih daripada 100 cadangan untuk pelbagai majlis (Lyudmila Martynova) diberikan oleh rakan buku kami - liter.

Menangis nafas Yuri Vilunas

Kaedah Yuri Vilunas, atau lebih tepatnya, sistem perubatan semula jadi Yuri Vilunas, tergolong dalam kategori kaedah penyembuhan yang menghasilkan revolusi nyata dalam fikiran kita.

Kita semua hidup seperti biasa: kita bernafas, makan, tidur, jatuh sakit. Dan hampir tidak pernah terjadi kepada kita bahawa kita selangkah lagi dari penemuan hebat.

Bagaimana penemuan dibuat? Seseorang akan mengatakan bahawa melalui penyelidikan ilmiah yang panjang dan sukar, kerja keras dan peningkatan diri yang berterusan. Ini sememangnya benar. Kebetulan pemikiran menyelamatkan datang kepada kita secara kebetulan (sudah cukup untuk mengingat epal terkenal yang melahirkan hukum graviti sejagat), tetapi bahkan Yang Mulia Peluang hanya datang kepada orang yang, walaupun kesakitan dan putus asa, menganalisis, menyelidiki, membuat eksperimen. Kes itu datang kepada seseorang yang dapat melampaui yang diterima umum, nampaknya, dapat difahami dan logik.

Yuri Vilunas: jalan yang sukar untuk kesihatan

Sejak kecil, Yuri Georgievich Vilunas menderita diabetes. Namun, pendidikan jasmani dan gaya hidup sihat menempati tempat yang terhormat dalam hidupnya. Latihan membantu menurunkan gula dan menormalkan metabolisme. Tetapi diabetes, seperti yang anda ketahui, adalah penyakit berbahaya, ia tidak hilang, tetapi hanya menunggu di sayap, perlahan-lahan, secara tidak kelihatan membawa kepada tindakan yang merosakkan di dalam badan. Pada usia 40, Yu G. Vilunas berada di hospital dalam keadaan pra-infark. Doktor menasihatkan untuk mengurangkan aktiviti fizikal, enggan berlari. Tetapi rejim lembut secara beransur-ansur mengubahnya menjadi orang kurang upaya: dia tidak lagi dapat berjalan cepat, terpaksa minum ubat untuk sakit jantung setiap hari.

Yuri Georgievich tidak berhenti berlari dan gimnastik. Tetapi badannya dilemahkan oleh penyakit ini, otot-otot tersebut mengalami atrofi akibat tidak aktif, jadi latihan pertama membuatnya semakin lemah. Yuri Georgievich siap menangis: secara naluriah, dia mula terisak-isak pendek dengan mulutnya, dan kemudian menghembus nafas yang berpanjangan, dan setelah berhenti sebentar semuanya bermula dari awal. Selepas beberapa minit, pernafasan seperti itu berhenti dengan sendirinya, dan Vilunas tiba-tiba merasakan lonjakan semangat.

Dengan memperhatikan corak ini, Yuri Georgievich sudah sadar mulai bernafas, seperti ketika menangis. Dan keajaiban berlaku: secara harfiah dalam beberapa hari kesihatannya bertambah baik, dan setelah beberapa bulan dia merasa sangat sihat.

Tetapi penyelidik tidak akan menjadi penyelidik sekiranya dia berhenti di situ. Setelah beberapa tahun, Yuri Vilunas membuat kesimpulan bahawa di dalam tubuh kita, alam semula jadi telah mewujudkan mekanisme penyembuhan. Dia memanggil mereka bahawa:

• rehat malam semula jadi;

Ini, menurut Vilunas, sistem penyembuhan dan pencegahan penyakit yang disatukan.

Sesungguhnya, idea yang mendasari kaedahnya muncul ketika Vilunas menyedari bahawa setelah terisak-isak kesejahteraan fizikalnya tidak hanya bertambah baik, tetapi bertambah baik dengan susunan yang besar. Iaitu, gejala penyakit yang dihidapinya hilang sepenuhnya. Dan dia tidak mengaitkannya dengan kategori "penyembuhan ajaib," tetapi ketika seorang saintis mulai menganalisis alasan fakta yang menakjubkan ini. Fikiran dan intuisi membantunya menarik perhatian kepada hal-hal yang tidak pernah difikirkan sebelumnya, walaupun dia pernah menemui fenomena ini lebih dari sekali: jika menangis (bernafas dengan cara tertentu), rasa lega akan datang.

Secara umum, kehidupan itu sendiri atau takdir memberinya metode berdasarkan "rancangan" alam semula jadi, yang kemudiannya akan dia bagikan dengan murah hati dengan berjuta-juta orang lain.

Kembali sebentar ke awal buku, dan anda akan memahami bahawa kaedah Vilunas adalah mekanisme yang sangat semula jadi yang dapat menahan tekanan, pengaruh keadaan persekitaran. Kami menekannya dan mendapat penyakit. Untuk memulihkan kesihatan, anda hanya dapat mendengar apa yang diberitahu oleh badan kita secara sensitif..

Orang-orang menyedari kekuatan penyembuhan nafas tersedak lama dahulu. Kita masing-masing tahu bahawa setelah kita benar-benar "menangis", masalahnya tidak lagi kelihatan tidak dapat diselesaikan. Menangis kerana kesakitan, tidak kira bagaimana ia mengejutkan kita, selalu mengurangkan kesakitan. Dan mungkin yang paling penting ialah kita tidak membuat diri kita menangis: tangisan dan tangisan dilahirkan tanpa mengira kehendak kita. Nampaknya badan itu sendiri memberitahu kita: menangis, dan akan lebih mudah bagi anda. Dan ini, lebih dari sekadar cara semula jadi untuk meringankan penderitaan kita, atas sebab tertentu, tidak ada yang menganggapnya sebagai sistem penyembuhan semula jadi.

Yuri Vilunas menyedari perkara ini terlebih dahulu. Serta kenyataan bahawa kesan penyembuhan berlaku bukan hanya dan tidak begitu banyak dari tangisan (iaitu dari air mata), tetapi dari nafas yang menyertainya. Apabila seseorang menangis, kedua-dua penyedutan dan pernafasan hanya dilakukan oleh mulut dan pernafasan selalu lebih lama daripada penyedutan!

Ia lucu, tetapi hari ini tidak ada doktor (kecuali dia penyokong sistem Vilunas) yang dapat menjelaskan mengapa pernafasan yang terisak hampir seketika dapat meringankan keadaan kritikal seseorang, melegakan kesakitan, menormalkan tekanan darah, dll..

Tetapi, jika kita mengambil teori pernafasan Profesor Buteyko sebagai asas, maka semuanya menjadi jelas: terisak-isak membolehkan anda dengan cepat menghilangkan segala halangan dalam mempromosikan oksigen untuk tujuan yang dimaksudkan, mengatur proses metabolik dalam badan dengan menormalkan pertukaran gas, iaitu, ia mengekalkan nisbah oksigen dan karbon dioksida terhadap semula jadi dan tahap 1: 3 sempurna.

Sekarang masih belum dapat diketahui: mengapa, kerana mempunyai alat penyembuhan yang sangat kuat di tubuh kita sendiri, praktikalnya tidak menggunakannya.

Kesalahan perubatan tradisional

Dalam usaha doktor untuk menyelesaikan masalah kesihatan, alat utamanya adalah logik. Itulah sebabnya kita sering menjauhi mekanisme semula jadi. Diikrarkan oleh alam semula jadi. Sejumlah contoh membuktikan bahawa pendekatan sedar terhadap rawatan tidak boleh mendatangkan bahaya, melainkan bahaya langsung..

Contoh 1. Sekiranya anda dipandu oleh fisiologi seseorang, struktur organ pernafasannya, maka pernafasan melalui hidung harus betul. Dengan nafas ini, udara dibersihkan dari habuk, kuman, memanaskan badan. Tidak ada yang memikirkan betapa bernafasnya pernafasan hidung, kerana hujahnya cukup logik dan tidak menimbulkan keraguan. Sementara itu, cadangan doktor bukan sahaja tidak membantu, malah memburukkan lagi keadaan kesihatan. Anda mengatakan bagaimana begitu. Bagaimanapun, di atas saya menerangkan pernafasan yang betul melalui hidung saya. Tetapi ini adalah nafas orang sihat. Sekiranya seseorang itu sakit, maka nafas mulut yang terisak ternyata menjadi mujarab yang sebenarnya.

Contoh 2. Sekiranya seseorang mengalami sakit tekak atau selesema pada musim sejuk, doktor mengesyorkan menutup mulutnya dengan selendang agar tidak memburukkan lagi selesema. Sebenarnya, pernafasan yang tidak betul hanya merosakkan sistem imun dan membawa kepada komplikasi. Apabila anda menyedut udara musim sejuk walaupun sejuk, keadaan pesakit bertambah baik. Sekali lagi, perhatikan semasa sakit - pernafasan melalui mulut akan menyelamatkan, tetapi orang yang sihat tidak memerlukannya.

Contoh 3. Cadangan doktor untuk bernafas lebih dalam juga agak logik. Bagaimanapun, dengan berbuat demikian, lebih banyak oksigen harus masuk ke dalam badan, yang bermaksud bahawa tahap kesihatan menjadi lebih tinggi. Sebenarnya, semuanya berubah sebaliknya: semakin dalam nafas, semakin kurang nutrien ke organ dan tisu. Sejumlah besar oksigen memerlukan pelepasan karbon dioksida yang serupa, akibatnya kapal menyempit, dan sebahagian besar oksigen yang diperlukan untuk hidup tetap tidak digunakan. Dengan nafas yang teresak-esak, keseimbangan inspirasi dan ekspirasi sentiasa optimum. Ini membolehkan anda memelihara tubuh secara maksimum dengan bahan berguna..

Kesalahpahaman seperti itu membawa banyak akibat yang menyedihkan, akibatnya orang yang benar-benar sihat hari ini jarang berlaku.

Ingat, saya memberitahu bahawa saya tidak dapat menguasai pernafasan yang betul tanpa mengetahui lebih lanjut mengenai struktur sistem pernafasan. Sekarang anda mungkin faham mengapa. Saya cuba bernafas melalui mulut sepanjang masa, seperti yang dinasihatkan oleh pengarang kaedah. Walaupun prinsip bernafas ini diperlukan hanya untuk waktu yang singkat. Selebihnya masa anda perlu bernafas dengan betul - iaitu melalui hidung. Juga, bahaya pernafasan dalam menjadi jelas bagi saya, dan dengan memahami dan menyampaikan maklumat ini melalui kesedaran, saya dapat mengatur inspirasi dan pernafasan dengan sengaja.

Rahsia pernafasan semula jadi di Vilunas

Yuri Vilunas mendakwa bahawa rahsia kesihatan sangat mudah. Pernafasan yang betul memberikan pertukaran gas di dalam badan sesuai dengan rancangan alam. Dalam kes ini, semua oksigen pernafasan mudah dilepaskan dari hemoglobin darah dan segera memasuki semua organ dan sistem orang dalam jumlah yang tepat. Menjaga keseimbangan ini memastikan pemeliharaan metabolisme yang betul, yang bermaksud semangat dan kesihatan.

Selain itu, dengan pernafasan yang betul, pernafasan harus melalui mulut dan selalu lebih lama daripada penyedutan. Ini adalah pernafasan oral yang panjang yang dengan cepat memperbaiki keadaan pesakit, membawa proses metabolik ke keseimbangan yang diperlukan dan menyumbang kepada penyembuhan keseluruhan badan. Apabila anda kembali ke pernafasan hidung yang biasa, keadaan umum seseorang sering bertambah buruk.

Sekali lagi, perhatikan frasa "orang sakit." Dari sudut pandang Yuri Georgievich, kita tidak boleh bernafas sepanjang masa. Nafas hidung adalah yang paling fisiologi bagi tubuh manusia, tetapi masalah yang sangat sedikit adalah sangat sedikit orang yang menghirup hidung mereka dengan betul (saya sudah memberitahu anda mengenai perkara ini di atas, dan anda juga berjaya memeriksa sama ada anda bernafas dengan betul).

Latihan menunjukkan bahawa orang yang benar-benar sihat tidak dapat menahan nafas yang terisak, tidak kira bagaimana mereka mencuba. Beberapa pernafasan mulut yang berpanjangan, dan orang-orang seperti latar belakang kesihatan penuh mempunyai sensasi yang tidak menyenangkan. Orang yang menderita pelbagai penyakit, sebaliknya, boleh mengambil nafas lama untuk beberapa lama dan mengalami sensasi yang sangat menyenangkan dari ini..

Mekanisme pernafasan yang betul, Yuri Vilunas sendiri menjelaskan seperti berikut:

Untuk bernafas dengan betul, sentiasa memberikan pertukaran gas optimum 3: 1 kepada tubuh, pernafasan hidung mesti lebih lama daripada inspirasi. Pada orang yang dilahirkan dengan otot paru-paru yang kuat, pernafasan yang optimum diberikan oleh tubuh itu sendiri, sebagai akibat dari pengaturan diri. Oleh itu, semua proses metabolik dijalankan dengan berkesan dalam organisma mereka, mereka berbeza dalam kesihatan yang baik dari masa kanak-kanak, hampir tidak sakit, hidup lama.

Walau bagaimanapun, kebanyakan orang sudah dilahirkan dengan sistem paru-paru otot yang lemah, jadi pernafasan hidungnya tidak betul (lebih pendek daripada inspirasi). Akibatnya, metabolisme mereka terus terganggu, mereka sering jatuh sakit, terdedah kepada pelbagai penyakit, termasuk serangan jantung, strok, dan jangka hayat mereka jauh lebih pendek.

Tetapi orang-orang ini dapat menolong diri mereka sendiri dengan memulakan pernafasan yang panjang, bukan hanya dengan hidung, tetapi juga dengan mulut mereka. Dan tidak sewenang-wenangnya, seperti yang anda mahukan, tetapi mengikut kaedah menghembus nafas, menggunakan teknik yang dikembangkan oleh saya. Dalam kes ini, semua pesakit cepat sembuh tanpa ubat. Inilah yang berlaku kepada saya dan ribuan pesakit lain yang kembali sihat.

Yuri Vilunas. "Napas tersedu menyembuhkan penyakit dalam sebulan"

Oleh itu, jika kita menerima hakikat bahawa seseorang yang menderita penyakit tidak bernafas dengan betul, maka untuk menjadi sihat, perlu membuat pernafasan yang betul. Dan anda boleh melakukannya dengan menguasai teknik pernafasan yang terisak-isak.

Siapa yang akan mendapat manfaat daripada kaedah Vilunas

Menghembus nafas adalah teknik termudah dan paling asas. Ia boleh diamalkan oleh orang dewasa dan kanak-kanak. Hasil yang paling berkesan dan penyembuhan dari teknik pernafasan terisak terwujud dalam:

• selsema, bronkitis, radang paru-paru;

• penyakit saluran gastrousus;

• kegemukan atau keletihan;

• gangguan psiko-emosi, gangguan tidur, sakit kepala.

Sistem tangisan dikontraindikasikan dalam kes berikut:

• keadaan demam akut;

• tekanan arteri, intrakranial atau intraokular yang tinggi.

Tidak ada peraturan yang ketat dalam melakukan latihan pernafasan mengikut kaedah Vilunas. Saya akan memberitahu anda bagaimana melakukan latihan itu sendiri.

Tempoh kelas ditentukan bergantung pada keadaan kesihatan. Iaitu, jika ada yang menyakitkan - saya akan bernafas lebih lama, sehingga saya merasa lega, jika tidak ada yang mengganggu - saya mengurangkan kelas. Keadaan utama bagi saya adalah keselesaan sensasi. Sebagai peraturan, dengan kesihatan yang baik, untuk pencegahan, cukup untuk saya bernafas 2-3 minit 5-6 kali pada siang hari. Tetapi inilah masanya kaedah akan dikuasai. Pada mulanya, saya mesti melakukan beberapa nafas setiap setengah jam (jam). Kemudian dia beralih ke kelas yang lebih panjang - 2-3 minit setiap satu. 5-6 kali pada siang hari.

Semasa saya mula belajar, asma, seperti yang anda ingat, membuat saya kesal. Oleh itu, setelah menguasai nafas yang terisak, saya mula berlatih selama setengah jam atau bahkan satu jam, tetapi hanya sekali sehari. Saya menggunakan mod yang sama ketika ada masalah, atau saya jatuh sakit.

Dan inilah yang menarik: badan saya sendiri menetapkan masa untuk kelas. Beberapa minggu berlalu, dan saya sudah berlatih menghela nafas 20 minit sehari, malah kurang. Ternyata ketika anda pulih, keperluan untuk bernafas terisak semakin berkurang.

Saya menasihati anda untuk mendengar sendiri. Pastikan anda memantau kesejahteraan dan kesihatan anda. Perhatikan diri anda di cermin dan perhatikan bagaimana penampilannya akan berubah. Sebaiknya lakukan ujian semasa rawatan dengan nafas yang terisak. Ingat bahawa badan itu sedang menjalani penyusunan semula dan pemurnian radikal. Sel-sel semua tisu berubah, kerja organ bertambah baik, proses metabolik menormalkan. Oleh itu, pada peringkat pertama, kemungkinan timbulnya penyakit kronik, sensasi menyakitkan kemudian berlalu. Ini menunjukkan bahawa rawatan dijalankan dengan jayanya. Bersabar dan jangan berhenti latihan pernafasan jika sesuatu tidak berjalan lancar. Bersenam dengan tenang sehingga pemulihan sepenuhnya.

Kekuatan teknik pernafasan yang terisak adalah bahawa ia memberikan rawatan dan pencegahan.

Teknik teresak-esak

Dalam proses menggunakan nafas terisak, unsur-unsur asas berikut dilakukan: menghirup - menghembuskan nafas - berhenti.

Terdapat dua perkara yang perlu dikenali dan dikenang..

Yang pertama. Nafas hidung dikesampingkan sepenuhnya: penyedutan dan pernafasan dilakukan hanya melalui mulut. Nafas harus sentiasa lebih dalam dan lebih lama daripada inspirasi.

Yang kedua. Pernafasan yang terisak dapat dihambat oleh kekuatan dalaman badan, kerana mekanismenya selalu dipantau oleh sistem saraf pusat. Biasanya nafas terisak "tidak pergi" pada orang yang sihat. Dan ini adalah logik, kerana mereka tidak memerlukan normalisasi metabolisme, dalam badan dan semuanya berjalan lancar.

Untuk memahami sama ada anda perlu menahan nafas yang terisak, lakukan perkara berikut. Menghembuskan nafas melalui mulut. Sekiranya pernafasan itu mudah dan tidak terhalang, jika tidak ada sensasi halangan yang tidak dapat dilihat, jika anda ingin terus bernafas dalam mod ini, itu bermakna terdapat sejumlah besar oksigen tersekat di dalam badan dan tubuh "memberi jalan keluar" untuk bernafas. Jangan abaikan isyarat ini dan jangan menangguhkan prosedur sehingga kemudian; mulailah bernafas sekarang. Semasa menghembuskan nafas secara oral, pertukaran gas di dalam badan dinormalisasi, semua organ dan sistem menerima oksigen yang dikeluarkan, dan metabolisme diaktifkan. Meningkatkan kesejahteraan anda tidak akan memakan masa yang lama - lihat sendiri.

Sekiranya pernafasan itu sukar, ada perasaan "kekerasan" pada diri dan sistem pernafasan seseorang, yang bermaksud bahawa tubuh telah "mematikan" fungsi tangisan. Maksudnya, semuanya normal dengan pertukaran gas; tidak ada lebihan oksigen tersekat. Jangan bimbang dan tenang menjalankan perniagaan anda - organ dan sistem anda kini dapat mengatasi segala-galanya tanpa campur tangan anda. Apabila penyertaan anda diperlukan, anda pasti akan merasakannya.

Kadang-kadang sukar bernafas melalui hidung, terutama jika anda sihat secara praktikal, tetapi ada sebilangan kecil orang seperti itu. Setiap orang yang mempunyai penyakit akan belajar bernafas teresak-esak dengan cepat: badan benar-benar tahu kapan ia perlu menangis, dan membantu menghidupkannya.

Penyedutan pada sistem pernafasan yang terisak boleh berbeza-beza dalam kekuatan dan jangka masa. Terdapat tiga jenis nafas, yang sesuai dengan tiga jenis pernafasan:

1. Nafas nol - sesuai dengan jenis pernafasan yang disimulasikan. Itu hanya penampilan, kerana aliran oksigen ke paru-paru berhenti sepenuhnya. Anda menarik nafas pendek, tetapi jangan biarkan udara masuk, memegang lidah anda ke lelangit anda.

2. Penyedutan dangkal - berlangsung sekitar 0,5 saat dan sesuai dengan pernafasan dangkal, di mana sejumlah kecil oksigen memasuki paru-paru. Nafas seperti itu mesti pendek, tetapi bertenaga, kemungkinan besar anda akan mendengar ciri "terisak." Sensasi itu seolah-olah udara tersekat di mulut, dan kemudian masuk ke paru-paru. Udara yang dihirup menyerang lelangit, sebagaimana adanya. Bunyi semasa menyedut-terisak mestilah semula jadi dan tidak menimbulkan rasa tidak selesa. Sekiranya timbul sensasi yang tidak menyenangkan, maka nafas harus diambil dengan tidak terdengar.

3. Penyedutan sederhana - berlangsung sekitar satu saat: oksigen memasuki paru-paru dengan penuh dan dalam kuantiti yang mencukupi. Kami menggunakan pernafasan sedemikian apabila pernafasan cetek yang kuat menyebabkan ketidakselesaan atau berhenti secara semula jadi.

Semasa menarik nafas pada mulanya, saya tidak berjaya sekaligus. Sebabnya adalah serangkaian kesilapan, dari mana saya ingin memberi amaran kepada anda.

1. Jika semasa inspirasi ketegangan otot tidak dirasakan, maka mulut terbuka dengan lemah.

2. Sekiranya nafas disertai dengan bunyi atau dengungan - ini menunjukkan ketegangan otot tekak yang berlebihan.

3. Sekiranya pernafasan sukar, sensasi penyumbatan berlaku, baik badan belum menghidupkan nafas tersedu, atau kumpulan otot yang salah.

Untuk memastikan bahawa anda bernafas dengan betul, saya sarankan, pertama, menggunakan cermin, dan kedua, jangan terburu-buru menutup mulut anda dengan segera, sehingga anda mungkin merasakan "pukulan" yang saya sebutkan di atas. Usahakan untuk tidak mengawal kekuatan dan arah inspirasi secara artifisial, biarkan prosesnya berjalan semudah mungkin.

Sudah tentu, pada mulanya tidak mungkin kesalahan dapat dielakkan. Pertama, nafas mungkin terlalu kuat atau terlalu lemah. Kedua, aliran udara yang dihirup dapat "memukul" anda di paru-paru.

Pada mulanya, sangat sukar bagi saya untuk menahan diri dan tidak dapat mengatur nafas dengan cara apa pun. Hanya latihan keras yang membolehkan saya memperbaiki semua kesilapan dan berjaya.

Nafas dengan pernafasan yang terisak harus lancar, seragam, panjang, sama kuat dan bebas dari awal hingga akhir. Sensasi itu seakan-akan udara tanpa usaha keluar dari paru-paru. Dalam kes ini, tubuh tidak boleh diperkosa, berusaha mendorong sebanyak mungkin karbon dioksida. Tempoh pernafasan tidak boleh menyebabkan ketidakselesaan. Memaksa udara ke maksimum adalah satu kesalahan. Hembuskan nafas sedemikian rupa sehingga ada perasaan bebas. Sekiranya anda merasakan apa-apa halangan, lepaskan - badan belum dapat menghidu nafas yang terisak. Rehat sebentar, berehat, dan sebaik sahaja anda merasa bersedia - jangan ragu untuk mencuba lagi.

Jangan sesekali menghembuskan nafas. Pastikan masa luput selalu sama. Tempoh yang disyorkan adalah kira-kira empat saat. Namun, anda tidak boleh duduk dengan jam randik atau cuba mengira detik untuk diri sendiri - ini juga menimbulkan ketegangan. Untuk mengorientasikan masa, cubalah, pada masa yang sama semasa anda menghembus nafas, hitungkan perkara lain kepada diri anda. Yuri Vilunas mencadangkan menghitung kereta: frasa "satu kereta, dua kereta, tiga kereta" mengambil masa tepat empat saat. Anda boleh membuat frasa sendiri.

Nafas semestinya mengiringi suara. Yuri Vilunas menyarankan untuk menggunakan suara: "ha", "fu", "fff" atau "ss ss". Tidak ada cadangan yang jelas untuk suara tertentu, walaupun pengarang kaedah mengesyorkan memulakan latihan dengan bunyi "ha". Secara semula jadi, suara tidak boleh mengganggu kekuatan dan tempoh pernafasan. Di bawah ini saya akan memberitahu anda dengan lebih terperinci bunyi dan cara penggunaannya, tetapi sekarang nasihat saya adalah: anda tidak harus terlalu fokus pada masalah memilih suara "anda": kemungkinan besar, ini akan menjadi inisiatif "dalaman" badan anda yang tidak akan membenarkan anda melakukan kesalahan dalam perkara ini. Ia berlaku kepada saya dengan cara itu. Suara "ha", yang Yuri Vilunas anggap paling sederhana, pasti tidak mahu bekerja dengan saya, tetapi dengan "f-f-f" - semuanya berjalan lancar. Sekarang saya akan memberitahu anda bagaimana memilih suara "anda".

Sekiranya anda mempunyai bunyi "ha" yang paling sederhana kerana sebab tertentu, ia tidak berfungsi, ini tidak bermaksud bahawa terisak bukanlah kaedah anda. Cuba uji bunyi lain untuk "kesesuaian" menggunakan ujian di bawah..

Lakukan tiga pusingan pernafasan cetek dengan menghembuskan nafas pada bunyi "fff" atau "s-s-s". Sekiranya anda mengalami gejala ketidakselesaan (kesukaran bernafas, pening, sakit dan lain-lain), hentikan pernafasan sementara untuk bunyi ini. Sekiranya tidak ada gejala yang tidak menyenangkan, habiskan tiga pusingan bernafas sederhana. Sekiranya terdapat rasa tidak selesa, ini bermakna badan belum bersedia untuk bernafas dengan bunyi-bunyi ini. Kembali ke bunyi yang lebih ringan dan cuba lagi dalam sebulan setengah. Sekiranya selepas tempoh ini ketidakselesaan tidak hilang, jangan putus asa. Tunggu sebulan lagi, dan cepat atau lambat hasilnya pasti.

Juga perlu disebutkan bahawa bunyi "ff" dan "s-s-s" sama kuat dan berkesan. Mana yang anda pilih bergantung pada pilihan peribadi anda.

Secara teknikal, suara "cccc" lebih sederhana, tetapi mustahil bagi mereka untuk bernafas dalam waktu yang lama, terutama ketika berjalan. Bunyi "ff" lebih rumit, tetapi anda boleh menghirupnya lama. Walau bagaimanapun, ini adalah pemerhatian umum. Ciri-ciri yang akan muncul ketika anda menghirup ini atau suara itu mungkin sangat beragam, atau mungkin tidak muncul sama sekali. Oleh itu, dalam apa jua keadaan, pilihan untuk suara ini atau suara hanya latihan anda dan pilihan dalaman anda sendiri..

Sekiranya badan anda untuk waktu yang lama tidak menerima bunyi "fff" atau "ss ss" - ini adalah petunjuk gangguan metabolik yang serius!

Dalam kes ini, anda memerlukan lebih banyak usaha, pekerjaan yang paling serius pada diri anda. Menghembus nafas dengan suara "ha" akan membantu anda mempersiapkan dan menstabilkan keadaan anda untuk pengembangan bunyi yang lebih kompleks dan berkesan.

Tetapi tidak kira suara apa yang anda pilih, anda perlu mematuhi beberapa peraturan mudah:

Peraturan untuk suaranya adalah "ha." Mulut maksima (tetapi selesa untuk anda) terbuka semasa menghembuskan nafas, pernafasan itu sendiri mesti tidak dapat didengar, suara itu diucapkan kepada diri sendiri.

Peraturan untuk bunyi adalah "fff". Bibir dimampatkan, tetapi tidak ketat - sehingga jurang kecil terbentuk di antara mereka. Hembuskan udara dihembus melalui slot ini dengan aliran nipis (untuk lebih memahami teknik menghembus nafas, berlatih, cubalah meniup bulu kapas dari meja dengan cara ini dan segera merasakan "pernafasan terarah"). Nafas mesti didengar, suaranya diucapkan dengan kuat. Semasa mengeluarkan suara, pastikan suara itu adalah "fff", dan bukan "fa", "fu" dan sebagainya, yang berusaha keluar dalam hal ini.

Peraturan untuk suaranya adalah "ss ss". Dengan kekuatan dan intensiti pernafasan, suara ini sama dengan bunyi "fff". Dalam kes ini, udara ditiup melalui gigi tertutup, sementara lidah harus ditekan ke sempadan lelangit dan gigi atas. Untuk latihan pernafasan, gunakan bulu yang sama - hembuskannya sedemikian rupa dari meja untuk memahami mekanisme pernafasan. Hembusan nafas harus didengar, suaranya diucapkan dengan kuat.

Sekiranya anda sukar memahami bagaimana bibir anda dilipat, anda boleh melihat cermin semasa bersenam.

Pada hakikatnya, semuanya sangat sederhana. Hanya beberapa senaman, dan bibir anda sendiri akan mengambil kedudukan yang diperlukan untuk menghembuskan suara tertentu.

Ketika Anda belajar bernafas terisak dengan suara "ha" dan "ffff" atau "sfsf", saatnya untuk mulai menguasai suara "fu". Jadi:

Bibir semasa menghembus nafas dengan bunyi "fu" dilipat ke dalam tiub, pernafasannya lancar, panjang dan tidak terdengar.

Agar pernafasan dapat dilakukan dengan betul, bibir mesti cukup tertekan (tetapi tidak berlebihan). Oleh itu, pernafasan itu sendiri dilakukan pada bunyi "y".

Pastikan bahawa semasa menghembuskan nafas bibir tidak mendekat dan diameter tiub tidak berkurang, jika tidak, "u" boleh hilang dari bunyi "fu" semasa menghembus nafas. Kesalahan seperti ini sangat berbahaya bagi mereka yang lulus "ujian toleransi suara" atau baru mula bernafas dengan bunyi "fu".

Jika semasa menghembuskan nafas, bukannya suara "fu", suara "ha" atau "ho" diperoleh, ini berarti bahawa semasa menghembuskan nafas bibir "melebar" dan tiub menjadi terlalu lebar.

Nafas anda tidak boleh terlalu kuat dan terarah. Jangan cuba meniup. Tugas anda: menghirup udara dari paru-paru dengan mudah dan lancar. Nafas hanya dibuat oleh bibir, tetapi tidak melalui tekak. Bayangkan anda menaiki troli pada petang musim sejuk. Secara semula jadi, kaca membeku dan tidak ada yang kelihatan. Untuk memahami dunia anda, anda perlu mencairkannya. Dan untuk mencairkan corak sejuk, anda perlu meniup kaca - bertindak!

Pada mulanya, ketika saya mengeluarkan suara "fff", saya mengalami sejumlah kesalahan. Saya akan menyenaraikannya secara khusus untuk memberi amaran kepada anda tentang kemungkinan kegagalan dalam perkembangan nafas yang terisak.

1. Sekiranya anda menekan bibir terlalu rapat, pernafasan sukar, atau berhenti sepenuhnya.

2. Jurang yang besar di antara bibir juga menghalang pernafasan yang betul.

3. Sekiranya anda mengetap bibir secara berlebihan dan menghirup udara terlalu banyak, ada bahaya pernafasan akan menjadi pendek.

Untuk mengelakkan pengurangan nafas, saya sarankan menggunakan teknik berikut: tune bukan untuk menghembuskan nafas, tetapi kelewatan. Dalam kes ini, pernafasan akan berlaku secara tidak sengaja dalam mod yang diinginkan.

Sekarang ingat bunyi "ss ss". Yuri Vilunas menulis bahawa udara ketika menghembuskan suara "s-s-s" melewati gigi atas. Dalam kes ini, pernafasan harus lancar, berterusan dan dapat didengar. Pada pandangan pertama, latihan kelihatan sangat sederhana. Tetapi sukar bagi saya, dan hanya seminggu kemudian saya dapat menguasai pernafasan yang betul. Berikut adalah beberapa corak yang berjaya saya ketahui.

1. Jika suara "s-s-s" tidak terdengar saat menghembuskan nafas, maka udara ditiup terlalu lemah.

2. Sekiranya pernafasan berlangsung kurang dari waktu yang diperlukan, ada kemungkinan udara dihembus terlalu banyak dan berjaya berakhir sebelum "penghitungan".

3. Nafas yang terlalu lama juga tidak betul dan menampakkan diri dalam bentuk ketidakselesaan.

Sekiranya anda mengambil kira semua kesalahan saya, maka belajarlah menghembus nafas dengan cepat dan tanpa masalah..

Apa yang perlu dilakukan setelah penyedutan dan pernafasan selesai? Jeda sebentar Nampaknya lebih mudah - berhenti dan bernafas terlebih dahulu. Namun, walaupun untuk jeda, ada peraturan. Apabila nafas selesai, tutup mulut dan tahan nafas. Tempoh jeda harus sama dengan tempoh nafas. "Kaunter sihir" kami akan membantu anda sekali lagi dan membolehkan anda mengawal prosesnya. Anda tidak boleh memendekkan jeda, anda dapat meningkatkannya sedikit jika anda merasa memerlukannya. Anda tidak boleh bernafas dengan mulut atau hidung semasa berhenti. BUKAN INHALASI, BUKAN INHALASI!

Setelah berhenti sebentar, nafas dangkal mengikuti bunyi "ha" sekali lagi, dan kitaran bermula semula.

Agar semuanya berjalan lancar, saya menasihatkan anda untuk mematuhi peraturan berikut:

1. Jangan memendekkan jeda..

2. Semasa berhenti, jangan menghirup udara melalui hidung atau mulut anda..

3. Semasa berhenti sebentar, jangan biarkan udara yang tersisa dari paru-paru.

4. Jangan lupa berhenti sejenak setelah menghembus nafas.

Kami lulus dari teori ke praktik

Untuk memulakan latihan pernafasan di Vilunas, pertama sekali, cubalah meniru nafas. Cuba tarik udara ke mulut anda dengan lidah anda ke langit. Kemudian segera mula menghembus nafas. Untuk melakukan ini, letakkan ibu jari ke mulut anda dengan lebar dan biarkan udara dengan suara "ha". Nafas mesti tidak dapat didengar dan lancar. Selepas itu kita menutup mulut dan menahan nafas. Lakukan pernafasan simulasi sehingga pernafasan mudah dan mudah.

Sebaik sahaja tiruan pernafasan dihentikan, lanjutkan ke jenis pernafasan seterusnya. Dengarkan badan anda, kerana ia memberitahu anda bahawa ia tidak perlu lagi bernafas dengan sia-sia. Sekiranya anda terus mengekalkan penampilan pernafasan, rasa tidak selesa, pening, atau rasa sakit akan segera muncul..

Pada mulanya, saya terus berusaha mensimulasikan menghembuskan nafas selama mungkin. Tetapi setelah beberapa ketika dia mula tersedak. Ini adalah tanda yang jelas bahawa sudah waktunya untuk menghentikan latihan. Pada saat-saat seperti itu, saya belajar membuat pernafasan dengan cara yang sangat mudah. Mula-mula anda perlu menarik nafas panjang dengan mulut (sedalam yang anda mahukan), dan kemudian menghembuskan nafas panjang dengan bunyi "fu". Nafas mestilah agak lama, tanpa menimbulkan rasa tidak selesa. Sebagai peraturan, satu nafas dalam-dalam dan nafas panjang cukup untuk melegakan sesak nafas. Tetapi jika anda masih merasa tidak selesa, anda harus mengulanginya lagi (tidak digalakkan melakukan "tiup" lebih dari dua kali).

Sebagai permulaan, pilih posisi yang sesuai untuk anda: duduk, berdiri atau berjalan perlahan - tidak ada yang mengganggu anda. Mulakan dengan nafas yang cetek. Kemudian hembuskan suara yang anda pilih. Jangan lupa tentang peraturan inspirasi dan pernafasan, pantau kedudukan dan ketegangan otot. Gunakan alat membilang. Nafas selesai - berhenti seketika.

Anda boleh melakukan pernafasan cetek sehingga pernafasan dapat berjalan dengan mudah. Satu isyarat untuk menghentikan pernafasan yang cetek adalah untuk anda isyarat tertentu yang dihantar oleh badan. Apakah isyarat ini?

1. Jika nafas berhenti, ini mungkin bermaksud otak telah "mematikan" pernafasan jenis ini. Sebagai orang yang telah lama mengamalkan tangisan, saya mengesyorkan agar anda menghentikan kitaran ini dengan segera. Sekiranya anda terus bernafas lebih jauh, kemungkinan besar, pelbagai sensasi yang tidak menyenangkan akan muncul dengan serta-merta: loya, pening, sakit kepala. Menghentikan pernafasan dangkal, pergi ke tahap sederhana.

2. Sekiranya anda mula tercekik, segera beralih ke pernafasan sederhana. Untuk melegakan keadaan akut dan memudahkan peralihan ke jenis pernafasan yang lain, saya boleh mencadangkan teknik berikut: anda perlu menarik nafas panjang dengan mulut (sedalam yang anda rasa selesa), dan kemudian menghembus nafas yang panjang dengan bunyi "fu" - sesuatu seperti itu membuat anda sangat letih orang. Nafas seperti itu mesti cukup lama, jika tidak, anda tidak akan dapat menghilangkan sensasi yang tidak menyenangkan, tetapi pada masa yang sama anda tidak seharusnya mempunyai perasaan tidak selesa, seolah-olah anda "memberikan oksigen terakhir." Biasanya cukup untuk menghembuskan nafas seperti ini sekali, tetapi jika anda merasa pernafasan anda belum kembali normal, ulangi prosedur. Tidak melakukan aktiviti ini lebih daripada dua kali berturut-turut..

Baru mula bekerja dengan bernafas "menurut Vilunas", banyak yang merasa pening, kerana mereka tergesa-gesa untuk memeriksa bagaimana kaedah ini berfungsi dalam praktik. Percubaan untuk memaksa kaedah untuk "memperoleh" secara paksa, sebagai peraturan, diakhiri dengan sakit kepala, mual ringan dan kemerosotan kesejahteraan umum. Gejala yang sama berlaku jika anda berlebihan dan "bernafas" lebih lama daripada yang diperlukan oleh badan. Oleh itu, kami memberi amaran sekali lagi: jangan terbawa-bawa, patuhi isyarat tubuh anda!

Jadi, anda beralih ke jenis pernafasan yang sederhana.

Tarik nafas dengan suara "ha". Penyedutan mestilah panjang (kira-kira 1 saat), lancar dan tenang. Udara segera masuk ke paru-paru, penyedutan tidak disertai dengan suara.

Jangan menyedut terlalu dalam; pastikan hanya bahagian atas paru-paru yang dipenuhi udara. Sekiranya anda gagal mengawal ini, dan anda merasakan bahawa anda telah menarik nafas lebih dalam daripada yang diperlukan, keadaan dapat diperbaiki. Saya cadangkan menggunakan teknik yang sama seperti yang disarankan ketika anda mula tercekik dengan pernafasan cetek.

Setelah menghembus nafas yang cetek, tarik nafas yang panjang dan halus ke bunyi "fu". Seperti yang ditunjukkan oleh latihan, selepas itu nafas anda akan menjadi kurang dalam, dan nafas sederhana akan betul.

Cadangan untuk menghembuskan nafas dan berhenti sejenak dalam kes ini sama seperti pernafasan cetek. Ingatlah tentang kemungkinan kesilapan dan cubalah untuk tidak membuatnya.

Nafas sederhana berterusan sehingga badan memberikan salah satu isyarat yang sudah kita ketahui:

• sekiranya pernafasan berhenti, anda harus berhenti dan beralih ke pernafasan hidung yang biasa dan biasa;

• jika anda mula tercekik, gunakan kaedah yang telah saya jelaskan untuk mengatasi sensasi sesak nafas dan kemudian bernafas hidung.

Menghembus nafas. Cara menyesuaikan sistem dengan ciri badan anda

Dengarkan badan anda

Pelaksanaan prosedur nafas terisak yang ideal, seperti yang telah kita fahami, adalah seperti berikut:

• dalam posisi yang sesuai untuk anda (duduk, berdiri, atau bahkan perlahan-lahan berjalan di sekitar bilik) kita mulakan dengan pernafasan cetek dengan suara "menyenangkan";

• sebaik sahaja pernafasan mudah berhenti, kita meneruskan pernafasan sederhana;

• dengan penampilan sesak nafas atau penghentian pernafasan yang mudah, kami menyelesaikan prosedur dan meneruskan pernafasan hidung normal.

Ini, contohnya, adalah model. Namun, dalam kehidupan seharian tidak selalu diberi kesempatan untuk melaksanakan prosedur sepenuhnya dari awal hingga akhir. Irama zaman kita begitu pantas sehingga sering terjadi, seperti yang mereka katakan, "tidak berehat". Tetapi ada jalan keluar untuk masalah ini: sangat mungkin untuk tidak melalui semua tahap dari awal hingga akhir, tetapi untuk membatasi diri hanya pada satu jenis pernafasan. Kes penggunaan teknik yang "dipendekkan" seperti itu dapat dipraktikkan ketika Anda sudah menguasainya dengan cukup.

Contohnya, jika saya perlu memperbaiki keadaan dan kesejahteraan saya dengan cepat, maka saya mengehadkan diri untuk bernafas cetek selama dua atau tiga minit dan saya tidak boleh beralih ke tahap sederhana. Benar, ia juga berlaku bahawa pernafasan cetek berlangsung kurang dari tiga minit. Kemudian pada masa yang tinggal, saya beralih ke menghirup dan menghembuskan nafas sederhana. Perkara terpenting yang saya nasihatkan ialah lakukan pada diri sendiri dan badan anda. Hanya dia, dan tidak ada orang lain, yang akan memberitahu anda jalan keluar terbaik dari situasi semasa dan pilihan bernafas yang betul untuk setiap kes tertentu..

Saya mesti mengatakan bahawa, walaupun terdapat "sampel" prosedur, tidak ada kerangka yang ketat untuk melakukan pernafasan terisak. Secara semula jadi, lebih baik mengikuti urutan tertentu: dari permukaan bernafas hingga sederhana. Namun, jika pernafasan dangkal atas sebab tertentu "tidak berjalan", cubalah menghembuskan nafas dengan suara yang sama dengan pernafasan sederhana, mungkin inilah yang anda perlukan sekarang.

Sahkan atau tolak pilihan anda mengenai jenis pernafasan dan suara kerana anda menghembus nafas hanya dapat anda, badan anda dan perubahan dalam kesihatan anda. Sekiranya tidak ada gejala yang tidak menyenangkan, dan mungkin (walaupun hampir pasti) anda mula berasa lebih baik, maka pilihan anda adalah betul.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk meneruskan prosedur juga bergantung kepada anda. Dalam beberapa kes, nafas yang terisak dapat bertahan hingga satu setengah jam. Tempoh sedemikian disediakan untuk rawatan penyakit berlarutan dan kronik. Sekiranya kesihatan anda tidak mengganggu anda, dua hingga tiga minit akan mencukupi. Walau apa pun, badan anda akan memberitahu anda bila tiba masanya untuk berhenti, sehingga sukar untuk menghembuskan nafas jika perlu..

Kepahlawanan yang berlebihan dalam menguasai kaedah tidak berguna. Anda tidak boleh, hanya memulakan rawatan, bernafas selama dua jam berturut-turut - ini tidak akan membawa kepada kebaikan. Beberapa hari pertama, ketika saya baru mula mempraktikkan teknik ini, saya hanya membebaskan diri pada beberapa nafas. Yuri Vilunas mengesyorkan mod ini untuk pemula:

Anda harus membuat 5-6 inspirasi pada pagi hari dengan suara "ha", setelah setengah jam atau satu jam untuk mengulangi latihan ini ke suara "fu", dan kemudian ke suara "ffff" ("sfs"). Ulangi ketiga-tiga latihan ini mengikut urutan ini sehingga petang, mengingat tekniknya.

2-3 hari berikutnya anda perlu bernafas selama 2-3 minit 5-6 kali pada siang hari. Hari-hari ini, anda terus menguasai kemahiran bernafas yang terisak dan mencatat bagaimana ia membantu anda (anda telah menghilangkan rasa sakit, tekanan, dll.).

Kemudian anda mula dengan sewenang-wenangnya meningkatkan tempoh sesi: anda boleh bernafas 5, 10, 15, 20 minit atau lebih. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa anda harus meningkatkan tempoh latihan dari hari ke hari.

Yuri Vilunas. "Napas tersedu menyembuhkan penyakit dalam sebulan"

Jadi, jumlah "pendekatan" untuk menghirup nafas pada waktu siang dan tempohnya anda menentukan sendiri. Dalam kes ini, kriteria utama adalah keadaan kesihatan anda dan, sayangnya, kehadiran masa lapang. Dipercayai bahawa keadaan kesihatan yang semakin teruk, semakin banyak proses metabolik terganggu. Oleh itu, jalan untuk bernafas terisak harus lebih kerap, dan jangka masa sesi harus lebih lama. Di masa depan, keperluan tubuh untuk terisak akan berkurang, proses metabolik akan normal, dan hari akan tiba ketika menangis dapat ditinggalkan sepenuhnya.

Menguasai teknik ini, sangat sukar untuk menjauhkan diri dari "kepahlawanan" yang berlebihan ketika anda cuba bernafas dengan cara ini di mana sahaja, selalu dan sepanjang hari. Tetapi pengalaman mereka yang belajar "bernafas dalam Vilunas" menunjukkan bahawa rejim seperti itu benar-benar tidak sesuai dengan siapa pun, jadi cubalah "memperlambat diri".

Menghembus nafas dengan cara hidup yang biasa

Sebelum semua orang menguasai teknik ini, timbul pertanyaan yang tidak dapat dielakkan: bagaimana menghidupkan pernafasan yang terisak dalam mod normal? Hanya ada satu peraturan - tidak ada standard atau templat..

Anda boleh bangun pada waktu pagi dan segera bernafas, tetapi saya mesti katakan, kemungkinan besar, prosedur itu tidak akan bertahan lama. Sehingga anda benar-benar "mengisi bahan bakar" dengan sarapan pagi dan tidak ada cukup nutrien dalam darah, organ dan tisu tidak memerlukan sejumlah besar oksigen yang dibebaskan. Jangan risau. Dari pengalaman saya sendiri, saya yakin bahawa setelah makan semua proses yang diperlukan dimulakan, dan badan kembali bernafas teresak-esak.

Sekiranya pada waktu pagi anda bangun patah, untuk waktu yang lama anda tidak dapat memahami jenis dunia anda, anda tidak mahu melakukan apa-apa, dan pemikiran yang harus pergi ke tempat kerja menyebabkan rasa ngeri, anda perlu segera mengembalikan kekuatan anda dan mendapatkan tenaga. Untuk "goyang", bangun dan atur diri, ada prosedur yang sangat mudah.

Anda perlu duduk, mengambil postur badan yang selesa dan bebas dan mula terengah-engah. Apabila berhenti, bangun dan berjalan-jalan sedikit, sering terjadi ketika berjalan nafas terisak kembali. Apabila nafas terisak berhenti "dalam perjalanan", atau anda merasa letih, duduk dan teruskan nafas yang terisak. Prosedur ini mesti diulang sehingga anda merasakan lonjakan kekuatan yang diperlukan untuk hari baru. Apabila anda meninggalkan rumah, mulailah menangis lagi - berjalan berirama dengan kadar yang baik akan meningkatkan keperluan oksigen, dan kemungkinan besar badan tidak akan menolak anda. Setelah menyelesaikan kitaran penuh (pernafasan cetek - pernafasan sederhana), beralih ke pernafasan hidung normal.

Setelah menguasai teknik ini dengan teliti, Anda dapat dengan mudah "menghidupkan" pernafasan terisak pada tanda pertama ketidakselesaan yang akan datang.

Tidak perlu berlatih menangis tanpa gangguan.

Sekiranya anda bernasib baik, dan anda pergi bekerja di taman - satu perkara, tetapi tidak akan berlaku bagi siapa pun untuk menggunakan nafas terisak, melintasi jalan raya yang bising. Anda boleh terganggu - contohnya, anda perlu membeli sesuatu atau menjawab soalan.

Sekiranya atas sebab tertentu nafas terisak terganggu, adalah perlu untuk meneruskannya dari jenis nafas yang anda berhenti. Tentu saja kitaran mesti dimulakan lagi: jika anda terganggu semasa menghembus nafas, kemudian meneruskan, anda masih perlu menghirup terlebih dahulu.

Dari pernafasan hidung yang normal hingga teresak-esak, anda boleh beralih bila-bila masa, di mana sahaja, seperti dari menangis ke hidung.

Bernafas dengan betul melalui hidung anda. Adakah saya perlu melatih?

Anda sudah tahu bahawa menghirup dan menghembus nafas yang terisak hanya dilakukan oleh mulut. Walaupun begitu, tidak ada yang dapat berdebat dengan fakta bahawa bagi seseorang itu adalah wajar dan fisiologi untuk bernafas melalui hidung. Perkara lain ialah tidak semua orang, seperti yang kita sudah tahu, melakukannya dengan betul. Dapat diasumsikan bahawa kaedah Vilunas mengatur proses pernafasan hidung dan menawarkan peraturan tertentu dalam hal ini. Sudah tentu, peraturan seperti itu ada dan sangat mudah:

Jangan mengganggu rancangan alam semula jadi dan jangan mengatur pernafasan hidung anda sendiri.

Bagaimana? - anda bertanya. Bagaimanapun, hampir semua teknik yang berkaitan dengan "penyembuhan pernafasan" dibangun khusus berdasarkan peraturan dan pengendalian inspirasi dan pernafasan. Tetapi jika beberapa cadangan ini, yang memerlukan kawalan menyeluruh proses pernafasan, diikuti "secara harfiah" dan terlalu aktif, kesannya mungkin menjadi yang paling tidak dijangka. Semua orang tahu postulat tentang kegunaan pernafasan yang panjang, tetapi tidak semua orang tahu bahawa pernafasan seperti itu tidak dapat dilakukan dengan hidung - ia tidak akan membawa apa-apa kecuali sakit kepala dan perubahan tekanan. Oleh itu, bersikap wajar dan jangan berlari ke depan badan. Sekiranya pernafasan hidung anda betul, maka pernafasan akan berlangsung selagi diperlukan. Sekiranya salah, anda menghembus nafas lama dengan nafas mulut yang teresak-esak.

Yuri Vilunas mendakwa bahawa banyak sistem pernafasan yang diciptakan oleh manusia sejak zaman purba (misalnya, yoga, qigong) dan hingga kini, yang mengatur peraturan pernafasan hidung, tidak memenuhi syarat semula jadi ini. Itulah sebabnya, menurut saya, keberkesanannya sangat relatif, akibatnya tidak ada satu pun dari banyak sistem ini yang menjadi sistem pernafasan yang sangat popular.

Ramai orang cuba menentukan sendiri sama ada mereka menghirup hidung dengan betul, mendengar pernafasan hidung mereka dan membandingkannya dengan tempoh penyedutan mereka. Tidak boleh berlaku kriteria seperti itu. Masalahnya ialah dengan pendekatan ini, seseorang secara tidak sengaja mula memanjangkan pernafasan hidungnya dan sampai pada kesimpulan yang salah bahawa dia mempunyai pernafasan yang betul.

Yuri Vilunas. "Napas tersedu menyembuhkan penyakit dalam sebulan"

Bagaimana untuk menentukan sama ada pernafasan hidung kita betul? Terdapat beberapa kaedah pemeriksaan tidak langsung: jika anda mengalami gangguan berat badan (berat badan berlebihan atau, sebaliknya, kekurangan berat badan), penyakit kronik (terutama penyakit sistem kardiovaskular), gangguan emosi (peningkatan kerengsaan, sifat letupan yang terlalu tinggi, atau pengasingan, kecenderungan kepada kemurungan, kesukaran untuk mengekspresikan emosi mereka), dan lain-lain, dapat diasumsikan bahawa proses metabolik terganggu dalam tubuh, yang merupakan akibat daripada pernafasan hidung yang tidak betul. Oleh itu, anda berada dalam "kumpulan risiko".

Tetapi bagaimana dengan tanda langsung? Terdapat satu cara universal dan boleh dipercayai untuk menentukan sama ada kita bernafas dengan betul. Untuk memahami bagaimana pernafasan hidung berlaku pada jam sebelumnya, perlu dilakukan penyedutan dan pernafasan yang dangkal pada bunyi "ha". Sekiranya pernafasan itu bebas dan mudah, ini adalah tanda pasti bahawa pernafasan hidung salah dan sangat mustahak untuk menghidupkan nafas yang terisak untuk menormalkan proses metabolik dalam badan.

Apabila atas sebab-sebab tertentu anda telah berhenti menghela nafas dan beralih ke hidung, disarankan untuk segera lupa bahawa anda bernafas. Jangan cuba mengatur apa-apa, jangan mengawal "betul-salah" - sistem saraf pusat melakukan ini untuk anda. Keresahan anda yang berlebihan mengenai hal ini sama sekali bukan pembantu, melainkan sebaliknya. Jangan ganggu alam - hanya itu yang anda perlukan. Apabila campur tangan anda benar-benar diperlukan - jangan ragu, badan akan memberitahu anda mengenainya. Kemudian tangisan nafas akan diperlukan.

Cadangan untuk tidak mengganggu apa-apa dan tidak mengawal sesuatu yang terdengar cukup menggoda, tetapi mari kita lihat seperti apa "ideal" pernafasan hidung, yang perlu anda perjuangkan?

Pernafasan hidung yang betul mempunyai gejala berikut:

• Nafas hidung harus berlaku secara semula jadi, tanpa campur tangan manusia. Jangan perhatikan dan bernafas seperti yang ternyata.

• Luput hidung mestilah lebih lama daripada penyedutan. Biasanya, proses ini disediakan oleh peraturan diri badan secara semula jadi. Sekiranya atas sebab tertentu proses pengaturan diri dihentikan dan seseorang tidak bernafas dengan betul, pernafasan hidung tidak boleh diatur dengan cara apa pun. Pernafasan mulut akan membantu mengatasi pernafasan yang berpanjangan dan memulihkan peraturan diri.

• Pernafasan hidung yang betul harus didengar. Ini tidak bermaksud bahawa seseorang yang mempunyai semuanya dengan pernafasan hidung sentiasa menghidu, seolah-olah dia mempunyai hidung berair yang kronik. Contoh baik pernafasan hidung yang betul adalah bernafas dalam mimpi, sedikit terhidu yang terdengar dalam diam. Sekiranya pernafasan anda sendiri tidak dapat didengar oleh anda, jangan sekali-kali mula "membuat bising" secara buatan. Biarkan sistem saraf anda menyelesaikan masalah ini sendiri dan jangan lupa untuk bernafas teresak-esak.

Dalam kehidupan seharian, pernafasan hidung yang bising disediakan oleh pelbagai pergerakan. Ingatlah: ketika anda berjalan, walaupun dengan kecepatan yang sederhana, pernafasan anda berubah dan menjadi bising. Pada siang hari, terutamanya jika anda harus bergerak aktif, tidak ada keperluan khusus untuk mengawasi pernafasan anda - ia tetap betul. Sekiranya anda tidak bergerak lama, pastikan anda memberi perhatian kepada kualiti pernafasan hidung. Sekiranya anda nampaknya "diam" secara mencurigakan, jangan mula "mengendus", tetapi hanya bangun dan berfikir sedikit - semuanya akan berjalan sendiri.

Mereka yang baru memulakan kelas menggunakan kaedah Vilunas mempunyai godaan besar untuk menggantikan pernafasan hidung sepenuhnya dengan tangisan.

Tidak ada yang akan datang dari usaha ini: badan hanya akan mematikan nafas yang terisak, dan sebarang percubaan untuk terus secara artifisial terus berubah menjadi akibat yang tidak menyenangkan - pening dan mual.

Menghembus nafas tidak dapat menggantikan pernafasan hidung yang betul. Faktanya ialah pernafasan hidung adalah bentuk semula jadi dan utama pernafasan manusia. Nafas menangis, iaitu pernafasan mulut, dalam hal ini dianggap sebagai pembetulan bagi kes-kes ketika pernafasan hidung terganggu dan proses metabolik dalam tubuh terganggu. Pernafasan yang terisak dirancang bukan sahaja untuk melepaskan oksigen dan memastikan penghantaran tepat pada masanya ke semua organ dan tisu, tetapi juga untuk menormalkan pernafasan hidung. Tetapi nafas terisak adalah perlu bagi mereka yang mempunyai pernafasan hidung semula jadi dengan betul. Nampaknya, mengapa, jika pernafasan lebih lama daripada nafas dan tidak ada yang perlu diperbaiki? Kenyataannya adalah bahawa dari masa ke masa, pernafasan hidung secara semula jadi dan teratur dapat menjadi tidak perlu lama, akibatnya pertukaran gas semula jadi dalam tubuh dapat terganggu. Dalam kes sedemikian, nafas pendek akan membantu menyelesaikan masalah ini ketika bernafas melalui mulut. Latihan berikut bertujuan untuk ini: anda menarik nafas dengan hidung atau mulut anda (seperti yang anda gemari dan nikmati saat ini). Penyedutan harus cukup lama (kira-kira 1 saat). Kemudian diikuti dengan pernafasan pendek dan tajam dengan bunyi "ha." Setelah menghembuskan nafas, berhenti sejenak, durasinya kira-kira sama dengan panjang jeda dengan nafas terisak (gunakan "menghitung" tambahan). Latihan ini diulang sehingga sensasi yang tidak menyenangkan (sakit, gangguan tekanan, dll.) Yang berkaitan dengan luput hidung yang terlalu lama hilang.

By the way, pernafasan mulut dengan sendirinya memainkan peranan penting dalam penyembuhan badan. Pernafasan mulut menghembus nafas melalui mulut dengan suara; anda mungkin tahu dari pengalaman anda sendiri bagaimana menjerit, melolong, "berdengung" dan "kesan bunyi" yang lain membantu melegakan ketegangan saraf, membantu menghilangkan rasa sakit (wanita dapat mengingat bagaimana bayinya dilahirkan).

Sebagai tambahan kepada kesan-kesan penting dan "kelihatan" ini, bunyi-bunyi seperti itu menyumbang kepada normalisasi tekanan, pengaturan proses metabolik dalam tubuh, dan mempunyai kesan penguatan dan penyembuhan umum pada semua organ dan sistem seseorang. Ngomong-ngomong, fakta menarik: diperhatikan bahawa sifat ajaib "kebisingan" ini digunakan oleh anak-anak dengan kekuatan dan kekuatan utama. Sesungguhnya, tingkah laku kanak-kanak, terutama pada tahun-tahun awal hidupnya, sememangnya wajar dan dipandu hampir secara eksklusif oleh keperluan dalaman. Selepas itu, ketika bayi membesar, dia mula belajar "peraturan tingkah laku dalam masyarakat", anak belajar menahan diri, berteriak kurang dan... semakin sakit! Anda dapat mendengar dari banyak orang bahawa masyarakat menghancurkan kita - ini sebahagiannya benar, kerana seseorang yang hidup dalam masyarakat hampir selalu dipaksa untuk "dikunci", keperluan semula jadi tidak menemukan jalan keluar, dan pada akhirnya ia berubah menjadi masalah kesihatan. Ingatlah, dengan senang hati kami menggunakan setiap peluang untuk menjerit! Kami keluar ke ladang atau ke hutan, dan reaksi semula jadi pertama adalah tangisan. Harap maklum bahawa menyanyi menaikkan mood dan nada kami. Hari ini, terdapat sebilangan besar terapi - terapi nyanyian. Menyanyi menyembuhkan - secara paradoks pada pandangan pertama, tetapi jika kita memahami mekanisme pernafasan, itu dapat difahami.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes