Gula, pengganti gula

Gula. Ia adalah produk makanan sukrosa dengan ketulenan tinggi..

Sukrosa mempunyai rasa manis yang menyenangkan. Dalam larutan berair, rasa manis sukrosa dirasakan pada kepekatan sekitar 0.4%. Penyelesaian yang mengandungi lebih daripada 30% sukrosa, manis manis.

Sukrosa cepat dan mudah diserap. Di dalam badan, di bawah tindakan enzim, ia dipecah menjadi glukosa dan fruktosa. Sukrosa digunakan oleh tubuh manusia sebagai sumber tenaga dan sebagai bahan untuk pembentukan sebatian glikogen, lemak, protein-karbon.

Nilai tenaga 100 g gula ialah 1565-1569 kJ (374 kcal). Sensasi rasa manis gula merangsang sistem saraf pusat, menyumbang kepada peningkatan penglihatan

dan pendengaran. Norma fisiologi pengambilan gula adalah sekitar 100 g sehari, tetapi ia harus dibezakan bergantung pada usia dan gaya hidup.

Tebu, yang tumbuh di kawasan dengan iklim tropika dan subtropika, dan bit gula (kira-kira 45%) berfungsi sebagai bahan mentah untuk pengeluaran gula. Tumbuhan gula seperti sorgum, jagung, dan sawit juga digunakan untuk pengeluaran gula. Industri domestik menghasilkan gula dari bit gula.

Komposisi kimia. Gula pasaran mesti terdiri daripada sukrosa. Kekotoran bebas tidak dibenarkan, tetapi semasa penghasilan bukan gula dapat diserap di dalam kristal sukrosa dan di permukaannya dalam bentuk filem nipis. Nesahara terdapat dalam gula dalam jumlah kecil. Kandungan karbohidrat (mono- dan disakarida) dalam gula pasir adalah 99.8%, dalam gula halus - 99.9%. Pecahan jisim kelembapan adalah 0.14% gula pasir dan 0.1% gula halus. Selain itu, mineral (Na, K, Ca, Fe) terdapat dalam semua jenis gula - kira-kira 0,006%.

Gula pasir adalah produk berbutir yang terdiri daripada kristal sukrosa. Gula diperoleh dari tanaman akar bit berwarna putih berbentuk spindle.

Tahap utama pengeluaran gula: pemprosesan bit - penyingkiran kekotoran, mencuci dan memotong cip (ke dalam pinggan nipis nipis); mendapatkan jus resapan; pemurnian jus dari kekotoran mekanikal dan bukan gula dan rawatan dengan susu kapur (suspensi berair kalsium oksida) untuk meneutralkan asid, mendakan aluminium, magnesium, garam besi dan protein dan pewarna pembekuan (buang air besar), serta merawat jus dengan karbon dioksida (saturasi) untuk memicu lebihan kapur dalam bentuk kalsium karbonat kristal, di permukaan zarah-zarah yang gula diserap; pada peringkat seterusnya, jus dipusatkan dengan penyejatan, diikuti dengan penghabluran gula dari sirap, pemisahan kristal gula dari cecair interkristal; pada peringkat terakhir, kristal dikeringkan, disejukkan dan dibebaskan dari kekotoran feromagnetik dan ketulan gula.

Ukuran kristal gula adalah dari 0.2 hingga 2.5 mm. Penyimpangan dari had bawah dan atas ukuran yang ditunjukkan dibenarkan hingga 5% gula pasir.

Kualiti gula pasir ditentukan mengikut GOST 21 -94. Dari petunjuk organoleptik, rasa dan bau dinilai - manis, tanpa bau dan bau gula kering dan larutannya; kebolehaliran - tanpa ketulan, gula pasir yang larut dan larut sepenuhnya, yang bertujuan untuk pemprosesan industri, mungkin terdapat ketulan yang hancur apabila ditekan ringan; warna gula pasir yang boleh dipasarkan berwarna putih, untuk pemprosesan industri ia berwarna putih dengan warna kekuningan; ketulenan larutan - larutan gula itu lutsinar atau sedikit pudar, tanpa endapan tidak larut, mekanikal atau kekotoran lain.

Menurut petunjuk fisiko-kimia (dari segi bahan kering), gula pasir mesti memenuhi syarat berikut (dalam%): pecahan jisim sukrosa - tidak kurang dari 99.75, untuk pemprosesan industri - tidak kurang dari 99.65; pecahan jisim bahan pengurang - tidak lebih daripada 0,050, untuk pemprosesan industri - tidak lebih daripada 0,065; pecahan jisim abu - tidak lebih daripada 0,04, untuk pemprosesan industri - tidak lebih daripada 0,05; pecahan jisim kelembapan - tidak lebih daripada 0.14, untuk pemprosesan industri - 0.15; pecahan massa ferroimpurities - tidak lebih daripada 0,0003; warna (dalam unit ketumpatan optik sewenang-wenangnya) - tidak lebih daripada 0.8, untuk pemprosesan industri - tidak lebih daripada 1.5.

Kecacatan yang paling biasa dalam gula pasir: kelembapan, kehilangan aliran, dan kehadiran ketulan yang tidak runtuh - hasil penyimpanan pada kelembapan relatif tinggi dan perubahan suhu udara secara tiba-tiba; warna kekuningan atau kekuningan yang tidak khas dan kehadiran ketulan gula putih kelihatan melanggar teknologi; rasa dan bau yang luar biasa terbentuk semasa pembungkusan dalam beg baru yang diproses dengan emulsi dengan bau produk petroleum, serta dalam hal ketidakpatuhan dengan kawasan komoditi; kekotoran (skala, timbunan dan api) - hasil pembersihan gula yang buruk pada elektromagnet dan penggunaan untuk mengemas beg dari burlap yang kurang diproses.

Gula halus - produk yang terdiri daripada sukrosa kristal tambahan yang disucikan (halus), dihasilkan dalam bentuk kepingan dan kristal.

Tahap utama pengeluaran gula halus: bahan baku dikenakan penyucian tambahan dan penghabluran semula, yang memungkinkan untuk mengurangkan kandungan bukan gula dalam produk siap.

Gula dilarutkan di dalam air. Sirap yang dihasilkan disucikan menggunakan adsorben (karbon aktif) dan penukar ion yang menyerap pewarna dari sirap.

Dalam penapisan, beberapa kitaran penghabluran dilakukan. Gula halus dihasilkan dalam dua atau tiga kitaran pertama; dalam tiga hingga empat kitaran berikutnya, gula kuning diperoleh dari molase, yang dikembalikan untuk diproses. Molase halus dikeluarkan dari kitaran terakhir sebagai produk buangan.

Untuk mengurangkan terbalik sukrosa, reaksi larutan gula yang sedikit alkali disokong, dan pewarna biru, ultramarine, digunakan untuk menutupi warna kuning gula halus. Ia ditambahkan sebagai penggantungan pada massecuite isi ulang atau ketika mencuci kristal gula dalam sentrifugal.

Gula halus diperoleh dari massecuite dengan kristal sukrosa dengan ukuran dan struktur yang seragam. Gula dipisahkan dari molase dalam sentrifugal. Keringkan dan dipisahkan pada ayakan menjadi pecahan mengikut ukuran kristal.

Gula ketulan halus dihasilkan dengan cara ditekan dan dibuang. Setelah menerima gula tuang, tukang urut panas dituangkan ke dalam bentuk kerucut setinggi 60 cm dan perlahan-lahan disejukkan. Kemudian ke borang di atas

Tuangkan dalam larutan gula tulen (clere). Cecair interkristal yang mengandungi bukan gula dipindahkan oleh Klers. Produk halus yang dicuci dikeringkan dalam acuan. Gula siap diketuk dari acuan dan dicincang menjadi kepingan. Mentega halus dengan kekuatan tinggi dan larutan perlahan di dalam air.

Gula mampat diperoleh dengan mengeluarkan molase dari massecuite dalam sentrifugal dan mencuci kristal dengan Klers. Kristal basah membentuk bubur halus. Muka mereka ditutup dengan lapisan larutan gula nipis. Dari bubur pada mesin penekan, dibentuk kepingan gula halus atau bar halus, yang dipecah-pecah setelah kering.

Berbagai gula halus: ditekan - dihancurkan, dengan sifat-sifat cor, sekejap, dalam bentuk kiub, dalam bungkusan kecil (jalan); pelempar terkelupas; Gula pasir halus - halus (dari 0,2 hingga 0,8 mm), sederhana (dari 0,5 hingga 1,2 mm), besar (dari 1,0 hingga 2,5 mm) dan, atas pesanan khas, terutama besar ( dari 2.0 hingga 4.0 mm); sukrosa untuk sampanye; serbuk halus.

Kualiti gula halus dinilai mengikut GOST 22-94. Mengikut ciri organoleptik, gula halus mesti memenuhi syarat berikut: rasa dan bau - manis, tanpa rasa dan bau gula kering dan larutan berairnya yang luar biasa; warna - putih, bersih, tanpa kekotoran, warna kebiruan dibenarkan; kebolehaliran - gula pasir berbutir halus, tanpa ketulan; ketulenan larutan - larutan gula berwarna transparan atau sedikit pusing, naungan warna opalescent halus dibenarkan.

Menurut parameter fisiko-kimia, gula halus mesti memenuhi keperluan yang dinyatakan dalam jadual. 5.3.

Kecacatan gula halus: warna keabu-abuan, bintik gelap, dan lain-lain adalah hasil penjelasan sirap yang tidak mencukupi, penyumbatan bubur, ketidakpatuhan mod penekanan dan pengeringan.

Menurut petunjuk mikrobiologi, gula pasir dan gula halus untuk pengeluaran susu dalam tin, makanan bayi dan industri biofarmaseutikal harus memenuhi syarat berikut, CFU per 1 g: mikroorganisma anaerobik aerobik dan pilihan mesofilik - tidak lebih daripada 1000; kulat jamur - tidak lebih daripada 10, ragi - tidak lebih daripada 10. Bakteria kumpulan Escherichia coli (coliforms) dalam 1 g, mikroorganisma patogen, termasuk bakteria genus Salmonella dalam 25 g produk, tidak dibenarkan.

Kandungan unsur toksik dan racun perosak dalam gula dan gula halus tidak boleh melebihi tahap yang boleh diterima yang ditetapkan oleh SanPiN2.3.2-560-96. Kandungan logam berat dan arsenik (dalam mg / kg), tidak lebih daripada: merkuri - 0,01; kuprum - 1.0, plumbum - 1.0; kadmium - 0,05; zink - 3.0; arsenik - 0.5. Kandungan racun perosak (dalam mg / kg), tidak lebih daripada: heksokloran HCH, γ-isomer - 0,005; fostoxin - 0.01.

Pembungkusan dan pelabelan. Gula pasir dibungkus dalam jisim bersih. 50 kg dalam beg kain baru, sebagai balasan beg kategori I atau II,

dalam beg kain dengan sisipan tiga lapisan plastik atau kertas. Gula juga dibungkus hingga 1.0 t dalam bekas khas yang lembut untuk produk pukal seperti MKP-1.0 C.

Gula dibungkus secara mekanikal dalam beg kertas dan plastik dengan berat bersih 0,5-1,0 kg. Gula juga dibungkus dalam beg yang direka secara artistik dengan berat bersih 5 hingga 20 g, dibuat dari gabungan bahan - kertas dengan lapisan polietilena atau lilin mikro. Beg gula dibungkus dalam 20 kg setiap satu dalam kotak kadbod bergelombang..

Gula halus, dihancurkan, ditekan, segera, sekejap, dibungkus dalam bungkusan kertas dan kadbod dan kotak dengan berat bersih 0,5 dan 1,0 kg. Gula halus yang diperah dibungkus dalam dua keping, dalam beg berasingan, pertama dalam bungkusan jenama II, kemudian di label yang dihiasi secara artistik yang diperbuat daripada kertas label. 100 beg disusun dalam bungkusan kertas dengan berat bersih 1.5 kg.

Gula pasir halus dibungkus dalam jisim bersih 0,5 dan 1,0 kg, serbuk halus - 0,25; 0.5 dan 1.0 kg dalam beg kertas dan plastik.

Gula halus yang dibungkus dibungkus dalam berat 20 kg dalam kotak kadbod bergelombang atau dalam pembungkusan pukal kertas atau filem menyusut.

Pelabelan gula pasir dan gula halus harus mengandungi: nama organisasi, sistem yang merangkumi pengeluar; nama dan tanda dagangan pengeluar; Nama pengeluaran; penetapan standard; berat bersih; kalori 100 g produk; kandungan karbohidrat dalam 100 g produk. Pelabelan beg gula pasir dan gula halus harus mengandungi: nama dan tanda dagangan pengeluar; Nama pengeluaran; penetapan standard; berat bersih. Kotak dan beg dengan gula pasir atau gula halus mesti mempunyai label dengan label yang mengandungi maklumat yang tertera pada bungkusan, tetapi bukannya kandungan kalori dan kandungan karbohidrat, ia menunjukkan berat kasar, kategori beg atau nombor kotak dan nombor tempat. Tanda pengangkutan mesti tertera tanda "Lindungi dari kelembapan".

Pengganti gula. Pengganti gula termasuk sirap dan zat gula..

Sirap. Sirap manis dihasilkan dari tanaman gula: gula maple, gula sorgum; dari akar umbi artichoke chicory dan Jerusalem. Sirap mengandungi hingga 65-67% Gula, mineral dan bahan lain yang dipindahkan dari bahan mentah. Mereka adalah cairan tebal dari warna terang hingga coklat gelap, mempunyai rasa manis yang menyenangkan, dengan bau khas.

Sirap juga disediakan berdasarkan sirap pati dalam pelbagai jenis. Dulang dicairkan dengan sirap gula Atau jus buah dan beri, asid sitrik, pati, pewarna ditambah.

Sirap glukosa-fruktosa juga diperoleh dari sirap pati. Sirap ini mengandungi 71% pepejal. Pecahan jisim (dari segi bahan kering); glukosa - 52%, fruktosa - 42, oligo-sakarida - sekitar 6%.

Sirap digunakan dalam industri gula-gula, roti dan industri lain..

Bahan manis. Bersama dengan karbohidrat, banyak bahan yang mempunyai sifat kimia yang berbeza - glikosida, protein, polyalkohol, dan lain-lain juga mempunyai rasa manis. Sebilangannya. - bahan manis semula jadi, yang lain adalah sintetik.

Terdapat empat kumpulan bahan manis - pemanis. Yang pertama adalah fruktosa..

Fruktosa (levulosa, gula buah) dalam keadaan bebas terdapat di bahagian hijau tanaman, nektar bunga, biji, madu. Fruktosa adalah sebahagian daripada sukrosa, dan juga membentuk inulin polisakarida dengan berat molekul tinggi. Terima fruktosa dari sukrosa, inulin, transformasi beberapa monosa lain oleh bioteknologi.

Kumpulan kedua merangkumi alkohol manis xylitol dan sorbitol.

Xylitol dan sorbitol yang berkaitan dengan polyal alkohol tidak mempunyai kumpulan pengurangan, tidak mengambil bahagian dalam reaksi melanoidin, tidak menyebabkan kegelapan produk semasa pemanasan. Pengganti gula ini diserap dengan baik oleh badan..

Sorbitol secara semula jadi terdapat pada buah abu gunung, pinggul mawar, dan lain-lain. Sorbitol diperoleh dari glukosa melalui hidrogenasinya..

Kristal sorbitol berwarna putih kelabu. Mereka ditekan dan dihasilkan dalam bentuk jubin dari 100 hingga 300 g, dalam kemasan besar - dari 4 hingga 7 kg. Sorbitol harus manis, tidak berbau, harus larut sepenuhnya di dalam air. Dalam produk komersial, kelembapan tidak dibenarkan lagi. 5%, pecahan jisim sorbitol - tidak kurang daripada 99% dari segi bahan kering.

Bungkus sorbitol dalam kertas lilin, kemudian di dalam kotak. Simpan pada suhu tidak melebihi 25 ° C.

Xylitol kristal makanan dihasilkan dari sekam kapas, tongkol jagung. Ia adalah kristal putih, warna sedikit kekuningan dibenarkan. Xylitol tidak berbau, kelembapan: premium - 1.5%, 1st - 2%.

Xylitol dengan berat hingga 25 kg dibungkus dalam beg kertas yang tidak diresapi dengan sisipan dari filem plastik, dikimpal secara hermetik setelah mengisi.

Xylitol disimpan di gudang kering pada kelembapan relatif tidak lebih tinggi daripada 75%.

Tempoh jaminan untuk penyimpanan sorbitol dan xylitol adalah satu tahun.

Kumpulan pengganti gula yang ketiga merangkumi bahan seperti aspartam dan acesulfame K.

Molekul aspartam terdiri daripada asam amino asparagine dan fenilalanin, digabungkan dengan alkohol metanol. Yang terakhir ini berbahaya bagi manusia, tetapi dalam aspartam kepekatannya tidak dapat diabaikan, lebih banyak metanol memasuki tubuh dengan buah-buahan dan jus. Pada suhu tinggi, aspartam hancur..

Acesulfame K adalah salah satu pengganti gula baru. Ini adalah garam organik yang diperoleh pada tahun 1967 di Jerman. Acesulfame telah lulus ujian keselamatan yang serius dan didaftarkan di lebih dari 40 negara.

Kumpulan ketiga pengganti gula juga termasuk sakarin, siklomat, dulcin dan bahan lain..

Kumpulan keempat merangkumi produk yang merupakan campuran sukrosa dengan penggantinya dari kumpulan ketiga. Yang paling terkenal adalah "gula manis." Dalam campuran, bahan manis saling menguatkan, yang dapat mengurangkan bilangannya dengan ketara.

"Gula manis" adalah kristal gula konvensional yang dilapisi dengan sakarin. Pengganti gula lain dari kumpulan ketiga boleh digunakan untuk gula - aspartam, acesulfame K, dll..

Nilai kalori dan pekali kemanisan (kemanisan sukrosa diambil sebagai satuan) beberapa pengganti gula berbanding dengan sukrosa ditunjukkan dalam jadual.

Kehidupan manis: semua mengenai gula

Gula tidak hanya terdapat di hampir setiap dapur, tetapi juga terdapat dalam banyak produk di rak kedai. Dan paling sering ia adalah gula halus putih, ia juga disebut gula pasir.

Pakar pemakanan dan beberapa penyelidik berpendapat bahawa produk semacam itu bukan sahaja tidak sihat, tetapi juga tidak sihat. Kami cuba mengetahui jenis gula yang ada dan apakah mungkin untuk membincangkan faedah produk manis..

Menurut Union of Sugar Producers of Russia, 30% gula di seluruh dunia dihasilkan dari bit gula, yang ditanam pada skala industri di negara kita dan Eropah.

Selebihnya 70% adalah tebu - pemimpin dalam pengeluaran gula tebu adalah India, Mauritius, Thailand, serta Brazil dan Cuba. Bit dan tebu adalah bahan mentah utama untuk pengeluaran gula, tetapi ada yang lain. Yang mana - kami akan ceritakan lebih lanjut.

Gula maple

Orang asli Amerika Utara mengeluarkan jus dari maple tempatan dan menyiapkannya dengan sangat sederhana: mereka menuangkannya ke dalam periuk tanah liat dan membiarkannya semalaman dalam keadaan sejuk - ini adalah sejenis ais krim, yang disebut orang Eropah sebagai ais manis. Benar, kemudian mereka mula mendapat gula dari maple dengan cara yang sama seperti dari tebu - mengumpul dan menguap jus.

Dari 40 liter jus maple, hanya 1 liter sirap yang diperoleh. Dan dari jus maple, anda boleh membuat mentega atau madu. Sekiranya kita bercakap mengenai bahan berguna, gula maple, selain glukosa, mengandungi kalium, zat besi, zink, mangan dan kalsium.

Gula Sawit (Jaggeri)

Diperoleh dari jus kelapa sawit di negara-negara Asia Tenggara: Indonesia, India, Malaysia, Myanmar, Thailand, Filipina. Warna jaggeri berwarna coklat keemasan, rasanya menyerupai madu kental atau karamel. Ia dijual sama ada dalam bentuk jubin, atau dalam bentuk madu tebal. Mengandungi kalsium, kalium, fosfor, zink, serta glukosa, pektin dan vitamin untuk menguatkan imuniti.

Gula anggur

Gula anggur adalah nama kedua untuk glukosa. Maksudnya, sebenarnya gula biasa, hanya tanpa fruktosa. Ia terdapat dalam jus buah-buahan dan buah beri, tetapi ia diperoleh dari anggur - maka namanya.

Jus anggur pekat, disalurkan melalui pemusat dan penyerap khas yang menghilangkan kekotoran darinya. Keluarannya adalah cecair jernih yang tidak berbau dan tidak berbau. Kemudian semuanya bergantung kepada pengilangnya: gula dibiarkan dalam bentuk cair atau dikeringkan hingga menjadi serbuk putih halus.

Gula anggur kurang manis daripada biasa, kira-kira sepertiga, tetapi jumlah kalori di dalamnya sama - 387 kkal per 100 g. Terdapat tangkapan: dari kebiasaan, seseorang yang tidak merasa manis menambahkan lebih banyak gula anggur.

Sekiranya kita bercakap mengenai sifat lain, glukosa yang tidak dirawat cepat diserap ke dalam darah, mengisi badan dengan tenaga. Gula anggur digunakan sebagai pemanis untuk bijirin, minuman, ditambahkan ke makanan bayi, kentang tumbuk, kompot.

Gula Sorgum

Ia dibuat dari jus gula sorgum - tumbuhan yang biasa terdapat di India, Afrika dan China. Benar, pembuatannya dianggap tidak menguntungkan, sehingga dalam bentuk gula hampir tidak dapat dijumpai di rak kedai.

Tetapi sirap sorgum boleh didapati, tetapi juga tidak sesering jenis sirap lain. Gula Sorgum mengandungi mineral yang sihat, tidak mengandung protein dan lemak, rendah fruktosa dan sukrosa.

Gula malt

Orang Jepun telah mengeluarkan gula malt dari barli, beras dan millet selama lebih dari dua milenium. Produk ini digunakan untuk membuat bir kerana meningkatkan rasa dan mempercepat proses penapaian. Selain itu, gula malt adalah pewarna makanan semula jadi..

Gula bit

Pada satu masa, penyelidik Jerman Andreas Marggraf mengekstrak zat manis dari tanaman akar, membuktikan bahawa bit sama baiknya dengan buluh dari segi kadar sukrosa - apabila gula bit yang dimurnikan sepenuhnya, dapat mengandung hingga 99.9% sukrosa. Namun, masih ada perbezaan.

Pada peringkat pertama, gula mentah diperoleh dari produk tanaman, tetapi jika gula tebu sudah sesuai untuk dimakan pada tahap ini, bit akan tidak enak rasanya dan mesti ditapis. Gula bit, sebagai tambahan kepada industri makanan, kini aktif digunakan untuk menyiapkan asas ubat cair (ubat batuk, misalnya).

Tebu

Secara luaran, tanaman keluarga bijirin ini menyerupai buluh. Gula diperoleh dari jus tebu. Ia boleh diperhalusi dan tidak dimurnikan. Selalunya ia ditambahkan pada minuman panas: teh, koko, kopi, coklat, serta jus buah dan beri, soda - sehingga rasa minuman menjadi lebih tepu.

Ini adalah gula tebu, dan tidak halus, yang sangat popular baru-baru ini, kerana banyak yang menganggapnya sebagai alternatif yang lebih berguna untuk gula putih biasa. Mari kita lihat apakah ini benar-benar demikian, dan jenis gula tebu apa yang ada.

Jenis Gula Tebu

Untuk mendapatkan gula halus, gula halus, sirap tebu ditapis, akibatnya ia berubah menjadi jisim putih, yang kemudian disejat dan dikeringkan.

Tetapi para koki sangat menghargai gula tebu yang tidak ditapis - untuk rasa dan aroma yang lebih cerah. Sifat tersebut dijelaskan oleh kehadiran molase di dalamnya - cecair coklat gelap dengan bau khas yang menyelimuti kristal gula. Semakin gelap gula, semakin banyak molase di dalamnya..

Jenis gula tebu khas

Demerara adalah varietas yang paling umum, dinamai lembah sungai dan daerah Demerara (Guyana, Amerika Selatan), di mana ia pertama kali dihasilkan. Ia adalah kristal emas yang besar dengan aroma molase yang kaya..

Secara umum, Demerara adalah gula yang tidak ditapis semula jadi, walaupun mereka menyebutnya gula halus biasa dengan penambahan molase. Pembekal utama Demerara adalah pulau Mauritius hari ini..

Kitar semula di kilang di England dan Kanada. Demerara boleh ditambah ke minuman panas dan pastri.

Turbinado adalah gula yang ditapis sebahagian dari Kepulauan Hawaii. Molasses dikeluarkan daripadanya dengan air atau wap. Kristal turbinado kering, rapuh, dan warnanya boleh mempunyai warna dari keemasan hingga coklat.

Muscovado adalah produk yang diperoleh setelah merebus jus pertama. Ia mempunyai aroma molase yang kuat, tidak halus, dalam bentuk kristal melekit yang serupa dengan Demerara.

Masih ada muscovado gelap (Barbados hitam), dicirikan oleh kandungan molase tertinggi, kerana ia mempunyai warna yang hampir hitam dan konsistensi lembab serta mempunyai rasa dan aroma yang sedikit.

Sebaliknya adalah muscovado ringan - gula dalam bentuk kristal kecil berwarna madu hangat, dengan rasa toffee. Kedua-duanya digunakan dalam masakan.

Gula mana yang hendak dipilih?

Gula perang dengan molase, seperti produk lain yang tidak diproses, mengandungi lebih banyak nutrien (kalsium, fosforus, besi, dll.) Daripada ditapis.

Benar, anda mesti makan kira-kira dua kilogram gula tersebut untuk mendapatkan pengambilan harian, yang tentunya tidak digalakkan. Oleh itu, bincangkan faedah gula yang tidak ditapis masih tidak berbaloi - hanya kurang berbahaya daripada gula yang diproses.

Cara memilih gula: 5 petua

1. Pilih gula dari pengeluar terkenal, baca label dengan teliti.

2. Gula perang sebenar hanya boleh ditapis. Apabila "coklat halus" ditulis pada bungkusan, kemungkinan besar gula bit berwarna.

3. Cari perkataan "tidak disempurnakan" pada label. Kata sifat seperti "emas", "gelap", "coklat" tidak mengatakan apa-apa.

4. Pengilang mesti menunjukkan data berikut: bahan mentah (bit, buluh, dll.), Nilai pemakanan, tarikh pembuatan dan pembungkusan.

5. Sekiranya kita bercakap mengenai gula tebu yang tidak dimurnikan, label harus menunjukkan nilainya dengan keterangan: Demerara, Muscovado, Turbinado, dll..

Pengambilan Gula

Menurut cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), gula tidak boleh melebihi 10% daripada semua kalori dalam diet harian. Oleh itu, untuk lelaki - hingga 60 g, untuk wanita - hingga 50 g sehari.

Dan ingat: gula bukan sahaja jumlah sudu yang ditambahkan ke dalam teh atau kopi. Ia terdapat dalam banyak produk, termasuk hidangan daging dan ikan, sos manis dan masam, pastri, bijirin, minuman.

Alternatif Gula Berguna

Sayang. Jauh lebih manis daripada gula dan lebih sihat. Dengan penggunaan biasa, memperkuat sistem kekebalan tubuh, meningkatkan daya tahan tubuh terhadap virus.

Stevia. Ia juga disebut rumput madu. Ia 10 kali lebih manis daripada gula. Anda boleh makan daun kering dalam bentuk serbuk atau ekstrak tumbuhan, yang 200 kali lebih manis daripada gula (!).

Sirap maple. Membuat sebenar di Kanada Quebec dan Vermont (Amerika Syarikat). Ia diperoleh dengan menguap jus maple merah, hitam atau gula.

Sirap Agave. Dibuat dari jus agave, sering disarankan untuk pesakit diabetes sebagai pengganti gula. Ia mengandungi zat besi dan kalsium.

Sirap artichoke Yerusalem. Artichoke Yerusalem juga disebut pir tanah. Dikenal kerana tidak mengumpulkan nitrat dan memainkan peranan bukan sahaja pengganti gula, tetapi juga nada tenaga.

Gula

Kami baru-baru ini membincangkan sifat berbahaya gula. Kita masing-masing menyeret sebungkus kilogram gula ke rumah, menuangkan sepotong ke dalam mangkuk gula yang rapi dan meninggalkannya di tengah meja untuk pesta teh atau makan malam keluarga. Kajian berwibawa mengenai kesan merosakkan serbuk putih tidak benar-benar mengganggu sesiapa pun sehingga manusia menjadi ketagih dengan gula, peningkatan besar dalam obesiti dan penyakit yang berkaitan.

Apa itu gula, adakah ia sangat berbahaya dan ada alternatif untuk serbuk putih?

ciri umum

Gula adalah nama isi rumah untuk sukrosa (C12H22O11). Ini adalah produk makanan yang tergolong dalam kumpulan karbohidrat. Karbohidrat memberikan aktiviti fungsional tubuh manusia dan bertanggungjawab untuk penghasilan tenaga. Setelah tertelan, sukrosa dipecah menjadi glukosa dan fruktosa, maka enzim secara beransur-ansur diserap ke dalam aliran darah.

Glukosa bertanggungjawab untuk sebahagian besar kos tenaga seseorang. Kepekatan purata enzim dalam darah mestilah antara 80 hingga 120 miligram / 100 mililiter. Enzim menyokong fungsi penghalang hati dan melindunginya dari kesan patogen toksin. Glukosa digunakan sebagai ubat untuk keracunan serius dan penyakit gastrousus.

Latar belakang sejarah yang ringkas

Tempat kelahiran serbuk putih dianggap India. Nama istilah berasal dari bahasa शर्करः India (śarkaraḥ) dalam terjemahan - "butir pasir, kerikil." Bahasa-bahasa Slavik meminjam istilah "gula" dari Yunani διακχαρον (sakharon).

Orang Eropah bergabung dengan gula terima kasih kepada orang Rom. Kerajaan Rom dan Mesir yang menjadi perantara hubungan perdagangan Eropah dan India. Orang India mengeksport biji-bijian manis coklat dari tebu. Kemudian, Sisilia dan Sepanyol Selatan mula memburu eksport..

Orang Eropah menggunakan 2 kilogram gula setiap tahun pada abad ke-19, 17 kilogram pada tahun 1920 dan 37 kilogram pada tahun 2000.

Gula datang ke wilayah Rusia pada abad XI-XII. Serbuk coklat manis disediakan secara eksklusif untuk golongan bangsawan. "Ruang gula" pertama dibuka oleh Peter I pada awal abad ke-18. Bahan mentah untuk bilik diimport dari luar negara. Sejak tahun 1809, era penanaman gula bebas dari bahan mentah domestik - bit gula bermula di tanah Rusia.

Pengeluaran gula putih dunia dianggarkan dalam ribuan tan. Pada tahun 2007, 163.536 dilombong, pada tahun 2008 - 144.144, pada tahun 2009 - 153.687, pada tahun 2010 - 161.437, pada tahun 2011 - 168.247. Negara pembekal terbesar: India, Brazil, EU, China, Thailand, Amerika Syarikat, Mexico, Rusia, Pakistan, Australia.

Apa itu gula

Produk boleh didapati dalam bentuk berikut:

 • pasir;
 • serbuk;
 • gula-gula (gula kristal yang digunakan dalam industri makanan);
 • sirap;
 • ditekan dan kental.

Gula dikelaskan mengikut jenis bahan mentah. Sebanyak 5 jenis produk.

Reed

Diekstrak dari tangkai tebu. Kilang itu tumbuh di India. Ia adalah bahan mentah pertama di dunia untuk pengeluaran gula. Terutamanya produk tersebut digunakan sebagai ubat. Orang Arab melancarkan pengeluaran industri komponen makanan manis dan menyebarkannya ke Mesir, Sicily, Sepanyol, Venice.

Di Eropah, produk ini menjadi popular selepas Perang Salib. Sehingga abad XIX, serbuk tebu dianggap sebagai sifat mewah dan kekayaan yang belum pernah terjadi sebelumnya. Hari ini keadaan telah berubah, dan kebanyakan gula moden dibuat dari kilang tebu..

Ubi bit

Idea untuk mengeluarkan gula dari bit manis adalah milik Andreas Margrave. Pada tahun 1747, saintis itu menerbitkan pemikirannya dalam memoar Berlin Academy of Sciences dan mendapat persetujuan. Teknologi Margrave masih digunakan hari ini dalam versi yang sedikit lebih baik. Pengeluaran industri gula-gula bit ditubuhkan oleh Napoleon pada tahun 1806. Kilang Rusia pertama untuk memproses bit muncul pada tahun 1802 di wilayah Tula. Pengasasnya ialah Mejar Jeneral Blankenigel. Pada akhir abad ke-19, 236 kilang bit telah beroperasi di Rusia.

Maple

Produk tradisional di wilayah Kanada timur. Ia dihasilkan sejak abad ke-17 dari jus maple gula. Industri gula maple dianggap paling menguntungkan di Kanada pada akhir abad ke-20. Pada tahun 1989, dia memperoleh keuntungan lebih dari $ 100 juta..

Telapak tangan (jagre)

Ia diperoleh di wilayah selatan dan tenggara Asia, pulau-pulau di Lautan Hindi. Potongan kecil dibuat pada batang telapak muda, mereka menunggu jusnya kering sepenuhnya, dan kemudian mereka menuai hasilnya. Jus ini diproses menjadi serbuk manis. Di Sri Lanka, gula kelapa diperoleh dengan kaedah yang serupa. Satu pokok kelapa dapat menyediakan jus 250 kilogram kepada penduduk setiap tahun. Cecair itu mengandungi sekitar 20% sukrosa, dan gula kelapa diakui sebagai yang paling selamat di dunia. Adalah penting bahawa dengan pendekatan yang kompeten, pengambilan jus tidak membahayakan pokok.

Sorghum

Ia diperoleh dari batang gula pasir di China dan negeri-negeri AS utara. Kemudian, bahan mentah ini ditinggalkan, kerana garam mineral dan komponen bergetah terdapat dalam gula sorgum. Hasil kristal manis tulen sangat kecil dan menyebabkan kerugian kepada pemilik perniagaan sorgum.

Apa kebaikan gula?

Lelaki moden makan gula halus putih. Selepas diproses, produk hanya mengandungi kalori "kosong". Ia kekurangan vitamin, mineral, nutrien dan faedah pemakanan. Kajian "Kesan metabolik buruk fruktosa makanan: hasil kajian epidemiologi, klinikal, dan mekanistik baru-baru ini" membuktikan bahawa komponen pemakanan memainkan peranan penting dalam:

 • pembentukan sindrom metabolik;
 • penyakit jantung dan vaskular;
 • perkembangan barah;
 • perkembangan diabetes;
 • jumlah lemak viseral;
 • pemburukan proses keradangan dalaman.

Produk manis putih adalah ketagihan. Setelah pengingesan, komponen tersebut merangsang pengeluaran dopamin. Dopamine merangsang pusat-pusat keseronokan dan membuat kita merasa gembira dan lonjakan tenaga. Tubuh terbiasa dengan cara mudah untuk memuaskan dan secara harfiah menjadikan seseorang makan lebih manis.

Pemanis mana yang boleh dimakan

Pakar pemakanan mengesyorkan penggunaan pemanis herba, tetapi jika anda tidak dapat melakukannya tanpa gula, pilihlah kelapa dan muscovado..

Muscovado adalah gula yang tidak ditapis coklat. Konsistensinya serupa dengan butiran pasir yang cair. Ia melekit, lebat, tidak hancur dan mempunyai aroma kismis yang sangat mengejutkan. Warna produk berwarna coklat kaya dan lebih menyerupai warna kopi. Penting agar Muscovado dijual dalam bekas kedap udara, jika tidak, produk akan menyerap kelembapan dan bau..

Semasa membeli pemanis kelapa, nilaikan komposisinya. Ia semestinya semenarik mungkin, tanpa kekotoran dan bahan kimia tambahan..

Jangan lupa tentang dos rasional dan bahaya gula yang berpotensi. Produk tidak digalakkan untuk penggunaan harian..

Apa itu gula berbahaya

Bahaya gula terletak pada kenyataan bahawa tidak semua kemungkinan akibat penggunaannya dapat dibalikkan. Cuba tentukan keutamaan pemakanan anda seawal mungkin dan jangan biarkan kesenangan gastronomi sementara menguruskan hidup anda.

Pelanggaran keharmonian dalaman

Produk makanan meningkatkan kadar kolesterol dan glukosa, mengganggu metabolisme lemak, dan mengganggu fungsi sel. Dinding arteri menjadi lebih nipis, jumlah lemak lebih besar, dan produktiviti tenaga jatuh setiap hari. Ia membawa kepada:

 • Obesiti
 • diabetes
 • aterosklerosis;
 • patologi gastrousus;
 • kemerosotan gigi;
 • pemusnahan korset otot;
 • Penyakit Alzheimer.

Kerosakan ingatan

Kualiti memori dipengaruhi oleh kualiti hidup keseluruhan. Penggunaan gula sebagai tambahan kepada situasi sukar di sekolah / tempat kerja, pengalaman peribadi, kesesakan lalu lintas dan makanan berkualiti rendah merosakkan keupayaan untuk mengingat dan mengendalikan maklumat.

Masalah kulit

Gula-gula memperburuk rawatan jerawat, merangsang ruam baru, dan mengurangkan ketegasan dan keanjalan kulit. Kenapa ini terjadi? Tubuh sukar untuk mencerna gula berkualiti rendah. Lekat secara beransur-ansur terbentuk, kolagen runtuh dan organ dalaman menjadi tersumbat. Toksin yang terkumpul di dalam, secara beransur-ansur melarikan diri melalui kulit, penurunan tambahan fungsi organ, yang menyebabkan ketidaksempurnaan.

Cara mengurangkan jumlah gula dalam makanan

Gambar menakutkan dengan produk dan jumlah perbandingan gula di dalamnya benar-benar membuat anda berfikir. Malah makanan dan sayur-sayuran masin mengandungi sejumlah gula, dan pemanis tambahan memperburuk keseluruhan gambaran. Jadi apa yang perlu dibuat?

Selaraskan waktu makan

Tubuh manusia, biasanya tidak boleh merasa lapar. Diet harus dibina sedemikian rupa untuk mengelakkan keinginan untuk makan, dan tidak mengikutinya secara membuta tuli. Selain sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam, terdapat juga makanan ringan dalam makanan orang dewasa dan anak-anak. Bilangan mereka ditentukan secara individu. Makanan ringan bukan makanan lengkap, tetapi, misalnya, pisang, keju cottage buah atau sandwic yang sihat. Selang waktu antara setiap hidangan berikutnya hendaklah sekitar 4 jam.

Mengapa ini berkesan? Tubuh memerlukan gula hanya sekiranya kelaparan (atau dia tidak tahu apa yang harus dilakukan). Sekiranya anda mengecualikan rasa lapar, maka hilangkan keinginan untuk gula-gula sebanyak mungkin. Penting agar diet lengkap dari segi serat, vitamin, nutrien, protein, lemak dan karbohidrat. Kemanisan semula jadi yang terdapat dalam produk herba sudah mencukupi. Ingat bahawa keinginan manis yang benar selalu terbentuk di kepala, tetapi tidak pernah timbul di perut.

Sentiasa pilih rempah

Bumbu sayur manis menekan keinginan untuk makan gula dengan menipu reseptor kita. Mentol perisa akan menyenangkan kayu manis, vanila, pala, ketumbar, koko, adas atau kapulaga. Setiap rempah ini tidak hanya menjadikan hidangan lebih manis, tetapi meningkatkan metabolisme dan mengatur kadar glukosa. Kelapa diakui sebagai pemanis paling berguna pada zaman kita. Satu sudu santan atau serutan dapat mengubah bahkan oatmeal rebus tanpa harapan menjadi sarapan selamat datang.

Suka teh herba

Apabila anda menambah sudu (atau mungkin lebih dari satu) gula ke dalam beg teh, anda benar-benar menyekat rasa semula jadi minuman. Semua yang diterima oleh reseptor anda adalah rasa gula. Kami memberi amaran kepada anda bahawa sangat sukar untuk merasakan rasa teh semula jadi setelah penipuan gula yang berpanjangan. Secara perlahan-lahan ganti serbuk putih dengan madu dan beralih ke teh herba semula jadi. Mulakan dengan rasa yang paling ketara - halia, sitrus, bunga raya, kemudian beralih ke kombinasi yang lebih halus - pudina, beri. Memastikan bahawa selepas transformasi, anda tidak lagi dapat minum teh manis.

Berikan gula-gula kedai dan baca komposisi dengan teliti

Mempelajari komposisi adalah salah satu perkara yang paling rasional yang dilakukan orang di pasar raya. Jangan mengubah badan anda sendiri menjadi sampah dari gula, bahan pengawet dan kimia. Jauh lebih menyenangkan dan selesa terdiri daripada buah-buahan, sayur-sayuran, daging / ikan segar dan bijirin berkualiti tinggi.

Sebaik sahaja anda mula mempelajari komposisi, anda akan segera memahami nilai sifar pakej. Prasasti "kecergasan", "bebas gula", "organik" - terletak untuk menarik perhatian. 97% gula-gula kedai kegemaran anda berbahaya, sangat penting untuk memahaminya sebelum berlakunya penyakit gastrointestinal kronik, diabetes dan obesiti.

Pilih buah lebih kerap

Saya mahukan burger - makan pisang, saya mahu coklat putih - pilih kiwi. Ya, terdapat fruktosa dalam buah-buahan, yang juga termasuk dalam kumpulan gula. Tetapi komposisi buahnya diselaraskan dengan serat, vitamin dan mineral. Sekiranya sekilogram gula-gula seseorang, paling tidak, muntah, maka satu kilogram epal anda tidak boleh mengharapkan tangkapan berbahaya seperti itu. Tetapi tidak perlu bersemangat. Periksa badan anda, tentukan apa yang disukainya, dan apa yang lebih baik untuk menolak dan mengatur diet anda sendiri. Tidak ada yang akan mati atau mendapat lemak dari sebiji coklat gelap 1-2 kali seminggu, jika selebihnya dari 6 hari makanan itu bersih dan seimbang.

Minum Cecair Harian

Tubuh menghantar isyarat yang sama semasa dahaga dan semasa lapar. Kami sering mengelirukan keperluan ini dan berusaha untuk menahan dahaga. Kekurangan cecair secara kekal adalah salah satu penyebab utama kegemukan. Dehidrasi memberi kesan negatif kepada seluruh badan secara keseluruhan: melambatkan metabolisme, memprovokasi sindrom kesakitan, memburukkan keadaan kulit dan mengurangkan aktiviti. Hitung kadar cecair anda sendiri (berdasarkan ketinggian, berat badan, tahap aktiviti) dan cuba mengisi bekalan air dalam masa.

Ini mengenai air yang ditapis tulen, bukan teh, kopi, soda dan jus..

Pinjam gula-gula vegan

Itu vegan yang datang ke kek mentah dan gula-gula. Mereka membuat doh berdasarkan gajus dan pisang, dan lapisan krim santan dan beri. Restoran menawarkan banyak variasi selera, jadi jika anda tidak suka kacang mete dan pisang, ambil kue berdasarkan buah kurma dan betik. Setiap institusi kedua di bandar ini telah lama diperkenalkan dengan budaya mentah vegan dan mencatatkan kue wortel yang enak, brownies koko, kue blueberry dan mangkuk berry di menu.

Jangan pergi membeli-belah dengan perut kosong

Kadang-kadang perut menjadi lebih baik dari otak dan mula membimbing orang itu dengan tegas. Perjalanan membeli-belah yang lapar tidak akan berakhir tanpa gula-gula, sandwic mayonis dan sisa makanan lain. Berhati-hati dan jangan biarkan badan individu menjalani kehidupan anda.

Tonton beberapa filem sains popular mengenai bahaya gula

Kebanyakan orang adalah visual. Adalah lebih berkesan untuk melihat kesan penggunaan gula sekali daripada mendengar selusin ceramah..

Filem yang disyorkan: "Adakah gula beracun," "Jamie Sugar Fever".

Sekiranya anda memutuskan untuk melawan ketagihan gula, maka buatlah keputusan yang konsisten dan rasional. Penolakan itu mesti dilakukan secara beransur-ansur dan disengajakan, jika tidak pada satu ketika semuanya akan kembali ke tempatnya yang dulu. Menyapih semestinya tidak menyakitkan, hanya dalam kes ini anda dapat mengandalkan hasil yang stabil. Cuba jangan menggunakan pemanis kimia - ia juga berbahaya. Pilih alternatif semula jadi seperti madu dan rempah. Sihat dan berdikari!

Apa itu gula? (Semua orang mesti tahu ini!)

Anda tahu bagaimana gula dibuat?

Gula bukan produk makanan, tetapi bahan kimia tulen yang ditambahkan pada makanan untuk meningkatkan rasa. Bahan ini dapat diperoleh dengan cara yang berbeza: dari minyak, gas, kayu, dan lain-lain. Tetapi kaedah yang paling menjimatkan untuk mendapatkan gula adalah dengan memproses bit dan sejenis tebu khas, yang mereka sebut tebu..

Anda tahu bagaimana gula benar-benar berubah?

Untuk mendapatkan gula halus putih dan bersih, ia mesti dilalui melalui saringan tulang sapi.

Untuk pengeluaran gula halus menggunakan arang batu sapi!

Penapis tulang bertindak sebagai penapis kasar dan sangat sering digunakan pada langkah pertama proses penapisan gula. Di samping itu, penapis ini membolehkan anda menghilangkan bahan pewarna; agen pewarna yang paling biasa digunakan ialah asid amino, asid organik, fenol (asid karbol) dan abu.

Satu-satunya jenis tulang yang digunakan dalam penapis tulang adalah tulang sapi. Penapis arang tulang adalah penapis pemutihan yang paling berkesan dan ekonomik, sebab itulah ia paling kerap digunakan dalam industri gula tebu. Syarikat menghabiskan simpanan tulang mereka dengan cukup pantas.

Gula tidak membekalkan tenaga kepada badan. Faktanya ialah "pembakaran" gula dalam tubuh adalah proses yang sangat rumit, di mana, selain gula dan oksigen, berpuluh-puluh bahan lain turut serta: vitamin, mineral, enzim, dll. ) Tanpa bahan-bahan ini, tenaga tidak dapat diperoleh dari gula dalam badan..

Sekiranya kita mengambil gula dalam bentuknya yang murni, maka tubuh kita akan membuang zat yang hilang dari organnya (dari gigi, dari tulang, dari saraf, dari kulit, hati, dll.) Jelas bahawa organ-organ ini mula mengalami kekurangan nutrien ini (kelaparan) dan setelah beberapa ketika mereka mulai berfungsi.

Dalam penghasilan gula dengan teknologi konvensional, disinfektan digunakan: formalin, peluntur, racun kumpulan amina (vas, ambizol, serta kombinasi bahan di atas), hidrogen peroksida dan lain-lain.

"Dalam teknologi tradisional, jus diperoleh selama satu setengah jam memudar, dan sehingga selama ini massa jamur tidak tumbuh, yang kemudian dapat menyumbat sentrifugal, bit yang dicincang pada tahap ini ditambah dengan formalin".

. Produk gula di Rusia berwarna, hidup sendiri, tidak disimpan tanpa bahan pengawet. Di Eropah, ia bahkan tidak dianggap sebagai produk makanan, kerana di kilang gula kita, selain warna, kotoran teknogenik, termasuk formalin, juga ditinggalkan. Oleh itu dysbiosis dan akibat lain. Tetapi tidak ada gula lain di Rusia, oleh itu mereka diam mengenainya. Dan pada spektrograf Jepun kita melihat sisa formalin dalam gula Rusia. ".

Dalam pengeluaran gula, bahan kimia lain juga digunakan: susu kapur, sulfur dioksida, dll. Dalam pemutihan gula terakhir (untuk menghilangkan kekotoran yang memberikannya warna kuning, rasa dan bau tertentu), kimia juga digunakan, misalnya, resin pertukaran ion.

Sekiranya anda masih tidak dapat menolak minuman manis, maka anda boleh menggunakan bahan yang paling semula jadi: madu dan stevia.

Beberapa perkataan mengenai stevia. Stevia adalah satu-satunya pemanis yang mempunyai indeks glisemik sifar dan kalori sifar - apatah lagi manfaat untuk anak. Stevia 300 kali lebih manis daripada gula, dan jika anda menjumpai jenama dengan cita rasa yang sesuai untuk anda, anda tidak boleh meninggalkan rumah anda tanpanya. Beberapa tetes stevia cair - dan minuman anda bertukar warna menjadi emas. Beberapa kilang menghasilkan stevia serbuk, yang dapat menggantikan gula dalam resipi. Terdapat juga campuran gula dan stevia, yang cenderung menggantikan gula, tetapi tidak melakukannya dengan baik..

Sekiranya anda telah memulai Jalan Nutrisi Sadar, waspada dan cobalah untuk tidak membiarkan keinginan kecil "menolong" anda mengumpulkan karma berat. Oh!

Mengenai gula dari sudut pandangan ahli kimia. Kimia di dapur 2

Bentuk kuno gula pembungkusan adalah "kepala gula"
Sebarkan sekuelnya, seperti yang dijanjikan. Catatan pertama adalah mengenai garam.
Mengenai gula. Apa itu gula. Adakah mengenai gula maple dan gula? Es batu jus maple adalah hadiah berharga dari alam semula jadi. Mono- dan polisakarida. Apa persamaan misil lobster, tarantula, pokok Krismas, cendawan, madu dan peluru berpandu Kassam. Kami meletakkan pengalaman kimia dalam penukaran pati... Cara bersinar dengan pengekstrakan. Fruktosa - kebaikan dan keburukan, dua sisi masalah. Siapa yang harus disalahkan kerana susu menyakitkan perut. Bagaimana jem masam kurang gula. Dari apa madu dibuat. Gula apa yang diperbuat daripada. Mengenai gula tebu - makan mengikut selera.
Hai semua! Sesuatu selepas kisah-kisah mengenai "kematian putih", saya ingin membincangkan tentang "manis". Ini seperti lawak jenaka. Soal bahaya, dan dalam kes ini, seperti yang sudah anda duga, kebanyakannya terdiri daripada penggunaan yang tidak sesuai. Nah, itu bermakna terdapat banyak jenis gula di rak, baik yang baru maupun yang baru, dan mereka mula mengetahui mana yang lebih baik... Berhenti! Kami tidak akan membiarkan pembunuhan beramai-ramai, dan kami akan menyelesaikannya sendiri.


Sirap Jus Maple

Oleh itu, mari kita mulakan perbincangan dengannya, kerana, ini tidak mencukupi dan perkara ini menarik. Ini adalah produk tradisional yang diterima di AS dan Kanada, pada ketika tidak ada gula bit, dan gula tebu itu mahal. Dapatkannya dengan penyejatan jus maple musim bunga. By the way, anda mungkin tahu bahawa seperti birch, pada musim bunga, anda juga boleh mendapatkan jus dari maple, dan tidak semestinya di Amerika. Semasa saya tinggal di Troitsk, berhampiran Moscow, musim bunga seperti itu berlaku sehingga embun beku masih bertahan, dan jusnya sudah bergerak di pokok-pokok. Akibatnya, es mula tumbuh dari semua retakan dan pecah di dahan..


Es batu yang sangat sedap

Setelah mengira sifat pembentukan icikel yang gantung aneh ini, saya mencicipnya... secara umum, jus pertama dari mana-mana pokok itu manis, memberikan kayu, beberapa spesies pokok memberikan rasa yang sangat enak, ada yang dengan rasa yang tidak enak, tetapi manis. Jadi tidak ada yang mengejutkan dalam gula maple, tetapi terdapat banyak mineral, dan rasa manisnya ditentukan...!

Tetapi ternyata bahawa ini bukan gula sama sekali, tetapi hanya relatif kimia dekatnya - glukosa. Ia diperoleh di sebatang pokok dengan membelah pati yang terkumpul pada musim luruh. Oleh itu, dengan mudah dan semula jadi, kita membahas topik mono-, di-, dan polisakarida. Saya akan cuba menjelaskan. Gula adalah sebatian keseluruhan, mereka juga disebut karbohidrat. Sebenarnya, ada semacam perbezaan semantik di antara mereka, samar-samar, tetapi mereka tidak mungkin merasa malu dengan kejahilannya. Secara umum, kerajaan tumbuhan, ternyata, terdiri dari pelbagai karbohidrat atau dengan cara lain poli, oligo-, tri-, di- dan monosakarida. Namun, sebilangannya manis... Saya terkejut?

Jadi: secara amnya, dalam kimia, apakah maksud gula atau karbohidrat? Mereka disebut demikian kerana, pada awal pengembangan kimia, analisis mereka menunjukkan bahawa mereka sepertinya terdiri dari campuran molekul air dan karbon. Kemudian mereka masih belum menyelidiki selok-belok struktur molekul - iaitu bagaimana atom saling berkaitan. Dan adakah ia penting. Analisis, paling sering, dilakukan dengan cara paling sederhana - dengan cara membakar dan menimbang. Selepas pembakaran, jumlah karbon, hidrogen dan oksigen yang terdapat dalam sampel bahan itu diketahui. Dan gula - dapat difahami - ada gula di tangan, dan benda-benda yang serupa dengan kimia disebut (mono, di... poly-) - sakarida atau karbohidrat. Molekul gula paling sederhana yang tidak lagi dapat dipecah dengan mendidih dalam air dengan asid disebut monosakarida - gula, satu molekulnya dibagi menjadi dua molekul monosakarida - disebut disakarida. Oligosakarida adalah gula yang terdiri daripada sejumlah kecil monosakarida. Di tempat ini, semua orang sendiri membuat lelucon yang menyenangkan mengenai oligarki dan oligosakarida. Ia memohon. Polisakarida adalah pelbagai polimer monosakarida semula jadi.

Anda akan terkejut, tetapi kulit kepiting, kulit tarantula dan bahan utama cendawan terdiri daripada polisakarida - kitin. Ah, godaan untuk memulakan pengeluaran gula ketam. Atau "kala jengking", tetapi sekurang-kurangnya "cendawan". Atau juga vodka. Tidak! Tidak berfungsi. Chitin monosakarida, walaupun tidak manis, tetapi sangat menarik. Glukosamin ini adalah ubat yang popular untuk sakit sendi. Walaupun ubat dan eksperimen rasmi menunjukkan bahawa plasebo berfungsi juga. Hanya sekarang, jika ia benar-benar menyakitkan, maka kesan positif dapat dilihat. Walaupun, banyak orang bersumpah bahawa mereka benar-benar membantu. Bahan ini boleh dibuat dari kulit udang. Tetapi jika anda membuat trisakarida - kitosan dari kitin ini, anda akan mendapat kaedah untuk menurunkan berat badan dan cara yang menjanjikan untuk menyembuhkan luka. Polisakarida yang kuat adalah selulosa (ia terdiri daripada glukosa, omong-omong), um... ia membuat pokok, kertas, kapas dan serbuk tanpa asap. Plastik buatan pertama dibuat dari nitroselulosa dan dibuat bola untuk biliar dan kunci untuk piano di luarnya. Sebelum itu saya harus menggunakan gading.

Pektin juga merupakan polisakarida semula jadi; terdapat banyak buah epal dan buah sitrus (dan bukan hanya). Monosakarida yang dikandungnya tidak begitu biasa bagi kita dan saya tidak dapat mengatakan sesuatu yang menarik mengenainya, tetapi saya tidak akan memuatkan anda. Daya tarikan pektin adalah mudah dan menyenangkan untuk mengekstrak kek minyak dari jus yang diperah. Secara amnya, bahan mentah secara pukal. Dan ini bukan jenis sintetik, ia adalah produk yang benar-benar semula jadi. Marmalade kuno dan marshmallow - berasal dari epal, atau lebih tepatnya pektin mereka. Rupa-rupanya, kek epal rebus telah ditambahkan ke marshmallow lama - baik, atau tidak terlalu dikupas, mereka bahkan menjumpai biji epal, jadi berwarna kelabu dan mempunyai rasa semula jadi yang menarik. Di sana, dalam komposisi, epal muncul atau pektin epal. Saya tidak ingat.


Ia kelihatan seperti marmalade epal sejak saya muda

Dan marmalade epal dikeluarkan dengan pektin semula jadi, yang diperoleh dari epal semasa memasak. Pektin hampir tidak diserap oleh badan, tetapi dihubungkan dengan ion logam berat dan radionuklida (yang sama, ia tidak merasakan radiasi, ia merasakan logam berat. Kimia) - ini digunakan dalam perubatan. Harta yang baik untuk makanan tambahan adalah menyekat logam berat beracun (banyak logam berat beracun).


Keratan rentas glikogen. Di tengahnya adalah protein. Sekitar - lapisan zarah glukosa.

Dan inilah polisakarida - glikogen - karbohidrat rizab utama pada manusia dan haiwan. Ia disimpan di otot dan hati. Tidak seperti tenaga yang tersimpan dalam lemak, glikogen cepat pecah, tetapi simpanannya sedikit. Ini adalah simpanan tenaga untuk muatan yang agak pendek..

Karbohidrat biasa adalah pati. Sejauh ini, karbohidrat paling banyak kita makan. Monosakarida dari mana kanji dibina adalah glukosa. Sebab itu kita makan.


Ini adalah bagaimana ahli kimia menarik molekul glikogen dan kanji

Perhatian, pengalaman! Saya menawarkan pengalaman kimia untuk kerja rumah. Lakukan semasa perut kosong. Semakin lapar anda, semakin tinggi aktiviti enzim amilase dalam air liur anda. Ambil sekeping roti, hitam, gurih dan kunyah. Lama. Semasa anda mengunyah, anda akan melihat bahawa roti menjadi lebih manis dan manis. Kanji dalam roti, di bawah tindakan enzim amilase, berubah menjadi maltosa manis (glukosa). Itulah makmal!

Dan juga, jika pati dipanaskan (ke suhu yang sesuai), maka pati akan menjadi "diubah" atau di "dekstrin" lama. Cukup larut, walaupun dalam air sejuk. Jangan keliru dengan GM! Oleh itu, tukang masak sering menggoreng tepung untuk membuat sos - ia akan tersebar di dalam air suam, dan tidak akan ada ketulan semasa menyediakan sos. Anda boleh membuat sos bechamel, dan menganggapnya sebagai kerja rumah - ambil resipi dari Internet.


Tepung berubah menjadi sos yang elegan

Dia berjanji untuk menyebut roket nasional Arab Kassam dalam judul, itu berkaitan dengan gula bahawa bahan bakarnya terdiri dari campuran gula dan baja - nitrat. Pilihan belanjawan yang sangat. Peminat sains roket kos rendah buatan sendiri juga sangat menghormati campuran gula cair dan nitrat, kerana keselamatan, kemudahan penggunaan dan ketersediaannya.

Jadi gula kita mempunyai banyak saudara - seperti orang Cina dengan nama keluarga Wang. Kami menggunakan semua kekayaan ini. Hanya untuk menjadikannya menarik.

Dan sekarang, perhatian! Satu perkara yang perlu anda ketahui untuk dikenali sebagai ahli kimia: - karbohidrat, semuanya terdiri daripada gula dan kanji (biasanya mereka mengatakan bahawa mereka makan, tetapi seperti yang kita lihat, tidak begitu - karapas udang karang sukar dimakan, malah lebih sukar dicerna ) Hidrokarbon semuanya berbau petrol dan bahan bakar, malah gas. Ini dimakan dalam satu-satunya kes - vaseline bayi untuk sembelit. Walaupun begitu, kerana dia masuk dan pergi, dia tidak mencernanya. Mudah diingat - (karbon-) hidrogen - gas, anda tidak boleh memakannya, (arang batu-) air - air, anda boleh meminumnya, yang bermaksud ia boleh dimakan. Sekarang anda boleh menunjukkan kesungguhan di mana-mana pihak. Dan semasa menterjemahkan.

Oleh itu. Kami mendapat tahu bahawa terdapat banyak gula dan mono dan lain-lain. Kami tidak dramatik. Dalam kehidupan sebenar, sangat sedikit dari mereka yang mengambil berat tentang kita. Kami akan bercakap mengenai mereka. Glukosa dan fruktosa monosakarida digunakan oleh kita dalam bentuk tulennya dan bahkan mudah dicerna..

Glukosa diserap dengan serta-merta. Sebenarnya, ia dibawa oleh darah ke seluruh tubuh kita, untuk tenaga, seperti bahan bakar..

Fruktosa - dalam bentuk tulennya, monosakarida ini mula dihasilkan secara relatif baru-baru ini, kira-kira 30-50 tahun yang lalu. Sebelum itu, ia dilombong dalam bentuk paling murni, nampaknya, dari ubi gladiol. Mereka tidak tahu bagaimana memisahkan fruktosa dari glukosa, misalnya dari madu. Oleh itu, dia adalah ubat. Fruktosa dianggap sebagai pengganti gula yang baik - ia satu setengah kali lebih manis daripada itu, yang bermaksud ia akan membawa lebih sedikit kalori, tidak meningkatkan gula darah, ia tidak diserap secepat glukosa, jadi ia tidak akan segera disimpan dalam lemak. Ia membahayakan gigi kurang daripada gula, kerana kurang diserap oleh kuman. Setelah mereka belajar membuat fruktosa dengan harga murah dan banyak gula, faktor lain mula muncul. Ternyata walaupun lebih manis, orang menggunakan fruktosa tidak kurang, dan minum lebih manis. Masih - glukosa langsung memasuki aliran darah dan salah satu mekanisme tepu mula berfungsi dalam diri kita - tahap glukosa meningkat dan tidak ada lagi yang diinginkan. Mekanisme kedua adalah pencetus sensor kenyang perut 8)). Masih - fruktosa diserap hanya oleh hati, jadi dengan lebihan kalori, ia disimpan dalam lemak di tempat yang sama. Dan apa kesimpulan yang dapat diambil? Sekiranya anda makan sebanyak yang diperlukan, dan mengatur kandungan kalori makanan anda dan jumlah pergerakannya, produk fruktosa tidak akan mendatangkan bahaya. Tetapi dengan orang yang sebenarnya tidak selalu berlaku. Jadi siapa yang harus disalahkan kerana fruktosa atau makan berlebihan? "Gadis itu harus disalahkan kerana lelaki itu mencabulnya - dia terlalu cantik".

Jadi, pasti - jika anda lapar dan minum sedikit minuman yang mengandungi fruktosa, ia akan berguna. Lebihan - tidak. Saya akan menambah sedikit fakta supaya anda dapat melihat lebih banyak falsafah mengenai penerbitan fruktosa. Gula kegemaran kami (ahli kimia menyebutnya sukrosa) adalah disakarida, molekulnya dibentuk dari satu molekul glukosa dan satu fruktosa. Di dalam badan, ia mesti dipecah menjadi fruktosa dan glukosa. Dan sejak zaman dahulu lagi. Lebah madu - seperti yang ditakrifkan dengan indah di suatu tempat - "pecah serangga dari rembesan organ pencernaan separa pencernaan." Hehe. Jadi, dalam madu, fruktosa dan glukosa dipotong separuh. Fruktosa dalam buah - secara amnya, berguna - epal, pir, buah ara - mengandungi banyak fruktosa. Oleh itu, saya melihat punca bahaya - makan berlebihan disebabkan oleh makanan yang tidak enak. Dan inilah sentuhan lain. Kami melupakannya, tetapi memang ada, dan itu bagus. Balikkan gula. Dan apa itu? Larutan gula itu direbus dengan sebilangan kecil asid sulfurik. Ya, sementara molekul sukrosa berpecah menjadi fruktosa dan glukosa asli. Asid diendapkan dengan kapur. Kapur yang berlebihan dan gipsum yang dihasilkan disaring. Seperti yang anda lihat, tidak ada penjenayah. Plaster, kapur - sumber kalsium. Tetapi apakah titik reaksi? Penyelesaian yang dihasilkan adalah satu setengah kali lebih manis daripada gula asalnya. Kerana manisnya fruktosa dan glukosa.

Perkara yang sama berlaku pada lebah, hanya mereka yang menggunakan enzim khas. Penyelesaian seperti itu mempunyai nilai tambah yang tidak jelas. Ia dihiris lebih perlahan daripada sirap gula asli. Lebah juga tahu ini, sukar bagi mereka untuk bekerja dengan madu bergula - tidak ada sudu dan gigi. Mengapa gula lebih sukar? Anda hanya tidak tersinggung (dengan suara Mkrtchan - dari Mimino), saya akan memberitahu anda satu perkara yang jelas bagi ahli kimia: - Apabila kristal dari sebarang bahan tumbuh, hanya molekul jenis yang membentuk kristal ini tumbuh di permukaannya. Walau apa pun, mereka berusaha untuk ini. Dan banyak lagi. Oleh itu, pengkristalan semula, dari zaman kuno, adalah kaedah kegemaran untuk membersihkan banyak bahan. Membubarkan kristal yang kotor dan tumbuh, residu dipisahkan, kristal akan lebih bersih. Oleh itu, apabila kita mempunyai dua gula yang berbeza dalam penyelesaiannya, pusat pertumbuhan kristal yang mungkin hanya melihat molekulnya dan ternyata terdapat dua kali lebih sedikit peluang untuk pertumbuhan kristal (gula).

Sedikit mengenai madu. Madu adalah produk yang terkenal secara sejarah dan dikuduskan oleh tradisi. Bahkan orang Rom kuno makan setengah madu dengan jus anggur. Dan tiada satu pun dari mereka yang bersatu. Sukar bagi kita untuk merasakan perasaan itu. Ya, pada masa itu tidak ada yang pekat dan manis berkhasiat seperti madu. Makanannya agak kasar, dengan kandungan lemak rendah dan gula-gula dalam jumlah yang sangat rendah, jadi makan madu menyebabkan kekuatan dan rasa kenyang yang luar biasa cepat. Walaupun dari jumlah yang sedikit. Dalam filem "The Legend of Narayama", orang sangat miskin, mereka memakan hampir semua kacang yang sukar dicerna. Salah seorang wanita tua itu hendak mati. Dia jatuh sakit. Sebelum kematiannya, dia memasak nasi - produk yang lebih mudah dicerna. Wanita tua itu makan dan - dia berasa sihat, dia pulih. Terima kasih kepada kekuatan beras yang luar biasa.

Proses pengumpulan dan penyediaan madu oleh lebah juga sangat memberangsangkan. Kerja tangan, ya, betapa kecilnya! Pertama, lebah terbang sekitar seribu bunga dan mengumpulkan 70 miligram nektar, membawanya ke sarang, di mana pekerja khas mengunyahnya untuk waktu yang lama untuk penapaian, kemudian mereka menyebarkannya ke atas sarang lebah dan menguap ke keadaan yang diinginkan, mengepakkan sayap. Dilekatkan dengan lilin. Dan barulah madu siap. Dari sudut pandang kimia, madu terdiri daripada campuran fruktosa, glukosa dan gula yang sangat sedikit. Bahan yang tinggal merangkumi sekitar 3%. Saya takut menimbulkan kemarahan pembaca, tetapi jangan lupa - saya seorang ahli kimia: penerbitan iklan mengenai komposisi madu adalah kabur dan tidak logik, serta mengenai garam Himalaya. Terdapat sedikit enzim di sana, terutamanya amilase - madu dengan teh panas, menyebabkan pemusnahan enzim yang ada di sana (amilase dan lain-lain, jika anda bertahan, tidak sukar untuk memusnahkannya, walaupun dengan sedikit panas). Sekali lagi, enzim adalah pemangkin semula jadi, pemecut dari beberapa jenis tindak balas kimia. Nah, madu mempunyai enzim yang memecah kanji kepada maltosa dan sukrosa menjadi glukosa dan fruktosa, dan apa kebaikannya bagi kita? Gulungan berasimilasi yang lebih baik. Bukan kerana cinta. Orang dan kanak-kanak alah kepada madu, kadang-kadang mereka tidak suka madu. Tidak perlu risau, terdapat banyak produk berguna lain di dunia. Tetapi! Mari kita ingat metafora bahawa seseorang adalah jumlah "keras" dan "perisian." Perisian adalah emosi, perasaan, kepercayaan dan kepercayaan kita. Sekiranya anda gemar minum dan minum teh dengan madu, meminumnya untuk kesihatan anda, pasti bermanfaat. Cara memilih madu yang baik - saya tidak akan katakan, saya tidak tahu. Saya tidak membelinya sama sekali, isteri bapa saudara saya adalah seorang lebah. Memberi.

Saya akan mengatakan sedikit mengenai sakarida lain, pelbagai di- dan trisakarida. Sebagai contoh, dalam kacang polong terdapat trisakarida tertentu, yang sebahagian besarnya tidak diserap oleh kita. Tetapi mikroba usus mula pecah dengan bersemangat. Hasilnya adalah menggerutu di perut, dan saya tidak akan takut dengan ungkapan ini: - "mengeluarkan angin." Dalam susu, gula lain adalah laktosa, yang tidak diserap oleh semua orang. Maksudnya, anak-anak mempunyai enzim untuk pembelahannya, dan pada orang dewasa aktivitinya dapat menurun sepenuhnya. Secara umum, mutasi yang memungkinkan penyerapan gula susu muncul di Eropah 5.000 tahun yang lalu, dan dikaitkan dengan peliharaan ternakan tenusu. Jadi, jika perut anda sakit susu, anda bukan orang Eropah. Dan jika anda boleh minum susu dalam liter - maka anda adalah mutan Eropah. Ini adalah jenaka.

Mari keluar dari masalah mengerikan ini kepada sukrosa manis dan sederhana. Oleh itu, mereka memperolehnya dengan dua cara: - yang pertama bagi kita yang paling biasa dan terkenal - dari bit gula (ia berwarna putih). Ngomong-ngomong, sudahkah anda mencubanya?


Bit gula - tidak terlalu sedap

Tetapi manis. Jadi, gula dibasuh dari kerepek bit. Larutan coklat yang dihasilkan dibersihkan dari kekotoran dengan kapur, karbon dioksida dan gas sulfur - gas sulfur, ini adalah gas busuk yang diperoleh dengan membakar belerang, mereka membersihkan bilik bawah tanah dan rumah hijau dari sebarang kulat dan perosak, memberikan warna cahaya yang luar biasa pada aprikot kering dan kismis. Tidak ada bahaya tertentu; ia dinetralkan dengan selamat dan masuk ke sulfat yang tidak berbahaya. Oleh itu, penyelesaiannya disejat, dan untuk mendapatkan gula halus, diolah dengan karbon aktif. Ia mengikat semua bahan pewarna dan bau di permukaannya dan penyelesaian yang telus sepenuhnya diperolehi. Ngomong-ngomong, gula bit secara tradisional disempurnakan dengan arang dari kayu keras, sementara gula tebu halus (yang berubah menjadi putih sepenuhnya) secara tradisional disempurnakan dengan arang tulang. Arang batu yang diperoleh dengan membakar tulang haiwan (sebahagian besarnya lembu, mungkin jangan takut, tidak ada organik yang tersisa, arang batu, kalsium fosfat, semuanya tidak larut). Jadi gula bit boleh dianggap cukup kurus (vegetarian?). Baiklah, buluh yang tidak dimurnikan, kerana dalam proses penyediaannya binatang tidak terlibat. Sebenarnya, masalah gula puasa diputuskan semata-mata melalui arahan, saya fikir. Mari kita kembali ke sirap gula yang telah dimurnikan - ia disejat, kristal gula di biji, kristal yang diendapkan dipisahkan dan dikeringkan. Oleh itu, kami mendapat gula pasir halus. Dulu gula halus. Gula dicampurkan dengan sirap gula. Perkara itu ternyata disebabkan oleh kekerasan - kuat dan menjimatkan. Semasa anda melarutkan atau menggerogoti sepotong, anda akan minum tiga gelas teh. Kini, gula sekata dibuat dengan mengubati pasir pasir dengan stim dan menekan. Ternyata produk yang lebih banyak dimakan.

Dengan gula tebu, semuanya serupa dan semuanya berbeza. Ini adalah jenis gula pertama yang mula dibuat orang. Dapatkannya dari jus tebu. Ternyata sirap coklat pekat. Tetapi rasanya menyenangkan, walaupun warnanya sangat gelap. Sirap seperti itu berlaku di kedai, tetapi perhatikan lebih dekat sebelum membeli - harus ditulis bahawa ia dibuat khusus dari tebu. Mereka juga menjual gula tebu yang tidak ditapis. Dan juga gula tebu gelap dijual, nampaknya dibuat dari campuran sirap tebu dan tebu, rasanya enak.


Gula Tebu Gelap

Hubungan yang menarik datang dengan harganya - semakin dekat produknya dengan jus tebu kering, semakin mahal... Walaupun tidak logik secara melampau. Semakin banyak kita melihat kilang gula tebu, semakin murah... Paradoks pemasaran. Dan inilah produk yang lebih gelap - gula farin. Pasta gula lembut berwarna gelap. Juga dari alang-alang.

Ia juga berlaku - Gula karamel besar. Besar, kristal cantik berwarna gelap keemasan. Sayangnya, warna dalam hal ini diperoleh karena penambahan gula karamel (pemanasan) dan tidak dikaitkan dengan bahan dari rumput tebu, yang bermaksud rasanya gula.


Gula karamel besar

Kami akan menyelesaikan perkara ini - walaupun ada juga pemanis tanpa gula... mungkin suatu hari nanti kita akan membincangkannya juga. Dan kesimpulan yang akan kita buat adalah ini: semua gula, sesuatu dari segi tertentu, tiruan, sebiji epal adalah lebih sihat, dan jika anda ingin makan gula, pilihlah yang anda suka. Rasa atau warna juga dapat membawa emosi positif, dan ini, anda mesti mengakui, itu bagus.

Terima kasih kerana memberi perhatian. Sekarang saya akan memikirkan posting seterusnya. Saya tidak mempunyai lagi yang sudah siap, jadi apabila saya melakukannya, saya tidak tahu, ini adalah cara pesanan Muses. Lihat catatan sebelumnya

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes